Nya punktskriftsböcker september 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 231 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske : roman

av Emmy Abrahamson

5 vol. (477 s. tryckt punktskrift)

Julia lever ensam med sin katt i Wien. Hon arbetar som språklärare för ambitiösa företagsledare och underpresterande ungdomar. När Julia möter Ben på en parkbänk uppstår kärlek. Men det finns ett problem: Ben bor i en buske. En kärleksberättelse om att våga välja med hjärtat och se bortom yta, förväntningar och trasiga kläder.

MediaNr: P28298

Guds pil

av Chinua Achebe

8 vol. (708 s. tryckt punktskrift)

Ezeulu är överstepräst för guden Ulu och sedan en lång tid tillbaka en respekterad ledare i de sex byarna i Umuaro i sydvästra Nigeria. Men hans tidigare så ohotade position utmanas nu från olika håll - av rivalerna i Umuaro, av fienderna i grannbyn, av de vita kolonisatörerna och av den egna familjen. Ezeulu är en stolt och envis man, övertygad om att han är en pil i guds båge. C.A, 1930-2013 , nigeriansk författare. Boken utkom i original 1965.

MediaNr: P28461

Vredens dag

av Magnus Alkarp

12 vol. (1115 s. tryckt punktskrift)

Den 7 augusti 1973 blir den svenska medborgaren Simon Krezensky kidnappad på öppen gata i Stockholm. Samma dag hittas tre personer mördade, alla med kopplingar till andra världskriget. Trots upprepade varningar från utländska underrättelsetjänster reagerar svenska myndigheter först när de förstår att landet drabbats av en terrorattack. Internationell thriller som utspelas i ett Europa under kalla kriget.

MediaNr: P28499

Sagor ur Törnrosens bok

av Carl Jonas Love Almqvist

9 vol. (888 s. tryckt punktskrift)

5 sagor, utvalda och kommenterade av Bertil Romberg. "Ormus och Ariman" - filosofisk och satirisk saga. "Amauros Chrysornis eller Guldfågel i paradis", "Rosaura eller Sagan om behagets vingar" och "Arctura eller Sagan om Grimur galt" är symboliska, romantiska konstsagor. "Sviavigamal" - spexig, anakronistisk berättelse om asarnas invandring i Sverige. Musikinslag ingår.

MediaNr: P24351

Dränkt

av Frida Andersson Johansson

9 vol. (803 s. tryckt punktskrift)

Unn lever singelliv, fokuserar på karriär och hälsa och har vittring på drömjobbet. Men under en joggingtur i Gömmarskogen drabbas hon av hallucinationer. Hennes mystiske granne hittar henne medvetslös vid en tjärn. Mot sin vilja dras Unn in i en ström av märkliga och otäcka händelser som tycks ha samband med hennes förflutna. Runt om i Stockholm börjar samtidigt oförklarliga drunkningstillbud inträffa. På land. Debutroman av F.A.J., född 1975.

MediaNr: P28409

Irakisk Kristus : [berättelser]

av Hasan Balasim

4 vol. (317 s. tryckt punktskrift)

Boken innehåller sjutton noveller som skildrar situationen i dagens Irak. Novellerna bär spår av både magisk realism och arabisk sagotradition. Titelberättelsen handlar om den kristne irakiern Daniel som å enda sidan genom osannolika förutsägelser räddat många människoliv, men å andra sidan offrat många för att rädda sin mor. Hassan Blasim är född i Irak, men bor i Finland. Han anses av många revolutionerat den nutida arabiska litteraturen.

MediaNr: P28457

Misstag i Moskva

av Simone de Beauvoir

3 vol. (186 s. tryckt punktskrift)

Nicole och André, ett gift par i övre medelåldern, reser till Moskva för att hälsa på Mascha, Andrés dotter från ett tidigare äktenskap. Det är 1960-tal och parets förhoppningar på det sovjetiska systemet grusas under resans gång, samtidigt som deras äktenskapliga kris fördjupas. I tjugofyra korta sekvenser får läsaren ömsom Nicoles, ömsom Andrés perspektiv på det som händer. Förord av den franska litteraturvetaren Éliane Lecarme-Tabone.

MediaNr: P28390

I väntan på Godot : pjäs i två akter

av Samuel Beckett

3 vol. (216 s. tryckt punktskrift)

Skådespel. Utkom 1953. Två vagabonder avvaktar under ett oändligt, nästan meningslöst samtalande den hemlighetsfulle Godots ankomst. Personerna i hans verk är oftast bundna till passivitet eller starkt fysiskt hämmade. Livet levs på bottennivå, men ändå med ett vagt, kanske meningslöst hopp om något annat. S.B., irländsk författare, 1906-1989.

MediaNr: P28103

Rösterna i skogen

av Sten Björnulfson

4 vol. (275 s. tryckt punktskrift)

Sten Björnulfson är starkt kritisk till svenskt skogsbruk. Författarens utgångspunkt är att de snabba avverkningarna i Bergslagens glesbygder har förvandlat gamla skogsmarker till hyggen och skogsplantager och med detta sopat bort spåren av människors liv och historia. Romanen är en väv av berättelser och röster från ett skogssverige som nutiden glömt. Naturskildringar varvas med statistik, poem och dialogpartier.

MediaNr: P28511

Aftonland

av Therese Bohman

5 vol. (456 s. tryckt punktskrift)

Karolina är professor vid Stockholms universitet och lever ensam efter uppbrottet från en lång relation. Hon ska börja handleda en doktorand som säger sig ha funnit ny information som förändrar historieskrivningen av svensk bildkonst; detta tack vare upptäckten av en kvinnlig konstnär verksam runt förra sekelskiftet. Snart finner sig Karolina indragen i ett spel med flera oväntade bottnar, både känslomässigt och professionellt.

MediaNr: P28340

Dikter i urval

av Nils Bolander

2 vol. (107 s. tryckt punktskrift)

50 rimmade dikter, som uttrycker trons enkla, oftas naiva förtröstan. Men kristendomen skall vara ett "örnevangelium" och ett "lejonbudskap" hellre än en "spinnande huskatt" eller en "trädgårdsidyll". N. B., 1902-59, vid sin död biskop i Lund.

MediaNr: P24409

Välkommen till Amerika

av Linda Boström Knausgård

2 vol. (163 s. tryckt punktskrift)

Flickan har slutat att prata. Mamman, skådespelerskan, och brodern, som spikar igen sin dörr och kissar i flaskor, har båda vant sig. Den döde fadern kan plötsligt sitta i flickans säng när hon kommer hem från skolan. Bara flickan vet att faderns död är hennes skuld. "Vi är en ljus familj" upprepar mamman men flickans mörker sipprar in under dörrspringor och rinner ur kranarna i badkaret. Skildring av en familj på gränsen till sammanbrott.

MediaNr: P28444

Våra bästa år

av Hilary Boyd

9 vol. (799 s. tryckt punktskrift)

Lawrence och Joanna har varit gifta i nära 40 år och nu närmar sig pensionärslivet. Äntligen ska de få tid att göra allt det där de talat så länge om. Joanna tycker att Lawrence verkat osedvanligt disträ på sista tiden. Efter avtackningen på universitetet släpper Lawrence bomben: han har förälskat sig i sin yngre kollega Arkadij. Att börja leva singelliv i sextioårsåldern är inte det lättaste, men Johanna upptäcker att det också har sina fördelar.

MediaNr: P28527

Till Kristiania

av Laila Brenden

5 vol. (467 s. tryckt punktskrift)

Del 36 i serien Fjällrosor. Snöstormen rasar på fjället, och Rise och prästen Adrian måste kämpa hårt för att rädda både sig själva och hästen. I Lillehammer blir Anna uppsökt av Karoline Enger. Din man är på väg att förslösa hela förmögenheten, säger hon till Anna, men Anna känner att det är svårt att lita på väninnan efter allt som har skett.

MediaNr: P28117

Klockorna i S:t Mikael

av Gwen Bristow

13 vol. (1219 s. tryckt punktskrift)

Celia, en ung flicka, lever på 1700-talet i Nordamerika just då konflikten med England blir aktuell. Det gäller att ta ställning för eller emot en frigörelse från den engelska överheten. Celia hamnar mitt uppe i stridigheterna. Förlaga: Norstedt, 1960.

MediaNr: P24445

Kämpande ängel

av Pearl S. Buck

7 vol. (640 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i en serie inledd med I fjärran land. Förf. skildrar här sin far som var missionär. Denne fanatiskt religiöse man levde endast för att omvända kineser och hade inte mycket tid eller intresse för sin familj. Miljö: Kina och USA vid 1900-talets början. P. B., nobelpristagare 1938.

MediaNr: P24448

Arsenjevs ungdom

av Ivan Bunin

5 vol. (424 s. tryckt punktskrift)

I de två självbiografiska romanerna om Arsenjev berättas om en rysk adelsmans uppväxt på en avsides belägen herrgård i det inre av Ryssland. Miljön präglas av förfall och undergångsstämning. Fina naturskildringar. Tid: 1800-talets slut. B., rysk förf. i exil, fick 1933 det 1:a ryska Nobelpriset i litteratur.

MediaNr: P24452

Stockholmsjävlar

av Jan Bylund

2 vol. (175 s. tryckt punktskrift)

En stockholmsjävel är en som tror att filmen Jägarna är en dokumentär, hela tiden gör usla försök att härma din dialekt, blir genuint lycklig över att hitta en parkeringsplats. Komikern, och lantisen, Jan Bylund presenterar olika typiska stockholmskaraktärer som bloggerskan, hipstern, lattemamman och dramatenskådisen, och ger exempel på olika typiska stockholmsföreteelser. Ironisk och humoristisk beskrivning av Stockholm och stockholmare.

MediaNr: P28486

Flykten

av Jesús Carrasco

5 vol. (404 s. tryckt punktskrift)

En ung pojke rymmer efter en traumatisk händelse hemifrån. Han gömmer sig i en grop där han kan höra hur männen i byn letar efter honom. Efter några dagar lämnar han gömstället och fortsätter flykten över den omgivande ödeslätten. Faror lurar överallt, hettan är obeskrivlig och pojken blir snart desperat. Han möter en herde som motvilligt tar sig an honom, då han märker att pojken är på flykt. Prisbelönad roman. J.C., spansk författare, 1972-.

MediaNr: P28424

Jag, Franciscus

av Carlo Carretto

4 vol. (284 s. tryckt punktskrift)

Franciscus av Assisi, 1181-1226, italienskt helgon, ordensgrundare. Han beskriver sitt liv för nutidens människor. Författaren låter Franciscus analysera också vår tid samt predika icke-våld i vid bemärkelse. Lämplig även för ungdom.

MediaNr: P24462

Flickorna

av Emma Cline

8 vol. (681 s. tryckt punktskrift)

En sommar i Kalifornien 1969 förändras allt för den fjortonåriga Evie Boyd. I en park får hon syn på flickorna, en grupp med trassliga hår och smutsiga kläder. Hon följer med dem till en ranch där den karismatiske Russell lever med sin familj, unga kvinnor som dyrkar honom. Evie förälskar sig i en flickorna, Suzanne, men snart märker hon att något är fel i gruppen och att något hemskt håller på att ske. Roman om utsatthet, makt och sexualitet.

MediaNr: P28439

Dubbelnatur

av Ingemar Dahl

7 vol. (580 s. tryckt punktskrift)

Under några varma augustiveckor år 2008 i byn Banafjäl utanför Örnsköldsvik inträffar flera händelser som förbryllar kriminalpoliserna Ronny Nyberg och Leonard Bengtsson. Det sker två mord som till synes inte har något samband. I den lantliga miljön frodas olika myter. Vad skedde egentligen, när de två barndomsvännerna som tagit helt olika vägar i livet, träffades igen?.

MediaNr: P28531

Höga berg, djupa dalar : noveller

av Cecilia Davidsson

3 vol. (216 s. tryckt punktskrift)

En äldre man med diffusa symptom får med sig ett paket plåster från apoteket - plåster som visar sig vara rena mirakelmedicinen. En ung kvinna på Kungsholmen kan bara tänka på badkaret som försvann. En bror och en syster besöker sin sjuka mamma, men inget blir som de har tänkt sig. Med glasklar iakttagelseförmåga fångar C.D. i sina noveller vardagens små och stora ögonblick. Livet, det vi alla lever, varje dag, varje sekund.

MediaNr: P28474

Den blå klänningen

av Michèle Desbordes

3 vol. (267 s. tryckt punktskrift)

En roman om Camille Claudel (1864-1943) som i sina unga år var en lysande skulptör: elev, medarbetare och älskarinna åt Auguste Rodin. De lovande ungdomsåren slutade dock i ett tragiskt livsöde. När boken tar sin början är Camille en äldre kvinna som sedan 50-årsåldern varit inspärrad på ett mentalsjukhus nära Avignon. Hon minns tillbaka på sitt liv, och tänker på hur det var och hur det borde ha blivit. M.D., 1940-2006, fransk författare.

MediaNr: P28379

Förlist

av Suzanna Dilber

7 vol. (608 s. tryckt punktskrift)

Carolines man är svårt sjuk i cancer och för att komma undan den ohanterbara sorgen och de skuldkänslor hans sjukdom för med sig har hon lånat en stuga upp i Nordnorge. Här konfronteras hon med sig själv och sitt förflutna, men också ett förflutet längre tillbaka i tiden och med de människor som en gång levde på den plats hon nu befinner sig. För där har en gång en lika himlastormande och ödesbestämd kärlekshistoria som hennes utspelat sig.

MediaNr: P28433

Kvinna inför rätta

av Louise Doughty

10 vol. (924 s. tryckt punktskrift)

Yvonne är 52 år och framgångsrik docent i genetik. Hon är tillsynes lyckligt gift och har två vuxna barn. Men så möter hon en främling, drabbas av överväldigande attraktion och inleder en relation med honom. Förhållandet leder henne rakt in i en mordrättegång där de båda står åtalade. Från förhörsbåset berättar Yvonne sin historia. Scener från rättegången varvas med handlingarna som föregick den, och bit för bit kartläggs händelseförloppet.

MediaNr: P28434

Florence Stephens förlorade värld : [en sannsaga om Huseby bruk]

av Lena Ebervall

9 vol. (788 s. tryckt punktskrift)

I romanform berättas den så kallade Husebyskandalen som skakade Sverige på 1950-talet. Huseby bruk i Småland var vid förra sekelskiftet en plats som sjöd av liv. Där växte Florence Stephens upp. Hon hade en svaghet livet igenom - kärleken till kungahuset. Hon blev som vuxen ett lätt offer när favoriten prins Carl Bernadotte och hans vänner gjorde entré. Det dröjde inte många år innan Huseby bruk stod på ruinens brant.

MediaNr: P28438

Pappan

av Stefan Einhorn

6 vol. (489 s. tryckt punktskrift)

En roman om den svåra relationen mellan en son och hans far. Stefan Einhorn har drabbats av skrivkramp. I en hotellbar börjar han prata med en man som slår sig ner hos honom. När samtalet kommer in på Stefans pappa kommer mannen med ett förslag: boken ska handla om förhållandet till den egna pappan. Mötet blir en väg ut ur skrivkrampen och inledningen på en vänskap. Efterhand avslöjas saker som får Stefan att omvärdera det han vet om sin bakgrund.

MediaNr: P28313

Den du borde frukta : psykologisk thriller

av Ingrid Elfberg

11 vol. (1040 s. tryckt punktskrift)

En välkänd företagares kropp hittas mördad i Göta älv. Under utredningen upptäcker man märkliga likheter med liknande fall. Alla har dejtat på nätet. Zoras liv vänds upp och ned när hon får sparken samtidigt som hennes sambo gör slut. Hon återvänder till barndomsstaden Göteborg och börjar nätdejta. Där får hon kontakt med den charmige Carl. Men varför vill han aldrig prata om sig själv? Snart dras Zora in i en kamp på liv och död.

MediaNr: P28399

Systrar och vänner : roman

av Helen af Enehjelm

9 vol. (819 s. tryckt punktskrift)

Om en finländsk adelsfamilj med många släktingar och vänner. Miljö: en finländsk garnisonsstad åren 1935-75. H.a.E., 1909-1991.

MediaNr: P24782

Dröm en liten dröm : roman

av Jamie Ford

10 vol. (872 s. tryckt punktskrift)

Den kinesisk-amerikanske pojken William växer upp på ett katolskt barnhem i Seattle under 1930-talets depression. På sin tolvårsdag får han gå bio och så snart han ser den vackra skådespelerskan på vita duken är han säker på att det är hans mor. Tillsammans med sin blinda vän Charlotte rymmer han från barnhemmet för att leta reda på modern. Berättelsen är inspirerad av författarens egen släkthistoria.

MediaNr: P28464

Bästa vänner

av Tilda Maria Forselius

47 s. tryckt punktskrift

Om två flickor som är bästa vänner, och vad som hände den hösten då allt blev annorlunda.

MediaNr: P24502

Vi kommer från Maribor

av Karin Fredriksson

2 vol (122 s. tryckt punktskrift)

Om två jugoslaviska ungdomar som invandrat till Sverige. Miljöombytet är inte lätt men de får gott stöd av grannar och arbetskamrater. Lättläst.

MediaNr: P24513

Nederlaget och andra noveller

av Folke Fridell

2 vol. (171 s. tryckt punktskrift)

Realistiska noveller om arbetet och livet vid en textilfabrik, särskilt det bittra i att arbeta nattskift. F. F. 1904-1985, arbetarförfattare och syndikalist..

MediaNr: P24517

Peståren

av Fabrizio Gatti

12 vol. (1008 s. tryckt punktskrift)

Tjugoårige Rocco tillhör ett gäng knarklangare i Milano som arbetar åt maffian, 'ndranghetan. När hans bäste vän mördas bestämmer han sig för att vittna mot den mäktiga maffian. I utbyte erbjuder staten honom beskydd och möjlighet att börja ett nytt liv. Men en månad före rättegången förlorar Rocco vittnesskyddet. Dokumentärroman där Roccos liv skildras parallellt med författarens kritiska reportage om statens hemliga samarbete med maffian.

MediaNr: P28398

Zombieöverlevnad : din guide till apokalypsen

av Herman Geijer

4 vol. (280 s. tryckt punktskrift)

En svensk guide till hur man överlever en zombieapokalyps. H.G., en av Sveriges främsta zombieöverlevnadsexpert, presenterar livsavgörande kunskaper om hur man överlever i såväl stad som natur efter att samhället havererat. Till exempel får man reda på vilka platser man ska undvika och vilken utrustning man bör ha hemma. Här finns också beskrivet hur människor reagerar vid kriser samt hur den svenska katastrofberedskapen ser ut.

MediaNr: P28495

En kvinna i blått : [en Ruth Galloway-deckare]

av Elly Griffiths

9 vol. (782 s. tryckt punktskrift)

Åttonde boken om rättsarkeologen Ruth Galloway och kommissarie Harry Nelson. Ruths vän Cathbad vaktar ett hus i pilgrimsorten Walsingham i Norfolk. En kväll får han på kyrkogården syn på en ung kvinna klädd i nattlinne och morgonrock. På morgonen hittas hon död utanför Walsingham och Nelson kallas in. Samtidigt har en gammal vän till Ruth börjat få hätska, anonyma brev som riktar sig mot kvinnliga präster och refererar till ortens arkeologi.

MediaNr: P28299

Äkta amerikanska jeans

av Jan Guillou

10 vol. (914 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien Det stora århundradet som börjar med Brobyggarna. Eric, den tredje generationen Lauritzen, växer upp på femtiotalet. Ett sönderbombat Europa skriker efter svenska råvaror samtidigt som tillvaron präglas av skräcken inför kärnvapenkriget. Erics skyddade tillvaro ute i Saltsjöbaden är på väg att slås i spillror. I den stora omvandlingen föds också en ny ungdomskultur och influenserna kommer inte längre från Europa utan från USA.

MediaNr: P28263

Berättelse om ett äktenskap : roman

av Geir Gulliksen

4 vol. (378 s. tryckt punktskrift)

Romanen undersöker om det är möjligt att förstå vad som sker när några slutar älska varandra. Om det är möjligt att förstå kärleken och vad den gör med oss. En man försöker begripa hur hans äktenskap kunde gå i bitar när han och kvinnan älskat varandra så mycket och ville varandra så väl. Han försöker ta reda på vad som gick fel genom att granska alla år de har haft tillsammans som om han var hon.

MediaNr: P28362

Näktergalen

av Kristin Hannah

14 vol. (1283 s. tryckt punktskrift)

Vianne Mauriacs man ger sig av till fronten 1939. Frankrike invaderas av tyskarna och en tysk kapten flyttar in i Viannes hus. Om Vianne vill behålla sitt hem måste hon dela det med fienden. Med tiden tvingas hon till allt större uppoffringar för att skydda sig själv och sin familj. Samtidigt befinner sig Viannes syster Isabelle i Paris. Hon är en rebellisk artonåring som dras med i motståndsrörelsen när hon förälskar sig i en partisan.

MediaNr: P28314

Kvinnan på tåget

av Paula Hawkins

9 vol. (832 s. tryckt punktskrift)

Rachel är arbetslös och alkoholiserad. Varje dag tar hon tåget. Varje dag betraktar hon det unga paret i huset intill spåret. Rachel kallar dem Jason och Jess och fantiserar om att själv vara lika lycklig som de tycks vara. Men en dag upptäcker hon något som skakar om henne. Strax därefter försvinner Jess spårlöst. Rachel vaknar bakfull med minnesluckor och anar att hon vet något viktigt om vad som skett. Nu ska hon visa dem vem hon är.

MediaNr: P28257

Dödsdrycken : [en Sten Wall-deckare]

av Björn Hellberg

7 vol. (582 s. tryckt punktskrift)

Kommissarie Sten Walls tjugotredje fall. På en bröllopsfest inträffar något ofattbart som skapar en chockartad bestörtning. Nästan exakt två år senare får polisen ett anonymt tips om ett makabert fynd i ett torp strax utanför Staden. Det finns en beröringspunkt mellan de båda händelserna. Sten Wall anar oråd och jagar frenetiskt efter något som kan ge en logisk förklaring. Snart drabbas kuststaden av ännu ett våldsrelaterat fall.

MediaNr: P28278

En kort tid av lycka

av Ernest Hemingway

2 vol. (192 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Ett triangeldrama är temat i novellen som är hämtad från samlingen Snön på Kilimandjaro och andra noveller som 1942 utkom på svenska. Det amerikanska paret Macomber befinner sig på safari i Östafrika tillsammans med den engelske jägaren Robert Wilson. Mötet med ett lejon lockar fram känslor som ingen av de tre vill kännas vid.

MediaNr: P21289

Aldrig mera sova

av Willem Frederik Hermans

8 vol. (695 s. tryckt punktskrift)

Holländsk roman om en geolog som deltar i en vetenskaplig expedition i norska fjällen. Men det påfrestande organisationsarbetet med myndigheter o.a. och därtill strapatserna blir för mycket. Hans illusioner och framtidsdrömmar krossas av verkligheten.

MediaNr: P24670

Vakna

av Anna Hope

8 vol. (757 s. tryckt punktskrift)

Tre kvinnor knyts samman av en fasansfull hemlighet i efterdyningarna av första världskriget - den unga Hettie, som drömmer om att bli en berömd dansare; överklasskvinnan Evelyn, som inte kan komma över sin älskades död, och Ada, som vägrar tro att hennes son är död. Under några skälvande novemberdagar nystas hemligheten upp. Men kan Hettie, Evelyn och Ada släppa taget om det förflutna och gå vidare med sina liv? Debutroman av A.H., född 1974.

MediaNr: P28468

Svärmödrar utan gränser

av Anna Jansson

8 vol. (690 s. tryckt punktskrift)

Andra boken om Angelika Lagermark och Salong d'Amour i Visby. För ett halvår sedan fångade Angelika en brudbukett och tankarna på ett bröllop tog fart, men hon är tveksam. Är Magnus rätt man att leva med? Hans mamma Judith är det definitivt inte. Angelika fick aldrig barnen hon längtade efter. Men när lille Folke dyker upp får hon chansen att bli en viktig vuxen i hans liv. Så drabbas Folke av njursvikt och behöver en ny njure.

MediaNr: P28277

Skomakarens hus

av Curt Einar Jinder

47 s. tryckt punktskrift

Kort, enkel berättelse om pojken Knut som bor i en skånsk by på 1930-talet. Han tänker på skomakaren, hans hund, bryggarn, brödutköraren, daglönaren m.fl. Lättläst.

MediaNr: P24763

Om sommarn, om hösten, bittida, sent : dikter om myrodlarmödor och gräsbärardrömmar

av Bo Johansson

89 s. tryckt punktskrift

17 dikter som berättar hur det västerbottniska myrodlingslandskapet förändrats under ett drygt sekel. Några av dikterna är skrivna på dialekt.

MediaNr: P24765

Bröllopet i Bhithor : andra delen av Dalen bortom bergen

av Mary Margaret Kaye

12 vol. (1059 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Dalen bortom bergen inledd med Ashton och Anjuli. Ashton Pelham-Martyn - uppfostrad i Indien, utbildad i England - återvänder till Indien på 1870-talet som brittisk officer. Han utses att eskortera en prinsessa, Anjuli, till hennes bröllop. De har träffats som barn, nu återväcks deras gamla vänskap och kärlek blossar upp. Men Anjuli ska bli en annan mans brud och de måste åter skiljas.

MediaNr: P25018

Kains land : fjärde delen av Dalen bortom bergen

av Mary Margaret Kaye

11 vol. (1027 as. tryckt punktskrift)

Del 4 (sista) i serien Dalen bortom bergen inledd med Ashton och Anjuli, skildrar det engelsk-afghanska kriget på 1870-talet. Ashton blir direkt inblandad som spejare för engelska sidan. Många av de personer man tidigare följt, samlas i Afghanistans huvudstad Kabul, som belägras. Kains land är namnet på Afghanistan.

MediaNr: P25019

Du, jag & alla andra

av Fionnuala Kearney

9 vol. (834 s. tryckt punktskrift)

Adam och Beth har varit gifta i tjugo år när Beth upptäcker att Adam har haft en affär med en yngre kvinna. Medan Beth vill bryta för gott är Adam utom sig av ånger och vill inget heller än att försöka på nytt. Beth satsar på sin karriär och sig själv. Och ju längre tid som går desto mindre blir smärtan. Men precis när hon är på väg att släppa in Adam i sitt liv visar det sig att han har fler hemligheter. Kommer livet någonsin kunna bli detsamma?.

MediaNr: P28410

En handfull vingar

av Sue Monk Kidd

11 vol. (1038 s. tryckt punktskrift)

1803, Charleston, South Carolina. När Sarah fyller elva år får hon en slav i present. Men trots att Sarah vuxit upp i en välbärgad plantageägarfamilj kan hon inte leva med tanken att äga en annan människa. Även om inte Sarah kan frige sin jämnåriga slav, Trubbel, växer en ovanlig vänskap fram mellan dem. I hemlighet inleder de snart vad som ska bli en livslång kamp mot slaveriet. Roman som bygger på kvinnorättskämpen Sarah Grimkés, 1792-1873, liv.

MediaNr: P28388

Guds vackra värld : en historia om rätt och orätt. D. 1

av Martin Koch

D. 1: 10 vol. (891 s. tryckt punktskrift)

Bred och naturalistisk skildring av en arbetarynglings moraliska nedbrytande med Sveriges industrialisering som bakgrund. En psykologisk skildring av Stockholms förbrytarvärld.

MediaNr: P25524

Guds vackra värld : en historia om rätt och orätt. D. 2

av Martin Koch

D. 2: 9 vol. (834 s. tryckt punktskrift)

Bred och naturalistisk skildring av en arbetarynglings moraliska nedbrytande med Sveriges industrialisering som bakgrund. En psykologisk skildring av Stockholms förbrytarvärld.

MediaNr: P25525

Swede Hollow : roman

av Ola Larsmo

11 vol. (1002 s. tryckt punktskrift)

Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenska migranter här i obeskrivlig slum, svenskar som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället. Vintern 1897 samlas en brokig skara människor i Swede Hollow. Här finns bland andra familjen Björn från Örebro som flyr från en katastrof och David Lundgren som jagar en förlorad och hopplös kärlek. Deras drömmar tar sig olika uttryck.

MediaNr: P28248

Freudland

av Mattias Leivinger

18 vol. (1694 s. tryckt punktskrift)

Några av den psykologiska forskningens giganter drabbar samman i denna surrealistiska äventyrsroman. Det blir en blixtrande slutuppgörelse om livskraft och den sanna vägen till fulländning. Någon har stulit Freuds minne och han bygger murar kring sitt hus. När krigaren Jung går till attack inser Freud att det finns fler som han där ute. Men vem är då hans verkliga fiende? Debutroman.

MediaNr: P28417

Vredens barn

av Sara Lidman

9 vol. (785 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Din tjänare hör. Året är 1880 och platsen är Lillvattnet, en liten socken i Västerbotten vid sidan av allfarvägarna, där man drömmer om att få en järnväg. I centrum den unge Didrik med en stark dröm om en drägligare tillvaro och hans stora kärlek till Anna-Stava. Bred skildring där människor och händelser gestaltas med stark realism, men hela tiden med inslag av det mystiska och fantastiska.

MediaNr: P24845

Så leva vi

av Gertrud Lilja

6 vol. (549 s. tryckt punktskrift)

Handlingen utspelas i en skånsk småstad på 1930-talet. I centrum står Hilla och Henrik - han lektor vid läroverket, hon hans unga hustru. Om sällskapsliv och äktenskapliga relationer.

MediaNr: P24847

Två systrar : roman

av Christina Lilliestierna

9 vol. (824 s. tryckt punktskrift)

Om en familj i ett samhälle strax utanför Paris under 1960-70-talen. Fadern utnyttjar sina döttrar sexuellt. Modern begår självmord. Skildringen av barnen och deras fantasivärld blir en ljuspunkt i den mörka berättelsen.

MediaNr: P24848

Markus

av Torgny Lindgren

2 vol. (171 s. tryckt punktskrift)

Markus, 22 år, är på väg att bli alkoholist men återförs till samhället, får sitt första arbete och börjar t.o.m. delta i partilivet, allt tack vare den politiskt medvetna sjuksköterskan Elsbet.

MediaNr: P24866

Äppeltanten

av Margareta Lööf Eriksson

47 s. tryckt punktskrift

Anton, 4 år, träffar av en slump pensionären Rut på tunnelbanan. Han får ett äpple, hon får en puss. En ömsint historia om två lite ensamma människor. Lättläst.

MediaNr: P24934

Omfamna livet : en bok om livet - ljus och mörker

av Anna-Karin Mattsson

2 vol. (135 s. tryckt punktskrift)

En samling korta texter om kärlek, födelse, åldrande och död, kort sagt de stora livsfrågorna. Författarens som kallar sig "maskroskvinna" blandar personliga erfarenheter med fantasi och vill med texterna öppna för samtal. Samtal du kan föra med dig själv eller med andra. Bokens innehåll är personligt men författarens tankar kan säkert kännas igen av andra.

MediaNr: P28337

Från och med du

av Mhairi McFarlane

11 vol. (969 s. tryckt punktskrift)

Trots att Anna Alessis dejter ofta visar sig vara knäppskallar kunde hon inte vara lyckligare. Hon är 30+, har ett jobb hon älskar, och livet är bättre än hon vågat hoppas. Men så har det inte alltid varit. Så när James Fraser - killen som låg bakom Annas sista förödmjukelse i skolan - dyker upp i hennes liv igen vänds allt upp och ner. Men James verkar annorlunda nu. Så varför känner Anna att hon är en idiot som vågar litar på honom?.

MediaNr: P28520

Utvandrarna

av Vilhelm Moberg

5 vol. (410 s. tryckt punktskrift)

Roman om några fattiga bönder i Småland som utvandrar till USA på 1850-talet för att slippa svälta. Huvudpersoner är Karl-Oskar Nilsson och hans hustru Kristina, som slår sig ner i Minnesota. Vilhelm Mobergs klassiska roman, här återberättad i lättläst form av Cecilia Davidsson. Första delen i en serie på fyra böcker.

MediaNr: P28460

På den förlorade ungdomens café

av Patrick Modiano

3 vol. (251 s. tryckt punktskrift)

Le Condé, ett typiskt Pariscafé i närheten av l'Odéon, är samlingsplats för en grupp vilsna ungdomar i tjugoårsåldern. Caféet har också ett stamklientel av äldre män. En dag dyker en mystisk ung kvinna upp och vänder cafégästernas liv över ända. Ur fyra olika perspektiv får läsaren följa hennes historia, men vem hon egentligen är förbli oklart. Poetisk och melankolisk Parisskildring. Nobelpris i litteratur 2014.

MediaNr: P28380

Min vän Skuggan

av Michael Morpurgo

3 vol. (245 s. tryckt punktskrift)

Aman växer upp i det krigshärjade Afghanistan. En dag dyker en mager hund upp och börjar följa honom i hälarna. Han ger henne namnet Skuggan och hon blir hans bästa vän. När livet i Afghanistan blir för farligt måste Aman och hans mamma fly. De försöker ta sig till England, där de har släktingar. Men kommer Skuggan att kunna följa med?.

MediaNr: P28284

Bära barnet hem : roman

av Cilla Naumann

5 vol. (423 s. tryckt punktskrift)

En bok om att vara mor. Berättaren, mamma till tre barn, har aldrig varit gravid. Hon skildrar hur hon har den andra mamman som spegelbild. Men också om dåligt bemötande som närgångna och indiskreta frågor om den "riktiga" mamman. Det blir smärtsamt när berättarens barn vill resa iväg och träffa sin biologiska mamma. Parallellt berättas om barnhemsbarnet Ana som nu är barnskötare och vårdar barn och ger dem kärlek.

MediaNr: P28297

Vargarnas tid

av Elisabet Nemert

11 vol. (1028 s. tryckt punktskrift)

Romanen utspelar sig under andra världskriget. I sökandet efter tre försvunna finska krigsbarn träffas Magdalena och Carl-Magnus. Det blir ett livsavgörande möte som kommer att göra skillnad för många. Det handlar om mod att stå upp för det man innerst inne tror på, för de svaga och värnlösa, mod att försvara rätten till frihet, både till kropp och själ, och modet att vägra lyda order.

MediaNr: P28192

Flickan från Garmakartorp : roman

av Maj-Britt Nergård

5 vol. (441 s. tryckt punktskrift)

Bygderoman om en ung soldatänkas öden i bergslagstrakten under tidigt 1800-tal. Som ensamstående mor och egendomslös kvinna tvingas hon till en utsatt tillvaro inom samhällets bottenskikt. Ett intensivt men utsiktslöst kärleksförhållande ger flyktiga ljusstrimmor i hennes liv.

MediaNr: P24998

Eugen Kallmanns ögon : roman

av Håkan Nesser

13 vol. (1180 s. tryckt punktskrift)

Året är 1995, en tid av främlingsfientlighet. På en högstadieskola i staden K- i det inre av Norrland ritas det hakkors på väggarna och skrivs hotbrev. Här finns ett antal elever, lärare och en kurator samt den nyligen avlidne lektorn i svenska: Eugen Kallmann. Vem var han egentligen? Hur står det till med utredningen av hans död? I en skrivbordslåda hittar någon lektor Kallmanns efterlämnade dagböcker.

MediaNr: P28164

Norma

av Sofi Oksanen

7 vol. (609 s. tryckt punktskrift)

Normas hår växer okontrollerat och påverkas av förändringar i hennes humör. Det är en gåva och en förbannelse som hon gör allt för att hemlighålla. När hennes mamma dör under mystiska omständigheter bestämmer sig Norma för att ta reda på vad som egentligen hände. Efterforskningarna tar henne till många platser men ger också svindlande insikter om människor närmast henne. Originellt familjedrama och en berättelse om den magiska kraften i hår.

MediaNr: P28261

Minnesbäraren

av Kamilla Oresvärd

8 vol. (679 s. tryckt punktskrift)

Det är mitt i sommaren och Göteborgspolisens personal är kraftigt reducerad på grund av semestrar när ett trettio år gammalt lik hittas i en jordkällare mitt i staden. Samtidigt rymmer en mördare från en sluten rättspsykiatrisk vårdanstalt tio mil bort. Kommissarie Stina Seger och hennes arbetsgrupp tvingas leta efter sanningen i mentalvårdens mörkaste gömslen. Debutroman.

MediaNr: P28382

Som jag behagar : essäer i urval

av George Orwell

10 vol. (859 s. tryckt punktskrift)

En samling samhällskritiska essäer och tidningsartiklar som George Orwell skrev under 1930- och 1940-talen. Urvalet är fokuserat på texter som tydligt visar hans politiska ställningstagande. Med förord av Lena Andersson.

MediaNr: P28480

Berget

av Jean-Noël Pancrazi

2 vol. (121 s. tryckt punktskrift)

Författaren berättar om en händelse från sin barndom i Algeriet, som kommit att prägla hela hans liv. En sommardag när Jean-Noël leker med sina kompisar på gården kommer en man och erbjuder dem att följa med på utflykt. Det är förbjudet att åka upp i bergen men alla barnen, utom Jean-Noël, följer med. När mörkret faller utan att barnen återvänt ger sig en militärpatrull ut för att leta. J-N.P, 1949-, fransk författare.

MediaNr: P28526

Madame de Breyves melankoliska sommar

av Marcel Proust

52 s. tryckt punktskrift

Madame de Breyves melankoliska sommar är en dekadent kärlekshistoria om längtan i ett 1800-talets Paris. Berättelsen är hämtad ur samlingen Kärleken och döden (1896) och ges nu ut i en nyöversättning av Alan Asaid.

MediaNr: P28396

Vem var Alice?

av T. R. Richmond

10 vol. (950 s. tryckt punktskrift)

Den unga journalisten Alice Salmon hittas död i en flod. Till en början tror många att hon varit berusad och drunknat på grund av det, men frågetecken kring dödsfallet dyker upp. En som särskilt engagerar sig för att ta reda på vad som har hänt är en professor på Alices universitet. Genom bloggar, mejl, artiklar och Facebook-konversationer närmar sig boken frågan: vem var egentligen Alice? Och vad ledde till hennes för tidiga död?.

MediaNr: P28455

Snickarpennan

av Manuel Rivas

4 vol. (322 s. tryckt punktskrift)

Den före detta fångvaktaren Herbal, civilgardist i Francos Spanien berättar om sitt liv för en flicka på bordellen där han arbetar. Hela livet har han varit besatt av sin ungdomskärlek Marisa Mallo och hennes fästman, läkaren och vänsteraktivisten Daniel Da Barca. Snickarpennan som Herbal har bakom örat tog han från en konstnär som han avrättade i början av spanska inbördeskriget. Under alla år har målaren talat till honom genom pennan.

MediaNr: P28242

I det dolda

av Nora Roberts

6 vol. (497 s. tryckt punktskrift)

En kvinna dyker upp på privatdetektiven Cade Parris kontor. Kvinnan har tappat minnet och kommer inte ihåg sitt eget namn. Att hon befinner sig i svårigheter framgår dock med all önskvärd tydlighet. Varför skulle hon annars gå omkring med en väska full av pengar och en enorm diamant? Cade misstänker brott men tror samtidigt att den mystiska kvinnan är oskyldig. Är hon verkligen det och hur ska Cade kunna bevisa det i så fall? Spänningen tätnar.

MediaNr: P28397

Hemma

av Marilynne Robinson

10 vol. (927 s. tryckt punktskrift)

Glory Boughton har kommit tillbaka till Gilead för att ta hand om sin döende far, prästen Robert Boughton, bästa vän till John Ames, huvudpersonen i romanen Gilead. Snart kommer också hennes bror Jack som varit försvunnen i tjugo år hem. Jack är pappans favoritbarn trots att han är alkoholist och inte kan behålla ett arbete. Jack försöker på alla sätt skapa kontakt med gudfadern John Ames men Lilas goda öga till honom gör det svårt för John.

MediaNr: P28361

Tre minuter

av Anders Roslund

13 vol. (1230 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Tre sekunder. Piet Hoffmann är fortfarande på flykt med sin familj. Långt ifrån Sverige har han på amerikanska polismyndighetens uppdrag infiltrerat sig djupt in i kokainmaffian. Återigen ska han möta kriminalkommissarie Ewert Grens. Men den här gången är de på samma sida och skillnaden mellan liv och död är tre minuter.

MediaNr: P28125

Katten som inte ville dö

av Tony Samuelsson

29 s. tryckt punktskrift

Katten satte sig på bakbenen och sträckte upp huvudet. Det brukade Tiger också göra när hon ville bli klappad. Peter visste inte vad han skulle tro. Katten påminde verkligen om Tiger tyckte han. Men han hade just begravt Tiger. Var det verkligen möjligt? Författaren berättar om en katt med många liv. Lättläst.

MediaNr: P28400

Välkommen hem : [allting kan inte förlåtas]

av Ninni Schulman

12 vol. (1082 s. tryckt punktskrift)

Den femte boken om journalisten Magdalena Hansson och poliserna Petra Wilander och Christer Berglund. Magdalena har blivit utsatt för grovt näthat och känner bara olust när hon blir inbjuden till en återträff med sin högstadieklass. På festen faller alla tillbaka i gamla mönster. Sent på kvällen hittas en av klasskamraterna brutalt mördad. Dagen efter hittas ännu en i klassen död. Finns det fler som är i fara?.

MediaNr: P28138

Kuddboken

av Sei Shonagon

15 vol. (1341 s. tryckt punktskrift)

En dagboksskildring av författarens upplevelser som hovdam under Heian-epoken. Den innehåller bland annat personliga minnen från kejsarhovets ceremonier och tempelfester, betraktelser från vardagslivet och funderingar om människor i omgivningen. Förutom ett unikt tidsdokument är den också ett exempel på att tankar om livet ofta är oberoende av tid och rum. I Japan räknas den till de litterära klassikerna. S.S., cirka 966-1017, japansk författare.

MediaNr: P28466

Romanerna om Patrick Melrose. Vol. 1

av Edward St. Aubyn

Vol. 1: 12 vol. (1079 s. tryckt punktskrift)

E.S.A. 1960- föddes i en brittisk aristokratfamilj. I fem romaner har han skrivit om sitt liv. På svenska ges böckerna ut i två band, och Volym 1 innehåller de tre första romanerna Glöm det, Dåliga nyheter och Visst hopp. Här skildras uppväxten, som kantades av övergrepp och de tidiga vuxenårens drogmissbruk och kamp för överlevnad. Romanerna som kallas Melrose-sviten, utsågs 2015 av BBC som en av de 100 bästa brittiska romanerna genom tiderna.

MediaNr: P28334

Före festen

av Sasa Stanisic

7 vol. (621 s. tryckt punktskrift)

Det är natten före den årliga Annafesten i Fürstenfelde. Alla sover utom fru Kranz, målarinnan som vill porträttera samhället i mörker. Och herr Schramm, en f d officer i DDR:s Folkarmé. Och så rävhonan. Ingen har sett inbrottet i Hembygdsgården. Men byarkivet står öppet. Fast det är inte det som har blivit stulet som upprör, utan de gamla historier, sägner och sagor som nu släpps lösa. Lekfullt gestaltad skröna om en liten by i norra Tyskland.

MediaNr: P28490

Olive Kitteridge

av Elizabeth Strout

9 vol. (833 s. tryckt punktskrift)

Den pensionerade matematikläraren Olive Kitteridge inger respekt, hennes vassa tunga och obönhörliga uppriktighet gör att en del till och med är rädda för henne. Här skildras hennes och makens liv i ett litet samhälle i Maine. Deras relation är kärleksfull om än full av missförstånd och Olive klandrar sig själv för den dåliga relationen till sin son. Boken belönades med Pulitzerpris 2009 och blev tv-serie 2014. E.S., 1956-, amerikansk författare.

MediaNr: P28392

Den allvarsamma leken

av Hjalmar Söderberg

6 vol. (538 s. tryckt punktskrift)

Kärleksroman i Stockholmsmiljö vid 1900-talets början. Skildrar med fin sensualism den uppslitande och omöjliga kärleken mellan Arvid Stjärnblom och Lydia Stille. Den här nyutgåvan innehåller även bokcirkelmaterial. Hjalmar Söderberg, 1869-1941, en av 1900-talets stora svenska författare.

MediaNr: P28538

En krossad vas och sju andra historier

av Petra Thorgren

60 s. tryckt punktskrift

När man blir arg kan man bli som en helt annan människa. Ibland gör man till och med sånt som man aldrig skulle göra annars. Den här boken innehåller sju berättelser om gruppbostaden på Liljekonvaljvägen, där både de boende och personalen blir arga då och då. Lättläst bok.

MediaNr: P28330

Från unga år. 2, Ungdomen ; En godsägares morgon

av Lev Tolstoj

2: 7 vol. (680 s. tryckt punktskrift)

Ungdom (1856) är den avslutande delen i Tolstojs trilogi om sin uppväxt. Han är nu snart 17 år och förbereder sig för inträdesprovet till universitetet. Utom studierna sysslar han med "osammanhängande drömmar och resonemang i ensamhet, gymnastik för att bli den starkaste mannen i världen, kringströvande utan mål och tankar". I volymen ingår även den korta berättelsen En godsägares morgon. L. T., rysk författare, 1828-1910.

MediaNr: P28223

En kvinnas blekblå handskrift

av Franz Werfel

3 vol. (242 s. tryckt punktskrift)

Denna roman från tidigt 1940-tal ger ett skoningslöst porträtt av den självgode opportunisten Leonidas. Han står som nybliven femtioåring på toppen av sin karriär när han en vacker oktoberbermorgon får ett brev. Brevet är skrivet med en kvinnas blekblå handskrift. Det visar sig att Leonidas och kvinnan som skrivit brevet känner varandra sedan lång tid tillbaka. Franz.

MediaNr: P28559

En sommar på luffen : vägen till Söderberga

av Eli Åhman Owetz

7 vol. (624 s. tryckt punktskrift)

Anna-Lisa har en trettioårskris. Vad ska hon göra med resten av sitt liv? När hon läser romanen Vägen till Klockrike bestämmer hon sig för att tillbringa sommaren på luffen. Hon ska traska runt i landet och fundera på framtiden medan hon försörjer sig på olika påhugg. Hon möter både snälla människor och farliga. Och bland dem finns en mycket irriterande raggare i en risig Cheva. Inte kan väl han vara någon för henne?.

MediaNr: P28415

Åtta berättare

3 vol. (250 s. tryckt punktskrift)

En antologi med noveller av nutida författare, bl. a. Gerda Antti, Lars Gustafsson och Ulla Isaksson. Boken utgiven 1979.

MediaNr: P24334

Facklitteratur

Barn skriver till Gud

134 s. tryckt punktskrift

Drygt 100 brev till Gud. Breven är naiva och lustiga.

MediaNr: P25390

Mytomspunna platser : [en guide till 250 heliga, hemsökta & mystiska platser i hela världen]

av Sarah Bartlett

8 vol. (645 s. tryckt punktskrift)

Guide till 250 heliga, hemsökta och mystiska platser i hela världen. Boken är indelad i sex kapitel: Platser där det spökar. Vampyrtillhåll. Trolldom och svartkonst. Heliga platser. Platser för UFO-spaning. Myter och legender. Platserna beskrivs kortfattat och innehåller huvudsakligen referat av sägner, föreställningar och myter.

MediaNr: P28507

Korp

av Göran Bergengren

4 vol. (337 s. tryckt punktskrift)

Ett porträtt av den största kråkfågeln i vårt land. Författaren G.B. är biolog och fågelskådare och har under hela sitt liv studerat och levt med den mytomspunna fågeln. Genom iakttagelser och reflektioner berättar han om korpens liv och vanor, samt om dess avtryck i bland annat mytologin, språket och litteraturen. Boken innehåller även biologiska fakta.

MediaNr: P28509

Mitt i byn : med kyrkan som följeslagare genom Sveriges historia

av Carin Bergström

5 vol. (405 s. tryckt punktskrift)

Carin Bergström, docent i historia och före detta museichef, berättar här om den svenska sockenkyrkans roll i våra förfäders liv. Både bokstavligt och bildligt har den oftast stått mitt i byn och haft en stor betydelse för språk, seder och värderingar genom att sprida inte bara den kristna läran utan också nyheter, propaganda, lagar, konst och musik.

MediaNr: P28451

Bilder av funktionshinder och långtidssjukdomar

5 vol. (379 s. tryckt punktskrift)

Antologi som består av sammanställningar av studenters grupparbeten inom kursen "Fysiskt funktionshinder och långtidssjukdomar" på socionomprogrammet vid Göteborgs universitet. Ämnesvalen har en stor variation: allt från livssituationer vid långvariga sjukdomstillstånd som cystisk fibros, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning till copingstrategier för att som funktionsnedsatt kunna bemästra vardagen samt vara delaktig i samhället.

MediaNr: P28402

Ivan Lönnberg : konstnären som stupade i första världskriget

av Sören Björklund

5 vol. (376 s. tryckt punktskrift)

Biografi över Ivan Lönnberg, 1891-1918, svensk modernistisk målare. Han var en mångsidig person som hann med mycket under sitt korta liv. Han tävlade i maraton för Sverige i OS 1912 och reste sedan till Paris för att studera konst. Där kom han att tillhöra samma krets av konstnärer som Isaac Grünewald, Siri Derkert och Nils Dardel. Han anmälde sig som frivillig till den franska främlingslegionen och dog för en tysk kula 1918.

MediaNr: P28408

Jul med Bob

av James Bowen

4 vol. (271 s. tryckt punktskrift)

Vintern 2010 var iskall och James framtidsutsikter såg dystra ut. Julen, en helg han alltid bävat för, stod för dörren. Hälsan var klen och han hade varken pengar till att värma upp lägenheten eller till julmat åt katten Bob och sig själv. Han var helt enkelt tvungen att trotsa kylan och ge sig ut på de snöiga gatorna i London. Tredje boken där författaren beskriver hur han själv förändrats sedan Bob kom in i hans liv.

MediaNr: P28429

Balansgång på slak lina : om att åldras med autismspektrumtillstånd

av Gunilla Brattberg

4 vol. (282 s. tryckt punktskrift)

En bok om hur det är att åldras när man har en autismspektrumdiagnos. Det är ibland svårt att veta vad som hör till ett naturligt åldrande och vad som beror på diagnosen. Gunilla Brattberg, som skrivit flera böcker i ämnet, menar att det är viktigt att känna igen och diagnosticera även äldre människor för att kunna ge adekvat vård och rätt mediciner. Boken vänder sig till verksamma inom hemtjänst och äldrevård. G.B. är läkare.

MediaNr: P28476

Våga vara operfekt

av Brené Brown

5 vol. (367 s. tryckt punktskrift)

Blir man verkligen lyckligare för att man är mer effektiv, snyggare och hälsosammare? Sociologen Brené Brown menar att det är tvärtom. Att bry sig för mycket om vad andra tycker och tänker om en leder till sårbarhet, skam och depression. Då är det bättre att inse att man är värdefull precis som man är - helt operfekt. I denna bok visar hon hor äkthet, lek, samhörighet och tillit kan göra ditt liv bättre.

MediaNr: P28393

Bättre minne: memo

av Oddbjørn By

5 vol. (426 s. tryckt punktskrift)

Oddbjorn By, född 1981, är en norsk minneskonstnär. Han presenterar olika metoder för att komma ihåg - både forntida minnestekniker och sådana han lärt sig av sina konkurrenter i Minnes-VM eller kommit på själv. Syftet är att använda mindre tid för att minnas mer. Bland annat får man tips på hur man kommer ihåg siffor, glosor, sångtexter, ansikten och födelsedagar. Han ger även tips på hjärngymnastik.

MediaNr: P28513

Kvinnfolksgöra : den märkliga historien om kvinnors arbete och liv i Norden under tiotusen år

av Harriet Clayhills

3 vol. (262 s. tryckt punktskrift)

Här beskrivs de sysslor som fyllt nordiska kvinnors liv sedan stenåldern. Ekonomiska, sociala, religiösa och politiska förhållanden samt några av de förändringar, som lett till befrielse och utveckling.

MediaNr: P24548

Sex, droger och rock'n'roll

av Zoe Cormier

8 vol. (735 s. tryckt punktskrift)

Hur kan rockmusik skapa vibrationer genom kroppen och sända lustsignaler till våra reptilhjärnor? Hur kan en kemists forskning för att hitta en medicin som lindrar vid barnafödslar resultera i skapandet av LSD? Varför anser kvinnor i mindre utsträckning än män att penisens storlek har betydelse för den sexuella njutningen? Populärvetenskapliga artiklar som utgår från hedonism och frågor som kretsar kring sex, drugs and rock'n'roll.

MediaNr: P28053

Sagornas stickbok : sticka sagobarnens bästa kläder

av Celia B. Dackenberg

6 vol. (497 s. tryckt punktskrift)

Sticka din egen version av Alfons Åbergs bruna tröja, Tomtebobarnens mössa, eller kanske Pippi Långstrumps korviga knästrumpor. Författaren och hemslöjdsexperten Celia B. Dackenberg har lagt märke till sagofigurernas kläder och tolkar här sina favoritplagg. Här finns förutom stickbeskrivningar även texter om sagorna och deras författare. Boken innehåller också allmänna sticktips och skötselråd för ylle.

MediaNr: P28500

Bara några målare

av Anders Dahlquist

4 vol. (284 s. tryckt punktskrift)

Förf. är yrkesskadad målare med kronisk lösningsmedelsförgiftning. Boken innehåller intervjuer med andra målare i samma situation.

MediaNr: P24626

Sverige - resor i ett främmande land

av Jörn Donner

6 vol. (562 s. tryckt punktskrift)

Den finlandssvenske författaren och kulturpersonligheten Jörn Dönner, född 1933, gav 1973 ut Sverigeboken. Detta är en uppföljning och ett återvändande, 42 år senare. Genom resor, samtal, läsning och sina egna 60 år i landet reflekterar han över Sverige idag - bland annat svenskheten, den svenska politikens nya spelregler, migration, svensk nationalism och landets splittrade förhållande till det förflutna.

MediaNr: P28432

Brunt arv : skuldfrågan efter Tysklands återförening 1990

av Barbro Eberan

8 vol. (602 s. tryckt punktskrift)

Fristående del 4 i serien Tysk-europeisk historia i nazismens skugga. I Brunt arv belyser författaren situationen i Tyskland från och med Berlinmurens fall till idag. Hon diskuterar bland annat de problem som uppstod när öst och väst plötsligt skulle förenas under ett tak, varför den tyska smekmånaden blev så kort och vilken roll skuldfrågan från nazitiden har spelat för olika generationer.

MediaNr: P28482

Den blå maten : recept för ett långt och lyckligt liv

av Niklas Ekstedt

3 vol. (223 s. tryckt punktskrift)

Blå zoner kallas de områden i världen där människorna lever längst och är friskast. Det har flera anledningar, men en som brukar nämnas som viktig är kosten. I denna bok har vetenskapsjournalisten Henrik Ennart undersökt maten och råvarorna på dessa platser, och med utgångspunkt i detta har Niklas Ekstedt lagat mat. Resultatet blir en kokbok med 52 recept från Japan, Grekland, Nicaragua, Sicilien och Småland.

MediaNr: P28419

Innan mörkret faller : ska 30-talet hinna i kapp oss?

av Björn Elmbrant

10 vol. (887 s. tryckt punktskrift)

Historiskt reportage. Författaren beskriver det svenska och det tyska socialdemokratiska partiernas agerande under 1930-talet. Vidare analyseras den ekonomiska politikens betydelse, liksom ekonomernas inflytande över demokratins utveckling. Elmbrant menar att vi kan vinna kampen mot fascismen genom att bygga fungerande alternativ och formulera ett demokratiskt självförsvar. B.E., 1942-, journalist och författare.

MediaNr: P28465

Virtuell våldtäkt : om unga och sexbilder på nätet

av Caroline Engvall

5 vol. (400 s. tryckt punktskrift)

Vad händer när en bild eller film av sexuell karaktär plötsligt börjar cirkulera på internet? Hur mår den som drabbas och vad kan man göra åt det? Journalisten och författaren Caroline Engvall har intervjuat ett stort antal ungdomar, både flickor och pojkar, som har drabbats - men också talat med förövare och polis. Hon berättar om riktiga fall och hur samhället har hanterat dem. Boken riktar sig till föräldrar, lärare och ungdomar.

MediaNr: P28421

Runor : mästarens handbok

av Lars Magnar Enoksen

3 vol. (224 s. tryckt punktskrift)

Här kan vi läsa om forna tiders skrivtecken, runororna. Boken tar upp runor från olika historiska epoker, runornas bakgrund och deras magiska innebörd. På så sätt får vi också inblick i människornas vardag i äldre tider. Texten vänder sig till alla med ett intresse för nordisk historia. Författaren har skrivit ett stort antal böcker om vikingar, nordisk mytologi och runor.

MediaNr: P28524

-och så åt de också- : nio svenska livsöden i en smaksatt historia

av Robbe Eriksson

5 vol. (487 s. tryckt punktskrift)

R.E. berättar här om livsöden som inte låter sig naglas fast i konventioner och likriktning. Här möter man vitt skilda personer som Jan Stenbeck, Lasse-Maja, Stig Bergling och Karl XII bland andra. Historierna knyts samman genom den gemensamma nämnaren: maten de åt och drycken som hörde till. Här presenteras menyerna och recepten som gör det möjligt att äta som de sanna originalen. Edward Blom bidrar med ytterligare tidsfärg och dimensioner.

MediaNr: P28057

Gör det bättre själv om du kan! : forskning och praktiska råd till föräldrar med idrottande barn

av Johan Fallby

5 vol. (410 s. tryckt punktskrift)

Idrottspsykologen Johan Fallby gör här upp med gamla sanningar kring föräldrarollen i idrotten. Han diskuterar frågeställningar kring barn och motivation, hur mycket ett barn bör träna och tidpunkten för specialisering. Här finns praktiska råd för alla föräldrar oavsett om barnets mål är att bli motionär eller elitidrottare. Författaren är verksam som forskare och har varit ansvarig för idrottspsykologi inom Svenska fotbollförbundet.

MediaNr: P28512

Läslust i hemmet : så stödjer du ditt barns skriv- och läsutveckling : [för föräldrar till barn 0-9 år]

av Carina Fast

4 vol. (261 s. tryckt punktskrift)

I boken ges en mängd lättsamma och lekfulla tips på hur man kan arbeta med barns språk och läsande. Tanken är att aktiviteterna ska öka barnets intresse för språket, och hjälpa dem på vägen mot det skrivna ordet. Författaren betonar barns olikheter, och vikten av att hitta det sätt som passar barnet bäst. Förutom inspiration ger boken även en djupare förståelse för hur barn lär sig läsa och skriva. C.F. är lågstadielärare och fil. dr i pedagogik.

MediaNr: P28475

Ett tredje liv : från jordbävning i själen till meningsfull tillvaro

av Hédi Fried

5 vol. (397 s. tryckt punktskrift)

Hédi Fried satt i koncentrationsläger under andra världskriget. Här dokumenterar hon sitt arbete med överlevare från förintelsen och deras barn. Fried visar genom fallbeskrivningar på vikten av att bearbeta traumatiska minnen för att kunna leva vidare. Att föra vidare kunskap om förintelsen ser hon som sin plikt. Bland annat för att värna demokratin och för att de döda inte ska falla i glömska. H.F., 1924-, författare och psykolog.

MediaNr: P28489

Från träl till proletär : nitton artiklar om svensk historia

4 vol. (299 s. tryckt punktskrift)

Artiklarna ursprungligen publicerade i tidningen Gnistan. Förf. förenas i sin materialistiska historiesyn, men är annars såväl amatörer som yrkeshistoriker. Boken behandlar ett tidsavsnitt från istid till rösträttskampen vid detta sekels början. Bland rubrikerna: "Digerdöden", "Dackeupproret", "Sundsvallsstrejken 1857".

MediaNr: P25471

Min jihad : jakten på liberal islam

av Hanna Gadban

6 vol. (499 s. tryckt punktskrift)

Läraren, muslimen och debattören Hanna Gadban har i sin kamp för individens frihet mötts av många ilskna reaktioner. I sitt sökande efter en förklaring fick hon upp ögonen för den djupt reaktionära islamismens utbredning i Sverige och dess oheliga allians med vänsterideologier. Hennes egen jihad, kamp, handlar om rätten att vara liberal muslim i Sverige i dag och kämpa mot den ökade radikaliseringen bland hennes trosfränder. Debattinlägg.

MediaNr: P28458

Att läsa faktatexter : undervisning i kritisk och eftertänksam läsning

av Adrienne Gear

6 vol. (449 s. tryckt punktskrift)

För att kunna läsa och ta till sig en faktatext behöver man strategier. I denna bok visar pedagogen A.G. på ett antal metoder och modeller som lärare kan använda sig av för hjälpa sina elever att utvecklas till engagerade, kritiska och reflekterande läsare.

MediaNr: P28453

Isaac Grünewald : modernist och människa

av Per I. Gedin

12 vol. (1003 s. tryckt punktskrift)

Biografi över Isaac Grünewald, 1889-1946. Författaren beskriver G:s liv och konstnärskap, det komplicerade äktenskapet med Sigrid Hjertén, de återkommande antisemitiska förföljelserna och de många konflikterna. I.G. föddes i en fattig judisk familj i Stockholm. Mycket ung blev han elev till Matisse. Med tiden blev G en ledande modernist och framstående medlem av det europeiska avantgardet.

MediaNr: P28416

Hunden i våra hjärtan och i vårt samhälle

av Anders Hallgren

4 vol. (401 s. tryckt punktskrift)

Anders Hallgren, hundpsykolog och flitig hundskribent, gör en bred genomgång av hunden som samhällsmedborgare, "yrkesman" och familjemedlem. Hundens förmåga att hjälpa psykiskt sjuka, institutionsbundna äldre, ge barn trygghet med mera omtalas vid sidan om "traditionella" hundyrken som vallhund, ledarhund, polishund etc. Hundens beteende - normalt som onormalt - tas även upp, liksom fördomar om beteenden, hälsorisker med mera.

MediaNr: P28092

Släpp fången loss! : "Gud" bland metaforer och apofatiska provisorier

av Karl Gustav Hammar

2 vol. (162 s. tryckt punktskrift)

Hur kan vi beskriva Gud? Hur beskriver vi det som inte låter sig beskrivas? Och hur försäkrar vi oss om att våra bilder och tolkningar inte blir fängelser som begränsar vårt sätt att tänka? Tidigare ärkebiskopen K.G. Hammar diskuterar det provisoriska och det otillräckliga språket och faran i att förlora insikten om att Gud finns bortom orden.

MediaNr: P28443

Jonte - rakt från hjärtat

av Jonathan Hedström

4 vol. (342 s. tryckt punktskrift)

J.H., född 1977 i Boden, är en framgångsrik svensk ishockeyspelare som spelade för ett stort antal klubbar under sin karriär. Han spelade 77 landskamper för Tre Kronor och medverkade i VM-turneringarna 2004, 2005 och 2007. Han var älskad av publiken för sin fräna spelstil och sitt spontana sätt i intervjuer. Men han ansågs ofta obekväm för att han var för öppenhjärtig. Han berättar om stunder av glädje och sorg - både på rinken och i privatlivet.

MediaNr: P28449

Barn som bråkar : att hantera känslostarka barn

av Bo Hejlskov Elvén

5 vol. (393 s. tryckt punktskrift)

Utifrån vardagliga familjesituationer visar författarna på praktiska handlingsalternativ som föräldrar kan använda sig av när en konflikt seglar upp. Metoden som de beskriver - lågaffektivt bemötande - utgår från aktuell forskning och ett nytänkande förhållningssätt. Författarna menar att ett beteenden som av vuxenvärlden uppfattas som problematiska ofta är barnens logiska lösning på den situation den befinner sig i.

MediaNr: P28502

Ung kärlek : en bok om sex och samlevnad

av Malena Ivarsson

7 vol. (529 s. tryckt punktskrift)

I denna bok från 1986 vänder sig författaren till ungdomar som vill få svar på frågor som inte tas upp i skolan eller i medierna. Hon skriver om förälskelse, könsroller, samlag, svartsjuka och kroppsutveckling. Även preventivmedel och könssjukdomar diskuteras. Tonfallet är inkännande och engagerat och boken har på det stora hela stått sig bra genom åren även om vissa delar kan kännas något föråldrade.

MediaNr: P28472

Bildhuggarens dotter

av Tove Jansson

3 vol. (232 s. tryckt punktskrift)

Muminförfattarinnan visar vilken inspirationskälla naturen, i synnerhet skärgård och hav, har varit för henne. Ger också en levande bild av konstnärsbohemernas liv i 1920-talets Helsingfors.

MediaNr: P28123

En skola fri från mobbning : kunskap, inspiration, tips och råd till föräldrar, lärare och alla som vill förändra

av Claes Jenninger

6 vol. (561 s. tryckt punktskrift)

Varje dag kränks och mobbas mer än 50 000 barn i skolan, i genomsnitt två barn i varje klass. Varje år tar 45 unga under 20 års ålder sitt liv, det motsvarar nästan ett barn i veckan. Författaren har alltsedan hans son tog sitt liv för tio år sedan, efter långvarig mobbning, delat med sig av sina erfarenheter och ge "kunskap, inspiration, tips och råd till föräldrar, lärare och alla som vill förändra".

MediaNr: P28478

Kärleksförklaring : subjektiveringens dialektik

av Anders Johansson

7 vol. (533 s. tryckt punktskrift)

Vad innebär det att frasen "Jag älskar dig" uttalas så mycket oftare idag än för ett halvsekel sedan? Denna fråga är utgångspunkten för författarens essä om hur människor uttrycker sina kärleksförklaringar. Han söker svaret i litteraturhistorien, populärkulturen, religionen, politiken, medieutvecklingen, sexualiteten och inte minst i sina egna mest intima erfarenheter.

MediaNr: P28484

Riktiga Elsie : berättelsen om vägen till ett författarskap

av Elsie Johansson

7 vol. (615 s. tryckt punktskrift)

Författaren Elsie Johanssons memoarer. Här skildrar hon sin historia, från uppväxten på den uppländska landsbygden till den litterära debuten. De hårt arbetande föräldrarna, som präglat henne djupt, skildras ömsint. Vi kan också läsa om den unga kärleken och familjen, om Johanssons 30 på Posten innan hon vågade bli författare på heltid och, så småningom om lyckan i att möte en ny livskamrat. Elise Johansson, 1931-.

MediaNr: P28445

Stillhetens kommunikation - kraniosakral behandling : ett medicinskt förhållningssätt till hälsa, helhet och högre medvetenhet

av Åse Jolin Mellgård

4 vol. (271 s. tryckt punktskrift)

Kraniosakral behandling är en medicinsk terapi som har sitt ursprung i osteopati. Terapeuten arbetar enbart med sina händer och mycket lätta tryck mot klientens kropp. Det som behandlas är spänningar och störda funktioner i kroppens olika vävnader. Genom små rörelser ska man kunna avläsa flödescykler och vävnadsstörningar. Behandlingen, som inte har någon vetenskaplig förankring, syftar till att assistera kroppen till självläkning.

MediaNr: P28384

Nazibruden : en sann historia

av Anna-Lena Joners Larsson

7 vol. (581 s. tryckt punktskrift)

I tre år levde Anna-Lena tillsammans med nazisten Erik, som var sångare i ett av Europas största vit makt-band. Hon blev deras turnéledare, och så småningom även medlem i bandet. De hade spelningar både i Europa och USA, och hyllades av bland annat Ku Klux Klan. A-L drogs längre och längre in en värld fylld av hat och ilska, men en dag rämnade allt. Här berättar hon om åren som nazist, kärleken till Erik och vägen tillbaka till ett normalt liv.

MediaNr: P28437

Leva livet hela livet

av Bodil Jönsson

3 vol. (219 s. tryckt punktskrift)

Här undersöker Bodil Jönsson och Maj Rom hur tillvaron kan komma att se ut för sjuka äldre i framtiden. Med hjälp av vardagsteknik och god omvårdnad menar författarna att man kan klara mycket själv. Boken har en positiv grundton och vänder sig i första hand till äldre personer och deras närstående, med ambitionen att inspirera till nya tankemönster och en bättre vård- och omsorgssituation.

MediaNr: P28422

Vår bok till dej

av Alva Karlman

2 vol. (125 s. tryckt punktskrift)

Stefan, Eva och Per-Olof är tre ungdomar som misslyckats med att lära sig läsa i grundskolan. De berättar genom sin lärare om hur de upplevde sin skoltid och hur de på olika sätt försökte kompensera sin oförmåga.

MediaNr: P24802

Muminvärlden & verkligheten : Tove Janssons liv i bilder

av Petter Karlsson

2 vol. (140 s. tryckt punktskrift)

En biografi om den finlandssvenska konstnären och författaren Tove Jansson 1914-2001. Boken har skapats i nära samarbete med familjen, och innehåller många bilder från privata fotoalbum. Den berättar historien om den verklighet som har påverkat författar- och konstnärskapet och ger en bild av en människa som haft ett fascinerande liv, både på det privata och yrkesmässiga planet.

MediaNr: P28519

Ögon som ser : glimtar av Gud i mörkret

av Becky Keep

3 vol. (255 s. tryckt punktskrift)

En verklig berättelse utifrån de svårigheter en familj genomgår då deras son förlorar synen. Det unga missionärsparet Becky och Tim får sitt tredje barn i Filippinerna. Vid en rutinkontroll upptäcker man att barnet har en tumör i ena ögat, vilket så småningom leder till att han förlorar synen på båda ögonen. Här berättar föräldrarna om hur de försöker anpassa sig till en ny tillvaro och den tröst de finner i sin Gudstro.

MediaNr: P28508

Den svenska drömfabriken : historien om Filmstaden i Råsunda

av Mikaela Kindblom

4 vol. (347 s. tryckt punktskrift)

Filmhistorikern Mikaela Kindblom gör här en historisk exposé över Filmstaden i Råsunda. Filmstaden byggdes för nästan hundra år sedan och blev den plats där de flesta svenska filmer spelades in. Här får vi interiörer från klassiska filmer som Körkarlen, Intermezzo, Hets och många fler. Boken innehåller även en förteckning över alla filmer som spelats in i Råsunda. En bok för alla som är intresserade av svensk filmhistoria.

MediaNr: P28517

Lyckan i det lilla

av Ernst Kirchsteiger

4 vol. (311 s. tryckt punktskrift)

Tv-profilen Ernst Kirschsteiger har blivit känd för sina inrednings- och livsstilsprogram, och för sitt alldeles egna sätt att uttrycka sig. I denna tankebok reflekterar han över vad som gör oss lyckliga och hur vi ska leva för att må bättre och hitta kraft i vardagen. Lyckan i det lilla och glädjen i det enkla är hans recept. Med hjälp av journalisten Carina Nunstedt delar han med sig av sin livsfilosofi och av berättelser ur sitt eget liv.

MediaNr: P28377

Kroppen : konst och vetenskap

7 vol. (620 s. tryckt punktskrift)

Utställningskatalog för utställningen Kroppen. Konst och vetenskap som visades på Nationalmuseum 2005. Utställningen var ett samarbete mellan NM och Hagströmer Biblioteket vid Karolinska Institutet och visade rara vetenskapliga böcker. Här beskrivs de utställda objekten utförligt och sätter dem i ett historiskt sammanhang, som steg i den vetenskapliga utvecklingen. Sammanfattning på engelska.

MediaNr: P28470

Tack! : uppskattning, tacksamhet och lycka som livsstil

av Liv Larsson

5 vol. (385 s. tryckt punktskrift)

Den som är missnöjd och otacksam kan inte vara lycklig. För att bli lycklig måste man därför träna upp sina "tacksamhetsmuskler" och börja se på livet med mer uppskattande ögon. I denna bok har författaren ställt upp tacksamhetsövningar för 52 veckor som lär den som använder dem att aktivt påverka sin upplevelse av lycka istället för att passivt vänta på att den ska infinna sig.

MediaNr: P28481

Axels tid

av Lars Lerin

2 vol. (101 s. tryckt punktskrift)

Konstnären och författaren Lars Lerin växte upp i bruksorten Munkfors i Värmland, och drömde redan som ung om att bli konstnär. Han hittade tidigt en förebild och mentor i Axel Florin som själv velat bli konstnär. Lars Lerin berättar om Axels liv och har även gjort illustrationerna. Axel föddes 1907 och försörjde sig som fabriksarbetare. Under hela livet fortsatte han dock att skapa på sin fritid. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P28498

Arthur : gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem

av Mikael Lindnord

7 vol. (570 s. tryckt punktskrift)

Historien om gatuhunden Arthur från Ecuador. När den svenske multisportaren Mikael Lindnord på en av sina många tävlingsresor stötte ihop med en hund mitt i djungeln blev det början på en lång vänskap. Efter att ha fått en köttbulle av Mikael följer hunden Mikael 700 kilometer över berg och genom iskallt vatten. Vi får här en detaljerad beskrivning av Arthurs resa från Ecuadors djungel till Mikaels villa i Örnsköldsvik.

MediaNr: P28540

Härlig är Norden : en reporters uppenbarelser

av Bengt Lindroth

8 vol. (712 s. tryckt punktskrift)

Journalisten Bengt Lindroth har bevakat nordisk politik och samhällsfrågor i flera årtionden. I denna bok gör han upp med det ointresse för Norden och det nordiska som han tycker sig märka hos politiker och opinionsbildare idag. Ett antal portalgestalter i den nordiska historien porträtteras. B.L. ser typiskt nordiska särdrag i konst och kultur och urskiljer ett slags nordisk kosmopolitism som kan spela en viktig roll i det framtida Europa.

MediaNr: P28471

Knark : en svensk historia

av Magnus Linton

9 vol. (757 s. tryckt punktskrift)

En reportagebok som skildrar Sverige och knarket ur ett idéhistoriskt- och gatuperspektiv. Sedan 1978 har Sverige arbetat för ett narkotikafritt samhälle, men trots detta har fler svenskar än någonsin missbruksproblem och narkotikadödligheten är jämförelsevis hög. Tidigare Augustprisnominerade Magnus Linton undersöker i boken de senaste femtio årens svenska narkotikapolitik och visar vad den har inneburit både för samhället och individen.

MediaNr: P28459

I skuggan av rampljuset : maskrosbarnet som vann melodifestivalen

av Bobby Ljunggren

6 vol. (552 s. tryckt punktskrift)

Låtskrivaren Bobby Ljunggren, 1961-, berättar om sin resa från maskrosbarn till melodifestival. Som fyraåring placerades Ljunggren i ett kärlekslöst fosterhem, vilket har påverkat hela hans liv. I boken skildrar han sitt tablettmissbruk och livet inom musiken. Musiken som räddat hans liv, blivit ett yrke och lett till stora framgångar. Ljunggren har tävlat med fler låtar än någon annan i melodifestivalen och fem av låtarna har vunnit tävlingen.

MediaNr: P28469

Svenska rymdäventyr : många fler än du anar

av Börje Lundberg

5 vol. (503 s. tryckt punktskrift)

Sverige är en rymdmakt i världsklass. Svenska ingenjörer och forskare har haft stor betydelse för utvecklingen, de står till exempel bakom uppfinningen av det första miljövänliga raketbränslet och konstruktionen av sju avancerade satelliter. En svensk månsond är unik i rymdhistorien. Svenska kameror ligger i måndammet och Europas största raket har vitala svenska delar. I boken ges många fler exempel. Förord av Christer Fuglesang.

MediaNr: P28025

En busca del mundo hispánico : spansk textbok för gymnasiet

av Arne Lundgren

5 vol. (424 s. tryckt punktskrift)

Bredvidläsning för gymnasiet. Texter av olika spansktalande författare ger inblickar i den spansktalande världens förhållanden. Bland författarna finns Gabriela Mistral, Pablo Neruda, Lorca och Borges.

MediaNr: P24898

Havsfiskeboken : allt du behöver veta om sportfiske från båt i Skagerrak, Kattegatt och Öresund : [med 13 sjökort och 271 positioner]

av Markus Lundgren

7 vol. (543 s. tryckt punktskrift)

En bok späckad med information om sportfiske från båt i Skagerrak, Kattegatt och Öresund. Allt från hur du ankrar på stora djup till hur du kikfiskar piggvar. Information om platser och metoder följs av ett avsnitt med frågor och svar. Boken innehåller 13 sjökort och avslutas med en förteckning över 50 arter på fem språk. M.L. är fiskeribiolog med lång erfarenhet av havsfiske. L.W. är skribent och van sportfiskare.

MediaNr: P28479

Miljödieten : snyggare, smalare, sundare - och rädda världen på köpet

av Maximillian Lundin

6 vol. (526 s. tryckt punktskrift)

Maximilian Lundin har samlat recept som han menar ska både ha en inverkan på miljön och vikten. Genom att minska på köttet och sockret, äta mer grönt, köpa ekologiska råvaror och följa årstiderna i valet av grönsaker och röra på kroppen kan vi enligt författaren göra skillnad. De 70 recepten kan tillagas på tre vis: veganskt, vegetariskt med inslag av ägg och mjölkprodukter eller med en stor del grönsaker med inslag av kött eller fisk.

MediaNr: P28107

Mannerströms husmanskonst

av Leif Mannerström

7 vol. (561 s. tryckt punktskrift)

Dillkött och aladåb, laxpudding och ängamat - här finner du den riktigt klassisk husmanskosten i en gedigen kokbok med välskrivna recept. Mannerström håller en personlig ton, med lite historia kring recepten, och man blir verkligen sugen på att både äta och laga mat. I denna stora samling samsas exklusiva och tidskrävande rätter som kalvfilé, oxrullader och oxbringa med gratinerad falukorv, pytt i panna och en sentida klassiker som köttfärssås.

MediaNr: P28473

Födda med trasiga vingar : två liv, två CP-skador

av Stina Millner Palmqvist

3 vol. (248 s. tryckt punktskrift)

En bok som beskriver författarnas personliga erfarenheter av bemötande i skola, sjukvård och myndigheter i relation till deras diagnos: Cerebral pares. Stina Millner Palmqvist och Maria Sundelin har samma diagnos men helt olika liv - och vill framhålla just detta - att alla är individer. Syftet med boken är att öka kunskaperna kring CP-skador, bemöta fördomar och sprida insikten att man måste se människan bakom funktionsnedsättningen.

MediaNr: P28106

Hundliv : [varför de är som de är och gör som de gör]

av Desmond Morris

3 vol. (295 s. tryckt punktskrift)

En bok om hundens etologi, det vill säga dess beteendemönster i olika avseenden. Boken, som är bearbetad för svenska förhållanden, t.ex. beträffande rasindelningen, har ett inledande kapitel om hundens ursprung. Därefter ges i korta, lättfattliga avsnitt förklaringar till hundens beteenden i vardagliga situationer, till exempel varför hundar skäller, lyfter på benet, gräver ner ben med mera.

MediaNr: P28060

Tina : hur du enkelt lagar min allra godaste mat

av Tina Nordström

8 vol. (680 s. tryckt punktskrift)

Kokbok av den svenske kocken och programledaren Tina Nordström. Hennes utgångspunkt är att alla kan laga mat och för att lyckas krävs varken ett tjusigt kök eller exklusiva råvaror, det handlar bara om att släppa sargen. Innehåller 234 recept med allt från vardagsmat och klassiska rätter till tapas och tacos. Recepten har influerats av både skånsk och internationell matkultur.

MediaNr: P28477

Familjen Bernadotte : makten, myterna, människorna

av Arne Norlin

9 vol. (839 s. tryckt punktskrift)

År 1810 kom den franske generalen Jean Bernadotte till Sverige. Åtta år senare blev han svensk kung med namnet Karl XIV. En bok om den kungliga släkten och dess betydelse för Sverige genom åren - politiskt, ekonomiskt och kulturellt. Författaren Arne Norlin tar även upp andra öden i släkten, till exempel prins Gustaf som skrev studentsången, designprinsen Sigvard Bernadotte samt, inte minst, Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

MediaNr: P28389

Stora boken om vin

av Marnie Old

8 vol. (649 s. tryckt punktskrift)

Handbok för dig som letar efter en praktisk guide till vinprovning. Tydliga illustrationer och exempel på hur man kan lägga upp en vinprovning hemma, ingående beskrivningar av druvsorter och vinregioner, förklaringar av termer, och tips på hur du bäst förvarar ditt vin.

MediaNr: P28447

Olika sätt att läsa : om barn med funktionsnedsättningar och deras läsning

4 vol. (273 s. tryckt punktskrift)

Det finns många olika sätt att läsa, och barn och ungdomar med funktionsnedsättningar har behov av olika medier: punktskrift, teckenspråk, talböcker, lättlästa böcker med flera. På biblioteken finns ofta anpassade böcker för barn på äppelhyllor. Men det räcker inte att biblioteket har böckerna. Det krävs också kunskap om barnens läshinder, att man bemöter dem på ett bra sätt samt en effektiv marknadsföring.

MediaNr: P28505

Motiverande samtal vid autism och adhd

av Liria Ortiz

6 vol. (468 s. tryckt punktskrift)

Personer med autism och adhd har ett annorlunda sätt att ta till sig information. Det är därför viktigt att de som i sin yrkesroll möter dessa personer kan göra samtalen begripliga och relevanta. Här beskrivs två metoder: Motiverande samtal betonar klientens rätt till självbestämmande och väcker samtidigt lust till förändring. Tydliggörande pedagogik gör det som sker omkring oss begripligt och hanterbart. L.O. är psykolog och A.S. beteendevetare.

MediaNr: P28510

Nya Upplev Sverige : en guide till upplevelser i hela landet

av Mats Ottosson

29 vol. (2682 s. tryckt punktskrift)

Guide till tusentals upplevelser runt om i Sverige - naturområden, museer och konsthallar, slott och kyrkor samt barnens favoriter som nöjesfält och djurparker. Nya sevärdheter, aktiviteter och evenemang blandas med välkända klassiker och sådant som är lätt att missa. Till varje landskap finns tips på att bo, äta och göra.

MediaNr: P28452

Kärlek och stålull : att växa upp med en utvecklingsstörd mamma

av Lisbeth Pipping

5 vol. (405 s. tryckt punktskrift)

Författaren skildrar på ett personligt och levande sätt sin uppväxt med en utvecklingsstörd mamma, en svårt alkoholiserad pappa och två småsystrar. Hennes uppväxt präglades av misär, bristande omsorg och kärlekslöshet. Hon söker svar på varför samhället inget gjorde trots att många såg att hon och hennes systrar for illa. Både en uppgörelse med mamman och ett debattinlägg. Förord av Suzanne Osten.

MediaNr: P28488

Stefan Zweig vid världens ände : [biografi om en exil]

av George Prochnik

10 vol. (944 s. tryckt punktskrift)

Biografi över den österrikiske författaren Stefan Zweig. Trots litterära framgångar under mellankrigstiden blev Zweig alltmer isolerad i exil i olika länder efter Hitlers maktövertagande. Han begick självmord i Brasilien 1942 efter att ha fullbordat sitt verk om det gamla Europa, Världen av igår. George Prochnik skildrar Zweigs hemlöshet och avgrunden mellan Europas och Amerikas intellektuella liv.

MediaNr: P28098

Respekt : barn med funktionsnedsättning om samhällets stöd : Barnombudsmannen 2016

5 vol. (428 s. tryckt punktskrift)

Barnombudsmannen har i denna skrift från 2016 samlat berättelser från 97 barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Det gemensamma är att de vill mötas med förväntningar, få information och vara delaktiga, leva i trygghet och slippa fördomar, kränkningar och våld. De begär och förtjänar respekt, men verkligheten ser annorlunda ut. Barnombudsmannens slutsats är att det krävs genomgripande förändringar i attityder, kunskap och lagstiftning.

MediaNr: P28068

Vägen till mästarminne : [förändra ditt liv med kraftfull minnesträning]

av Mattias Ribbing

6 vol. (548 s. tryckt punktskrift)

Mattias Ribbing blev svensk mästare i minneskonst 2009. Här presenterar han en modell över hur vårt minne fungerar och övningar som ska ge bättre minne. Fokus ligger på vardagsnyttan: bland annat får man lära sig hur man minns dagsplaneringen, namn på personer du träffat, lär sig ett nytt språk och minns innehållet i hela böcker. Författaren poängterar att det är viktigt att hålla hjärnan i trim och öva mycket.

MediaNr: P27994

Allemans världshistoria. D. 8, Tiden efter 1914

av John Morris Roberts

D. 8: 6 vol. (566 s. tryckt punktskrift)

Den sista delen av Allemans världshistoria behandlar bl. a. den tekniska och ekonomiska utvecklingen efter 1914, demokratins kris under mellankrigstiden och samhällsomvälvningarna i Sovjet och Kina.

MediaNr: P27366

Från dödstankar till livsglädje : "ätstörningen höll på att ta mitt liv"

av Malin Rosén

6 vol. (509 s. tryckt punktskrift)

En personlig berättelse om ätstörningar. Malin Rosén beskriver hur hon i gymnasiet hamnar i en spiral av negativa tankar kring sig själv och den egna kroppen, hon känner sig tjock och börjar banta. Malin mår allt sämre och börjar skada sig själv. Så småningom kommer hon till insikt om vikten av balans mellan mental och fysisk hälsa och börjar ta sig mot ett friskare liv.

MediaNr: P28136

Nästan slagen : att bemöta aggressivitet i arbetslivet

av Vivian Rössner Wejke

7 vol. (586 s. tryckt punktskrift)

En bok om att arbeta i yrken som innebär möten med arga, stressade och aggressiva människor. I bokens första del får vi möta 18 personer inom olika yrkeskategorier. I bokens andra del beskriver författaren hur svårigheter vid kommunikation och bemötande kan övervinnas genom kunskap och träning. Hon ger handfasta råd och tips. Författaren har lång erfarenhet av utbildning inom kommunikation och bemötande.

MediaNr: P28506

Sockerdetox : [3-veckorsprogram med renande och stärkande mat]

av Filippa Salomonsson

3 vol. (212 s. tryckt punktskrift)

Filippa Salomonsson, holistic health coach för kvinnor, presenterar ett enkelt treveckors program för att bli kvitt sockerbegäret. I boken finns ett antal recept som man kan använda sig av under programmet, hon skriver också om vad socker är och hur man ska leva efter det att man avslutat programmet. Författaren menar att utan socker kan man bland annat få lugnare mage, finare hy, bättre immunförsvar och bli piggare.

MediaNr: P28522

Att bli Steve Jobs

av Brent Schlender

15 vol. (1348 s. tryckt punktskrift)

Journalisterna B.S. och R.T. har skrivit en biografi över den amerikanske entreprenören och affärsmannen Steve Jobs, 1955-2011. Utifrån intervjuer med familj, vänner och konkurrenter presenterar de en mer mångfacetterad bild av honom än den som hittills framkommit. Utifrån hans första tid som grundare och VD för NeXT och köpare av Pixar 1986 beskriver de hans utveckling från arrogant och nyckfull ledare till visionär företagsledare.

MediaNr: P28514

Tid : livet är inte kronologiskt

av Alex Schulman

7 vol. (583 s. tryckt punktskrift)

Författarna Alex Schulman och Sigge Eklund har samarbetat i olika projekt under flera år, till exempel i en podcast och i en scenshow. Här beskriver de en samtid där alla är vilse i tiden. Kanske beror det på att tidsbegreppet är en illusion, att vi missförstått något viktigt: att tiden inte alls är kronologisk. Duon analyserar sig själva och sin samtid: tiden är en gåta, att försöka förstå den är att försöka förstå livet.

MediaNr: P28401

Matmyten : vetenskapen om vår mat

av Tim Spector

12 vol. (841 s. tryckt punktskrift)

Vad bör vi äta för att må bra och leva länge? Och hur kommer det sig att en person som äter något går upp i vikt, medan en annan person kan äta precis samma sak och gå ner i vikt? Med stöd i den senaste forskningen presenterar professor Tim Spector mikrobernas dolda värld och avmystifierar uppfattningar om fett, kalorier, vitaminer och andra näringsämnen. Tim Spector forskar om hur gener, livsmiljö och livsstil påverkar vår hälsa och vår vikt.

MediaNr: P28487

Sällskapshunden

av Fredrik Steen

5 vol. (429 s. tryckt punktskrift)

Hundbok som vänder sig både till den som funderar på att skaffa hund och den som redan är hundägare. Författaren, som bland annat är känd från tv-programmet Hundcoachen, ger svar på frågor som: Hur mycket motion behöver en hund? Hur introducerar man en valp där det redan finns en katt eller en hund? Vilken typ av hund är lämplig i en bullrig barnfamilj? Hur blir valpen rumsren och vilket foder ska den ha?.

MediaNr: P28463

Opera & bakverk

av Rickard Söderberg

2 vol. (160 s. tryckt punktskrift)

Tenoren och debattören Rickard Söderberg, född 1975, har här samlat både recept på bakverk och berättelser från livet bakom kulisserna i operavärlden. Här finns recept på bland annat Chessrutor, Fruktkaka, Operatårta, Pridetårta, Toscaflarn och Hallongeoder. År 2015 vann Rickard Söderberg tävlingen Hela kändis-Sverige bakar.

MediaNr: P28407

Filosofisk tröst : en bok om döden

av Torbjörn Tännsjö

4 vol. (279 s. tryckt punktskrift)

Torbjörn Tännsjö, stridbar och kontroversiell professor emeritus i praktisk filosofi, tar sig i denna bok an döden och rädslan för utslocknande. Han undersöker äldre och nyare filosofers syn på döden och tanken på ett eventuellt liv efter detta. Är det egoistiskt att vilja dröja kvar i livet? Och hur ska man se på den slutgiltiga döden, när allt levande i universum raderas ut?.

MediaNr: P28442

Facing heaven : välkommen till sichuanköket

av Erik Videgård

3 vol. (218 s. tryckt punktskrift)

En kokbok med recept från Sichuanköket; en region i Kina som är känd för sina rätter med het och bedövande kryddning. I boken finns recept som Kung pao-kyckling, Fiskdoftande tofu, Fastnat i pannan-knyten, Blommande gräslök med flera. Författaren presenterar också olika redskap och ingredienser liksom en del matlagningstekniker. Erik Videgård har arbetat inom restaurangbranschen sedan 1978.

MediaNr: P28450

Liv utan gränser : inspiration till ett galet bra liv

av Nick Vujicic

7 vol. (606 s. tryckt punktskrift)

Predikanten Nick Vujicic föddes 1982 utan armar och ben. Han berättar historien om sina fysiska funktionshinder och den känslomässiga kamp han fick utstå som barn, tonåring, och ung vuxen. Han berättar om hur tron har varit hans viktigaste källa till styrka och förklarar att när han hittade sin livsuppgift - att inspirera andra att göra deras liv och världen bättre - fann han modet att börja leva. Motivationsbok med en tydlig kristen grundsyn.

MediaNr: P28446

Cancerland - tur & retur : livet som läkare och patient

av Karin Wahlberg

5 vol. (426 s. tryckt punktskrift)

I början av 2015 står det klart för författaren och läkaren Karin Wahlberg att hon har ändtarmscancer I sina öppenhjärtiga betraktelser utgår hon dels från vad hon själv har gått igenom som patient, dels från sin yrkesroll som läkare. Hon delar med sig av sina erfarenheter, minnen och reflexioner över livet före och efter sjukdomsbeskedet. I boken ingår även texten "Döda mammor är knepiga saker", om att som ung flicka mista sin mamma i cancer.

MediaNr: P28549

Kråkguld : röster från Naturmorgon

av Lasse Willén

4 vol. (296 s. tryckt punktskrift)

En bok om radioprogrammet Naturmorgon. Titeln syftar på det återkommande inslaget Kråkvinklar där programledaren med filosofiskt anslag reflekterar över världen. Förutom berättelsen om radioprogrammet Naturmorgons historia sedan starten 1990, får läsaren sig också ett urval av dessa kråkvinklar till livs.

MediaNr: P28376

Autismspektrum : handbok för föräldrar och professionella

av Lorna Wing

7 vol. (577 s. tryckt punktskrift)

Autism är ett svårt handikapp, som yttrar sig i oförmåga att förstå och umgås med andra människor. Författaren till denna bok, läkare och framstående autismforskare, är själv förälder till ett barn med autism. Hon redogör här för olika typer av autistiska störningar, samt diskuterar ingående hur anhöriga och vårdpersonal bör bemöta barn, ungdomar och vuxna med autistiska störningar.

MediaNr: P28391

Mat & minnen

av Tore Wretman

9 vol. (862 s. tryckt punktskrift)

T.W., hovtraktör och ledamot av Gastronomiska Akademin, återger minnen ur ett liv i gastronomins tjänst; från starten som hunsad kökspojke vid glödhet järnspis 1932 till chef för Operakällaren. Läsaren möter tidsbilder och människor från svenska och franska kök och matsalar, dessutom tillhandahålls 120 recept. För matintresserade och intresserade av svensk restauranghistoria.

MediaNr: P28054

1947

av Elisabeth Åsbrink

6 vol. (514 s. tryckt punktskrift)

År 1947 är allt i rörelse. Allt kan bli annorlunda. Den 10 februari tecknas fredsfördraget i Paris, det andra världskriget är slut. Simone de Beauvoir skriver på den blivande feministbibeln "Det andra könet". En kommitté får fyra månader på sig för att lösa Palestinaproblemet. FN:s mänskliga rättigheter ska formuleras. Av dessa, och många fler, till synes disparata händelser skriver författaren fram en berättelse om en värld som börjar ta form.

MediaNr: P28167

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Då Sören blev kung

av Leif Esper Andersen

49 s. tryckt punktskrift

Modern saga om pojken som fick prinsessan att skratta. Uppbyggd på klassiskt manér med tretal och upprepningar.

MediaNr: P24368

Röd drottning

av Victoria Aveyard

11 vol. (1000 s. tryckt punktskrift)

I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället uppdelat efter blod. De Silverblodiga är supermänniskor, med häpnadsväckande förmågor, som regerar över de Röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare. Mare tillhör de Röda men när hon blir tjänare vid det kungliga Solpalatset förändras allt. Det visar sig att hon besitter magiska förmågor. Dystopi i samma stil som Hungerspelen.

MediaNr: P28414

Kikaren

av Yngve Berger

48 s. tryckt punktskrift

En lättläst-bok om en pojke som ramlar ner i en brunn men räddas. Han upplever en växande ångest och dödsskräck, när han väntar på räddningen.

MediaNr: P24323

Bitar ur böcker. 1

2 vol. (156 s. tryckt punktskrift)

Avsnitt ur kända, moderna barnböcker, bilderböcker och småbarnsberättelser blandade med poesi och verser. Texterna i den här delen är valda med särskild hänsyn till nybörjarläsarna och till barn med lässvårigheter av skilda slag.

MediaNr: P25396

Bitar ur böcker. 2

2 vol. (178 s. tryckt punktskrift)

Avsnitt ur kända barnböcker och avslutade berättelser varvade med dikter, visor och ramsor. Trevlig blandning av gammalt och nytt. Bland förf: Barbro Lindgren, Max Lundgren, Ole Kirkegaard, Lennart Hellsing. Texterna i den här delen är valda med hänsyn till barn som trots att de kan läsa har svårt att finna lagom enkla texter och kanske inte orkar med en "hel" bok. För lågstadiet.

MediaNr: P25459

Bitar ur böcker. 4

4 vol. (282 s. tryckt punktskrift)

Sagor och kapitel ur böcker blandas med poesi och ramsor. Berättelserna är hämtade ur både människors och djurens värld, ur sagor och fabler från nutid och gången tid. Texterna i den här delen är valda med hänsyn till barn som trots att de kan läsa har svårt att finna lagom enkla texter och kanske inte orkar med en "hel" bok.

MediaNr: P25460

Fira med fest

av Helena Bross

25 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Det här året fyller skolan 10 år och det ska firas med en fest för alla på skolan. På festen ska det vara maskerad och man får klä ut sig till vad man vill. Alla tycker att det ska bli spännande utom Maja. Hon vill inte klä ut sig utan trivs bäst med att bara vara Maja. När hon hjälper vaktmästaren att göra iordning gymnastiksalen för festen berättar vaktmästaren att han ska klä ut sig till vaktmästare. Det tycker Maja låter som en bra idé!.

MediaNr: P28087

Översvämningen

av Carol Carrick

32 s. tryckt punktskrift

Christopher och hans mamma åker till landet. De överraskas av en storm och Christopher tar sig på egen hand till handelsboden. Han råkar ut för en mängd svårigheter som han måste övervinna.

MediaNr: P24464

Vi är en

av Sarah Crossan

6 vol. (516 s. tryckt punktskrift)

Prisbelönad ungdomsroman om två sextonåriga systrar. Grace och Tippy sitter bokstavligt talat ihop, de är sammanvuxna vid höften. Trots att de sitter ihop är systrarna två olika individer, de är rädda för olika saker och har hemligheter för varandra. En dag börjar en av systrarna må dåligt och de måste fatta ett omöjligt beslut. En sorglig och poetisk bok om identitet och systerskap. Sarah Crossan är en irländsk författare och lärare i engelska.

MediaNr: P28344

Den första julen : [ett julspel] : berättelsen bygger på texter i Matteus' och Lukas' evangelier

av Thomas Anthony De Paola

7 s. tryckt punktskrift

Om Jesu födelse i form av ett julspel. Kan användas som en enkel sammanfattning av julevangeliet.

MediaNr: P24631

Katakombens hemlighet

av Tom Egeland

4 vol. (376 s. tryckt punktskrift)

Fjortonåriga Robert följer med sin mamma till Rom för att utforska en nyupptäckt katakomb. En kväll bestämmer han sig för att ta sig ner i katakomben för att utforska den på egen hand. Han är helt ensam i mörkret - tror han. Munkarna i ordern Domini Canes har letat efter Den heliga stjärnan i flera hundra år. Äntligen känner de att de är något på spåren. Sökandet leder dem mot Robert. Ungdomsthriller.

MediaNr: P27836

Djuren checkar in

av Måns Gahrton

3 vol. (285 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 15 i serien Hotell Gyllene knorren som börjar med Den mystiske gästen. Hotellet står som vanligt tomt och för att tjäna lite extra pengar måste mamma Ritva jobba på Finlandsbåten några veckor. Roger, Ingo och Isadora hoppas att det ska gå bra utan familjens överhuvud på plats. Men när ett gäng fyrfota gäster checkar in samtidigt som Ritva ovetandes bjuder in Allergiförbundet att hålla konferens på hotellet hotar katastrof.

MediaNr: P28080

Sannare än sant

av Dan Gemeinhart

4 vol. (345 s. tryckt punktskrift)

Mark är en vanlig kille som gillar att fotografera och samla haiku-dikter i en bok. Han drömmer om att en dag bestiga ett alldeles speciellt berg. Men Mark har en svår sjukdom. En dag ger han sig av med sin hund, anteckningsbok, kamera och en plan för hur han ska uppfylla sin dröm - om det så är det sista han gör.

MediaNr: P28051

Jennas första

av Pernilla Gesén

3 vol. (283 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Dagbok för utvalda. Tolvåriga Jenna skriver dagbok, men bara för utvalda, det vill säga sådana som glömt bort hur man leker men inte alls känner sig som en fjortis. En del av dagboken handlar om hennes familj: mamma egoist, pappa snäll och lillebror finast i världen. Allt börjar med att mamma reser långt bort och Jenna blir kvar med en ledsen pappa och en lillebror som behöver kärlek. Men Jenna tänker verkligen inte deppa ihop.

MediaNr: P28104

Barnpassning

av Camilla Gripe

11 s. tryckt punktskrift

Här skall man träna ng-ljud. Morbror Ingvar skall vara barnvakt och då går det dråpligt till. Han skall stoppa dem i säng, men det tar tid innan de hamnar där.

MediaNr: P24571

Lika barn leka bäst

av Camilla Gripe

14 s. tryckt punktskrift

Niklas tvingas leka med en tjej som kommer på besök med sina föräldrar. Det går inte så bra i början, men efter en stund kommer de på en rolig lek. Texten går bra att dramatisera.

MediaNr: P24573

En kompis till Leo

av Lin Hallberg

14 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 2 i serien Den magiska djuraffären som börjar med Noras hemlighet. Leo kan inte sitta still i skolan fastän fröken säger åt honom. Hela klassen tycker att Leo är jobbig och ingen vill vara med honom. På väg hem från skolan träffar han Nora som berättar om hemligheten hon har i fickan och om tanten i den magiska djuraffären. Kanske kan hon hitta ett djur som passar just Leo?.

MediaNr: P28081

När Trevald krympte

av Florence Parry Heide

21 s. tryckt punktskrift

En liten pojke blir mindre och mindre, men hans föräldrar reagerar inte märkbart. Han kommer själv på lösningen av sitt problem, men upptäcker plötsligt att han nu börjar bli grön.

MediaNr: P24653

En tyranns död

av Bo R. Holmberg

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Hittebarnet som börjar med Ficktjuvens vän. Örn blir tillfångatagen men lyckas rymma. Han ger sig av till staden vid havet där han hittar arbete som brödutkörare. Han överfalls och flyr tillbaka till staden vid älven tillsammans med Marta som åter dyker upp. Vendor är fången hos motståndsmännen och det blir en dramatisk slutstrid.

MediaNr: P28033

Resan till Hergla

av Tomas Lagerström

56 s. tryckt punktskrift

En svensk familj reser till Tunisien på semester. Ett av barnen berättar om det nya och "annorlunda", som möter dem där. Lättläst.

MediaNr: P24819

Himmel och pannkaka

av Mona Larsson

17 s. tryckt punktskrift

Här tränas dubbeltecknad konsonant (inkl. ck). Kalle blir sjuk på sommarlovet och får en bunt vykort från skolkamraterna. De kommer från olika ställen, där kamraterna firar lovet.

MediaNr: P24830

Han är min bror

av Joe Lasker

39 s. tryckt punktskrift

Janne har en lättare utvecklingsstörning och är litet "annorlunda". Hans bror har bekymmer fördenskull, men en självklar samhörighetskänsla präglar hela familjen.

MediaNr: P24831

Det vita huset

av Petter Lidbeck

2 vol. (136 s. tryckt punktskrift)

Det är sommarlov och Yussef har inget att göra. Anna och Hellman lurar honom att gå hem till Anna och hämta hennes plånbok. Men det är inte hennes hus och Yussef blir anklagad för att ha gjort inbrott. När Hellman sedan försvinner, går Yussef tillbaka till huset. Strax inser han att hans liv är i fara.

MediaNr: P28165

Det hemliga brevet

av Magnus Ljunggren

26 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 12, fristående i serien Riddarskolan som börjar med Det magiska svärdet. En ryttare kommer till borgen. Hon har ett hemligt brev till kungen och det är bråttom. Alla riddarna tycker att den mystiska gästen är jättehäftig. De försöker imponera på henne genom att visa sig stora och starka. Fiona, Egon och Urban tycker att de är löjliga. Men när till och med deras lärare Rodrick blir förälskad, bestämmer de sig för att hjälpa till.

MediaNr: P28116

Gräshoppa

av Arnold Lobel

62 s. tryckt punktskrift

En förmänskligad gräshoppa vill se sig om i världen. På sin vandring råkar han ut för en rad äventyr.

MediaNr: P24883

Kodnamn Sherlock

av Lars Bill Lundholm

2 vol. (188 s. tryckt punktskrift)

Theo startar Barnens detektivbyrå för att hjälpa andra barn med problem. Snart har klubben utökats med några färgstarka kamrater och hans lillasyster. De får ett riktigt svårt uppdrag i ett hjälpa en utvisningshotad flyktingpojke från Syrien och hans familj. Därför måste de krångla sig undan föräldrar och polis. Samtidigt plågas de av moppegänget Blackfoots. Verklighetsnära, spännande deckare.

MediaNr: P28430

Rassel prassel puss : [poesi för nybörjare]

av Hanna Lundström

16 s. tryckt punktskrift

En poesibok för de minsta, men som även vuxna kan ha glädje av. Dikterna rör sig kring vardagliga saker som dammsugare, diskmaskiner och golvmoppar men Hanna Lundström fyller dem med magi. Flera av dikterna är på rim, men har olika form. "Söker sömn och anar värme / känner att det snart är natt / känner täcker nudda hakan / finner drömmen, nattens skatt".

MediaNr: P28233

Skurkar och skatter

av Katarina Mazetti

3 vol. (236 s. tryckt punktskrift)

Del 7 i serien om kusinerna Karlsson. Det är sommarlov och kusinerna ska vara några veckor hos faster Frida på Doppingön. Det startar med sol, bad och segling, men snart börjar det hända mystiska saker. Humlan hittar en riktig skattkarta med kryss på. Kan det vara nedgrävda skatter vid kryssen? Och vad är det för en gammal risig fiskebåt som dyker upp runt ön hela tiden?.

MediaNr: P28049

Att vara eller inte vara : dikter om dig

av Mårten Melin

50 s. tryckt punktskrift

Boken innehåller dikter om skolan, föräldrar, sorg och glädje och ensamhet och framförallt om vänskap. Dikter att ta fram när man är kär i den där ouppnåeliga i skolan, när det är konstig stämning vid frukostbordet eller när man behöver ha ord på hur riktig vänskap ska kännas. Det handlar om att vara människa.

MediaNr: P28249

Det är jag som är Mickan!

av Malin Nilsson

2 vol. (133 s. tryckt punktskrift)

Mickan går i femte klass och är mobbad för att hon är annorlunda. Trots att Mickan har en pojkes kropp vill hon hellre vara tjej. När Mickans familj flyttar ser hon sin chans. Nu ska hon äntligen leva som tjej. Men kan hon dölja sin hemlighet tills hon själv vågar berätta, och ska hon lyckas bli bästis med klassens coolaste tjej? Om hur livet kan vara för en ung transsexuell person och de utmaningar som kan dyka upp i vardagen.

MediaNr: P28017

Vampyrer på Sergels torg

av Martin Olczak

113 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 1 i serien Jacks förbannelse, fristående fortsättning på serien Spådomen om Jack. Höstterminen har börjat och Jack har fått en kompis i klassen - Wanda. Det är härligt, men också lite besvärligt. Jack har så många hemligheter som han inte får avslöja. Som att han är trollkunnig och att hans föräldrar har som jobb att ta hand om älvor, sjöodjur och andra mystiska varelser. Extra jobbigt blir det när Jack tar med sig Wanda hem efter skolan.

MediaNr: P28094

Anna och den franska kyssen

av Stephanie Perkins

8 vol. (746 s. tryckt punktskrift)

16-åriga Anna trivs bra med sitt liv på highschool i amerikanska Atlanta. Så bestämmer Annas pappa att hon ska studera sista året i Paris och lära sig franska. Anna kan inte ett ord av språket, men finner sig snart tillrätta. En god vän blir den snygge Etienne St Clair, som tyvärr redan är upptagen. Lättsamt och romantisk berättelse om Annas år i Paris och alla vändor kring en vänskapsrelation på väg att bli något mer.

MediaNr: P28454

Rent guld i påsen

av Bjarne B. Reuter

4 vol. (287 s. tryckt punktskrift)

Blir man oskyldigt misstänkt för stöld gäller det att hålla ihop. Bröderna Oscar, Anders och Bertram lyckas efter många roliga och spännande händelser ställa allt till rätta.

MediaNr: P25143

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

av Ransom Riggs

8 vol. (717 s. tryckt punktskrift)

Barn som svävar, har getingar som växer i sig eller till och med är osynliga, finns de? Enligt Jacobs farfar gör de det. Farfars berättelser handlar även om farliga monster som hotar barnen. Jacob tror att berättelserna är fantasier men när farfadern dör en mystisk död inser han att de kanske är sanna. Han bestämmer sig för att undersöka saken och hamnar i ett magiskt äventyr där dåtid och nutid vävs ihop.

MediaNr: P28403

Flamingo

av Mårten Sandén

4 vol. (321 s. tryckt punktskrift)

Den sjuttonde Petrinideckaren. Peter, Petra och Lucy förlänger sitt höstlov med en vecka och åker till Los Angeles. Moster Debbies värdefulla tv-manus försvinner oförklarligt och spåren pekar mot den mystiska Flamingo. Deckarklubben Hemliga ögat kämpar med ett av sina svåraste fall någonsin bland filmstjärnor och skurkar.

MediaNr: P28062

Oj! Vilken natt!

av Esther Skriver

60 s. tryckt punktskrift

Marianne får ligga över natten hemma hos Elisabet. De tror att det skall komma en mystisk man till trädgården och håller vakt på natten.

MediaNr: P25307

De förhäxade barnen

av Johanna Strömqvist

3 vol. (297 s. tryckt punktskrift)

Saga bor i en skog där det är evig vinter. En skog full av troll och monster. En dag blir Sagas trollkunniga mamma sjuk. Då börjar isen smälta och de farliga infrusna monstren är snart fria. Då ger sig Saga ut på en resa för att hitta Ärla. Hon är den enda som kan bota mamma. Men Ärla är ond - hon förtrollar barn. Sagas resa blir ett farligt äventyr.

MediaNr: P28336

Girl online

av Zoe Sugg

8 vol. (687 s. tryckt punktskrift)

16-åriga Penny bor i Brighton och har en videoblogg där hon berättar om kompisar, kärlek och sina panikångestattacker. När en pinsam film om Penny råkar spridas på nätet följer hon med sina föräldrar till New York. Där träffar hon Noah och det blir väldigt romantiskt. När Penny sedan återvänder till England uppstår problem i deras relation med öppna konflikter i sociala medier. Boken är skriven av vlogg-ikonen Zoella.

MediaNr: P28378

(M)ornitologen

av Johanna Thydell

4 vol. (351 s. tryckt punktskrift)

Sextonåriga Moa trivs med tillvaron. Hon bor med sin pappa, pappans fru Susanne och sin älskade lillebror Lucas. Dessutom har hon bästa vännen Otto. Att Moas mamma försvann när hon var två år gammal är inget som bekymrar henne. Men så berättar pappa att Hedvig hört av sig och vill träffa sin dotter. Moa kan tänka sig att träffa henne en gång men Hedvig ska inte tro att det blir fler gånger.

MediaNr: P28187

De levande

av Mats Wahl

9 vol. (859 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien Blodregn som börjar med Ryttarna. Jagad av yrkesmördaren Syria kämpar Elin för att få plats i riksdagen. Elins framgångssaga som politiker får sina törnar och De Nationella vinner mark. Karin, justitieminister samt Elins moster och beskyddare försvinner allt längre in i alkoholmissbruk. Roboten Turin frigör sig från sin programmering och agerar alltmer självständigt. Frågan är vad som till slut skiljer robotarna från de levande.

MediaNr: P28283

Klaras hemlighet

av Christina Wahldén

2 vol. (172 s. tryckt punktskrift)

Tioåriga Klara blir fosterhemsplacerad, eftersom hennes pappa är i fängelse, och hennes mamma är inlagd på sjukhus. Det skrämmande, att pappa är mördare och att mamma är psykiskt sjuk, berättas utan moraliska pekpinnar eller sentimentala toner. Tvärtom är det skildrat på ett sätt som förmedlar människors lika värde, trots olyckliga omständigheter. Allt berättas utifrån Klaras tankar, känslor och upplevelser.

MediaNr: P28058

Munkens löfte

av Martin Widmark

3 vol. (232 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 8 i serien Halvdan Viking som börjar med Hövdingens bägare. Halvdan, Meia och deras vän Björn Smed är på väg att skeppas till England för att bli trälar. Det hela börjar med att en dispyt urartar under höstmarknaden. Ombord finns också den mystiske Do, krigarmunken från Mittens rike, som kan fälla en viking utan att ens använda vapen. Kanske kan Halvdan och hans vänner med lite list, några hårstrån och en stor portion tålamod återfå sin frihet.

MediaNr: P28056

Gäddjakten

av Finn Zetterholm

17 s. tryckt punktskrift

Här övar man j-ljudet. Fem små berättelser om olika vardagshändelser som till exempel sju sätt att fånga en geting, tio sätt att fånga en gädda, vad är du rädd för, med mera.

MediaNr: P25358

Tiger-trollaren

av Finn Zetterholm

33 s. tryckt punktskrift

8 små berättelser och 2 dikter, där barn mycket lätt känner igen sig och kan förstå både sig själva och sina föräldrar.

MediaNr: P25362

Facklitteratur

Läsebok på enkel svenska : [1]

av Eva Cerú

97 s. tryckt punktskrift

Innehållet är hämtat ur högstadieelevers verklighet, skolan, fritid och tankar och funderingar.

MediaNr: P25537

Nordiska gudar

av Johan Egerkrans

3 vol. (229 s. tryckt punktskrift)

En samling sagor som utgår från den nordiska mytologin och de gamla Eddaberättelserna. Här kan vi läsa om allt från skapelseberättelsen där jätten Ymer styckas av Oden och hans bröder till Mimers brunn, Iduns äpple, Midgårdsormen och, till sist, Gudarnas fall och Ragnarök. Johan Egerkrans är illustratör och har tidigare givit ut boken Nordiska väsen.

MediaNr: P28485

Gamla vapen : [vapnens och krigskonstens historia]

av Will Fowler

2 vol. (165 s. tryckt punktskrift)

Bruket av vapen är förmodligen lika gammal som mänskligheten själv. Här ges en presentation av vapnens och krigskonstens historia. Bland vapnen finns klubbor, yxor, slungor, pilbågar, armborst, dolkar, svärd, sablar, spjut, värjor, stavar, pikar, hillebarder och äldre skjutvapen. Här beskrivs också hjälmar, hästen i krig, belägring, till attack, bombardemang, krig till sjöss och mycket mer.

MediaNr: P28118

Världens första sportstjärnor

av Bengt Fredrikson

75 s. tryckt punktskrift

Boken berättar om tio män och kvinnor inom olika sporter som varit med om att utveckla sin gren genom att uppfinna nya tekniker och knep. De första sportstjärnorna fick alla kämpa på olika sätt. Vissa mötte en publik som hatade att de var svarta. Kvinnorna fick ha på sig obekväma kläder som var nästan omöjliga att springa i. Förr var fotbollen av läder och tung som bly. Varje historia avslutas med fakta om sporten förr och nu.

MediaNr: P28418

Yasin, palestinier

av Anders Hasselbohm

69 s. tryckt punktskrift

Om en 9-årig palestinsk flykting, hans familj och deras vardag. En kort historisk återblick ingår.

MediaNr: P24620

"När jag var barn" : 1900-talshistoria

av Mona Larsson

2 vol. (99 s. tryckt punktskrift)

Två män och två kvinnor berättar om sin barndom och ungdom. De kommer ur olika miljöer och är födda vid skilda tidpunkter (1908, 1912, 1930, 1937).

MediaNr: P24829

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Frost

19 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

När kungariket Arendal drabbas av evig vinter beger sig prinsessan Anna ut på en farlig färd för att hitta sin syster, snödrottningen Elsa. Kommer Anna och hennes nya vänner, Kristoffer och Olof, att lyckas bryta Elsas iskalla magi och rädda kungariket? Baserad på Disneys film Frost.

MediaNr: P28022

Åka buss

av Henrik Wallnäs

26 bl. tryckt punktskrift

Ett barn och en mamma sitter på en buss som skumpar fram genom ett krigshärjat landskap. Pappa och farmor har de fått lämna bakom sig. Målet för resan är än så länge okänt, kanske går den till ett nytt land och ett nytt hem? Och kanske kommer pappa dit sen? Boken är skriven med en avskalad och poetisk stil, och huvudpersonerna är gestaltade som katter.

MediaNr: P28048

Mera fart Mamma Mu!

av Jujja Wieslander

25 s. tryckt punktskrift

Mamma Mu går fram och tillbaka i vattnet och drar en leksaksbåt efter sig i ett snöre. Hon vill att Kråkan ska vara med och leka med båtarna som Lina och lillebror har gjort, men det vill inte Kråkan. Han flyger hem för att uppfinna ett sätt att få lite bättre fart. Han vill ha en racerbåt om han ska vara på sjön, inte barkbåtar eller segelbåtar. Men av att flyga fortare än sig själv kan man bli snurrig i huvudet - det får Kråkan snart lära sig.

MediaNr: P27998