Nya punktskriftsböcker augusti 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 33 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Vinter i drömhuset

av Maeve Binchy

9 vol. (868 s. tryckt punktskrift)

Chicky Starr återvänder från USA och köper det förfallna Stone House i Stoneybridge på Irlands västkust. Här inrättar hon ett hotell där stressade storstadsbor ska erbjudas vila, rekreation, goda middagar och ett avspänt sätt att umgås. En brokig samling gäster börjar anlända: sjuksköterskan Winnie som tvingas bo med sin svärmor en hel vecka, en amerikansk skådespelare som missat sitt flyg och svensken Anders som lyssnar på irländsk folkmusik.

TPB-nr: P26127

Solo : [007] : [en James Bond roman]

av William Boyd

8 vol. (731 s. tryckt punktskrift)

Det är 1969. Den brittiske agenten 007 James Bond har just fyllt fyrtiofem och är ensam på väg mot ett uppdrag i det lilla Västafrikanska landet Zanzarim. Motarbetad av den lokala milisen försöker Bond krossa rebellerna i ett blodigt inbördeskrig tillsammans med en vacker medhjälpare. Med fasansfulla erfarenheter i bagaget beger han sig till Washington DC. Bit för bit avslöjas den stora konspiration som är den verkliga orsaken till våldet.

TPB-nr: P26082

Sista paret ut : kriminalroman

av Arne Dahl

13 vol. (1259 s. tryckt punktskrift)

Fjärde och sista boken om Opcop. Maffian är starkare än någonsin i Europa, något som Paul Hjelm och hans kollegor brutalt har fått erfara. Men nu utmanas maffian av någon som är mäktigare, någon som kan ta över den växande marknaden för designerdroger. Ett svenskt bioteknikföretag utsätts för avancerat cyberspionage. Spåren leder till Kina och fler företag visar sig vara utsatta för nätavlyssning. Alla arbetar med genetisk forskning.

TPB-nr: P26202

Det var sista gången jag rökte på- : och 37 andra saker svenskarna ångrar att de skrev på Facebook

24 s. tryckt punktskrift

Facebook har förändrat det sociala livet för många människor. I den här lilla humorboken finns en mängd citat från Facebook, saker som personer i efterhand ångrat att de skrivit. I förväg avslöjade frierier och angrepp på arbetsgivare samsas med pinsamma felstavningar. Boken är en uppföljare till boken "42 sms som kom till helt fel person".

TPB-nr: P26153

Spjärna mot udden : roman

av Christine Falkenland

3 vol. (283 s. tryckt punktskrift)

En roman om en kvinna i vardande. Eva har drabbats av ett okänt begär och känner inte längre igen sig själv. Alltihop började som ett experiment. Eller var det kanske en förbjuden tanke som blev till ord som sedan skapade en orsaksföljd? Författaren slår upp alla dörrar, även den till sängkammaren och belyser närgånget de mörka rummen med ett poetiskt språk.

TPB-nr: P26114

Sagas bok : en trovärdig historia

av Elsie Johansson

9 vol. (784 s. tryckt punktskrift)

Den tjugosjunde september 1971 ska bohaget efter Sagas avlidna mamma fördelas mellan de sju syskonen. Saga är sladdbarnet, som innan hon fyllde fjorton flyttade till en fosterfamilj på Östermalm. Nu, vid 38 års ålder, är hon en framgångsrik modejournalist. Medan delningen pågår i köket flyr Saga till kammaren där hon genomgår en inre resa och ser sig själv i olika åldrar. Mycket som har hänt i familjen har sopats under mattan och gåtorna är många.

TPB-nr: P26117

Det förlovade landet

av Grace McCleen

7 vol. (653 s. tryckt punktskrift)

Tioåriga Judith bor ensam med sin pappa som tillhör en domedagssekt. Hon saknar sin döda mamma, har inga vänner och mobbas i skolan. Judiths tillflykt är en miniatyrvärld, kallad Det förlovade landet, som hon byggt upp i sitt sovrum. En dag kommer en gästpredikant till sekten och berättar om mirakel. Judith funderar mycket över detta och åstadkommer sitt första egna mirakel. Och det är då hennes bekymmer börjar.

TPB-nr: P26116

Sommaren utan regn : roman

av Maggie O'Farrell

9 vol. (782 s. tryckt punktskrift)

Det är juli 1976 och en värmebölja plågar London. Något regn har inte fallit på månader och dricksvattnet är slut. Robert Riordan går ut för att köpa tidningen och kommer inte tillbaka. Familjens tre barn återvänder hem. Döttrarna har vuxit ifrån varandra och sonen hotas av skilsmässa. Var och en har sin teori om faderns försvinnande. Vad ingen anar är att deras mor Gretta kanske döljer en förklaring som hon inte avslöjar ens vid detta tillfälle.

TPB-nr: P26115

Luffarens sista dans

av Fabio Stassi

6 vol. (511 s. tryckt punktskrift)

En roman om Charlie Chaplins osannolika liv. Skådespelarens äventyrliga historia började trevande i England och avslutades framgångsrikt i USA. Men vägen dit kantades av många misslyckanden och Chaplin hade oräkneliga tillfälliga arbeten. Efter lång tid och stor möda skapades karaktären av den oansenlige mannen med den svarta mustaschen, de lätt dansande stegen, käppen och det dammiga plommonstopet. Resten är historia.

TPB-nr: P26170

Rörgast

av Johan Theorin

12 vol. (1065 s. tryckt punktskrift)

Fjärde romanen i författarens Ölandssvit. Den gamle skepparen Gerlof Davidsson väcks mitt i natten av en pojke som berättar om ett skepp fyllt av döda och döende sjömän och en galen man med yxa. En av de tiotusentals besökare som kommer till Öland vid midsommartid har vänt hemåt för att kräva betalning för en mycket gammal skuld. Bara Gerlof av alla människor börjar förstå vem mannen är och varför han vill hämnas på en hel släkt.

TPB-nr: P26110

Marias testamente

av Colm Tóibín

3 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Maria lever ensam i staden Efesos flera år efter sin sons korsfästelse. Även om lärjungarna ger henne kost och logi vägrar hon att samarbeta med dem. Hon menar att deras svek orsakade sonens våldsamma död och anser inte heller att han var Guds son. Tóibín framställer Maria som en stark kvinna, som inte viker undan, i motsats till den bild som vanligtvis ges av henne som en kärleksfull, tyst, lidande kvinna.

TPB-nr: P26196

Doktor Ox

av Jules Verne

4 vol. (355 s. tryckt punktskrift)

En munter berättelse om vad som händer när den galne vetenskapsmannen doktor Ox sprutar in syre i en liten stad i Flandern. Dessutom skräcknovellen "Mäster Zacharius" och "Ett drama i luften", en äventyrsberättelse om en ballongfärd.

TPB-nr: P26195

Anabasis : Kyrosexpeditionen eller De tiotusens återtåg

av Xenofon

8 vol. (745 s. tryckt punktskrift)

Xenophons expeditionsskildring Anabasis är ett av antikens främsta verk. Numera anses den också vara en av de tidigaste självbiografierna. Läsaren får följa en grekisk legohär i reträtt från Babylonien. De måste ta sig genom fiendeland hela vägen till de grekiska kolonierna vid Svarta havets kust.

TPB-nr: P26093

Facklitteratur

Historien om Spanien

av Herman Lindqvist

7 vol. (695 s. tryckt punktskrift)

H.L., radio- och TV-journalist, berättar om Spaniens historia från Europas födelse till Francos död 1975. Kunnigt och pedagogiskt, i lätt kåserande stil, skildras den historiska utvecklingen. Roliga anekdoter, kopplingar till Sverige, överraskande jämförelser med dagens värld lättar upp framställningen. God populärhistoria, skriven med en stor portion humor och med journalistisk skärpa.

TPB-nr: P26067

Pedagogik i hälsofrämjande arbete

9 vol. (880 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P26148

Mitt London

av Jon Pelling

4 vol. (326 s. tryckt punktskrift)

En personlig resguide som tar dig bortom de självklara turistmålen. Besök i stället Columbia Road Flower Market, promenera i de gamla sjömanskvarteren i Rotherhithe eller tillbringa en utekväll vid Hoxton Square i Shoreditch. Mitt London ger dig möjlighet att uppleva helt nya sidor av staden. Jon Pelling är journalist verksam vid svenska ambassaden i London. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

TPB-nr: P26135

Utomjording på skolgården : att förstå eleven med Aspergers syndrom

av Clare Sainsbury

6 vol. (513 s. tryckt punktskrift)

Prisbelönt bok som ger inblick i en unik värld i syfte att förklara vad det innebär att ha Aspergers syndrom. Claire Sainsbury utgår från sin egen erfarenhet av skolan och från vad vänner och andra som delar hennes upplevelser berättar. Hon påminner också om den risk som undervisningen utgör för dem som inte passar in. Boken vill utmana i hur man ser på och hanterar fixeringar. Boken inleds med en sammanställning av forskning om Aspergers syndrom.

TPB-nr: P26149

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Hondor - luftens härskare

av Adam Blade

2 vol. (184 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien Beast Quest - Dödens skugga, som börjar med Krabb - Havets skräck. Människorna i landet Gildor svälter fortfarande. De plågas av trollkarlen Velmal och de odjur trollkarlen har förhäxat. Djur som egentligen är goda och ska skydda landet. Efter kampen mot Krabb ska nu vännerna Tom, Elena, hingsten Storm och vargen Silver ta sig an luftens härskare Hondor. En fasansfull och mäktig jättefågel.

TPB-nr: P26113

Rokk - stenmonstret

av Adam Blade

2 vol. (193 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien Beast Quest - Dödens skugga, som börjar med Krabb - Havets skräck. Ett gigantiskt monster i sten, Rokk, håller staden Rion i skräck. När Toms amulett börjar blinka blått får han och vännen Elenna ett nytt uppdrag. Att bryta den mäktiga trollkarlen Velmals förtrollning över Rokk och göra honom god igen. Rokk visar sig vara svår att besegra och äventyret ser ut att kunna bli det sista för Tom och Elenna och deras djur Storm och Silver.

TPB-nr: P26140

Nu tar vi dom!

av Bengt-Åke Cras

4 vol. (308 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Södergårdens Hockey Club. Peter, 15 år, älskar att spela ishockey. Efter en konflikt med en tränare hoppar han av sitt lag. Han kämpar för att få ihop ett nytt lag av traktens unga busar och lyckas få en gammal legendarisk tränare att ställa upp. Många problem dyker upp och många spelar ojust inte bara på isen....

TPB-nr: P26183

Hjärtlös

av Petrus Dahlin

3 vol. (259 s. tryckt punktskrift)

Tillsammans med sin amerikanska pappa och svenska mamma flyttar Maia från Sverige tillbaka till New York, till den stora lägenheten de ärvt av Maias farfar. När hon är ensam på dagarna, i väntan på att börja skolan, kan hon höra en röst i sitt huvud. När familjens husdjur försvinner ett efter ett blir det till slut omöjligt att inte öppna dörren till det låsta hörnrummet. Men det är inte bara dörren till ett rum Maia öppnar.

TPB-nr: P26086

Flickan i de vindlande gångarna

av Moa Eriksson Sandberg

3 vol. (287 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Den första flickan skogen möter. Ett och ett halvt år har gått sedan Linda Palm försvann. Hanna, som har lämnat Rydöbruk och flyttat till Göteborg, är tillbaka och hälsar på Jonna över sportlovet. Samtidigt som Olivia i Hannas gamla skola försöker ta livet av sig börjar konstiga saker hända. Någon verkar vilja ge dem ett tecken. Hanna inser att någon i Rydöbruk väntar på henne.

TPB-nr: P26059

Ljus ljus ljus

av Vilja-Tuulia Huotarinen

3 vol. (274 s. tryckt punktskrift)

Fjortonåriga Maria bor på landsbygden i Finland. Det är sommaren 1986 och kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl har just ägt rum. Maria är passionerat kär i Mimi. När de är tillsammans känns allting ljust, ljust, ljust. Men inom sig bär Mimi också ett stort mörker. Det mest olyckliga slutet är inte det där alla dör. Det allra värsta är när bara en blir kvar.

TPB-nr: P26071

20 över 7

av Ewa Christina Johansson

3 vol. (231 s. tryckt punktskrift)

Luddes kusiner Mille och Hella är försvunna efter en brand i sitt hem Stengården. Polisen har hittat resterna av Milles mobiltelefon. Ludde är säker på att kusinerna överlevt och att han är den ende som kan hitta dem. Han blir indragen i en brottshärva där onda hänsynslösa män utövar utpressning. På Stengårdens vind hittar Ludde en planka med inristningen 20 över 7. Men han känner sig iakttagen däruppe.

TPB-nr: P26088

Bortdribblad

av Magnus Ljunggren

85 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 1 i serien Bästa klubben som handlar om spelarna i ett killag och ett tjejlag som tränar ihop. Yalam och Samir ska åka buss hem från en match. De får tjugo kronor var att köpa godis för. Under matchen tänker de bara på godiset och då går det inte så bra. På vägen hem, när de äter godiset, går det också fel. De stiger av på en okänd hållplats. Det börjar bli mörkt, Yalams mobil är urladdad och två alkisar närmar sig.

TPB-nr: P26061

Eldens furste

av James Lovegrove

2 vol. (145 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien som börjar med Bergets furste. Avslutar serien om Pinans 5 furstar. Tom Yamada, 15 år, har till uppgift att i en rad dueller kämpa mot de fem Pinofurstarna som också är demoner. Det är dags för Tom att utmana och kämpa mot den värsta och mäktigaste av demonerna, Eldens furste. Om Tom förlorar kommer hela världen att börja brinna. En kamp på liv och död kan börja.

TPB-nr: P26142

Sätt mig i brand!

av Tahereh Mafi

9 vol. (768 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Rör mig inte. Juliette vaknar upp efter att ha blivit skadad i ett attentat. Där finns Warner, bödeln som blev hennes kärlek men som hon fortfarande har motstridiga känslor för. Warner säger att han vill kämpa med Juliette mot Återetablissemanget och därmed mot sin egen pappa. Juliette är osäker på om hon kan lita på det Warner säger men inser att hon inte har så mycket val. Dags för den slutliga kampen.

TPB-nr: P26209

Harry, Gunnar och presenten

av Sofia Nordin

2 vol. (130 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

På friluftsdagen upptäcker Harry och Gunnar att deras mamma är värsta proffset på att klättra i berg och hon verkar tycka att det är väldigt roligt. Det hade de ingen aning om. Pojkarna beslutar att ge henne ett klätterpaket för 2500 kronor i födelsedagspresent. De ska arbeta ihop pengarna genom att sitta barnvakt, rasta hundar, laga cyklar och tvätta bilar. Men två dagar före födelsedagen saknas det ändå tusen kronor.

TPB-nr: P26085

Självklart, Sune

av Sören Olsson

2 vol. (156 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Sagan om Sune. Humoristiska vardagsberättelser om Sune 8 år, som går i tvåan. Sune får en lillasyster, går på trivselkväll och har sitt första party.

TPB-nr: P26193

Den skrikande trappan

av Jonathan Stroud

8 vol. (810 s. tryckt punktskrift)

En epidemi rasar i Storbritannien. Det är arga spöken och gastar som härjar och som kan vara livsfarliga för människor. Endast barn kan se spökena vilket gör att de får jobba som spökjägare. När Lucy anländer till London får hon jobb på Lockwood & Co, den minsta firman i hela staden. Efter några misslyckanden tvingas firman ta ett fasansfullt uppdrag på ett hemsökt gods. Där finns den skrikande trappan, det Röda rummet och ilskna munkar.

TPB-nr: P26046

Forsens drottning

av Martin Widmark

4 vol. (299 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4 i serien om Halvdan Viking som börjar med Hövdingens bägare. Halvdan vill söka efter sin pappa som är på vikingafärd sedan fem år tillbaka. Halvdan, Meia och Björn erbjuder sig att hjälpa till med att ro om de får följa med Grimulf och hans män till Miklagård. Resan blir äventyrlig. Besättningen råkar ut för anfallande pirater och en äkta bärsärk innan Forsens drottning siktas. Båtfärden genom de sju kokande forsarna i Djneprs utlopp blir livsfarlig.

TPB-nr: P26058

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Petit, monstret

av Isol

35 bl. tryckt punktskrift

Petit är en liten pojke som försöker göra rätt. Men ibland är det inte lätt att veta vad som är rätt och vad som är fel. Petit har svårt att förstå var gränserna går. Han är snäll mot morfar men dum mot duvor, leker gärna med sin hund men drar flickor i håret. Petit skulle vilja ha en handbok i hur man ska vara. Författaren och illustratören Isol tilldelades ALMA-priset 2013.

TPB-nr: P23993

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Titti och den tama kråkan

av Marie Duedahl

21 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Titti och hennes mamma har flyttat till ett nytt hus. Titti är sur, hon vill inte bo där. En dag dyker det upp en otäck kråka som flyger runt balkongen. Titti tycker inte om kråkan heller. När Titti träffar grannen, som heter Snö, börjar hennes humör vända. Men Snö är sjuk, alldeles vit och väldigt smal. Snös enda vän är kråkan. Med inläsning efter punktskriftsboken i tre läshastigheter.

TPB-nr: P26081