] > Nya punktskriftsböcker april 2015

Nya punktskriftsböcker april 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 74 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Mina möten med de verkliga författarna

av Claus Beck-Nielsen

4 vol. (340 s. tryckt punktskrift)

Satirisk roman om en ung man som har bestämt sig för att bli författare. Han skriver ett antal dikter som blir refuserade, men lyckas så småningom (efter att ha gjort dem mer "konstnärliga" med kroppsavtryck med rödbetsfärg) få några av dem publicerade. För att utvecklas beslutar han sig för söka upp de "verkliga författarna", den danska litteraturens främsta. Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2014.

TPB-nr: P26908

Dimma över Darjeeling

av Mikael Bergstrand

10 vol. (919 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Delhis vackraste händer. Göran Borgs bäste vän Yogi ska gifta sig och Göran reser åter till Indien för att hjälpa honom med förberedelserna. Det visar sig att den teplantage som Yogi köpt för sin svärfars pengar är i stort förfall. Jakten börjar på den opålitlige säljaren och de kämpar för att återfå pengar, heder och ära för Yogi. Männen ger sig iväg på en strapatsrik resa som utmanar deras vänskap.

TPB-nr: P26950

Mary Jones historia : nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig : om mitt liv samt om Dolores & John Silver, så som jag fått det berättat för mej av dom själva : roman

av Elin Boardy

5 vol. (457 s. tryckt punktskrift)

En berättelse från 1700-talet som utspelar sig parallellt med romanen Skattkammarön, men här är det ur kökspigan Mary Jones perspektiv. Landsortsflickan Mary hamnar på grund av fattigdom på krogen Kikaren i Bristol som drivs av Dolores och hennes man Long John Silver. Dolores lär Mary läsa och skriva, ger henne en dagbok och uppdraget att teckna deras historia. Under åren som går blir hon alltmer som en dotter än en piga för Dolores och Silver.

TPB-nr: P26949

Blå koral : roman

av Louise Boije af Gennäs

21 vol. (1965 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Högre än alla himlar. Sommaren 2004 kommer vännerna Sanna, Victor, Pella, Stefan, Jalle och Liv till Falsterbo för att vara med om Sagas dop. Gemenskapen mellan vännerna är fortfarande stark, men i takt med att världen omkring dem förändras tar sig sorg och splittring in i gruppen. När tillvaron ställs på ända tvingas var och en att omvärdera sitt liv och dess djupare mening. Nya allianser och övertygelser formas.

TPB-nr: P26899

Akutbjällran

av Karin Brunk-Holmqvist

5 vol. (454 s. tryckt punktskrift)

Systrarna Elsa och Julia Nilsson bor i en liten svensk landsortsby. De slås av häpnad när advokat Jörgensson läser upp kusin Ullas testamente. Än mer upprörande blir det när Ullas före detta särbo dyker upp och gör anspråk på äggkopparna han blivit lovad. Rykten börjar gå när sedan Julia - av misstag - stoppar femhundra kronor i handlarens bössa. Utanför ytterdörren hänger akutbjällran. När systrarna ringer i den kommer grannen Ragnar till hjälp.

TPB-nr: P27063

Där går han. 1, 1950-1970

av Ernst Brunner

Den första boken i en planerad självbiografisk trilogi. Barnet Ernst föds i berättelsens början, efter andra världskrigets massdöd. Han växer upp i området vid Tullingesjön söder om Stockholm, kallat Seppan, i närheten av AB Separator. Det var en multietnisk miljö bebodd av finnar, tyskar, ungrare och balter. Brunners egna föräldrar kom från Österrike. Han växer upp och upptäcker ishockeyn, sexualiteten och litteraturen.

TPB-nr: P26870

Sista uppdraget

av Stephen Coonts

13 vol. (1230 s. tryckt punktskrift)

Det amerikanska hangarfartyget USS United States ligger för ankar i Medelhavet. Överrumplingen blir total då en terroristgrupp stormar fartyget och lyckas lägga beslag på två av kärnvapenladdningarna. Hjärnan bakom aktionen är en arabisk underrättelseofficer, överste Quazi. Målet är att krossa Israel. Kommendör Jake Grafton tar upp jakten på terroristernas transportplan med sin F-14 Tomcat. Han måste stoppa dem till varje pris.

TPB-nr: P26942

Angelas krig

av Jörn Donner

10 vol. (931 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien om den högborgerliga finlandssvenska familjen Anders, inledd med Nu måste du. Finland under det sista krigsåret 1944. Angela Anders har fått lämna sina studier och arbetar som sjukvårdslotta på ett lasarett i Lappland. Hon möter kärleken i en tysk löjtnant. Ett sammansatt porträtt av en ung kvinna som slits mellan förnuft och känsla.

TPB-nr: P26955

Far och son : en komedi

av Jörn Donner

12 vol. (1127 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien inledd med Nu måste du. Ett romanmanus från 1950-talet av Jakob Anders läses 25 år senare av bokens berättarjag, även han författare. Både den fiktive förf. och den verklige söker sina rötter i denna roman, full av återblickar och infall. Miljö: Helsingfors och Centraleuropa på 1980-talet, på 50-, 20- och 30-talen.

TPB-nr: P26945

Okeanos : noveller

av Ulf Eriksson

5 vol. (460 s. tryckt punktskrift)

Sju berättelser som förenar barndomsminnen från folkhemsförorten med oroande framtidsvision, storstadsskildring från Stockholm och Madrid med det tidiga spanska 1600-talets värld. Här finns ett vemod förknippat med tidens gång, det förlorade och det glömda. Ulf Eriksson kastar ljus över ogripbara förbindelser mellan människor, ting och händelser, som 1600-talsmålaren El Labrador gör i sina stilleben.

TPB-nr: P26954

Kalmars jägarinnor

av Tove Folkesson

6 vol. (516 s. tryckt punktskrift)

En roman om vänskap, svek och 90-talsdiscon på Kalmars enda nattklubb. I berättelsen centrum står ett gäng tonårstjejer, Kalmars jägarinnor. De är stökiga, saknar ambitioner och hyser allmänt förakt mot andra jämnåriga. Gänget tänjer på gränserna för vad som går och inte går att göra som tjej i en satans småstad. De vet också att det viktigaste är att hålla ihop, vilket inte alltid är så enkelt. T.F. är född 1981, detta är hennes romandebut.

TPB-nr: P26973

De användbara

av Mattias Hagberg

6 vol. (505 s. tryckt punktskrift)

I december 1938 skickas den unge läkaren Ludwig Malmström ut till en anstalt för sinnesslöa i Jämtland. Flera oväntade dödsfall har inträffat, och man misstänker en ovanligt aggressiv form av TBC. Malmström är fascinerad av de tankar som präglar politiken i Tyskland och Sovjet, och han drömmer om att skapa ett nytt folk och ett nytt samhälle med hjälp av teknik och medicin. Men i de jämtländska skogarna möter han något han inte har väntat sig.

TPB-nr: P26963

Den stumma flickan : kriminalroman

av Michael Hjorth

12 vol. (1130 s. tryckt punktskrift)

Fjärde boken om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. I Torsby avrättas hela familjen Carlsten i sitt hem. Lokal polis griper snabbt en misstänkt, men bevisningen räcker inte och Riksmord kallas in. Kort därefter hittas den misstänkte mördad med samma vapen som familjen. Så upptäcker man att det kan finnas ett vittne till mordet. Tioåriga Nicole har varit på besök hos sina kusiner. Hennes fotspår leder in i den stora skogen bakom huset.

TPB-nr: P26988

Nätter i Reykjavik

av Arnaldur Indriðason

7 vol. (647 s. tryckt punktskrift)

I den här boken har Erlendur Sveinsson just tagit sin polisexamen och börjat arbeta i Reykjavik, en miljö präglad av våld, brott och misär. En uteliggare som han ofta stött ihop med på nätterna har hittats drunknad i ett dike. Ingen annan verkar bry sig. Men Erlendur kan inte släppa fallet och jakten på sanningen om vad som hänt mannen leder honom in i Reykjaviks mörka undre värld.

TPB-nr: P26953

Natoagenten

av Anders Jallai

11 vol. (1021 s. tryckt punktskrift)

Den före detta underrättelseofficeren Anton Modin förlorade sin familj i Estoniakatastrofen 1994. Han har på senare tid dragit sig tillbaka från internationella katastrofer och våldsamma uppdrag. Men det plågsamma minnet gör sig hela tiden påmint. När en affärsman blir brutalt mördad, och mordet visar sig ha ett samband med förlisningen, beslutar sig Modin för att ta reda på sanningen om varför fartyget sjönk. Spionthriller.

TPB-nr: P27078

Sista dagen av ensamhet

av Pamela Jaskoviak

Lättläst kärleksnovell. Yvonne sitter på en restaurang och dricker ett glas vin. Hon väntar på Roger. De har inte setts på många år. Medan hon väntar ser Yvonne tillbaka på deras tidigare möten, 1987 och 1994. De gillade varandra redan då men gifte sig på var sitt håll. Nu är det 2013 och båda är nyskilda, de har fått kontakt via internet. Men Roger dröjer och efter tre glas vin orkar inte Yvonne vänta längre.

TPB-nr: P27047

Näktergalens död : [kriminalroman]

av Lene Kaaberbøl

9 vol. (789 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om Röda korssjuksköterskan Nina Borg. Natasha Dorosjenko från Ukraina misstänks för mordförsök på en dansk man som hon levt med. På väg till förhöret lyckas hon fly. Kort därefter hittas mannen mördad på samma sätt som Natashas man tre år tidigare. Nina engagerar sig i fallet. Någon försöker bortföra Natashas åttaåriga dotter från flyktingförläggningen där hon befinner sig. Jakten på sanningen leder tillbaka till Stalintidens Ukraina.

TPB-nr: P27083

Anna Svärd

av Selma Lagerlöf

9 vol. (783 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i Löwensköldska trilogin. Huvudpersoner: prästen Karl-Artur Ekenstedt, som ville tjäna Kristus men inte älskade människorna, och dalkullan Anna Svärd, som speglar författarens personliga barmhärtighetsideal.

TPB-nr: P26827

Konsten att skapa en tjej

av Caitlin Moran

9 vol. ( 821 s. tryckt punktskrift)

Johanna Morrigan, fjorton år, har skämt ut sig på lokal-tv och beslutar sig för att återskapa sig själv som Dolly Wilde, en snabbsnackande, hårdkrökande goth-hjälte och femme fatale. Hon ska rädda sin fattiga bohemiska familj genom att bli författare. Vid sexton års ålder röker och dricker hon samt har sex med alla sorters män. Men vad händer när Johanna inser att Dolly saknar något alldeles avgörande?.

TPB-nr: P26968

Etthundra mil

av Jojo Moyes

10 vol. (924 s. tryckt punktskrift)

Jess Thomas har lämnats av sin man och hon har dubbla jobb för att försörja styvsonen Nicky och dottern Tanzie. När Tanzie erbjuds plats på en privatskola har familjen inte råd, om hon inte kan vinna första pris i Skottlands matematikolympiad. Men familjen har ändå ingen möjlighet att ta sig dit. Av en tillfällighet erbjuder sig IT-miljonären Ed, även han med kaotisk bakgrund, att köra dem tvärsigenom England till Skottland.

TPB-nr: P27087

Mot drömmarnas ö

av Bente Pedersen

8 vol. (696 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien om Huset Arent. Vanda har funnit sig väl till rätta i Tromsö. Den vackra änkan är en naturlig mittpunkt bland stadens överklass och hon får en god väninna i svenska Margareta Curtelius, vars bror Magnus har ett gott öga till Wanda. Men en dag dyker Magnus upp med en fransk skönhet vid sin sida. Samtidigt fortsätter Vanda och sjömannen Lukas att träffa varandra i smyg.

TPB-nr: P26971

Vårblommor

av Bente Pedersen

8 vol. (693 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien om Huset Arent. Vanda sörjer länge över förlusten av Joachim. Det är inte många som tror att hon ska hålla ut i sin nya hemstad Tromsö, men den unga änkan visar sig ha större framåtanda än de flesta. Otroligt nog vill hon till och med blanda sig i handelsverksamheten till Hans Fredriks stora förargelse. Och med ansvaret för tre småflickor är det ju gott att kunna försörja sig själv. Förlaga: Boknöje, 2004.

TPB-nr: P26972

Poesi på en dag. 2015

Fullskrift

Den 8 november 2014 arrangerade föreningen Författares Bokmaskin för fjärde gången "Poesi på en dag". Alla som ville kunde komma och lämna in en dikt som sedan trycktes i en bok samma kväll. Långa och korta dikter om stort och smått, i alla möjliga format och på alla möjliga versmått.

TPB-nr: P26922

Uppdraget

av Bengt Skördeman

81 s. tryckt punktskrift

Oskar och Karin är arbetskamrater på en fabrik. Oskar är blyg och rädd för att säga vad han tycker om saker och ting. Men Karin övertygar Oskar om att han skall lita på sig själv. Lättläst bok.

TPB-nr: P26790

Det växte ett träd i Brooklyn

av Betty Smith

13 vol. (1185 s. tryckt punktskrift)

Författaren skildrar en immigrantfamiljs öden i 1910-talets New York. Den lilla Francis Nolan växer upp i fattigkvarteren tillsammans med en arbetsam, sträv mor och en karaktärssvag, alkoholiserad men charmfull far.

TPB-nr: P26943

Skärvor betyder lycka

av Vic Suneson

6 vol. (552 s. tryckt punktskrift)

Detektivroman från 1961 med handlingen förlagd till Allmänna Gränd med omnejd, dels inom, dels utanför nöjesfältet på Djurgården i Stockholm. Problemlösare är den tändstickstuggande kommissarien O.P. Nilsson. Bland huvudpersonerna finns också sjömannen Sam och den unga blondinen Barbara, båda med oro i blodet. V.S., pseudonym för Sune Lundqvist, 1911-1975.

TPB-nr: P26921

Skuggorna : [spänningsroman]

av Katarina Wennstam

9 vol. (852 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om försvarsadvokat Shirin Sundin. En grupp, "skuggorna", tycker inte alltid att en man som blivit dömd och avtjänat sitt straff har sonat sin skuld. Om mannen misshandlat eller förgripit sig på en kvinna, väntar de på honom och tillämpar "öga för öga". Det blir Charlotta Lugns uppgift att spåra och gripa dem. Shirin Sundin undrar vem som är offer och vem som är förövare i dessa fall.

TPB-nr: P26934

Facklitteratur

Andlig dagbok : ett urval ur skrifter

5 vol. (477 s. tryckt punktskrift)

En dagbok med utdrag och citat ur texter knutna till bahá'i-tron. Varje dag har en egen sida med datumangivelse och ett eller flera citat. De flesta citaten och utdragen är hämtade ur böckerna Förborgade ord, Visshetens bok samt Bahá'u'lláhs skrifter.

TPB-nr: P26878

Rikets mest hatade man : Georg Heinrich von Görtz : en biografi

av Jan Berggren

8 vol. (732 s. tryckt punktskrift)

Von Görtz (1668-1719) är den avskydde holsteinaren som blev Sveriges mäktigaste man då han blev Karl XII:s förtrogne. Han ägde en stor diplomatisk förmåga och kunde dupera motparten med en enastående talekonst. Sanningar halvsanningar och rena lögner ingick i bagaget. Förf. jämför Görtz med några andra personer som framkallat stor motvilja i den svenska historien.

TPB-nr: P26946

Halvhalt : om att försöka leva ett normalt liv med diagnoserna Aspergers syndrom, ADHD och bulimi

av Therése Birnstingl

10 vol. (888 s. tryckt punktskrift)

Självbiografi som skildrar hur det är att leva med Aspergers syndrom, ADHD och bulimi. Här får vi följa Torkel Nyberg och Therése Birnstigel från den första dejten fram till Theréses ADHD-diagnos ett och ett halvt år senare. Torkel har sedan 2002 diagnosen Aspergers syndrom. I den självutlämnande boken finns brevväxling och löpande text samt bilagor med självskattningar och analyser.

TPB-nr: P26854

Vänta barn : en bok om graviditet, förlossning och första tiden med barnet

av Ulla Björklund

5 vol. (366 s. tryckt punktskrift)

Beskrivning av graviditetens förlopp, fostrets utveckling vecka för vecka och förlossningen. Boken tar också upp kroppsliga och psykiska förändringar hos den gravida kvinnan och ger kost- och träningsråd. Författarna, som är barnmorskor och läkare, berättar även om vad som händer på mödravårdscentralen och på BB.

TPB-nr: P26905

De nya dödssynderna : våra mörkaste sidor och hur vi kan hantera dem

av Stefan Einhorn

5 vol. (474 s. tryckt punktskrift)

Stefan Einhorn behandlar ånyo frågorna om gott och ont. Han undrar vilka egenskaper som idag anses vara dödssynder och hur de skiljer sig från de ursprungliga. En opinionsundersökning med över tusen personer, djupintervjuer och samtal med en expertpanel, visar att de flesta av de sju klassiska dödssynderna har ersatts av nya. Även belysande exempel och träffande historier från författarens eget liv.

TPB-nr: P26239

Min newfoundlandshund

av Birgitte Gothen

2 vol. (99 s. tryckt punktskrift)

Kort faktabok om newfoundlandshunden som familjehund, avsedd som orientering för nyblivna och blivande hundägare, äldre och yngre. Kort rashistorik, vidare om valpköp, uppfostran, utfodring, skötsel och vård. Översatt från danska men anpassad till svenska förhållanden. Lättläst. Även för ungdom.

TPB-nr: P26932

Leva vidare

av Lasse Gustavson

3 vol. (197 s. tryckt punktskrift)

L.G. arbetade som brandman när han råkade ut för en olycka i samband med en gasexplosion i Göteborgs hamn. Han överlevde olyckan men brännskadades svårt. Vägen tillbaka blev lång, bl.a. fick hans ansikte byggas upp från början igen. Denna memoarbok handlar om hans liv före och efter olyckan. L.G. förmedlar de tankar och filosofier som följt honom sedan tidig barndom och som hjälpt honom genom livet.

TPB-nr: P26994

Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk

av Ulrika Hoffer

2 vol. (147 s. tryckt punktskrift)

Ett stort antal recept på smaskiga efterrätter, kakor, glass och tårtor som inte innehåller socker, gluten eller mjölkprodukter. Boken innehåller också ett förord som förklarar orsaker och effekter av sötsuget och den mänskliga hjärnans belöningssystem. Författaren är journalist och kostrådgivare.

TPB-nr: P26903

Operation Mincemeat : hur en död man och en bisarr plan lurade nazisterna

av Ben Macintyre

13 vol. (1164 s. tryckt punktskrift)

När en sardinfiskare en morgon 1943 får syn på liket av en brittisk soldat i havet utanför Spaniens kust sätts en händelsekedja igång som skulle komma att påverka utgången av 2:a världskriget. Operation Mincemeat var den mest framgångsrika och underligaste krigslist som någonsin tillämpats. Den duperade de nazistiska spioncheferna, fick tyska trupper att förflytta sig i ilfart i fel riktning och räddade tusentals liv.

TPB-nr: P26924

Annanstanslängtan : noteringar från ett krympande klot

av Anders Mathlein

4 vol. (282 s. tryckt punktskrift)

En samling omarbetade reportagetexter och artiklar om resande. Författaren funderar över den vanligt förekommande känslan av att längta bort, och om att tillfredsställa den längtan. I dagens Sverige är resandet tillgängligt för de flesta. Förr längtade man bort från fattigdom och förtryck, idag reser vi mer för nöjes skull, av nyfikenhet - vad är det vi hoppas finna? A.M. är frilansjournalist och tecknare, tidigare chefredaktör för tidningen Res.

TPB-nr: P26873

Vit magi : [den goda magin som frigör dina inneboende krafter]

av Marina Medici

5 vol. (440 s. tryckt punktskrift)

Vit magi definieras av författaren som en metod att locka fram människans innersta väsen och skaparkraft. De fyra "magiska krafter" som boken beskriver, är kunskap, mod, vilja och lugn. Man lär sig åkalla dessa krafter med olika ritualer. "Primära redskap" för de olika positiva ritualerna, t.ex. örter, blommor, stenar, och dessas magiska innebörd och användningsområden förklaras. Vidare om vit magi, riktad mot kärleksförhållanden med mera.

TPB-nr: P26819

Mitt nya raw food kök : 250 recept som håller dig frisk och stark året runt

av Erica Palmcrantz Aziz

5 vol. (434 s. tryckt punktskrift)

Handbok för raw food-kockar. Boken innehåller 250 recept, varav många är fria från gluten, laktos och vitt socker. E.P.A. har också skapat raw food-rätter som ska kunna ersätta traditionell högtidsmat.

TPB-nr: P26902

Uppsnappade brev : Karl XII:s soldater i Norge 1716

av Peter Ullgren

8 vol. (681 s. tryckt punktskrift)

1716, i slutskedet av det stora nordiska kriget så befinner sig Karl den tolfte och större delen av den svenska armen. Under detta fälttåg så skriver flera av de svenska soldaterna brev till sina familjer. Många av dessa brev kommer aldrig hem utan hamnar först hos fiendearmen för att så småningom hamna i det danska riksarkivet. I denna bok har den svenska historikern Peter Ullgren samlat dessa brev och lyft fram de enskilda soldaternas öden.

TPB-nr: P26969

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Vill ha dig så illa

av Gunnar Ardelius

3 vol. (263 s. tryckt punktskrift)

En roman om den sköra tiden efter gymnasiet, då livet just ska börja. Channa, Jeppe, Beate, Roozbeh, Olof och Lena är sex kompisar från skoltiden. Allt känns plötsligt så länge sedan. Channa är försvunnen, men de andra är kvar. Under ytan hotar en mörk hemlighet. Nu är det försent att prata om det. Allt man drömt om kanske är förlorat innan det ens börjat.

TPB-nr: P26964

Gudarnas återkomst

av Patrik Bergström

79 s. tryckt punktskrift

Del 5 i serien Den eviga eldens magi som börjar med Alex och Corintha. Axel och Corinthia reser ner till havsalvernas rike Nifelheim på havets botten. Där får de träffa sin farfar och lär sig behärska den vita eldens magi. De lär sig också om de sköldar som skyddar landet Eyrvandis. Det är bråttom - snart ska de möta draken Grimaug i slutstriden där de ska kämpa för att rädda Eyrvandis framtid.

TPB-nr: P26881

Järnprovet

av Holly Black

8 vol. (730 s. tryckt punktskrift)

Första delen i serien Magisterium. Callum blir trollkarlsstudent vid Magisteriet. Trots att han gjorde allt för att misslyckas på provet! Pappa har nämligen alltid avrått Callum från magi. Under det första året får eleverna lära sig att kontrollera sina specialförmågor inför Järnprovet. För Callum innebär skolan en ny värld av gemenskap. Samtidigt hotas han av mörka krafter utifrån: Dödens fiende visar sig ha kopplingar till honom i det förflutna.

TPB-nr: P26886

Röda spår

av Katarina Genar

2 vol. (153 s. tryckt punktskrift)

Det är sommarlov. Samuel och hans pappa har hyrt ett ödsligt hus mitt i skogen utanför en liten by. En konstnär bodde i huset för över hundra år sedan. Efter att hans dotter försvann spårlöst har huset stått tomt. Men plötsligt börjar mystiska saker inträffa. Samuel hör viskningar om natten, en gammal gungstol knarrar utan anledning och i det låsta tornrummets fönster skymtas ett blekt ansikte. Samuel undrar om någon försöker ta kontakt med honom.

TPB-nr: P26937

Huset mittemot

av Alex Haridi

7 vol. (565 s. tryckt punktskrift)

Joel växer upp mitt emot ett ödehus, obebott sedan Jonathan Andersson hängde sig där 1992, tretton år gammal. Men en septemberdag tjugo år senare parkerar en bil vid infarten. En man går in med en papperspåse och kommer ut tomhänt. Den enda som ser honom är Joel. Det blir början till ett sökande efter sanningen där alla gränser suddas ut. En gotisk inspirerad utvecklingsroman om en trettonåring som inte fattar hur allting hänger ihop.

TPB-nr: P27042

Två hus och sju tusen steg

av Bo R. Holmberg

2 vol. (158 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Sju tusen steg. Det har gått nio månader sedan Siris föräldrar flyttade isär på prov. Siri bor fortfarande varannan vecka i ett gult hus och varannan i ett grått. Hon undrar om det alltid ska vara så. Belinda i Siris klass säger att man kan få en bonusmamma eller en bonuspappa. Vem skulle det vara? Bonus betyder ju något extra men Siri undrar om det finns något ord för att man förlorar något.

TPB-nr: P26915

Tornrummets hemlighet

av Niklas Janz

12 vol. (1096 s. tryckt punktskrift)

Mirjam flyttar med familjen till en ny ort sedan hon blivit mobbad på sin högstadieskola. En dag upptäcker Mirjam ett lönnfack i husets tornrum. Där finns tolv svarta skrivböcker, skrivna av en pojke som heter Milan. Mirjam tar del av hans spännande berättelser om drömlandet Kangar, Snart händer det saker i hennes liv som vävs ihop med Milans drömvärld. Men någon stryker runt i trädgården och en av skrivböckerna blir stulna.

TPB-nr: P27013

Emil och detektiverna

av Erich Kästner

3 vol. (229 s. tryckt punktskrift)

Emil bor tillsammans med sin mor, som är hårfrisörska. En dag reser han till sin mormor i Berlin med tåg. Under resan blir han av med sina pengar. Men med hjälp av "alla busfrön i Berlin" sätter Emil igång en spännande jakt på tjuven. Utspelas i Berlin på 1920-talet. Klassiker som utkom första gången 1929.

TPB-nr: P26960

Familjen Bliss och den mystiska bagerifabriken

av Kathryn Littlewood

6 vol. (550 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Familjen Bliss magiska bageri. Rose har blivit berömd och är tillbaka i Calamity Falls. Snart kidnappas hon av den ondskefulle herr Butter. Han tvingar henne att förbättra hans kakor. Avsikten är att förvandla hela mänskligheten till kakätande zombier. Rose, hennes bröder, den pratsamme katten Gus, den fiolspelande musen Jacques och ett osannolikt gäng bagare måste försöka sätta stopp för de onda planerna.

TPB-nr: P26859

Onanisterna

av Patrik Lundberg

5 vol. (454 s. tryckt punktskrift)

Hösten efter studenten börjar Kim och Simon på Komvux i Bromölla som de yngsta av alla eleverna. Det är deras enda utbildningsväg. Under högstadiet och gymnasiet var de kungarna som alla ville umgås med, men livet förändras. Kim börjar inse att omgivningen drar ner honom. Han vill skriva, men mediebranschen är långt bort. Då träffar han Robin som vet ett annat sätt att vara ung. Det finns alternativ till att vara med grabbarna i klubbstugan.

TPB-nr: P26965

Dra åt skogen, Sune

av Sören Olsson

4 vol. (354 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Pappa Rudolf, Europas sämste scout någonsin, tar med sig familjen och sina bästa vänner på en campingtur ut i vildmarken. Som vanligt blir det inte riktigt som Sune har tänkt sig. Pappa Rudolf hamnar på kollisionskurs med både naturen och vännen Ragnar. Papporna är pinsamma och jobbiga. Deras bråk smittar av sig, först på mammorna och sedan på Sune och Sophie. Hur ska nu alla kunna bli sams igen?.

TPB-nr: P26897

Iskalla äventyr

av Mary Pope Osborne

106 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 7 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Syskonen Viktor, 8 år, och Hanna, 7 år, har en magiska trädkoja som tar dem på resor genom tid och rum. Den här gången hamnar de på äventyr bland istidens cromagnon-människor och urtidsdjur.

TPB-nr: P26981

Odinsbarn

av Siri Pettersen

16 vol. (1468 s. tryckt punktskrift)

När Hirka är 15 vintrar får hon veta att hon är ett odinsbarn. Ett svanslöst odjur från en annan värld. Myten säger att odinsbarnen sprider röta och död. De är avskydda och fruktade i Huldrasamhället. Hirkas far har dolt hennes ursprung, så att hon inte ska bli förföljd. Nu måste hon förstå sin egen identitet och upptäcker att det finns fler som kommit genom stenportarna från den andra världen. Berättelse med rötter i den nordiska mytologin.

TPB-nr: P26933

Fangirl

av Rainbow Rowell

11 vol. (994 s. tryckt punktskrift)

Tvillingarna Cath och Wren börjar på college. Cath är ett Simon Snow-fan och ägnar mycket tid åt att skriva framgångsrik fanfiction om honom: hon har tusentals följare. Wren stod henne nära förut, men försvinner nu på egna äventyr. Vi får följa Caths skrivande och boken innehåller många utdrag ur hennes fanfiction. Fangirl handlar alltmer om hennes eget liv och identitet, relationen till föräldrarna, och kärlekshistorien med studenten Levi.

TPB-nr: P26974

Livets outgrundliga mysterier

av Benjamin Alire Sáenz

7 vol. (614 s. tryckt punktskrift)

15-årige Aristotle är ensam och frustrerad. I hans familj talar man inte om svåra saker. Föräldrarna har mexikansk bakgrund och lever ett bra liv nu i Texas. Men pappa har svåra minnen från Vietnamkriget och storebror sitter i fängelse. Så träffar Aristotle den jämnårige Dante en dag vid poolen. Dante som har nära till sina känslor och älskar konst och lyrik. Tillsammans utforskar de livet och vad det är att bli vuxen. Och kärleken.

TPB-nr: P26975

8 saker du aldrig skulle våga

av Eva Susso

6 vol. (486 s. tryckt punktskrift)

Varken Jamila, Lisa, Vick eller Kay har varit ihop med någon kille. På vårterminen i nian bestämmer de sig för att utmana varandra och göra saker - hur omöjliga de än känns. Första gången, som att köpa kondomer och smyga in i killarnas omklädningsrum, är det mest bara pinsamt. Sedan blir det desto värre. Boken belyser rådande könsrollsmönster, till exempel kraven på att tjejer ska vara snygga och sexiga och att de inte får gå lika långt som killar.

TPB-nr: P26952

Svik oss inte!

av Olov Svedelid

4 vol. (381 s. tryckt punktskrift)

Danskarna härjar i det småländska Värend i början av 1100-talet. Kvinnorna i en by lurar med list och fagert tal den danska hären till ett stort gästabud. Kvinnorna dödar knektarna och tar en dansk prins tillfånga. De räddar på så sätt sina barn och byns hus från att brännas ner.

TPB-nr: P26996

Julius spelar teater

av Martin Svensson

3 vol. (225 s. tryckt punktskrift)

Andra boken om Julius. Nu ska Julius och Linn börja tvåan. Före sommarlovet blev de ihop och Julius funderar på vad de ska göra på rasterna. Linn gillar att spela fotboll, vilket är bland det värsta Julius vet. Han vill helst vara riktigt bra på något som inte har med bollar att göra. Julius beslutar sig för att bli filmstjärna. Men först måste han lära sig att spela teater. Allt går dock inte som han tänkt sig.

TPB-nr: P26898

Mammas liv

av Mi Tyler

17 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Liv, fem år, berättar om när hennes mamma blev svårt sjuk i cancer. Doktorn sa att han skulle göra mamma frisk. Men mamma tappade sitt långa hår och kräktes av medicinen. Det var så tråkigt att hon bara sov. Tillslut hamnade mamma på sjukhus. Liv längtade så efter sin vanliga, friska mamma. De började då trösta varandra med små berättelser om hamstern Pysens äventyr. En bok att läsa tillsammans med barn när frågor väcks kring sjukdom i familjen.

TPB-nr: P26822

Kasperssons far till landet

av Edith Unnerstad

105 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Semestern börjar och in i bilen stuvas Kaj och Kajsa, deras två kompisar, babyn Kasper, taxen, kattungen, krukväxterna och allt annat nödvändigt.

TPB-nr: P26909

Ibland blir skogen vred

av Rebecka Åhlund

6 vol. (514 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Andra boken om Ella. Kollo är roligare än Ella trott. Kanotutflykter och brännboll på dagarna. På nätterna smyger de ut i den mörka magiska skogen fast det är förbjudet. Det känns som om något kommer att hända, men de vet inte vad. Dylan har problem med Tjocke-Jimmy och hans kompisar. Ella vet inte riktigt vad hon känner för Dylan. Och så finns där en tjej med rosa hår som ingen träffat förut.

TPB-nr: P26895

Facklitteratur

Birgitta : flickan från Finsta som blev helgon i Rom

av Dag Sebastian Ahlander

3 vol. (221 s. tryckt punktskrift)

Lättillgängligt och intresseväckande om den heliga Birgittas liv, 1303-73, och den tid hon levde i. Om hur hon 14 år gammal blir bortgift med Ulf Gudmarsson och husmor på Ulvåsa. Om hennes himmelska uppenbarelser som visar att Gud vill något särskilt med henne. Om hennes tid i Rom och kampen för att få upprätta ett kloster i Vadstena. Om hur hon helgonförklaras och 1396 blir Sveriges skyddshelgon.

TPB-nr: P26970

Barnens fågelbok. [D. 1], [Nyfiken i en strut och 20 andra fågelberättelser för barn]

av Bisse Falk

Här presenteras 21 vanliga fåglar. För varje fågel ges först fakta som exempelvis bobygge, flyttning, matvanor etc. och därefter en berättelse i form av en fabel, saga eller sägen om fågeln.

TPB-nr: P26821

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Malva och hästarna

av Malin Eriksson

18 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Malva vill så gärna börja rida. Hon känner det så starkt i kroppen. Malvas pappa däremot är rädd för hästar och säger nej till ridlektioner. Kanske farmor kan få honom att ändra sig? Farmors släkt var resandefolk och hade många hästar. Hon ser till att hjälpa Malva. Lättläst.

TPB-nr: P26912

Puzzel i skolan

av Isabelle Halvarsson

2 vol. (172 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 5, fristående, om den lilla jack russel-valpen Puzzel. Mimmi, Puzzels lillmatte, är ledsen för att det är stökigt och bråkigt i hennes klass. Till exempel är Sofis Iphone spårlöst försvunnen. Fröken får den strålande idén att låta Puzzel vara med i skolan. Han får också följa med på utflykt till Trollero slott där de tar sig ner till fängelsehålorna. När en elev försvinner och ett misstänkt spöke dyker upp så är det tur att Puzzel är med.

TPB-nr: P26745

Slatten, Kakan och tjuven

av Moni Nilsson

32 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Det är sommarlov och kompisarna i bostadsområdet Paradiset är ute och leker burken. Då upptäcker de uteliggaren Bultens koja långt inne i en buske. Först uppstår bråk när ett av barnen vill ta Bultens pantburkar. Sedan hjälps de åt med en överraskning; de bygger ett tält och samlar saker åt Bulten så att han får det riktigt mysigt.

TPB-nr: P26829

Änglar, kakor och tappade tänder

av Moni Nilsson

26 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Kakan älskar kakor, det hörs ju på namnet. Tillsammans med kompisen Slatten går hon för att handla. Men vad ska de göra när pengarna knappt räcker till kakorna? Slatten får en idé; han vet att en tappad tand är värd en guldpeng! Det läskiga gänget Änglarna dyker upp. De är farliga för mindre. Eller?.

TPB-nr: P26830

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Lilla frö

av Sara Gimbergsson

[27] s., 19 bl. tryckt punktskrift

En dag faller ett litet frö till jorden. Där låg det och kunde inget göra. Inte krypa, inte gå. Vi får följa det lilla fröet när det får besök av en mask, känner solens strålar och regnets blöta. Plötsligt börjar det spritta i benen och det växer ut rötter, ur pannan kommer en grodd. Gröna blad vecklas ut och en vacker blomma slår ut.

TPB-nr: P26774

Uno i mammas mage

av Sara Gimbergsson

[25] s., 25 bl. tryckt punktskrift

Bilderbok som följer den ofödde bebisen Unos liv och växande inne i mammas mage. På ena sidan av uppslaget ser läsaren det som händer i världen utanför. Nästa sida visar hur Uno har det inne i magen. När mamma simmar på badhuset och hur Uno simmar inne i magen. När mamma äter och hur Uno får sin näring. Illustrationer i milda röda och toner med föräldrarna skildrade som lite suddiga så länge Uno är inne i magen.

TPB-nr: P26747

Gittan och älgbrorsorna

av Pija Lindenbaum

[32] s., 35 bl. tryckt punktskrift

Gittan vill ha ett syskon, så när hon möter tre älgar i trappan frågar hon dem om de inte kan bli hennes brorsor. Men det blir problem med älgarna. De kan varken rita, leka fint eller hitta på saker och de blir alltmer vilda och sörplar vatten i toan. När Gittan tröttnar på de stökiga älgarna lirkar hon listigt ut dem i kylan igen och allt blir som vanligt.

TPB-nr: P26681

Jag vaktar hunden

av Pija Lindenbaum

[27] s., 9 bl. tryckt punktskrift

Micke vaktar hunden och Manne får hjälpa till. Långt bort i bakgrunden står hundens matte och pratar i mobiltelefon. De små barnen försöker få hunden att göra olika saker, men den verkar inte så intresserad. Den är nästan lite läskig. Det blir inte riktigt som Micke hade tänkt.

TPB-nr: P26717

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Utflyktsbok för rim och ramsare

av Åsa Lind

27 s. tryckt punktskrift

Vi följer en förskolegrupp ut i naturen på utflyktsdag. De rimmade verserna handlar om barnens lek och upptäckter i naturen. Över färgglada uppslag ser vi de tolv barnen i full fart med att gräva, bygga koja, klättra, cykla eller titta på djur. Varje årstid har tre uppslag.

TPB-nr: P26883

Nu leker vi den fula ankungen

av Barbro Lindgren

27 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Den klassiska sagan om Den fula ankungen återberättas i ny form. Läsaren följer berättarröster hos barn som leker "den fula ankungen". En kort version av sagans handling återges på ett levande vis med vardagsnära dialog. Bilderna illustrerar fåglarna i berättelsen.

TPB-nr: P26872

Känn igen 25 strandfynd

av Björn Bergenholtz

28 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Bok i en serie naturböcker för hela familjen. Här beskrivs 25 olika fynd man kan göra på stranden. Tips om hur man lär sig skilja på öronmaneter och brännmaneter och hur man till exempel känner igen en sjöborre.

TPB-nr: P26791