Nya punktskriftsböcker oktober 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 90 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Björnstad

av Fredrik Backman

11 vol. (1041 s. tryckt punktskrift)

Första delen i serien om Björnstad. Här möter vi Peter som återvänder hem efter en tid som hockeyproffs, och Mira som ger upp sin karriär för att bosätta sig i skogen. Det är en berättelse om idrottens och lagets enorma betydelse för en familj och ett samhälle i uppförsbacke. Och vad människor är beredda att göra för att nå framgång. Björnstad är en betydligt mörkare berättelse än Backmans tidigare romaner, bland dem En man som heter Ove.

MediaNr: P28574

Alltid vid din sida

av Barbara Taylor Bradford

8 vol. (734 s. tryckt punktskrift)

Vid 23 års ålder blir Stevie änka, ensam med tre små söner. Hon börjar arbeta i familjeföretaget, juvelerarfirman Jardines. Svärfadern misstror henne, men snart är hon oumbärlig för honom, hon startar bl.a. en lönsam filial i New York. Hennes tillvaro känns trygg, men en dag får hon ett förebud om en kommande fara. Handlingen utspelas på engelska lantgods och i burgna storstadsmiljöer i New York och London i denna kärleksroman.

MediaNr: P28405

Lila luft

av Paul Celan

3 vol. (214 s. tryckt punktskrift)

PC tillhör de stora tyskspråkiga poeterna. Översättarna har lyckats förmedla knappheten i texterna, nyskapelser och rikedomen på allusioner. PC 1920-70.

MediaNr: P28491

Äggskalet

av Walentin Chorell

3 vol. (290 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie. Berättelsen utspelas i Helsingfors på 1970-talet. Jupp 21, från arbetarmiljö och Seija, 17 år, från medelklassen träffas på diskotek och blir blixtförälskade. De bryter med sina familjer och flyttar ihop. Deras kärlek är deras styrka, ty tillvaron är inte helt problemfri. När boken slutar är Jupp arbetslös och Seija med barn.

MediaNr: P24539

Hennes nya namn : bok 2: ungdomsår

av Elena Ferrante

14 vol. (1274 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i Neapelkvartetten som börjar med Min fantastiska väninna. Lila och Elena är nu i tjugoårsåldern. Äktenskapet verkar ha stängt in Lila. Under tiden fortsätter Elena sitt utforskande av sig själv. Hon håller på att ta sin examen vid Pisas förnäma Scuola Normale Superiore och hyser dessutom författardrömmar. När hon i smyg anförtros Lilas anteckningsböcker och läser dem, drabbas hon av såväl avundsjuka som svartsjuka.

MediaNr: P28573

Fly till vatten och morgon

av Thorsten Jonsson

4 vol. (342 s. tryckt punktskrift)

Noveller som utgår från kriminalfall som alla bygger på autentiska händelser. Här finns hembrännaren som barrikaderar sig när fjärdingsman kommer, biltjuven som kör omkring i en drömvärld, fadermörderskan som finner frid i Jesus m.fl. Miljö: Västerbotten och Stockholm. Förf:s kärva, korthuggna stil ger utrymme för komplexa porträtt och psykologisk klarsyn. Klassisk svensk novellsamling från 1941. T.J., 1910-1950.

MediaNr: P24785

En mörderska bland oss

av Hannah Kent

9 vol. (792 s. tryckt punktskrift)

En roman med verklighetsbakgrund. Året är 1829 och pigan Agnes Magnúsdóttir är dödsdömd för sin medverkan i ett brutalt dubbelmord. Eftersom alla fängelser är överfulla, får hon tillbringa tiden före avrättningen på den ensligt belägna gården Kornsa på norra Island. Familjen undviker till en början all kontakt med pigan. Efterhand öppnar sig den bittra, ordknappa Agnes för sin själasörjare, en ung oerfaren präst.

MediaNr: P28544

Om hösten

av Karl Ove Knausgård

4 vol. (340 s. tryckt punktskrift)

Den första av fyra årstidsböcker, med dedikationen Brev till en ofödd dotter. Ett barn väntar på att födas. En far slår sig ner för att skriva till det om vad som väntar. Han beskriver i korta nedslag tillvaron så som den ter sig för honom - livets små mirakel och stora vardagligheter, vilka tillsammans bildar ett slags personlig och slumpmässig encyklopedi. Han skriver om solen och om grävlingen, om sängen och om ensamheten.

MediaNr: P28550

Doppler : roman

av Erlend Loe

4 vol. (308 s. tryckt punktskrift)

Andreas Doppler har fått nog av all duktighet, trivsamhet och konsumtionshysteri. Han lämnar sitt välordnade familjeliv med ekonomjobb, villa och lördagsshopping. I skogarna utanför Oslo inrättar han sin nya tillvaro som jägare och samlare. Enda sällskapet är en tillgiven älgkalv som han delar tält med. Men friden störs av olika figurer som gör intrång i hans liv. Absurd historia med starka samhällskritiska inslag.

MediaNr: P28541

Slutet på världen som vi känner den

av Erlend Loe

5 vol. (479 s. tryckt punktskrift)

Doppler som figurerar i flera av författarens tidigare böcker återkommer här. Efter år i de djupa skogarna inser Doppler att han har en familj. Han lämnar älgen Bongo hos en kennel för hjortdjur och vandrar in mot Oslo. Väl framme ser familjens hus annorlunda ut. På brevlådan är hans namn överstruket och ersatt av ett annat: Egil Hegel. Doppler tror att botten är nådd men i själva verket har eländet bara börjat.

MediaNr: P28339

Sommarleken

av Ellen Mattson

6 vol. (493 s. tryckt punktskrift)

Sandra dras till det vackra gamla huset vid havet. Där finns en farmor och tre syskon som bor hos henne varje sommar. Som enda barn och boende i samhället intill söker hon sig allt oftare till huset och människorna där. Hon vill höra till och vara med på deras kalas, utflykter och segelturer. Men när syskonen är kvar fast höstterminen har börjat, står det klart att något är allvarligt fel i deras familj.

MediaNr: P28588

Toner i natten

av Jojo Moyes

11 vol. (1007 s. tryckt punktskrift)

Den firade violinisten Isabel Delancy har alltid tagit sitt privilegierade liv mitt i London för givet. Men när hennes man dör och lämnar efter sig ett berg av skulder, tvingas Isabel och hennes två barn att lämna sitt hem. Mitt i all tragik ärver hon en herrgård på landet. Grannen Matt erbjuder sig att ta hand om renoveringen. Men Matt liksom hans fru Laura har en hemlig agenda. Även fastighetsmogulen Nicholas Trent har ögon på herrgården.

MediaNr: P28597

Svart flicka, vit snö

av Patricia Moyes

6 vol. (521 s. tryckt punktskrift)

Kriminalintendent Henry Tibbet med hustru får plötsligt oväntat besök av en gammal vän, en äldre dam, bosatt i Tampica, Västindien, som blivit en länk i den internationella kokainsmugglingen. T. föresätter sig att avslöja den maffiakorrumperade regeringen där. Kommen till det tropiska paradiset upptäcker han att de alla 3 svävar i livsfara.

MediaNr: P28558

Granatäpplet och andra berättelser

av Runa Olofsson

47 s. tryckt punktskrift

Tre korta berättelser om en jugoslavisk invandrarfamilj. En tilldrar sig i Sverige, de andra två beskriver familjens semester i hemlandet. Lättläst.

MediaNr: P25558

Kan man dö två gånger? : en roman om ett brott

av Leif G. W. Persson

12 vol. (1154 s. tryckt punktskrift)

Den tioårige sjöscouten Edvin sätts i land på en ö i Mälaren för att plocka svamp. Svampplockningen blir det inte mycket med, eftersom han hittar en halvt begravd dödskalle. Trots att Edvin bara är tio år har han genast situationen klar för sig. Han lägger kraniet i en plastpåse, rymmer från scoutlägret och åker raka vägen hem till sin granne, kriminalkommissarie Evert Bäckström. Leif G.W. Persson, 1945-, kriminolog och författare.

MediaNr: P28592

Förlorat land

av Waltraut Pettersson

4 vol. (321 s. tryckt punktskrift)

Irene och hennes lillasyster lyckas komma med ett tåg till Tyskland och beger sig till Hamburg för att söka upp sin faster Elsa. Verkligheten är hård i det sönderbombade landet och systrarna är inte speciellt välkomna hos sina släktingar.

MediaNr: P25118

Spådomen : en flickas memoarer

av Agneta Pleijel

6 vol. (487 s. tryckt punktskrift)

I minnesbilder skriver Agneta Pleijel fram en ung flicka som en gång var hon, från födelsen 1940 och tjugo år framåt. Ledmotivet är en spådom som flickans älskade faster fått. Barndomen präglades av geografiska förflyttningar och händelserna utspelas i Stockholms förorter, USA och Lund. Föräldrarnas äktenskap förvandlas alltmer till en krigszon. Detta är en berättelse om sökandet efter sanning, moral och en plats i världen.

MediaNr: P28552

En ung Litzow

av Folke Rudelius

6 vol. (538 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien inledd med Cecilia Bures friare. Historisk släktroman från 1800-talets mitt. En ny generation ur släkten Litzow håller på att växa upp. Romantisk skildring i militär och aristokratisk miljö.

MediaNr: P25174

Familjen på Kloster

av Folke Rudelius

5 vol. (498 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien inledd med Cecilia Bures friare. I den historiska krönikan kring släkten Litzow har händelseförloppet kommit fram till 1860-talet.

MediaNr: P25175

Vid foten av Montmartre

av Britta Röstlund

9 vol. (834 s. tryckt punktskrift)

Specerihandlaren Mancebos affär ligger på en boulevard nära Montmartre. Dagarna tillbringar han utanför butiken, spanandes på folklivet. En dag förändras allt då en kvinna kommer förbi och ger honom ett uppdrag. Samtidigt på ett café i närheten sitter en journalist. En man frågar om hon väntar på monsieur Bellivier, och till sin egen förvåning svarar hon ja. Det blir början på ett annorlunda äventyr. B.R., journalist och författare bosatt i Paris.

MediaNr: P28572

Kärleken är dödens motsats

av Roberto Saviano

60 s. tryckt punktskrift

Kort berättelse om Maria, en sjuttonårig flicka som nyligen mist sin pojkvän i ett fredsuppdrag i Afghanistan. En mina sprängde honom i bitar. Maria sörjer och kämpar för att komma till rätta med sitt liv efter den stora förlusten. Genom bokens berättare vidgas perspektivet och man får veta att det är vanligt att fattiga pojkar i Syditalien ser värvning till olika krigshärdar i världen som enda vägen till ett drägligt liv.

MediaNr: P28537

Konsten att höra hjärtslag

av Jan-Philipp Sendker

7 vol. (639 s. tryckt punktskrift)

Den framgångsrike New York-advokaten Tin Win försvinner spårlöst några dagar efter att hans dotter Julia har tagit sin universitetsexamen. Några år senare hittar hon ett gammalt brev, adresserat till en kvinna i Burma, faderns gamla hemland. Julia söker upp kvinnan i hopp om att hitta fadern. Under resans gång får hon veta mer om faderns okända historia och om den ungdomskärlek han aldrig avslöjade för sin amerikanska familj.

MediaNr: P28563

Sprängstoff : detektivroman av

av Leif Silbersky

9 vol. (851 s. tryckt punktskrift)

Den pensionerade advokaten Rosenbaum, som fått hjälp av sin unga släkting Rhea Moser, bekymrar sig mest för dennas juridiska och filosofiska fostran. Rhea får ett komplicerat fall där hon ska försvara en man, som varit behjälplig vid sin brors självmord, och ett annat om styckmord på en prostituerad. Rättegångsscenerna är noggrant beskrivna och ämnet dödshjälp omsorgsfullt penetrerat.

MediaNr: P28616

Kidnappad

av Ellen Steiber

3 vol. (191 s. tryckt punktskrift)

Amy Jacobs, en flicka i tonåren, kidnappas av en psykiskt förvirrad man. Samtidigt, på en helt annan plats, får Lucy Householder sina kläder nerblodade av kidnapparens kläder. Hon har själv varit kidnappad tidigare och upplever nu allt det som händer Amy. FBI-agenterna Mulder och Scully får uppdraget att ta reda på om det finns något övernaturligt samband mellan de båda flickorna.

MediaNr: P28545

En Dufva i Stockholm

av Olov Svedelid

7 vol. (629 s. tryckt punktskrift)

Catarina Dufva kommer som många andra på 1690-talet till Stockholm för att tjäna piga i en förmögen familj. Men hon råkar illa ut och tror sig vara utom räddning, då kärleken i form av en bagare kommer in i hennes liv. Miljön är levande och trovärdigt skildrad.

MediaNr: P28579

Gengångarna : en Roland Hassel-thriller

av Olov Svedelid

8 vol. (706 s. tryckt punktskrift)

Polismannen Roland Hassel i Stockholm får besök av en skrämd man som talar om svarta mässor och återuppväckande av de döda. Under en mordutredning kommer det fram att det rör sig om en annan sorts gengångare: i den stockholmska småborgerligheten visar nynazistiska organisationer, med målsättning att skapa kaos, prov på ohyggliga grymheter. Polisroman.

MediaNr: P28599

Vi : roman

av Kim Thúy

3 vol. (263 s. tryckt punktskrift)

En poetisk roman om sökande efter identitet i exil. Kim Thuy fortsätter på det spår hon tog upp i debutromanen Ru och återvänder till flykten från Vietnam i denna bok om den unga flickan, lillan i familjen, som skyddas som en dyrbar flaska parfym av sina tre äldre bröder. Barndomens Vietnam ställs i kontrast mot exilens Kanada med hjälp av sinnesintryck; dofter, ljud och smaker. K.T., 1968-, kanadensisk författare.

MediaNr: P28406

Biskopen och andra noveller

av Anton Tjechov

5 vol. (394 s. tryckt punktskrift)

I samlingen ingår tre av Tjechovs mest berömda berättelser, Ravinen, Bönderna och Modersmålsläraren. Tillsammans med två andra noveller, Krusbär och Biskopen, ger de ett tvärsnitt av det gamla heliga Ryssland. Mest fängslar de starkt realistiska iaktagelserna av den ryske bondens brutala värld.

MediaNr: P25262

Duellen : en roman från Washingtons tid

av Gore Vidal

17 vol. (1625 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman. Huvudpers., vicepresidenten i USA Aaron Burr, följer vi dels under 1830-talet, dels under frihetskriget. Innehåller kvick och elegant kritik av det politiska fiffel som rådde under denna, ofta idealiserade, period i USA:s historia.

MediaNr: P25384

Drottningen av Tiveden och Henrik Engelskman : roman

av Christina Wahldén

5 vol. (416 s. tryckt punktskrift)

En vinternatt ligger Constantia på sin dödsbädd och ser i sina förvirrade drömmar sitt långa liv passera förbi. I ena stunden är hon hovdam på Nyköpingshus och bevittnar det storslagna bröllopet mellan hertig Karl och Kristina av Holstein-Gottorp. Hon minns sin far Erik XIV, som avsattes och förgiftades av sina bröder. Men allra starkast minns hon sin älskade Henrik Frankelin, hertig Karls engelska sändebud.

MediaNr: P28536

Men icke hade kärlek : berättelser

av Anna Wahlgren

6 vol. (512 s. tryckt punktskrift)

Noveller om förhållandet mellan man och kvinna. Samtliga berättelser vill visa hur svårt det är att leva tillsammans, hur förälskelse blir slentrian. Situationerna skildras träffsäkert.

MediaNr: P25345

Facklitteratur

Glöm inte att andas! : om Emma Petterssons kamp tillbaka till livet

av Agneta Almqvist

3 vol. (245 s. tryckt punktskrift)

Emma är en ung kvinna som är tillsammans med en man som av andra uppfattas som oberäknelig. En dag förs hon bort till en enslig plats av pojkvännen och misshandlas grovt. Hon svävar länge mellan liv och död. Hon överlever, men vilket liv väntar henne? I boken berättar olika personer om Emma. Hennes kamp tycks omänsklig att klara av men hon hittar i allt det svåra motivationen att gå vidare och stöttas av omgivningen, inte minst sin familj.

MediaNr: P28546

Skattskepp

av Jacques Yves Cousteau

7 vol. (656 s. tryckt punktskrift)

Ett skepp fullastat med med dyrbarheter förliste ca. 1630 nära Tahiti i Västindien. Många bärgningsförsök har gjorts. Författarna till denna skildring i dagboksform gav upp efter 2 månader av hårt slit, dock inte lottlösa.

MediaNr: P24629

En annan historia : sju folkliga historiker från Nils Månsson Mandelgren till Vilhelm Moberg

4 vol. (286 s. tryckt punktskrift)

Svenska folkets historia är dess konungars, menade Geijer. Det finns även en annan skola bland svenska historieskrivare: en radikal och folklig tradition som föredragit att skildra böndernas, arbetarnas och hantverkarnas liv och arbete, medan de etablerade historikerna skrivit om de kungliga familjerna, officerarna och ämbetsmännen.

MediaNr: P25465

Den sista flykten från Djävulsön

av Arne Falk-Rønne

7 vol. (580 s. tryckt punktskrift)

Spännande dokumentärskildring av en flykt från Djävulsön, den fruktade straffkolonin utanför Franska Guayanas kust (den plats där Dreyfus en gång satt fängslad). I ett djungelområde i Peru träffade förf. 1964 en fd fånge från Djävulsön, som kallar sig Don Juan och som berättade sin historia för honom - under förutsättning att den skulle publiceras först efter hans död.

MediaNr: P24482

Engelsk grammatik 289

av Nils Fischerström

8 vol. (736 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P24493

Galen i insekter : en berättelse om småkrypens magiska värld

av Dave Goulson

8 vol. (655 s. tryckt punktskrift)

En berättelse om småkrypens magiska värld. D.G., professor i biologi vid University of Sussex, förvandlade med stor passion en nergången gård på den franska landsbygden till ett insektsparadis. Han skriver bland annat om hur skalbaggar hittar sin partner, varför husflugor faktiskt är viktiga, vad fjärilens fläckar betyder och om trollsländors kärleksliv. Bland de små invånarna på vår planet döljer sig oändligt stora äventyr.

MediaNr: P28586

Kärlekens ACT : stärk din relation med Acceptance and commitment therapy

av Russ Harris

7 vol. (639 s. tryckt punktskrift)

Ett bra förhållande är inte lika med ett konfliktfritt förhållande. Boken tar avstamp i de orealistiska föreställningar många har och visar hur man genom det egna handlandet kan stärka sin relation och skapa ett långlivat förhållande. Med hjälp av bl.a. mindfulness kan man lära sig hantera jobbiga tankar och känslor. Lär även ut hur man hanterar sorg, avvisanden, ilska och frustration och hur man kan våga öppna sig och leva som man själv vill.

MediaNr: P28101

Du är mer än du anar : om konsten att bli vän med sin själ

av Tommy Hellsten

4 vol. (333 s. tryckt punktskrift)

En bok om konsten att bli vän med sin själ. Utan kontakt med själen blir livet tomt och utan mening menar Tommy Hellsten. Endast själen kan ge livskänsla och djup fullbordan. Genom att lära sig vara tålmodig och invänta själen öppnar man för att viktiga saker kan hända. Det kan gälla kärleken, självkänslan eller arbetet. Författaren är finlandssvensk terapeut, teolog och har gett ut flera böcker om andlighet och även romaner.

MediaNr: P28561

I det tysta : [en sann och ovanlig berättelse om syskonincest]

av Vicky Jaggers

7 vol. (614 s. tryckt punktskrift)

När Vicky var liten avgudade hon sin storebror David som också var moderns ögonsten. För henne var David ljuset i familjelyckan, det perfekta felfria barnet. Men Vickys barndom förbyttes snabbt till mardröm när hennes bror brutalt våldtog henne och fick henne i sitt våld. Hon var tolv, han var sjutton. Berättelse om syskonincest och om att vara skrämd till tystnad av sin egen bror. Idag lever Vicky i Storbritannien med man och barn.

MediaNr: P28637

Hunden som skäms : myt eller sanning?

av Per Jensen

6 vol. (522 s. tryckt punktskrift)

Hundar har en unik förmåga att förstå och kommunicera med människor, utvecklad under årtusenden av nära samliv. Under senare år har forskare börja intressera sig för hundarnas inre liv. När man studerat hundarna har man sett att deras tankar och känslor framför allt kretsar runt en sak: relationen till människor. P.J., professor i etologi, redogör för forskningens senaste rön kring hundarnas intelligens och känsloliv.

MediaNr: P28576

Att flyga

av Maria Küchen

6 vol. (488 s. tryckt punktskrift)

Drömmen om att flyga är kanske människans äldsta. M.K. författare och krönikör, har sedan barn varit fascinerad av flygning, både de tekniska landvinningarna som gör flyg möjligt och den existentiella betydelsen för människan att lämna sin jordbundna tillvaro. Hon tar med läsaren upp i luften, in i cockpit på Viggen och Airbus, dansar med vindar i flygskärm och faller fritt från tusentals meters höjd. Flygandet är en kraft, poetiskt och mystiskt.

MediaNr: P28575

Vad ska en flicka göra? : konsten att vara riktigt rädd

av Annika Lantz

7 vol. (569 s. tryckt punktskrift)

Radioprofilen Annika Lantz har skrivit en både humoristisk och allvarlig bok om konsten att inse att man inte längre är ung och lovande, om livet i största allmänhet och, efter att ha drabbats av sjukdom, om livet ställt på sin spets. Första halvan består av texter om barndomen, åldrandet, arbetslivet och klimatet. Andra halvan är en berättelse om behandlingen av den livmoderhalscancer som hon drabbades av. A.L. är programledare i radio och tv.

MediaNr: P28553

Efter 1945 : 63 utvecklingsländers efterkrigshistoria

av Einar D. Mellquist

14 vol. (1374 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P24969

New vegan : det nya veganska köket

av Jenny Mustard

3 vol. (206 s. tryckt punktskrift)

En kokbok med helt vegansk mat. Modebloggaren Jenny Mustard delar med sig av sina bästa recept på allt från sojamjölk till tofumousse med kanelpuffar. Boken inleds med en genomgång av några specialingredienser som kanske inte är så välkända för alla, till exempel näringsjäst och gochugaru. Därefter följer en receptdel. Många av recepten har en asiatisk prägel men här finns inspiration från alla världens hörn.

MediaNr: P28110

Skotten i Köpenhamn : ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser

av Niklas Orrenius

10 vol. (863 s. tryckt punktskrift)

Med utgångspunkt från konstnären Lars Vilks liv och verksamhet skildrar journalisten Niklas Orrenius en samtid där tonläget blir allt mer uppskruvat och våldet aldrig kan tänkas bort. Han utforskar gränserna för västerländsk yttrandefrihet och demokrati liksom drivkrafterna bakom den islamistiska och högernationalistiska extremismen. Syftet är att försöka förstå varför den globala extremismen också sprider sig till Norden.

MediaNr: P28624

Fårbondens dagbok : ett liv på den engelska landsbygden

av James Rebanks

7 vol. (636 s. tryckt punktskrift)

Vi får följa fårbonden James Rebanks och hans liv på gården i nordvästra England. Han beskriver ett sätt att leva som sett likadant ut i hundratals år. Lammen föds på våren, på sommaren klipps ullen och på vintern handlar det mesta om att hålla djuren vid liv. Rebanks skriver om sina tankar kring gårdens historia och framtid, kärleken till djuren och fårbondens slitsamma vardag. Boken har vunnit stor framgång, både i England och internationellt.

MediaNr: P28583

Bära eller brista : kommunikation och relationer i arbetet med människor

av Odd Harald Røkenes

11 vol. (1078 s. tryckt punktskrift)

Introduktion till kommunikations- och relationsteori. Genom uppgifter och övningar konkretiseras teori och problemställningar. Även om hjärnan och vilken betydelse kroppsuppfattning, känslor och det undermedvetna har för tänkande och kommunikation människor emellan. Ny upplaga med presentation av aktuell forskning och resonemang om bland annat mentalisering och mindfulness.

MediaNr: P28387

Ensam seglare jorden runt : [den sanna berättelsen om Joshua Slocum och hans världsomsegling på slupen Spray, år 1895-1898]

av Joshua Slocum

7 vol. (569 s. tryckt punktskrift)

J.S., 1844-1909, var en erfaren skeppare och skicklig båtbyggare som i denna klassiker från 1900 skriver om sina äventyrliga strapatser på en segling jorden runt. I april 1985 avseglade han från Boston i 37-fotsslupen Spray. Efter att ha seglat jorden runt återkom han till Newport i juni 1898. Författarens lågmälda ton kontrasterar bjärt mot de ibland hårresande äventyren. Nyöversättning från 2013 med ett omfångsrikt förord av Björn Larsson.

MediaNr: P28606

Born to run

av Bruce Springsteen

15 vol. (1389 s. tryckt punktskrift)

B.S., 1949-, amerikansk musiker, slog igenom 1975 med albumet Born to Run och har sedan dess skördat framgång efter framgång. 2009 spelade han på Super Bowl och upplevelsen av det blev startskottet till en självbiografi. Här skildrar han delar av sitt liv - den katolska uppväxten i New Jersey, tiden som barbandskung i Asbury park och E Street Bands tillkomst. Han berättar också om ett magiskt ögonblick - Elvis Presleys debut på Ed Sullivan Show.

MediaNr: P28617

Vägar till svenskt skriftspråk för vuxna andraspråksinlärare

av Åsa Wedin

4 vol. (315 s. tryckt punktskrift)

Vad innebär det att som vuxen lära sig läsa och skriva på ett nytt språk, som kanske till och med använder ett annat skriftsystem? Hur skapar man förutsättningar för effektiv undervisning? Som lärare i svenska för invandrare och svenska som andraspråk möter man elever med vitt skilda förkunskaper och erfarenheter, något som ställer stora krav på lärarens egna kunskaper om språk och språkutveckling.

MediaNr: P28142

Popkonsten

av Simon Wilson

2 vol. (167 s. tryckt punktskrift)

Termen "popkonst" syftar på en stilutveckling inom västerländsk konst, som ägde rum ca 1956-66, tidigast i England, senare i USA. Personlig, lättillgänglig översikt. Kända namn: Claes Oldenburg, Rauschenberg, Warhol.

MediaNr: P25415

Hej och välkommen - borde grannarna säga

av Tore Wizelius

93 s. tryckt punktskrift

En turkisk familj från Anatolien och en svensk familj från Junsele flyttar till Stockholm. De träffas och pratar om hembyn, flyttningen, arbetet m.m..

MediaNr: P25336

Trädens hemliga liv

av Peter Wohlleben

6 vol. (472 s. tryckt punktskrift)

I skogen pågår förunderliga saker: träden kommunicerar med varandra. Det är i alla fall vad den här bokens författare påstår. Peter Wohlleben är skogvaktare och han berättar här om trädens hemliga liv. Egna erfarenheter av ett långt liv i skogen, varvas med vetenskapliga rön om trädens ovanliga förmågor. Wohlleben menar att träden tar hand om sin avkomma och sina äldre, att de har känslor och minnen - de har en själ.

MediaNr: P28582

Smörgåsbordet

av Tore Wretman

3 vol. (227 s. tryckt punktskrift)

Kulturhistoriskt präglad kokbok, där författaren delar in smörgåsbordet i fem turer: sill i olika skepnader, gravade och rökta fiskrätter, kallskuret kött och pastejer, små varmrätter typ Janssons frestelse, och slutligen efterrätter som kompotter, ostkaka med mera. Ett kapitel ägnas åt julbordet.

MediaNr: P28088

Fattigfällan

av Charlotta von Zweigbergk

8 vol. (684 s. tryckt punktskrift)

Beata har ett välordnat liv. Men så blir hon långvarigt sjuk och hamnar utanför det sociala skyddsnätet. Hur kunde det bli så att hon som alltid varit så kompetent till sist är en av dem som köar utanför Frälsningsarméns matutlämning? Som tar dyra sms-lån och pantsätter sina smycken för att inte bli vräkt. Beata för en kamp med socialen och strävar för att försöka få en stunds trygghet för att orka bli frisk innan det är för sent.

MediaNr: P28598

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Nadine längtar hem

av Bernard Ashley

33 s. tryckt punktskrift

Nadine har nyss kommit från till London från sitt hemland som är i krig. Hon tycker att det nya landet är läskigt. Inte som när man måste gömma sig undan skottlossning, utan läskigt för att allt är främmande och för att hon inte har några vänner. Dessutom är Nadines pappa försvunnen och hon vet inte om han nånsin kommer tillbaka. När det blir för jobbigt drömmer sig Nadine tillbaka till hemlandet.

MediaNr: P28534

Ur askan

av Leigh Bardugo

9 vol. (804 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i Grisha-trilogin, som börjar med I ljusets makt. Skuggmästaren har intagit huvudstaden. Alina gömmer sig i underjorden tillsammans med Mal och resterna av den en gång så starka Grisha-armén. Jakten på eldfågeln ska snart börja. Den kan ge Alina den kraft hon behöver för att kunna mäta sig med Skuggmästaren, men samtidigt kan den kosta henne allt. Ravkas frihet står på spel, har hon egentligen något val?.

MediaNr: P27885

Rälständer och lösgommar

av Sita Brahmachari

2 vol. (118 s. tryckt punktskrift)

Vad har en före detta jazzmusiker, en pensionerad advokat och en före detta expedit gemensamt? De är alla människor som Zeni träffar under sin prao på äldreboendet Magnoliagården. Hon undrar hur hon ska överleva veckan, tills hon upptäcker att hon har mer gemensamt med de boende än hon kunnat ana. Det visar sig att ingen av dem har lust att åldras med särskilt stor värdighet. Lättläst och underfundig bok om nya erfarenheter och oväntad vänskap.

MediaNr: P28542

Ring 112!

av Helena Bross

19 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien Klass 1B. Maja tar en paus från sin läsläxa och går ut för att leka med Oscar. Då träffar de klasskompisen Ida som hoppar på sin nya studsmatta. Maja vill också hoppa. Först är det jätteroligt, men så hamnar hon snett. Maja får jätteont i benet och Idas mamma ringer 112 efter ambulans. Lättläst kapitelbok för barn mellan 6 och 9 år.

MediaNr: P28325

Tandligan

av Helena Bross

24 s. tryckt punktskrift

Glestryck

I klass 1B får barnen sätta upp en liten vit lapp på ett papper på väggen när de tappar en tand. Det är Tandligan. Det sitter mellan 2 och 7 lappar vid varje barns namn. Utom vid Elins. Hon har inte tappat någon än och känner sig barnslig. Till slut verkar det som om även Elin ska hamna i Tandligan, men då händer något med Elins tand. Lättläst kapitelbok för barn mellan 6 och 9 år.

MediaNr: P28312

Vilse i skogen

av Helena Bross

28 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Det är friluftsdag. Eleverna i klass 1B delas upp i grupper med andra klasser. Siri hamnar i grupp 2 där Madde som går i femman är ledare. De går ut i skogen där de ska följa en bana och hitta frågor, men en stor kille i femman skrämmer dem så att de tappar bort sig. Den enda mobiltelefonen hamnar i kärret och hur ska de nu hitta tillbaka? Lättläst kapitelbok för barn mellan 6 och 9 år.

MediaNr: P28315

Oktober är den kallaste månaden

av Christoffer Carlsson

4 vol. (298 s. tryckt punktskrift)

När sextonåriga Vega är ensam hemma kommer polisen och frågar efter hennes bror Jakob. Vega håller tyst - om Jakob, om hans bil och om hagelgeväret, om var han är och vad som har hänt. Samtidigt vet hon alldeles för mycket och blir själv indragen.

MediaNr: P28593

Åsneprinsen

av M. Jean Craig

26 s. tryckt punktskrift

En prins föds som en åsna på grund av sin faders snålhet. Trots sin skepnad blir han älskad av en prinsessa och förvandlas då till en vacker prins.

MediaNr: P24621

Kampen mot klockan

av Tomas Dömstedt

3 vol. (220 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Klaras föräldrar jobbar jämt och stressar fram i tillvaron. Adams föräldrar är likadana. Klara och Adam vill få slut på allt jäktande och schemalagda aktiviteter. Hur? De ska åka på ett skönt sommarläger. Men för det behövs pengar och när Klara och Adam själva börjar jobba blir deras liv allt stressigare. Filosofiskt och humoristiskt om tid. Lättläst.

MediaNr: P28023

Hjortfot

av Edward S. Ellis

9 vol. (873 s. tryckt punktskrift)

Tre av berättelserna om den tappre och dygdige shawneeindianen Hjortfot samlade i en volym: Hjortfot, Hjortfot på prärien och Hjortfot i Klippiga bergen. Tiden är 1800-talets början. Hjortfot, hans vän svartfotsindianen Mul-tal-la och nybyggarpojkarna Victor och George blir indragna i olika äventyr. Böckerna utkom i Sverige första gången 1919-1920, men speglar en föråldrad syn på indianer. E.S.E., 1840-1916, amerikansk författare.

MediaNr: P28554

Roberts aviga dag

av Patricia Reilly Giff

10 s. tryckt punktskrift

Robert, en amerikansk förstaklassare har en riktig otursdag i skolan. Både läraren och kamraterna skrattar år honom, men dagen slutar trots allt bra.

MediaNr: P24552

Flickan som ville bli fakir

av Pia Hagmar

2 vol. (168 s. tryckt punktskrift)

Julia, 8 år, känner sig osynlig, ingen som bryr sig om henne. Hon måste hitta på något som gör att hon märks. Något som gör att alla gör "vågen" av beundran för henne. En kväll ser Julia en fakir på TV. Han kan sluka eld och stoppa ner svärd i halsen. Det är då Julia bestämmer sig: Hon skall bli fakir! Men ingenting lyckas förrän en släkting lyssnar på henne och hennes bekymmer.

MediaNr: P28143

Det kryllar av spöken : spökhistorier för modiga barn

av Amanda Hellberg

3 vol. (270 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Antologi med fem spökhistorier tänkta som högläsning (eller läsa själv) för barn från sex år och uppåt. Innehåll: Tre systrar och Fågelskrämman av Amanda Hellberg, Spökorkestern av Douglas Foley, Bockfoten och Mandragoran av Gudrun Wessnert.

MediaNr: P28503

Dödsdömda

av Camilla Lagerqvist

4 vol. (323 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien Svarta rosorna som börjar med Uppdraget. En liten fiskeby i Norge hotas av de tyska nazisterna och de enda som har möjlighet att varna dem är motståndsgruppen Svarta rosorna. Uppdraget för återigen Ben, Hilde och Maja över den norska gränsen och in i fiendeland, där faror lurar överallt och där de inte kan lita på någon. Det blir deras farligaste resa någonsin och när allt är över har de tre vännernas liv förändrats för alltid.

MediaNr: P28343

Tid för hämnd!

av Lena Lilleste

3 vol. (250 s. tryckt punktskrift)

Del 11, fristående, i serien om deckarparet Tommy och Flisen som börjar med Inbrott i skolan! Nu är det dramatik på hög nivå. Skolan bombhotas. Det är inbrott hos Mathilda. Det brinner i skogen. Servicebutiken rånas. Stefans pappa är superkonstig. Och skelettmannen på Halloweenfesten - vem var han? Och vad gjorde han med Mathilda? Tommy och Flisen måste reda ut vad som egentligen hänt.

MediaNr: P28093

Upphittat: tiger och silverfisk

av Elin Lindell

4 vol. (349 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4 i serien om Jördis som börjar med Borttappat: katt, kompis, kalsong. Vissa dagar händer ingeting, andra dagar händer hur mycket som helst på samma gång. En torsdag i maj är en sådan händelserik dag för Jördis. Hon råkar förgifta rektorn, bli utskälld av fyra nakna tanter, ljuger för sin pappa och får en ny kompis.

MediaNr: P28026

Den utvalde

av Lois Lowry

4 vol. (364 s. tryckt punktskrift)

Jonas lever i ett samhälle utan konflikter, fattigdom eller skilsmässor. När han fyller 12 år får han komma i lära hos en gammal man för att bli samhällets nye minnesbevarare. Ju mer Jonas lär av den gamle desto mer förstår han att något är fel. Han inser att mörka hemligheter döljs bakom det perfekta samhället.

MediaNr: P28614

Sebbe, Ringo och galoppgänget

av Helena Mansén

3 vol. (237 s. tryckt punktskrift)

Av en slump hamnar 12-åriga Sebbe på Bysjötorps ridskola. Sebbe har haft en tuff uppväxt, han har flytt sitt hemland i krig tillsammans med pappa, och mamma är död. När Sebbe nu gör ponnyn Ringos bekantskap känner han sig fri och glad. Han bryr sig inte om att kompisarna retar honom för att han hellre är bland hästar än spelar fotboll. Sebbe har nämligen bestämt sig - han ska bli jockey. Passar barn mellan 9 och 12.

MediaNr: P28253

Kulor i hjärtat

av Cilla Naumann

3 vol. (199 s. tryckt punktskrift)

9 noveller med Tom från Värsta brorsan. Tom har blivit äldre, men är fortfarande lillebror och dras med allt vad det innebär. Berättelserna handlar om skrämmande händelser mitt i vardagen - en flicka försvinner på Ikea, en grannpojke måste flytta då föräldrarna skiljs, en ensam cykelfärd i mörkret. Belönad med Nils Holgersson-plaketten och Augustnominerad 2009. Denna uppdaterade utgåva från 2016 innehåller även en nyskriven novell - Solvargen.

MediaNr: P28615

Jakob reser till Frankrike : hjärteträdet och kaktusträdet

av Gunwor Nordström

38 s. tryckt punktskrift

En svensk familj bor ett år i Frankrike. Jakob, 4, måste gå i fransk lekskola, som är mycket sträng. Han hamnar också på sjukhus och en gång blir han ensam kvar på ett tunnelbanetåg.

MediaNr: P25528

Stjärnöga

av Jenny Oldfield

59 s. tryckt punktskrift

Tolvåriga Morgan skickas iväg till sin mosters boskapsfarm Tre hästskor över sommaren mest för att få distans till alla problem hemma. Livet på farmen är tufft men Morgan inser snart att hon passar in där. Hennes inre styrka visar sig i kontakten med den skygga vilda hästen Stjärnöga som hennes moster räddat. Ett livslångt band skapas oväntat mellan dem. Lättläst.

MediaNr: P28296

Björnen som rymde

av Bengta Olsson

56 s. tryckt punktskrift

En asiatisk kragbjörn rymmer från en svensk djurpark. Här berättas om de 20 år, som björnen trots alla försök att fånga in den, lyckades leva i frihet.

MediaNr: P25567

Bronsdolken. D. 4, Gravens fånge

av Michelle Paver

D. 4: 6 vol. (526 s. tryckt punktskrift)

Bronsdolken del 4. I jakten på bronsdolken hamnar Hylas och hans vän Pira i Egypten. Solen är obarmhärtig och där finns livsfarliga krokodiler, giftiga skorpioner och andra okända djur. Uppgiften att leta reda på Piras barndomsvän och få tag i bronsdolken, innan fienderna Kråkorna tar den, tycks så gott som omöjlig. Hylas måste bege sig ner i en mörk grav utan att veta om han kan ta sig ut därifrån.

MediaNr: P28241

Olympens blod

av Rick Riordan

11 vol. (1050 s. tryckt punktskrift)

Del 5 i serien som börjar med Den försvunne hjälten. Percy Jackson och hans vänner slåss mot en mäktig fiende - moder jord. Gaia har visat sig vara en bindgalen mördargudinna som fått nog av människor. Och hon växer sig hela tiden starkare. Hon behöver bara låta blodet av två halvgudar falla på helig mark för att ta makten över himmel och jord. "Sju halvblod ska ödet kalla / för storm eller eld måste jorden falla". Nu stundar sista striden.

MediaNr: P28569

Min bror monstret

av Mårten Sandén

3 vol. (248 s. tryckt punktskrift)

I ett höghus bland många i ett nedgånget område bor Benjamin och hans bror högst upp i en kall, grå lägenhet. Mamman är död och pappan är försvunnen. Benjamins bror, som kallas Monstret, är nästintill omänskligt stark, men med förstånd som en tvååring. Nu är det Benjamins ansvar att se till att de överlever. När Monstret blir livvakt åt ställets värsta smågangster finns det helt plötsligt pengar i hemmet. Hur mycket kan man offra för en dröm?.

MediaNr: P28551

Monstret på cirkusen

av Mats Strandberg

3 vol. (212 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den andra boken om monstret Frank. Frank har äntligen fått vänner i staden där han bor, men de är monster och han får inte berätta för någon om dem. Frank vill inget hellre än att monster och människor ska kunna leva tillsammans. Men människornas skräck för monster växer sig allt starkare. Allt ställs på sin spets när clownen Kryger kommer till stan. Han lovar att fånga monstren och tvinga dem att uppträda på hans cirkus.

MediaNr: P28493

Naondel : krönikor från Röda klostret

av Maria Turtschaninoff

9 vol. (821 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättningen på Maresi. Kabira ska vårda en källa med goda och onda krafter. Men när hon avslöjar källan för sin förälskelse, visirens son Iskan, använder han dess krafter för sina egna mörka syften. Tillsammans med flera andra kvinnor sitter Kabira fängslad i hans harem. För att kunna fly måste de samarbeta. Men flykten har ett pris. M. T., född 1977, är en av Finlands mest framstående fantasyförfattare.

MediaNr: P28622

Klass 7 A

av Siv Widerberg

2 vol. (182 s. tryckt punktskrift)

Del 3, i serien som börjar med klass 6 D, Sverige, Världen. Man kan lära sig samhällskunskap genom böcker men mera av verkligheten, tycker eleverna i klass 7 A, bosatta i ett samhälle hotat av fabriksnedläggelse.

MediaNr: P25404

Modemysteriet

av Martin Widmark

2 vol. (121 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den 25:e boken om LasseMajas detektivbyrå. Den världskände modeskaparen Jean-Pierre ska utse de två bäst klädda invånarna i Valleby och belöna dem med en resa till modets huvudstad Paris. Men när hans älskade katt försvinner tappar han gnistan. Försvinnandet följs av ett hotbrev: Jean-Pierre måste lämna ifrån sig den ytterst värdefulla pärmen med nästa års klädkollektion, annars får han inte återse sin ovärderliga Lulu.

MediaNr: P28420

Facklitteratur

Barnens flora. 2, [Flickan som näcken tog] : [21 nya blomsterhistorier för barn]

av Bisse Falk

D. 2: 62 s. tryckt punktskrift

Om växter på ängar och i skogen. Förf. beskriver växterna och berättar även en kort historia från folktro om vad de kan användas till eller deras uppkomst.

MediaNr: P24479

Barnen på den gröna krokodilön : en bok om Kuba

av Ester Pollack

31 s. tryckt punktskrift

Om en vanlig familj med två barn, 8 och 4 år. Den historiska utvecklingen berörs.

MediaNr: P25122

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Hundralappen

av Helena Bross

18 s. tryckt punktskrift

Vännerna Axel och Omar har tur. De hittar en hundralapp. Ska man lämna den till polisen? Eller kan de köpa något för den? Till slut gör de något helt annat med hundralappen. En taktil bilderbok för barn från 6 år med kort text, i punktskrift och storstil, för lästräning.

MediaNr: P27231

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Småkrypsboll

av Tove Pierrou

[28] s., 20 bl. tryckt punktskrift

Omko vill egentligen inte alls spela fotboll, han håller sig så långt borta från bollen han kan när det är match. Men så får han syn på en snigel mitt på planen, och en skalbagge, och en humla de tycker nog också att bollar är hårda. Nu blir det fart på Omko, han tar av sig fotbollsskorna och börjar rädda småkryp över hela planen. Den tryckta boken har många färgglada illustrationer. Passar barn i åldrarna 3-6 år.

MediaNr: P28063

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Kurragömma

av Constanze von Kitzing

33 s. tryckt punktskrift

En var-är-djuren-pekbok av den tyska författaren och illustratören Constanze V Kitzing. En lejonunge leker tafatt med olika sorters djur; bland annat en groda, en fågel och en kanin. Men alla lyckas ta skydd i det gröngulbrungrå buskaget och lejonungen hittar dem inte. Men så stöter lejonet på en flodhäst. Passar barn i åldrarna 0-2 år.

MediaNr: P28169