Nya punktskriftsböcker juni 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 74 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Uppbrott

av Laila Brenden

5 vol. (465 s. tryckt punktskrift)

Del 27 i serien Fjällrosor. Viljar får en fin stund på Garmo tillsammans med sin mor. Men han bekymrar sig för att Lill-Borghild kommer att växa upp ensam på gården tillsammans med fadern Even. Tulla på Övre erbjuds hjälp av domaren från Lillehammer. Om hon gifter sig med honom finns det nog möjlighet att myndigheterna ger dem vårdnaden om Tullas dotter Lill-Borghild. Frågan är om hon verkligen vill ha honom.

MediaNr: P27155

Uppgörelsen : [kriminalroman]

av Dan Buthler

13 vol. (1174 s. tryckt punktskrift)

Fjärde boken om Christopher Silfverbielke och kriminalkommissarie Jacob Colt. Psykopaten och seriemördaren Silfverbielke är tillbaka från Florida. Han befinner sig på en ensligt belägen gård i mörkaste Småland. På julafton tänker han ta en gruvlig hämnd på Colt utan hänsyn till Colts familj. Uppgörelsen hotar att få konsekvenser för många personer i deras omgivning oavsett de är skyldiga eller ej.

MediaNr: P27136

Färden genom mangroven

av Maryse Condé

5 vol. (466 s. tryckt punktskrift)

När Francis Sancher en dag hittas död på en stig utanför den lilla byn på Guadeloupe frågar sig genast byborna vem som slog ihjäl honom. Vem var han egentligen? Han var en hemlighetsfull man som många avskydde, men andra älskade. Olika röster i romanen berättar sedan Frances historia. Roman som kan läsas som en deckare, som en studie i främlingsfientlighet och som en sorgesång över Karibiens historia.

MediaNr: P27147

Johanssons dotter

av Ulla Ekh

2 vol. (132 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Hemmansägare Johansson på baksidan av Blötberget har en ogift dotter, Märta, på 27 år. Detta bekymrar honom. Men Märta tycker inte att hon har tid för karlar. En het sommardag kommer en potatishandlare till gården och Johansson känner genast att han vore just en karl för Märta. Lättläst.

MediaNr: P27109

Världens vinter

av Ken Follett

26 vol. (2691 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Giganternas fall. Krönika över 1900-talet där man får följa fem familjers öden i Tyskland, England, Wales, Sovjetunionen och USA. Deras liv flätas samman av kärlek, intriger och historisk dramatik. En ny generation kommer till makten och i världen rasar Spanska inbördeskriget och Tredje riket växer fram. Handlingen växlar mellan Londons paradvåningar, maktens korridorer i Washington och spelet innanför Kremls murar.

MediaNr: P27117

Helveteselden : [en Konrad Sejer-deckare]

av Karin Fossum

6 vol. (554 s. tryckt punktskrift)

Den tolfte kriminalromanen om kommissarie Konrad Sejer. En dag i början av juli hittas en kvinna och hennes femårige son brutalt mördade i en gammal husvagn, i en sänka intill en träddunge. På golvet bredvid ligger det blodiga mordvapnet, en kniv med långt blad. Kniven och ett blodigt fotavtryck är de enda spår som Sejer har. Han måste ta reda på varför kvinnan befann sig i husvagnen med sin son och motivet till morden.

MediaNr: P27149

Granta : [arena för ny litteratur]. Nr 1, Gränser

Nr 1: 6 vol. (545 s. tryckt punktskrift)

Tidskriften Grantas premiärnummer på svenska innehåller noveller och essäer av bland annat A.S. Byatt, Junot Díaz, Peter Fröberg Idling, Karin Johannisson, Haruki Murakami, Julie Otsuka, Lena Sundström, Amanda Svensson och Jerker Virdborg. Temat är gränser och hur de definierar världen: åtskiljer, håller tillbaka eller utmanar.

MediaNr: P26880

Katarinas bok

av Maria Gustavsdotter

10 vol. (886 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som inleddes med Ulrikas bok. Året är 1651 och Katarina är på väg hem till prästgården i Morlanda, Hon är lycklig, i flera timmar ska hon och hennes älskade Sten få sitta bredvid varandra på kuskbocken. Men hemma ser de inte med blida ögon på hennes relation med Sten. Hon får ta hand om hushållet och sina yngre syskon. Katarina vill dock något mer och snart är hon på väg söderut, mot ett nytt liv i danska Ribe.

MediaNr: P27206

Pottungen

av Anna Laestadius Larsson

11 vol. (1005 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Barnbruden. I mars 1792 ligger Gustav III död på Stockholms slott och hertig Karl visar upp sig för folket som den nye regenten. Samtidigt står den f.d. pottungen Johanna på borggården och undrar hur hon ska kunna försörja sig och sonen Nils. Inne i slottet drömmer hertiginnan Charlotta om inflytande och makt. I den hemliga kvinnosalongen Blåstrumporna samlar hon sin hovmästarinna Sophie och andra vittra fruntimmer.

MediaNr: P27099

Ett rum i Berlin : roman

av Emanuel Litvinoff

8 vol. (686 s. tryckt punktskrift)

Roman som utspelar sig i femtiotalets Berlin. Vi får följa tre judar som återvänder till sin forna hemstad alla med olika agendor. Väl på plats måste de brottas med sina motstridiga känslor mot sitt forna hemland som försökt utrota dem, deras familjer och släktingar.

MediaNr: P27007

Dörrar

av Ed McBain

7 vol. (668 s. tryckt punktskrift)

Alex är inbrottstjuv, han har lärt sig yrket till fulländning; han åker aldrig fast... Ett starkt porträtt av en kall förbrytare, som lever ett solkigt och ovärdigt liv. Miljö: New York.

MediaNr: P26888

Gengångare : [en Harry Hole-thriller]

av Jo Nesbø

13 vol. (1167 s. tryckt punktskrift)

Nionde thrillern med kriminalkommissarie Harry Hole. Harry kommer tillbaka från Hongkong efter tre år. Hans ärende är att undersöka ett ouppklarat mord i narkotikamiljö eftersom han vägrar tro att polisen gripit rätt gärningsman. Den misstänkte mördaren är en pojke på arton år som han inte träffat på länge och knappt känner igen - Oleg, son till Harrys stora kärlek Rakel. Det som ser ut ett drogrelaterat mord visar sig ha större förgreningar.

MediaNr: P27156

Brittsommar : noveller

av Jeanna Oterdahl

5 vol. (438 s. tryckt punktskrift)

Novellerna präglas, som ofta hos förf., av renhet och godhet. De handlar om blek eller sent kommande livslycka, om lycka som bara skymtar förbi och försvinner, eller som bjuds varm och rik, men måste försakas. Både kraft och vemod präglar boken.

MediaNr: P27115

Cecilia Bures friare : berättelse

av Folke Rudelius

6 vol. (495 s. tryckt punktskrift)

Del 1 av en serie historiska släktromaner som utspelar sig i Sveriges högreståndskretsar från 1800-talets början fram till 1915. Man får följa hur en ung flicka, Cecilia Bure, blir uppvaktad av en ung soldat ur släkten Litzow.

MediaNr: P27123

Kapten Litzow : berättelse

av Folke Rudelius

6 vol. (535 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Cecilia Bures friare. Historisk roman som utspelas i högreståndskretsar i början av 1800-talet. Släkten Litzow lever angenämt herrgårdsliv med många romantiska händelser.

MediaNr: P27124

Facklitteratur

Det kom aldrig i tidningen : [memoarer]

av Barbro Alving

4 vol. (334 s. tryckt punktskrift)

Journalisten Barbro Alvings berättelser om det som hände "bakom kulisserna", det som hon inte kunde berätta om och som av olika skäl aldrig kom i tidningen. Lustiga händelser, komiska situationer och allvarliga historier blandas. Hon beskriver också journalistens ständiga dilemma - att stå vid sidan om, betrakta och beskriva ett skeende utan att riktigt vara en del av det.

MediaNr: P27130

Kjelle Berka från Högdalen : Kjell Bergqvist berättar för Hans Christiansen

av Kjell Bergqvist

7 vol. (625 s. tryckt punktskrift)

Skådespelaren Kjell Bergqvist berättar om sitt liv. Han växte upp i en arbetarklassfamilj i Stockholmsförorten Högdalen. Teatern kom in i hans liv sedan han blivit relegerad från gymnasiet. Om alla kollegor, från Sif Ruud till Tommy Körberg, som påverkat honom i hans yrke och om alla kvinnor. Även om livet med en förbrytare, om möten med drottningen och middag med regeringen.

MediaNr: P27140

Stridens skönhet och sorg. 1915, Första världskrigets andra år i 108 korta kapitel

av Peter Englund

Fullskrift

Andra delen i Peter Englunds verk om Första världskrigets historia behandlar år 1915. Englund utgår från vanliga människors vittnesmål och beskriver kriget ur deras ögon. I denna bok skildrar han de allt hårdare striderna på öst- och västfronten samt på andra håll i världen, samtidigt som han lyfter fram vardagen för de som inte drog ut på slagfältet.

MediaNr: P26914

Dreyfusaffären

av Nils-Olof Franzén

8 vol. (796 s. tryckt punktskrift)

Alfred Dreyfus, fransk officer, anklagades 1894 för förräderi och dömdes oskyldig till degradering och livstids deportering till Djävulsön. Blev benådad 1899 och frikänd 1906. Genom Dreyfus-affären blev stora problem i det franska samhället tydliga på ett dramatiskt sätt: antisemitism, korruption, överdriven nationalism och kåranda inom armén.

MediaNr: P24511

Korsordsnyckel

av Georg Fröström

17 vol. (1654 s. tryckt punktskrift)

Synonymhjälpreda som består av två delar. I del 1 är cirka 40 000 ord alfabetiskt ordnade. Efter varje ord finns en siffra som hänvisar till den andra delen. Här står ord med ungefär samma innebörd ordnade gruppvis.

MediaNr: P24520

Levande och bortgångna : ilder från arbetsfält, släkt och vänkrets

av Axel Hirsch

6 vol. (620 s. tryckt punktskrift)

A.H., 1879-1967, aktiv bland annat inom Svenska fattigvårds- och barnavårdsförbundet (grundat 1906). Det är från den tidiga socialvården - cirka 1875-1940 - som författaren ägnar bemärkta personer, flera från den egna släkten, smärre biografier, präglade av en insikt om samhällets förpliktelser visavi de svaga. Via personporträtten får läsaren en fyllig bild av socialvårdens tillväxt. Ålderdomligt språk.

MediaNr: P26947

Allt om hästen : en utförlig guide till hästskötsel och ridning : [ridlektioner, hästskötsel, anatomi, hälsa, stallkunskap, hästsport]

av Susan McBane

7 vol. (655 s. tryckt punktskrift)

Pedagogiskt upplagd bok som utförligt berättar om hästar och hästskötsel på alla områden. Här får läsaren ta del av grundläggande ridlära, beskrivningar av hästens anatomi och beteende samt värdefulla tips om hästens hälsa och utfordring. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P27037

Modern engelsk grammatik

av Jan Svartvik

8 vol. (800 s. tryckt punktskrift)

Engelsk grammatik, i första hand avsedd för gymnasieskolan, men kan även användas på lägre och högre stadier, och för självstudier. Likheter och skillnader mellan svenska och engelska språkstrukturer betonas. Boken innehåller exempel som ger prov på modern vårdad talspråksengelska och enkel sakprosa, översatta till korrekt svenska.

MediaNr: P26928

Vad hade hänt om- : åtta kontrafaktiska historier

5 vol. (472 s. tryckt punktskrift)

Kontrafaktisk historia handlar om det som kunde ha varit ifall historien hade tagit en annan vändning. I denna bok spekulerar ett antal historiker kring vad som kunde ha hänt om till exempel Chrusjtjov hade förlorat maktkampen mot Beria, om kronprins Fredrik hade tackat jag till att bli kung i Preussen eller om USA inte hade släppt atombomber över Hiroshima och Nagasaki.

MediaNr: P27146

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Hokus pokus, Alfons Åberg!

av Gunilla Bergström

94 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Alfons och kompisen Viktor blir vänner med en trollkarl. Alfons vill att han skall trolla fram en hund. Stor blir Alfons besvikelse när han får en tyghund i stället. Men till slut går hans önskan i uppfyllelse men på annat sätt.

MediaNr: P27113

Den lilla vävaren

av Elsa Beskow

2 vol. (191 s. tryckt punktskrift)

Denna posthumt utgivna sagosamling hade Elsa Beskow själv planerat strax före sin död. Innehåller 7 sagor: Fiskarstugan vid havsstranden, Den sönderslagna mjölkflaskan, Familjen Råttbom och Kyrktorparbarnen, Trollsaxen, När Anders hämtade hem snö till julen, Rör i grytan mor lilla, Äppelhuset. Dikten Den lilla vävaren som inleder sagosamlingen, var det sista hon skrev.

MediaNr: P27074

Stanna kvar och ge dig av

av John Boyne

5 vol. (477 s. tryckt punktskrift)

Alfie är bara fem år när första världskriget bryter ut och hans pappa tar värvning i armén. Fyra år senare har pappan fortfarande inte kommit hem till London och breven slutat komma för länge sedan. En dag, när Alfie arbetar som skoputsare, får han syn på sin pappas namn på ett papper som tillhör en arméläkare. Hans pappa befinner sig på ett närliggande sjukhus där man vårdar chockskadade soldater. Alfie beslutar sig för att rädda honom därifrån.

MediaNr: P27033

Hemliga tjuvgömman

av Helena Bross

23 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Kompisarna Kevin och Dina gillar att leka detektiver. Det är sommarlov och de bygger en trädkoja. Därifrån har de en bra utsikt. En dag ser de hur två män smyger och gräver ner något. Barnen gräver upp det som visar sig vara stöldgods och hjälper polisen att ta fast tjuvarna.

MediaNr: P27048

Krigarkungens sal

av John Flanagan

6 vol. (556 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Gorlans ruiner. Will och Evalyn har tillfångatagits. De är ombord på den fruktade kapten Eraks vargskepp, som är på väg mot Skandia. Spejaren Halt har svurit att befria Will och är beredd att trotsa kung Duncans förbud för att hålla sitt löfte. Landsförvisad och i sällskap med krigarlärlingen Horace reser han genom Gallien mot Skandia. Längs vägen hindras de av riddare och krigsherrar.

MediaNr: P27084

Den stulna showen

av Maria Frensborg

2 vol. (122 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fristående del i serien om Stål-Stella superhjälte! Det börjar bli dags för det lilla samhället Dockviks årliga visfestival. Stella och hennes kompis Gustav blir överlyckliga när rapparen JC Cool ska uppträda. Men det är inte alla som tycker att en rappare hör hemma på en visfestival. Någon stjäl JC Cools guldhalsband. I samma veva klottrar någon på Icas vägg. Ett nytt tillfälle för Stella att förvandlas till Stål-Stella.

MediaNr: P26851

Det sabbade åket

av Maria Frensborg

2 vol. (128 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Stål-Stella är en superhjälte som alltid söker sanningen. Med hjälp av sin kompis Gustav löser hon mysterier och drar på sig superdräkten när det behövs. Annars är Stella en vanlig skoltjej i staden Dockvik. Nu är det dags för tävling i Skulebergets slalombacke. Mästarmötet står mellan X:et Eriksson, Heidi Välling och Ingrid Stegbark. Men vem är det som försöker sabotera för Heidi Välling? Stål-Stella får rycka ut.

MediaNr: P26850

Du och jag, Sigge

av Lin Hallberg

3 vol. (306 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

En bok i BUS-serien (Brobyungarnas shettisar). Elina har fått ha Sigge som sin egen häst hos mormor och morfar över sommaren. Nu ska det bli träningsläger med tävlingar, långritter, bad med hästar, korvgrillning och tältning. Gamla och nya kompisar träffas på Brobygården för att vara med på Ingelas läger. Men kommer Elina att få ha Sigge på lägret? Sara-Li, som rider på tisdagar, har också Sigge som sin favorit säger Rosanna.

MediaNr: P27045

Svenska folksagor

av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius

4 vol. (347 s. tryckt punktskrift)

Ett urval folksagor från Sverige upptecknade på 1800-talet. Sagorna återges i oförkortat skick med modern stavning. Bland sagorna: Pojken som åt i kapp med jätten, Pojken som frälste kungens tre döttrar, Den förtrollade grodan plus 10 ytterligare.

MediaNr: P26985

Återkommaren

av Lene Kaaberbøl

4 vol. (360 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien som börjar med Eldprovet. Clara vaknar skrikande upp från en dröm. Hon ropar till Oscar att hon insett att Blodungen kommer att ta hennes mamma. Den halvgamla häxan har förstått att Milla Ask slog ihjäl hennes söta lilla flicka och vill nu utkräva hämnd. Milla är inte så ung som sin dotter Clara men en bättre kropp och ett lättare byte. Kan Clara rädda vildvärlden från den hotande stora ondskan?.

MediaNr: P27133

Trollstaven

av Niklas Krog

24 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del två i serien som börjar med Häxmästaren. Barnen Ella och Rand letar efter häxmästaren som kanske kan hjälpa dem att rädda folket från drottning Krias soldater. På sin vandring använder de trollstaven som Rand fick av en vätte. Den behövs när de möter olika vidunder. Mötet med häxmästaren blir dock inte som de tänkt sig. Lättläst.

MediaNr: P27053

Grimmen

av Åsa Larsson

3 vol. (234 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien PAX som börjar med Nidstången. Det finns ett magiskt, hemligt bibliotek under kyrkan i Mariefred. Bröderna Alrik och Viggo är utvalda att hjälpa de åldriga väktarna att skydda böckerna. Pojkarna får fullt upp när en best attackerar djur och människor i staden. Det kan vara en hamnskiftare eller en varulv. Kan man lita på häxmästaren som plötsligt dyker upp i Mariefred för att söka råd i biblioteket?.

MediaNr: P27014

Mylingen

av Åsa Larsson

3 vol. (242 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien PAX som börjar med Nidstången. Alrik är svårt skadad efter att han tillsammans med sin bror Viggo kämpat mot en kyrkogrim. Det magiska hemliga biblioteket har angripits av onda krafter. Snart stundar Halloween, tiden då oknytt och spöken får extra krafter. En av dem är ute efter hämnd och Alrik och Viggo måste stoppa det. De undrar också vem den mystiska Iris är.

MediaNr: P27118

Men finns ändå

av Petter Lidbeck

3 vol. (228 s. tryckt punktskrift)

Vid elva års ålder får Bianca veta att hon ärvt sin mors förmåga att göra sig osynlig, något som förändrar hennes liv för alltid. Hänsynslösa och mäktiga personer är beredda att göra allt för att komma över Biancas talang. Hon får lova dyrt och heligt att aldrig yppa sin hemlighet men det är lättare sagt än gjort. I ett spännande händelseförlopp förs Bianca över Atlanten, ända till Vita huset.

MediaNr: P26806

Kanske ihop

av Johanna Lindbäck

3 vol. (243 s. tryckt punktskrift)

Del 2, fristående, i serien som börjar med Lite ihop. Majken och Ivan har kommit överens om att låtsas vara lite ihop för att klasskompisarna ska förstå att Majken inte bara är en tönt som spelar fiol. Det gäller speciellt Tessan och Belinda. Men nu är de bara vänner och Majken undrar varför det pirrar så i hennes mage när hon möter Ivan i korridoren.

MediaNr: P27114

Madicken

av Astrid Lindgren

3 vol. (278 s. tryckt punktskrift)

Madicken, som egentligen heter Margareta, är 7 år och har just börjat skolan. Hon får många befängda infall och tänker sig aldrig för, och lillasyster Lisabet följer henne i vått och torrt genom alla äventyrligheter. Miljö: en liten landsortstad omkring 1920.

MediaNr: P27101

Malena och glädjen

av Marita Lindquist

2 vol. (136 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Malenas nya bror. Malenas mamma dör. Pappa och mormor strävar efter att fylla ut tomrummet. Det är en stor sorg för Malena, men samtidigt finns det vardagliga händelser att vara glad åt.

MediaNr: P26911

Den blomstertid nu kommer

av Marie-Chantal Long

3 vol. (226 s. tryckt punktskrift)

Fred ser hur hastighetsmätaren närmar sig hundra. Han blir ännu räddare än förut och vill plötsligt hem. Hem till pappa och lillasyster i det tråkiga och fattiga huset på Mossen. Det skulle bli mycket pengar enligt Tarzan, det var det som var meningen, men tänk om Fred hade stannat kvar i skolan och sjungit Den blomstertid. Då skulle allt varit bra nu.

MediaNr: P27161

Miranda och sjörövarkatten

av Maud Mangold

2 vol. (133 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Miranda längtar efter ett eget husdjur men det får hon inte ha för sin mamma. En dag ser Miranda att fastighetsskötaren Idris bär hem en katt som blivit påkörd av en bil. När de försöker hjälpa katten fräser den bara. Men det gör detsamma, Miranda är ändå överlycklig när hon får ta hand om ett djur. Katten får namnet Rune, efter farfar. Tyvärr så blir Idris jätteallergisk. Frågan är nu var katten ska bo.

MediaNr: P26808

Pappor och pirater

av Katarina Mazetti

3 vol. (240 s. tryckt punktskrift)

Sjätte boken om kusinerna Karlsson. Det är vinter och kusinerna Karlsson har lov. Moster Frida har brutit benet och hamnat på sjukhus. Barnen ska ta hand om hennes häst, Gervir, ute på ön tills hon är hemma igen. Men underliga saker inträffar. Ett ljussken syns från lotstornet och mystiska fotspår finns i snön. När barnen ska ta reda på vad som är på gång står de plötsligt mitt emot en pirat.

MediaNr: P26803

En häxa sitter barnvakt

av Suzanne Mortensen

3 vol. (267 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

8-årige Danne ska passas av en barnvakt medan föräldrarna går på fest. När barnvakten är sen går föräldrarna iväg ändå. Strax knackar det på fönstret till deras lägenhet på 7:e våningen och in kommer barnvakten: en livslevande häxa. Maja Stormhatt! Hon tar med Danne på en fantastisk äventyrskväll på sin flygande kvast.

MediaNr: P27011

Doktor Proktors pruttpulver : [en ruskigt rolig berättelse]

av Jo Nesbø

6 vol. (563 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Doktor Proktor bor på Kanonvägen, granne med flickan Lise. En solig dag strax före nationaldagen 17 maj ser Lise en flyttbil köra upp vid ett annat grannhus. Det är Bulle som flyttar in, en allt annat än vanlig pojke och dessutom alldeles ovanligt liten till växten. Det blir början på en otrolig historia om förlorad kärlek, ruskiga anakondor, dystra fängelsehålor, skumma skurkar och inte minst: världens starkaste pruttpulver.

MediaNr: P27110

Fristaden

av Magnus Nordin

71 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Elias bok. Emma och Sebbe har kommit till Visby. De väntar på att få biljetter till Fristaden, där tryggheten väntar innanför ringmuren. Men när det är dags för urvalet är det bara Emma som lyckas få en av de åtråvärda biljetterna. Sebbe och Emma måste skiljas åt.

MediaNr: P26967

Tidstvillingarna

av Arne Norlin

5 vol. (510 s. tryckt punktskrift)

Tolvåriga Astrid får besök på nätterna av den främmande pojken Tamati, en maori från Nya Zeeland, 1 700 mil därifrån. Han berättar att de är tidstvillingar, födda vid exakt samma tidpunkt. Därför kan de träffas. Snart är ungdomarna goda vänner och pratar om allt möjligt, inklusive sina problem. Astrid vill hitta ett sätt att hjälpa en mobbad klasskamrat och Tamati vill inte bli ledare för den lokala stammen, som hans farfar önskar.

MediaNr: P27034

Inmurade

av Lena Ollmark

4 vol. (367 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Firnbarnen. Leo, Natta och Teddy ska börja i sexan i den nyrenoverade Firnbyskolan. Det skapas genast motsättningar mellan de tre eleverna. Men så händer något i skolans nya slöjdsal nere i källaren - någon verkar gömma sig där. Senare inträffar en olycka på samma plats. Leo, Natta och Teddy måste försöka samarbeta. För hundra år sedan blev några barn instängda i skolan medan en snöstorm rasade. Ännu finns spår av gammal ondska.

MediaNr: P27015

Den röda nejlikan

av Emmuska Orczy

5 vol. (636 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie. Röda Nejlikan kallar sig den okände man, som med list, förklädnader och mutor hjälper franska kungatrogna att fly till England under franska revolutionen på 1700-talet. Tack vare en knivskarp intelligens och ett oerhört mod lyckas Röda Nejlikan och hans sammansvurna rädda många människor undan giljotinen och gång på gång gäcka motståndarna. Vem han är vet bara hans närmaste män. Engelsk äventyrsberättelse från 1905.

MediaNr: P27127

Midnatt på månen

av Mary Pope Osborne

2 vol. (126 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 8 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Syskonen Viktor och Hanna reser denna gång till månen med hjälp av den magiska trädkojan. De befinner sig i framtiden och ska hitta en sista tingest för att befria den förtrollade fén och historien vävs ihop med tidigare böcker. Vid rymdstationen möter de en mystisk astronaut.

MediaNr: P26962

Vit som snö

av Salla Simukka

4 vol. (360 s. tryckt punktskrift)

Del i serien inledd med Röd som blod. Lumikki Andersson sitter en het sommardag på ett café i Prag. En tjej kommer fram till henne och påstår sig vara hennes halvsyster. Eftersom föräldrarna verkar dölja något i släktens historia blir Lumikki intresserad. Hon luras att följa med till ett religiöst möte. En sekt planerar sitt kollektiva självmord och Lumikki tvingas fly för sitt liv genom stadens gator och kyrkogårdar.

MediaNr: P27121

Julius på solsemester

av Martin Svensson

2 vol. (208 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Julius familj åker på semester till den grekiska ön Rhodos. Julius försöker komma över att Linn gjort slut bara genom att lämna en lapp. På Rhodos dyker kompisen Klaras familj upp på samma hotell. Klara är lite efterhängsen, Julius blir mer intresserad av Elena från Linköping som han möter i barnklubben. Lättsam berättelse med flera överraskningar.

MediaNr: P27010

Berättelsen om Taur

av Bengt Tollesson

6 vol. (562 s. tryckt punktskrift)

Året är 1997 och Nina Karlsson är en vanlig högstadietjej som går i en skola i Göteborgsförorten Gårdsten. Via internet har hon lärt känna en spännande kille som heter Viktor. Vad hon inte vet är att han är en högst ovanlig tonåring. Han ser inte alls ut som på fotot han visat upp. Hans verkliga namn är Taur och han är inte ens människa. Han tillhör ett släkte som besegrats av ett ondsint folk som nu står redo att gå till angrepp mot människorna.

MediaNr: P27150

Miljardärkillen

av David Walliams

3 vol. (274 s. tryckt punktskrift)

Joe är otroligt rik och väldigt ensam. Han har allt man kan önska sig: en robothund från Japan, krokodiler, en bergochdalbana i trädgården och en personlig fotbollstränare. Han slutar i den fina privatskolan och börjar i den vanliga, kommunala skolan, där han hoppas hitta en alldeles normal kompis. Men det visar sig vara ganska svårt för Joe är inte bara världens rikaste kille, han är också väldigt tjock.

MediaNr: P26916

Miklagårds lås

av Martin Widmark

3 vol. (237 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 5 i serien om Halvdan Viking som börjar med Hövdingens bägare. Halvdan, Meia, Björn och Grimulf når äntligen fram till Miklagård där Halvdan hoppas finna sin pappa. I Sofias kyrka hittar de Halvdans namn inristat. Barnen får oväntad hjälp av flickan Disa som leder dem till Stadsfängelset, där de får syn på pappan. Hur ska de lyckas få ut honom därifrån? De ska ju dessutom ta den röda rubinen, Odens andra öga, från kejsarens palats.

MediaNr: P26987

Nelly Rapp och häxornas natt

av Martin Widmark

74 s. tryckt punktskrift

Femtonde boken om monsteragenten Nelly Rapp. Under påsklovet går Nelly och Valle på kurs på Monsterakademin. Sedan känner de sig redo att ta sig in i häxmästarens slott där han håller sin årliga middag. Det påstås att den häxkunnige greven lurar iväg arga och missnöjda kvinnor till Blåkulla för att förvandla dem till häxor. Att Nellys och Valles lärare Lena-Sleva finns bland de utvalda kvinnorna gör det extra dramatiskt.

MediaNr: P27103

Hemliga nyckeln

av Carin Wirsén

9 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Alma och Egon hittar en nyckel hemma på gården. En nyckel med en liten apa på. Vart går den? De provar många lås i huset. De går till förråden på vinden, fast de inte får vara där själva. Där är ett förråd öppet, med täcken och kläder på golvet. Plötsligt blir det helt mörkt. Och barnen hör någon gråta. LL-bok.

MediaNr: P27075

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Boken om Pippi Långstrump

av Astrid Lindgren

5 vol. (436 s. tryckt punktskrift)

Den här boken innehåller det bästa och det mesta om Pippis äventyr. Innehållet har hämtats ur böckerna Pippi Långstrump, Pippi Långstrump går ombord och Pippi Långstrump i Söderhavet. Här möter vi Pippi när hon, bland många andra äventyr, flyttar in i Villa Villekulla, är sakletare, leker kull med poliser, går på cirkus, firar födelsedag, är skeppsbruten, hittar en spunk, får fint besök, håller avskedskalas, går ombord och inte vill bli stor.

MediaNr: P27093

Demoner i stadshuset

av Martin Olczak

2 vol. (119 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4 i serien Spådomen om Jack som börjar med Drakar i Globen. Jack är på rymmen och försöker rädda sin drake Silvertass. Spådomen säger att de snart kommer att möta drakdödaren Sankt Göran. Det kan aldrig sluta väl. Det enda sättet att förhindra att spådomen går i uppfyllelse är att hitta Ödets port. Alla tecken leder Jack och hans vänner till stadshuset.

MediaNr: P26802

Är du arg nu?

av Toon Tellegen

106 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Tolv berättelser om förmänskligade djur på tema ilska. Här möter vi olika sorters ilska som både kan vara jobbigt och roligt. Kan man tävla i ilska? Hur försvinner ilskan och vad händer då?.

MediaNr: P26979

Vi gör efterrätt!

av Johanna Westman

51 s. tryckt punktskrift

Tio recept på smarriga efterrätter. Välj mellan "choklad", "frukt och bär", "glass", "söta såser och ännu mera toppgott" och "pajer och bakat". Recept med varierande krånglighetsgrad, passar bra för äldre barn eller med vuxen i sällskap. Taktilt omslag: svällpapper i färg.

MediaNr: P26875

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Koko och Bosse törs inte!

av Lisen Adbåge

[25 s.], 22 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Det som är läskigt för den ena är det kanske inte för den andra. Tillsammans möter barnet Koko och den vuxne Bosse sina rädslor. I badhuset, på väg hem med bussen och genom parken. Väl hemma ringer någon på dörren.

MediaNr: P27005

Schh! Vi har en plan

av Chris Haughton

[38] s., 30 bl. tryckt punktskrift

Humoristisk småbarnsbilderbok om fyra figurer på jakt med varsin håv för att fånga en vacker fågel. Det är tre vuxna och ett barn. Den lille gör sitt bästa för att hjälpa till och blir hela tiden hyssjad på av de andra. Hur de än smyger misslyckas varje anfall. Tillslut är det den lille som lyckas locka till sig ett hav av fåglar genom att bjuda på bröd. Det slutar med förskräckelse, men jägarna ger inte upp. Berättat med mycket enkelt språk.

MediaNr: P26989

Frejas nyckel

av Linnéa Krylén

[25] s., 16 bl. tryckt punktskrift

Freja som hittat en nyckel i gräset. Tillsammans med sin katt letar Freja efter ett lämpligt nyckelhål. Det är sommar på landet. Freja har flytväst på och rör sig i omgivningen runt en stuga med hönshus och dass. Småbarnsbilderbok med en mening och situation per uppslag.

MediaNr: P26900

Jag hämtar nappen

av Pija Lindenbaum

[27 s.], 18 bl. tryckt punktskrift

Småbarnsbilderbok om Micke. För en kort stund ska Micke passa Mannes lillasyster. Hon är så liten: lilla, lilla Titti som sitter lugnt i en babystol. Manne känner sig stor och säker ända tills Titti börjar pipa. Och skrika. Uttrycksfullt drama i litet format om att vara i händerna på en bebis och det inte blir som man tänkt sig.

MediaNr: P27050

Vad ska lilla Nallen göra nu?

av Eva Petrén

[23] s., 18 bl. tryckt punktskrift

Nalle bor i ett litet hus, långt bort i en stor skog. Berättelsen följer hur den lilla nallen går ut för att plocka bär och sedan går hem och tar en dusch. Efter varje situation återkommer frågan "vad ska han göra nu?" med svar på följande uppslag. Enkla meningar med rak ordföljd, passar bra för högläsning för små barn.

MediaNr: P26861

Hur börjar allt?

av Silvana Tavano

[29] s., 18 bl. tryckt punktskrift

Allting börjar på något sätt. Vissa saker börjar av sig själva. Hur börjar skrattet, sömnen? Ibland märker man inte att det börjar. En del saker börjar på olika sätt från en gång till en annan. Filosofisk och poetisk bilderbok där en liten flicka funderar på detta tema med ett nytt exempel på varje uppslag.

MediaNr: P26991

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Blåbärspatrullen och Mona Lisa-mysteriet

av Stefan Casta

27 s. tryckt punktskrift

De fyra barnen i blåbärspatrullen följer med sina mammor på semesterresa till Paris. Nu ska de få uppleva kultur! De tittar på en av världens mest värdefulla tavlor: "Mona Lisa" på konstmuséet Louvren. När de sedan besöker parken med Eiffeltornet upptäcker barnen en förfalskad Mona Lisa-tavla. Det blir ett fall för Blåbärspatrullen: de följer den skumme konstnären och får en glad överraskning.

MediaNr: P27041

Kjelle åker till Indien

av Kajsa Gordan

25 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Hunden Kjelle reser med sin matte Bettan till Indien. Bettan ska gå på yogakurs och Kjelle får gå fritt på stranden. Där möter han glada indiska hundar som lever ett liv helt olikt hans eget. De ger honom en spännande upplevelse av heliga kor, ormtjusare, stark mat och en tillvaro i total frihet. De har många frågor kring Kjelles halsband och lyssnar storögt på hans berättelser om hunddagis och snö.

MediaNr: P27060

Hermans sommar

av Stian Hole

41 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Sommaren innan Herman ska börja skolan är snart slut. De tre gamla tanterna sitter i trädgården. De kommer varje sommar på besök som från en annan tid. Med rynkor som årsringar likt gamla träd. Tanterna får Herman att funderar över fjärilar i magen, rädslor, döden, märkliga ord och lösa tänder. Hur lika och olika det kan vara när man är liten eller gammal. Med naturnära känsla av nordisk augustisommar både i text och illustrationernas fotocollage.

MediaNr: P27006

Månkan och jag har en hemlighet

av Katarina Kieri

26 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Det är härligt att ha en hemlighet att dela med sin bästa vän. Så fort flickan vaknar tänker hon på hemligheten hon har tillsammans med Månkan. De hittade den på gården igår och gömde den. Men vad händer när några andra barn gräver upp deras hemlighet?.

MediaNr: P26884

Petras prick

av Maria Nilsson Thore

27 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En morgon när kattdjuret Petra vaknar känns allt lite olustigt i kroppen. Hon upptäcker att det saknas en prick i hennes päls. Pricken dyker snart upp utanför fönstret, vinkar och verkar vilja leva sitt eget liv. Petra försöker sätta pricken på plats, men inser tillslut att vill man få en prick att stanna måste den få bestämma lite själv. Berättelse för alla åldrar om frigörelse och vänskap.

MediaNr: P27018

Bockarna Bruse på badhuset

av Bjørn F. Rørvik

46 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Modern tolkning av den klassiska sagan om Bockarna bruse. Bockarna bruse upptäcker badhusets skylt när de är på väg till vallen för att äta sig feta. Nu går de till badet med den stora rutschkanan istället. Då slipper de ju bron med det läskiga trollet! När trollet också hittar till badhuset måste bockarna använda all sin list och mod för att lura bort den stora bråkstaken. Mycket humor i dialoger, som återkommande anspelar på den gamla sagan.

MediaNr: P27058