Nya punktskriftsböcker augusti 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 50 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Hitta hem

av Susanne Boll

7 vol. (600 s. tryckt punktskrift)

Del 2, fristående, i serien inledd med Det enda rätta. Läkaren Helmi återvänder till Sverige för att hitta den dotter hon övergav trettio år tidigare. Helmis enda ledtråd finns hos Yvonne, dotterns alkoholiserade faster. I en annan del av staden återhämtar sig trettioåriga Dina från ett självmordsförsök. Samtidigt gömmer sig någon i skuggorna. Någon som bara väntar på rätt tillfälle att hämnas. En roman om vänskap, kärlek och hämnd.

MediaNr: P27202

Nya chanser

av Laila Brenden

5 vol. (467 s. tryckt punktskrift)

Del 28 i serien Fjällrosor. Rise har planerat att fira jul med barnen från Olderbua. Hon vill ge de moderlösa barnen trygghet. Men Even från Garmo är av en annan uppfattning och julkvällen 1868 på Torgilstad Övre blir dramatisk när krutrök fyller storstugan. För Tullas del är allt klart för avresan till Christiania där Hogne väntar. Men innan hon ger sig av är det någon som vill ta farväl.

MediaNr: P27211

Maria, Maria

av Anne Karin Elstad

7 vol. (633 s. tryckt punktskrift)

Gripande roman om att förlora tal- och rörelseförmåga och om kampen för att återvinna språket. Maria 48 år, gift och mor till tre barn, socionom, är en dubbelarbetande, duktig men stressad, hormonpillerätande 1980-talskvinna. Hon drabbas av blodpropp i hjärnan med förlamning och afasi som följd. Under krisen och kampen för att återvinna hälsan väcks barndomsminnen, som ökar M:s insikt om sig själv.

MediaNr: P27210

Josef den lycklige

av Jascha Golowanjuk

7 vol. (673 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Paraplymakarens barn. Josefs utveckling genom tonåren fram mot konstnärskapet. Det musikaliska underbarnet mognar till medvetande om sina ovanliga gåvor.

MediaNr: P27236

Börja leva

av Nadine Gordimer

4 vol. (418 s. tryckt punktskrift)

Paul Bannermann är en ung ekolog i Sydafrika som forskar kring miljöförstöring som orsakas av kommersiella intressen. När han själv drabbas av cancer och måste strålbehandlas tillbringar han en isolerad tid i sina föräldrars hem. Han tvingas tänka igenom sitt liv, sina ställningstaganden och sina relationer till de närmaste. Det personliga blandas med det allmänna i en samhällskritisk syn på de globala miljöproblemen. Kopierad från Bonnier, 2006.

MediaNr: P20210

Granta : [arena för ny litteratur]. Nr 5, Vinnare

Fullskrift

Nummer 5 av svenska Granta innehåller noveller och essäer av bland annat Daniel Sjölin, My Vingren, Matilda Gustavsson, Karl Ove Knausgård, Gertrud Hellbrand och Katja Kettu. Temat är Vinnare och skildrar kamp och triumf i idrott, politik, religion och andra sammanhang.

MediaNr: P27132

Granta : [arena för ny litteratur]. Nr 5, Vinnare

Nr 5: 5 vol. (443 s. tryckt punktskrift)

Nummer 5 av svenska Granta innehåller noveller och essäer av bland annat Daniel Sjölin, My Vingren, Matilda Gustavsson, Karl Ove Knausgård, Gertrud Hellbrand och Katja Kettu. Temat är Vinnare och skildrar kamp och triumf i idrott, politik, religion och andra sammanhang.

MediaNr: P27135

Madame Terror

av Jan Guillou

12 vol. (1111 s. tryckt punktskrift)

Palestina får tillgång till en rysk superubåt med all ny teknologi. Med hjälp av den planerar de att attackera den israeliska flottan. Den kvinnliga brigadgeneralen Mouna al Husseini får i uppdrag att leda aktionen. Hon ber sin gamle vän, den svenske viceamiralen Carl Hamilton, att föra befälet på ubåten, och en minutiös plan utarbetas. Politisk thriller som diskuterar terrorism, folkrätt och frihetskamp.

MediaNr: P27212

Hon kom att kallas Den heliga : scener ur Birgittas liv

av Ulla Britta Ramklint

2 vol. (141 s. tryckt punktskrift)

Roman om den heliga Birgitta, född 1303 som Birgitta Birgersdotter, så småningom storgodshusmor och åttabarnsmamma, senare Guds språkrör och budbärare, jungfru Marias bästa vän och Kristi brud - åtminstone enligt sig själv. Vem var hon egentligen, den märkliga och mäktiga kvinnan som fick furstar och påvar att lyssna och lyda?.

MediaNr: P27137

Fru Cecilia : berättelse

av Folke Rudelius

6 vol. (498 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Cecilia Bures friare. Romantisk släktskildring från mitten av 1800-talet. Cecilia Bure har gift in sig i släkten Litzow och residerar på en herrgård.

MediaNr: P27151

Judas : thriller

av Peter Van Greenaway

8 vol. (704 s. tryckt punktskrift)

Thriller vars handling byggs kring en arkeologiexpedition på jakt efter en papyrusrulle med Judas Iskariots testamente. Rullen förorsakar många dramatiska förvecklingar.

MediaNr: P27181

Livet går vidare : roman

av Karin Wahlberg

Del 2 i serien inledd med Än finns det hopp. Handlingen utspelas kring lasarettet i en småstad på 1950-talet. Nancy Brandt väntar sitt tredje barn och ska snart flytta till ett nytt hus. Hennes kvällar är långa med radion som enda sällskap när hennes man, överläkaren Egon, är borta. Sjuksköterskeeleven Ella-Kristin oroar sig för Evelina Winnerstrand som kommit in med knivhugg i buken efter ett överfall av en okänd gärningsman. Den annars så lugna småstaden är skakad.

MediaNr: P27219

Facklitteratur

Vänta barn : en bok om graviditet, förlossning och första tiden med barnet

av Ulla Björklund

8 vol. (731 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Beskrivning av graviditetens förlopp, fostrets utveckling vecka för vecka och förlossningen. Boken tar också upp kroppsliga och psykiska förändringar hos den gravida kvinnan och ger kost- och träningsråd. Författarna, som är barnmorskor och läkare, berättar även om vad som händer på mödravårdscentralen och på BB.

MediaNr: P26906

Dö inte nyfiken! : Johannes Brost berättar sin historia för Leif Eriksson och Martin Svensson

av Johannes Brost

6 vol. (509 s. tryckt punktskrift)

Skådespelaren Johannes Brost berättar öppet och utlämnande om sitt liv med teatern. Hans strävan har varit att göra det som känns spännande och nytt, även om det inte nödvändigtvis har varit det som omgivningen förväntat sig. Rollerna har varierat från det brett folkliga till det avancerat seriösa. Med åren har han blivit folkkär, men rastlösheten har också krävt ett högt pris av honom själv och av hans närmaste.

MediaNr: P27223

Dianabiografin

av Tina Brown

18 vol. (1690 s. tryckt punktskrift)

Författaren ger en initierad och fyllig beskrivning av prinsessan Diana och de konsekvenser hennes livsöde fått för det brittiska kungahuset. Dianas kamp för att bryta sig ur den strikta engelska överklassens liv gick genom att skapa sig en plats i den globala kändisvärlden. Men priset hon fick betala blev högt.

MediaNr: P27160

Latin för trädgårdsälskare

av Lorraine Harrison

8 vol. (724 s. tryckt punktskrift)

I denna bok visas hur man genom de latinska namnen kan avslöja information om växten ifråga. Varje växts namn presenteras i bokstavsordning med information om färg, smak och doft. Boken innehåller över tretusen växter.

MediaNr: P27089

Hedvig Eleonora : den svenska barockens drottning

7 vol. (688 s. tryckt punktskrift)

Prinsessan Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp föddes 1636 och gifte sig vid 19 års ålder med den svenske kungen Karl X Gustav. Redan sex år senare blev hon änka och som änkedrottning hade hon under drygt 50 år möjlighet att starkt påverka det politiska och kulturella livet i Sverige. I denna bok berättar ett stort antal historiker och konstvetare om Hedvig Eleonoras liv och om den konst och kultur hon inspirerade och initierade.

MediaNr: P27158

Morsning & goodbye : [biografi]

av Magnus Härenstam

10 vol. (906 s. tryckt punktskrift)

Magnus Härenstam berättar om sitt liv - karriären, den kärlekslösa uppväxten, den utomäktenskapliga dottern, om hustrun som dog och om sin egen cancersjukdom. Men också om sin okända karriär som racerförare, nattklubbskung, orkesterdirigent och knarksmugglare. Härenstam blev Sveriges första ståuppkomiker och samarbetade i många år med Brasse Brännström som avled 2014. M.H., 1941-2015.

MediaNr: P27180

Inte en främling : 41 berättelser om identitet och mångfald

4 vol. (312 s. tryckt punktskrift)

Antologi med personliga texter av 41 kända och okända svenskar. Boken är utgiven av Teskedsordern, en stiftelse som verkar för för ökad tolerans och respekt människor emellan. Författarna har alla erfarenhet av utanförskap på ett eller annat sätt. Här berättar de sina historier om identitet och diskriminering, mångfald och rasism, i syfte att motverka de negativa attityder som enligt Teskedsordern tar allt mer plats i vårt samhälle.

MediaNr: P27232

Krigsdagböcker 1939-1945

av Astrid Lindgren

6 vol. (551 s. tryckt punktskrift)

Astrid Lindgrens dagboksanteckningar från Andra världskriget. Hon skriver om det hon läser och hör på radio, studerar kartor och bilder för att försöka förstå vad som händer i Europa. Redan tidigt hör hon talas om koncentrationslägren och grips av fasa inför det hon får veta. Här avhandlas också vardagen i Stockholm och hennes egna glädjeämnen och problem, som när makens otrohet slår sönder äktenskapet.

MediaNr: P27116

När livet måste gå vidare : att hantera sorgen när din älskade gått bort : Ken Olofsson berättar själv och samtalar med 23 kända och okända personer

av Ken Olofsson

4 vol. (317 s. tryckt punktskrift)

Journalisten Ken Olofsson återger 23 personers berättelser om hur det känns att bli lämnad ensam när ens partner gått bort. Några namn är: Sven Wollter, Lena Rainer, Arne Ljungqvist, Mona Tumba, Veijo Agardh, Toini Rönnlund och Edna Alsterlund. Även författaren medverkar med sina upplevelser av sorg. Hans stora kärlek, Marina, avled alldeles för tidigt under dramatiska omständigheter.

MediaNr: P27159

50 kortspel

av Ulf Schenkmanis

4 vol. (338 s. tryckt punktskrift)

50 kortspel, en del enkla och lätta att lära, en del mer krävande med omfattande regler som t. ex. Canasta och L'hombre. Många av de mest kända kortspelen ingår i urvalet.

MediaNr: P27129

Pizza : grädda, grilla, njut! : [frasiga bottnar, kryddiga såser, smakrika toppingar och tillbehör!]

av Lena Söderström

2 vol. (177 s. tryckt punktskrift)

Kokbok för alla som vill baka pizza i det egna köket. Här finns recept på margherita, mafioso, bianca, quattro stagioni - men också många moderna alternativ med spännande smakkombinationer och fräscha toppningar. Med bokens degrecept och tips på tillbehör - både sidorätter och toppningsförslag till själva pizzan - är det enkelt upplagt för många fantastiska pizzamiddagar framöver.

MediaNr: P27108

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Gengången

av Ingelin Angerborn

3 vol. (285 s. tryckt punktskrift)

Ellinor ser ett smyckeskrin som är förtrollande vackert i en loppisbod. Det är guldfärgat med en ballerina som ska dansa när man vrider upp speldosan. Till sin stora förvåning får Ellinor skrinet gratis av kvinnan i affären. Ballerinan dansar inte längre men skrinet, med röd sammet och spegelvägg, är ändå det finaste Ellinor någonsin har ägt. Men snart händer något konstigt i spegeln och vad har skrinet för koppling till killen på Gengången 1?.

MediaNr: P27164

Manifest för hopplösa

av Åsa Asptjärn

5 vol. (404 s. tryckt punktskrift)

Den andra boken om Emanuel Kent. Nu har Emanuel insett vikten av att ha mål i livet. Även ett ouppnått mål är ett mål. Så han gör ett manifest för sig själv och andra hopplösa. Främst går manifestet ut på att undvika förändring, att ducka. Det är det viktigaste Emanuel lärt sig under höstterminen i nian. Bästa kompisen Tore utvecklas i en annan riktning. Det enda som verkar vara bestående i Emanuels liv är hans förmåga att ställa till det.

MediaNr: P27230

I ljusets makt

av Leigh Bardugo

7 vol. (666 s. tryckt punktskrift)

Alina Starkov är en av alla fattiga, föräldralösa ungdomar i landet Ravka som härjas av krig. En miljö inspirerad av Ryssland, tidigt 1900-tal. Efter uppväxten på barnhem hamnar Alina i armén. När Alinas vän Mal blir allvarligt skadad visar det sig att Alina har en uråldrig magisk kraft. Hon förs till landets magiska elit Grishan, som tränar hennes förmågor. Alina lever där i lyx, under Skuggmästarens beskydd, men vet inte vem hon kan lita på.

MediaNr: P27229

Kurragömma

av Petrus Dahlin

3 vol. (257 s. tryckt punktskrift)

Efter att pappan omkommit i en olycka reser Astrid och hennes mamma till Spanien för att umgås. Men mamman måste åka iväg på ett jobb och Astrid stannar ensam kvar i huset de hyrt. Snart börjar kusliga saker hända. Det syns våta fotspår på terrassen och mannen i affären påstår att spökena kommer att ta Astrid. Badsjön, som egentligen är en damm, har en mörk historia. Barn vill leka kurragömma vid sjön. De börjar bete sig underligt.

MediaNr: P27179

En mördarkatts dagbok

av Anne Fine

66 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Den egensinniga katten Tuffy berättar här i sin dagbok om hur det är att vara en cool mördarkatt. Tuffy kan inte förstå varför lill-matte Ellie tycker det är hemskt att han kommer hem med döda småfåglar och möss. När Tuffy släpar in grannarnas kanin Stampe genom kattluckan drabbas hela familjen av katastroftankar. Vad ska grannarna säga? Hur ska de dölja det faktum att Tuffy dödat Stampe? Men är det verkligen Tuffy som är skyldig?.

MediaNr: P27170

Mördarkattens återkomst

av Anne Fine

74 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Härliga tider! Familjen ska åka på semester och Mördarkatten Tuffy ser fram emot vilda nätter ihop med stans kattgäng. Men det blir inte alls så. Mamma i huset anlitar kyrkoherden som kattvakt. I sin dagbok berättar Tuffy själv om hur han blir tvungen att rymma. Han hamnar då i förvecklingar och dockkläder hemma hos grannflickan Melanie. Tillvaron blir alltmer dråplig innan semesterveckan är slut. Kul berättat i korta kapitel.

MediaNr: P27168

Fången i Arrida

av John Flanagan

10 vol. (954 s. tryckt punktskrift)

Del 7 i serien som börjar med Gorlans ruiner. I en tillbakablick följer vi Will i ett äventyr som utspelar sig tiden mellan de tidigare böckerna Slaget om Skandia och Den förtrollade skogen, året innan han blev spejare. Halts bröllopsfest blir hastigt avbruten av skandernas sändebud vars överjarl, Erak, har tagits som gisslan. Will och hans vänner måste ta sig till Arrida för att överlämna lösensumman och frita Erak.

MediaNr: P27191

Slaget om Skandia

av John Flanagan

7 vol. (637 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Gorlans ruiner. Will och Evanlyn har gömt sig i en stuga i de skandiska bergen. När den hårda vintern lider mot sitt slut gör de sig redo att fly från landet. Men mystiska ryttare tillfångatar Evanlyn, och Will följer i deras spår. Men till och med spejarens lärling har svårt att övermanna sex vildsinta temujai-krigare. Samtidigt har Halt och Horace fortsatt sökandet efter sina vänner.

MediaNr: P27134

Full galopp på Flinga

av Inger Frimansson

4 vol. (326 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien Kona-klubben som börjar med Rida på Golden. Frossan, Bojan och Fiona står inför sitt livs äventyr. De ska resa till Island och besöka en islandshästuppfödare. Där väntar den vita hästen Flinga, den vackraste av alla islandshästar. Fiona är orolig för att hennes familj inte ska ha råd med resan. Men vännerna i Kona-klubben kläcker en smart idé.

MediaNr: P27192

Alvas bästa sommarlov

av Pernilla Gesén

3 vol. (325 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tolfte boken om Alva. Alva har slutat lågstadiet och det är sommarlov. Tillsammans med sin mamma och Fabians familj ska hon vara flera veckor i ett hus. I hemlighet har Alva bjudit ut några gäster till midsommar. Men hon hinner inte tänka på det för hunden Alf blir väldigt sjuk. Under sommaren går också ett perfekt bröllop av stapeln. Kanske är det som mamma säger att ju fler människor man älskar desto rikare är man.

MediaNr: P27112

Skorpionens skugga

av Pia Hagmar

2 vol. (147 s. tryckt punktskrift)

Femtonde fristående boken om Dalslandsdeckarna. Kompisarna Leo, Henke, Aron och Myggan är ute i skogen för att plocka svamp. Henke hittar ett uppbrutet kassaskåp, en del kringspridda dokument och en tusenlapp! Dalslandsdeckarna polisanmäler saken. När de sedan på egen hand vill lämna tillbaka tusenlappen till dess förmodade ägare kommer de farligt nära en otäck familjehistoria med kvinnomisshandel.

MediaNr: P27148

Cirkusdeckarna och juvelmysteriet

av Dan Höjer

2 vol. (155 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 11 i serien om cirkusdeckarna, tvillingarna Kaspar och Katinka på Cirkus Pommery. Smyckesbutiken i Karlstad rånas på juveler och tvillingarna tar upp jakten på bovarna. De jagar skurkar på Rådhusets tak, blir tillfångatagna och kommer underfund med att juveler har smugglats in i ett pepparkakshus. Återigen är dramatiken stor i ett roligt och fartfyllt äventyr.

MediaNr: P27201

Flickan med silverskorna

av Alice Kassius Eggers

4 vol. (298 s. tryckt punktskrift)

Det är jullov och Mika vet inte vad han ska hitta på. Hans mamma har inte tid med honom och han har inte lust att ringa en kompis. En morgon ser han en mystisk figur smyga över den öde skolgården. Det visar sig snart att figuren behöver hjälp och att det just är Mika som måste hjälpa henne. Men kommer han, som är en helt vanlig kille, att klara det?.

MediaNr: P27195

Dödligt misstag!

av Lena Lilleste

3 vol. (307 s. tryckt punktskrift)

Del 10, fristående, i serien om deckarparet Tommy och Flisen. Linda börjar i Tommys och Flisens klass efter sommarlovet. Hon har ett farligt extraknäck. Efter att ha bestämt träff på nätet med äldre män rånar hon dem sedan. När Tommy och Flisen en kväll blir vittne till ett sådant rån inser de att Linda denna gång gett sig på fel person. De blir indragna i en härva med förgreningar ända upp till regeringsnivå.

MediaNr: P27166

Hälsningar från havets botten

av Christina Lindström

5 vol. (429 s. tryckt punktskrift)

Första dagen på musikgymnasiet. Redan på uppropet slår hjärtat en volt när Fille ser Hanna - Filles barndomskärlek, tjejen som flyttade från skolklassen och deras stad i fyran. Det blir en stark men trevande kärlekshistoria kantad av sorg och trasiga familjer. Hanna är svår att komma inpå livet. Genom Fille berättas om ungdomar som har det svårt på olika sätt, men försöker hitta sin egen väg i livet. Det är både roligt och sorgligt på samma gång.

MediaNr: P27200

Välkommen till landslaget!

av Magnus Ljunggren

2 vol. (110 s. tryckt punktskrift)

13-årige Zacke är fotbollsspelare i Stuvsta IF. Han är egentligen inte en särskilt bra spelare, men drömmer om att göra snygga mål. När svenska herrlandslaget kommer på besök får han sitt livs chans. En rolig förväxlingshistoria skriven i samarbete med fotbollsspelande ungdomar i Huddinge, som deltagit i projektet Läsa IF. Lättläst.

MediaNr: P27138

Som eld

av Sara Lövestam

4 vol. (378 s. tryckt punktskrift)

På en ö i Stockholms skärgård möts Anna och Lollo. Anna och hennes pappa bor i en enkel stuga. Lollos familj är nyinflyttade till ett stort rikemanshus. En kväll är Anna på väg att lägga ut nät. Då följer Lollo med henne i båten och det blir upptakten till ett sommaräventyr laddad av känslor, dofter och mjuk hud mitt i den magiska skärgårdsidyllen. Förälskelse med doft av eld. Flickorna för berättelsen framåt i vartannat kapitel.

MediaNr: P27222

Ett folk utan land

av Melina Marchetta

10 vol. (940 s. tryckt punktskrift)

För tio år sedan blev kungafamiljen i Lumatere brutalt mördade och en förbannelse lades över landet. Sedan dess får invånarna inte lämna Lumatere och landet präglas av motsättningar. Finnikin lever utomlands i exil och försöker hjälpa människor på flykt. I ett kloster träffar han den unga kvinnan Evanjalin. Hon säger sig kunna leda honom till Lumateres rätte tronföljare - den som kan häva förbannelsen - med hjälp av sina drömmar.

MediaNr: P27250

Elfrid och Leos bästaste jul

av Pernilla Oljelund

4 vol. (378 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fristående fortsättning på Elfrid och Milas riktiga jul. Leo, 9 år, tror inte på tomten. Men han tror på sig själv. Det säger hans pappa är det viktigaste om man vill bli bäst i fotboll. Leo blir förvånad när tomtenissan Elfrid Nilsson plötsligt dyker upp och berättar att tomten har skickat henne för att hjälpa till. Men hur ska hon kunna hjälpa till? Hon är ju helt värdelös på fotboll.

MediaNr: P27131

Hennes hämnd : historisk äventyrsroman

av Emmuska Orczy

5 vol. (355 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Den röda nejlikan. Juliette de Marny har svurit att hämnas sin bror, som dödats i en duell i Paris på 1780-talet. Några år senare, under franska revolutionen, anger hon broderns baneman för högförräderi men hotas själv av giljotinen. Röda nejlikan ingriper.

MediaNr: P27152

Divergent

av Veronica Roth

10 vol. (905 s. tryckt punktskrift)

Beatrice har vuxit upp i ett dystopiskt Chicago som är indelat i fem falanger. När invånarna fyller 16 år genomgår alla ett test för att se vilken falang man tillhör. Beatrice känner sig osäker på om hon ska satsa på att tillhöra samma falang som den hon växte upp i, eller försöka satsa på en ny. När det så blir dags för testet går det inte alls som Beatrice tänkt sig. Hennes framtid är osäker och för att klara sig måste hon vara riktigt tuff.

MediaNr: P27218

Stjärnstenen

av Jo Salmson

5 vol. (456 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Drakarnas öde. Stjärnstenens kraft kan förstöra en hel värld men också varna för faror. Neas mamma var en av Demars drakriddare. Pappa Belon var stjärntolkare och dödades i kriget mot häxmästaren. Fenel är nu stadens ende stjärntolkare. Om det visar sig att Nea också har gåvan blir hon hans lärling. Men Nea inser att fara hotar. Hon skulle behövt Demars drakar, som hennes mamma tvingades lämna när hon övergav sin familj.

MediaNr: P27144

Sommar i Stora skogen

av Ulf Stark

3 vol. (220 s. tryckt punktskrift)

Andra boken om tomten Vrese i Stora Skogen. Det är sommar och Vrese vädrar ut vintern ur stugan. I kaninernas håla under den väldiga eken är det full fart. De vuxna pratar om midsommar och hur mycket som kan hända då. Plötsligt sveper ett oväder in genom skogen och alla djuren flyr till Vreses gård. Den nye kaninpojken Aki skadas allvarligt men kaninflickan Nina ger inte upp hoppet om honom. Så blir det midsommar med bröllop och kalas.

MediaNr: P27154

Fågelöns hemlighet

av Christina Wahldén

3 vol. (283 s. tryckt punktskrift)

Malva bor på en ö i skärgården och hon älskar att segla ut på havet med sin jolle. Den här sommaren kommer grannarnas barnbarn Neo till ön under lovet. Han är allergisk mot allt. Selma, en bortskämd tjej från stan flyttar in i huset intill. En dag när de åker ut med Malvas båt blir det oväder och de tvingas söka skydd på en ö som är ett fågelreservat. De hittar en karta som verkar ha med deras ö att göra och hamnar i famnen på några skummisar.

MediaNr: P27143

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Elefantstenen

av Emelie Östergren

[27] s., 25 bl. tryckt punktskrift

Charlie får en papegoja i födelsedagspresent. En fin grön fågel i bur. Men den ser så ledsen ut. Charlie tar med buren ut till sin favoritplats för att pigga upp fågeln. När hon öppnar luckan flyger fågeln iväg. På platsen ligger en jättestor sten. När Charlie skriker efter fågeln börjar stenen prata, reser sig och blir en elefant. Elefantstenen hjälper Charlie att leta rätt på fågeln. Enkel berättelse där vardagen övergår i magisk realism.

MediaNr: P26990

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Kurt och Kio vill ha kul

av Lisen Adbåge

26 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Kurt och Kio är i parken en lördag. Där är fullt med folk som gör saker. Alla verkar ha så kul. Utom Kurt och Kio. De vill också ha kul. Därför börjar de prova olika sätt att ha kul med varierande framgång. Vad man tycker är kul visar sig vara högst personligt.

MediaNr: P26992

Alla tre vilar

av Maria Nilsson Thore

25 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Småbarnsbilderbok om förskolans vilostund då barnen lyssnar på saga och kanske sover en stund. Alla tre bäddar skönt med kudde och gosedjur. Ester har för busiga gosedjur så hon somnar först när vilan är slut.

MediaNr: P27017