Nya punktskriftsböcker november 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 114 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Zinkpojkar : utopins röster

av Svetlana Aleksijevitj

9 vol. (789 s. tryckt punktskrift)

Under Sovjetunionens krig i Afghanistan 1979-1989 tjänstgjorde över en miljon unga ryssar. Enligt myndigheterna hade de fredliga syften som att bygga broar. Men minst femtiotusen soldater dödades alltmedan regimen hemlighöll krigets brutalitet. De lemlästade liken efter stupade soldater skickades hem till de anhöriga i hopsvetsade zinkkistor. Här får överlevande soldater, sjuksköterskor, änkor och mödrar till stupade komma till tals.

MediaNr: P27355

En ödets gunstling

av Anne-Marie Berglund

5 vol. (436 s. tryckt punktskrift)

En novellsamling vars tema är den udda, ensamma, utanförstående människan, som saknar förmåga att bryta sig ut och förändra sin situation.

MediaNr: P24320

Den nya människan

av Boel Bermann

5 vol. (466 s. tryckt punktskrift)

I en nära framtid står människorasen inför sin utplåning eftersom det inte föds några barn längre. Paniken ligger på lut, så när barnafödandet kommer igång igen andas världen ut. Men de nya barnen är inte som de gamla - de är underligt passiva, reagerar inte som barn brukar göra. Vilka är de? Hur ska man behandla dem? Är de ens människor? Historien berättas via en kvinnas personliga anteckningar och genom fingerade tidningsklipp och rapporter.

MediaNr: P27475

Kakhuset

av Håkan Boström

2 vol. (142 s. tryckt punktskrift)

Arne kommer som lärling till ett konditori där det råder motsättningar mellan chefen och de anställda. Ska Arne vara lojal mot sina arbetskamrater eller sin chef? Efter ett missöde i bageriet vet han var han hör hemma. LL-bok.

MediaNr: P24415

Avalons dimmor

av Marion Zimmer Bradley

40 vol. (3886 s. tryckt punktskrift)

En episk skildring av Arthurlegenden ur kvinnoperspektiv. Utgångspunkt är legendens många kvinnor med A:s syster Morgaine i centrum; hon var druid och ansågs trollkunnig. Historierna om djärva riddare och tornerspel finns med, men träder i bakgrunden. Sagan är ställd mot de dimmiga och föga kända 400- och 500-talen e.Kr., en tid där legenden tros höra hemma.

MediaNr: P27342

Överlevarna : en roman om verkligheten

av Monica Braw

6 vol. (584 s. tryckt punktskrift)

Romanen är en frasfri fredspredikan. En forskare på Wennergren Center i Stockholm får i uppdrag att göra en rapport, byggd på intervjuer med de överlevande från bombningen av Hiroshima och Nagasaki. Realistisk, nästan dokumentär skildring.

MediaNr: P24421

Budskapet

av Laila Brenden

5 vol. (467 s. tryckt punktskrift)

Del 30 i serien Fjällrosor. Festen fortsätter under kvällen i Visa. Line dansar med Reier Dahl till fiolspelet. Han dansar bra och verkar aldrig vilja släppa henne. Längre bort från köpmanssonen Bjare Meyer i Bergen kan hon inte komma. Rise är nöjd med att Barnhuset går bra och att det ska bli tillökning i familjen på gården. Men oväsendet på Övre har satt igång igen och nu måste problemet lösas för alltid.

MediaNr: P27374

Sönerna

av Pearl S. Buck

10 vol. (952 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P24449

Hämnaren

av Dan Buthler

10 vol. (908 s. tryckt punktskrift)

Sjätte boken om psykopaten Christopher Silfverbielke och kriminalkommissarie Jacob Colt. Stjärnmäklaren och mördaren Silfverbielke har frigivits ur fängelset och inlett en framgångsrik karriär som kristdemokrat. På väg mot partitoppen måste han undanröja några hinder, inte minst Jacob Colt som smider sina egna hämndlystna planer vid Europol i Haag. Silvferbielke räknar med att få hjälp av sin syster Anna, men hon vill inte vara med längre.

MediaNr: P27453

Brott och straff

av Fedor Michajlovitj Dostojevskij

5 vol. (408 s. tryckt punktskrift)

Ett av den ryska skönlitteraturens mästerverk, en intensiv och djupsinnig berättelse och en enastående analys av en mördares, studenten Raskolnikovs, själsliv före och efter mordet fram till självangivelsen. Utkom på ryska 1867. LL-bok.

MediaNr: P27460

Allt att förlora

av Sabine Durrant

9 vol. (840 s. tryckt punktskrift)

Programledaren Gaby Mortimer har det perfekta livet, men allt förändras då hon en morgon hittar Ania Dudek död i en park. En mängd indicier får polisen att rikta sina misstankar mot henne och hon grips för mordet. Alla verkar övertygade om hennes skuld. När Gaby släpps fri, i brist på bindande bevis, startar hon en egen utredning för att bevisa sin oskuld, men istället upptäcker hon fler och fler saker som tyder på att hon är skyldig.

MediaNr: P27408

Dyveke : historisk roman

av Carl Ewald

10 vol. (1350 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman som är del 1 i en serie om danska drottningar. Dyveke, 1491-1517, av holländsk börd, vek och vacker, älskades av Kristian II, i Sverige kallad Kristian Tyrann. Med hennes mor, Sigbrit Willums, rådslog kungen ofta. C.E., dansk författare, 1856-1908.

MediaNr: P25858

Grevinnan Danner : historisk roman

av Carl Ewald

16 vol. (1526 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman, del 5 i en serie om danska drottningar. Louise Danner, f. Rasmussen, 1815-74, var köpmansdotter, balettdansös, modehandlerska, senare länsgrevinna och morganatiskt gift med danske kungen Fredrik VII. Sin stora förmögenhet donerade hon till välgörande ändamål.

MediaNr: P25857

Sofie Amalie Moth : historisk roman

av Carl Ewald

5 vol. (494 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman, del tre i en serie om danska drottningar. Den vackra jungfru Sofie Moth, senare upphöjd till grevinna av Samsö, 1654-1719, blev kort efter den danske kungen Kristian V:s tronbestigning hans älskarinna och fick med honom fem barn.

MediaNr: P24477

Paul : roman

av Astrid Flemberg-Alcalá

6 vol. (580 s. tryckt punktskrift)

Roman om en man i 60-årsåldern, drabbad av afasi efter en hjärnblödning. Oförmögen att leva som förr tvingas han ompröva sitt liv. Boken är en stark skildring av denna konvalescens. Författaren skapar intresse och spänning kring ett ganska grått människoöde.

MediaNr: P24497

Maktens skördar

av Ken Follett

20 vol. (1858 s. tryckt punktskrift)

Del 2, sista, av Svärdet och spiran, inledd med Stormarnas tid. Kring ett katedralbygge i Kingsbridge i 1100-talets England utspelas denna spännande, färgstarka berättelse med ett myller av människor och intriger. Vi möter bildhuggaren Jack och hans älskade Aliena, byggmästaren Tom, den fromme priorn Philip, den grymme länsherren Hamleigh och många fler, från maktens boningar till enklaste koja.

MediaNr: P27329

Stormarnas tid

av Ken Follett

16 vol. (1492 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman som utspelar sig i 1100-talets krigshärjade England. Handlingen kretsar kring byggmästaren Tom och hans familj som vandrar runt landet på jakt efter arbete. Tom är en enkel man men har en stor önskan - att få leda bygget av en katedral. En berättelse om kärlek och hämnd, ärelystnad och hjältemod.

MediaNr: P27298

Vilddjurets tal : roman

av Helmer Furuholm

6 vol. (594 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Daggormens tecken. Om händelser och människor i det småländska brukssamhället Graneby. Från 20-talet till andra världskrigets början. Bygdekrönika och kulturhistoria, frikyrkornas kamp om själarna.

MediaNr: P24523

En främling kommer hem

av Kjell E. Genberg

6 vol. (548 s. tryckt punktskrift)

En äldre svensk-amerikan, detektiv och revolverman i Vilda Västern, får i början av 1900-talet ett erbjudande om ett märkligt arbete på den bruksort, som han lämnade 40 år tidigare, oskyldigt anklagad för mord. Han återvänder och hamnar snart i nya våldsdåd.

MediaNr: P24533

Kalvskinnet : roman

av Erik Gustavsson

6 vol. (530 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman från 1600-talet. Kristina i Brusagård blir ensam, när mannen kallas ut i krigstjänst. Hennes enda ägodel är ett kalvskinn. Hon måste ge sig ut i världen för att finna sin försörjning. Del 2 i en serie inledd med 26 lod silver.

MediaNr: P24589

Nattsvärmare

av Mohsin Hamid

7 vol. (600 s. tryckt punktskrift)

Pakistaniern Mohsin Hamids debutroman från 2000 är en övertygande, livfull skildring av det moderna Pakistan. Handlingen utspelar sig i Lahore, Pakistans näst största stad, sommaren 1998. Den unge Daru arbetar på en bank och hör till dem som lever ett svalt, luftkonditionerat och oengagerat liv vid sidan av de svettiga, fattiga, som kämpar för sin överlevnad. När han förlorar arbetet förändras tillvaron radikalt.

MediaNr: P27383

Dikter

av Alf Henrikson

3 vol. (216 s. tryckt punktskrift)

Ett urval dikter, dagsverser och citat ur teaterpjäser ur förf:s tidigare produktion. Dikterna är alfabetiskt ordnade och behandlar vitt skilda ämnen, t. ex. latmasken, solrosen och Djingis Khan.

MediaNr: P24665

Snögrav : historisk kriminalroman

av Bo R. Holmberg

6 vol. (530 s. tryckt punktskrift)

Historisk kriminalroman där länsman Harald Morell och hans medhjälpare Johan Anundsson utreder ytterligare mordfall i Ångermanland. Våren 1849 upptäcks ett lik i den smältande snön och snart finner man ytterligare ett. Morell börjar genomkorsa det vidsträckta Anundsjö i jakten på mördare. Är det samme mördare? Misstankar riktas både mot byns präst, hjonen i fattigstugan och mot en försmådd friare. Fin tidsskildring.

MediaNr: P27361

Upp i rök

av Håkan Jaensson

5 vol. (482 s. tryckt punktskrift)

Förf. är ute i ett ärende: det gäller tobaken och dess skadeverkningar. Tre rökande cancerpatienter - varav två dödsdömda - bestämmer sig för att mörda Svenska Tobaks- AB:s VD Leif G. W. Carlsson, eftersom han "säljer död till ett helt folk". Hostande och illamående av strålning och starka mediciner planlägger och utför de sin raffinerade avrättning.

MediaNr: P24707

Babyrace

av Katerina Janouch

7 vol. (678 s. tryckt punktskrift)

Chick-lit om Sandra och Emily som är bästa vänner. De jobbar nästan jämt och har knappt tid att umgås. Ändå märker de av den biologiska klockan som börjat ticka när de nu närmar sig 30. Under en middag med ganska många glas vin erkänner de för varandra att de är rätt sugna på att få barn. De bestämmer sig för att tävla om vem av dem som blir gravid först, de ska ha ett babyrace.

MediaNr: P27429

Barnens ö

av Per Christian Jersild

4 vol. (318 s. tryckt punktskrift)

Roman om Reine Larsson, 10 år, som i stället för att resa till Barnens Ö ger sig ut på egna äventyr i Stockholm och håller sin mamma lugn med brev om livet på ön. Kärnan i boken är allvarliga frågor kring det svåra i att vara människa, men andan är uppsluppen, äventyren muntert absurda. Stockholm läser 2014. Lättläst.

MediaNr: P27433

Lev farligt!

av Axel Kielland

8 vol. (710 s. tryckt punktskrift)

Thriller från 1940-talets Norge. Iben, norsk rikemansson, blir av en slump indragen i motståndsarbetet mot den tyska ockupationsmakten. Från början ser han det som en spännande lek men hans engagemang djupnar i takt med kärleken till den vackra flickan Petter.

MediaNr: P25025

Svarta borgen

av Duncan Kyle

8 vol. (790 s. tryckt punktskrift)

År 1945. Tyskland håller på att förlora kriget och man söker desperat splittra de allierade. SS tänker utnyttja Stalins misstänksamhet mot sina västliga vapenbröder. En SS-officer utrustas med dokument med graverande uppgifter om toppmän i väst. Han skickas till Stockholm, en knutpunkt för spionaget, för att läcka dessa uppgifter till ryssarna. Thriller byggd på autentiska uppgifter.

MediaNr: P24806

Bortbytingen och andra historier

av Selma Lagerlöf

4 vol. (301 s. tryckt punktskrift)

8 berättelser hämtade ur samlingarna Troll och människor 1-2 samt Höst. Sven Delblanc har skrivit en givande inledning. Ur innehållet: Luciadagens legend, Stenen i sjön Rottnen, Gammal fäbodsägen, Tomten på Töreby samt ur "Ett barns memoarer": Brunnen.

MediaNr: P27363

Nabots sten

av Sara Lidman

8 vol. (748 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i en serie inledd med Din tjänare hör. Året är 1888 och människorna i den lilla socknen Lillvattnet i Västerbottens inland kämpar för att jernbanan ska byggas. Didrik och Anna-Stava får sitt fjärde barn, Isak Mårten, "för vars skull hela Lillvattnet måste blomstra". Bred skildring där människor och händelser gestaltas med stark realism, men hela tiden med inslag av det mystiska och fantastiska..

MediaNr: P24843

Merabs skönhet : berättelser

av Torgny Lindgren

3 vol. (255 s. tryckt punktskrift)

Noveller med motiv hämtade från en norrländsk glesbygd i det förgångna. Huvudpersonerna är särpräglade människor under karga livsvillkor. Förf:s rika språk, ibland med dialektala inslag, ger stark tids- och lokalfärg.

MediaNr: P24867

Järnblod

av Liza Marklund

8 vol. (746 s. tryckt punktskrift)

Den elfte boken om journalisten Annika Bengtzon. Annika Bengtzons syster Birgitta är försvunnen. I ett sms ber hon Annika om hjälp. Ett mirakel behövs om inte chefredaktör Anders Schyman ska gå till historien som den som tvingades lägga ner den svenska journalistiken. Samtidigt pågår en rättegång om ett bestialiskt mord på en uteliggare. Birgittas försvinnande medför att Annika måste konfrontera sitt komplicerade förflutna.

MediaNr: P27360

Domaren

av Ian McEwan

5 vol. (465 s. tryckt punktskrift)

Fiona May är en framgångsrik hovrättsdomare specialiserad på familjerätt. Men hennes äktenskap är olyckligt. Maken har flyttat hemifrån och bett henne överväga ett öppet äktenskap. Fiona tar sin tillflykt till arbetet. På ett sjukhus vägrar en ung man, som är Jehovas vittne, att genomgå en livsavgörande blodtransfusion. Fiona tvingas välja mellan liv och död men också att göra sina egna prioriteringar i livet.

MediaNr: P27387

Din stund på jorden : roman

av Vilhelm Moberg

6 vol. (562 s. tryckt punktskrift)

Roman om den småländske invandraren Albert Carlson. I ett hotellrum i en liten stad i Kalifornien funderar han över livets mening. Tankarna går till barndomen, till fadern och till en äldre bror, som dog ung.

MediaNr: P24980

Allt som stiger måste stråla samman

av Flannery O'Connor

8 vol. (728 s. tryckt punktskrift)

Författaren dog 1964 endast 39 år gammal. Detta är Flannery O'Connors andra novellsamling som nu ges ut i nyöversättning. Novellerna utspelar sig på landsbygden i den amerikanske södern och behandlar relationerna mellan svarta och vita, föräldrar och barn. O'Connor tvekar inte för att skildra både våld och det rent groteska.

MediaNr: P27414

De blå skorna

av Linda Olsson

1 vol. (68 s. tryckt punktskrift)

Novell om en kvinna som just förlorat sin far. Hon reser till faderns lägenhet i Paris för att gå igenom hans kvarlåtenskap. Hon finner där ett par skor som hon aldrig sett förut; ett par ljusblå damskor i blå mocka, storlek 36. Hon begriper inte var hennes far har fått tag i skorna och inte vad hon skall göra med dem. Vemodig text om en kvinnas funderingar över vem hennes far var och vilka de egentligen var för varandra.

MediaNr: P27471

Skeppets gåtor

av Bente Pedersen

8 vol. (703 s. tryckt punktskrift)

Del 7 i serien om Huset Arent inledd med Vinterhjärta. Vanda har ingått förnuftsäktenskap med Hans Fredrik för att rädda Huset Arent. Men efter flera års frånvaro kommer plötsligt sjömannen Spanjoren tillbaka till Tromsö - med ett alldeles speciellt erbjudande. Detta leder till att Vanda måste fara med ångbåt till Trondheim, där hon ska ansöka om ett banklån och hitta en guvernant till döttrarna.

MediaNr: P27391

Syster och bror : en familjeberättelse

av Agneta Pleijel

6 vol. (577 s. tryckt punktskrift)

Del 3, fristående, i serien om förf:s egen släkt, inledd med Drottningens chirurg. Det är 1830-tal. Isaac Berg är sånglärare på operan och gift med Lina. De väntar sitt första barn och stora musikaliska förhoppningar fästs vid pojken, som dock visar sig vara döv. Lillasystern Helena är mycket musikalisk, men tvingas offra sin sångkarriär för sin familj. De två syskonen lever sina liv under helt skilda villkor.

MediaNr: P27384

Blå flicka

av Ana Porss

5 vol. (446 s. tryckt punktskrift)

Ett psykologiskt drama som utspelar sig i Göteborg. Margot vill känna sig älskad men hennes man, författaren Ernst, förklarar att hon bara är ett ting och en liten människa. Detta gör Margot alltmer destruktiv och hon upplever att hennes inre tudelas. Inuti hennes föds Otter som tvingar henne att ständigt anpassa sig för att kunna handskas med det djupa självförakt hon känner.

MediaNr: P27457

"Giva liv för liv" : berättelsen om ett drama i Värend

av Allan Rydén

5 vol. (498 s. tryckt punktskrift)

Historisk folklivsskildring från 1750-talets småländska landsbygd. Förf. är väl insatt i allmogens sociala villkor, dominerande folkseder och folktro. Händelseförloppet koncentreras kring ett dråp. Gammalt groll kommer i dagen och ett drama med ohyggliga konsekvenser utvecklas.

MediaNr: P25186

Brilliance

av Marcus Sakey

12 vol. (1182 s. tryckt punktskrift)

År 1980 föddes ett stort antal barn med unika förmågor. År 2015 håller USA på att slitas sönder av inhemska terroristdåd, troligen utförda av en grupp specialbegåvade. Agent Nick Cooper spårar upp misstänkta terrorister och är själv specialbegåvad. I ett försök att avvärja en terrorattack prövar han att närma sig terroristerna på egen hand. Nu är han jagad av alla och inser att världen inte är så svart och vit som han tidigare trott.

MediaNr: P27459

Maigret reser hem

av Georges Simenon

4 vol. (338 s. tryckt punktskrift)

Underrättelsen om att ett brott kommer att begås, under mässan på Alla Helgons dag i den lilla landsortskyrkan i Saint-Fiacre, får Maigret att lämna Paris för att söka sig tillbaka till det, som råkar vara hans barndoms trakter. Som vanligt får han ett brottsfall att ta itu med. Franska orig. utkom 1932.

MediaNr: P25215

Agnes : översättning: Sofia Lindelöf

av Peter Stamm

3 vol. (252 s. tryckt punktskrift)

På ett bibliotek i Chicago träffas Agnes och en schweizisk författare och de inleder en försiktig relation. Varken författaren eller Agnes känner särskilt många andra i staden och de blir snart beroende av varandra. Agnes uppmanar sin pojkvän att skriva om deras förhållande, han tvekar men börjar till slut skriva. Peter Stamm, 1963-, schweizisk författare. Agnes är hans romandebut från 1998 som översatts till 26 språk.

MediaNr: P27407

I sanningens namn

av Viveca Sten

11 vol. (991 s. tryckt punktskrift)

Åttonde Sandhamnsdeckaren med kriminalinspektör Thomas Andreasson och juristen Nora Linde. På en liten ö mittemot Sandhamn pågår ett seglarläger med hundratals barn. Ledarna klarar inte av att ha uppsyn över alla barn och mobbning förekommer. När ett av barnen försvinner tvingas Thomas lägga sina privata bekymmer åt sidan. Samtidigt ska Nora Linde påbörja sin svåraste rättegång sedan hon kom till Ekobrottsmyndigheten.

MediaNr: P27392

Arvet

av Penny Vincenzi

18 vol. (1740 s. tryckt punktskrift)

Det gamla, kända kosmetikföretaget House of Farrell är på väg utför. Nya trendiga märken erövrar marknadsandelar och Farrells produkter har inte samma status längre. Athina Farrell, den 85-åriga chefen och ägarinnan, inser att hon behöver hjälp. Hon vänder sig till Bianca Bailey, ung karriärkvinna och småbarnsmor, som tar sig an uppdraget med stor entusiasm. Men snart kommer de två kvinnorna på kollisionskurs och Biancas äktenskap hamnar i kris.

MediaNr: P27416

Bengtssons hemlighet

av Camilla Wallqvister

2 vol. (114 s. tryckt punktskrift)

Johanna är bonde och god vän med sina närmsta grannar. Med alla utom den argsinte Bengtsson. En dag rymmer Johannas får, de tar sig in på Bengtssons gård. Det gör honom vansinnig och han skrämmer Johanna. Läsaren får möta Bengtsson i sin ensamhet och kan förstå varför han är bitter. En dag inträffar en händelse som ställer allt på ända. Kanske kan det bli en vändpunkt för Bengtsson och Johanna? En lätt pocket. Lättläst.

MediaNr: P27436

Tidmaskinen

av Herbert George Wells

4 vol. (283 s. tryckt punktskrift)

Med tidmaskinens hjälp förflyttar sig vetenskapsmannen etappvis mot vår planets sista dagar. Han passerar bl.a. en tidsålder då människosläktet degenererats kraftigt, då det finns en överklass över jord och en underklass under jord. Människorna och deras miljöer är utsökt skildrade; en bra introduktion till sf-genren.

MediaNr: P27420

Borgmästaren : en roman baserad på verkliga händelser

av Tina Westerlund

9 vol. (820 s. tryckt punktskrift)

Det är morgonen den 11 september 1624 och hela Stockholm är på fötter. Man är på väg mot Stortorget där två män ska halshuggas. De två är betrodda ämbetsmän: borgmästare Zacharias Anthelius som är Täljes delegat till riksdagen och den kunglige sekreteraren Jöran Bähr. Deras brott är att de är katoliker. Gustav II Adolf kunde benådat dem man han är rädd för de katolska strömningarna i landet. Historisk roman som bygger på verkliga händelser.

MediaNr: P27458

Facklitteratur

De sista vittnena : solo för barnröst

av Svetlana Aleksijevitj

9 vol. (728 s. tryckt punktskrift)

Hundra berättelser om barn i krig. Svetlana Aleksijevitj har bett överlevande berätta om deras upplevelser som barn på östfronten under andra världskriget. Sommaren 1941 försvann papporna till fronten, mammorna anslöt sig till partisanerna eller flydde. Många barn blev föräldralösa och hamnade på barnhem. En pojke såg grannens hund sitta och gråta vid det nedbrunna huset. En flicka kramade en tysk soldat i tron att det var hennes pappa.

MediaNr: P27354

Cannabis : en olycklig kärlekshistoria

av Amelie Andersson

4 vol. (352 s. tryckt punktskrift)

I Sverige är cannabis det vanligaste berusningsmedlet efter alkohol. Boken vänder sig i första hand till unga som vill veta mer om drogen. Bland annat får man svar på vad som händer i kroppen vid ett rus, vad cannabismissbruket har för effekt på kortare och längre sikt och hur ska man bete sig om man misstänker att någon i ens närhet använder drogen. Amelie Andersson är socionom med lång erfarenhet av att arbeta med drogberoende ungdomar.

MediaNr: P27463

Bevara Sverige svenskt : ett reportage om Sverigedemokraterna

av David Baas

12 vol. (1110 s. tryckt punktskrift)

Expressenjournalisten David Baas avslöjade den så kallade järnrörsskandalen. Här tar han med läsaren in bakom Sverigedemokraternas fasad, in i partikansliets korridorer. D.B. redogör för hemliga dokument och partiets egna smyginspelningar. Från feltryckta kampanjkondomer till nedtystande av gräsrötterna och kartläggning av partiföreträdare, här ges en bild av ett parti som kokar av motsättningar under en städad yta.

MediaNr: P27447

Jaktglädje

av Olof Backström

5 vol. (379 s. tryckt punktskrift)

O.B. är en välkänd berättare från jaktens värld. Här har han samlat berättelser om fantastiska hundar, samspel mellan jägare och hund och redogörelser för olika jakter. Genom goda kontakter i jaktkretsar får förf. tillfälle att jaga med olika högklassiga vorsteh och basset griffonhundar. Här finns jakter med korthårig tax, drever, stövare, vorsteh och basset griffon.

MediaNr: P27386

Gevär säljes p. g. a. dödsfall

av David Batra

3 vol. (234 s. tryckt punktskrift)

En djupdykning i den svenska folksjälen via annonser på webbplatsen Blocket. Mystiska formuleringar, lustiga felstavningar, konstiga särskrivningar och skrattretande fotografier får en att undra hur folk egentligen tänker när de formulerar sina annonser.

MediaNr: P27253

Vän av ordning : [en bok med arga insändare]

av David Batra

3 vol. (261 s. tryckt punktskrift)

En samling roliga, skrämmande och gripande insändare som har publicerats i svensk dagspress under de gångna femtio åren. Små ämnen men stora känslostormar!.

MediaNr: P27213

Blod, svett & dårar : en officiell biografi om Backyard Babies

av David Bogerius

9 vol. (856 s. tryckt punktskrift)

En officiell biografi om den svenska rockgruppen Backyard Babies. Bandet bildades 1987 i Nässjö av fyra killar -Andreas "Dregen" Tyrone Svensson (sång och elgitarr), Johan Blomquist (bas), Peder Carlsson (trummor) och Nicke Borg (sång och gitarr). Biografin, som sträcker sig fram till 2005, beskriver bandets hårda arbete och framgångar med skivutgivning och turnéer.

MediaNr: P27448

Bakom masken : mitt liv som Catman i Kiss

av Peter Criss

13 vol. (1228 s. tryckt punktskrift)

Peter Criss, f. 1945, amerikansk rockmusiker. Orginalmedlem i bandet Kiss 1972-1980 där han spelade trummor. Efter tiden i Kiss sökte han satsa på en solokarriär och startade flera olika rockgrupper som alla blev kortlivade. I sin självbiografi berättar han om sin uppväxt, om den framgångsrika tiden i Kiss och relationen med de övriga bandmedlemmarna, sin kamp mot cancer, sina äktenskap och sitt missbruk.

MediaNr: P27431

De stora äventyren

av Lars Dahllöf

4 vol. (310 s. tryckt punktskrift)

En samling av 13 korta presentationer av mer eller mindre berömda äventyr och upptäckarbragder. Tidsmässigt sträcker de sig över hela skalan från Columbus till Heyerdahl och ballongfärder över Atlanten. Geografiskt utspelas de i jordens alla hörn.

MediaNr: P27338

Att lära en sten att tala : expeditioner och möten

av Annie Dillard

5 vol. (406 s. tryckt punktskrift)

Den amerikanska poeten A.D. har också gjort sig känd och omtyckt som essäist. I denna samling ägnar hon sig åt att i Thoureaus anda studera och filosofera över naturen och människans plats i den. Texterna handlar om vitt skilda platser som Ecuador, Galapagosöarna och de Appalachiska bergen, och filosofiska resonemang varvas med konkreta iakttagelser och exempel.

MediaNr: P27428

Ett liv i mörker : [min resa in i - och ut ur - extremhögern]

av Johan Egonsson

4 vol. (442 s. tryckt punktskrift)

Johan Egonsson upptäcker i unga år Sverigedemokraterna och dras tidigt in i den högerextrema världen. Femton år gammal har han slagit en man fördärvad för att han har fel hudfärg. Sjutton år gammal är han en av nyckelfigurerna i en militant grupp som vill rena Sverige med våld. Nitton år gammal har han fått nog. När han försöker hoppa av får han lära sig att den grupp han tillhör lämnar man inte ostraffat. J.E., 1978-.

MediaNr: P25146

Då var allt levande och lustigt : om Clas Bjerkander - Linnélärjunge, präst och naturforskare i Västergötland

av Kerstin Ekman

8 vol. (708 s. tryckt punktskrift)

Ett insiktsfullt porträtt av prosten och naturforskaren Clas Bjerkander, 1735-1795. Bjerkander studerade för Linné i Uppsala men som son till en fattig arrendebonde fanns inte de nödvändiga resurserna för fortsatta studier i staden. Tillbaka i de västgötska hemtrakterna kring Kinnekulle blev komministerboställets trädgård hans laboratorium. Observationerna växte till tidningsartiklar och 1778 blev Bjerkander ledamot av Vetenskapsakademien.

MediaNr: P27364

Beröringens ABC : en essä om rösten i litteraturen

av Horace Engdahl

8 vol. (718 s. tryckt punktskrift)

En lång essä om rösten i litteraturen, om författarens stämma som tränger igenom texten, om kommunikationen eller icke-kommunikationen med den tänkta publiken. Engdahl börjar under romantiken och diskuterar författare som Goethe, Schlegel och Novalis för att så småningom nå fram till 1900-talsförfattarna Beckett, Ekelöf och Blanchot.

MediaNr: P27437

Bayate : den svenska nybyggarkolonin i Kuba

av Thomas Gustafsson

4 vol. (282 s. tryckt punktskrift)

År 1906 grundade läkaren Alfred Lind och The Swedish Land and Colonization Company den svenska kolonin Bayate på Kuba. Företaget köpte ett djungelområde som höggs ner för sockerodling. Kolonin blev ett demokratiskt samhällsbygge i tropisk miljö och på 1920-talet bodde fler än hundra svenska familjer här. Författaren har dokumenterat kolonins verksamhet och följt upp de svenskar och svenskättlingar som levde där. Texten både på svenska och spanska.

MediaNr: P27321

Anteckningar om Hitler

av Sebastian Haffner

5 vol. (474 s. tryckt punktskrift)

Biografi över Hitler, som i stora drag beskriver hans levnadshistoria och olika aspekter av hans personlighet, bl.a. hans politiska idéer, som ledde till försöken att grunda ett världsrike genom erövringskrig.

MediaNr: P24595

Brusten regnbåge : Mandelas krossade dröm

av Disa Håstad

10 vol. (986 s. tryckt punktskrift)

Reportagebok om Sydafrika. Journalisten Disa Håstad, 1940-, har intervjuat arbetslösa i kåkstäder, gruvarbetare, politiker och akademiker. Genom mötet med dessa människor växer en bild fram av vad författaren menar är världens mest ojämlika land där rasfrågan fortfarande är brännhet. Vad hände med löftena om demokrati och jämlikhet och varför har ANC inte kunnat leva upp till förväntningarna efter befrielsen 1994?.

MediaNr: P27461

Vad vill Sovjetunionen?

av Lena Jonson

2 vol. (116 s. tryckt punktskrift)

Häftet behandlar Sovjetunionens utrikespolitiska ambitioner och strategi efter invasionen i Afghanistan.

MediaNr: P24783

Andra världskriget : hemliga krigsplaner som aldrig blev av

av Michael Kerrigan

6 vol. (532 s. tryckt punktskrift)

Här redogörs för en del av de hemliga operationer som planerades under andra världskriget - men som aldrig blev av. Nazisterna tänkte till exempel kidnappa påven, IRA planerade att invadera Nordirland, japanerna ville angripa Panamakanalen och det fanns en brittisk plan att mörda Hitler. Författaren förklarar de hemliga planerna och spekulerar i vilken inverkan de skulle haft på kriget, om de genomförts.

MediaNr: P27415

En annan värld : minnen från Kina 1961-62

av Cecilia Lindqvist

6 vol. (584 s. tryckt punktskrift)

När Cecilia Lindqvist anländer till Peking våren 1961 är hon ganska oförberedd på vad som väntar henne. Den stora hungersnöden är inne på sitt sista år, studenterna äter de nyutspruckna löven från träden och den politiska kontrollen är stenhård. Men via musiken, kulturen och människorna växer en stark kärlek och solidaritet fram med de hårt prövade kineserna. En vacker och klarsynt bok från författaren till de prisbelönade Tecknens rike och Qin.

MediaNr: P27358

Barrikaden valde mig : Ada Nilsson, läkare i kvinnokampen

av Kristina Lundgren

12 vol. (1024 s. tryckt punktskrift)

Ada Nilsson föddes 1872. Hon blev en av den svenska kvinnokampens främsta förgrundsgestalter och den tolfte kvinnliga läkaren i Sverige. Hennes våning i Gamla stan var inte bara läkarmottagning och tidningsredaktion, utan också mötesplats för radikala kvinnor och män, intellektuella, konstnärer och politiker. Ada skrev själv att här fördes en kamp på fem fronter: för kvinnofrågan, fredsfrågan, befolkningsfrågan, jordfrågan och den liberala linjen.

MediaNr: P27393

Barndrottningen Filippa och hennes värld

av Eivor Martinus

7 vol. (624 s. tryckt punktskrift)

Vid 12 års ålder giftes den engelska prinsessan Filippa bort med Erik av Pommern. Hon anlände med HMS The Holy Ghost till Helsingborg i oktober 1406. Med tiden blev hon en mycket omtyckt och handlingskraftig drottning, men idag är hon nästan bortglömd. Här föreligger nu en levande skildring av Filippas bakgrund och familj, landet hon lämnade och landet hon kom till. E.M. är dramatiker och översättare, bosatt i London sedan fyrtio år.

MediaNr: P27432

De förklädda flickorna i Kabul

av Jenny Nordberg

11 vol. (1024 s. tryckt punktskrift)

Azita är en av få kvinnliga politiker i Afghanistan. Efter att ha fött sin fjärde dotter i ett samhälle där bara pojkar räknas, bestämmer hon sig för att den yngsta dottern ska förvandlas till pojke. I Afghanistan är detta ett spritt fenomen. De förklädda flickorna är firare i det hårt segregerade samhället och kan arbeta och gå i skolan, till dess att puberteten sätter stopp och tvingar dem att bli kvinnor. J.N. är journalist bosatt i New York.

MediaNr: P27472

Benjamin Franklin : mannen som uppfann Amerika

av Lennart Oldenburg

6 vol. (600 s. tryckt punktskrift)

För många är Benjamin Franklin (1706-1790) enbart känd som mannen som fångade blixten med en pappersdrake och konstruerade den första åskledaren. I USA var han en legend redan under sin livstid och blev hyllad inte bara som vetenskapsman, utan också för de viktiga insatser han gjorde under frihetskriget mot britterna. I denna biografi lär vi känna den självlärde boktryckaren vars bild än idag pryder de amerikanska 100-dollarsedlarna.

MediaNr: P27438

Underbart är gott : från Flickorna Lundgren

av Mikael Olsson

2 vol. (156 s. tryckt punktskrift)

Caféet Flickorna Lundgren startades av fyra av de sju systrarna Lundgren 1938 på Skäret i Skåne - Greta, Ebba, Marta, och Rut. Så småningom började de övriga systrarna, Anna, Britt-Marie och Ella - också att hjälpa till. Caféet drivs numera av Mats Fejne som är son till Ella. Varvat med recepten berättas historien om caféet och de människor som varit där; både kungligheter, politker, kändisar och helt vanliga människor.

MediaNr: P27352

Vildfågelns fjäll

av Sven Rosendahl

4 vol. (322 s. tryckt punktskrift)

Skildring av naturens växlingar på Marsfjället under vår, sommar och höst, framför allt fågellivet - företrädesvis stenfalken.

MediaNr: P25166

3.333 otroliga fakta

av Carsten Ryytty

10 vol. (994 s. tryckt punktskrift)

Visste du att det finns slemmaskar som kan bli nästan dubbelt så långa som blåvalar och att världens minsta bil är en molekyl stor? Att den äldsta levande djurarten är 20 miljoner år gammal och att genomsnittsåldern för stenåldersmänniskan bara var 22 år? Historieläraren Carsten Ryytty bjuder på 3333 fakta för hela familjen. Innehåller allt från romare, häxor, hygien och dinosaurier till sport, film och uppfinningar.

MediaNr: P27405

100 platser du aldrig kommer att besöka : världens hemligaste platser

av Daniel Smith

7 vol. (692 s. tryckt punktskrift)

Världen är full av hemliga platser som vi inte känner till eller inte kan besöka även om vi skulle vilja. Författaren Daniel Smith tar oss med på en rundtur till hundra skumma, undanskymda och mystiska platser runt om i världen. Bland annat till spökstäder som Varosha på Cypern, dolda kärnenergianläggningar som Yongbyon i Nordkorea och Area 51, Fort Knox gulddepåer och drottningens sovrum i Buckingham Palace.

MediaNr: P27406

Att höra till : om ensamhet och gemenskap

av Peter Strang

6 vol. (558 s. tryckt punktskrift)

Ofrivillig ensamhet kan leda till ångest och stress. Den ökar dessutom risken för nedstämdhet och hjärtsjukdom. Trots att gemenskap stärker hälsan och ökar livslängden lever vi idag i ett samhälle fokuserat på individen. Många känner sig ensamma trots att de har människor omkring sig hela dagarna. Hur kan man hantera ensamheten? Vilka av oss klarar den bättre eller sämre? Förf. är professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet.

MediaNr: P27425

Alexander II : tsaren - befriaren

av Henri Troyat

7 vol. (606 s. tryckt punktskrift)

Lättläst biografi. Ryske tsaren Alexander II, 1818-81, inledde sin regeringstid med liberala reformer, främst livegenskapens upphävande, men orienterade sig senare i reaktionär riktning. Detta framkallade besvikelse inom stora befolkningsskikt och en terrorism som kostade A. livet. A:s mångåriga kärlekshistoria med den 30 år yngre Jekaterina Dolgorukaja ges stort utrymme.

MediaNr: P27332

Vispop : 1-3

5 vol. (428 s. tryckt punktskrift)

Samling av populära visor, både svenska och engelska. Här finns texterna till Amazing Grace, Bad moon rising, Flickan och kråkan, Jag vill tacka livet, Maj på Malö, Sailing, Så lunka vi så småningom, Trettifyran och många fler.

MediaNr: P25797

Black Sabbath

av Mick Wall

12 vol. (1138 s. tryckt punktskrift)

En biografi över hårdrocksbandet Black Sabbath. Rockjournalisten och författaren Mick Wall går igenom bandets historia från debuten 1970 med albumen Black Sabbath och Paranoid. Vidare skildrar han de otaliga skandalerna, storhetstiden med Ozzy Osbourne, drogerna och det ockulta formspråket som kom att påverka hela metalscenen.

MediaNr: P27450

Charter till solen : när utlandssemestern blev ett folknöje : en ny K-spaning

av Göran Willis

3 vol. (216 s. tryckt punktskrift)

K-spanare G.W. tar oss med på en nostalgitripp till charterland och en tid när utlandsresan blev ett folknöje. Plötsligt hade alla råd att åka iväg en vecka. Följ med till 1960-talets Mallorca, Svin-Antonios grisfester och Frankrikes Florida. Författaren har även intervjuat reseledarna Mimmi och Birgitta och folklivsforskaren Orvar Löfgren funderar kring vad vi vill ha ut av resan till landet annorlunda.

MediaNr: P27469

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Tokigt och klokigt : mera rim om Bill och Bolla

av Gunilla Bergström

33 s. tryckt punktskrift

Om hur det är att leva tillsammans med den 4-åriga utvecklingsstörda, onåbara men oftast glada Bolla.

MediaNr: P27345

Mickel Korp vid Skanderborg

av Robert Fisker

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Här berättas om den tid, som följde efter digerdödens härjningar. Mickel vill inte arbeta åt klostret och hans Anna blir förtalad och utpekad som häxa.

MediaNr: P24496

Kidnappad

av Pia Hagmar

2 vol. (150 s. tryckt punktskrift)

Sjuttonde fristående boken om Dalslandsdeckarna. Deckargänget läser i tidningen att en liten pojke har försvunnit. Liknar inte pojken på fotot ett barn de såg tillsammans med en kvinna dagen före under en utflykt? Det visar sig att kvinnan och barnet flyttat in i ett förfallet torp. Är det mor och son eller är det en kidnappare och hennes offer? Dalslandsdeckarna återvänder till torpet och hamnar i ett mycket farligt äventyr.

MediaNr: P27410

Räddningsbragden

av Ola Hanche-Olsen

1 vol. (80 s. tryckt punktskrift)

Två pojkar i Västlandsfjällen får för sig att klättra upp till ett örnbo. De råkar illa ut, men räddas till slut av vana bergsklättrare.

MediaNr: P24611

Det långa loppet

av Jeff Kinney

2 vol. (164 s. tryckt punktskrift)

Del 9 i serien som börjar med Gregs bravader. I denna dagbok beskriver Greg hur familjen Heffley åker på semester. Det blir en lång bilresa med slutmål Disneyland. På vägen ska mamma visa barnen en massa annat intressant. Det uppstår som vanligt många dråpliga och roliga situationer tillsammans med Gregs pinsamma familjemedlemmar.

MediaNr: P27279

Min bror, min vän

av Klaus Kordon

4 vol. (372 s. tryckt punktskrift)

Frank, 7 år, berättar om sin halvbror Burkhard, 14 år och deras vänskap. Modern tycker inte om att Burkhard spelar fotboll för "sport är mord". En dag blir Burkhard svårt skadad under en match och dör på sjukhuset.

MediaNr: P25047

Boken om Mademoiselle Oiseau

av Andrea de La Barre de Nanteuil

3 vol. (260 s. tryckt punktskrift)

Högst upp i ett gammalt vackert hus i Paris bor Mademoiselle Oiseau med sina fyrtiotvå katter. I samma hus, en våning ner, bor 9-åriga Isabella. En dag efter skolan trycker Isabella på fel hissknapp och hamnar i Mademioselle Oiseaus sagolika värld av husdjur, sidenklänningar, massor av små lådor, en magisk panterknapp och hemliga dörrar. Vänskap uppstår mellan damen och flickan. En parisisk saga med drömmar, äventyr och magi.

MediaNr: P27372

I de rödas krig

av Helmer Linderholm

3 vol. (262 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Riddarna och de röda. Kanada 1691, kriget mellan fransmän och engelsmän. Madelon, 14, har kommit till Kanada med sin far som har tilldelats ett markområde för att röja och odla tillsammans med soldater som är avskedade.

MediaNr: P24856

Mandelhjärtat

av Kerstin Lundberg Hahn

4 vol. ( 397 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Andra boken om Oscar och Bie. Fastän Oscar har allt känns det som om det är ett hål i hans hjärta. Det räcker inte att ha bra föräldrar, en bästa kompis som heter Hugo och en flickvän vid namn Bea. När Oscar kommer på vad som saknas - en hund - blir han febrig av längtan. Men hans föräldrar är upptagna av annat och dessutom beter sig Hugo och Bie underligt.

MediaNr: P27315

Tsatsiki och Hammarn

av Moni Nilsson

3 vol. (271 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien som börjar med Tsatsiki och Morsan. Ingenting är skojigt längre. Speciellt trist är det att Göran och Morsan bråkar, tycker Tsatsiki. Det finns heller inte några pengar och grannen von Prutt klagar på allt. Och tjejerna i klassen tycker att Tsatsiki och Hammarn är barnsliga. Det enda positiva är att de ska få resa till pappa bläckfiskaren i Grekland i sommar. Tsatsiki inser att man måste fixa det roliga själv.

MediaNr: P27389

Mysteriet på Hester Hill

av Kristina Ohlsson

4 vol. (346 s. tryckt punktskrift)

De tolvåriga tvillingarna Meg och Franks farbror Eliot och Carl bor på Hester Hill. Här ska barnen tillbringa några sommarveckor. Så fort de kommer fram till det stora huset börjar det hända märkliga saker. Meg hör ett barn gråta på natten. En flicka väntar på den övergivna tågstationen. Och vad var det för olycka som hotade att förstöra hela byn? Tillsammans med en flicka från byn hittar de en passage till Hester Hill för hundra år sedan.

MediaNr: P27394

Svart som ebenholts

av Salla Simukka

3 vol. (271 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Röd som blod. Lumikki Andersson har fått huvudrollen när eleverna på teaterhögskolan i Tammerfors spelar en modern version av Snövit. Strax innan premiären får Lumikki hotfulla brev från en anonym beundrare. En stalker som visar sig känna till Lumikkis mörka förflutna. Lumikki försöker ta reda på vem det är för att stoppa honom och bevara sina hemligheter.

MediaNr: P27365

Dit ljuset inte når

av Annika Thor

4 vol. (372 s. tryckt punktskrift)

En berättelse där handlingen utspelar sig under tidigt 1800-tal. Johan är elva år när han fått nog av hårt arbete och stryk på barnhemmet. Han rymmer förklädd till flicka och får arbete som påkläderska hos ett resande teatersällskap. Han möter också Gustav, som blir hans första riktiga vän. Men någon som känner till Johans förflutna är beredd att göra vad som helst för att han inte ska upptäcka vem han är.

MediaNr: P27357

Jätten och ekorren : en folksaga

av Anna-Clara Tidholm

1 vol. (10 s. tryckt punktskrift)

En omåttligt hungrig jätte glufsar i sig de djur och människor han möter. Till sist spricker han och alla befrias. Rytmiska ramsor och upprepningar.

MediaNr: P25257

Fängelsemysteriet

av Martin Widmark

2 vol. (114 s. tryckt punktskrift)

Den 24:e boken om LassaMajas detektivbyrå. Prästen sätter upp Hamlet på Valleby fängelse. Publiken är förväntansfull, men så fort spelet börjar uppför sig skådespelarna helskruvat. När ridån glider tillbaka står publiken upp och applåderar. Men skådespelarna dyker aldrig upp på scenen igen. Publiken möts av en fruktansvärd syn när ridån dras ifrån. Ett fängslande fall för Lasse och Maja.

MediaNr: P27304

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Är det du, mämmä?

av Stefan Casta

24 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Lilla lammet ska för första gången lämna stallet och gå i hagen på sommarbete. Hon är så upptagen av alla nya intryck att hon halkar efter mamma och de andra fåren. Lilla lammet hamnar utanför hagen! "Mämmä! Mämmä!" Hon möter sedan en rad djur och frågar sig fram till mamma. Hela tiden hör hon lite galet, vilket till slut ändå leder rätt.

MediaNr: P26852

Nämen Benny

av Barbro Lindgren

24 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Benny tycker att allt är botten, hans mamma städar och lägger hans pinnar och potatisar i långa rader, det får hon inte för Benny. Hans mamma försöker också bada Benny, det får hon inte heller för honom. När hon försöker tvätta hans mjukisdjur, Lillnöffe, då är måttet rågat och han bestämmer sig för att flytta. Det är dock svårt att hitta någon som vill att han flyttar in. Hur skall det gå för Benny?.

MediaNr: P26124

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Jag är störst!

av Stephanie Blake

[25]s., 25 bl. tryckt punktskrift

Simon och Gabriel är kaninbröder, varav Simon lite större och kaxigare. I olika situationer uppstår avundsjuka och konkurrens. När lillebror blir påhoppad av stora bråkiga killar vänds storebrors nonchalanta attityd till stark beskyddarinstinkt och syskonkärleken tillåts visa sig för en stund. Humoristisk och känsloladdad vardagsberättelse.

MediaNr: P27266

Måntornet

av Per Gustavsson

[29] s., 24 bl. tryckt punktskrift

Sindre är fascinerad av månen. Han vill resa dit. Kan han bli mänsklig kanonkula på cirkusen? Eller låna en rymdraket? Efter att ha fått flera nej från vuxna bestämmer sig Sindre för att bygga ett torn av pinnar och påbörjar en äventyrlig klättring. Då möter Sindre en flicka som också bär stora drömmar och de hjälps åt. En berättelse som bygger på barns rätt till sina drömmar, uppmuntrar till fantasi och att våga det omöjliga.

MediaNr: P27225

Otis tröstar

av Åsa Mendel-Hartvig

[27] s., 22 bl. tryckt punktskrift

En bilderbok för små barn med några meningar på varje sida. Otis tröstar alla som är ledsna. Pappa glömde sin väska på bussen och Otis lånar ut sin väska till honom. Farmors glasögon har gått sönder och Otis lagar dem med tejp. Även Otis själv blir ledsen och tröstad. På slutet är alla tröstade och glada igen.

MediaNr: P27356

Pino's dagbok

av Agneta Norelid

[46] s., 26 bl. tryckt punktskrift

Upp och hoppa! En dag full av lek och äventyr väntar. Enkel bilderbok för de yngsta barnen där vi får följa Pinto från morgonens gäspning och pottbesök till godnattsagan och sömnen. Enkla och tydliga bilder i klara färger.

MediaNr: P27242

Åse och grodan

av Ingrid Olsson

[27]s., 26 bl. tryckt punktskrift

Åse har hittat en groda. Alldeles platt och torr på marken bakom bildäcket. Hon vill genast visa den för mamma och kompisen Malte. Men nu ska mamma laga mat och har inte tid att prata om grodan. Åse får visa grodan sen. Fy så arg man kan bli på ordet sen. Åse blir så arg att hon vill klippa sönder ordet med en sax och går till mammas tygskåp. När Malte väl ringer på dörren får mamma vänta med att titta på grodan.

MediaNr: P27281

Embla mitt i kosmos

av Majken Pollack

[27 s.], 26 bl. tryckt punktskrift

Embla känner sig ibland ensam fastän hon är omgiven av kompisar i lekparken. Som om hon vore osynlig, en liten prick i kosmos. På kvällen när hon ska sova är det svårt. Med sin mamma resonerar Embla kring närhet, tillhörighet och känslan av existentiell ensamhet. Det där att man båda kan höra ihop och vara sin egen är så speciellt. Emblas känslor får extra uttryck genom färgstarka illustrationer som spelar med mörkt och ljust.

MediaNr: P27214

Belle & Boo och den mumsiga dagen

av Mandy Sutcliffe

[30] s., 32 bl. tryckt punktskrift

Boo är hungrig och vill bara äta kakor. Belle vill att han ska äta grönsaker istället, som kaniner brukar. I trädgården plockar de goda grönsaker och frukter, och Belle lagar en god middag till de andra djuren. Kommer Boo att kunna motstå de underbara dofterna från grytan?.

MediaNr: P27204

Sova borta : en dag med morfar

av Cecilia Torudd

[28]s., 30 bl. tryckt punktskrift

Morfar bor i en annan stad. Ikväll ska morfar passa Oskar medan mamma går på klassträff. Först ska de se matchen, bestämmer morfar. När den långa matchen äntligen är slut längtar Oscar efter mamma. Han vill inte alls somna med morfar. Oscar blir jättearg och morfar får lätt panik. Då faller snön utanför huset och räddar deras kväll. Fin vardagsberättelse som speglar både barnet och morfars känslor i Cecilia Torudds serie Barnbarnsböckerna.

MediaNr: P27190

Katt kan i skogen

av Sanna Töringe

[26] s., 22 bl. tryckt punktskrift

Småbarnsbilderbok med förmänskligade djur. Lilla katt och mamma åker på utflykt till skogen. Katt vill hjälpa till att packa och sedan själv upptäcka skogens djur på småbarns vis. Katt dividerar med sin tålmodiga mamma. Enkla meningar i samspel med uttrycksfulla illustrationer.

MediaNr: P27208

Moa och Samir i lekparken

av Siv Widerberg

[25] s., 30 bl. tryckt punktskrift

När Moa och pappa kommer till lekparken sitter Samir i sandlådan. Moa har glömt att ta med spade och hink. Samir vill inte låna ut en enda av sina spadar. Moa snappar åt sig en och dragkampen är igång. När Moa istället gungar med pappa vill Samir också göra det, men hans mormor säger nej. Tillslut lyckas de samsas alla fyra och går hem tillsammans. Bilderbok för yngre barn.

MediaNr: P27316

Liten

av Stina Wirsén

[31]s., 34 bl. tryckt punktskrift

Liten trivs bra på förskolan. Hemma är det inte många dagar som är glada. De stora bråkar och det blir farligt. Då flyr Liten in till grannen. Sedan får Liten natta sig själv. Till slut brister det, Liten berättar allt för Fröken på förskolan. Då hjälper Fröken Liten till fler glada dagar. En sorglig berättelse med öppet slut om en liten människas rättigheter. I samarbete med Brottsoffermyndigheten.

MediaNr: P27235

Vem blöder?

av Stina Wirsén

[28] s., 32 bl. tryckt punktskrift

En bilderbok i litet format för de minsta barnen. Djuren ska bygga något tillsammans. Att arbeta med verktyg är roligt, men farligt! Flera gånger uppstår stor dramatik med blod och plåster. Både den som blev skadad och den som orsakade skada behöver bli tröstad.

MediaNr: P27326

Böcker med inklistrad punktskrift

Lilla pussboken

av Kenneth Andersson

10 s. tryckt punktskrift

Färgstark, enkel pekbok med tretton djur. På varje sida finns ett tecknat djur med hjärtformad mun och en uppmaning om att pussa djuret. Sista sidan överraskar med en spegel.

MediaNr: P27288

Imse vimse spindel

av Catarina Kruusval

12 s. tryckt punktskrift

Den klassiska barnvisan illustrerad för små barn. En rad per uppslag med berättelse i bild om en rar liten spindel som kämpar med både nät och paraply när regnet faller.

MediaNr: P27302

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Äskil äter träd

av Åsa Lind

13 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Äskil älskar träd. Det börjar med att han som riktigt liten pojke smakar på en björk. Nu äter han alla sorters träd med njutning. Föräldrarna låter honom hållas och doktorn säger att det går bra. Humoristisk och fint rimmad berättelse om en lite speciell trädkramare.

MediaNr: P27259

Hit med våra mössor!

av Eva Lindström

26 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Kompisarna Sofi, Tom, Mia och Marko går på kalas i sin nya mössor. På kalaset blir det trollerishow och födelsedagsbarnets pappa trollar bort deras mössor. Tyvärr verkar mössorna försvinna på riktigt. Barnen vägrar gå, men måste till slut bege sig hemåt. Nästa dag när hissen fastnar i trapphuset rycker reparatören ut och står för ett trolleri: i hissen finns en överraskning.

MediaNr: P27251