Nya punktskriftsböcker december 2014

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 32 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Bara han diskar ska nog allt gå bra- : [barns tankar kring kronprinsessan Victoria & Daniels bröllop i synnerhet och livet & lycka i allmänhet-]

109 s. tryckt punktskrift

En samling humoristiska citat av barn om kärlek, bröllop och familjeliv. Frågorna är ställda i anslutning till kronprinsessan Viktorias och prins Daniels bröllop, men passar ofta in även på vanliga dödliga. "När man gift sig byter man namn till make och makaroner", Ludvig, 8 år.

TPB-nr: P26614

Resan

av Laila Brenden

6 vol. (525 s. tryckt punktskrift)

Del 21 i serien Fjällrosor. Jo är stolt som en tupp efter att ha fällt två rentjurar, medan Rise är betänksam. Vem var mannen som sköt på dem? Och är han fortfarande i närheten? Efter allt som har skett den senaste tiden, ser Edvin och Rise fram emot besöket på Ley. De gläder sig åt resan och nya intryck i England - men saker och ting blir aldrig riktigt som man tänker sig.

TPB-nr: P26765

Ett så starkt ljus

av Lyra Ekström Lindbäck

6 vol. (531 s. tryckt punktskrift)

Kärleksroman om Sara, som har svårt att få sina kärleksförhållanden att vara. Skådespelerskan Joanna vågar inte komma henne för nära och flyr, med barndomskärleken Linnéa ligger allt outtalat och ofärdigt. När Sara träffar C flammar passionen upp på nytt. En roman om svårigheten med kärlek, relationer och känslor i en heteronormativ värld.

TPB-nr: P26768

Från mitt ekorrhjul

av Nils Ferlin

74 s. tryckt punktskrift

Denna diktsamling bär spår av ålderns svartsyn och trötthet, men också av enveten okuvlighet. Innehåller bland annat tankedikter och pastischer på 1500- och 1600-talsdikter (Pastisch: medveten imitation av en stil eller en konstnär från annan epok).

TPB-nr: P26680

Att inte vilja se

av Jan Guillou

10 vol. (905 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien Det stora århundradet inledd med Brobyggarna. Andra världskriget håller på att slita sönder Europa, även familjen Lauritzen i det idylliska Saltsjöbaden. Familjens största tillgångar finns i Tyskland. Äldste brodern, Lauritz, får allt svårare att ta ställning. Brödernas hemland Norge är ockuperat av tyskarna. Lauritz hoppas på en tysk seger i motsättning till sina bröder Oscar och Sverre. Det blir till sist en fråga om överlevnad.

TPB-nr: P26761

Södra vägen till Saltön : roman

av Viveca Lärn

10 vol. ( 941 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Öster om heden. Om människorna i några Göteborgskvarter som möter personerna på Saltön. Tobakshandlaren Holgers käresta Dolores ärver ett hus på Saltön. Samtidigt lämnar Göteborgs rikaste man Roger Holkfjell hemstaden. Av en slump landstiger han på Saltön och köper MacFies stuga. Kampanjföreningen Peppra Saltön bildas för att få fler besökare året runt på ön. Baddräktsdesignern Philip satsar på ett spa som blir populärt.

TPB-nr: P26691

Dora Bruder

av Patrick Modiano

3 vol. (234 s. tryckt punktskrift)

Patrick Modiano råkar 1988 se en liten notis i tidningen Paris-Soir från 1941. En femtonårig judisk flicka, Dora Bruder, anmäls saknad av sina föräldrar i det av tyskarna ockuperade Paris. Han ägnar de följande nio åren åt att försöka rekonstruera Dora Bruders liv, från försvinnandet en kall decemberkväll 1941, till transporten från lägret Drancy i Paris till Auschwitz i september 1942.

TPB-nr: P26782

Lilla smycket

av Patrick Modiano

3 vol. (256 s. tryckt punktskrift)

Artonåriga Thérèse skymtar en dag en kvinna klädd i gul kappa. Thérèse tycker sig känna igen sin mor som påstås ha dött i Marocko tio år tidigare. Hon beslutar sig att följa efter henne. Det blir en störtdykning ner i ett smärtsamt förflutet, i minnen som hon dittills har förträngt. Under hennes tröstlösa vandringar över hela Paris möter hon många personer som påverkar henne på olika sätt. Vemodigt och nostalgiskt om minnets mekanismer.

TPB-nr: P26783

Nätternas gräs

av Patrick Modiano

3 vol. (274 s. tryckt punktskrift)

Berättaren Jean vandrar genom Paris på spaning efter Dannie, den gåtfulla kvinna som han älskade fyrtio år tidigare och som försvann under mystiska omständigheter utan att lämna några spår efter sig. En svart anteckningsbok fullklottrad med namn på personer, platser, adresser, telefonnummer och tidningsnotiser blir hans hjälp mot glömskan, hans vägvisare till det förgångna. Melankolisk roman om minnets jakt efter det livsavgörande ögonblicket.

TPB-nr: P26784

Björndansen

av Anders Roslund

17 vol. (1697 s. tryckt punktskrift)

En verklighetsbaserad roman om den hänsynslösa och uppfinningsrika Militärligan. Tre bröder, Leo, Felix och Vincent, svetsas samman i en sönderfallande familj. Många år senare begår de det perfekta brottet, ett bankrån utan vittnen eller kvarlämnade ledtrådar. En stor guldfiskskål fylls med pengar. Den fjärde brodern, Stefan Thunberg, deltog inte i rånet men är en av bokens författare.

TPB-nr: P26629

Min son på galejan

av Jacob Wallenberg

5 vol. (468 s. tryckt punktskrift)

Denna klassiska sjöroman är en humoristisk skildring av Wallenbergs resa som skeppspräst på Ostindiska kompaniets fartyg Finland från Sverige till Kina, företagen 1769-71. Författaren var en bildad man som gärna kryddar framstälningen med egna dikter och latinska citat ur den klassiska romerska litteraturen. Mycket underhållande om resans bisarra händelser och om de underliga figurer han stöter på. J.W., präst och författare, 1746-78.

TPB-nr: P25350

Facklitteratur

Carl Butlers kokbok

av Carl Butler

4 vol. (340 s. tryckt punktskrift)

En klassisk kokbok från 1974. Carl Butlers filosofi i köket är att det är känslan och intresset som är matens främsta krydda. Hans förebild är gamla tiders bondkök. Man behöver inte vara en avancerad kock för att skapa en fantastisk måltid. Det är istället en god stämning kring bordet och gemenskap i måltiden som gör att maten blir näring för såväl kropp som själ. Recepten är tydliga och enkla att följa. C.B., 1929-2010, kock och krögare.

TPB-nr: P26612

Om genus

av Raewyn Connell

7 vol. (674 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P26771

Stridens skönhet och sorg. 1914, Första världskrigets inledande år i 68 korta kapitel

av Peter Englund

1914: 8 vol. (741 s. tryckt punktskrift)

I den här nyutgåvan av Stridens skönhet och sorg fokuserar Peter Englund helt på första världskrigets första år. Han utgår från verkliga människoöden och berättar och levandegör helt okända människors liv under kriget. Det är en berättelse om krigets vardag sett genom ögonen på de människor som faktiskt upplevde det.

TPB-nr: P26576

Trötthetssamhället

av Pyong-ch'ol Han

88 s. tryckt punktskrift

Den koreanska filosofen Byung-Chul Han menar att det moderna informations- och prestationssamhället är en tillbakagång och inte ett framsteg. Det ständiga tvånget att veta allt och kunna allt menar han leder till en kollektiv utmattning. Författaren beskriver även hur man kan lösa det här problemet genom ledans och vredens terapi. En filosofisk essä.

TPB-nr: P26637

Döden gav mig livet : min resa från cancer till nära döden-upplevelse och läkning

av Anita Moorjani

6 vol. ( 504 s. tryckt punktskrift)

Författaren föddes i en traditionell hinduisk familj och kände som liten pressen från kulturella och religiösa sedvänjor. Hon berättar om hur hennes kropp som vuxen höll på att ge upp efter att ha kämpat mot cancer i nästan fyra år. De inre organen slutade fungera och hon upplevde det som ett nära döden-tillstånd. Efteråt läkte kroppen, sjukdomen försvann och hon ser det som ett mirakel.

TPB-nr: P26700

Rättslös, försvarslös, döv och stum! : döva judar under hakkorsets tecken 1933-1945

av Lothar Scharf

3 vol. (256 s. tryckt punktskrift)

Lothar Scharf har försökt att berätta om de öden som döva människor med judisk härkomst fick under åren 1933-1945. Han har använt sig av foton, dokument och berättelser från samtida vittnen.

TPB-nr: P26591

Vetenskapsteori för nybörjare

av Torsten Thurén

6 vol. (504 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P26778

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Det finns inga skridskor i öknen

av Mats Berggren

3 vol. (211 s. tryckt punktskrift)

Berättelse om två omaka människor som finner varandra. Fatima är en flicka från Irak som är väldigt kontrollerad av sin pappa. Sofia är en strulig tjej som bor med sin mamma som bara jobbar och har inte mycket regler. Deras vänskap vävs samman genom olika dramatiska händelser. Sofia räddar Fatima från en isvak under deras skridskolektion och Fatima räddar Sofia från en våldtäkt.

TPB-nr: P26762

Amictus - insektsdrottningen

av Adam Blade

2 vol. (170 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 6 i serien Beast Quest - Dödens skugga som börjar med Krabb - havets skräck. I Toms och Elennas sista uppdrag i Gildor ska de möta Amictus, en fruktansvärd insektsdrottning som drabbats av trollkarlen Velmals förbannelse. Tom är fortfarande chockad över avslöjandet om vem Freya är. Han vet inte hur han ska hantera den kunskapen men får hjälp från oväntat håll. Sista delen om Tom och Elenna i Dödens skugga.

TPB-nr: P26565

Blaze - isdraken

av Adam Blade

2 vol. (195 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 5 i serien Beast quest - Amuletten från Avantien som börjar med Nixa - dödens budbärare. Kommer Tom kunna hitta den femte delen till amuletten som kan rädda hans far Taladon? Tillsammans med sin vän Elenna står Tom inför en hård kamp mot isdaken Blaze, förtrollad av trollkarlen Malvel. Vid en frusen stenvulkan och i ett isande kallt och dött landskap kommer kampen att utspela sig.

TPB-nr: P26586

Alice i Underlandet : Spegellandet

av Lewis Carroll

5 vol. (478 s. tryckt punktskrift)

Innehåller båda berättelserna "Alice i underlandet" och "Spegellandet". Alice följer en vit kanin, fullt påklädd, genom ett kaninhål ner i underjorden. Där skiftar hon storlek efter behov och upplever de otroligaste situationer. När Alice i nästa berättelse går genom en spegel hamnar hon i en värld där allt är spegelvänt och sker i bakvänd ordning.

TPB-nr: P26760

Den siste mohikanen

av James Fenimore Cooper

97 s. tryckt punktskrift

Förkortad och bearbetad version av en känd klassiker. Spännande och lättläst berättelse från tiden för kriget mellan fransmän och engelsmän i Nordamerika vid 1700-talets slut. I bokens centrum finns Uncas, den siste mohikanen, och jägaren Falköga.

TPB-nr: P26623

Den lila sagoboken : [sagor från hela världen]

9 vol. (794 s. tryckt punktskrift)

Sagor från hela världen. Främst sagor av keltiskt ursprung; från Irland, Skottland, Wales, Bretagne och Auvergne. De icke-keltiska sagorna är från Portugal, Pakistan, Australien och Afrika. Vidare 4 sagor av Topelius. Spänningsfyllda sagor som kräver viss läsvana.

TPB-nr: P26660

Katten Katt

av Lasse Ekholm

94 s. tryckt punktskrift

Katten Katt är en katt som gör precis som han vill. Han hoppar in i folks bilar och tigger mat i hela grannskapet. En dag flyttar han hem till Martin som helst av allt i hela världen vill ha en hund. Martin matar honom med kotletter och så blir de goda vänner. Men en dag är Katt borta, var har han tagit vägen? Hur ska Martin hitta honom igen?.

TPB-nr: P26572

Det är jag som är Juni

av Lin Hallberg

3 vol. (203 s. tryckt punktskrift)

Junis bästa vän Alba älskar aktiviteter medan Juni själv är måttligt intresserad och helst vill slappa med sin katt Marmelad. Alba har släpat med sig Juni på allt möjligt och varje gång har det slutat med katastrof. Nu vill hon att de ska börja på ännu en aktivitet: ridning. Hur ska det gå? Alba visar allvarliga tendenser att bli galet hästtokig och Juni inser att hon måste ge ridningen en chans om hon inte ska förlora sin bästis för alltid.

TPB-nr: P26603

Monstret vid Örnklippan

av Amanda Hellberg

52 s. tryckt punktskrift

I Villa Månskugga bor en lite annorlunda familj där det kryllar av spöken och (o)djur. Det är höstlov när Hedvig och hennes och syskon tältar uppe vid Örnklippan. Och det blir spöklikt spännande! Mitt i natten hör ett ylande utanför tältet. Det låter som en jättestor hund. Hedvig bestämmer sig för att följa dess spår och drar med syskonen på en spännande jakt.

TPB-nr: P26621

Berts dagbok

av Anders Jacobsson

2 vol. (166 s. tryckt punktskrift)

Bert 11 år, skriver dagbok i hemlighet, och kallar sig Treb på sitt hemliga språk. Han berättar om sig själv, sina kompisar, sina kärleksbekymmer och lite om de vuxna i sin omgivning. Han blir allt säkrare på sig själv och vågar sig på nya saker som att ringa upp en tjej, använda sina nya glasögon och kalla sig vid sitt riktiga namn.

TPB-nr: P26730

Fjärilslejonet

av Michael Morpurgo

2 vol. (120 s. tryckt punktskrift)

Bertie växer upp på den sydafrikanska savannen. En dag räddar han en vit lejonunge som blivit föräldralös. De två är oskiljaktiga tills Bertie skickas iväg till en internatskola i England och lejonet säljs till en cirkus. Bertie svär att de ska träffas igen, men tiden går och första världskriget kommer emellan. Men fjärilslejonet har inte glömt löftet och kommer att se till att vänskapen aldrig glöms bort.

TPB-nr: P26627

Sune på bilsemester

av Sören Olsson

4 vol. (404 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tjejtjusaren Sune och hans familj åker på bilsemester genom Europa. Målet är en liten by i Sydtyrolen där mamma och pappa Andersson tillbringade sin smekmånad för tjugo år sedan. I byn bor Sunes drömtjej men också en konstnär som skulle kunna göra Sune och hans familj rika som troll. De behöver bara få hans signatur. Ingenting ska kunna gå fel.

TPB-nr: P26606

Ida själv

av Maud Reuterswärd

2 vol. (136 s. tryckt punktskrift)

Ida, snart 6 år, har en farfar, som hon tycker mycket om. De är ofta tillsammans då Ida inte är på dagis eller hemma hos mamma och pappa.

TPB-nr: P26711

Johans jul : berättad av honom själv

av Eva von Zweigbergk

40 s. tryckt punktskrift

Om en familjs julfirande på Östermalm på 1940-talet från öppnandet av första adventsluckan till nyårsaftonens fyrverkeri.

TPB-nr: P26713