Nya punktskriftsböcker november 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 109 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Det räcker om en dör

av -ky

4 vol. (422 s. tryckt punktskrift)

En man, vars fästmö blivit överkörd av en smitande bilist, tar en hel skolklass som gisslan för att tvinga den skyldige att erkänna. Miljö: en nordtysk stad.

MediaNr: P25389

Med livet framför sej

av Émile Ajar

5 vol. (462 s. tryckt punktskrift)

Arabpojken, Mohammed berättar om sitt liv från 4 till 14 års ålder. Han har vuxit upp i slumkvarteret Belleville i Paris hos madame Rosa, en före detta prostituerad som nu försörjer sig på att ta hand om andra glädjeflickors barn. Men madame Rosa är gammal och sjuk och Mohammed måste själv försöka ordna sin framtid. Myllrande rik barndomsskildring från en storstads bakgator. E.A., pseudonym för den franske förf. Romain Gary, 1914-90.

MediaNr: P28699

Löftet

av Anne-Lise Boge

6 vol. (503 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien inledd med Brudköpet. Sivert, son till Malin, är hela Granlundas ögonsten. Däremot känner Malin en gnagande oro varje gång hon ser ett resandefölje (i norskt språkbruk "tattare"). Finns det några bland dem som kände Jo, Siverts far? Vad skall de säga när de får se Sivert som blir mer och mer lik sin far? Författaren har hämtat inspiration till sin bygdeskildring från den egna släktgården i Norge.

MediaNr: P28698

Tvivlet

av Laila Brenden

5 vol. (466 s. tryckt punktskrift)

Del 37 i serien Fjällrosor som börjar med Systrar för livet. När Adrian råkar höra ett samtal mellan Rise och Anna blir han orolig. Rise gör sitt bästa för att lugna ned honom, men innerst inne är hon inte säker på att de verkligen kommer att få ett lyckligt äktenskap. När det kommer fram att granngården har tagit timmer på Torgilstads Övres mark, kommer Rise dock på andra tankar. Ska den gamla fejden blossa upp igen?.

MediaNr: P28629

Lyckospåret

av Gwen Bristow

16 vol. (1618 s. tryckt punktskrift)

Roman från 1850-talets Amerika. Garnet från New York möter en man som lockar henne med på en resa tvärs över hela amerikanska kontinenten. De slår följe med ett sällskap som tar sig till Kalifornien med oxvagnar under svåra strapatser. Väl framme blir Garnet plötsligt lämnad ensam.

MediaNr: P24428

Rött uppror

av Pierce Brown

11 vol. (1060 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en science fiction-trilogi. Darrow är en av de röda, den lägsta klassen i framtidens samhälle. Alla röda arbetar i gruvorna på Mars och hoppas på att en bättre framtid för sina barn. Snart upptäcker de att det redan finns stora städer och vackra parker på planeten. De röda har lurats att arbeta som slavar. Darrow vill hämnas och infiltrerar en skola för den dominerande klassen guld. Han slåss för sitt liv och hela civilisationens framtid.

MediaNr: P28643

I fjärran land

av Pearl S. Buck

7 vol. (654 s. tryckt punktskrift)

Romantiserad biografi över förf:s mor. Bygger på moderns dagböcker och barndomsminnen vilka ger framställningen drag av osminkad saklighet. Huvudperson är Carie Stulting, vars familj härstammar från holländska Utrecht och utvandrade till USA vid 1800-talets början. Vid moderns dödsbädd lovar Carie att ägna sitt liv åt Gud och följer med en missionär till Kina, P.B.:s föräldrar. Ger även glimtar från det Kina P.B. så väl lärt känna. Förlaga: Bonnier, 1937.

MediaNr: P24447

Häradshövding Yins avrättning och andra noveller från kulturrevolutionens Kina

av Ruoxi Chen

6 vol. (510 s. tryckt punktskrift)

Dessa 8 noveller ger unika inblickar i kinesiskt vardagsliv under kulturrevolutionen, som förf. och hennes familj upplevde fram till 1973, då de lämnade Kina. De flesta episoderna utspelas bland studenter och intellektuella i storstadsmiljö.

MediaNr: P24537

Kampen mot ålderdomen

av Ingvar Dahlström

5 vol. (430 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på "Kampen mot fattigdomen". Huvudpers. Helmer är 72 år, och vi får följa honom under hans sista år på en långvårdsklinik. Han var en trofast socialdemokrat, men kritiserade både sin arbetsgivare - socialdemokratiskt styrda Malmö kommun och den socialdemokratiska regeringen. Helmer var amatörfotograf och genom detaljerade beskrivningar av hans bilder kan vi följa hans liv.

MediaNr: P24627

Fallet Meursault

av Kamel Daoud

4 vol. (334 s. tryckt punktskrift)

Den algeriske författaren Kamel Daoud, född 1970, har skrivit en roman om Mersaults offer från Albert Camus roman Främlingen. Kväll ut och kväll in sitter Haroun på en bar i Oran och lägger ut texten om sitt liv. Han berättar om sin sorg, sin ensamhet och om chocken när en kvinna en dag knackade på och underrättade honom om de meningslösa omständigheterna kring Moussas död. För Haroun blir mördaren och den kände författaren till en och samma.

MediaNr: P28677

Lejonens dal : roman

av Ken Follett

11 vol. (1004 s. tryckt punktskrift)

Thriller som utspelar sig i Afghanistan 1982. Sjuksköterskan Jane, hennes make läkaren Jean-Pierre och CIA-agenten Ellis, Janes f. d. älskare, är de relieffigurer som förf. använder sig av för att beskriva motsättningarna mellan sovjetiska ockupanter och afghanska rebeller. Den afghanska miljön och rebellernas vardag skildras initierat.

MediaNr: P28661

Mannen från S:t Petersburg

av Ken Follett

10 vol. (961 s. tryckt punktskrift)

Deckare med handlingen förlagd till tiden före 1:a världskrigets utbrott. Miljö: övre medelklass och societet i England. Suffragettrörelsen ger tidsatmosfär liksom de politiska intrigerna för att skapa fördrag mellan England och Ryssland, samtidigt som en anarkistisk terrorist försöker mörda tsarens förhandlare.

MediaNr: P28638

Trägudars land

av Jan Fridegård

5 vol. (481 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en historisk romantrilogi. Det är vikingatid och Sverige befinner sig i brytningsperioden mellan asatro och kristendom. Holme och Ausi är trälar på en boplats vid Mälaren. Familjebildning är inte tillåten och när hövdingen på gården ger order om att sätta ut deras nyfödda barn i skogen flyr paret. De kommer till Birka. J.F., svensk författare, 1897-1968.

MediaNr: P28658

Bråttom

av Ann Gomér

19 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Filip är på väg till jobbet. Bussen är sen och Filip har bråttom. Till slut kommer han till jobbet, men inte på det sätt han har tänkt sig. Lättläst bok.

MediaNr: P28651

Folke Filbyter

av Verner von Heidenstam

6 vol. (528 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman om Folkungaättens historia, med den halvt mytiske Folke Filbyter, som levde under övergångstiden mellan forn- och medeltiden. Anses som en av de främsta historiska romanerna, där dramatiska scener skapar såväl yttre som inre spänning.

MediaNr: P24654

Samtidsdramatik. 1, Ett dockhem

av Henrik Ibsen

Den här utgåvan av punktskriften innehåller enbart Ett dockhem. Författaren tar i detta drama upp kvinnans roll i äktenskapet. Nora är gift med Helmer. Noras krav på personlig utveckling segrar över Helmers hyckleri och förljugna moral, som i sin tur är en spegelbild av samhällsmoralen. Utkom år 1879. H.I., 1828-1906, norsk författare och dramatiker. Nyöversättning av Klas Östergren.

MediaNr: P28653

Mistlar och mord : fyra julmysterier

av Phyllis Dorothy James

3 vol. (250 s. tryckt punktskrift)

Boken innehålller fyra, tidigare aldrig översatta berättelser. De utspelas alla kring jultid och i två av dem återknyter vi bekantskapen med Adam Dalgliesh.

MediaNr: P28728

Den hårda vintern

av Ismail Kadare

16 vol. (1672 s. tryckt punktskrift)

Vintern 1961 bryter det lilla kommunistiska Albanien alla diplomatiska förbindelser med jätten Sovjetunionen. Ingen i landet går opåverkad av de historiska omvälvningarna, skildrade i en symfoni av röster och visioner i Ismail Kadares lika poetiska som politiskt bistra romanepos från 1978. Här med nyskrivet förord av författaren Kajsa Ekis Ekman. I.K., 1936- , albansk författare med franskt medborgarskap.

MediaNr: P24775

Snöns rike

av Yasunari Kawabata

4 vol. (309 s. tryckt punktskrift)

Boken utkom 1934 och blev mycket omdebatterad för sin västerländskt individuella personbehandling. Miljön är en isolerad bergsby nära Tokyo och ämnet en kort kärlekshistoria. Shimamura kommer till ön Honshu, känd för sina heta källor. Han är medelålders och förmögen, men ganska lat. En ung geisha, Komako, förälskar sig i honom, men deras relation är dödsdömd redan från början. Y.K., 1899-1972, japansk författare. Nobelpristagare i litteratur 1968.

MediaNr: P28711

En ny tid : roman

av Hans Kirk

7 vol. (730 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i en serie, inledd med Daglönarna. Motsättningarna mellan fabriksledning och arbetare leder till att arbetarna bildar fackförening efter en seg kamp för att övertyga de religiösa, som ser fabrikören som en välsignad överhetsperson. Efter bittra strider tvingas även företaget acceptera facket.

MediaNr: P25037

Salka Valka

av Halldór Kiljan Laxness

13 vol. (1259 s. tryckt punktskrift)

Salka Valka, 11 år, kommer med sin mor till Oseyri, en fattig fiskeby på norra Island. Hon är ett utomäktenskapligt barn och får lida ont, men hon är stark och företagsam. I sin kamp för ett bättre liv får hon hjälp av Arnaldur, som efter studier i Reykjavik återkommer till Oseyri för att grunda en arbetarförening och organisera strejker. Utkom 1931-32. H.L., isländsk förf., 1902-98. Nobelpris i litteratur 1955.

MediaNr: P28701

Din tjänare hör

av Sara Lidman

6 vol. (534 s. tryckt punktskrift)

Trakten är Västerbottens inland, tiden 1878. Lillvattnet är en socken på tvåtusen kvadratkilometer och lika många invånare. Didrik Mårtenson, 21 år vid berättelsens början, blir ursinnig när han hör att järnvägen enbart ska byggas söderut och beslutar att se till att draga upp "jernbana" från Schwärje till sin hemsocken. Han möter också kärleken i Anna-Stava. Huvudteman är relationerna mellan människorna och samhällsklasserna, kärleken, fattigdomen och religionens makt.

MediaNr: P28157

Jämlikhet

av Hilary Mantel

8 vol. (732 s. tryckt punktskrift)

Andra delen, efter Frihet, i en trilogi om franska revolutionen. Romanen börjar på revolutionens andra dag, 15 juli 1789. Bastiljen är stormad - Danton, Robespierre och Demoulins träder fram på allvar. Tre år av maktkamp, tre år av agitation, tre år av uppladdning inför den stora terrorn. Frankrike skakar och en ny ordning bryter fram i Europa. Det engelska originalet omfattar alla tre delar i en bok med titeln A place of greater safety.

MediaNr: P28338

Farlig position

av C. Northcote Parkinson

9 vol. (826 s. tryckt punktskrift)

Historisk sjöroman som utspelas åren 1806-1811 främst i vattnen mellan Afrika och Indonesien. England och Frankrike är i krig. Huvudperson är kommendörkapten Delancey, en kunnig sjöbjörn och slug taktiker. Realistiska sjöstrider och landräder.

MediaNr: P25077

Expedition Kanchenjunga

av Michelle Paver

6 vol. (485 s. tryckt punktskrift)

Himalaya, 1935. Unge läkaren Stephen Pearce reser till Indien för att delta i en expedition med sin bror Kits. De ska bestiga Kanchenjunga, världens tredje högsta berg, något som ingen lyckats med tidigare. Under förberedelserna blir Stephen alltmer illa till mods. Och när expeditionen går av stapeln börjar han se underliga saker i ögonvrån. Ju högre de kommer, desto värre blir mörkret. Det förflutna vilar tryckande och olycksbådande över gruppen.

MediaNr: P28630

Fänrik Ståls sägner

av Johan Ludvig Runeberg

7 vol. (555 s. tryckt punktskrift)

Dikter där det finns både lyriska hyllningar till fosterlandet samt skildringar av segrar och nederlag. Många enskilda porträtteras, till exempel Döbeln, Sandels, Sven Dufva och Lotta Svärd. Författaren har inspirerats av kriget 1808-09. Finlands nationalsång Vårt land är hämtad ur verket. J.L.R., 1804-1877, finlandssvensk författare och poet.

MediaNr: P28691

Snöfall, mirakel och frusna hjärtan

av Claire Sandy

10 vol. (952 s. tryckt punktskrift)

För sexton år sedan lämnade Asta sin by i Irland, gravid och hjärtekrossad. Men så tvingar ett jobbuppdrag henne tillbaka. Egentligen är det tänkt att bara bli en snabbvisit, men ett snöoväder drar in och lämnar henne strandsatt. Asta tvingas konfrontera det förflutna och ta upp kontakten med sin excentriska familj. Mitt i allt dyker den mystiske Jack upp. Kan han tina hennes frusna hjärta? Feelgood-roman om försoning, mirakel och kärlekstrubbel.

MediaNr: P28736

Glöm mig : roman

av Alex Schulman

5 vol. (404 s. tryckt punktskrift)

En roman om sökandet efter försoning med en alkoholiserad mamma. Alex Schulman befinner sig på sin mammas lantställe för att övertala henne att skriva in sig på en avvänjningsklinik. Han vill ha tillbaka den glada mamman han minns från barndomen. Genom tillbakablickar får läsaren följa det krackelerande förhållandet mellan mor och son och det vuxna barnets desperata strävan efter att reparera relationen.

MediaNr: P28628

Håll käften, jag räknar! : en stickares bekännelser

av Julia Skott

5 vol. (406 s. tryckt punktskrift)

Helt enkelt en bok om att sticka, fast ingen vanlig stickbok utan en samling vassa och humoristiska stickbekännelser. Här finns inga beskrivningar av hur du stickar en jordgubbsmössa eller babykofta. Istället får vi en parlör för viktiga termer som beta, lys och startitis. Här finns också en lista över stickarens sju dödssynder. Vidare avhandlar boken bland annat varför du aldrig ska be någon sticka åt dig. Julia Skott, 1982-, journalist.

MediaNr: P28363

Kärlek utan gräns

av Scott Spencer

12 vol (1216 s. tryckt punktskrift)

Kärleksroman i amerikansk nutidsmiljö. David och Jade är berättelsens tonåringar. Deras kärlek är laglös och "verkligare än verkligheten".

MediaNr: P25427

Bröderna

av Margit Söderholm

9 vol. (841 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i den s.k. Hellesta-serien inledd med "Grevinna". Romantisk krönika om släkten Anckarberg på gården Hellesta. Ännu efter sin död har grevinnan Charlotte kvar sitt grepp över sönerna Carl och Wilhelm. M.S., 1905-86.

MediaNr: P28673

De oroliga : roman

av Linn Ullmann

8 vol. (746 s. tryckt punktskrift)

Linn Ullmann och hennes far Ingmar Bergman hade ett gemensamt projekt. De skulle skriva en bok tillsammans, baserad på bandinspelningar av samtal mellan dem. Men efter det sjätte samtalet blev Bergman så dålig att projektet fick avslutas. En tid efter Bergmans död hittar Ullmann bandinspelningarna och slutför boken. Det blir en berättelse om familj, glömska och sorgearbete, och om de många historier som utgör ett liv.

MediaNr: P28724

Berlins sista dagar

av Walter Winward

6 vol. (580 s. tryckt punktskrift)

Handlingen utspelas under de sista dagarna av andra världskriget, och skildrar en högt uppsatt nazists flykt ut ur det omringade Berlin.

MediaNr: P25430

De polyglotta älskarna : roman

av Lina Wolff

6 vol. (550 s. tryckt punktskrift)

Tre karaktärers berättelser vävs samman: Författaren Max Lomas drömmer om en älskarinna som talar alla hans språk. Ellinor är en 36-årig kvinna från Skåne som på en dejtingsajt söker "en öm, men inte alltför öm, man". Lucrezia bevittnar hur hennes mormor går under i sitt avfolkade palats. Mannens blick på kvinnan finns i centrum men också förförelsen och förödmjukelsen, älskarnas hjärtskärande tillstånd, och drömmen om förståelse.

MediaNr: P28686

Facklitteratur

Allan Pettersson

av Leif Aare

6 vol. (556 s. tryckt punktskrift)

En biografi över tonsättaren - hans proletära bakgrund, det sena genombrottet och hans kamp mot sjukdom skildras. Alla de 13 symfonierna behandlas.

MediaNr: P24341

Våld och islam : samtal med Houria Abdelouahed

av Adunis

4 vol. (345 s. tryckt punktskrift)

Varför används religion för att motivera hänsynslöst våld? Och är det möjligt att modernisera islam? Poeten Adonis diskuterar många av de teman som han ständigt återkommer till i sin diktning: religionen, radikaliseringen, våldsdåden, den arabiska vårens misslyckande, kvinnan och kvinnligheten och poesins roll. Han samtalar med psykoanalytikern Houria Abdelouahed och resonerar med utgångspunkt i den arabiska kulturens historiska djup.

MediaNr: P28619

Fri från tvång : steg för steg med kognitiv beteendeterapi : [en självhjälpsbok]

av Mia Asplund

9 vol. (850 s. tryckt punktskrift)

Självhjälpsbok för personer med tvångsproblem. Författarna är verksamma som leg. psykologer och leg. psykoterapeuter, och metoden som används i boken är KBT. För att visa hur behandlingen går till får läsaren fyra personer som lider av olika slags tvång. Författarna presenterar kunskap och praktiska steg-för-steg övningar. Boken riktar sig främst till personer med lättare till medelsvåra tvångsproblem, men kan vara användbar även för närstående.

MediaNr: P28383

Dag Hammarskjöld : att bära världen

av Henrik Berggren

5 vol. (422 s. tryckt punktskrift)

Biografi över Dag Hammarskjöld, 1905-1961: författare, ämbetsman, diplomat och FN:s generalsekreterare från 1953 och fram till sin död. Det är en heltäckande biografi från barndomen i Uppsala till den framgångsrika tiden i FN. H.B. - författare och historiker - skildrar den fantastiska historien om ett liv som präglades av plikt och humanism, men också av en stor ensamhet.

MediaNr: P28671

Tredje bordet från höger - över gränser i Östeuropa

av Klas Bergman

6 vol. (574 s. tryckt punktskrift)

DN:s tidigare korrespondent i Jugoslavien och resande reporter i flera andra länder har samlat flera års intryck i denna bok: de östeuropeiska länderna i en annorlunda synvinkel.

MediaNr: P24314

Bara jag vet vem jag är

av Sture Bergwall

15 vol. (1506 s. tryckt punktskrift)

Sture Bergwall, född 1950 - under en period känd som Thomas Quick - berättar med egna ord om sitt liv och åren på Säters sjukhus. Framför allt berättar han om den period då han erkände ett trettiotal mord som han inte begått, och vad som hände när terapeuter, poliser och åklagare gjorde sitt bästa för att övertyga omvärlden att Thomas Quick var Sveriges värsta seriemördare. Efter en resningsprocess frikändes han för åtta mord och frigavs.

MediaNr: P28562

Synhandikapp : om synskadades personlighetsutveckling, skolgång och rehabilitering

av Kajsa Dellgren

4 vol. (314 s. tryckt punktskrift)

Om hur viktig synen är för personlighetsutvecklingen och verklighetsuppfattningen och om hur synnedsättningen kan kompenseras. Om för- och nackdelar med integrerad skolgång och specialskolor samt om utbildningsmöjligheter för vuxna.

MediaNr: P24633

Morgonen de kom för att hämta oss : reportage inifrån Syrien

av Janine Di Giovanni

6 vol. (481 s. tryckt punktskrift)

J.d.G., krigskorrespondent för Newsweek, började redan 2012 rapportera från Syrien. Hon blev snart vittne till hur snabbt konflikten utvecklades till ett av de mest brutala krig som härjat i modern tid. Hon levde med såväl regimstyrkor som rebellgrupper och riskerade många gånger sitt eget liv. I denna samling av reportage skildrar hon framför allt vanliga människors, särskilt kvinnors, fruktansvärda öden och kamp för överlevnad.

MediaNr: P28633

En droppe midnatt

av Jason Diakité

8 vol. (769 s. tryckt punktskrift)

Jason Diakté, 1975- , känd under artistnamnet Timbuktu har skrivit en familjebiografi. I sökandet efter sina rötter gräver han fram en släkthistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige. Det blir en gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet. Utifrån sin familjs historia funderar han också över sin egen identitet, vilket som är hans hem och vilka som är hans folk.

MediaNr: P28708

En iskall i Khartoum : femtio år on the road med folkhögskolan i Tomelilla

6 vol. (502 s. tryckt punktskrift)

En antologi över de resor som genomförts av Österlens folkhögskola från det att u-linjen startade 1966. Den första längre resan gjordes 1968 då man åkte på studieresa till Kenya och Tanzania. Studieresorna blev med tiden fältkurser på tre månader. Författarna skildrar inte bara resorna utan också längtan efter att få se världen. Vidare får man reda på hur de internationella kurserna planerades, vart man åkte och vilka projekt man arbetade med.

MediaNr: P28682

Kom och skratta åt Lilleputt : en självbiografi

av Thorsten Flinck

6 vol. (582 s. tryckt punktskrift)

En öppenhjärtig biografi över skådespelaren Thorsten Flinck, 1961-. Läsaren får följa med bakom löpsedlarna och lära känna personen Flinck som med humor och självdistans berättar om sitt bekräftelsebehov, sin scenskräck och det omtalade missbruket. Flinck rör sig från de högsta höjder till de djupaste raviner och delar här med sig av såväl succéer som katastrofer, både på och utanför scenen.

MediaNr: P28644

I gott sällskap : om irländsk whiskey & märkliga människor : den långsamme resenärens Irland

av Robert Hermansson

10 vol. (906 s. tryckt punktskrift)

De långsamma resenärerna turistar på Irland. Efter en tid i Dublin i sällskap med döda författare, arkebuserade frihetshjältar, starka kvinnor, vällagrad whiskey och skummande öl i immiga glas ger de sig ut på den irländska landsbygden. Under sin resa över ön och genom historien jagar de skygga spöken och stöter på egensinniga härförare, inte alltför heliga helgon och märkliga munkar.

MediaNr: P28600

Astrologins ABC

av Erik Hesser

4 vol. (348 s. tryckt punktskrift)

Denna grundbok behandlar horoskopets byggstenar - planeterna, stjärntecknen och husen - och hur man kan tolka dem. Som praktiska exempel finns fyra kända personers horoskop uträknade och tolkade. Inga planet- eller hustabeller ingår.

MediaNr: P24724

Påven som kom ner på jorden

av Kristina Kappelin

6 vol. (515 s. tryckt punktskrift)

Påve Franciskus föddes 1936 i Argentina med namnet Jorge Mario Bergoglio. K.K., journalist, tecknar ett porträtt av en annorlunda påve. Han förespråkar en uppvärdering av kvinnors roll i kyrkans organisation, tar avstånd från marginaliseringen av homosexuella och är för en öppen dialog mellan olika religiösa åskådningar. Hans medmänsklighet, engagemang för fattiga och omtalade värme gör honom till en fascinerande, modig och mänsklig påve.

MediaNr: P28667

Livet är en sjukamp : min väg till prestation, balans och mening

av Carolina Klüft

6 vol. (608 s. tryckt punktskrift)

C. K., 1983- , är en av Sveriges främsta friidrottare genom tiderna. Hon vann flera OS-guld, VM-guld och EM-guld både utom- och inomhus. Hon skriver hur viktiga redskap hennes lärdomar från idrottsåren har varit när hon mött livets nya utmaningar. Idag driver hon sitt eget företag, engagerar sig i samhällsfrågor och har blivit mamma. Hon berättar om hur hon format sin väg, använt leken som livlina och fokuserat på de segrar som betytt mest.

MediaNr: P28587

Mineral och bergarter

av Sven Laufeld

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Är geologi svårt och tråkigt? Läs denna trevligt skrivna bok om mineral och bergarter, om ett och annat fossil, om metoder att bestämma bergarters ålder, om fjällkedjans uppkomst m. m.

MediaNr: P24832

Bris

av Sven Lundin

5 vol. (453 s. tryckt punktskrift)

Författaren, småbåtsbyggare och -seglare, berättar om segeläventyr på olika floder och på Atlanten. Han skildrar kampen för tillvaron och tolkar filosofiskt omställningen från det ombonade till det primitiva, till exempel då han vid -20 grader övernattade i en överrock och en plastsäck. Mångfacetterat och personligt innehåll. S.L. berör också sitt dyslexihandikapp och hur det påverkat hans liv.

MediaNr: P28687

Det bästa om bantning : [100 recept på smalmat : 4 oslagbara bantningsmetoder : stor kaloritabell]

av Charlotte Mattsson

3 vol. (248 s. tryckt punktskrift)

Först allmänna synpunkter på bantning och fetma, därefter praktiska råd med detaljerad presentation av 4 olika dietprogram. Många recept.

MediaNr: P24946

Ensam med havet

av Sebastian Näslund

8 vol. (709 s. tryckt punktskrift)

Sebastian Näslund skildrar mycket personligt sin ensamma segling över Atlanten. Han har byggt sin båt själv och lämnat Sverige för äventyret på det enorma havet. En spännande berättelse om möten med människor och natur och om en man som brottas med tanken på vad han ska göra med sitt liv. Han når Amerika men så småningom seglar han båten tillbaka över Atlanten och vet nu att han aldrig mer ska korsa en ocean ensam.

MediaNr: P28679

Konsten att bli gammal

av Wilhelm Schmid

2 vol. (145 s. tryckt punktskrift)

Åldrandet i modern tid har kommit att betraktas som en sjukdom som måste upptäckas i tid och bekämpas effektivt. W.S., tysk moralfilosof, hävdar att det är en olycklig missuppfattning. Jämnmod är ett viktigt begrepp, något som blir lättare att uppnå när man blir äldre. Allt står inte längre på spel och erfarenheterna är större. Han sammanställer 10 steg till jämnmod som man kan uppnå genom iakttagelser, erfarenheter och medvetna överväganden.

MediaNr: P28718

Två systrar : [ett reportage]

av Åsne Seierstad

13 vol. (1184 s. tryckt punktskrift)

Tonårssystrarna Ayan och Leila försvinner en dag spårlöst från hemmet i Norge. Föräldrarna är chockade och oroliga, vad kan ha hänt döttrarna? Beskedet kommer som en kalldusch - de har rest till Syrien för att ansluta sig till IS. Vad har fått flickorna att lämna tryggheten i Norge? Och varför radikaliseras unga, muslimska människor som vuxit upp i väst? Å.S., 1970-, norsk författare, undersöker de frågor som så många vill ha svar på idag.

MediaNr: P28707

Det är mycket man inte måste : 77 krönikor

av Tomas Sjödin

4 vol. (332 s. tryckt punktskrift)

Pastorn och författaren Tomas Sjödins andra bok med krönikor från Göteborgs-Posten. Här finns 77 kolumner från åren 2011-2014 samlade. Rubriker ur innehållet: Säga som det är, Det är roligt att ha en mamma, Thomas Mertons öga, De dova dagarna, Alla tvivlares tvilling, Längtar du till Kokkola?, Fånga inte dagen, Till oss som misslyckas och Ilningar i själen.

MediaNr: P28689

Får jag lov att berätta? : kramgoa minnen från Christers garage

av Christer Sjögren

8 vol. (705 s. tryckt punktskrift)

Den svenske dansbandssångaren Christer Sjögren, född 1950, berättar om sitt liv. Han skildrar sin livslånga kärleken till musiken, som fört honom från en enkel uppväxt i Hagfors, till enorma succéer med Vikingarna, 1978-2004. Han har också haft framgångar som soloartist och deltagit i Melodifestivalen. Men han berättar också om baksidan med framgångarna; om sin ångest och ett missbruk som accelererade i takt med att karriären blomstrade.

MediaNr: P28693

Syntolkning : forskning och praktik

6 vol. (561 s. tryckt punktskrift)

Syntolkning är ett hjälpmedel, främst för synskadade, som består av en audiovisuell översättning - inspelad eller direkt. Det är ett arbete som växt i omfattning de senaste åren men som fortfarande är okänd för många. Här skriver forskare, utbildare, personer med synnedsättning, syntolkar och myndighetsrepresentanter om sina erfarenheter. Boken är den första av sitt slag i Sverige och vill inspirera till fortsatt forskning, debatt och utveckling.

MediaNr: P28676

Det svenska hatet : en berättelse om vår tid

av Gellert Tamas

17 vol. (1565 s. tryckt punktskrift)

Vad är det som hänt med Sverige? Hur kan så hatfyllda rörelser påverka det offentliga samtalet och hur hanterar vi det verbala och fysiska våldet? G.T., författare till Lasermannen och De apatiska, återvänder till vår moderna samtidshistoria och skildrar några av de senaste två decenniernas mest avgörande ögonblick - allt från den förste svenske jihadisten till järnrörsviftande Sverigedemokrater. Reportage om det politiska och personliga hatet.

MediaNr: P28703

Snabbvirkat : snygga, roliga och enkla projekt av tyggarn

av Dedri Uys

4 vol. (280 s. tryckt punktskrift)

Här kan du lära dig att virka lite ovanliga saker med tygremsor. Armband, väskor, korgar, mattor och gosedjur är några exempel på roliga och praktiska virkningar. Beskrivningarna kompletteras av noggranna förklaringar till maskor och mönster. Du kan också lära dig hur man bäst klipper till och sätter ihop remsor till tyggarn. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P28627

Var dags mat : favoriter för alla dagar

3 vol. (209 s. tryckt punktskrift)

Recept på vardagsmat, fredagsmys och helgmat från viktväktarna. Vid varje recept anges antal portioner och SmartPointsvärde per portion. Recepten är uppdelade i olika kategorier: vardagslätt, fredagsmys, lördagsläckert, sommarvibbar, höstfeelings och dessertdags. Totalt är det ca 90 olika recept; allt från Hasselnötsbrownies, Färsgryta med ris till Blomkålspizza och Mexikansk lasagne.

MediaNr: P28535

Sonja Kovalevsky : en levnadsteckning

av Gunnel Weidel Randver

6 vol. (538 s. tryckt punktskrift)

Sonja Kovalevsky (1850-91), Sveriges och förmodligen världens första kvinnliga professor, världsberömd matematiker, framstående förf. och fascinerande personlighet. Här skildras hennes ryska barndom, radikala ungdomsår i Petersburg, studieår vid tyska universitet, äktenskap och erotiska förhållanden samt professorsåren vid den nystartade högskolan i Stockholm.

MediaNr: P25364

Arthur C. Clarkes gåtfulla värld

av Simon Welfare

8 vol. (736 s. tryckt punktskrift)

Om olösta gåtor i historisk och modern tid. Traditionella odjur som snömannen och Loch Ness-odjuret behandlas, men också arkeologiska fynd och egenartade naturformationer får en kritisk belysning. Framställningen präglas av en sund skepsis till i många fall okontrollerbara uppgifter.

MediaNr: P25366

Ur främmande grytor : mat från hela världen i urval

av Tore Wretman

4 vol. (380 s. tryckt punktskrift)

Kocken och hovtraktören Tore Wretman, 1916-2003, har samlat och bearbetat recept från 27 olika länder. Recepten är hämtade från hans olika resor och han skriver kåserande kring de olika rätterna. Här finns sallader, soppor, köttgrytor, bakverk och desserter. Exempelvis Caldo de pescado, Corn fritters, Selianka, Huevos tontos, Mayritsa och Giblet soup. Recepten finns indelade efter ursprungsland i ett nationsregister. Boken utkom 1958.

MediaNr: P28528

Vetenskapens bortglömde hjälte : Alexander von Humboldts äventyr

av Andrea Wulf

19 vol. (1669 s. tryckt punktskrift)

Den visionäre tyske naturforskaren och upptäcktsresanden Alexander von Humboldt, 1769-1859, förändrade sättet vi ser på vår jord. Med sin omvälvande idé om att naturen är en komplex och sammanflätad global kraft, som inte finns till enbart för mänskligheten, revolutionerade han en hel värld och lade grunden till det moderna miljömedvetandet. A.W., målar upp en bild av en man vars liv präglades av äventyr och kärlek till naturen.

MediaNr: P28607

Magellans världsomsegling

av Stefan Zweig

7 vol. (688 s. tryckt punktskrift)

Portugisen Magellan, ledaren för historiens första världsomsegling 1520-22, efterlämnade inga dokument. Förf. försöker finna psykologiskt hållbara förklaringar till hans handlande i olika situationer. Beträffande händelseförloppet håller han sig till fakta, bl.a. kända tack vare italienaren Pigafettas färdberättelse. Förkortad utgåva.

MediaNr: P25379

Bästa kladdkakorna

av Mia Öhrn

82 s. tryckt punktskrift

M. Ö., konditor och matkreatör, har samlat 30 recept på kladdiga kakor; de bästa recepten som varit med i hennes tidigare böcker. Det är mjuka och krämiga kakor med smak av lakrits, dajmgrädde och jordnötter, små söta bakelser, paj, varma fondanter, sega chokladruter, mjölkchokladkaka med krisp, godismuffins och mycket mera. Recepten är genomgående av det enklare och lättbakade slaget. Recepten inleds med en kort text av mer personlig natur.

MediaNr: P28571

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Halsen rapar, hjärtat slår : rim för 0-100 år!

av Emma Adbåge

38 s. tryckt punktskrift

Underfundiga dikter för barn mellan 0 och 100 år. Här hittar man rappa humoristiska verser, finstämda dikter och uppfriskande rim. Verserna handlar om allt från att shoppa en hel dag med sina föräldrar, om vänskap, saknad och om att bli stor. I ord och bild samsas humor och allvar, alltid med samma säkra tonträff. Första gemensamma boken av systrarna Emma och Lisen Adbåge som båda två arbetar både som författare och illustratörer.

MediaNr: P28548

Allt som blir kvar

av Sandra Beijer

4 vol. (334 s. tryckt punktskrift)

En fredag i juli gör Matildas kille slut. Han är inte kär i henne längre. Det känns tomt, men som tur är finns Miron där för att ta hand om henne. Han säger att de ska laga henne och maxa skiten ur hennes olycka. Sommaren är het och de ska explodera i natten. Men efterhand blir saker mer och mer otydliga. Vad vill Miron egentligen? S.B., 1984-, bloggare och författare.

MediaNr: P28697

Mozarts banan

av Gillian Cross

36 s. tryckt punktskrift

När Alice Brett flyttar från staden till en liten by, har hon aldrig sett en häst i verkligheten. Mozarts banan är en helt galen häst som finns i byn. Barnen är förbjudna att rida på honom. Men när Sammy Foster utmanar Alice att sätta sig på Mozarts banans rygg, tar hon utmaningen på allvar.

MediaNr: P28632

Lik på Stadavik

av Petrus Dahlin

3 vol. (237 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 14 i serien som börjar med Ugglor i Bagarmossen. Det är sommarlov och Kalle och Dilsa har följt med sin kompis Amanda till hennes fina lantställe, Stadavik. På gården står en lyxbil som är värd flera miljoner kronor. Helt plötsligt börjar det regna. Nere vid bryggan skriker någon på hjälp - några båtar har slitit sig. När gänget kommer tillbaka till huset är lyxbilen stulen! Kalle och Dilsa får åter visa vilka bra detektiver de är.

MediaNr: P28529

Du är inte ensam Stargirl

av Moa Eriksson Sandberg

5 vol. (446 s. tryckt punktskrift)

När Stargirl svarar på Blondies sökning efter mejlvän är det början på en ovanlig vänskap. Båda går i sexan. De är väldigt olika, men har ändå mycket gemensamt. Blondie heter egentligen Milo, och drömmer om att bli skådespelare och bakom namnet Stargirl döljer sig Stella, som kämpar för att göra sig fri från det populära gäng hon tillhör. Mejlen blir som ett slags andningshål för dem båda, där de kan dela med sig av allt och vara sig själva.

MediaNr: P28695

Mördarkattens hämnd

av Anne Fine

81 s. tryckt punktskrift

Glestryck

3:e fristående boken om katten Tuffy. Tuffy är tillbaka! Ellies mamma tar hem konst från en kurs som hon gått. Den här konsten faller inte Tuffy i smaken. Men vad kan han göra? En liten reva i tavelduken kanske, eller råka knuffa till den där gräsliga krukan. Kul berättat i korta kapitel. Boken passar barn mellan 6 och 9 år.

MediaNr: P28533

Fröken Europa

av Kerstin Gavander

4 vol. (313 s. tryckt punktskrift)

När Kristin och hennes klasskamrater börjar i klass fem får de en ny lärare, Eva. Det är viktigt för Eva att klassen ska ha 24 elever och när Billy börjar blir det dags för äventyr. Alla i eleverna får var och en ge sig av på en resa ut i Europa. En del reser till nutiden och en del får resa bakåt i tiden. Alla resorna görs genom ett magiskt grupprum. Omtumlade kommer sedan eleverna tillbaka från sina resor och berättar vad de varit med om.

MediaNr: P28589

Den rutiga zebran

av Pia Hagmar

2 vol. (156 s. tryckt punktskrift)

Artonde fristående boken om Dalslandsdeckarna. Ett cirkussällskap kommer till Frändefors, tanken är att de ska slå läger där och vila ut i några veckor. Myggan visar sig vara barndomskompis med Dina, en flicka på cirkusen och Henke upptäcker att det är någonting alldeles speciellt med Dina. Men det är inte alla som gillar att det kommer främlingar till orten, och snart börjar det hända otrevliga saker.

MediaNr: P28626

Inte bjudna

av Thomas Halling

32 s. tryckt punktskrift

Mamma och pappa ska åka bort och Lo och hennes kompis Elli ska vara ensamma hemma. De ska hyra film och äta godis och pizza. I godisaffären träffar de några kompisar och plötsligt har det spridit sig att det är FF hos Lo. Kvällen som skulle bli rolig blir en mardröm! Lix 14, lättlästnivå 3. Passar från 10 år. Lättläst.

MediaNr: P28641

Vad gör man inte

av Maja Hjertzell

3 vol. (194 s. tryckt punktskrift)

Det är augusti och luften dallrar i hettan. Tre syskon är på väg att fira sin mammas födelsedag. Sanna är tjejen som alltid är med fel killar. Anders har svårt att hantera spriten och vill ibland slåss. Karoline däremot vill inte någonting. Den äldsta systern Lea kommer inte, för att hon och Sanna pratar inte med varandra. Pappan är det ingen som behöver bekymra sig om längre. Det jäser under ytan. Allt kommer att vara förändrat vid dagens slut.

MediaNr: P28725

Det är Flanagan och jag

av Bo R. Holmberg

2 vol. (112 s. tryckt punktskrift)

I Bjarnes klass går Lenny Karlsson, en stökig kille som trakasserar Bjarne och hans kompis Flanagan på vägen hem från skolan. Killarna gör allt för att undvika Lenny, de smiter tidigare från lektioner, tränar boxning för att bli starkare och förhoppningsvis kunna ge igen. En dag har de fått nog och provar en besvärjelse som Bjarnes mormor lärt dem. Den används för att stjäla modet ur människor. Men trollformeln verkar fungera lite för bra.

MediaNr: P28596

Brorsan är kung!

av Jenny Jägerfeld

3 vol. (236 s. tryckt punktskrift)

Måns bor egentligen i Stockholm, men nu har han följt med sin mamma till Malmö där hon ska jobba. En av de första dagarna träffar han på Mikkel, en kille som ser helt livsfarlig ut. Mikkel utmanar Måns på skateboard och Måns lyckas mycket bättre än Mikkel hade trott. Från och med den dagen börjar de hänga och Måns har aldrig haft så roligt med någon annan. Men vad händer när ens nyvunna vän inte tycker att man varit ärlig med allt?.

MediaNr: P28555

Markus mittemellan

av Katarina Kieri

2 vol. (204 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på En annan Abbe. Det är sista dagen före sportlovet och fröken uppmanar alla att komma tillbaka till skolan med röda kinder. Flera ska resa bort, men Markus ska som vanligt vara hemma. Mamma mår inte bra och pappa har fullt upp med att tala om vilka regler som gäller och att hitta på nya. Men kanske kan sportlovet bli bra ändå. Kanske kan Markus vara med Vero. Kanske kan hon ge honom röda kinder.

MediaNr: P28556

Djungelboken

av Rudyard Kipling

10 vol. (934 s. tryckt punktskrift)

Klassiker från 1894. Boken innehåller ett flertal berättelser från Indien. Den mest kända handlar om Mowgli, som växer upp bland vargar i Indiens djungler och lär sig tyda skogens alla tecken. Här finns också historien om mungon Rikki-tikki-tavi som besegrar kobran Nag. Glada och vemodiga berättelser om spännande äventyr och kamp mot fiender i det vildas gröna rike. Rudyard Kipling, 1865-1936, brittisk författare. Nobelpris i litteratur 1907.

MediaNr: P28657

Ingenmansland

av Niklas Krog

4 vol. (383 s. tryckt punktskrift)

Uppföljare till Nattbuss 198. Johan skrämmer inte bara andra längre, han skrämmer sig själv. Han bestämmer sig för att söka smittans ursprung. Han vet att varelsen som angrep honom den där natten på bussen hade sina rötter någonstans i östra Finlands skogar, i vildmarken. För att söka svar och rädda både sig själv och sina anhöriga lämnar han allt och tar sig över gränsen till Finland.

MediaNr: P28642

Pestan

av Åsa Larsson

3 vol. (282 s. tryckt punktskrift)

Del 7 i serien Pax som börjar med Nidstången. Fler och fler insjuknar med märkliga symptom i Mariefred. Ingen kan hitta något botemedel. När Alriks och Viggos egen familj drabbas dras killarna in i en kamp mot klockan för att finna en lösning. Hur kan en sådan mystisk sjukdom bekämpas? Samtidigt har Iris kommit på en plan för att ta reda på vem Svarthäxan är. Men planen är livsfarlig.

MediaNr: P28620

Sjörövarhjärta

av E. S. Leijnse

4 vol. (335 s. tryckt punktskrift)

Det är sommarlov. Syskonen Nora och Rick hittar en mystisk låda och leker en spännande lek med sina vänner på ön Laboratorieholmen. Mitt i leken hamnar plötsligt Rick i en annan tid där han träffar en okänd flicka. Barnen kastas mellan de olika världarna samtidigt som de undersöker vad som hänt en gång i tiden på Laboratorieholmen.

MediaNr: P28385

Becca

av Petter Lidbeck

2 vol. (165 s. tryckt punktskrift)

En rysare inspirerad av Daphne du Mauriers klassiker Rebecca. Barnhemmet är en hemsk plats. Föreståndaren Florence styr med järnhand och straffar alla som sticker ut. Värst är det för flickan som fötts med en missbildning och som ingen vill ha. En dag möter hon av en händelse filmstjärnan Max Winther som tar henne med sig hem till sitt slott. Väl där väntar slottsfrun Judith och ett öde värre än flickan någonsin kunnat föreställa sig.

MediaNr: P28577

Mynta och de mystiska grannarna

av Lena Lilleste

30 s. tryckt punktskrift

Fristående del i serien En Myntadeckare. Mynta har nya grannar. En kväll råkar hon och Frida se in genom deras fönster. Men vad gör grannarna där inne? Det ser ut att vara något skumt. Frida och Mynta misstänker att de är knarkhandlare. Och grannarna vet att Mynta och Frida har sett dem. Nu är Mynta och Frida farliga vittnen. Lättläst ungdomsdeckare.

MediaNr: P28647

Skarven

av Sara Lövestam

4 vol. (337 s. tryckt punktskrift)

Den spöklika Skarvön med sina döda träd och svarta fåglar som ruvar i sina bon brukar alltid vara öde. Men nu är det en människa där. Han rör sig som om han inte vill bli sedd, men Johanna ser hans mörka silhuett från skärgårdsbåten. Tillsammans med Ludde och Olivia åker hon till Skarvön för att göra efterforskningar. Fallet tar dem till farligare platser än de någonsin kunnat ana. Samtidigt är det mycket som står på spel, inte minst för Johanna.

MediaNr: P28557

Fågelflickan

av Johanna Nilsson

52 s. tryckt punktskrift

Minna bor i en liten stad med sin mamma, pappa och lillebror. För ungefär ett år sedan läste hon en artikel om bantning. Hon bestämde sig för att försöka gå ned fem kilo, men sen kunde hon inte sluta. Varje tugga är en kamp. Hon drömmer om att bli fri från sin kropp och bara flyga iväg. Lättläst bok.

MediaNr: P28655

Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med

av Johanna Nilsson

6 vol. (503 s. tryckt punktskrift)

Sex personer får ett mejl från någon som kallar sig Ikaros. Det är ett avskedsbrev. I mejlet finns lösenord till en blogg som ständigt räknar ner för om exakt hundra dagar tänker Ikaros ta sitt liv. Två av dem som får Ikaros mejl är Emil och Karim. Emil blir som besatt av vem Ikaros är. Han måste hitta de andra och rädda Ikaros. Även Karim drabbas av Ikaros mejl, men på ett helt annat sätt. Karim vill ta Ikaros hand. Han vill också flyga.

MediaNr: P28584

Det sista fallet?

av Ulf Nilsson

2 vol. (198 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den trötte kommissarie Gordon och hans polisassistent Paddy tar sig an ett sista fall innan Gordon tänker ägna all sin tid åt att fiska och äta kakor. Det visar sig bli ett svårt. Många djur i skogen är ledsna. Vem är det som går runt och säger elaka saker? Ingen vill skvallra. Detektiverna vill att allt ska gå rättvist till och att ingen ska behöva lida. Med lite finurlighet hittar de en lösning.

MediaNr: P28366

Jordkällaren

av Magnus Nordin

52 s. tryckt punktskrift

Andra delen i en serie fristående noveller. Simone och Alex är på cykelsemester på Gotland. När de överraskas av ett skyfall söker de skydd i ett övergivet hus och mitt i natten börjar den gamla telefonen att ringa. En liten pojkröst hörs säga: Mamma släpp ut mig! Hur kan pojken ringa till en telefon som inte varit i bruk på många år och som dessutom var stendöd tidigare på kvällen?.

MediaNr: P28646

Det magiska hjärtat

av Kristina Ohlsson

3 vol. (288 s. tryckt punktskrift)

En skildring av hur man som barn närmar sig den ogripbara frågan om döden. Robertas bästa vän Charlotte är svårt sjuk. Hon behöver ett nytt hjärta och det är bråttom. På en auktion hittar Roberta en jordglob som hon får veta är magisk. Om man lyckas utföra ett mycket speciellt uppdrag kan den uppfylla en önskan. Genast ser Roberta en chans att rädda Charlotte! Tillsammans med kompisen Eric gör hon allt för att Charlotte ska bli frisk.

MediaNr: P28594

Berättelser från ett (inte så) fantastiskt liv

av Rachel Renée Russell

3 vol. (299 s. tryckt punktskrift)

Nikki är 14 år och har precis börjat i en ny skola. I den nya skolan går Brandon som Nikki blir förälskad i och där går även den populära och elaka tjejen MacKenzie. Om detta och om en massa andra händelser och utmaningar i sitt tonårsliv skriver Nikki i sin hemliga dagbok. Det här är början på en amerikansk serie, som har lanserats som en motsvarighet till Jeff Kinneys Dagbok för alla mina fans.

MediaNr: P28560

I bergets hjärta

av Mårten Sandén

4 vol. (324 s. tryckt punktskrift)

Sonjas farfar bor i Årbergsholm i norra Sverige. Nu är han döende och vill att Sonja kommer och hälsar på. Det är en lång resa från Göteborg där hon bor med sin mamma. Sin pappa har hon aldrig träffat, han dog innan hon föddes. Farbrodern Ado är sträng och märklig, hans son Seth, som har svårt att gå, blir Sonjas bundsförvant. Ado smider planer, det verkar som att han vill sälja allt till ett gruvbolag.

MediaNr: P28578

Under ett rabarberblad : verser för människor och djur

av Lena Sjöberg

52 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En bok med verser att läsa tillsammans. Här finns berättelser om fåglar och fjärilar, höghus och hönor, pappor och paddor. Verser på rim om naturen och djuren. Om en borttappad vante och en frusen trädgårdsrabatt. "Nu skakar blåsten träden så att bladen faller ner. Likt gyllene konfetti över hela vårt kvarter." Boken passar barn mellan 6 och 9 år.

MediaNr: P28530

Superbitcharna gör bort sig

av A. Audhild Solberg

4 vol. (340 s. tryckt punktskrift)

Den andra boken om Anne Bea. Anne Bea och henne bästa vän Nils är fortfarande långt ifrån populärast i sjuan. Men de är inte längre ensamma. Deras kompisgäng har blivit så stort att de fyller ett helt bord i matsalen. Dessutom är klassens superbitchar ovänner, så Anne Bea får äntligen vara ifred. Och så har bandet Fuck Justin fått sin första spelning. Frågan är bara vem som ska sjunga. Snart inser Anne Bea att livet är en berg-och-dalbana.

MediaNr: P28604

En förtrollad jul : [en julsaga i 24 kapitel]

av Siri Spont

4 vol. (311 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Adventsbok i 24 kapitel. När Yusuf flyttar hem till Martha känns allt först bara jobbigt. Yusuf är tyst och tråkig och håller sig mest bara för sig själv. Och när han stjäl Marthas hamster och tar med den ut i skogen tappar hon tålamodet helt. Men allt förändras när Yusuf en dag övertalar Martha att följa med honom ut i skogen. Där väntar en magisk värld och ett uppdrag som bara de kan klara av.

MediaNr: P28704