Nya punktskriftsböcker juli 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 26 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Kvinnan i sanden

av Kobo Abe

5 vol. (436 s. tryckt punktskrift)

Japansk roman, där en biologilärare som letar efter insekter i ett ökenområde, tillfångatas av bybor. Han tvingas gräva sand och bo i en sandhåla med en främmande kvinna. Mannen kan aldrig vänja sig vid det monotona livet utan försöker ständigt fly.

MediaNr: P24342

Delhis vackraste händer

av Mikael Bergstrand

9 vol. (847 s. tryckt punktskrift)

När Göran Borg inte surfar på en blogg för fotbollsnördar tänker han på sin exfru. Sina vuxna barn träffar han sällan och karriären har gått i stå. Så får han sparken och reser på en charterresa till Indien. Kan livet bli värre? Men så knackar det på dörren till hotellrummet i Jaipur och in stiger Yogendra Singh Thakur, Yogi kallad. Göran får uppleva en både yttre och inre resa till huvudstaden New Delhi och tvingas omvärdera sig själv.

MediaNr: P27184

Desirada

av Maryse Condé

7 vol. (639 s. tryckt punktskrift)

Marie-Noëlle har alltid undrat vem hennes far är. Modern Reynalda är bara femton år när dottern föds. Reynalda lämnar henne på Guadaloupe för att söka lyckan i Paris. När Marie-Noëlle är tio år vill modern att de ska återförenas i Frankrike. I Paris grå förorter väntar ingen öppen famn, modern är avvisande och plågas av minnen från det förflutna. Genom åren upphör Marie-Noëlle aldrig att grubbla över sin mors hemlighet.

MediaNr: P27167

Evighetens rand

av Ken Follett

32 vol. (3244 s. tryckt punktskrift)

Den tredje boken i trilogin Århundradet inledd med Giganternas fall. Här skildras åren mellan 1960 och 1989. Tiden präglas av stora sociala, politiska och ekonomiska omvälvningar: medborgarrättsrörelsen, Berlinmuren, kriget i Vietnam och Kubakrisen.

MediaNr: P27125

Brunkebergsmorden : detektivroman : en kriminalroman från Stockholm 1831

av Nils-Olof Franzén

5 vol. (425 s. tryckt punktskrift)

Stockholm 1831. Mamsell Charlotte Alm, lärarinna vid Bolanderska Pensionen, är på väg hem sent på kvällen när hon hittar en mördad man i Karduansmakargränd. Polismästare Petrus Berg blir den som tar tag i utredningen, och snart mördas ytterligare en man efter ett möte med mamsell Alm. På vilket sätt är hon inblandad? En historisk detektivroman om musik, kungamord och konspirationer.

MediaNr: P27194

Tjockare än vatten : [en ny kriminalroman om Hammarbypolisen]

av Carin Gerhardsen

10 vol (944 s. tryckt punktskrift)

Den sjunde boken om Hammarbypolisen. När hon försiktigt, med en diffus obehagskänsla, klivit ner i det varma vattnet i badkaret sluter hon ögonen för en stund. Hon slår upp dem igen när det klickar i låset. Då ser hon en äldre version av sig själv och förstår att hon ska dö. För kriminalkommissarie Conny Sjöbergs team har mardrömmen precis börjat. Några mördade katter sätter igång en händelsekedja präglad av ond bråd död, blod och vatten.

MediaNr: P27189

Etiketter ska man sätta på julklappar - inte på människor : Jonas Helgesson kort och gott

av Jonas Helgesson

1 vol. (22 s. tryckt punktskrift)

Jonas Helgesson är tillbaka med sin tredje bok, den här gången full av korta visdomsord som han har spridit de senaste åren. Om livet, om att vara som en gammal hackande PC, om människovärde. Genom att vrida på perspektiv och använda humor som vapen får Jonas, som själv har en cp-skada, folk att både upptäcka och granska sina fördomar om människor med funktionsnedsättning.

MediaNr: P27199

Den mörka sidan : [en kriminaltrilogi]. [Vreden]

av Mikael Nabrink

[Vreden]:

Martin Nordvall är en av världens främsta cancerforskare och dessutom en framgångsrik författare. Men det trygga livet och den utstakade karriären omkullkastas när hans familj råkar ut för en olycka. Från att vara en laglydig och respekterad man skyr han nu inga medel i sin jakt på olika gärningsmän. När han samtidigt bygger upp en kriminell verksamhet förvandlas han till en skrupelfri brottsling. Första delen i kriminaltrilogin Den mörka sidan.

MediaNr: P27197

Polis : [en Harry Hole-thriller]

av Jo Nesbø

14 vol. (1327 s. tryckt punktskrift)

Under loppet av några månader hittas tre poliser brutalt mördade i Oslo. Mönstret är tydligt. De hittas på samma plats där de tidigare gjort var sin mordutredning. Brotten blev aldrig uppklarade. Polisen har inga spår efter mördaren. Dessutom saknar de sina bästa utredare. Under tiden ligger en svårt skadad man i koma på ett sjukhus. Han bevakas av polis. Ingen får komma nära honom och hans namn hemlighålls.

MediaNr: P27174

Vår egen lilla hemlighet

av Ninni Schulman

9 vol. (805 s. tryckt punktskrift)

Fjärde boken med journalisten Magdalena Hansson och poliserna Petra Wikander och Christer Berglund i Hagfors. En kväll kommer socialsekreteraren Anna-Karin Ehn inte hem från sitt arbete. Hennes man Torsten anmäler henne försvunnen. Han känner till att hon blivit hotad på jobbet. Dagen därpå hittas Anna-Karins bil övergiven vid vägkanten. Polisen hittar spår av blod i bilen. Samtidigt som utredningen pågår kämpar polischef Wikander med sin hälsa.

MediaNr: P27193

Fäll inga tårar

av Vic Suneson

6 vol. (525 s. tryckt punktskrift)

I centrum för deckaren finns en narkotikahärva och dess inverkan på ett flertal personer. Kriminalkommissarie Kjell Myrman sliter med att få stopp på införseln och distributionen av narkotika i Sverige men arbetet går trögt. Psykologisk deckare där författaren hela tiden skiftar perspektiv och visar på hur omständigheter och tillfälligheter ofta gör en människa till brottsling. Utkom första gången 1953.

MediaNr: P27173

Facklitteratur

Grön mat : vegetariskt varje dag från River Cottage

av Hugh Fearnley-Whittingstall

9 vol. (799 s. tryckt punktskrift)

Mustiga grytor, matiga sallader, smårätter, röror och pajer. Här får du 200 vegetariska recept, varav 70 är för veganer. Recepten är varierade och fräscha, de fokuserar på säsongens råvaror och dessutom förespråkas ekologiska och närodlade produkter. Författaren är välkänd kock i England, med flera populära tv-program och kokböcker bakom sig. Han är själv inte vegetarian men påpekar att grön mat är en förutsättning för en hållbar framtid.

MediaNr: P26075

Din hund : som valp, som unghund

av Sven Järverud

5 vol. (413 s. tryckt punktskrift)

Under 1970-talet växte nya idéer fram inom hunddressyren och dessa började att tillämpas praktiskt. Första upplaga av den här boken utkom 1979 men har sedan dess, i ständigt nya upplagor, använts som lärobok vid Svenska brukshundsklubbens kursverksamhet. Det handlar bland annat om valputveckling, beteenden - inlärning, lydnadsträning och hundens vård. Med utförlig kursplan för olika kurser om valpar och unghundar.

MediaNr: P25617

Klassisk musik : [kompositörer, musiker, instrument, viktiga verk]

21 vol. (2098 s. tryckt punktskrift)

Referensverk som ger en överblick över den klassiska musikens historia. Boken inleds med några kapitel om de olika elementen, instrument och framförande. Därefter följer musikhistorien i kronologisk följd med början i tidig musik följt av barocken, klassicismen, romantiken, romantisk opera, nationella skolor och modern musik. J.B. är producent och har arbetat med en rad välkända artister och orkestrar. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P26901

Jag hör till de få som kan leva : en bok om supporterkultur

av Katarina Kuick

20 vol. (1862 s. tryckt punktskrift)

En bok om supporterkultur. Författaren Katarina Kuick presenterar personporträtt av trettio hängivna Hammarby-supportrar, från 15-åriga Ludde till 74-åriga Birgit. Dessutom finns här tjugonio temakapitel om supportertillvarons olika aspekter; om kärlek, lycka och ångest, om läktarpoesi och poliser, om våld och vänskap, om identitet, media, språk, körsång, särlagsstiftning och mycket mer.

MediaNr: P27165

Labrador retriever : det mesta du behöver veta om din hund : [skötsel, träning, köpa valp, hälsa, utställning, historik]

av Åsa Lindholm

5 vol. (493 s. tryckt punktskrift)

Labrador retriever är den vanligaste hundrasen i Sverige. Den är ursprungligen en apporterande fågelhund men också en förträfflig sällskaps - och familjehund, förutsatt att dess behov av aktivitet tillgodoses. Boken ger tips om valpinköp, uppfostran och skötsel och exempel på hur man på bästa sätt aktiverar och motionerar den. Också om jakt, hundsport, utställningar och mycket mer.

MediaNr: P27026

Min bror har Downs syndrom

av Cristina Olofsdotter Gustafsson

4 vol. (316 s. tryckt punktskrift)

År 1954 föds Peter med Downs syndrom. Han är yngst av fem syskon. Boken följer Peter genom nästan sextio år. Hans syster Cristina Olofsdotter Gustafsson skildrar glädjeämnen och bekymmer i Peters kontakter med omgivningen ur ett syskons perspektiv. Det är en krönika över familjens ansträngningar att ge Peter ett värdigt liv. Författarens syfte är att stödja närstående, yrkesverksamma och de som håller på att utbilda sig till att få större insikt.

MediaNr: P27188

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Bjäran

av Åsa Larsson

3 vol. (244 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien PAX som börjar med Nidstången. En myling har härjat i Mariefred. Bröderna Alrik och Viggo har hjälpt den att få ro. Den mystiska Iris smider planer. Vem är hon och vad vill hon med Alrik och Viggo? Saker börjar försvinna från stadens invånare och bröderna misstänks. Men det visar sig att det ligger magi bakom stölderna för någon har skapat en bjära.

MediaNr: P27120

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

av E. Lockhart

6 vol. (564 s. tryckt punktskrift)

Frankie är lycklig över att ha blivit ihop med den populäre Matthew Livingston. Förhållandet ger henne hög status och många vänner, men när hon en dag får veta att Matthew är med i ett hemligt sällskap där bara killar är välkomna får hon nog. Frankie vill inte nedvärderas eller behandlas sämre på grund av sitt kön och det stör henne att Matthew har hemligheter för henne. Nu måste hon bevisa att hon är smartare än alla killarna tillsammans.

MediaNr: P27182

Du är ett geni

av Susin Nielsen

5 vol. (464 s. tryckt punktskrift)

13-årige Stewart har just flyttat in hos pappas nya kvinna och hennes dotter Ashley. Stewarts mamma är död. Ashleys pappa har i sin tur kommit ut som homosexuell. Det uppstår något av en humoristisk krock mellan nörden Stewart och coola Ashley som dessutom blir skolkamrater. Snart djupnar en speciell vänskap mellan de nya syskonen. Stewart och Ashley berättar växelvis om sin vardag, skola, familj och kompisar.

MediaNr: P27186

Den gäckande nejlikan

av Emmuska Orczy

6 vol. (535 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Röda nejlikan. Sir Percy utmanar den listige fransmannen Chauvelin på duell. Föga anar han då, vem som kommer att tas som gisslan för att tvinga honom till underkastelse.

MediaNr: P27163

Ringar på svart vatten

av Gull Åkerblom

4 vol. (372 s. tryckt punktskrift)

Bens bror konstaterar omedelbart att den gamla obebodda prästgården, dit familjen flyttat, är ett spökhus. Det faller på Ben att ta reda på varför det finns en själ som inte fått någon ro. I jakten på sanningen möter han det okända, som bara han kan se. Och så möter han Alba som blir ett uppvaknande för honom. Bens historia handlar om en son och en bror som alltid har känt sig annorlunda.

MediaNr: P27157

Brune

av Håkon Øvreås

2 vol. (192 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

På dagen är Brune en vanlig pojke som heter Rune, men på natten blir han Brune, en superhjälte som inte är rädd för någonting. Med manteln på och penseln i högsta hugg är han omöjlig att besegra. Och det är väl inte Runes fel att Brune bestämmer sig för att måla de stora killarnas cyklar bajsbruna? Hjältarna Svartle och Blåse hjälper också till. En fin berättelse om vänskap, saknad och vad som händer när superkrafterna inte riktigt räcker till.

MediaNr: P27128

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Alvernas rike

av Patrik Bergström

2 vol. (155 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4 i serien Den eviga eldens magi som börjar med Alex och Corinthia. Alex och Corinthia vill lära känna sin farmor Ymbla som är skogsalvernas eldmästare. På sin resa mot Alfheim, alvernas rike, får de fler ledtrådar till sitt dunkla förflutna. Alfheim är hotat och källdiamanten försvagad. Från fjärran närmar sig den enorma svarta draken Grimaug. Det var den som dödade Alex och Corinthias far.

MediaNr: P26896

Ella flyttar

[26] s. tryckt punktskrift

Glestryck

Ella bor med sin mamma, pappa, lillebror Axel och katten Cissi i en liten lägenhet. Familjen har det trångt och en dag bestämmer pappa att de ska flytta till en större lägenhet. Nu går det undan och flyttgubbarna har bråttom. Mitt i allt packande försvinner Cissi! Alla hjälper åt att leta, även flyttgubbarna. Men Cissi är borta. Till slut måste de åka till den nya lägenheten ändå. Tänk om Cissi är borta för alltid?.

MediaNr: P25862

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Öjvind och världens ände

av Sara Lundberg

[33] s., 30 bl. tryckt punktskrift

Öjvind flyger över världen så som han känner den. Det är vackert, roligt, pyttelitet. Så en dag tar vinden stormstyrka och Öjvind blåser över kanten - världen tar slut. Öjvind landar i en ny verklighet med enorma proportioner. Där möter han dammråttor, en jättelik katt och mannen Alvaro. Han ser sin egen värld utifrån, som det modellandskap Alvaro byggt. Utanför fönstret fortsätter en ännu större värld. Det tar visst aldrig slut.

MediaNr: P27019