Nya punktskriftsböcker mars 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 106 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Allt går sönder

av Chinua Achebe

6 vol. (534 s. tryckt punktskrift)

Nigeria i slutet av 1800-talet är ett samhälle där den traditionellt afrikanska kulturen kolliderar med det Europa som med vapen och mission beredde vägen för imperialismen. Huvudpersonen, krigaren Okonkwo, möter stora prövningar och tvingas se hur det gamla livet går under. C.A, 1930-2013, nigeriansk författare som var en portalfigur inom den afrikanska litteraturen. Förord av Per Wästberg. Utkom första gången 1958.

MediaNr: P27808

Inte längre hemma

av Chinua Achebe

5 vol. (395 s. tryckt punktskrift)

En roman om korruption, kolonialism och förbjuden kärlek. Handlingen är förlagd till 1950-talets Lagos. Huvudpersonen Obi Obonkwo är, med sin brittiska utbildning och sina höga ideal, en av dem som ska föra Nigeria in i framtiden. Det visar sig vara en tung och komplicerad börda. Romanen gavs ut första gången 1960 och föreligger här för första gången i svensk översättning. C.A., 1930-2013, nigeriansk författare.

MediaNr: P26099

Tillbaka till livet

av Ingrid Andersson

57 s. tryckt punktskrift

Om 18-åriga Lena, som efter en bilolycka drabbas av afasi och om hennes kamp för att få tillbaka sitt förlorade språk och att kunna röra sig igen.

MediaNr: P24376

Stockholm och skärgården

av Erik Asklund

4 vol. (374 s. tryckt punktskrift)

20-tal berättelser från sent 1930-tal till tidigt 60-tal. Träffsäkra sociala skildringar om bostadslöshet och fattigdom i staden, fina skildringar av udda personer. I skärgårdsavsnitten läggs betoningen mer på djur och natur.

MediaNr: P24335

Anders och Britta : en lättläst vardagsberättelse för vuxna

av Per Bergström

32 s. tryckt punktskrift

Kort och enkel berättas om hur Britta och Anders flyttar, byter bil, blir sjuka, handlar och åker utomlands. Avsedd för vuxna utvecklingsstörda och andra gravt språkhandikappade.

MediaNr: P24306

HHhH

av Laurent Binet

11 vol. (977 s. tryckt punktskrift)

Roman om mordförsöket på Reinhard Heydrich, riksprotektor för Böhmen-Mähren och chef för Säkerhetsministeriet i Prag 1942, och om de två tjeckiska motståndsmän som utförde det. Titeln är en förkortning av ett dåtida talesätt - "Himmlers hjärna heter Heydrich" - och författaren ger ett porträtt av riksprotektorn som Hitler kallade "Tredje rikets farligaste man". Boken är också en metaroman där författaren hela tiden kommenterar sitt eget skrivande.

MediaNr: P27900

Oväntad hjälp

av Laila Brenden

6 vol. (511 s. tryckt punktskrift)

Del 34 i serien Fjällrosor. Bockhornsljudet ekar illavarslande över bygden, och Rise skickar iväg karlarna för att komma Torodd till undsättning. Hon förstår inte vad som sker på Gjel, men hon förstår att det brådskar. Torodd fruktar för sonens liv, och karlarna letar förgäves efter pojkvaskern. Men Rise har vänner både i bygden och på fjället.

MediaNr: P27859

Lika oskyldigt som meningslöst

av Stig Claesson

3 vol. (267 s. tryckt punktskrift)

Till en 80-årig väns sjukbädd beger sig finklädda rörmokare Andersson och sopåkare Persson. På väg till avd. får de sällskap med en kvinnlig läkare och ett affärsbiträde. De diskuterar människors värde och deras relationer i ett samhälle statt i förvandling. Men fram till sjukbädden kommer de inte.

MediaNr: P24545

Kärlekens dalar : [roman]

av Catherine Cookson

11 vol. (1031 s. tryckt punktskrift)

Historisk kärleksroman som utspelas i Englands kolgruvedistrikt på 1840-talet. Riah Millican och hennes fyra barn kan läsa och skriva, en tillgång som är lika sällsynt som ödesdiger bland arbetarna vid denna tid. När Riah blir änka ingriper slumpen i form av en tjänst som hushållerska på det ensliga Moor House. Livet förändras, inte minst för den egensinniga dottern Biddy.

MediaNr: P27856

Mannen från April

av Börje Crona

5 vol. (436 s. tryckt punktskrift)

Tretton noveller från nutid och framtid. Består av såväl science fiction-historier som berättelser av konventionellt slag. Gemensamt är att de är lättlästa och humoristiska med en udd mot det överteknologiska samhället.

MediaNr: P24623

Mary : roman

av Aris Fioretos

8 vol. (740 s. tryckt punktskrift)

Mary P. är 23 år gammal och studerar arkitektur i Grekland, ett land regerat av militären. Hon har en pojkvän som är politiskt aktiv i en studentgrupp som planerar en revolt. En novembernatt 1973 grips hon för statsfientlig verksamhet. Under tretton dygn hålls hon fängslad innan hon, några andra kvinnor och en pojke förs till en ökänd fängelseö. Därefter återstår bara frågan: vem bestämmer över ett liv?.

MediaNr: P27868

Mannen som for till månen på sin 10-växlade cykel

av Bernard Fischman

3 vol. (201 s. tryckt punktskrift)

En delvis surrealistisk långnovell om en man, som föresätter sig att göra det omöjliga.

MediaNr: P24494

Eld och lågor : av handling

av Kjartan Fløgstad

13 vol. (1219 s. tryckt punktskrift)

Skildring av Norges utveckling från början av 1900-talet fram till ett högindustrialiserat samhälle. Huvudperson är den dogmatiske, en gång stalinistiske arbetaren "Hertingen". Romanen är ett experiment med många olika stilarter, såsom myter, sakprosa, vitsar, surrealism m. m.

MediaNr: P24498

Det är något som inte stämmer

av Martina Haag

4 vol. (345 s. tryckt punktskrift)

När Petra tar jobbet som stugvärd i Rahnukka, långt uppe i Lappland, är det för att komma över sin mans otrohet och skilsmässan som har slitit isär deras familj för alltid. Kanske ska hon hitta tillbaka till sig själv här uppe, kanske ska det hårda och ensliga arbetet göra henne gott. Men det är svårare än hon tror att sluta grubbla över det som har hänt. Det krävs både tid och en dramatisk olycka för att hon ska kunna gå vidare.

MediaNr: P27838

Lycklige Kristoffer : roman

av Martin A. Hansen

9 vol. (832 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman från grevefejdens dagar 1534-36. Huvudpers., lycklige Kristoffer, en ung adelsman, viger sig åt S:t Göran och lämnar sitt hem i Halland för att söka efter ett ideal. Med sitt sällskap, den bullrande, ständigt törstande herr Pål och den lärde lättingen magister Martin, rider han bort på sin stridshingst Rufulus och når efter många äventyr det belägrade Köpenhamn.

MediaNr: P24613

Barney Tidfarares saga

av Harry Harrison

5 vol. (498 s. tryckt punktskrift)

Tack vare en halvgalen professors uppfinning av en tidsmaskin kan ett filmteam resa till vikingatiden för att göra filmen med stort F, som ska hindra filmbolaget från att göra konkurs.

MediaNr: P24619

Bit för bit : vers

av Alf Henrikson

2 vol. (164 s. tryckt punktskrift)

Ett urval av förf:s spirituella och fint formulerade dagsverser ur Dagens Nyheter.

MediaNr: P24664

En fest för ögat : romanen om Isaac Grünewald

av Ralph Herrmanns

8 vol. (712 s. tryckt punktskrift)

Om den svenska och parisiska konstvärlden under seklets första decennier. Många av tidens kulturpersonligheter passerar revy. Isaac Grünewald, konstnären, är huvudperson och en påhittad elev berättare.

MediaNr: P24720

Flykten från ödemarken

av Harald Hornborg

7 vol. (670 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman från 1750-talets Finland. Jungfru Hedda-Lisa flyr från sin trolovade och kommer efter en mängd äventyr till Forsby bruk, där hon och hennes syster får en fristad.

MediaNr: P24759

Ensamstående äldre herre

av Nils Hövenmark

5 vol. (456 s. tryckt punktskrift)

Deckare. Miljö: kuststaden Sundå i Norrbotten år 1973. Pensionerade postmästaren Seved Lindkvist får i kikaren syn på en kopia av sin ungdomskärlek och blir blixtkär. En dag blir han genom kikaren ögonvittne till ett mord.

MediaNr: P24696

Ringlinjen

av Nils Hövenmark

5 vol. (398 s. tryckt punktskrift)

I det lilla Lapplandssamhället Svartsele inträffar ett mystiskt dödsfall i pensionärsbostadsområdet Ringlinjen. God person- och miljöskildring.

MediaNr: P24697

Grey : [femtio nyanser av honom enligt Christian]

av E. L. James

15 vol. (1423 s. tryckt punktskrift)

Fjärde boken i Femtio nyanser-serien. Här skildras händelserna ur Christian Greys perspektiv. Christians liv styrs helt och hållet av hans maniska kontrollbehov. Trots förmögenhet och karriär känns livet tomt och meningslöst, fram till dagen då Anastacia Steele gör entré på hans kontor. Hon genomskådar Christian och ser förbi alla pengar, förbi alla framgångar och rakt in i hans iskalla, sårade hjärta.

MediaNr: P27852

Barnens ö

av Per Christian Jersild

9 vol. (797 s. tryckt punktskrift)

Roman om Reine Larsson, 10 år, som i stället för att resa till Barnens Ö ger sig ut på egna äventyr i Stockholm och håller sin mamma lugn med brev om livet på ön. Kärnan i boken är allvarliga frågor kring det svåra i att vara människa, men andan är uppsluppen, äventyren muntert absurda.

MediaNr: P27870

Min farfar hade en kornett

av Daniel Katz

5 vol. (422 s. tryckt punktskrift)

Om en rysk-finsk-judisk familjs öden under tre generationer. Det personligt-burleska inslaget står i skarp kontrast till skildringen av judarnas bittra situation i samhället alltifrån pogromerna i sekelskiftets Ryssland ända till Himmlers besök i Finland 1942.

MediaNr: P24805

Glasblåsare Jaan Lindegrens död

av Elisabet Kågerman

5 vol. (494 s. tryckt punktskrift)

Kriminalinspektör Anja Kullnäs får sin händelsefattiga tillvaro med katt och modersbunden pojkvän omskakad av ett mord.

MediaNr: P24807

Räfvhonan

av Anna Laestadius Larsson

9 vol. (797 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Barnbruden. Det är juni 1810. Grevinnan Sophie Piper eldar upp brev och avskrifter på Fersenska palatset för att de inte ska hamna i orätta händer. Pöbeln ryter på Stockholms gator. Den vill hänga räfvhonan. På Haga förbereder sig drottning Charlotta på att fly av rädsla för att folket ska anfalla slottet. Båda kvinnorna är offer för en hatkampanj som styrs från krogen Glada tackan, ägd av Johanna, Pottungen.

MediaNr: P27849

Det som inte dödar oss : [en kriminalroman]

av David Lagercrantz

13 vol. (1228 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien Millennium inledd med Män som hatar kvinnor. Tidskriften Millenium har bytt ägare och Mikael Blomkvist funderar över sin situation. Lisbeth Salander är rastlös och tar onödiga risker. Sent en natt får Blomkvist ett telefonsamtal från AI-forskaren Frans Balder som säger sig ha information, av betydelse för hela världen, om amerikanska underrättelsetjänsten. Kanske kan det bli det scoop som så väl behövs.

MediaNr: P27848

Kappseglingen

av Sam Llewellyn

13 vol. (1241 s. tryckt punktskrift)

Spännande äventyrsroman om en kappsegling jorden runt - från Portsmouth via Kapstaden till Sydney, runt Kap Horn och tillbaka till Portsmouth. Intriger och maktkamp bildar bakgrund till kampen mot havet. Livet ombord på båtarna, tre engelska, två amerikanska, en fransk och en österrikisk, skildras med stor sakkunskap.

MediaNr: P27348

Blå ängeln : (lektor Unrat eller en tyranns ändalykt) : roman

av Heinrich Mann

6 vol. (540 s. tryckt punktskrift)

Frän samhällssatir från Wilhelm den II:s Tyskland på 1910-talet. Frappant krogsångerska och världsfrämmande skolpedant möts. Hans omvandling till anarkist, sutenör och skräckinjagande spelbanksinnehavare beskrivs med fin psykologisk iakttagelseförmåga.

MediaNr: P24952

Hundliv

av Peter Mayle

4 vol. (297 s. tryckt punktskrift)

Boy är en hund med mycket dunkelt ursprung som bor hos familjen Mayle i en liten by i Provence. Han hittades övergiven i utkanten av byn och lyckades nästla sig in i det Mayleska hemmet med hjälp av sina bedjande ögon. Numera är hans maktposition i familjen grundmurad. Här berättar han med skarp blick och milt överseende om de excentriska människor han möter i den lilla franska byn.

MediaNr: P27811

Hotet

av Ed McBain

6 vol. (530 s. tryckt punktskrift)

Vad händer när en kidnappare tar fel barn, men trots detta fortsätter att kräva lösensumman, inte av det kidnappade barnets fattiga föräldrar, utan av den miljonär som var det tilltänkta offret? Boken är den tionde i förf:s långa svit om poliserna vid 87:e vaktdistriktet i Isola, USA.

MediaNr: P24959

Mördarens val

av Ed McBain

4 vol. (396 s. tryckt punktskrift)

En tidig McBain. En vacker flicka, Annie Boone, mördas i en spritbutik. För Carella och hans kolleger som skötte utredningen blev hon alltmer en gåta. Hennes ex-man sa att hon var alkoholist, väninnan att hon aldrig drack. En pojkvän sa att hon hade kulturella intressen, en annan att hon sprang på biljardhallarna. Vem var hon egentligen?.

MediaNr: P24960

Möte : dikter

av Czeslaw Milosz

84 s. tryckt punktskrift

Diktsamling av den polske förf., nobelpristagare 1980, bosatt i USA sedan 1960. Grundtonen i samlingen är vemod - hans självrannsakan företräder en hel generations.

MediaNr: P24975

Havanna : en roman

av Paul Monette

6 vol. (547 s. tryckt punktskrift)

Äventyrs- och kärleksroman som utspelas under de sista, mycket uppskakande veckorna i slutet av 1959, då Fidel Castro och hans revolutionärer är på väg ner från bergen för att inta Havanna. Huvudpersonen är en professionell spelare som träffar hustrun till en av Kubas aristokrater, som öppet sympatiserar med gerillan. Romanen bygger på ett filmmanuskript.

MediaNr: P27873

Arvet efter dig

av Jojo Moyes

11 vol. (1009 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Livet efter dig. Den andra boken om Louisa Clark. Lou lovade Will att våga mer och leva sittliv fullt ut, men det är inte så lätt. När en olycka tvingar Lou tillbaka till familjen, hamnar hon åter i sitt gamla liv. Lou upplever att hon behöver en knuff framåt och söker sig till en stödgrupp. Så uppenbarar sig en person från Wills förflutna.

MediaNr: P27857

Dikter från ett rum : dikter

av Christer Niklasson

2 vol. (117 s. tryckt punktskrift)

Poeten Christer Niklassons fjärde diktsamling, om Amerika, om Baudelaire och Freud och om skrivandets gåtor och problem.

MediaNr: P27829

Vredens födelse

av Peter Nisser

7 vol. (690 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Den röda mården. Simon Wessel är hemma på sjukpermission, trött, besviken. Han vill fred men måste bekämpa upproriska bönder i hemtrakten för att sedan återvända till krigshelvetet.

MediaNr: P25321

Bakom slutna ögonlock : en berättelse inifrån mörkret

av Brita Oledal

4 vol. (355 s. tryckt punktskrift)

Lantbrukarhustrun Cecilia Monhart drabbas av en näthinneavlossning som kostar henne synen. Under den långa konvalescensen anpassar hon sig mödosamt efter den i grunden förändrade tillvaron och lär sig acceptera det ohjälpliga. Romanen ligger nära författarens egen sjukdomshistoria och hon skildrar insiktsfullt sina slitningar mellan fruktan och förhoppning, bitterhet och resignation.

MediaNr: P27875

I fabrikens skugga : roman

av Toivo Pekkanen

6 vol. (582 s. tryckt punktskrift)

Roman om en finsk arbetarpojkes svåra kamp för tillvaron i en finsk industristad årtiondena efter inbördeskriget (1917-18). Delvis självbiografiskt skildras den svåra upplevelsen på ett balanserat, lidelsefullt och objektivt sätt.

MediaNr: P25086

Karolinens död

av Martin Perne

5 vol. (477 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i en serie, inledd med Orosåren. Historisk roman från 1700-talets Dalsland. Karolinen Oluf Härdig kommer hem till sin gård efter Karl XII:s död. Han utvecklas från arg ung knekt till konservativ gammal bonde.

MediaNr: P25090

Sprickan i muren

av Anthony Price

7 vol. (599 s. tryckt punktskrift)

Spionroman. En student vid King's College i Oxford upptäcks efter sin död ha varit rysk agent med uppdrag att göra karriär inom brittiska statsförvaltningen. Säkerhetsagenten, överste Butler får utreda det komplicerade fallet.

MediaNr: P25129

Snöskredet : översättning av Gertrud Hemmel

av Bill Pronzini

8 vol. (766 s. tryckt punktskrift)

Romanens handling tilldrar sig i ett litet samhälle i en dalgång i USA. Området isoleras av en snölavin. Tre brottslingar råkar vara där, på flykt från ett misslyckat rån.

MediaNr: P27835

Fjärrpatrullen

av Paavo Rintala

5 vol. (468 s. tryckt punktskrift)

Krigsroman som ger en skakande, osminkad bild av krigets vardag. Huvudpers., den unge löjtnant Takala, leder en fjärrpatrull av handplockat folk, till fulländning hemmastadda i konsten att döda, på specialuppdrag i den nordryska vildmarken under fortsättningskrigets slutskede.

MediaNr: P25152

Den ensamme vandrarens drömmerier

av Jean-Jacques Rousseau

4 vol. (368 s. tryckt punktskrift)

Författaren är här en slagen och bruten man som dragit sig bort från världen. Han mediterar över naturen, berättar barndomsminnen och skildrar ett olycksfall han varit med om. Här finns också filosofiska utläggningar. Boken kom ut posthumt 1782. R. 1712-1778.

MediaNr: P25170

En kavaljer från Asperyd : berättelse

av Folke Rudelius

8 vol. (716 s. tryckt punktskrift)

7:e och sista delen i serien inledd med Cecilia Bures friare. Avslutande delen följer yngste Litzow in på 1900-talet och hans erfarenheter från militärlivet.

MediaNr: P25173

Drakula

av Björn Runeborg

4 vol. (318 s. tryckt punktskrift)

En högstadielärare kommer in i en kris, då hans fru lämnar honom och han tvingas ompröva sitt liv. Tid och miljö: Sverige på 1980-talet.

MediaNr: P25183

Den tunga sanden : roman

av Anatolij Rybakov

12 vol. (1120 s. tryckt punktskrift)

En färgstark judisk släktkrönika som inleds år 1909, då berättarens - Boris - föräldrar möts, och avslutas 1945, då Röda Armén besegrat Hitlers trupper. Bl. a. skildras de helvetiska förhållandena i Boris' hemstad under kriget.

MediaNr: P25185

Via dolorosa

av Bo Setterlind

2 vol. (110 s. tryckt punktskrift)

En andaktsbok och ett diktverk. Den vill på ett nytt sätt aktualisera Bibelns vittnesbörd om Herrens sista väg. I en svit dikter och böner ses Jesus lidandesvandring i ett perspektiv som talar direkt till vår tids människor. Utkom första gången 1964. B.S, 1923-1991, poet som även skrivit flera psalmtexter.

MediaNr: P25207

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap

av Mary Ann Shaffer

7 vol. (613 s. tryckt punktskrift)

London 1946. Livet börjar långsamt återrgå till det normala. Författaren Juliet Ashton funderar på sitt nästa bokprojekt. En dag får hon ett brev från en Dawsey Adams på Guernsey. De börjar brevväxla. Han berättar om livet och människorna på ön och om tyskarnas ockupation. Och han berättar om öns speciella läsecirkel: Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap. En berättelse om vänskapen, kärlek och böcker.

MediaNr: P27833

Anima : prosadikter

av Birgitta Trotzig

2 vol. (118 s. tryckt punktskrift)

I dessa prosadikter med religiös underton tar förf. läsaren med till de stora världsstäderna, New York, Paris, Rom, och skildrar livet mitt i sönderfallet och döendet.

MediaNr: P25277

Jaktfalkens ögon : historisk roman

av Sven Viksten

6 vol. (534 s. tryckt punktskrift)

Ett pilgrimsfölje på väg till Olav den heliges grav i Nidaros drar upp genom Hälsingland och Jämtland. En munk leder en blandad skara av sjuka, botgörare m. fl. mot målet. Miljö- och tidsskildringen förefaller trovärdig med seder, byggnadskonst, hushållning o.s.v. Tid: 1300-talets mitt.

MediaNr: P25409

Livs levande

av Anna-Greta Winberg

4 vol. (282 s. tryckt punktskrift)

Kåserier hämtade från författarens spalt i Husmodern. Hon hämtar sitt stoff från vardagslivet, tonen är öm och hon känner för de små, svaga och utstötta. Författaren väjer inte för ämnen som alkoholism, död och ensamhet.

MediaNr: P25417

Facklitteratur

Dada och surrealismen

av Dawn Ades

2 vol. (154 s. tryckt punktskrift)

Presentation av två av de viktigaste rörelserna inom 1900-talets modernistiska konst. Den börjar vid dadaismens födelse 1916 och går fram till den tidiga surrealismen på 1930-talet. Förf. refererar i sin genomgång till 62 konstverk av bl.a. Duchamp, Man Ray, Jean Arp, Picabia, de Chirico, Max Ernst, Miró, Giacometti, Dali och Margitte.

MediaNr: P24343

Möbelstilarna : en handbok i den svenska möbel- och inredningskonstens historia

av Erik Andrén

4 vol. (330 s. tryckt punktskrift)

Sedan länge den klassiska handboken över svensk möbelhistoria. Kronologisk översikt över möbelutvecklingen i Sverige med utblickar till möbelstilars och riktningars ursprungsländer och områden.

MediaNr: P24383

I servicehuset

av Sven O. Bergkvist

29 s. tryckt punktskrift

Om ett handikappat par, som efter många år på institutioner, flyttar in i en egen lägenhet i ett servicehus.

MediaNr: P24321

Hunden vår spegel : reflektioner kring beteende och hantering

av Barbro Carlberg

2 vol. (121 s. tryckt punktskrift)

Handbok som förklarar hundens beteende och visar att människan ofta fungerar på samma sätt. Både hundar och människor är sociala flockvarelser och flera kapitel handlar om det sociala samspelet. Många tips på hur man ska bemöta hundar för att få harmoniska djur. Författaren, erfaren hunddressör och instruktör, arbetar idag som ledarhundskonsulent och hjälper och utbildar synskadade som har ledarhundar.

MediaNr: P27871

Flykten över järnridån : en sann historia

av Hans Christian Cars

5 vol. (428 s. tryckt punktskrift)

Under en studieresa på 60-talet träffar den unge Hans Christian Isolde från Östberlin. De blir förälskade men mellan dem står järnridån som ett hinder och de börjar snart planera en flykt. Han bestämmer sig för att lära sig flyga och på så sätt enlevera sin älskade över muren. En sann historia om kärlek som trotsar gränser och om hur envishet och målmedvetenhet kan övervinna alla hinder.

MediaNr: P27898

Katolska kyrkan i världen av idag

av Lars Cavallin

5 vol. (437 s. tryckt punktskrift)

Lättläst bok om påvedömets historia och den katolska kyrkans situation runt om i världen. Förf. är katolsk kyrkoherde i Visby.

MediaNr: P24468

Mitt Ådalen : en berättelse

av Mauritz Edström

7 vol. (578 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P24643

Shanghai, Shanghai!

av Stig Hansén

7 vol. (606 s. tryckt punktskrift)

Om en stad, dess liv och historia. Förf:a, som tillbringade nästan tre månader i Shanghai hösten 1980, skildrar även vardagssituationer och återger stämningar och intryck från staden. Speciellt intresse ägnas svenskar som arbetat i Shanghai alltsedan Ostindiska Kompaniets dagar.

MediaNr: P24614

Livet kring ett fågelbord

av Bengt Henryson

2 vol. (119 s. tryckt punktskrift)

Beskrivning av de vanligaste fåglarna vid fågelbordet samt tips om utformning, placering och skötsel av fågelbord och holkar.

MediaNr: P24668

Hemmets krukväxter

av Rob Herwig

3 vol. (312 s. tryckt punktskrift)

Förf. ger skötselråd och kulturanvisningar för 200 vanliga och ovanliga krukväxter.

MediaNr: P24723

Jemen är bra! : [reportage]

av Tanja Holm

9 vol. (847 s. tryckt punktskrift)

Jemen, det är landet som romarna kallade Arabia felix - det lyckliga Arabien. Enligt legenden var det också drottningen av Sabas hemland, mytomspunnet för sitt överdåd och sin rikedom. Idag är Jemen Mellanösterns fattigaste land som präglas av djupa inre konflikter - landet står vid randen till ett inbördeskrig. I en samling unika reportage tränger journalisten T.H. bakom tidningsrubrikerna och berättar om ett fascinerande och mångfacetterat land.

MediaNr: P27899

Livet nästa

av Ramona Karlsson

4 vol. (323 s. tryckt punktskrift)

Berättelse ur verkligheten om Ramona Karlsson, som växer upp i en dysfunktionell familj med missbruk och övergrepp. Hon utvecklar olika psykiska problem med bland annat självskadebeteende och ätstörningar, som till sist sätter stopp för hennes lovande karriär som handbollsspelare. Först många år senare börjar hon få bättre kontroll över sitt liv och har en son som ger henne kraft. Allt kan bli bättre, även om man lever med en svår sjukdom.

MediaNr: P27842

Arkipelagos : grekiska öar

av Bertil Kumlien

4 vol. (328 s. tryckt punktskrift)

Tio grekiska öar, från Lesbos i norr till Kreta i söder, ägnas var sitt kapitel.

MediaNr: P25052

Dinosaurier

av David Lambert

5 vol. (406 s. tryckt punktskrift)

En förteckning med kortfattade beskrivningar över alla kända dinosauriesläkten. Kräver en del förkunskaper i biologi.

MediaNr: P24820

Fången i sin övertygelse : minnen från ett liv tillsammans med en god kommunist

av Jo Langer

8 vol. (778 s. tryckt punktskrift)

Jo Langer, numera bosatt i Sverige, är hustru till Oskar Langer, en av de dömda i samband med Slansky-processen i Tjeckoslovakien i början av 1950-talet. Om hennes vuxna liv med korta återblickar i barndomen.

MediaNr: P24821

Burma : (Myanmar) : en resa i tiden

av Bertil Lintner

3 vol. (265 s. tryckt punktskrift)

En behändig och välskriven guide om Burma, eller Myanmar som landet också kallas. Här samsas praktisk information för resenären med landsfakta, kultur och natur samt ett långt avsnitt om buddhismen som är ständigt närvarande i det Burmesiska vardagslivet. Dessutom ger författarna en historisk överblick och ger sin syn på det, till synes, allt öppnare Burmas utveckling. Boken är skriven av Sven-Olof Einarsson och journalisten Bertil Lintner.

MediaNr: P27869

Mitt livs väg-

av Ernst Lundberg

7 vol. (708 s. tryckt punktskrift)

Förf. till bl.a. Fjordarnas folk skildrar sitt liv. Född 1901 och uppvuxen i Småland lämnar han 14 år gammal prästhemmet. Han arbetar som trädgårdselev på olika platser i Sverige. Skildringen förs fram till den tid då förf. och hans hustru försörjer sig på trädgårdsodling i Bohuslän.

MediaNr: P24894

Konvojfärd : en svensk sjömans upplevelser i världskrigets slagskugga

av John Magnusson

6 vol. (550 s. tryckt punktskrift)

Förf. lockas av krigstillägg att söka sig till konvojfarten mellan USA och Europa. Under en resa blir fartyget uppbringat och besättningen förs till tyskt fångläger. Boken innehåller mycken dramatik från en del av 2:a världskriget som mindre ofta uppmärksammats i Sverige.

MediaNr: P24948

Islandshästen : gudarnas häst

av Sigurður A. Magnússon

2 vol. (160 s. tryckt punktskrift)

På Island har hästen i alla tider spelat en mycket stor roll. Här ges en genomgång av dess mytologiska och historiska betydelse samt en överblick över hästens utveckling fram till våra dagar.

MediaNr: P24950

Marx i ett band

av Karl Marx

11 vol. (1044 s. tryckt punktskrift)

Urvalet spänner över hela Marx, d.v.s. från ungdomsverken med början i "De ekonomisk-filosofiska manuskripten" 1844 och avslutning i "Kapitalet III" utgiven postumt 1894.

MediaNr: P24938

Förlåta och bevara sitt hjärta

av Margareta Melin

77 s. tryckt punktskrift

Om vikten av förlåtelse handlar denna bok av författaren och poeten Maria Melin. Förlåtelsen är viktig inte minst för den som förlåter, eftersom den ger möjlighet att lägga det gamla bakom sig och gå vidare utan att låta känslor av vrede och förödmjukelse, hat och hämnd deformera ens personlighet och förstöra ens framtida liv. Boken är skriven ur ett kristet perspektiv och hänvisar bland annat till Jesu ord om att älska sina fiender.

MediaNr: P27897

Don Quijano de la carretera

av Richard Musman

3 vol. (268 s. tryckt punktskrift)

Don Quijano är fången i detektivromanens värld. Han genomskådar inbillade förklädnader och inbillade skurkstreck. Hans äventyr är dråpliga. Spansk novell med förkl. och ordlista för årskurs 2.

MediaNr: P24992

Den farliga hjälpen : den ryska truppförläggningen i Sverige 1743-44

av Anders Persson

6 vol. (422 s. tryckt punktskrift)

Under 10 månader 1743-44 var 12.000 man ryska trupper förlagda i Sverige - tillkallade av den svenska adeln till skydd mot befarade bonderesningar. Men de kom att fungera som en ockupationsarmé.

MediaNr: P25093

Jag minns-

av Eleanor Roosevelt

12 vol. (1086 s. tryckt punktskrift)

E. R., 1884-1962, socialpolitiker, var hustru till den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt. Memoarerna börjar 1921, då mannen var guvernör i staten New York, och slutar med hans död 1945. Under denna tid hade E. R. egna betydande uppdrag och gjorde många resor.

MediaNr: P25164

Garbo - den gudomliga

av Frederick Sands

5 vol. (406 s. tryckt punktskrift)

En helhetsbild av Greta Garbos liv. Om barnet, skådespelerskan, stjärnan, livet i Hollywood och New York, om män, pengar m. m. Bland filmerna Gösta Berlings saga, Anna Karenina, Christina, Kameliadamen. G. G, 1905-.

MediaNr: P25198

Djupt nere i mörkret : den sanna berättelsen om 33 män instängda i en gruva i Chile - och miraklet som räddade dem

av Héctor Tobar

11 vol. (905 s. tryckt punktskrift)

Den 5 augusti 2010 rasar gruvan San José utanför Copiapó i Chile. Trettiotre arbetare stängs in cirka sju kilometer in i gruvgångarna, ungefär sjuhundra meter under markytan. Hela världen kan följa det komplicerade räddningsarbetet. Efter sextionio dygn är dramat över men männen och deras familjer är förändrade för evigt. Journalisten Héctor Tobar har intervjuat alla de trettiotre männen.

MediaNr: P27882

The baking revolution : vegan cakes, gluten free cookies, raw treats

av Renée Voltaire

2 vol. (132 s. tryckt punktskrift)

Recept på mer än sjuttio glutenfria och veganska bakverk och desserter skapade av Renée Voltaire. Allt från raw biscotti till Matcha cheesecake, mangopannacotta och kokoskola. Det finns recept på kakor, tårtor, mousse, glass, godis med mera. Alla recept är fria från mjölk, socker och vete. Hon listar även olika ingredienser man kan använda och vad man kan behöva för verktyg och utrustning när man bakar.

MediaNr: P27713

Den uppgående solen

av Arthur Zich

6 vol. (444 s. tryckt punktskrift)

Om Japans inledande framgångar under 2:a världskriget. Skildringen förs fram till vändpunkten, hangarfartygsslaget vid Midway. Bakgrunden till anfallet mot USA beskrivs, liksom planläggningen för överraskningsoperationen mot Pearl Harbor och de fortsatta striderna till lands och sjöss.

MediaNr: P25373

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Dagens Harri

av Susanna Alakoski

3 vol. (235 s. tryckt punktskrift)

Tiia bor i Ystad med sin pappa Olli som kommer från Finland. Han får vara både mamma och pappa i ett. Mamma dog i en motorcykelolycka för några år sedan. Tiia går i klass fyra i Östra skolan tillsammans med sin bästa kompis Peggi. Där går också Elvina som har blivit smal som en sticka sedan hennes föräldrar skilde sig, och Lovisa som envisas med sprutparfymer och hårspray trots att Tiia är allergisk och får nysattacker.

MediaNr: P27763

Hej Kungen!

av Susanna Alakoski

3 vol. (287 s. tryckt punktskrift)

Ystad ska få besök av kungaparet. Eleverna i årskurs fem får skriva förslag till kommunen om vad stadsbesöket ska innehålla. Fröken Bodil Brenner är uppskruvad. Hon tror att kungaparet vill besöka industrier och liknande. Men Tiia och kompisarna är säkra på att Kungen vill träffa Peggis mamma, som är kallskänka och de gamla tanterna som Tiias pappa ser till. De måste också se tvättstugorna i Fridhemsområdet. Succén är given.

MediaNr: P27766

Du ska inte tro att du är nåt-

av Leif Esper Andersen

30 s. tryckt punktskrift

Per kommer från storstaden till en liten landsortsstad. Han mobbas av kamraterna i klass 7, klarar det inte utan går under.

MediaNr: P24367

Häng på!

av Roland Andreasson

50 s. tryckt punktskrift

Eje, 15 år, är en duktig idrottskille. Han står inför valet att stanna i hemmaklubben eller gå över till en storklubb, där han får bättre träningsmöjligheter och andra framtidsutsikter.

MediaNr: P24382

I krigets skugga

av Torsten Bengtsson

2 vol. (115 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Ett regn av bomber. 15-årige Hans från Tyskland kom till Sverige som krigsbarn under andra världskriget. När kriget är över fortsätter han att plågas av mardrömmar och hemlängtan. I skolan blir Hans kallad nazist och tjuv av de svenska barnen. Det finns de i byn som hatar honom bara för att han är tysk. Men fosterfamiljens dotter visar något annat och han får framgångar i fotbollslaget. Lättläst bok.

MediaNr: P27606

Millan och det där med kyssar

av Milena Bergquist

3 vol. (284 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien som börjar med Millans äventyr. Millan har blivit tretton år. Förutom de tidigare husdjuren, en kanin och två undulater, har hon nu även en hund - en stor labrador. Och så har Millan fått rida på Zita, en häst på ridskolan. Nu har hon också börjat fundera på det här med kärlek. Tillsammans med sin bästis Katarina bjuder hon hem ett par killar för att få veta hur det är att kyssas.

MediaNr: P27728

Mary och Vargnos

av Ann Blades

40 s. tryckt punktskrift

Mary och hennes familj lever ett nybyggarliv i norra Canada. Hon hittar en valp som efter hårt motstånd från Marys far till slut får stanna hos Mary.

MediaNr: P24399

Prinsessan som inte tyckte om prinsar

av Alice Brière-Haquet

26 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

En vacker prinsessa lever i ett lugnt och stilla kungarike. Hon har det riktigt bra, men en dag tycker hennes pappa att det är dags för henne att gifta sig. Han kallar till sig prinsar från jordens alla hörn, men prinsessan tycker inte om någon av dem. De är bråkiga och buffliga och hon blir inte alls kär. Till sist ber pappa kungen den vackra fen att komma och hjälpa dem. Och då händer något som ingen väntade sig ....

MediaNr: P27759

Gudarna

av Elin Cullhed

5 vol. (449 s. tryckt punktskrift)

Bita, Lilly och Jane, även kallad Janne, är sexton år och bor i Tierp. De är starka och utagerande men samtidigt vilsna. Lilly är tillsammans med skolans guldgosse. När det visar sig att han slår henne bestämmer sig Bita och Janne för att gripa in. Problemen hopar sig. De tre ungdomarna måste hämnas. Tillsammans ska de gå emot Tierp, vuxenvärlden och alla sviniga killar.

MediaNr: P27834

London Eye-mysteriet

av Siobhan Dowd

5 vol. (474 s. tryckt punktskrift)

Salim åker upp i London Eye på egen hand klockan 11:32 måndagen den 24 maj. Gondolen landar åter på marken klockan 12:02 samma dag, men Salim är inte kvar ombord. Salims kusiner, trettonårige Ted och hans äldre syster Kat, försöker tillsammans hitta Salim innan det är för sent. Ted har Aspergers syndrom och ett imponerande intresse för väderfenomen vilket visar sig vara avgörande för att de ska kunna lösa mysteriet. Ungdomsdeckare.

MediaNr: P27809

En planet i mitt huvud

av Sally Gardner

4 vol. (321 s. tryckt punktskrift)

I ett alternativt 1950-tals Storbritannien bor den dyslektiske Standish Treadwell i zon sju tillsammans med andra icke-önskvärda. Alla lever i skräck under Motherlands brutala regim. Standishs bästa vän, barnbarnet Hector, är försvunnen. Men Standish ser på världen med andra ögon än de flesta. Det är upp till honom, farfar, och en liten skara rebeller att sätta sig upp mot regimen.

MediaNr: P27545

Pilot saknas

av Leif Hamre

3 vol. (272 s. tryckt punktskrift)

Tre tonåringar är uppe i ett litet flygplan och måste själva klara av landningen. En psykologisk skildring av vad som händer mellan ungdomar som svävar i akut livsfara.

MediaNr: P24607

Den blodröda manteln

av Bo R. Holmberg

2 vol. (212 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Hittebarnet som börjar med Ficktjuvens vän. Vendor har tagit herraväldet över staden och kört bort tiggarna. Örn anställs av honom för att rensa ut brottslingarna. De som stöder Vendor får vara kvar. Måns och Grels, Örns bröder, vill störta Vendor från makten och befria staden. Men saker och ting går inte riktigt som beräknat.

MediaNr: P27780

Avgång 9:42 till nya livet

av Sara Kadefors

3 vol. (272 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien om Billie. När Billie kommer till fosterhemmet i Bokarp förstår hon inte ens att de är framme - så litet är samhället. I huset bor en kall mamma, en överhurtig pappa och två barn som beter sig underligt. Billie är inte typen som deppar eller ger upp. I stället bestämmer hon sig för att passa in, vilket lyckas bra. Men snart inser Billie att människorna i Bokarp bär på hemligheter och har obegripliga konflikter.

MediaNr: P27619

Morbror Adolf går till botten

av Allan Rune Pettersson

86 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Leta rätt på morbror Adolf. Morbror Adolf köper dykardräkt och utforskar havsdjupen. Petter blir kapten på en ubåt och reder upp besvärliga situationer.

MediaNr: P25114

Morbror Adolf på månen

av Allan Rune Pettersson

2 vol. (121 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien som börjar med Leta rätt på morbror Adolf. Här gör morbror Adolf förberedelser för att resa till månen. Väl där tappar han all kontakt med jorden och hans vänner måste rycka in för att hjälpa honom att komma hem.

MediaNr: P25115

Singers melodi

av Vanna Rosenberg

98 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En natt när havet ligger alldeles månblankt, förs ett litet sjölejonbarn bort från sin mamma och pappa. Det lilla sjölejonet kommer till ett resande cirkussällskap. Eftersom hans sång är så vacker får han namnet Singer. Singer växer upp på cirkusen tillsammans med pojken Manfred, trollerikaninerna och alla de andra. Men trots att han har det bra, saknar Singer något och hans längtan växer sig allt större med åren.

MediaNr: P27756

Solsken på natten

av Marilyn Sachs

3 vol. (231 s. tryckt punktskrift)

Nicole bor i en liten fransk stad under tyska ockupationen under 2:a världskriget. Hon får reda på att hon är judinna och så småningom söker hon skydd hos en lärarinna, när familjen hämtas av tyskarna.

MediaNr: P25191

Kulla-Gulla

av Martha Sandwall-Bergström

4 vol. (403 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Kulla-Gulla på Blomgården. Gulla kommer till det fattiga Kulla-torpet som hjälpehjon. Torparfolket Karlberg har många barn, och eftersom hustrun är sjuklig, måste Gulla ta hand om barnen och hemmet.

MediaNr: P27612

Jagad

av Maggie Stiefvater

4 vol. (400 s. tryckt punktskrift)

Del två i serien Spirit animals som börjar med Vild. Berättelsen utspelar sig i riket Erdas där vissa barn från 11 års ålder kan få ett andedjur, vars egenskaper de ska lära sig att bemästra. Djuret kan tatueras på deras arm och släppas fri vid behov. Tillsammans ska barnen från olika delar av riket bekämpa mörka makter. I denna bok fortsätter jakten på en talisman, barnen går igenom svåra strider och förtroenden prövas.

MediaNr: P27804

Mördarens apa

av Jakob Wegelius

10 vol. (917 s. tryckt punktskrift)

Människogorillan Sally Jones och hennes vän Henry Koskela, kallad Chiefen, befinner sig i Lissabon. Där tar de diverse jobb i hamnen och till sjöss. Efter ett mystiskt smugglingsjobb hittas en man vid namn Alphonse Morro mördad. Chiefen blir falskt anklagad för mordet och fängslas. Sally gör nu allt för att rentvå Chiefens namn. Hon får farliga makter mot sig och kampen blir svår. Fristående fortsättning på prisbelönta Legenden om Sally Jones.

MediaNr: P27828

Facklitteratur

Insekter som bildar samhällen

av Sune Bengts

76 s. tryckt punktskrift

Om hur getingar, bin, myror och humlor bygger sina samhällen. Om olika uppgifter, som invånarna har, och om hur instinkten styr deras liv.

MediaNr: P24328

Solens och majsens barn - livet i en by i Mexiko

av Maith Håkansson

48 s. tryckt punktskrift

Här skildras objektivt och osentimentalt den kärva verkligheten för en mexikansk indianfamilj av idag. Sist i boken en faktaruta, som tar upp indianernas historia.

MediaNr: P24687

Specialproduktioner

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Vem är kär i Abel Svensson?

av Ebba Berg

18 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Abel är en finurlig pojke som funderar över kärlek. Själv är han kär i två flickor och en pojke. Storasyster är kär i en popstjärna som inte ens vet vem hon är. Men finns det någon som är kär i Abel? Förutom mamma. För att få reda på det delar Abel ut lappar till alla klasskamrater i Lyckeskolan. Punktskriftsbok för lästräning. Med inläsning efter punktskriftsboken i två läshastigheter.

MediaNr: P27418

Mimmi och valpen

av Ann Gomér

32 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Mimmi bor i ett hus med sina föräldrar. En dag får de en ny granne. Det är en farbror som har en söt hundvalp. Mimmi tycker att farbrorn inte verkar vara snäll mot hunden: han låter den vara bunden utomhus hela natten! Det visar sig att farbrorn inte mår så bra och Mimmi får en chans att hjälpa till. Lättläst bok med korta meningar. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter.

MediaNr: P27521

Guldskatten

av Suzanne Mortensen

17 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Tim och Tove leker med hunden Ludde i parken. De kastar pinnar som hunden hämtar. Så kommer Ludde plötsligt med en påse i munnen. Påsen är full av smycken. Stöldgods! Tim och Tove blir detektiver och samarbetar med polisen för att få fast tjuvarna. Med inläsning efter punktskriftsboken i 3 läshastigheter.

MediaNr: P27462