Nya punktskriftsböcker december 2016

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 90 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Tanamera : [Johnnie, Julie]DNoel Barber

av Noel Barber

25 vol. (2265 s. tryckt punktskrift)

Tiden är 1940-talet. Johnnie och Julie älskar varandra sedan tonåren, men han är gift. Hela deras existens och kärlek står på spel allteftersom japanerna rycker närmare Singapore. Johnnies och Julies kärlek sätts på hårda prov - mellan dem står inte bara Johnnies fru och barn och familjernas motstånd, utan också år av det grymmaste gerillakrig.

MediaNr: P28761

Yxmannen

av Ray Celestin

11 vol. (1035 s. tryckt punktskrift)

New Orleans 1919. Den beryktade seriemördaren Yxmannen sätter staden i skräck med sina bestialiska mord. Kriminalinspektör Michael Talbot utreder fallet men har svårt att hitta ledtrådar. Dessutom bär han på en hemlighet som till intet pris får komma ut. När 19-åriga Ida, sekreterare till en privatdetektiv, snubblar över ledtrådar som kan avslöja Yxmannen kan hon inte låta bli att på egen hand utreda mysteriet. Bygger på ett autentiskt fall.

MediaNr: P28770

Älsklingsleken

av Leonard Cohen

7 vol. (627 s. tryckt punktskrift)

Sensuell roman om kanadensisk judes uppväxt och mognad i Montreal och New York. En utvecklingshistoria med bisarra händelser i impressionistiska episoder. L.C., 1934-2016, kanadensisk sångare, låtskrivare, poet och författare.

MediaNr: P28737

Dagboken

av Annelie Drewsen

2 vol. (58 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

När Tarek får en dagbok av sin lärare minns han sin gamla dagbok. Den gamla dagboken, fylld av minnen, försvann på vägen till Sverige. Vad ska han skriva i sin nya dagbok? Ska han skriva på svenska? En kväll börjar Tarek fylla den nya dagboken med text och minnen. En bok om ordens och språkets betydelse, som påminner oss om det positiva i att vara flerspråkig. Lättläst.

MediaNr: P28670

Blommande vildmark : roman

av John Galsworthy

8 vol. (732 s. tryckt punktskrift)

D. 2 i en serie inledd med: En flicka väntar. Handlingen utspelas i England på 1930-talet. Dinny Cherrel förälskar sig i den gåtfulle Wilfred Desert. Han har varit länge utomlands och har dåligt rykte så Dinnys anrika familj försöker avstyra giftermålet.

MediaNr: P24507

Över floden : roman

av John Galsworthy

9 vol. (840 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien inledd med: En flicka väntar. Dinny Cherrel verkar ha kommit över brytningen med Wilfred. Nu måste hon vara ett stöd för sin syster Clare, som försöker få ut skilsmässa från sin man. Handlingen utspelas i England på 1930-talet.

MediaNr: P24506

Granta : [arena för ny litteratur]. Nr 7, Service

Fullskrift

Nummer 7 av svenska Granta innehåller noveller och essäer av bland andra Yukiko Motoya, Lars Berge, Lina Wolff, Susanna Alakoski och Siddharta Mukherjee. Temat är service och skildrar maktbalansen i ett familjehem, hemsökta hotell och det monotona arbetet på en svinfarm.

MediaNr: P28747

Moder Sjustjärna : en berättelse från tidernas morgon

av William Heinesen

4 vol. (376 s. tryckt punktskrift)

Barndomsskildring från ett litet färöiskt samhälle under första världskriget. Moder Sjustjärna är Arilds döda mamma som vandrar i Paradisets lustgård och vattnar rosorna med sin silverkanna. Det är Arilds älsklingsdröm. Allt lever och har namn för honom. Men den stränga Trine med Ögonen försöker krossa hans drömmar och fantasier. Lyrisk roman präglad av en djup förståelse för barnets värld.

MediaNr: P28745

Kisse Misses tankar om människan och om hunden Azor

av Amalia Hjelmstjerna

16 s. tryckt punktskrift

Dikterna i denna bok från 1911 är starkt tidsdoftande och förnumstiga funderingar över att en katt inte är som en hund.

MediaNr: P24746

Campbells kungarike

av Hammond Innes

8 vol. (804 s. tryckt punktskrift)

Äventyrsroman från Kanada. En ung man, f.d. officer i engelska armén, ärver helt oväntat ett oljefält i Klippiga bergen, det s.k. Campbells kungarike. Men ett mäktigt kraftbolag, som för en dammreglering behöver lägga "kungariket" under vatten, gör allt för att beröva honom arvet.

MediaNr: P24699

Regnbågen

av David Herbert Lawrence

15 vol. (1476 s. tryckt punktskrift)

Roman fr. 1915 om tre generationer av en engelsk bondefamilj i jordbrukstrakter, som förvandlas till gruvsamhällen. Den lantliga miljön vanhelgas och upplöses. Familjemedlemmarnas kärleksliv är huvudtemat: tron på och strävan efter det fullkomliga idealet, harmoni mellan kroppslig och andlig kärlek.

MediaNr: P24833

Berget och lågorna

av Helmer Linderholm

4 vol. (426 s. tryckt punktskrift)

Om de finska emigranternas öden i Bergslagen på 1600-talet. Den sturske och frihetsälskande Paavo Verduinen kommer i konflikt både med sina landsmän och med mäktiga svenska bergsmän.

MediaNr: P24854

Fyren mellan haven : roman

av M. L. Stedman

10 vol. (930 s. tryckt punktskrift)

Tom Sherbourne återvänder till Australien efter fyra år på västfronten och tar anställning som fyrvaktare på en ensligt belägen ö. Med sig har han sin hustru Isabel. Några år senare spolas en båt upp på stranden med en död man och ett levande spädbarn ombord. Tom och Isabel låter omvärlden tro att flickan är deras dotter. När de två år senare återvänder till fastlandet inser de att deras agerande slagit en annan människas liv i spillror.

MediaNr: P28742

Andrées ballongfärd

av Per Olof Sundman

2 vol. (194 s. tryckt punktskrift)

Spännande berättelse om förberedelserna inför ballongexpeditionen, den misslyckade ballongfärden och den långa isvandringen som slutar i katastrof.

MediaNr: P25221

Kuppen

av John Updike

8 vol. (814 s. tryckt punktskrift)

Miljö: ett fiktivt afrikanskt land, Kush, med drag bl.a. av Uganda och Algeriet. Förf. lyckas här smälta samman praktiskt taget alla de problem som finns i Afrika i dag. Korruption, internationellt intrång, stamkrig, maktkamp och vattenbrist. Dessutom interfolieras handlingen med en kärlekshistoria, där kontrahenterna är av olika ras.

MediaNr: P25331

Hos grannens

av Kurt Vonnegut

38 s. tryckt punktskrift

Vonneguts berättelse handlar om lille Paul som är ensam hemma och skräms av ljud från grannarna. Slesar skriver om en grå och stillsam man som utför en kupp mot sin firma.

MediaNr: P25342

Förskolan Myran

av Christina Wahldén

12 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Sanas dotter Amira är två år. Det har blivit dags för Amira att börja i förskolan. Sana är lite orolig. Helst vill hon vara hemma med Amira, men det går inte. Hon måste jobba. Kommer personalen på förskolan klara av att ta hand om Amira? Lättläst.

MediaNr: P28730

Melodifestivalen

av Christina Wahldén

12 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Det är dags för Melodifestivalen på teve! Över 50 länder är med i tävlingen. Familjen Vega sitter hemma i soffan och tittar. De har olika favoriter. Snart är det dags för omröstningen. Det är spännande att se vem som kommer att vinna! Lättläst.

MediaNr: P28723

Facklitteratur

Skillnadens trädgård : ett ekologiskt trädgårdsskafferi

av Sara Bäckmo

2 vol. (246 s. tryckt punktskrift)

En igenvuxen tomt omvandlas till ekologiskt trädgårdsskafferi. Sara Bäckmos passion för odling fick en rivstart. Genom att förlänga den traditionella odlingssäsongen kan Sara skörda under hela året. I denna bok delar hon med sig av sina bästa knep för hur man går till väga för att bli näst intill självförsörjande på grönsaker. Förutom odlingstips innehåller boken också en del recept.

MediaNr: P28672

Livet enligt Dagny : i huvudet på en 104-åring

av Dagny Carlsson

3 vol. (259 s. tryckt punktskrift)

När Dagny Carlsson var 99 anmälde hon sig till en datakurs. Det blev början på ett nytt skede i hennes liv. Hon började blogga och har kallats världens äldsta bloggare. I den här boken får vi ta del av Dagnys erfarenheter av livet i med- och motgång, får tips på hur man håller sig vital och undviker krämpor på äldre dar. En del reflektioner och jämförelser mellan livet förr och nu hinns också med. D.C., 1912-, bloggare och f.d. textilarbetare.

MediaNr: P28756

Femtio djur som ändrat historiens gång

av Eric Chaline

8 vol. (726 s. tryckt punktskrift)

Fascinerande berättelser om 50 små och stora djur som har påverkat människan och samhällets utveckling. Bland dem finns hästen som använts i strid sedan 300-talet f.Kr. och är en av de mest betydelsefulla djuren genom historien. Här finns också silkesmasken som genom sidenproduktionen bidragit till handeln mellan Kina och Europa. Bland de djur som också får sin berättelse finns dront och människa. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P28618

Mathias Dahlgren: hemkunskap

av Mathias Dahlgren

5 vol. (442 s. tryckt punktskrift)

En kokbok för matlagning i hemmaköket av stjärnkocken Mathias Dahlgren. Boken är indelad i tre delar efter hur lång tid recepten tar att laga: 20 minuter, 40 minuter samt 120 minuter eller mer. Snabblagade vardagsrätter, måltider inklusive dessert och slutligen basrecept och långkok. Här finner vi även listor med oväntade smakkombinationer och proffsknep för genvägar i köket. M.D., 1969-, krögare och kock. Vinnare av Bocuse d'Or 1997.

MediaNr: P28741

Drakar och demoner. Bok 1.. Rollpersonen

Bok 1: 4 vol. (336 s. tryckt punktskrift)

Rollspelet Drakar och Demoner introducerades i Sverige 1982. I denna upplaga från 1991 finns alla regler samlade. Bok 1 handlar om själva rollpersonen: Hur man skapar en rollperson - bard, helare, krigare, lärd man, lönnmördare, magiker, munk, sjöfarare, riddare, tjuv, utbygdsjägare. Och hur man skapar primära och sekundära färdigheter.

MediaNr: P28523

Drakar och demoner. Bok 3.. Spelarboken

Bok 3: 3 vol. (274 s. tryckt punktskrift)

Rollspelet Drakar och Demoner introducerades i Sverige 1982. I denna upplaga från 1991 finns alla regler samlade. Bok 3 innehåller: magi, besvärjelser, vapen och rustningar, utrustning.

MediaNr: P28525

Duger jag? : om vänskap, kärlek och sexualitet

3 vol. (218 s. tryckt punktskrift)

Dikter, brev och funderingar från 14-17-åringar, som berättar om tonårens fantasier, fördomar och osäkerhet. Avsnittet "Vuxna berättar" handlar om att vara tonåring på 1950-1960-talen. Barbro Lennéer-Axelson skriver "Om vänskap och kärlek". Vidare information om preventivmedel och abort.

MediaNr: P25464

Finnjävlar

6 vol. (462 s. tryckt punktskrift)

Antologi där 16 sverigefinnar berättar om klass och klassresor, diskriminering och motstånd, stolthet, skam och kampen för självkänsla. Idag bor långt över en halv miljon med finsk bakgrund i Sverige. Krigsbarn, arbetskraftsinvandrare, finska romer, tornedalingar, finlandssvenskar, svensk-finsk-irakier. Barn och barnbarn. Det handlar om att utmana fördomarna och ta sig rätten till sitt språk och sin historia.

MediaNr: P28777

Städerna som minns Joe Hill : en svensk-amerikansk historia

av Göran Greider

11 vol. (990 s. tryckt punktskrift)

När Joe Hill avrättades för ett dubbelmord 1915 i Salt Lake City, tågade tiotusentals människor på gatorna för att hylla hans minne och sjunga hans sånger. Göran Greider följer honom från Gävle, där han föddes, till USA där han snart blev sångförfattare och fackföreningsaktivist och besöker de amerikanska städer som ännu minns honom. Greider spekulerar även kring en ny teori kring Joe Hills förehavanden på mordkvällen.

MediaNr: P28743

Sverigequiz : hur väl känner du Sverige? : [444 frågor för nytta och nöje]

av Eva-Karin Gyllenberg

3 vol. (255 s. tryckt punktskrift)

444 frågor om Sverige. Frågorna som är av allmänbildande karaktär är tydligt formulerade och till varje fråga finns tre svarsalternativ. Exempel på frågor: Kommer surströmmingspremiären före kräftpremiären? Vem fick ta emot det första Polarpriset? Vilket av Sveriges 13 stift är störst? Hur många liter blåbärssoppa konsumeras under Vasaloppet? Eva-Karin Gyllenberg är journalist på Dagens Nyheter.

MediaNr: P28625

Kinesisk historia

av Alf Henrikson

15 vol. (1430 s. tryckt punktskrift)

I denna framställning av Kinas öden från rikets uppkomst fram till det kommunistiska maktövertagandet 1949 ingår också referat av klassiska kinesiska berättelser och även rena sagor, som format kinesisk livssyn. Stort utrymme ges också åt vishetslärare och poeter, vars verk påverkat många generationers politik i Kina.

MediaNr: P24667

Viscerosomatik

av Niclas Hjelm

4 vol. (376 s. tryckt punktskrift)

En bok som belyser hur störda inre organ, viscera, kan ge upphov till smärta och värk. Del 1 tar upp den neurologiska länken och beskriver hur irritation i inre organ kan reta känselnerver som i sin tur ger upphov till retning i ryggmärgen. Del 2 tar upp den mekaniska länken och handlar om hur patologi i viscera kan leda till förändrad anatomi. N.H. är sjukgymnast, specialiserad på ortopedi och neurologi. Läsaren bör ha förkunskaper i ämnet.

MediaNr: P28634

Missbruk

av Barbro Holmberg

3 vol. (272 s. tryckt punktskrift)

Författaren behandlar olika typer av missbruk som alkohol, narkotika, beroendeframkallande läkemedel och sniffningspreparat. Samtidigt ges en historik över missbrukets historia, dess sociala konsekvenser och de olika vårdformer som står till buds.

MediaNr: P24753

Skånsk-svensk ordbok : från abekatt till övanpo

av Kalle Lind

4 vol. (412 s. tryckt punktskrift)

Författaren och kulturarbetaren Kalle Lind har samlat de mest specifikt skånska uttrycken. Urvalet innefattar dessutom namn på skånska platser, byggnader, händelser och seder. Författaren har valt orden utifrån tre olika kriterier: de uppfattas som typiskt skånska, det är ord som han själv hört och tycker om eller för att de är roliga. I vissa fall har han försökt att placera in orden i ett sammanhang.

MediaNr: P28608

Kapitalet : kritik av den politiska ekonomin. Bok 1, Kapitalets produktionsprocess

av Karl Marx

Bok 1: 38 vol. (3786 s. tryckt punktskrift)

Första bandet av Karl Marx klassiker om kapitalismen från 1867. Marx skildrar kapitalismen som ett system som öppnar nya möjligheter för mänskligheten samtidigt som det orsakar stort elände. Till slut kommer kapitalet att förlamas och arbetarklassens gemensamma handlingar bana väg för socialismen. Marx utgav själv bara första bandet av Kapitalet, medan Friedrich Engels fullbordade band 2 och 3. Karl Marx, 1818-1883.

MediaNr: P28669

Indien väntar

av Jan Myrdal

14 vol. (1358 s. tryckt punktskrift)

Reseberättelse från det tjugonde århundradets Indien. Myrdal besökte Indien första gången 1958 och har återvänt ett tiotal gånger. Boken är resultatet dels av dessa resor, dels av forskning i skrivna källor samt samtal och intervjuer med Indien-kännare i och utanför Indien.

MediaNr: P24993

Från det okända Gotland

av John Nihlén

4 vol. (340 s. tryckt punktskrift)

Berättelser om folkliv, märkliga personer, sägner och arbete på Gotland i gammal tid.

MediaNr: P25290

Nordens land och folk i historiens gryning

av Per Nyström

4 vol. (308 s. tryckt punktskrift)

Utgavs 1939 som inledning till Fabian Månssons Vikingatidens historia. Utifrån arkeologiska fynd tecknas en ur social, ekonomisk, teknisk och kulturell synvinkel levande bild av det nordiska samhället. Bif. kommentarer redovisar nyare forskningsrön.

MediaNr: P25546

Specialdressyr

av Tage Pehrsson

7 vol. (624 s. tryckt punktskrift)

Om hundens ursprung, användning, uppfostran, skötsel, sinnen, instinktshandlingar och inlärning. Stort utrymme ägnas åt lydnadsdressyrens grunder samt hopp- och balansövningar.

MediaNr: P25085

Inte lika men jämlika

av Kerstin Persdotter

2 vol. (180 s. tryckt punktskrift)

Sammanställning av åtta intervjuer, i vilka olika invandrarfrågor som behandlades på ett av Statens Ivandrarverk och Göteborg universitet anordnat symposium 1979 tas upp. De olika inläggen ifrågasätter och belyser invandrarpolitiken i Sverige. Om invandrarnas situation på arbetsmarknaden, invandrarorganisationernas roll, invandrare i politiken m.m.

MediaNr: P25092

Brev till en ung poet

av Rainer Maria Rilke

2 vol. (92 s. tryckt punktskrift)

1903 skickade en ung kadett med diktardrömmar, F.X. Kappus, några dikter till Rilke för bedömning. Det blev inledningen till en 5-årig brevväxling. R. skriver om de krav som det konstnärliga skapandet ställer. Han talar om att gå in i sig själv och i ensamheten söka sitt djupaste egna, och om att tillägna sig en kvinnlig sensibilitet. R.M.R., 1875-1926, en av 1900-talets största poeter.

MediaNr: P28750

Gelato! : äkta italiensk glass

av Samantha Santambrogio-Öberg

2 vol. (186 s. tryckt punktskrift)

Här finns de klassiska och traditionella recepten på gelato -italiensk glass: pistacchio, nocciola, stracciatella. Men här finns också bärsorbeter och läskande granita. En del kräver glassmaskin, andra kan du göra på landet på 5 minuter med två ingredienser och en visp. Författaren Samantha Santambrogio-Öberg bedriver bland annat kurser i italiensk matlagning.

MediaNr: P28717

100 saker du aldrig kommer att göra och hur du ändå lyckas med det omöjliga

av Daniel Smith

6 vol. (582 s. tryckt punktskrift)

Författaren beskriver 100 saker som de flesta aldrig kommer att göra. Bland de "omöjliga" bedrifterna finns: Göra mål i VM-finalen i fotboll. Sjunga huvudrollen på La Scala. Bli alkemist. Fånga en jättebläckfisk. Vara på två platser samtidigt. Hitta två exakt likadana snöflingor. Träffas av blixten två gånger. Fånga en pistolkula i luften. Soloklättra uppför Eiffeltornet. Lämplig även för ungdom.

MediaNr: P28601

Mellan speglar

av Göte Strandsjö

5 vol. (468 s. tryckt punktskrift)

I kåseriartad form berättar författaren om sin bakgrund, sin familj och sin verksamhet i pingstförsamlingen i Malmö och vid Musikhögskolan i Malmö.

MediaNr: P25445

Barnen och livet

av Birgitta Strömbom

10 vol. (902 s. tryckt punktskrift)

Förf. analyserar utvecklingen från gårdagens samhälle till dagens mål med barnuppfostran och vilka metoder vi bör använda för att nå dessa mål. Hon betonar föräldrarnas ansvar och betydelse för barnens utveckling samt talar i klartext om vilka krav som ställs på den vuxne uppfostraren. Bl.a. menar hon att nedbrytande krafter tillåts få allt större inflytande på barnen. Lättläst och läsvärd.

MediaNr: P25452

Pianisten : med utdrag ur den tyske officeren Wilm Hosenfelds dagbok

av Wladyslaw Szpilman

6 vol. (497 s. tryckt punktskrift)

En minnesbok om Förintelsen av den polske kompositören och musikern W.S., 1911-2000, som i sin egenskap av jude drabbades av den nazistiska ockupationen av Polen under 2:a världskriget. Boken publicerades 1946, men förbjöds omgående av de kommunistiska myndigheterna. Vidare ingår utdrag ur en dagbok av den tyske kaptenen Wilm Hosenfeld, som bistod S. i gettot. Dessutom ett förord av sonen Andrzej.

MediaNr: P28740

Fleråriga grönsaker : upptäck, odla, njut

av Philipp Weiss

6 vol. (603 s. tryckt punktskrift)

En ovanlig odlingsbok med trevligt anspråkslöst tilltal. Författarnas mission är att sprida kunskap och därmed öka odling av fleråriga grönsaker. Rabarber och sparris är redan idag vanligt förekommande men här presenteras ytterligare ett 60-tal grönsaker som passar vårt nordliga klimat. Odlingstips, växtinformation, näringsvärden och recept varvas i denna bok om luktviol, potatisböna och spenatskräppa.

MediaNr: P28119

Se ljuset i det svarta

av Annika Östberg

3 vol. (192 s. tryckt punktskrift)

Efter 28 år i amerikanskt fängelse öppnades grindarna och ett liv i frihet blev möjligt. Idag åker A. Ö. runt i Sverige och föreläser om sitt liv och sina erfarenheter. Här berättar hon om den omtumlande tiden efter frisläppandet då hon upplevde både glädje och lycka men samtidigt drabbades av en stor ensamhet. Hon försöker ge sin syn på några av de frågor hon möts av om sorg, skuld och tro.

MediaNr: P28753

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Världens mesta Ester

av Emma Adbåge

2 vol. (176 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Det har börjat en ny tjej i Signes klass. Hon heter Ester. När Ester frågar Signe om de ska bli kompisar, blir Signe glad eftersom hon inte har så många att vara med. Ester har en egen nyckel och får gå hem själv. Det är spännande att vara med Ester, för då händer det alltid något. Och så berättar hon att hennes mamma heter Greta, är skådespelerska och bor i New York.

MediaNr: P28694

Varm vinter

av Åsa Anderberg Strollo

3 vol. (286 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Svart sommar. Annie och hennes familj är tillbaka i stan. I skolan pågår en renovering som verkar ha väckt gamla krafter till liv. Annie börjar se saker som ingen annan uppfattar. Vad var det egentligen hon skymtade innanför dörren till det gamla skyddsrummet? Det är inte bara läskigt. För i skolan finns det en kille som Annie gillar. De ses nästan bara när brandlarmet går och varje gång möts deras blickar.

MediaNr: P28665

Skuggan som försvann

av Torsten Bengtsson

3 vol. (208 s. tryckt punktskrift)

Olofs pappa har träffat en ny kvinna och Olof måste flytta med sin mamma till en annan stad. Olofs tvillingbror Anton kanske också följer med till den nya staden. På väg till sin nya skola genar Olof genom en gångtunnel. Halvvägs genom tunneln hör han någon ropa med skrovlig röst. På andra sidan träffar han en tjej som heter Amina. De ska gå i samma klass. Hon säger att ingen går igenom tunneln. Vad är det som finns där nere?.

MediaNr: P28733

Djuren i stallet : berättelser i advent

av Lars Collmar

2 vol. (94 s. tryckt punktskrift)

Julevangeliet presenteras i femton korta kapitel genom de djur som bevittnar Jesu födelse. Här finns geten, åsnan, hönan, oxen, lammet, gräshoppan, duvan, räven, myggan, myran, skorpionen, kamelen, ormen, sparven och flugorna. Vissa komiska inslag lättar upp berättelsen, t.ex. när hönan hjälper till vid förlossningen. En humoristisk berättelse lämplig för högläsning under adventstiden.

MediaNr: P28762

Olyckornas tid

av Moïra Fowley-Doyle

6 vol. (568 s. tryckt punktskrift)

Så länge Cara kan minnas har olyckornas tid varit en del av hennes liv. Varje oktober drabbas hennes familj av mystiska olyckor: skrubbsår, brutna ben - till och med plötsliga dödsfall. Tragedier som förföljer Cara, systern Alice och styvbrodern Sam, men som ingen vill prata om. Olyckornas tid är här, och varje hemlighet är en möjlig olycka. Men det här året börjar Cara ställa frågor. Debutroman av Moira Fowley-Doyle.

MediaNr: P28771

Ellen, dellen-

av Maria Gripe

4 vol. (372 s. tryckt punktskrift)

Tonåringen Fredrika, "ellen dellen", berättar bitskt om människor och svårigheter i sin till synes trygga värld. Föräldrarna är helt omaka och separerar. Väninnan Britt, som lever ett mardrömsaktigt hemliv, blir mest en börda för henne. Utkom första gången 1974.

MediaNr: P28674

Jakten på julen

av Matt Haig

4 vol. (334 s. tryckt punktskrift)

Nikolas bor med sin pappa i de djupa finska skogarna. När kungen utlyser en belöning till den som kan bevisa att Alvernas by existerar, antar Nikolas pappa utmaningen och ger sig av. Kvar blir Nikolas med sin elaka faster. Till slut beslutar han sig för att leta reda på sin pappa. Det blir ett äventyr fullt av magi, fantasi och humor.

MediaNr: P28681

Pax för det kortaste strået

av Isabelle Holland

4 vol. (350 s. tryckt punktskrift)

Melissa, 15 år, börjar banta då hon tycker att hon är för tjock. Hon är ständigt utsatt för föräldrarnas tjat och pikar, men när hon får en roll i en skolpjäs får hon en ny syn på sig själv.

MediaNr: P24748

Tornspöket

av Ewa Christina Johansson

98 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 1 i serien Spökfångarna. Ebba är på skolutflykt vid ett gammalt slott när den nya klasskompisen Tor plötsligt försvinner. Ebba har inte riktigt lärt känna Tor ännu, hon har bara lagt märke till att han har en väldigt stor illgrön ryggsäck. Alla letar och ropar, men Tor finns ingenstans. Plötsligt får Ebba syn på något grönt som skymtar förbi uppe i ett tornfönster. Hon beger sig på egen hand upp i tornet, men där uppe finns bara Tors ryggsäck.

MediaNr: P28684

Slukaren

av Niklas Krog

24 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 3 i serien Häxmästaren. Drottning Krias armé är på väg mot Rands by. Ella och Rand måste hinna före så att de hinner varna byborna. Barnen har med sig Häxmästarens trollstav. Den ska hjälpa dem att vinna slaget mot den stora armén. Men plötsligt dyker Slukaren upp och tar trollstaven från Ella. För att de ska ha någon chans att stoppa soldaterna måste de få tag i trollstaven igen.

MediaNr: P28712

Slutstriden

av Niklas Krog

24 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 4 och den sista delen i serien Häxmästaren. Drottning Krias iskrigare är nästan framme vid Rands by. Ella och Rand förbereder sig för slutstriden. Till sin hjälp har de farfar Aron, magislukaren Orvar och lindormen Berit. Men armén de möter är stor och drottningen är arg.

MediaNr: P28713

Kärlek är inte så tokigt!

30 s. tryckt punktskrift

En samling dikter, korta berättelser och ramsor. Några skolbarnsramsor, små minnesord, gåtor och vitsar som vill inspirera barn att göra något liknande själva.

MediaNr: P25499

Let it snow : magisk julhelg i tre delar : [snöstorm, våfflor och minigrisar

7 vol. (624 s. tryckt punktskrift)

Vi får följa några ungdomar i en liten amerikansk stad som drabbats av snöstorm på självaste julafton. Det är tre romantiska berättelser av John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle som flätas samman. Det extrema vädret spelar en viktig roll genom att starta händelsekedjor och skapa oväntade möten.

MediaNr: P28757

Mynta och den mystiska hundtjuven

av Lena Lilleste

28 s. tryckt punktskrift

Tant Berg är sjuk så Frida och Mynta ska ta hand om hennes hund. Hunden heter Birk och är jättesnäll. De lovar att hålla honom kopplad hela tiden. Men det är sommar och varmt och de är sugna på glass. Frida tycker att de kan lämna Birk utanför affären. Mynta är tveksam, men de lämnar ändå Birk och skyndar sig in i affären. När de kommer ut är Birk borta! Frida och Mynta tar upp jakten på hundtjuven. Lättläst.

MediaNr: P28688

Mynta och den mystiska rånaren

av Lena Lilleste

30 s. tryckt punktskrift

Fristående del i serien om Mynta. På fredagar går Mynta alltid till godisaffären efter skolan. Just den här fredagen blir affären rånad! Rånaren har en lejonmask för ansiktet. Mynta vill ringa polisen, men rånaren har lämnat ett hotbrev. Sofia som jobbar i butiken vågar därför inte göra det. Nästa dag slår rånaren till igen. Vem är det egentligen? Lättläst.

MediaNr: P28685

Mynta och det mystiska hjärtat

av Lena Lilleste

30 s. tryckt punktskrift

Klassen har samlat ihop pengar till en resa. 8000 kronor har de fått ihop. Mynta och Frida ska gå till banken för att sätta in pengarna på ett konto. Medan de väntar på sin tur rusar en svartklädd man in på banken. Han har rånarluva och ett vapen i handen. Mynta och Frida slänger sig ned på golvet. Rånar tar kuvertet med klasskassan. Dagen därpå ser de vaktmästaren Sven med en ny, fin bil. Inte kan väl Sven vara rånaren? Lättläst.

MediaNr: P28692

Kampen mot Samaael

av Ola Lindholm

2 vol. (213 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Drömfångaren som börjar med Odjuret vaknar. Andy vet nu att han är utvald. Bara han kan hålla i silversvärdet och förgöra ondskan. För att rädda världen från odjuret Samaael som sprider skräck och mörker tvingas Andy, familjen Angel och drömdjuren lämna ön ute i oceanen och bege sig till den värld där Samaael väntar. Men kan han verkligen överleva en kamp mot odjuret och kommer drömdjuren att få leva fritt bland människorna igen?.

MediaNr: P28666

Alfred ska hålla tal

av Mina Lystad

22 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Alfred gillar inte alls att stå framför klassen och prata. Men nästa fredag ska han hålla tal om blåvalen, det har fröken bestämt. Alfred blir supernervös men ju mer han lär sig om valen desto mindre nervös blir han. En bok om att våga göra saker som är läskiga. Boken passar barn från 6 till 9 år.

MediaNr: P28734

Flickan på kyrkogården

av Mårten Melin

40 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 1 i serien Spöksystrar. Nila är på väg till sin nya skola. Det är den allra första dagen. Hon är lite sen och bestämmer sig därför att ta en genväg över kyrkogården. På en gravsten sitter en flicka i bara t-shirt. Hon heter Maj och verkar inte frysa, trots att det är vinter och smällkallt. Nila tycker att Maj är rolig, fast också lite konstig. Varför är hon alltid på kyrkogården och fryser hon inte fast det är så kallt? Är hon ett spöke?.

MediaNr: P28611

Ett fall i alla fall

av Ulf Nilsson

2 vol. (206 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om kommissarie Gordon och Paddy. Gordon har gått i pension och Paddy är ensam kommissarie på den lilla polisstationen i skogen. Det är inte lätt, speciellt inte när det hörs kusliga ljud utanför polisstationen om nätterna. Till slut tar Paddy mod till sig och söker upp Gordon för att be om hjälp. Samtidigt händer det som absolut inte får hända - nere på ängen är två ungar från dagiset försvunna! En ekorrunge och en kaninunge.

MediaNr: P28539

Frostbitna

av Lena Ollmark

4 vol. (404 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Firnbarnen som börjar med Inmurade. Leo, Natta och Teddy är rädda och utmattade efter den skrämmande drabbningen med lärarinnan. Skolans nya vikarie har nyligen flyttat till trakten med sin familj. Han är ung och rolig, men snart anar barnen att något inte står rätt till i hans hus i skogen. Huset där en far anklagade sin äldsta dotter när hennes syskon dog i en eldsvåda. Där en mycket gammal ondska slog rot och började gå i arv.

MediaNr: P28621

Sunes sommarstuga

av Sören Olsson

4 vol. (338 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Mamma Karin har köpt en sommarstuga på landet. Pappa Rudolf har inget emot det, han är ju expert på att bygga och renovera. Väl framme i stugan visar det sig att småsakerna som behöver fixas bara bli större och större. Under tiden har Sune fullt upp med att spana efter snygga tjejer. Han har upptäckt minst fyra i det gamla pensionatet som byggts om till flyktingförläggning. Men hur ska han kunna tjusa dem om de inte pratar samma språk?.

MediaNr: P28565

Tjuvjakt i spökstaden

av Mary Pope Osborne

2 vol. (128 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 10 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Genom den magiska trädkojan reser Viktor och Hanna denna gång till en övergiven spökstad i Vilda västern. Här träffar de en cowboy som ber om hjälp. Flera hästar har blivit stulna av en härjande tjuvliga. Syskonen får lära sig mycket om det tuffa livet förr i Vilda Västern och de mytomspunna mustangerna.

MediaNr: P28716

Varning för hajar

av Mary Pope Osborne

2 vol. (100 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 9 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Den magiska trädkojan tar med Hanna och Viktor på ett nytt äventyr. Den här gången hamnar de i havsdjupen där de tittar på koraller och fiskar och leker med delfiner. Men så får de plötsligt ovälkommet sällskap och ubåten börjar ta in vatten. De måste snabbt ta sig upp till ytan!.

MediaNr: P28715

Bronsdolken. D. 5, Krigarnas borg

av Michelle Paver

D. 5: 5 vol. (516 s. tryckt punktskrift)

Bronsdolken del 5. Hylas och Pira återvänder hem från Egypten. Jakten på dolken fortsätter. Hylas barndomsvän Telamon tänker göra allt för att Kråkorna ska ta makten och bli oövervinnerliga. Helt ensam måste Hylas förfölja sin gamle vän och numera värsta fiende. Hylas syster Issi är fortfarande försvunnen - kommer de någonsin att hitta henne? Rebeller samlas för att slåss mot Kråkorna. Hylas måste lyckas eller förlora allt.

MediaNr: P28603

Tårar i havet

av Ruta Sepetys

8 vol. (704 s. tryckt punktskrift)

I januari 1945 sänktes skeppet Wilhelm Gustloff av sovjetiska torpeder. Nästan 10 000 personer drunknade. De flesta var människor på flykt undan kriget. Salt to the sea handlar om fyra ungdomar som hade kunnat vara ombord på skeppet. Joana, Florian, Emilia och Alfred kommer från olika bakgrunder, men bär alla på fasansfulla upplevelser av kriget. De flyr genom Tyskland med siktet inställt på skeppet som de tror ska bli deras räddning.

MediaNr: P28751

Odjuret i labyrinten & andra grekiska myter

av Annika Thor

4 vol. (311 s. tryckt punktskrift)

Ett antal grekiska myter spännande återberättade av barnboksförfattaren Annika Thor och illustratören Jakob Wegelius. Det handlar om Gudar och människor, odjur och hjältar. Vi möter Apollon och hans syster Artemis, gudarnas smed Hefaistos som uppfostras av havsnymfer och gifter sig med Afrodite. Hjältesagan om Perseus som hugger huvet av Medusa och den sorgliga berättelsen om Ikaros fall finns också med i boken.

MediaNr: P28654

Harry Potter och det fördömda barnet : del ett och två : baserad på en ny originalberättelse av J. K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne : en ny pjäs

av Jack Thorne

6 vol. (570 s. tryckt punktskrift)

Repetitionsmanus till en pjäs med urpremiär i London 2016. Harry Potter är nu en stadgad man med anställning på Trolldomsministeriet, fru och tre barn. Det förflutna gör sig dock ständigt påmint och när Harrys son Albus börjar på Hogwarts smälter dåtid och nutid samman. Utöver de välkända karaktärerna Hermione, Ron och Draco möter vi en ny generation trollkarlar som deltar i kampen mot en illavarslande framtid och Voldemorts möjliga uppståndelse.

MediaNr: P28650

Olga och Stefan vid lägerelden

av Helena Willis

68 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Är det viktigt att vinna tävlingar? Hur hittar man guld och vad gör man när en häst får skavsår? Två vänner på prärien letar upp äventyr och tar sig igenom svårigheter. Inget är ju omöjligt för en cowboy.

MediaNr: P28610

Facklitteratur

Valar och delfiner

av Bernard W. Rockett

66 s. tryckt punktskrift

Kortfattad och innehållsrik bok om valar och delfiner, deras levnadssätt och om hur de hotas av utrotning.

MediaNr: P25163

Planeten jorden

av Peter Ryan

46 s. tryckt punktskrift

Om jordens uppkomst och geologiska utveckling. Huvudsakligen berättas om livets utveckling fr.o.m. den geologiska perioden kambrium.

MediaNr: P25184

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Hej och hå kläder på

av Stina Kjellgren

11 bl. tryckt punktskrift

Rimmad berättelse om att klä på sig. Tre syskon är på väg ut för att leka. Berättarrösten leder dem vänligt uppmanande i påklädningens rätt och fel, lätt och svårt. Storasyster ses snart färdigklädd, medan de yngre lekfullt provar sig fram på kors och tvärs, med änglavingar och diadem. Till slut får pappa hjälpa till innan barnen kan springa ut i snön. Passar bra från 3 år. Taktilt omslag: svällpapper.

MediaNr: P27176

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Mitt bland stjärnor

av Lotta Olsson

[32] s., 30 bl. tryckt punktskrift

Poetisk bilderbok som tar oss med från alltings början fram till dagens myllrande värld av djur och växter. I korta verser på rim och med glimten i ögat beskrivs hur allt liv tog sin början i vattnet. Och trots att alla levande varelser är så olika så vilar vi alla i en värld av mörker och varm väta tills det är dags att födas och förundras över livet. En bok om livets märkvärdighet från universums oändlighet till loppan i rävens svans. Från 3 år.

MediaNr: P28570

Elmer kock

av Ulf Stark

[25] s., 23 bl. tryckt punktskrift

Första delen i en planerad serie. Elmer är bara fyra år, men han är ändå bäst på att laga mat! Till hans restaurang kommer präster, poliser, turister och boxare. Maten doftar så gott att bilarna krockar utanför. På kvällen bjuder han de magra och hungriga på plättar och gratäng. Precis när Elmer ska gå hem ringer kungen! Boken är skriven på vers.

MediaNr: P28494

Alla får åka med

av Anna-Clara Tidholm

[27] s., 20 bl. tryckt punktskrift

En liten flicka är ute och kör lastbil. På vägen möter hon många som behöver muntras upp. En hund som fryser, en nalle som gråter, en pojke som har ramlat. Flickan plockar upp alla i lastbilen, och tillsammans åker de hem till henne och äter mat.

MediaNr: P28590

Böcker med inklistrad punktskrift

I min trädgård

av Helena Davidsson Neppelberg

13 s. tryckt punktskrift

Färgglad och enkel bok för de minsta barnen. På ena sidan finns texten och på den andra bilden. Här presenteras olika saker som kan finnas i en trädgård. En nyckelpiga, en mask, en blomma och en vattenkanna till exempel.

MediaNr: P28640

På stranden

av Helena Davidsson Neppelberg

[14] s., 7 s. tryckt punktskrift

Färgglad och enkel pekbok för de minsta barnen. På ena uppslaget finns texten och på andra bilden. Här tar författaren och illustratören Helena Davidsson Neppelberg upp allt sådant man kan göra på stranden; exempelvis gräva grop, bygga slott, äta glass, segla båt och så bada förstås.

MediaNr: P28595

Lilla Kanin badar

av Jörg Mühle

5 bl. tryckt punktskrift

En bilderbok om Lilla Kanin som ska bada. Men Lilla Kanin behöver hjälp med det mesta! Läsaren uppmanas att hjälpa Lilla Kanin att tvätta håret, torka sig och smörja in ansiktet med salva. En fin bok som inbjuder till lek. Boken vänder sig till de allra yngsta.

MediaNr: P28364

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Livet på en pinne

av Maria Nilsson Thore

30 s. tryckt punktskrift

Funderingar om livet skrivna på rim och med finurlig humor. I ett ägg ligger någon och funderar på vilket liv som väntar. Fågel? Fisk? Eller mittemellan? Önskan går i uppfyllelse och livet som fågel börjar. I korta texter funderar bokens jag över olika frågor i livet som berör oss alla på ett eller annat sätt. Att våga flyga fritt, skaffa kamrater, dela med sig eller inte, våga ta täten, träffa någon att sätta bo med. Högläsningsbok från 3 år.

MediaNr: P28591

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Nya vänner

av Maria Burman

48 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Adira har kommit som flykting till Sverige. Hon har bott här i ett år, men har inte lärt känna någon än. En vinterdag får hon syn på en gammal kvinna som ligger på marken. Kvinnan heter Astrid. Hon har gjort sig illa och måste åka till sjukhus. Adira ringer till ambulansen, men hon har svårt att hitta rätt ord. När Astrid kommer hem bjuder hon Adira på fika. Kanske kan de bli vänner? Lättläst. Med inläsning efter punktskriften i 2 läshastigheter.

MediaNr: P28564

Egen nyckel

av Ann-Charlotte Ekensten

25 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Äntligen ska Emma få flytta hemifrån. Det ska bli spännande att ha en egen lägenhet och leva ett eget liv. Och det är roligt att köpa möbler och inreda. Men en egen lägenhet innebär också stort ansvar. Plötsligt är nyckeln försvunnen? Vart kan den ha tagit vägen? Lättläst bok för lästräning, med parallell tryckt text i storstil.

MediaNr: P27729

Dörren är låst

av Hans Peterson

13 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Maria är barnvakt för Aina. Medan Aina badar går Maria ut med soporna. Dörren råkar glida igen och Maria som inte har någon nyckel kan inte komma in. Hur ska det gå för Aina? Och hur ska Maria ta sig in i lägenheten igen? Lättläst bok för lästräning med med parallell tryckt text i storstil.

MediaNr: P27730

Erik tältar

av Torsten Bengtsson

19 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Kompisarna Erik och Lea ska tälta i trädgården. Erik tycker att det är spännande, men också lite läskigt. För säkerhets skull tar han med sig ett gosedjur. Lea verkar inte vara rädd alls. Lättläst punktskriftsbok för lästräning. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter.

MediaNr: P28719

Viggo, du ljuger!

av Kim Dalsgaard

11 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Det gäller att ha en bra förklaring om man kommer försent till skolan. Varken klasskompisar eller fröken tror Viggo när han målande berättar om hur han överlistade den farliga tigern på väg till skolan. Med inläsning efter punktskriftsboken i två läshastigheter.

MediaNr: P27498