Nya punktskriftsböcker januari 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 56 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Himmelstrand : den första platsen

av John Ajvide Lindqvist

11 vol. (1068 s. tryckt punktskrift)

Det som ser ut att bli en fin dag på Saluddens camping blir något helt annat. En morgon är allt försvunnet: campingen, sjön och till och med solen. På det oändliga gräsfältet finns endast fyra bilar med husvagnar, åtta vuxna, två barn, en hund och en katt. Märkliga skrämmande figurer börjar dyka upp. När sedan regnet kommer börjar den verkliga mardrömmen. Människorna tvingas välja mellan ont och gott, mellan splittring och gemenskap.

TPB-nr: P26792

Minns mig som en ängel : [kriminalroman]

av Kristina Appelqvist

9 vol. (806 s. tryckt punktskrift)

Ett litterärt sällskap möts på Bjertorps slott i Västergötland för att utse en vinnare till ett litterärt pris. Ordföranden avslöjar under kvällen att han känner till vem som ska få Nobelpriset i litteratur. Morgonen därefter hittas en av sällskapets medlemmar död. Litteraturforskaren Helena Waller dras in i den mardrömslika mördarjakten. Fler offer befaras i dramat som har kopplingar till en kärlekshistoria, en okänd opera och Karen Blixen.

TPB-nr: P26720

Stormigt hav

av Laila Brenden

6 vol. (550 s. tryckt punktskrift)

Del 22 i serien Fjällrosor. Rise och Edvin är lättade över att fru Edel kom till rätta efter bortförandet, och de får god tid till att roa sig med både rävjakt och konserter den sista tiden de är i England. Och med varandra. I Lillehammer njuter Anna av julförberedelserna tillsammans med Viljar och barnen, men hon blir orolig allteftersom tiden går och systern inte kommer tillbaka från resan - Rise som var så angelägen om att hinna hem till jul.

TPB-nr: P26767

Kommissarie Gideon, Scotland Yard

av John Creasey

5 vol. (443 s. tryckt punktskrift)

Fyra statsöverhuvuden ska mötas i London. Ryktet säger att mördare är ute efter minst en av dem. Kommissarie Gideon vid Scotland Yard får uppdraget att förhindra attentatet.

TPB-nr: P26656

Anslaget. [1], En bok med annorlunda annonser

av Kjell Dahlin

Som ett led i en kurs i retorik satte förf. upp en rad mystiska notiser på anslagstavlor runt om i Stockholm. Avsikten var att studera de svar som kom in på annonserna per telefon. I denna samling får läsaren ta del av de kufiska och ibland rätt obegripliga anslagen och i vissa fall också svaren.

TPB-nr: P26616

Anslaget. 2, Nu med svenska folkets mejlsvar!

av Kjell Dahlin

Uppföljare till boken Anslaget. En samling underliga och lustiga meddelanden som har satts upp på anslagstavlor runt om i landet med uppmaning till läsaren att svara via mejl eller sms. För ett antal av anslagen finns även svaren publicerade.

TPB-nr: P26618

Tillhör Lyra Ekström Lindbäck

av Lyra Ekström Lindbäck

2 vol. (152 s. tryckt punktskrift)

Prosalyrisk debutroman där läsaren inbjuds att uppleva läsningen med sina fysiska sinnen - känsel, hörsel, smak - snarare än med intellektet. Läsaren, som tilltalas med "du", utsätts för olika förnedrande riter för att den som talar, romanens "jag", ska kunna rena henne (eller honom) från alla gamla invanda föreställningar och istället påtvinga henne sin syn på världen.

TPB-nr: P26769

Granta : [arena för ny litteratur]. Nr 4, Spöken

Nr 4: 7 vol. (587 s. tryckt punktskrift)

Nummer 4 av svenska Granta innehåller noveller och essäer av bland annat Sara Stridsberg, Ulrika Kärnborg, Johanne Lykke Holm, Aase Berg, Fredrik Sjöberg, Karin Tidbeck, Hilary Mantel och Stepen King. Temat är spöken: gengångare och onda väsen, hemsökelser och hemligheter.

TPB-nr: P26775

Det blir nog roligare om vi drar ett streck över det här : jättefritt efter Den Långa Flykten

av Gussy

2 vol. (101 s. tryckt punktskrift)

En samling korta vitsar och aforismer. Författaren har tidigare skrivit manus till tv-program som Kvarteret Skatan, Parlamentet och Har du hört den förut.

TPB-nr: P26617

Hustrun

av Angela Susan Ann Harrison

8 vol. (700 s. tryckt punktskrift)

En psykologisk roman om ett äktenskap som faller samman. Jodi och Todd har levt ihop i över tjugo år. Jodi ser mellan fingrarna på sin makes otrohet. Hon har under många år levt i förnekelse men när Todd inleder ett förhållande med en yngre kvinna rämnar fasaden. Om livslögner och hur långt en kvinna är beredd att gå, om inre mekanismer som kan förvandla även den mest kontrollerade till en hänsynslös mördare.

TPB-nr: P26091

Hon hette Jennie : roman

av Moa Herngren

8 vol. (685 s. tryckt punktskrift)

Sara älskar sitt konstnärsliv, men längtar efter att bilda familj. När advokaten John dyker upp inleder de ett passionerat förhållande och för första gången tycker Sara att hon har hittat rätt. Men Johns fru som dog i cancer ett år tidigare finns kvar i Johns liv och lägenhet på ett påtagligt sätt. Saras svartsjuka växer och hon blir som besatt av den döda. När hon börjar följa en döende cancersjuk kvinnas blogg kompliceras förhållandet allt mer.

TPB-nr: P26727

Carrie : en rysare om det undermedvetnas krafter

av Stephen King

6 vol. (523 s. tryckt punktskrift)

Carrie, en klumpig och sårbar läroverksflicka i en amerikansk småstad, har svårt att värja sig mot kamraternas pennalism. Hon blir det perfekta offret i alla situationer. Hennes mor, som är religiös på gränsen till vansinne, är den egentliga orsaken till Carries förtvivlan. På en skoldans utsätts Carrie för ett grymt skämt, vilket frigör oanade och förödande krafter inom henne.

TPB-nr: P26770

Kungsgatan : roman

av Ivar Lo-Johansson

14 vol. (1317 s. tryckt punktskrift)

Klassisk 1930-talsskildring från Stockholm och om de inflyttades problem i storstaden. Adrian, bondson från Sörmland, arbetar som brevbärare och byggnadsarbetare. Marta, statarflicka, hamnar snart i prostitution där hon går under. Romanen väckte stor debatt bland annat på grund av författarens raka skildring av könssjukdomar och deras skadliga inverkan.

TPB-nr: P26642

På fri fot

av Alice Munro

9 vol. (819 s. tryckt punktskrift)

En novellsamling av Alice Munro, nobelpristagaren i litteratur 2013. Samlingen innehåller åtta noveller och utgavs på engelska 2004. Kvinnor i olika åldrar och i olika situationer i livet står i centrum, som vanligt i Munros författarskap. Titelberättelsen handlar om en kvinna som, trots att hon tror att hon vill, är oförmögen att lämna sin man. I tre berättelser är den unga kvinnan Julia och hennes känslor inför intima relationer huvudtema.

TPB-nr: P26816

Häxhammaren

av Jan Mårtenson

7 vol. (589 s. tryckt punktskrift)

Antikvitetshandlare Homan hamnar här i en rad mystiska andebesvärjelser och hemliga "häxmöten" vid medeltida kyrkor vid midnatt.

TPB-nr: P26793

Fallvatten

av Mikael Niemi

7 vol. (583 s. tryckt punktskrift)

Efter en period av intensivt regn brister kraftverksdammarna i Luleälven. Berättelsen utspelar sig under en dag och skildrar hur några människor drabbas av flodvågen. Här finns den urbane samen som kör för sitt liv samtidigt som vattnet kommer allt närmare, den självmordsbenägne helikopterpiloten och kraftverksarbetaren som äntligen får chansen att visa fruntimren vem som är starkast.

TPB-nr: P26704

Drömtider

av Bente Pedersen

8 vol. (694 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien om Huset Arent inledd med Vinterhjärta. Vanda har nu blivit Joachim Arents hustru och som nybliven tvillingmor går hon bråda tider till mötes. Före avresan till deras nya hem i Tromsö upplever familjen en smärtsam förlust som gör det extra svårt att lämna Arkhangelsk. Samtidigt lider det mot jul och det visar sig att Vanda får en helt annan högtid på Sjögaten än den hon har drömt om.

TPB-nr: P26657

Samlade dikter

av Edith Södergran

4 vol. (271 s. tryckt punktskrift)

Edith Södergran (1892-1923) är en av den svenska poesins största och räknas som en av de mest banbrytande modernisterna även i internationellt perspektiv. Denna utgåva innehåller Södergrans samtliga diktsamlingar.

TPB-nr: P26659

Pennskaftet

av Elin Wägner

7 vol. (605 s. tryckt punktskrift)

Roman från 1910 i stockholmsmiljö med ett varierat galleri av yrkeskvinnor, främst journalister. En av dem kallas Pennskaftet - arkitekten Dick är hennes älskade - Cecilia Bech är en annan. Tre huvudteman: arbetet för kvinnans rösträtt, kvinnans förhållande yrke/erotik samt alla kvinnors samhörighet.

TPB-nr: P26725

Facklitteratur

221 Bra deckare du bör läsa innan du mördas : boktips från Svenska deckarakademin

6 vol. (495 s. tryckt punktskrift)

Medlemmarna i Svenska Deckarakademin tipsar om 221 olika deckare. Alla upptänkliga genrer och smakriktningar finns representerade: polisromaner, brottsskildringar, hårdkokta storstadsskildringar och mysiga pusseldeckare samsas med skräckrysare, spionromaner och rättegångsthrillers. Urvalet omfattar böcker utgivna 1818 till 2008. Sist finns också en förteckning över Svenska Deckarakademins alla priser till och med 2010.

TPB-nr: P26763

Kön och organisation

av Mats Alvesson

14 vol. (1294 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P26772

Upprorsmakaren : berättelsen om hur Jesus från Nasaret blev Jesus Kristus

av Reza Aslan

9 vol. (893 s. tryckt punktskrift)

En biografi över Jesus, mannen som efter sin död skulle bli Jesus Kristus. Författaren utgår från det vi faktiskt kan belägga om Jesus och hans tid. Han beskriver hur Jesu efterföljare byggde upp en bild av Jesus, inte bara som upprorsmakare utan lika mycket en person som ville sprida kärleksbudskapet. Av upprorsmakaren blev en religionsgrundare. R.A. är född i Iran och nu bosatt i USA, där boken rönt stor uppmärksamhet.

TPB-nr: P26650

Sekreterarklubben : C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget : en dokumentär spionberättelse

av Jan Bergman

11 vol. (1019 s. tryckt punktskrift)

Detta är historien om Stockholm under andra världskriget och den hemligaste delen av den svenska militära underrättelsetjänsten: C-byrån. J.B. berättar om svalorna, de kvinnor som jobbade som kurirer, infiltratörer, informanter och eskortflickor. De stod lägst i rang i underrättelsearbetet, men utan dem hade man inte fått tillgång till information som i många fall var avgörande för Sverige under kriget. Författarens egen mor arbetade på C-byrån.

TPB-nr: P26786

Optimal hälsa, viktminskning & fitness : version 3.1.1

av Jonas Bergqvist

15 vol. (1371 s. tryckt punktskrift)

Ett material för dig som är intresserad av lågkolhydratkost och träning. Texten är uppdelad i teman som behandlar till exempel evolution och mat, vardagshälsa och välfärdssjukdomar, stress och sömn. Boken är en del av konceptet "get the lifestyle" som författaren, Jonas Bergqvist, står bakom. J.B. är sjukgymnast, träningscoach och kostrådgivare, han har skrivit ett flertal hälsorelaterade böcker och föreläser regelbundet i temat.

TPB-nr: P26583

Samhällsvetenskapliga metoder

av Alan Bryman

38 vol. (3650 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P26779

Handbok i kvalitativ analys

8 vol. (724 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P26780

Genus : om det stabilas föränderliga former

av Yvonne Hirdman

7 vol. (684 s. tryckt punktskrift)

TPB-nr: P26773

Kyrkkaffe : bullar, böner och berättelser

6 vol. (586 s. tryckt punktskrift)

Kyrkkaffe är en för Svenska kyrkan unik tradition. Personliga minnen blandas här med reformförslag och vittnesbörd om "kyrkfikats" roll i församlingslivet. Även de 200 recepten på lättbakade och oemotståndliga kakor och bullar härrör från församlingsmedlemmar. En del av recepten är anpassade till allergiker.

TPB-nr: P26654

Flatcoated retriever

av Åsa Lindholm

4 vol. (348 s. tryckt punktskrift)

Flatcoated retriever är en populär hundras i Sverige. Det är en fågelhund som gillar att arbeta med apportering, spårning och jakt. Men det är också en trevlig familjehund som är glad, livlig, vänlig, vacker och mer mångsidig än de flesta raser. Förf:na ger råd om hur man väljer valp, lever med en flatcoat, bygger upp ledarskap och lär hunden vardagshyfs. Även om friskvård, avel och uppfödning.

TPB-nr: P26632

"Roparna" i Närke på 1840-talet

av Ragnar Redelius

2 vol. (148 s. tryckt punktskrift)

Här beskrivs den svenska väckelserörelse på 1840-talet vars medlemmar kallades för ropare. Utmärkande för rörelsen var att det mest var unga personer som drogs med. På de möten som anordnades predikades det högljutt om bot och bättring och folk drabbades av krampanfall. Så små barn som 6-åringar kunde ryckas med. Särskilt beskrivs utvecklingen i Närke, men även rörelserna i Västergötland och Småland berörs.

TPB-nr: P26724

Året i Toscana : mat och människor i en italiensk by

av Elizabeth Romer

7 vol. (611 s. tryckt punktskrift)

Författaren, som är engelska och sedan flera år bosatt i Toscana i Italien, beskriver i denna ovanliga kokbok, uppdelad efter årets 12 månader, mat och vardagsliv på familjen Cerottis stora toskanska bondgård, en livsstil på väg att försvinna. Huvudingredienser i recepten är bröd, olivolja och vin.

TPB-nr: P26799

Älvor, vättar och andra väsen : en bok om gammal folktro

av Ebbe Schön

5 vol. (439 s. tryckt punktskrift)

Författaren, chef för Nordiska museets folkminnessamling, skildrar fängslande med hjälp av uppgifter i folkminnesarkiven tomtar, vättar, vittror, maror, älvor och andra väsen. Han beskriver också folktrons kulturella funktioner: bland annat att verka sedelärande och att "förklara" naturfenomen. Även lämplig för ungdom.

TPB-nr: P26788

Tro & liv. Texter för reflektion och samtal

Texter för reflektion och samtal: 3 vol. (236 s. tryckt punktskrift)

Bok om kristen tro, beskriven genom en mosaik av olika texter. I 15 kapitel berättas om Gud, Bibeln, församling, bön, gudstjänst, jul, påsk, dop, nattvard, förlåtelse och livet efter döden. Som en röd tråd genom boken löper övertygelsen att Gud finns med i glädje och sorg, i vardag och fest, att tro och liv hör ihop. Boken passar att läsas på egen hand eller tillsammans med andra. De tre författarna är alla verksamma som präster i Svenska kyrkan.

TPB-nr: P26527

Använd dina drömmar

av Montague Ullman

8 vol. (760 s. tryckt punktskrift)

Författarna, båda med lång erfarenhet av arbete med drömgrupper, talar om drömmens innebörd, drömmarnas roll tidigare i historien och om sina egna teorier om drömmar. De menar att vi alla utan djupare kunskaper i psykologi kan delge varandra våra drömmar.

TPB-nr: P25326

Äppelfabriken : mustning, äppelsorter och recept

av Katharina Ångström Isacsson

4 vol. (336 s. tryckt punktskrift)

En bok om äpplen ur olika perspektiv med utgångspunkt i Äppelfabriken på Färingsö i Mälaren. Här finns historiska fakta om äpplen, beskrivning av äppelsorter och recept på allt från marmelad och mos till vetebullar och pajer. Boken innehåller också avsnitt om cider och calvados, mustning, plantering av äppelträd och trevliga äppelställen att besöka. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

TPB-nr: P26764

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Alex och Corinthia

av Patrik Bergström

94 s. tryckt punktskrift

Första delen i serien Den eviga eldens magi. De föräldralösa syskonen Alex och Corinthia arbetar på ett värdshus. En kväll kommer det en mystisk främling till värdhuset. Främlingen heter Galder och är eldmagiker Genom en slump förstår han att även Alex och Corinthia har magiska krafter. Barnen ger sig nu av med Galder för att resa till Nasheim och träffa eldmästaren Daug. Det blir en farofylld och äventyrlig resa.

TPB-nr: P26825

Kattastrof : ett fall med Dunder & Brak (& Skräll)

av Hans-Eric Hellberg

3 vol. (237 s. tryckt punktskrift)

En mysteriebok med Dunder & Brak. Agenterna Mats och Päivi får i uppdrag att lösa fallet med den försvunna katten Polyfemos.

TPB-nr: P26686

Afrodite och döden

av Ritta Jacobsson

6 vol. (503 s. tryckt punktskrift)

En kväll försvinner Afrodites klasskamrat Mikaela på vägen hem från en kompis. Några dagar senare hittas hon mördad i skogen. Afrodite börjar undersöka vad som hänt och dras in i en härva av ledtrådar, lögner och farliga intriger. Ju mer hon forskar desto mer stärks en gnagande känsla som hon försöker förtränga. Mördaren är någon hon känner och han har förstått att hon vet alldeles för mycket. Vardagsrealistisk ungdomsdeckare.

TPB-nr: P26777

Afrodite och sveket

av Ritta Jacobsson

6 vol. (496 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Afrodite och döden. Afrodite kallad Ditte och går i 8:an. En dag upptäcker hon att flera av hennes klasskompisar börjar bete sig underligt. Blyga Simon blir vän med skolans värstingar och en flicka hotar med att hoppa från skoltaket. Något pågår men hon förstår inte vad. Så blir hon själv anklagad för stöld och hennes hund svävar i livsfara. Spännande deckare om hot och utpressning.

TPB-nr: P26678

Tjejen som ville hämnas

av Jørn Jensen

83 s. tryckt punktskrift

Tove blev överfallen av några äldre killar i nian, men vill inte berätta för någon vad som hände. Inte ens för sin mamma eller bästa vännen Nick. Hon är tyst, sluten, och har börjat träna judo. Så brinner det en dag på Toves bakgård. Polis och brandkår söker förövare och motiv. Men det blir Tove som lyckas komma över bildbevis och på så sätt kan hämnas killarna. LL-bok.

TPB-nr: P26776

Rädda Joppe - död eller levande! : den sammetslena mullvadens hiskliga äventyr : en rysare för femåringar

av Gunnel Linde

2 vol. (159 s. tryckt punktskrift)

Joppe är en mullvad - av svart, len sammet. Han är kramdjur hos Ola, som är i lekisåldern och bor hos sin mamma. Men ideligen, på de mest egendomliga sätt, försvinner Joppe från Ola. Det är spännande försvinnanden, som förstås alla slutar lyckligt.

TPB-nr: P26684

Kanske är det allt du behöver veta

av E. Lockhart

6 vol. (507 s. tryckt punktskrift)

17-åriga Cady är en rik flicka uppvuxen i den välartade familjen Sinclair. Om somrarna bor hon på familjens egen ö utanför Massachusetts kust i USA. Där finns också kusinerna. Umgänget är tillrättalagt och behärskat trevligt, något som stör ungdomarna. Sommaren när Cady fyllde 15 år hände något som gav henne minnesförlust och migränattacker. Nu börjar minnesbilder återuppstå och en tragisk sanning nystas fram i berättelsen om ungdomarna Sinclair.

TPB-nr: P26841

Pelle Plutt : ramsor och rim från gator och gårdar

64 s. tryckt punktskrift

En fyllig och rolig sammanställning av rim och ramsor. Här finns räkneramsor, tokramsor, hopprepsramsor, bakvända berättelser, poesiverser m. m. Både klassiska sådana och nyskrivna.

TPB-nr: P25592

I drottningens namn

av Jo Salmson

2 vol. (156 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4 i serien Maros resa som börjar med Kungen kommer! Maro och Unda har till slut kommit fram till Avons ö. Här avslöjas den hemska sanningen om kung Edrics ondskefulla plan för dem. Barnen befinner sig i livsfara och måste ge sig av till Kungavärn före soluppgången. Men hur ska Maro kunna rädda sin syster utan någon sanningsdryck? Han funderar också över om pappan någonsin kan bli stolt över honom igen.

TPB-nr: P26602

Röd som blod

av Salla Simukka

5 vol. (489 s. tryckt punktskrift)

17-åriga Lumikki blev förut mobbad och har en ganska ensam gymnasietillvaro. Hon är stark och tuff. I skolans mörkrum hittar Lumikki massor av tvättade och blodiga sedlar. Till en början drivs hon av nyfikenhet, sedan är det försent att vända. Hon dras in i en härva av narkotikasmuggling med koppling till estni.

TPB-nr: P26842

Eunomia

av Erika Vallin

5 vol. (464 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien om Speglarnas hemlighet som börjar med Flickan vid glastornet. Föräldralösa Asrin har nått Eunomia, landet bortom speglarna. Där härskar en ond drottning och tiden står stilla. Asrin blir del av en revolution tillsammans med några ur väktarrådet. Det visar sig att bara hon kan befria befolkningen genom att starta tiden och ta död på drottningens makt. För att lyckas måste Asrin först hitta sin tillfångatagna syster.

TPB-nr: P26619

Mitt bultande hjärta

av Alf Kjetil Walgermo

5 vol. (416 s. tryckt punktskrift)

Amanda är snart fjorton år och bor i ett norskt kustsamhälle. Hon är bästa vän med Jenny och jättekär i David, den snyggaste killen på skolan. Så upptäcker läkarna att Amandas hjärta är för stort och hon måste genomgå en transplantation. Sommarlovet upptas av funderingar kring vem hon kommer att bli efter operationen. Amanda undrar om Jenny vill vara bästa kompis med en som är dödssjuk och om hennes nya hjärta kommer att bulta för David.

TPB-nr: P26751

Är du dum på riktigt?

av Boel Werner

4 vol. (306 s. tryckt punktskrift)

Ester ska börja högstadiet i samma klass som sin syssling Tesse. De har inte pratats vid på flera år och dessutom ber Esters mamma Tesse att ta hand om Ester. Tjejerna är väldigt olika. Ester kan vara svår att vara vän med men är hon egentligen dum på riktigt? Tesse kanske inte heller är så sjysst fastän hon är tuff och populär. Lite knasiga är de nog båda två och de hamnar i lustiga situationer.

TPB-nr: P26718

Facklitteratur

Rävar

av Margaret Lane

9 s. tryckt punktskrift

Räven lever på att vara listig. Annars skulle den för länge sedan blivit utrotad. Följ rävens liv i denna bok om hur den bor, hur den jagar och äter, hur den markerar sitt revir och hur den bildar familj. Om fjällräv och räv i trädgårdar och parker. Om dess styrkor och fiender.

TPB-nr: P26628

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Blåbärspatrullen och vampyren på vinden

av Stefan Casta

30 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Gänget i Blåbärspatrullen är ute och fiskar kräftor. När Tim härmar en uggla hör de ett fasansfullt skrik till svar. Samtidigt ser de en mörk skugga fladdra ut från vinden på Millas hus. Det måste vara en vampyr! Ingen vuxen tror dem men Millas pappa förbjuder ändå gänget att gå upp på vinden. Men de kan inte hålla sig borta. Dags för ett nytt äventyr! En taktil bilderbok med lite mer text, i punktskrift och storstil. Låg- och mellanstadium.

TPB-nr: P25833

Ludde och någon

av Ulf Löfgren

29 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Någon busar med kaninen Ludde. Han hittar bland annat en potatis i sin sko, en boll i pottan, en katt i sin byrålåda och en limpa på sitt huvud. Vem är denna någon? Följ med Ludde i jakten på vem det är som hittar på alla tokigheter. Temat för boken är saker som placerats där de inte hör hemma.

TPB-nr: P24437

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Ivo & Vera går och fiskar

av Kitty Crowther

[49] s., 28 bl. tryckt punktskrift

När Ivo och Vera fiskar somnar Ivo medan Vera sitter och väntar på napp. Plötsligt drar flötet iväg och Vera hänger i linan - hon har ju lovat att inte släppa taget. Ivo och Vera får uppleva ett magiskt undervattensäventyr tillsammans med den mystiska Olga.

TPB-nr: P26648

Ska vi va?

av Pija Lindenbaum

[33] s., 29 bl. tryckt punktskrift

Berit vill leka med Flisan. Hon knackar på och frågar: ska vi va? Men Flisan vill vara i fred och klippa med sin nya sax och smäller igen dörren. Nästa morgon har Flisan grejat klart. Hon går ut för att kolla lite. Och där står Berit. Ska vi va, frågar Flisan. Okej, säger Berit. Ett rollbyte har skett och något nytt börjar.

TPB-nr: P26626

Här är den lilla gården

av Barbro Lindgren

[27] s., 16 bl. tryckt punktskrift

Saga med upprepningskaraktär där varje uppslag slutar med en fråga som skapar drivkraft i berättelsen. Vi får träffa gumman och gubben och alla djuren på gården och se vad var och en har för sig. Till slut samlas alla kring kossans glädje över den nya fina kalven.

TPB-nr: P26664

Haren och sköldpaddan : en fabel av Aisopos

av Angela McAllister

[25] s., 15 bl. tryckt punktskrift

Aisopos fabel om haren och sköldpaddan illustrerad med uttrycksfulla träsnittsbilder som levandegör berättelsen. Den skrytsamma haren blir utmanad på kapplöpning av den långsamma, men betydligt listigare, sköldpaddan. På grund av sin självklara överlägsenhet i snabbhet är haren övermodig och förlorar loppet. Han lär sig slutligen att aldrig mer skryta.

TPB-nr: P26689

Holger och sjöräddningen

av Ingela Nilsson

[35] s., 32 bl. tryckt punktskrift

Dockfiguren Holger är ute och fiskar tillsammans med farfar. Plötsligt kör en förbipasserande motorbåt på grund och föraren hamnar i det kalla vattnet. Holger och farfar larmar sjöräddningen och Holger får sedan vara med om att rädda mannen. Berättelse med fotoillustrationer och tydlig information om sjöräddningssällskapets arbete.

TPB-nr: P26666