Nya punktskriftsböcker januari 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 147 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Kommer hem och är snäll : novell ur samlingen Inga ögon väntar mig

av Lars Ahlin

58 s. tryckt punktskrift

Glestryck

"Sören Hellgren kom hem och var lite full", så inleds novellen, som skildrar en dramatisk familjesituation. Lättläst bok.

MediaNr: P27595

Sirener

av Gabriella Ahlström

10 vol. (910 s. tryckt punktskrift)

En roman om tillit och passion. Henrik och Lotte kommer hem från USA där de haft ett spännande och lyckligt år. Väl hemma i radhuset i den fina förorten blir Lotte gravid med parets första barn. När Lotte får ett sent missfall rämnar idyllen, Henrik blir förälskad i en yngre kvinna och hamnar i en komplicerad konflikt med sin far. Gabriella Ahlström, 1963-, är journalist och författare, detta är hennes andra roman.

MediaNr: P27703

Det går an

av Carl Jonas Love Almqvist

3 vol. (273 s. tryckt punktskrift)

Den självförsörjande glasmästardottern Sara Videbeck och sergeanten Albert träffas under en resa med ångbåt och gästgivareskjuts från Stockholm till Lidköping. De förälskar sig i varandra men Sara vill inte gifta sig. Läsaren får följa deras upplevelser under resan och argumenten för att paret beslutar sig för att ingå samvetsäktenskap. Boken utkom 1839 och framkallade en våldsam debatt.

MediaNr: P27542

Blod rödare än rött : en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning

av Arkan Asaad

5 vol. (449 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Stjärnlösa nätter. Här får man lära känna Casim, Amārs far, och förstå vad som gjort honom så grym och oförstående. Casim har en hård uppväxt, gifter sig med Jamila och tvingas iväg för militärtjänstgöring. När han bestämmer sig för att desertera tvingas familjen på en riskabel flykt. Casims resa slutar i Sverige. Föräldrarna och syskonen tillfångatas, torteras och dödas. När Amār får veta kan han försonas med pappan.

MediaNr: P27561

Rättslös : [baserad på en sann historia]

av Karin Aspenström

7 vol. (614 s. tryckt punktskrift)

Fortsättning på Brännmärkt. Peter arbetar nu som dörrvakt och indrivare åt Hells Angels. Han börjar bli alltmer trött på det hårda livet som infiltratör och längtar bort, till en normal tillvaro. Men hans hanterare, Sven Lilja, vill inte släppa taget och pressar Peter att ta allt större risker för att komma åt mc-gängets hårda kärna. När Sven förälskar sig i en kokainmissbrukande överklassflicka ställs allt på sin spets.

MediaNr: P27699

Hotell Angleterre : roman

av Marie Bennett

17 vol. (1692 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman som utspelar sig i Sverige under andra världskriget. Vi får följa det äkta paret Kerstin och George. Han är inkallad och förlagd till finska gränsen under ett sadistiskt befäl. Hemma i Malmö blir Kerstin vän med och så småningom förälskad i den mystiska Viola. Vad är det för hemligheter Viola bär på? Författarens debutroman.

MediaNr: P27613

Mitt Österlen

av Karin Brunk-Holmqvist

54 s. tryckt punktskrift

Dikter med motiv från författarens hembygd kring Österlen. De är skrivna på fri vers med enkelhet i tilltal och stil. Många lokala interiörer: strippan på Kiviks marknad, ålagillet, Kåsabergs sillrökerier och den förlamande arbetslösheten när byns fabrik läggs ner. Ger även en släng med sleven åt förstockade kommunalråd och gubbsjuka män. Författarens debut med dikter som tidigare varit publicerade i samlingen Nära verkligheten, 1996.

MediaNr: P27671

Källan

av Catherine Chanter

11 vol. (1066 s. tryckt punktskrift)

I England har det inte regnat på tre år. Utom på en plats - på gården Källan. Där bor Ruth Ardling med sin man och dit kommer också en religiös sekt med sin karismatiske ledare för att dyrka den fruktbara jorden. Utanför Källan blir situationen bara värre och värre och gården blir måltavla för omgivningens frustration. När barnbarnet Lucien hittas död riktas misstankarna mot Ruth. Spänningsroman med dystopiska drag.

MediaNr: P27647

Huset på udden

av Agatha Christie

7 vol. (610 s. tryckt punktskrift)

I en familj med en brokig skara adoptivbarn blir en av sönerna dömd för mord på modern. Sonen avlider i fängelset; en vetenskapsman, doktor Calgary som vistats i Antarktis i 2 år, upptäcker vid hemkomsten att han kunde ha styrkt den dödes alibi och friat honom. Men alla familjemedlemmar är inte intresserade av att fallet rivs upp på nytt. Psykologisk thriller från 1958. Nyöversatt. Tidigare utgiven med titeln Prövad oskuld.

MediaNr: P27614

Poirots jul

av Agatha Christie

6 vol. (534 s. tryckt punktskrift)

Den åldrade miljonären Simeon Lee har tre vuxna söner; alla fyllda med hat mot varandra och sin far. Med sadistisk tillfredsställelse inbjuder Simeon hela familjen att fira jul tillsammans men något går snett och Simeon hittas ihjälslagen. Hercule Poirot kallas till familjen Lees gods och finner många mörka hemligheter. Nyöversättning av denna pusseldeckare som utkom i original 1938. Tidigare utgiven på svenska med titeln Hercule Poirots jul.

MediaNr: P27687

Pensionatet vid världens ände

av Camilla Davidsson

8 vol. (758 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Under Vintergatans alla stjärnor. Efter sin vandring längs pilgrimsleden till Santiago de Compostela återvänder Emma hem med föresatsen att börja ett lyckligare liv. Men när ett nytt hektiskt arbete och oförutsedda händelser ser ut att dra ner henne i mörkret igen lämnar hon allt och flyr till ett litet pensionat på Fårö. Det som händer där ska för alltid förändra hennes liv.

MediaNr: P27686

I vargavinterns land

av Cecilia Ekbäck

10 vol. (946 s. tryckt punktskrift)

Året är 1717 och för att undkomma kriget i Österbotten flyr Maija och hennes familj till Lappland. Livet däruppe är fattigt och präglas av konflikterna mellan samer och nybyggare. När en död man hittas blir Maija övertygad om att ett mord har skett, men ingen tar henne på allvar. Samtidigt som hennes man ger sig av för att söka arbete drabbas bygden av den värsta vintern i mannaminne. Maija måste ensam sätta stopp för mördaren. Debutroman.

MediaNr: P27620

Låtsas som ingenting

av Lena Forsman

6 vol. (504 s. tryckt punktskrift)

Eva lever ett stillsamt liv. En dag möter hon Paul, en klasskamrat från högstadiet. De inleder en romans och det blir en dramatisk resa tillbaka i tiden, till barndom och tonår under sextio- och sjuttiotalet som rör sig mellan Stockholm och Västerbotten. Framförallt blir det en resa in i den värld som ett livslångt missbruk och ett medberoende skapar. Den värld där det gäller att låtsas som ingenting. Förord av Katerina Janouch.

MediaNr: P27660

Med blod i skägget

av Daniel Galera

12 vol. (1114 s. tryckt punktskrift)

I denna berättelse får vi följa en ung man som vi aldrig får veta namnet på. På flykt undan minnena från sin fars självmord slår han sig ner i den lilla brasilianska kuststaden Garopaba. En stad där huvudpersonens farfar levde och dog under mystiska omständigheter.

MediaNr: P27665

Sent farväl

av Ia Genberg

4 vol. (330 s. tryckt punktskrift)

En medryckande och omtumlande berättelse om vunnen vänskap och förlorad tid. Mia och Maria delade i ungdomen allt, men gled efter hand ifrån varandra. Tjugo år senare ser Mia av en slump Marias dödsannons. Mia vill veta hur och varför hennes vän dog och dras in i gåtan kring Marias död. Författaren har tidigare skrivit boken "Söta fredag".

MediaNr: P27701

Granta : [arena för ny litteratur]. Nr 6, Sex

Nr 6: 4 vol. (410 s. tryckt punktskrift)

Nummer 6 av svenska Granta innehåller noveller och essäer av bland annat Martina Montelius, Karolina Ramqvist, Jeanette Winterson, Kristofer Folkhammar och Marie Darrieussecq. Temat är sex, men berättelserna är mycket olika: vissa är poetiska, andra sakliga, en utspelar sig på ett äldreboende, en handlar om ett sexlöst äktenskap, och en skildrar hur en karriär som leder in i porrbranschen kan vara en befrielse. Kortskrift, nivå 2.

MediaNr: P27507

Ty riket är ditt

av Therése Granwald

5 vol. (428 s. tryckt punktskrift)

T.G. skriver om tre kvinnor som ger upp allt för någon annan, för det man tror är den stora kärleken. Anna tillbringar sommaren på landet med sin pojkvän. Han vet att hon ska lämna honom. Hon har lovat att aldrig gå, att han är den ende hon kan älska. Eva är 17 år när hon förälskar sig i mannen hon möter i Hoffmans fotoateljé. Hon följer honom villkorslöst ner i bunkerns mörker. Sara mördar en annan människa i kärlekens namn. Debutroman.

MediaNr: P27726

Juliettesällskapet

av Sasha Grey

7 vol. (622 s. tryckt punktskrift)

Catherine har en väl dold hemlighet. Sexfantasier fulla av åtrå och lust gör henne upphetsad och förbryllad. En natt på en klubb möter hon Anna som leder in henne i en märklig värld. Och snart bjuds hon in till Juliettesällskapet, ett exklusivt sällskap där de djupaste, mörkaste fantasierna utforskas. Den mystiska Anna tar med henne till anonyma sexfester där gränserna mellan dröm och verklighet tillfälligt löses upp.

MediaNr: P27636

Blodsbröder : roman

av Ernst Haffner

5 vol. (401 s. tryckt punktskrift)

Berlin i början av 1930-t. I de smutsiga kvarteren runt Alexanderplatz lever hemlösa ungdomar, många har rymt från barnhem där förnedring och sadism är vardag. De värmer sig i vänthallar, sover i portuppgångar, stjäl, rånar och prostituerar sig. Två unga pojkar får en hederlig affärsidé och lyckas lämna gänget. Så småningom kan de hyra ett rum och laga sin egen mat. Men tillvaron är fylld av faror och det förflutna hinner ikapp dem. Utkom på tyska 1932.

MediaNr: P27695

Tokyo blues

av Pia Hintze

10 vol. (914 s. tryckt punktskrift)

Psykoterapeuten Lola är på väg att bli utbränd och tar ledigt från arbetet för att följa med sin man till Tokyo. Han ska arbeta, hon blir hemmafru. Till en början trivs hon inte alls. Maken arbetar jämt, klimatet är hemskt och hon förstår inte språket. Men så en dag träffar Lola den sorgsne Akira Kimura och får ett mycket speciellt uppdrag. En humoristisk roman om kulturkrockar och klimakterium.

MediaNr: P27725

De underkända : [kriminalroman]

av Michael Hjorth

11 vol. (997 s. tryckt punktskrift)

Femte boken med kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Någon mördar mediala kändisar. Det första offret hittas i ett klassrum, skjutet i huvudet och försett med dumstrut. Ett frågeformulär sitter fastnitat på ryggen. Riksmord kopplas in. Sebastian Bergman hittar spår i anonyma insändare i tidningar och chattar. En skribent raljerar över okunskapen hos dagens ungdomars förebilder och intresserar sig för morden.

MediaNr: P27567

Babyrace - På smällen

av Katerina Janouch

7 vol. (656 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som började med Babyrace. Chick-lit om bästa vännerna Emily och Sandra som startade ett babyrace - en tävling om vem som kunde bli gravid först. Racet var mest på skoj, men nu har det blivit allvar. Emily är gravid, snart bostadslös och singel. Pappan till det kommande barnet är ett engångsligg hon inte minns namnet på. På det första ultraljudet får hon dessutom redan på något hon aldrig kunde ha föreställt sig. K. J., 1964-.

MediaNr: P27603

Parasitus

av Christian Johansson

9 vol. (822 s. tryckt punktskrift)

Familjen Billgren lämnar storstan övertygade om att barnen ska få en tryggare uppväxt ute på landsbygden. Strax efter att de plockat upp en misshandlad man i rullstol i vinternatten utanför en bensinstation börjar de upptäcka vad som finns där ute i ödemarken. Samerna kallar det onda för Mubpienpålmaj. Familjen Billgren lär känna det närmare än vad de någonsin önskat.

MediaNr: P27683

Snigelsommar

av Lars Lerin

44 s. tryckt punktskrift

Enkelt och utan åthävor skildrar Lars Lerin en sommar på landet någon gång på 1970-talet. Några äldre mäns och kvinnors vardagliga slit och glädjeämnen, en värld och ett sätt att leva som verkar vara på väg att försvinna.

MediaNr: P27707

Stjärnans ögonblick

av Clarice Lispector

3 vol. (209 s. tryckt punktskrift)

Berättaren, Rodrigo A.M., konstruerar en historia kring en flicka vars blick han har mött på gatan. Han kallar henne Macabéa. Hon är en fattig kontorsflicka som lever ett händelselöst liv i Rio de Janeiro. Efter det att hennes förhållande med strebern Olimpico har spruckit går hon till en spådam som spår henne en lysande framtid. Studie i hur en fiktiv gestalt får ett eget liv. C.L., 1925-1977, brasiliansk förf..

MediaNr: P27589

Här och nu

av Eva Ludvigsen

11 vol. (2020 s. tryckt punktskrift)

Ingrid är less på sitt liv som advokat i Sverige och bestämmer sig för att flytta utomlands. Hon vill prova något nytt och hoppas på att möta kärleken. Strax efter att hon slagit sig ner på en ranch i Montana, USA, möter hon Nate. Han är inbunden och tvär, men det gemensamma fotbollsintresset för dem samman. Kärleken börjar spira, men snart tornar missförstånden upp sig.

MediaNr: P27616

Lova

av Eva Ludvigsen

9 vol. (812 s. tryckt punktskrift)

Lova flyr undan sina besvikelser hemma i Sverige och tar jobb på en fårfarm i Australien. Trots att livet bland djuren egentligen inte alls passar henne gör hon sig snart hemmastadd. Och så träffar hon Chris, traktens veterinär. Ska hon våga förälska sig igen?.

MediaNr: P27657

Bedragaren

av Sara Lövestam

4 vol. (302 s. tryckt punktskrift)

Andra boken om privatdetektiven Kouplan. Livet som papperslös i Sverige är svårt och ensamt. Privatdetektiven Kouplan samlar burkar och saknar sin familj hemma i Iran. Men så dyker det upp ett nytt uppdrag: Han ska leta reda på en bedragare som stulit en stor summa pengar - från en toppolitiker! Lättläst.

MediaNr: P27571

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

av Tom Malmquist

6 vol. (564 s. tryckt punktskrift)

När Karin och Tom väntar sitt första barn insjuknar Karin i akut leukemi och tas in på sjukhus. Barnet föds med hjälp av kejsarsnitt, men Karin avlider några dagar senare. Kort därefter dör även Toms pappa. Boken är en skildring av tiden efter dödsfallen. Det är en sorgebok, men också en berättelse om föräldraskap, om de tio åren Karin och Tom fick tillsammans och om författarens relation till sin far. T.M., 1978-.

MediaNr: P27600

Snö kan brinna

av Katarina Mazetti

4 vol. (362 s. tryckt punktskrift)

Fyra unga vänner har gruppförlovat sig och bor på 1970-talet tillsammans i ett kollektiv i Umeå. De odlar giftfritt och spelar folkmusik. Demonstrationer, fester och kärleksproblem avlöser varandra och ingen kan ana att två av dem inte har mer än några år kvar i livet. Huvudpersonen beskrivs med ömhet och humor och den röda tråden i berättelsen är musiken.

MediaNr: P27508

Mörkerseende : en skräckantologi

6 vol. (516 s. tryckt punktskrift)

Novellsamling. Här finns elva noveller samlade på tema hemsökta hus, gengångare och demoner. Novellerna är skrivna av en rad olika författare som fått till uppgift att i sina berättelser utgå från det hemsökta huset och sedan fantisera fritt. Det hemsökta huset är en egen genre inom skräcklitteraturen och läsaren får här möta olika sorters gengångare i olika sorters hus.

MediaNr: P27675

Bellefleur

av Joyce Carol Oates

23 vol. (2190 s. tryckt punktskrift)

Krönika om en amerikansk familj, som dock får en ton av saga och myt över sig liknande Selma Lagerlöfs och Karen Blixens författarskap. Ur persongalleriet urskiljs två personlighetstyper: drömmarna och handlingsmänniskorna. Tiden: 1900-talets senare del.

MediaNr: P27590

Rosa Candida

av Auđur Ķlafsdķttir

6 vol. (600 s. tryckt punktskrift)

Lobbi förlorade tidigt sin mor och efter henne har han ärvt en passion för trädgård. Han lämnar sin far och autistiske bror och åker till södra Europa för att ge nytt liv åt en bortglömd klosterträdgård. På Island lämnar han dessutom en kvinna och deras oplanerade barn. Till klosterträdgården tar Lobbi med sig ett exemplar av sin egen ros, Rosa Candida. Plötsligt dyker kvinnan och det späda barnet upp i trädgården och klosterlivet ställs på ända.

MediaNr: P27693

Skymning öfver Upsala

av Mohamed Omar

2 vol. (156 s. tryckt punktskrift)

En samling långa dikter, ofta liknande korta noveller, med motiv från Uppsala. Funderingar kring filosofi, religion och mystik ger staden ett mystiskt skimmer.

MediaNr: P27705

Mörka vatten

av Bente Pedersen

7 vol. (654 s. tryckt punktskrift)

Del 8 i serien om Huset Arent. Efter den strapatsfyllda resan med ångbåten till Trondheim önskas Vanda välkommen av Lavinia Mostad. Den vackra, äldre kvinnan erbjuder henne husrum i sitt fina hus precis vid Nidälven och gamle Bybro. Och snart får Vanda höra sanningen om Lavinia och Vandas bortgångne make Joachim - en historia om skamlös, förbjuden kärlek. Förlaga: Boknöje, 2004.

MediaNr: P27587

Samhällsbärarna : en roman om ett brott

av Leif G. W. Persson

8 vol. (818 s. tryckt punktskrift)

Ett autentiskt fall bildar stommen till denna polisroman. En fyllerist hittas misshandlad i sin cell strax efter omhändertagandet. Förf. äger stora kunskaper om polisens arbetsmetoder och läsaren får en mycket ingående inblick i polisvärlden. En viss kritik av vissa förhållanden inom poliskåren finns med.

MediaNr: P25097

Slaktmånad

av Lars Pettersson

11 vol. (1005 s. tryckt punktskrift)

Andra kriminalromanen om åklagare Anna Magnusson. I oktober 2013 hittas en man skjuten med ett prickskyttegevär på en myr utanför Kautokeino. Det är Torben Nyhlén, statssekreterare i svenska näringsdepartementet. Säkerhetspolisen i både Oslo och Stockholm kopplas in. Så inträffar ännu ett mord. Anna Magnusson, aktiv renägare på deltid, dras in i en konflikt om att öppna en gruva på marker som familjen enligt tradition nyttjar för renskötsel.

MediaNr: P27593

Drottningens chirurg

av Agneta Pleijel

4 vol. (386 s. tryckt punktskrift)

Den första delen i en planerad serie av tre. Herman Schützer, förlossningsläkare, var verksam i Stockholm under 1700-talet och förlöste bl.a. drottning Lovisa Ulrika. Här möter vi honom i en berättelse om hans arbete som kirurg och om de dilemman och drivkrafter som fyller honom. Hans stora intresse för kvinnan och födandets mysterier får honom ändå inte att förstå hustrun Nella. Färgrik, trovärdig miljö- och persongestaltning.

MediaNr: P27591

Kristalläpple

av Ebba Range

7 vol. (678 s. tryckt punktskrift)

Hillevi och My var tvillingar, men när de var sexton år tog My sitt liv. Nu, nästan fyrtio år senare, återvänder Hillevi till det gamla hemmet och alla minnena kommer tillbaka. Sorgen och skulden över att inte ha sett och förstått medan det ännu fanns tid. Insikten om att hon själv aldrig fick hjälp med att hantera sina känslor efter självmordet.

MediaNr: P27645

Ett bortvänt ansikte

av Klaus Rifbjerg

6 vol. (526 s. tryckt punktskrift)

Henrik Egens, framgångsrik medelålders dansk arkitekt, gör ett uppbrottsförsök för att finna nya livsformer och ny livskänsla medan tid är. Han inleder ett förhållande med en vacker, vänsterradikal lärarinna....

MediaNr: P25149

Min familj och andra monster : roman

av David Safier

8 vol. (746 s. tryckt punktskrift)

Safier är en av Tyskland bäst säljande författare. Här berättar han om Familjen Wuschmann som är en olycklig och stressad tvåbarnsfamilj. Föräldrarna är stressade och barnen är olyckliga tonåringar. På en maskerad träffar de den ryska häxan Baba Jaga som förtrollar familjen till det de är utklädda till. Nu måste en vampyr, en mumie, en varulv och Frankensteins monster försöka lösa förtrollningen och bli sig själva igen.

MediaNr: P27668

Och runt mig faller världen

av Marit Sahlström

5 vol. (436 s. tryckt punktskrift)

Ett och hennes tre systrar bor med sina föräldrar i en by på landet. Deras liv är idylliskt, men snart drabbas de av en katastrof. Sjukdomen får Etts systrar att tyna bort och föräldrarna kämpar förtvivlat. Och medan allt rasar försöker Ett stå kvar och hålla fast vid livet.

MediaNr: P27681

Los Peregrinos

av Cecilia Samartin

9 vol. (818 s. tryckt punktskrift)

Tredje och avslutande delen i trilogin som inleds med Seņor Peregrino och fortsätts med La Peregrina. Efter en fruktansvärd brand och ett mordförsök har Jamilet och seņor Peregrino hamnat på sjukhus. Vännerna vakar över dem medan de tillfrisknar, men det är inte alla som hoppas att det ska gå snabbt. Nu avslöjas äntligen sanningen om seņor Peregrinos ungdomskärlek Rosa, Jamilets mormor och legenden om Den blå rosen.

MediaNr: P27656

Hämnden

av Tony Samuelsson

70 s. tryckt punktskrift

Lättläst novell. Inez skulle köra sin allra första tur med nya körkortet, och så hamnar hon på sjukhuset, medvetslös. Inez vaknar inte och hennes mamma Karin tror sig veta vem som är skyldig till olyckan. En gammal alkoholist som förstås varit ute och fyllekört. Karin tycker att hon har rätt att hata alkoholisten för vad han orsakat och bestämmer sig för att hämnas.

MediaNr: P27615

Transparente blanche

av Peter Sandström

5 vol. (466 s. tryckt punktskrift)

Modern kontaktar sin medelålders son. Hon vill ha hjälp med att få igång den gamla Caprin, som stått i skjulet sedan fadern dog. Sonen, som är poet, är inte händig men lovar att hjälpa sin mor. Det förflutna ruvar i barndomshemmet. Mannen försöker förstå sina känslor och sin bakgrund. Bilden av föräldrarna i äppelträdgården förändras nu när han har en egen familj. Minnet av den första kärleken, Terese, väcker en rad nya frågor om kärlekens väsen.

MediaNr: P27596

Jag är Shosha

av Anna Schlachet

11 vol. (1012 s. tryckt punktskrift)

Stockholm, sommaren 1967. Krysia och Erik väntar barn. När hon berättar det för sina polsk-katolska föräldrar uteblir glädjeropen. Nu får hon reda på en väl dold sanning: Krysias mamma är judinna och föräldrarna lämnade bort modern undan nazisterna. För Krysia börjar en resa som tar henne till Polen och vidare till Israel för att söka sina rötter. En berättelse om identitet och ursprung.

MediaNr: P27631

Inga kelgrisar, inga styvbarn : [en folkhemsrysare]

av Cia Sigesgård

10 vol. (934 s. tryckt punktskrift)

På utsidan liknar det gula tegelstenshuset en folkhemsidyll, men innanför väggarna lurar ondskan. Här bor den lätt autistiska Anna, den lille pojken Kasper, som stundom söker tillflykt hos henne och den äldre kvinnan Astrid, vars 40-årige son fortfarande bor hemma. Vem är det som i skydd av mörkret iakttar Anna genom fönstret om kvällarna? Och vilka är det som i hemlighet besöker Astrid varje dag? Debutroman i rysargenren.

MediaNr: P27621

Tåg till Pakistan : en roman

av Khushwant Singh

6 vol. (536 s. tryckt punktskrift)

En roman från 1956 som skildrar delningen mellan Indien och Pakistan. Boken är en klassiker i Indien, nu för första gången i svensk översättning. Handlingen utspelas 1947 i den lilla byn Mano Majra. Livet fortgår som vanligt trots den omvälvande delningen av landet som också innebär en uppdelning av människor efter religion. Konflikter blossar upp i byn, som aldrig blir sig lik igen. Khushwant Singh, 1915-2014, indisk författare och journalist.

MediaNr: P27727

Tellurien

av Vladimir Sorokin

9 vol. (849 s. tryckt punktskrift)

I ett framtida Europa har Ryssland, Tyskland och andra nationer sönderfallit i en mängd småstater. Alla har sin egen ideologi och politik och på många håll innehåller framtiden dessutom inslag av det förflutna. I detta Europa utspelas den satiriska, skrämmande och humoristiska berättelsen. Tellurium är grundämnet som blir till en drog som försätter människorna i ett drömtillstånd.

MediaNr: P27556

Röda rummet

av August Strindberg

3 vol. (236 s. tryckt punktskrift)

Arvid Falk slutar på sitt trista kontorsarbete. Han vill bli författare. Han vill skriva i landets tidningar om orättvisorna i samhället. Arvids pengar tar slut och hans brors familj vill inte träffa honom. På kvällarna går han till restaurangen Röda Rummet. Där möter han fattiga konstnärer och prostituerade. De dricker och pratar politik, tröstar varandra och glömmer att livet är hårt. Röda Rummet var August Strindbergs första roman.

MediaNr: P27700

Kära Liv och Caroline : Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli svarar på frågor om livet

av Liv Strömquist

6 vol. (524 s. tryckt punktskrift)

I den här boken svarar författarna Liv Strömquist, 1978-, och Caroline Ringskog Ferrada-Noli, 1980-, på frågor från allmänheten. I samtalsform kommer de fram till svar på frågor om stort och smått. Boken är indelad i kapitel utifrån frågornas art. Såväl utseende och kärlek som politik, skapande och psyket avhandlas. L.S. är en av Sveriges mest lästa serietecknare och satiriker. C.R.F-N är författare, skribent och tv-producent.

MediaNr: P27649

Marken brinner : historisk roman om ett folk som kom att kolonisera stora delar av Sverige

av Kjell Söderlund

8 vol. (750 s. tryckt punktskrift)

Året är 1608. Platsen Satakunda i Finland. Lauri har i vredesmod slagit ihjäl sin granne. Nu lever han under dödshot. Sverige har misskött Finland under årtionden och fogdarna skor sig på folkets bekostnad. Den svenska härens knektar från krigen mot Ryssland äter finnarna ur husen och våldför sig på hustrur, döttrar och pigor. Det finns en inbjudan från kungen att bygga, bo och svedjeodla i svenska skogar. Men kan familjen lämna sin hembygd?.

MediaNr: P27663

Paradisbaden : roman

av Akli Tadjer

5 vol. (492 s. tryckt punktskrift)

Adčle känner sig misslyckad. Hon är trettio år, har ingen pojkvän, äter onyttigt, struntar i att motionera och är dessutom begravningsentreprenör. Men så möter hon Leo, en före detta akrobat som har förlorat synen och numera arbetar som massör. Adčle blir omedelbart förälskad och Leo verkar intresserad. Men det finns ett problem: hans exflickvän Clara som inte riktigt vill släppa taget. En ömsint och rolig roman om vikten av att se bortom ytan.

MediaNr: P27682

När vi tvekade

av Anna Todd

18 vol. (1717 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien After som börjar med När vi möttes. Tessa börjar nu tveka om Hardin verkligen är den djupa och missförstådda kille som hon föll för. Tessa önskar att hon kunde lämna honom för gott, men det är inte så enkelt. Hardin vet att han begått sitt livs största misstag, men han kan inte ge upp Tessa så lätt. Men kommer han att kunna förändras för kärleken?.

MediaNr: P27605

Kongospår : thriller

av Christian Unge

11 vol. (1056 s. tryckt punktskrift)

En döende patient påstår sig veta saker om kirurgen Martins familjs förflutna. Det handlar om Kongokrisen på 1960-talet, men innan patienten hinner berätta mer avlider han. Martin börjar undersöka saken och det han upptäcker är skrämmande - har hans egen farfar verkligen varit inblandad i fruktansvärda övergrepp? Han sökande leder honom rakt in i en politiskt känslig härva och snart är han en jagad man.

MediaNr: P27643

Kanske imorgon : [en vänskapsroman]

av Felicia Welander

5 vol. (480 s. tryckt punktskrift)

Eva och Monika: två kvinnor i samma ålder som bor på samma gata och i likadana hus. Båda bär på en stor sorg, men tar itu med den på totalt motsatta sätt. Monika lever ut, går på krogen, festar och rumlar runt; Eva drar sig undan så mycket hon kan och funderar allt oftare på självmord. Så en dag korsas deras vägar på riktigt och ingenting blir som förr.

MediaNr: P27639

Facklitteratur

Alla borde vara feminister

av Chimamanda Ngozi Adichie

1 vol. (62 s. tryckt punktskrift)

Ett personligt upprop för feminism, ursprungligen ett så kallat TED-talk som setts av många på Youtube och samplats av Beyoncé i låten Flawless. Den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie blir kallad feminist redan som fjortonåring. Hon struntar i omgivningens nedlåtande attityd och gör ordet till sitt. Chimamanda vill att vi ska sträva efter en rättvisare värld och därför måste vi uppfostra våra barn annorlunda.

MediaNr: P27519

Joe Hill : mannen som aldrig dog

av William M. Adler

18 vol. (1720 s. tryckt punktskrift)

W.H.A. har skrivit en inträngande biografi om Joe Hill. Han föddes som Joel Hägglund i Gävle 1879 och emigrerade till USA 1902. Där blev han känd som protestsångare och aktivist i den stridbara fackliga organisationen Industrial Workers of the World. Han avrättades 1915 för ett rånmord i Salt Lake City. Författarens efterforskningar kring rånmordet pekar mot att Hill var oskyldig. Hills sånger har inspirerat bland annat Pete Seeger och Bob Dylan.

MediaNr: P27634

Mission i vår tid : här och nu är allting möjligt

av Ann Aldén

5 vol. (432 s. tryckt punktskrift)

Vad innebär det att vara kyrka här och nu? Vad borde det innebära? Här skriver Ann Aldén, kyrkoherde i Västra Skrävlinge och Rosengård i Malmö, om Svenska kyrkans identitet och självbild som ständigt utmanas av förändringar i omvärlden. Hon menar att kyrkan måste våga släppa taget och ersätta kontroll med tillit. Här ges också en bakgrund till begreppet mission och diskuteras vad mission kan vara idag. Förf. är teol.dr. i missionsvetenskap.

MediaNr: P27670

21 promenader i Stockholm. D. 1, Innerstaden

av Bo Ancker

D. 1: 6 vol. (515 s. tryckt punktskrift)

Här låter författaren oss följa med på 21 stockholmspromenader, valda så att vem som helst kan välja lämplig utflykt och få lära känna sin stad. Boken är memoarbetonad.

MediaNr: P27602

Mera vego : mat för hela familjen

av Sara Ask

4 vol. (306 s. tryckt punktskrift)

En kokbok för den som vill laga vegetarisk mat till hela familjen. Boken vänder sig såväl till den som vill minska köttätandet som till den som är vegetarian. De 60 recepten är familjeanpassade och sorterade efter hur lång tid det tar att laga rätterna. Recepten innehåller allt från lyxiga helgrätter till snabbmat som tar max 30 minuter. Här finns också plockmat, mellanmål och efterrätter. S.A. är barndietist och L.B. är författare och journalist.

MediaNr: P27667

Sju dagar kvar att leva : en berättelse om brott och dödsstraff

av Carina Bergfeldt

6 vol. (532 s. tryckt punktskrift)

Reportern Carina Bergfeldt skildrar sitt möte med Vaughn Ross. Han är dömd till döden i Texas. I tio års tid har han väntat på att bli straffad för de mord han är dömd för, och nu har han bara en dryg vecka kvar av sitt liv. Hon möter även familjen som vill ha hämnd, fängelsedirektörer och en kvinna som älskar en mördare. Ett reportage som behandlar brott och dödsstraff med dess konsekvenser och problematik.

MediaNr: P27704

Laga nytt : pasta, pizza, paj & pirog utan gluten

av Maria Blohm

2 vol. (138 s. tryckt punktskrift)

En mängd glutenfria grundrecept på pizzadeg, piroger, smördeg och färsk pasta. Här presenteras olika varianter av exempelvis glutenfria pajdegar. En med kikärtor, en annan med bovete och en tredje med durra och hirs. De många alternativen gör att boken är en bra baskokbok för den som inte äter gluten men ändå vill laga mat från grunden och slippa färdiga mjölmixer. Boken innehåller också tips och tekniker för att säkert lyckas med recepten.

MediaNr: P27650

Katten Cleo : [hur en kaxig katt hjälpte en familj att läkas]

av Helen Brown

8 vol. (730 s. tryckt punktskrift)

Sam önskar sig en katt och efter mycket tjatande går hans mamma Helen med på saken. Den kattunge han har valt ska levereras så fort den är tillräckligt gammal. Men bara en vecka senare dör Sam i en bilolycka och när katten Cleo dyker upp i sin låda är Helens första tanke att skicka tillbaka honom. Sams lillebror vägrar - det är Sams katt och han ska stanna hos dem! Och det visar sig att lilla Cleo blir den som hjälper familjen att läka.

MediaNr: P27641

Klimatetik : rättvisa, politik och individens ansvar

av Bengt Brülde

10 vol. (944 s. tryckt punktskrift)

Klimatförändringar och global uppvärmning gör att mänskligheten står inför en rad etiska utmaningar. Här diskuteras de dilemman vi ställs inför. Hur ska ansvaret fördelas? Hur stora uppoffringar måste vi göra? Vilket ansvar har vi som individer? Boken vänder sig till alla som funderar kring de här frågorna och vill fördjupa sina kunskaper. B.B. är filosof och G.D-O. är statsvetare.

MediaNr: P27440

Lyckobarnet : pojken som överlevde Förintelsen

av Thomas Buergenthal

2 vol. (164 s. tryckt punktskrift)

Thomas Buergenthal föddes 1934. Familjen hade judiskt påbrå och skickades till ett koncentrationsläger där de tvingades arbeta. Varje dag valde vakterna vilka som skulle få leva och vilka som skulle dö. De som först fördes till gaskamrarna var ofta barnen. När Thomas var tio år släpptes han ut, vilket gör honom till en av de yngsta som har överlevt Förintelsen. Idag är han en välkänd jurist som kämpar för mänskliga rättigheter. Lättläst bok.

MediaNr: P27659

Min hjärna och jag

av Patricia Smith Churchland

10 vol. (922 s. tryckt punktskrift)

Här är en bok som förankrar medvetandet i biologin. Med humor och ett personligt anslag beskriver författaren hur hon fick vetenskap och filosofi, abstrakta ideal och vardagsliv att gå ihop. Hon diskuterar vad som formar våra personligheter, hur det går till när vi fattar beslut och vad som händer med oss när vi inser att vår hjärna och vårt jag är samma sak. P.S.C. är amerikansk filosof.

MediaNr: P27669

Matnostalgi : 1970 till 2010 : rätterna vi minns - och de vi helst vill glömma

av Joanna Drevinger

5 vol. (436 s. tryckt punktskrift)

Nostalgibok där författaren, matredaktör på SvD, skriver om rätter man minns, och en del som man helst vill glömma. Hon går igenom såväl vardagsmat som restaurangtrender från 1970- till och med 2010-talet. Här beskrivs bland annat nymodigheter som 1980-talets bakmaskin, restauranger som var i ropet på 1990-talet och vilken drink som var hetast på 2000-talet. Dessutom en rad tidstypiska recept: langos, gino, tacopaj med flera.

MediaNr: P27664

Livets sköra tråd : om cancer och livslust

av Vuokko Elner

5 vol. (476 s. tryckt punktskrift)

Förf. är i fyrtioårsåldern, gift och har en fyraårig dotter då hon drabbas symptom som sen ska visa sig vara en form av cancer. Hon skildrar här den oerhörda kraft som finns i lusten att leva. Det friska livet löper parallellt med sjukdomen och berättelsen skildrar hur hela familjen påverkas men också om hur svåra erfarenheter kan vändas till styrka.

MediaNr: P27655

Jag minns ingenting och andra betraktelser

av Nora Ephron

3 vol. (270 s. tryckt punktskrift)

En samling krönikor och kåserier där regissören och manusförfattaren Nora Ephron, 1941-2012, - känd för filmer som När Harry mötte Sally, Sömnlös i Seattle, You've got mail och Julie and Julia - filosoferar kring filmbranschen, männen, åldrandet och kärleken till staden New York.

MediaNr: P27629

Kapare och pirater i Nordeuropa under 800 år : cirka 1050-1856

av Lars Ericson Wolke

12 vol. (1112 s. tryckt punktskrift)

Mellan cirka 1050 till 1856 härjade pirater och sjörövare i Östersjön och Nordsjön innan kuststaterna började bekämpa kriminaliteten. L.E.W., professor i historia, skildrar för första gången i sin helhet hur nordeuropeiska handelsfartyg, fiskare och kustsamhällen försvarade sig mot angreppen från kapare och pirater genom århundraden. Genom ny arkivforskning har han kunnat lyfta fram olika dramatiska händelser och fascinerande människoöden.

MediaNr: P27640

Söder-tur. 1, Följ med till det försvunna Söder öster om Götgatan : 1954-1974

av Johan Eriksson

D. 1: 3 vol. (218 s. tryckt punktskrift)

Del 1 av 2 med titeln Söder-tur. I denna första del får läsaren följa med på en resa öster om Götgatan under perioden 1954 - 1974. En intensiv period då dagens Södermalm skapades. Under denna tid stod stadsdelen inför stora förändringar, det gamla skulle ut och det nya in. Hela kvarter kom att rivas och där spårvagn och trådbuss fick ge plats åt bilarna.

MediaNr: P27714

Du och din schäfer

av Bruce Fogle

3 vol. (208 s. tryckt punktskrift)

En lättillgänglig rasmonografi över en av våra populäraste hundraser, schäfern. Kortfattat om utställningar, bruks- och lydnadsträning. Lämplig för ungdomar men också för andra intresserade som vill ha en lättläst bok om landets vanligaste hundras.

MediaNr: P27401

Nytt fikabröd : baka gott utan gluten

av Jessica Frej

2 vol. (180 s. tryckt punktskrift)

I den här boken finns en hel rad glutenfria grundrecept på småkakor, söta pajer, desserter och bullar. Det är stor variation på recepten, här finns såväl pepparkakor och lussebullar som äppelpaj, hallongrottor och våfflor. En bra bok för den som inte äter gluten men ändå vill baka gott kaffebröd från grunden och slippa färdiga mjölmixer. Boken innehåller också tips och tekniker för att säkert lyckas med recepten.

MediaNr: P27680

Fria fantasier : om mäns och kvinnors sexuella dagdrömmar

3 vol. (226 s. tryckt punktskrift)

I 11 intervjuer beskrivs fantasier kring "sex", hur dessa upplevs samt hur de påverkar intervjupersonernas verkliga relationer. Intervjuerna kompletteras med analyserande artiklar.

MediaNr: P25469

Kissar fiskar i vattnet? : - och många andra frågor man länge funderat på -

av Dan Glimne

3 vol. (274 s. tryckt punktskrift)

Uppföljare till boken "Varför är en boxningsring fyrkantig?". Här finns ett antal nya frågor som du länge undrat över som: Hur fungerar ett japanskt lexikon? Varför är det säkert att sitta i en bil när det åskar? Varför kan man inte kittla sig själv? Varför anses just fredagen den 13:e vara en otursdag? Varför kallas en tröja ibland för en olle? Vilka är de sju haven? Svaren är utförliga och pedagogiska.

MediaNr: P27642

Jagade : livet på flykt i en amerikansk stad

av Alice Goffman

10 vol. (972 s. tryckt punktskrift)

Mike, Chuck och Alex bor i Philadelphia och lever ett liv med domstolsförhandlingar och advokater, polistrakasserier, våld och brott. De har som unga vuxna suttit nästan lika mycket inlåsta som de varit utanför fängelsemurarna. A.G. har följt de unga männen och deras familjer i sex år. Resultatet är en skakande skildring av ojämlikhetens USA och en svidande kritik mot statens krig mot drogerna och det övervakningssamhället som byggts upp.

MediaNr: P27632

Korthuset : hur tjuvarna flyttade ut på nätet och varför din bank lät det hända

av Daniel Goldberg

8 vol. (758 s. tryckt punktskrift)

Journalisterna D. G. och L. L. har synat kortbedrägerierna och bankernas agerande i frågan. De har intervjuat poliser, kortbedragare och personer inom bankväsendet. Visas säkerhetschef berättar att hans jobb inte är att förhindra alla stölder, utan se till att precis lagom många släpps igenom. Författarna menar att bankerna väljer att ersätta de kunder som utsatts för bedrägeri eftersom det är billigare än att förhindra att bedrägerierna sker.

MediaNr: P27644

Hur är det med MacBeth, Blot-Sven och Gandalf? : jourhavande historiker rycker ut igen

av Dick Harrison

13 vol. (1224 s. tryckt punktskrift)

Sedan D.H. började besvara frågor i Historiebloggen i Svenska Dagbladets internetupplaga har det blivit hundratals artiklar om allt möjligt, från äldsta forntid till nutid. Här presenterar han ett hundratals svar på läsarnas frågor; allt ifrån hur Tutankhamon dog till hur svenskt midsommarfirandet är. D.H. är professor i historia. Detta är en uppföljare till författarens tidigare bok Jourhavande historiker.

MediaNr: P27635

CP-barnet : kampen - sorgen - glädjen

av Lena Helgesson

4 vol. (314 s. tryckt punktskrift)

Skådespelaren Jonas Helgessons mamma berättar här för första gången om hur det var att få ett barn med cp-skada. Utåt verkade hon stark och glad, inuti var hon sorgsen och upprörd. Cp-skadan skrämde henne och hon ville inte kännas vid den. Hon hade ingen att tala med och vågade inte berätta vad hon tänkte. Men med tiden började hon långsamt acceptera situationen, och idag betraktar Jonas henne som en av sina främsta stöttepelare.

MediaNr: P27594

Robin Williams : när skratten har tystnat

av Emily Herbert

6 vol. (590 s. tryckt punktskrift)

Biografi över den amerikanske skådespelaren Robin Williams 1951-2014. Boken utkom endast tre månader efter dennes död och är den första biografin utgiven på svenska om Williams. Vi får följa honom från att han var ett ensamt och olyckligt barn i Illinois till att han blev en älskad och berömd komiker och skådespelare. Boken tar också upp hans livslånga problem med missbruk och depressioner.

MediaNr: P27691

Jag är Ida : en ung kvinnas våldsamma liv

av Ida Holmsten

5 vol. (428 s. tryckt punktskrift)

Idas destruktiva liv började redan som barn. Hon växte upp i en familj där det förekom missbruk och hon kom själv tidigt in i kriminella kretsar. Efter att hon fått barn följde vårdnadstvister och även rättegångar där hon kämpade för att få ha sina barn hos sig. I sin berättelse varvas kapitlen mellan barndom och vuxenliv. Idag har Ida lämnat sitt tidigare liv och föreläser bland annat för ungdomar i skolor.

MediaNr: P27630

Smalast när hen dör vinner

av Anton Hörnfeldt

3 vol. (220 s. tryckt punktskrift)

Redan innan tonåren blev Anton Hörnfeldt allvarligt sjuk i anorexia. Det var ett resultat av många års utstötning och mobbning. I över sex år kämpade Anton mot sjukdomen och vi får följa honom under den tiden genom dagboksanteckningar och tankar. Anton bor idag i New York där han utbildar sig inom mode.

MediaNr: P27706

Överlevare

av Jonas Inde

3 vol. (256 s. tryckt punktskrift)

Jonas Inde beskriver här sina möten med den livstidsdömde Rod Ferrell. Rod är dömd till livstids fängelse för mord och Inde söker upp honom i fängelset efter att ha sett en film om morden. Under mötena fängelset växer en vänskap fram mellan de två. Trots olikheterna har de mycket gemensamt, och Jonas märker att han i sina försök att förstå Rod går djupare in i sig själv och sitt eget mörker. J. I., 1967-, skådespelare och författare.

MediaNr: P27678

Kristinaskolans historia

av Eva Jonsson

5 vol. (452 s. tryckt punktskrift)

1868 startade den första skolan för döva, Wester-Norrlands Läns Institut för Döfstumma i Hernösand. I denna bok följer vi skolans utveckling fram till det som 1978 blev Kristinaskolan. Materialet är hämtat från Landsarkivet i Härnösand, från tidningsartiklar och intervjuer. Lokaler, lärare, pedagogiska metoder och läroplaner diskuteras och varvas med personliga minnen.

MediaNr: P27409

Jordens folk. Indien, Sri Lanka

Indien, Sri Lanka: 5 vol. (470 s. tryckt punktskrift)

Den indiska mångfalden belyses av indiska och brittiska forskare. Tonvikten ligger på kastväsen, stamfolk och hinduism. Vidare artiklar, förutom om förhistoria, också om parser och sikher, om stamfolken gonder och naga, om delstaterna Kashmir och Tamilnadu, samt humoristiskt och avslöjande skildrat om Calcutta.

MediaNr: P25605

Run! Run! Run! : journalist i fält

av Bertil Karlefors

11 vol. (1036 s. tryckt punktskrift)

Om TV-rapportering från utlandet från 1970-talet och framåt, om krig, revolutioner och om hur vanliga människor har det. Förf. skriver om sitt eget arbete samt om vännerna Patrick från Frankrike och Nikita från Sovjetunionen. Rapporter från Berlinmurens fall, Polens frigörelse, Pragvåren, mordet på Ceausesco, krisen i Rumänien, oroligheterna i Israel, Tjetjenienkriget, kuppen i Moskva med Jeltsin som segerherre, händelserna i Albanien med flera.

MediaNr: P27698

Kalla kriget : planerna som aldrig blev av 1945-1991

av Michael Kerrigan

6 vol. (580 s. tryckt punktskrift)

Det kalla kriget satte sin prägel på många människors liv under flera generationer. I den här boken redogörs för några av de galna krigsplaner som skapades i det politiska spänningsfältet under åren 1945-1991. Bland annat så berättas om den amerikanska planen att använda katter i avlyssningsuppdrag, britternas planer på att invadera Sovjetunionen och Store Ivan, sovjets mest kraftfulla kärnvapen någonsin.

MediaNr: P27638

Så funkar lagarna!

av Ylva Killander

2 vol. (186 s. tryckt punktskrift)

Det finns tusentals lagar som påverkar våra liv varje dag. Här presenteras de allra viktigaste. Många lagar är självklara. Den som rånar en butik eller slår ner en främlig på gatan bryter mot lagen. Men ibland blir det komplicerat. Vad är egentligen allemansrätten? Hur gör man vid en skilsmässa? Om man vill att ens sambos barn ska ärva en, hur gör man då? Författaren ger praktiska råd och tips på lättläst svenska. Lättläst.

MediaNr: P27710

Vägen till Vasaloppet

av Mattias Klefbeck

38 s. tryckt punktskrift

Lättläst faktabok. Boken berättar om Elin som bor med sin sambo Arne i Rimforsa. Elin arbetar som brevbärare. I sitt arbete får Elin motion när hon springer i trappor. Dessutom springer hon och åker rullskidor. Varje vinter deltar Elin i skidtävlingen Vasaloppet. Vasaloppet är till minne av Gustav Vasa. Elin minns sin pappa när hon åker loppet, han åkte Vasaloppet varje år. Boken berättar om Gustav Vasas flykt och om skidtävlingens historia.

MediaNr: P27749

Sorgeliga saker hände : Elvira Madigan, Sixten och mig : en historia om Lycka, berättad 125 år senare

av Kathinka Lindhe

4 vol. (330 s. tryckt punktskrift)

Författaren är barnbarnsbarn till löjtnant Sixten Sparre. 1889 rymde han från Sverige med den firade lindanserskan Elvira Madigan. Sparres hustru hette Luitgard men kallades Lycka. I hennes version blir myten om den vidunderliga romansen en berättelse om en make och far som lever skyhögt över sina tillgångar och bedrar dem som står honom närmast. Fängslande skildring av ett kvinnoöde.

MediaNr: P27708

Jag känner mig glad

av Helene Lumholdt

44 s. tryckt punktskrift

Alla människor gillar att vara glada. I den här boken berättar Ange, Jenny och Elsa om olika sorters glädje. De berättar om vad som gör dem glada, och om man kan se på en person att den är glad. Musik och goda vänner är några av de saker som gör berättarna glada. Lättläst bok.

MediaNr: P27626

Ledarskap på apstadiet : evolution för chefer och ledare : [bli framtidens ledare genom att se 6 miljoner år bakåt]

av Tommy Lundberg

6 vol. (570 s. tryckt punktskrift)

Genom våra närmaste släktingar bland djuren -schimpanserna- får du här en möjlighet att återupptäcka de behov som ligger djupt rotade i oss människor och som påverkar oss både i arbetslivet och livet. Det är en guide till ett mänskligare ledarskap och kan läsas av alla som samarbetar med andra människor. Primatforskning blandas med kognitiva studier och ekonomisk forskning, egna erfarenheter, tankar, idéer och slutsatser.

MediaNr: P27652

Med rullstol i grönsakshissen : om hopp och optimism i en tid av förlust och utsatthet

av Marie Hav Lundkvist

3 vol. (250 s. tryckt punktskrift)

Vintern 2010 började Marie märka att hon hade blivit underligt kraftlös i ben och händer. Hon snubblade, tappade saker och hörde sämre än vanligt. Efter många komplicerade tester visade det sig att hon lider av en ovanlig genetisk sjukdom, för vilken det inte finns någon bot. Marie berättar om hur hon som rullstolsburen person, med grava funktionsnedsättningar, möter ett samhälle som hon som frisk aldrig kunnat föreställa sig.

MediaNr: P27666

Malcolm X : [biografi]

av Manning Marable

26 vol. (2526 s. tryckt punktskrift)

Malcolm X, 1925-1965, är en av den amerikanska 1900-talshistoriens mest kontroversiella och komplexa ikoner. I denna biografi skildras bland annat USA:s ras- och klasskillnader, Malcolms svåra uppväxt, arbetet med Nation of Islam och uppkomsten av den svarta nationalismen. Malcom X sköts till döds i New York, 1965. Författaren, 1951-2011, var professor i afroamerikanska studier och vann Pulizerpriset för boken.

MediaNr: P27662

Mozart : hans liv och tid

av Piero Melograni

11 vol. (1040 s. tryckt punktskrift)

Boken innehåller verkförteckning. P.M. italiensk historiker.

MediaNr: P27672

Islamiska staten

av Loretta Napoleoni

4 vol. (354 s. tryckt punktskrift)

Islamiska Staten, IS, har sedan grundandet på 1990-talet vuxit till en enorm verksamhet. Terroristexperten Loretta Napoleoni beskriver en organisation som på ett effektivt och pragmatiskt sätt håller på att införa ett nytt sätt att på nationsbildning. Hon förklarar ingående IS styrka och attraktionskraft i Mellanöstern. Enligt författaren vill IS inte förstöra, utan bygga upp. De vill skapa den 21.a århundradets moderna version av kalifatet.

MediaNr: P27625

Fioler : kulturhistoria och byggnadsteknik

av Anne Nilsson

5 vol. (438 s. tryckt punktskrift)

Boken är indelad i en historisk del, som behandlar dels instrumentets olika utvecklingsfaser, dels personbeskrivningar av ett antal i Sverige verksamma fiolmakare. Vidare en byggteknisk del, som beskriver hur man bygger en fiol.

MediaNr: P25542

Svenska sportklassiker : 1000 kända och okända ögonblick från 1912 till i dag

av Björn Nordström

15 vol. (1431 s. tryckt punktskrift)

I 1000 korta artiklar, indelade på årtal, redogörs för svenska idrottshändelser under drygt 100 år. Här ryms det mesta, från Arne Tammers "ge mig en kvart om dagen", till Sara Sjöströms simbragder. Vi kan läsa om rallyföraren Carlsson på taket i Sörmlandsrundan 1956 och bröderna Fåglum i cykel-VM 1967. Förutom enskilda person- eller lagprestationer tar boken upp sportrelaterade fenomen så som sidan 377 på text-tv, proffsboxning och twar.

MediaNr: P27585

Försök till självbiografi

av Boris Pasternak

2 vol. (204 s. tryckt punktskrift)

I dessa barndoms- och ungdomsminnen, skrivna åren 1954-55, ger förf. levande porträtt av berömdheter som Tolstoj, Skrjabin, Majakovskij, med flera samt intressanta och avslöjande inblickar i sovjetryskt kulturliv.

MediaNr: P25080

Sist i rajden : berättelsen om ett uppbrott

av Sara Ranta-Rönnlund

6 vol. (536 s. tryckt punktskrift)

Boken börjar och slutar med den sista rajd författaren företog, innan hon bröt upp från renskötartillvaron i slutet av 1920-talet och blev bofast i en liten by i norra Norrbotten. Hon skildrar nomadlivets hårda villkor före denna sista flyttning.

MediaNr: P25137

Allemans världshistoria. D. 2, De första civilisationerna

av John Morris Roberts

D. 2: 4 vol. (302 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien. Skildrar de civilisationer som under några tusen år uppstod bl. a. i Främre Asien, Indien, Kina och Centralamerika. Lättläst och rolig. Passar läsare från högstadiet och uppåt.

MediaNr: P25155

I samspråk med hunden : lugnande signaler

av Turid Rugaas

2 vol. (146 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P27658

Min pennas saga

av Fredrika Runeberg

3 vol. (258 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P25182

Yoga, tantra og meditation i min vardag

av Janakananda Saraswati

7 vol. (612 s. tryckt punktskrift)

Swami Janakananda är grundläggare och pedagogisk lärare av Skandinavisk Yoga och Meditationsskola. Han reste tidigt till Indien och lärde sig avancerad tantrisk meditation. Han anser att yoga ska vara en naturlig del av vardagens rutiner och presenterar förslag på dagliga övningar. Han förmedlar tantriska essenser - där även tantrasex ingår - och visar på hur man kan upptäcka den hållning till livet som finns bakom tantran.

MediaNr: P27373

I Odysseus kölvatten

av Göran Schildt

9 vol. (922 s. tryckt punktskrift)

Författarens sommarseglats med båten Daphne från Italien till Grekland, Cykladerna och Kreta. Inte bara om färdens tjusning utan också om konst och kultur, människor och landskap.

MediaNr: P25201

Kroppspanik : fett, lögner & sjukt onödig ångest

av Julia Skott

6 vol. (536 s. tryckt punktskrift)

Med hjälp av forskning, erfarenhet och populärkulturella spaningar tecknar författaren bilden av ett samhälle som drabbats av kroppspanik. Hon vrider och vänder på våra idéer om hur en kropp ska se ut, gör upp med BMI-begrepp och hälsomyter. Författaren är journalist, mestadels verksam inom teknik, film och tv.

MediaNr: P27646

Anna på Brännö

av Agneta Slonawski

2 vol. (91 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

En lättläst bok om Anna som bor på Brännö utanför Göteborg. Anna är 33 år och har just flyttat hemifrån, till ett eget hus. Vi får följa Anna i hennes vardag på Brännö som hon älskar, träffa hennes vänner och vara med när hon lagar mat, firar midsommar och går på fest. Den tryckta boken innehåller många fotografier.

MediaNr: P27572

Shakiba - ny i Sverige

av Agneta Slonawski

52 s. tryckt punktskrift

Shakiba var 16 år när hon flydde från Iran. Hon packade en ryggsäck och åkte ensam till Sverige. Nu bor hon i egen lägenhet i Göteborg. Journalisten och författaren Agneta Slonawski och fotografen Carolin Freiholts har följt Shakiba under hennes första tid i Sverige. Shakiba berättar om vännerna, skolan och drömmarna om framtiden.

MediaNr: P27702

Män förklarar saker för mig

av Rebecca Solnit

4 vol. (328 s. tryckt punktskrift)

Består av den uppmärksammade essän Män förklarar saker för mig som är en uppgörelse med självupptagna kulturmän och olika former av kvinnoförtryck. Dessutom finns här ytterligare 8 besläktade texter. Rebecka Solnit tar i dessa bland annat upp våldtäktsanklagelserna mot den dåvarande IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn 2011 och dödsskjutningarna på ett campus i Isla Vista i Kalifornien 2014. Men hon fördjupar sig också i bildkonst och litteratur.

MediaNr: P27673

Reskamrater : läsning 1994-2014

av Stig Strömholm

8 vol. (730 s. tryckt punktskrift)

Stig Strömholm har valt artiklar med tyngdpunkt på ämnen som antikens Grekland, med dess outtömliga förråd av skarpt utmejslade personligheter och särpräglade idéer, europeisk medeltid och fransk kultur från 1600-talet till julimonarkin. Stig Strömholm är en av Sveriges ledande jurister och kulturpersonligheter.

MediaNr: P27690

Sverige : en lättläst faktabok

4 vol. (342s. tryckt punktskrift)

Här kan du läsa om svenska flaggan, statsskick, fackförbund, försäkringskassan, svenska världsarv, polisen i Sverige och mycket mer. Vi berättar om Sverige bit för bit och när alla bitar är på plats har det blivit lättare att förstå landet. En lättläst bok för alla som vill lära sig mer om Sverige.

MediaNr: P27709

Ingenting händer : en resa genom Sverige

av Joar Tiberg

4 vol. (356 s. tryckt punktskrift)

Författaren reser runt och besöker platser i glesbygdens Sverige där ingenting händer, eller där ingenting påstås hända. Men på dessa platser finns det människor som envisas med att detta ingenting ska fortsätta att hända. Men får följa med på folkrace, fågelskådning och armbrytningsmästerskap, till kärnkraftverk, gruvor och de tystaste skogar. Poeten och samhällsreportern har stämt möte i dessa tidlösa samtidsreportage från periferin.

MediaNr: P27624

Utvägar : feministiska allianser för en solidarisk framtid

5 vol. (414 s. tryckt punktskrift)

Redaktörerna har samlat ett axplock feministiska röster: Katrine Kielos, Tiina Rosenberg, Pauline de los Reyes med flera som diskuterar allt från Säkerhetspolitik, ekonomi och migration till sexualitet, våld, arbete och miljö. Förutom nyskrivna texter finns här också några av de anföranden och intervjuer med inbjudna gäster som tog plats på scenen Feministisk Talkshow, arrangerad av Settings och Feministiskt Perspektiv på Feministiskt Forum 2014.

MediaNr: P27734

Renzo : berättelsen om en hund

av Johan Wallman

4 vol. (392 s. tryckt punktskrift)

Renzo var en gatuhund i Rumänien som mobbades och angreps av de andra hundarna. Renzo adopterades av familjen Wallman i Stockholm och förändrade livet för alla inblandade. Det här är en berättelse om Renzos liv - upptåg som den dagen han flyttade in i skafferiet och vägrade flytta ut, hans kamp för att bli kompis med familjens storpudlar och hans stora rädsla för nästan allting.

MediaNr: P27689

Kruka : en biografi om Suzanne Brøgger

av Louise Zeuthen

11 vol. (1064 s. tryckt punktskrift)

En fascinerande och välskriven biografi över Suzanne Brøgger, 1944-. Brøgger bad själv litteraturvetaren Louise Zeuthen att skriva hennes biografi. L.Z. fick tillgång till brev, dagböcker och bilder. Hon fick använda materialet fritt, den enda inskränkningen var att det bara skulle handla om Brøggers första 40 år. L.Z. har klippt och klistrat och beskriver Brøgger som journalist och författare, hennes tidvis kaotiska liv och ikonstatusen.

MediaNr: P27648

Rosa Taikon : romsk silversmed och hantverkare

av Brita Åsbrink

2 vol. (148 s. tryckt punktskrift)

En bok om Rosa Taikon, 1926- , silversmed. Boken behandlar i huvudsak Taikons konstnärskap med utgångspunkt i den romska kulturen och människor hon mött. R.T. har gjort en lång livsresa från ett liv i tält och husvagn till Konstfack där hon som 35-åring fick möjligheten att föra sin familjs hantverkstradition vidare. Vid sidan av sitt konstnärskap har R.T. varit engagerad i bevarandet av det romska kulturarvet och mänskliga rättigheter.

MediaNr: P27697

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Jag heter Död : 13 skräckhistorier

av Lena Arro

6 vol. (524 s. tryckt punktskrift)

En restaurang serverar världens bästa pizzor, det är bara ett problem: den som äter pizza nummer 500 måste dö. I denna bok samlas alla berättelser från Döden i pizzan och Luckan i golvet i en bok. Men här finns också tre nyskrivna historier. Lena Arros noveller är roliga och läskiga. Ofta handlar det om vanliga människor, precis som du och jag. Lättläst bok.

MediaNr: P27505

Ett regn av bomber

av Torsten Bengtsson

3 vol. (210 s. tryckt punktskrift)

Femtonårige Hans bor i den tyska staden Köln. Året är 1944 och andra världskriget pågår. Hans tvingas bli soldat i Hitlers armé. Snart måste han vara med och försvara staden mot amerikanska soldater. Han berättar om bombanfall, våld, skräck och svält. Tillslut blir han allvarligt skadad. Lättläst bok.

MediaNr: P27581

Maximus ring

av Patrik Bergström

2 vol. (130 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i trilogin Legenden om Örnfolket. Remus, som bara är en tvärhand hög, tillhör Örnfolket och bor i Örnhem. Långt därifrån, i Flodhem, bor människorna som en gång mördade hans föräldrar. Nu riskerar ett vulkanutbrott att förinta hela trakten. Tillsammans med sin bästa vän, den modiga och snabba örnen Aquila, försöker Remus varna människorna och stilla vulkanen.

MediaNr: P27426

Kickboxaren

av Maria Björn

4 vol. (332 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

På väg hem blir sextonårige Eremias rånad på sin nya mobiltelefon och misshandlad. Eremias fylls av ett hat till rånaren, en kille vid namn Robin. Han vill hämnas! Efter ett misslyckat försök då han återigen får stryk av Robin bestämmer sig Eremias för att börja träna kickboxning för att bli stark. På kickboxningen lär Eremias känna nya kompisar och han blir i gänget. Trots ett nytt liv gnager ilskan och han vill ge igen. Lättläst.

MediaNr: P27563

På andra sidan Fågelsången

av Stefan Casta

7 vol. (632 s. tryckt punktskrift)

En bok om något vackert. Den är rolig men också sorglig och en smula mystisk. Ungefär som livet kan vara ibland. Mamma Vanessa, som varit Elinas och hennes pappa Jörgens stora stöd i livet omkommer när familjens bil blir påkörd av en ambulans. På väg till begravningen känner Elina att de måste köpa gården Fågelsången som är till salu. Det visar sig snart att platsen är speciell. Något eller någon tycks övervaka dem.

MediaNr: P27506

Trassel på Trohetsvägen

av Petrus Dahlin

3 vol. (216 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 13 i serien om Kalle Skavank. En regnig kväll sitter Kalle och Dilsa i kiosken. Då dyker den äldre killen Adde upp. Hans cykeldäck har blivit sönderskurna, någon har stoppat hundbajs i hans brevlåda och på nätterna ringer telefonen men ingen ger sig tillkänna. Kalle och Dilsa måste ta reda på vem som är ute efter Adde, som annars är en populär kille.

MediaNr: P27454

Söta pojkar är bara på låtsas

av Moa Eriksson Sandberg

5 vol. (434 s. tryckt punktskrift)

Ella är 16 år och går första året på teaterprogrammet på gymnasiet i Halmstad. Hon har stora drömmar om att bli skådespelare men hon drömmer även om kärlek och att få en pojkvän. Största idolen är Courtney Love och favoritbandet Hole. Ella fyller sitt liv med musik och fester, utåt sett är hon en glad och social person. Men inombords finns ångest över att misslyckas. Boken bygger på författarens dagböcker från 1997 - 1998.

MediaNr: P27715

Bästisboken

av Lin Hallberg

3 vol. (253 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Kompisboken. Klara har en kompisbok som hon har fått av sin mormor. Men hon har inte så många kompisar. Men plötsligt händer något när populära Auriel vill vara Klaras kompis. Klara blir glad, vågar nya saker och börjar prata mer. Men vad händer med hennes gamla vän Anton? En bok om relationer i skolans år 4-6.

MediaNr: P27479

Kompisboken

av Lin Hallberg

3 vol. (242 s. tryckt punktskrift)

Kompisboken är gjord av mörkblå sammet och under ett rött hjärta står det "Mina vänner". Mormor har tänkt att Klara, 10 år, ska låta sina kompisar skriva i den. Men Klara har inga vänner. Hon börjar istället att skriva upp allt som händer i hennes stökiga klass. Om Anton som försöker bli ihop med klassens drottning Auriel och om Kemal som tror att han äger henne.

MediaNr: P27474

En farlig vän

av Ritta Jacobsson

4 vol. (322 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

15-åriga Leo förälskar sig i Jonna. Hon är vild och vacker. Hon har en farlig glimt i ögonen. I Jonnas sällskap blir han inte längre mobbad i skolan. Men hon drar med honom på farliga och dumma saker. Snart tycker Leo att det går för långt, men hur ska han säga ifrån utan att förlora Jonna? Lättläst.

MediaNr: P27537

Flickan med glasfågeln

av Esme Kerr

7 vol. (596 s. tryckt punktskrift)

11-åriga Edie är föräldralös. En rysk prins dyker upp och vill betala hennes utbildning på en engelsk internatskola. Detta på villkor att Edie håller ett öga på prinsens dotter Anastasia. De båda flickorna blir snart goda vänner på skolan. Samtidigt upptäcker Edie att det är något mystiskt med Anastasia. Hon verkar så förvirrad. Edie måste ta reda på vad som ligger bakom det för att hjälpa henne undkomma fara, utan att riskera sin nya vänskap.

MediaNr: P27499

Jesus och jag

av Petter Lidbeck

2 vol. (121 s. tryckt punktskrift)

Farrah mobbas i skolan, mest av Svea och Nadine. Men hon har stöd av Adam, eller Jesus som mamma kallar honom för att han är snäll och har långt hår och skägg. Adam rotar i containrar efter användbara saker. Så flyttar Nadine och Farrah blir kompis med den spydiga och elaka Svea. När de får syn på en välbekant figur som letar i en container vet inte Farrah hur hon ska bete sig.

MediaNr: P27446

Märit

av Astrid Lindgren

30 s. tryckt punktskrift

Saga hämtad ur samlingen Kajsa Kavat. Märit är en flicka som det inte var ett dugg märkvärdigt med och som inte blev äldre än åtta år. Det är en berättelse om döden och om hur barn kan se på döden. Astrid Lindgren menade att barn borde få läsa om svåra ämnen: Hon tyckte inte man ska undanhålla dem sådant, som de i alla fall då och då möter i levande livet. Hon menade att barn gärna vill bli rörda och få tillfälle att gråta över det de läser.

MediaNr: P27674

Vilse i häxskogen

av Suzanne Mortensen

3 vol. (260 s. tryckt punktskrift)

Mimmi och hennes pappa ger sig ut i skogen för att plocka blåbär. Men pappa har inte riktigt koll på vägbeskrivningen och de hittar inga bär alls. Snart är de vilse. Som tur är kommer de snart fram till en liten stuga. Här bor Maja Stormhatt, en livs levande häxa. Mimmi får vara med om en alldeles magisk dag när Maja visar riktiga häxkonster. Och när en av Majas bästa vänner måste räddas från elaka häxor blir det riktigt spännande.

MediaNr: P27397

Tsatsiki och olivkriget

av Moni Nilsson

4 vol. (306 s. tryckt punktskrift)

Del 7 i serien som börjar med Tsatsiki och Morsan. Tsatsiki är äntligen hemma i Grekland igen men ingenting är som förr i Agios Ammos. Pappa bläckfiskaren måste sälja både sin olivlund och sitt hotell för att kunna betala sina skulder. Som tur är blir Tsatsiki vän med den orädda Alva. Men han måste också få Per Hammar och Alva att bli kompisar så alla tre tillsammans kan rädda olivlunden.

MediaNr: P27562

Snöstormen

av Sofia Nordin

3 vol. (206 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P27534

Morfar i smyg

av Ingrid Olsson

3 vol. (244 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

När Fias morfar dyker upp på hennes nioårsdag blir Fia förvånad - mamma har ju sagt att Fia inte har någon morfar. Mamma vill inte att Fia ska träffa sin morfar. Det vill Fia. Men hur ska hon träffa honom? Vendela, Fias kompis, har en plan. De ska hitta Hasse, som morfar heter, och han får bli Fias morfar i smyg om det inte passar mamma. Det blir mycket detektivarbete och många Calzone på pizzerian.

MediaNr: P27501

Röta

av Siri Pettersen

12 vol. (1177 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Odinsbarn. Hirka den svanslösa är inte längre kvar i Ymslanden, i stället är hon fast i ett nutida London som är döende, som saknar Kraften och som ruttnar inifrån. Här är Hirka papperslös och ett fritt villebråd. Saknaden efter Rime gnager i henne. Men hon börjar sakta inse vem hon är och vad hon har för betydelse. Källan till rötan har törstat efter frihet i tusen år. En frihet som bara Hirka kan ge honom.

MediaNr: P27592

Knockad Romeo

av Johan Rundberg

4 vol. (334 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på boken Kärlekspizzan. 12-årige Movits är skyldig sin kompis Ruben en stor tjänst sedan han fått hjälp att bli ihop med skejtarproffset Beata. Därför går Movits med på att spela teater i skolans uppsättning av Romeo och Julia, fastän han har scenskräck. Samtidigt träffar Movits någon som delar hans stora rymdintresse och vill bygga en rymdraket. Allt leder till en rad pinsamma förvecklingar för Movits del.

MediaNr: P27481

Ballongfararen

av Mårten Sandén

3 vol. (328 s. tryckt punktskrift)

Den sextonde Petrinideckaren. Peter gör ett fynd på en loppmarknad genom att pruta till sig en fin gammal luftballongsmodell för några hundra. En skallig man kommer rusande och vill köpa modellen för en betydligt högre summa. Peter avböjer erbjudandet. De får samtidigt lömska blickar av en tatuerad kroppsbyggare. Deckarklubben Hemliga ögat inser snart att ballongen är förknippad med en hundra år gammal gåta som den vill lösa först av alla.

MediaNr: P27485

Sju förtrollade kvällar

av Mårten Sandén

3 vol. (263 s. tryckt punktskrift)

Buster Bolin är på hemväg från sin boxningsträning. Vid den nedlagda biografen Elysium stöter han på en gammal man med smutsigt grått skägg och rutig keps. Av den leende herren får Buster sju biobiljetter. Nu öppnar sig en magisk värld och bokälskande Saga blir hans första riktiga vän. Tillsammans utforskar de den hemlighetsfulla biografen men även den sorg som finns inom Buster.

MediaNr: P27456

Skorstensjul

av Mårten Sandén

2 vol. (128 s. tryckt punktskrift)

Adventsbok i 24 kapitel. En decembernatt stiger Stella, Mago och Issa av tåget på Stockholms centralstation. De har rymt från barnhemmet för att leta efter Magos pappa. Ingen pappa dyker upp, däremot träffar de en farbror med smutsigt skägg och rund mage. Han heter Niklasson och har glömt bort vem han är. Barnen bestämmer sig för att hjälpa honom. De får hjälp av Miriam i antikaffären och skorstensbarnen.

MediaNr: P27423

Julius och mobbarna

av Martin Svensson

3 vol. (224 s. tryckt punktskrift)

Fjärde boken om Julius. Ingen gillar Elena, den nya tjejen i klassen, utom Julius. Tjejerna anser att hon är kaxig och Julius bästa kompis Isak vägrar låta Elena vara med när de två leker. Julius vill förklara att Elena är rolig och hur cool som helst. Han vill försvara henne, men hur gör man det utan att själv bli påhoppad? Nära Klara bjuder hela klassen på kalas på ett lekland, utom Elena, måste han göra något åt saken.

MediaNr: P27492

Askfödd

av Sabaa Tahir

12 vol. (1113 s. tryckt punktskrift)

Sjuttonåriga Laia tillhör det förtryckta folket i de lärdas land. Hennes bror är fängslad och dödsdömd för landsförräderi. För att kunna hjälpa honom kommer Laia till militärskolan Blackcliff via motståndsrörelsen. Där lär hon känna Elias som kommer från en mäktig familj. När de övar tillsammans väcks både kärlek och en möjlig väg till revolution och frihet.

MediaNr: P27610

Facklitteratur

Djurens språk

av Sverre Sjölander

52 s. tryckt punktskrift

Om hur djuren meddelar sig med varandra medelst färger, ljud eller lukter. Även människan meddelar sig med "djurlika" signaler. Innehåller även anvisningar för studier av hund, katt, fåglar, akvariefiskar och hoppspindlar.

MediaNr: P25298

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Egon och rävungen

av Catarina Kruusval

[25] s., 31 bl. tryckt punktskrift

När gubben Egon går genom skogen för att hämta mjölk hos bonden möter han en rävunge. Rävungen flyttar snart hem till Egon, den verkar inte ha någon rävmamma. Egon ger räven en skön sovplats i vedboden och döper den till Kalle. Kalle sover snart i gubbens säng istället och de blir bästa vänner. När hösten kommer är Kalle en stor räv som gärna springer på äventyr i skogen. Det blir svårt för Egon. Fin berättelse om kärlek och frihet.

MediaNr: P27491

Konrads klänning

av Åsa Mendel-Hartvig

[25] s., 24 bl. tryckt punktskrift

MediaNr: P27439

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Min björnfarfar

av Alex Cousseau

16 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Flickans farfar har just dött och hon saknar honom mycket. Hon fantiserar om att farfar lever och har blivit en björn. Tillsammans inväntar de våren. När den inte kommer följer de mullvaden ner i underjorden. De hittar våren i ett frö och fantasin tar en ny vändning. Poetisk berättelse om liv och död och fantasin som tröst.

MediaNr: P27412

Doris drar

av Pija Lindenbaum

27 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Doris är arg. Hon vill inte följa med på kalas och inte ha någon fånig klänning. Hon bestämmer sig för att dra. När hon kommer hem har de inte ens märkt att hon varit borta. En bilderbok om stora känslor och om kampen att få bestämma själv.

MediaNr: P27398

Den andra mamman

av Viveka Sjögren

28 s. tryckt punktskrift

Två syskon ska på dagisutflykt till havet men när de kommer till busshållplatsen finns ingen dagisgrupp där. Mamman har missförstått informationen, kanske för att hon inte förstår svenska så bra. De åker iväg i alla fall och det blir en utflykt där barnen får upptäcka mammans andra sidor. Hennes sjal kan användas både till att jaga bort tjurar och flyga med drake.

MediaNr: P27368