Nya punktskriftsböcker augusti 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 253 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Sex, droger & en DJ

av Isabel Adrian

11 vol. (1092 s. tryckt punktskrift)

Från att ha varit en mobbad småstadstjej upptäcks Bella som tonåring av en modellagentur. Hon blir castad till Sveriges största dokusåpa, får jobb som nattklubbschef på Stureplan och är snabbt på väg uppåt. Men Bella är inte beredd på kändisskapets baksidor. När hon träffar den stora kärleken i form av Kid accepteras det inte av alla. Tillsammans står Kid och Bella enade. Så länge de lyckas hålla ihop. Debutroman inspirerad av Isabel Adrians liv.

MediaNr: P28095

Bråk i bilen

av Sarah Andersson

5 vol. (27 s. tryckt punktskrift)

Fadi är ensamstående pappa till Erik, 5 år. Erik tycker inte om att gå till förskolan på morgnarna och Fadi kommer ofta försent till jobbet. Chefen är arg på honom. Han börjar få skjuts med arbetskamraten Johan, som åker bil till jobbet varje dag, men Fadi och Johan har helt olika temperament, så efter ett tag blir de nästan ovänner. Då dyker Fadis vackra syster Samira upp. Ingår i en serie fristående böcker om Sjöbergs affär.

MediaNr: P28148

Ny i butiken

av Sarah Andersson

80 s. tryckt punktskrift

Kalle är trött på skolan och vill inte gå på gymnasiet. Han får börjar praktisera i Sjöbergs affär. Först tycker han att det är urtråkigt, men sedan träffar han Karolin . Ingår i en serie fristående böcker om Sjöbergs affär.

MediaNr: P28140

Ut med hunden

av Sarah Andersson

56 s. tryckt punktskrift

När Alexandras föräldrar dog blev hon mycket ledsen och ensam. Då köpte hon hunden Laban. Sedan dess har Alexandra och Laban varit oskiljaktiga. Men nu har hennes flickvän Lotta flyttat hem till henne, och Lotta är allergisk. Måste Alexandra sälja Laban, eller kommer Lotta att flytta ut? Som tur är jobbar hon på Sjöbergs affär, och där hjälper arbetskamraterna alltid varandra att lösa problemen. Lättläst bok.

MediaNr: P28139

Står dig ingen åter : [kriminalroman]

av Anna Karolina

10 vol. (935 s. tryckt punktskrift)

En sexårig flicka blir mördad av sin mamma. Troligen var mamman påverkad av preparatet MDPV, även känt som kannibaldrogen. Drogen distribueras av maffialedaren Milorad Kraljevic och på eget bevåg nästlar sig kriminalaren Amanda in i kretsarna kring honom. Risken att bli avslöjad är stor, speciellt när Adnan dyker. Han är far till Amandas tvillingar och har varit på flykt undan rättvisan i många år. Fristående uppföljare till Stöld av babian.

MediaNr: P28194

Ole dole : [en Helen Grace-deckare]

av M. J. Arlidge

8 vol. (754 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien om kriminalkommissarie Helen Grace. Ett par vaknar upp och märker att de är fångade i en tömd simbassäng. I den annars tomma bassängen finns en mobiltelefon och en pistol laddad med en kula. Telefonen ringer och en röst meddelar att den som dödar den andra går fri. Helen får utredningen på sitt bord, och snart upptäcks liknande fall. När ett mönster utkristalliserar sig tycks det till Helens fasa kopplat till hennes egen person.

MediaNr: P28354

En man som heter Ove

av Fredrik Backman

4 vol. (306 s. tryckt punktskrift)

Ove, 59 år, är bitter och kallas grannarnas skräck. Varje morgon går han sin inspektionsrunda i kvarteret, trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen. När de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot råkar förstöra Oves brevlåda, blir det början på en berättelse om oväntad vänskap som kommer att förändra en man och en bostadsrättsförening. Lättläst bok.

MediaNr: P28175

En omaka flicka

av Ann Bannon

7 vol. (606 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i Beebo Brinker-serien. När Laura kommer till universitetets elevhem är hon en blyg och tafatt flicka. Av någon anledning dras hon till den vackra Beth, som genast ordnar så att de blir rumskompisar. Omkring dem spänns ett nät av andra kärleksintriger, och snart kommer någonting att vända upp och ner på den lugna tillvaron på campuset. Den amerikanska författarinnan A.B., född 1932, har kallats den lesbiska kiosklitteraturens drottning.

MediaNr: P28121

Som en sten i ett jordskred

av Maria Barbal

3 vol. (220 s. tryckt punktskrift)

När Conxa är tretton år tvingas hon lämna sin familj för att flytta till sin moster i Pallarès, en liten by på den katalanska landsbygden. Hon är ofta ensam tills hon träffar Jaume, smedens yngste son. De gifter sig, får barn och trots hårda levnadsvillkor känner de sig lyckligt lottade - de har ju varandra. Men Spanien är ett land i förändring och när Jaume engagerar sig politiskt får det konsekvenser för hela familjen.

MediaNr: P28311

Sorgbägare

av Annika Bengtsson

6 vol. (565 s. tryckt punktskrift)

Caroline har varken sett sin mamma eller sin bror på trettio år. Hon har berättat för alla att hennes familj är död. När hon får se sin bror gående på en gata får hon en chock men hon känner att hon måste söka upp honom. Hemska minnen kommer upp till ytan. Samtidigt som Caroline försöker hålla ihop sitt stormiga förhållande till Ulf måste hon ta itu med sitt förflutna. Roman om sorg och saknad, hemligheter och lögner.

MediaNr: P28323

Rosa & Liksom - en kattbok

av Bengt Berg

41 s. tryckt punktskrift

De två katterna, Rosa och Liksom, var ett virvlande radarpar, så länge det varade. De kom som små mjuka nystan till författarens gröna hus och de hade som alla katter en vidunderlig förmåga att njuta av tillvaron och sätta sprätt på både dammtussar i hörnen och vettskrämda flygfän i trädgården. Författaren ger, kärleksfullt och poetiskt, några glimtar ur deras liv, fyllda av glädje, lek, oro och sorg.

MediaNr: P28331

Kottar : tankar, frön, frukter

av Björn Berglund

78 s. tryckt punktskrift

Lyriska betraktelser där författaren samlat ett koncentrat av intensivt upplevda ögonblick i naturen. Han målar med lätt hand upp ett universum i miniatyr - mossa, träd och skog, blad, grenverk, fåglar och fågelsång, vinden, naturens växlingar, dygnets rytm, utsikten från fönstret, grönsakslandets skörd. Centrallyrik där den lilla detaljen blir en projektion av någonting större - skapelsens under i ett grässtrå, evigheten i nuet.

MediaNr: P28122

Morels uppfinning

av Adolfo Bioy Casares

3 vol. (267 s. tryckt punktskrift)

Det kommer som en chock för fängelsrymlingen att det finns andra människor på ön då den skulle ha varit obebodd i många år. Ingen verkar dock bry sig om honom, det är som om han är osynlig. Människorna förbryllar också med sina exakta rutiner. Gradvis får han insikt i öns gåta - han är fast i Morels uppfinning. Latinamerikansk klassiker. Förord av översättaren Lasse Söderberg och efterord av Jorge Luis Borges.

MediaNr: P28224

Lycke

av Mikaela Bley

7 vol. (672 s. tryckt punktskrift)

När åttaåriga Lycke försvinner vid ett besök på Kungliga Tennishallen i Stockholm får kriminalreporter Ellen Tamm på TV4 i uppdrag att följa fallet. Tiden går och polisen gör inga framsteg, men Ellen är som besatt av mysteriet och har svårt att hantera situationen professionellt, inte minst för att den påminner henne om något annat, som är mycket mer personligt. Till sist tvingas hon konfrontera sitt eget förflutna.

MediaNr: P28130

Familjerna på Cavendon Hall

av Barbara Taylor Bradford

11 vol. (1093 s. tryckt punktskrift)

Första delen i en serie. 1913, Yorkshire. Godset Cavendon Hall har tillhört familjen Ingham i generationer. Nästan lika länge har släkten Swann varit familjens tjänare, och tillsammans har de delat glädje och sorg. Nu står familjerna inför sin kanske svåraste prövning någonsin, då första världskriget är i annalkande. Framtiden är oviss, relationer och lojaliteter ifrågasätts och hemligheter hotar att komma upp till ytan.

MediaNr: P28220

Kvinnorna på Cavendon Hall

av Barbara Taylor Bradford

12 vol. (1184 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som började med Familjerna på Cavendon Hall. 1926, Yorkshire. Första världskriget är slut och det en gång så praktfulla familjegodset Cavendon Hall står i ruiner. De fyra unga kvinnorna Daphne, Cecily, Diedre och Dulcie kommer på gott och ont avgöra vilket öde som väntar familjerna Ingham och Swann. Det enda som är säkert är att Cavendon aldrig kommer att bli sig likt igen.

MediaNr: P28222

Villette

av Charlotte Brontë

17 vol. (1607 s. tryckt punktskrift)

Huvudpersonen Lucy Snowe växer upp i London, men hamnar efter en familjekatastrof i Villette, där hon blir anställd som lärare på en flickskola. På skolan arbetar även Paul Emanuel som Lucy förälskar sig i. Boken utkom ursprungligen 1853 och ansågs för tiden vara utmanande, främst på grund av författarens ifrågasättande av kvinnorollen. Villette bygger på författarens egna upplevelser som lärare på en internatskola i Bryssel. C.B., 1816-1855.

MediaNr: P28367

Gyllene sonen

av Pierce Brown

14 vol. (1251 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som började med Rött uppror. Huvudpersonen Darrow tillhör den förtryckta klassen, de Röda. I kampen för ett nytt, jämlikt samhälle ansluter han sig till en rebellgrupp kallad Ares söner. Med målet att bryta ned systemet inifrån infiltrerar han den styrande gruppen de Gyllene. Oväntat starka vänskapsband knyts dock och när hans rebellgrupp börjar ägna sig åt hänsynslös terrorism har Darrow svårt att vara helt lojal med de Röda.

MediaNr: P28373

Huset : en skräckroman

av Jens Daniel Burman

8 vol. (728 s. tryckt punktskrift)

Julen närmar sig och Mårten, Lena och deras dotter Elsa åker till den ensliga huset vid sjön för att äntligen få vara tillsammans. Familjen har gått igenom en tung period sedan Lena blivit invalid efter en bilolycka. Hon har fått permission från sjukhuset och behöver sondmatas och medicineras flera gånger per dygn. På julaftonsnatten knackar det på dörren. En nedkyld och utmattad kvinna söker hjälp. Men det finns också något annat hon vill ha.

MediaNr: P28308

Bästa brorsorna

av Monica Byekwaso

55 s. tryckt punktskrift

En lättläst bok om syskonkärlek. Nalle och Niklas är bröder. Nalle är storebror och bor på ett gruppboende där han får hjälp med mat och städning. Niklas är den struliga lillebrorsan. När han blir efterlyst av polisen gömmer han sig hos Nalle. Det blir lite problematiskt när personalen på boendet kommer för att hjälpa Nalle.

MediaNr: P28329

Doftens vägar

av Cristina Caboni

11 vol. (1033 s. tryckt punktskrift)

Elena kommer från en gammal parfymörfamilj i Florens och är inte bara expert på dofter - hon kan också läsa av människors innersta känslor. Ändå kommer det som en chock när pojkvännen är otrogen med en annan. Olycklig och förtvivlad flyr Elena till Paris, där hon får arbete på parfymvaruhuset Narcissus. Det dröjer inte länge förrän hon träffar Cail, blomsterodlaren som bär på mörka hemligheter. Ska de våga lita på kärleken igen?.

MediaNr: P28345

Machoslampor

av Patrick Califia

10 vol. (914 s. tryckt punktskrift)

Åtta pornografiska noveller, samtliga med temat sado-masochism och lesbianism, men även homo- och bisexualitet. Pat Califia, född 1954, är amerikan och skribent sedan 1970-talet av essäer, artiklar samt erotiska noveller och skönlitteratur.

MediaNr: P28274

Par i brott

av Agatha Christie

7 vol. (641 s. tryckt punktskrift)

För första gången i svensk översättning. 1920-talets London. Det unga paret Tommy och Tuppence Beresford bestämmer sig för att ta över Blunts Briljanta Detektivbyrå. De åtar sig att lösa varje fall inom tjugofyra timmar, och tillsammans konfronteras duon med mysterier som inbegriper allt från försvunna smycken och förgiftad choklad till bestialiska mord. Innehåller ett förord av Johan Wopenka, ledamot i Svenska deckarademien. Novellsamling.

MediaNr: P28180

Alla hjältar blir förlåtna

av Chris Cleave

12 vol. (1099 s. tryckt punktskrift)

I andra världskrigets London drömmer Mary om att bli agent, men till sin stora besvikelse får hon istället i uppgift att undervisa barn som ingen vill ha. Den mörkhyade pojken Zachary blir snart Marys favoritelev. Mary inleder en passionerad kärleksrelation med skolinspektör Tom vars bästa vän Alistair har tagit värvning. När Alistair kommer tillbaka och möter Mary dras de tre in i ett tragiskt kärleksdrama.

MediaNr: P28146

Det lilla bageriet på strandpromenaden

av Jenny Colgan

10 vol. (898 s. tryckt punktskrift)

Polly förlorar sitt jobb, sin bostad och sin pojkvän i samband med en konkurs. Hon som hade allt är plötsligt nästan utblottad. Men när hon flyttar in i rummet ovanpå ett tomt gammalt bageri i ett idylliskt fiskesamhälle börjar saker förändras till det bättre. Polly börjar baka och människorna i byn sluter henne till sitt hjärta. Men så inträffar en svår olycka som skakar om dem alla. Hur ska de kunna gå vidare? En varm och vänlig feelgood-roman.

MediaNr: P28356

Hennes stora kärlek

av Gerty Colin

12 vol. (1129 s. tryckt punktskrift)

Romantisk, historisk roman om kärleken mellan Frankrikes kung Ludvig XIV och Marie Mancini, kardinal Mazarins vackra systerdotter. Kungen ville gifta sig med Marie, men den politiska klokskapen bjöd att han gifte sig med infantinnan Maria Teresia av Spanien. Hela sitt liv blev Marie trogen sin ungdoms stora kärlek.

MediaNr: P24551

1356 : historisk roman

av Bernard Cornwell

12 vol. (1054 s. tryckt punktskrift)

1356 stod slaget vid Poitiers där den engelska hären oväntat besegrade de överlägsna fransmännen. Bågskytten Thomas Hookton strider på den engelska sidan och har fått i uppdrag att finna aposteln Petrus försvunna svärd. Men han är inte ensam om att leta efter vapnet som enligt sägnen ska ge seger åt sin ägare. Jakten på svärdet kulminerar i ett av världshistoriens blodigaste slag.

MediaNr: P28128

Älska

av Sylvia Day

8 vol. (697 s. tryckt punktskrift)

Isabel lever ett glamoröst liv i det tidiga 1800-talets London, en stad full av lyx och synd. När markisen av Grayson friar till henne tvekar hon men inser snart att äktenskapet av många skäl är fördelaktigt. Snart visar det sig att bakom Graysons lekfulla yttre döljer sig ett mörker. Han försvinner spårlöst men dyker efter fyra år plötsligt upp igen. Vem är han? Erotisk thriller i historisk miljö - om kärlek och svek, makt och lust.

MediaNr: P28310

Det funkar

5 vol. (198 s. tryckt punktskrift)

En antologi med noveller, berättelser och dikter skrivna av personer som lever med någon typ av funktionsnedsättning. Boken är en del av ett teaterprojekt som visar hur vardagen kan se ut för någon som saknar syn, hörsel eller rörelseförmåga. Många dråpliga situationer uppstår och skildras med mycket humor. Bokens idéskapare J.S. är själv blind och hoppas att skildringarna ska leda till ökad kunskap och i sin tur ett ökat tillgänglighetstänk.

MediaNr: P28236

Rådhusklockan : en småstadshistoria

av Christian Ek

4 vol (337 s. tryckt punktskrift)

En nostalgisk trivseldeckare som utspelar sig under några sommarveckor i en svensk småstad på 1940-talet. Den 16-årige gymnasisten Karlsson har tråkigt i sommarvärmen. Men så händer något - staden drabbas av inte mindre än två mord kort efter varandra. Som av en händelse finner den unge Karlsson en ledtråd som kanske knyta dåden till varandra och blottlägga bakomliggande orsaker. Författarnamnet Christian Ek är en pseudonym.

MediaNr: P28256

Den gröna vägen

av Anne Enright

8 vol. (777 s. tryckt punktskrift)

Ett familjedrama från en liten stad vid den irländska Atlantkusten som inleds 1980 och spänner över trettio år. Rosaleen Madigan meddelar sina fyra vuxna barn att detta blir den sista julen i huset, sedan ska deras barndomshem säljas. De känner det som om deras historia håller på att raderas ut och familjen Madigan hamnar i ett vägskäl som består av att komma varandra närmare eller fortsätta vara som främlingar för varandra.

MediaNr: P28124

Dikter om kärlek : ett urval

av Kjell Espmark

2 vol. (120 s. tryckt punktskrift)

En samlingsvolym med dikter av Kjell Espmark. Temat är kärlek och han ser kärleken ur fler synvinklar än man kanske väntat sig. En kärlek som också kan tala ur dödsriket. Författaren skriver att åtskilliga texter gäller en kärlek utifrån en mänsklig nollpunkt, bortom döden, en kärlek som inte ger sig.

MediaNr: P28262

Kaknäs sista band och andra zonsagor

av Anders Fager

6 vol. (224 s. tryckt punktskrift)

Novellsamling. Stockholm är i ruiner och de få människor som finns kvar kämpar för att överleva. Över ruinerna reser sig fortfarande Kaknästornet som alltjämt sänder dagliga nyheter. För någon där uppe ser dem där nere. Och pratar om en bättre framtid. Vi möter de överlevande; skrotletare från Dieselverkstaden, rövarhövdingar från Blackeberg och köpmän från Kungsholmen. Alla försöker de skapa en ny värld. Alla lyssnar de på Kaknäs sändningar.

MediaNr: P28240

Nyheter på tre rader

av Félix Fénéon

4 vol. (304 s. tryckt punktskrift)

Korta, absurda och tankeväckande mininoveller i nyhetstelegrammets form av den franske anarkisten, konstkritikern och förläggaren Félix Fénéon (1861-1944), som var en av centralgestalterna för den tidiga franska modernismen. Med en introduktion av Magnus Hedlund.

MediaNr: P28287

Den smala vägen mot norr

av Richard Flanagan

11 vol. (523 s. tryckt punktskrift)

1943 är den unge läkaren Dorrigo Evans krigsfånge i ett japanskt läger vid Dödens järnväg som ska gå från Bangkok till Burma. Folk dör som flugor och Evans gör allt han kan för att rädda liv. Han blir hjälte, en som genomlevt obeskrivliga umbäranden. Inombords plågas Dorrigo Evans av självförakt. En berättelse om kärlek, nåd och om människliga tillkortakommanden. Innehåller brutala skildringar av grymhet. R.F. 1961-, australisk författare.

MediaNr: P28239

En natt i juli

av Jan Fridegård

3 vol. (284 s. tryckt punktskrift)

Författarens debutroman om en statarpojkes barndom och första ungdom, hans våldsdåd under en strejk och hans väg till fängelset.

MediaNr: P26682

En värld att vinna

av Anna Fröding

12 vol. (1108 s. tryckt punktskrift)

Lidingö, 1999. 80-årige Karl Frisch får beskedet att hans barnbarn blivit misshandlat av nynazister. Händelsen tar honom tillbaka till 1920-talet och uppväxten i Tyskland. Karls föräldrar är politiskt aktiva på vänsterkanten och råkar genast i problem när Hitler tar makten. Själv tvingas han in i Hitlerjugend, men utför i hemlighet tjänster åt den kommunistiska rörelsen. En dag får han nog och säger ifrån, vilket är början på ett långt lidande.

MediaNr: P28176

Deppig? : 50 ovanliga (men bra!) råd till deppiga

av Rickard Fuchs

2 vol. (161 s. tryckt punktskrift)

Författaren och läkaren R.F. presenterar 50 ovanliga råd till deppiga och menar att detta är den enda självhjälpsbok med realistiska tips. Bland tipsen finns: Gå inte på släktträffar. Läs inte familjesidan. Bekymra er inte för sopor och Gå inte till läkaren i onödan.

MediaNr: P28186

Gryningsfeber : [en kärleksroman]

av Péter Gárdos

5 vol. (460 s. tryckt punktskrift)

En kärleksroman inspirerad av de kärleksbrev som författarens föräldrar utväxlade efter krigsslutet. Den 25 årige Miklós kommer 1945 till Sverige från Ungern som flykting. Han vill träffa kärleken och börjar skriva brev till ungerska flickor på rehabiliteringshem i Sverige. En av flickorna är 18-åriga Lili som drömmer om att börja ett nytt liv. Péter Gárdos, 1948- , ungersk filmregissör.

MediaNr: P28219

Sex dagar : en roman om upploppen i Los Angeles 1992

av Ryan Gattis

12 vol. (1082 s. tryckt punktskrift)

Under sex dagar våren 1992 råder kaos i Los Angeles. Kriminella gäng gör upp, butiker plundras och oskyldiga misshandlas. I denna stafettroman får vi möta ett antal personer som ur olika synvinklar ger sin bild av upploppen. Det är brandmän, sjuksköterskor, gängmedlemmar och graffitikonstnärer. Råa och skrämmande berättelser om våld och hämnd, men också lojalitet och vänskap. R.G. är amerikansk författare.

MediaNr: P28155

Faust

av Johann Wolfgang von Goethe

12 vol. (1121 s. tryckt punktskrift)

Skådespelet Faust av Johann Wolfgang von Goethe, 1749-1832, tillhör den klassiska världsdramtiken. Utkom urspungligen i två delar, den första 1808 den andra 25 år senare. Dramat handlar om vetenskapsmannen Faust som ingår en pakt med Mefistofeles, djävulens redskap. Mefistofeles skall låta honom uppleva allt det goda och underbara i livet mot att han efter Fausts död får hans själ.

MediaNr: P24555

Hundarna på huvudgatan

av Elin Grelsson Almestad

6 vol. (573 s. tryckt punktskrift)

Johanna växer upp med ena foten i arbetarrörelsen och den andra i kyrkan. Hon är storögd inför världen och uppfylld av viljan att göra gott. Men när hon misslyckas med sin självpåtagna mission att rädda ett ensamkommande flyktingbarn från avvisning rämnar hennes världsbild. Vad händer med en människa som är uppfostrad att tro på att rättvisan segrar, när hon konfronteras med rättvisans frånvaro och sin egen otillräcklighet.

MediaNr: P28285

Masja

av Carola Hansson

14 vol. (1327 s. tryckt punktskrift)

Fristående avslutning på trilogin om familjen Tolstoj. Masja, 1871-1906, var ett av Lev Tolstojs tretton barn och kanske det som stod honom närmast. Deras komplicerade relation, samt dotterns försök att skapa en egen identitet utgör romanens hjärta. Livet på godset Jasnaja Polnaja skildras med hjälp av autentiska brev och dagböcker. Förutom ett familjeporträtt är det även en skildring av det spända samhällsklimat som rådde i Ryssland vid tiden.

MediaNr: P28348

Hush baby

av Johanna Holmström

10 vol. (934 s. tryckt punktskrift)

Vråkören är ett villaområde vid kusten mellan Finländska Borgå och Helsingfors. Dit flyttar Olof med sin fru Henrika och de två barnen Lukas och Robin. Många år senare återvänder barnpsykologen Robin. Bakom överklassvillornas fasader finns en spänning. Alla är rädda. Robins mamma är utsatt för förföljelse, det pratas om droger som smugglas. Robin dras in i ett nät av intriger där allt verkar peka på välgörenhetsrörelsen som en gång grundades här.

MediaNr: P28370

Vem är Evan Smoak?

av Gregg Andrew Hurwitz

10 vol. (908 s. tryckt punktskrift)

Evan Smoak lever under falsk identitet och hans våning är ett ointagligt fort. Men han är inte en paranoid galning. Vid tolv års ålder valdes Smoak ut av en topphemlig organisation inom det amerikanska försvarsdepartementet och tillbringade sin uppväxt med hårdträning i organisationens regi. Evan väljer dock att bryta med organisationen. Men nu är någon honom på spåren som vet att han en gång var känd enbart under kodnamnet Orphan X.

MediaNr: P28293

Återstoden av dagen

av Kazuo Ishiguro

7 vol. (554 s. tryckt punktskrift)

Under en resa sommaren 1956 tänker Stevens, en butler av den gamla stammen, tillbaka på sitt liv. Som en god yrkesman, med butlerns värdighet, har han ej haft tillfälle till ömma känslor och politiska ställningstaganden. Har han gått miste om något? Nyansrik personteckning och kärleksfullt skildrad engelsk landsbygd.

MediaNr: P28135

Vetenskapsmannen

av Anders Jallai

8 vol. (713 s. tryckt punktskrift)

Den sjätte fristående delen i serien om Anton Modin. Säpoutredaren Camilla Novak söker upp Modin för att få hjälp i utredningen av fallet Sven Olin. Vetenskapsmannen försvann i Grisslehamn sommaren 1986 och allt som rör fallet är hemligstämplat eftersom professorn arbetade för underrättelsetjänsten. Var det ryssarna som tog honom eller låg något annat bakom? Samtidigt sitter Modins son fängslad och riskerar att utlämnas till USA eller Israel.

MediaNr: P28152

Skönheten

av Christian Johansson

10 vol. (967 s. tryckt punktskrift)

Ända sedan krigstiden har ön legat övergiven, och det var tänkt att det så skulle förbli. Det var helt enkelt ingen bra plats att bosätta sig på. Vissa menade att platsen alltid varit ond, andra hävdade att det startade med en flicka som försvann. När en snipa flyter iland på en närliggande ö, och ett barnlöst par får sin högsta önskan uppfylld börjar det hända saker. Händelseförloppet leder fram till ett ondskefullt mysterium.

MediaNr: P28321

Lollo : roman

av Linna Johansson

8 vol. (767 s. tryckt punktskrift)

En bok om Lollo och Lidija, två unga håglösa kvinnor som inte vet vad de vill med sina liv. Det enda de vet är att de inte vill in i ekorrhjulet, inte leva ett konventionellt vuxenliv i bojor och leda. De driver rastlöst runt i Stockholmsförorten Aspy i väntan på att livet ska komma igång. En dag träffar de Mimmi som ordnar stora fester som finansieras av generösa män. L.J. är verksam som skribent, Lollo är hennes skönlitterära debut.

MediaNr: P28375

Fly : roman

av Elise Karlsson

3 vol. (293 s. tryckt punktskrift)

Fly är en ort i Hälsingland där Eva (1), Eva (2), Magda och Amanda ska tillbringa sin sommarsemester. Egentligen hade de inte velat vara där tillsammans, men hyran blir så mycket billigare. Eva (1) vill helst vara ensam och Magda är en kulturhäxa. Nya band bildas och gamla bryts. Snart är det midsommar och snart måste de åka hem igen. En roman som undersöker relationer mellan människor och språkets kraft. Debutroman.

MediaNr: P28150

Ur askan växer nya skott

av Maria Karström

7 vol. (670 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Nytt liv. Adam och Victoria är själsfränder. De älskar varandra och har en stark Gudstro. Under en semesterresa omkommer Adam när han försöker rädda en liten flicka ur ett eldhav. Victorias värld rasar samman och alla hennes framtidsdrömmar slocknar. Räddningen kommer så småningom från ett oväntat håll, en röst från det förflutna talar till henne och förändrar allt.

MediaNr: P28309

Allt blir inget

av Martin Kellerman

10 vol. (914 s. tryckt punktskrift)

28-årige Florian bor tillsammans med sin gamla farmor på en ö i Stockholms skärgård. Han missbrukar både det ena och det andra och i vardagsrummet har han en stor cannabisodling. Egentligen drömmer han om ett annat liv. En dag anländer ungdomarna Max och Kea till ön, vilket blir inledningen till ett triangeldrama. Bokens berättarperspektiv växlar mellan dessa tre personer. Allt blir inget är serietecknaren Kellermans debutroman. M.K., 1973-.

MediaNr: P28371

Se nu då

av Jamaica Kincaid

5 vol. (436 s. tryckt punktskrift)

En poetisk skildring av ett äktenskap i upplösning. Bokens huvudpersoner är Mr och Mrs Sweet, deras lycka och förtvivlan, deras kärlek och hat. De hade ett bra liv tillsammans då, när de var unga och nygifta. Men nu när de lever med sina två barn i ett stort hus i New England, instängda i varsin ensamhet, är inget bra. Jamaica Kincaid, 1949-.

MediaNr: P28202

Där vägarna möts

av Tommi Kinnunen

7 vol. (627 s. tryckt punktskrift)

Det är tidigt 1900-tal. Barnmorskan Maria slår sig ner i en by i norra Finland tillsammans med sin dotter Lahja. Lahja vill inte leva sin mors liv. Hon gifter sig med Onni, en stilig karl som varken super eller slår. När Onni drar ut i krig växer avståndet mellan dem. För Onni bär på en hemlighet som vilar tungt över familjen. Så en dag 1996 städar Lahjas svärdotter Kaarina vinden och finner det som har tigits ihjäl under alla år.

MediaNr: P28246

Vilddjurets märke och andra sällsamma berättelser

av Rudyard Kipling

4 vol. (365 s. tryckt punktskrift)

Sex av Rudyard Kiplings mer fantastiska och kusliga berättelser samlade i en volym. Det övernaturliga och oförklarliga hade en framträdande plats i Kiplings författarskap och här återfinns både den vackra novellen "De" och den obehagliga skräckberättelsen "Vilddjurets märke".

MediaNr: P28295

En svensk kändis

av Alma Kirlic

4 vol. (390 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk roman om den unga Alma som får anställning som sufflös vid Uppsala stadsteater. Under arbetet med pjäsen tänker hon tillbaka på barndomen i Bosnien och på flykten till Sverige. Att komma till ett nytt land i de känsliga tonåren är inte enkelt, men trots att Alma är en outsider drivs hon av den ständiga förhoppningen att allt snart ska vända till det bättre. En både rolig och sorglig skildring av flyktingskap och kultur.

MediaNr: P28212

Stenhuggarens dotter

av Ewa Klingberg

9 vol. (780 s. tryckt punktskrift)

Del 7 i förlagsserien Släkten inledd med Blandat blod av Katarina Mazetti. Sommaren 1269 följer Sissela med sin far från Småland till Stockholm, där han ska tjänstgöra hos kung Valdemar. Resan blir dramatisk men det är inget mot de maktstrider och intriger som möter Sissela när hon väl är framme på slottet. Så småningom tvingas hon fly och återvänder hem för att söka upp sin ungdomskärlek. Men hon är inte samma kvinna som förr.

MediaNr: P28352

Ut ur världen

av Karl Ove Knausgård

22 vol. (2150 s. tryckt punktskrift)

En kärleks- och undergångsroman som skildrar ett förbjudet förhållande. Den 26-årige lärarvikarien Henrik förälskar sig i en av sina elever, ja han blir som besatt av den 13-åriga Miriam, och kan inte tänka på annat. Knausgårds debutroman för första gången i svensk översättning. När boken kom ut i Norge 1998 hyllades den samtidigt som den skapade debatt på grund av ämnet. Boken följs av den fristående fortsättningen En tid för allt.

MediaNr: P28342

Disclaimer : thriller

av Renée Knight

8 vol. (723 s. tryckt punktskrift)

En dag ligger en bok på Catherines nattduksbord. När hon börjar läsa inser hon med fasa att boken handlar om henne och om en hemlighet hon dolt i 20 år. Bara en annan person kände till sanningen, men den personen är död. Bokens författare har dessutom byggt vidare på historien och det mardrömslika slutet gör henne panikslagen. Samtidigt som Catherine inser att hennes enda hopp är att konfrontera sitt förflutna börjar hennes värld att falla samman.

MediaNr: P28188

Lady Chatterleys älskare

av David Herbert Lawrence

2 vol. (181 s. tryckt punktskrift)

Lady Chatterley är bara 27 år och ledsen. Hennes man sitter i rullstol och kan inte älska med henne. Hon vantrivs i sitt äktenskap och i sitt hem. Ibland vill hon bara dö. Skogvaktaren Mellors arbetar i skogen. Lady Chatterley blir upphetsad när hon ser hans spänstiga rörelser och smala höfter. Hon vill älska med honom. Men då börjar problemen. Lättläst bok.

MediaNr: P28166

Livet enligt Hildy Good

av Ann Leary

9 vol. (804 s. tryckt punktskrift)

Hildy Good är en fastighetsmäklare i 60-årsåldern som vet allt om alla i den lilla staden där hon. Hon är frånskild men har en bra relation till sin före detta man, men med de vuxna döttrarna har hon en mer komplicerat förhållande. Hildy dricker alldeles för mycket och när hon blir vän med den sköra Rebecca eskalerar alkoholproblemen. Hon verkar vara på väg rakt mot avgrunden. Men då dyker den gamle ungdomskärleken Frank upp på scenen.

MediaNr: P28126

En trädgård för dissidenter

av Jonathan Lethem

12 vol. (1129 s. tryckt punktskrift)

Roman som följer den amerikanska radikalismens historia genom tre generationer; från 1930-talets salongskommunism via medborgarrättsrörelsen och fram till 2000-talets Ockupera-nätverk. I centrum för berättelsen står Rosa Zimmer, vars hårdföra och bokstavstrogna kommunism skrämmer omgivningen. Rosas dotter Miriam är lika aktivistisk men söker sig till den unga generationens autonoma motkulturer.

MediaNr: P28196

Och sedan aldrig mer

av Cecilia Lindblad

6 vol. (557 s. tryckt punktskrift)

När polisinspektör Monica Blom flyttar tillbaks till sina hemtrakter i Skåne hamnar hon mitt i händelsernas centrum. En man hittas död i en badhytt i Skanör och en kvinna mördas i sitt hem. De båda dödsfallen verkar till en början inte ha något samband, men efter ett tag gör sig det förflutna påmint och Monica själv börjar undra om det var så bra att återvända till Skåne. Författarens debutroman och första delen i en planerad serie.

MediaNr: P28179

Vi som är födda vid havet : dikter

av Ebba Lindqvist

81 s. tryckt punktskrift

Dikter med motiv från Västkusten. Huvuddelen av dikterna kommer från samlingen Fiskläge, 1939. Förf, 1908-1995 , känner sitt Bohuslän och dess människor och förmår levandegöra fiskarhustruns oro, fiskuppköparens snålhet, skären, måsarna, höststormen. Men E.L. låter bohuskusten och havet bli en utgångspunkt för längre färder i tid och rum. Det provinsiella blir universellt.

MediaNr: P24875

Den röda adressboken

av Sofia Lundberg

7 vol. (613 s. tryckt punktskrift)

Doris är nu gammal och lever ensam i en lägenhet på Bastugatan i Stockholm. De enda avbrotten är hemhjälpens besök och samtalen med systerdottern Jenny på andra sidan Atlanten. Hon har en adressbok från 1928 och i den finns ett pärlband av människor som hon har mött i livet. En dag börjar Doris skriva ner sina minnen om vännerna i adressboken. Med stor intensitet skildras den livserfarenhet en äldre människa bär inom sig.

MediaNr: P28153

För vad sorg och smärta : roman

av Thom Lundberg

10 vol. (866 s. tryckt punktskrift)

Skrothandlare, tivolifolk och synska resandekvinnor. Kärlek, hämnd och kamp. Thom Lundberg romandebuterar här med en berättelse om resandefolket i Sverige. I centrum av denna väv av skrönor står bröderna Olof och Valentin. De befinner sig mellan det nya och det gamla och måste finna sin plats i familj och samhälle. Bröderna väljer olika vägar i livet och kommer allt längre ifrån varandra.

MediaNr: P28282

Jag lät dig gå

av Clare Mackintosh

11 vol. (990 s. tryckt punktskrift)

En mörk novemberkväll sliter sig en femårig pojke ur sin mammas hand. Pojken blir påkörd och dör, bilens förare smiter. På några sekunder har flera människoliv slagits i spillror. Jenna måste lämna hemstaden och börja ett nytt liv, men är det verkligen möjligt? Ärendet utreds av polisen som gör allt i sin makt för att hitta smitaren. Berättelsen bygger på ett verkligt fall som författaren arbetade med i sitt tidigare yrke som polis.

MediaNr: P28268

Under krigets himmel

av Nayruz Malik

3 vol. (256 s. tryckt punktskrift)

Niroz Malek, kurdisk yazidier från Syrien har under sitt liv lyckats komma på kant med både religiösa och politiska auktoriteter. Denna samling, som är den första av hans verk som har översatts till svenska, innehåller ett femtiotal korta noveller, alla skrivna på plats i Aleppo, där författaren fortfarande bor, och utgör en uppgörelse med hans vägran att lämna Syrien, en sorgesång över kriget och en dokumentation av dess galenskaper.

MediaNr: P28302

En värld av is & eld : historien om Västeros och Game of thrones

av George R. R. Martin

15 vol. (1460 s. tryckt punktskrift)

En historiebok om De sju kungadömena. Författarna skildrar striderna och intrigerna som ledde fram till Kampen om järntronen. George R. R. Martin har tagit hjälp av svenska Elio M. Garcia och Linda Antonsson, grundarna av fansajten westeros.org, och tillsammans med dem skapat en heltäckande bakgrundshistoria. Innehåller släktträd för Starks, Lannisters och Targaryens, texter, historia och kultur.

MediaNr: P28096

Ruths resa

av Donald McCaig

10 vol. (960 s. tryckt punktskrift)

Bakgrundshistoria till Margaret Mitchells Borta med vinden. En liten flicka överlever slavuppror och sjukdomsepidemier på den franska kolonin Saint Domingue. Kapten Fornier tar med flickan hem till Savannah, Georgia där hon får namnet Ruth och sedermera blir Mammy åt kaptenens dotter Scarlett O'Hara. Ruth förälskar sig i en fri man och får uppleva kärleken till ett eget barn. Men Ruth liv kantas också av tragedier och hennes ofrihet är bestående.

MediaNr: P28171

1915

av Roger McDonald

11 vol. (987 s. tryckt punktskrift)

1:a världskriget - Gallipoli 1915. Trupper från Australien sätts för första gången in i Europa. Romanen bygger på dokumentärt underlag i form av samtal med överlevande, brev, dagböcker och litteratur. Förf. visar en lågmäld förtvivlan inför vad kriget gör med människor.

MediaNr: P24964

Det är inte jag, det är du

av Mhairi McFarlane

11 vol. (1053 s. tryckt punktskrift)

Delia Moss är inte helt säker på när hon gjorde fel. När hon friade till sin pojkvän Paul och upptäckte att han låg med en annan trodde hon att det var hennes fel. När hon insåg att livet aldrig mer skulle bli detsamma trodde hon att det var hennes fel. Och när han ville ha henne tillbaka som om inget hade hänt började Delia undra om det kanske, trots allt, inte bara var hennes fel. Humoristisk kärleksroman.

MediaNr: P28260

Soldat 44

av William P. McGivern

10 vol. (947 s. tryckt punktskrift)

Tid: 2:a världskriget dec. 1944 - maj 1945 (det s.k. Ardennerslaget). Boken bärs av ett starkt engagemang för den enskilde soldaten i motsättning till generalstabernas kallt strategiska synsätt.

MediaNr: P24965

Vinterfolket

av Jennifer McMahon

8 vol. (739 s. tryckt punktskrift)

West Hall, Vermont, 1908. Sarah Harrison hittas död utanför sitt hus, kort efter att hennes dotter Gertie avlidit. Sedan dess har det talats mycket om skogarna i trakten, och man aktar sig för dem. Ett sekel senare bor Ruthie, 19 år, i Sarahs gamla hus. En morgon är hennes mamma Alice försvunnen, och i sökandet efter henne finner Ruthie en dagbok som har tillhört Sarah. Den berättar en gastkramande historia som tar sin början i Sarahs barndom.

MediaNr: P28250

Mariam - hederskvinnorna

av Anna Melle

6 vol. (548 s. tryckt punktskrift)

En roman baserad på verkliga händelser som skildrar kvinnors liv i tre generationer. Berättelsen behandlar också det assyriska folkets öde. I byn Eden i Mellanöstern förtycks unga kvinnor enligt tusenåriga traditioner. Detta vill den tolvåriga Mariam ändra på. Hennes dröm är att bli författare och skriva om de utsatta kvinnorna och sprida deras berättelser över världen. Mariams dröm krossas när hon efter en våldtäkt blir gravid.

MediaNr: P28211

Utsikten från Castle Rock

av Alice Munro

9 vol. (808 s. tryckt punktskrift)

Novellsamling bestående av 13 noveller, för första gången översatt till svenska. De bygger på Alice Munros egen släkthistoria, från berättelsen om hur familjen utvandrar från Skottland till Amerika i början av 1800-talet fram till hennes eget vuxenblivande på 1950-talet. När boken når sin epilog, "Budbärare", är det tidigt 2000-tal och berättaren letar spår efter William Laidlaw, sin farfars farfar, på platsen där han dog.

MediaNr: P28276

Nortons filosofiska memoarer : författad av Norton Kierkegaard

av Håkan Nesser

2 vol. (93 s. tryckt punktskrift)

Norton är en av Sveriges mest beresta hundar. Han fick elva år av äventyr och vänskap med husse Håkan Nesser. Här berättar Norton om sina resor, sina bästa livsnjutartips och insikter han fått av att leva med oss tvåbenta. Håkan Nesser har skrivit en liten hyllningsbok till sin älskade hund.

MediaNr: P28147

Operation Axum

av Bengt Nilsson

12 vol. (1185 s. tryckt punktskrift)

Tre sammansvurna män har en plan för att ändra historiens gång. En amerikansk predikant som vill se bibelns undergångsprofetia besannas. En ortodox judisk rabbin som vill se Messias anlända. En israelisk officer som vill omdana hela Mellanöstern. Men där finns också Martin, svensk antikvitetsexpert och konstförfalskare. När ödet sammanför honom med Rebecca från Etiopien så börjar jakten på historiens äldsta och mest mystiska massförstörelsevapen.

MediaNr: P28200

Samvetets landsflykt

av Birger Norman

83 s. tryckt punktskrift

Diktsamling som innehåller både naturimpressioner och samhällskritik. Författaren betraktar politiken med klar och kritisk blick, men saknar ändå inte patos.

MediaNr: P25531

Förvänta dig det värsta : [en hejdlös skröna om familjen Altos liv och leverne]

av Petteri Nuottimäki

7 vol. (614 s. tryckt punktskrift)

Matti har tvingats flytta till Sverige där han säljer nyttiga insekter till skogsindustrin. Det är 1970-tal och livet i det nya landet är ingen dans på rosor för en gammal soldat utan större förståelse för plyschbyxor och proggig musik. När Matti får cancer inser han att det är hög tid att välja en arvinge. De tre barnen får i uppgift att var och en investera en summa pengar. Den som lyckas bäst får ta över familjeföretaget.

MediaNr: P28131

Feberfågel : [spänningsroman]

av Maria Nygren

6 vol. (507 s. tryckt punktskrift)

En rad mystiska olyckor på den lilla ön Sejdarö i Ålands hav får försäkringsbolaget att fatta misstankar om bedrägeri. Den före detta polisen Linn får i uppdrag att under täckmantel utreda saken. I rollen som fågelfotograf närmar hon sig människorna på ön och det ska snart visa sig att det ligger mer bakom olyckorna än hon tror - kanske är det till och med övernaturliga krafter i rörelse.

MediaNr: P28357

Avd. för grubblerier : roman

av Jenny Offill

3 vol. (237 s. tryckt punktskrift)

En kvinnlig författare bosatt i Brooklyn möter kärleken, gifter sig och får barn. Så långt är allt gott. Men det blev inte som hon tänkt sig. Efter en tid börjar äktenskapet skava och maken inleder en affär med en yngre kvinna. Nu vill hustrun förstå och i sitt sökande efter svar på hur de hamnat här tar hon hjälp av Kafka, Rilke och Weil, buddister och stoiker. Jenny Offill, 1968-, amerikansk författare.

MediaNr: P28266

Änglasynden : spänningsroman

av Ann Olerot

7 vol. (588 s. tryckt punktskrift)

Första boken om änglasynden. En man blir brutalt mördad i sitt eget hem mitt på ljusa dagen och inga vittnen finns. Mördaren är oövervinnlig tack vare änglasynden. Julian Eriksson och Falköpingskollegan Susanne får snart fler mordgåtor att lösa. Oscar förstår inte varför han är inlåst i källaren. Och varför hänger det saker i trädet? Mördaren blir oförsiktig när fler offer dyker upp.

MediaNr: P28042

Den sluga svanen och andra berättelser

av Pelle Olsson

2 vol. (104 s. tryckt punktskrift)

En samling med fem skrönor som handlar om hur djur gör för att lura människor. I boken får vi bland annat möta en svan med en plånbok i munnen och ett gäng blåa möss.

MediaNr: P28162

Jag talar om kärlek

av Emmanuelle Pagano

3 vol. (275 s. tryckt punktskrift)

I prosalyriska texter skildras kärlekens avgörande ögonblick. Nästan som ett kedjebrev i form av aforismer och mininoveller där olika röster berättar om det ögonblick då man vinner eller förlorar allt. Här uttrycks det stora i det lilla och vi får möta kärlekens lycka och bedrövelse bland annat genom den kvinnliga arboristen som föredrar sin motorsåg framför spisen. Emmanuelle Pagano, 1969-, fransk författare.

MediaNr: P28318

Fallet Anna Frid

av Martin Palmqvist

2 vol. (180 s. tryckt punktskrift)

En morgon hittar Fru Ek en död flicka intill blomlådorna. Fru Ek känner igen den döda. Det är grannarnas dotter Anna. Snart börjar polisens jakt på Annas mördare. Men vad är det egentligen som har hänt och vem är Annas mördare? Lättläst deckare.

MediaNr: P28204

Störst av allt : en rättegångsthriller

av Malin Persson Giolito

10 vol. (898 s. tryckt punktskrift)

En rättegångsthriller. I Djursholms allmänna gymnasium möts grupper som sällan behöver träffas annars. Fem tonåringar och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta. En naken skildring av en tragedi i överklassens ombonade frizon och ett inkännande porträtt av en ung människa. Thriller som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.

MediaNr: P28145

Djävulens hantverk

av Donald Ray Pollock

8 vol. (703 s. tryckt punktskrift)

Med utgångspunkt i en avlägsen bergstrakt i södra Ohio får man följa ett antal bisarra och fängslande människor i rörelse över ett vidsträckt geografiskt område. Deras vägar kommer att korsas, någonstans på bottnen av mörkret. Det är en värld som befolkas av människor fångade i sina egna öden, en värld genomsyrad av våld och religiös fanatism. Skoningslös klasskildring av vad som gömmer sig på skuggsidan av det amerikanska samhället.

MediaNr: P28154

Solens sista strålar

av Lars Rambe

9 vol. (816 s. tryckt punktskrift)

Nairobi, Kenya. En politisk tjänsteman hittas avrättad. Det avfärdas som ett rån, men polisinspektör David Lokot misstänker något större. Per Strand, nyligen tillträdd chef för polisutbildningen i staden blir indragen i fallet. Samtidigt i Stockholm planeras en östafrikansk konferens, och det ryktas om ett terrorhot från al-Shabaab. Per fruktar att det finns ett samband med händelserna i Nairobi, men frågan är om katastrofen går att förhindra.

MediaNr: P28197

Chica boom

av Toni Rhodin

5 vol. (477 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i trilogin som börjar med Rex Mundivalsen. Den avslutande delen är förlagd till 1940-talet, och det råder krigs- och ransoneringstider. Tillsammans med cirkusfamiljen Mundi och karaktärer som fabulöse Henning Möller och taskspelare Sven Truedsson får läsaren göra ett besök i nazisternas ensliga förrådsbas, dansa jitterbugg på Nalen, och ta farväl av berättarens mytomspunne farfar Brazil Jack. T.R., 1955-, cirkusartist och skådespelare.

MediaNr: P28100

Rex Mundivalsen

av Toni Rhodin

6 vol. (497 s. tryckt punktskrift)

Första delen i en släktkrönika om familjen Mundi. Rex lever ett vanligt liv som skolgosse i Skåne. Att han har resandeblod i ådrorna har han bara anat vid åsynen av en karusell eller ett solblekt cirkustält. Men omständigheterna placerar honom plötsligt mitt i en underbar cirkusvärld. Läsaren får möta legendarer som fotsvetts-Karlsson, Julia Pastrana och inte minst författarens farfar Brazil Jack. T.R. 1955-, är skådespelare och cirkusartist.

MediaNr: P28085

Stickspår

av Toni Rhodin

6 vol. (491 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i trilogin som börjar med Rex Mundivalsen. Denna del utspelar sig till större delen under slutet av 1800-talet. Willy tillhör resandefolket men drömmer om cirkuslivet. Han ger sig ut på ett antal långa resor, till bland annat Ryssland och Polen - där han möter kärleken - och stöter ihop med teatersällskap, marknadsvarietéer och tivolin, innan han till sist får möjlighet att starta sin egen cirkus.

MediaNr: P28089

Bergets skugga

av Gregory David Roberts

26 vol. (2513 s. tryckt punktskrift)

Uppföljare till romanen Shantaram. Lin är kvar i Bombay och arbetar för Sanjaymaffian. Han är förkrossad över att hans stora kärlek Karla har gift sig med en annan och vill inte lämna staden utan henne, trots att han trivs allt sämre och känner sig främmande för den nya generationen maffiabossar och deras spelregler. Han träffar en vishetslärare som utmanar hans sätt att tänka, men förmår inte kapa banden med det kriminella livet.

MediaNr: P28170

Händelser vid vattnet

av Nora Roberts

6 vol. (547 s. tryckt punktskrift)

Semester är precis vad Morgan behöver, en paus från jobbet som tolk inom FN och tid att fundera kring sitt liv. Lite lugn och ro så skulle hon nog få perspektiv på allt. Men hennes planer ställs på ända redan första kvällen. Nicholas Gregoras är Morgans närmaste granne på den lilla grekiska ön och det är något som gör att hon dras till honom. Vem är den mystiske mannen och har han något att göra med de underliga saker som händer nere på stranden?.

MediaNr: P28341

Andra andningen

av Sofie Sarenbrant

8 vol. (715 s. tryckt punktskrift)

Andra boken om kriminalpolisen Emma Sköld. Vid det 35:e Stockholm Marathon är det kallare än på julafton fastän det är den första juni. En man faller ihop utanför Stadion och hans liv går inte att rädda. Emma Sköld som är ledig från arbetet hejar på sin syster Josefin som är en av löparna. När Emma är vid Rålambshovsparken har en livlös kvinna precis upptäckts vid vattnet. Det kan finnas en mördare bland löparna och Emma rycker in.

MediaNr: P28078

Vila i frid

av Sofie Sarenbrant

8 vol. (734 s. tryckt punktskrift)

En känd skådespelerska hittas medvetslös i kvinnornas tvagningsrum på Yasuragi i Hasseludden utanför Stockholm. Kort därefter upptäcks ett äldre par döda i rum 327. När ytterligare en person avlider på spa-anläggningen går det inte att förneka att det måste finnas ett samband mellan dödsfallen. Emma Sköld på Nackapolisens kriminalavdelning kopplas in och hon upptäcker snart att detta inte är något rutinfall.

MediaNr: P28082

Tobakshandlaren

av Robert Seethaler

5 vol. (466 s. tryckt punktskrift)

Den sjuttonårige Franz kommer till Wien under senare delen av 1930-talet. Där får han anställning i en tobaksaffär. Hans första uppgift blir att läsa dagstidningar för att förstå världen. På ett nöjesfält träffar han varietéartisten Anezka från Böhmen, men hon försvinner lika hastigt som hon dök upp. I sitt sökande efter kvinnan han förälskat sig i får Franz hjälp av den åldrande Siegmund Freud, som köper sina cigarrer i tobaksaffären.

MediaNr: P28083

Lärjungen : en berättelse om Fredrik Hasselquist

av Henrik Senestad

5 vol. (400 s. tryckt punktskrift)

Fiktiv redogörelse för hur kvarlevorna efter en av Carl von Linnés lärjungar, Fredrik Hasselquist, under stora besvär ska sändas hem till Sverige. Det är ännu en lärjunge, Johannes Benzelius, som berättar. Hasselquist hade av Linné skickats till Levanten, den östra kusten av Medelhavet, för att samla växter.. Han återvänder aldrig hem utan avlider i Smyrna efter en 3 år lång resa genom Egypten och Palestina. Benzelius resa blir också ett äventyr.

MediaNr: P28214

Rovfåglar osv

av Kristina Sigunsdotter

8 vol. (770 s. tryckt punktskrift)

Roman i dagboksform. Kristina lever med borderline och lider av ett inre kaos som hon försöker bemästra med olika strategier som är mer eller mindre lyckade. Hon dricker, har sex och skär sig med rakblad för att den fysiska smärtan ska dränka den själsliga ångesten. Hon flyr undan vargarna i staden till rovfåglarna i skogen, men sitt eget mörker har hon svårt att komma ifrån.

MediaNr: P28181

Levande dominobrickor

av Zigmunds Skujins

6 vol. (501 s. tryckt punktskrift)

Det är 1700-tal och tillsammans med den ökände greve Cagliostro letar baronessan Waltraut von Brügen efter sin man, som har försvunnit i kriget mot turkarna. Det visar sig att han har sprängts i två delar under en strid, och att hans underkropp har fogats ihop med en viss kapten Ulstes överkropp. Berättelsen om Waltrauts underliga öden och äventyr flätas samman med historien om författarens eget liv i Lettland på 1900-talet.

MediaNr: P28305

De vackraste : [psykologisk thriller]

av Karin Slaughter

12 vol. (1180 s. tryckt punktskrift)

När en flicka rapporteras försvunnen på nyheterna blir den glamorösa troféhustrun Claire påmind om sitt förflutna. Hennes egen syster försvann spårlöst för många år sedan. När Claires man sedan mördas slås livet i spillror. Claire börja nysta i sitt förflutna som visar sig gömma grymma hemligheter hon inte kunnat föreställa sig. K.S. 1971-, amerikansk författare.

MediaNr: P28158

Blod och guld

av John Steinbeck

7 vol. (582 s. tryckt punktskrift)

Sjörövarroman och historisk äventyrsroman om den framgångsrike och lyckosamme piraten Henry Morgan, vars fiender - alla spanska män med pengar, ryste bara hans namn nämndes. Boken är Steinbecks debutroman och utkom 1929.

MediaNr: P28044

Kung Arthur och hans ädla riddare : från Winchestermanuskripten av Thomas Mallory och andra källor

av John Steinbeck

9 vol. (833 s. tryckt punktskrift)

Steinbecks version av legenderna kring kung Arthur och hans riddare. Rolig och intressant samt fantasieggande miljö- och tidsfärg - England ca 900-talet.

MediaNr: P25435

En annan gryning

av Camilla Sten

8 vol. (769 s. tryckt punktskrift)

Dystopi om Sverige i en nära framtid. Medborgarna är uppdelade i klasser från A-E, där klass A består av personer med två svenskfödda föräldrar och kan leva utan restriktioner. Ju längre bort från klass A, desto färre rättigheter. Isa tillhör klass B. På dagarna vet hon att ligga lågt, men på nätterna deltar hon i ett tyst uppror. Polisen är dem på spåren, och till slut måste Isa bestämma sig för hur mycket hon är beredd att offra. C.S., 1992-.

MediaNr: P28245

Semestern

av Emma Straub

7 vol. (656 s. tryckt punktskrift)

Familjen Posts två veckor långa semesterresa till Mallorca var tänkt som ett firande. Franny och Jims trettiofemte bröllopsdag stundar, och deras dotter Sylvia har just tagit examen från high school. Men problemen och den dåliga stämningen hemma i Manhattan har följt med på semestern. Under veckans gång serveras förödmjukelser på löpande band, nya hemligheter stiger till ytan och gamla sår rivs upp.

MediaNr: P28230

Svenska ordstäv

av Fredrik Ström

8 vol. (733 s. tryckt punktskrift)

F. Ströms klassiska samling av ordstäv utgavs första gången 1929. Roligt och underhållande eftersom ordstäven ofta speglar sociala motsättningar och tidlösa fördomar. Här finns äldre tiders Sverige med bönder, pigor, drängar, präster, skomakare, luffare m.fl. Ordstäv är alltid komiska eller satiriska, ibland tvetydiga, ofta grova. Kopierad från ny utgåva, 1995.

MediaNr: P25450

Sällsamma historier

4 vol. (257 s. tryckt punktskrift)

En antologi sammanställd av de argentinska författarna Jorge Luis Borges och Adolfo Bioy Casares. Samlingen innehåller korta texter, ibland endast några rader långa, hämtade från världens alla hörn. Texterna behandlar eviga frågor så som tiden och rummets paradoxer och livet och dödens outgrundlighet. Tematiken känns igen från författarnas idévärld och kan fungera som en introduktion till denna. J.L.B., 1899-1966 och A.B.C., 1914-1999.

MediaNr: P28228

Den allvarsamma leken

av Hjalmar Söderberg

2 vol. (175 s. tryckt punktskrift)

Kärleksroman i stockholmsmiljö vid 1900-talets början som skildrar den uppslitande och omöjliga kärleken mellan Arvid Stjärnblom och Lydia Stille. Lättläst bok.

MediaNr: P28328

Experimentet : [en psykologisk thriller]

av Catrine Tollström

10 vol. (978 s. tryckt punktskrift)

Det ska bli den största svenska satsningen inom reality-tv någonsin. Ett antal extrema personligheter anländer till den isolerade paradisön Palawu, och Åse Nordenskiöld ska styra upp produktionen. När kontakten med fastlandet oförklarligt bryts blir det psykologiska spelet mellan deltagarna allt tydligare. Snart går sanningen upp för alla: i detta dödliga spel kan man inte lita på någon annan än sig själv. Omarbetad version av romanen BFO.

MediaNr: P28199

Hägern

av Lise Tremblay

2 vol. (171 s. tryckt punktskrift)

Kortroman i fem kapitel. Om fem olika personer som har anknytning till en namnlös by i det fransktalande Quebec. Här möter man landsbygdens typiska problem med avfolkning och beroende av turism, längtan bort och misstänksamhet mellan ortsbor och sommargäster. Bybornas och gästernas innersta tankar blottas i brytpunkten mellan desperation och viljan att bevara.

MediaNr: P28086

Varning för vilt : berättelser

av Aino Trosell

8 vol. (744 s. tryckt punktskrift)

Tio berättelser av olika längd. Siv Dahlin, författarens hjältinna från tidigare böcker, är med i titelnovellen. Hon är tillfälligt verksam som fastighetsmäklare och berättar om dramatiska händelser i glesbygden under sina mäklarförsök. Hon upptäcker diverse obskyra aktiviteter som hon måste hantera, utan att bli avskedad. Övriga berättelser: "en handfull svenska krusbär, stickiga och sura, men förbannade också och understundom söta".

MediaNr: P28290

Sara och Lejonkringla : roman

av Edith Unnerstad

8 vol. (720 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med Susann. Den gamla kloka Bricken får tillfälle att med taktfull människokärlek hjälpa en ung flicka ur en del personligt trassel.

MediaNr: P28077

Den kärlekshistoria som gick att få till

av Elvira Vigna

6 vol. (501 s. tryckt punktskrift)

En kvinna tömmer och säljer en lägenhet i en liten stad nära São Paulo. Lägenheten har tillhört Arno och Rose, hennes pojkväns föräldrar. Deras äktenskap har alltid verkat kärlekslöst. Kvinnan vet att de kom till Brasilien från andra världskrigets Tyskland, men frågorna är många. Svaren måste finnas i lägenheten. Om hon kan göra historien om dem till en kärlekshistoria kanske hennes eget liv kan ta samma väg? E.V., brasiliansk författare, 1947-.

MediaNr: P28304

Den sista fyrvaktaren

av Sara Wadell

74 s. tryckt punktskrift

Julius bor ensam med sin katt på en ö i havet. Han vaktar den gamla fyren och trivs bra i sin ensamhet. En dag kommer Gun paddlande till ön. Hon ska tälta en natt på Julius ö. Det regnar hela natten och tidigt nästa morgon knackar det på dörren hos Julius. Detta blir början på en ny vänskap för både Julius och Gun. Lättläst bok.

MediaNr: P28163

På flykt

av Christina Wahldén

91 s. tryckt punktskrift

Dana har åkt till Libanon för att vara hos sin farmor över sommarlovet. En dag upptäcker hon att några människor gömmer sig i ett skjul i trädgården. Det är ett ungt par med en liten bebis. De är på flykt undan kriget i Syrien. Ska Dana våga berätta för farmor att hon har objudna gäster? Lättläst bok som förutom berättelsen innehåller ett avsnitt med fakta om flyktingar och inbördeskriget i Syrien. Svårighetsgrad: Lättlästnivå 3 av 4 (large), lix 17.

MediaNr: P28141

Flyga ur boet

av Siv Widerberg

80 s. tryckt punktskrift

Om tre utvecklingsstörda som arbetar på ett dagcenter. De vill alla flytta hemifrån, men det finns för få inackorderingshem.

MediaNr: P25403

Flush : historien om en hund

av Virginia Woolf

4 vol. (257 s. tryckt punktskrift)

Biografi över 1800-talsförfattaren Elisabeth Barrett Brownings cockerspaniel. Boken är även en innehållsrik tids- och miljöskildring (1800-talets London och Florens) och en skiss av författaren E. B. B. och hennes liv tillsammans med poeten Robert Browning.

MediaNr: P25343

Riket : [två nationer ett öde]

av Robyn Young

16 vol. (1458 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som inleddes med revolt. Robert I av Skottland har blivit kung, men har samtidigt skaffat sig många fiender. Genom att mörda sin stora rival, John Comyn, har han delat riket. Flera av hans allierade arméer är försvagade, och Robert tvingas fly. Han är kung, men har ingen makt. Samtidigt marscherar den engelska kungen Edward II norrut, för att återta riket. Robert måste samla sina mannar och förena den splittrade nationen.

MediaNr: P28272

Facklitteratur

Axel var idiot

av Mats Ahlsén

2 vol. (164 s. tryckt punktskrift)

En bok om Axel som föddes 1903. Han föddes med en intellektuell funktionsnedsättning. I början av 1900-talet fanns inte det ordet, man sa istället att någon var sinnesslö eller idiot. Det här är historien om Axels liv. Hur han blev instängd på sjukhus och förbjöds att träffa sina föräldrar. Det är också en berättelse om hur man behandlade utvecklingsstörda människor under 1900-talet. Hur man gått från att vara grym till att bli mänsklig. Lättläst.

MediaNr: P28161

Angeläget om maktlekar : en antologi

5 vol. (366 s. tryckt punktskrift)

Maktlekar är en benämning på lekar eller ritualer bland barn och ungdomar i grupp som innehåller våld, hot eller kränkningar. Maktlekar kan skapa stark sammanhållning men också ge upphov till ångest och stress. Hur ska vuxna som arbetar och umgås med barn förhålla sig till maktlekar? Hur ska man agera när man märker att gruppgemenskapens pris är underkastelse och smärta?.

MediaNr: P28271

1.000 piskrapp : för att jag säger vad jag tänker : den saudiarabiske bloggarens egna texter

av Raif Badawi

2 vol. (142 s. tryckt punktskrift)

Den saudiarabiske bloggaren R. B., född 1984, skrev om sina tankar kring politik, religion och frihet. Han krävde i sina texter tolerans, pluralism, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Sådant som vi i västerlandet tar för givet. På grund av detta dömdes han till tusen piskrapp och tio års fängelse. Bloggtexterna är kommenterade av den tyske redaktören Constantin Schreiber. Efterord av Sara Danius, Svenska Akademins ständiga sekreterare.

MediaNr: P28226

Säg oh, ah, Kennedy

av Kennedy Bakircioglu

7 vol. (589 s. tryckt punktskrift)

Biografi över fotbollsspelaren Kennedy Bakircioglü, född 1980. Han är av assyriskt/syrianskt ursprung och växte upp i Södertälje. Han spelade i Hammarby IF 1999-2003 och vann då SM 2001. Sedan 2012 spelar han återigen med Hammarby och är nu lagkapten. Tidigare har han bland annat spelat i Assyriska FF, Ajax och Iraklis. Här berättar han om sin uppväxt, sin fotbollskarriär och privatliv. Genom hela boken lyser hans kärlek till klubben igenom.

MediaNr: P28280

Det som ger hoppet liv : fem förutsättningar

av Lars Björklund

2 vol. (131 s. tryckt punktskrift)

Vad krävs för att livet ska kunna fortsätta när det värsta har hänt, och vad behövs för att hoppet ska få liv igen? Lars Björklund är kaplan på Sigtunastiftelsen och han menar att andras omsorg är en av de viktigaste förutsättningarna. I den här boken vänder han sig till de som går igenom en svår tid i livet och till de som i sitt arbete möter människor i sjukdom och andra svåra situationer. L.B., 1952-, tidigare verksam som sjukhuspräst.

MediaNr: P28372

Min europeiska familj : de senaste 54.000 åren

av Karin Bojs

11 vol. (1030 s. tryckt punktskrift)

Vetenskapsjournalisten K.B. bestämde sig för att släktforska på djupet och låta DNA-trådarna knyta ihop henne själv med forntidens människor. Hon läste studier, intervjuade forskare och reste i ett tiotal länder för att följa spåren bakåt. Resultatet av hennes arbete blev en bok om hennes ursprung och hennes familj. Men också om oss andra. Någonstans, någon gång levde vår senaste gemensamma förmoder och förfader. DNA-trådarna knyter ihop oss alla.

MediaNr: P28234

Katter och döttrar : de kommer inte alltid när man ropar

av Helen Brown

10 vol. (874 s. tryckt punktskrift)

Fristående uppföljare till Katten Cleo. När Helens nioårige son dog var det katten Cleo som hjälpte familjen att läka. Många år senare, när barnen är stora och Cleo borta, går Helen igenom en kris på flera plan. Hennes dotter Lydia reser till Sri Lanka och Helen själv får bröstcancer. När allt känns som tyngst dyker en ny katt upp i Helens liv - Jonah. Och Helen lär sig snart att katter och döttrar är varelser som måste få ströva fritt.

MediaNr: P28289

Möta människor med rättshaveristiskt beteende : handbok för yrkesverksamma

av Jakob Carlander

4 vol. (331 s. tryckt punktskrift)

Den som möter personer med rättshaveristiskt beteende i sitt arbete behöver kunskap och redskap. Rättshaveristiskt beteende grundar sig ofta i psykisk ohälsa och den som lider av detta anser sig ofta felaktigt och orättvist behandlade av sin omvärld. Den här boken innehåller dels en beskrivning av beteendet samt orsaker och en exempelsamling med strategier för bemötande. Författarna är psykolog respektive psykoterapeut.

MediaNr: P28231

Spring för livet, Nicky!

av Nicky Cruz

7 vol. (685 s. tryckt punktskrift)

Som ung hamnade Nicky Cruz på New Yorks gator och på grund av sin brutalitet blev han snabbt en fruktad gängledare. Men ödet ville annorlunda. En orädd predikant visar honom att det finns kärlek som kan övervinna allt. Nickys liv vänds från mörker till ljus då han får chansen att hjälpa kriminella och utslagna till ett nytt liv. I boken berättar han om den krokiga vägen från den hatfyllda ungdomen till mötet med Gud. N.C., 1938-.

MediaNr: P28173

Kungliga bröllop : 1905-2015

av Katarina Danielsson

2 vol. (192 s. tryckt punktskrift)

Journalisten Katarina Danielsson presenterar ätten Bernadottes mest romantiska stunder - från Gustaf VI Adolfs bröllop år 1905 till prins Carl Philips bröllop sommaren 2015. Hon skildrar kärlekssagorna, officiella förlovningar och bröllop med pompa och ståt. Hur har ceremonierna sett ut och var ägde de rum? Vilka brudkläder och smycken har använts? Och hur har bröllopstraditionerna förändrats över tid.

MediaNr: P28189

Normal, störd eller bara udda? : lär dig förstå och hantera olika personlighetstyper

av Willem van der Does

3 vol. (204 s. tryckt punktskrift)

Vad är normalt eller stört beteende? Vad är en narcissistisk eller borderline personlighet? Åtta personlighetstyper analyseras ingående. Vi har alla drag av den ena eller andra typen och bara några få utvecklar en personlighetsstörning. Sista kapitlet tar upp diagnoser, orsaker och behandlingar. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Författaren är professor i psykopatologi och psykoterapi.

MediaNr: P27979

Spår från andra sidan : en berättelse om livet efter döden

av Janis Heaphy Durham

7 vol. (614 s. tryckt punktskrift)

Janis Heaphy Durhams man avlider i cancer och kort därefter märker hon märkliga saker. Klockorna stannar oförklarligt på 12.44, tidpunkten för makens död. Och på årsdagen av hans död ser hon ett handavtryck på badrumsspegeln. Durham berättar här om sina erfarenheter och förklarar varför hon är övertygad om att kärleken binder oss levande samman med de döda - och att gränsen mellan våra världar inte är så skarp som vi tror.

MediaNr: P28307

Jakthundskolan : grundlydnad & skötsel

av Peter Ekeström

7 vol. (565 s. tryckt punktskrift)

Hur ska du lära din hund att jaga tillsammans med dig och förstå vad det är du vill att den ska göra? Journalisten och jaktexperten Peter Ekeström berättar om olika sätt att fostra, träna, motivera och aktivera sin hund. Ämnen som tas upp är bland annat hundens språk, lekens betydelse, hur du ska tänka när du jagar i kyliga temperaturer och hur du bäst kallar in din hund.

MediaNr: P28327

Strumpor och sockor : 12 stickade och virkade modeller

av Sys Fredens

78 s. tryckt punktskrift

Innehåller 12 modeller av strumpor och sockor i baby-, barn- och vuxenstorlekar. Exempelvis ankelsockor med hålmönster, vridna strumpor, virkade knästrumpor och barnstrumpor med resårstickad häl. Modellerna finns i olika färger, mönster och garner. Till varje modell finns tydliga beskrivningar steg för steg. Dessutom finns måttschema och garnkvaliteter.

MediaNr: P27953

Albert Einstein - det modiga geniet

av Bengt Fredrikson

3 vol. (278 s. tryckt punktskrift)

Författaren Bengt Fredriksson har skrivit en biografi över den teoretiske fysikern Albert Einstein 1879-1955. Vi får lär känna människan bakom de berömda relativitetsteorierna. Många ämnen berörs som känns lika aktuella idag; krig och fred, vetenskapens villkor och en skola där alla får plats oavsett förutsättningar. Albert Einstein anses vara en av vår tids största genier och vann Nobelpriset 1921. Lättläst bok.

MediaNr: P28159

Historien om Porsche

av Stuart Gallagher

6 vol. (519 s. tryckt punktskrift)

Berättelsen om sportbilen Porsches historia, om uppfinnaren Ferdinand Porsche, de tidigaste bilmodellerna och de senaste, hastighetsrekord och andra triumfer.

MediaNr: P28208

Schack på liv och död : mental stridskonst i strategiskt tänkande

av Michael Gelb

7 vol. (627 s. tryckt punktskrift)

Förf. anser att schack är en mental stridskonst i strategiskt tänkande. Han utgår från hur de japanska samurajerna på 1600-talet utarbetade strategier för angrepp och försvar. Dessa teorier är användbara i schack; det vässar intellektet, man tänker strategiskt, koncentrerar tankarna och fattar snabba beslut. Kunskaper som sedan kan användas i olika sammanhang i livet. För schackspelare på alla nivåer.

MediaNr: P28038

Tysta rop : barns berättelser om sexhandel

av Natalie Gerami

7 vol. (622 s. tryckt punktskrift)

Hundratusentals barn i världen råkar varje år ut för att utnyttjas, säljas till bordeller, misshandlas och förslavas. Författaren Natalie Gerami arbetade i två år med utbildning om barnsexhandel och mötte många utnyttjade barn. I denna bok skildrar hon ett antal livsöden och vi får följa barnens tankar, drömmar och lidanden, men också se hur de kan få hjälp genom individers och organisationers insatser.

MediaNr: P28349

Kom tillbaka : vägar ut ur mörker, kriser och depression

av Anna Grahn Danehammar

3 vol. (245 s. tryckt punktskrift)

En självhjälpsbok om att ta sig ur kriser och depressioner. Författaren utgår från sina egna erfarenheter av en djup depression. Genom konkreta råd byggda på fakta vill hon visa hur man kan arbeta sig ur svåra situationer. Bokens är kortfattad, rakt på sak och går igenom kriser och depressioner steg för steg och vidare vad som eventuellt kan hjälpa i olika svåra situationer. Författaren är lärare i psykologi.

MediaNr: P28301

Kinesiskt kök. Receptsamling

av Emily Hahn

Receptsamling: 5 vol. (395 s. tryckt punktskrift)

Kokbok med recept på mer än hundra klassiska kinesiska rätter, alltifrån dimsum till pekingdamm. Bra lista med förklaringar till olika ingredienser, samt en förklarande text om hur man komponerar en kinesisk måltid.

MediaNr: P28201

All världens klädedräkter

av Henny Harald Hansen

4 vol. (330 s. tryckt punktskrift)

Presentation av klädskicket i olika delar av världen, historiskt och nutid. Varje kontinent gås igenom och olika dräkttyper beskrivs.

MediaNr: P24612

Så föddes musik : på vandring i sex tonsättares värld

av Ingemar von Heijne

3 vol. (263 s. tryckt punktskrift)

Tiden: 1300-tal till 1900-tal. Tonsättarna är Machault, Monteverdi, Bach, Mozart, Brahms och Stravinsky. Författaren försöker spegla tiden under vilken de olika kompositionerna tillkom.

MediaNr: P24658

Vandra till Santiago de Compostela

av Ewa Hellström-Boström

6 vol. (358 s. tryckt punktskrift)

Det är populärt att vandra den gamla pilgrimsleden genom norra Spanien från Saint-Jean-Pied-de-Port till målet Santiago de Compostela. I denna guidebok från 2014 beskriver författaren 34 dagsetapper. Hon ger en bakgrund och historia till vandringsleden för att sedan ge utförliga tips och råd inför varje etapp, allt ifrån sevärdheter man inte ska missa till lämpliga härbärgen.

MediaNr: P28133

Händer som lyder : hantverkarna vid Handarbetets vänner

av Annelie Holmberg

5 vol. (418 s. tryckt punktskrift)

Syftet med denna bok är att låta hantverkarna berätta om metoder och strategier och om Handarbetets vänner som kreativ miljö. Bland annat behandlas frågor som: Vilka är hantverkarna som arbetar vid ateljén? Hur förmedlas kunskaper inom ateljén och vad/vem styr lärandet och dess innehåll? Utöver det har A. H., lektor i slöjd vid Linköpings universitet, ambitionen att visa verksamheten ur en textilteknisk, material- och redskapsmässig aspekt.

MediaNr: P28292

Hundvalpens lära för livet

av Cecilia Holmstedt

6 vol. (524 s. tryckt punktskrift)

Lättläst och informativt om valpköp, valpens utveckling, lek och träning. Några kapitel tar upp hundvård och sjukdomar.

MediaNr: P24758

Ringens härskare

av Kerry Howley

7 vol. (669 s. tryckt punktskrift)

Filosofistudenten Kerry Howley deltar i en konferens på ett stort hotell. På samma hotell pågår en turnering i MMA - mixed martial arts. Kelly fascineras av sporten och följer under tre års tid några av utövarna i deras vardag av brutna ben och jakt på framgång. Här beskriver hon sporten och dess sammanhang ur ett existentiellt perspektiv. Boken har blivit en stor framgång i USA och framhållits som en ny sorts reportagebok.

MediaNr: P28185

Odla året om : skörda grönsaker och örter hela året utomhus eller inomhus

av Lena Israelsson

4 vol. (410 s. tryckt punktskrift)

Med strävan att förlänga odlingssäsongen från fem till tolv månader guidar L.I. i denna handbok läsaren runt bland växtkombinationer och odlingsmetoder. Inspirationen har hon hämtat från den kinesiska intensivodlingen, som går ut på att skörda året runt. Boken innehåller bland annat en lathund över 66 ettåriga köksväxter och rekommendationer för landets olika växtzoner. Kapitlen har namn som Vårodling, Sommarodling, Höstodling och Vinterodling.

MediaNr: P28031

Clean cooking : laga mat utan gluten och mjölk

av Elisabeth Johansson

3 vol. (225 s. tryckt punktskrift)

Fritt från gluten och mjölk, men fullt med näring och energi! Clean cooking på författarens vis innebär rena råvaror, mycket grönt, men också kött av olika slag. Boken inleds med ett kapitel om Clean cooking där E.J. presenterar förslag på hur vanligt socker, gluten och mjölk kan ersättas. Övriga kapitel innehåller förutom recept på huvudrätter även juicer, smoothies, mylk, nötsmör, frukost, mellanmål, rawfood och nyttigt godis.

MediaNr: P28238

Magsmart : [mat för en lugnare mage och bättre hälsa] : [med recept för dagens alla måltider]

av David Jonsson

5 vol. (453 s. tryckt punktskrift)

En bok om att bli vän med sin mage. Författaren tipsar om hur du kan bli kvitt IBS, ballongmage och inflammationer. Här finns information om tarmarnas bakterier och deras betydelse för hälsan, samt fakta om sambandet mellan magen och hjärnan. Boken innehåller även recept och listor med magsmarta livsmedel. D.J. är näringsfysiolog och kostrådgivare.

MediaNr: P28326

Jordens folk. Sydostasien

Fullskrift

Beskrivningar av vardagsliv, ekonomiska och sociala villkor, kultur med mera hos olika folkslag i Thailand, Vietnam, Laos, Kambodja, Burma och Malaysia. Inleds med ett kapitel om Oskriven litteratur - muntlig eller traderad litteratur - i Sydostasien. Bland folkslagen finns Yao och Hmong i Vietnam, Laos, Thailand och Burma samt Moken, Padaung och Shan i Burma.

MediaNr: P28003

Dopning, dieter och drivkrafter

av Mats Kardell

6 vol. (528 s. tryckt punktskrift)

Självbiografi av Mats Kardell, 1959- , Sveriges första bodybuildingsproffs och en av våra mest meriterade kroppsbyggare genom tiderna. 1988 krönte han karriären med en silvermedalj i VM efter att tidigare tagit fyra SM-guld. Han berättar om livet som elitidrottare: hård träning, extrema dieter och dopning. Livet efter karriären handlar bland annat om gravt missbruk vilket ledde till brott och hemlöshet.

MediaNr: P28134

Mitt eget race - livet, cykeln och bergatröjan

av Fredrik Kessiakoff

5 vol. (405 s. tryckt punktskrift)

Fredrik Kessiakov är en av Sveriges mest framgångsrika cyklister i modern tid, både i mountainbike och landsvägscykling, med bland annat EM- och VM-brons, vinster i världscuptävlingar och stora framgångar i Tour de France. I denna bok berättar han om sitt liv med cykeln, om träning, uppoffringar och lojalitet. F.K. ger också praktiska tips till dig som själv vill bli en bättre cyklist.

MediaNr: P28174

Jag känner mig arg

av Ylva Killander

39 s. tryckt punktskrift

Alla människor är arga ibland. Några blir arga på orättvisor, andra blir arga när de förlorar i spel. Rolf, Therese och Janne berättar om vad som gör dem arga och hur de blir lugna igen. Lättläst bok.

MediaNr: P28160

Kyrkornas hemligheter. Södra Sverige

av Ewa Klingberg

Södra Sverige: 4 vol. (296 s. tryckt punktskrift)

Den här boken vill få oss att turista mer i kyrkor och på kyrkogårdar - en lättillgänglig kulturskatt som är öppen för alla. Kyrkorna berättar historien om Sveriges tillblivelse, och hur kyrkan lade grunden det samhälle vi har idag. Här får läsaren följa med på en historisk kunskapsresa bland offerkällor i gränslandet mellan hedendom och kristendom, kantad av helgon, stormän och spöken.

MediaNr: P28353

Tillsammans : om medkänsla och bekräftelse

av Anna Kåver

4 vol. (286 s. tryckt punktskrift)

En bok om hur du lyckas med goda relationer. Konkreta råd och enkla övningar hjälper dig att utveckla din medkänsla och fatta kloka beslut. Författarna menar att genom att bekräfta människor i din omgivning visar du respekt samtidigt som du får respekt. Författarna är psykolog respektive psykiater och har skrivit en rad böcker i ämnet.

MediaNr: P28079

Klickokratin : mediekrisens första offer är sanningen

av Ulrika Kärnborg

4 vol. (361 s. tryckt punktskrift)

En lättillgänglig sammanfattning av den journalistiska krisen, som här sätts in i ett historiskt perspektiv. Författaren har frågat ett antal mediechefer och journalister om hur de ser på vad som kommer efter krisen. Vad betyder utvecklingen mot färre tidningar, mindre redaktioner och suget efter "klickmonster" för samhällsutvecklingen och demokratin? Ulrika Kärnborg, 1969-, författare, dramatiker och journalist.

MediaNr: P28359

Gröna soppor & smoothie bowls : 90 vegetariska recept : [soppor, smoothie bowls, bröd, granola och snacks] : [helt utan gluten, laktos och tillsatt socker]

av Ola Lauritzson

2 vol. (214 s. tryckt punktskrift)

Innehåller 90 recept på vegetariska soppor, smoothie bowls (en matigare smoothie som går att äta med sked) och tillbehör såsom bröd, granola och snacks. Samtliga rätter är fria från gluten, laktos och tillsatt socker och vissa av dem är raw. Här finns också förslag på en veckas detoxmeny, samt korta fakta om de frukter, bär, nötter, frön och örter som ingår i recepten. O.L. är kostexpert och författare. M.G. är närings- och fytoterapeut.

MediaNr: P28000

Röd kärlek : en östtysk familjehistoria

av Maxim Leo

7 vol. (586 s. tryckt punktskrift)

När Maxim Leo växer upp i Östberlin är inga frågor tillåtna. Hans rebelliska föräldrar grälar om den "stora saken" och om morfaderns socialistiska åsikter. Drygt tjugo år senare, efter murens fall, beslutar sig Maxim för att hitta svaren på de frågor han aldrig fick ställa som barn. Fram växer en historia fylld av hopp, lögner och svek, men också av kärlek. Berättelsen om familjen blir till en skildring av Östtyskland i miniatyr.

MediaNr: P28102

Förenta nationerna : historien bakom världens högkvarter

av Åke E:son Lindman

4 vol. (299 s. tryckt punktskrift)

En bok om Förenta nationernas högkvarter i New York. Här får vi en ovanlig inblick i de innersta rummen i vad författaren kallar "världens viktigaste hus". Huset byggdes på en gammal slakthustomt, betalade gjorde familjen Rockefeller och med utformning bidrog bland andra arkitekterna le Corbusier och Sven Markelius. Med förord av Jan Eliasson.

MediaNr: P28255

Biskopen och korståget 1206 : om krig, kolonisation och Guds man i Norden

av Jonathan Lindström

14 vol. (1255 s. tryckt punktskrift)

Arkeologen J.L. berättar historien om ärkebiskopen Andreas Sunessons äventyrliga liv och om de stora nordiska korstågen över Östersjön, när svenskarna försökte kolonialisera Estland. Med hjälp av krönikor, brev och arkeologiska fynd skildras en spännande tid och en fascinerande person, som bland annat var vän med påven och jagades av franske kungens agenter över Alperna. Medeltidsmänniskornas vardag och drivkrafter skildras också.

MediaNr: P28316

Svensk folkbildning: en introduktion : hur det var förr och vad den kan betyda idag

av Hans Lorentz

5 vol. (392 s. tryckt punktskrift)

Om folkbildning förr och nu. Författarens ambition är att göra den historiska beskrivningen relevant genom att knyta an till dagens samhälle. Han vill också lyfta fram folkbildningens kraft att förändra livssituationen för människor. Boken vänder sig till alla som vill veta mer om vad folkbildning är för något. H. L. är doktor i pedagogik, verksam vid Lunds universitet. Han har skrivit om interkulturellt lärande i mångkulturella lärandemiljöer.

MediaNr: P28300

Örebro 750 år : möten mellan då och nu fångar stadens själ : 1860-talet - 2010-talet berättat i bilder : jubleumsboken Örebro 750 år

av Eva Lundberg

57 s. tryckt punktskrift

2015 firar Örebro 750 år. I denna jubileumsbok med fokus på tiden efter 1860 skildras stadens historia med hjälp av text och framförallt bilder. Materialet är hämtat från Örebro stadsarkiv. Teman som tas upp är bland annat vardagsliv, arbetsliv, skola, sport och kultur. Bland enskilda händelser märks invigningen av Gustavsviksbadet 1963, byggandet av konserthuset på 1930-talet och kanaliseringen av Svartån i slutet av 1880-talet.

MediaNr: P28350

Luuk : får man göra slut med sitt syskon?

av Kristian Luuk

5 vol. (273 s. tryckt punktskrift)

År 2011 var programledaren Kristian Luuk nära att säga upp kontakten med sin bror, författaren Martin Luuk. Men i stället började de arbeta på sin relation, vilket några år senare resulterade i en show om deras brödraskap - "Får man göra slut med sitt syskon?". Boken bygger på texter och bilder från showen kompletterat med extra intervjuer och dagboksanteckningar.

MediaNr: P28235

Julen i tro och tradition

av Inge Löfström

3 vol. (250 s. tryckt punktskrift)

Lättläst och intressant för små och stora om varför vi firar jul, om kristet eller icke kristet ursprung till olika julseder mm. Slutkapitlet behandlar julen hos några svenska författare, t.ex. Strindberg, Lagerlöf, Hj. Gullberg och Frans G. Bengtsson.

MediaNr: P24929

Blekinge

av Ingemar Lönnbom

4 vol. (286 s. tryckt punktskrift)

Blekinge var länge ett omstritt gränsland. I denna bok kan vi läsa om hur Blekinge blev svenskt efter freden i Roskilde 1658. Vidare får vi följa med på en resa till landskapets många sevärdheter: Harry Martinssons barndomsmiljöer i Olofström, Världsarvet i Karlskrona och Brunnsparken i Ronneby. Bortom städerna hägrar Blekinges omväxlande natur i skärgård och fiskelägen, bland ekar och kungsljusen.

MediaNr: P28360

Varje dag är en vårdskandal

av Sebastian Lönnlöv

3 vol. (243 s. tryckt punktskrift)

Författaren och bibliotekarien Sebastian Lönnlöv, född 1988, arbetade länge extra inom demensvården. Utifrån vårdbiträdets golvperspektiv berättar han om sina erfarenheter från äldreomsorgen, om vardagen bortom de larm som skapar rubriker i tidningarna. En värld där både personal och patienter är utsatta. Vardagsskildringarna av arbetet varvas med utdrag ur föreskrifter och lagar. Reportage- och debattbok.

MediaNr: P28243

Mellan rummen

av Alexander Mahmoud

3 vol. (270 s. tryckt punktskrift)

I dagboksformat berättar fotografen Alexander Mahmoud, 1990-, om vad som händer när han återvänder till den småländska hembyn. Det är en personlig berättelse om brorsan, om morsan och om rasismen. Här skildras också kärleken till Shirin. Shirin lever illegalt i Stockholm, hon påminner författaren om livets skörhet och maktlöshet.

MediaNr: P28229

Det största brottet : offer och gärningsmän i den norska Förintelsen

av Marte Brekke Michelet

11 vol. (764 s. tryckt punktskrift)

Om offer och gärningsmän i den norska Förintelsen ur olika perspektiv: I början av 1900-talet kommer det judiska paret Benzel till Oslo, bildar familj och inrättar sig i vardagen. I en annan del av staden blir advokatsonen Stian Bech fascinerad av nazismen och kallar sig snart "Norges värsta nazist". 1941 anländer en SS-officer till Oslo för att kartlägga judar i Norge. De möts den 16 november 1942 då den första transporten går till Auschwitz.

MediaNr: P28279

Hitlers okända soldater : utländska förband på östfronten 1941-45

av Rolf-Dieter Müller

10 vol. (450 s. tryckt punktskrift)

Militärhistorikern R.-D.M. berättar om de militära förband som stred sida vid sida med Wehrmacht på östfronten, från Finland i norr till de kaukasiska bergen i sydöst. Många av de soldater som stred i tysk uniform hade anmält sig som frivilliga till kampen mot bolsjevismen, andra tvångsrekryterades av den tyska ockupationsmakten. Efter krigsslutet blev de stämplade som förrädare i sina hemländer för sin samverkan med nazismen och sedan bortglömda.

MediaNr: P28191

Fisk & skaldjur

av Tommy Myllymäki

3 vol. (201 s. tryckt punktskrift)

Innehåller ett 80-tal rätter som är anpassade efter hemmaköket, råvarorna hittar man oftast i en vanlig matbutik. Här blandas klassiker med nya rätter. Några av recepten i boken är lax med purjolök och rödvinssås, gravad strömming, hummersoppa, pocherad piggvar med vitvinssås på löjrom och friterad torsk med remouladsås. Tommy Myllymäki, född 1978, utsågs till Sveriges kock 2007. Han vann även brons i Bocuse d'Or 2015.

MediaNr: P28247

Kubismen, futurismen och konstruktivismen

av John Malcolm Nash

2 vol. (153 s. tryckt punktskrift)

Kortfattad presentation av det avantgardistiska måleriet från åren efter sekelskiftet till ca. 1920, d. v. s. riktningarna kubism, futurism och konstruktivism.

MediaNr: P24997

Lidström : captain fantastic

av Gunnar Nordström

3 vol. (208 s. tryckt punktskrift)

Nicklas Lidström, 1970-, är en Sveriges mest framgångsrika ishockeyspelare genom tiderna. Här finns nu en bok som berättar om hans långa karriär. Läsaren får följa med från tiden som knattespelare i Skogsbo SK till de 20 åren i NHL-laget Detroit Red Wings. Boken innehåller korta intervjuer med flera stora hockeystjärnor, dessutom berättar Annika Lidström om livet som spelarhustru.

MediaNr: P28244

När vi blir äldre : fakta och meningar om åldrandet

2 vol. (170 s. tryckt punktskrift)

Lättläst och översiktlig framställning av de äldres problem och situation. Forskare och äldre personer berättar om hur det är att bli gammal.

MediaNr: P25503

På djupt vatten : [att lära sig simma]

av Josefin Olevik

28 s. tryckt punktskrift

Hur är det att lära sig simma som vuxen? Här får vi följa några personer som är ovana vid vatten och nu går i simskola. Att flyta och dyka, och hoppa från kanten är inte så lätt som man kan tro. Den tryckta boken innehåller många bilder. Lättläst bok.

MediaNr: P28168

För att kunna leva : en nordkoreansk flickas resa till frihet

av Yon-mi Pak

8 vol. (723 s. tryckt punktskrift)

Yeonmi Park föddes i den nordkoreanska staden Hyesan, på gränsen till Kina. 2007 flydde hon och hennes mor till Sydkorea via Kina och Mongoliet. I denna självbiografi berättar hon om sin uppväxt, hur hon insåg att familjen måste fly för att överleva och om hur hon utsattes för både människosmugglare och trafficking på sin väg till Kina och Sydkorea. Numera bor Park i Seoul och är internationellt engagerad människorättsaktivist.

MediaNr: P28177

Det stora undret : föreställningar och folktro kring barnets tillkomst

av Anna-Lena Pehrsson

3 vol. (267 s. tryckt punktskrift)

Historien om ett barns tillblivelse: vidskepelse, folktro och vetande om äggcell och sädescell, om könsutveckling och könsbestämning, om befruktning och preventivmedel. Lättsam kulturhistoria.

MediaNr: P25084

Sex, lögner och revolution

av Laurie Penny

7 vol. (676 s. tryckt punktskrift)

En arg, men också rolig bok om hur kön, makt och pengar styr våra liv och drömmar. Författaren menar att det är dags för en ny slags feminism, en mer radikal och modig sådan. Analys av den moderna kvinnorörelsen, nyliberalismen och klasspolitiken blandas med författarens personliga erfarenheter. L.P., 1986-, brittisk författare och kolumnist.

MediaNr: P28190

Kan vi rädda Europa?

av Thomas Piketty

6 vol. (500 s. tryckt punktskrift)

Innehåller ett urval texter skrivna 2005-2015 av T.P., professor i nationalekonomi. Kan Europa ta sig ur skuldkrisen? Finns det en framtid för eurosamarbetet? Den globala finanskrisen och framväxten av populistiska rörelser har inneburit hårda prövningar för ett redan ifrågasatt EU-samarbete. Världen har krympt och vår tid präglas av konflikter, protektionism och kortsiktighet, vilket försvårar arbetet för de institutioner som kan åtgärda det.

MediaNr: P28151

Magna Carta : [kungen och baronerna - Magna Carta 800 år]

av Roland Poirier Martinsson

4 vol. (279 s. tryckt punktskrift)

1215 skrev den engelske kungen Johan I under Magna Carta. Detta dokument gav den engelska adeln och kyrkan viss frihet i relation till kungen och har ibland kallats den första rättighetsdeklarationen. Här berättas historien om fördraget, det maktmissbruk och intrigerande som tvingade fram kungens underskrift. Roger Poirier Martinsson är författare och fil dr i teoretisk filosofi.

MediaNr: P28319

Clementine Churchill : [en biografi]

av Sonia Purnell

16 vol. (1278 s. tryckt punktskrift)

En biografi över Clementine Churchill, 1885-1977. Boken följer hennes liv från barndom till ålderdom, genom sorger och umbäranden. Clementine stod alltid i skuggan av sin make Winston. Han medgav dock att det bästa han gjort i sitt liv var att gifta sig med Clementine. Hon var sin makes förtrogna och skänkte stabilitet i tillvaron. Dessutom deltog hon aktiv del i det politiska livet och utövad inflytande över regeringsarbetet.

MediaNr: P28303

Varg-Olle : mannen, tiden, livet

av Tommy Rander

6 vol. (507 s. tryckt punktskrift)

Olle Nygren, 1929- , känd som Varg-Olle, är en av Sveriges genom tiderna bästa motorcykelåkare. Han tävlade i många olika motorcykelgrenar men var mest framgångsrik i speedway där han bland annat deltog i sju VM-finaler. Journalisten Tommy Rander utgår i biografin från djupintervjuer han gjort med Varg-Olle. Han var aktiv i över 30 år, de flesta åren i Norrköpingsklubben Vargarna.

MediaNr: P28320

Flykten från Stalins läger

av Slavomir Rawicz

9 vol. (824 s. tryckt punktskrift)

Memoar av Slavomir Rawicz som häktades av ryssarna 1939, då han var en ung officer. Han dömdes trots sin oskuld till 25 års straffarbete. Fångarna transporterades mot Sibirien i järnväg, så långt spåren räckte. Därefter började en dödsmarsch mot lägret, där fångarna gick genom snö och kyla fastkedjade i varandra. Väl i lägret lyckades Rawicz och några medfångar genomföra en riskfylld flykt över tundran, via Gobiöknen till Indien.

MediaNr: P28206

Halvvägs

av Fredrik Reinfeldt

11 vol. (1025 s. tryckt punktskrift)

Fredrik Reinfeldt berättar med fokus på sitt arbete inom svensk inrikespolitik om sin levnadsbana från barndomen till 50-årsåldern. Läsaren får följa vägen från elevrådet till Rosenbad via Moderata ungdomsförbundet. Reinfeldt skildrar arbetet med de Nya Moderaterna och grundandet av Alliansen och de åtta åren som statsminister. Boken ger också inblick i en toppolitikers vardagsliv. F.R., 1965-, Sveriges stadsminister 2006-2014.

MediaNr: P28368

Healing : [för ett bättre liv]

av Benny Rosenqvist

5 vol. (363 s. tryckt punktskrift)

Självhjälpsbok för den som vill söka hälsa bortom kost och motion. Syftet är att utan pekpinnar hjälpa läsaren att hitta strategier för att hantera kriser i livet. Boken innehåller en rad övningar och exempel. B.R. har lång erfarenhet av att möta människor i kris och har sedan 15-årsåldern hållit seanser. M.N. är journalist med särskilt intresse för psykologi och existentiella frågor.

MediaNr: P28232

Barnet från ingenstans

av Kari Rosvall

6 vol. (559 s. tryckt punktskrift)

Kari Rosvall adopteras som liten av ett svenskt lantbrukarpar. Inte förrän vid 64-års ålder får hon veta att hon fötts av en norsk kvinna som fått lämna sitt spädbarn ifrån sig. Kari var ett av tiotusentals barn som ingick i nazisternas projekt Lebensborn, ett försök som skulle lägga grunden för en ren arisk ras. Här berättar Kari om hur hon försöker ta reda på vad som hände under hennes första tre år och om sökandet efter hennes norska familj.

MediaNr: P28259

Afrikanska möten

av Sten Rylander

7 vol. (553 s. tryckt punktskrift)

Sten Rylander har i över trettio års tid, från 1979 och framåt, på olika sätt verkat i Afrika - som ambassadör, som Afrikachef för Sida och som medlare för EU. Boken är en personlig skildring av det arbete och det liv han brinner för. Han berättar om sina möten med Afrikas största ledare under denna viktiga och omvälvande tid i kontinentens utveckling. Men också om vardagen som diplomat, det idoga fältarbetet och alla vänskapsband han har knutit.

MediaNr: P28288

Stjärnhimlen : bortom gatlyktor och neonljus

av Marie Rådbo

8 vol. (734 s. tryckt punktskrift)

Bokens författare, astronomen Marie Rådbo, diskuterar här varför stjärnhimlen fascinerar oss så. Det är ju bara vita prickar mot en becksvart bakgrund. Eller? Det här är en handbok för alla som vill lära sig mer om dessa prickar, som i alla tider väckt frågor om mänskligheten och vårt ursprung. Genom astronomin får vi ett redskap att placera in oss i ett större sammanhang, samtidigt som den påminner oss om att vi alla är rymdvarelser.

MediaNr: P28193

Den tuffaste ronden : en personlig historia om abort, missfall, IVF och äggdonation

av Åsa Sandell

4 vol. (328 s. tryckt punktskrift)

Åsa Sandell, 1967- , är kanske mest känd för sin karriär som boxare; efter stora framgångar inledde hon, 37 år gammal, en proffskarriär. Här delar hon med sig av sin personliga historia om längtan efter barn. Hon berättar öppet och ärligt om vägen till dottern Vera, genom abort, missfall, IVF och slutligen äggdonation. Hon väver även in fakta och historia om samhällets syn på kvinnans fertilitet.

MediaNr: P28294

Hjärtskakning : 25 texter om livet, universum & allting

av Ingvild Sandnes

3 vol. (190 s. tryckt punktskrift)

Ingvild Sandnes (född 1980) är skribent och har medverkat i en rad olika tidskrifter och antologier. I Hjärtskakning skriver hon 25 betraktelser om trotsiga snorungar, om att slåss med Gud, om kaos och vakuum, vild glädje och skimrande ögonblick, sex, skratt och lamslagen förtvivlan. Författaren använder citat ur Bibeln samt från kända och okända personer för att förtydliga, förklara eller ge lite extra krydda.

MediaNr: P28273

Sju sorters kakor : [Sveriges bästa recept på klassiska bakverk och nya favoriter]

7 vol. (617 s. tryckt punktskrift)

Ny utgåva som har redigerats av konditorn och bakboksförfattaren Mia Öhrn. Innehåller recept på klassiska kakor som radiokaka, vaniljhorn och sandkaka men också nyare bekantskaper som donuts, macarons och kladdkaka. Nu finns även recept på glutenfria bakverk. Här finns också noggranna instruktioner och tips på hur man till exempel lyckas med bullbaket, skorpor, sockerkakor och småkakor.

MediaNr: P28358

Berömda vidunder

av Bengt Sjögren

5 vol. (455 s. tryckt punktskrift)

En exposé över beryktade monster, från äldre tiders enhörningar, lindormar och sjömunkar till våra dagars snömän och deras anförvanter. Varken den skotska Nessie eller det inhemska Storsjöodjuret, de gåsproducerande långhalsarna eller urskogens skräcködlor saknas. Förf. utnyttjar den rika litteraturen på området, inte minst de gamla klassikerna.

MediaNr: P25295

Fantastiska Öland

av Åke Skiöld

4 vol. (352 s. tryckt punktskrift)

Förf. berättar om sevärdheter på Öland. Inte bara en turistvägledning utan också en djupdykning med ingredienser som dråp, spökhistorier och naturhyllningar.

MediaNr: P25301

Mitt liv, Kevin och musiken

av Patrik Skog

5 vol. (422 s. tryckt punktskrift)

Utlämnande självbiografi av Patrik Skog, pappa till Kevin som blev mördad av två andra barn i Arvika 1998. Författaren berättar här om sitt liv med en uppväxt i missbrukarmiljö med mobbning och barnpsyk. Hela tiden har han strävat efter att fungera normalt, i till exempel relationer, men det har inte fungerat. När sonen Kevin dödas förlorar Patrik all livskraft. Med hjälp av sin bror, musik och terapi har han kämpat sig till ett bättre liv.

MediaNr: P28281

Social exkludering : perspektiv, process, problemkonstruktion

11 vol. (956 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P28072

Sohlmans opera : 686 operor från La Dafne 1597 till Animalen 1979

32 vol. (3143 s. tryckt punktskrift)

Standardverk om operans historia som innehåller beskrivningar av 686 operor och ett mindre antal klassiska operetter från La Dafne 1597 till Animalen 1979. Uppslagsorden är ordnade i kronologisk följd och innehåller förutom sammanfattning av handlingen bland annat uppgifter om tonsättaren, librettoförfattaren, datum och plats för uruppförandet.

MediaNr: P28156

Alfred Nobel : mannen, verket, samtiden

av Sigvard Strandh

11 vol. (1015 s. tryckt punktskrift)

Teknikhistorisk framställning där privatpersonen Alfred Nobel, 1833-1896, får stå tillbaka för teknikern, innovatören och industriledaren. Här skildras också betydande insatser av flera av Nobels medhjälpare.

MediaNr: P25457

Kejsarens arvtagare : en bok om Weimarrepublikens Tyskland 1919-1933

av Ragnar Svanström

8 vol. (701 s. tryckt punktskrift)

En intressant historik om den viktiga epoken före Hitlers maktövertagande i Tyskland 1933. Till boken har fogats en klar översikt över viktigare data. Även som uppslagsbok kan boken vara av värde.

MediaNr: P25224

Svarta Maja och andra familjespel

2 vol. (98 s. tryckt punktskrift)

20 av våra vanligaste kortspel presenteras med regler och en del nya spelvarianter. 5 av spelen är typiska barnspel.

MediaNr: P25508

Harry Martinson - som jag såg honom

av Georg Svensson

2 vol. (166 s. tryckt punktskrift)

Georg Svensson, BLM-redaktör o. förläggare hos Bonniers, har följt Harry Martinsson och hans författarskap i nära 50 år. Vänskap och förtroendefullt samarbete rådde mellan dem. Ett annorlunda porträtt av en av våra största diktare.

MediaNr: P25230

Författarboken : från idé till releasefest

av Kristina Svensson

8 vol. (652 s. tryckt punktskrift)

Personlig guide, med många handfasta tips, på vad man ska tänka på om man vill bli författare. Kapitelrubriker: Marknadsföra. Skriva klart & redigera. Publicera. Producera. Lansera. Sälja. Livet som författare. Kristina Svensson är oberoende bokutgivningscoach, föreläsare och vetenskapskommunikatör.

MediaNr: P28322

Fåglarna och vi

av Joar Tiberg

38 s. tryckt punktskrift

En lättläst bok om fåglarnas liv genom årstiderna. Författaren är även fågelskådare och berättar här om fåglarna, som lever i samma värld som vi, men också uppe på himlen. En del fåglar lever i par hela livet, andra byter partner. Fågelhannar konkurrerar med varandra genom att sjunga högst och rovfåglar äter mindre fåglar. Men det förekommer också samarbeten, ibland passar de varandras ungar och ibland hjälps de åt med att fånga fisk.

MediaNr: P28324

Uppfostran, underhållning, uppror : en västerländsk teaterhistoria

av Per Arne Tjäder

17 vol. (1571 s. tryckt punktskrift)

Den västerländska teatern föddes i det antika Grekland och har sedan dess utvecklats till en global industri. I denna bok får läsaren följa teaterns historia från 500-talet före vår tideräkning och fram till idag. Dramatiker och skådespelare, komedianter och avantgarde, publik och stjärnor lyfts fram. Boken vänder sig främst till högskolestuderande men passar även en teaterintresserad allmänhet.

MediaNr: P28203

Hitlers vikingar : historien om det skandinaviska Waffen-SS: Den norske legion, Frikorps Danmark, Wiking och Nordland

av Jonathan Trigg

11 vol. (869 s. tryckt punktskrift)

Jonathan Trigg är en före detta militär som gett ut ett flera böcker om frivilliga soldater som slogs för Tyskland under andra världskriget. Denna fjärde bok handlar om frivilliga Waffen-SS soldater från Norden. Författaren bygger mycket av sitt material på intervjuer med de stridande. Boken är lättläst med korta kapitel. I denna utgåva finns ett förord av Bosse Schön som behandlar det faktum att Trigg inte problematiserar soldaternas berättelser.

MediaNr: P28120

Tro - en politisk kraft

4 vol. (322 s. tryckt punktskrift)

Vad innebär det att tolerera varandra och i vilken grad kan vi leva med mångfald? Vad innebär vår frihet till religion, och vad innebär vår frihet från den? Texterna i boken lyfter fram några av samhällsdebattens hetaste frågor men är också en uppmuntran att se bortom det svartvita och ifrågasätta det invanda. På ett personligt sätt reflekterar författarna över tron som politisk kraft. De är alla verksamma inom kyrka, media, akademi och kultur.

MediaNr: P28209

Längtan visar vägen : 365 texter för din inre hälsa

av Patricia Tudor-Sandahl

5 vol. (420 s. tryckt punktskrift)

365 korta texter om livet, en för årets alla dagar, är samlade i denna bok. Varje månad har ett tema, till exempel stillhet, glädje, mod och tro. Teman som vi, och de runtomkring oss, behöver för att växa och utvecklas. En klokbok som tar våra liv och vår längtan på allvar. P.T.S., psykolog, psykoterapeut och författare, 1940-.

MediaNr: P28317

Ansiktet bakom masken - om att vara borderline : en berättelse byggd på dagboksanteckningar och egna erfarenheter

av Jouanita Törnström

4 vol. (331 s. tryckt punktskrift)

Termen borderline används för att beteckna tillstånd med starka känslosvängningar och instabila relationer. Boken har ett inifrånperspektiv. Här talar en människa som går igenom en lång inre kamp. Läsaren får dela vrede, sorg och förtvivlan men också livsmöjligheter och glädjeämnen. DBT, dialektisk beteendeterapi, är den behandling som förf., sjuksköterska, genomgår medan boken kommer till.

MediaNr: P28027

En makalös historia : Magnus Gabriel De la Gardies uppgång och fall

av Peter Ullgren

13 vol. (1050 s. tryckt punktskrift)

En populärhistorisk skildring av Magnus Gabriel De la Gardies liv, 1622-1686, med fokus på 1640-talet och framåt. De la Gardie levde ett skandalomsusat liv som statsman, godsägare och kulturell mecenat. Han var en av den svenska aristokratins mest framstående personer under stormaktstiden. Efter studier på kontinenten blev han drottning Kristinas favorit, för att sedan hamna i onåd. Författaren är docent i historia.

MediaNr: P28347

Mitt Mallorca : [personliga tips, unika upplevelser]

av Jörgen Ulvsgärd

3 vol. (259 s. tryckt punktskrift)

En resehandbok om Mallorca. Journalisten och fotografen Jörgen Ulvsgärd har besökt Mallorca sedan 1970-talet och här delar han med sig av sina bästa tips. Det är ingen komplett guide till ön utan författarens personliga tips. Vi får följa med till staden Palma med restauranger, barer och tjusiga hotell, sedan vidare ut på landsbygden till vandringar Tramuntabergen och soliga stränder.

MediaNr: P28291

Så kommer gryningen

av Albert Viksten

4 vol. (288 s. tryckt punktskrift)

Naturbetraktelser och djurkåserier samlade av Albert Vikstens son. Materialet tidigare endast publicerat i olika tidningar.

MediaNr: P25408

Jordens änglar : att sätta gränser genom beslutsamhet

av Doreen Virtue

5 vol. (478 s. tryckt punktskrift)

Jordänglar är författaren Doreen Virtues beteckning på personer som är för snälla för sitt eget bästa: de som alltid ställer upp och hjälper andra, har svårt att säga nej, ofta glömmer bort sina egna behov men samtidigt ibland känner sig utnyttjade. I denna självhjälpsbok förklarar hon hur man kan lära sig att säga nej utan att vara elak, hur man undviker att hamna i en offerroll och hur man skapar bättre balans i sina relationer till andra.

MediaNr: P28149

Visst katten har djuren själ! : en samling berättelser av och för djurvänner

4 vol. (273 s. tryckt punktskrift)

Författaren Margit Sandemo bad via den danska veckotidningen Hjemmet och den svenska veckotidningen Hemmets Journal läsarna att skicka in historier som visade på att djur har en själ. Hon fick in 1500 svar och har valt ut ett antal av dessa. Berättelserna är samlade tematiskt under rubriker som Personligheter, Sorg, Humor och livsglädje samt Det oförklarliga.

MediaNr: P28221

Tjyvjägare är vi allihopa : om en barndom och ungdom

av Ingvar Wahlén

4 vol. (355 s. tryckt punktskrift)

Förf. berättar episoder från sin barn- och ungdom på morfaderns gård i södra Halland på 1930-talet. I.W. 1925-89.

MediaNr: P25338

Marstrand!

av Kristian Wedel

4 vol. (330 s. tryckt punktskrift)

En bok om en av Sveriges vackraste städer, Marstrand. Det är också enligt författarna en av de märkligaste. Här berättas om stadens historia och dess invånare, boken är indelad i kapitel med rubriker som Sill, Badarna, Carlsten och Havsfolket. Stadens berättelser och den speciella geografin och naturen skapar en unik atmosfär.

MediaNr: P28346

Just nu och för alltid : berättelsen om Daniel och EvaMärta Granqvist

av Kerstin Weman Thornell

4 vol. (335 s. tryckt punktskrift)

Trebarnsmamman EvaMärta träffar genom en kontaktannons enslingen Daniel, de blir förälskade och gifter sig. Kärleken sätts på prov av psykisk sjukdom, polisutredningar och tvångsvård. Författaren och journalisten K.W-T. skildrar utifrån EvaMärtas berättelse och parets mejlväxling, rättspsykiatriska journalanteckningar och polisrapporter en stark kärlekshistoria. Boken vänder sig till alla som berörs av psykisk ohälsa.

MediaNr: P28216

Prins Eugen : människan och konstnären : en biografi

av Eric Wennerholm

7 vol. (630 s. tryckt punktskrift)

Bred och initierad skildring av målarprinsen Eugen, (1865-1947), Waldemarsuddes skapare, och den tid och de miljöer han levde i. Boken bygger på personliga dokument som breven i det Bernadotteska arkivet. Lättläst och intressant.

MediaNr: P25371

Transommar

av Lennart Williams

4 vol. (314 s. tryckt punktskrift)

En samling korta berättelser om djur, jakt och natur. Det är en inbiten naturälskare som berättar från resor i tid och rum i vårt land.

MediaNr: P25414

Ett vet jag säkert

av Oprah Winfrey

4 vol. (303 s. tryckt punktskrift)

Oprah Winfrey, född 1954, amerikansk programledare, skådespelare och filmproducent berättar om sitt liv. Humoristiska anekdoter blandas med tragiska minnen. Hennes uppväxt i Mississippi var fattig och präglades av segregation och rasism, men som vuxen fick hon stora framgångar med sin pratshow. Oprah ger också råd till läsarna hur man kan locka fram det bästa inom sig själv och att leva livet fullt ut.

MediaNr: P28172

Kulturmannen och andra texter

av Ebba Witt-Brattström

7 vol. (588 s. tryckt punktskrift)

En samling texter om Kulturmannen - den ideologi som enligt författaren försöker fasthålla myten om att stor litteratur skrivs av män. Texterna behandlar så väl manliga som kvinnliga snillen, bland dem Lagerlöf, Wägner, Trotzig, Oksanen, Lessing, Strindberg, Sofokles och Knausgård. Flera av texterna har tidigare publicerats i andra sammanhang. Ebba Witt-Brattström är professor i nordisk litteraturhistoria och kulturskribent.

MediaNr: P28251

Svensk husmanskost : en samling gamla svenska recept anpassade till vår tids moderna matlagningsmetoder : med kommentarer och anvisningar

av Tore Wretman

7 vol. (676 s. tryckt punktskrift)

Utförligt beskrivna recept. Ibland citerar förf. direkt ur gamla receptsamlingar. Recepten är granskade och oftast provlagade av Werner Vögeli (Operakällaren).

MediaNr: P28008

Terapins gåva

av Irvin D. Yalom

7 vol. (657 s. tryckt punktskrift)

Författaren ser, vid 70 års ålder, tillbaka på och sammanfattar sin verksamhet som psykoterapeut. Han ger handfasta råd och synpunkter på vad som är väsentligt i psykoterapeutisk verksamhet. Genom ögonblicksbilder från olika terapisejourer illustrerar han sitt arbete och visar på de frågeställningar som väcks till liv i kontakten med olika människor.

MediaNr: P28039

Romer - det ansiktslösa folket i Europa : författaren gör en resa bland romer i dåtid och nutid och visar i text och bild hur de exkluderas och ses som en ansiktslös företeelse i det nya Europa

av Bennie Åkerfeldt

5 vol. (444 s. tryckt punktskrift)

Bennie Åkerfeldt, född 1952, är själv resande. Han har intervjuat romer och resande i Ungern, Slovakien, Rumänien, Tyskland och Sverige. Författaren påvisar hur de har exkluderats i samhället och att det var de som, vid sidan om judarna, var de hårdast drabbade under nazisternas ras- och utrotningspolitik. Han menar att de ses som en ansiktslös företeelse i Europa.

MediaNr: P28267

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Du, bara

av Anna Ahlund

6 vol. (548 s. tryckt punktskrift)

Sextonårige John och hans storasyster Caroline ska spendera sommaren hemma i Uppsala. Föräldrarna har dragit till landet, så de har lägenheten för sig själva. Caroline lyckas alltid fånga de snyggaste killarna, och en kväll i början av sommaren tar hon med sig Frank hem. När John ser Frank är det som att blixten slår ner, och hans värld ruskas om. Men Frank är ju redan tingad av Caroline, som är van att få som hon vill.

MediaNr: P28137

Tillbaka till ett krig

av Torsten Bengtsson

2 vol. (146 s. tryckt punktskrift)

En fristående bok och den tredje delen i serien om Hans. Andra världskriget är slut. Sextonårige Hans reser efter ett år i Sverige tillbaka till sin familj i Tyskland. Men hur blir livet i en stad som har bombats sönder? Vad har hänt Hans far, som var soldat i kriget? Och kommer Hans att få träffa sin svenska flickvän Maria igen?.

MediaNr: P28207

Bitar ur böcker : 2

2 vol. (178 s. tryckt punktskrift)

Avsnitt ur kända barnböcker och avslutade berättelser varvade med dikter, visor och ramsor. Trevlig blandning av gammalt och nytt. Bland förf: Barbro Lindgren, Max Lundgren, Ole Kirkegaard, Lennart Hellsing. För lågstadiet.

MediaNr: P25459

Murk - träskmannen

av Adam Blade

2 vol. (180 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4 i serien En värld i lågor som börjar med Komodo Ödlekungen. För att befria sin mor från den onde trollkarlen Vemals makt måste Tom besegra sex grymma bestar. Varje best har en ingrediens som Tom behöver för att blanda en medicin mot förhäxningen. Just när en av hans följeslagare, vargen Silver, blir kidnappad reser sig den oerhörde träskmannen ur träskets lera. Vemal visar sig ha lejt en lönnmördare för att röja Tom ur vägen.

MediaNr: P27967

Afrikas hemlighet : och de förbjudna kunskaperna

av Angelika Braun Alexanderson

5 vol. (454 s. tryckt punktskrift)

Jack Anderson bor i stadsdelen Notting Hill i London. Två dagar innan sommarlovet upptäcker han tjuvskyttar i en djurpark utanför London. Med livet som insats hoppar han av safarirundturen och lyckas hejda den dödande kulan. En mystisk man dyker upp och berättar att Jack har en speciell gåva och är en av de utvalda. Snart sitter Jack på ett plan till Södra Afrika, på väg till ett sommarläger. Men är lägerdeltagarna utvalda gäster eller fångar?.

MediaNr: P28355

Nick & Norahs oändliga låtlista

av Rachel Cohn

5 vol. (384 s. tryckt punktskrift)

Tonåringarna Nick och Norahs vägar korsas om och om igen under en natt som verkar närmast oändlig. Han är musiker i ett band och hon är dotter till en skivbolagsdirektör. Platsen är musikklubbarnas New York. Under en enda natt lär de känna varandra och i ett rasande tempo utvecklas ett slumpartat möte till något som förändrar deras liv. Nick och Norah turas om att ge sin bild av vad som hände under den natten.

MediaNr: P28075

Jägarna

av John Flanagan

9 vol. (808 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Broderband, som inleds med De utstötta. Hägrarna är på jakt efter den blodtörstige piraten Zavac som har stulit Skandias mest dyrbara föremål, andomalen. Jakten för dem in i piraternas näste och för att få tillbaka andomalen tvingas Hal utmana Zavac i en strid på liv och död.

MediaNr: P28127

Landet bortom brunnen

av Douglas Foley

6 vol. (610 s. tryckt punktskrift)

Syskonen Alva och Joels mamma har dött i cancer. Pappan har gift om sig, Alva är mobbad i skolan och avskyr sin nya styvmor som dessutom väntar barn. En dag faller Joels älskade nalle ner i en brunn och Joel hoppar efter. Alva tvingas dyka i. Syskonen hamnar i en värld av märkliga väsen, men kommer ifrån varandra. Det blir en jakt på liv och död som också handlar om hur Alva hittar sin inre kraft och kärleken till sin familj.

MediaNr: P28021

Den sovande och sländan

av Neil Gaiman

85 s. tryckt punktskrift

En mörk och magisk berättelse. Kvällen innan sitt bröllop nås drottningen av budet om en djup sömn som sprider sig i grannlandet och förvandlar invånarna till sömngångare. Drottningen som upplevt liknande hemskheter förr skyndar till undsättning. Tillsammans med tre trogna följeslagare beger hon sig ut på ett äventyr som förändrar allt, även drottningens framtid.

MediaNr: P28213

Korpmåne

av Therese Henriksson

7 vol. (607 s. tryckt punktskrift)

Långt upp i norr, i Ytterstbyn, bor 17-åriga Saga. Hon har starka band till naturen och kan tala med djur. Till byn flyttar Seth med sin mamma och hund. Seth har kolsvart hår och piercings, han är helt olik byns skoteråkande killar. Saga blir intresserad och nyfiken. Varför försvinner Seth och hans mamma med jämna mellanrum? Och vad vill korpen som dyker upp överallt? Det är upptakten till ett mörkt och magiskt drama.

MediaNr: P28210

De odödligas sång

av Julie Kagawa

10 vol. (911 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som började med De odödligas regler. Allison Sekemotos värld ligger i ruiner, inget liv är heligt och lojaliteter bryts utan vidare. Hon ställs inför ett dilemma. Lyckas hon övervinna den psykopatiska vampyren Sarren är konsekvensen nämligen ett liv i ensamhet.

MediaNr: P28306

Tio över ett

av Ann-Helén Laestadius

6 vol. (496 s. tryckt punktskrift)

Hela Kiruna ska flytta, i gruvan sprängs det så att marken skakar och Maja är livrädd, så rädd att hon vaknar varje natt tio över ett, beredd att fly om huset skulle rasa ner i gruvhålet. Maja vill att allt ska vara som förut men förändringen kan inte stoppas. Det är inte bara marken som har sprickor, människorna i staden påverkas också på både gott och ont. Bästisen Julia beter sig underligt och dessutom har Maja Albin att fundera över.

MediaNr: P28067

Ulla-Marika

av Marita Lindquist

3 vol. (236 s. tryckt punktskrift)

På julaftonsnatten vaknar Ulla-Marikas leksaker till liv. Den trebente marispangrisen Pavel blir stor (eller är det Ulla-Marika som blir liten) och Ulla-Marika får rida på hans rygg. Men när morgonen kommer är allt som vanligt och Pavel är platt som en pannkaka igen. På trettondagen får Ulla-Marika en docka från farbror Tor i Paris. Hon kallar dockan för Mamsell Prick, och senare under natten är det dags för nästa äventyr. M.L., 1918-2016.

MediaNr: P28091

Hästtjejerna från helvetet

av Magnus Ljunggren

2 vol. (175 s. tryckt punktskrift)

Fortsättning på Drömtraktorn. Zeke och Daniel är de enda som kan traktorer. Alla andra är idioter som inte fattar någonting. Snart ska de tävla i Tractor Pulling. Men en dag upptäcker de att bonden Petterssons lada har förvandlats till ett stall och att hästtjejerna från helvetet har flyttat in. Daniel verkar inte förstå hur hemska de är och Zeke känner sig sviken. Men vem är det som sviker vem?.

MediaNr: P28205

Kamraten

av Edgar Nilsson

61 s. tryckt punktskrift

En arbetshäst kommer till en norrländsk familj på 1940-talet. Under flera år växer en stark gemenskap fram mellan sonen i familjen och hästen. Men till slut blir Brunte för gammal och måste sluta sina dagar. LL-bok.

MediaNr: P25306

Harry, Gunnar och hemligheten

av Sofia Nordin

2 vol. (142 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Harry, Gunnar och presenten. Det är sommarlov och Harry och Gunnar ska campa med sin mamma. De har fått låna en husvagn. På campingen bor också Lotten i Gunnars klass och Lottens storasyster Selma. Men så händer något superjobbigt - Selma och Harry snattar i kiosken. Gunnar vågar inte berätta det för någon, speciellt inte för Lotten. Tänk om hon tror att han var med på det och inte längre kommer att gilla honom?.

MediaNr: P28005

Eldröda Elvira

av Christine Nöstlinger

75 s. tryckt punktskrift

Elvira har eldrött hår och bor tillsammans med sin gamla faster och fasterns katt. Alla mobbar Elvira för att hon är tjock och rödhårig. Men hon upptäcker att hon kan få sitt hår att bränna plågoandarna, om hon säger en ramsa.

MediaNr: P25548

Lollipop

av Christine Nöstlinger

2 vol. (167 s. tryckt punktskrift)

Lollipop heter egentligen Viktor Emanuel och är 8 år. Han är en stor personlighet, som klarar av sina rädslor, sin ensamhet och förhållandet till andra. Rolig och allvarlig bok för alla åldrar.

MediaNr: P25550

Lisa, Sam och sköldpaddan

av Doris Orgel

63 s. tryckt punktskrift

En dag hittar Sam en sköldpadda som han tar med hem och låter bo i en balja. Lillasyster Lisa får hjälpa Sam att pyssla om den men ändå verkar den inte att trivas. Inte förrän Lisa skadar sig och måste ha sin arm gipsad förstår hon varför sköldpaddan inte har det bra. Lämplig för lästräning.

MediaNr: P25571

Lola och pojken i huset bredvid

av Stephanie Perkins

8 vol. (739 s. tryckt punktskrift)

Lola Nolan bor i San Francisco, vilket passar henne perfekt. Här kan hon vara den hon vill, och ingen bryr sig om att hon har två pappor och ingen mamma. Nu när hon dessutom träffat sin drömkille kunde livet inte bara bättre. Men så en dag står det en flyttbil på gatan och Lola förstår att Cricket Bell, killen som hon har gjort allt för att glömma, är tillbaka i stan. Det verkar som att Lola en gång för alla måste göra upp med sina känslor.

MediaNr: P28215

Kraften

av Siri Pettersen

12 vol. (1178 s. tryckt punktskrift)

Del 3, och avslutande, i serien som börjar med Odinsbarn. Hirka har färdats till sitt fars hemland för att för första gången träffa sin familj. De förväntar sig att hon ska vara ledande i det stundande kriget, men Hirka har andra planer. När hon inser att Rime hotas av krafter starkare än honom själv accepterar hon sin nya roll i hopp om att kunna rädda både Rime och Ymslanden undan ett fruktansvärt öde. Kriget hon vill stoppa är oundvikligt.

MediaNr: P28043

Själarnas bibliotek : tredje boken om Miss Peregrines besynnerliga barn

av Ransom Riggs

11 vol. (979 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien om miss Peregrines besynnerliga barn. En galen man är på jakt efter barnen och miss Peregrine svävar fortfarande i fara. Jacob Portman och Emma Bloom tvingas genomföra ett livsfarligt räddningsprojekt i det viktorianska London. De möter misären i slumkvarteren kring Devil's Acre, träffar nya vänner, men jagas också av övernaturliga väsen.

MediaNr: P28144

Sagostunden : sagor i urval

2 vol. (133 s. tryckt punktskrift)

Ett 20-tal sagor, ofta korta och dramatiska, för sagostunder, för högläsning i klassen eller i förskolan. Många är djursagor, andra folksagor, andra har kända författare skrivit.

MediaNr: P25593

Hjälp! Slå 90.000!

av Esther Skriver

61 s. tryckt punktskrift

Två nioåriga flickor tar olovandes spik i pappa snickarens verkstad. De tror sig upptäcka tjuvar just när en eldsvåda bryter ut. Vidare räddar de en gammal farbror från en säker död.

MediaNr: P25305

Såna som oss : röster om sexualitet, identitet och annorlundaskap

3 vol. (271 s. tryckt punktskrift)

Unga röster om identitet, sexualitet och att "komma ut" i ett samhälle fullt av fördomar. En antologi om att inte passa in i normen. Må vara heteronormen eller homonormen. 15 personer med olika sexuell läggning och historia delar med sig av sina erfarenheter och tankar. Det är barndomsskildringar varvat med erotisk novell, samhällsanalys och en berättelse om könsbyte. Lämplig för högstadieungdomar och unga vuxna.

MediaNr: P28332

Sju sjösjuka sjömän

av Finn Zetterholm

17 s. tryckt punktskrift

Här skall man träna sj-ljudet. 4 små humoristiskt realistiska berättelser och en liten visa.

MediaNr: P25360

Facklitteratur

Fakta om vikingarna

av Curt Lofterud

2 vol. (96 s. tryckt punktskrift)

Åtta kapitel som ger en bild av vikingatiden. Förf. berättar om samhälle, vardagsliv, religion, skepp och handel samt något om runor och runstenar.

MediaNr: P24884

Vargflocken

av Lars-Henrik Olsen

23 s. tryckt punktskrift

En försvarsskrift för vargen. Om hur den ingår i naturens kretslopp och fäller svaga och sjuka hovdjur. En organiserad jakt på de få vargarna beskrivs. Faktasidor avslutar boken.

MediaNr: P25564

15 upptäcktsresande som förändrat världen

av Kolbeinn Óttarsson Proppé

2 vol. (102 s. tryckt punktskrift)

Marco Polo, Vasco da Gama och Amelia Earhart. Här får vi möta dem och en hel rad andra upptäcktsresande genom tiderna. Förutom de för oss välkända namnen Columbus och Leif Eriksson berättas här bland annat om Alexandra David-Néel som i slutet av 1800-talet reste ensam genom Indien och senare till Japan och Tibet. Andra upptäckare är Amundsen, Hedin, Cook, Magellan och Ibn Battuta. Den tryckta boken innehåller många bilder och kartor.

MediaNr: P28270

Vad händer med frön?

av Dorothy E. Shuttlesworth

46 s. tryckt punktskrift

Faktabok om hur man planterar kärnor och frön inomhus, varvat med information om växternas livsvillkor. Olika nyttoväxters historia tas också upp. Ett avsnitt handlar om hur man ordnar och sköter en egen liten trädgård. Många enkla och bra tips på saker som man själv kan experimentera med.

MediaNr: P25211

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Ingrid har plåster

av Katerina Janouch

[27] s., 32 bl. tryckt punktskrift

Ingrid har gjort illa sig och vill ha plåster på alla fingrar. Plåster är bra. De gör att det onda inte gör lika ont. Dockan har också ont. Dockan vill ha plåster på örat, ögat och näsan. Ingrid plåstrar om sig själv och sina leksaker. Men plötsligt är det tomt i asken. Vilken tur att Ingrids fingrar är friska! Och tänk vad bra att man kan köpa nya plåster i morgon. Bilderbok för de allra minsta barnen.

MediaNr: P27997

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Astons stenar

av Lotta Geffenblad

25 s. tryckt punktskrift

Aston och mamma är på väg hem från affären. Aston hittar en sten som är alldeles kall. Han tycker synd om den och stoppar den i en av mammas kassar när hon inte ser. De går hem och Aston bäddar ned den i docksängen. Nästa dag hittar han en ny sten, och nästa dag en till. Det finns många frusna och ensamma stenar, och snart är hela huset fullt av dem. Till slut hittar mamma och pappa ett nytt ställe där stenarna kan bo. Då hittar Aston en pinne....

MediaNr: P27938

Livrädd på playan

av Mari Kanstad Johnsen

33 s. tryckt punktskrift

Maja har en pappa som är stor och stark och aldrig rädd. Då gör det inte så mycket att Maja inte är så tuff. Men hur går det när pappa plötsligt är borta i en djurpark? Mitt i semesterparadiset! Förlagan är rikt illustrerad med färgglada och detaljrika bilder. I Norge utsågs den 2014 till en av årets vackraste böcker. Passar barn i åldern 3-6 år. Översättning av Barbro Lindgren.

MediaNr: P27962

Hjälp! Jag gjorde illa Linn

av Jo Salmson

61 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Pojken som är huvudperson berättar om en dag när allt går fel. Redan på morgonen när han vaknar är han arg. På lunchen råkar Linn i klassen putta pojken så hans tallrik far i golvet. Efter skolan ska han följa med Linn hem. Pojken är arg på Linn och kör en stol rakt på hennes fot. Linns tår fastnar i stolen och det börjar blöda.

MediaNr: P28010