Nya punktskriftsböcker maj 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 76 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Låt mig ta din hand

av Tove Alsterdal

12 vol. (1098 s. tryckt punktskrift)

På natten mot valborgsmässoafton störtar Charlie ner från en balkong på elfte våningen i Jakobsberg. Samma natt ser Riddarn, en gammal rocktrubadur, hur hon kommer ut från en nattklubb i sällskap med en man. Men polisen misstänker självmord och utredningen läggs ner. Helene, Charlies syster, upptäcker att Charlie kommit nära sanningar från det förflutna då deras mamma försvann med en argentinsk flykting. Tog hon verkligen sitt liv?.

MediaNr: P27085

Ett föremåls berättelse om obesvar

av Mikael Berglund

4 vol. (374 s. tryckt punktskrift)

En gång för länge sedan föds en flicka i en fiskeby vid Sveriges norra östkust. Hon rymmer från sin by vid havet upp till fjället där hon för ett kringflackande nomadliv. Varje gång hon möter människor måste hon ge sig av och kommer på så sätt att inte höra till någonstans. Det är 1600-tal, kronan finner silver i fjällen och skickar knektar för att utvinna det. Judit har en besynnerlig dragningskraft och en knekt gör henne med barn.

MediaNr: P27024

Bygdebok

av Johanna Boholm

2 vol. (107 s. tryckt punktskrift)

En bygdebok är traditionellt en bok där en socken eller en trakts historia samlas. Här är det två systrar som funderar över barndomsminnen som är suddiga, undflyende och ibland rakt på tvärs mot varandra. Vad är verkligt och vad är fantasi? Varför skiljer sig deras minnen så kraftigt från varandra? Är de verkligen olika personer eller två sidor av samma flicka? En kort och suggestiv prosapoetisk debutroman.

MediaNr: P27035

Orosmoln : översättning: Eva-Maria Gelotte

av Laila Brenden

6 vol. (479 s. tryckt punktskrift)

Del 26 i serien Fjällrosor. Tattarna har inte gett upp kravet på Övre, men Rise tänker inte ge upp kampen. En otrygg stämning råder på gården. Hon förklarar för Torodd vad som ligger bakom. I Skjolden stundar ett bröllop som Rise och Edvin kan glädja sig åt. Tulla hjälper Torodd att glömma sorgen efter Lisa. Men det är fler än Torodd som intresserar sig för Tulla.

MediaNr: P27020

Jesus barndom

av J. M. Coetzee

8 vol. (725 s. tryckt punktskrift)

En man och en pojke reser över haven till ett nytt land. Där bestäms deras ålder och de tilldelas namnen Simón och David. I ett ökenläger lär de sig spanska, det nya landets språk. Simón anvisas ett arbete i hamnen. Alla som kommit till det nya landet minns inget av sitt förflutna. Men Simón får en dag syn på en kvinna som han vet inom sig är mamma till pojken. Hon övertalas att ta hand om David och inser snart att han är ett exceptionellt barn.

MediaNr: P27049

Psykodrama

av Magnus Dahlström

7 vol. (635 s. tryckt punktskrift)

I en tillfällig lokal har en manlig terapeut sin mottagning. Han tar emot en kvinnlig patient. Hon berättar om en traumatisk händelse i det förflutna - branden, då hennes man och barn omkom. Berättelsen berör något i terapeutens inre, omedvetna känslor som han har svårt att få kontakt med. Samtalet fortsätter; inre tankar sätts igång och gestalterna bli suddiga och glider ihop. Djupborrande existentiellt drama.

MediaNr: P27002

Tango för vilsna själar

av Lucy Dillon

13 vol. (1195 s. tryckt punktskrift)

Angelica, tidigare proffsdansare, återvänder till Longhampton för att städa ur sin mors hus. Hon beslutar sig för att starta en danskurs. Paren som deltar lär sig stegvis mer om sig själva och vad som är viktigt i livet. Det går inte att dölja något för sin danspartner. Katie och Ross försöker rädda sitt äktenskap. Lauren och Chris behöver enas om hur deras bröllop ska se ut. Laurens mamma Bridget bär på en hemlighet som kan äventyra deras lycka.

MediaNr: P26557

Konrad : roman

av Lars-Olof Franzén

8 vol. (702 s. tryckt punktskrift)

Konrad växer upp i ett småländskt stationssamhälle. Barndomen är otrygg och hans mor lever med en depression som gör henne otillgänglig och oengagerad. Redan som mycket ung börjar Konrad arbeta på sågen, men så småningom blir han affärsman och skapar sig en materiellt god tillvaro. Den riktiga tryggheten hittar han dock inte. Av rädsla för att bli sviken vågar han inte älska, men förstår inte heller varför andra inte älskar honom.

MediaNr: P27065

Morfar skrev inga memoarer

av Gustav Fridolin

9 vol. (839 s. tryckt punktskrift)

Biografisk roman där Gustav Fridolin, språkrör för miljöpartiet och undervisningsminister, skriver om sin morfar Gustav. Vid nio års ålder får han veta att hans föräldrar i själva verket är hans farföräldrar. Han tar sig från byn i Göinge till fyrtiotalets Malmö där han får arbete i en klädbutik och gifter sig över klassgränserna. Tillbaka i Göinge förverkligar han sin dröm om en egen herrekipering.

MediaNr: P27022

Resa i natten

av Katarina Genar

28 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Ali kör taxi. En natt kliver Vera in i hans bil. Hon är ledsen och vill åka till hamnen. Ali tycker att Vera verkar lite underlig och när hon kliver ur följer han efter henne. Det gör att han räddar Veras liv. Lättläst bok med korta, enkla meningar.

MediaNr: P27040

Flyga vilse

av Kristin Hannah

12 vol. (1069 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Vad som än händer. Tully måste försöka uppfylla det löfte hon gav Kate innan hon dog: att se till att hennes sextonåriga dotter Marah har det bra. Tully vet ingenting om familjeliv eller moderskap och Kates man vill inte ha hennes hjälp. Den enda som vill hjälpa Tully är hennes egen mamma, men hon har alltid varit opålitlig. För att kunna hjälpa sin dotter måste Dorothy avslöja sin mörkaste hemlighet.

MediaNr: P27090

Inte enklare än så

av Kajsa Ingemarsson

6 vol. (559 s. tryckt punktskrift)

Tommy och Annika är ett gift heltidsarbetande par med två små barn. Deras liv är fyllt av arbete och pussel med att få vardagslivet att fungera. Det tär på välbefinnandet och samlivet. När Annika blir förälskad i en arbetskamrat leder det till en äktenskapskris. Inkännande om kärlekens villkor i vardagen, och om hur smärtsamt det kan vara när det självklara blir ifrågasatt.

MediaNr: P27092

Landsförrädaren

av Anders Jallai

13 vol. (1189 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Spionen på FRA. Som belöning för en framgångsrik operation får f.d. spionen och stridsflygaren A. Modin tillåtelse att under en natt ta del av dokument i Säpos hemliga arkiv. Han upptäcker då en akt om mordet på statsminister P. Olofsson och inser att mycket fattas i den officiella mordutredningen. När han senare blir utsatt för ett mordförsök står det klart att han är något stort på spåren.

MediaNr: P27082

Spionen på FRA

av Anders Jallai

11 vol. (1014 s. tryckt punktskrift)

Anton Modin, dykare och flygare, miste sin familj vid Estonias undergång. Han får i uppdrag att leta reda på en sänkt sovjetisk ubåt på svenskt vatten och kommer då i konflikt med olika underrättelsetjänster. Initierat och spännande om ubåtskränkningar och FRA, Försvarets radioanstalt. Författaren, f.d. stridspilot och dykare, var en av dem som hittade den sovjetiska ubåten S7 1998 och det försvunna Catalinaplanet 2003.

MediaNr: P27076

Bara en tokig katt

av Kerstin Johansson

77 s. tryckt punktskrift

En ensam, rädd och längtansfull katt byter ägare. I sitt nya hem möter han mänsklig vänskap och kärlek - han blir lugn och trygg. Lättläst för vuxna.

MediaNr: P27104

Kopparbältet

av Helmer Linderholm

4 vol. (372 s. tryckt punktskrift)

En döende skogsfinne från Bergslagen anförtror bagarlärlingen Henrik Nilsson Röse sin hemlighet om en gömd skatt på tolvhundra riksdaler. Det är upptakten till en serie äventyr som Nilsson Röse råkar ut för på sin vandring genom Halland och Småland, runt Vättern och upp till gränstrakterna mellan Dalarna och Västmanland. Historisk äventyrsroman som utspelas på 1700-talet.

MediaNr: P27102

Timme noll : roman

av Lotta Lundberg

8 vol. (751 s. tryckt punktskrift)

Hedwig lämnar det sönderbombade Berlin 1945. Hennes dotter är försvunnen och Hedwig längtar efter henne men vill helst inte tänka på vad som kan ha hänt. 1983 går tonårsflickan Isa hos psykolog för att hon inte kan behärska sin ilska. 2004 flyttar prästfrun Ingrid ut till en skärgårdsö med sin alltmer senile make - och författarinnan som har nästlat sig in mellan dem. Tre kvinnors liv under olika tider vävs samman i en roman om skuld och ansvar.

MediaNr: P27001

Den stilige mannens kafé deluxe : [mer om Damernas detektivbyrå]

av Alexander McCall Smith

7 vol. (588 s. tryckt punktskrift)

Femtonde boken om Damernas detektivbyrå. Grace Makutsi vill pröva på att stå på egna ben genom att öppna ett matställe. Ett lyxkafé, som bara erbjuder det bästa för att locka till sig de finaste gästerna, ska det bli. Detektivbyrån arbetar samtidigt med ett knepigt fall. En klient får besök i sitt hus av en indisk kvinna, som tappat minnet och saknar id-handlingar. Om ingen lyckas lista ut vem hon är så blir hon utvisad.

MediaNr: P27057

Sista brevet från din älskade

av Jojo Moyes

11 vol. (1013 s. tryckt punktskrift)

Journalisten Ellie hittar ett brev från 1960 i arkivet på sin arbetsplats. Hon dras in i en intrig av en gammal kärleksaffär där en man ber sin älskarinna att lämna sin make. Också Ellie har ett förhållande med en gift man. Jennifer, kvinnan i brevet, vaknar upp med minnesförlust på ett sjukhus efter en bilolycka. När hon återvänder hem finner hon ett undangömt brev och börjar minnas en kärlekshistoria. De båda kvinnornas berättelser vävs ihop.

MediaNr: P27098

Filmen

av Hans Peterson

12 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Anna och Jonas råkar gå förbi en filminspelning. En av skådespelarna är sjuk och Jonas får hoppa in istället. Anna får också vara med i filmen. Kommer de att bli filmstjärnor nu? En lättläst bok med korta, enkla meningar.

MediaNr: P27051

Huset

av Hans Peterson

14 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Anna och Jonas vill köpa ett hus. Helst vill de att det ska ha en stor trädgård. Men det får inte vara för dyrt. Till sist hittar de drömhuset och flyttar in. Lättläst bok med korta, enkla meningar.

MediaNr: P27039

Fyrtio dagar utan skugga

av Olivier Truc

13 vol. (1194 s. tryckt punktskrift)

Det är en iskall polarnatt. Efter fyrtio dagars mörker ska solen snart stiga igen i Kautokeino, Sameland. Nyligen har en flera hundra år gammal trumma återlämnats till ett museum. Dess kraft sägs kunna hjälpa nåjder att kommunicera med de döda. Trumman försvinner och en renägare mördas och får öronen avskurna. Klemet och Nina vid norska Renpolisen tror att det finns ett samband mellan händelserna. Alla vill inte att saken ska utredas.

MediaNr: P27105

Cirkeltecknaren : deckare

av Fred Vargas

6 vol. (520 s. tryckt punktskrift)

Första boken om kommissarie Adamsberg. Paristidningarna rapporterar sedan flera månader tillbaka om ett underligt fenomen. Någon ritar stora cirklar på trottoarer runt olika vardagliga föremål. Och skriver, med vacker handstil, en mystisk fras bredvid. Kommissarie Adamsberg anar oråd. Mycket riktigt hittas snart en mördad kvinna i en av cirklarna. Mordroteln måste agera för att hindra att fler offer skördas.

MediaNr: P27059

Twist

av Klas Östergren

10 vol. (875 s. tryckt punktskrift)

En roman om hur svek och utnyttjande drabbar människor. Med utgångspunkt i 1960-talet då kärlek till en kvinna väcktes, skruvar sig romanen fram genom tiden mot vår egen tid. Pengar byter händer under centrala Stockholms förvandling för femtio år sedan liksom på 1980-talet då muren mellan öst och väst faller. Information och inflytande frigörs. Ingen går fri, man är med i spelet motvilligt, ovetande eller av fri vilja.

MediaNr: P27023

Facklitteratur

Sänder på tusen kanaler : en bok om borderline och dess nära samband med bipolär sjukdom och ADHD

av Mikaela Aspelin

5 vol. (422 s. tryckt punktskrift)

Författaren lever med personlighetsstörning av så kallad borderlinetyp, som innebär svag impulskontroll och tendens till självskadebeteende. Här berättar hon om sitt svåra liv med perioder av tungt psykiskt lidande och självmordsförsök. Hennes erfarenheter av psykvården är ofta nedslående, men till slut blir hon bättre med hjälp av DBT, dialektisk beteendeterapi. Bokens slutsats är att det finns hopp, även för borderlinepatienter.

MediaNr: P27088

Systrarna Eisenmans mingelmat : 565 snittar, snacks & smårätter

av Lisa Eisenman Frisk

11 vol. (1050 s. tryckt punktskrift)

Kanapéer, minipizzor, smörrebröd, terriner, pastejer, rullar, soppor och sallader, snacks och drinkar, här finns allt för festen samlat i en bok. Under rubriker som: Moderna klassiker, USA & Mexico, Asien, Bröd & röror, Snabba snittar och mycket mer hittar du alla tänkbara recept till mingelfesten eller buffén. Du finner också praktiska tips och råd som underlättar planeringen. Denna bok utsågs 2011 till årets bästa kokbok av Måltidsakademin.

MediaNr: P26993

Handbok för hälsoinspiratörer. [Huvudbok]

[Huvudbok]: 5 vol. (410 s. tryckt punktskrift)

En inspirationsbok för personer som i företag och offentlig sektor är hälsoinspiratörer eller friskvårdsombud. Denna roll kan se olika ut i olika organisationer. Läsaren kan här lära sig hur man kommunicerar kring hälsopromotion och hälsa. Boken är tänkt att användas i det praktiska friskvårdsarbetet. Till boken hör ett övningshäfte.

MediaNr: P26175

Minnen som dröjt kvar

av Axel Hirsch

9 vol. (828 s. tryckt punktskrift)

Hågkomster av A.H. med ett förflutet från bibliotek och socialt arbete. H:s minnen omfattar en studiegång (Uppsala) samt från fält där han verkat och människor han mött: tidningsmannen Axel Johansson ("Koftan"), Eli Heckscher, studentkamrater, lärare m.fl. Vårdat språk. Anekdoter och mer allvarliga rön samsas om utrymmet. A.H., 1879-1967.

MediaNr: P26879

Mål i mun : idrott och ätstörningar : en handbok för tränare

av Isabella von Hofsten

4 vol. (304 s. tryckt punktskrift)

Denna bok tar upp de specifika aspekter av ätstörningar som rör idrott och idrottsutövare. Boken ger en teoretisk bakgrund och förklarar komplexiteten kring ätstörningar. Här finns historiska fakta om diagnoser och beskrivning av fysiska följder av ätstörningar. Dessutom beskrivs hur tränaren bör förhålla sig till en person md ätstörning och på vilka sätt sjukdomen kan yttra sig. Boken vänder sig i första hand till tränare.

MediaNr: P26923

Sött utan vitt socker

av Emelie Holm

2 vol. (134 s. tryckt punktskrift)

Här presenteras recept på sådant som småkakor, tårtor, mousser och parfaiter där det vita sockret ersatts med honung, lönnsirap, kokossocker, agavesirap och björksocker. Exempel: rawchokladtårta, spirulinaglass med mynta och kokosmacarons. Även klassiker som kladdkaka och muffins. Många av sötsakerna är gluten-, laktos- eller äggfria. Frön, nötter, frukter och bär är vanliga ingredienser i recepten.

MediaNr: P27028

Kvikkjokk - Lapplands paradis

av Olov Isaksson

31 s. tryckt punktskrift

Faktabok om fjällbyn Kvikkjokk och om människorna där. Författaren berättar om gångna tiders Lappland, då renen var vild och silvermalm bröts i fjällen. Man får möta den storslagna vildmarksnaturen med sitt särpräglade djur- och växtliv, men också ett landskap som förändrats genom kalhyggen och kraftverksbyggen. Lättläst bok.

MediaNr: P27096

Napoleon

av Herman Lindqvist

18 vol. (1759 s. tryckt punktskrift)

Populärhistorisk biografi över Napoleon Bonaparte, 1769-1821. Vi följer Napoleons makalösa karriär från den påvra uppväxten på Korsika till storhetstiden som Frankrikes kejsare och Europas härskare, fram till det katastrofala slutet på ön St. Helena. Förf. menar att Napoleons genialitet som fältherre förklarar hans framgångar. Medryckande skildras också kärleksaffärer och intriger i den stora släkten Bonaparte.

MediaNr: P27079

Min labrador

av Dinny Lund

2 vol. (112 s. tryckt punktskrift)

Kort faktabok om labrador retrievern som familjehund, avsedd som orientering för blivande och nyblivna hundägare, äldre såväl som yngre. Kort rashistorik, sedan om valpköp, uppfostran, utfodring, skötsel och vård. Översatt från danska men anpassad till svenska förhållanden. Även för ungdom.

MediaNr: P27027

Kärnfrisk mat som förvandlar din familj på några veckor! : festlig mat till vardag och fest utan gluten, kemikalier, socker och mjölk

av Ninka-Bernadette Mauritson

3 vol. (269 s. tryckt punktskrift)

Uppföljare till boken Kärnfrisk familj. Innehåller ett antal recept på mat för barn och vuxna, utan socker, mjölk och gluten, samt en förklarande inledning där författarna berättar varför de anser att dessa ämnen och ingredienser inte hör hemma i en sund kost.

MediaNr: P26944

Föreläsarens 7 dödssynder : en bok om hur du blir en bättre talare

av Pelle Mårtenson

74 s. tryckt punktskrift

Pelle Mårtensson tipsar om hur du bär dig åt när du håller en föreläsning samt hur du undviker att göra det han kallar för föreläsarens dödssynder.

MediaNr: P27021

Borderline - personlighetsstörning : uppkomst, symptom, behandling och prognos

av Görel Kristina Näslund

8 vol. (572 s. tryckt punktskrift)

Kraftig instabilitet i beteende, känslor, identitet och relationer kännetecknar en borderlinestörning. Ångest, skräck, katastrofkänsla och övergivenhetskänslor är normaltillstånd hos de drabbade personerna. Behandlingsmetoder och diagnostik presenteras här enkelt och lättläst. Boken vänder sig till såväl patienter och anhöriga som till vårdpersonal.

MediaNr: P27095

Undulater : hur du förstår och tar hand om ditt husdjur

av Catherine Smith

94 s. tryckt punktskrift

Enkel handbok för den som tänker skaffa eller har skaffat undulat. Boken behandlar sådant som hur undulaten vill bo, vilken sorts mat den behöver, hur man håller den frisk och vad dess kroppsspråk betyder. Bra dagliga rutiner för undulatskötsel listas. Dessutom får man veta något om undulatens historia och om hur den kom att bli ett husdjur.

MediaNr: P26925

Jag ryter

av Ulla-Bell Thorin

8 vol. (736 s. tryckt punktskrift)

Ulla-Bell Thorin, född 1937, är döv sedan födseln. Hon gick i förskola för döva och lärde sig teckenspråk i början av 1940-talet. Men när hon skulle ta steget in i grundskolan förbjöds hon använda det enda språk hon behärskade och påtvingades istället en hörapparat. Ulla-Bell förespråkar istället att teckenspråk ska räknas som ett minoritetsspråk. I sin bok vill hon visar på de svårigheter och den okunskap som hon som döv mött under sitt liv.

MediaNr: P27036

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Han & dom

av Katarina von Bredow

5 vol. (489 s. tryckt punktskrift)

Sista, fristående, delen i en trilogi om livet på mellanstadiet. Äntligen har klassen intagit sexornas korridor. Alla har vuxit mer än vanligt under sommaren, speciellt tjejerna. De tycker inte längre att Kevins fräcka skämt är roliga. Kevin kan inte låta bli att tänka på Alicia. Han irriterar sig också på att hon fortfarande är tillsammans med tönten Andreas. Så han bestämmer sig för att ta reda på varför.

MediaNr: P26801

Månringen

av Maj Bylock

2 vol. (197 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Solstenen. Medeltida Gotland; Dan och Jakob flyr undan förföljare. Men Jakob tas till fånga och förs till Visby för att hängas för ett brott som han är oskyldig till. Han kan bli fri, om den verklige mördaren erkänner.

MediaNr: P26995

Spöket på Örneborg

av Maj Bylock

3 vol. (305 s. tryckt punktskrift)

Del 3, fristående, i serien om vallonpojken Jean. Han har blivit 17 år och utbildar sig till smed. Drömmen är att få göra klockor i stället för att smida hästskor, lås och nycklar. Slumpen för honom till Örneborg och därifrån till Stockholm där han blir skrivare hos en bankir. Han återförenas också med sin försvunna syster Marie som rymt från sin man. Spännande berättelse från Sverige på 1600-talet.

MediaNr: P26986

Det övergivna landet

av John Flanagan

5 vol. (460 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Gorlans ruiner. Medan kungariket Araluen förbereder sig för krig mot Morgarath, följer Will och Horace med spejaren Gilan på uppdrag till grannlandet Celtica. Väl där möts de av ödelagda gruvor och byar i ruiner. Vad kan ha hänt? När det plötsligt dyker upp en medtagen ung kvinna som påstår att hon lyckats fly från furstens styrkor blir Will misstänksam. Försöker hon lura dem i en fälla?.

MediaNr: P27080

Gorlans ruiner

av John Flanagan

6 vol. (492 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Spejarens lärling. Will är föräldralös och växer upp på ett gammalt slott i landet Gorlan. Han tror att hans pappa var en tapper riddare. Wills högsta önskan är att komma in på Redmonts krigarskola och bli riddare. Men han är inte tillräckligt stor och blir istället lärling hos spejaren Halt. Han lär sig att smyga och skjuta pilbåge. Kunskaper som han behöver när den onde fursten Morgarath förklarar krig.

MediaNr: P27081

Katherine-teorin

av John Green

6 vol. (608 s. tryckt punktskrift)

Colin Singelton befinner sig i ingenmanslandet mellan tonår och vuxen. Nitton gånger har han haft förhållande med olika personer vid namn Katherine. Med krossat hjärta beger han sig ut på en bilresa med sin enda kompis, Hassan. Colin blir besatt av att skapa en matematisk teori som ska hjälpa honom att hantera sina kärleksaffärer. Han vill kunna förutse nästa förhållande, hämnas de som dumpat honom och bli varnad för framtida kärlekskatastrofer.

MediaNr: P26817

Half bad - ondskans son

av Sally Green

8 vol. (746 s. tryckt punktskrift)

16-årige Nathan är halvblodshäxa. Varken svart eller vit magiker. En otydlighet som skapar osäkerhet och illvilja hos omgivningen. Halvblodshäxorna ska helst utrotas. När berättelsen börjar är Nathan satt i fängelse. På den sjuttonde fördelsedagen kommer nämligen hans fruktade kraft att kunna träda i kraft - bara någon ger honom de magiska gåvorna. Utan gåvorna kommer han att dö i fängelset, men att fly därifrån är också förenat med livsfara.

MediaNr: P26982

Drömmen

av Pia Hagmar

4 vol. (321 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Millan. Livet har varit lite lättare för Millan sedan pappa slutat missbruka alkohol. Hon drömmer om en riktig jul för familjen i år. Men när pappa får ett återfall sticker hon med lillebror Josef till stallet. Där finns vuxna som förstår och hjälper dem. Och där finns Millans älskade häst Glimra.

MediaNr: P26984

Hedda -och den bästa presenten

av Åsa Hofverberg

3 vol. (233 s. tryckt punktskrift)

Sommaren innan Hedda börjar högstadiet händer något sorgligt: farmor dör. Hedda får en bok där farmor skrivit sina memoarer. Hedda skriver själv mycket dagboksanteckningar om sina funderingar kring kompisar i den nya skolan, fotboll, discon och relationen till pojkvännen Gustav. Samtidigt sörjer Hedda farmor.

MediaNr: P27046

Ekon

av Camilla Jönsson

5 vol. (424 s. tryckt punktskrift)

Första gången Alva ser Liv, den nya tjejen i klassen, är hon förlorad. Liv är mystisk, tystlåten och cool, kommer och går som hon vill. Långsamt närmar de sig varandra. Så går det upp för Alva att Liv inte är som alla andra, att hon inte är frisk. När Liv en dag försvinner rasar Alvas tillvaro samman. Hon frågar sig hur man kan gå vidare när det enda som finns kvar är ekon av det som en gång var.

MediaNr: P27004

Isbarnen

av Camilla Lagerqvist

4 vol. (340 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Svarta rosorna som börjar med Uppdraget. Sommaren 1943 bildade Maja, Hilde och Ben motståndsgruppen Svarta rosorna. Motståndskvinnan Svarta rosen arbetar nu som lärare i deras värmländska skola. När hon befinner sig på sjukhus anländer ett telegram till skolan, ställt till henne. Isbarnen är upptäckta och kommer att hämtas av tyskarna dagen därpå för vidare transport till Auschwitz. Svarta Rosorna måste åka skidor över till Norge.

MediaNr: P27003

Den unga eliten

av Marie Lu

8 vol. (766 s. tryckt punktskrift)

Sent 1300-tal i Havsländerna. 16-åriga Adelina är ett av de barn som överlevt blodfebern. Adelina har blivit alldeles vitblek och enögd. Hon ses av pappan som ett besvärande olycksbarn. Flera av de överlevande barnen har kraftfulla dolda förmågor - de utgör "den unga eliten". Adelina får gå med dem i träning för att bemästra sin kraft. Samtidigt är de hotade av maktens män som vill förgöra den unga eliten.

MediaNr: P27012

Tom och den blå fågeln

av Susanna Nissinen

4 vol. (378 s. tryckt punktskrift)

12-årige Tom trivs inte med att flytta från landet till Stockholm. Han gillar inte trafiken och tunnelbanan. En dag tunnelbanan upptäcker han dock något märkligt: små bleka varelser i gammeldags kläder. Är det bara han som ser dem? Tom lockas till en undre värld befolkad av vättar, älvor, häxor och magiker av olika slag. Uråldriga väsen som ligger i fejd med varandra och drar in Tom i äventyr.

MediaNr: P27029

Prinsessan och mördaren

av Magnus Nordin

5 vol. (462 s. tryckt punktskrift)

En ung man mördas i Stockholmsförorten Norra Söderbro av en skoningslös och undanglidande mördare. Åttondeklassaren Markus vet mer än han vill berätta för den famlande polisen, eftersom tillvaron hotas för hans vän Nina, "prinsessan". Mördaren vet inte heller att ett tidigare offer nu är honom på spåren. Spännande och trovärdig thriller för unga, som också berättar om grupptryck, solidaritet och modet att våga stå för den man är.

MediaNr: P27086

Som om jag vore fantastisk

av Sofia Nordin

4 vol. (378 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med En sekund i taget. En mystisk feber har utplånat större delen av mänskligheten och samhället har brutit samman. Tillsammans med Nora letar Ella efter andra som överlevt. Resan blir inte det fantastiska äventyr och segertåg som de önskat. Efter katastrofen är ingenting som det brukar vara men människorna som finns kvar har precis samma känslor och tankar som du och jag.

MediaNr: P26807

Vilse i Amazonas

av Mary Pope Osborne

103 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 6 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Syskonen Viktor, 8 år, och Hanna, 7 år, har en magiska trädkoja som tar dem på resor genom tid och rum. Nu far den iväg till Amazonas där barnen går vilse i regnskogen. De möter farliga djur som ormen anakonda, en krokodil och pirayor när de paddlar kanot längst floden.

MediaNr: P26980

Pelle Jansson, en kille mitt i stan

av Hans Peterson

2 vol. (164 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Pelle Jansson, en kille med tur. Pelles pappa vantrivs så hemskt i Göteborg att han en dag bara sticker iväg från Pelle och mamma Sonja.

MediaNr: P26997

Pollyanna

av Eleanor H. Porter

5 vol. (507 s. tryckt punktskrift)

Den föräldralösa Pollyanna tas om hand av sin stränga moster Polly, som inte alls förstår sig på barn. En dag blir hon svårt sjuk och först då veknar hennes moster och börjar tycka om henne. Klassisk flickbok från 1913.

MediaNr: P26889

Rysningar

av Bali Rai

2 vol. (98 s. tryckt punktskrift)

Sam hatar tillvaron i det kommunala bostadsområdet. Alla vet varför han och hans mamma tvingades att flytta dit. När han möter den vackra och mystiska Cassie faller han handlöst. Men hon har många hemligheter. Så småningom börjar känslorna att förmörka Sams omdöme och han tappar greppet om sitt liv, men han kan fortfarande inte gå sin väg. Kommer sanningen om Cassie att vara mer än han klarar?.

MediaNr: P27025

Den röda pyramiden

av Rick Riordan

12 vol. (1134 s. tryckt punktskrift)

Första delen i Kanekrönikan. Carter och Sadie är syskon. Deras pappa, Julius Kane, är känd egyptolog och magiker. En kväll sammanför han barnen på British Museum i London för att använda dem i ett "vetenskapligt experiment". Men explosionen Julius Kane startar slår fel: han väcker den ondskefulle guden Set till liv. Barnen flyr och drar ut på en lång resa för att kunna stoppa ondskan. Spänning blandat med mycket fakta om fornegyptisk mytologi.

MediaNr: P27009

Fru Alms magiska resebyrå

av Annakarin Rosengren

2 vol. (198 s. tryckt punktskrift)

Fru Alm har en magisk resebyrå. Hon är nämligen ett släktträd som står rotat på en gård i Lysekil. Därifrån tar hon med flickan Hilma på resor både i tid och rum. Hilma får uppleva fantastisk saker. Samtidigt måste hon kämpa emot den sura grannen "Harry- i-Huset" som hotar att sätta stopp för Fru Alm. I slutet av boken delar Hilma med sig av recept och pysseltips från sina tidsresor.

MediaNr: P26957

Du föll och jag för dig

av Lina Stoltz

5 vol. (455 s. tryckt punktskrift)

När Frida ser Jakob första gången är det som om hans blick lämnar brännmärken i henne. De dras till varandra med en oemotståndlig kraft. Hon är en välartad prästdotter och han en strulig hockeykille. Men så får Frida höra rykten om att Jakob använder droger. Kanske döljer han något för henne, kärleken känns inte längre så rätt. Allt verkar inte lika enkelt som i Metallicalåten "Nothing else matters".

MediaNr: P27055

Striden vid ringmuren

av Olov Svedelid

4 vol. (330 s. tryckt punktskrift)

Gotlands bönder gick man ur huse mot den danske kungen Valdemar Atterdag i juli 1361. Även pojkar deltog i striden. I boken heter en av dem Oluf och är 13 år. Han är med som spejare.

MediaNr: P25228

Min brorsa heter Noa

av Anna-Clara Tidholm

72 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Saga är 8 år och bor tillsammans med sin mamma och storebror Noa, 16 år. Noa är nästan alltid arg. Han vill byta namn till Viking. Saga upptäcker att han sprayar hakkors ute på stan och gömmer knivar på sitt rum. Han säger att nazister är det bästa som finns - att de hatar sådana som Sagas bästa kompis Anisa. Vad kan Saga och Anisa göra? Hur ska de kunna få Noa att ändra sig? Allvarlig kapitelbok för yngre att läsa tillsammans med vuxen.

MediaNr: P26961

Maresi : krönikor från Röda klostret

av Maria Turtschaninoff

4 vol. (363 s. tryckt punktskrift)

12-åriga Maresi har flytt undan sin misshandlande far till Röda klostret på ön Menos. Där samlas unga kvinnor som upplevt svårigheter, våld och förföljelse. I klostret njuter Maresi av att få studera. Den mytomspunna ön är en unik plats där kvinnor styr. Därför attackeras de våldsamt med jämna mellanrum av män som inte tål klostrets existens. Det förflutna förföljer och hotar dem och Maresi får ett svårt uppdrag.

MediaNr: P26983

Det oändliga havet

av Rick Yancey

7 vol. (649 s. tryckt punktskrift)

Del två i triologin som börjar med Den femte vågen. En utomjordisk attack har dödat miljarder människor på jorden i en tsunami med påföljande pandemi. Kommunikationsnäten är saboterade och överlevande jagas av krypskyttar. Huvudpersonen Cassie har äntligen hittat sin lillebror. Tre tonåringar och två yngre barn försöker nu upprätthålla motståndskampen mot de onda inkräktarna, men de har svårt att lita på någon och se hur de kan gå vidare.

MediaNr: P26913

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Sara och Sami slösar och sparar

av Tomas Dömstedt

35 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Sara och Sami bor ihop. De tycker om varandra men har olika sätt att se på pengar. Sara slösar gärna och köper god mat och fina kläder. Sami är mer sparsam. Hur ska de kunna komma överens om sin ekonomi och inte bli osams så ofta?.

MediaNr: P27052

Trollkrig

av Niklas Krog

3 vol. (276 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 10 i Legenden om Tann som börjar med Skogsflickan. Aina, Tann och Bladhus har fått sällskap av dvärgen Grim och nu är de fyra vännerna på väg till Ainas föräldrar som är skogsfolk. Mängder av troll närmar sig den avlägsna skogen från alla håll. Mörkergranen har blivit trollens ledare och han pratar om att hugga ner alla träd och döda skogsfolket. Trollen anser att hans vilja är den rätta men det finns något som kan förhindra galenskapen.

MediaNr: P26966

Katitzi : & Katitzi och Swing

av Katarina Taikon

Glestryck

7-åriga Katitzi lämnar barnhemmet för att flytta till sin pappa, tre äldre syskon och pappas nya fru. Det är 1940-tal i Sverige och Katitzis romska familj reser genom hela landet med sitt tivoli. Sällan får de stanna mer än ett par veckor innan myndigheterna kör bort dem. Katitzi hinner inte gå så mycket i skolan och möter många fördomar. Men det finns också äventyr och snälla människor i hennes liv. Nyutgåva med varsam språklig revidering.

MediaNr: P27008

Stenåldern

av Torsten Bengtsson

61 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Pojken Vide berättar om livet på Stenåldern. Det var för flera tusen år sedan då människorna levde som jägare i skogen. Boken beskriver hur Vides släkt jagar och fiskar. När jägartiden sedan övergår till bonde-stenåldern blir det nya sätt att laga mat. Vide berättar också om stenålderns begravningar. Lättläst bok med ordförklaringar, som ingår i serien AHA, nu fattar jag!.

MediaNr: P26867

Stormaktstiden

av Torsten Bengtsson

71 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Pojken Johan berättar om livet i Sverige under Stormaktstiden. Mellan 1611 och 1718 var Sverige var som allra störst till ytan. Johan får arbete på ett stort fint skepp som heter Vasa, men första resan slutar med katastrof. Boken handlar också om Stormaktstidens kungar och krig, livet i staden och de hantverkare som jobbar där. Lättläst bok som ingår i serien AHA, nu fattar jag!.

MediaNr: P26918

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Sam och David gräver grop ihop

av Mac Barnett

[35] s., 20 bl. tryckt punktskrift

Sam och David gräver en grop ihop. De bestämmer sig för att de har ett uppdrag att hitta något häftigt. De gräver djupare och djupare. De gräver i sidled. Åt var sitt håll. Men var det häftiga gömmer sig ser bara läsaren. Tillslut somnar grävarna och får oväntad hjälp av den lilla hund som följer dem.

MediaNr: P26885

Pom och Pim på natten

av Lena Landström

[28] s., 25 bl. tryckt punktskrift

Pom ligger i sängen och kan inte sova. Gosedjuret Pim kan inte heller sova. Pims mage kurrar. De går upp till köket för att se vad som finns att äta. Men Pom somnar och berättelsen glider för en stund över i en mardröm där Pim förvinner till havs.

MediaNr: P26941

Apan fin

av Anna-Clara Tidholm

[27] s., 9 bl. tryckt punktskrift

Apan klär sig fin i jacka, kjol och basker. Hon vinkar hejdå till mamma och går ut på äventyr. Det blir ett dramatiskt möte med en hund. Sedan återvänder apan blöt hem till mamma. En tvåords-mening per uppslag rymmer alla känslolägen.

MediaNr: P26940

Böcker med inklistrad punktskrift

Vem äter-?

av Fia Eliasson

22 s. tryckt punktskrift

Bilderbok i pekboksformat. Ett uppslag ställer frågan "Vem äter.?" och ger en liten ledtråd i bilden. Nästa uppslag presenterar svaret. Där är djur som äter maskrosblad, blåbär och kottar. Slutligen en busunge som äter pasta. Enkla, tydliga bilder i klara färger och tvåords-meningar med versala bokstäver.

MediaNr: P26935

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Du är för liten, Pytte!

av Ingrid Flygare

25 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Idag är det familjedag på gården. Hästarna ser fram emot besök och hopptävlingen. Shetlandsponnyn Pytte är med för första gången. Du är för liten, säger de andra hästarna. Under tävlingen får mycket riktigt Pytte vara ensam kvar i stallet, både ledsen och arg. När det sedan är ponnyridning blir det däremot Pyttes tur att få stå i centrum.

MediaNr: P27056

Hamstern är borta!

av Andreas Palmaer

27 s. tryckt punktskrift

Elliot älskar sin hamster Stoffe. När han ska bo hos pappa en vecka måste mamma lova att ta väl hand om Stoffe. Hon får en hel komihåglista att följa. Dagen innan Elliot kommer hem igen glömmer hon att stänga buren och Stoffe är borta. Elliot kommer aldrig att förlåta henne! Mamma köper en ny hamster och sätter i buren. Hon hoppas att det inte ska märkas.

MediaNr: P26920

Camping & kurragömma

av Marin Salto

42 s. tryckt punktskrift

Det är sommarlov och Emma far med buss för att hälsa på sin kompis Rosita på campingen. Barnen leker kurragömma bland husvagnarna och drar med de vuxna i leken. Att Rosita bor året om på campingen med sin romska familj är något läsaren bara anar. I slutet av berättelsen finns en "liten språkskola" med vardagsfraser där fem olika varianter av språket romani presenteras.

MediaNr: P26917