Nya punktskriftsböcker juli 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 24 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Våran hud, vårat blod, våra ben

av John Ajvide Lindqvist

10 vol. (913 s. tryckt punktskrift)

En samling skräckberättelser som utspelar sig i ett samtida Sverige. Vi får möta ett antal vardagliga gestalter och några mindre vardagliga: spöken, vampyrer, varulvar, mylingar, tomtar, zombies och ett havsmonster. Samtliga berättelser, förutom den nyskrivna "Hår", har tidigare publicerats i främst brittiska och amerikanska antologier.

MediaNr: P28055

Handbok för städerskor

av Lucia Berlin

12 vol. (1086 s. tryckt punktskrift)

Lucia Berlin skrev sammanlagt 76 noveller i sitt liv. Hon var under många år bortglömd och nästan helt okänd men när hon återupptäcktes för några år sedan blev hon en litterär sensation. Här är en samling korta berättelser inspirerade av författarens eget liv. Förutom städerskor får vi möta lärare och sjuksköterskor i vitt skilda miljöer från Santiago de till New York. L. B., 1936-2004, amerikansk novellförfattare.

MediaNr: P28002

Nålens öga : thriller

av Ken Follett

11 vol. (982 s. tryckt punktskrift)

Han är Tredje Rikets främste spion och finns på plats i England sedan mitten av 1930-talet. Han är intelligent, kall och livsfarlig. Hans täcknamn är Nålen. Nu är det våren 1944 och Nålen känner till de allierades invasionsplaner in i minsta detalj. Men för att ändra krigets gång måste han tillbaka till Tyskland. Kontraspionaget är honom på spåret och jakten börjar.

MediaNr: P28061

Det andra ansiktet : [kriminalroman]

av Mari Jungstedt

8 vol. (746 s. tryckt punktskrift)

Den trettonde kriminalromanen om kommissarie Anders Knutas i Visby. Formgivaren och fyrabarnspappan Henrik Dahlman hittas mördad, naken och fastbunden, i sommarhuset i Ljugarn. Ännu en familjefar faller offer för samma brutala våld. Anders Knutas och Karin Jacobsson inser att de jagar en gärningsman som hela tiden byter skepnad - en mördare med två ansikten.

MediaNr: P28052

Facklitteratur

Den stökiga psykiatrin : minnen, samtal, tankar

av Per Christian Jersild

8 vol. (694 s. tryckt punktskrift)

En bok om den svenska psykiatrin, formad av trender, politik och ideologier. Detta sjukvårdens sorgebarn har drabbats av konflikter och resursbrist. Mycket tyder, enligt läkaren P.C. Jersild, på att svensk psykiatrisk forskning hamnat efter. När forskningens kvalitet sjunker förlorar disciplinen i legitimitet, dess status sjunker, anslagen sinar, rekryteringen minskar vilket leder till sämre vårdkvalitet.

MediaNr: P28041

El Choco : [svensken i Bolivias mest ökända fängelse]

av Markus Lutteman

13 vol. (1235 s. tryckt punktskrift)

27-årige Jonas gör i ett desperat försök att bli av med sina skulder en "affärsresa" till Bolivia. Allt går snett och han åker fast på flygplatsen med tre kilo kokain. Han hamnar på det ökända San Pedro-fängelset, och vistelsen där blir en kamp för att överleva. Fängelset styrs helt av fångarna, rån och mord sker öppet inför vakterna. Berättelse om en ung mans livskris och vändpunkten som får honom att omvärdera sitt liv.

MediaNr: P28030

Jag är Ozzy

av Ozzy Osbourne

11 vol. (957 s. tryckt punktskrift)

Biografi över rockartisten Ozzy Osbourne. Född 1948 i en arbetarstadsdel i Birmingham bildade han 1968 hårdrockbandet Black Sabbath som hade stora försäljningsframgångar framför allt på 1970-talet. De blev kända för sina skandalösa uppträdanden, tunga beat och ockulta texter. På senare år har han nått en ny publik genom dokusåpan om sin egen familj, The Osbournes. Osminkad berättelse om ett, i många stycken, självdestruktivt liv.

MediaNr: P28050

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Sal 305

av Ingelin Angerborn

4 vol. (310 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Rum 213. Elvira ligger på sjukhus efter att ha cyklat omkull. Det händer saker som hon inte kan förklara. Vem är det som håller hennes hand just när hon håller på att somna? Vem var det hon såg i sjukhussängen bredvid? Det gamla övergivna hospitalet, Dåris, som hon ser genom sitt rum på sjukhuset får henne att rysa. Är det bara hjärnskakningen som spökar?.

MediaNr: P28009

Silvervinges hemlighet

av Katarina Genar

2 vol. (135 s. tryckt punktskrift)

Det är höstlov, men mamma måste arbeta så det är tur att Erik har Alva. Den här lördagen börjar med att Erik och Alva följer med Eriks mamma på ett reportagejobb till ett gammalt slott utanför staden. Släkten Silvervinge bor inte längre kvar. Något drar Erik till ett förfallet lusthus i trädgården. Där hittar han ett antal brev under en murken planka. Senare återvänder Erik ensam till slottet.

MediaNr: P28001

Åka fast

av Thomas Halling

22 s. tryckt punktskrift

Tea brukar låna ut smink till Lo, men nu tycker hon att det är Los tur att fixa mascara. Men hur ska det gå till? Hon har ju inga pengar och hon kan inte fråga mamma och pappa. Los föräldrar tycker inte om att hon sminkar sig och de skulle aldrig ge henne pengar till smink. Då finns det bara ett sätt, hon måste snatta. Fast Lo vet inte om hon vågar. Lix 17, lättlästnivå 3. Passar från 10 år. Lättläst.

MediaNr: P28032

Kråkslottet

av Ewa Christina Johansson

4 vol. (316 s. tryckt punktskrift)

Viva ska tillbringa sommaren hos sin storasyster som har köpt ett gammalt hus på landet. Men huset får snart Viva att känna sig illa till mods. Det finns historier om det gamla huset, om en kvinna som kallades Silverhäxan och om två flickor som försvunnit spårlöst.

MediaNr: P28034

Noel och den magiska önskelistan

av Janina Kastevik

2 vol. (170 s. tryckt punktskrift)

Allting började den där dagen på bussen, på väg hem från skolan. En mystisk uteliggare med guldtand trängde sig ner på bussätet bredvid Noel, snart 12 år gammal. När gubben hade gått av hittade Noel en skrynklig papperslapp på sätet. Det stod: Noel: Önskelista på den. Han tyckte att det kändes lite kusligt eftersom Noel var hans eget ganska ovanliga förnamn. Och det var bara början på allt det märkliga som hände den där jobbiga vintern i femman.

MediaNr: P28066

Bennys hemliga rapporter

av Per Lange

3 vol. (237 s. tryckt punktskrift)

11-årige Benny Fagerström från Koden är knäckt är tillbaka. Tillsammans med Leo, Alice och Valentina har han tänkt ägna sommarlovet åt att spela dator och undvika föräldrarna. Men så dyker en oväntad utmaning upp: om de inte skaffar en halv miljon kronor kommer deras bästa vän att försvinna. Hur ska de göra? Hyra ut farmor? Palla äpplen? Det är svårt och i början känns det som att allt går fel. Men Benny är optimistisk, inga uppdrag är omöjliga!.

MediaNr: P28019

Ängeln utan vingar

av Maud Mangold

4 vol. (383 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i trilogin Skuggspelet. Teas bästa vän Gabriel har alltid varit annorlunda. Det verkar ibland som att han kan läsa tankar och han lever lite som i sin egen värld. En dag är han försvunnen. Efter en tid möter Tea en underlig flicka, Hilja, som på något vis påminner om Gabriel. Hon erbjuder sig att hjälpa Tea att hitta sin vän. Men då måste Tea följa med Hilja djupt in i skogen. Tea kommer till en magisk värld som är underbar men utsatt för hot.

MediaNr: P27988

Du är ett moln

av Mårten Melin

24 s. tryckt punktskrift

Lättläsa dikter om kärlek i olika former. Dikterna handlar bland annat om att våga ta första steget, om känslor som svämmar över och om kärlek i matkön. Språket är enkelt och vardagligt och känslorna är väl fångade. M.M., 1972- , debuterade 2003 och har skrivit fler än 50 barn- och ungdomsböcker.

MediaNr: P28064

Typ helt övernaturligt : [12 berättelser till]

av Mårten Melin

3 vol. (265 s. tryckt punktskrift)

Tolv berättelser om tolv olika ungdomar i olika situationer. Det är till exempel Ia som kan utföra häxkonster, Kevin som träffar ett spöke och Kim vars önskningar går i uppfyllelse. Här finns kärlek, spöken, skräck och jultomten. Berättelserna kan läsa i den ordning man själv vill och lämpar sig för den som inte kan eller vill ta sig an en hel kapitelbok.

MediaNr: P28028

Häxkampen

av Suzanne Mortensen

3 vol. (241 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien Maja Stormhatt som börjar med En häxa sitter barnvakt. Häxan Maja Stormhatt har fått arbete i Klas kalasbutik som säljer skämtartiklar och maskeradkläder. Hon får hjälp av butikschefens barnbarn och allt går bra tills Majas ärkefiende dyker upp. Det är den otäcka Sassa Sotpacka som tänker dra in de två barnen i den hemska häxkampen.

MediaNr: P28006

Offerträdet

av Magnus Nordin

58 s. tryckt punktskrift

Första delen i en serie fristående noveller. Ingen lämnar Odenviskolan med dåliga betyg - det är något som både lärare och elever är beredda att göra allt för att leva upp till. Men vad gör man om betygen inte räcker till? När skolans korridorer ligger tomma och tysta en fredag bryter sig Freja och Alva in på rektorsexpeditionen för att fixa till Frejas betyg. Men de är inte ensamma.

MediaNr: P28035

Tvestjärtar och stjärnljus

av Mirja Unge

5 vol. (402 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fanny har tråkigt. Hon väntar på att Finn och Jon ska komma ut till sommarstugorna. Det är bara Fanny som bor där jämt, och väntan på kompisarna från stan är lång. När sommaren väl kommer händer allt i en rasande fart: öldrickande styvpappor, dyk från bryggan, äventyr och skrubbade knän. Poetisk sommarlovsskildring. M.U., 1973-, har tidigare skrivit för vuxna, detta är hennes barnboksdebut.

MediaNr: P28047

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Nu är det sent!

av Emma Adbåge

[25] s., 25 bl. tryckt punktskrift

Typiskt att man måste gå och lägga sig varje kväll! Det finns ju så mycket annat roligt att göra. Läsa böcker, leka i sängen, låna mammas smink eller kanske äta något gott? För ett barn kan det vara extra svårt att somna på beställning. Allt är ju så mycket mer spännande på natten! En bok för både nattvandrare och morgonsömntutor.

MediaNr: P27497

Tio vilda hästar : en räknesaga

av Grethe Rottböll

[25] s., 25 bl. tryckt punktskrift

Bilderboksberättelse på rim i form av räknesaga. Tio vilda hästar med spring i benen ger sig ut på äventyr. De är alla charmigt tecknade karaktärer med namn och olika särdrag. En efter en fastnar hästar i hinder på vägen, medan de andra rusar vidare framåt. Till slut är endast en häst kvar. Den känner sig så ensam att den genast vänder tillbaka. Vännerna plockas upp en efter en tills de är tio vilda hästar igen.

MediaNr: P27914

Stark som en björn

av Katrin Stangl

[28]s., 28 bl. tryckt punktskrift

Bilderbok som leker med språkliga liknelser. 24 djur får representera egenskaper som hungrig, listig, tyst och arg. En sida i taget presenteras liknelserna i stil med "Stark som en björn". Det illustreras av barn och djur i en situation som anspelar på egenskapen. Upprepning ger en rytm åt läsningen, samtidigt som de färgstarka bilderna rymmer humor och rörelse.

MediaNr: P27877

Nej!

av Stina Wirsén

[17] s., 17 bl. tryckt punktskrift

Liten Skär leker. Får Lucia vara med? Nej! Snart leker Lucia något spännande. Liten Skär vill vara med. Nej! Det får hon inte. Den tråkiga stämningen räddas av att någon plötsligt behöver hjälp. Tillsammans hjälper de lilla Ruta. Småbarnsbilderbok i Stina Wirséns serie Bebisbrokiga.

MediaNr: P27905

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Prinsessan och den fasansfulla Björnen

av Per Gustavsson

27 s. tryckt punktskrift

En morgon när prinsessan vaknar är det alldeles tyst och tomt i skogen. Alla djuren har flytt. Björnen har tagit över skogen och säger att inga andra djur får där. Prinsessan måste hjälpa djuren att ta sig tillbaka till skogen. Men ensam har hon ingen chans mot Björnen. Kanske kan det gå om alla hjälper till?.

MediaNr: P27926