Nya punktskriftsböcker oktober 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 129 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Kain

av Bengt Anderberg

6 vol. (513 s. tryckt punktskrift)

Kain är ett glödande anatema över kriget, en stridsskrift för individens rätt och rättigheter. Romanen utlöste en våldsam debatt på grund av de tabubelagda ord, som författaren använde i några av bokens kärleksskildringar.

MediaNr: P24359

Sagor och berättelser. Andra samlingen

av Hans Christian Andersen

Andra samlingen: 7 vol. (686 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P24365

Sagor och berättelser. Fjärde samlingen

av Hans Christian Andersen

Fjärde samlingen: 9 vol. (824 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P24363

Sagor och berättelser. Första samlingen

av Hans Christian Andersen

Första samlingen: 8 vol. (778 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P24366

Sagor och berättelser. Tredje samlingen

av Hans Christian Andersen

Tredje samlingen: 9 vol. (806 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P24364

Dödande dokument

av Michael Bar-Zohar

7 vol. (590 s. tryckt punktskrift)

Några dokument i engelska riksarkivet spelar en huvudroll i denna spionthriller. Dokumenten kan avslöja namnet på en toppman i Kreml, som är amerikansk agent.

MediaNr: P26798

Dolda avsikter

av Laila Brenden

5 vol. (475 s. tryckt punktskrift)

Del 29 i serien Fjällrosor. Det är mycket att stå i på Övre inför flytten till sätern. Men på fjället är det ljust och milt. Säterstugorna är i ovanligt bra skick efter vintern. Björg ser på sin husfru Rise att hon inte ska fråga hur det kan komma sig att det är nystädat. Edvin och Rise reser snart till England för att fira väninnan Alices bröllop. Men det visar sig att någon vill grumla brudparets lycka.

MediaNr: P27280

Atala

av François-René de Chateaubriand

3 vol. (171 s. tryckt punktskrift)

Atala, indianhövdingens sköna dotter, blir förälskad i krigsfången Chactas och befriar honom. De flyr tillsammans genom vildmarken. Förf., fransk författare och politiker, 1768-1848.

MediaNr: P24471

Alfabet

av Inger Christensen

100 s. tryckt punktskrift

I.C. 1935-2009 , dansk poet vars diktning påverkat många andra nordiska poeter samt en bred allmänhet. Dikterna i Alfabet är uppbyggda enligt 1200-talsmatematikerns Fibonaccis talserie 1,2,3,5,8,13,21 osv. Den första dikten består endast av ord på a, den andra ord på b osv. Den stränga formen balanseras av I.C:s livsbejakande och bildrika poesi, som låter allt jordiskt träda fram i hela sin rikedom.

MediaNr: P27248

Östersjöns pärla

av Kjell Fridh

8 vol. (690 s. tryckt punktskrift)

Skildring från Gotska Sandön - Östersjöns pärla - på 1800-talet, som bygger på dokumentärt material. Den originella och viljestarka Madame Söderlund kom till ön från fastlandet med sin man, blev tidigt änka och fick arbeta hårt för att försörja sig själv och sina två söner.

MediaNr: P24519

Råttan i skansen

av George Gibson

7 vol. (590 s. tryckt punktskrift)

Sjöroman om ett gammalt trampfartyg som krisåret 1929 i hårt väder på Nordatlanten driver redlöst efter roderhaveri.

MediaNr: P24536

Börja leva

av Nadine Gordimer

5 vol. (413 s. tryckt punktskrift)

Paul Bannermann är en ung ekolog i Sydafrika som forskar kring miljöförstöring som orsakas av kommersiella intressen. När han själv drabbas av cancer och måste strålbehandlas tillbringar han en isolerad tid i sina föräldrars hem. Han tvingas tänka igenom sitt liv, sina ställningstaganden och sina relationer till de närmaste. Det personliga blandas med det allmänna i en samhällskritisk syn på de globala miljöproblemen.

MediaNr: P27330

En god gärning

av Christina Granbom

8 vol. (714 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien om polisinspektör Mildred Carlesten. Efter att ha våldtagits av kyrkoherde Fast föder Mildred en dotter. Graviditeten har varit svår och hon vill tillbaka till arbetet så fort som möjligt. Snart startar Mildred en egen utredning. Det pågår en kamp på gatorna, mellan någon som vill rädda stadens prostituerade kvinnor och andra som vill ha dem kvar där de är. I bakgrunden vakar kyrkoherden som vill ta tillbaka sitt barn.

MediaNr: P27323

Gartru Grinds son : dramatiskt släktepos i gotländsk miljö

av Anna Kajsa Hallgard

7 vol. (641 s. tryckt punktskrift)

Rapsodisk berättelse om lantbrukarsläkten Grinds öden under 1900-talets första decennier. Då Erik gifter sig med pigan Anna, tvingas han lämna släktgården Grinds till den svagare brodern Sven. Miljö: södra Gotland.

MediaNr: P24599

Dikter i mitt ljus

av Ella Hillbäck

62 s. tryckt punktskrift

Ella Hillbäck, 1914-1979, var en poet som i sina verk ofta bearbetade det mänskliga ansvaret med att vara "Gud i världen". I denna diktsamling, som utkom postumt 1980, möter man än en gång hennes märkligt genomlysta poesi, innerlig och intensiv i ett slags naivistisk mystik.

MediaNr: P24736

Fjällgraven : kriminalroman

av Michael Hjorth

13 vol. (1227 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Två kvinnor som fjällvandrar i Jämtlandstriangeln upptäcker en skeletthand som sticker upp från flodbanken. När lokal polis kommer till platsen finner man sex nergrävda lik, två av dem barn. Riksmordkommissionen med Bergman kallas in. Identifieringsarbetet visar att två av de döda är ett holländskt par som rapporterades försvunna 2003. Men de övriga fyra, en familj, kommer de ingenstans med.

MediaNr: P27293

Marchingtons onda arv

av Isabelle Holland

8 vol. (696 s. tryckt punktskrift)

Annorlunda politisk thriller. Dels är huvudpersonen kvinnlig, dels saknas de vanliga thrillerkännetecknen, men våldet som motiv finns. Kanske ett mellanting av thriller och "herrgårdsroman".

MediaNr: P24747

Ödemarksprästen

av Harald Hornborg

7 vol. (599 s. tryckt punktskrift)

Skildring av 1700-talets obygder vid gränsen mot Ryssland. Huvudpers. är f.d. slottsprästen Ryselius, som av ett oblitt öde kastas ut i den finska ödemarken. Harald Hornborg 1890-1976.

MediaNr: P24762

Barfotaflickan : roman : [en roman om barnmorskan Cecilia Lund]

av Katerina Janouch

10 vol. (871 s. tryckt punktskrift)

Del 8 i serien som börjar med Bedragen. Barnmorskan Cecilia Lund fyller fyrtio. Varannan vecka har hon barnen i sin lägenhet. De har vuxit och Cecilia kan satsa mer på sitt arbete. En natt föder en papperslös kvinna en pojke på förlossningen. Dagen efter är hon spårlöst försvunnen men har lämnat babyn kvar. Samtidigt händer dramatiska saker i Cecilias familj. Både sonen Marcus och modern Christina drabbas.

MediaNr: P27308

Prostinnans regemente : roman

av Ingvar Laxvik

7 vol. (584 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med En Herrans präst. "Pappersprästen", Sven Norrie, som är änkling, förälskar sig i och gifter sig med en lärarinna. Trots ett lyckligt äktenskap upplever Norrie problem i sitt arbete och visavi delar av sin församling.

MediaNr: P24835

Camera : roman

av Eva-Marie Liffner

6 vol. (552 s. tryckt punktskrift)

Johanna Hall, medelålders fotograf, ärver av sin farbror Jacob en bunt med svårtydda och märkliga fotografier. De verkar föreställa andeväsen och bleka barn och är tagna av Jacob år 1905 när han arbetade i London. Johanna reser själv till London för att söka svaret på deras gåta. Hon finner ett spår till ett teosofiskt samfund med mystiska seanser. Mångbottnad historia berättad på olika tidsplan.

MediaNr: P27334

Med egna ögon

av Josefine Lindén

3 vol. (268 s. tryckt punktskrift)

Musikern Johan Häglerud föds med en grav synnedsättning som gradvis blir värre och värre. På högstadiet försvinner synen helt. Men så vid 19 års ålder återfår han plötsligt synen. Ingen kan förklara varför. Det kommer som en chock och Johan upplever det inte som enbart något positivt. Han blir snabbt en del av det utseendefixerade samhället, och hans identitet kraschar när han inte längre är en del av den grupp han tidigare identifierat sig med.

MediaNr: P27347

Ostindiefararna

av Evert Lundström

7 vol. (658 s. tryckt punktskrift)

Historiska romaner om Svenska Ostindiska Compagniets verksamhet. - Skeppet Riksens Ständer avseglar 1760 från Göteborg mot Kanton. Berättare är andre styrman Petter Wedeman.

MediaNr: P24912

A. P. Rosell, bankdirektör

av Vilhelm Moberg

9 vol. (839 s. tryckt punktskrift)

Satirisk roman, som utspelar sig i Allmänninge municipalsamhälle, där en tidningsman i samband med en 50-årsdag upptäcker en lokalpamps mindre fläckfria sidor. Teckningen av personer och förhållanden är gjord med förf:s ilska över den egennytta, samvetslöshet och ohederlighet som med tiden fått breda ut sig i det offentliga livet.

MediaNr: P24977

De dunkla butikernas gata

av Patrick Modiano

5 vol. (408 s. tryckt punktskrift)

Privatdetektiven Guy Roland plågas av minnesförlust efter en mystisk olycka för femton år sedan. När han försöker hitta sin rätta identitet leder spåren honom till andra världskriget och till en man som arbetade på dominikanska legationen i Paris under det tagna namnet Pedro McEvoy. Ju längre efterforskningarna fortskrider desto fler drag av McEvoy hittar Roland hos sig själv. P.M., 1945- , fransk författare. Nobelpris i litteratur 2014.

MediaNr: P24983

Bombi Bitt och Nick Carter

av Fritiof Nilsson Piraten

6 vol. (477 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Bombi Bitt och jag. Skånsk motsvarighet till Tom Sawyers och Huckleberry Finns äventyr som utspelas i början av 1900-talet. Pojkarna läser Nick Carter och upplever själva hårresande situationer och förvecklingar.

MediaNr: P25294

Gränsland : andra delen i trilogin om Tore Gudmarsson

av Albert Olsson

10 vol. (881 s. tryckt punktskrift)

Del 2 av en historisk romansvit i tre delar inledd med Sand. Det hela utspelas på den halländska landsbygden på 1600-talet. Skattebonden Tore Gudmarsson leder böndernas kamp mot godsägaradeln. Det är en orostid som domineras av försvenskning av Halland. God historisk miljöskildring.

MediaNr: P27313

Sand : första deln i trilogin om Tore Gudmarsson

av Albert Olsson

10 vol. (878 s. tryckt punktskrift)

Del 1 av en historisk romansvit i 3 delar från tiden för Hallands försvenskning på 1600-talet. Om skattebonden Tore Gudmarsson i Haverdal och hans strid mot sanden och herremansförtrycket. God historisk miljöskildring.

MediaNr: P27243

Tore Gudmarsson : tredje delen i trilogin om Tore Gudmarsson

av Albert Olsson

9 vol. (822 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Sand. Handlingen utspelas i Halland på 1600-talet. Efter anslutningen till Sverige har Tore Gudmarsson mer än någonsin trätt fram som böndernas ledare. Han har tagit säte i bondeståndet och både i riksdag och privat inför Karl XI hävdar han, med samma oförskräckthet som alltid, böndernas rätt. God historisk miljöskildring.

MediaNr: P27328

I skymningen sjunger koltrasten : en roman

av Linda Olsson

6 vol. (498 s. tryckt punktskrift)

I en trappuppgång på Söder i Stockholm bor tre ensamma individer: änkemannen Otto som har ägnat hela livet åt böcker, den nyinflyttade Elisabeth och den unge serietecknaren Elias. Alla har hamnat i en återvändsgränd i livet. Elisabeth blir till en figur, kallad Koltrasten, i Elias serier. När de båda slutligen får kontakt lånar hon ut en roman till honom. Mödosamt läser han den trots sin dyslexi. Otto delar också gärna med sig av sina läsäventyr.

MediaNr: P27346

Din för evigt

av Bente Pedersen

8 vol. (699 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien om Huset Arent. Vanda har bestämt sig. Förnuftet säger att det enda rätta är att trygga barnens och Huset Arents framtid, även om känslorna säger något annat. Och snart fattar hon beslutet som ska besegla hennes öde. Vanda ordnar en bal för att fira brodern Antons giftermål med Amalie. Men det visar sig snart att de inte är de enda som ingår löften under festen.

MediaNr: P27343

Bombmakaren och hans kvinna : en roman om ett brott

av Leif G. W. Persson

14 vol. (1313 s. tryckt punktskrift)

Kriminalroman. Måndagen den elfte maj. Den operativa chefen på Säkerhetspolisen, Lisa Mattei, blir uppringd av sin chef. Samtalet förändrar allt och nationen sätts i förhöjd beredskap. Liza och hennes spaningsteam åker redan samma kväll till södra England för att träffa Jeremy Alexander på MI6, i ett annat ärende. Sedan inleds jakten på en familj i en svensk småstad som befaras planera ett självmordsattentat på Skansen under nationaldagsfirandet.

MediaNr: P27351

Poesi 1980

3 vol. (220 s. tryckt punktskrift)

Författarskap, som haft sina höjdpunkter under 1970-talet, oberoende av när förf:na debuterat. Bidrag av både väletablerade förf. som Tunström, Sonnevi och Norén och stencilförlagens entusiaster som Per Helge, Eric Fylkeson och Bruno K. Öijer. I förordet diskuteras poesidebatt och förlagssituation.

MediaNr: P25504

En svensk tragedi : roman. Ett prima liv

av Bunny Ragnerstam

Ett prima liv: 9 vol. (775 s. tryckt punktskrift)

Fortsättningen på En svensk tragedi. Uppkomlingen. Bertil Larsson fortsätter sin klättring i samhället via idrotten och kontakter inom industrin, men hans liv slutar i tragik. Skildringen interfolieras av in- och utrikespolitiska händelser samt snabbporträtt av kända personer. Tid: 1940-60.

MediaNr: P25133

En svensk tragedi : roman. Uppkomlingen

av Bunny Ragnerstam

Uppkomlingen: 8 vol. (708 s. tryckt punktskrift)

"Uppkomlingen" heter Bertil Larsson. Författaren skildrar hans uppväxt från barnaåren i bruksmiljö på 1920-talet till 1939, när han påbörjar ingenjörsutbildning. Hans skicklighet i fotboll ger honom chansen till karriär. Skildringen varvas med korta faktaartiklar om tiden, biografiska notiser om politiker etc.

MediaNr: P25134

Levnadskonster : lyrisk polemik om det rätta, det sanna, det sköna

av Marie Louise Ramnefalk

78 s. tryckt punktskrift

Ironisk och spirituell lyrik med allvarsamma undertoner. Förf. skiver om sin besvikelse över förlorade ideal och intellektuellt förfall.

MediaNr: P25135

Den långa sommaren

av Phillip Rock

8 vol. (739 s. tryckt punktskrift)

Del 1 av en roman som delats upp i två delar. Handlingen här utspelas mellan juni 1914 och april 1915 och pendlar mellan en inträngande skildring av den slutna värld, som den engelska högadeln representerade, och en lika initierad skildring av ställningskriget på Gallipolihalvön.

MediaNr: P25162

Stefania och livet före detta

av Herbert Rosendorfer

5 vol. (379 s. tryckt punktskrift)

Hjältinnan i den här romanen är en ganska obetydlig kvinna i modern tid som genom en rad omständigheter får "återvända" till ett tidigare liv som slottsfru på 1760-talet. 1700-talets sätt att leva jämförs med 1900-talets på ett fantasieggande sätt.

MediaNr: P25167

Spökskrivaren

av Philip Roth

4 vol. (361 s. punktskrift)

Nathan Zuckerman, ung man med författardrömmar, besöker sin idol, den åldrande mästerförfattaren Lonoff. Mellan dem, författarens hustru och hans kvinnliga protegé, utspelas ett kammarspel med många dörrar och utvikningar. Konstens och kärlekens krav, den judiska särarten, relationerna mellan föräldrar och barn är några av bokens teman. Philip Roth, amerikanskjudisk författare, 1933-.

MediaNr: P25168

Frida Persson går upp på taket

av Hedvig Sandström

45 s. tryckt punktskrift

Ensam uppe på taket till femvåningshuset sitter Peter. Nere på gatan står poliserna som inte lyckas "prata ned" honom. Genom att helt enkelt klättra upp på taket till Peter lyckas Frida förmå honom att komma ner igen.

MediaNr: P25199

Vapen till Bagdad

av Gerald Seymour

11 vol. (990 s. tryckt punktskrift)

Thriller som utspelas i skuggan av Iraks invasion av Kuwait 1990. FBI-agenten Bill Erlichs bäste vän blir skjuten till döds på en gata i Athen. Jakten på mördarna för Erlich rakt in i den irakiska agentvärlden och det irakiska kärnvapenprogrammet - en ohygglig och livsfarlig härva. Effektivt berättad historia i högt tempo, där flera parallellhandlingar korsar varandra. Gerald Seymour, 1941- , engelsk författare.

MediaNr: P27340

Kungens kavaljer. D. 1

av Samuel Shellabarger

D. 1: 7 vol. (597 s. tryckt punktskrift)

Tiden är början av 1500-talet i Frankrike. En ung adelsman dras in i intrigerna runt kungen och får en rad farofyllda uppdrag.

MediaNr: P25316

Kungens kavaljer. D. 2

av Samuel Shellabarger

D. 2: 7 vol. (648 s. tryckt punktskrift)

Tiden är början av 1500-talet i Frankrike. En ung adelsman dras in i intrigerna runt kungen och får en rad farofyllda uppdrag.

MediaNr: P25539

Maigret och den långa flickan

av Georges Simenon

4 vol. (347 s. tryckt punktskrift)

I den parisiska sommarhettan får kommissarie Maigret besök av en storvuxen flicka med tvivelaktigt förflutet. Hon berättar en otrolig historia om ett misslyckat inbrott och ett lik i en respektabel villa. Men Maigret tar hennes berättelse på allvar.

MediaNr: P25213

Maigret och pråmdragaren

av Georges Simenon

3 vol. (277 s. tryckt punktskrift)

En elegant klädd kvinna påträffas mördad i stallet vid ett slusskafé. Vem är hon och hur har hon kommit dit? Kommissarie Maigret får hand om fallet och leder spaningarna från ett rum på kaféet. Han hyr en cykel och trampar många mödosamma mil, innan han finner gåtans lösning. En tidig Maigret-deckare från 1930.

MediaNr: P25214

Ta hand om min mor

av Kyong-suk Sin

6 vol. (520 s. tryckt punktskrift)

Ett ödesdigert ögonblick på Seouls centralstation förändrar livet för alltid för Park So-nyos familj. Hon som alltid funnits till hands, med omsorg, mat och kärlek, är plötsligt borta. Hennes vuxna barn letar överallt, sätter upp flygblad och erbjuder hittelön till den som kan hitta henne. Långsamt går det upp för familjemedlemmarna att de kanske aldrig riktigt kände henne. Kanske hade hon egna drömmar som hon för deras skulle försakat?.

MediaNr: P27294

Berättelser från Kolyma

av Varlam Sjalamov

6 vol. (548 s. tryckt punktskrift)

En samling berättelser från fånglägret Kolyma i nordöstra Sibirien, där förf. satt fängslad i sjutton år.

MediaNr: P25219

Elektra

av Sophokles

2 vol. (147 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P25540

Giftas I-II : äktenskapshistorier

av August Strindberg

11 vol. (1060 s. tryckt punktskrift)

Äktenskapsberättelser - utg. 1:a gången 1884 o. 1886 - där hård kritik riktas mot såväl kvinnor som gifter sig bara för att bli försörjda, som mot de emanciperade "blåstrumporna". Frän satir riktas mot idealisterna Ibsen och Bjørnson. Ingår i nationalutgåvan av förf:s samlade verk.

MediaNr: P25446

Botgörarna : [thrillers]

av Olov Svedelid

7 vol. (656 s. tryckt punktskrift)

Deckare i stockholmsmiljö med kriminalaren Hassel som huvudpers. Här gäller det ekonomiska brott inom läkemedelsindustrin med misshandel och mord med hjälp av hyrda "torpeder".

MediaNr: P25225

Maktens labyrint

av Julian Symons

7 vol. (607 s. tryckt punktskrift)

Under det kalla krigets 1950-tal smids planer i England beträffande ett icke preciserat land bakom järnridån. Den gamle frihetskämpen Jacob Arbitzer skall återvända till sitt hemland efter landsflykten i England. Han sägs vara den ende som kan ena motståndsgrupperna i landet och störta regimen. Skildring av spionage och kontraspionage med många överraskande vändningar i intrigen.

MediaNr: P25226

Resa till Delphi

av Margit Söderholm

Roman. Miljön är 1950-talets Grekland. En brokig skara turister av skilda nationaliteter åker på en tre dagars bussfärd till Delfi. För några av resenärerna blir resan av livsavgörande betydelse.

MediaNr: P25238

Med vässad penna

av Mark Twain

7 vol. (557 s. tryckt punktskrift)

Ett urval hämtat från svåråtkomliga källor. Politisk, moralisk och religiös förljugenhet gisslas på ett aktuellt och tankeväckande sätt. Urvalet är kommenterat.

MediaNr: P25281

Skymningsflickan : [spänningsroman]

av Katarina Wennstam

10 vol. (888 s. tryckt punktskrift)

Fjärde boken med försvarsadvokat Shirin Sundin. Charlotta Lugn och Shirin Sundin bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt Molly, flickan som skriker på nätterna och inte verkar vilja leva. Samtidigt är det någon som riktar allvarliga hot mot en gymnasieskola. Kort därefter hittas en elev mördad på skolans toalett. Ett av spåren i utredningen leder till Molly och hennes döda väninna Miranda.

MediaNr: P27337

Facklitteratur

21 promenader i Stockholm. D. 2, Utkanter : i de närmaste omgivningarna

av Bo Ancker

D. 2: 6 vol. (538 s. tryckt punktskrift)

En samling "promenadkåserier" om Stockholms utkanter. Bl.a. ingår Solna, Sundbyberg och Nacka.

MediaNr: P24357

21 promenader i Stockholm. D. 3, Vattenvägar : på och utmed våra vattenvägar

av Bo Ancker

D. 3: 6 vol. (552 s. tryckt punktskrift)

Den tredje delen av "21 promenader i Stockholm" ägnas åt sjöturer och vandringar utmed Mälaren och Saltsjön; avsnitt om ett 10-tal kommuner.

MediaNr: P24356

I starens tid

av Tomas Bannerhed

3 vol. (230 s. tryckt punktskrift)

När infaller egentligen starens tid? Och hur vet göken att den är en gök? Här får vi svaren. I korta poetiska kapitel berättar Tomas Bannerhed om fåglarna på ett mycket personligt sätt. Han beskriver deras fjäderdräkter och läten, han vet något om fåglarnas plats i våra liv. Boken är ett samarbete mellan T.B. och fågelfotografen Brutus Östling, båda tidigare Augustprisvinnare. Texterna ackompanjeras i den tryckta boken av fotografier.

MediaNr: P27317

Te : från Sencha till Lapsang

av Petter Bjerke

5 vol. (458 s. tryckt punktskrift)

Grönt te, oolong-te, svart och vitt te, smaksatt te och knutet te. Indiskt, lankesiskt och kinesiskt te. I den här boken finns en mängda fakta kring världens teer samlat. Ett hundratal tesorter beskrivs utifrån smak, ursprung och vilken bryggmetod som passar bäst. Dessutom berättar boken om olika länders odling, produktion och tekultur. P.B. är mat- och dryckesskribent. V.M. är te-expert och handlar sedan 1970-talet med teer från hela världen.

MediaNr: P27285

Den franska revolutionen. 1, Bastiljen

av Thomas Carlyle

1: 9 vol. (832 s. tryckt punktskrift)

Detta dramatiskt-historiska verk, skrivet med en retoriskt uttrycksfull stil, utkom i original 1837. Den franska revolutionen framställs här som en rättfärdig dom över den gamla regimen.

MediaNr: P25518

Den franska revolutionen. 3, Giljotinen

av Thomas Carlyle

3: 10 vol. (982 s. tryckt punktskrift)

Detta dramatiskt-historiska verk, skrivet med en retoriskt uttrycksfull stil, utkom i original 1837. Den franska revolutionen framställs här som en rättfärdig dom över den gamla regimen.

MediaNr: P25520

Den franska revolutionen. D. 2, Författningen

av Thomas Carlyle

D. 2: 10 vol. (932 s. tryckt punktskrift)

Detta dramatiskt-historiska verk, skrivet med en retoriskt uttrycksfull stil, utkom i original 1837. Den franska revolutionen framställs här som en rättfärdig dom över den gamla regimen.

MediaNr: P25519

Arbete och kvinnoroll : en fabriksstudie

av Siv Ehn

5 vol. (454 s. tryckt punktskrift)

Författaren arbetade 1973-74 på en elektronikindustri. Genom sina erfarenheter från den tiden och genom kompletterande intervjuer porträtterar författaren en typisk kvinnoindustri.

MediaNr: P24637

Poltava : [berättelsen om en armés undergång]

av Peter Englund

11 vol. (994 s. tryckt punktskrift)

Kriget hade pågått i nio långa år, då Karl XII i juni 1709 befann sig vid den belägrade lilla staden Poltava i Ukraina på sin marsch mot Moskva. Förf., 1957- , skildrar det ödesdigra slaget timme för timme, katastrofen som ledde till det svenska stormaktsväldets fall.

MediaNr: P27299

1901-1939

av Tage Erlander

9 vol. (784 s. tryckt punktskrift)

I del 1 av sina memoarer skildrar f. statsministern barndom och uppväxtår i Värmland samt studietiden i Lund. Där växte det politiska engagemang fram, som förde till socialismen och till kanslihuset.

MediaNr: P25032

Fotbollsstjärnor 2014 : 50 stjärnporträtt med allt om de bästa fotbollsspelarna i världen

5 vol. (497 s. tryckt punktskrift)

Här presenteras världens 50 bästa fotbollsspelare. Välkända namn som Cech, Lampard, Lahm, Zlatan och Robben porträtteras vid sidan om nyare talanger som Neymar och Veratti. Spelarna är indelade i kapitel efter vilken position de har på planen och för varje spelare finns en faktaruta och klubbhistorik. Boken innehåller också en kort presentation av europeiska ligor och cuper, samt statistik över Champions league och Europa league 2012/13.

MediaNr: P27244

Biopolitikens födelse : Collège de France 1978-1979

av Michel Foucault

13 vol. (1284 s. tryckt punktskrift)

"Biopolitikens födelse" är namnet på en föreläsningsserie som M.F. gav vid Collège de France våren 1979. I serien försöker M.F. beskriva särdragen för den regeringskonst som tar form under 1700-talet och som har som mål att uppnå maximal effektivitet genom att styra mindre. Han jämför sedan detta med 1900-talets två nyliberala skolor - Chicagoskolan och den tyska ordoliberalismen - och diskuterar civilsamhällets roll i förhållande till staten.

MediaNr: P27238

I by och folkkommun : möten med bönder i syd och öst

av Anna Kajsa Hallgard

10 vol. (911 s. tryckt punktskrift)

Reseskildring från Turkiet, Afghanistan, Indien, Nepal, Kina och Japan. Boken behandlar särskilt jordbruket och den kulturella situationen i de olika länderna.

MediaNr: P24600

Margaretha Krook : drottningen av skrattet och gråten

av Astrid Hasselrot

4 vol. (322 s. tryckt punktskrift)

Biografi över aktrisen Margaretha Krook, 1925-2001. Boken bygger på samtal med tolv personer som stått henne nära inom artist- och privatlivet. Under flera decennier framträdde Margaretha Krook i karaktärsroller på Dramaten och vid TV-teatern. Hon medverkade också i radioprogrammet På minuten, i tv-sketcher och i Svenska Ords filmer. I boken medverkar bl.a. Hans Alfredson, Gösta Ekman, Marie-Louise Ekman, Yvonne Lombard och Jan-Olof Strandberg.

MediaNr: P27291

Clara Schumann

av Grethe Holmen

6 vol. (549 s. tryckt punktskrift)

Levnadsteckning över den berömda 1800-talspianisten Clara Schumann, denna märkliga kvinna, som trots sjuklig make (Robert Schumann) och åtta barn förmådde fullända sitt musikaliska konstnärskap och vidmakthålla det genom åren.

MediaNr: P24754

Jordens folk. Anderna

Anderna: 5 vol. (448 s. tryckt punktskrift)

Boken inleds med en artikel om sexuella mönster i olika kulturer samt en kulturhistorisk översikt om folken i Andernas bergstrakter, som sedan behandlas av olika författare, mest antropologer, i de kapitel som följer. Bland annat skildras Kogifolket i Colombia, Otavaloindianerna i Ecuador men även kulturerna före inkaväldet i Peru och Colombia, samt walesarna i Patagonien.

MediaNr: P25601

Jordens folk. Arktis

Arktis: 4 vol. (406 s. tryckt punktskrift)

Behandlar Alaska, kanadensiska eskimåer, polareskimåer, eskimåer på Grönland och Island samt samer och tjuktjer. Givande skildringar av hur människan lyckas överleva trots kyla och mörker. Dessutom visas hur Arktis, en av jordens sista outvecklade regioner, nu snabbt omformas och exploateras.

MediaNr: P25602

Jordens folk. Kina, Japan och Korea

Kina, Japan och Korea: 5 vol. (432 s. tryckt punktskrift)

Här behandlas det vidsträckta ostasiatiska landområdet samt Taiwan och de Japanska öarna. Boken inleds med ett kapitel om "Religion: människan och hennes tro", ett avsnitt som ej är geografiskt begränsat.

MediaNr: P25606

Jordens folk. Mexico och Centralamerica

Mexico och Centralamerika: 5 vol. (412 s. tryckt punktskrift)

Behandlar folk, seder och religioner i Mexico och Centralamerika i nutid och historisk tid. De flesta människorna i dessa områden är indianer, men där finns också svarta och vita, och alla varianter av blandning.

MediaNr: P25607

Jordens folk. Mindre Asien, Centralasien

Mindre Asien, Centralasien: 5 vol. (406 s. tryckt punktskrift)

Boken inleds med ett kapitel om nomadism och därefter följer faktaspäckade beskrivningar av folken i Turkiet, Iran, Afganistan, Pakistan och Sovjetiska Centralasien.

MediaNr: P25608

Jordens folk. Nordamerika

Nordamerika: 5 vol. (446 s. tryckt punktskrift)

Ögonblicksbilder från geografiskt och historiskt artskilda miljöer - indianstammar, präriefolk, religiösa sekter, förortsamerikaner, franskkanadensare, storstadsmänniskor m. fl., - kombineras med intresseväckande och lagom djuplodande interiörstudier. För alla som önskar något mer än nyhetsmedias snabbskisser av Nordamerika.

MediaNr: P25609

Jordens folk. Sovjetunionen - Sibirien och Mongoliet

Sovjetunionen - Sibirien och Mongoliet: 5 vol. (430 s. tryckt punktskrift)

Denna del behandlar stamfolken, dvs de små nomadiserande folkgrupperna i norra Asien, även om 2 kapitel ägnas de inflyttade ryssarna i Sibirien. Infallsvinkeln är socialantropologisk. Folk som jakuter, mongoler, evenker m. fl. skildras - levande och lättläst - efter rasdrag, levnadssätt, sociala system, religion och så vidare.

MediaNr: P25611

Den ungerska tragedin : memoarer av Budapests polischef under Ungernrevolten

av Sandór Kopácsi

11 vol. (992 s. tryckt punktskrift)

Författaren, sedan 1975 bosatt i Kanada, polischef i Budapest vid revolten i Ungern i oktober 1956, ger en ögonvittnesskildring av upproret och dess efterspel.

MediaNr: P25046

Kvinnornas litteraturhistoria

14 vol. (660 s. tryckt punktskrift)

Kvinnliga författare och kulturskribenter berättar om kvinnliga författare från Den heliga Birgitta fram till modern tid. Främst svenska författare, men också enstaka från övriga nordiska länder.

MediaNr: P25615

Leva med psykisk sjukdom och funktionsnedsättning

4 vol. (321 s. tryckt punktskrift)

Reportagebok om människor som lever med eller är anhöriga till personer med psykisk sjukdom eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Frågor som tas upp är till exempel hur det känns att vara i en psykos, vilka fördomar som möter personer med Aspbergers syndrom, samt hur det kan vara att leva med någon som går in i maniska perioder. Även vårdpersonal intervjuas. Författarna är elever på Journalistikprogrammet på Rosendalsgymnasiet i Uppsala.

MediaNr: P27339

Dom kallar oss rödskinn : hos navajoindianer i USA

av Stefan F. Lindberg

111 s. tryckt punktskrift

Om några av de ca 160000 navajoindianer som finns i Nordamerika i dag. Vi får följa dem i vardag och i fest.

MediaNr: P24850

Våra kolonier : de vi hade och de som aldrig blev av

av Herman Lindqvist

7 vol. (653 s. tryckt punktskrift)

Herman Lindqvist berättar här om de kolonier Sverige hade, och de kolonialiseringsförsök som misslyckades. Boken tar sin början under 1600-talets första hälft och skildrar tiden fram till 1918 då enligt författaren det sista försöket att utvidga rikets gränser med hjälp av trupper gjordes. Det är en spännande historia om sjörövare och gulddrömmar, men också skrämmande då bland annat handel med slavar förekom. H.L., 1943-.

MediaNr: P27324

Egyptisk konst

av Giorgio Lise

82 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P24880

Att skriva en roman : ett självbiografiskt avsnitt

av Ivar Lo-Johansson

86 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P24885

Agneta Horn : ett liv i trettioåriga krigets skugga

av Karin Milles

6 vol. (492 s. tryckt punktskrift)

Agneta Horn, 1629-72, var dotterdotter till Axel Oxenstierna och levde mitt i händelsernas centrum. Både hennes far och make var fältherrar i det trettioåriga kriget och hon var med dem i fält. I sin självbiografi skräder hon inte orden när hon skriver om personer hon ogillar. Språkforskaren Karin Milles har bearbetat Agneta Horns text och satt in den i sitt sammanhang.

MediaNr: P27278

Tack för titten Amerika

av Gits Olsson

3 vol. (193 s. tryckt punktskrift)

Lättsamma kåserier, publicerade i Svenska Dagbladet 1982, från bla annat New York City, Chicago, San Francisco, Buffalo Bills gravplats och Dallas.

MediaNr: P25569

Livat med Roynes : 50 år i publikens tjänst

av Royne Olsson

7 vol. (617 s. tryckt punktskrift)

Roynes orkester har funnits i 50 år och har samarbetat med bland annat Thore Skogman, Owe Thörnqvist, Gunnar Wiklund och Andrew Walter. I denna bok berättar de om en rad eskapader, påfund och hyss som har inträffat under de många turnéerna ibland annat Sverige och USA. Skottdraman, flygäventyr, biljakter, romantik och humor utlovas.

MediaNr: P27267

Palestinakonflikten

av Sune Persson

10 vol. (1016 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P25100

Hejarn borrar, släggan slår! : svensk folkdiktning kring arbetslivet

av Mats Rehnberg

Sotar-, rallar-, sjömansvisor och andra arbetssånger sjöngs som rytmisk hjälp vid tunga eller enformiga arbeten. Här ges exempel på arbetssånger med kommentarer, som sätter in dem i deras sammanhang.

MediaNr: P25140

Allemans världshistoria. D. 1, Före historien

av John Morris Roberts

D. 1: 3 vol. (284 s. tryckt punktskrift)

Del 1 av 8. Kortfattad, innehållsrik och åskådlig översikt av förhistorien alltifrån "big bang". Tyngdpunkten ligger på de förändringar, som människan åstadkommit på olika områden. För både yngre och äldre läsare.

MediaNr: P25154

Allemans världshistoria. D. 4, Skilda världar

av John Morris Roberts

D. 4: 5 vol. (448 s. tryckt punktskrift)

Del 4. Världshistoria från ca 500 - 1500 e. Kr. Boken behandlar länder i hela världen. Tyngdpunkten ligger på människornas materiella villkor och samhällets förändringar.

MediaNr: P25157

Allemans världshistoria. D. 5, En enda värld

av John Morris Roberts

D. 5: 5 vol. (438 s. tryckt punktskrift)

Denna del handlar om de århundraden från 1500-talet till 1800-talets början då européerna drog in delar av världen i sin handel och sin kolonisation, medan samtidigt viktiga förändringar i Europa förebådade den industriella tidsåldern.

MediaNr: P25158

Allemans världshistoria. D. 6, Europa träder fram

av John Morris Roberts

D. 6: 4 vol. (370 s. tryckt punktskrift)

Del 6 och 7 av denna världshistoria behandlar olika sidor av utvecklingen från 1800-talets början till 1914. I del 6 skildras framför allt, närmast ur europeisk synvinkel, de genomgripande befolkningsmässiga, tekniska och ekonomiska förändringarna samt i några kap. de av européer bebodda delarna av världen.

MediaNr: P25159

Allemans världshistoria. D. 7, Imperiernas tid

av John Morris Roberts

D. 7: 4 vol. (364 s. tryckt punktskrift)

Författaren klargör de komplicerade orsakssammanhangen bakom imperialismen och skildrar hur denna drabbade olika delar av världen. Han tar vidare upp sociala frågor som fattigdomen, kvinnans ställning, antisemitismen med mera.

MediaNr: P25160

Boktjuvarna : jakten på de försvunna biblioteken

av Anders Rydell

13 vol. (1010 s. tryckt punktskrift)

De nazistiska bokbålen i 1930-talets Tyskland har uppmärksammats och beskrivits. Mindre känt är att nazisterna också plundrade tusentals bibliotek och stal miljontals böcker runt om i Europa. Bland plundrarna fanns SS-ledaren Heinrich Himmler, som ville upprätta ett arkiv över "rikets fiender" och ideologen Alfred Rosenberg, som ville skapa ett nytt nazistiskt forsknings- och högskoleväsende. Författaren A.R. har rest i boktjuvarnas spår.

MediaNr: P27305

Skams gator

av Gunnar E. Sandgren

4 vol. (287 s. tryckt punktskrift)

Titeln syftar på ett otillgängligt och svårforcerat område där författaren brukar jaga. Han berättar här om en säsongs jakt från sommarens morkullsjakt till vinterns harjakt.

MediaNr: P25194

Självporträtt

av Jean-Paul Sartre

4 vol. (323 s. tryckt punktskrift)

En intervjubok, där Sartre berättar och reflekterar om och kring sitt liv och sin samtid. Han berättar om kärlek, filosofi, liv och död m.m. Ett avsnitt innehåller ett samtal mellan Sartre och Simone de Beauvoir om kvinnokampen.

MediaNr: P25200

Julen förr i tiden

av Ebbe Schön

3 vol. (227 s. tryckt punktskrift)

Författaren, folklivsforskare, beskriver hur julen firades i det gamla bondesamhället. Texten bygger på uppteckningar samlade i folkminnesarkiven.

MediaNr: P25206

John Bunyan - förkunnare - författare

av Alfons Sundqvist

8 vol. (725 s. tryckt punktskrift)

Lättläst och saklig biografi över författaren till "Kristens resa". Läsaren får en inblick också i de sociala och politiska förhållandena i 1600-talets England.

MediaNr: P25222

Resa utan gränser : om religiös erfarenhet : texter och tankar

av Dorothee Sölle

4 vol. (334 s. tryckt punktskrift)

Med meditativ stil och stark känsla för mystik skriver författaren, numera teologiprofessor i USA, om "resan bort" i meditation och försjunkande för att finna sin identitet och om "återresan" till världen och ansvaret för den.

MediaNr: P25239

Bondpojke i ungt sekel i Småland : minnen

av Helmer Teleman

5 vol. (421 s. tryckt punktskrift)

Från trakterna kring Nybro i Småland tar förf. upp händelser från tiden 1903-20. Han återger minnen från skoltid, från jord- och skogsbruk förr. Framför allt skildras, med många anekdoter, de människor han levde bland.

MediaNr: P25248

Tio bilder till musiken

av Alf Thoor

5 vol. (430 s. tryckt punktskrift)

Personligt hållen genomgång av tonsättare: Bach, Mozart, Haydn, Beethoven, Berwald, Debussy, Schönberg, Stravinskij, Rosenberg och Blomdahl. AT, tidn. Expressens politiske redaktör, och även dess musikskribent, sätter in tonsättarna i sitt tidssammanhang där politik och konst utövar påverkan. I varje kap. avhandlas ett musikstycke av tonsättaren i fråga. Studiehandledning ingår.

MediaNr: P25252

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Häxfeber

av Leif Esper Andersen

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

En pojke ser sin mor brännas på bål som häxa. Han flyr och träffar så småningom en man, som lever i en koja i skogen. Här får han stanna en tid.

MediaNr: P24369

Stormens öga

av Leigh Bardugo

9 vol. (838 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i Grisha-trilogin, som börjar med I ljusets makt. Alina tror att hon är trygg nu när Skuggmästaren är död, men snart är hon och Mal fångar på ett skepp som styrs av en mystisk ung pirat. Och det visar sig att Skuggmästaren lever och samlar sina styrkor för att krossa världen. Alina är den enda som kan stoppa honom, men uppdraget ställer henne inför svåra val och för henne allt längre in på den mörka magins domäner.

MediaNr: P27312

Klara Ek och hunden som inte var en hamster

av Ebba Berg

18 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Klara bor med sin pappa och längtar efter ett litet husdjur. Men pappa säger nej. Så träffar pappa Malin, som har ledarhund, eftersom hon inte kan se. När Malin hälsar på har hon alltid hunden Jacky med sig. Klara tycker att Jacky är obehaglig, knuffas och luktar illa. Det är inte alls som en liten gullig hamster. Motvilligt hjälper Klara till med hunden och lär sig att acceptera den. Lättläst.

MediaNr: P27239

Djupa Ro

av Lisa Bjärbo

6 vol. (519 s. tryckt punktskrift)

I det lilla samhället Ingelstad i Småland hittas nittonårige Jonathan död mitt i sommaren, vid Djupa ro. Hans fyra närmaste vänner, David, Tove, Ludde och Paula, återvänder till sin barndomsort för att gå på begravningen. De känner varandra väl men allt har de inte pratat om. Ryktena går. Jonathan fastnade under bryggan och drunknade. Men varför badade han ensam mitt i natten?.

MediaNr: P27322

Zéphir på sommarlov

av Jean de Brunhoff

14 s. tryckt punktskrift

Apan Zephir, som går i skola i elefantlandet, åker på sommarlov hem till sin familj.

MediaNr: P26927

Katthämtningen

av Camilla Ceder

2 vol. (153 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tredje boken om Sally, djurens vän. Alla som Sally känner har ett eget djur. Hon försöker förklara för sina föräldrar hur mycket det skulle betyda för henne att få ett djur, men inget hjälper. När hennes mamma föreslår ett akvarium förstår Sally att hon måste göra något. Att hitta folk som vill bli av med kattungar är lätt, problemet är hur man håller det hemligt.

MediaNr: P27271

Fallet med den försvunna enhörningen

av Daniel Edfeldt

3 vol. (260 s. tryckt punktskrift)

Tvillingarna Nova och Simon startar en hjälparbyrå för att ha något att göra under sommarlovet. Ingenting blir sig likt när en skogstomte knackar på dörren och vill ha hjälp med att hitta ett enhörningsföl. Det blir ett kul äventyr i sagoskogen full av fantastiska väsen.

MediaNr: P27233

Den nya lärlingen

av John Flanagan

10 vol. (979 s. tryckt punktskrift)

Del 12 i serien som börjar med Gorlans ruiner. Sista boken i serien Spejarens lärling. Will har drabbats av en stor förlust. Han har helt tappat glädjen att leva och ingen har sett honom skratta på sex månader. För att han ska få annat att tänka på bestämmer Halt att Will ska ta sig an en lärling. Lärlingen orsakar uppståndelse och överraskning. Under ett gemensamt första uppdrag inträffar något där Will måste ta ett drastiskt beslut.

MediaNr: P27269

Se upp för spionerna!

av Måns Gahrton

3 vol. (287 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fjortonde boken om Hotell Gyllene knorren. Lillebror Ingo tycker att livet på hotellet är alltför inrutat. Det saknas överraskningar. Mamma Ritva, pappa Roger, storasyster Isadora och Ingo ger sig ut på en bilresa. De stannar till vid olika hotell längs vägen för att få inspiration. På mindre än en vecka har Ingo lyckats åstadkomma kaos på tre hotell. Då får Roger en idé.

MediaNr: P27276

Ficktjuvens vän

av Bo R. Holmberg

3 vol. (232 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Hittebarnet. Bröderna Måns, Grels och Örn är föräldralösa. Örn är yngst och minst av dem och det är han som får krypa in genom gluggar och fönster när de är ute och rövar skatter. När bröderna blir tillfångatagna av sex främlingar smyger Örn efter in i staden. Han träffar Marta som är ficktjuvarnas drottning. Om Örn hjälper Marta så kanske hon kan hjälpa honom att söka upp bröderna.

MediaNr: P27287

Bästisar och hemligheter

av Ellen Karlsson

3 vol. (279 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tredje boken, fristående, om Selma. Selma går i tvåan och har nu två bästisar: Snöret och klasskamraten Fabian. Och med bästisar kommer hemligheter. Selmas hemliga fågel, som varit hennes inre röst, en pickande kritiker, ska nu flytta hemifrån.

MediaNr: P27268

En fisk som heter Fabian

av Ellen Karlsson

2 vol. (164 s. tryckt punktskrift)

Det är dags för Selma att börja i en ny klass, 2b. I klassen blir hon omhändertagen av Angelica som bestämmer vad de ska göra vilket inte är kul. Men så får hon göra ett grupparbete med Fabian, en kille som älskar stenar. Selma funderar på om hon kan vara kompis med Fabian samtidigt som hon är kompis med Snöret. Snöret som hon lärde känna under sommarlovet och som hon nu längtar efter. Hemma är mamma konstigt sjuk men ingen säger varför.

MediaNr: P27209

En annan Abbe

av Katarina Kieri

3 vol. (212 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Vero hit & dit. Vero och Markus arbetar flitigt med en koja, men Abbe kommer och går lite som han vill. Det är samma sak i skolan - ibland är han där, ibland inte. Vad gör Abbe egentligen? Varför blir han så konstig när moppegänget dyker upp vid kojbygget? Det är också underligt att han vill att de ska spionera en kväll i mörkret. Till slut behöver de ställa saker till rätta för att själva klara sig undan.

MediaNr: P27310

Den fantastiska historien om katten som försvann

av Michael Morpurgo

3 vol. (242 s. tryckt punktskrift)

Lily Tregenza bor på en bondgård i en by vid havet i södra England. Året är 1943, men hennes liv påverkas knappast alls av kriget. Så en dag beordras byborna att flytta från sina hem. Byn ska bli en övningsplats för de allierade inför D-dagen. En natt rymmer Lilys katt Tips för att ta sig tillbaka till byn. Lily måste ta sig igenom taggtrådsstängslet in i den livsfarliga zonen med bomber, vapen och amerikanska soldater, för att leta efter henne.

MediaNr: P27263

Kensukes rike

av Michael Morpurgo

3 vol. (265 s. tryckt punktskrift)

11-årige Michael och hans hund spolas överbord i en storm långt ute i Stilla havet. De strandar på en ö och finner den bebodd av en japansk gammal man, Kensuke. De utvecklar en varm vänskap trots den stora åldersskillnaden och språkproblem. Livet på ön skildras med stor intensitet och realism. Mikael börjar trivas men han saknar sin familj. Kommer han någonsin återvända hem? Spännande Robinson Crusoe-berättelse.

MediaNr: P27295

Bara vara Jojo

av Niki Nordenskjöld

7 vol. (678 s. tryckt punktskrift)

I dagboksform berättar Jojo om sitt liv. Dagboken börjar när hon är 10 år och bor med sina konstnärsföräldrar, lillebror och hunden Hjalmar i ett stort hus i Göteborg. Jojo skriver osentimentalt och roligt om vardagliga händelser med kompisar, men filosoferar också om kärlek, vänskap och föräldrarnas skilsmässa. Där finns brev från Jojos pappa med små berättelser om spöken. Läsaren följer Jojo under hela mellanstadiet.

MediaNr: P27325

Tomteluvan

av Irmelin Sandman Lilius

45 s. tryckt punktskrift

Gammaldags, vänlig saga om tomten, som tappar sin luva men får en ny tack vare att Silja och Sissela skickar katten Lussa till honom med Siljas nya röda underkjol.

MediaNr: P25197

När hundarna kommer

av Jessica Schiefauer

5 vol. (389 s. tryckt punktskrift)

När Ester och Isak möts på en av festerna vid sjön förändrar de varandra. Kärleken gör dem levande. De är två unga människor i ett litet samhälle i Sverige. Den här våren löper småstadstristessen sida vid sida med de nynazistiska strömningar som blir allt synligare. En ung pojke kommer att misshandlas till döds vid en stilla sjö. Anton, Isaks lillebror var där när det skedde.

MediaNr: P27318

En liten bok om kärlek

av Ulf Stark

98 s. tryckt punktskrift

En berättelse för alla åldrar, som utspelar sig i slutet av andra världskriget, om pojken som döptes till Fred. Det blev ändå krig och hans pappa åkte iväg för att bevaka en gräns i norr. Mamma stickade vantar och strumpor åt honom för det var den kallaste vintern på evigheter. Fred blir varm av Elsa, som han är kär i. Hon har burrigt hår, pratar i näsan och är stark i armbrytning. En gång vann hon över starke Konrad i klassen.

MediaNr: P27246

Spökhuset

av Kerstin Sundh

50 s. tryckt punktskrift

Per, 6 år, yngst av 3 syskon, råkar ut för en bilolycka och skadar foten. Han vill inte gå på den när den har läkt, utan vill att alla skall bära honom. Men under en utflykt till ett spökhus råkar han ut för något....

MediaNr: P25220

Uppbrott

av Katarina Taikon

3 vol. (281 s. tryckt punkskrift)

Del 13 i serien som börjar med Katitzi. Katitzi, 15 år, bor på flickhem och får en huvudroll i en film om zigenare. Målande skildringar av filminspelningsarbetet.

MediaNr: P25244

Bänkad

av Annica Wennström

4 vol. (320 s. tryckt punktskrift)

För Sebastian, som går i nian, har fotbollen alltid stått i centrum. Han gillar gemenskapen på träningarna och Karsten, tränaren. Men så dyker Janne med sonen Ethan upp. Sammanhållningen i laget börjar krackelera. Sebastians tvivel växer sig starkare. Med hjälp av Niki, som han lär känna, börjar han ifrågasätta omgivningens krav. Dessutom vågar han närma sig Liten, en fotbollstjej som han är intresserad av.

MediaNr: P27292

Facklitteratur

Malala : orden är hennes vapen

av Karen Leggett Abouraya

41 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Malala från Pakistan fick Nobels fredspris 2014. Då var hon 16 år och hade blivit skjuten av talibaner på grund av sin kamp för flickors rätt att gå i skola. Boken berättar om hur Malala fostras av sina föräldrar till en modig flicka som lär sig använda sin röst och sina ord. Hur hennes kamp växer fram. Boken rymmer fakta om Pakistan, delar av Malalas budskap och uppgifter om hjälporganisationer. Den tryckta boken är konstnärligt illustrerad i collageteknik.

MediaNr: P27306

Världens bästa näsa, öra, öga

av Helen Rundgren

30bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Faktabilderbok om sinnena syn, hörsel och lukt hos olika djur och människan. Vem har världens bästa näsa? Tja, det beror på vad en ska använda den till. Roliga exempel på skarpa sinnesorgan och hur djur kan använda dem på fiffiga vis.

MediaNr: P27016

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Malva börjar rida

av Malin Eriksson

25 bl. tryckt punktskrift

Äntligen ska Malva lära sig rida på ridskolan. Pappa är orolig och ställer många frågor till läraren. Han är mest i vägen när han vill hjälpa till med sadel, träns och benskydd till hästen. Då får Malva istället hjälp av Cam. Det blir riktigt pirrigt, på gränsen till otäckt, högt uppe på hästryggen. Malva tvivlar, men känner att hästen är snäll och väljer att fortsätta. Då blir det bra. En dag vill hon kunna hoppa med hästen som Cam. Lättläst.

MediaNr: P27234

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Eddie och napparna

av Lisa Bjärbo

[25] s., 29 bl. tryckt punktskrift

Eddie har bestämt sig för att sluta med nappar. När han fyller år ska han skicka napparna till månen. Innan dess njuter han av dem - de är så goda och har fina färger. Så kommer födelsedagen och det blir ett högtidligt avslut. Om kvällen känns det tomt i munnen, men Eddie klarar det och känner sig stolt.

MediaNr: P27183

Guji-Guji

av Zhiyuan Chen

[33] s., 26 bl. tryckt punktskrift

Ett ägg rullar ner i ankboet. Det nya ägget är mycket större, men mamma anka märker ingenting. Hon sitter och läser. Snart börjar äggen kläckas. Ur tre ägg kommer ankungar. Ur det stora ägget kommer krokodilen Guji-Guji! Mamma anka gör ingen skillnad på sina barn. Hon lär dem simma, dyka och vanka. Så en dag möter Guji-Guji tre stora krokodiler. Och den lille krokodilen, som tror han är anka, tvingas välja sida.

MediaNr: P27162

Tåget hem : en dag med mormor

av Cecilia Torudd

[28] s., 31 bl. tryckt punktskrift

Mormor ska hämta Oskar från förskolan idag. Allt går bra och det är bara roligt. Men när de ska kliva av tåget så trycker en farbror på knappen så att dörrarna öppnas. Det ville ju Oskar göra. Oskar blir jättearg, vad ska mormor göra nu? En fin liten bok i Cecilia Torudds nya serie Barnbarnsböckerna.

MediaNr: P27177