Nya punktskriftsböcker maj 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 51 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

I niqab på Stureplan

av Josefin Ahlström

8 vol. (761 s. tryckt punktskrift)

Christoffer är framgångsrik börs-vd som har allt man kan önska sig. En sommarnatt köper han sex av en prostituerad och åker fast. Desperat försöker han sopa igen spåren och hamnar i en härva av lögner och svek. Hans hustru Mia börjar förstå att något är fel och klär ut sig i niqab för att kunna spionera på maken. Roman om makt som förblindar och om lögn och dess följder. J.A., född 1970, är journalist och detta är hennes debutroman.

MediaNr: P27981

Alpha : science fictionnoveller. 1

Fullskrift

Två kortromaner och en långnovell. Värld utan stjärnor: Stjärnskeppet Meteor förliser på en okänd planet utanför vintergatan och man förstår att världen är uråldrig. Waldo: Waldo är ett vetenskapligt geni, arrogant intill det outhärdliga. Han lever i sin privata rymdstation och åtar sig gärna alla Jordens problem men vad händer när tekniken inte längre fungerar. Vägen till Sinharat: När människorna kommer till Mars finner man en döende värld.

MediaNr: P25392

Genom sorgen

av Laila Brenden

6 vol. (519 s. tryckt punktskrift)

Del 35 i serien Fjällrosor. Rise har svårt för att inse att Edvin är borta. Mannen som gjorde henne komplett, barnens far - hur skulle hon kunna fortsätta utan honom? Som tur är så är det många som vill hjälpa henne under den svåra tiden, och vissa mer än andra. Torodd kände sig nedstämd vid tanken på att Rise och Adrian kunde bli ett par. Han unnade sin väninna allt det bästa i världen, men Adrian, prästen från Nidaros, var han den rätte?.

MediaNr: P27978

Mästare, väktare, lögnare, vän

av Christoffer Carlsson

10 vol. (887 s. tryckt punktskrift)

Tredje kriminalromanen om polisen Leo Junker. Dagen före midsommarafton skjuts en man till döds i det lilla samhället Bruket. Junker lämnar omedelbart Stockholm och beger sig dit. Dödsfallet kopplas samman med ett fall som inträffade trettio år tidigare. Snart svävar Junker i livsfara. Samtidigt sitter en svårt sjuk kvinna i Stockholm och upprepar orden: Sot och aska var allt som blev kvar. Nästan ingen förstår vad hon menar, nästan ingen.

MediaNr: P27975

Familjen jag hade

av Bill Clegg

6 vol. (576 s. tryckt punktskrift)

June Reids liv slås i spillror natten före dotterns bröllop. June förlorar alla hon älskar: sin före detta make, sin pojkvän, sin dotter och dotterns blivande man. Ensam och utan mål sätter hon sig i sin bil, lämnar det lilla samhället i Connecticut, kör västerut och finner en tillflyktsort i ett motell vid Stillahavskusten. Rösterna från dem som berörts av det inträffade blandas och fram träder historien om den tragedi som länkat dem samman.

MediaNr: P27972

Ödets dotter

av Catherine Cookson

8 vol. (772 s. tryckt punktskrift)

Underhållningsroman som utspelas i England på 1970-talet. Huvudperson är en ung kvinna som tidigt förlorat sina föräldrar. Man följer hennes trevande kärleksförhållanden och yrkeskarriär som sekreterare. Företagets direktör, en selfmade man av den egensinniga sorten, uppmärksammar henne....

MediaNr: P27958

Ljuset vi inte ser

av Anthony Doerr

13 vol. (1225 s. tryckt punktskrift)

Den franska flickan Marie-Laure är blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring. I Tyskland drömmer barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker. Men istället väljer han Hitlerjugend för att slippa kolgruvearbete. När Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag förenas deras öden i Saint-Malo - en stad som kommer att totalförstöras av kriget. Romanen har tilldelats Pulitzerpriset.

MediaNr: P27955

En värld utan slut : en äventyrsroman

av Ken Follett

38 vol. (3690 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Svärdet och spiran, inledd med Stormarnas tid. Året är 1327. Kingsbridge har blivit ett blomstrande handelssäte, vars välmåga nu hotas av digerdöd och långvariga krig. Vetgirighet och äventyrslusta ställs mot maktlystnad och inskränkthet i en mustig och våldsam krönika över livet i en medeltida stad. Hur ska Kingsbridge överleva krig, pest och religiös intolerans?.

MediaNr: P27961

Och grannsämjan är en långsam bödel

av Bob Hansson

2 vol. (105 s. tryckt punktskrift)

Poeten Bob Hansson, kanske mest känd för sina muntliga framträdanden, kommer här med sin första diktsamling på tio år. Boken är indelad i sex avdelningar med rubriker som antyder vad dikterna handlar om: En annan mening ; Människor ; Små förströelser på väg mot döden ; Valv ; en gemensam gråt ; nutid. En allvarligare, mörkare röst än tidigare men en röst som fortfarande bjuder in till tröst och längtan.

MediaNr: P27968

Alla kan se dig : [ett nytt fall för Maria Wern] : [spänningsroman]

av Anna Jansson

8 vol. (692 s. tryckt punktskrift)

Sextonde boken med Gotlandspolisen Maria Wern. En gammal skolfotograf hittas död i sitt hem på norra Gotland. Någon har också försökt tända eld på hans arkiv. Tove Hartmans mor blir misshandlad och övergiven i skogen. Hon tror att någon filmade henne. När Maria Wern tar över utredningen hotar mördaren att lägga ut Marias privatliv i offentligheten.

MediaNr: P27966

Stora små lögner

av Liane Moriarty

12 vol. (1110 s. tryckt punktskrift)

Madeline och Celeste är grannar och bästa vänner i den prydliga villaförorten. Deras barn går i samma förskoleklass. När den unga ensamma mamman Jane flyttar in i området tas hon av de andra mammorna för att vara femårige Ziggys barnflicka. Men Madeline och Celeste ställer sig på Janes sida när Ziggy blir anklagad för mobbning.

MediaNr: P27974

Norwegian Wood

av Haruki Murakami

11 vol. (990 s. tryckt punktskrift)

Det är sent 1960-tal och Tokyo skakas av studentrevolter. Toru, en ung teaterstuderande, återser Naoko, flickvän till hans bäste vän Kizuki som några år tidigare tagit sitt liv. De förälskar sig men Naoko tas in på ett vårdhem för psykiskt sjuka, och Toru möter Midori, som är utåtriktad och livsbejakande. Kärleksroman som skildrar tragisk kärlek och gränslandet mellan ung och vuxen.

MediaNr: P27957

Fartblinda

av Carolina Neurath

9 vol. (797 s. tryckt punktskrift)

Thriller. Stockholmsbankens vd Peder af Rooth avbryter sin jakthelg i Skåne när han nås av beskedet att den anrika banken är nära att gå under. Ekonomijournalisten Beatrice Farkas fick för länge sedan tipset som skulle kunna fälla banken. En natt faller en av hennes källor från en balkong på Strandvägen. Pressen skriver om det som ett självmord, men Beatrice är övertygad om att det inte stämmer. Någon ville stoppa honom.

MediaNr: P27945

Fiskarmännen

av Chigozie Obioma

8 vol. (752 s. tryckt punktskrift)

Nioårige Benjamin är yngst av fyra oskiljaktiga bröder som växer upp i 1990-talets Nigeria. När deras far är borta utnyttjar bröderna sin nyfunna frihet till att fiska vid floden. På denna förbjudna plats får de höra en fruktansvärd spådom om hur en av bröderna kommer att dö, en förutsägelse som skapar misstro och sätter igång ett katastrofalt händelseförlopp. Omskakande skildring av en familj i sönderfall.

MediaNr: P27959

William Shakespeares dramatiska arbeten. 5, Romeo och Julia ; En midsommarnattsdröm

av William Shakespeare

Fullskrift

Två klassiska dramer av William Shakespeare: Romeo och Julia och En midsommarnattsdröm. I översättning av Allan Bergstrand.

MediaNr: P25600

Pastor Bödvars brev : Myren därhemma

av Ólafur Jóhann Sígurðsson

3 vol. (245 s. tryckt punktskrift)

Två kortromaner, präglade av intresse för mänskligt psyke och skarp iakttagelseförmåga. Pastor Bödvars brev: En ytligt sett ganska händelselös dag i en pensionerad prästs liv. Myren därhemma: En ung man bryter upp hemifrån och får anställning som springpojke på Alltinget. O.J.S., 1918-1988, isländsk författare mest känd för sina romaner som präglas av mystik och symbolism.

MediaNr: P25212

Bli som folk

av Stina Stoor

3 vol. (241 s. tryckt punktskrift)

Nio noveller där handlingen är förlagd till ett föränderligt Västerbotten mellan samtid och dåtid. Barn håller på att bli vuxna kvinnor och män. Och så handlar det om hur allt är beskaffat. Sandra påstår att hon gömt ett lik. Fresias pappa har vitt pannband och jämför gärna fingrar och tår. Man frågar sig varför det finns en blå wunderbaum utan snöre i en gäddas mage. Eller vem som gör riktiga björnspår i diket.

MediaNr: P27942

Från unga år. 1, Barndomen ; Pojkåren

av Lev Tolstoj

1: 5 vol. (540 s. tryckt punktskrift)

De två första delarna i Tolstojs trilogi om sin uppväxt. Barndomen (1852) är en skildring av en pojkes första medvetna år då världen i stort sett är vänlig och ljus. Miljön är den ryska godsägararistokratin, sorglös, glad och ombonad. Pojkåren (1854) skildrar hur huvudpersonen kommer till Moskva där han sätts i skola. Stor del ägnas åt resan dit och pojkens reaktioner vid moderns död. L.T., rysk författare, 1828-1910.

MediaNr: P25265

Susann : roman

av Edith Unnerstad

7 vol. (671 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien. Den gamla kloka överstinnan Bricken Engelberg berättar om sin släkting, den charmfulle konsthandlaren Henrik Barrman på Blasieholmen, Stockholm. 37 år gammal mister han hustru och söner i en eldsvåda. Men efter 4 år som änkling möter han i Finland den unga, konstnärligt begåvade Susann och blir förälskad. Tid: 1930-40-tal.

MediaNr: P27906

Stad i uppror

av Barbara Winckelmann

9 vol. (820 s. tryckt punktskrift)

Sista och 5:e delen i serien inledd med Din vredes dag. Handlingen i Helsingfors 1900-1906 speglas dels genom den högborgerliga familjen Wigzelius ögon dels genom arbetarparet Selma och Eetus. Det är genom kvinnornas kamp läsaren dras in i striderna för kvinnlig rösträtt, storstrejk, med mera. Förförfattaren skildrar dramatiskt hur livet förändras för de båda familjerna under dessa omvälvande år i Finlands historia.

MediaNr: P27987

Facklitteratur

100 lätta låtar : piano

Fullskrift

Hundra välkända stycken av olika karaktär - schlager, pop, rock, julsånger, visor, med mera - för piano och keyboard. Sångtexter och ackordsbeteckningar istället för noter i notsystem. De flesta styckena består av ett fåtal enkla ackord, pedagogiskt presenterade för nybörjaren.

MediaNr: P27845

Tusenårsblad

av Björn Berglund

4 vol. (386 s. tryckt punktskrift)

Förf. ger hisnande historiska överblickar i tid och rum och iakttar olika livsformers förmåga att överleva. Ur rubrikerna: Violens öga, Vinterkråka, Granens järnålder. Lämplig även för ungdom.

MediaNr: P24319

Möjligheter med tecken för ungdomar och vuxna

av Maria Krafft Helgesson

2 vol. (220 s. tryckt punktskrift)

Författaren, musikterapeut och handledare i AKK (Alternativ och Kompletterande Kommunikation), berättar om fördelarna och möjligheterna att kommunicera med tecken. Hon varvar fakta och råd med vardagsnära reportage och samtal med personer som använder tecken i sin kommunikation. Det finns hela tiden en möjlighet till utveckling som bör anpassas efter individens speciella behov.

MediaNr: P27919

Kulla-Gulla i slukaråldern

av Ulla Lundqvist

6 vol. (487 s. tryckt punktskrift)

Om läsandets lust och glädje och om hur tidiga läsupplevelser kan ge vänner för livet. Flickböcker utgivna under 1940- och 50-talen behandlas, dels ur litteraturvetarens synvinkel och dels ur den unga flickans. Kulla-Gulla, fröken Sprakfåle, Kati, Onkel Tom, Scarlett O'Hara, Min Melodi, Filmjournalen och mycket annat i en läsinspirerande blandning.

MediaNr: P27930

Adjö min gröna ungdom : andra delen av "Mitt och de mina"

av Marika Stiernstedt

7 vol. (592 s. tryckt punktskrift)

Memoarer. Del 2 i serien inledd med Mitt och de mina. M. S. skildrar bl. a. början av sitt författarskap, sitt giftermål med sedermera "flygbaronen" Carl Cederström och livet i de litterära stockholmskretsarna omkring 1900.

MediaNr: P25438

Älskade terrorist : 16 år med militanta islamister

av Anna Sundberg

6 vol. (552 s. tryckt punktskrift)

Anna Sundberg, född 1972, berättar om hur hon som ung gick med i den internationella jihadrörelsen, och stannade där i 16 år. Under dessa år föder hon fyra barn, flyttar till hemliga adresser i Berlin, till muhajedins hemliga träningsläger i Pankisdalen i Georgien och senare till Damaskus. Vad hon inte vet är att hennes man, Said Arif, är efterlyst som terrorist. Allt eftersom tiden går börjar hon mer och mer ifrågasätta det liv hon lever.

MediaNr: P27971

Surtsey : en ö stiger ur havet

av Sigurður Þórarinsson

2 vol. (174 s. tryckt punktskrift)

Om vulkanön Surtsey, utanför Island, som den 14 nov. 1963 började höja sig ur havet.

MediaNr: P27893

Resa in i tomheten : en berättelse från Syrien

av Samar Yazbik

8 vol. (686 s. tryckt punktskrift)

Författaren och journalisten Samar Yazbek lämnade Syrien 2011, men har i hemlighet åkt tillbaka flera gånger. Hon träffar och porträtterar de stridande från Fria syriska armén, ledarna från al-Nusrafronten och andra och diskuterar revolutionens förvanskning och IS ökande makt. Även om berättelsen bygger på fakta så använder Samar Yazbek romanförfattarens tillvägagångssätt för att skapa historien.

MediaNr: P27951

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Komodo - ödlekungen

av Adam Blade

2 vol. (192 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Första delen i serien En värld i lågor. Den unge pojken Toms mor har blivit förhäxad. Det är den onde trollkarlen Velmal som nu styr det karga och ogästvänliga landet Kayonien. För att befria sin mor från trollkarlens makt måste Tom, tillsammans med sin vän Elenna, besegra sex grymma bestar. Varje best har en ingrediens som Tom behöver för att blanda en medicin mot förhäxningen. Först ut är ödlekungen Komodo.

MediaNr: P27936

Muro - råttmonstret

av Adam Blade

2 vol. (197 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien En värld i lågor som börjar med Komodo Ödlekungen. Den unge pojken Tom måste besegra sex bestar för att få de ingredienser han behöver till en medicin. Medicinen ska bryta hans mors förhäxning och frigöra henne från den onde Trollkarlen Vemal. Nu har turen kommit till råttmonstret Muro. Tom möter då även människor som är passiviserade till robotar av trollkarlens makt och de får hjälp av Tom och hans vänner.

MediaNr: P27937

Malva i stallet

av Malin Eriksson

19 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Tredje boken om Malva som tycker mycket om hästar. Malva har tråkigt för pappa är upptagen med att måla väggarna hemma. Malva drömmer om sin farfar Valentin och hans hästar. Så smiter hon iväg till stallet! Där får hon chansen att hjälpa till med att sköta Sol. Den finaste hästen av alla. Malva har det så bra att hon glömmer bort att pappa skulle ringa hennes mobiltelefon. Lättläst.

MediaNr: P27892

Puzzel får en vän

av Isabelle Halvarsson

2 vol. (138 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 6, fristående, i serien om den lilla jack russell-valpen Puzzel. En dag i parken får Puzzel upp ett spår och jagar en skugga in i buskarna. Det visar sig vara en liten rädd, ensam hund! Puzzel blir nyfiken på den herrelösa hunden, som är kvar när Puzzel kommer till parken nästa dag. Puzzel uppmärksammar sin matte Mimmi på den nyfunne vännen och de hjälper honom. Då försvinner hunden igen.

MediaNr: P27920

Pelle Svanslös på äventyr

av Gösta Knutsson

3 vol. (279 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den första boken om Pelle Svanslös från 1939. En barnboksklassiker, den svenske Nalle Puh, vänlig men kryddad med Måns försmädligheter. Här presenteras den svanslöse kattungen och familjen han bor hos. Vi möter också den elaka Måns och vapendragarna Bill och Bull, som redan från första stund förföljer och retar Pelle. G.K., 1908-1973.

MediaNr: P27918

Jag lever, tror jag

av Christine Lundgren

7 vol. (571 s. tryckt punktskrift)

Under våren i trean dör Kims bästa vän Moa. Hon har kört ihjäl sig. Hela Kims tillvaro rasar samman. Var det verkligen en olycka eller gjorde hon det med flit? Kim går till kyrkogården på natten, eftersom hon inte förmår att gå dit på dagen. Hon försöker få ordning på sina känslor, försöker låtsas som om allt är som vanligt, men ingenting kommer någonsin att bli som förut igen.

MediaNr: P27946

Superkrafter - på gott och ont

av Karl Modig

5 vol. (463 s. tryckt punktskrift)

Oscar, 16 år och Klara, 17 år, träffas på en fest som inte är lyckad för någon av dem. De sticker därifrån tillsammans, och på vägen hem börjar det regna och åska, och Klara och Oscar träffas av blixten. De klarar sig oskadda men inser nästa dag att något har förändrats - de har fått superkrafter! Ska de bli superhjältar nu? Var hittar man brott att bekämpa? På jakt efter bästa sättet att utnyttja krafterna dras de in i något stort och allvarligt.

MediaNr: P27929

Som stjärnor i natten

av Jennifer Niven

8 vol. (781 s. tryckt punktskrift)

Theodore, kallad Finch, och Violet är båda 17 år. Deras första möte sker dramatiskt uppe i ett klocktorn. De räddar varandra från att hoppa. Läsaren får sakta känna deras respektive historia. Finch och Violet blir vänner, anförtror sig åt varandra. Relationen får Violet att växa, medan Finch, kämpar alltmer mot depression och mani. Stark berättelse om sorg och kärlek.

MediaNr: P27890

Zombiefeber

av Kristina Ohlsson

3 vol. (282 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en planerad trilogi. Det är den varmaste sommaren Herbert kan minnas. En natt dyker en mystisk främling upp i Eldsdala. Samtidigt börjar människor bli sjuka, de får feber och röda ögon. Herbert och hans vän Sally fylls av onda aningar. Något hemskt är på väg att hända. Tillsammans söker de skydd i den nedlagda kvarnen, där ingen levande eller död kan nå dem. Eller?.

MediaNr: P27891

Vandraren utan ansikte : skräckhistorier för orädda

av Andreas Palmaer

2 vol. (182 s. tryckt punktskrift)

Skräckhistorier för orädda. Ibland är de övernaturliga och andra gånger blodiga men alltid krypande läskiga. Här finns bland annat historien om Slenderman, berättelsen om Getmannen, om TV-spelet som plötsligt blev för verkligt och om Skype-samtalet som fick ett obehagligt slut.

MediaNr: P27917

Brottsplats kollo

av Elsie Petrén

4 vol. (338 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Skuggmyra som börjar med Mysteriet i Skuggmyra. Tim är på väg till sommarens kollo. Redan på bussen märker han att Folke, en av ledarna, beter sig märkligt. På kollot smiter barnen ut på natten, trots att det är förbjudet. De får syn på Folke som sätter sig i en båt och ror över till andra viken, mot det gamla sågverket. Tim och de andra förstår att det sker mystiska saker någonstans inne på sågverksområdet.

MediaNr: P27932

Mysteriet i Skuggmyra

av Elsie Petrén

4 vol. (319 s. tryckt punktskrift)

Tim är tretton år och bor i den lilla staden Skuggmyra. En dag börjar hans kompisar Marvin och Valle bete sig konstigt och undvikande. När Tim följer efter dem på väg från skolan visar det sig att kompisarna hamnat i en farlig situation, en uppgörelse bland kriminella. Tim måste göra något för att hjälpa dem och tar med sin bästa vän Selma. Det blir farligare än de någonsin kunnat ana.

MediaNr: P27921

I begynnelsen var Bob

av Meg Rosoff

6 vol. (512 s. tryckt punktskrift)

Bobs mamma är gudinna. Efter ett parti poker vinner hon skapelsen och skötseln av jorden. Vinsten ger hon till sin tonårsson, den late Bob. Efter att jorden är skapad har han inte så stort intresse av den. Hans assistent B får ta hand om människornas böner. En bön når dock ända till Bob. Det är Lucy som vill bli förälskad. Men den som blir förälskad är Bob och föremålet för hans känslor är Lucy. En förälskelse som skakar om hela jorden.

MediaNr: P27960

Så har jag det nu

av Meg Rosoff

5 vol. (395 s. tryckt punktskrift)

Daisy, 15 år, skickas till släktingar på den engelska landsbygden. Det blir en skarp kontrast till livet i New York. Det är oro i världen och faran för krig är överhängande. Sommaren blir ändå fantastisk och Daisy hittar en vän i Edmond. Men allt får ett abrupt slut när verkligheten hinner ikapp. Handlingen utspelas i en nära förestående framtid. Prisbelönt ungdomsroman om kärlek, vänskap och överlevnadskonst.

MediaNr: P27949

Om jag var din tjej

av Meredith Russo

6 vol. (550 s. tryckt punktskrift)

På många sätt är Amanda en helt vanlig high school-tjej. Men hon föddes som Andrew och har alltid hatat sin kropp. Nu är hon på väg till sin pappa i amerikanska Södern, hon har genomgått en könskorrigering och är redo att börja om på en plats där ingen vet vem hon är. Det går bra och hon får uppleva både vänskap och kärlek. Men ju närmare hon kommer pojkvännen Grant, desto mer vill hon berätta om sin bakgrund. Kommer han att älska henne ändå?.

MediaNr: P27983

Monstret i natten

av Mats Strandberg

2 vol. (160 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Samma dag som Frank fyller nio år händer något som förändrar hans liv. Grannen Alices hund råkar bita Frank i handen och snart börjar Frank drömma mystiska drömmar. I drömmen är han täckt av lurvig päls och springer i skogen på fyra ben. Samtidigt sprids ett rykte som säger att det bor ett monster i skogen, en livsfarlig best som kastar sig över oskyldiga människor. Kan det vara så att Franks dröm inte är en dröm?.

MediaNr: P27927

Sveket vid sjön

av Susanne Trydal

6 vol. (581 s. tryckt punktskrift)

Andra boken om Hallahem, fortsättning på Staden under berget. Tilde är en av vitterfolket, men har växt upp som bortbyting bland människor. Torun, människobarnet, lever istället i Hallahem. En hemlig gruppering hotar nu vitterfolket. Tilde och Torun kämpar tillsammans som systrar mot fiender som finns mitt bland dem. Spännande urban fantasy med människor, vittror och skogsrån.

MediaNr: P27904

Isens gud

av Martin Widmark

2 vol. (206 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 6 i serien om Halvdan Viking som börjar med Hövdingens bägare. De två hövdingarna i Öst- och Västbyn vill fira Halvdans och Meias hemkomst med en stor fest. Eftersom byborna tillber olika gudar dukas långbordet på isen mellan de båda byarna, just den dag då vikingarna firar jul och midvinterblot. En främling med långt vitt skägg utmanar alla på en skrinnartävling. Halvdan är snabbast iväg men anar genast oråd eftersom främlingen försvinner.

MediaNr: P27913

Facklitteratur

Jordens mystiska platser

av Jens Hansegård

56 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Lättläst faktabok i korta kapitel om mytomspunna platser över hela jorden. Atlantis, Påskön och Pyramiderna bär spår av försvunna civilisationer. Andra platser präglas av oförklarliga fenomen som UFOn eller sjöodjur. Här presenteras en blandning av myter och vetenskaplig teorier.

MediaNr: P27934

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Julia hämtar strumpor

av Eva Eriksson

[28] s., 18 bl. tryckt punktskrift

Det är kallt på golvet och Julia är barfota. Mormor säger åt Julia att hämta sina strumpor. Men vad är det hon kommer tillbaka med? Det är ju pappas jättestora skor! Julia klampar iväg igen, men vad kommer hon tillbaka med nästa gång? En tjock gammal mössa! Julia får gå några vändor till innan strumporna äntligen kommer på plats.

MediaNr: P27850

Wow vilket kalas!

av Ana Maria Machado

[26] s., 24 bl. tryckt punktskrift

Tänk dig att du är inbjuden till ett kalas och får ta med dig vem du vill och vad du vill! Så fantiserar en brasiliansk pojke som snart fyller år. Han tänker ut ett fantastiskt födelsedagskalas med vänner och maträtter från olika delar av världen. Det blir en färgsprakande och svängig tillställning med barn, vuxna och husdjur, som pågår långt in på natten i deras trädgård.

MediaNr: P27712

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Kaninkostymen

av Per Gustavsson

30 s. tryckt punktskrift

Viktor är 6 år och går i förskoleklass. Han är kär i sin klasskompis Gabriella. På olika sätt försöker han få hennes uppmärksamhet utan att lyckas. Hemma har föräldrarna fullt upp med två nyfödda bebisar. En morgon finns inga rena kläder till Viktor - bara en kanindräkt. En kanindräkt som visar sig vara bättre än Viktor kunde ana.

MediaNr: P27847

Våffelmuck

av Tore Renberg

12 bl. tryckt punktskrift

Ina vill så gärna hjälpa lillebror Hasse, som sitter och gråter ute i trädgården. Vad har hänt? Vad säger han? Våffelmuck? Lilla Hasse i bara blöjan gråter och skriker. För Ina blir det rena detektivarbetet att förstå varför. Hon agerar ömsom doktor, polis, tjuv och trollkarl. Berättelsen får tillslut en smått fantastisk upplösning när Hasse lyckas peka ut sin boll i trädet.

MediaNr: P27863