Nya punktskriftsböcker september 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 47 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Arvfursten : [en politisk thriller]

av Johan Anderberg

4 vol. (355 s. tryckt punktskrift)

Arvid Lang är en ung tjänsteman på UD som slutat tro på att hans särskilda kunskaper om utlämningsavtal någonsin ska komma till nytta. Men en morgon dyker utrikesministern upp. En avhoppad amerikansk diplomat och visselblåsare har överlämnat sig till Sverige. Konsekvenserna kan bli förödande för regeringen. Det är veckan före riksdagsvalet och utrikesministern behöver Arvid för att tackla problemen. Men frågan är vad USA anser om saken.

TPB-nr: P26545

Redan död

av Stephen Booth

9 vol. (809 s. tryckt punktskrift)

Trettonde kriminalromanen om poliserna Ben Cooper och Diane Fry i Derbyshire. Den avlägset belägna orten Edendale har drabbats av ett ihållande regnoväder. En man hittas död i ett vattendrag. Bredvid ligger hans kläder ordentligt hopvikta. Diane Fry får i uppdrag att leda utredningen. Ben Cooper är sjukskriven efter att hans fru dött i en mordbrand. Nu tänker han leta rätt på och sätta dit alla som kan ha varit inblandade i branden.

TPB-nr: P26212

Handen på hjärtat

av Hilary Boyd

8 vol. (763 s. tryckt punktskrift)

Flora hyr en lägenhet i sin syster Prues hus i västra London och arbetar som hemsjuksköterska åt den gamla damen Dorothea. Hon har lyckats lappa ihop sin tillvaro efter att hennes pojkvän Finn övergav henne samtidigt som hon blev utbränd på sitt tidigare arbete. En dag stöter hon på Finn. Han, som är bergsbestigare, har råkat ut för en olycka och vill att de ska flytta ihop igen. Allt ställs på sin spets när Flora blir gravid.

TPB-nr: P26200

Bridget Jones - mad about the boy

av Helen Fielding

9 vol. (870 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om Bridget Jones. Bridget Jones har fyllt femtio, är ensamstående tvåbarnsmamma och har fortfarande kärleksbekymmer. Hon snubblar fram i tillvaron, kämpar för att återerövra sin sexualitet, twittrar, sms:ar och nätdejtar. Att vara i medelåldern, som vissa enligt Bridget omoderna människor kallar det, innebär att det finns många dilemman att grubbla över. Till exempel om det är värre att dö av botox än av ensamhet på grund av rynkor.

TPB-nr: P26092

Oceanen vid vägens slut : en roman

av Neil Gaiman

5 vol. (423 s. tryckt punktskrift)

En man återvänder till sin barndoms trakter på den engelska landsbygden. Hans undermedvetna för honom till en bondgård där familjen Hempstock bodde för länge sedan. Det var elvaåriga Lettie med mamma och mormor. Märkligt nog bor mamman och mormodern kvar, lika gamla som de var för fyrtio år sedan, men Lettie är borta. Mannen tänker tillbaka på våren då han var sju år. Då kom ondskan in i hans barndom och livet förändrades för alltid.

TPB-nr: P26144

Zack

av Mons Kallentoft

11 vol. (950 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i Herkulesserien. Fyra asiatiska kvinnor hittas brutalt avrättade i en lägenhet. En femte dumpas svårt stympad utanför Södersjukhuset. Tjugosjuåriga Zack har gjort en kometkarriär inom Stockholmspolisen och får nu i uppdrag att lösa fallet tillsammans med kollegan Deniz. Handlar det om kvinnohat, rasism eller människohandel? Det enda som är säkert är att fler kvinnor kommer att dö om de inte hittar mördaren.

TPB-nr: P26542

Hatties liv

av Ayana Mathis

8 vol. (751 s. tryckt punktskrift)

År 1923 lämnar femtonåriga Hattie Shepherd Georgia och bosätter sig i Philadelphia. Hon hoppas på en chans till ett bättre liv. Istället ingår hon ett misslyckat äktenskap. På egen hand fostrar hon strängt sina elva barn och ett barnbarn så att de ska bli redo att möta en hård och ovänlig värld. Tolv olika röster berättar historien om denna mors enorma styrka och drivkraften bakom den amerikanska drömmen.

TPB-nr: P26205

Små skavanker på skönhetssalongen : [mer om Damernas detektivbyrå]

av Alexander McCall Smith

7 vol. (595 s. tryckt punktskrift)

Del 14, fristående, i serien som inleds med Damernas detektivbyrå. Mma Ramotswe och Mma Makutsi tar sig an problemen runt en nyöppnad skönhetssalong. Snart upptäcker de att någon sprider illasinnade rykten för att driva verksamheten mot ruinens brant. Det handlar också om knepiga arv, besvärliga fastrar med mera. Mma Makutsi och hennes make Phuti Radiphuti väntar nu sitt första barn, något som får konsekvenser för både privatliv och arbete.

TPB-nr: P26128

Hem

av Toni Morrison

4 vol. (292 s. tryckt punktskrift)

Frank Money återvänder från Koreakriget till 1950-talets USA. Han är fylld av ilska och självförakt och har endast fragmentariska minnen av krigshändelserna. När hans syster Cee blir utsatt för experimentell behandling av sin arbetsgivare, som är läkare, tvingas han ur sitt apatiska tillstånd. Frank hittar henne svårt sjuk och för henne till den lilla stad i Georgia där de vuxit upp. Där kan de båda till slut försonas med sitt förflutna.

TPB-nr: P26126

Fossildrottningen

av Michael Mortimer

15 vol. (1448 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Jungfrustenen. Michael Mortimer är en pseudonym för författarna Daniel Sjölin och Jerker Virdborg. Studenten Ida Nordlund har hittat en märklig sten med förunderliga krafter som tillhört Linnes lärjunge Daniel Solander. Ida tvingas fly från Sverige och befinner sig i denna del Ryssland där hon jagas av ett gäng skrupellösa forskare och försöker finna sin mormor Alma i Moskva.

TPB-nr: P26154

Norrsken

av Frida Skybäck

8 vol. (720 s. tryckt punktskrift)

Första boken om tre systrar i familjen Stiernfors på Rosenlunds herrgård i Skåne under 1800-talets mitt. När Cecilia, den äldsta systern, återvänder hem är hon inte längre densamma; hon skriver och drömmer om att bli författare. Mellansystern Elisabeth har nu allierat sig med den yngsta systern, den provokativa Amelie. Föräldrarna vill gifta bort Cecilia med adelsmannen Jacques Rousseau. Så dyker hennes ungdomskärlek Ludvig plötsligt upp.

TPB-nr: P26536

Hilding Kvists minnen

av Thomas Tidholm

80 s. tryckt punktskrift

En osentimental berättelse på vers, om en motsträvig människa och hans allt annat än glamorösa liv. Hilding Kvist är en påhittad person, vars liv här porträtteras i ögonblicksbilder. Hildings liv tänks utspela sig på mindre orter i Ljusnans dalgång, i Hälsingland, under första hälften av 1900-talet. Kanske är Hilding vad som populärt kallas en loser, liksom de flesta andra människor här i världen. T.T. är poet och författare.

TPB-nr: P26168

Föreståndaren

av Anthony Trollope

6 vol. (600 s. tryckt punktskrift)

Herr Harding är en hederlig och försynt fattighusföreståndare i sydvästra England. Förändringens vindar blåser över 1800-talets Europa. En granskning av fattighusets affärer visar att kyrkan som förestår verksamheten skor sig på de fattigas bekostnad. Kyrkan går till motattack och Herr Harding hamnar i ett moraliskt dilemma - ska han vara lojal mot arbetsgivaren eller följa sitt samvete? Nyöversättning av klassiker från 1855. A.T., 1815-1882.

TPB-nr: P26097

Min grav är din : krimineller 2

av Aino Trosell

7 vol. (626 s. tryckt punktskrift)

Den andra boken med krimineller, Aino Trosells beteckning på kriminalnoveller. Siv Dahlin i Malung, från författarens kriminalromaner, är tillbaka. Denna vanliga medelålders kvinna har en ofelbar fallenhet för att hamna i problematiska brottssituationer. I fyra av berättelserna får läsaren följa Sivs fasor och skräck, bland annat hur det känns att bli levande begravd. Andra noveller är Rådlös, Frigiven och Vittnet i vattnet.

TPB-nr: P26201

Facklitteratur

Till Berlin

av Agneta Blomqvist

5 vol. (386 s. tryckt punktskrift)

Berlin är Sveriges närmaste kontinentala storstad. Utbudet av kulturella upplevelser är rikt och varierat med musik, mat, konst och film. Historiens framsteg och katastrofer gör sig ständigt påminda. I den här boken får läsaren följa med den erfarna Berlinresenären A.B. på en inspirerande informativ och litterär resa till stadens legendariska platser. Författaren menar att boken är en hyllning till staden Berlin.

TPB-nr: P26098

Sjukhuskatten Oscar : en vanlig katt med en ovanlig gåva

av David Dosa

6 vol. (489 s. tryckt punktskrift)

Gång efter gång vet den buttra katten Oscar något som vårdpersonalen på sjukhuset inte vet. När en patient inte har långt kvar hoppar Oscar upp i sängen och håller patienten sällskap de sista timmarna i livet. Läkaren David Dosa tror inte riktigt på det men efter samtal med personal och patienter blir han övertygad om att Oscar har en speciell gåva. Rörande berättelse om hur en liten katt kan förgylla tillvaron för svårt sjuka människor.

TPB-nr: P26544

En bok om epilepsi

7 vol. (641 s. tryckt punktskrift)

Epilepsi är en hjärnsjukdom som yttrar sig i anfall av lättare eller svårare slag. Ledigt och sakligt beskrivs hjärnans sätt att fungera och orsakerna till hjärnstörningar som leder till epilepsi. Behandlingsformer beskrivs och patienter berättar om sitt liv med sjukdomen. Boken vänder sig främst till personer med epilepsi och anhöriga, men är också användbar för vårdpersonal.

TPB-nr: P26176

Etik : människa, moral, mening : en introduktion

av Ann Heberlein

6 vol. (488 s. tryckt punktskrift)

A.H. diskuterar och förklarar centrala termer och begrepp inom etiken. Hon presenterar och problematiserar de tongivande moralfilosofiska teoribildningarna och ställer frågorna vem människan är och vilket värde hon har. Och den största frågan av alla: Vad är meningen med allt? Med hjälp av tänkare från Aristoteles till Judith Butler placerar A.H. de evigt etiska frågorna om människan, moralen och meningen i vår samtid och vår vardag.

TPB-nr: P26213

Boken om Nurmi : hans liv, hans tävlingsresultat och hans träningsmetoder

av Toivo T. Kaila

4 vol. (303 s. tryckt punktskrift)

Paavo Nurmi, 1897-1973, var en legendarisk finländsk löparstjärna som dominerade medel- och långdistanslöpningen under många år. Under sin karriär satte han 22 världsrekord och han vann OS-guld 1920, 1924 och 1928. I denna bok från 1925 berättar han om sin barndom i Åbo och hur hans karriär startade. Även avsnitt om tävlingar han deltagit i och om hans träningsupplägg.

TPB-nr: P26160

Litteratursociologi : texter om litteratur och samhälle

20 vol. (1950 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P26243

Grejen med verb : grammatik som du aldrig har sett den förut

av Sara Lövestam

2 vol. (163 s. tryckt punktskrift)

En kort humoristisk bok om verb: vad de egentligen är, vilka tempusformer som finns, om verbböjningar och verbfraser. Nya begrepp och förändringar i synen på vad ett verb är presenteras, men också verbens gamla pluralformer förklaras. En bok både för den som vill lära sig något nytt och för den som vill friska upp sina gamla kunskaper.

TPB-nr: P26073

Musik för kropp och själ : modell för interaktiv musikterapi

av Anci Sandell

10 vol. (932 s. tryckt punktskrift)

Avhandling inom ämnet folkhälsovetenskap. Syftet med avhandlingen är att utveckla en generell modell för interaktiv musikterapi som kan anpassas för olika målgrupper. Musikterapi kopplas till teorier om musik, intrapsykiska processer, interpersonell interaktion och systemteori. Tre studier som genomförts med olika patientmålgrupper inom vården presenteras. Resultatet visar att musikterapin leder till förbättringar i upplevd livskvalitet.

TPB-nr: P26133

Brottstycken : 33 nya berättelser från mitt yrkesliv som polis

av Alf Rudolf Valentino Staflund

6 vol. (481 s. tryckt punktskrift)

Fortsättning på författarens tidigare bok PM ang. utfört polisarbete. Författaren började arbeta som polis på 1950-talet. 33 fristående berättelser om ett 40-årigt yrkesliv som polis i Västerbotten med funderingar kring yrket och människans natur.

TPB-nr: P26152

En trädgård till tröst

av Lena Katarina Swanberg

3 vol. (213 s. tryckt punktskrift)

En personligt hållen bok om sorgens väsen och tröstens betydelse. Efter makens död anpassar sig författaren långsamt till en ny livssituation och finner så småningom ny livsglädje, bland annat med hjälp av trädgården. Livet vinner. Glädjen finns. Trots allt. L-K.S. är författare och journalist. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

TPB-nr: P26182

Pekingsyndromet : Kina, makten, pengarna

av Ola Wong

8 vol. (760 s. tryckt punktskrift)

Den prisbelönte journalisten O.W. försöker i denna bok ge en överblick över hur kinesisk politik och ekonomi fungerar. Med både allvar och humor beskriver han skenande miljöproblem och en allt större brist på tillit människor emellan, berättar om de traumatiska barndomsupplevelser som har format dagens ledare och presenterar människorna som sätter sina liv på spel för att lyfta fram en bortglömd och bortträngd historia som få idag vill veta av.

TPB-nr: P26089

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Alfa - spökhästen

av Adam Blade

2 vol. (165 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien Beast quest - Amuletten från Avantien som börjar med Nixa - dödens budbärare. Toms sökande efter alla sex delarna till amuletten från Avantien fortsätter. För att få tag på andra delen måste Tom besegra den gigantiska spökhästen Alfa. Alfa håller till i skogarna i Förbjudna landet där han sprider skräck. Om Tom misslyckas kan inte hans far Taladon återfå sina krafter.

TPB-nr: P26141

Is i magen

av Bengt-Åke Cras

4 vol. (354 s. tryckt punktskrift)

Del 2, fristående, i serien som börjar med Nu tar vi dom! Peter, 16 år, spelar i Södergårdens Hockey Club. Träningen och kamratskapet i laget upptar en del av Peters vardag, men kärleken till Sara är också viktig. Här beskrivs kamratanda, avundsjuka, och den press många ungdomar utsätts för inom ungdomsidrotten.

TPB-nr: P26184

Välkommen till LA, baby

av Moa Eriksson Sandberg

4 vol. (366 s. tryckt punktskrift)

Doris söker bekräftelse i andra och har svårt att ta plats. Nu har hon tagit paus från studierna för att tillsammans med kompisen Ottilia åka iväg på drömresan till San Fransisco. I Sverige finns Niklas som Doris åtrår. Resan ska förvandla henne till någon som han vill ha. Men helt plötsligt står hon ensam i en främmande stad. Hon har möjlighet att bo hos en kompis i Los Angeles ett tag och kanske är det där som den stora förvandlingen ska ske.

TPB-nr: P26216

Skolans nya kändis

av Pete Johnson

59 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Ben börjar på en ny skola. Jasmine, den vackraste flickan i skolan misstar honom för att vara Ben Moore, stjärnan i teveserien Awesome. Ben har inte hjärta att säga henne sanningen. Fler och fler personer börjar tro det. Frågan är om Ben kan sluta låtsas vara någon annan innan situationen blir ohållbar. Boken är lämplig för dyslektiker och ovana läsare i tonåren.

TPB-nr: P26547

Uppdraget

av Camilla Lagerqvist

4 vol. (316 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Svarta rosorna. Året är 1943 och andra världskriget pågår. I Värmland bor trettonåriga Maja. Till hennes by flyttar från Norge Ben och Hilde. Kriget kommer skrämmande nära för Maja. Tillsammans bildar de tre ungdomarna en motståndsgrupp. De får höra att nazisterna är ute efter en kvinna i norska motståndsrörelsen som kallas Svarta rosen. Ett första uppdrag för ungdomarna blir att försöka ta sig till Norge och varna Svarta rosen.

TPB-nr: P26108

Karl Petters Ann-Mari : berättelse

av Birgit Lange

3 vol. (261 s. tryckt punktskrift)

Karl Petter, 7 år, hittar en dag en liten flicka, som sitter och gråter på en sten. Han tar med sig henne hem och förklarar att han har adopterat henne. Då flickan visar sig vara föräldralös, får hon så småningom stanna i familjen, till Karl Petters stora glädje. Tid: 1920-talet.

TPB-nr: P26204

Colorado tävlar i Amerika : en roman

av Helena Mansén

6 vol. (533 s. tryckt punktskrift)

Del 2, fristående, i serien som börjar med Colorado galopphästen från vildmarken. Artonåriga Tuva arbetar som Jockey. Främst rider hon Colorado, hästen många tyckte var besvärlig. Tuva och Colorado reser här till Denver, USA för att besöka den gård som Colorado kommer från. Där bor Paco som tog hand om Colorado som ung. Flera olyckor följer på varandra, stallet brinner, Tuva skadar sig och Colorado försvinner. Boken avslutas med en ordlista.

TPB-nr: P26215

Skattens väktare

av Chris Mould

3 vol. (150 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien Hemligheten på Crampton Rock som börjar med Amiralens arvinge. Problemen hopar sig på ön. En fruktad varulv går lös och en förrymd straffånge strövar omkring på heden. Stanley Buggles och hans vänner i "Föreningen för hemligheten" undrar hur de ska hindra att den stora hemligheten, som hotar att ödelägga hela Crampton Rock, avslöjas.

TPB-nr: P26198

Meningen med ett (mitt) liv

av Moni Nilsson

3 vol. (281 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien Semlan och Gordon som börjar med Pappan med de stora skorna. Semlan som är tretton år tycker att hennes föräldrar är fruktansvärt självupptagna men de tycker detsamma om henne. Den här boken handlar faktiskt mest om Semlan själv och lite om bästisarna Gordon och Russel, Planeten i staden som är ett bra ställe att vara på, bandet Slosh som hon spelar i och Marcus, Marcus och Marcus. Och om hur snabbt allt kan förändras.

TPB-nr: P26129

Stanna, bli kvar : juni

av Per Nilsson

3 vol. (283 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien Extra som börjar med En morgon stod hon bara där. Pim-Pim har blivit kompis med ängeln Extra som är både fantastisk och konstig på samma gång. Ängeln ska hjälpa Pim-Pim med ett uppdrag. Onda och goda krafter strider runt omkring honom och när uppdraget är utfört förändras plötsligt allt igen. Något är fel med Extra, hon är inte som vanligt. Pim-Pim står inför den största utmaningen hittills och det gäller liv eller död.

TPB-nr: P26131

Mördaren i parken : [och andra skräckberättelser]

av Lena Ollmark

3 vol. (235 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

En samling med fem skräcknoveller. I titelnovellen, Mördaren i parken, förföljs en flicka i en park där flera mord har skett. Steg hörs och kanske är det flickans tur att dö. De andra novellerna handlar om kocken Fredrik vars pizza gör succé när han oavsiktligt råkar ha i en annorlunda ingrediens, en flicka som träffar sin döda lillebror, en pojke som måste gå över en kyrkogård i natten samt en sandstrand där det inte är bra att bygga sandslott.

TPB-nr: P26167

Drömläge

av Bali Rai

2 vol. (95 s. tryckt punktskrift)

Baljits dröm är att bli fotbollsproffs. Hans kompisar vet att om man är riktigt bra på fotboll så kan man komma hur långt som helst. Men hans pappa tycker att han istället ska ägna sig åt sina studier. Så kommer den stora chansen, en inbjudan till provspelning för Leicester City. Baljit vill utan tvekan anta utmaningen men frågan är vad han ska säga till sin pappa.

TPB-nr: P26189

Lögnen på femte våningen

av Do van Ranst

4 vol. (327 s. tryckt punktskrift)

I ett höghus i förorten bor Jeff med sin mamma, hennes pojkvän och sin storasyster Iene som är utvecklingsstörd. Jeff har aldrig träffat sin pappa och i familjen pratar man aldrig om honom. Men Jeff tror att mamman knivskurit honom till döds för det finns en fläck på vardagsrumsmattan som liknar blod. Jeffs vän Süleyman i samma hus beter sig underligt och Jeff är dessutom bekymrad över att Iene kanske ska behöva flytta till ett vårdhem.

TPB-nr: P26087

Eleanor & Park

av Rainbow Rowell

8 vol. (738 s. tryckt punktskrift)

Eleanor och Park möts på skolbussen. Eleanor är ny och helt fel i allas ögon med sitt röda hår och annorlunda kläder. Park är musik- och serienörden som nästan jämt lyckas undgå mobbarna på bussen. En vänskap och senare kärleksrelation utvecklar sig mellan Eleanor och Park. Den är inte helt lätt, bland annat skäms Park över att han ibland tycker Eleanor är för annorlunda. Utspelar sig i Nebraska i mitten av 1980-talet. Passar även vuxna.

TPB-nr: P26139

Facklitteratur

Så känns sorg

av Mattias Danielsson

2 vol. (158 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Barn mellan 10-12 år har bidragit med berättelser om sorg. I längre berättelser har författarna intervjuat barn och i kortare brev berättar barn själva om hur de ser på sorg och vilka förluster de varit med om. Ämnet sorg täcks brett då det handlar om allt från att förlora ett husdjur, att flytta, att ens föräldrar skiljer sig till att någon nära, som en förälder eller vän dör. Boken innehåller även en novell av Ylva Karlsson.

TPB-nr: P26210

Vår vän hunden. 3

D. 3: 2 vol. (95 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Vår vän hunden. Innehåller en lättläst beskrivning av tolv olika hundraser ur skilda rasgrupper. Dessutom finns ett par kåserande artiklar om agility (hinderlöpning), om val av hundras och om kungligheters hundar.

TPB-nr: P26155

Vår vän hunden. 4

D. 4: 2 vol. (94 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien Vår vän hunden. Här beskrivs följande hundraser: amerikansk cockerspaniel, bedlingtonterrier, cairnterrier, clumberspaniel, dvärgspets, flat coated retriever, grand danois, greyhound, griffon bruxellois, japansk spets, kerry blue terrier och rottweiler. Dessutom finns ett kapitel om ektropion (en ögonsjukdom), HD (höftledsdysplasi) och ett kapitel som heter "Hunden är inte klok", samt en ordlista.

TPB-nr: P26178

Vår vän hunden. 6

D. 6: 86 s. tryckt punktskrift

Del 6 i serien Vår vän hunden. Här presenteras lättfattligt 12 olika raser, både jakt-, bruks- och sällskapshundar. Fakta blandas med lättare kåserande inslag som t.ex. om ett hundtrimningsinstitut i New York. Dessutom ett kapitel om hur hundens utseende ändrats med tiden - ett antal raser för 60 år sedan och idag.

TPB-nr: P26136

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Snöutflykten

av Jenny Nilsson

13 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Det är en härlig, solig vinterdag. Kim, som har en svår synnedsättning, ska ut och åka pulka med sin mamma. De åker många gånger nerför backen och ut på isen på sjön. Efter ett tag börjar det mörkna och de ska bege sig hemåt men Kims fårskinnsfäll har försvunnit. Hur ska de göra för att hitta den? En mycket enkel taktil bilderbok där den taktila texturen spelar en central roll.

TPB-nr: P24071

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Lilla Lena är polis

av Åsa Karsin

27 bl. tryckt punktskrift

Lilla Lena är en påhittig gris. När hon inte kan hitta sin gosekatt bestämmer hon sig för att bli polis och leta efter tjuven som tagit katten. Lena tar med sig olika saker poliser använder i sitt jobb, till exempel handklovar med nyckel, förstoringsglas, walkie-talkie och ett rep. När Lena hittar tjuven sätter hon handklovar på honom. Men tjuven blir kissnödig! Snabbt måste handklovarna tas av men Lena hittar inte nyckeln.

TPB-nr: P24054

Det är en gris på dagis

av Johanna Thydell

[28] s., 29 bl. tryckt punktskrift

Världens ensammaste gris längtar efter vänner. En dag springer grisen ut ur hagen och bort till dagiset. Han vill vara med och leka. Men hur går det med en gris på dagis? Barnen tar på grisen kläder och ett tag ser det ut som om de kan lura personalen. Grisen får vara med på både sångstund och vilan. Det går bra ända till grisen blir blöt och måste ta av sig de våta kläderna. Vardagsdramatik om vänskap och ensamhet.

TPB-nr: P24056

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Granaporna

av Annalena Hedman

60 s. tryckt punktskrift

Kompisarna Trollet och Dennis bygger små sängar till sin mini-koja. I sängarna är det tänkt att deras kottedockor ska ligga. En dag när de kommer till mini-kojan ligger det några varelser och sover i sängarna. Varelserna har barriga kroppar, ludna huvuden och öron som ser ut som kantareller. Trollet och Dennis klurar ut att de små varelserna är granapor. Granaporna har kommit på villovägar och nu behöver de hjälp att hitta hem.

TPB-nr: P26161