Nya punktskriftsböcker april 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 94 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Hovlyckan en vändekåpa

av Louise Adelswärd

8 vol. (776 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman från det svenska hovet på Karl XII:s tid vid sekelskiftet 1700. Såväl politiska intriger som romantiska episoder skildras.

MediaNr: P24344

Grevefejden : historisk roman

av Carl August Cederborg

15 vol. (1431 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie. Historisk roman från Gustav Vasas tid, om det danska inbördeskriget som följde på Fredrik I:s död. Sverige var i högsta grad inblandat för att undvika att Kristian II skulle bli dansk kung igen. Livfull tidsskildring.

MediaNr: P25323

Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår

av Elena Ferrante

Bok 1: 9 vol. (858 s. tryckt punktskrift)

Den första boken av fyra om Lila Cerrullo och Elena Greco. Berättelsen börjar när de båda kvinnorna hunnit bli 66 år och Lila försvunnit spårlöst. Lilas son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena som nu är bosatt i Norditalien. Men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra på länge. Som ett försök att rädda Lila undan glömskan och i hopp om att få möta henne igen, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppväxt och liv.

MediaNr: P27931

Mandomsprov

av Joanne Greenberg

7 vol. (664 s. tryckt punktskrift)

Novellsamling. Tema: samspelet mellan människor. En av novellerna tar upp de dövas problem, titelnovellen handlar om svårigheter vid övergången till vuxenliv.

MediaNr: P24566

Bort, bort

av Anjum Hasan

10 vol. (862 s. tryckt punktskrift)

Roman från det moderna Indien om en ung kvinnas sökande efter mening med livet. 25-åriga Sophie Das flyttar till storstaden Bangalor, men trots en hektisk tillvaro med fester och rockkonserter känner hon sig allt mer främmande inför jakten på pengar och framgång. Hon återvänder till hembyn, men har svårt att anpassa sig även där med en Hamlet-citerande far, en religiös mor och en lillasysyster som alltmer hamnar i onåd.

MediaNr: P27888

Hästar, hästar... : antologi

2 vol. (154 s. tryckt punktskrift)

10 korta avsnitt ur några av hästvärldens bästa böcker. Mest ur ungdomsböcker men även ett bidrag av Lo-Johanson.

MediaNr: P25492

Ashton och Anjuli : första delen av romansviten Dalen bortom bergen

av Mary Margaret Kaye

8 vol. (802 s. tryckt punktskrift)

Ashton, född i Indien av engelska föräldrar, som dör tidigt, skiljs under sepoysupproret från de sina och uppfostras av sin indiska barnsköterska som hennes egen son. När hon dör får han veta sin rätta identitet, utbildas i England och återvänder till Indien som officer. Anjuli, indisk prinsessa, har träffat Ashton först som barn och sedan som vuxen. Miljö: det koloniala Indien 1800-talets mitt.

MediaNr: P25017

Ellen : en roman om livet, kärleken och demens

av Christina Kellberg

6 vol. (526 s. tryckt punktskrift)

Nils och Ellen träffas 1945, erövrar folkhemmets moderniteter, får dottern Birgitta och ser fram mot en ålderdom tillsammans. Men när Nils dör börjar Ellen sakta förtvina, bli förvirrad och glömma saker. För att Birgitta ska försöka förstå mammans sjukdom noterar hon hur den fortskrider. Finstämd skildring av vad som händer när alzheimer tar över en människas liv men hur kärleken och livet vinner över sjukdomen.

MediaNr: P27860

Det är mycket man måste

av Alice Lyttkens

4 vol. (334 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i en trilogi inledd med Det är inte sant. Romanserie om Ann Ranmark, advokat. Hennes problem i yrkes- och familjeliv bildar underlag för handlingen. Tid och plats: 1930-talets Stockholm.

MediaNr: P24924

Den vita lejoninnan : [en Kurt Wallander-roman]

av Henning Mankell

15 vol. (1394 s. tryckt punktskrift)

Fredagen den 24 april 1992 försvinner fastighetsmäklaren Louise Åkerblom spårlöst från sitt hem i Ystad. Hon hittas senare brutalt mördad. Samtidigt planerar en grupp fanatiska boer ett attentat i Sydafrika. Deras förberedelser sker bl.a. i södra Sverige. Kriminalkomissarie Kurt Wallander skönjer ett samband mellan mordet och terroristgruppen. Det blir en komplicerad utredning.

MediaNr: P27864

Frihet

av Hilary Mantel

8 vol. (674 s. tryckt punktskrift)

Första delen i en trilogi om franska revolutionen. Tre unga män från landsorten blev centralgestalter i den franska revolutionen. Författaren skildrar deras liv, från barndomen genom deras politiska engagemang i Paris. Danton och Robespierre var båda jurister. Desmoulins var journalist och skrev pamfletter. Revolutionen skildras här fram till 1794. Det engelska originalet omfattar alla tre delar i en bok med titeln A place of greater safety.

MediaNr: P27896

Kvinnan som gick i solskenet : [mer om Damernas detektivbyrå]

av Alexander McCall Smith

6 vol. (564 s. tryckt punktskrift)

Del 16, fristående, i serien som inleds med Damernas detektivbyrå. Affärerna går trögt på Damernas detektivbyrå. Grace Makutsi övertalar Precious Ramotswe att ta semester, hennes första någonsin! Mma Ramotswe ger sig motvilligt iväg. Oron får övertaget när hon får veta att Mma Makutsi har tagit sig an ett nytt och komplicerat fall. En ansedd hjälte från Botswana får sitt goda rykte ifrågasatt efter sin död och nu vill systern rentvå hans namn.

MediaNr: P27915

Jag är här : essäer

av Czeslaw Milosz

5 vol. (454 s. tryckt punktskrift)

Nobelpristagarens (1980) essäsamling utmärks av ett enkelt skönt språk, stor lärdom och originella tankar. Spännvidden är stor. Några av de bästa och mest lättillgängliga essäerna handlar om litteratur: amerikanske lyrikern Robinson Jeffers, polska diktaren Stanislaw Witkiewitcz m.fl..

MediaNr: P24973

Isbergets undervattensdel

av Christine Nöstlinger

6 vol. (522 s. tryckt punktskrift)

Roman om en familj i Wien på 1970-talet. Morfar, mor, son representerar varsin tid; morfar deltog i 2:a världskriget. Titelns "isberg" syftar på en tilltagande kärlekslöshet i en materialistisk tid.

MediaNr: P25549

I mörko lande

av Brita Oledal

6 vol. (542 s. tryckt punktskrift)

Del 2, sista, i serien inledd med Bakom slutna ögonlock. Förf., värmländsk lantbrukarhustru, beskriver genom sitt alter ego Cecilia Monhart hur hon efter en serie fruktlösa operationer mot näthinneavlossning måste acceptera att hon blivit blind. Efter en lång vinter på sjukhus börjar hennes nya kamp - att försöka klara alla vardagens bestyr utan att kunna se.

MediaNr: P27879

"Där låg ett skimmer-" : en sannsaga från Gustav III:s hov

av Rune Pär Olofsson

6 vol. (590 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman om Gustav III och hans hov 1775. Romanen handlar om kungens problem att ge Sverige en tronarvinge. Berättelsen är tragikomisk.

MediaNr: P25559

Botten upp : Gits Olssons bästa kåserier

av Gits Olsson

2 vol. (202 s. tryckt punktskrift)

32 kåserier om Medelsvenssons göranden och låtanden. Förf. är bl. a. kåsör i Svenska Dagbladet.

MediaNr: P25568

En syster i mitt hus : en roman

av Linda Olsson

4 vol. (381 s. tryckt punktskrift)

En bok om två systrar vars liv har formats av den barndom de delat och ändå inte delat alls. Maria och Emma har inte setts sedan deras mamma begravdes. Nu har det gått två år och Emma kommer på besök till Maria i hennes hus i Spanien. Till en början känns deras samvaro ansträngd och obekväm och Maria upplever att Emma inkräktar på hennes liv. Men så småningom djupnar samtalen och minnena från barndomen kommer ifatt dem.

MediaNr: P27944

En ormtjusarinna i Krokom och hundra andra limerickar

av Yngve Orrmell

72 s. tryckt punktskrift

101 limerickar av rumsren karaktär. Boken inleds med kort orientering i limerickens underbara värld, samt avslutas med en ordlista där ett antal av de mer exotiska ortsnamnen och uttrycken förklaras.

MediaNr: P25574

Molnet i krokodilskinnsväskan : dikter

av Peter Ortman

76 s. tryckt punktskrift

Till stor del motiv från de utslagnas miljö i Stockholm. En bellmansk värld i modern tappning. P. O., 1939-.

MediaNr: P25575

Johnny Panic och drömbibeln : noveller och annan prosa

av Sylvia Plath

8 vol. (710 s. tryckt punktskrift)

Ett urval noveller, tidskriftsartiklar och dagboksanteckningar utgivna av förf:s man, Ted Hughes.

MediaNr: P25121

Holger Litzows barndom

av Folke Rudelius

6 vol. (538 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien inledd med Cecilia Bures friare. Den historiska krönikan om släkten Litzow har kommit fram till andra hälften av 1800-talet. Vi får följa den unge Holgers barndom och ungdom i högreståndsmiljö.

MediaNr: P25177

Sagor från Blåbärsberget

4 vol. (324 s. tryckt punktskrift)

Sagor för förskola och lågstadium i skolan. 26 sagor, valda för uppläsning i radions julkalender och hämtade från olika länder.

MediaNr: P25507

Visning pågår

av Sofie Sarenbrant

9 vol. (802 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om kriminalpolisen Emma Sköld. Morgonen efter visningen av familjen Göranssons villa i Bromma hittas pappan död av sexåriga dottern Astrid. Inget tyder på inbrott och mordvapnet är familjens egen kökskniv. Emma Sköld misstänker mannens hustru för mordet. Men Astrid har sett en främling i huset på natten. Sedan sker fler mord i samband med husvisningar. Emma utreder vad som pågår i villaområdet och försöker hitta samband mellan offren.

MediaNr: P27941

En prinsessa i Berlin

av Arthur R. G. Solmssen

12 vol. (1089 s. tryckt punktskrift)

Färgstark roman från 1920-talets Berlin. En ung krigsskadad amerikansk konstnär får vänner i olika kretsar, bl. a. i en rik judisk bankirdynasti, en preussisk officersfamilj och i slumkvarteren.

MediaNr: P25419

Stjärnskaparen

av Olaf Stapledon

9 vol. (757 s. tryckt punktskrift)

En sällsam resa genom tiden och rummet, utg. 1937 och betraktad som sf:s storslagnaste vision genom tiderna. Förf. skildrar universums och livets historia, i både vårt och andra världsallt.

MediaNr: P25433

Så här kan det kännas-

14 s. tryckt punktskrift

Boken har skrivits av utvecklingsstörda och deras ledare. Enkelt och rakt har de berättat om hur det kan kännas att få flytta från ett hem till ett annat. Lättläst.

MediaNr: P25391

Dit du går

av Margit Söderholm

7 vol. (652 s. tryckt punktskrift)

Under 2:a världskriget sänds den unga norskan Eva på spionuppdrag - som lärarinna - till ett barnevakueringsläger. På platsen är en tysk styrka förlagd för bevakning av en sprängämnesfabrik. En kärlekshistoria utspelas mellan Eva och den tyske befälhavaren.

MediaNr: P25236

Turkanarapporten

av Christian Unge

10 vol. (902 s. tryckt punktskrift)

Första boken i serien om kirurgen Martin Roeykens. Martin flyr sitt havererade äktenskap och börjar arbeta för Läkare utan gränser i Kenya. Han förälskar sig i antropologen Nadine Zaoui, som berättar om ett experiment på 1980-talet när man testade vaccin mot denguefeber vid Turkanasjön. De som fick vaccinet utvecklade allvarliga neurologiska symptom. När Nadine kidnappas inser Martin att sanningen om experimentet fortfarande är farlig.

MediaNr: P27902

Christina : en roman om Carl von Linnés mor

av Ingrid Wallerström

6 vol. (582 s. tryckt punktskrift)

Dokumentärroman som främst ger en konkret skildring av Linnés uppväxtmiljö: prästgården i Stenbrohult. Vidare glimtar av den unge L:s akademiska karriär. God personskildring. Tid: tidigt 1700-tal.

MediaNr: P25353

Ficktjuven

av Sarah Waters

18 vol. (1699 s. tryckt punktskrift)

Året är 1862. 17-åriga Susan Trinder växer upp hos en skrupelfri änglamakerska och hennes familj i Londons slum. På ett gods sju mil därifrån lever den lika gamla Maud Lilly. Djävulska planer smids för att komma åt hennes förmögenhet. De båda unga kvinnorna luras in i dessa planer, och snart har en karusell av intriger, svek och spel med livet som insats satts igång. Spänning och underhållning i "dickensk" anda.

MediaNr: P27895

Bror min och jag och andra noveller

av Anna Westberg

2 vol. (174 s. tryckt punktskrift)

Noveller om "vanliga" människor och om deras beroende av varandra. Vardagsrealism med poetiskt skimmer.

MediaNr: P25376

Blodspengar

av Arden Winch

8 vol. (769 s. tryckt punktskrift)

Engelsk thriller. Prins Rupert av Balmoral, 11 år, kidnappas, en lösensumma på 1 milj. pund och fri lejd krävs. Polisens antiterrorist-rotel och underrättelsetjänsten kopplas in.

MediaNr: P25420

Bortom gryningen

av Barbara Winckelmann

9 vol. (792 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Din vredes dag. 1780-talets Helsingfors är Anjalaförbundets och de politiska stämplingarnas tid. Ulrika och Anders Jägerhorn får ta de fulla konsekvenserna av att bakom Gustav III:s rygg ha vågat dryfta ett självständigt Finland. Ännu mer skyddslöst är tjänstehjonens liv och pigan Karin får under några mardrömsliknande veckor sitta på stockhuset som oskyldigt anklagad.

MediaNr: P25422

Under höstens stjärnor : dikter i urval 1970-1980

av Maria Wine

3 vol. (206 s. tryckt punktskrift)

Ett urval dikter ur samlingarna Djurkrets (1971), Vredens och kärlekens land (1973), Nattlandia (1975), Svårmodets mod (1977) och Lövsus i moll (1979). Dikter om vardagen, svårmodet, kärleken och glädjen.

MediaNr: P25428

Århundradets kärlekskrig : [punktroman]

av Ebba Witt-Brattström

3 vol. (191 s. tryckt punktskrift)

Ett äktenskapligt haveri i jämställdhetens förljugna paradis: brutalt, naket, ömkligt och sorgligt. Två röster: en kvinna och en man som levt tillsammans ett halvt liv. Genom orden hörs de sista bultande hjärtslagen i en gemensam tillvaro. Det som en gång var stor kärlek har vänts till en långdragen kamp. Punktroman influerad av Märta Tikkanens klassiker Århundradets kärlekssaga från 1978.

MediaNr: P27889

Facklitteratur

Den mörka och okända historien : vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet

10 vol. (953 s. tryckt punktskrift)

Regeringens vitbok kring övergrepp och kränkningar av romer i Sverige under 1900-talet. Boken tar upp frågor som kartläggning av romer, steriliseringar och omhändertagande av barn, inreseförbud och reglerad invandring samt romers tillgång till bostad, utbildning och arbete. Tanken är att vitboken ska vara en utgångspunkt för att stärka arbetet med romers mänskliga rättigheter.

MediaNr: P27601

Distansmöten : [effektivitet, tillgänglighet & kreativitet]

av Ulrika Eklund

3 vol. (231 s. tryckt punktskrift)

Boken ger verktyg för att förbereda, genomföra, leda och följa upp effektiva distansmöten. Möten som tar tillvara resurserna hos mötesdeltagarna och leder till tydliga resultat. Samtidigt bidrar boken med kunskap och perspektiv på tekniska lösningar och på säkerhet vid möten på nätet. Syftet med boken är att ge idéer och ny energi till ett ständigt förbättringsarbete i alla möten och särskilt i de på distans.

MediaNr: P27800

De aromatiska örterna : kryddande, doftande, läkande : historia - kryddgårdensplanering - jordberedning - odlingsbeskrivning - vård - förmering - skörd - torkning - förvaring

av Roy Genders

6 vol. (558 s. tryckt punktskrift)

Faktaspäckad framställning om aromatiska örter som kan vara kryddande, doftande och läkande. Författaren gör en allmän genomgång av kryddväxtodling och örternas användningsområden - historia, kryddgårdens planering, jordberedning, odlingsbeskrivning, vård, förmering, skörd, torkning och förvaring. Även en förteckning av hundra hälsoörter, deras odling och användning.

MediaNr: P24534

Smör : kärna, bryna, baka

av Johan Hedberg

4 vol. (335 s. tryckt punktskrift)

Här lär du dig att göra ditt eget smör och får tips om en rad ovanliga sätt att använda det. Syrat, brynt och klarat smör har sin funktion i köket i både maträtter och bakverk. Boken innehåller ett 70-tal recept samt fakta om smör och intervjuer med några av Sveriges smörhantverkare. Författaren är matbloggare.

MediaNr: P27843

Kommunikation och information : en bok om människans förmåga att tala, tänka och förstå

av Peder Hård af Segerstad

12 vol. (1106 s. tryckt punktskrift)

Människans naturliga språk är det mest mångsidiga kommunikationssystem vi känner till. Författaren, docent i sociologi, diskuterar framväxten av den tänkande och talande människan, men även språkets förhållande till verkligheten och dess betydelse för vår förmåga att orientera oss i vår omvärld. En grundläggande tanke är att modern informations- och kommunikationsteknik utgör vår tids viktigaste infrastruktur.

MediaNr: P27807

Bisarra britter

av Knut Hæger

5 vol. (474 s. tryckt punktskrift)

Förf. har förutom en ansenlig kunskap om England ett särskilt intresse för bisarra fakta och egendomliga existenser. I åtta essäer, berättar han bl.a. om Samuel Pepys, William Pitt d.ä., det ruskiga London och Oxford.

MediaNr: P24592

Indiansk tragedi

6 vol. (594 s. tryckt punktskrift)

Tolv indiankännare, bland dessa Helmer Linderholm och Yvonne Svenström, medverkar i denna samlingsvolym som bl. a. belyser olika aspekter på de vitas försök att utrota indianerna.

MediaNr: P25493

Jordens folk. Australien, Nya Guinea

Australien, Nya Guinea: 4 vol. (392 s. tryckt punktskrift)

Australiens olika delar och tidsepoker, olika kulturer, levnadsätt, utdöda stammar, bergsfolk, huvudjägare, olika produktionssätt m.m. behandlas kunnigt, informativt och lättläst. Dessutom behandlas Nya Guineas bergsfolk och det övriga Melanesiens urinnevånare.

MediaNr: P25603

Jordens folk. Oceanien, Nya Zeeland

Oceanien, Nya Zeeland: 5 vol. (434 s. tryckt punktskrift)

I denna del om Söderhavet tas öarnas folkvandringsströmmar och befolkningstillhörighet upp, något som länge fascinerat forskare. Bl. a. skriver Thor Heyerdahl om kulturspridningen och diffusionsteorin (t. ex. invandringen till Sydamerika) samt Bengt Danielsson om folket på Tahiti. Påskön, Juan Fernandez, Tonga- och Samoaöarna, Pitcairn, Nauru, Karolinerna och Marshallöarna är andra ögrupper som behandlas.

MediaNr: P25610

Friskvård genom kost

av Ulf Karlströmer

3 vol. (292 s. tryckt punktskrift)

Förf., läkare och friskvårdspionjär, koncentrerar sig huvudsakligen på kostfrågor med hjälp av kostexperter. Kortfattad elementär näringslära. Praktiska råd för personer med överviktsproblem m. m. Lättläst.

MediaNr: P24803

Först sålde de pianot

av Merete Mazzarella

4 vol. (418 s. tryckt punktskrift)

En finländsk diplomatdotter berättar minnen och anekdoter från det säregna diplomatlivet och från en vitt förgrenad och originell släkt. Muntra berättelser om skiftande livsformer i det förgångna och säregna människor porträtteras med lätt handlag.

MediaNr: P24958

Elementära former av det verkliga livet (eller Kiss och Bajs)

av Christina Meurell Bergman

2 vol. (143 s. tryckt punktskrift)

En bok om kiss och bajs för vuxna, eller kanske snarare om kroppens avfallssystem, dess funktion, politik och kulturhistoria. På ett enkelt språk och med en blandning av fakta, goda råd och roliga historier beskriver författaren matsmältningssystemet och de rester vi avbördar oss via tarmen.

MediaNr: P27611

Pingvinlektionerna : [en sann historia]

av Tom Michell

5 vol. (395 s. tryckt punktskrift)

Det är 1970-tal och britten Tom Michell arbetar som lärare på en skola i Argentina. Under en resa till Uruguay räddar han en döende pingvin och smugglar den med sig tillbaka till skolan. Pingvinen får namnet Juan Salvador Pinguino och blir allas älskling. Detta är den charmiga berättelsen om Juan Salvadors liv, blandad med allmänna fakta om pingviner.

MediaNr: P27947

Hästliv

av Desmond Morris

3 vol. (317 s. tryckt punktskrift)

D.M., zoolog och etolog, har studerat hästar och deras beteende. Han försöker ge svaren, så långt det är möjligt, på frågor som: Hur intelligenta är hästar? Varför slänger de med huvudet? Vad betyder det när hästen skrapar med hovarna i marken? Hur hittar hästen hem? På ett kåserande sätt framlägger förf. sina populärvetenskapliga teorier.

MediaNr: P27855

Morsealfabetet : ett häfte

6 s. tryckt punktskrift

Här hittar du morsealfabetet med alla de svenska bokstäverna, siffrorna och några vanliga skiljetecken.

MediaNr: P27903

Själv tecknade jag min väg

av Raili Ojala-Signell

7 vol. (577 s. tryckt punktskrift)

Författaren är teckenspråkstolk, Hon var själv hörande barn till döva föräldrar och teckenspråket blev hennes modersmål. Hon berättar om sin barndom och uppväxt i Jyväskylä i mellersta Finland, vilket till stor del utgjordes av arbete inom dövgemenskapen. Berättelserna gläntar till dövas värld och avslöjar de svårigheter som döva ännu möter i vardagen.

MediaNr: P27841

Vid skogens rand

av Bengt Olars

4 vol. (350 s. tryckt punktskrift)

Förf. skildrar självupplevda händelser i samband med jakt och fiske. Skådeplats är Härjedalen. Han har ett ordkargt språk som passar väl till miljö, natur och handling.

MediaNr: P25554

Hästhandlaren : om hovslagare, forbönder, rackare och annat hästfolk

av Bert Olls

2 vol. (160 s. tryckt punktskrift)

B.O., författare och konstnär, beskriver utförligt hästhandlarens yrke genom tiderna. Det handlar om hovslagare, forbönder, rackare och annat hästfolk. Och så om hästarna förstås; hur de gestaltas i mytologi och litteratur, deras stora betydelse för människor genom historien och deras slitsamma liv. Framställningen är faktarik, men också humorfylld och medryckande.

MediaNr: P27909

Från al till tall

av Ola Persson

3 vol. (296 s. tryckt punktskrift)

Om de flesta svenska trädslagen och deras plats i folktro och litteratur, virkets användning och nyttan av trädens olika delar i folkmedicin och i folkhushållet.

MediaNr: P25098

Perus erövring : Inkarikets fall

av William Hickling Prescott

16 vol. (1544 s. tryckt punktskrift)

Nyutgåva av en klassisk skildring från 1843 av hur spanjoren Cortéz 1519-20 erövrade aztekerriket. Dramatiskt levandegör förf. hur c. 500 spanjorer med våld och list underkuvade det mäktiga indianska rike, som sträckte sig från Colombia i norr till mellersta Chile i söder.

MediaNr: P25128

Poesiens mystik

av Hans Ruin

14 vol. (1260 s. tryckt punktskrift)

Ger en analys av det som uppfattas som det väsentliga i poesin, det för logiken oåtkomliga.

MediaNr: P25178

Annorlunda kokbok

av Bo Rönnberg

3 vol. (264 s. tryckt punktskrift)

Tyngdpunkten i boken ligger på det gröna med många recept på sallader och ett generöst tilltaget laktovegetariskt avsnitt. Recept finns även på kött, fisk, efterrätter och matbröd. Annorlunda är en restaurang i Stockholm.

MediaNr: P25190

Tankar om små barns fostran : texter ur förskolepedagogikens historia

8 vol. (714 s. tryckt punktskrift)

En antologi som historiskt kronologiskt ger en bild av hur olika författare ser små barns uppfostran. Bidragen återspeglar bra de olika idéströmningar som funnits.

MediaNr: P25511

Älskad och förnekad : flickboken i Sverige 1945-65

av Birgitta Theander

21 vol. (1979 s. tryckt punktskrift)

Sedan 1970-talet har flickboken varit något av ett "svart får" inom barn- och ungdomslitteraturforskningen. Särskilt är det flickboken under perioden 1945-65 som har osynliggjorts, eftersom den inte har passat in i föreställningen om att bra litteratur är könsneutral. I denna banbrytande studie lyfter förf. fram just denna period som något av flickbokens guldålder och visar att flickboken fyllde ett behov hos de unga läsarinnorna.

MediaNr: P27806

I tacksamhetens tecken

av Patricia Tudor-Sandahl

5 vol. (430 s. tryckt punktskrift)

Boken behandlar tacksamhet: vad den ger, vad den kan kosta och hur man övar sig i den. Tacksamhet hör samman med att leva fullt ut det liv man redan har och inte det liv man tycker att man borde ha, menar författaren, psykolog och psykoterapeut. Att växa i tacksamhet är en personlig process som rör sig om mognad, mål och mening. Innehåller även övningar som syftar till att öka förmågan till tacksamhet och förlåtande.

MediaNr: P27907

Jag hade en gång en blogg

av Magnus Uggla

9 vol. (878 s. tryckt punktskrift)

Samlade bloggar, publicerade av rocksångaren och låtskrivaren Magnus Uggla, 1954- . Här exponeras nojor, rädslor och irritationsobjekt för allmän beskådan. Uggla skriver om helgalkoholism, offentliga toaletter, försvunna formgivare, intimkirurgi, Carina Bergs dåliga hy och det dagliga livet i förortsvillan. Han berättar även om frun Lolos motionsryck och sonen Rubens buktalarkarriär.

MediaNr: P27839

Min historia : berättelser om uppväxtår och författarskap

av Lars Widding

5 vol. (438 s. tryckt punktskrift)

L. W., f. 1924, skildrar lättsamt och raljerande sitt liv, sitt författarskap och sitt arbete inom film-, radio- och tv-branschen. Fängslande skildras hur olika personer vuxit fram i många av de historiska romaner han skrivit. Förf. ironiserar över kritikens sätt att bedöma hans böcker.

MediaNr: P25402

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Skärvor av minnen

av Laurie Halse Anderson

9 vol. (775 s. tryckt punktskrift)

De senaste fem åren har 17-åriga Hayley och hennes pappa Andy flyttat runt i USA utan att någonsin stanna så länge att Hayley ska hinna rota sig, gå i skolan eller skaffa sig vänner. Andy är krigsveteran och svårt plågad av minnena från sin tid i Irak och Afghanistan. Nu är de tillbaka i staden de en gång kallade sitt hem. Där möter hon Finn som vägrar lämna Hayley i fred och som långsamt bryter igenom de skyddande murar hon byggt upp.

MediaNr: P27943

Millans äventyr

av Milena Bergquist

2 vol. (188 s. tryckt punktskrift)

Millan, sex år, bor i ett höghus i Fagersta tillsammans med pappa, mamma och lillasyster Anna. Farmor och barnflickan Apelsina tycker att Millan är ouppfostrad och besvärlig, men mest är hon nog rolig och påhittig. Hon råkar t. ex. fastna med tummen i hissen, knapra i sig en ganska stor bit av farmors fina pepparkakshus, klippa av sig ena flätan, fastna med tungan på ett iskallt räcke och mycket, mycket mer.

MediaNr: P27840

Vi vill ha disko

av Helena Bross

23 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Klass 1b ska äntligen ha disko! Det ska bli kul tycker eleverna, men hur gör man egentligen när man dansar, och vad har man på sig? Här behövs träning! Efter många förberedelser blir det ett disko som klassen sent ska glömma.

MediaNr: P27881

Vattnet drar

av Madeleine Bäck

9 vol. (825 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en trilogi. Kroppen av en kvinna hittas vid Malmjärn i Gästrikland. Man frågar sig om det har något att göra med den illegala sprithandeln eller med stölden av den värdefulla madonnan i Ovansjö kyrka. Det känns i luften att något har förändrats i byn under den varma sommaren. Det som legat dolt i hundratals år har vaknat igen och sliter isär bygden.

MediaNr: P27940

Tack vare Winn-Dixie

av Kate DiCamillo

3 vol. (203 s. tryckt punktskrift)

India Opal är en flicka som bor tillsammans med sin pappa som är predikant. De har just flyttat och Opal känner sig ensam då hon inte har några vänner. Mamma har för länge sedan lämnat dem och pappa, kallad Predikanten, vill inte prata om det. En dag går Opal in i en mataffär. Med sig ut har hon en stor, raggig hund som hon döper till Winn-Dixie. Tack vare honom får hon nya vänner och förstår även sin pappa bättre.

MediaNr: P27854

Stenhjärta

av Teresa Flavin

2 vol. (148 s. tryckt punktskrift)

15-åriga Dory är på semester i Yorkshire med sin familj. Under en promenad på heden hittar hon en glasburk som innehåller ett brev. Brevet för henne tillbaka till 1863 där hon möter den mystiske Eli. Dory blir förälskad och ställer upp på att försöka rädda Elis lillasyster från den grymme fadern. Samtidigt som Dory inser att hon blivit lurad upptäcker hon att hennes egen lillasyster Gracie svävar i livsfara. Lättläst.

MediaNr: P27925

Brott och straff : om att stjäla en hund

av Charlotte Hage

2 vol. (169 s. tryckt punktskrift)

Tolvåriga Rosa har tråkigt på sommarlovet. Hennes bästis är på semester i Portugal och Rosas syster hänger oftast i stallet. Rosa drömmer om en hund som kan hålla henne sällskap Så får hon en idé om att "låna" en hund och rymma hemifrån till ödetorpet i skogen. Först när Missing People dyker upp förstår Rosa vad hon ställt till med.

MediaNr: P27866

Cirkusdeckarna och dynamitmysteriet

av Dan Höjer

3 vol. (217 s. tryckt punktskrift)

Del 14 i serien om cirkusdeckarna, tvillingarna Kaspar och Katinka på Cirkus Pommery. Publiken häpnar när de visar sina fantastiska konster, men Kaspar och Katinka gillar också mysterier. När en vinstlott värd flera miljoner stjäls i Marstrand, tar tvillingarna upp jakten på bovarna. De unga deckarna får jaga skurkar i Marstrands fästning, vara med om en dynamitexplosion och blir instängda i fängelsehålan.

MediaNr: P27862

Vem som helst utom Ivy Pocket

av Caleb Krisp

6 vol. (566 s. tryckt punktskrift)

Ivy Pocket är övertygad om att hon är fantastisk och har en massa olika talanger. Folk runtomkring tycker att hon är en vandrande katastrof som bara ställer till problem. På en resa till Paris tillsammans med Grevinnan Carbunkle blir Ivy lämnad i sticket. Ensam och utan pengar vet hon inte hur hon ska ta sig hem till England. Då dyker Lady Trinity upp med ett uppdrag. Ivy ska leverera ett magiskt halsband åt Matilda Butterfly på hennes 12-årsdag.

MediaNr: P27812

Odjuret vaknar

av Ola Lindholm

2 vol. (195 s. tryckt punktskrift)

Drömfångaren, ett. Andy har förlorat sina föräldrar i en bilolycka. Till slut får han nog av de hemska fosterföräldrarna och rymmer. Länge klarar han sig själv. En morgon väcks Andy av en rödhårig tjej och en storväxt farbror. Det är Isabell och Papi Angel. Familjen Angel är drömdjursfångare som i generationer har tagit hand om barns drömdjur. Men det finns ett ondskefullt drömdjur och det verkar ha drömts fram av Andy själv.

MediaNr: P27844

Jack

av Christina Lindström

6 vol. (535 s. tryckt punktskrift)

Jack är en snygg och kaxig gymnasiekille i Göteborg. Han har lätt att få tjejer. Men Jack har också varit en mobbare och hängt i nynazistiska kretsar. Så träffar han Freja och de blir snabbt förälskade. De är väldigt olika och Freja känner inte till Jacks förflutna. När historien hinner ikapp honom tvingas Jack brottas med vem han är och vill vara.

MediaNr: P27894

Den gamle mannen och duvorna

av Jan Procházka

2 vol. (144 s. tryckt punktskrift)

En gammal man är intagen på sjukhus, svårt hjärtsjuk. Han ser från sitt fönster en flicka som släpper ut duvor varje dag. En dag kommer hon inte, då blir han orolig och försöker göra något....

MediaNr: P25130

Ormens skugga

av Rick Riordan

11 vol. (908 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i Kanekrönikan som börjar med Den röda pyramiden. Syskonen Carter och Sadie Kane får allt större problem med de gudar som släppts lösa från forntida Egypten. De måste uppbåda all sin magiska kraft för att kunna möta den gigantiska kaos-ormen Apophis, som hotar att sänka världen i totalt mörker. Deras hopp står till att komma över en speciell gammal trollformel.

MediaNr: P27874

Den ihåliga vålnaden

av Jonathan Stroud

10 vol. (864 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om den parapsykiska byrån Lockwood & Co i London. De tre medlemmarna: den stiliga Anthony, den kunniga George och den modiga Lucy, förgör spöken på löpande band. Så bryter en fruktansvärd spökepidemi ut. Människor över hela London plågas av ovanligt många hemsökelser och polisen är förbryllad. Lockwood & Co. rycker ut. I ett ouppmärksamt ögonblick blir Lucy ensam med en skräckinjagande ihålig vålnad.

MediaNr: P27858

Den viskande dödskallen

av Jonathan Stroud

10 vol. (938 s. tryckt punktskrift)

Lucy, Georg och Anthony är spökjägare: agenter på Lockwood &Co. I ett nutida London vimlar det av läskiga spöken och andar. Ungdomarna får i uppdrag av Scotland Yard att undersöka graven till en gammal ondskefull doktor. Han var känd för att utöva svartkonst. Ett viktigt föremål har nu försvunnit från graven och det blir ett livsfarligt sökande.

MediaNr: P27853

Katitzi i ormgropen : & Katitzi rymmer

av Katarina Taikon

5 vol. (466 s. tryckt punktskrift)

Samlingsvolym med del 3 och 4 i serien som börjar med Katitzi. Katitzi i ormgropen: Året är 1941 - kriget rasar i hela Europa. Katitzi, 9 år, fortsätter sin ambulerande lägertillvaro med familjen. Katitzi rymmer: Storasyster Rosa har gift sig och lämnat familjen. Katitzi vantrivs och bestämmer sig för att rymma till "mormor" i Uppsala. Nyutgåva med varsam språklig revidering.

MediaNr: P27867

Katitzi, Rosa och Paul ; & Katitzi i Stockholm

av Katarina Taikon

10 vol. (763 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Samlingsvolym med bok 5 och 6 om den romska flickan Katitzi. Katitzi är 11 år och bor med sin familj i ett tältläger utanför Stockholm. Det är 1940-tal med krig i Europa och ransonering i Sverige. Romerna har det svårt och möter fördomar, men Katitzi full av energi och kämpar modigt mot orättvisor och elaka typer. Hon vill också hjälpa sin pappa med pengar och kommer på idén att sälja julkort. Nyutgåva med varsam språklig revidering.

MediaNr: P27876

Staden under berget

av Susanne Trydal

6 vol. (582 s. tryckt punktskrift)

Första boken om Hallahem. Tolvåriga Tilda lever i en norrländsk stad i människornas värld. Tolvåriga Torun tillhör Vitterfolket som är ett slags väsen. Vitterfolket lever i Hallahem, en hemlig stad belägen under berget. Vitterfolkets undangömda tillvaro hotas och måste räddas med hjälp av utvalda människor. Så möts Tilda och Torun i en spännande urban fantasy bland troll, vittror och bortbytingar.

MediaNr: P27901

Versboken

2 vol. (160 s. tryckt punktskrift)

Barnrim och ramsor, visor och dikter från olika delar av världen.

MediaNr: P25513

Lagstiftarna

av Mats Wahl

11 vol. (1009 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Blodregn som börjar med Ryttarna. Elin har tre liv på sitt samvete. För en del är hon mördare, för andra en hjälte - en popularitet som kan leda till en politisk karriär. Hon bedöms och döms av alla samtidigt som hennes moster Karin snärjer in henne allt mer i det osynliga spelet om makten med roboten Turing som trumfkort. Det blir allt svårare att avgöra vem som är människa och vem som är robot.

MediaNr: P27887

Vi ses i mörkret

av David Wiberg

4 vol. (349 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Dagboksanteckningar från ett källarhål. Linnea är nu arton år och ihop med Love. Det är hennes första riktiga förhållande. När Love flyttar till Gävle för att gå tekniskt basår, lämnas Linnea ensam. Fram till avskedet på perrongen inför avresan har Linnea hållit tankarna på Loves resa ifrån sig. Men där och då kommer allt över henne som en lavin.

MediaNr: P27912

Nelly Rapp och de små under jorden

av Martin Widmark

2 vol. (136 s. tryckt punktskrift)

Sextonde boken med monsteragenten Nelly Rapp. Nelly och Valle besöker Valles gammelfarfar Gunnar som bor på Kulturgården, ett attraktivt ålderdomshem. Ägarna lockar med ett vackert hus, stor trädgård och stimulerande kulturaktiviteter varje dag. Men Nelly och Valle märker att allt inte verkar stå rätt till på hemmet. Är det vättarnas fel att det ser ut som det gör? Eller finns det någon annan som orsakar misären?.

MediaNr: P27872

Mattans hemlighet

av Gun Wikström

4 vol. (342 s. tryckt punktskrift)

Äventyrsberättelse om tre syskon i Grekland som av misstag köper en mycket gammal magisk matta. Handlingen förflyttas snart till den mytiska världen Bunjaria. Där träffar syskonen prins Naresh, vars pappa kungen förlorat makten och dödats. Mattan tillhörde en gång kungen och syskonen lovar nu prinsen att vakta den. De blir jagade av skurkar som vill ha mattan och måste klara av många faror för att kunna hjälpa prinsen att återta kungariket.

MediaNr: P27846

När något bara händer

av Anna-Greta Winberg

4 vol. (316 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med När någon bara sticker. 14-åriga Madde berättar om familjekonflikter, kärleksbekymmer, sex, öldrickande och utfrysning av lärare.

MediaNr: P25418

Svartle

av Håkon Øvreås

3 vol. (287 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien Brune som börjar med Brune. Atle tycker att den nya flickan i det gamla bageriet är väldigt spännande. För att imponera på henne planerar han att låna Ordförandens prisbelönta höna och sedan låtsas att han hittat den. Då kommer han säkert att bli berömd och få vara med i tidningen. Det borde imponera. Men när inget går enligt planen, behöver Atle hjälp av Svartle och hans bästisar Brune och Blåse.

MediaNr: P27883

Facklitteratur

Frida - en i ridgänget

av Ulla Ståhlberg

56 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Frida får vänner i stallet. Äntligen har Frida bestämt sig för att börja rida. Steg för steg lär hon sig grunderna, men måste ändå ta extralektioner för att hänga med de andra.

MediaNr: P25454

Frida blir stallskötare

av Ulla Ståhlberg

52 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Frida får vänner i stallet. Fridas hästintresse ökar, även om hon ännu inte börjat rida. Hon går på en stallskötarkurs och får lära sig att sköta en häst och att hålla ordning i stallet.

MediaNr: P25455

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Binta dansar

av Eva Susso

[23] s., 16 bl. tryckt punktskrift

Binta bor i huset tillsammans med mamma, pappa, syskonen Aisha, Lalo och Babo samt hunden och hönan. När pappa en kväll tar fram trumman, spelar Lalo och Babo med på sina små trummor, mamma, Aisha och Binta dansar, hunden och hönan sjunger. Det svänger om hela familjen. Bilderbok för de minsta barnen.

MediaNr: P27803

Lalo trummar

av Eva Susso

[23]s., 27 bl. tryckt punktskrift

MediaNr: P27764

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Lilla stora Boubo

av Beatrice Alemagna

31 s. tryckt punktskrift

Boubo är en liten björn som själv tycker att han är stor nu. I flera uppslag får läsaren följa bevis på att han inte längre är ett småbarn. Han har stor näsa, fyra tänder och kan gå baklänges. Det bästa beviset är förstås att han är mammas största kärlek. Bilderbok för mindre barn med humoristiskt samspel mellan text och bild.

MediaNr: P27623

Sabelles röda klänning

av Marina Michaelidou-Kadi

29 s. tryckt punktskrift

Sabelle måste lämna sitt hem och allt hon älskar för att flytta till ett land långt bort. En sak tar hon med sig: den röda klänning hon fått av mormor. Hon kommer till en stad med höga hus och kallt höstregn. Sabelle har alltid den röda klänningen på sig. Den ger tröst. Varje kväll drömmer hon om bergen, solen, växterna. Och mormor. Barnen i skolan blir nyfikna på Sabelle och vill att hon ska leka med dem. Så en dag känns klänningen för trång.

MediaNr: P27685