Nya punktskriftsböcker oktober 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 89 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Fiolen från Auschwitz

av Maria Āngels Anglada

2 vol. (187 s. tryckt punktskrift)

Boken handlar om en violin som byggdes i Auschwitz av lägerfången Daniel, tidigare instrumentmakare. Berättarjaget Climent möter violinen vid en konsert i Krakow. Därefter tar Daniel över berättandet när han får reparera en violin som gått sönder. Ett av de högre lägerbefälen som samlar på dyrbara instrument ingår ett fasansfullt vad med den fruktade lägerdoktorn. Om kommendanten förlorar står Daniels liv på spel.

TPB-nr: P26588

Av samma släkt

av Laila Brenden

6 vol. (535 s. tryckt punktskrift)

Del 20 i serien Fjällrosor. Det närmar sig bröllop på Torgilstad. Men när det lyses för Edvin och Rise i kyrkan kräver en främmande man att bröllopet ska skjutas upp eller avlysas. Han säger sig föra familjen Torgilstad talan. Rise kan inte tro att det fortfarande ska vara krångel runt ägarskapet av gården. Vad är det Hallvard har hållit dolt för henne? Det är tur att hon har besöket från England att trösta sig med.

TPB-nr: P26652

Hemliga möten

av Laila Brenden

6 vol. (545 s. tryckt punktskrift)

Del 19 i serien Fjällrosor. Anna njuter av dagarna i Lillehammer tillsammans med Viljar och barnen. Det är nästan otroligt att de snart ska få vara tillsammans som en riktig familj. Medan Anna är på resa, håller de dop för lilla Liv på Torgistad Övre. Rise fruktar att det inte är länge till prästen tar ungen från henne, och sätter all sin lit till att Edvin ska säga ja till att ta henne till sig.

TPB-nr: P26574

Cats - de knepiga katternas bok

av Thomas Stearns Eliot

62 s. tryckt punktskrift

Lättlästa och underfundiga dikter om kattnamn, om olika kattpersonligheter och om konsten att umgås med en katt. En klassiker vars originalupplaga på engelska kom ut 1939.

TPB-nr: P25016

Ensam i Berlin : (roman)

av Hans Fallada

20 vol. (1814 s. tryckt punktskrift)

En kuslig skildring från Berlin om ett pars ensamma och fåfänga kamp mot Hitlerregimen vid 1940-talets början. Makarna Quangels son har stupat vid fronten. Regimfientliga lappar hittas runtom i staden och polismaskineriets inringning sätts igång. Oavkortad och något moderniserad översättning av romanen som tidigare getts ut med titeln En mot alla. Förord av Martin Lagerholm och efterskrift av Almut Giesecke. H.F., tysk författare, 1893-1947.

TPB-nr: P26570

Minnen : roman

av David Foenkinos

7 vol. (630 s. tryckt punktskrift)

En roman om livet, speciellt om ålderdomen och de händelser i livet som formar våra minnen. Men också om svårigheten att förstå sina föräldrar och äktenskaplig kärlek. Patrick som jobbar natt på ett hotell drömmer om att bli författare. När hans farfar plötsligt avlider tar han sig an sin åttioåriga farmor som bor på ett alldagligt äldreboende. En dag rymmer hon till Normandie. Sökandet efter henne får oanade konsekvenser för Patrick.

TPB-nr: P26187

Frankrike berättar: Där vi står nu : tjugoen noveller

4 vol. (347 s. tryckt punktskrift)

Antologi där arton franska författare presenteras, de flesta för första gången på svenska. Några av de författare som finns representerade är Karima Berger, Linda L?, Ananda Devi och Pierre Ducrozet. Texterna är publicerade under de senaste tjugo åren. De är disparata men bekänner sin tillhörighet till det kanske franskaste av allt; språket. Korta presentationer av författarna och översättarna samt ett förord av redaktören Maja Thrane.

TPB-nr: P26538

De utstötta

av Elly Griffiths

9 vol. (789 s. tryckt punktskrift)

Sjätte boken om rättsarkeologen Ruth Galloway och kommissarie Harry Nelson. Vid en utgrävning vid slottet i Norwich hittar Ruth kroppen efter kvinnan Mother Hook, som hängdes 1867 för att ha mördat fem barn. Harry arbetar med ett fall där tre barn hittas döda i sina hem. Han tror först att någon närstående är skyldig, men när ytterligare ett barn förs bort undrar han om det kan finnas en koppling till Mother Hook. Ruth dras in i utredningen.

TPB-nr: P26537

Hallå där - köp blåbär! : rim och ramsor

3 vol. (245 s. tryckt punktskrift)

Ett urval rim och ramsor, de flesta tillkomna under 1900-talet och färgade av storstadens och industrisamhällets miljöer. Innehållet är inte alltid kulturellt högtstående men välbekant och intressant. Speciellt märkliga texter har försetts med kommentar. Även för ungdom.

TPB-nr: P25490

Fjärran stränder

av Kristin Hannah

10 vol. (884 s. tryckt punktskrift)

Elisabeth gav upp sina konstnärsdrömmar för familj och äktenskap. Hon gifte sig tidigt, fick två döttrar och har lojalt flyttat med Jack varje gång hans karriär som sportjournalist krävt detta. Nu är döttrarna vuxna. Jack blir erbjuden ett drömjobb vid en TV-kanal i New York. Men Elisabeth känner sig hemma i huset vid Oregons kust. Deras äktenskap hotar att rämna. Amerikansk underhållningsroman.

TPB-nr: P26594

Mitt liv i dina händer

av Kristin Hannah

12 vol. (1077 s. tryckt punktskrift)

Hjärtkirurgen Madelaine Hillyard i Seattle har arbetat hårt för att nå sin framgång. Tidigt moderlös blev hon gravid i tonåren. Hon behöll barnet och genomförde studierna på rekordtid. En dag får hon in en besvärlig patient - hollywoodskådespelaren Angel, vars liv endast kan räddas genom en hjärttransplantation. Angel är den man som 17 år tidigare gjorde henne gravid och övergav henne.

TPB-nr: P26653

Sommaren hon återvände

av Kristin Hannah

9 vol. (866 s. tryckt punktskrift)

Nora Bridge är en känd radioröst med ett uppskattat rådgivningsprogram, där hon framhåller vikten av familjesammanhållning. Men hennes eget äktenskap har gått i kras och hon har dålig kontakt med sina barn. Till slut brister bubblan. Nora råkar ut för en bilolycka och dottern Ruby kommer motvilligt till hjälp. Det förflutna stiger upp till ytan. Stark kvinnoskildring fylld med insikt och empati.

TPB-nr: P26595

Systrar emellan

av Kristin Hannah

11 vol. (1051 s. tryckt punktskrift)

Megh Dontess är en välbeställd skilsmässoadvokat från Seattle som ställs inför faktum att hennes syster Claire skall gifta sig med en man hon känt i knappt tre veckor. Megh är rädd för att Claire råkat ut för en solochvårare, men för att hela sin dåliga relation till systern, åtar sig Megh att ordna bröllopet. När Claire sedan får cancer spar Megh ingen möda för att hjälpa systern. Amerikansk underhållningsroman.

TPB-nr: P26610

Viskar ditt namn

av Kristin Hannah

8 vol. (739 s. tryckt punktskrift)

Mikaela lever ett till synes lyckligt liv tillsammans med Liam och deras två barn. Men minnet av hennes förste man hindrar henne att älska Liam fullt ut. En dag råkar Mikaela ut för en ridolycka och hamnar i koma, en händelse som får konsekvenser för hela familjen och för hennes förste man, hollywoodstjärnan Julian True. Gripande roman om kärlek och äktenskap. Trovärdig människoskildring.

TPB-nr: P26611

Skymningslandet

av Marie Hermanson

6 vol. (526 s. tryckt punktskrift)

Tjugotvååriga Martina står utan arbete och bostad. Kompisen Tessan erbjuder henne boende på en herrgård i närheten där hon är anställd av en gammal dam som husa. Damen lever sitt liv som under fyrtiotalet och Martina och Tessan accepterar sina roller i hennes fantasivärld. Det blir fler som finner sig tillrätta på herrgården. Ungdomarna intrigerar för att ärva herrgården men en ovälkommen besökare sätter stopp för planerna.

TPB-nr: P26582

Stormvarning

av Jack Higgins

7 vol. (659 s. tryckt punktskrift)

Sjöroman från 2:a världskriget. Den tremastade skonerten "Deutschland" är på väg mot Tyskland från Brasilien. Den går under svensk flagg och har som befäl och besättning tysk marinpersonal, som vill fly undan hotande internering. En orkan driver fartyget, som är i föga sjödugligt skick, mot ett okänt rev i Hebriderna.

TPB-nr: P26593

Den stora matchen

av Arnaldur Indriđason

7 vol. (745 s. tryckt punktskrift)

Kriminalroman om den isländske poliskommissarien Erlendur Sveinsson. Sommaren 1972 ska schackmästerskapet hållas i Reykjavik och staden är invaderad av utländska gäster och reportrar. Det kalla kriget pågår för fullt, Spasskij och Fischer eskorteras till matcherna. Så blir en ung man grovt misshandlad på en biograf. Fastän polisen redan har full sysselsättning beslutar Marion Briem, som ansvarar för ärendet, att ta reda på vad som ligger bakom.

TPB-nr: P26143

Kaffe med rån

av Catharina Ingelman-Sundberg

9 vol. (832 s. tryckt punktskrift)

Märtha, Anna-Greta, Stina, Krattan och Snillet bor på servicehemmet AB Diamanten. Maten är dålig, bemötandet trist, ingen motion och allt hårdare besparingar. Föreståndaren syster Barbro anstränger sig inte särskilt mycket för de gamla. Märtha får en idé: eftersom det skulle vara bättre i fängelset ska de begå brott och se till att bli dömda. Pensionärsligan tar in på Grand Hotel för att råna de rika gästerna. Men det går inte som de har tänkt.

TPB-nr: P26670

Blodssystrar : roman : [om barnmorskan Cecilia Lund]

av Katerina Janouch

9 vol. (838 s. tryckt punktskrift)

Del 7 i serien som börjar med Bedragen. Cecilia klarar sig själv efter skilsmässan. Men under en dramatisk förlossning på sjukhuset där hon arbetar dör en ung mamma och hennes baby. En hätsk debatt om besparingarna inom vården rasar i medierna. Den avlidna kvinnans fästman kontaktar Cecilia och något helt oväntat sker. Cecilia engagerar sig också, med fara för sitt liv, i fallet med en ung gravid kvinna som hittas medvetslös under en gångbro.

TPB-nr: P26214

Ödesgudinnan på Salong d'Amour

av Anna Jansson

8 vol. (751 s. tryckt punktskrift)

Frisörskan Angelika Lagermark förestår Salong d'Amour på Södertorg i Visby. Hennes ambition är att få till möten och hon agerar med liv och lust äktenskapsmäklerska i Visby. På salongen har hon den unge mannen Ricky till hjälp. Medan Angelika lär Ricky laga mat planerar de tillsammans vem som ska träffa vem, utvecklas och finna sitt öde. För den som vågar se sig i salongens spegel kan allting hända. Men hur ska Angelika själv finna kärleken?.

TPB-nr: P26581

Att falla

av Michel Laub

4 vol. (307 s. tryckt punktskrift)

En händelse i det förflutna dyker upp och väcker minnen av en pojkes svåra relation till sin pappa till liv. Pojkens farfar i sin tur överlevde Auschwitz, en tid som han aldrig talade om. I stället skrev han en hemlig dagbok under sitt fortsatta liv i Brasilien. Nu har han begått självmord och hans son har fått Alzheimer. Sonsonen, som står inför ett vägval i livet, är nu ensam med minnena som väcker många existentiella frågor.

TPB-nr: P26592

Lammet och stormbocken

av Helmer Linderholm

9 vol. (868 s. tryckt punktskrift)

Gotland 1286 och gotländska bondeköpmän har lämnat stoff till denna berättelse om unge Holmger Mikaelsson Takstein, som via norra Karelen med sina skeppskamrater söker upp storkanen för att sluta handelsfördrag.

TPB-nr: P24858

Meningen med jobbet : noveller

av Stephan Mendel-Enk

3 vol. (265 s. tryckt punktskrift)

Arbetslivet är minst lika viktigt som kärlekslivet. Det är utgångspunkten för denna samling korta texter som kretsar kring våndan med att söka och ha ett arbete. Novellerna är av olika slag - dagböcker, brev, lexikon, instruktionstexter och listor - men förenas av en torr och ofta halsbrytande humor. Här får du bland annat veta varför det är så vanligt med alfalfagroddar i personalmatsalen och lär dig mer om vett och etikett på arbetsplatsen.

TPB-nr: P26543

Till flickorna i sjön : roman

av Elin Olofsson

6 vol. (552 s. tryckt punktskrift)

En berättelse om vad en liten flicka lovade vid en jämtländsk insjö och hur en vuxen kvinna tvingas infria löftet. Helena får sparken från sitt arbete i kommunhuset och blir samtidigt lämnad av sin man. När hon börjar arbeta som städare på sjukhuset dyker plötsligt hennes kusin Blåpojken upp i en sjukhussäng. Samtidigt börjar hennes mamma ringa igen efter många års tystnad. Men vad är det Helenas mamma egentligen vill?.

TPB-nr: P26546

De oanständiga profeterna

av Arto Paasilinna

5 vol. (431 s. tryckt punktskrift)

En skröna. Tack vare en briljant plan tänker ett gäng vänner erövra världen med hjälp av en högteknologisk bönekvarn, vars syfte är att sprida andliga visdomar. Säljresan börjar i Indien och fortsätter genom de tibetanska bergen. På grund av en rad dråpliga tillfälligheter blir vännerna profeter för en helt ny religion. Men så börjar bönekvarnen bete sig tvivelaktigt och de finska profeterna hamnar i minst sagt obekväma situationer.

TPB-nr: P26579

Pappan

av Kristian Petri

3 vol. (247 s. tryckt punktskrift)

Pappans sista tid präglades av misär, den egna men också orsakad av den moderna sjukvården. Sonen besöker honom på sjukhuset nästan varje dag. Ett försök att i sista stund fylla ett tomrum som uppstått långt tidigare. Kanske redan vid moderns dramatiska död när sonen bara var en ung pojke. Efter faderns död bearbetar sonen sitt eget liv, ett liv som i stora delar är präglat av föräldrarnas död. K.P., 1956- , filmare och författare.

TPB-nr: P26078

Pojkvännen

av Nora Roberts

9 vol. (785 s. tryckt punktskrift)

Del 2, i serien Boonsborotrilogin, inledd med Värdshuset. Handlingen utspelas i den lilla staden Boonsboro, Maryland i USA. Invigningen av familjen Montgomerys nyrenoverade värdshus närmar sig. Mellanbrodern Owen, familjens organisatör, håller i alla trådar och har koll på varje detalj i bygget. Han har dock inte planerat att falla för Avery MacTavish, den eviga singeln som jonglerar pizzor och fakturor på restaurangen tvärs över gatan.

TPB-nr: P26665

Ryskt bläck : roman

av Tatiana de Rosnay

8 vol. (778 s. tryckt punktskrift)

När Nicolas Duchamel är 24 år upptäcker han att något verkar mystiskt beträffande hans ursprung. Pappan försvann på havet utanför Baskien när han var barn. Efterforskningar, som leder ända till Sankt Petersburg, resulterar i en roman som blir en gigantisk succé. Under en vistelse på ett lyxhotell på en toskansk ö dyker spökena från det förflutna upp igen. Nicolas tvingas omvärdera sitt liv och hans framtid är oviss.

TPB-nr: P26104

Liv till varje pris

av Kristina Sandberg

14 vol. (1299 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Att föda ett barn. Medelålders Maj, hemmafru i Örnsköldsvik, oroar sig för Tomas stretande med firman och nykterheten, sonen Lasses slarv sista året i folkskolan och dottern Anitas försvinnande in i böckernas och filmernas värld. När femtiotalet övergår i ett modernt sextiotal drar rivningsvågen fram genom staden och folkhemmet växer fram. Majas trygga tillvaro kommer allt mer i gungning.

TPB-nr: P26608

Systerland : roman

av Curtis Sittenfeld

13 vol. (1237 s. tryckt punktskrift)

Enäggstvillingarna Vi och Kate är synska. Vi omfamnar sin förmåga och försörjer sig som medium. Kate däremot gör allt för att dölja sitt annorlundaskap och går in för familjelivet. Men när Vi förutspår att deras hemstad St Louis i Missouri kommer att drabbas av en förödande jordbävning rubbas Kates cirklar eftersom hon vet att Vis förutsägelse stämmer. Kate måste skydda sin familj och varna omvärlden för katastrofen utan att avslöja sin hemlighet.

TPB-nr: P26555

De tre fasorna

av Jonathan Stagge

6 vol. (577 s. tryckt punktskrift)

Den stora skådespelerskan Daphne Winters, den amerikanska scenens största prydnad, bor under sommaren i en elegant semesterort. Hon anfäktas av tre fobier - gift, stängda dörrar och eld - och hon blir utsatt för alla tre fasorna. Två av hennes elever faller offer för förföljelsen medan hon slipper undan. Byläkaren Hugh Westlake blir indragen i mysteriet och kretsen av misstänkta är begränsad. Deckare från 1949.

TPB-nr: P26675

Beckomberga : ode till min familj : roman

av Sara Stridsberg

5 vol. (384 s. tryckt punktskrift)

Tre samtal mellan en dotter och hennes far Jim hålls under en vinter i Stockholm och Cariņo. Man pratar om faderns vistelse på Beckomberga, mentalsjukhuset intill Judarskogen, dit han kom på 1980-talet efter ett självmordsförsök. Ett långvarigt alkohol- och tablettmissbruk fanns i bagaget. Dottern var då tolv år gammal. Även om den åldrande faderns längtan efter att simma ut i Atlanten och inte återkomma.

TPB-nr: P26601

Spår

av Lena Sundström

9 vol. (802 s. tryckt punktskrift)

En dokumentär thriller om världen efter 11 september och om svenska tjänstemän som blundar med öppna ögon. En vinterkväll 2001 förs två män ut till ett plan på Bromma flygplats av maskerade män. De är barfota och iförda blöjor, overaller, fotbojor och huvor. Dagen därpå torteras de av den Egyptiska säkerhetstjänsten. Två år senare börjar några journalister nysta i händelsen. Spåren leder till en av de största skandalerna i svensk historia.

TPB-nr: P26569

Facklitteratur

Skärgårdshus : historia, byggstilar och livsöden

av Johan Ahlbom

6 vol. (513 s. tryckt punktskrift)

Här skildras historien bakom några av Skärgårdsstiftelsens mer än 1000 byggnader - allt från pampiga herrgårdar och stora sommarvillor till torp. Även flera sevärdheter med koppling till byggnaderna finns med. Boken innehåller en blandning av skärgårdens kulturarv, dess byggnadshistoria samt människors livsberättelser. Den ger även en inblick i samhällsutvecklingen i skärgården under de senaste 100 åren. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

TPB-nr: P26171

Krigets färger : ett vittnesmål

av Arkadij Babtjenko

6 vol. (517 s. tryckt punktskrift)

Som artonåring år 1996 inkallades A.B. till militärtjänstgöring och skickades till Tjetjenien. Fyra år senare återvände han till kriget som frivillig. Hans upplevelser är en fruktansvärd berättelse, där hotet från den yttre fienden inte är enda skälet till oro. Dagligen misshandlas de unga ryska soldaterna av äldre överordnade. Samtidigt pågår ett smutsigt krig, med övergrepp och lemlästade kroppar som återkommande inslag.

TPB-nr: P26077

Mitt liv med Bob : [en man och hans gatusmarta katt på nya äventyr]

av James Bowen

6 vol. (493 s. tryckt punktskrift)

Uppföljare till boken Gatukatten Bob om musikern James Bowen som hittade en röd katt i sin trappuppgång. De blev vänner och katten, som fick namnet Bob, flyttade in. Inom kort var de två oskiljaktiga, deras liv tog en ny riktning och de kunde hjälpa varandra att läka sår från det förflutna. Här berättar James om alla de gånger Bob varit hans skyddande ängel i svåra stunder och om allt han lärt sig av sin katt.

TPB-nr: P26575

Rövardotter

av Jackie Ferm

10 vol. (1004 s. tryckt punktskrift)

Författaren, född 1991, berättar om sitt liv i en trasig familj som barn till en av Sveriges mest beryktade brottsling. Om övergrepp, missförhållanden i fosterfamiljer och på behandlingshem och om att vara ensam och övergiven. Som en röd tråd löper pappans brev och innerliga, men farliga, kärlek. Utan honom hade uppväxten inte varit så svår och utan honom hade hon aldrig hittat styrkan att resa sig.

TPB-nr: P26096

Statsministerns sommarläsning : om litteratur, politik och bildning

av Torbjörn Forslid

6 vol. (646 s. tryckt punktskrift)

När Fredrik Reinfeldt berättade för en journalist att han ägnat sommaren åt att läsa deckare fick han hård kritik från olika håll. Vissa menade att han inte hade någon bildning, andra att han bara låtsades vara folklig. Men vilken roll spelar egentligen litteraturen för dagens politiker? Och hur ser politiker idag på det klassiska bildningsidealet? Författaren, som är professorer i litteraturvetenskap, försöker här ge ett svar på dessa frågor.

TPB-nr: P26540

Mitt liv en berg- och dalbana : att leva med RP eller Ushers syndrom

av Jörgen Forsåker

4 vol. (284 s. tryckt punktskrift)

Förf. skildrar med distans de svårigheter han mött genom barn- och ungdomsåren upp i vuxen ålder. Vi får följa honom på resor i Europa och USA och vi får en inblick i hur det är att gå i en skola för hörselskadade och samt ha Ushers syndrom utan att veta om det. Boken riktar sig till läsare med Ushers syndrom eller enbart RP, Retinitis Pigmentosa, och till personer i deras omgivning. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i talboken.

TPB-nr: P26590

Handbok för hälsoinspiratörer. Övningshäfte

Övningshäfte till Handbok för hälsoinspiratörer. En inspirationsbok för personer som i företag och offentlig sektor är hälsoinspiratörer eller friskvårdsombud. Läsaren kan här lära sig hur man kommunicerar kring hälsopromotion och hälsa. Boken är tänkt att användas i det praktiska friskvårdsarbetet. Övningshäftet innehåller övningar för styrketräning, rörlighet och streching.

TPB-nr: P26190

Hälsopromotion i arbetslivet

av Anders Hanson

10 vol. (886 s. tryckt punktskrift)

Bokens syfte är att beskriva hälsopromotion som idé, kunskapsområde och strategi för ett främjande hälsoarbete i framför allt arbetslivet. Några teoretiska utgångspunkter är idén om salutogenes och Aaron Antonovskys teori om känslan av sammanhang. Från en internationell kunskapstradition hämtas en konceptuell modell som kan vägleda det främjande arbetet med hälsa inom olika arenor.

TPB-nr: P26174

Därför hoppar jag : en pojkes röst från autismens tysta rum

av Naoki Higashida

3 vol. (177 s. tryckt punktskrift)

Boken är skriven av en trettonårig japansk autistisk pojke som ställer frågor till sig själv. Många av de rakt och enkelt formulerade 58 frågorna fokuserar på förbryllande aspekter av autism. Till exempel: Varför frågar du samma frågor om och om igen? Tycker du inte om att kramas? Mellan frågorna och de oftast korta och koncisa svaren finns små poetiska berättelser, skrivna av Naoki bokstav för bokstav, med hjälp av ett bokstaveringsredskap.

TPB-nr: P26556

Att dö

av Christopher Hitchens

2 vol. (176 s. tryckt punktskrift)

Den 8 juni 2010 kollapsade författaren i sitt hotellrum i New York. Diagnosen blev strupcancer. Han valde att fånga sin sista tid i en intensiv berättelse om livets slut. Här skildras de sjukas karga landskap och hur lidandet påverkar intrycken och synen på omvärlden. Medan cancern invaderar hans kropp och tvingar honom att brottas med dödens tidlösa gåta omfamnar han alla känslor och skildrar personligt och filosofiskt hur det är att dö.

TPB-nr: P26145

Bästa vänner : 47 berättelser om osannolik vänskap mellan djur

av Jennifer S. Holland

3 vol. (219 s. tryckt punktskrift)

Djur är beroende av dagligt sällskap i sin tillvaro. Här ges en mängd exempel på hur djur skaffar sig vänner på de mest oväntade sätt, utanför sin art. En leopard som vilar bredvid en ko, en elefant har ett får som god vän, en huskatt blir kompis med en leguan och tro det eller ej men här berättas också om en katt och en råtta om blir förtjusta i varandra. Även lämplig för barn och ungdomar.

TPB-nr: P26702

Vi var alltid beredda

av Annika Koldenius

5 vol. (472 s. tryckt punktskrift)

Annika Koldenius berättar om hur hon och hennes familj lever med sin dödssjuke son Sam. Efter tre levertransplantationer och en hjärnblödning verkar han kunna överleva allt. Trots att föräldrarna är beredda får de en chock när Sam dör, tio år gammal. Sorgen blir så stark att Annika inte längre känner igen sig själv. Hon skriver boken för att minnas och förstå. Och för att Sam inte ska ha levt förgäves.

TPB-nr: P26553

Alltid för er : en sann historia

av Gunilla Lindh

6 vol. (547 s. tryckt punktskrift)

De var lyckligt gifta, livet bestod av mycket arbete, rikt umgänge, resor och operakvällar. Problemen började när författaren upptäckte att äldste sonen var annorlunda. Under loppet av nio månader slogs livet i spillror. Alla tre barnen diagnosticerades med autism, utvecklingsstörning och betydande utvecklingsförsening till följd av en ytterst ovanligt genmutation med endast tre kända fall i världen.

TPB-nr: P26669

Manipulering pågår : avslöjande erfarenheter från före detta sektmedlemmar

6 vol. (538 s. tryckt punktskrift)

Varför går någon med i en sekt? Många funderar över det. Är det någon särskild typ av människor? Här ges en del av svaret då 16 före detta medlemmar i olika rörelser berättar om sina upplevelser. Som en röd tråd genom berättelserna löper - manipuleringen. Ingen väljer medvetet att gå in i en sekt. Man attraheras av ett lockande erbjudande eller griper ett halmstrå när man råkar vara svag. Efterord av förre ärkebiskopen Bertil Werkström.

TPB-nr: P26529

Orgelliv : sju sekel i Stockholms stifts kyrkor

14 vol. (1316 s. tryckt punktskrift)

En bok om de 177 orglar som finns i 117 av Stockholms stifts kyrkor. Instrumenten har dokumenterats och karakteriserats. Här finns också fakta om kyrkornas tidigare orglar. Du möter inte bara den mångfald av orglar som finns i Stockholms stift, utan också människorna i deras närhet, den passionerade organisten, den hantverksskicklige orgelbyggaren och nyfikna barn.

TPB-nr: P26191

Livsglädje : en självbiografi

av Margit Sandemo

8 vol. (708 s. tryckt punktskrift)

M.S. föddes 1924 i Norge som dotter till en svensk adelsdam och en norsk diktare. 40 år gammal började hon skriva och har hittills gett ut 176 böcker. Mest uppskattad är den långa serien Sagan om Isfolket med totalt 47 delar. I centrum för självbiografin står två våldtäkter, som hon utsattes för som ung flicka. Med en okuvlig livsvilja och ett sinne, som trots allt upplever världen som vacker, berättar hon om sitt liv.

TPB-nr: P26577

På tal om Sherlock Holmes

av Dorothy L. Sayers

2 vol. (220 s. tryckt punktskrift)

I fem underhållande essäer går Dorothy L. Sayers till botten med Sherlock Holmes. Utifrån Holmes egna metoder sätter Sayers motsägelsefulla fakta under lupp. Sayers söker svaren på frågor som: Vid vilket universitet studerade Sherlock Holmes? Hur många fruar hade egentligen dr Watson? För alla som uppskattar Holmes och Sayers finns nu för första gången dessa essäer samlade i svensk översättning.

TPB-nr: P26132

PM : ang: utfört polisarbete, tid: 1957-06-01 - 2001-05-31

av Alf Rudolf Valentino Staflund

5 vol. (486 s. tryckt punktskrift)

Författaren började arbeta som polis på 1950-talet. Här berättar han om sitt arbete och de många situationer han varit med om under sitt drygt 40-åriga yrkesliv, till största delen förlagt till Västerbotten. Berättelserna är i form av korta redogörelser över utryckningar vid olyckor och brott och de kommenteras både personligt och reflekterande.

TPB-nr: P26151

Svensktoppen 50 år : de oförglömliga sångerna

3 vol. (245 s. tryckt punktskrift)

2012 fyllde radioprogrammet Svensktoppen 50 år. Här har man samlat sångerna som på ett eller annat sätt levt vidare, de som fortfarande sjungs och spelas. Samlingen innehåller 86 låtar, allt från sextiotalsklassiker till det allra senaste inom svensk populärmusik. Exempel är Eloise, Mälarökyrka, Trettifyran, Grisen i säcken, I samma bil, Kärlekens tunga och Gabriellas sång.

TPB-nr: P26571

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Hjärta av damm

av Ingelin Angerborn

4 vol. (342 s. tryckt punktskrift)

Gamla Ekmanska teatern är ett anrikt ställe med knarrande golvtiljor och röda sammetsridåer. Bella går en teaterkurs där på höstlovet. Ryktena om att det spökar på teatern infrias snart. Ljuset slocknar rätt som det är och mystiska bankningar hörs på dörren. Någon skriver konstiga saker på tjejtoalettens spegel och så lyser det på vinden dit det är förbjudet att gå. Kurskamraten Nelli påstår sig dessutom ha sett döden.

TPB-nr: P26548

Flygarnas kamp

av Jonna Berggren

4 vol. (396 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Väktaren och stenarna. Avslutar serien Isporten. Johanna och Mads äventyr i Islandet fortsätter. Deras sökande efter eldstenarna leder dem mot nya faror. Ondskan och Isdrottningen gör allt för att hindra Johanna och Mads. På sin väg träffar barnen vättar och huldror samt flygande väsen. Mads börjar drömma konstiga drömmar, Johanna tappar sin magiska stav och en stor vulkan hotar med att få ett utbrott.

TPB-nr: P26165

Striden i Isstaden

av Jonna Berggren

5 vol. (425 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Väktaren och stenarna. Johanna och Mads har kommit från varandra i Islandet. Johanna träffar en ny vän, Miika som hon slår följe med. Mads och en flicka som heter Maya är fångar hos drottning Hâl och hennes fruktansvärda krigare. Johanna och Miika är på väg till staden där Mads och Maya är fångar. Äventyret är fullt av märkliga varelser som wulfar, vättar, völvor och dimvarelser.

TPB-nr: P26166

Hark - grottmonstret

av Adam Blade

2 vol. (187 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien Beast quest - Amuletten från Avantien som börjar med Nixa - dödens budbärare. Det är dags för Toms tredje uppdrag i kampen att försöka rädda sin far, Taladon. Misslyckas Tom kommer Taladon att vara förlorad för alltid. I Förbjudna landet finns Dödens berg där Hark grottmonstret lever. Det gigantiska fasansfulla monstret förvandlar sina offer till sten. Tillsammans med Elenna ger sig Tom iväg för att besegra Hark.

TPB-nr: P26164

Koldo - iskrigaren

av Adam Blade

2 vol. (184 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4 i serien Beast Quest - Dödens skugga som börjar med Krabb - havets skräck. Tom och Elennas kamp för att rädda landet Gildor undan trollkarlens Velmals förbannelse fortsätter. De ska ta sig till den plats där Koldo iskrigaren håller till. Resan blir farlig och de måste kämpa mot flera hinder längs vägen. Tom är sedan tidigare äventyr skadad av ett gift och känner sig svag. Väl framme möts Tom och Elenna av något de aldrig hade kunnat tro.

TPB-nr: P26163

Född fenomenal

av Josephine Bornebusch

5 vol. (437 s. tryckt punktskrift)

Rut gillar det mesta hos sig själv. Hon är självsäker, klarsynt och lite smartare än alla andra. Hennes bästa kompis är Magda, en mytoman och hypokondriker helt utan spärrar. Och så den störige sportfånen Abbe förstås. Rut är nördigt intresserad av statistik, andra världskriget och Anne Franks dagbok. Därför skriver hon själv. I dagboken tycker hon att livet är väldigt odramatiskt. Men det visar sig snart bli precis tvärt om, genom en klassresa.

TPB-nr: P26600

Hon & han

av Katarina von Bredow

6 vol. (494 s. tryckt punktskrift)

Andra delen i en trilogi om livet på mellanstadiet. Varje eftermiddag är Alicia alldeles slut efter att ha ansträngt sig för att göra allt rätt och säga rätt saker i skolan. På Facebook är det lättare, där har man tid att tänka sig för. En dag får hon en vänförfrågan från någon som heter Lucas. Snart har Alicia ljugit ihop att hon och Lucas är tillsammans. Klassens drottning Ida kanske släpper in henne i sin krets på riktigt nu.

TPB-nr: P26604

Slaven

av Teresa Cárdenas Angulo

2 vol. (151 s. tryckt punktskrift)

Han kallas Spårhunden och han har varit slav i många år. Nu är han rädd för att bli så gammal att han inte kan arbeta längre, för då kommer husbonden att döda honom. Men Spårhundens liv vänds upp och ner när en liten flicka dyker upp på plantagen. Hon har rymt från sin ägare och är på väg till en hemlig plats bland bergen där slavarna har ett eget rike. Spårhunden vill först inte hjälpa henne, men snart inser han att han måste utmana husbonden.

TPB-nr: P26533

Gregor - krigarens död

av Suzanne Collins

7 vol. (670 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien Krönikan om Underjord. Gregors vänner i Underjord har gjort sitt yttersta för att hindra honom från att läsa nästa profetia. Profetian säger nämligen att Krigaren, alltså Gregor, ska dö. När en armé av råttor är på väg mot staden Regalia, där Gregors mamma och syster befinner sig, måste Gregor samla allt sitt mod och återigen bli Krigaren. För att Underjord ska räddas från en katastrof krävs bland annat att en kod knäcks.

TPB-nr: P26562

Åska på Solsidan

av Petrus Dahlin

2 vol. (195 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 12 i serien om Kalle Skavank. Kalle är på utflykt till Solsidan i Saltsjöbaden när en gråtande man ber honom om hjälp. Mannen bråkar med sina syskon om arvet efter deras avlidna gamla mamma. Många värdefulla saker har försvunnit från hennes hem. De coola detektiverna Kalle och Dilsa, som är ett oslagbart team när det gäller mysterier, tar sig an fallet.

TPB-nr: P26130

Märta börjar rida

av Erika Eklund Wilson

18 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En dag på väg hem från skolan ser Märta en flicka som rider på en silvrig häst. Det knäpper till inombords hos Märta och från den dagen älskar hon hästar. Märta får börja på ridskolan trots att mamma är tveksam om Märta är en hästtjej. Lite nervöst är det särskilt när Märta får rida på den elaka hästen Dolly. Dolly vill bara bita de andra hästarna. Bättre är det när Märta får rida på Julia. Märta lär också känna Maja.

TPB-nr: P26532

Lita på Dunder

av Inger Frimansson

3 vol. (282 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien Kona-klubben som börjar med Rida på Golden. Ridläraren Susanna får veta att det lilla stoet Miranda kommit ut från hagen och gått ner sig genom isen i sjön. Något har skrämt hästarna. Nu är frågan om det går att rädda Miranda innan det är för sent. En bra sak som händer denna vinter är att Susanna får råd att köpa en fyrhjuling. Men den blir stulen och Frossan och vännerna måste få fatt i tjuvarna. Och så kommer Karen till klubben.

TPB-nr: P26188

Puts väck!

av Ellen Holmboe

44 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Oskar har redan en lillebror och har precis fått en lillasyster som skriker dag och natt. Hans skulle egentligen åka på trolleriträff med Magiska cirkeln hela påsken. Men ingen kan skjutsa dit honom och hans mamma har fullt upp med den skrikande bebisen. En dag hittar Oskar en märklig liten affär där han köper en magisk näsduk som kan få saker att försvinna. Men vem är det som egentligen får betala för magins pris? En riktig rysare.

TPB-nr: P26208

Eviga glömskans allé

av Ritta Jacobsson

7 vol. (618 s. tryckt punktskrift)

Sextonåriga Alexa känner sig ensammare än någonsin när hennes mamma volontärarbetar i Afrika och bästa kompisen har flyttat. Då träffar Alexa drömkillen Rasmus på en fest. Men så avslöjar mormor en mörk hemlighet. När Alexa sedan läser om brutala rån på åldringar, känns inte ens mormors strandvilla trygg längre. Det verkar som om huset bevakas. Kanske ser mormor spöken eller så håller Alexa på att bli galen.

TPB-nr: P26563

Emil i Lönneberga

av Astrid Lindgren

92 s. tryckt punktskrift

Emil är pojken som hissar upp lillasyster Ida i flaggstången och gör andra hyss som hans pappa inte gillar. Han bor på gården Katthult i Lönneberga i Småland och drängen Albert är hans bästa vän. För att undkomma sin pappas vrede över alla hyssen stänger Emil in sig i "snickarboa", där han får tiden att gå genom att tälja trägubbar. En berättelse om en buspojke med ett varmt hjärta.

TPB-nr: P26644

Augustinatt

av Maud Mangold

2 vol. (168 s. tryckt punktskrift)

Nora och hennes storebror Alfons är ensamma hemma i sommarstugan medan deras föräldrar är bortresta. Deras katt Felix försvinner och i sökandet efter honom hittar Nora ett bylte i trädgården. Byltet visar sig vara en trollunge, Kurre. Trollen har tagit Felix och lämnat Kurre istället. Nora och Alfons måste försöka byta tillbaka. Nora börjar även fundera på var hon själv kommer från och varför det finns så få fotografier av henne som liten.

TPB-nr: P26641

Emmas bok

av Magnus Nordin

86 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Elias bok. Emma och Sebbe är på flykt undan zombiemassakern i Kappelshamn. Hela Gotland är isolerat sedan zombiesmittan slog till. Emmas mål är att hitta sin bror, Elias. Inte bara zombierna är fiender. I ett övergivet hus träffar Emma tre ungdomar som hotar henne. Hon lyckas ta sig därifrån och resan går vidare. Emma och Sebbe träffar en dam som barrikerat sig i sitt hus. Där får de tillfälligt skydd.

TPB-nr: P26103

5.768 visningar på Youtube

av Ralf Novák-Rosengren

3 vol. (244 s. tryckt punktskrift)

Rosita är fjorton år och bor i en vanlig småstad med sin familj. Överallt möter Rosita på fördomar då hennes familj är romer och tillhör resandefolket. Hennes största intresse är att sjunga och hon drömmer om att bli världsberömd artist. I skolan ska det arrangeras en talangjakt. Rosita får chansen att vara med och drömmen om en vinst börjar spira. Vardagsberättelse om att vara ung och utanför i samhället, om rasism och om vänskap.

TPB-nr: P26640

Den äldste

av Christopher Paolini

19 vol. (1835 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Eragon. Tonåringen Eragon och hans drake Saphira har räddat rebellerna i Tronjheim mot den onde Galbatorix styrkor. Men hotet kvarstår och för att slutgiltigt kunna segra måste Eragon fullborda sin träning hos alverna. Samtidigt hotas hans hemby Carvahall återigen och hans styvbror Roran leder upproret mot de motbjudande Razacerna.

TPB-nr: P26554

Ryttarna

av Mats Wahl

6 vol. (523 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Blodregn. En historia som utspelar sig femtio år fram i tiden då en miljökatastrof drabbar Sverige. En motståndsrörelse växer sig starkare i protest mot polis och militär. Två familjer på landsbygden råkar i fejd. Tonåriga Elin dödar i självförsvar Björn och hennes bror Vagn tas till fånga. I ett försök att rädda brodern överraskas Elin av ett regn, rött av sand från Sahara. Hon söker skydd i Björns till synes övergivna hus.

TPB-nr: P26580

Facklitteratur

Liv och miljö

av Torsten Bengtsson

58 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Lättläst faktabok om naturen och miljön. Berättarjaget är fiktive Sara, 13 år. Boken börjar med en berättelse om när Sara hittar en å med döda fiskar och fåglar i. Sara guidar sedan läsaren genom olika frågor kring klimat och miljö. Bland annat berättar hon om återvinning, bilar, matvaror som fraktas långa vägar samt jordens allt varmare klimat. Faktarutor med förklaringar av ord och företeelser återkommer vid sidan av den löpande texten.

TPB-nr: P26566

Vattnets mysterier

av Håkan Borgström

2 vol. (161 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

I nio kapitel beskrivs vatten på en mängd olika sätt. Varje kapitel börjar med en fråga, till exempel Simmar vi i en säck med vatten? och avslutas med en Visste du att-sida. Kapitlen handlar om vitt skilda saker som fostervatten, fiskar och hav, miljöförstöring, dricksvatten, vatten och djur, is, hur bränder släcks med hjälp av vatten, moln och regn. Boken avslutas med en frågesport. Författaren är vetenskapsjournalist.

TPB-nr: P26134

Tänk själv : en inspirationsbok för unga filosofer

av Peter Ekberg

77 s. tryckt punktskrift

Vad är lycka? Varför finns just du? Är hela livet en dröm? Får man ljuga? Det och mycket mer skriver författaren om. I fem kapitel diskuteras filosofi från en mängd olika synvinklar. Läsaren utmanas att tänka själv och får flera uppmaningar att fundera kring. En mängd klassiska filosofer presenteras och deras teorier knyts på ett lättfattligt sätt ihop med den moderna vardagen. Filosofer som tas upp är bland annat Platon, Descartes och Arendt.

TPB-nr: P26587

Havsvidunder

av Bengt-Erik Engholm

52 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Under en fisketur som barn fick författaren något riktigt tungt på kroken. Det är utgångspunkten i den här lättlästa faktaboken om en mängd havsvidunder. Några av havsvidundren är påhittade som till exempel kraken, havsormen och sjöodjuret Nessie medan andra finns på riktigt som blåvalen, hajen, jättebläckfiskar, rockor och gammelgäddor. Författaren skriver även om världens djupaste djup, Marianergraven.

TPB-nr: P26589

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Lyssna, Kjelle!

av Kajsa Gordan

[25] s., 15 bl. tryckt punktskrift

Varje uppslag börjar med "Schh! Vad är det som låter?" Det är den lilla hunden Kjelle som undrar och undersöker olika ljud. Han hör en klocka som tickar, en katt som jamar, att det regnar, en pojke som gungar, hundkompisen Figge som skäller och en bil som brummar. En småbarnsbok att läsa tillsammans och fundera på ljud omkring.

TPB-nr: P25665

När prinsessor går på zoo

av Per Gustavsson

[29 s.], 31 bl. tryckt punktskrift

Prinsessan ska inviga ett zoo som ska öppna i staden. Då gäller det att noga välja kläder. Samma dag är det också stora maskeraddagen så prinsessan väljer extra noga. Till invigningen kommer massor med folk. Rätt som det är blir det panik. Djuren har sluppit loss ur sina burar! Tur att prinsessan är där och kan fånga in dem. Hon får hjälp av en mystisk pojke. Men ingenting är som någon tror och flera stora överraskningar avslöjas.

TPB-nr: P25800

Nalla och Björn firar jul

av Kajsa Lindström

[27 s.], 29 bl. tryckt punktskrift

Det är dagen före julafton och dags för de små nallarna Nalla och Björn att förbereda inför julen. De bakar kanelkakor. Björn smakar på degen och blir väldigt mätt. Efter kakbaket är det dags att hämta julpyntet i källaren. Nalla och Björn har också hemliga paket de slår in. På julafton bygger vännerna en snöbjörn, fikar och öppnar paket. Båda är förväntansfulla över vad de kommer att få i julklapp. Boken avslutas med receptet på kanelkakorna.

TPB-nr: P25799

Sigrid och natten

av Jöns Mellgren

[27] s., 17 bl. tryckt punktskrift

Sigrid har inte sovit en blund på 30 år. Det var då hennes enda vän, elefanten Olaf, dog. En dag får Sigrid besök av en liten figur som visar sig vara natten. Sigrid stoppar natten i en burk. Nu är det dag dygnet runt och ingen kan sova. När Sigrid tar upp natten ur burken berättar hon sin historia. Natten och Sigrid går till Olafs grav och sedan vidare genom staden. Natten hjälper Sigrid att till slut somna.

TPB-nr: P24275

Böcker med inklistrad punktskrift

Titta bussen!

av Ingela P. Arrhenius

5 bl. tryckt punktskrift

Pekbok för små barn där fjorton olika fordon presenteras på varsin bild. Bildtexten består endast av namnet på fordonet. Bilderna är enkelt formgivna med starka färger. Fordonen som presenteras är buss, ubåt, tåg, flygplan, lastbil, bil, traktor, racerbil, luftballong, helikopter, moped, cykel, båt och brandbil.

TPB-nr: P26024

Jag räknar

av Ellen Giggenbach

2 bl. tryckt punktskrift

En första räknebok för små barn. Ett barn och en mamma befinner sig i olika vardagssituationer och den enkla texten räknar en bild, två hus, tre lastbilar, fyra ballonger samt fem burkar. På slutet är en upprepning av det som har räknats. Boken är en pekbok i hård kartong med färgglada bilder.

TPB-nr: P26035

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Smyga till Hallon

av Erika Eklund Wilson

28 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Lisas kompis Tyra, som också äger hästen Hallon, är sjuk. Lisa leker med Alva men Alva är ganska dum. Hon säger att Lisa bara är femma på hennes kompislista. När Lisa blir sjuk verkar Alva försöka ta även Tyra och Hallon från Lisa. Vad ska Lisa göra? Det finns bara en som förstår, Hallon. Hon måste smyga till Hallon.

TPB-nr: P26162

Förbaskade träd!

av Kristina Murray Brodin

31 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Ett barn och hens familj har flyttat till ett nytt hus. Medan mamman är bortrest ska barnet och pappan göra sig hemmastadda. På tomten står ett stort träd som barnet tycker är bäst av allt det nya. Men pappa säger att trädet står i vägen och måste fällas. En trädfällare kallas in. Då händer något oväntat som ändrar allt. Bilderbok där barnet är könlöst och endast beskrivs som jag. Förlagan är rikt illustrerad med färgglada bilder.

TPB-nr: P26180

Möt fjällräven

av Nina E. Eide

43 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fjällrävens liv under ett år, med start i maj, beskrivs med de motgångar och medgångar fjällräven stöter på. Fjällräven är en av Sveriges utrotningshotade djurarter och det beror bland annat på minskad tillgång till mat. Ett annat hot är de rödrävar som jagar bort fjällräven från deras bon. Vidare beskrivs de försök som bedrivs i Norge med att rädda fjällräven. Textrik bilderbok som avslutas med bland annat information om hotade arter.

TPB-nr: P26181

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Full av glädje

av Bente Bratlund

15 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En mycket enkel och kortfattad text om glädjen i vardagen och om små ögonblick som kan ha stor betydelse. En eller två meningar på varje sida som kan läsas fristående, som små prosapoem. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter.

TPB-nr: P26157

Om du var här

av Bente Bratlund

14 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En enkel bok om saknad, om att tänka på någon som inte finns i närheten. Känslor och natur speglar varandra. En eller två korta meningar utan bisatser på varje sida ger berättelsen en nästan poetisk form. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter.

TPB-nr: P26156

Jan hos frisören

av Hans Peterson

9 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Mia har varit hos frisören och blivit fin i håret. Jan vill också vara fin, så han bokar tid och går iväg och klipper sig. Även för vuxna. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter.

TPB-nr: P26158

Mia fyller år

av Hans Peterson

9 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Mia fyller snart år. Hon ska ha fest och Jan ska hjälpa henne att välja tårta. Men det är inte lätt. Alla tårtorna ser goda ut! Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter. Även för vuxna.

TPB-nr: P26159