Nya punktskriftsböcker november 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 68 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Arga lappens bästa

96 s. tryckt punktskrift

En samling lustiga lappar med ilskna meddelande och uppmaningar som humorbloggaren Mikael Sellin och hans läsare har hittat runt om i landet.

TPB-nr: P26613

Saker min son behöver veta om världen

av Fredrik Backman

3 vol. (261 s. tryckt punktskrift)

En pappa berättar om sin syn på världen och sig själv för sin tvåårige son. Boken är indelad i kapitel som: Vad du kommer att behöva veta om IKEA, Vad du kommer att behöva veta om manlighet, Vad du kommer att behöva veta om Gud och flygplatser, Vad du kommer behöva veta om när jag håller dig lite för hårt i handen. Med humor och allvar om högt och lågt. Fredrik Backman, 1981- , skriver regelbundet krönikor i olika tidningar.

TPB-nr: P26672

Klippfästningen

av Desmond Bagley

10 vol. (920 s. tryckt punktskrift)

Ett litet flygplan tvingas ned på en otillgänglig plats i Anderna för att ett revolutionärt parti skall kunna kidnappa en av passagerarna, en framstående politiker. Med hjälp av improviserade vapen försöker passagerarna försvara sig och politikern. Kampen blir mycket dramatisk.

TPB-nr: P24291

Den andra kvinnan

av Therese Bohman

5 vol. (391 s. tryckt punktskrift)

Berättaren i denna roman är en ung kvinna som jobbar extra i sjukhusets restaurang medan hon studerar litteraturvetenskap på universitetet. Hon drömmer om att bli författare men känner sig bortkommen bland sina studiekamrater och utanför i kökspersonalen. När överläkare Carl Malmberg dyker upp i restaurangen blir det inledningen på ett förhållande som på många sätt uppfyller klichéerna. Hon är den andra, den som inte hör till, den som är utanför.

TPB-nr: P26701

Dödare kan ingen vara

av Jan Olof Ekholm

6 vol. (538 s. tryckt punktskrift)

I en svensk landsortsstad har församlingen fått en kvinnlig kyrkoadjunkt. Kvinnoprästmotståndare försöker med alla medel driva ut det onda. Intriger, anonyma tidningsinsändare, mordförsök och till sist mord blir resultatet. God person- och miljöskildring.

TPB-nr: P24730

Hur ska det gå för Pinnebergs? : (roman)

av Hans Fallada

11 vol. (995 s. tryckt punktskrift)

Weimarrepublikens sista dagar och nazisternas smygande maktövertagande skildras genom ett ungt pars kamp mot arbetslöshet. Berättelsen är en hyllning till den lilla människan och kärlekens styrka i en tid av ekonomisk kollaps och politisk instabilitet. Genombrottsroman från 1932 av H. F., pseudonym för Rudolf Ditzen, 1893-1947. Nyöversättning med efterord av Ragnar Strömberg.

TPB-nr: P26560

Bröder under vindar sju : dikter och visor ur radiospelen

av Nils Ferlin

2 vol. (162 s. tryckt punktskrift)

Tidigare opublicerade visor ur 5 av Ferlins radiospel från 1930- och 1940-talen. Boken innehåller en kommentar som sätter in visorna i sitt sammanhang.

TPB-nr: P24490

En gång i Lappland : LL-bok efter Linnéa Fjällstedts roman Hungerpesten

av Linnéa Fjällstedt

62 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Här berättas om Matilda, Jonas Natanael och deras 11 barn. De bor på ett nybygge i Vilhelmina socken i Lappland vid 1900-talets början. De har det fattigt och svårt, men också en glädje i att vara tillsammans. LL-bok.

TPB-nr: P26685

Fnitter : en rolig bok av kvinnor - på fullt allvar!

5 vol. (464 s. tryckt punktskrift)

En samling kåserier, noveller, dikter och historier om och av 91 svenska kvinnor. Många bidrag, hämtade ur dags- och veckopressen, har en frän humor. Bland förf:na finns Anna Maria Lenngren, sign. Claque, Marianne Höök, Kerstin Thorwall, Lena Larsson, Runa Brar, E. Hermodsson, Cecilia Hagen, Margareta Sarri.

TPB-nr: P25468

Hur kul får man egentligen ha? : [de skönaste frågorna till 118 118 sms]

113 s. tryckt punktskrift

En samling mer eller mindre underliga frågor som hamnat hos svarstjänsten 118 118, allt från "Vad kom först av hönan och ägget?" till "Hur beter sig huggormar om man håller dom i svansen?" Alla frågorna har svar, om än inte alltid så uttömmande.

TPB-nr: P26615

Andersson & Pettersson & Lundström & jag : variationer kring ett tema av Nils Ferlin

av Nils Hövenmark

5 vol. (416 s. tryckt punktskrift)

Roman om ekonomisk och annan brottslighet i det lappländska Svartsele. Konsumföreståndare Andersson lyckas locka skoterförsäljare Pettersson och cykelhandlare Lundström att starta ett motorbolag. Det är fiffel och båg, äktenskapstrassel och ond, bråd död.

TPB-nr: P26683

Skymningens barfotabarn : [ett nytt fall för Maria Wern] : [spänningsroman]

av Anna Jansson

8 vol. (725 s. tryckt punktskrift)

Femtonde boken om Gotlandspolisen Maria Wern. När den nittioårige Heinz Meyer hittas skjuten i Ronehamn får Maria hand om fallet. Meyer var en av de skadade tyska soldater som kom till Gotland efter andra världskriget. Till samma krigssjukhus i Lärbro kom femhundra koncentrationslägerfångar för att få vård. Samtidigt pågår bröllopsförberedelser och dessutom verkar det som om flickan Mirela på Marias barns sommarkoloni far illa.

TPB-nr: P26109

Regn i gryningen

av Eyvind Johnson

5 vol. (467 s. tryckt punktskrift)

Roman om Henrik Fax, en så kallad oäkta unge från ett lusigt torp. Han blir som vuxen kontorschef men lämnar plötsligt hustru, barn, villa, tjänst för att leva enkelt och bara ta hänsyn till sig själv. Utkom första gången 1933.

TPB-nr: P26710

De oönskade : [kriminalroman]

av Lene Kaaberbøl

10 vol. (939 s. tryckt punktskrift)

Den andra boken om Röda korssjuksköterskan Nina Borg. I Ungern gör två unga män ett värdefullt fynd som dock kan få fasansfulla konsekvenser. En av männen försvinner till Köpenhamn. En vän till Nina ber henne att åka ut till en förfallen bilverkstad där det bor ett antal romska familjer. Barnen har hastigt blivit sjuka och först misstänker Nina att miljön är orsaken. Men när hon själv insjuknar förstår hon att det måste röra sig om något annat.

TPB-nr: P26558

Flickan som vandrade i öknen

av Vénus Khoury-Ghata

4 vol. (285 s. tryckt punktskrift)

En mörk historia om litteraturforskaren Anne som ska skriva en bok om den uppburne författaren Saint-Giles. I författarens hus träffar Anne hans änka Mathilde och änkans halvsyster Zorah. Kvinnorna är bittra fiender, rivaler om den avlidne mannens kärlek. Romanen är tillägnad Torgny Lindgren, vars roman Hummelhonung från 1995 har inspirerat den fransk-libanesiska Khoury-Ghata, 1937-, att skriva den här berättelsen.

TPB-nr: P26169

VIP-rummet

av Jens Lapidus

12 vol. (1202 s. tryckt punktskrift)

Första boken av flera planerade. Teddy muckar efter åtta år i fängelse. Nu är han färdig med brott. Men han saknar pengar och läget blir akut när en indrivare hör av sig. Så får Teddy ett erbjudande om att spåra ett kidnappningsoffer, affärsmannen Philip Åkerhielm. Tillsammans med Emelie Jansson på en advokatfirma börjar han sökandet. De båda är väldigt omaka men jobbar bra ihop. Offret framstår som allt skummare ju mer de får veta om honom.

TPB-nr: P26211

Dikter, bilder och brev

av Harriet Löwenhjelm

2 vol. (132 s. tryckt punktskrift)

Nyutgåva av Harriet Löwenhjelms dikter med inledning av Olle Holmberg. H. L., 1887-1918, skrev ironiskt lekfulla dikter, med en grundton av melankoli och dödsmedvetenhet.

TPB-nr: P24932

Livets fest

av Moa Martinson

10 vol. (842 s. tryckt punktskrift)

3:e och sista delen i serien inledd med Vägen under stjärnorna. Dramatisk släkt- och byhistoria kring storbondgården Vändelhög på östgötaslätten från 1800-talet och framåt. Huvudpersoner är bönderna Vändel, stora kvinnokarlar, som gifter sig sent, super mycket och blir många flickors olycka. Ger inblickar i dåtida liv både i staden och på landet. Förlaga: A&S, 1973.

TPB-nr: P20871

Sophies historia

av Jojo Moyes

12 vol. (1101 s. tryckt punktskrift)

Sophie Lefevre driver familjehotellet i hembyn i Frankrike 1916 och tar hand om sin syster medan deras makar kämpar vid fronten. En tysk officer blir besatt av Sophies porträtt, målat av hennes man Edouard, och Sophie tvingas till ett ödesdigert beslut. Nästan hundra år senare får Liv Halston porträttet i bröllopsgåva av sin make strax före hans hastiga frånfälle. Vid ett oförutsett möte avslöjas målningens verkliga värde och turbulenta historia.

TPB-nr: P26673

Främmande fågel

av Bente Pedersen

7 vol. (609 s. tryckt punktskrift)

Romantisk kärlekshistoria som är första delen i en serie om tornedalsfinska Raija. Vid åtta års ålder tvingas hon på grund av svälten 1718 följa med en samefamilj på väg mot Nordkalotten för att säljas till en norsk familj. Hon växer upp i samefamiljen men tvingas, efter en kärlekshistoria mellan henne och en son i familjen, att flytta till en norsk familj i Tromsø. Som 15-åring gifter hon sig med en norsk yngling men föder samepojkens barn.

TPB-nr: P26635

Vinterhjärta

av Bente Pedersen

8 vol. (669 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie om 21 delar. I mitten av 1800-talet blomstrar handeln mellan Ryssland och Nordnorge. Arkhangelsk sjuder av aktivitet och det är här som Vanda trampar ur barnskorna - den vackra, starka och självständiga dottern till en fartygskapten. I sällskapslivet är hon omsvärmad av alla och balernas prinsessa, men Vanda bryr sig inte om sådant. Inte förrän hon möter Hans Fredrik från Norge.

TPB-nr: P26658

Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp

av Romain Puértolas

5 vol. (426 s. tryckt punktskrift)

Pugalendhi är en bluffande fakir från Rajasthan som lurat sina grannar i byn att samla ihop pengar för att han ska kunna åka till Paris och köpa IKEAs spikmattesäng Svavelvikspik. Den garderob på IKEA-varuhuset som han gömmer sig i packas in i en låda och skickas iväg vilket blir inledningen på en galen jakt över världen. Fakiren lär bl.a. känna sudanesiska flyktingar, jagas av hämndlystna romer på Barcelonas flygplats och börjar skriva en roman.

TPB-nr: P26206

Sörja för de sina

av Kristina Sandberg

13 vol. (1180 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Att föda ett barn. Allt borde vara bra. Freden har kommit och Maj är maka och mor i Örnsköldsvik. Maken Tomas har lyckats hålla sig nykter en längre tid. Men tröttheten, rädslan och oron övermannar Maj när tankarna på det som skulle kunna hända både henne och familjen inte längre går att tränga undan. En stark berättelse om klassresenären Maj och hennes familj, men också om en tid då det svenska folkhemmet växte fram.

TPB-nr: P26599

Den som jag trodde skulle göra mig lycklig

av Christina Wahldén

6 vol. (550 s. tryckt punktskrift)

Daniel Solander är Linnés favoritelev och informator åt hans son. När Lisa Stina, botanikprofessorns äldsta dotter, är sexton år skickas den tio år äldre Daniel från Uppsala till London för att sprida Linnés läror. De återsågs aldrig men mycket tyder på att de längtade efter varandra ända tills de båda dog 1782. Lisa Stina bodde under större delen av sitt liv hos sina föräldrar och fick inte studera medan Daniel blev en världskänd vetenskapsman.

TPB-nr: P26207

Facklitteratur

Stora boken om att skaffa & leva med hund : [modern träning, beteende och psykologi]

av Åsa Ahlbom

6 vol. (494 s. tryckt punktskrift)

Två erfarna hundpsykologer skriver om allt som en blivande hundägare bör tänka på. Viktiga frågor som val av ras och uppfödare samt fostran och socialisering av valpen följs upp med den unga och vuxna hundens träning och aktivering. Också äldre hundars behov av omsorg och motion behandlas. De metoder som författarna beskriver bygger på moderna teorier om hundars psykologi och utveckling.

TPB-nr: P26578

En erfarenhet rikare : en bok om att bli döv

av Bo Andersson

4 vol. (298 s. tryckt punktskrift)

Författaren drabbades 1976 av en hjärnhinneinflammation med dövhet och balansrubbning som följd. Osentimentalt och sakligt beskrivs dels reaktionerna inför handikappet, dels den rehabilitering som pågår.

TPB-nr: P24372

Brev till en ung flicka

av Gustaf Fröding

2 vol. (176 s. tryckt punktskrift)

Under sin Norgevistelse 1891 svarade Fröding på en giftermålsannons i Göteborgs Handelstidning och fick till stånd en brevväxling. Här finns Frödings brev samlade i en volym. Det är elegant kåserande brev med raljerier över småborgerligheten i Lillehammer och farbroderliga förmaningar, "goda råd" till den unga brevmottagerskan, vilken visade sig vara ett gäng tonårsflickor som satt in annonsen på skoj.

TPB-nr: P26709

Enkelt grönt

av Lisa Förare Winbladh

3 vol. (205 s. tryckt punktskrift)

Recept som gör det roligt att äta vegetariskt. Mustiga grytor, soppor och matiga sallader med kryddor från hela världen. Läckra och fräscha desserter. Boken innehåller också tips och knep på genvägar i köket och hur du kan komponera nyttiga måltider. Författarna har gedigen erfarenhet av mat på olika sätt: dietist, matskribent och kock.

TPB-nr: P26568

Föräldrar med funktionshinder : om barn, föräldraskap och familjeliv

av Marie Gustavsson Holmström

10 vol. (815 s. tryckt punktskrift)

I boken presenteras ett antal föräldrar där det finns en mamma eller en pappa med någon form av funktionshinder. Genom inträngande intervjuer med dessa undersöks hur de upplever att funktionshindret påverkar livet för dem själva och barnen. Deras vardagsliv skildras samt deras reflektioner kring hur de blir bemötta i samhället.

TPB-nr: P26655

Monte Cassino

av David Hapgood

9 vol. (802 s. tryckt punktskrift)

Under de allierades invasion av Italien 1943 kom benediktinerklostret Monte Cassino - från 500-talet och beläget mellan Rom och Neapel - att hamna i skottlinjen mellan de stridande. Här skildras munkarnas och den övriga civilbefolkningens lidanden på grund av krigshändelserna. De ovärderliga konstskatterna och handskrifterna hann dock räddas innan klosterbyggnaden bombades i februari 1944.

TPB-nr: P26643

Antikens historier

av Alf Henrikson

24 vol. (2254 s. tryckt punktskrift)

Myter, bevingade ord och anekdoter om människor, hjältar och gudar från den grekisk-romerska mytologin och historien. Lärd och roande läsning om vårt antika arv, som betytt så mycket för västerländsk dikt och konst.

TPB-nr: P24663

Italiensk dagbok

av Kristina Kappelin

5 vol. (465 s. tryckt punktskrift)

En skildring av Italiens skönhet och skavanker. Journalisten Kristina Kappelin flyttade till Italien för trettio år sedan. Här delar hon med sig av sin personliga inblickar i det italienska samhället och journalistens vardag. Med humor och skärpa beskriver hon allt från hemkvarteren i Rom till absurda utflykter i italiensk byråkrati, kungamiddagar med Anita Ekberg och ett ovanligt möte med Påven Franciskus.

TPB-nr: P26705

Mitt livs historia

av Helen Keller

4 vol. (327 s. tryckt punktskrift)

Självbiografi skriven av Helen Keller, 1880-1968, som omfattar hennes första tjugo år. Från och med 1 1/2 års ålder var hon helt blind och döv och levde i en mörk, tyst värld utan språk. När Helen var sju år kom lärarinnan Anne Sullivan in i hennes liv. Anne började få kontakt med henne genom att göra tecken i hennes hand, något som kom att förändra hennes liv för alltid. Nyöversättning från engelskan av Helena Fagertun som också skrivit efterordet.

TPB-nr: P26639

Erik XIV : prakt, drömmar, mörker

av Herman Lindqvist

6 vol. (518 s. tryckt punktskrift)

Gustav Vasas son Erik XIV har fått ett ganska negativt eftermäle, vi minns honom som kungen som blev galen och gifte sig med den ofrälse Karin Månsdotter. I denna lättlästa och populärhistoriska bok försöker Herman Lindqvist få oss att ändra vår bild av kungen. Erik XVI var enligt Lindqvist en riktig renässansfurste som hade kunnat styra Sverige minst lika bra, om inte bättre än vad hans bröder kom att göra.

TPB-nr: P26759

Kärleken till ett barn

av Betty Mahmoody

9 vol. (832 s. tryckt punktskrift)

B.M. berättar om sitt liv i USA efter den dramatiska flykten tillsammans med dottern från Iran, om svårighet att anpassa sig, om rädsla för hämnd. Hon kämpar även för andra kvinnor med kidnappade barn och ger exempel på uppskakande händelser och tragedier. Resonemanget är personligt, men nyanserat. Hon uppmärksammar de svårigheter som kan uppstå, då man gifter sig med en person från annan kultur.

TPB-nr: P26714

Husmanskost : lätt & läckert med ViktVäktarna

av Karin Nileskog

3 vol. (221 s. tryckt punktskrift)

En kokbok med husmansrecept som är pointsberäknade enligt ViktVäktarnas koncept. Boken är uppdelad i åtta kapitel under rubrikerna grytor, gratänger, kött & kyckling, färs & fläsk, fisk & skaldjur, grönt, paj, dessert. Recepten är framtagna utifrån tanken att maten ska vara hälsosam men också billig och lättlagad. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

TPB-nr: P26609

Allt eller det allra mesta du trodde att du visste om EU är antagligen helt fel

av Ylva Nilsson

3 vol. (219 s. tryckt punktskrift)

EU-journalisten Y.N. menar att mycket av det som sägs i svensk debatt om EU är fullständigt fel, annat onyanserat. Alltsammans bidrar till att förstärka bilden av EU hos medborgarna som dyrt, obegripligt och framför allt onödigt. Hennes utgångspunkt är att Sveriges demokrati skulle halta på tre ben utan en fjärde statsmakt med samhällsansvar - hur ska vi kunna delta i en utveckling som rör oss när vi inte får veta vad som händer? Debattbok.

TPB-nr: P26541

Povel Ramel debut : Scala 1942, Husbondens röst 1944-1952, Radiotjänst 1946-1953, Din egen röst 1935-1947

av Povel Ramel

3 vol. (171 s. tryckt punktskrift)

Bok tillhörande en samlingsutgåva om 6 CD. Innehåller ett flertal texter om P.R. rörande hans inledande decennium som artist: från debuten på etiketten Scala 1942 och skivinspelningar för Husbondens Röst/His Master's Voice åren 1944 till 1952. Privatinspelningar och låtar inspelade av andra artister tas också upp. Bland författarna: Jan Bruér och Johanna Broman Åkesson. Den tryckta bokens CD-bilaga ingår ej i punktskriftsboken.

TPB-nr: P26049

Julmatchen på västfronten : fotboll i ingen mans land 1914

av Per Thermaenius

4 vol. (398 s. tryckt punktskrift)

Historien om det stillestånd i första världskriget som rådde under julen 1914. I fem månader hade kriget pågått och soldaterna befann sig i fasansfulla skyttegravar på västfronten. På julnatten avstannade striderna och på juldagen gick soldaterna ut i Ingenmansland och bytte souvenirer och spelade fotboll mot fienden. Författaren har följt två av spelarnas öden. P.T. är journalist. Den tryckta boken innehåller en del fotografier.

TPB-nr: P26636

Tro & liv. Handledning

Handledning: 3 vol. (295 s. tryckt punktskrift)

Kompletterande handledning till textboken Tro & liv, en bok om kristen tro som kan fungera som underlag för en samtalsgrupp. Handledningen är tänkt som en plocklåda för ledaren att hämta inspiration och material från inför träffarna. Till varje kapitel i textboken finns här: Samtalsfrågor, praktiska övningar som involverar deltagarna i undervisningen, fördjupning med extramaterial för handledaren, andaktsförslag, psalmförslag och bibeltexter.

TPB-nr: P26528

Pojke med pilbåge : eftertankar i ord och bild

av Sven Wollter

5 vol. (502 s. tryckt punktskrift)

Skådespelaren Sven Wollter, född 1934 i Göteborg, har varit verksam i 60 år som skådespelare och varit med i filmer och tv-serier som Raskens, Hemsöborna och Änglagård. I korta texter bjuder han på sina tankar om alla aspekter av livet på och utanför scenen: barn och familjeliv, överlevnad och skiljevägar, drömmar och rädslor, dygdens belöning och om sorgearbetet vid nära anhörigas bortgång. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

TPB-nr: P26535

Fredsförklaring

av Neil Young

10 vol. (880 s. tryckt punktskrift)

Kanadensiskfödde Neil Young, 1945- , har ett långt musikliv bakom sig som medlem i olika grupper och som soloartist, ibland tillsammans med gruppen Crazy Horse. Han har gjort musik i många genrer och prisats för sin musikaliska talang och sin konstnärliga integritet. Här berättar han med charm, humor och avväpnande uppriktighet om ett långt liv i hippieromantik, droger, kärlek och musik. Han har förklarat fred med sitt liv och slutat med alla droger.

TPB-nr: P26674

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Avblattefieringsprocessen

av Zulmir Becevic

5 vol. (444 s. tryckt punktskrift)

Alen, 15 år, har alltid tänkt att han är svensk. Han är född i Sverige, är svensk medborgare, pratar bara svenska. Hans pappa flydde för länge sedan från Jugoslavien. En dag får Partiet makten i Sverige med nya regler och krav på försvenskning av invandrare. För att lära sig bli svensk på riktigt tvingas Alen genomgå avblattefieringsprocessen. Humoristisk dystopi som ställer frågan: vad är det att vara svensk?.

TPB-nr: P26663

Onsdag kväll strax före sju : en ungdomsroman

av Mats Berggren

4 vol. (309 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P26549

Gast - djävulspantern

av Adam Blade

2 vol. (178 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 6 i serien Beast quest - Amuletten från Avantien som börjar med Nixa - budbäraren. Det är dags för Tom och Elenna att kämpa för den sista delen till amuletten från Avantien. Delen hänger runt halsen på djävulspantern Gast, som styrs av den onde trollkarlen Malvel. Djävulspantern förhäxar alla människor i Avantien. Tom och Elenna måste inte bara rädda Toms far Taladon utan även alla andra.

TPB-nr: P26585

Luna - månvargen

av Adam Blade

2 vol. (178 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4 i serien Beast quest - Amuletten från Avantien som börjar med Nixa - dödens budbärare. I sitt sökande efter de sex delarna av amuletten från Avantien ska Tom och Elenna söka efter den fjärde delen. I deras väg står månvargen Luna som nattetid förvandlas till en grymt vilddjur. Om vännerna inte får tag på den fjärde delen till amuletten kommer Toms far Taladon att råka illa ut.

TPB-nr: P26551

Trema - monstret från underjorden

av Adam Blade

2 vol. (163 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 5 i serien Beast Quest - Dödens skugga som börjar med Krabb - havets skräck. Äventyret i Gildor fortsätter för Tom, Elena, hingsten Storm och vargen Silver. Det är dags för dem att kämpa mot ett monster från underjorden, Trema. En stor best med sylvassa tänder som dyker upp där man minst anar det. Även ovan jord lurar en mängd faror. En av farorna kommer ge Tom en livsavgörande överraskning.

TPB-nr: P26564

Blandband

av Steven Camden

6 vol. (546 s. tryckt punktskrift)

Året är 1993: Ryan, 13 år, har just flyttat ihop med sin pappas nya flickvän och hennes otrevlige son. Ryan bearbetar sorgen efter mammans död genom att spela in en dagbok på kassettband. År 2013: Ameliah, 13 år, flyttar till sin mormor sedan hennes föräldrar dött. När Ameliah går igenom deras saker hittar hon ett kasettband där en pojkes röst anas. Berättelserna om de två tonåringarnas vardagsliv växlar på blandbandet och visar sig höra tätt ihop.

TPB-nr: P26661

Under ägget

av Laura Marx Fitzgerald

5 vol. (430 s. tryckt punktskrift)

Theodora är tretton år och kallas Theo. När hennes älskade morfar Jack omkommer i en bilolycka blir hon ensam kvar med fyrahundra dollar att leva på. Men av en slump upptäcker Theo att dold under en målning som tillhört morfar finns en annan bild som ser ut som ett gammalt mästerverk. Tillsammans med sina vänner, kändisbarnet Bhodi, den excentriske bibliotekarien Eddie och prästen Cecily, söker Theo svaret på gåtan. En makalös historia rullas upp.

TPB-nr: P26526

Sommaren med Sigge

av Lin Hallberg

2vol. (198 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

En bok i BUS-serien (Broby-ungarnas shettisar). Tillsammans med Sigge har Elina haft en fantastisk ridlägervecka. Nu ska hon och lillasyster Linnea vara hos mormor och morfar i en vecka, något som Elina brukar längta efter. Men i år har Elina ingen lust alls att åka, hon vill vara hemma med Sigge i stället. Men det verkar som om mormor och morfar har en överraskning.

TPB-nr: P26217

Cirkusdeckarna och monstermysteriet

av Dan Höjer

2 vol. (155 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 10 i serien om cirkusdeckarna. Cirkus Pommerys stjärnor, de unga tvillingarna Kaspar och Katinka, hamnar återigen mitt i ett mysterium. Ovärderliga föremål försvinner från Östersunds kyrka. Under stor dramatik jagar tvillingarna bovarna bland annat med hjälp av vattenscooter. De blir tillfångatagna och hamnar nästan i gapet på ett förfärligt sjömonster.

TPB-nr: P26530

Skräcken på vinden

av Anders Jacobsson

2 vol. (206 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien om Kip Jansson. Kip bor på en alldeles vanlig gata i en alldeles vanlig stad tillsammans med en sällsynt vimsig men varm familj. Kip har hjärtat på rätta stället och en massa tankar som snurrar i skallen. Bästa kompisen Marjaneh kallar honom för Herr Allvarlig när han grubblar för mycket. Mest är Kip glad och lite lagom livrädd, för på vinden finns det faktiskt spöken fastän alla vet att spöken väl egentligen inte finns.

TPB-nr: P26550

Lillebror försvunnen

av Anna Jansson

2 vol. (130 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Elfte boken om Emil Wern, detektiv i Visby. Emil och kompisen Alva är överens om att det kan vara svårt att låta bli att bråka med småsyskon ibland. Men när Jonte, Alvas lillebror, plötsligt försvinner spårlöst är de inte arga. Tillsammans med Emils lillasyster Linda ger de sig genast iväg ut för att leta efter honom. Att han har hoppat in i en bil är den enda ledtråden de har att gå efter. Emil Werns detektivbyrå måste ta reda på var Jonte är.

TPB-nr: P26197

Värre än vanligt

av Jeff Kinney

2 vol. (155 s. tryckt punktskrift)

Del 8 i serien som börjar med Gregs bravader. Greg fortsätter att skriva dagbok om sitt liv. Nu har han det riktigt tråkigt. Bästa kompisen Rowley har blivit tillsammans med en tjej och Greg är övergiven. Greg gör allt för att hitta nya kompisar i skolan men det är svårt, alla har redan fullt med kompisar. Hemma försöker mamma trösta Greg med att säga att det är släkten som räknas. Det tycker inte Greg. Särskilt inte när släktingarna är galna.

TPB-nr: P26138

Dvärgarna

av Niklas Krog

3 vol. (297 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 9 i Legenden om Tann som börjar med Skogsflickan. Tanarog, Aina och Bladhus har tagit sig upp i Hindusbergen. Där träffar de dvärgar som Tanarog känner släktskap med. Men de visar inte samma intresse tillbaka, i stället försöker de jaga bort de tre vännerna. Tanarog blir både arg och ledsen men tar sig in i deras berg ändå. Plötsligt blir det farligt. Han måste vinna i dvärgarnas vansinniga tävlingar för att inte kastas i fängelsehålorna.

TPB-nr: P26199

Häxmästaren

av Niklas Krog

20 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 1 i serien Häxmästaren. Rand förstår att hans egen by är i fara när drottning Krias soldater bränner ner allt i sin väg. Tillsammans med Ella som själv är på flykt undan armén, bestämmer han sig för att söka upp Häxmästaren, den ende som man tror har möjlighet att rädda dem. Men på vägen dit lurar fällor och andra faror. Det är inte alls säkert att Häxmästaren kan eller ens vill hjälpa dem. Kanske är han inte ens hemma.

TPB-nr: P26531

Maja & döden

av Ann-Marie Ljungberg

10 vol. (880 s. tryckt punktskrift)

Maja är 13 år och ligger på canceravdelningen på Östra Sjukhuset i Göteborg. I sin dagbok berättar hon om livet på sjukhuset. Om mamma och mormor som alltid bråkar, om avlösaren Evalena, om vännerna i punkbandet och om kärleken Leonard. Om att få cancer, bli frisk lagom till att börja 8:an, och sedan sjuk igen.

TPB-nr: P26662

Skräckbåten och Svarta damen

av Katarina Mazetti

3 vol. (247 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien om kusinerna Karlsson. På sommarlovet ska kusinerna Humlan, Julia, George och Alex än en gång vara hos moster Frida på skärgårdsön. Plötsligt flyter en svart sörja in på stränderna och stör badlivet. I idylliska Östhammar dumpas sopor mitt i den stora fontänen. När kusinerna försöker ta reda på vad det är som händer och vem som ligger bakom dras de in i en smutsig härva. Det visar sig vara mycket värre än de hade kunnat ana.

TPB-nr: P26605

Lova att jag får

av Siri Spont

3 vol. (232 s. tryckt punktskrift)

Fjärde boken om mellanstadieflickan Tilda. Tilda har inte alls lust att följa med på klassresan som snart ska äga rum. Dessutom måste hon som älskar djur och är vegetarian sälja salamikorv, det vill säga djurkött. Allt kommer att bli toppen, tror hon, om hon bara får den söta valpen. Men det visar sig att valpen kissar överallt och sedan tuggar på hennes nya festskor.

TPB-nr: P26607

Krigarna

av Mats Wahl

8 vol. (765 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Blodregn. Motståndsrörelsen kommer allt närmare maktcentret i Grövelsjön, nära platsen där Elin bor. Elin fängslas av militären på grund av sitt släktskap med Karin, en av motståndsrörelsens ledare. De använder Elins lilla dotter för att få henne att avslöja var Karin finns. Men Elin lyckas fly. Hon söker sig hemåt till fots med barnet Gerda i en väska. Upproret rasar omkring dem.

TPB-nr: P26647

Kapten Blåskägg

av Martin Widmark

2 vol. (125 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 14 om monsteragenten Nelly Rapp. Nelly och Valle är på seglarskola. Här berättas det att man kan se hur ett spökskepp då och då stiger upp ur djupet med en pirat som kliver ut på däck. Det sägs vara Kapten Blåskägg som gick på grund här 1697. Valle måste undersöka om den här spökhistorien är sann och tar med Nelly ut till Ålgrundet i månskenet. När de kastat ankar stiger ett enormt skepp upp ur havet och en fasansfull gestalt syns.

TPB-nr: P26552

Facklitteratur

Lätta sexboken

av Inti Chavez Perez

4 vol. (330 s. tryckt punktskrift)

En lättläst bok om kroppen och om sex. Boken förklarar tydligt och enkelt hur kroppen fungerar och att vi alla är normala. Olika former av onani och sex med andra förklaras och preventivmedel och könssjukdomar presenteras. Men boken handlar också om känslor och tankar, normer och värderingar och om vikten av samtycke och respekt. Förf. är journalist och sexualupplysare och har arbetat som expert åt regeringen. En bok för både unga och vuxna.

TPB-nr: P26638

Vår vän hunden. [1] : [trevliga hundar i närbild] : [goda råd och rolig läsning]

D. [1]: 2 vol. (98 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Vår vän hunden. Tolv olika raser presenteras i lättläst text om rasens bakgrund och särdrag. Schäfer, cocker spaniel, golden retriever och västgötaspets är några av raserna. Man får också reda på hur man lär sin valp de första grunderna i uppfostran och varför det finns hundutställningar.

TPB-nr: P26707

Vår vän hunden. 2 : [trevliga hundar i närbild] : [goda råd och rolig läsning]

D. 2: 2 vol. (102 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Vår vän hunden. Lättlästa faktarutor. 12 hundraser, mindre vanliga i Sverige, presenteras på var sitt uppslag. Uppgift om rasens ursprung, historia och egenskaper tas med.

TPB-nr: P26706

Vår vän hunden. 7 : [för alla som tycker om hundar] : [12 hundar i närbild] : [goda råd, rolig läsning]

D. 7: 2 vol. (94 s. tryckt punktskrift)

Del 7 av Vår vän hunden. Här presenteras 12 raser: borzoi, bouvier des flandres, engelsk blodhund, finsk spets, finsk stövare, irländsk terrier, irländsk vattenspaniel, japanese chin, kuvasz, staffordshire bullterrier, tosa och utterhund. Även om svanskupering som numera är förbjudet i Sverige och hur man vänjer sin hund vid tandvård.

TPB-nr: P26667

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Den sitter fast

av Oliver Jeffers

[32] s., 31 bl. tryckt punktskrift

Den lilla pojken Floyd är ute och flyger med sin drake. Draken fastnar i ett stort träd. Hur mycket Floyd än försöker dra i snöret så lossnar inte draken. Floyd börjar nu kasta upp saker i trädet för att få ner draken. Han kastar bland annat en sko, en katt, en stege, en cykel och en båt. Varje sak han kastar blir större och mer absurd. Allting fastnar i trädet bredvid draken som inte rör sig alls. Humoristisk historia med knorr på slutet.

TPB-nr: P25819

Var är Pim?

av Lena Landström

[28] s., 20 bl. tryckt punktskrift

Pim är ett litet rosa gosedjur. Barnet Pom tycker det är roligt att kasta upp Pim och sen fånga det på vägen ner. En dag kommer en hund och tar Pim mitt i ett kast. Hunden springer iväg med Pim. Pom blir ledsen och börjar leta efter Pim. En annan hund dyker upp och hjälper till att leta. De hittar andra rosa föremål som en påse och en burk. Men ingen Pim. Vardagsdramatik för små barn.

TPB-nr: P25680

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Skor

av Lennart Hellsing

29 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Lennart Hellsing diktar om skor i ett 20-tal verser. Skor som trampar, klampar, trippar, tultar, stegar och hasar sig fram så gott det går. "Visst är väl skor också värda en sång? Skorna de forna och nya på språng". Skorna är huvudpersoner och människorna skildras lekfullt ur deras perspektiv.

TPB-nr: P26598