Nya punktskriftsböcker juni 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 111 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Världens vackraste man

av Lena Ackebo

11 vol. (1010 s. tryckt punktskrift)

Mona, pensionerad lärare, och hemmafrun Barbro är systrar. De har inte mycket gemensamt; Mona är präglad av mörka minnen medan Barbro håller fast vid bilden av en lycklig barndom. De få gånger de träffas slutar nästan alltid i gräl och tårar. På Barbros initiativ åker de på en charterresa till Mallorca för att lära känna varandra bättre. Men mellan dem kommer en ytterst charmerande engelsman och sedan är inte mycket sig likt i systrarnas liv.

MediaNr: P28029

Sagor och berättelser. 5, 1872-74

av Hans Christian Andersen

D. 5: 8 vol. (698 s. tryckt punktskrift)

Samlingen innehåller sagorna Den onde fursten, Dockteaterdirektören, Två bröder, Den gamla kyrkklockan, med flera.

MediaNr: P24362

Kom loss Doris!

av Benedicte Bergmann

2 vol. (168 s. tryckt punktskrift)

Doris finner livet meningslöst, sedan hennes man övergivit henne för en yngre kvinna. Hon tar sig dock samman, får ett arbete och kan så småningom finna sig tillrätta i tillvaron, mycket tack vare sina barn.

MediaNr: P24313

Mardrömmen

av Jenny Berthelius

2 vol. (124 s. tryckt punktskrift)

Johan, 19 år, beskylls för ett mord som han inte begått. Allt talar emot honom och livet blir som en mardröm. Men kanske Camilla, flickan han träffade i Malmö, kan hjälpa honom?.

MediaNr: P24304

Över mörka vatten

av Ken Follett

14 vol. (1308 s. tryckt punktskrift)

September 1939. Under en färd mellan Southampton och New York med ett luxuöst passagerarplan, Clipper, utspelar sig ett kidnappardrama. Passagerarna är en brokig skara människor med olika bakgrund, några är på flykt undan nazismen, några för att de är små eller stora skurkar, andra av mer triviala skäl. Medan stormbyarna hopar sig över Atlantens mörka vatten styr planet rakt in i en mardröm....

MediaNr: P28020

September, september

av Shelby Foote

10 vol. (950 s. tryckt punktskrift)

Tre vita sydstatare bestämmer sig för att kidnappa dottersonen till en rik svart man i Memphis. Kidnapparna och den drabbade familjen skildras växelvis. Tiden är mitten av 1950-talet med raskravaller i Little Rock, Sputnik och Elvis Presley.

MediaNr: P24500

Till morfar på fars dag : roman

av Ann-Madeleine Gelotte

5 vol. (428 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk skildring av för:s uppväxt från de första diffusa minnesbilderna till upp i skolåldern. Tiden är 1940-tal. Hon växer upp hos morföräldrarna, där tillvaron är varm och trygg och utan mörka inslag. När skolan börjar blir det annorlunda, hon blir ställd utanför av både kamrater och vuxna.

MediaNr: P24532

Hästhandlarens son

av Olof Granholm

4 vol. (339 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie. Enok, 5-7 år, son till en hästhandlare och lantbrukare, lever med sin mor och två bröder ganska drägligt. Vi får följa honom under ett par år på 1920-talet. Miljö: Österbotten, Finland.

MediaNr: P27969

Eld och djupa vatten : [spänningsroman]

av Camilla Grebe

8 vol. (698 s. tryckt punktskrift)

Femte boken med psykologen Siri Bergman. Två syskon försvinner oförklarligt med ett par veckors mellanrum. En kort tid därefter hittas foton på barnen tillsammans med en kvinna som nyligen hittats död, förskolläraren Kajsa Rantanen. Psykologen Siri Bergman och kollegorna i polisens gärningsmannaprofilgrupp kopplas in. Frågan är vad som hänt med Kajsa och varför finns hon med på bilden tillsammans med barnen?.

MediaNr: P27989

Rädslans fångar : [ett nytt fall för Maria Wern] : [spänningsroman]

av Anna Jansson

8 vol. (771 s. tryckt punktskrift)

Sjuttonde boken om Gotlandspolisen Maria Wern. Tingstäde är en vikingatida tingsplats på Gotland. Här har en grupp människor samlats för att invänta jordens undergång. Ulrika Bodin förbereder en föreläsning om Polhem och gör efterforskningar i Tingstäde. I mötet med en gåtfull man drabbas Ulrika av en passion som driver henne att svika de livsval hon en gång gjort. Maria Wern blir utsedd till att leda utredningen av ett brutalt mord på en kvinna.

MediaNr: P28013

Annie John

av Jamaica Kincaid

4 vol. (295 s. tryckt punktskrift)

Annie John lever på ön Antigua i Västindien. Vi får följa henne från 10 till 17 års ålder, då hon åker till England för att utbildas till sjuksköterska. Genom hennes ögon framställs relationer till skola, kamrater och föräldrar. Framför allt beskrivs kampen med modern, vilken leder till ett slags kärlekshat. Lämplig även för tonåringar.

MediaNr: P28007

Friheten är mitt hem : en roman

av State Lycke

5 vol. (473 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en trilogi. Juha lever i ett helvete sedan tio år tillbaka. I åratal har han övervägt att söka hjälp på socialkontoret på Höstvädersgatan. Han tror på klassföreståndarens tal om att de sociala myndigheterna står upp för utsatta barn och ungdomar och ser fram emot att få ett tryggt hem. Men det blir inte så utan istället hamnar Juha allt längre bort i samhällets periferi.

MediaNr: P27991

Halta hönans hotell : roman

av Viveca Lärn

9 vol. (833 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Öster om Heden. Roger Holkfjell lever numera ett enkelt liv på Saltön tillsammans med katten Clinton, fyra hönor och en tupp. Men det är inte lätt för en gammal entreprenör att ändra sina vanor. Till slut slår han till på ett förfallet strandhotell med potential. Det ska bli århundradets hotell med spa och knäcka baddräktsdesignern Philip som driver Saltöns Sköna Spa.

MediaNr: P27995

Allt som lever heligt är : en roman om familjen Stevenson

av Malcolm Macdonald

16 vol. (1532 s. tryckt punktskrift)

Del 4 om familjen Stevenson. Den yngsta dottern, Abigail, vill inte gifta sig utan arbetar och försörjer sig som författare. Något om kvinnokampen i England på 1800-talet.

MediaNr: P24939

Gruppen : roman

av Mary McCarthy

13 vol. (1194 s. tryckt punktskrift)

Underhållningsroman med 1930-talsatmosfär om 8 amerikanska väninnors olika öden, sedan de lämnat ett överklasscollege. M.M. amer. förf. 1912-89.

MediaNr: P24962

Huset vid sjön

av Kate Morton

13 vol. (1254 s. tryckt punktskrift)

Året är 1933 och det firas midsommar hos familjen Edevane på godset i Cornwall. Under kvällen försvinner oförklarligt den elva månader gamla pojken Theo. 2003 tvingas Sadie Sparrow att ta ledigt från polisen, hon flyr London och bosätter sig hos sin morfar i Cornwall. Under en promenad kommer hon till Edevanes övergivna gods, blir fascinerad av det gamla mysteriet och börjar gräva i historien. Många hemligheter avslöjas.

MediaNr: P28065

Den ljusnande framtid

av Tove Nilsen

8 vol. (672 s. tryckt punktskrift)

Gerhard 18 år och hans kamrater söker efter fotfäste i ett samhälle med ungdomsarbetslöshet, knark och kriminalitet - men det finns kraft att bryta dessa onda cirklar. - Miljö: Oslo.

MediaNr: P25291

Arken : berättelsen om en färd till tidens ände

av Peter Nilson

10 vol. (890 s. tryckt punktskrift)

Om människans och universums gåta. Huvudpersonen, Benjamin, överlever den bibliska syndafloden ombord på Noas ark. Han genomlever sedan sekel efter sekel på jakt efter den "ark" som kan rädda honom undan tidens flöde. Hans sista resa för honom mot universums och tidens gränser. Förf. är docent i astronomi.

MediaNr: P25292

Vid porten

av Waltraut Pettersson

4 vol. (351 s. tryckt punktskrift)

Del 3 (fristående) i serien inledd med Tid att leva. Irene, nu 18 år, kommer efter en olyckshändelse till ett ålderdomshem i Hamburg som biträde. Tid: efter 2:a världskrigets slut. Trots de vidriga förhållandena på hemmet förlorar hon inte hoppet om ett annat och bättre liv. Till slut lämnar hon Hamburg för att resa till Sverige.

MediaNr: P25120

Förträffliga fruntimmer

av Barbara Pym

8 vol. (688 s. tryckt punktskrift)

En 30-årig kvinna är huvudperson i boken, som rör sig kring miljön i det brittiska prästerskapet på 50-talet, med dess pysslande, tekokande damer. Hon är missnöjd med sin instängdhet och har behov av att vara något mer än en tröstande åskådare till andras romantiska förvecklingar.

MediaNr: P25131

Jagare

av Douglas Reeman

11 vol. (1025 s. tryckt punktskrift)

En flottilj omoderna fartyg, kallad Skrotflottiljen, sätts in i operationer som så småningom ska bereda vägen för invasionen i Normandie. I denna flotta ingår HMS Warlock, och hennes kapten Keith Drummond tilldelas en nyckelroll. Genom Drummonds ögon får läsaren följa hur han och hans besättning drivs till gränsen för det outhärdliga, men ändå måste hålla sina privata normer vid liv.

MediaNr: P25139

Brev till min älskade

av Bernice Rubens

5 vol. (484 s. tryckt punktskrift)

I ett hat-kärleksförhållande lever de två äldre syskonen Amy och Stan. Amy har alltid fått stå tillbaka för sin rullstolsbundne broder. Först tog han föräldrarnas kärlek, efter deras död måste hon vårda honom.

MediaNr: P25171

Estonia : roman

av Björn Runeborg

4 vol. (349 s. tryckt punktskrift)

I september 1994 är Petter anställd på en svensk bank i Tallinn. Kvar i Stockholm finns hans fru Karina och barnen. Han har rest iväg i hopp om att lite distans ska kunna rädda deras krackelerande äktenskap. När Karina besöker honom är det för att säga att hon vill skiljas. Petter anar oråd och vill åka hem tillsammans med henne så snart som möjligt. Han bokar om hennes biljett och skaffar sig en egen till 28 september med färjan Estonia.

MediaNr: P27990

Tiggaren

av Sofie Sarenbrant

8 vol. (743 s. tryckt punktskrift)

Femte boken om kriminalinspektör Emma Sköld. Någon vill se Emma Sköld död. Finns det ett samband med ett antal dödsfall bland tiggare i Stockholm? Under minnesstunden för en ung människa som dött under ofattbara omständigheter, sitter en person i bakgrunden. Någon som gör allt för att stanna i det fördolda, även om priset är smärtsamt högt.

MediaNr: P28004

Gryningstimmen

av Harry Sjöman

10 vol. (911 s. tryckt punktskrift)

Om Småland under järnålderns gryning, om folken på boplatserna, om deras liv och tänkesätt. Den utländske smeden Allrik går i spetsen för upproret mot hövdingen i Urabäck för att omdana det hårda hövdingedömet till en människovärdig boplats.

MediaNr: P25299

Första halvlek : en roman

av Olle Svenning

6 vol. (567 s. tryckt punktskrift)

Fotbollsroman, men inte enbart om grabbarnas mödor och framgångar på vägen till Den stora klubben, utan också om det sociala och konstnärliga fenomenet fotboll.

MediaNr: P25229

Nisses trädgård

av Kai Söderhjelm

82 s. tryckt punktskrift

Pensionären Nisse köper ett gammalt fallfärdigt torp och flyttar ut på landet. Trots alla varningar tänker han klara sig själv. Men det blir mer arbetsamt än han trott och han måste återvända till stadslägenheten.

MediaNr: P25234

Raja - zigenerskan

av Katarina Taikon

5 vol. (418 s. tryckt punktskrift)

Raja drivs från lägret, anklagad för att ha stulit en annan kvinnas man. Här skildras en kultur i omvandling samt den misstro, som ofta råder mellan zigenare och svenskar.

MediaNr: P25243

Din lycka är min : en moralisk historia

av Kerstin Thorvall

8 vol. (718 s. tryckt punktskrift)

Triangeldrama om en intill självutplåning aggressionshämmad man, hans neurotiska unga hustru och hans olyckliga, medelålders älskarinna. Romanen är trots motivet inte banal. En satir över kvinnorörelsen ingår också. Händelserna utspelas till en del i norra Spanien i turistmiljö.

MediaNr: P25255

Tid för poesi : nutida svensk lyrik

3 vol. (213 s. tryckt punktskrift)

Ett urval svensk lyrik från mitten av 50-talet till 70-talets sista år. 38 svenskspråkiga poeter, varav 10 kvinnor. Bl.a. Ekelöf, Aspenström, Sten Hagliden, Majken Johansson, Sonja Åkesson, Tove Jansson, Elisabeth Rynell.

MediaNr: P25594

Mörkret som ger glädjen djup

av Märta Tikkanen

2 vol. (120 s. tryckt punktskrift)

Diktsamling i två delar. Först en svit kring den psykiskt sjuke diktaren J. J. Wecksell och hans mor. I den andra delen skildras en svårt sjuk människa, kanske förf:s barn. Om människors längtan efter kontakt, men också om deras oförmåga att nå fram till eller räcka till för den älskade.

MediaNr: P25259

Bröllopet

av Katarina Torfason

24 s. tryckt punktskrift

Ett sommarbröllop på landet ses genom en 9-årig flickas ögon. Läsaren bör vara vuxen för att förstå anspelningar och skvaller.

MediaNr: P25268

Flickan och mästarn

av Katarina Torfason

51 s. tryckt punktskrift

Flickan Mia berättar om vuxnas märkliga beteende och sin egen osäkerhet. Oskar, som också kallas Mästaren, tar livet av sig.

MediaNr: P25269

Bricken : roman

av Edith Unnerstad

8 vol. (776 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Susann. Bricken Engelberg, nu 71 år, ser tillbaka på sitt liv: barndom och uppväxt i 1870-90-talens Stockholm, livet som ung officersfru - B. gifter sig med sin stora kärlek Hugo E. - först i norrländsk småstad, sedan i Sthlm, med sällskapsliv, kurtis, svartsjuka, släktkalas och utlandsresor. Intressant tidsbild.

MediaNr: P28011

Elina, jungfru av Viborg

av Kaari Utrio

10 vol. (852 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman med handlingen förlagd till Viborg under åren 1495-1509. Viborg var svenskarnas yttersta utpost mot Ryssland och en livlig handelsstad. Det berättas om jungfru Elina Folkesdotters liv och leverne som ungmö hos sin skälmaktige far Herr Folke, och som gift med den originelle Henrik Rödskägg.

MediaNr: P25333

Trollkona : roman från fjället på 1830-talet

av Astrid Väring

6 vol. (513 s. tryckt punktskrift)

Malin Carlsdotter kan inte vara utan kärleken. Hon rymmer från sin gård och sin gubbe till man för att i stället leva tillsammans med den hon älskar - trots att otrohet var en svår försyndelse på 1830-talet. Följdriktigt blir människornas och lagens dom hård. Som hon dessutom råkar vara förtrogen med gamla hedniska läkemetoder, blir hon ansedd som trollkona....

MediaNr: P25348

Kejsarstaden

av Barbara Winckelmann

8 vol. (771 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Din vredes dag. Historisk roman om Helsingfors, den nya huvudstaden uppbyggd på kejsar Alexanders bud. Tiden som skildras är 1816-1826. Verkliga personer rör sig bland uppdiktade. Fängslande person- och miljöskildring.

MediaNr: P25426

Hon, han och döden

av Sven Wollter

4 vol. (301 s. tryckt punktskrift)

Han och Hon är ett äldre par där mannen har drabbats av cancer. Han har svårt att tala om sin sjukdom samtidigt som hon gärna vill vara ett stöd. De åker till sjukhuset tillsammans men väl där smiter han på en buss utan hjul och svävar iväg till en plats långt upp i norr. Hon står ensam kvar med sin ilska och sorg. Ett återberättandets dialog inleds. Skådespelaren S.W. romandebuterar 82 år gammal med en bok om minnet och den annalkande döden.

MediaNr: P28045

Facklitteratur

Mormors dagbok : Anna Bergenstråhles anteckningar 1862-1881

av Anna Bergenstråhle

5 vol. (425 s. tryckt punktskrift)

A.B. (1857-1958), berättar om barndomsgården Näs, 2 mil från Gränna, om morföräldrarna i Stockholm, om studier vid Musikaliska akademien tills hon ingår äktenskap med lektorn Hilding Andersson.

MediaNr: P24325

Kamrat hund

av Signe Björnberg

4 vol. (358 s. tryckt punktskrift)

Praktiska råd om val av hund, raser, uppfostran, utfodring, sjukdomar m.m. för en blivande eller nybliven hundägare. Dessutom berättar förf. (även känd under pseud. Sigge Stark) om egna erfarenheter av olika djur. Ingen torr faktabok utan mer en hjärteknipande, humoristisk minnesbok om hundar som förf. har haft i sin omgivning, både som barn och vuxen.

MediaNr: P24397

Impressionismen

av Bernard Denvir

2 vol. (139 s. tryckt punktskrift)

Kortfattad presentation av en riktning inom europeiskt måleri under slutet av 1800-talet. Den uppstod i Frankrike ca 1870 och några kända namn är Manet, Monet och Renoir.

MediaNr: P24634

The Mauler : Alexander Gustafsson berättar sin historia för Leif Eriksson och Martin Svensson

av Alexander Gustafsson

6 vol. (540 s. tryckt punktskrift)

Alexander Gustafsson är killen från Arboga som blivit storstjärna i världens snabbast växande kampsport, MMA (Mixed Martial Arts). Han berättar om sin uppväxt på landsbygden och om sin struliga uppväxt som innehöll mycket mörker. Sedan kom vändpunkten när han upptäckte sporten som förändrade hans liv och blev The Mauler med en världspublik. Det har varit en tuff kamp för att nå toppen i världens kanske hårdaste sport.

MediaNr: P27984

Kommunister : en intervjubok. Andra boken

av Carl Henrik Hermansson

Fullskrift

19 intervjuer med 21 kommunister. Fokuserar på tiden under krigsåren, 1939-1945, och årtiondena därefter. Handlar bland annat om kampen mot fascismen, motståndet mot samlingsregeringens reaktionära politik, olika strejkaktioner och kampen mot kärnvapen och kärnkraft.

MediaNr: P25613

Skuggans lag : en spanares kamp mot prostitutionen

av Simon Häggström

10 vol. (857 s. tryckt punktskrift)

S.H. är chef för prostitutionsgruppen, en enhet inom Stockholmspolisen. Han berättar om de människor han möter i sin vardag. Människor som resten av samhället inte vill se. Kvinnor som säljs som varor, kvinnor som föds in i missbruk och prostitution och män som gör sitt bästa för att undvika upptäckt. Ett möte med döden på en skitig toalett och de berättelser S.H. får lyssna till gör hans tidigare svartvita syn på människor mer gråaktig.

MediaNr: P28036

Det gröna skafferiet

av Karoline Jönsson

2 vol. (184 s. tryckt punktskrift)

Karoline Jönsson har drivit bloggen Det gröna skafferiet och 2012 vann hon Stora matbloggspriset. Nu har hon samlat sina recept i en kokbok. Alla recept är vegetariska. Exempelvis finns här recept på: björkbladslemonad, svartrot- och ramslökspaj, vegetabilisk mjölk, kimchi, maskrosmarmelad, nyponskalsmjöl, jordärtskocksgnocchi, slånbärsglögg, krikonkompott, palsternackskaka, ängamat, lingoffie, kantarellsoppa i papperspåse, rosensocker, med mera.

MediaNr: P27928

Min religion

av Helen Keller

4 vol. (283 s. tryckt punktskrift)

H.K. (1880-1968), blind och dövstum sedan 2-årsåldern, berättar här om sina religiösa ideal och hur hon funnit dem. Emanuel Swedenborgs lära blev avgörande för hennes religiösa utveckling och hon reflekterar här över olika tankar i Swedenborgs skrifter.

MediaNr: P25020

Sveriges öar

av Anders Källgård

35 vol. (3237 s. tryckt punktskrift)

En bok om de 1271 svenska öar som saknar fast landförbindelse och som haft helårsboende befolkning efter år 1900 - med tonvikt på de 392 öar som fortfarande, år 2013, har fast befolkning. Det är ett referensverk att slå i, en dokumentation av öarnas historik och ö-livet (ofta ur öbornas eget perspektiv), en guide som inspirerar till ö-besök och en reseskildring.

MediaNr: P27851

Mina kompisar och jag

av Marianne Kärre

2 vol. (167 s. tryckt punktskrift)

Huvudparten av boken är byggd på intervjuer med synskadade, integrerade barn, deras klasskompisar, lärare och föräldrar. Därutöver fakta och information om bl.a. hjälpmedel för synskadade barn. Första delen: lämplig både för barn och vuxna ; senare delen: mest lämpad för vuxna.

MediaNr: P24809

Dagbok från ditt försvinnande

av Malin Lagerlöf

5 vol. (393 s. tryckt punktskrift)

Den 6 oktober 2011 befann sig Malin Lagerlöfs man, filmregissören Daniel Lind Lagerlöf, på Västkusten för att leta efter miljöer till en inspelning. Han föll troligtvis i havet och drunknade, men ingen vet säkert eftersom kroppen aldrig har återfunnits. Malin lämnades ensam med tre barn. Boken handlar om vad som händer när någon en helt vanlig morgon säger hejdå, går ut genom dörren och sedan aldrig mer kommer tillbaka. Hur klarar man av det?.

MediaNr: P28018

Vargen och människan

av Barry Holstun Lopez

10 vol. (843 s. tryckt punktskrift)

Om vargens förhållande till människan, vargen som art, dess utbredning, beteenden och vanor. Kulturer där vargen spelar en stor och positiv roll beskrivs, t.ex. indianernas och eskimåernas. Därefter introduceras den vargfientliga västerländska kulturen där förf. försöker klargöra bakgrunden till vårt hat och fruktan för vargen, och även utrotningskampanjer som pågått långt in i vår tid.

MediaNr: P24889

Älgkalv

av Gunnar Markgren

3 vol. (281 s. tryckt punktskrift)

Förf., viltforskare, skriver i denna studie om älgstammens fortplantning och kalvarnas överlevnadsförmåga. Om omständigheterna kring kalvningstiden, utvecklingen under kalvens första år samt konsekvenserna vid bortstötandet. I andra avsnitt beskrivs älgen normala utvecklingsgång, arbetet med märkning av nyfödda klavar, uppfödning inom hägn samt älgjägarens syn på kalvavskjutning.

MediaNr: P24954

Västtyskland under Helmut Schmidt

av Anders Mellbourn

2 vol. (94 s. tryckt punktskrift)

Behandlar Västtysklands nya stormaktsposition, som är en följd av att landet nu är västvärldens tredje största industrination.

MediaNr: P24968

Läkeväxter förr och nu

av Harald Nielsen

9 vol. (726 s. tryckt punktskrift)

Boken berättar om cirka 300 växter som använts inom läkekonsten. Innehåller även en historisk bakgrund.

MediaNr: P25008

Främmande världar : liv i kosmos

av Peter Nilson

5 vol. (425 s. tryckt punktskrift)

En bok som diskuterar liv i universum. Från de två första kapitlens mardrömsliknande fantasier, kommer förf. i den senare delen av boken in på mera konkreta idéer om livsvillkoren i rymden.

MediaNr: P25293

Träd och människor : tro och vetande om våra trädslag

av Ola Persson

3 vol. (233 s. tryckt punktskrift)

Boken bygger på en artikelserie om de svenska trädslagen publicerad i tidningen Skogsägaren. Varje trädslag skildras såväl kulturhistoriskt som botaniskt. Diktare och författare har fått inspiration och skaparkraft från träden, vilket illustreras med citat.

MediaNr: P25099

I skog och mark

av Bo Rosén

67 s. tryckt punktskrift

En bok om allemansrätten och om vad man kan göra i skog och mark.

MediaNr: P25165

Israel in på livet : tips för en annorlunda resa

av Nathan Shachar

5 vol. (367 s. tryckt punktskrift)

Fakta om och personliga synpunkter på Israel. Om vardagsliv och sevärdheter, om viktiga samhällsfrågor och roande bagateller. Om natur, klimat och djurliv. Förf. jämför även Sverige och Israel. Till sist en kort genomgång av judarnas 3000-åriga historia.

MediaNr: P25208

Mest sanning : minnen

av Marika Stiernstedt

8 vol. (745 s. tryckt punktskrift)

Fristående del av förf:s memoarer. Fängslande personteckningar ur skilda miljöer och fr. olika länder. Bl.a. Hjalmar Branting, Adolf Hitler, Strindberg, Agnes von Krusenstjerna, Knut Hamsun, general Weygand.

MediaNr: P25440

Brott, tiggeri och brännvinets fördärv : studier i socialt orienterade visor i skillingtryck

av Karin Strand

8 vol. (772 s. tryckt punktskrift)

Skillingtryck kallas de enkla vistryck som fram till 1900-talets första decennier vände sig till den breda publiken. Visforskaren K.S. studerar tre olika visgenrer i skillingtryck som alla tematiserar sociala angelägenheter i sin samtid. Det handlar om tiggarverser av blinda, visor om brott och brottslingar samt berättelsesånger som propagerar mot dryckenskap. Hon undersöker sociala gränssnitt och hur visorna återger den verklighet de skildrar.

MediaNr: P27948

Romanäs sanatorium 1903-1940 : en berättelse och en dokumentsamling

av Annie Svärd

4 vol. (371 s. tryckt punktskrift)

Romanäs sanatorium, idylliskt belägen i norra Småland, var ett privat vårdhem för patienter som insjuknat i tuberkulos. Tanken var att kroppens självläkande förmåga skulle underlättas genom en vistelse i stillsam miljö. Vila, god hygien och regelbunden kontakt med läkare och medpatienter var några av grundtankarna. Författaren skildrar, utifrån arkivhandlingar och intervjuer, livet på sanatoriet mellan 1903-1940.

MediaNr: P27964

Romersk konst

av Alda Tarella

67 s. tryckt punktskrift

Liten handbok om den romerska konsten med utblickar och stilhistoriska paralleller. Man tar upp arkitektur, skulptur, måleri och småkonst.

MediaNr: P25245

Den stora järnvägsbasaren : med tåg genom Asien

av Paul Theroux

11 vol. (1010 s. tryckt punktskrift)

Här berättas om ett stort tågäventyr: en resa London-Japan tur och retur. Resan tar 3 månader, går med Orientexpressen mot Japan och tar den transsibiriska järnvägen på vägen tillbaka. Om folk och länder, sedvänjor och sevärdheter samt om skilda järnvägars för- och nackdelar.

MediaNr: P25249

Könspolitiska idéer : en undersökning av manssamhällets könsideologi från naturfolken och forntidens filosofer till Simone de Beauvoir

av Peter Thielst

6 vol. (501 s. tryckt punktskrift)

Historisk genomgång av de idéer som legat till grund för förtrycket av kvinnan i skilda samhällen och tider. Förf. tar även upp dem som kämpat mot fördomarna, såväl män som kvinnor.

MediaNr: P25250

Folklig spådomskonst

av Carl-Herman Tillhagen

4 vol. (271 s. tryckt punktskrift)

Förf. har upptecknat traditioner och historier om skrock och vidskepelse. De kompletteras med roliga och kunniga kommentarer.

MediaNr: P25260

Wagner

av Folke H. Törnblom

5 vol. (415 s. tryckt punktskrift)

Kunnigt, lättläst och underhållande skriven biografi om den tyske tonsättaren Richard Wagner, 1813-1883. Författaren är musikskriftställare och fil. lic.

MediaNr: P25284

En härlig bok

av Mia Törnblom

2 vol. (131 s. tryckt punktskrift)

Författaren har samlat 366 för henne viktiga tankar och budskap. Hon brukar starta morgonen med en stunds meditativ reflektion, ofta med ett visst ämne för dagen. Det handlar om kärlek, tro, vänskap, personlig utveckling, självkänsla, motivation, tacksamhet och förlåtelse.

MediaNr: P27916

Jakten efter grönt guld : växtjägarnas äventyr

av Tyler Whittle

8 vol. (692 s. tryckt punktskrift)

Livfullt och spännande skildras den botaniska forskningens historia och hur samlare gett sig ut i svårtillgängliga trakter världen över för att finna sällsynta växter. Handlar även om de första försöken att klassificera växter och om uppfinningar, som underlättar arbetet för expeditionsledare, trädgårdsmästare och botanister.

MediaNr: P25383

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Arbete

2 vol. (97 s. tryckt punktskrift)

Prosastycken och dikter som alla behandlar människors förhållande till arbetet. Syftet är att beskriva olika arbetsmiljöer förr och nu, ta upp svårigheter men också glädjeämnen. Utdragen är lätt bearbetade för lässvaga.

MediaNr: P25393

Terra - skogens fasa

av Adam Blade

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 5 i serien En värld i lågor som börjar med Komodo Ödlekungen. Tom söker den femte ingrediensen till den magiska dryck som ska rädda hans mor från trollkarlen Vemars makt. Toms magiska karta leder honom till en speciell vit blomma i skogen. Där upptäcker han att Terra, skogens vidunder, har stängt in byinvånare i trädstammar. Tim och Elenna måste försöka överlista Terra, men är nära att själva bli levande begravda.

MediaNr: P27976

Vespick - getingdrottningen

av Adam Blade

2 vol. (185 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien En värld i lågor som börjar med Komodo Ödlekungen. Resan närmar sig sitt slut. Den sjätte och sista ingrediensen Tom behöver samla, för att rädda sin mor från trollkarlen Vemars makt, finns i den enorma getingdrottningen Vespicks gadd. Tom behöver all hjälp han kan få från sina vänner då hans krafter är försvagade. Hela riket Kayoniens öde avgörs dessutom i denna sista kamp.

MediaNr: P27977

Spöknät

av Petrus Dahlin

3 vol. (280 s. tryckt punktskrift)

Det är sommarlov och värmebölja, men Tino har tråkigt där han drar runt i villakvarteret utan något att göra. Hans mamma har mått dåligt ända sedan pappan lämnade dem. Så dyker Akki upp. Hon är lika gammal som Tino, men väldigt olik honom. Hon klär sig konstigt och pratar annorlunda. Det är också något nästan övernaturligt med henne. När Tinos mamma försvinner erbjuder Akki sin hjälp.

MediaNr: P27986

Fallet med sjömonstrets förbannelse

av Daniel Edfeldt

3 vol. (263 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien Hjälparbyrån som börjar med Fallet med den försvunna enhörningen. Nova och Simon förstår nu att fantastiska varelser och magiska platser finns runt hörnet om man vågar titta efter. Barnen följer med den mystiske Julian till botten av en djup sjö. Där upptäcker de att det vilar en förbannelse över alla sjöjungfrur och vattumän. Hjälparbyrån måste bryta den. Samtidigt får de tampas med otäcka sjömonster och en trio elaka häxor.

MediaNr: P27992

Mia-Pia : med visor och musik av författaren

av Brita af Geijerstam

2 vol. (124 s. tryckt punktskrift)

Berättelse om Mia-Pia, 7 år, och hennes familj.

MediaNr: P24530

Mia-Pia och Masse

av Brita af Geijerstam

2 vol. (138 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Mia-Pia. Hon och hennes bror Masse är de två yngsta i en stor och trevlig familj.

MediaNr: P24531

Innan helgen är över

av Kerstin L. Hahn

5 vol. (411 s. tryckt punktskrift)

Helgen innan Stella ska börja nian är hon på väg till landet med sin syster Jenny och hennes kille Herman. De får se någon stå på vägen och ett ögonblick senare dunsar den svartklädda figuren mot bilen och hamnar i diket. Tjejerna vill ringa efter ambulans men Herman vill att de kör vidare. När de är framme börjar figuren vid vägkanten dyka upp utanför stugan och i havet. Men det kan väl inte vara han? Han ligger ju i koma på sjukhuset.

MediaNr: P27993

Gå för långt

av Nigel Hinton

2 vol. (119 s. tryckt punktskrift)

Ben har alltid sett upp till sin storebror, men Sam hackar ständigt på Ben. Ingenting tycks imponera på Sam, förutom våghalsighet. Ben vet att han inte ska falla för Sams påhitt, men de tre orden "jag utmanar dig" får Ben att göra allt Sam säger. För att få sin storebrors beundran och respekt dras Ben in i en allt farligare spiral av utmaningar.

MediaNr: P28014

Ängel i Venedig

av Mary Hoffman

2 vol. (141 s. tryckt punktskrift)

En äventyrsberättelse om kärlek och krig i 1500-talets Venedig. År 1571 arbetar Luca på det stora skeppsvarvet Arsenalen i Venedig. Han hämtar vatten, hugger ved och tänder brasor åt båtbyggarna. Samtidigt drömmer han om en flicka med gyllene hår och persikomjuk hud. Venedig rustar för krig mot det mäktiga Ottomanska riket och Luca går ombord på skeppet Ängeln för att göra sin plikt. Livet till havs är spännande, men också farligt.

MediaNr: P28012

Stoppa greven! : en tidsresa på liv och död

av Dan Höjer

4 vol. (364 s. tryckt punktskrift)

En äventyrsbok med utgångspunkt i dagens Sundbyberg. Hampus hittar hundra år gamla dagböcker på vinden. Han tycker att det är spännande att läsa om hur livet var då. Men det finns något mer i gömstället: en lapp där någon frågar vem som har tagit dagböckerna. Det visar sig att Hampus kan kommunicera med Emma, en jämnårig flicka som levde för hundra år sedan.

MediaNr: P27982

Den osynliga

av Lise Indahl

4 vol. (320 s. tryckt punktskrift)

Elvira, 12 år, är nyinflyttad i den lilla småstaden. Det känns ödsligt och ensamt. Men hur ensam är hon? Snart upptäcker hon att det händer konstiga saker i hennes rum. Någon har packat ner hennes kläder i kartongerna igen och bäddat sängen jättesnyggt. En dag när hon kommer hem är pusslet färdiglagt. En annan dag är matteläxan gjord. Elivira skriver i dagboken och frågar. Och hon får svar.

MediaNr: P27970

När ljuset försvann från Elins hus

av George Johansson

34 s. tryckt punktskrift

Pappa förvandlar ett strömavbrott till ett äventyr för Elin. Då belysningen tänds igen, enas de om att låtsas vidare och lyssna på brasan, som sprakar i kakelugnen.

MediaNr: P24768

Svart vatten : [en spökhistoria]

av Camilla Jönsson

3 vol. (291 s. tryckt punktskrift)

Agnes sommarlov är inget att bli avundsjuk på. Hon badar inte, för hon är rädd för vatten. Hon är mest ensam eftersom hennes bästa kompis är i Grekland. Sedan träffar hon Noel som inte heller gillar sommargrejer. Han blir nyfiken när Agnes berättar om stengången som döljer sig under ytan i Vallerbosjön och de bestämmer sig för att utforska den. Ungefär samtidigt börjar Agnes känna sig förföljd. Sent en kväll är golvet i hennes rum täckt av vatten.

MediaNr: P27952

Min coach Melody

av Rose Lagercrantz

2 vol. (131 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

En dag börjar en ny tjej i Siljas klass. Hon heter Melody och vill bli Siljas vän. Melody älskar fotboll, men Silja kan inte vara med och spela för hennes ben är olika långa. En dag ringer de från sjukhuset och säger att Siljas ben ska opereras. Men förra gången gick det inte så bra, och Silja är rädd att hon ska dö av operationen. Men om den går bra kanske Silja kan spela fotboll med Melody?.

MediaNr: P27973

Den vita döden

av Camilla Lagerqvist

4 vol. (355 s. tryckt punktskrift)

I ett slott vid en vacker sjö ligger ett sanatorium. Förr bodde kungligheter här, men nu kommer det människor med tuberkulos hit. Det sägs att frisk luft och vila kan bota sjukdomen. Nu vistas den trettonåriga Julia här och hennes vardag består av stora portioner fet mat, läkarkontroller, sömn och vila. Men så anländer Luca till slottet.

MediaNr: P27980

Näcken

av Åsa Larsson

3 vol. (272 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien PAX som börjar med Nidstången. När mellanstadiet på Mariefreds skola har temadag på Mälarens is händer något hemskt. Näcken försöker dränka barnen när de badar i en vak. Dessutom är det något väldigt obehagligt med den nye slottsfogden på Gripsholms slott. Bröderna Alrik och Viggo måste utmana sina djupaste rädslor för att hantera situationen.

MediaNr: P27963

Spelar min lind sjunger min näktergal

av Astrid Lindgren

47 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Malin 8 år, som blivit föräldralös, kommer till ett fattighus på landet och får dela de gamla hjonens gråa och trista liv. Hur ska hon orka leva där om det inte finns något som är vackert eller något som är roligt? En dag får hon får höra en saga om en spelande lind och en sjungande näktergal och hennes heta längtan efter skönhet får en lind att spira ur en ärta.

MediaNr: P27965

Johan Vilde i elden

av Janne Lundström

4 vol. (303 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien inledd med Johan Vilde, flyktingen. Johan och hans fosterbröder ger sig i väg till ett slavhandelscentrum för att friköpa en släkting.

MediaNr: P24918

Tant Mittiprick

av Betty MacDonald

2 vol. (185 s. tryckt punktskrift)

Tant Mittiprick bor i ett hus som står upp och ner, och har aldrig brytt sig om att bli vuxen. När något är på tok tyr sig alla barn till henne, för hon lyckas ställa allting tillrätta. Framför allt ger hon föräldrarna råd om hur de ska bära sig åt med sina besvärliga barn.

MediaNr: P24937

Pojkjävlarna

av Ulf Nilsson

90 s. tryckt punktskrift

Det är storstrejkens år 1909. Maria och hennes syskon måste hjälpa till med familjens försörjning genom att gallra sockerbetor på fälten i Skåne. Men en dag rymmer de från det hårda arbetet.

MediaNr: P25317

Hemsökta

av Magnus Nordin

4 vol. (291 s. tryckt punktskrift)

Elin och Denise tycker att de har fått bästa sommarjobbet. De ska klippa gräs och hålla efter ett lyxhus på en udde långt ute i havsbandet medan ägaren är bortrest. Men paradistillvaron blir inte långvarig. Ön som huset ligger på har ett mörkt förflutet. En gammal sägen berättar om hemsökelse och oron växer när oförklarliga saker börjar hända. Och Elin och Denise befinner sig långt från civilisationen, utan tillgång till båt.

MediaNr: P27996

Morbror Adolf rider västerut

av Allan Rune Pettersson

2 vol. (105 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien inledd med Leta rätt på Morbror Adolf. Morbror Adolf drar västerut för att bevisa för barnen och moster Lotta att han inte är rädd för indianer. Som vanligt försvinner han på vägen, men dyker upp så småningom.

MediaNr: P25116

Bosses pappa är hemma

av Erik Ransemar

30 s. tryckt punktskrift

Bosses pappa är alltid hemma, för att fabriken, där han arbetade, har lagts ner.

MediaNr: P25136

Ett hål om dagen

av Louis Sachar

5 vol. (447 s. tryckt punktskrift)

Stanley blir oskyldigt dömd för stöld av ett par begagnade baseballskor. Han hamnar på Camp Green Lake, en anstalt för ungdomsbrottslingar mitt i öknen. En lättläst farsartad berättelse med många förvecklingar, bl.a. vävs en släkthistoria från 1800-talet samman med det som sker i romanens nu. Upplösningen är lika oväntad som spännande. En annorlunda och humoristisk ungdomsroman.

MediaNr: P27999

Den här sommaren kan bli min död

av Malin Stehn

4 vol. (334 s. tryckt punktskrift)

Fanny ska snart börja högstadiet, men känner sig verkligen inte som en riktig högstadietjej. Hon är rädd för nästan allt, inte särskilt cool alls och är dessutom helt okysst. För att bli en ny människa gör Fanny en lista med tio saker som hon måste klara av innan skolan börjar. Frågan är bara om hon kommer överleva sin förvandling.

MediaNr: P27954

Fripassageraren

av Olov Svedelid

6 vol. (488 s. tryckt punktskrift)

Lars, 12 år, blir fripassagerare på ett av Ostindiska Companiets skepp, med destination till Kina. Han har tur och undgår döden flera gånger, men får ett hårt liv ombord.

MediaNr: P25227

Ensam i stan

av Anna-Greta Winberg

3 vol. (266 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med När någon bara sticker. 15-åriga Madde vill inte följa med den övriga familjen ut till landet på sommarlovet. Hon får ett sommarjobb och stannar kvar i stan.

MediaNr: P25416

Krigstid

av Elisabeth Östnäs

6 vol. (538 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Sagan om Turid, som inleds med Kungadottern. Det är vikingatid och Turid reser genom ett krigshärjat land. Allt hon äger är ett manteltyg, en völvestav och trälen Unna. Det är en hård resa och livet levs helt på männens villkor. Turid vet egentligen inte vart de är på väg, hon vet bara att minnena tvingar henne att fortsätta framåt till varje pris. Rakt in i krigets skugga.

MediaNr: P28046

Skuggsommar

av Mia Öström

4 vol. (323 s. tryckt punktskrift)

Det är en underbar sommar, men Rakel hatar den. Hela våren har hon varit ensam, både hemma och i skolan. Nu har hon tvingats ut i skärgården för att tillbringa sommaren hos kusinen Ellika som vägrar att prata med Rakel. Men på badplatsen möter Rakel tvillingarna Majken och Lisen, som ger henne olika uppdrag. Uppdragen blir allt farligare och många frågor dyker upp. Vilka är egentligen tvillingarna och varför får Rakel inte hälsa på hos dem?.

MediaNr: P28059

Facklitteratur

Flyttfåglarna och årstiderna

av Carl Edelstam

32 s. tryckt punktskrift

Om våra vanligaste flyttfåglar och deras specifika beteenden. Vilka arter som flyttar, tidpunkten för flyttningen och vart de tar vägen. Nyare rön från radarobservationer ingår även.

MediaNr: P24757

Antonio : indianpojken i djungeln

av Birgitta Ek

29 s. tryckt punktskrift

Antonio är äldst av fyra syskon i en indianfamilj vars vardagsliv skildras odramatiskt, rättframt lättläst och kortfattat. Matvanor, boende och natur beskrivs.

MediaNr: P24760

Fakta om Antarktis

av Monica Emilson-Benoit

53 s. tryckt punktskrift

Om Antarktis' läge, utseende, växt- och djurliv samt om dess historia från slutet av 1800-talet och framåt. Även Amundsens och Scotts tävlan om att först nå Sydpolen berörs.

MediaNr: P25027

Barnens flora. [1], [När Sankte Per tappade nycklarna och 20 andra blomsterhistorier för barn]

av Bisse Falk

D. 1: 66 s. tryckt punktskrift

Syftet med boken är att enkelt förklara ett antal vår- och sommarblommors botaniska uppbyggnad, men också att föra vidare dessa växters "historia", så som gammal folktradition berättat om dem.

MediaNr: P24478

Växternas underbara liv : skildringar. D. 1, Svenska växter

D. 1: 4 vol. (328 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie om 4 delar skrivna för ungdom. Berättelser om svenska växter: blommor, svampar, träd, buskar med mera. Texten är anpassad för folkskolans klass 3 och 4, kursen i botanik. Varje enskild växt presenteras genom en kort berättelse. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P27923

Växternas underbara liv : skildringar. D. 2, Svenska växter

D. 2: 4 vol. (337 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i en serie om 4 delar skrivna för ungdom. Berättelser om svenska växter: blommor, svampar, träd, buskar med mera. Texten är anpassad för folkskolans klass 3 och 4, kursen i botanik. Varje enskild växt presenteras genom en kort berättelse. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P27924

Växternas underbara liv : skildringar. D. 3, Europeiska växter

D. 3: 4 vol. (313 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i en serie om 4 delar utgivna för ungdom. Denna del skildrar europeiska växter. Texten är anpassad för folkskolans 5:e klass, kursen i botanik. Varje enskild växt presenteras genom en kort berättelse. Tanken är att belysa växternas viktigaste närings- och livsproblem samt skildra växternas betydelse för människan. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P28015

Växternas underbara liv : skildringar. D. 4, Växter från främmande världsdelar

D. 4: 4 vol. (315 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i en serie om 4 delar utgivna för ungdom. Denna del skildrar växter från främmande världsdelar. Texten är anpassad för folkskolans 6:e och 7:e klasser, kurserna i geografi och naturkunnighet. Varje enskild växt presenteras genom en kort berättelse. Valet av växter har utgått från skolplanens krav på att ge kännedom om de för människan viktigaste växterna, de som är så kallade nytto- och gagnväxter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P28016

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Näckrossjön

av Rosie Banks

2 vol. (153 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

För att rädda kung Munter från en hemsk förbannelse måste Ella, Agnes och Jasmin hämta vatten från vattenfallet vid Näckrossjön. Tillsammans med den snälla älvan Trixi reser de med en magisk virvelvind till sjön, där de får hjälp av de snälla vattennymferna. Men innan de hinner slutföra uppdraget blir de stoppade av drottning Gräslig. Hur ska det nu gå?.

MediaNr: P27956

Lätta fakta om bilar

av Per Straarup Søndergaard

33 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Enkel faktabok om bilar och andra fordon. I korta kapitel får du veta vad en bil är för något, hur en bil fungerar och hur de första bilarna kom till. Dessutom får du lära dig om olika bilmärken och att olyckor sker när det är många bilar på vägarna. Förutom vanliga bilar beskrivs även racerbilar, lastbilar och bussar. Det sista kapitlet handlar om bilar i framtiden.

MediaNr: P27933

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Hjälp! Var är skatten?

av Jo Salmson

61 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Läraren har gjort en skattjakt och gömt skatterna ute i skogen. Eleverna delas in i lag och ger sig ut med varsin karta. Efter en stunds letande hittar en grupp barn parkbänken där deras skatt ligger. Ett guldpaket! Men på bänken sitter två okända män. När barnen lyckats smyga åt sig skatten blir det en oväntad överraskning.

MediaNr: P27884

Rovan

av Joar Tiberg

33 s. tryckt punktskrift

Enberg är hungrig och bestämmer sig för att dra upp en rova ur marken. Men rovan vill inte lossna. Han ropar på Tvåberg som kommer och hjälper till, men rovan vill ändå inte lossna. De ropar på Treberg. Nu borde det väl gå?.

MediaNr: P27950

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Farliga djur

av Unni Brandeby

22 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Ola åker buss med sina barnbarn. De har varit på bio och sett en film om farliga djur. Plötsligt stannar bussen med ett ryck. Vad har hänt? Två stora djur står mitt på vägen! Lättläst bok. Med inläsning efter punktskriften i 2 läshastigheter.

MediaNr: P27758

Kärlek på biblioteket

av Britt Engdal

2 vol. (81 bl. tryckt punktskrift)

Glestryck

Jessika är inte så bra på att läsa, men hon tycker om biblioteket. Det är så lugnt och skönt där. På biblioteket arbetar John som har väldigt vackra blå ögon. När John frågar om Jessika vill vara med i en läsgrupp tackar hon ja. Lite för att hon vill lära sig läsa bättre, men kanske mest för att få träffa John. Lättläst bok för lästräning, med parallell tryckt text i storstil. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 hastigheter.

MediaNr: P27731