Nya punktskriftsböcker december 2015

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 127 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Berör mig inte, berör mig

av Inger Alfvén

9 vol. (796 s. tryckt punktskrift)

Romanen består av fyra personers berättelser, två män och två kvinnor i skilda åldrar som knyts samman genom kärleken till den döda Anna Sofia. Tre av dem har känt Anna Sofia som på olika sätt lämnat spår i dem. Tack vare henne kommer de alla att resa till Indien, där de träffar på varandra på en strand i Goa och kan mötas på ett annorlunda sätt.

MediaNr: P27484

Du och jag

av Niccolò Ammaniti

3 vol. (226 s. tryckt punktskrift)

Lorenzo trivs bäst när han är för sig själv. Hans mamma vill däremot att han umgås med vänner och har ett rikt socialt liv. För att glädja sin mamma låtsas han åka på skidresa till Alperna, när han i själva verket låser in sig i källaren med godis, dataspel och skräckböcker. Där upptäcks Lorenzo av sin förskjutna halvsyster Olivia. Genom deras oväntade möte öppnas dörrar till familjens dolda rum. N.A., 1966-, italiensk författare.

MediaNr: P27513

Du äter mitt ansikte och ännu fler historier

av Gunnar Blå

3 vol. (222 s. tryckt punktskrift)

Tjugo noveller kopplade till ätande och erotik.

MediaNr: P27514

Lögnen

av Laila Brenden

5 vol. (456 s. tryckt punktskrift)

Del 31 i serien Fjällrosor. Rise och barnen träffar den bortskämda åttaåringen Ole i Trondheim. Från första stund ställer han till bråk och påstår att Storm knuffat ner en pojke i vattnet vid kajen. I Böverdalen drar Hallvard till fjälls, det är dags för säterliv. Den hemgjorda salvan tycks hjälpa efter en tids användning. Det visar sig att fler är intresserade av receptet.

MediaNr: P27445

För dig fångad

av Sylvia Day

10 vol. (940 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i Crossfireserien. Kärleken mellan Eva och Gideon är stark och passionerad. Han är hennes livs stora kärlek. Gideon vill hjälpa Eva att bli kvitt sina demoner, men ignorerar sin egna. Han tröstar sig med sex istället för att prata om sina känslor och hans oförmåga att ta itu med sitt förflutna tär på deras relation. Eva försöker desperat kämpa för ett liv tillsammans med Gideon, men kommer hon att lyckas eller är det för sent?.

MediaNr: P27565

Förskalv : Efterskalv

av Sylvia Day

7 vol. (654 s. tryckt punktskrift)

Det har gått två år sedan Gianna bröt med sin älskare och chef Jackson Rutledge. Nu är han tillbaka och hennes liv vänds än en gång upp och ner. Men Gianna har lärt sig ett och annat under de här åren och är numera en slipad affärskvinna. Jackson minsta beröring får henne fortfarande att darra, men hon vet hur hon ska hantera honom. Det är åtminstone vad hon tror.

MediaNr: P27566

Hallonbergen : era lagar, våra regler

av Tommy Deogan

9 vol. (828 s. tryckt punktskrift)

Vännerna Hannaan, Daniel och Dalil bor i stockholmsförorten Hallonbergen. En vardag med inslag av fotboll, bråk, upplopp och polisingripanden har skapat förbrödring dem emellan. De lever i en kultur med egna spelregler och syn på livet, där respekt och heder är ledord. Det ger en stark känsla av solidaritet inom gruppen, men utanförskap i relation till det omgivande samhället.

MediaNr: P27578

Det hemliga namnet : roman

av Inger Edelfeldt

8 vol. (691 s. tryckt punktskrift)

Helena är konstnär. Hon ägnar sig helhjärtat år sitt måleri förutom de övriga arbeten hon har för att försörja sig. Hon förälskar sig i en mycket yngre skådespelare, och tillvaron vänds över ända. Men mötet med Jan blir ett stöd för henne i hennes uppgörelse med det förflutna. Angelägen och förtröstansfull skildring av konstnärskap, livssorger och mänskliga villkor.

MediaNr: P27480

Ett avslutat kapitel

av Jan Olof Ekholm

6 vol. (552 s. tryckt punktskrift)

Deckare. Ond, bråd död slår ner bland en grupp charterresenärer i Marocko.

MediaNr: P24732

Från östan och västan : [en novellbok]

av Sophie Elkan

6 vol. (512 s. tryckt punktskrift)

Novellsamling av Sophie Elkan utgiven 1908. Novellerna skiljer sig åt i tid och rum men i flera av dem får vi intressanta skildringar om judiskt liv i Sverige.

MediaNr: P27564

Sidenhavet : en sjörövarroman

av Inge Eriksen

10 vol. (942 s. tryckt punktskrift)

Den unga föräldralösa Antonia rymmer från Gibraltar med ett amerikanskt sjörövarfartyg år 1782. Hon bosätter sig på ön Barbados i Västindien, förälskar sig i en brittisk ingenjör och flyttar till England, där hon lever högreståndsliv.

MediaNr: P24797

Stormen och vreden

av William Faulkner

8 vol. (786 s. tryckt punktskrift)

Boken berättar några episoder ur familjen Compsons liv. Tiden är tio- och tjugotal i sydstaterna, och Compsons representerar en värld och en livsstil som håller på att försvinna. En krävande roman, berättad ur fyra olika perspektiv, men en av författarens största.

MediaNr: P24488

Den heliga lögnen

av Jascha Golowanjuk

5 vol. (478 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk roman från författarens barndom. Som landsflyktig i Köpenhamn under 1920-talet möter han många original, däribland bokens huvudperson: den excentriska grevinnan Charlotte Trier-Gotha.

MediaNr: P27421

Påläggskalven

av Olof Granholm

4 vol. (392 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Hästhandlarens son. Miljön är en by utanför Vasa i Österbotten. Det är 1932-33, Enok är nu 10 år. Svåra tider - lapporörelsen, nazismen, arbetslöshet. Social realism och oemotståndlig humor förenas i denna barndomsskildring.

MediaNr: P24561

Granta : [arena för ny litteratur]. Nr 6, Sex

Nr 6: 6 vol. (478 s. tryckt punktskrift)

Nummer 6 av svenska Granta innehåller noveller och essäer av bland annat Martina Montelius, Karolina Ramqvist, Jeanette Winterson, Kristofer Folkhammar och Marie Darrieussecq. Temat är sex, men berättelserna är mycket olika: vissa är poetiska, andra sakliga, en utspelar sig på ett äldreboende, en handlar om ett sexlöst äktenskap, och en skildrar hur en karriär som leder in i porrbranschen kan vara en befrielse.

MediaNr: P27504

Ett hus i Spanien : roman

av Alf Henrikson

7 vol. (668 s. tryckt punktskrift)

Samuel Johnson heter - icke utan hänsyftning på den engelske 1700-talsförf. - romanens huvudperson, en pensionerad förlagsredaktör, som skaffat sig ett hus i Spanien. Både huset och trakten inspirerar honom till att skriva en roman med motiv från antiken. En lättläst, lärd och humoristisk bok.

MediaNr: P24666

Sprängämne : roman om familjen Kijl

av Egil Holmsen

4 vol. (404 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk skildring från en liten bruksort i Bergslagen på 1920-talet.

MediaNr: P24756

Cabaret (Farväl till Berlin)

av Christopher Isherwood

6 vol. (584 s. tryckt punktskrift)

Impressionistisk skildring av 1930-talets Berlin. Olika sociala miljöer levandegörs genom några briljant ciselerade människoöden. Stadens atmosfär är träffsäkert tecknad. Boken utkom 1939 och har fått förnyad aktualitet genom musicalen och filmen Cabaret, som är baserade på romanens händelser.

MediaNr: P24705

Farmors son : roman

av Lena Kallenberg

6 vol. (538 s. tryckt punktskrift)

I en protestdemonstration mot dödsskjutningarna i Ådalen blir farmor anhållen och fängslas. Den stränga domen blir ett oläkt sår i familjen. Ett trauma för både farmors son och hans dotter. Romanen sträcker sig från hungerupploppen 1917 till Vietnamdemonstrationernas tidiga 1970-tal. Den diskuterar vad priset är för att ha ett mod; modet att uträtta något för att försöka förändra världen. Och modet som sviker i förhållandet till de närmsta.

MediaNr: P27554

Allt jag inte minns : roman

av Jonas Hassen Khemiri

7 vol. (593 s. tryckt punktskrift)

En författare försöker kartlägga Samuels sista dag. Via vänner, släktingar och grannar växer bilden av Samuel fram: den galendansande byråkraten, det kärleksfulla barnbarnet, den lojala vännen, den falska posören. Man skymtar en person på flykt undan sig själv. En roman om kärlek och ekonomi, om känslor och öden som krockar med varandra i dagens Stockholm.

MediaNr: P27536

Den svarta tigern

av Björn Kurtén

7 vol. (624 s. tryckt punktskrift)

Om mötet mellan neandertalmänniskan och homo sapiens i ett Skandinavien, ca 30.000 år före vår tid, fyllt av mammutar, jättetigrar och andra egendomliga djur. Förf. försöker förklara varför neandertalarna förlorade kampen. Björn Kurtén, 1924-88.

MediaNr: P25053

Honungsmyran

av Duncan Kyle

8 vol. (727 s. tryckt punktskrift)

Äventyrsroman som utspelar sig i Australien. Huvudperson är en advokat, John Close, med uppdrag att hitta arvingen till en änka som efterlämnar en "station" i västra Australien. Arvtagerskan är en kvinnlig brittisk militär och de båda huvudpersonerna dras in i en mängd rafflande händelser. God person- och miljöskildring med rapp dialog.

MediaNr: P27465

Gösta Berlings saga

av Selma Lagerlöf

12 vol. (1073 s. tryckt punktskrift)

Sägner från 1800-talets Värmland om den vackre, snillrike, äventyrlige och supige prästen Gösta Berling och de andra levnadsglada kavaljererna kring majorskan på Ekeby. Lagerlöfs debutroman från 1891.

MediaNr: P27503

Förvandlerskan

av Charlotta Larsson

5 vol. (464 s. tryckt punktskrift)

Vera är tolv år när hennes mamma ger sig ut i den ryska vildmarken för att leta efter en by befolkad av bara kvinnor. Mamman försvinner spårlöst och hörs aldrig mera av. Tretton år senare har Vera lämnat barndomens Wien och flyttat till Paris, hon är gravid och måste ta reda på vad som hände. Vera följer sin mammas spår via Sverige till Ryssland. Fanns den mytomspunna kvinnobyn eller var det bara en fantasi, och hur kan någon bara försvinna?.

MediaNr: P27568

Flicka försvunnen

av Sara Lövestam

2 vol. (180 s. tryckt punktskrift)

Första boken om privatdetektiven Kouplan. För att få in pengar vänder sig Kouplan till kunder som skyr polisen. Nu håller han på med ett kidnappningsfall. Flickan Julia försvann fastän hon sekunden innan höll Pernillas hand. Att polisanmäla var inget alternativ för Pernilla. Jakten på kidnapparen leder in i Stockholms undre värld. Samtidigt visar det sig att Pernillas förflutna ser annorlunda ut än Kouplan trott. Lättläst.

MediaNr: P27555

Elefantens sinne

av Marco Missiroli

6 vol. (514 s. tryckt punktskrift)

En roman som vänder och vrider på värderingar om familj och trohet och tar upp frågan om dödshjälp. Pietro lämnar sin tjänst som präst i hemstaden Rimini för att bli portvakt i ett elegant bostadshus i Milano. Snart förstår vi att detta inte sker av en slump - människorna i huset bär på hemligheter och Pietro omfamnar de boende i huset som sin flock. M.M., 1981-, prisbelönt italiensk författare.

MediaNr: P27525

Det fruktansvärda : en lättläst bearbetning av "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö"

av Håkan Nesser

3 vol. (204 s. tryckt punktskrift)

Sommaren 1962 är berättaren Erik 14 år. Han och hans kompis Edmund bor på sommarstället Genesaret hela sommaren. Eriks brorsa Henry är på besök ibland med sin tjej Ewa, som är så in i helvete vacker. Det är en höjdarsommar. Åtminstone innan det fruktansvärda inträffar. Lättläst bearbetning av Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö.

MediaNr: P27487

Herr Kadar

av Håkan Nesser

1 vol. (62 s. tryckt punktskrift)

En grupp resenärer samlas på semesteranläggningen Pole Pole på paradisön Mafia för att fira jul i sol och värme. De är alla ungefär som turister brukar vara - alla utom den mystiske herr Kadar som envisas med att sitta och läsa i skuggan klädd i kostym. Vem är han egentligen? En novell om vådan av att dra för snabba slutsatser.

MediaNr: P27583

Utväxlingen : thriller av

av Bernt Nilsson

8 vol. (770 s. tryckt punktskrift)

Spionthriller med stoffet hämtat ur den svenska verkligheten. 1981 grundstötte en rysk u-båt utanför Karlskrona. U-båtens uppdrag var att hämta några ryska spioner, påstår förf:a. På denna tråd spinner man en händelserik och spännande historia i högt tempo.

MediaNr: P25526

Kexlådan

av Carl-Anders Norrlid

3 vol. (212 s. tryckt punktskrift)

Ines är kontorist sedan 8 år. Hon gör arbetskort, som man tillverkar papplådor efter. En dag blir 20.000 lådor feltillverkade. Har Ines räknat fel? LL-bok.

MediaNr: P25533

Mios blues : [en Martin Benner-deckare]

av Kristina Ohlsson

9 vol. (784 s. tryckt punktskrift)

Den andra boken med advokaten Martin Benner. Mot sin vilja har Benner dragits in i jakten på den försvunne fyraårige Mio. Desperat följer han upp de få spår som finns. Samtidigt måste han ta reda på vem som försöker sätta dit honom för mord som han inte begått. Jakten på sanningen ställer honom inför ett ohyggligt dilemma. Det är frågan om han kan rädda både sig själv och Mio eller om ytterligare ett offer kommer att krävas.

MediaNr: P27489

På Malins tid i Ådalen

av Maj Olsen

6 vol. (570 s. tryckt punktskrift)

Tiden är 1873 och 1939 i Ådalen. Här skildras fyra generationer kvinnor, deras villkor och möjligheter under den tiden. Huvudpersonen är Malin, som blir fjorton i bokens början. Tyngdpunkten ligger på personskildringen, men konjunktursvängningarna och Ådalskravallerna skymtar - de har stor betydelse för dessa människor.

MediaNr: P25565

Brödlösans barn

av Nils Parling

8 vol. (798 s. tryckt punktskrift)

Tid: 1910-20-talen. Miljö: Bergslagen. Jan Bergman växer upp i ett fattigt hyttarbetarhem. Vi får följa honom fram till 15 års ålder. Han är mycket läsbegåvad, men har ingen möjlighet att studera vidare. Han blir skogsarbetare. Fin person- och miljöskildring. N.P., 1914-2002.

MediaNr: P25079

Sju sorters blommor

av Marit Paulsen

6 vol. (568 s. tryckt punktskrift)

Vi får följa Kersti och Jon i deras hårda liv i Dalarna under 1900-talets första decennier. Kvinnorna är huvudpersoner, men det handlar också om arbetarrörelsen, fackföreningsrörelsen och kooperationen.

MediaNr: P25082

Kautokeino, en blodig kniv

av Lars Pettersson

11 vol. (981 s. tryckt punktskrift)

Anna Magnusson, åklagare i Stockholm men med samiskt påbrå, återvänder till Kautokeino efter flera års frånvaro. Hennes mormor har ringt och bett henne komma för att rentvå sin kusin Nils Matti, som anklagas för våldtäkt. Familjen klarar sig inte utan hans arbetsinsats på fjället. Men när Anna läser polisutredningen blir hon betänksam. Thriller om motsättningarna mellan tradition modernitet och om moral i ett minoritetssamhälle. Debutroman.

MediaNr: P27515

En doft av snö

av Nora Roberts

6 vol. (544 s. tryckt punktskrift)

Vance har lämnat sitt gamla liv av jobb, stress och otaliga förhållanden bakom sig och köpt ett gammalt hus på landet. Han längtar efter ensamhet, att få renovera det gamla huset i lugn och ro. Men hans nya granne Shane har andra planer, hon försöker envist att lära känna Vance och trots att han värjer sig är hon svår att motstå.

MediaNr: P27546

Från denna dag

av Nora Roberts

6 vol. (536 s. tryckt punktskrift)

Hester Wallace lever för jobbet och sin nioårige son. Efter en uppslitande separation vill hon inte ens tänka på ett nytt förhållande. Men när hennes son blir vän med serietecknaren som bor i samma hus blir det svårt att värja sig. Hester blir förtjust i grannen men vill inte riskera den trygga tillvaro hon byggt upp genom ett nytt, osäkert förhållande. Ska hon finna mod att visa sina känslor?.

MediaNr: P27560

Trollmarknad och andra dikter

av Christina Rossetti

67 s. tryckt punktskrift

Christina Rossetti, 1830-1894, räknas bland den viktorianska tidens mest kända poeter. Hon var bosatt i London och syster till konstnären Dante Gabriel Rossetti. Den långa dikten "Trollmarknad", om de två systrarna och trollen, går att se som en allegori över kvinnors situation och har nu för första gången översatts till svenska tillsammans med ett antal av hennes kortare dikter.

MediaNr: P27441

Skalunga

av Runa

11 vol. (1073 s. tryckt punktskrift)

Roman i kristlig idealistisk anda. Till den avlägset belägna Skalunga prästgård kommer en dag friherrinnan Furuclou med sin unga dotter Helvig. Ett ömsesidigt intresse uppstår mellan prästen på Skalunga och den vackra adelsdottern.

MediaNr: P25180

Avdelning 73

av Sofie Sarenbrant

8 vol. (696 s. tryckt punktskrift)

Fjärde boken med kriminalinspektör Emma Sköld. Emma vaknar upp på sjukhuset. Det sista hon minns är att hon lämnade sin fyra veckor gamla dotter med sambon Kristoffer och åkte till stallet. Emma får reda på att hon varit med om en ridolycka och legat i koma i fem månader. Kristoffers före detta flickvän har övertagit hennes mammaroll. En känsla av att något inte stämmer smyger sig på och Emma ber sin kollega Nyllet om hjälp.

MediaNr: P27500

Gå vilse : en fälthandbok

av Rebecca Solnit

5 vol. (458 s. tryckt punktskrift)

I denna långa essä avhandlar konst- och kulturkritikern Solnit vikten av att gå vilse. Genom att ibland virra bort sig och hamna på främmande, okända platser dit man inte hade tänkt bege sig vidgar man sina vyer och får nya idéer och tankar. "Att aldrig gå vilse är att inte leva", menar Solnit. Konstnären Yves Klein och nybyggardottern Mary Jemison, som rövades bort av indianer, är bara två av personerna som figurerar i essän.

MediaNr: P27576

Definitivt kanske

av Arkadij Strugatskij

4 vol. (354 s. tryckt punktskrift)

Avancerad och humoristisk rysk science fiction. Samtidigt som intrigen presenteras får läsaren inblick i hur vardagslivet kan te sig i Moskva. Skildringen av utommänskliga krafter, som manifesterar sig som sadistiska kommissarier med legitimation och deportationsorder i bakfickan, får den västerländske läsaren att intresserat börja undra, om förf. enbart velat skriva en "harmlös" sf-roman.

MediaNr: P25448

Hobbiten eller Bort och hem igen

av John Ronald Reuel Tolkien

8 vol. (756 s. tryckt punktskrift)

Nyöversättning av historien om den hemkäre hobbiten Bilbos äventyr. Tillsammans med en grupp dvärgar är han på resa för att stjäla draken Smaugs skatt. Bilbo träffar Gollum som bor i en håla i berget och vinner dennes osynlighetsring när de gissar gåtor. Det är den ringen som hotar att bli hela Midgårds undergång i Ringarnas herre (Sagan om ringen). Boken tidigare utgiven med titlarna Hompen och Bilbo.

MediaNr: P27584

Ensamfjäril

av Gabriella Ullberg Westin

8 vol. (790 s. tryckt punktskrift)

Det är julafton och ett våldsamt snöväder lamslår Hudiksvall. På eftermiddagen nås polisen av ett larm. Hanna Pedersen, gift med Sveriges bästa fotbollsspelare, har hittats ihjälskjuten i hemmet med parets två små barn som enda vittnen. Familjen har just återvänt från Italien. Polisen Johan Rokka får utredningen på sitt bord och ju mer han nystar i brottet desto säkrare blir han att fotbollsspelaren döljer något avgörande.

MediaNr: P27551

En världsomsegling under havet

av Jules Verne

9 vol. (816 s. tryckt punktskrift)

Klassisk roman från 1870. Professor Arronax, hans betjänt Conseille och harpuneraren Ned Land reser till Stilla havet men hamnar i sjönöd. De räddas av kapten Nemo som fängslar dem ombord på sin märkliga undervattensfarkost Nautilus. Arronax och hans kumpaner får uppleva häpnadsväckande äventyr på färden mot Sydpolen och ruinerna av Atlantis. Samtidigt letar de flyktvägar och kämpar för sin frihet. J.V., 1828-1905, fransk författare.

MediaNr: P27549

Det förflutnas kraft

av Sandro Veronesi

7 vol. (630 s. tryckt punktskrift)

Prisbelönt roman om att omvärdera allt man hållit för sant. Gianni Orzan är lyckligt gift, pappa till en åttaåring och prisbelönt barnboksförfattare. En kväll blir han kontaktad av en man som påstår att Giannis nyligen avlidna far var KGB-agent som dödat en italienare och stulit dennes identitet. Gianni tvingas konfrontera sin historia medan hans liv långsamt rasar samman. S.V., 1959-, italiensk författare som skrivit både fack- och skönlitteratur.

MediaNr: P27488

Byfolket : roman

av Albert Viksten

6 vol. (548 s. tryckt punktskrift)

Fristående forts. Stor-Nils sonson Jakob växer upp som fosterbarn hos Skomakar-Jacke, ovetande om sin riktige far, Alfred. Miljö: en norrländsk by.

MediaNr: P25406

Hamed och statsministern

av Christina Wahldén

1 vol. (54 s. tryckt punktskrift)

Lättläst bok om Hamed som är på studiebesök i Riksdagshuset. Plötsligt tappar han bort resten av sin grupp och går vilse. Efter en stund går han i en hiss samtidigt som statsministern, men hissen stannar och de kan inte komma ut. Vakterna i Riksdagshuset får panik och tror att Hamed är terrorist. Hela riksdagshuset omringas av polis medan Hamed småpratar med den trevliga statsministern i hissen. Boken avslutas med fakta om riksdag och regering.

MediaNr: P27579

En sång från havet

av Katherine Webb

13 vol. (1264 s. tryckt punktskrift)

När galleristen Zach börjar skriva en biografi över den berömde konstnären Charles Aubrey fascineras han framför allt av tre målningar från 1930-talets slut. Vem är den unge pojken som avbildas på en av dem? Lever bondflickan med den intensiva blicken? För att få svaret på sina frågor beger han sig till Englands södra kust. Det visar sig att historien bakom målningarna är betydligt mer dramatisk än han först anade.

MediaNr: P27548

Ensam på Mars

av Andy Weir

11 vol. (1040 s. tryckt punktskrift)

Biologen Mark Watney gör sitt livs resa som medlem i en rymdexpedition till Mars. Men besättningen måste plötsligt ge sig av och när Mark avlider under evakueringen lämnar de kvar hans lik på planeten. Problemet är att Mark inte alls är död. Och nu måste han se till att hålla sig vid liv tills nästa expedition kan rädda honom. Mark tvingas utnyttja alla sina kunskaper och de få resurser han har till hands. Men kommer han verkligen att klara sig?.

MediaNr: P27550

Facklitteratur

Joseph Haydn

av Pierre Barbaud

4 vol. (404 s. tryckt punktskrift)

Förf., själv kompositör, följer Haydn, (d. 1809), under dennes viktigaste år, analyserar några kompositioner och indelar dem efter opus-nr, årtal och innehåll. Lättläst, kräver inga förkunskaper.

MediaNr: P24293

Kärnvapen? Nej!

av Frank Barnaby

3 vol. (270 s. tryckt punktskrift)

Författaren, f.d. SIPRI-chef, varnar för det alltmer omfattande kärnvapeninnehavet i världen och pläderar för nedrustning. Förord av Inga Thorsson. SIPRI = Swedish International Peace Research Institute (grundat 1966).

MediaNr: P24310

Det här var ju tråkigt : ännu en bok

av David Batra

102 s. tryckt punktskrift

David Batra har samlat ännu fler arga och roliga lappar upphittade vid närbutiker, tandläkare och på lyktstolpar. Lapparna finns överallt och egentligen är det inget konstigt. Lappar är ett utmärkt sätt att förmedla sina åsikter och känslor utan att behöva konfronteras öga mot öga. Lapparnas budskap varierar, från någon som vill skänka bort 50 kg pytt i panna till rättskaffens meddelande som "tandborste och tandkräm återfås mot beskrivning".

MediaNr: P27307

Ålderdomen

av Simone de Beauvoir

12 vol. (1110 s. tryckt punktskrift)

Författaren ger en översikt av åldringens ställning i olika samhällen under olika tider, hur hon skildras i litteraturen, vad gamla människor själva berättat om sin situation samt granskar vårt eget samhälles attityd till dem.

MediaNr: P24300

Lär dig leva : mindre stress - mer närvaro

av Mats Billmark

4 vol. (348 s. tryckt punktskrift)

Omarbetad och förnyad version av en bok tidigare utgiven med författaren Mats Billmarks förra efternamn, Lindqvist. Paret Mats och Susan Billmark förklarar hur medveten närvaro i nuet ger ett lugnare, gladare och mer harmoniskt liv. De menar att det är fullt möjligt att komma till rätta med stress och oro, en förändring är ett måste om man inte är tillfreds med sitt liv.

MediaNr: P27490

Boken om bilen : bilens historia i bilder

12 vol. (1218 s. tryckt punktskrift)

Omfattande bok om personbilens utveckling årtionde för årtionde - från de första bilarna fram till 1920-talet till bilar från 2000 och framåt. De viktigaste nyheterna och bilmodellerna för varje decennium lyfts fram och beskrivs. Mer än 1200 bilmodeller presenteras kortfattat, men även banbrytande motorkonstruktioner och människor som har varit viktiga för utvecklingsarbetet.

MediaNr: P27185

Gräset är alltid grönare i Brasilien : en resa genom världens bästa fotbollsland

av Henrik Brandão Jönsson

7 vol. (696 s. tryckt punktskrift)

VM i fotboll 2014 går av stapeln i Brasilien. Författaren har inför VM rest runt i jättenationen Brasilien för att komma nära de främsta profilerna. Boken skildrar den brasilianska fotbollens historia från den första läderkulan via Pelé och Sócrates till den unga stjärnan Neymar. Det är också en bok om dagens Brasilien, ett land som under 2000-talet växt till en av världens största ekonomier. Författaren är journalist bosatt i Rio de Janeiro.

MediaNr: P27570

Hemmen i den nya världen : [en dagbok i brev skrivna under tvenne års resor i norra Amerika och på Cuba]. D. 1.. A

av Fredrika Bremer

D. 1, A: 8 vol. (643 s. tryckt punktskrift)

Fredrika Bremers klassiska reseskildring från USA utkom 1853-54. Den här upplagan är oavkortad; endast mindre ändringar i stavning och ordval har gjorts. Del 1 skildrar utresan 1849 samt vistelsen i USA t.o.m. februari 1850.

MediaNr: P24423

Hemmen i den nya världen : [en dagbok i brev skrivna under tvenne års resor i norra Amerika och på Cuba]. D. 1.. B

av Fredrika Bremer

D. 1, B: 7 vol. (638 s. tryckt punktskrift)

Fortsättning på resebreven från 1850. I "södra Carolina" får författaren en inblick i negerslaveriet, som hon principiellt tar avstånd ifrån. I Philadelphia lär hon känna "Vännernas samfund", Kväkarna, som hon sympatiserar med.

MediaNr: P24424

Sjöbjörnar, sjöelefanter och valrossar

av Jacques Yves Cousteau

6 vol. (552 s. tryckt punktskrift)

Författaren har gjort en resa över världshaven för att skildra djurens beteende och biologi. De djur som berörs här, finns vid Afrikas sydspets och i Stilla havet invid Nordamerikas södra och norra del.

MediaNr: P24628

Dagens lösen. Årslösen 2016

2016: 4 vol. (376 s. tryckt punktskrift)

Innehåller ett par korta texter från Bibeln för varje dag på året, en från Nya och en från Gamla Testamentet. Som tredje text finns också en bön, psalmvers eller en dikt. För varje vardag finns även hänvisningar till två bibelställen, det ena ansluter till kyrkoåret och det andra till en bibelläsningsplan, som följer bibeln från början till slut.

MediaNr: P27483

Det osynliga arvet : sexton invandrare om sin bakgrund

av Billy Ehn

9 vol. (838 s. tryckt punktskrift)

Författarna, folklivsforskare vid Stockholms universitet, har intervjuat 16 invandrare om deras bakgrund. De intervjuade, som kommer från länder både i och utanför Europa, redogör för barnuppfostran, sedvänjor, politik, krigsminnen o.s.v..

MediaNr: P24638

En kopp kaffe på Nordpolen : ett conditori, anno 1903

av Christer El-Mochantaf

3 vol. (268 s. tryckt punktskrift)

Conditori Nordpolen är ett klassiskt konditori på Varaslätten i Västra Götaland. Det startades år 1903 av systrarna Alma och Alvida Jansson. Numera drivs det av syskonen Per Larsson, Elin Wahll och Tina Henström. Förutom alla recept får man också en historik över konditoriet och en inblick i hur livet på ett konditori kan vara. Hör finns recept på småkakor, bröd, tårtor och desserter. Förordet är skrivet av författaren och pastorn Tomas Sjödin.

MediaNr: P27333

Fonetikens grunder

av Olle Engstrand

11 vol. (904 s. tryckt punktskrift)

Grundläggande lärobok i allmän och svensk fonetik. Bland det som behandlas finns en rad ämnen som skillnaden mellan djurens läten och människornas språk, barnets joller och tidiga tal samt förhållandet mellan text och tal. Vidare tar förf. upp ljudsystemen i svenskan och andra språk, svenskans dialekter, akustik och perception, talets musikaliska dynamik, talstilar samt fonem, särdrag och fonologiska regler.

MediaNr: P27260

Gustavus Vassa, afrikanen : en slavs berättelse

av Olaudah Equiano

7 vol. (642 s. tryckt punktskrift)

Självbiografi, först publicerad år 1789, där en slav berättar om sitt händelserika liv. Olaudah Equiano föddes i Afrika i nuvarande Nigeria. Han rövades bort i barndomen, vistades på olika skepp i tio år och lyckas sedan att köpa sig fri. Av en av sina ägare fick han namnet Gustavus Vasa. Han besökte Medelhavet och Arktis, och lärde sig läsa och skriva i England. En makalös tidsskildring och ett upprörande dokument om slaveriet. O.E., 1745-97.

MediaNr: P27574

Korsordsnyckel

av Georg Fröström

17 vol. (1694 s. tryckt punktskrift)

Synonymhjälpreda som består av två delar. I del 1 är cirka 40 000 ord alfabetiskt ordnade. Efter varje ord finns en siffra som hänvisar till den andra delen. Här står ord med ungefär samma innebörd ordnade gruppvis.

MediaNr: P24520

Min gyllene väg från Samarkand

av Jascha Golowanjuk

6 vol (492 s. tryckt punktskrift)

Jascha Golowanjuk, född i Samarkand, berättar om familjens äventyrliga flykt undan bolsjevikerna 1919. Efter flera misslyckade flyktförsök lyckas karavanen ta sig fram till Kaspiska havet och säkerheten. J.G., rysk-svensk förf., 1905-1974.

MediaNr: P27466

Facebookpolisen

av Scott Goodwin

5 vol. (452 s. tryckt punktskrift)

Vad får en polis egentligen skriva på Facebook? Hur rolig, elak och satirisk får han eller hon vara? Sociala medier blir ett allt viktigare sätt för myndigheter att närma sig medborgarna. Men det är inte alltid lätt att veta var gränserna går. Scott Goodwin i Alvesta har blivit känd som "Facebookpolisen". Här berättar han om sitt arbete och publicerar ett antal av sina inlägg i bokform.

MediaNr: P27553

Galen i humlor : [en berättelse om små men viktiga varelser]

av Dave Goulson

8 vol. (641 s. tryckt punktskrift)

Med engagemang och värme berättar professorn i biologi Dave Goulson allt om humlor. Men perspektivet är större än så. Humlornas välbefinnande är en spegling av hur vår planet mår, menar författaren. Slutsatsen blir därför att vi ska odla vår egen trädgård. Goulson är grundare av Bumblebee Conservation Trust, en organisation som jobbar för humlans miljö och överlevnad.

MediaNr: P27303

Att förlora och finna sig själv : berättelser från terapisoffan

av Stephen Grosz

5 vol. (454 s. tryckt punktskrift)

Psykoanalytikern Stephen Grosz har arbetat med samtalsterapi i tjugofem år. I denna bok berättar han om ett antal olika fall och låter läsaren följa behandlingen och vara med när han och hans patienter långsamt finner en lösning på problemen.

MediaNr: P27417

Käraste Herman : rasbiologen Herman Lundborgs gåta

av Maja Hagerman

15 vol. (1430 s. tryckt punktskrift)

Läkaren och professorn Herman Lundborg var ledare för Rasbiologiska institutet i Uppsala 1922-35. På sina många resor till Lappmarken mäter han, fotograferar, samlar och jämför utseenden. Hans metoder kom senare att användas inom Hitlers SS. Men trots att Lundborg varnade för rasblandningens degenererande effekter, fick han i hemlighet barn med en kvinna av fel typ från Lappland.

MediaNr: P27396

Kommunister : en intervjubok

av Carl Henrik Hermansson

12 vol. (1082 s. tryckt punktskrift)

En massiv samling kända och mindre kända kommunister passerar revy. De 20 intervjuerna behandlar främst tiden från Sveriges kommunistiska partis bildande 1921 och fram till andra världskriget.

MediaNr: P24716

Från Roslagens kobbar till världshavets vidder

av Knut Hillmar

8 vol. (710 s. tryckt punktskrift)

Förf. som gick till sjöss vid 12 år, skildrar sina hisnande upplevelser som matros under 1920-30-talen med intryck från världens alla hamnar.

MediaNr: P24744

Det andra Europa

av Gunnar Hägglöf

8 vol. (750 s. tryckt punktskrift)

En mångsidig bok om det Östeuropa som domineras av Sovjet. Förf. svensk diplomat, har koncentrerat sig på Polen, Östtyskland, Rumänien, Ungern och Bulgarien. Skildringen av länderna är en blandning av reseskildring, historieskildring och politisk analys.

MediaNr: P24688

Söndagstankar

av Majken Johansson

2 vol. (184 s. tryckt punktskrift)

Andaktsbok för både kristna och icke kristna. Meditationer som anknyter till kyrkoåret och tar upp vanliga människors vardagsproblem samt några dikter.

MediaNr: P24774

Jordens folk. Filippinerna, Indonesien

Filippinerna, Indonesien: 5 vol. (420 s. tryckt punktskrift)

Boken är skriven av olika experter på Sydostasiens övärld, ett område med en oerhört stor kulturell spännvidd, från grottfolkskulturer till moderna miljonstäder som Singapore och Manila.

MediaNr: P25604

Fantastiska uppfinningar i djurens värld

av Bent Jörgensen

6 vol. (608 s. tryckt punktskrift)

Berättar på ett underhållande sätt om flyttfåglarnas navigering, fladdermössens radar, binas danser, målande apor, djurlivets tandläkare m.fl. intressanta företeelser i djurens liv.

MediaNr: P24793

Kvinnoverk : om skaparkraft och slitgöra från stenålder till data

av Sheila Lewenhak

11 vol. (1082 s. tryckt punktskrift)

Författaren, ekonom och historiker, visar att kvinnans ställning i samhället inte så mycket beror på vilken arbetsinsats hon gör, som på om hon lyckas uppnå ekonomisk självständighet och rörelsefrihet. Om kvinnors arbete under en halv miljon år.

MediaNr: P24841

Alla våra fiskar i sötvattnen

av Curt Lindhè

4 vol. (322 s. tryckt punktskrift)

Handbok som beskriver 44 olika sötvattenfiskar, deras förekomst, utseende och vanor. Dessutom redogörs för olika fångstmetoder.

MediaNr: P24868

Drottning av Bredfjället

av Marcus Lundstedt

1 vol. (62 s. tryckt punktskrift)

Med sin nyfödda dotter i en filt på bröstet och några få ägodelar stretar en ung mamma uppför Bredfjället i Bohuslän. Bakom henne ligger barndomshemmet. Dit är hon aldrig mer välkommen. Året är 1817 och Anna Jonsdotter har begått den olagliga handlingen att få barn utan att vara gift. Ett gripande livsöde som ger en inblick i livet som fattig och fördriven i 1800-talets Sverige.

MediaNr: P27511

Kvicksand

av Henning Mankell

8 vol. (730 s. tryckt punktskrift)

En tankebok om vad det innebär att vara människa - om en enskild människas och hela mänsklighetens livsvillkor. I januari 2014 fick författaren Henning Mankell besked om att han hade en allvarlig spridd cancer och har här gjort en vandring från barndomen till den han är idag. Han berättar om händelser som har varit av avgörande betydelse, om personer som gett honom nya perspektiv och om hur det är att leva med en dödshotande sjukdom.

MediaNr: P27533

Människan och maten

av Gerd Nilsson

10 vol. (936 s. tryckt punktskrift)

Grundläggande faktabok i kost- och näringsfrågor, där avsnitt om specialkoster, livsmedelskunskap och livsmedelshygien med mera ingår.

MediaNr: P25308

Hockeyns stora grabbar

av Stig Nilsson

5 vol. (404 s. tryckt punktskrift)

Ishockeyhistoria. En skildring av de verkligt stora grabbarna i rinken. Här finns Åke Plutten, Tumba, Lasse Björn, Rolle Stoltz m fl. I slutet några data kring de 95 stora grabbarna.

MediaNr: P25312

Drömmen om Sverige

av Niklas Orrenius

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

En samling reportage ur DN 2014 om kriget i Syrien, syriernas flykt och om Sverige som mottagare av dem. Författaren följer några av dem som är på flykt och diskuterar vad vi egentligen vet om vad som sker i Syrien, vad gör vi för dem som drabbas? Nästan hälften av landets invånare är på flykt, några av dem tar sig in i Europa på dyra och farliga vägar. Sverige, känt som ett humanistiskt land, är en dröm för många.

MediaNr: P27512

Allemans världshistoria. D. 3, Grekland och Rom

av John Morris Roberts

D. 3: 5 vol. (384 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien. Här behandlas främst Grekland och Rom under antiken, tiden ca 1000 f. Kr. - 400 e. Kr. Passar från högstadiet och uppåt.

MediaNr: P25156

Paradiset, smaken och förnuftet : njutningsmedlens historia

av Wolfgang Schivelbusch

4 vol. (352 s. tryckt punktskrift)

En bok om njutningsmedel som nog är kulturhistoria i bästa tappning: upplysande, faktaspäckad men likväl underhållande. Den berättar om tobak, kryddor, choklad, vin och annat samt om deras användning i västerlandet genom tiderna; hur de bidrog till utvecklingen av socialt liv och umgänge, hur de stimulerade och ibland också hur de skadade.

MediaNr: P25202

Hakkorset och halvmånen : nazister i Mellanöstern

av Niclas Sennerteg

17 vol. (1576 s. tryckt punktskrift)

Författaren och journalisten skildrar hur högt uppsatta nazister kom att inom arabvärlden. Niclas Sennerteg har i flera år undersökt tidigare hemligstämplade arkiv och ger oss här berättelsen om flera namngivna nazister som efter andra världskriget värvats till Syrien och Egypten som militär expertis och för att sprida antisemitisk propaganda. Flera av dessa militärer kom senare under kalla kriget att värvas som spioner för västmakterna.

MediaNr: P27577

Är du punktlig lille vän? : en bok om punktlighet och opunktlighet, ordning och oordning

av Werner Silfverskiöld

3 vol. (272 s. tryckt punktskrift)

Varför är vissa människor alltid punktliga och andra alltid opunktliga? Författaren, psykiatriker, försöker återföra dessa begrepp till mänskliga sammanhang. Liksom de nära förknippade fenomenen ordning och oordning. Han diskuterar olika förklaringar till de opunktligas och oordandes ofta tvångsmässiga beteende som ger upphov till så mycket ilska och många missförstånd människor emellan.

MediaNr: P27424

Fransk-algeriern Albert Camus

av Ingmar Simonsson

8 vol. (726 s. tryckt punktskrift)

Biografi över författaren Albert Camus (1913-1960). Förf. försöker synliggöra bredden i Camus liv och verk, som både regissör, skådespelare, journalist, romanförfattare, essäist och dramatiker. Boken försöker också levandegöra den värld som Camus levde i: situationen i Algeriet, de filosofiska strömningar och de politiska händelser som kom att påverka honom.

MediaNr: P27559

Kors och tvärs i Roslagen

av Yngve Sjögren

4 vol. (322 s. tryckt punktskrift)

Förf:na har gjort strövtåg utmed Upplandskusten och strandhugg på valda öar. Här ges kunskap om skärgården med dess ortshistoria, unika växt- och fågelvärld, byggnadskultur etc..

MediaNr: P25297

Som liten i Ravlunda prästgård : 1898-1908

av Elof Stoltz

4 vol. (358 s. tryckt punktskrift)

Friskt och charmfullt berättar förf. om sina uppväxtår som prästson på Österlen vid sekelskiftet 1900.

MediaNr: P25443

Svenska folkets aftonböner

2 vol. (112 s. tryckt punktskrift)

Ett urval älskade psalmer och dikter, barnramsor, mors aftonbön och barnbarnets, böner som burit genom ett helt liv. Sist har ett 10-tal personer - Margit Sahlin, Göte Strandsjö, Karl Vennberg m.fl. - tillfrågats om sin syn på aftonbön.

MediaNr: P25509

Gemenskap utan gräns

av Joni Eareckson Tada

4 vol. (356 s. tryckt punktskrift)

Hur agerar man då man vill hjälpa en synskadad över gatan? Vad ska man svara då en totalförlamad granne vill följa med ut på restaurang? Har handikappade någon uppgift att fylla i det kyrkliga livet? Här hjälper förf. oss att klara av situationer vi kan hamna i när vi möter handikappade människor. Handikappade är en tillgång både i samhället och i det kyrkliga livet, menar hon, Tar vi vara på denna resurs?.

MediaNr: P27569

Heliga ögonblick

av Joni Eareckson Tada

3 vol. (232 s. tryckt punktskrift)

Kristen andaktsbok där författaren vill förmedla sin egen upplevelse av Guds kärlek. Författaren är verksam inom den evangelikala kyrkosfären i USA och arbetar också med ett eget center för rehabilitering av personer med funktionsnedsättningar. Författaren, som själv är helförlamad sedan en dykolycka, är dessutom verksam som konstnär.

MediaNr: P27582

Vardagsslit och drömmars språk : svenska proletärförfattarinnor från Maria Sandel till Mary Andersson

7 vol. (646 s. tryckt punktskrift)

Fem kvinnliga litteraturvetare och författare presenterar såväl kända som okända författarinnor ur den proletära traditionen. De som ägnas störst utrymme är Moa Martinson, Maria Sandel och Maj Hirdman. Både litteraturanalyser och personhistoria ingår.

MediaNr: P25512

Alla tiders patent

av Bengt-Arne Vedin

6 vol. (592 s. tryckt punktskrift)

Förf. ger en initierad och roande exposé över patentväsendets historia och utveckling i olika länder. Vi möter såväl missförstådda "bysnillen" och bedragare som de stora kända namnen: Edison, John Ericson m. fl. Förf. har även sammanlänkat patentets historia med det omgivande samhällets och redovisar det växelvisa samspelet mellan social och teknisk utveckling.

MediaNr: P25363

Sent i september : [en sorts trädgårdsbok]

av Jujja Wieslander

3 vol. (243 s. tryckt punktskrift)

En bok om det som lever, växer och dör i trädgården och livet. Läsaren får följa Jujja Wieslander under ett trädgårdsår. Det handlar om arbetet med jorden och reflektioner och tankar som då uppstår. Här finns lyckan över det som växer men även mörkret och tungsinnet finns med. Boken börjar och slutar sent i september. Trädgårdsintresset har Jujja fått av sina föräldrar och deras berättelse ger samtidigt en bit av Sveriges.

MediaNr: P27523

Jacobs hälsokök : mat på en kvart med familjemetoden

av Jacob Wismar

3 vol. (218 s. tryckt punktskrift)

En bok för stressade småbarnsföräldrar och andra som vill kunna laga en god och nyttig middag på en kvart. Författarens metod bygger på förberedelse: egna halvfabrikat som kan tas fram ur frysen och enkelt varieras med olika såser (eller "essenser" som de kallas här). Recept på uppemot 130 olika recept och såser.

MediaNr: P27435

En mamma blir till : för alla som längtar, väntar och ska föda en bebis

av Malin Wollin

6 vol. (560 s. tryckt punktskrift)

Med ett stort mått humor berättar här krönikören Malin Wollin om graviditet och förlossning. Det handlar mest om glädjen i att lägga ett älskat barn vid ditt bröst men också om sorgen när det värsta händer. Författaren menar att en graviditet är den bästa återvändsgränd man någonsin kan befinna sig i och uppmanar läsaren: var snäll mot dig själv, ta hand om dig, njut när du vill njuta och tjut när du vill tjuta.

MediaNr: P27547

Sommarens skiraste ljus : om det dolda våldet mot kvinnor och barn

av Lars Åberg

6 vol. (520 s. tryckt punktskrift)

Denna bok består av ett knappt dussin berättelser av kvinnor som utsatts för våld i äktenskapet. Berättelserna har samlats in och skrivits ner av journalisterna Lars Åberg och Åsa Sjöström i samband med projektet BOM - Barn och mammor - som har drivits av Kvinnorättsförbundet i Malmö. De intervjuade kvinnorna berättar om det de har varit med om och om hur de har tagit sig vidare i livet.

MediaNr: P27395

Litteratur för barn

Skönlitteratur

En sång till Ella

av David Almond

4 vol. (356 s. tryckt punktskrift)

Claire och Ella är oskiljaktiga vänner. Inför studenten åker Claire på en campingresa till kusten med klasskamrater. De möter då en mystisk ung man som fascinerar dem med sin musik. När han träffar Ella uppstår en kärleksrelation, som blir svår för Claire att förhålla sig till. Olyckan är snart framme. Boken knyter an till myten om Orfeus som beger sig till dödsriket för att hämta sin älskade Eurydike. Även här följer vi en vandring i dödsriket.

MediaNr: P27467

Fredda åtta år

av Helena Dahlbäck

4 vol. (328 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i en serie inledd med Fredda sju år. Fredrika, kallad Fredda, fyller åtta år och börjar i andra klass. Det är roligt nästan varje dag tycker Fredda - i skolan, med kompisarna och när pappa kommer till skolan och visar upp sin långtradare. Men Fredda längtar efter ett eget djur - som tur är får hon ofta ta hand om Basse, tant Annas hund, som bor i samma hus.

MediaNr: P27442

Du är aldrig ensam

av Sarah Dessen

10 vol. (962 s. tryckt punktskrift)

Ruby bor med sin alkoholiserade mamma i ett fallfärdigt hus. En dag sticker mamman. Socialtjänsten ser då till att Rubys syster Cora får vårdnaden om henne, eftersom Ruby är omyndig. De två systrarna har inte setts på 10 år. Cora har gift sig rikt och lever ett välbärgat liv. Hon skickar Ruby till privatskola. Ruby har svårt att anpassa sig och släppa någon inpå livet.

MediaNr: P27526

Den största kusligheten

av Lasse Ekholm

84 s. tryckt punktskrift

Torbjörn, 12 år, kommer till Zambia, där hans far arbetar med viltvård. Han är rädd för det mesta som är okänt, men tack vare en flicka lär han sig att övervinna sin rädsla.

MediaNr: P24769

Tornerspelen i Gorlan

av John Flanagan

9 vol. (776 s. tryckt punktskrift)

Berättelse från tiden innan serien Spejarens lärling. Spejarkåren i Araluen har alltid haft kungens förtroende, men nu har lojala spejare över hela landet blivit av med sina uppdrag. Samtidigt hotas tronen av riddare Morgarath som på ett illvilligt sätt nästlat sig till alltmer makt och lyckats få prins Duncan förvisad. De unga spejarna Crowley och Halt samlar spejare ur kungens gamla kår för att göra motstånd.

MediaNr: P27502

Efter Alaska

av John Green

7 vol. (658 s. tryckt punktskrift)

Miles Halter anländer till internatskolan Culver Creek i Alabama. Han får nya vänner och lär sig mycket om sig själv. Och han träffar Alaska Young, den smartaste och snyggaste tjej han någonsin mött. När hon råkar ut för en olycka gör Miles och de andra allt för att ta reda på sanningen och få svar på sina frågor. Spännande, filosofisk bok om livet och kärleken. Boken är tidigare utgiven på svenska med titeln "Var är Alaska?".

MediaNr: P27522

Orkans öga

av Lin Hallberg

4 vol. (324 s. tryckt punktskrift)

En hästbok med inslag av magisk realism. Kims sköthäst Karisma dör. För att slippa vara ensam med sorgen åker hon till sin släkting Mejt. Där på en hästgård i hjärtat av Värmland står hon inför sitt livs utmaning: den stressade och instabila hästen Orkan. Ständigt drar han mot den vilda skogen som ingen besökt på åratal. Skogen som gömmer en mörk och farlig hemlighet.

MediaNr: P27443

Kayak : en berättelse om mod

av James Houston

3 vol. (256 s. tryckt punktskrift)

Matt, en amerikansk pojke på besök i Alaska, blir god vän med en eskimåpojke. Tillsammans ger sig de båda pojkarna ut för att leta efter Matts pappa, som försvunnit på en expedition för malmletning.

MediaNr: P24684

Cirkusdeckarna och tomtemysteriet

av Dan Höjer

2 vol. (170 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 13 i serien om cirkusdeckarna, tvillingarna Kaspar och Katinka på Cirkus Pommery. Det har skett ett inbrott på Stockholms slott och cirkusdeckarna är på jakt efter bovarna. De jagar skurkar i Gamla stan, räddar folk ur Stockholms ström och blir attackerade av en otäck tomte. Som vanligt är det äventyrligt och mycket dramatiskt.

MediaNr: P27400

Miljonen och jag

av Clive King

4 vol. (332 s. tryckt punktskrift)

En rolig och dråplig berättelse om en pojke, 12 år, som har svårt att läsa och därför kommer med fel buss i London, då han skall hjälpa sin bror. Denne har stulit en tavla, värd 1 miljon, som måste gömmas undan för poliser och andra intresserade....

MediaNr: P25030

Nattbuss 198

av Niklas Krog

5 vol. (402 s. tryckt punktskrift)

Första boken av två. Johan vaknar upp bakis och med ett stort kliande sår på halsen. Långsamt börjar minnen tränga sig på. Vad var det som hände på nattbuss 198? Så börjar en förändring: Johan syns plötsligt. Han tar plats, han ges plats. Men om natten finns en namnlös fasa. Frida märker att något underligt sker med Johan. Samtidigt börjar media rapportera om bestialiska dåd i trakten, mot både människor och djur.

MediaNr: P27452

Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka

av Andrea de La Barre de Nanteuil

3 vol. (294 s. tryckt punktskrift)

Fortsättning på Boken om Mademoiselle Oiseau. 9-åriga Isabella är ensam kvar i den fantastiska våningen i Paris sedan Mademoiselle Oiseau for på en flygande matta till sin syster i Venedig. Isabella upptäcker ett speciellt rosa dockskåp och ser en mörkare sida av damens förflutna: sorgliga hemligheter och hastiga avsked. Isabella ger sig ut för att söka sanningen. En berättelse med magiskt skimmer.

MediaNr: P27390

Förrädarna

av Camilla Lagerqvist

3 vol. (318 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Svarta rosorna som börjar med Uppdraget. Ben försvinner, han letar efter sin pappa som förts bort av ett par mystiska män. Hilde och Maja hittar ett kuvert märkt Furudal. Den norska motståndsrörelsen har grävt ner minor för att spränga ett tyskt vapenlager. Bens pappa ska tvingas avslöja var. Svarta rosorna måste ingripa och hitta männen innan de tar sig in i det av nazisterna ockuperade Norge.

MediaNr: P27290

Gasten

av Åsa Larsson

3 vol. (256 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien PAX som börjar med Nidstången. Det är december och Mariefredsborna rustar för julmarknad och luciatåg. En oskyldig lek blir snabbt farlig när en port skapas till den andra sidan och tre gastar börjar härja. Alrik och Viggo för en kamp mot klockan. Det gäller att bekämpa varelserna fort, innan folk gastkramas till döds.

MediaNr: P27422

Jan Svensson

av Johanna Lindbäck

3 vol. (292 s. tryckt punktskrift)

Jan Svensson och hans familj flyttar till Luleå. Där ska de bo på prov i ett år. Tunaskolan, Jans nya skola blir säkert jobbig. Jan är rädd att han inte ska våga prata och rädd för att alla ska tycka att han är konstig. Han försöker lista ut vem han kommer att vara nu i den nya staden, med nya grannar och ny skola. Nicki, som bor med sin mamma i lägenheten intill, kommer från London och har levt i fart och fläng. Eller har hon verkligen det?.

MediaNr: P27427

Sagan om Lotta från Dösjöbro

av Max Lundgren

1 vol. (18 s. tryckt punktskrift)

Gud tänker flytta solen. Människorna är inte värda att ha en sol så som de bråkar och slåss, och solen behövs bättre på ett annat ställe. Hur ska Lotta få Gud att ändra sig och låta solen vara kvar?.

MediaNr: P24905

Ishavspirater

av Frida Nilsson

7 vol. (598 s. tryckt punktskrift)

Boken bygger på radiomanuset till julkalendern 2012: Siri och ishavspiraterna. Piraten Vithuvud rövar bort barn och tvingar dem att hacka fram diamanter i en mörk och farlig gruva. Han är så fruktad att ingen vågar söka efter barnen. Men så tar han Siris lillasyster Miki. Då gör Siri det som ingen annan vågar, hon ger sig ut på jakt efter Vithuvuds ö.

MediaNr: P27371

När man heter Noak

av Maud Reuterswärd

2 vol. (172 s. tryckt punktskrift)

Noak, 6 år, får tvillingsystrar. Det är jobbigt att vara storebror. Han blir vän med Klas, som inte har det bra hemma.

MediaNr: P27350

Det största bytet

av Dan Smith

6 vol. (550 s. tryckt punktskrift)

I den avlägset belägna finska bergsby där Oskari växer upp finns en tradition som alla pojkar måste genomgå inför sin trettonde födelsedag. Beväpnad med endast pil och båge ska Oskari överleva en natt i vildmarken. Men denna natt ruvar skogen på ett hot som ingen har kunnat förutse. En explosion lyser upp himlen, ett flygplan skjuts ner över skogen och i det finns USA:s president. Kan Oskari rädda honom undan de terrorister som nu jagar dem båda?.

MediaNr: P27510

Tilda

av Gunilla Wolde

2 vol. (177 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

En samlingsvolym om Tilda med fyra nyskrivna kapitel. Tilda, snart nio år, bor på en bondgård på 1940-talet. Mest av allt längtar hon efter en häst, men familjen har inte råd. Men en dag kommer Brunte, en arbetshäst, till gården och han blir Tildas bästa vän. En trevlig berättelse om en hästtokig liten flicka.

MediaNr: P27349

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Den stora slummerboken

av Giovanna Zoboli

[25]s., 16 bl. tryckt punktskrift

Det är natt och alla djur utom ugglan sover. Även barnet. Vackra rogivande bilder med kort och enkel text på rim.

MediaNr: P27404

Böcker med inklistrad punktskrift

Titta bilar!

av Ulf Nilsson

16 s. tryckt punktskrift

Barnet står och tittar ut genom fönstret. Först ser hen den lilla trehjulingen. Sedan allt mer spännande fordon som traktor, grävmaskin, glassbil, polisbil. Och så den stora, stora brandbilen och bussen. Alla fordon är tydligt och detaljrikt tecknade i klara färger mot vit bakgrund. En kort kommentar följer med varje fordon, ofta ljudhärmande. Bilderbok för de minsta i hård kartong.

MediaNr: P27311

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Ivar träffar en Diplodocus

av Lisa Bjärbo

22 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Dinolandet är en låda där Ivars leksaksdinosaurier bor. Det bästa med Dinolandet är att dinosaurierna kan bli levande. När ingen ser kliver Ivar in i dinosaurievärlden. Den här gången träffar han diplodocusen Doris som har tappat bort sin flock under ett vulkanutbrott. Vilken tur att Ivar kan flera knep att ta till om man gått vilse eller tappat bort någon. Boken avslutas med en faktasida om diplodocus.

MediaNr: P27353

Ivar träffar en Triceratops

av Lisa Bjärbo

20 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Dinolandet är en låda där Ivars leksaksdinosaurier bor. Det bästa med Dinolandet är att dinosaurierna kan bli levande. När ingen ser kliver Ivar in i dinosaurievärlden. En dag möter han triceratopsen Thelma med horn och nacksköld. En vänlig växtätare som har bekymmer: det finns inga växter kvar i markhöjd. Ivar hittar på en fartfylld lösning. Berättelsen avslutas med faktasida om triceratops.

MediaNr: P27336

Orättvist!

av Åsa Mendel-Hartvig

20 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Storskrot är avundsjuk på Lillskrot som får åka vagn, slänga kläder, kladda och gegga. Fast å andra sidan får Storskrot göra en massa roliga saker som Lillskrot är för liten för, som att klippa med saxen, cykla till förskolan och hälla upp mjölk själv. En bok om syskonskap, avundsjuka men också syskonkärlek. De stora känslorna uttrycks i både bild och text.

MediaNr: P27341

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

God död jul

av Inger Frimansson

52 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Linda har fått sparken från jobbet för att hon har varit full på arbetstid. Nu är det jul och Linda är arg och bitter. Hon bestämmer sig för att hämnas på sina arbetskamrater. Lättläst bok med korta, enkla meningar. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter.

MediaNr: P27000

Annonsen

av Gull Åkerblom

2 vol. (102 bl. tryckt punktskrift)

Glestryck

Anna känner sig ensam. Eftersom ingen kommer att fira henne reser hon bort på sin födelsedag. Hon lånar en kolonistuga av sin bror. Redan på vägen dig börjar det hända saker. Anna är inte så ensam som hon tror. Med inläsning efter punktskriften i 2 läshastigheter.

MediaNr: P26999