Nya punktskriftsböcker februari 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 282 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

I krinolin

av Birgitta Ahlberg

10 vol. (914 s. tryckt punktskrift)

Cecilia, 19 år, borgardotter i 1850-talets Stockholm, tar plats som guvernant på ett bruk i Bergslagen. Hon träffar en ung student, son till brukspatron, och efter många svårigheter får de tu varann. Kvinnoskildring från den tid, då kvinnan blev myndig först vid 25 år. Hennes enda möjlighet att försörja sig då var att undervisa i hem eller skola, om hon kom från borgarklassen.

MediaNr: P24345

Punktlig som katten

av Robert E. Alter

36 s. tryckt punktskrift

2 "kortrysare". Den första handlar om en man som flera år varit tyranniserad av sin hustru. Nr 2 rör sig om ett grundligt planerat bankrån. Båda har ett överraskanande slut.

MediaNr: P24352

By med folk och fä : berättelser

av Erik Ason Fura

6 vol. (508 s. tryckt punktskrift)

Folklivsberättelser i traditionell miljö från en Blekingeby på 1910- och 20-talen. Här finns rävgummor och -gubbar, osnutna ungar och friska pigor. Kulturhistoriska detaljer saknas inte heller.

MediaNr: P24288

Hotell Shanghai

av Vicki Baum

20 vol. (1873 s. tryckt punktskrift)

Den 14 augusti 1937 börjar de japanska bomberna falla över Shanghai. En av de första träffar Hotell Shanghai och nio personer dör vid nedslaget: en fotograf från Hawaii, en japansk journalist, en amerikansk sjuksköterska, en tysk musiker, en judisk läkare, en kinesisk gangster och hans son, en rysk prinsessa och en kuli. I Vicki Baums roman, som också har filmatiserats, får vi följa deras öden fram till den ödesdigra dagen.

MediaNr: P27765

Kommunalrådet cyklar förbi : uddiga och runda prosabitar

av Erik Beckman

4 vol. (338 s. tryckt punktskrift)

Ett 20-tal prosastycken från 20 år. Det är spånor från romanbyggen och kommentarer till tiden. I många finns en samhällssatirisk tendens med udden riktad mot korporativistiska och utslätande tendenser i Sverige.

MediaNr: P24333

Kvinnan på bussen : poliskommando EEV 2229

av K. Arne Blom

7 vol. (596 s. tryckt punktskrift)

En direkt men fullt fristående fortsättning på romanen "Mannen i gränden". En kriminalroman i ett framtida Sverige, med spänning, framtidsvisioner, samhällsstudium och samhällskritik.

MediaNr: P24404

Invasion på Mars

av Ray Bradbury

7 vol. (576 s. tryckt punktskrift)

Året är 1999, en jordisk expedition landar på Mars för att kolonisera planeten. Den våldsamma kulturchocken i mötet med marsinvånarna beskrivs på ett poetiskt språk och med en symbolik, som sträcker sig långt utanför rymdäventyrets.

MediaNr: P27787

Hemligt begär

av Laila Brenden

5 vol. (466 s. tryckt punktskrift)

Del 32 i serien Fjällrosor. Rise får kämpa för att stå emot känslorna som prästen från Nidaros väcker i henne. Hon vill verkligen inte göra något som kan skapa svårigheter för familjen. Viljar gör en slutlig uppgörelse med minnet av sin far och ber en kamrat följa med till jaktstugan som han ärvt. Men de hinner knappt komma fram förrän de får oväntat besök på fjället.

MediaNr: P27760

Torgils hämnd

av Laila Brenden

5 vol. (474 s. tryckt punktskrift)

Del 33 i serien Fjällrosor. Ett par månader innan Jo träffar Torgil på fjället, tar Rise och Edvin barnen med sig på cirkus i Frankrike. Där möter de en norsk familj som har något att dölja. För Jo blir turen ner till dalen en regelrätt jakt. Men den här gången är det inte varg han jagar.

MediaNr: P27745

Den magiska leksaksbutiken

av Angela Carter

6 vol. (564 s. tryckt punktskrift)

Roman från 1967. En sällsam och fascinerande blandning av det vardagliga och det fantastiska, av ondska och kärlek. Melanie, 15 år, - rädd men förväntansfull inför sin övergång från barn till kvinna - bor med sina 2 syskon i ett hemlighetsfullt, dystert hus i London hos morbrodern som präglas av en demonisk tystnad.

MediaNr: P24465

Åka skridskor i Warszawa

av Emilia Degenius

6 vol. (556 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk roman om att försöka hitta hem till ett land, ett språk och en kultur man har förlorat. 1972 kommer den unga Emilia Degenius till Sverige, utan papper, ensam och statslös. Fyrtio år senare återvänder hon till Warszawa och försöker få svar på de frågor hon burit med sig under uppväxten.

MediaNr: P27773

Avenyn. D. 1, Den drömmande förstaden

av Ronald Frederick Delderfield

D. 1: 11 vol. (968 s. tryckt punktskrift)

Första delen i en trilogi om människorna vid en förotsgata i London på 1920- och 30-talen. Det är en tid av stora omvälvningar och stor oro, när den gamla världen kolliderar med den nya. Människorna i förorten försöker leva sina egna liv - med kärlek, skola och arbete - i en värld som blir allt mer hotfull.

MediaNr: P24739

Avenyn. D. 2, Förstaden i krig

av Ronald Frederick Delderfield

D. 2: 10 vol. (921 s. tryckt punktskrift)

Del 2 av trilogin om "vardagsmänniskan" i en av Londons trädgårdsstäder kretsar också den kring en enda gata, på sätt och vis en "huvudperson", vars öden bestäms av historien. Familjeupplösningar, krigstjänstgöring, och sociala förändringar lämnar sina spår efter andra världskriget.

MediaNr: P24740

Avenyn. D. 3, Prövningens tid

av Ronald Frederick Delderfield

D. 3: 10 vol. (938 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i eposet om människorna kring förstadsgatan Avenyn i London slutar med att stora delar av Avenyn rivs, samtidigt som huvudpersonen rannsakar sitt inre och finner att många av hans tidigare värderingar ändrats i och med kriget.

MediaNr: P24741

Oliver Twist. D. 1

av Charles Dickens

D. 1: 7 vol. (627 s. tryckt punktskrift)

Fullängdsversion av Dickens klassiker från 1838. Del 1 av 2. Boken innehåller kapitel 1 till och med 27. Den föräldralöse Oliver Twist som växt upp på fattighus hamnar på krokiga vägar i klorna på den ökände skurken Fagin som lär upp gatubarn till ficktjuvar på Londons bakgator. Den kriminella banan är dock inget för Oliver som lyckas ta sig ur den undre världen. Men ingen rymmer ifrån Londons värsta skurkgäng ostraffat.

MediaNr: P27721

Oliver Twist. D. 2

av Charles Dickens

D. 2: 8 vol. (679 s. tryckt punktskrift)

Fullängdsversion av Dickens klassiker från 1838. Del 2 av 2. Boken börjar med kapitel 28. Den föräldralöse Oliver Twist som växt upp på fattighus hamnar på krokiga vägar i klorna på den ökände skurken Fagin som lär upp gatubarn till ficktjuvar på Londons bakgator. Den kriminella banan är dock inget för Oliver som lyckas ta sig ur den undre världen. Men ingen rymmer ifrån Londons värsta skurkgäng ostraffat.

MediaNr: P27796

Mannen som läste högt på 6.27-tåget

av Jean-Paul Didierlaurent

4 vol. (289 s. tryckt punktskrift)

Guy är en 36-årig man som bor tillsammans med sin guldfisk i en lägenhet i utkanten av Paris. Dagtid arbetar han med att makulera böcker som har kastats i återvinningen, och för den litteraturälskande Guy är det ungefär detsamma som att vara bödel. En dag hittar han ett USB-minne med anteckningar som tillhör en flicka vid namn Julie och blir besatt av att hitta henne. Det enda han vet är att hon arbetar som toalettvakt på ett stort köpcentrum.

MediaNr: P27810

Vicekonsuln

av Marguerite Duras

4 vol. (396 s. tryckt punktskrift)

Anne-Marie Stretter, vacker men uttråkad hustru till den franske ambassadören i Calcutta, Indien, får tiden att gå genom att roa sig med unga älskare. Utanför ambassadområdets grindar svälter befolkningen, men Anne-Marie och hennes europeiska bekanta vänder bort blicken och hänger sig åt njutningar av alla de slag. Men en mystisk tiggarkvinna lyckas fånga ambassadörsfruns uppmärksamhet, som snart övergår i något som liknar besatthet.

MediaNr: P27740

Öga för öga, tass för tass

av Maria Ernestam

2 vol. (170 s. tryckt punktskrift)

Sara, Björn och katten Miszka flyttar ut på landet till sitt nyrenoverade hus. De hoppas på ett nytt och lugnare liv. Redan första kvällen kommer grannparet och hälsar på. De är också kattägare och grunden verkar vara lagd för god gemenskap över staketet. Men snart förändras allt. Grannarnas katt är ett stridbart djur som försvarar sitt revir och därmed ökar spänningen mellan deras ägare.

MediaNr: P27752

Livskust

av Gunhild Fhager

3 vol. (262 s. tryckt punktskrift)

Skärgårdsberättelse från Bohuslän från 1800-talets mitt till in på 1900-talet. Författaren skriver om sin egen mormors livsöde, fyllt av hårt arbete och många barnfödslar.

MediaNr: P24492

Daggormens tecken : roman

av Helmer Furuholm

7 vol. (589 s. tryckt punktskrift)

"Daggormen" var ett fenomen, som ansågs varsla om krig och olyckor. Lärarinnan, fröken Månsson, såg den 3 gånger: före "yttersta dagen" 1898, före strejken 1909, och före 1:a världskriget. - Se även Utbrytning!.

MediaNr: P24522

Flygplan saknas

av Ernest K. Gann

5 vol. (406 s. tryckt punktskrift)

En postflygare i 1920-talets USA kraschar i Klippiga bergen under en snöstorm. Piloten klarar sig oskadd, men den 11 års flicka han har med sig skadas svårt. Mellan de två skapas en fin vänskap, men hur ska de ta sig ner från berget?.

MediaNr: P24524

Sara Dane

av Catherine Gaskin

10 vol. (1036 s. tryckt punktskrift)

Historisk underhållningsroman från Australien under kolonisationstiden. Huvudpersonen kommer dit som straffånge men lyckas resa sig ur förnedringen och skapa sig en aktad ställning.

MediaNr: P24529

Blå stjärnan

av Jan Guillou

12 vol. (1078 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien Det stora århundradet inledd med Brobyggarna. Andra världskriget pågår. Familjen Lauritzen drabbas hårt. Den äldste brodern Lauritz vill inte se och förstå det som sker. För hans döttrar är det tvärtom. Rosa är anställd inom den militära underrättelsetjänsten. Johanne rekryteras av SOE, en brittisk spion- och sabotageorganisation. Under kodnamnet Blå stjärnan ska hon rädda Norges judar undan Förintelsen.

MediaNr: P27732

Ebbas bok

av Maria Gustavsdotter

9 vol. (810 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som inleddes med Ulrikas bok. Lillasyster Ebba drömmer om ett annat liv. Det är bara vid vävstolen som hon känner sig lycklig. Hennes sjukdom gör sig påmind men det stoppar inte den ivriga uppvaktningen från hjälpprästen Jostein.. Till slut kommer den dagen då Ebba också blir förälskad, men i hennes drömmar finns någon helt annan än Jostein. Det är dags för henne att lämna föräldrahemmet och stå på egna ben.

MediaNr: P27779

Den lille boxaren : hans äventyr i det gamla riket : roman

av Johan Günther

10 vol. (906 s. tryckt punktskrift)

En barndomsskildring ur barnets perspektiv, där vi får följa Magnus, som barn på 50-talet, i tonåren, genom Beatlesvågen och modstiden. Han är fysiskt svag, rädd och besvärlig. Föräldrarna förstår sig inte på honom.

MediaNr: P24590

Några skvättar ur ett vällingfläckat liv

av Cecilia Hagen

4 vol. (354 s. tryckt punktskrift)

Ett 50-tal kåserier. Huvudtemat är författarens familjeliv med två små barn, kombinerat med yrkesarbete. Förf. är journalist och kåsör i tidningen Expressen.

MediaNr: P24597

Myrens höst

av Axel Hambræus

3 vol. (272 s. tryckt punktskrift)

Först en berättelse om en flickas uppväxt och utveckling till självständig yrkeskvinna. Sedan möter vi den pensionerade prästen Vasenius, en man med förankring i musik och litteratur.

MediaNr: P24605

Dikter om mig och dig

av Benkt-Erik Hedin

38 s. tryckt punktskrift

Närheten, rädslan, ilskan, ensamheten, glädjen, sorgen... ja allt finns här i 25 korta, lättlästa dikter.

MediaNr: P24647

Dikter tillsammans

av Benkt-Erik Hedin

42 s. tryckt punktskrift

"Man kan bli glad av ord. Man kan bli arg av ord, Man kan bli retad av ord. Man kan bli tröstad av ord." Så står det i den första dikten.

MediaNr: P24648

Den kära leken

av Georgette Heyer

7 vol. (652 s. tryckt punktskrift)

Äventyrshistoria förlagd till England vid 1700-talets slut. Handlingen upptar kriminella förvecklingar och amorösa äventyr. God tidsfärg.

MediaNr: P24726

Järnskallen

av Nils Håkanson

13 vol. (1249 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Vanadis hamnar. Hungerkravaller och politisk oro präglar det svenska samhället 1917. Det går rykten om terrorister och sammansvärjningar. När en officer mördas sammankallas en grupp udda existenser för att lösa mordet. Bland andra en uppvisningsbrottare, en dansk kälkborgare, en alkoholiserad kvinna och en gammal tsaragent, som kastas ut i ett virrvarr av intriger i sin jakt på mördaren. N.H., 1975-, översättare och förläggare.

MediaNr: P27830

Spegeln med guldramen : roman

av Björn-Erik Höijer

12 vol. (1085 s. tryckt punktskrift)

Boken börjar med faderns död. Sedan får man följa syskonen Skoogs dystra uppväxtår, dels i nutid, dels i tillbakablickar. I centrum står pubertetsynglingen Martin.

MediaNr: P24694

Mot mörk botten

av Michael Innes

5 vol. (461 s. tryckt punktskrift)

Gammaldags engelsk pusseldeckare där både huvudpers. Honeybath och hans medaktörer är orubbligt lugna och oberörda, mest diskuterar konst och filosofi och milt höjer på ögonbrynen inför bokens få och starkt nertonade våldsinslag. Handlingen tilldrar sig i ett slags P. G. Wodehouse-England.

MediaNr: P24701

Farmor i sjunde himlen

av Benjamin Jacobsen

3 vol. (273 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Mordet på änkeprostinnan, de små roliga berättelserna från ett hem i 80-90-talens Köpenhamn. För nya läsare presenteras familjen på Kronprinsessegade i en inledning av förf. Farmor är lika okuvlig i sin rullstol, och de sju barnen har inte blivit äldre och förståndigare.

MediaNr: P24706

Vedergällningen

av Sébastien Japrisot

9 vol. (832 s. tryckt punktskrift)

Psykologisk thriller. Miljö: en by i sydfrankrike. Den inbundne och sårbare Pimpon förälskar sig i den attraktiva Elaine. Handlingen utvecklar sig i skuggan av ödesdigra händelser i det förflutna.

MediaNr: P24712

Pojken på landsvägen

av Erik Johansson

4 vol. (337 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk roman om en statarpojkes uppväxt under 20- och 30-tal. Uppväxtmiljön gav inte pojken några chanser att utveckla sin studiebegåvning. I stället blev det vägar och tillfälliga arbetsplatser till lands och till sjöss som kom att bli hans "universitet".

MediaNr: P24766

Proletärbarn

av Erik Johansson

5 vol. (424 s. tryckt punktskrift)

Arbetarroman om livsmedelsarbetare i ett bostadskvarter i Göteborg på 1940- och 50-talen.

MediaNr: P24767

Trebussen : noveller

av Inger Johansson

3 vol. (264 s. tryckt punktskrift)

10 vardagsnära berättelser om ensamma människor i olika åldrar, mest pensionärer, om deras liv och tankar.

MediaNr: P24770

Samvetsmakaren

av KG Johansson

21 vol. (2042 s. tryckt punktskrift)

Tre science fiction-romaner med sammanlänkade berättelser och gemensam huvudperson samlade i ett band: Samvetsmakaren, Under den döende stjärnan och Omega. När Aly Zoeker är sjutton år gammal vänds hans liv upp och ner. Universum är på väg att utplånas och Aly tycks vara den enda som kan förhindra det. Nu måste han navigera sig fram i en värld som styrs av tre olika makter - Kyrkan, Marknaden och Imperiet.

MediaNr: P27824

Jul, jul, spännande jul : en novellsamling

9 vol. (805 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P25498

Arv och eget : ett urval från sju diktböcker

av Gabriel Jönsson

3 vol. (218 s. tryckt punktskrift)

"Arv och eget" hette avslutningsdikten i författarens samling "Kustland" från 1941. Han har ett dubbelt arv från bönder och sjömän i släkten.

MediaNr: P24788

Sara och kärleken

av Mona Kalin

43 s. tryckt punktskrift

Sara, 50 år och förståndshandikappad, utnyttjas som obetald arbetskraft av en lantbrukare, som hon till en början är förälskad i. När hon börjar fundera över sin situtation får hon för sig att hon skall kräva att få pension. Av ordföranden i kommunens pensionsnämnd får hon "Nej!" och ett hastigt råd "Åk till Stockholm, käring!" Och det gör Sara... Lättläst.

MediaNr: P24795

Människan på jorden : dikter och essayer

av Barbro Karlén

2 vol. (144 s. tryckt punktskrift)

Författaren skrev dessa dikter och essäer när hon var mellan 7-11 år. Det är ett kärlekens evangelium hon predikar; kärlek till blommor, djur, människor och till Gud. Allt på ett enkelt och klart språk.

MediaNr: P24800

Någon måste göra det

av Gunnar Kieri

2 vol. (112 s. tryckt punktskrift)

Berättelse om en vanlig dag i en familj i Norrland. Fadern är arbetare. Modern söker arbete. Sonen, 14 år, vill ha en moped.

MediaNr: P25026

Lärkan

av Dezso Kosztolányi

5 vol. (435 s. tryckt punktskrift)

Scenen är en liten stad i Ungern 1899. Vi möter makarna Vajkay och deras vuxna dotter Lärkan. Föräldrarna överbeskyddar den osedvanligt fula och ogifta dottern som i sin tur tar hand om sina föräldrar med största omsorg. När Lärkan för första gången ska resa bort känner de sig alla lite oroliga. Separationen innebär dock oanade möjligheter för både föräldrar och barn. En klassiker från 1924 som fortfarande är lätt och modern.

MediaNr: P27696

Ett annat språk : dikter

av Binnie Kristal-Andersson

66 s. tryckt punktskrift

Lättfattliga, öppenhjärtiga och känslosamma dikter om att vara invandrare i Sverige. Författaren är född i USA.

MediaNr: P25048

Utan mig

av Miroslav Krleza

8 vol. (762 s. tryckt punktskrift)

Om den korrumperade över- och medelklassen i en kroatisk stad på 1930-talet. Huvudpersonen, en jurist, förolämpar en lokal industripamp och blir därefter utstött ur samhällsgemenskapen. En inledning ger den historiska bakgrunden till 1930-talets jugoslaviska samhälle.

MediaNr: P25049

I skuggan av Ragnarök

av Elisabet Kågerman

6 vol. (584 s. tryckt punktskrift)

En roman om vår forntids asar och asynjor, byggd på det underlag av nordisk mytologi som finns bevarat i Eddakvädena. Loke, en vänligt sinnad jätte, lockas till Asgård och genom hans alltmer illvilliga ögon lär vi känna de övriga gudarnas och jättarnas liv och kamp. Spännande, lättläst och gripande i skildringen av undergången, Ragnarök.

MediaNr: P24808

Vägen till stjärnorna

av Oskar Källner

2 vol. (184 s. tryckt punktskrift)

Det är tjugo år sedan människorna sprängde sin egen värld åt helvete. En spillra av mänskligheten lever i tunnlarna under Stockholm, ständigt ansatta av mutanter från ytan och konflikter med varandra. Anna är kurir och lever tillsammans med Björn som är champinjonbonde, men när de av misstag råkar döda det lokala kommunalrådets favoritson tvingas de fly. Jagade av de mäktiga provisoriets soldater. Kommer de att överleva? Science fiction-novell.

MediaNr: P27748

Yi

av Oskar Källner

84 s. tryckt punktskrift

Mänskligheten har tagit sig ut i världsrymden och ligger nu i krig med "kackerlackorna". Vi får följa en grupp soldater som befinner sig på uppdrag på en planet där de ska utföra en attack mot fienden. I centrum av berättelsen återfinns två soldater som dessutom är älskande: Rickard och Clarissa. Science fiction-novell.

MediaNr: P27751

Kärlek i maskinernas tid : [erotik, romantik, fantastik]

6 vol. (536 s. tryckt punktskrift)

En antologi med 15 noveller, alla skrivna av olika författare. Novellerna knyter an till temana: erotik, romantik, svek och passion. Författare utforskar kärleken, eller kanske bristen på den, i berättelser där vad som helst kan hända. Vi får möta androider, vara med om rymdresor och kliva in i den virtuella verkligheten, virtual reality.

MediaNr: P27819

Det sorgsna skrattet

av Laoshe

5 vol. (438 s. tryckt punktskrift)

Författaren tillhör pionjärerna i modern kinesisk prosa. I boken ingår 8 noveller från 3 novellsamlingar, publicerade på 1930-talet, samt avslutningskapitlet till hans mest kända roman, Den lycklige kamelen. Novellerna ger skakande bilder av fattigdom, vidskepelse och korruption i Kinas storstäder.

MediaNr: P24823

Skymningslandet

av Ursula K. Le Guin

5 vol. (500 s. tryckt punktskrift)

Till Skymningslandet, en magisk värld, där tiden rör sig långsammare än hos oss, kommer - till en början ovetande om varandra - Hugh och Irena från en trist vardag. Om ungdomens och växandets smärta och om fantasins makt över människor.

MediaNr: P24836

En liten cyklist

av Barbro Lindgren

66 s. tryckt punktskrift

Författaren ger på fri vers en ömsint skildring av sin gamla mosters sista tid.

MediaNr: P24865

Varför inte tala såsom ett barn

av Barbro Lindgren

3 vol. (254 s. tryckt punktskrift)

Här fortsätter Barbro Lindgren att fundera över livets stora och små frågor i dagboksform. Anteckningarna sträcker sig från april 2013 till juli 2014. Filosofisk hjälp hämtar hon nu framför allt i den portugisiske författaren Fernando Pessoa. Men även hunden Mimmi, grannar, barnbarn och inte minst korvskinnen utanför Fäholmen spelar viktiga roller. Filosofisk tankebok av Barbro Lindgren, 1937- , författare av framför allt barn-och ungdomsböcker.

MediaNr: P27738

Allas dräng

av Irene Linton

6 vol. (490 s. tryckt punktskrift)

Torvald Nilsson, medelålders, orgeltrampare och alltiallo, försöker att vara alla, utom sig själv, till lags - människor, blommor och Gud. Eftersom han inte kan säga nej till omgivningens krav, blir han allas "dräng". Övertygande porträttstudie av en människa som är tveksam om sitt eget värde och överskattar andras.

MediaNr: P24879

Schackklubben Tanke och Vilja : [roman om ett Sverige]

av Sven-Olof Lorentzen

6 vol. (586 s. tryckt punktskrift)

Om den småländska bruksorten Ålamos utveckling från 1950-talet fram till 1968. I centrum står schackklubben "Tanke och vilja" ; dess med- och motgångar går hand i hand med Ålamos. Med tiden förändras även klubbens medlemmar.

MediaNr: P24891

Kungens Anna : roman

av Ulla-Lena Lundberg

6 vol. (520 s. tryckt punktskrift)

Storslagen skildring av fiskarbefolkningen på Kökar i Ålands skärgård åren efter 1:a världskriget. Huvudperson är Kungens Anna, en stark och uthållig kvinna, just antagen på lärarseminariet. Hennes yrkesplaner korsas, hon möter konstnären Staffan från Stockholm, försöker leva med honom i Sthlm....

MediaNr: P24895

Fem befängda berättelser

av Bengt Lundgren

2 vol. (106 s. tryckt punktskrift)

Humoristisk bok från norrländska ödebygder vid sekelskiftet. Förf. lyckas både med att roa och att skriva enkelt.

MediaNr: P24900

Benny, boxaren

av Max Lundgren

2 vol. (149 s. tryckt punktskrift)

Första boken om Benny. Skildrar Benny från 7-åring tills han som 14-åring går sin första boxningsmatch. Miljön är ett höghusområde och författaren beskriver en ensam, nedtryckt grabbs utveckling till tävlingsboxare. Lättläst.

MediaNr: P24903

Indialand : andra berättelsen om Ostindiefararna

av Evert Lundström

7 vol. (615 s. tryckt punktskrift)

Godahoppsudden rundas. Efter en halvårslång seglats når Riksens Ständer den indiska staden Surat. Huvuddelen av lasten säljs före avfärden mot Kina. Köpslåendet, problemfyllt och spännande, tar ett halvår. - Se även Ostindiefararna.

MediaNr: P24910

Det är inte sant

av Alice Lyttkens

6 vol. (565 s. tryckt punktskrift)

Romanserie om Ann Ranmark, advokat. Hennes problem i yrkes- och familjeliv bildar underlag för handlingen. Tid och plats: 1930-talets Stockholm.

MediaNr: P24923

Änglamakerskan

av Camilla Läckberg

3 vol. (300 s. tryckt punktskrift)

Påsken 1974 försvinner en familj spårlöst från ön Valö utanför Fjällbacka. En fin påskmiddag är uppdukad i matsalen, men alla utom den ettåriga dottern Ebba är borta. Har de blivit utsatta för något brott eller försvunnit frivilligt? Gåtan får aldrig någon lösning. Många år senare återvänder Ebba till ön för att rusta upp ett hus. Hon utsätts för en mordbrand. Polisen i Fjällbacka börjar utreda även det gamla preskriberade fallet. Lättläst.

MediaNr: P27776

Låt hönsen sova!

av Bengt Martin

3 vol. (272 s. tryckt punktskrift)

Om två lyckliga torpägare och deras glädjeämnen och vedermödor under 5 år med storstaden på vederbörligt avstånd. Festligt persongalleri.

MediaNr: P24927

Tatuerar-Lottes hus

av Bengt Martin

60 s. tryckt punktskrift

Tatuerar-Lotte, en udda existens i Köpenhamns ruffigaste kvarter, och den föräldralöse dottersonen Jens bor i ett nedgånget hus och försörjer sig på Lottes tatuerarkonst. Hennes vänner varnar henne för att bo ensam med ett barn i dessa farliga kvarter, men Lotte menar att hon behöver spänningen, tills en dag....

MediaNr: P24930

Det kinesiska kortet : politisk thriller

av Nancy Milton

11 vol. (1074 s. tryckt punktskrift)

Författaren, länge bosatt i Kina, skildrar i denna thriller hur USA "spelar ut sitt kinesiska kort" genom att hemligt utrusta Kina med kärnvapen. Målet är att krossa Sovjet. Lågmält men ändå spännande skildras en amerikansk journalists ansträngningar att samla fakta kring den nya revolutionära rörelsen. Initierad miljöskildring.

MediaNr: P24976

Öppnas i händelse av min död

av Liane Moriarty

10 vol. (917 s. tryckt punktskrift)

Cecilia Fitzpatrick är en framgångsrik affärskvinna som lever ett välordnat liv med man och barn i Sydney, Australien. En dag hittar hon ett förslutet kuvert på vinden. Brevet är från Cecilias man John-Paul, men får öppnas endast när han är död. Han avfärdar det under ett telefonsamtal på sin tjänsteresa. Cecilia blir ännu mer förbryllad. Plötsligt har hennes liv tagit en helt ny vändning. Aldrig hade hon kunnat föreställa sig brevets innehåll.

MediaNr: P27801

Ängladöd

av Patricia Moyes

8 vol. (766 s. tryckt punktskrift)

Scotland Yard-mannen Henry Tibbett och hans fru är på semester i Västindien. De dras in i jakten på ett knarksyndikat, som har tillgång till droger med personlighetsförändrande effekter.

MediaNr: P24990

Upp genom mörkret

av Ngugi Wa Thiong'o

4 vol. (362 s. tryckt punktskrift)

Författaren anses som en av Östafrikas få stora romanförfattare och boken, som kom ut 1964, räknas som en klassiker. Huvudperson är en fattig skolpojke. Han lever mitt i den kamp för människovärde, jord och frihet, som brukar kallas mau-mau-upproret.

MediaNr: P25007

Ljuset i de dödas ögon : dikter

av Christer Niklasson

79 s. tryckt punktskrift

Författarens fjärde diktsamling utspelas delvis i väntrum och sjukhusmiljöer. Kanske är det ett reellt rum på ett sjukhus eller är det ett inre rum, en feberdröm som gestaltar en ångestladdad ensamhet och rädsla. Dikternas form är fri och obunden, men verserna bärs av en lyrisk rytm. Här förmedlas stämningar och intryck från resor framåt och bakåt i tiden och rummet.

MediaNr: P27798

Profeten i Pajala : roman

av Macke Nilsson

5 vol. (470 s. tryckt punktskrift)

Lars Levi Laestadius, predikant och nykterhetskämpe valdes till kyrkoherde i Pajala 1849 och orsakade en väckelse. Dryckenskapen avtog till brännvinsförsäljarnas förfång. Mannen måste bort!.

MediaNr: P25311

Lång väg till Jerusalem

av Wiktor Norin

6 vol. (580 s. tryckt punktskrift)

Roman med historisk bakgrund och kristen prägel från emigranternas Chicago under inbördeskriget. Huvudpersoner: Annie (norsk härkomst) och Horatio Spafford.

MediaNr: P25529

Järnnätterna : roman

av Helga M. Novak

7 vol. (637 s. tryckt punktskrift)

Förf. uppvuxen i DDR, men numera bosatt i Västtyskland, ger här en barndomsskildring av självbiografisk karaktär. En känslig, trotsig, brådmogen föräldralös flicka har adopterats av ett barnlöst omaka, "preussiskt" par. Miljö: en förort till Östra Berlin under krigs- och efterkrigsåren.

MediaNr: P25536

Nödåret

av Aki Ollikainen

3 vol. (231 s. tryckt punktskrift)

Skildring från norra Finland under missväxtåret 1867. Bonden Juhani ser hellre att hans barn äter än han själv. Han blir allt svagare och hustrun Marja är rasande - han borde äta, hålla sig stark och ta hand om sin familj. Hon fattar ett beslut att lämna sin döende make och ger sig av söderut med de två barnen. Men överallt drar svältande människor fram i desperat jakt på något att äta. Uppmärksammad debutroman från 2012.

MediaNr: P27757

Blott en afton

av Nils Parling

5 vol. (422 s. tryckt punktskrift)

Roman om en dammkatastrof i ett brukssamhälle i Bergslagen 1938. Laddad stämning, realistisk skildring, fina psykologiska porträtt av de människor, som blir tvungna att samarbeta för att försöka undvika en katastrof.

MediaNr: P25078

Som : dikter

av Rói Patursson

2 vol. (111 s. tryckt punktskrift)

Denna diktsamling av den färöiske poeten belönades 1986 med Nordiska rådets litteraturpris. Tolkningen till svenska har skett i nära samarbete med författaren. Förtätning och koncentration ger i dikterna utrymme för en distanserad livshållning i förening med en lekfull ironi. Samlingen avslutas med en kort presentation av R P, 1947-.

MediaNr: P27783

Hotet från havet

av Paul Paulsson

7 vol. (648 s. tryckt punktskrift)

År 1939 i det skånska kustsamhället Torsvik. Kriget har börjat, hotet från havet närmar sig. Max Sånesson, skeppare, är bortglömd, utstött, utan uppgift. Men med kriget får också Max en uppgift för sig och sin båt.

MediaNr: P25083

Bortom de sjungande bergen : roman

av Martin Perne

9 vol. (843 s. tryckt punktskrift)

Miljöskildring, folklore och kulturhistoria. Tiden är 1874 fram till sekelskiftet. En sammanflätad roman som skildrar Fattigsverige just de år man på allvar fick känna av den industriella revolutionen och de nya ideologierna. Mycket stoff har förf. hämtat från sin dalsländska hembygd.

MediaNr: P25087

Dödsmarschen

av Martin Perne

6 vol. (522 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i en serie, inledd med Orosåren. Tid: 1700-talets början. Om orosmannen Oluf Härdigs öden under Karl XII:s fälttåg mot Norge.

MediaNr: P25089

Orosåren

av Martin Perne

5 vol. (474 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman från 1700-talets början. Miljö: västsvensk landsbygd. Om den unge spelmannen Oluf Härdigs öden under åren kring Karl XII:s död.

MediaNr: P27781

Befriaren : roman

av Lars Persson

6 vol. (504 s. tryckt punktskrift)

Svensk resbyråtjänsteman i Las Palmas flyr från inrutad tillvaro, fru och barn för att söka friheten i exotiska Sydamerika. Han möter instängdhet, korruption, brutalitet. I boken finns ett djupgående socialt perspektiv.

MediaNr: P25096

En människa i handen

av Bertil Pettersson

28 s. tryckt punktskrift

Diktsamling för både nybörjare och veteraner bland diktläsarna. Enkla, lättfattliga orimmade dikter om ensamhet och gemenskap.

MediaNr: P25117

Tid att leva

av Waltraut Pettersson

4 vol. (326 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk ungdomsroman. Irene är dotter till en fattig, barnrik bonde i Pommern, som tror på Hitler och tysk seger. När den tyska arméns motstånd krossas, flyr familjen västerut. Irene utsätts för mardrömslika upplevelser. Tid: slutet av 1930-talet och 2:a världskrigets första år.

MediaNr: P25119

Den onde

av Abel Posse

8 vol. (722 s. tryckt punktskrift)

Conquistadoren Lope de Aguirre gjorde uppror mot Perús erövrare Pizarro och fortsatte sökandet efter guldlandet El Dorado som utbrytare. Han dog 1561. I denna roman låter den argentinske författaren honom återuppstå och leva vidare till modern tid. Hans 400-åriga liv får spegla konfrontationen mellan Europa och Sydamerika, mellan imperialismen och djungelfolken.

MediaNr: P25125

Jag är den kände Asher Lev

av Chaim Potok

10 vol. (950 s. tryckt punktskrift)

Roman om en pojkes uppväxt i en strängt ortodox judisk miljö i USA på 1950-60-talen tills han bryter sig ut därifrån för att kunna utvecklas till konstnär. Utmärkt miljö- och människoskildring.

MediaNr: P25127

Dödsmärkt skepp

av Douglas Reeman

10 vol. (875 s. tryckt punktskrift)

Sjöroman från 2:a världskriget. Ett tyskt krigsfartyg, kamouflerat till handelsfartyg, sänker allierade fartyg i Indiska oceanen. Uppdraget att oskadliggöra kaparen ges till en engelsk kryssare, redan märkt av hårda strider i nordligare farvatten.

MediaNr: P25138

Väv av drömmar

av Emilie Richards

13 vol. (1246 s. tryckt punktskrift)

För Tessa MacRae känns det som bortkastad tid att ägna semestern åt att hjälpa sin mamma och mormor att röja ur den gamla släktgården. Men tack vare tiden de har tillsammans öppnas Tessas ögon och hon börjar se att bakom mamman och mormoderns brister, döljer sig två modiga kvinnor. Medan Tess lagar ett gammalt lapptäcke de sytt uppdagas hemligheter som överskuggar de tre kvinnornas liv. Hemligheter som bär med sig nya insikter och hopp.

MediaNr: P27750

Rosenträdet : lyriska tolkningar

2 vol. (108 s. tryckt punktskrift)

Antologi med tolkningar av framför allt tysk lyrik. Sammanlagt 22 diktares alster presenteras från Goethe och Schiller till Peter Huchel och Helge M. Novak. Edfelts språk återger troget originalens diktion och bildspråk.

MediaNr: P25541

Resa till New Orleans : roman

av Arvid Rundberg

9 vol. (874 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Barnsonaten. Förf:s alter ego, Richard, ger sig i tonåren ut i världen som sjöman och liftare. Tiden är 1947-50, resan går till Polen, England och Amerika. Det är en utvecklingsroman: Richard blir socialt och politiskt medveten.

MediaNr: P25181

Vi är inte sådana som i slutet får varandra

av Katarina Sandberg

6 vol. (518 s. tryckt punktskrift)

Cassiopeja är 20 år och har flyttat till Stockholm för att läsa juridik. Hon anser att kärlek är ett skämt och lider sig igenom sina vänners diskussioner om relationer. Tills den dag Cassiopeja träffar Casper som bor i samma trappuppgång. Hon faller för honom och kan snart inte tänka på något annat. Casper bor dock redan tillsammans med sin perfekta flickvän. Det som från början verkade bli en fin förälskelse äter nu upp Cassiopeja inifrån.

MediaNr: P27771

Främlingsstjärnan

av Irmelin Sandman Lilius

7 vol. (688 s. tryckt punktskrift)

Huvudpersoner: poeten Rudolf och den unga Ellen, som drömmer om att bli konstnär. Bakgrunden utgörs av det myllrande folklivet på 1870-talet i den lilla finländska kuststaden Tulavall. Insprängda i boken finns poeten Rudolfs dikter.

MediaNr: P25195

Vecka 36

av Sofie Sarenbrant

7 vol. (603 s. tryckt punktskrift)

Sommarsäsongen i fiskeläget Brantevik är över. För familjerna Winter och Malm har det varit en regnig semester. Bästa vännerna Johanna och Agnes är båda gravida. Sista kvällen går man till den lokala hamnkrogen. Men något går snett och på morgonen är Agnes borta. Hennes försvinnande blir veckans stora nyhet. Det blir en kamp mot tiden och allt tar en oväntad vändning när en död kvinna hittas uppspolad på en strand.

MediaNr: P27617

Tionde december : noveller

av George Saunders

6 vol. (499 s. tryckt punktskrift)

George Saunders introduceras på svenska med tio noveller som beskriver en förvirrad men igenkännbar samtid: avtrubbande kontorsmiljöer, statusstress och livscoachplattityder dragna till sin spets. Samtidigt lyfts moralfilosofiska frågor som civilkurage och ansvar fram. Författarens satir rymmer även ett stråk av medkänsla som i novellen Ärevarv där en tonårig kille blir vittne till en kidnappning och måste ta ställning till hur han ska agera.

MediaNr: P27768

Den andra marsianska invasionen

av Arkadij Strugatskij

4 vol. (287 s. tryckt punktskrift)

Science fiction-roman, besk och rolig satir om allmängiltiga problem. Marsianer kommer till jorden för att inhandla en viss råvara. Invasionen får ett överraskande förlopp....

MediaNr: P25449

Svart advent

2 vol. (265 s. tryckt punktskrift)

Antologi med 18 korta deckarberättelser av svenska författare. Bland författaren finns Inger Frimansson, Åke Edwardson, Malin Persson Giolito, Stieg Larsson, Maj Sjöwall & Per Wahlöö, Åsa Larsson, Anna Jansson, Johan Theorin, Sara Stridsberg, Henning Mankell & Håkan Nesser, Tove Alsterdal och Katarina Wennstam. Innehåller också en essä, "Om svensk kriminallitteratur", av John-Henri Holmberg.

MediaNr: P27817

Lilla Jonna

av Kirsten Thorup

7 vol. (630 s. tryckt punktskrift)

Jonna är en flicka i tidigaste tonåren på väg in i en vuxentillvaro som inte förefaller henne helt bekymmersfri. Hon är enda dottern i en familj på 5 personer, en familj som lever på landsbygden utanför Odense under de svåraste ekonomiska och sociala förhållanden. Tidsmiljön är 50-tal.

MediaNr: P25254

Vår

av Martin Tistedt

2 vol. (198 s. tryckt punktskrift)

En kort men intensiv roman om en ung människas kärlek, längtan och ensamhet, och om hur en intensiv förälskelse kan tränga undan den starkaste ångest men också i sin tur välta allt över ända.

MediaNr: P27742

När vi föll

av Anna Todd

22 vol. (2047 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien After som börjar med När vi möttes. Tessa har allt att förlora. Hardin har inget att förlora - utom henne. Nu önskar Tessa att hon kunde lämna honom men det är svårt. Hardin vet att han gjorde ett stort misstag men han kommer inte att ge upp så lätt. Tessas alkoholiserade far dyker upp utan att ha hört av sig på tio år. Ska Tessas och Hardins kärlek övervinna svårigheterna?.

MediaNr: P27628

Mia och strömkarlen

av Katarina Torfason

66 s. tryckt punktskrift

Mia är nykonfirmerad och mogen att fara till dansbanan. Hon är nyfiken på kärleken men lika rädd som tjusad av den. Tid: 1900-talets början.

MediaNr: P25270

Drömmen om brunnen

av Majken Torkeli

2 vol. (142 s. tryckt punktskrift)

Berättelse om en familj i ett skånskt stationssamhälle på 1920-talet. I centrum döttrarna Eva och Maria, som skildras till 10-årsåldern, då fadern dör.

MediaNr: P25271

Systrarna : roman

av Rita Tornborg

9 vol. (874 s. tryckt punktskrift)

Skildring av tre systrars uppväxt i en bisarr borgerlig miljö i Södertälje på 1940-talet. Efter föräldrarnas död tas de om hand av en ogift moster, en originell personlighet. Huvudpersonen är Agnes, en begåvad och fantasifull flicka. En rik och mångfacetterad bok.

MediaNr: P25272

När Morgan går förbi

av Anne Tyler

9 vol. (882 s. tryckt punktskrift)

Lättläst, humoristisk och originell roman. Morgan och Bonny bor med 7 döttrar samt Morgans mor och syster i Baltimore. Morgans arbete för honom bort från den stora villan och det ibland enerverande familjelivet. Han möter Emily, som med Leon har en dockteater. Så småningom gifter de sig.

MediaNr: P25283

Inte alls rädd

av Gudrun Utas

40 s. tryckt punktskrift

Gudrun var rädd för ganska mycket, då hon var liten. Det talade hon inte om. Men nu berättar hon om sådant, som skrämde henne. Lättläst.

MediaNr: P25332

Vår kamp : feministiska noveller

4 vol. (306 s. tryckt punktskrift)

Nio noveller av olika författare på temat feminism. De flesta handlar om unga kvinnors och mäns väg ut i livet, ett par om vuxna eller äldre kvinnor - gifta och ogifta, barn och föräldrar, nyfikna och resignerade.

MediaNr: P27743

Martin Aron och julaharen

av Ingvar Wahlén

4 vol. (318 s. tryckt punktskrift)

Om "människan i naturens mitt" handlar dessa 5 längre berättelser från södra Halland. I.W. 1925-89.

MediaNr: P25335

Skön är jorden : roman

av Ingvar Wahlén

4 vol. (378 s. tryckt punktskrift)

Miljö: Sverige, vid kärnkraftsverket Ringhals. Tid: några år framåt på 1980-talet. En bonde ser naturen omkring sig långsamt svartna och människor dö. Miljökatastrofen är ett faktum men ingen vill ta ansvaret. I.W. 1925-89.

MediaNr: P25337

Den första sommaren : en bok om naturen och de små rovdjuren

av Jan-Eric Wahlén

4 vol. (380 s. tryckt punktskrift)

Efter mammans hastiga död flyttar Johan, 13 år, och hans pappa ut till ett torp i södra Hallands skogsbygder. De skall börja ett nytt liv. Pappan försöker komma ur sitt långvariga alkoholberoende och Johan skall börja med viltuppfödning. Fina djur- och naturskildringar.

MediaNr: P25340

Mård : naturbok

av Jan-Eric Wahlén

4 vol. (353 s. tryckt punktskrift)

Kombination av naturbok och roman. Utspelas i skogstrakter mellan Halland och Småland under några vår- och sommarmånader. Parallellt med skildringen av en mårdhonas liv och kamp för överlevnad löper berättelsen om en alkoholiserad man, som flyttat till ett skogstorp - och blir botad tack vare naturens läkande fömåga.

MediaNr: P25341

Statsrådinnan : roman

av Eva Waldemarsson

5 vol. (475 s. tryckt punktskrift)

Miljö: Stockholm och en förfallen herrgård i Värmland. Bokens berättarjag är Merete, som sjuk och ensam i tankarna går igenom sitt liv. Alla hennes närstående är döda. Den dominerande figuren i släkten var farmodern, statsrådinnan, som var född på 1820-talet och blev 100 år.

MediaNr: P25347

Uppdrag: Amerikas första dam

av Irving Wallace

12 vol. (1133 s. tryckt punktskrift)

Tid: 1970-talet. Miljö: mestadels USA. Amerikas första dam kidnappas under besök utomlands och ersätts med en sovjetisk dubbelgångare, som specialtränats i tre år. På så sätt ska Sovjet få direktinformationer ledande till politiskt och militärt övertag.

MediaNr: P25349

Hopjoy var där

av Colin Watson

5 vol. (435 s. tryckt punktskrift)

Spionroman. Hemlige agenten F.7 försvinner i en engelsk landsortsstad. Har han, upplöst i svavelsyra, runnit ut i avloppet? Eller är det bara en halv gris? Kommisarie Purbright får "hjälp" av ett par James Bond-kopior. En drift med agentromantiken men också en väl konstruerad gåta att lösa.

MediaNr: P25361

Luftslott

av Donald E. Westlake

5 vol. (390 s. tryckt punktskrift)

Humoristisk deckare. Tillsammans med ett internationellt sällskap bovar försöker en amerikan stjäla en sydamerikansk diktators till Europa överförda skatter.

MediaNr: P25380

Varför just jag?

av Donald E. Westlake

6 vol. (541 s. tryckt punktskrift)

Annorlunda deckare; en uppsluppen fars men i botten en samhällssatir. Småtjuven Dortmunder råkar vid en kupp få med sig rubinen "Bysantinska elden". Snart jagar New York-polisen i samarbete med gangstersyndikat stenen, internationella förvecklingar uppstår....

MediaNr: P25381

Mannen på vinden och andra noveller

av Olga Wikström

2 vol. (170 s. tryckt punktskrift)

Åtta noveller som skildrar den "lilla" människans värld. Kärlek är det genomgående temat: saknadskärlek, avståndskärlek, tonårs- och föräldrakärlek. Människorna är skildrade med värme och inlevelseförmåga. Boken är lämplig för dem som är på väg att ta steget in i vuxenlitteraturen.

MediaNr: P25411

En känsla av fruktan

av Margaret Yorke

6 vol. (547 s. tryckt punktskrift)

Thriller i engelsk småstadsmiljö. En gammal dam som bor ensam i ett stort, avlägset beläget hus, hyser under sitt tak en missanpassad, mentalt störd yngling med böjelse för mordbrand. God psykologisk skildring.

MediaNr: P25354

Tusen och en dag till : kåserier

av Gertrud Zetterholm

3 vol. (231 s. tryckt punktskrift)

Kåserier med motiv från hemmafruns värld. Om tuffa tonåringar, om konsten att njuta av livet och om sina medmänniskor med ömhet och humor.

MediaNr: P25365

Ensligt belägna

av Marianne Zetterström

3 vol. (205 s. tryckt punktskrift)

Ensligt belägna (uttrycket fr. en dikt av Tranströmer) kan både hus, ting och människor vara. Förf. skriver om allt detta med samma ömhet och välavvägda ironi : helt enkelt om den svenska vardagen.

MediaNr: P25368

Ordalek och småmynt

av Marianne Zetterström

3 vol. (207 s. tryckt punktskrift)

Mormors kassabok från 20-talet utgör ramen i denna sammanhållna kåserisamling. Miljöerna är bl.a. Italien, Frankrike, barndomens landskap och nutidens Stockholm.

MediaNr: P25370

Facklitteratur

Kriget har inget kvinnligt ansikte

av Svetlana Aleksijevitj

11 vol. (992 s. tryckt punktskrift)

Under andra världskriget deltog över en miljon kvinnor i Sovjets Röda armé. De vårdade sjuka och döende, tvättade blodiga uniformer eller bakade bröd nätterna igenom. Andra slogs som stridspiloter, prickskyttar och partisaner. Efter kriget blev det bara män som firades som sovjetiska hjältar. Denna bok, baserad på tidigare censurerade intervjuer, berättar deras historia. Vittnesbörden om år av offer och lidanden är överväldigande och gripande.

MediaNr: P27688

Tiden second hand : slutet för den röda människan

av Svetlana Aleksijevitj

17 vol. (1547 s. tryckt punktskrift)

Ett försök att beskriva den sovjetiska erfarenheten ur den lilla människans perspektiv. Under tjugo års tid reste författaren Svetlana Aleksijevitj runt i de forna Sovjetrepublikerna och intervjuade människor med olika bakgrund om livet i den socialistiska utopin. Av dessa tusentals röster har hon skapat ett körverk som vittnar om Sovjettiden, kaoset som följde, samt dagens politiska förtryck.

MediaNr: P27755

Med Peter till sjöss

av Ove Allansson

118 s. tryckt punktskrift

Om det moderna livet till sjöss. Peter Örn är lättmatros på ett containerfartyg som går mellan Sverige och USA. Fartyget och dess besättning, livet och arbetet ombord och i hamn beskrivs.

MediaNr: P24350

Skuggan från Little Rock : ett ögonvittne berättar

av Daisy Bates

7 vol. (634 s. tryckt punktskrift)

Little Rock, Arkansas, USA, blev en milstolpe i de färgade folkens strävan att uppnå jämlikhet och rättvisa, 1957, då 9 svarta elevers kamp för integration i skolor började.

MediaNr: P24295

Röster från ett varv

av Yngve Baum

54 s. tryckt punktskrift

Några människor på ett varv berättar om det slitsamma och farliga arbete de utför på ett fartyg, men också om solidaritet och kamratskap mellan arbetskamraterna. Lättläst.

MediaNr: P27486

Guldfeber : en bok om guldrusherna till Kalifornien och Klondike

av Ulf Beijbom

6 vol. (526 s. tryckt punktskrift)

Bok om guldrusherna till Kalifornien 1848-54 och till Klondike 1897-1900. Mängder av öden sätts in i det historiska sammanhanget. Författaren bygger sin framställning på material ur samlingarna om svenska guldgrävare i Emigrantinstitutet, Växjö.

MediaNr: P24330

Det goda enkla : maten vi vill laga och äta

av Anna Bergenström

9 vol. (890 s. tryckt punktskrift)

Anna och Fanny Bergenström återkommer här i god form, med en gedigen kokbok där ambitionen är att inspirera till nya vägar in i köket, med maten som de tror på för framtiden. Detta innebär recept med mer grönt, bönor, linser och nygamla korn. Här finns många helt vegetariska recept men också en del fisk- och kötträtter. Dessutom innehåller boken några bröd och kakrecept samt ett litet dessertkapitel.

MediaNr: P27772

Jorden tycker om dig : upplevelser

av Bo Beskow

4 vol. (291 s. tryckt punktskrift)

En bok fylld av minnesbilder och reflexioner kring allehanda företeelser i såväl närvarande som förfluten tid. Bl. a. skildrar förf. sina två arbetsplatser, en gammal prästgård i Östergötland och en ateljé i Stockholm.

MediaNr: P24301

Vildmarkshav : med Northern Light till öar i Södra oceanen

av Rolf Bjelke

7 vol. (606 s. tryckt punktskrift)

Det här är berättelsen om hur Rolf Bjelke och Deborah Shapiro under tio år seglade hela vägen från Fiskebäckskil till Antarktis och tillbaka igen på sin segelbåt Northern Light. 84651 sjömil lade de bakom sig och den långa resan bjöd på både möten med vilda djur, fantastiska naturupplevelser och stormar som fick dem att tvivla på att de skulle överleva. Nu hoppas de inspirera sina läsare att tillsammans värna om jordens sista vildmarksområden.

MediaNr: P27741

Våra älskade orkade inte leva : [reportagebok]

av Joanna Björkqvist

6 vol. (510 s. tryckt punktskrift)

En bok där nära anhöriga till personer som avslutat sina liv på egen hand berättar om sina erfarenheter. Författaren har intervjuat ett antal personer som delar med sig av sina personliga historier med förhoppning om att kunna stötta andra i samma situation och motverka tabun. Boken vänder sig främst till dem som mist en anhörig genom självmord. Författaren är frilansjournalist och lärare.

MediaNr: P27747

Vi kallar dem tiggare

av Rola Brentlin

4 vol. (359 s. tryckt punktskrift)

Vi har alla sett de romska migranterna. På väg till jobbet, mataffären eller bussen. Vilka är egentligen människorna som tagit sig till Sverige för att tigga? Författarna R. B. och A. I. försöker ge svar på de frågor som många har om romerna. Är de kriminella? Ska man ge pengar? Ska man förbjuda tiggeri? Författarna visar hur en mörk historia av antiziganism och övergrepp mot romer löper som en linje in i våra dagar och debatten om tiggeriet.

MediaNr: P27754

Då seglade vi

av Sven Bris

3 vol. (206 s. tryckt punktskrift)

1924 var författaren 15 år och gick då, liksom många åländska pojkar, till sjöss. Hela tio år tillbringade han på seglande fartyg. Som pensionerad sjökapten berättar han sina minnen från en svunnen - ofta hård - men ändå fascinerande tid.

MediaNr: P24427

Mina rötters land

av Marie Cardinal

4 vol. (382 s. tryckt punktskrift)

Efter 24 års exil i Frankrike dit författaren kom 1955, återvänder hon till sitt hemland, Algeriet. Ett bitterljuvt möte med det nu socialistiska landet, där ändå de positiva intrycken, glädjen överväger. Boken avslutas med en impressionistisk skiss av författarens dotter, som var med.

MediaNr: P24459

Tiga kan jag inte - Alma och armenierna

av Janne Carlsson

5 vol. (435 s. tryckt punktskrift)

Alma Johansson, 1881-1974, är 20 år när hon i en tidning läser om föräldralösa barn i Armenien. Något år senare befinner hon sig på plats bland de armeniska barnen. Så småningom behärskar hon fem språk och får fungera som läkare i otillgängliga bergsbyar. Ännu är hon ovetande om att hon mitt under brinnande världskrig ska bli vittne till ett folkmord - massakern på armenier i Turkiet 1915. Fortfarande vördas Almas minne bland armenier i Sverige.

MediaNr: P27816

Oändliga möjligheter : uppfyll dina drömmar!

av Mike Dooley

9 vol. (752 s. tryckt punktskrift)

Praktisk handbok för hur vi hittar det vi mest önskar oss i livet. Författaren menar att det mänskliga livet är ett äventyr fullt av möjligheter där vi skapar vår egen verklighet och lycka. Här utforskar han hur vi alla kan vända oss inåt och hitta vårt verkliga syfte. Våra drömmar är varken slumpartade eller meningslösa, de bjuder in till sanningen om oss själva. M.D. är före detta skattekonsult som sadlat om till författare.

MediaNr: P27814

Mina hjältinnor eller Vad jag har lärt mig av att läsa för mycket

av Samantha Ellis

8 vol. (654 s. tryckt punktskrift)

När Samantha Ellis börjar läsa om sin uppväxts favoritböcker, finner hon att de alla har en kvinnlig huvudperson som hon på olika sätt identifierat sig med. Det är till exempel Lizzie Bennet i Stolthet och fördom, Anne på Grönkulla, Scarlett O'Hara och Sylvia Plath. Hon får också en ny idol i Sheherazade från Tusen och en natt. Samantha inser att hur mycket hjälp vi än får av romaner är det våra egna liv vi lever.

MediaNr: P27784

Tyck inte synd om mig

av Felicia Elvnäs

86 s. tryckt punktskrift

Felicia Elvnäs pappa drabbas 39 år gammal av stroke. När inga psykologer eller samtal hjälper henne att komma ur sorgen bestämmer hon sig för att skriva en bok som beskriver hennes trauma efter pappans sjukdom och död. F.E. berättar personligt om katastrofen och hur hon upplevde den. Boken avslutas med tips på hur man kontrollerar om någon fått stroke genom det så kallade AKUT-testet.

MediaNr: P27823

Söder-tur. 2, Följ med till det försvunna Söder öster om Götgatan : 1954-1974

av Johan Eriksson

D. 2: 3 vol. (201 s. tryckt punktskrift)

Del 2 av 2 med titeln Söder-tur. I denna andra del får läsaren följa med på en resa väster om Götgatan under perioden 1954 - 1978. En intensiv period då dagens Södermalm skapades. Under denna tid stod stadsdelen inför stora förändringar, det gamla skulle ut och det nya in. Hela kvarter kom att rivas och där spårvagn och trådbuss fick ge plats åt bilarna.

MediaNr: P27794

Fiskehistorier : godbitar ur den klassiska fiskelitteraturen

7 vol. (632 s. tryckt punktskrift)

En samling noveller om och kring fiske av ca. 25 svenska och utländska berättare. Bl.a. Sven Rosendahl, Hans Lidman, Curt Lindhé, Izaak Walton, Hemingway, Juhani Aho, Guy de Maupassant.

MediaNr: P25467

Titanic - katastrofen

av Bengt Fredrikson

3 vol. (238 s. tryckt punktskrift)

2012 var det 100 år sedan det osänkbara fartyget Titanic krockade med ett isberg och sjönk till Atlantens botten på sin första resa. Genom att skildra ett antal enskilda öden under katastrofen ges en samlad bild av hur det var när skeppet gick under: passagerarna från tredje klass som inte släpptes upp på däck, telegrafisten som desperat sökte efter hjälp, en tolvårig flicka som övergavs av sin mor, kaptenen som sjönk med sitt skepp. Lättläst.

MediaNr: P27724

Varför är en boxningsring fyrkantig? : svaren på frågorna du alltid undrat över!

av Dan Glimne

3 vol. (266 s. tryckt punktskrift)

Författaren har försökt svara på ett antal vardagsfrågor som inte brukar besvaras i vanliga uppslagsböcker. Bland annat får man reda på varför vi har örsnibbar, varför lim inte fastnar inuti limtuben, varför klockar går medurs och varför en vecka har just sju dagar.

MediaNr: P27777

Omsorgsrevolutionen : personer med utvecklingsstörning i debatt och media 1950-2000

av Karl Grunewald

5 vol. (445 s. tryckt punktskrift)

Författaren beskriver hur det gick till när personer med utvecklingsstörning fick sina mänskliga rättigheter erkända och hur detta speglades i debatt och media under åren 1950-2000. K.G., tidigare medicinalråd och chef för Socialstyrelsens byrå för funktionshindrade, har samlat tidningsklipp, fotografier och anteckningar till en bok som ger hela bakgrunden till den omsorgsrevolution som skedde under andra hälften av 1900-talet.

MediaNr: P27831

Anna i ödemarken : [Anna Widén]

av Dagfinn Grönoset

3 vol. (222 s. tryckt punktskrift)

Anna, född ca 1890, ensam på en fjällgård söder om Röros, Norge, berättar om ett liv i nöd och bekymmer, klarat genom hårt arbete och gudsförtröstan. Vid 3 år lämnades hon första gången bort från det fattiga hemmet. Som gift såldes hon av sin man till bonden på fjällgården. Där blev hon kvar.

MediaNr: P24575

Va för jävla pack e ni? : berättelsen om Stockholms fotbollsklackar

av Magnus Hagström

5 vol. (474 s. tryckt punktskrift)

Berättelse om Stockholms fotbollsklackar. De tre författarna har alla varit aktiva i någon av de tre storlagens klackar - AIK, Djurgården och Hammarby. De skriver om kärlek, gemenskap, humor, arrogans och våld. Om människor som ägnar en stor del av sin tillvaro åt att följa en idrottsförening i med- och motgång. Det är historien om en subkultur vars frön såddes i början av 1970-talet och hur den sedan utvecklats på gott och ont.

MediaNr: P27735

Elsa Beskow : en biografi

av Stina Hammar

8 vol. (686 s. tryckt punktskrift)

Porträtt av den kända konstnären och barnboksförfattarinnan. Förf. behandlar främst Beskows konstnärliga verksamhet, men ger även inblickar i B:s privatliv. E. B., 1874-1953.

MediaNr: P24606

Med Gud i hågen

av John Hedlund

8 vol. (732 s. tryckt punktskrift)

Författaren, evangelist inom Svenska Missionsförbundet, presenterar sina memoarer åren 1912-1950. Han berättar om sin barn- och ungdomstid och om sina erfarenheter som evangelist och väckelsepredikant.

MediaNr: P24651

Legendariska gestalter i tennishistorien

av Björn Hellberg

3 vol. (230 s. tryckt punktskrift)

Tennismästare från 1880-talet och fram till våra dagar, t.ex. Kalle Schröder, Bergelin, Lundqvist; däremot finns ej Borg, Connors m. fl. med. Även damtennisen behandlas.

MediaNr: P24660

Vad är pengar och 100 andra jätteviktiga frågor

av Claes Hemberg

3 vol. (240 s. tryckt punktskrift)

Hur görs pengar? Varför beter sig börsen som en galning? Hur kommer det sig att direktörerna bara tjänar mer och mer och varför kan banker fortsätta spela hasard med skattebetalarnas pengar? Förf., ekonomijournalist, förklarar på ett lättförståeligt sätt hur allt hänger ihop i den allt mer komplicerade och snabbrörliga världsekonomin. Texterna har tidigare publicerats i Svenska Dagbladet.

MediaNr: P27736

Ropet från Himalaya

av Margareta Höök

4 vol. (316 s. tryckt punktskrift)

Läkaren M. Höök och sjuksköterskan B. Johansson reste till Nepal 1972 i Svenska Läkarmissionens tjänst och skildrar här sina upplevelser.

MediaNr: P24698

Island - vikingarnas ö

av Olov Isaksson

46 s. tryckt punktskrift

Här berättas om hur Island upptäcktes. Islänningarna är vana vid ett hårt liv. De har alltid måst kämpa mot naturkrafterna.

MediaNr: P24702

Tiden är den drabbades vän : om sorg och att gå vidare i livet

av Dan Jansson

3 vol. (227 s. tryckt punktskrift)

En bok om sorg och om att kunna gå vidare i livet. Boken är enligt författaren Dan Jansson en del i hans eget sorgearbete efter det att hans son begått självmord. Det började som brev till den döde sonen, för att hålla kvar minnen. Jansson vänder sig till andra personer som förlorat en anhörig eller vän genom självmord och ambitionen är att kunna ge tröst. Författaren önskar också ge en tankeställare till personer som funderar på att ta sitt liv.

MediaNr: P27822

Japan nu : strömningar och perspektiv

7 vol. (596 s. tryckt punktskrift)

I tio bidrag skildras i denna antologi det moderna japanska samhället. Två forskare vid Utrikespolitiska institutet har redigerat boken som utmanar vedertagna sanningar om Japan. Boken diskuterar bland annat modern japansk konst och den förändrade synen på familj, skola och arbete. Boken vänder sig till en intresserad allmänhet.

MediaNr: P27788

Hälsokick! : smoothies, juicer och snacks att må bra av

av Marita Karlson

2 vol. (153 s. tryckt punktskrift)

Här presenteras 70 recept på smoothies, juicer, nötmjök och snacks med ingredienser från växtriket. Boken fokuserar på de hälsotrender som är i ropet just nu och recepten innehåller mycket gröna blad, kokos, kombucha och chiafrön. Boken inleds med författarens hälsofilosofi och en genomgång av basingredienser. M.K. är tidigare fotomodell som bosatt sig i USA och boken präglas av en solig Kalifornisk känsla.

MediaNr: P27820

Från apostlatid till rymdålder : kyrkans historia i korta drag

av Hal Koch

7 vol. (696 s. tryckt punktskrift)

Lättfattlig översikt. Förf. är dansk kyrkohistoriker. I slutkapitlet, "Nyaste tiden", belyses bl.a. utvecklingen inom de s.k. unga kyrkorna och de ekumeniska strävandena.

MediaNr: P25042

Berlin

av Hans Krook

5 vol. (405 s. tryckt punktskrift)

Guide över Berlin, omfattande både Öst- och Västberlin. Bl.a. historiska återblickar och beskrivningar av sevärdheter.

MediaNr: P25050

Tills man dör lever man

av Niklas Källner

2 vol. (175 s. tryckt punktskrift)

Journalisten och programledaren Niklas Källner möter gamla och unga, kända och okända människor. Till dem ställer han frågor om allt mellan himmel och jord. Vad är det konstigaste du har gjort för kärleken? Vilket är ditt livs största misstag? Vad bör man kunna för att kalla sig vuxen? Svaren är många, oväntade och intressanta.

MediaNr: P27827

Tulpanträdet : en berättelse

av Käbi Laretei

4 vol. (352 s. tryckt punktskrift)

Tulpanträdet växte vid ett förfallet slott i Schweiz, ett musikinternat, där den legendariska Madame lärde ut sin pianospelsmetod. Författarens impressionistiska minnen från tiden på slottet blandas med ögonblicksbilder från hennes konserter.

MediaNr: P24825

Danska utflykter : skisser och reportage

av Maj Larsson

5 vol. (407 s. tryckt punktskrift)

Förf. har sammanställt intryck från sina många resor i Danmark, speciellt Jylland. Skisserna omfattar såväl det danska landskapet som många diktare och författare som levat här.

MediaNr: P24828

Ukraina - gränslandet

av Anna-Lena Laurén

4 vol. (297 s. tryckt punktskrift)

Anna-Lauren är utrikeskorrespondent för Hufvudstadsbladet och Svenska dagbladet, hon har befunnit sig på plats på Majdan i Kiev under demonstrationerna och på Krim under den ryska ockupationen. Här skriver hon tillsammans med författaren och journalisten Peter Lodenius om människor de träffat och situationer de upplevt under sina resor i Ukraina.

MediaNr: P27821

Paddy : [berättelsen om en bäver]

av Ronald D. Lawrence

6 vol. (559 s. tryckt punktskrift)

Författaren, pälsjägare, sedermera biolog, kommer till ett vildmarksdistrikt i Ontario, Canada, för att studera bäverns liv och leverne. I boken ges dessutom intressanta inblickar i bäverns historia genom årtusenden.

MediaNr: P24834

Om Kinas konst och kultur

av Per-Olow Leijon

2 vol. (152 s. tryckt punktskrift)

Boken består av 11 artiklar, ursprungligen skrivna för Svensk-kinesiska vänskapsförbundets tidskrift Kina-rapport. De behandlar skulpturkonst, målning, keramik och konsthantverk i Kina från stenålder fram till modern tid.

MediaNr: P24838

Vem är jag? : en adopterad söker sin identitet

av Betty Jean Lifton

7 vol. (664 s. tryckt punktskrift)

Författaren fick som 7-åring veta att hon var adopterad, att hennes föräldrar var döda och att hon inte fick tala med någon om detta. Denna vetskap förändrade hennes liv. Hon började som vuxen att leta efter sina föräldrar.

MediaNr: P24846

Tigrarna - vårt största äventyr

av Jan Lindblad

4 vol. (363 s. tryckt punktskrift)

Förf. berättar om hur han och Pia Thörn levde tillsammans med två tigrar, som de hade hand om från det djuren var små, tills de var fullvuxna. De vistas med dem i Sörmland, på en skärgårdsö och på ett torp i Bergslagen.

MediaNr: P24852

Livsboken

3 vol. (262 s. tryckt punktskrift)

En bok om människovärdet tillkommen med anledning av dödshjälpsdebatten. I stället för det övermänniskoideal med förakt för det svaga som avslöjats i denna debatt, vill författarna kämpa för ökad livshjälp. Ett kapitel utgör en kritisk granskning av aktionsgruppen RTVD (Rätten till vår död).

MediaNr: P25500

Liten handbok i konsten att bli lesbisk

av Mian Lodalen

5 vol. (425 s. tryckt punktskrift)

Är det inte dags att bli lesbisk? Det är den fråga som författarna till denna bok ställer alla heterosexuella kvinnor. Lättsamt och humoristiskt radar de upp nackdelarna med heterolivet och kontrasterar dem mot det sköna livet som lesbisk. Lesbiska kvinnor intervjuas om sina erfarenheter och ett antal experter berättar om hur lesbisk sex går till - och mycket mer. Olika lesbiska subkulturer presenteras också.

MediaNr: P27793

Konfirmandboken

av Beatrice Lönnqvist

3 vol. (193 s. tryckt punktskrift)

Lärobok avsedd att användas i Svenska kyrkans konfirmandarbete. Författarna tar upp centrala teman i den kristna tron: Bibeln. bönen, Gud, människan, ondska och godhet, rättvisa och orättvisa, svek och förlåtelse, hur man är en god människa, att våga vara sig själv, vänskap, familjen, sorg och död, hoppet, Gud i livet. Texterna försöker svara på frågorna: Kan man tro? På vad då?.

MediaNr: P27790

Gustaf Landmér - förkunnare med färg

av Helge Lööf

6 vol. (519 s. tryckt punktskrift)

Biografi över Gustaf Landmér, 1898-1975, färgstark predikant och distriktsföreståndare inom Svenska Missionsförbundet.

MediaNr: P24935

Var är mitt hem : en sann historia om lycka, krig, flykt och hopp

av Danjin Malinovic

4 vol. (396 s. tryckt punktskrift)

D.M., född 1985, var bara sju år när kriget kom till hans hemstad Derventa i norra Bosnien. Innan den dagen hade han en trygg och lycklig barndom. Tillsammans med sin familj flydde han under dramatiska omständigheter till Kroatien och sedan via Moskva till Sverige 1994. Han beskriver det svåra livet som illegal flykting och ett godtyckligt bemötande från myndigheter. D.M. är skådespelare och texten har dramatiserats för scenen med författaren i rollen.

MediaNr: P27737

I den vida skogen

av Sven Milhammar

6 vol. (592 s. tryckt punktskrift)

Berättelser om årets gång i skogsmarkerna i Västergötland med dess djurliv och växtvärld.

MediaNr: P24972

Barndomens gåta

av Maria Montessori

6 vol. (594 s. tryckt punktskrift)

Om Maria Montessori och hennes uppfostringsidéer. Genom många konkreta exempel på barns utveckling visar hon underlaget för sin metod. Boken skrevs i början av 1900-talet. M. M., 1870-1952.

MediaNr: P24986

På vandring i det Heliga landet

av Henry Vollam Morton

3 vol. (254 s. tryckt punktskrift)

Journalisten H. V. Morton reste 1930 i Jesu fotspår och skrev därefter boken I mästarens spår. Utdrag ur den boken har sammanställts till denna nya utgåva under namnet På vandring i det Heliga landet.

MediaNr: P24988

Tala med din katt

av Patricia Moyes

3 vol. (278 s. tryckt punktskrift)

Handbok i vardagspsykologi för kattägare. I kåserande stil berättar författaren om hur man umgås och pratar med sin katt.

MediaNr: P24989

Dan Andersson : liv och diktning

av Anne-Marie Odstedt

6 vol. (574 s. tryckt punktskrift)

Impressionistisk skildring av Dan Anderssons liv och diktning med tonvikten lagd på hans liv. Bygger till stor del på brev och dagböcker.

MediaNr: P25552

Hundar, hundar, hundar- : hunden och människan genom tiderna

av Nils Palmborg

5 vol. (470 s. tryckt punktskrift)

Hundens roll behandlas ur olika aspekter: historisk, litterär, religionshistorisk och medicinsk.

MediaNr: P25076

Ponténs droppar : medicinhistoria i fickformat ur TV2-serien Diagnos

av Anders Pontén

2 vol. (162 s. tryckt punktskrift)

Medicinhistoria på elementär nivå, kryddad med sedelärande och upplysande anekdoter om kända personers krämpor och den behandling de utsattes för - ibland med livet som insats.

MediaNr: P25123

Jag har en sjukdom men jag är inte sjuk : [tio år senare]

av Christina Renlund

6 vol. (489 s. tryckt punktskrift)

Uppföljare till en bok med samma titel från 2004. Ett antal ungdomar med olika muskelsjukdomar kom till tals och berättade om sina funderingar kring sjukdomen. Samma ungdomar, som nu har blivit vuxna, återkommer här tio år senare. Hur ser deras liv ut i dag, hur har deras syn på sjukdomen förändrats och vad vill de berätta? Boken innehåller också fakta om muskelsjukdomar rörande diagnostik, behandling och aktuellt forskningsläge.

MediaNr: P27818

Världshavens vagabond

av William Rigmark

6 vol. (545 s. tryckt punktskrift)

Uppmärksammad som ensamseglare redan under 30-talet blev Aina Cederblom häromåret känd för en bred allmänhet genom Lasse Holmqvists TV-program "Här är ditt liv". Här skildras hennes sjöäventyr genom årtiondena.

MediaNr: P25150

"Jag kände mig speciell" : grooming på Internet

av Ulrika Rogland

4 vol. (365 s. tryckt punktskrift)

En bok om de faror unga människor möter på internet. Grooming betyder att vuxna aktivt försöker skapa en relation med barn på nätet för att sedan utsätta dem för sexuella övergrepp. Här beskrivs groomingtekniken genom det så kallade Alexandraärendet. Grooming har visat sig mycket effektivt för att vinna barns förtroende. Barnet får känslomässiga band som sedan utnyttjas i övergreppssituationer. U.R. är åklagare och S.Å.C. är psykolog.

MediaNr: P27813

Jag kan, jag vill, jag ska!

av Ewa-Helen Rydmark

2 vol. (138 s. tryckt punktskrift)

Självbiografi om E-H.R. som föddes i Uddevalla 1965. Boken handlar om hennes kamp med hörsel- och synskada, samt ytterligare funktionshinder. Om hennes envishet och inställningen att aldrig ge upp. Förutom författare är E-H.R. även skådespelerska i den egna pjäsen Jag är fan inte duktig.

MediaNr: P27791

Ringar på vattnet : berättelser från Estoniakatastrofen

av Moa Samuelsson

3 vol. (244 s. tryckt punktskrift)

Den 28 september 1994 förliste färjan M/S Estonia i hårt väder på Östersjön. 852 passagerare förolyckades. Här berättar nio personer om hur olyckan förändrade deras liv. Bland de intervjuade finns överlevare, anhöriga till omkomna, räddningsarbetare, psykolog som arbetade med krishantering och Ingvar Carlsson, statsminister vid tidpunkten för Estonias förlisning.

MediaNr: P27815

Arg på sjukhus : en protestbok

av Inger Skote

2 vol. (198 s. tryckt punktskrift)

Protestbok riktad mot sjukvården. Författaren menar att patientens känslor och önskemål måste respekteras och att man har rätt till information om vad som ska ske. Hon kommer med förslag till förbättringar.

MediaNr: P25302

Genom en mur av tystnad : berättelsen om Lynn, född döv

av Thomas S. Spradley

9 vol. (795 s. tryckt punktskrift)

Självupplevd berättelse om en familj som får ett dövt barn. De får beskedet att flickan kan göra nästan allt som vanliga barn gör, men "ni får ett hårt arbete".

MediaNr: P25429

Så länge vi lever : hur insikten om livets korthet kan tydliggöra nuet och dess möjligheter

av Peter Strang

3 vol. (270 s. tryckt punktskrift)

Medvetenheten om döden som en gräns för alla människor kan få oss att inse vad som är viktigt i våra liv just nu, medan livet fortfarande pågår. Författaren vänder sig i denna bok till människor i olika skeden av livet, till såväl unga som gamla, sjuka och friska. Han menar att vi skulle behöva reflektera över döden ibland, även när vi är friska. Författaren är cancerspecialist och professor i palliativ medicin.

MediaNr: P27769

Vad tror du själv? : Ingmar Ström om livsfrågor

av Ingmar Ström

4 vol. (298 s. tryckt punktskrift)

Förre biskopen i Stockholms stift besvarar frågor om tros- och livsproblem ställda av journalisten Margareta Calmgård Bergmark. Bl.a. behandlas Guds allmakt, nyandlighet och kristendom samt kyrkans syn på kärlek och sex.

MediaNr: P25451

Än strömmar Torne Älv

av Jan Sundfeldt

3 vol. (229 s. tryckt punktskrift)

En journalist och en fotograf berättar om en färd i gummiflotte utför Torne Älv från Abisko till Haparanda. Naturen och människorna kring älven presenteras.

MediaNr: P25456

Vardagsskrock

av Carl-Herman Tillhagen

7 vol. (680 s. tryckt punktskrift)

Varför är 13 ett olyckstal? Varför bör man inte gå under stegar? Dessa och liknande frågor besvaras här. Boken är av värde för alla med intresse för folkliv och äldre seder.

MediaNr: P25261

Ungdom i Tyskland

av Ernst Toller

7 vol. (575 s. tryckt punktskrift)

Författaren, tysk-judisk dramatiker, 1893-1939, berättar i sin självbiografi en hel ungdomsgenerations historia. Under 1:a världskriget var författaren krigsmotståndare och deltog bland annat i revolutionen i München 1918. Boken kom ut 1933.

MediaNr: P25264

Svensk stilhistoria

av Britt Tunander

4 vol. (287 s. tryckt punktskrift)

Heltäckande beskrivning av Sveriges olika stilepoker innefattande möbler, inredningskonst och konsthantverk.

MediaNr: P25280

För barnen talar leken

av Inger Törnquist

3 vol. (230 s. tryckt punktskrift)

20 personligt hållna fallbeskrivningar av psykoterapi med psykiskt störda barn. Förf. beskriver hur barn i tal, målning och lek uttrycker sina upplevelser och bearbetar svårigheter.

MediaNr: P25325

The secret gardener : dumsnåla tips för nygamla odlare

av Elin Unnes

5 vol. (378 s. tryckt punktskrift)

Elin Unnes skriver personligt om odling av grönsaker och medicinalörter i en både matnyttig och vacker bok. Kapitelindelningen följer årstiderna. Varje avsnitt innehåller berättande om både egna erfarenheter från kolonilotten och gamla traditioner. I texten finns även handfasta tips beskrivna steg för steg. Författaren förklarar örters superkrafter och behandlar torkning, syrning, syltning och inläggning i sprit. Boken avslutas med receptsamling.

MediaNr: P27826

Vasa 1628 : människorna, skeppet, tiden

av Anders Wahlgren

4 vol. (364 s. tryckt punktskrift)

I Vasa 1628 får vi följa dels förloppet när skeppet Vasa förliser men även räddningsarbetet på 1960-talet. Författaren bjuder även på en rik skildring av 1600-talets Stockholm. En mycket välskriven berättelse om en av Sveriges största turistattraktioner.

MediaNr: P27739

Lärkorna i L'Aquila : Abruzzo - Italiens hjärta

av Johan Werkmäster

9 vol. (813 s. tryckt punktskrift)

En reseskildring med utgångspunkt i det italienska landskapet Abruzzo som ligger i höjd med Rom, med ansiktet vänt mot Adriatiska havet. Författaren vandrar i författares och konstnärers fotspår, han berättar personligt och initierat om människor han möter, om naturen, maten och religionen. J.W., 1955-, har skrivit ett tjugotal böcker inom olika genrer, bland annat noveller, reseskildringar och lättlästa böcker.

MediaNr: P27825

Örnen har landat på en åker : piloten som flög mot friheten

av Lars Westman

2 vol. (172 s. tryckt punktskrift)

I september 1944 flydde trettiotusen balter över havet till Sverige. Det var den första stora flyktingvågen i modern tid till Sverige. Familjen Lepp med mamma Salme, pappa Eduard och deras två pojkar kom hit och kunde börja ett nytt liv. Det enda de fått med sig i flykten var familjens fotoalbum. 70 år senare följde förf. med barnen tillbaka till det gamla huset, där tiden stannat.

MediaNr: P27753

Omgiven av hundar

av Jadwiga P. Westrup

3 vol. (207 s. tryckt punktskrift)

Självbiografi utifrån ett helt liv tillsammans med hundar. Författaren börjar med sin barndoms två chow-chow och ägnar sedan varje hund ett kapitel. I kåserande stil skildrar hon hundar, människor och miljöer.

MediaNr: P25382

Flickan på vinden

av Birgitta Wolf

7 vol. (653 s. tryckt punktskrift)

Självbiografi. Författaren, född von Rosen, berättar om sin lyckliga uppväxt på Rockelstad i Södermanland i början av 1900-talet. Därefter kommer växlingsrika år i Tyskland med alla dess problem före, under och efter 2. världskriget. Författaren är känd för sitt arbete bland frigivna fångar.

MediaNr: P25339

I sista ögonblicket

av Elmo Wortman

6 vol. (462 s. tryckt punktskrift)

Författaren och hans tre barn 16, 15 och 12 år gamla spolas iland, efter att deras båt förlist, på en otillgänglig strand i Alaska. Med ytterst knappa resurser inleds en kamp för livet mot kyla, svält och hopplöshet....

MediaNr: P25346

Yasuragi på svenska : (inspiration för välbefinnande)

3 vol. (228 s. tryckt punktskrift)

Yasuragi är det japanskaordet för inre ro och harmoni. I den här boken får läsaren ett antal tips på hur man kan uppnå just yasuragi. Här tipsas om ett antal sätt att uppnå välbefinnande, allt från det lugnande badets effekt till rörelsens energi och måltidens betydelse för såväl kropp som själ samt zenmeditation. Ett antal skribenter medverkar, till exempel psykologen Åsa Nilsonne och japanologen Lars Vargö.

MediaNr: P27775

Ett lysande stoftkorn : sju nordiska kvinnoporträtt

av Ingrid Ydén-Sandgren

6 vol. (534 s. tryckt punktskrift)

Om 7 nordiska kvinnor med kristen grundsyn: heliga Birgitta, Hanna Ouchterlony, svenska Frälsningsarméns grundare, fångarnas förkämpe finländskan Mathilda Wrede, Moder Elisabeth Hesselblad som göt nytt liv i Birgittinerorden i 1900-talets början, missionären Elfie Källberg, Britta Holmström, grundaren av Inomeuropeisk Mission (IM) samt Barbro Johansson, missionär och politiker i Tanzania.

MediaNr: P25351

Kluven tunga : indianerna i 70-talets USA

av Lars Åberg

5 vol. (457 s. tryckt punktskrift)

En historisk bakgrund till och en redogörelse för indianernas situation i USA under 1970-talet.

MediaNr: P25386

Än en gång Paris : en nyckfull bok

av Bo E. Åkermark

4 vol. (343 s. tryckt punktskrift)

Här finns mängder av kuriosa och kulturhistoria. Författaren tar oss med bortom de vanliga turiststråken och visar egna upptäckter.

MediaNr: P25387

Storskogen

av Bertil Öhrn

46 s. tryckt punktskrift

Korta avsnitt om djur och natur i Norrlands skogar.

MediaNr: P25388

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Katten som sa nej och andra berättelser

av Lloyd Alexander

3 vol. (228 s. tryckt punktskrift)

Åtta mycket underfundiga och roliga kattsagor. Alla utspelas i olika miljöer och är skrivna i olika stilar, barockstil, bröderna Grimmstil o.s.v..

MediaNr: P24298

Svart sommar

av Åsa Anderberg Strollo

3 vol. (298 s. tryckt punktskrift)

Annie är säker på att det här kommer att bli den värsta sommaren i hennes liv. Familjen ska bo i ett skruttigt torp mitt i skogen. Mamma och Hakim bråkar och storasyster Wilma är sur hela tiden. Det regnar konstant. Men det luktar också konstigt och Annie drömmer underligt. Hon bestämmer sig för att ta reda på sanningen om torpet och dess tidigare ägare.

MediaNr: P27767

Tåg till himlen

av Torgny Anderberg

4 vol. (299 s. tryckt punktskrift)

Berättelse om den föräldralöse, fattige skoputsarpojken Nino i ett sydamerikanskt land. Han blir beskylld för stöld och måste fly undan polisen. Med sig på flykten har han sin hund Perrito.

MediaNr: P24361

Tako blir jägare

av Leif Esper Andersen

46 s. tryckt punktskrift

En tolvårig indianpojke lyckas under en vinternatt på egen hand döda en hjort. Han blir därmed upptagen i de vuxna männens jaktlag.

MediaNr: P24375

M varken mer eller mindre

av Petra Backström

6 vol. (542 s. tryckt punktskrift)

Maj är 19 år och bor i Stockholm. Hennes liv kretsar kring fyra män: stalkern Love som aldrig ger sig, exet Johan som hon fortfarande ligger med, bästisens pappa Anders som stöter på henne fast han inte borde och så Marcus. Han är några år äldre, och Maj vet att hon inte borde falla för honom. Men det kan man ju inte veta i förväg.

MediaNr: P27832

Barnens djurbok

4 vol. (332 s. tryckt punktskrift)

En samling djurberättelser hämtade från olika länder och olika tidsåldrar. Både kända och okända författare. Fantasi och realism blandas i ett omväxlande urval.

MediaNr: P25394

Matti, Måns och Mari

av Kaj Beckman

77 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Måns och Mari från vår till vinter. Måns och Mari är skolbarn. Deras föräldrar kan inte ta hand om dem, de bor hos Matti. Deras vardag är trygg, men det finns också mycket svårt att undra över: alkoholism, död, ekonomiska bekymmer.

MediaNr: P24332

Millan - hästar, hundar och hår under armarna

av Milena Bergquist

4 vol. (319 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien som börjar med Millans äventyr. Millan är nu 12 år och året är 1970. På fritiden är Millan i stallet där favorithästen Zita finns och som hon älskar över allt annat. Det Millan önskar sig mest av allt att få en hund och att bli lucia. Att kunna bli lucia är klurigt för Millan har illrött hår och hon vet inte om rödhåriga kan bli lucior. Men så får Millan en idé som gör att hon nästan kan få bli lucia i alla fall.

MediaNr: P27722

Fightern

av Maria Björn

2 vol. (178 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Kickboxaren. På kickboxningsklubben mår Irina bra. I boxningen får hon utlopp för sin ilska och ledsenhet över situationen hemma. Där pappa super och misshandlar mamma. Men även utanför kickboxningsklubben slåss Irina. Hon rånar folk för att få pengar. När klubbkamraten Eremias vill få Irina att tänka om blir hon först bara arg, men förändras genom deras gemensamma träning. Lättläst.

MediaNr: P27575

Kopparhandsken

av Holly Black

7 vol. (623 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Järnprovet. Call Hunt går andra året på trollkarlsskolan Magisteriet. Hans pappa har fått för sig att Call bär själen från Dödens fiende inom sig, och har därför stulit kopparhandsken för att förgöra sin son. När Call upptäcker det flyr han från skolan med sällskap av vännerna Tumult, Tamara, Aaron och Jasper. Tillsammans ger de sig ut på en farlig jakt för att få tag på handsken innan någon annan gör det.

MediaNr: P27694

Paddington i högform

av Michael Bond

2 vol. (184 s. tryckt punktskrift)

Björnen Paddington från Peru bor hos familjen Brown i London. Han börjar skolan, är med om några upptåg där, prövar lyckan som försäljare, åker vattenskidor m. m..

MediaNr: P24411

Vargen

av Pierre Bourgeat

58 s. tryckt punktskrift

Om en varghannes bittra kamp för att hitta en plats att leva på, ostörd av människor och med tillräcklig föda. Mycket fakta kring vargens liv och villkor, men också mycket dramatik, romantik och fantasi.

MediaNr: P24416

Middagsmörker

av Charlotte Cederlund

7 vol. (639 s. tryckt punktskrift)

Långt uppe i de norrländska skogarna ligger den isolerade samebyn Idijärvi. När 16-åriga Áilis pappa dör flyttar hon dit för att bo med sin morfar. Hon har aldrig träffat honom förut och Áili känner sig inte hemma bland all snö och renar. Men så börjar mystiska saker som verkar kopplade till Áilis samiska arv att hända. Hon blir indragen i en gammal, gammal konflikt som hotar skada de få som hon fortfarande bryr sig om.

MediaNr: P27799

Mera vild än tam

av Margaret Crary

4 vol. (324 s. tryckt punktskrift)

Ginger, ung flicka i 1860-talets Amerika, bor med sin upptagne pappa och en kineskock i Sioux City. G. går i skolan och har där indianer som kamrater och vänner - de mobbas. Hon är också en skicklig ryttare och lyckas en dag avvärja ett indianöverfall. En spännande och innehållsrik bok.

MediaNr: P24645

Esmeralda + Reijo : en kärlekshistoria för barn

av Anna-Karin Eurelius

68 s. tryckt punktskrift

Esmeralda, 7 år, blir kär i Reijo. Här skildras känslor, svärmeri, litet svartsjuka och sexuella lekar.

MediaNr: P24476

Jag var här

av Gayle Forman

7 vol. (603 s. tryckt punktskrift)

Cody blir chockerad och förkrossad när hennes bästa vän Meg begått självmord, ensam på ett hotellrum. Hon reser till staden där Meg studerade vid universitetet. Hennes rumskamrater är långt ifrån de människor som finns i Codys lilla hemstad. Ben McAllister, en flinande kille med gitarr, krossade Megs hjärta. Det värsta är att hon varit aktiv på en sajt som tycks ha med hennes död att göra.

MediaNr: P27782

En Myras liv

av Linn Gottfridsson

3 vol. (246 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Myran är sex år och går i förskoleklass. Han har en bästis som heter Henny. Tillsammans bygger de en hemlig snigelvärld bakom gympasalen. Myran har det roligt för det mesta. Men han är allergisk mot bråk. Mamma och pappa bråkar på engelska för att Myran inte ska förstå att de kanske vill skiljas. En Myras liv är därför en blandning av skoj, lösa tänder, kompisdrama och oro som känns i magen.

MediaNr: P27684

Bortbytingarna

av Camilla Gripe

3 vol. (247 s. tryckt punktskrift)

Linus ska resa till Kanarieöarna med sina föräldrar. Helga är på Arlanda för att möta sin mamma. Barnen förväxlas men Linus finner sig snart tillrätta på Helgas sommarställe och hon i sin tur får se, hur det är på Kanarieöarna.

MediaNr: P24572

Tjatiga dagen

av Camilla Gripe

20 s. tryckt punktskrift

Här tränas tj-ljudet. Kjell och hans mamma tillbringar en högst vanlig men ganska tjatig dag från förmiddagens snabbköpsbesök till kvällens godnattsaga.

MediaNr: P24574

Den långa rajden

av Bodil Hagbrink

34 s. tryckt punktskrift

Varje vår bryter samefamiljen upp från sin vinterbostad i kyrkbyn Kautokeino i nordligaste Norge. Färden går till kusten vid Norra Ishavet, där renarna har sitt sommarbete.

MediaNr: P24596

Huller om buller

av Inger Hagerup

38 s. tryckt punktskrift

Dikter för barn om ödla, myra, maskros, frö, prästkrage m.m. Poetiskt och stämningsfullt.

MediaNr: P24598

Jag byggde mig ett fågelbo : vers i alla väder

av Britt G. Hallqvist

100 s. tryckt punktskrift

Klokhet, humor och kärlek till barn präglar dessa dikter. En är om pappan som suger på en istapp, när ingen ser honom, och en om Oroan som pinar mamman.

MediaNr: P24602

Spöken, pirater, kamrater

av Britt G. Hallqvist

78 s. tryckt punktskrift

Ett 50-tal dikter, lätta att läsa och förstå. Fyndiga rim och kluriga formuleringar.

MediaNr: P24603

Knut och sjörövarna

av Ola Hanche-Olsen

78 s. tryckt punktskrift

Knut, 14 år, från Kristiania, Norge, tar hyra på en båt, lider skeppsbrott, hamnar på en obebodd ö, fångas av sjörövare och är nära att bli hajmat. Tid: 1700-talet. En läsa-lätt-bok.

MediaNr: P24610

Behåll dej!

av Hans-Eric Hellberg

2 vol. (168 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Som vänner. 11-åriga Kajsas föräldrar är skilda. Mest bor hon tillsammans med mamma men ibland hos pappa och farfar. Med farfar har Kajsa mycket att tala om. Saknaden blir stor, då han dör.

MediaNr: P24661

Theo sticker hemifrån

av Peter Härtling

3 vol. (230 s. tryckt punktskrift)

Theo, 10 år, är en festlig kille i skolan, stillsam hemma. Där bråkar föräldrarna, som han tycker mycket om. Pappa super. De har inte tid med honom. Theo sticker hemifrån.

MediaNr: P24689

Spökskolan i Mountwood

av Toby Ibbotson

6 vol. (527 s. tryckt punktskrift)

Tre storhaggor har startat en yrkesskola för spöken för att de ska lära sig att ta itu med landets oordning. Daniel och Charlotte bor i en stadsdel där stadens pamp bestämt att allt ska rivas och ett köpcentrum ska byggas trots att invånarna protesterar kraftigt. De reser till spökskolan för att få hjälp. Spännande och fantasifull historia med många detaljer och läskiga personligheter.

MediaNr: P27744

Moa och Pelle : en kärlekshistoria

av Kerstin Johansson

96 s. tryckt punktskrift

Pelle och Moa är kompisar och skall börja skolan. Men det blir inte som Moa trott. Pelle vill bara vara med de andra pojkarna och Moa blir ensam.

MediaNr: P24772

Jens och jag och unionen

av Runer Jonsson

3 vol. (254 s. tryckt punktskrift)

Torgny, 15 år, berättar om slaget vid Brunkeberg, som han deltar i. Han träffar Jens, dansk trumslagarpojke, och blir vän med honom. Han börjar inse det vansinniga med kriget och att det alltid är bönderna och folket som offras.

MediaNr: P24784

Rosengårdskungen

av Jonatan Järvi

2 vol. (193 s. tryckt punktskrift)

Leo har en sagokung till morfar, en mamma som går klädd i brudklänning och en rektor som är så rädd för barn att han har en papperspåse över huvudet. När morfar dör vänds allt upp och ner, och Leo funderar mycket över livet, konsten och fantasin. Till sin hjälp har han bästisen Degen, en magisk cykel och några mystiska lådor som kan innehålla precis vad som helst.

MediaNr: P27627

Elof och Lasse

av Alva Karlman

14 s. tryckt punktskrift

En pojkes möte och vänskap med en alkoholiserad uteliggare. Han förstår hur ensam och utsatt en arbets- och famlijelös människa kan bli.

MediaNr: P24801

Helt ute

av Jeff Kinney

2 vol. (149 s. tryckt punktskrift)

Del 10 i serien som börjar med Gregs bravader. Hela staden loggar ut för en elektronikfri dag. Dessutom ordnar skolan ett helgläger utan elektricitet och varmvatten, med konstig mat, för att eleverna ska prova på hur det var förr i tiden. Hemma flyttar farfar in och familjen har vunnit en gris till husdjur på lantbruksmässan. Livet var inte alls bättre på den gamla goda tiden om du frågar Gregs dagbok.

MediaNr: P27434

Oknytt : gamla folksägner

av Bengt af Klintberg

80 s. tryckt punktskrift

Boken bygger på uppgifter om oknytt, samlade av museifolk och andra. Om jättar, troll, skogsrår, tomtar, vittror och näcken. En skatt att ösa ur med fakta kring sägnerna.

MediaNr: P25039

Håll det hemligt, Valle

av Einar Knutsson

5 vol. (416 s. tryckt punktskrift)

Valle, 8 år, blir god vän med Torsten, 18 år, som gömmer sig undan polisen. Han bor i en skrotbil, då Valle upptäcker honom. Sedan cyklar Valle dit med mat ibland.

MediaNr: P25040

Jättevänner : [historien om världens största kvinna]

av Rose Lagercrantz

14 s. tryckt punktskrift

Historien om en jättekvinna som gör sig mindre och mindre för att kunna vara bland människorna. En burlesk och vildvuxen historia som innerst handlar om att söka sig en identitet.

MediaNr: P24813

Nån sorts julafton

av Rose Lagercrantz

59 s. tryckt punktskrift

Lotta äter upp alla pepparkakorna och gömmer sig i en garderob för sin arga storasyster. Men hemma hos Månssons tar man inte så högtidligt på julen: det blir i alla fall en glad jul, till och med utan skinka och lutfisk.

MediaNr: P24814

Cirkusflickan

av Camilla Lagerqvist

4 vol. (395 s. tryckt punktskrift)

En kvinna, Elin, berättar om sitt liv som barn på cirkus i början av 1900-talet. Redan som sexåring fick hon klara sig själv medan mamman jobbade på restaurang för att klara uppehället för dem båda. Fast den lilla flickan var förbjuden att gå ut var hon ofta nere i hamnen och balanserade på räcken. Det var där som cirkusdirektören Madame Zenitha upptäckte henne och förstod att det fanns pengar att tjäna.

MediaNr: P27654

Flykten från Kerboran

av Tomas Lagerström

52 s. tryckt punktskrift

Om en 15-årig assyrisk pojke, förhållanden i hemlandet Turkiet, orsakerna till utvandringen och relationerna till Sverige och svenskarna.

MediaNr: P24818

Tommy och flickorna

av Poul Larsen

66 s. tryckt punktskrift

Tom, 10 år, går i åk 4. Klassen får en vikarie som låter pojkar och flickor sitta var för sig, vilket utlöser en mobbningstendens hos pojkarna. Tommy gör som de andra pojkarna, men känner hela tiden att han gör fel. Han vill egentligen vara vän med flickorna.

MediaNr: P24826

Salme : [en berättelse om en invandrarflicka från Finland]

av Gunilla Lundgren

48 s. tryckt punktskrift

Salme, 5 år, är en finsk invandrarflicka. Medan mamman vilar efter nattarbetet, är Salme ensam på dagarna och försöker bli bekant med svenska barn.

MediaNr: P24901

Stölden

av Bengt Martin

59 s. tryckt punktskrift

Bobo är liten och missförstådd och mobbad i skolan. Han hamnar på ett varuhus, instängd med sin värsta plågoande. Men det är inte Bobo som är räddast....

MediaNr: P24928

Grävlingväskan

av Olle Mattson

4 vol. (346 s. tryckt punktskrift)

Infattad i en ramberättelse från våra dagar om en moderlös, ensam pojke och hans framgångsrike far, skildras pojkens farfars far, Edmund, och hans uppväxt i Bohuslän vid 1800-talets slut. Ett gudsförgätet hörn av Fattigsverige skildrat med saklighet och drastisk humor.

MediaNr: P24942

Gamle Aron och hans vän

av Liesel Moak Skorpen

24 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Hunden Aron har blivit gammal och på gården där han bor tycker bonden inte att han längre duger något till. När bonden tänker avliva honom rymmer han och hamnar i staden, men där blir han tillfångatagen och skickad till en hundgård. Ingen av besökarna vill ha honom, de är bara intresserade av söta valpar. Men så en dag kommer Peter på besök, och han behöver just en sådan hund som Aron!.

MediaNr: P27785

Nattfågeln

av Jannike Molander

4 vol. (325 s. tryckt punktskrift)

11-åriga Maja känner sig ensam och övergiven och flyr in i en fantasivärld. Den korta vänskapen med en gammal dam för så småningom in Maja i en drägligare vardag.

MediaNr: P24984

Vild

av Brandon Mull

5 vol. (451 s. tryckt punktskrift)

Första delen i serien Spirit animals. I riket Erdas får vissa barn möta sitt andedjur på 11-årsdagen. Mellan människa och djur uppstår då ett magiskt band som ger speciella förmågor. När mörka krafter väcks till liv och landet hotas av krig blir det några barn med andedjuren varg, leopard, panda och falk som måste lära känna varandra och samarbeta för att stoppa ondskan.

MediaNr: P27792

Draktämjarna och andra sagor

av Edith Nesbit

4 vol. (374 s. tryckt punktskrift)

Sagor som är berättade med författarens speciella humor. Vardagsrealism och typiska engelska företeelser blandas med fantasterier. Humor, värme, kvickhet och ibland sensmoral.

MediaNr: P24999

Järnvägsbarnen

av Edith Nesbit

4 vol. (388 s. tryckt punktskrift)

Tre engelska syskon får lämna sitt ombonade liv och flytta till en enkel bostad på landet då deras far hamnar i fängelse. Modern försörjer familjen genom att skriva och barnen lämnas ofta åt sig själva. Deras nya, spännande och händelserika liv kretsar kring den lilla järnvägsstationen nära deras hem.

MediaNr: P25000

Blodsband

av Garth Nix

5 vol. (414 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Spirit animals som börjar med Vild. 11-åringarna Conor, Abeke, Meilin och Rollan står i andlig förbindelse med varsitt djur. Barnen har i uppdrag att samla talismaner mot ondskan för att rädda världen Erdas. För att lyckas måste de samarbeta, men nu är gruppen splittrad av konflikt. De onda erövrarna har också andedjur och deras armé växer sig allt starkare. Miljön är medeltida med asiatiska inslag och berättelsen full av action.

MediaNr: P27805

Vandalerna

av Carl-Anders Norrlid

66 s. tryckt punktskrift

Två 13-åringar cyklar runt i sin hembygd och tigger frimärken. De kommer till en ödegård, som de vandaliserar utan att kunna förklara varför. Efteråt går de i ångest för att bli upptäcktaIFyra barn ger sig ut i en båt och strandar på en öde ö utan att kunna ta sig därifrån. En flicka med diabetes måste ha medicin och det blir några dramatiska timmar....

MediaNr: P25534

Christer som älskar

av Hans Peterson

3 vol. (290 s. tryckt punktskrift)

Femte boken om Alberta vars pojkvän Christer anordnar en temadag i skolan. En maktkamp uppstår mellan några elever när politik kommer in i bilden. En dramatisk skildring av skolan på 1980-talet.

MediaNr: P25102

Hot. Varning. Fara

av Hans Peterson

58 s. tryckt punktskrift

En högstadieskola blir bombhotad och fem elever blir misstänkta. Janne, vars pappa är polis, avslöjar så småningom vem som är den skyldige.

MediaNr: P25103

Jag är med barn

av Hans Peterson

76 s. tryckt punktskrift

Anna och Bosse går i åttan och har ett förhållande. Inte förrän Anna är gravid i sjätte månaden, förstår hon situationen. Det hela kommer som en chock för Bosse.

MediaNr: P25104

Kära Alberta

av Hans Peterson

3 vol. (210 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Alberta. Alberta flyttar hemifrån under kortare tid och lär känna pappas nya kvinna. Boken koncentreras kring Albertas tankar om sig själv och omvärlden.

MediaNr: P25105

Malin på Missippi

av Hans Peterson

36 s. tryckt punktskrift

Del 4 i en serie som börjar med Malin på en öde ö. En regnvädersdag åker Malin flotte ner för en flod och mamma är med. Med fantasins hjälp upplever de spännande äventyr.

MediaNr: P25106

Malin är osynlig

av Hans Peterson

42 s. tryckt punktskrift

Del 5 i serien som börjar med Malin på en öde ö. Malin inbillar sig att hon är osynlig i sin nya genomskinliga regnkappa. Det blir både lustiga och spännande situationer, då hon möter människor och djur.

MediaNr: P25107

Min storebror Jim

av Hans Peterson

82 s. tryckt punktskrift

Saras storebror Jim har dåliga betyg och går arbetslös. Han börjar supa med kompisar och Sara försöker hjälpa honom.

MediaNr: P25108

Mormorsmordet

av Hans Peterson

60 s. tryckt punktskrift

Ulla, mor, moster, far och morbror grupperar sig runt en sjuk mormor, som hastigt avlider. Annorlunda barndeckare med en rörelsehindrad flicka som huvudperson och berättare.

MediaNr: P25109

När hönsen blåste bort

av Hans Peterson

40 s. tryckt punktskrift

Del 3 i en serie som börjar med När vi snöade inne. Novemberstormen kommer farande och tar med sig både höns och hönshus. Tiimo och Rune, 8 år, måste rädda hönan Amanda, som blåste bort värre än någon annan.

MediaNr: P25110

Äntligen, Alberta

av Hans Peterson

3 vol. (222 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Alberta. Under sommaren i sjöboden på Orust kommer Alberta underfund med sig själv, vad hon vill bli och vem hon är kär i.

MediaNr: P25112

Häxans trädgård

av Lidia Postma

26 s. tryckt punktskrift

Är den gamla ensamma damen en häxa? Det tror barnen och försöker skrämma henne. Men det visar sig att hon både kan laga pannkakor och berätta om älvor och småfolk.

MediaNr: P25126

Gamla hundar, nya vanor

av Bali Rai

2 vol. (123 s. tryckt punktskrift)

Harvey har världens värsta granne, Mick. Harveys familj kommer från Indien och Mick är både vresig och invandrarfientlig. Mick själv hävdar att han inte är rasistisk, men han har fördomar mot alla med utländsk bakgrund. Micks enda vän verkar vara hans sjabbiga hund Nelson. Eftersom Harvey gillar hundar, hur sjabbiga de än är, så försöker han lära känna Mick och Nelson lite bättre. Det blir inte lätt.

MediaNr: P27746

Pricken

av Margret Rey

38 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Berättelse om kaninen Pricken som är prickig och inte alls lik sina 8 syskon som är vita. Han blir orättvist behandlad, rymmer hemifrån och träffar familjen Brun, där alla är prickiga utom en, som är vit. Boken ger underlag för samtal med barn om mobbning och olikheter mellan folkslag, hudfärg m.m.

MediaNr: P27711

Eldtronen

av Rick Riordan

11 vol. (1026 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i Kanekrönikan som börjar med Den röda pyramiden. Syskonen Carter och Sadie Kane i New York besitter som arvtagare till Livets hus magiska förmågor. Nu är ormguden Apep på väg att ta över världen. För att kunna besegra Apep är de tvungna att återuppliva Solguden Ra. Men först av allt måste syskonen leta upp de tre delarna av Ras bok och uttala en magisk formel. Sökandet tar dem till London, via Sankt Petersburg till öknen i Egypten.

MediaNr: P27622

Jenny och tennisdåren

av Janet Schulman

20 s. tryckt punktskrift

Jenny får en tennisracket i present av sin pappa. Han gillar tennis men Jenny har andra idrottsintressen, visar det sig.

MediaNr: P25204

Den omöjliga kärleken

av Inger Skote

4 vol. (306 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i en serie, inledd med Dom tiger ihjäl mej. Nickan känner sig otillräcklig. Hon vill både ställa upp för Gittan som har det besvärligt, träffa Tom och klara skolan bra. Temat i boken är kamratskap, kärlek, solidaritet.

MediaNr: P25303

Inte alls rädd?? : [för barn och vuxna att läsa tillsammans]

av Martin Skote

90 s. tryckt punktskrift

Korta texter om vardagliga ting: barns otrygghet och osäkerhet, rädslan för andra i barnkollektivet och fantasins skrämselutflykter i ensamheten. Bör läsas av barn och vuxna tillsammans.

MediaNr: P25304

Kampen mot superbitcharna

av A. Audhild Solberg

4 vol. (384 s. tryckt punktskrift)

Anne Bea har låg status bland tjejerna i sjunde klass. Hon blir retad av superbitcharna för att hon ser dåligt. Som tur är har hon en bästis i Nils. Snart är det dags för talangjakt. Tjejerna i klassen, alla utom Anne Bea, ska göra ett sång- och dansnummer. Men Anne Bea kan något som superbitchen Thea verkligen inte kan: sjunga. Hon vågar säga ifrån och bildar dessutom ett band med Nils inför tävlingen. Humoristisk bok om tuff skolvardag.

MediaNr: P27609

Vägrar fega ur

av Siri Spont

2 vol. (176 s. tryckt punktskrift)

Femte boken om mellanstadieflickan Tilda och hennes bästa kompis Thea. Det är dags för skolresan. Tilda kan inte hoppa av. Det ska idkas friluftsliv i flera dagar med tält och lägereld. Inte ens mobiltelefonerna fungerar där ute så det kan inte bli värre.

MediaNr: P27520

På äventyr i björnens hus

av Pamela Stearns

3 vol. (252 s. tryckt punktskrift)

På skylten står det klart och tydligt: Gå inte in! Gregory gör det i alla fall och hamnar i en annan värld, där han upplever många äventyr tillsammans med en riddare och en björn.

MediaNr: P25434

Midnadt - en riktig rövarhistoria

av Randolph Stow

3 vol. (252 s. tryckt punktskrift)

Om en föga klyftig stråtrövare i Australien och hans desto fiffigare siameskatt samt andra begåvade husdjur. De råkar ut för diverse äventyr, hamnar i fängelse, gäckar lagens arm, blir själva lurade och hittar guld.

MediaNr: P25444

Tusen tips till en som är kär

av Eva Susso

3 vol. (116 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tredje boken om Rika Rolf. Rolf är kär i Ofelia. Han tycker att hennes leende är lika vackert som Mona Lisas på den berömda tavlan i Paris. Nu vill Rolf måla av Ofelia till skolans konstutställning. Då kanske hon blir förtjust i honom. Men tyvärr så är han inte så bra på att måla. Dessutom så kanske hon blir kär i någon annan, till exempel i Rolfs bästa kompis. I faktaboken Tusen tips till en som är kär får Rolf perfekta kärlekstips.

MediaNr: P27676

Filippa och den magiska medaljen

av Marianne Söderbäck

32 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Filippa och sjöbusarna. Filippa drömmer sig bort från skolan, till Frökens förargelse. Med hjälp av en magisk medalj förflyttas hon till kalifen av Bagdad, där hon träffar slavpojken Ali.

MediaNr: P25233

Mer om Sara

av Kerstin Thorvall

32 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien, som börjar med Sara. Om Sara och hennes värld; att få en bästis, åka med mamma på semester till ett varmt land, köpa de rätta byxorna.

MediaNr: P25256

Läsning för barn

av Zacharias Topelius

3 vol. (214 s. tryckt punktskrift)

Ett urval sagor, berättelser och visor, t.ex. Sampo Lappelill och Sov du lilla videung. De är korta och innehåller många ålderdomliga ord.

MediaNr: P25267

Översvämning på Kringelvägen och två andra sagor

av Edith Unnerstad

2 vol. (120 s. tryckt punktskrift)

Tre sagor, som är olika till stil och innehåll. En har vardagsmiljö, två har drag av folksaga.

MediaNr: P25330

Lisa får en kattunge

av Linnéa Wigg

9 s. tryckt punktskrift

Lisas familj vill skaffa sig en katt. Man förbereder sig väl, går på utställning, väljer ut ras, går till biblioteket och lånar böcker om kattskötsel m.m..

MediaNr: P25405

Spinki

av Frances Zweifel

15 s. tryckt punktskrift

Kim tar hand om en moderlös ekorrunge. Allt är väl, tills ekorrungen börjar riva upp jorden i blomkrukorna och gnaga på Kims finaste modellbåt....

MediaNr: P25377

Kungadottern

av Elisabeth Östnäs

5 vol. (403 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Sagan om Turid. Turid lever på vikingatiden. Hon vill inte gifta sig. Istället vill hon lära sig skriva och se andra platser. Ett tag till vill hon kunna leka med sina vänner Sten och Njord. Hennes far är gammal och Turid vet att hon ska bli drottning så småningom. Men hennes fostermor vill att hon följer i hennes fotspår och blir en völva, en spåkvinna. Svälten slår hårt mot den lilla byn. Allt ställs på sin spets.

MediaNr: P27608

Facklitteratur

Jonas och bina

av Eigil Holm

43 s. tryckt punktskrift

En pojke blir stungen av ett bi och börjar intressera sig för dem. Bra och enkel beskrivning av binas liv, av hur honungen framställs och blommorna pollineras.

MediaNr: P24751

Den gyllene majsens folk : en berättelse från Guatemala

av Stig Holmqvist

44 s. tryckt punktskrift

Faktabok om indianer i Guatemala. I centrum står Eusebio, 14 år, som måste arbeta borta för att försörja sin familj.

MediaNr: P24755

Petrus - från Jerusalem till Rom

av Stig Lindholm

3 vol. (193 s. tryckt punktskrift)

En biografi över Petrus, Jesu lärjunge. Uppgifter är hämtade ur evangelierna, Apostlagärningarna, arkeologiskt och litterärt material samt författarens fantasi.

MediaNr: P24869

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Promenad

av Lotta Olsson

9 bl. tryckt punktskrift

En pojke och hans pappa promenerar om kvällen i staden där de bor. När de tittar in genom husens fönster upptäcker de helt olika personligheter, som odlar sina intressen och sätter sin prägel på miljön i rummet. Där är full aktivitet av olika slag, lekfullt beskrivet på rimmad vers. Varje titt inleds med variation på frågan "Lilla fönstret. Vem bor här?".

MediaNr: P27496