Nya punktskriftsböcker januari 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 72 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Glatt återseende

av Laila Brenden

5 vol. (451 s. tryckt punktskrift)

Del 38 i serien Fjällrosor som börjar med Systrar för livet. Även om Rise och Edvin får en obehaglig överraskning under själva vigseln, kan de ändå njuta av firandet och av att de äntligen fått varandra. I Skjolden får Sivert och Ulrik veta att ringen som stals från Rise, redan är såld. Nu kämpar de hårt för att inte andelarna i Issellskapet också ska försvinna, men de har motståndare som inte drar sig för något för att få sin vilja igenom.

MediaNr: P28763

Arsenjevs irrfärder

av Ivan Bunin

3 vol (248 s. tryckt punktskrift)

I de två självbiografiska romanerna om Arsenjev berättas om en rysk adelsmans uppväxt på en avsides belägen herrgård i det inre av Ryssland. Miljön präglas av förfall och undergångsstämning. Fina naturskildringar. Tid: 1800-talets slut. B., rysk förf. i exil, fick 1933 det 1:a ryska Nobelpriset i litteratur.

MediaNr: P25521

Den som stannar, den som går : bok 3: Åren mitt i livet

av Elena Ferrante

12 vol. (1123 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Neapelkvartetten som börjar med Min fantastiska väninna. Elena råkar träffa Nino Sarratore som hon i hemlighet varit förälskad i under hela sitt liv. Lila har efter sitt misslyckade äktenskap börjat ett nytt liv med Enzo Scanno. Lila och Elena försöker var och en på sitt sätt navigera genom det italienska 70-talet med dess politiska oro, sexuella frigjordhet och sociala förändringar. Båda känner sig vilsna i den moderna världen.

MediaNr: P28782

Författarnas djurbok

7 vol. (634 s. tryckt punktskrift)

Antologi med 33 författare som beskriver 33 olika djur, från backsvala och björn till älg och örn. Bland författarna märks Elsa Grave, Barbro Dahlin, Folke Isaksson och Birger Norman.

MediaNr: P25476

Bässpojken och Oxbollen

av Olof Granholm

6 vol. (543 s. tryckt punktskrift)

Innehåller två romaner som skildrar den österbottniske torparyngligen Gottfrid Ersbacks liv och vedermödor. Bässpojken berättar om uppväxten på 1930-talets landsbygd. När kriget kommer lyckas han hålla sig undan som simulant, varefter han blir "skogsgardist". Han tar sig sedan över till Sverige. I Oxbollen återvänder han utan en penni på fickan och får försörja sig som slaktuppköpare. Han lever med Ada och sina inbillade sjukdomar. O.G., 1924-.

MediaNr: P28773

Laterna magica : nya minnesnoveller

av William Heinesen

3 vol. (264 s. tryckt punktskrift)

9 noveller om människolivets villkor med Färöarna som utgångspunkt. Novellerna är präglade av förtätad inlevelse och poesi och riktar sig direkt till läsaren på ett sätt som skapar både närhet och distans. Prologen - Promenad i skymningen - handlar ytterst om vandringen mot döden. W.H., 1900-1991, var en färöisk författare, konstnär och kompositör. Han blev invald i Danska akademien 1961 och belönades med Nordiska rådets litteraturpris 1965.

MediaNr: P28759

Kaninjägaren : kriminalroman

av Lars Kepler

14 vol. (1277 s. tryckt punktskrift)

Sjätte boken om kriminalkommissarie Joona Linna. Joona Linna har avtjänat två år av sitt utmätta straff. Han sitter inlåst på Kumlaanstalten och förs en dag till en särskild avdelning. På denna undanskymda plats ska ett hemligt möte äga rum. Detta är upptakten till Lars Keplers nya thriller. Lars Kepler är pseudonym för författarparet Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril.

MediaNr: P28788

Libido : [en bok om tro, hopp, svek och förälskelse]

av Filip Lejon

13 vol. (1214 s. tryckt punktskrift)

Göran och Karin lever ett vanligt familjeliv, men något gnager. Göran misstänker att Karin är otrogen, men hon nekar. Familjens tillvaro krackelerar och Göran dras in i en spiral av sex, lögner och brutna löften. Snart befinner han sig på botten och tvingas fundera över äktenskapets fundament, kontra sina egna drifter.

MediaNr: P28683

Lykttändaren : kriminalroman

av Pontus Ljunghill

12 vol. (1168 s. tryckt punktskrift)

En kriminalhistoria som fint skildrar ett svunnet Stockholm. Boken utspelar sig under sommaren 1923, då stadshuset var alldeles nybyggt. På midsommarafton mördas den ensamstående Julia Ekengren i sitt hem. Hon var en person med stor integritet gentemot kollegor och grannar vilket gör det svårt för polisen att lösa mordgåtan. Vem var egentligen Fröken Ekengren och vem var det hon släppte in i sitt hem på midsommarafton?.

MediaNr: P28796

Livets melodi

av Pälle Näver

100 s. tryckt punktskrift

45 dikter om naturens kretslopp, årets gång från vår till vår. Samtliga dikter är på rimmad vers.

MediaNr: P25547

Härsklystna herrar : historisk roman

av Albert Olsson

10 vol. (1006 s. tryckt punktskrift)

Den halländske storbonden Skaug Skaugsens fåfänga försök att hindra kyrkans upplösning av dotterns äktenskap med en präst, förhållandet mellan priorn Non Nomine och den kvinna, som stuckit ut hans öga samt maktkampen kyrka-stat i 1200-talets Danmark, är några av motiven i romanen.

MediaNr: P25576

Mörkertid

av Lars Pettersson

9 vol. (869 s. tryckt punktskrift)

Tredje kriminalromanen om åklagare Anna Magnusson. På skjutfältet Esrange hittar Nils Mattis en styckad kropp. Han har just tjuvskjutit en älg och ringer inte polisen, men de får ändå reda på att han varit där. När polisen tror sig ha identifierat offret dyker han än en gång upp död, denna gång liggande i sin säng med ett skott i huvudet. Nils Mattis kusin Anna Magnusson, numera bosatt i Kautokeino, tvingas återigen rycka in och försvara familjen.

MediaNr: P28803

Sista riket

av Brandon Sanderson

20 vol. (1880 s. tryckt punktskrift)

I tusen år har aska fallit från himlen och skapat en dimma som höljer världen i ständigt skymningsdunkel. Den odödlige Överstehärskaren styr med stöd av aristokratin och folket lever som slavar. Men så rymmer Kelsier från hålorna där de dödsdömda hålls fångna och han tänker använda sina övernaturliga gåvor till hämnd och uppror. Småtjuven Vin dras med i planerna och det visar sig att även hon har magiska krafter.

MediaNr: P28793

Tills något annat tar vid

av Agneta Vorberg

7 vol. (629 s. tryckt punktskrift)

Systrarna Kristin och Marie drömmer om en förändring. Kristin är advokat, gift med stjärnadvokaten Johan Adelsten och lever ett glamoröst liv i Stockholms innerstad. Men Kristin inser att hon vill göra något annat. Marie är barnskötare, gift med Håkan och bor på landet. Deras äktenskap knakar i fogarna, men Marie vet inte om hon vill lämna Håkan. Omständigheter gör att systrarna till slut träffas - något de inte är beredda på. Relationsroman.

MediaNr: P28813

Facklitteratur

Nu är toan i Tierp invigd : och andra nyheter som skakade världen

av David Batra

2 vol. (168 s. tryckt punktskrift)

En humorbok som analyserar mer eller mindre spektakulära nyheter från redaktioner runt om i landet. Här finns solskenshistorier om båtresor och kändisars glassätande men även sorgliga nyheter om försvunna löständer, balkongstölder och bristen på taxibilar i Borås. En riktig skrattfest för alla som uppskattat David Batras tidigare böcker.

MediaNr: P28792

Det var en gång en trädgård : minnen från ett odlarliv

av Karin Berglund

4 vol. (362 s. tryckt punktskrift)

K.B., - journalist, trädgårdsskribent och fotograf - berättar om sitt liv i trädgården. Det är personliga minnen om människor hon har mött, böcker som inspirerat, trädgårdar som gjort intryck, om ljuset och färgerna och om älsklingsbilderna i konsthistorien. Sinnliga och poetiska betraktelser utifrån sin egen täppa om trädgården och odlingen som grunden och förutsättningen för hopp och liv.

MediaNr: P28602

Bröderna Ohlsson : sex decennier i Bajens tjänst

av Tore S. Börjesson

7 vol. (643 s. tryckt punktskrift)

Bröderna Kenta och Billy Ohlsson, uppväxta i Stockholmsförorten Bagarmossen, är två legendariska fotbollsspelare som spelade i Hammarby IF under många år. Kenta har spelat flest matcher (341) och Billy gjort flest mål (124) i klubbens historia. Mellan 1966-1986 spelade alltid en av bröderna i A-laget. De berättar minnen från sina liv och sin stora kärlek till Bajen - laget med Nordens största publik. Många roande anekdoter och klacksparkar.

MediaNr: P28795

EFT : Emotional Freedom Techniques - metoden som gör skillnad : för stress, hälsa, smärtor, framgång, relationer och-

av Ann-Sofi Forsberg

9 vol. (725 s. tryckt punktskrift)

EFT bygger på alternativmedicinska teorier och kan enligt författarna användas för både vardagsbekymmer och större problem. Metoden hör till energipsykologin och arbetar utifrån utgångspunkten att känslomässiga problem sitter som blockeringar i människans energisystem. Dessa blockeringar kan enligt EFT lösas genom en kombination av beröring och knackningar på utvalda punkter på kroppen, och ett aktivt fokus på det aktuella problemet.

MediaNr: P28766

Från avveckling till utveckling. ya elementar 1950 - 2015

5 vol. (391 s. tryckt punktskrift)

En bok om Nya elementarskolan i Stockholm från 1950-talet till 2015. Skolan grundades 1828 som ett resultat av Stora uppfostringskommitténs arbete. Här kan vi läsa om hur verksamheten, lärare, elever och skolbyggnad förändrats under åren. Innehållet bygger på material från arkiv och arkitektkontor, men här finns också texter av före detta lärare och elever, bland andra P.C. Jersild och Barbro Lindgren. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P28772

Sluta grubbla, börja leva : [ACT-metoden lär dig: upptäcka och acceptera negativa tankar, undvika att fastna i dem, leva ett liv som fungerar]

av Steven C. Hayes

10 vol. (918 s. tryckt punktskrift)

S.C.H., amerikansk professor i psykologi, är en av grundarna av ACT-metoden (Acceptance and Commitment Therapy). Den är okonventionell, för att det inte, som vanligt är i andra former av behandling, gäller att avlägsna smärtor, utan därför att patienten skall lära sig att leva meningsfullt med smärta. Tanken är att man ska lära sig att leva fullt med sin livshistoria genom att acceptera rädslor, ilska och sorg. Uppbyggd som en självhjälpsbok med många övningar.

MediaNr: P28678

Homosexuella och omvärlden

8 vol. (738 s. tryckt punktskrift)

Antologi med 16 artiklar om homosexualitet och de homosexuellas situation i samhället från bland annat juridisk, social och kristen synpunkt. Några av de bidragande författarna är Carl Gustaf Boethius, Axel Brattberg och Hans Nestius.

MediaNr: P25491

Jordens födelse

2 vol. (216 s. tryckt punktrift)

Boken behandlar jordens ursprung och livets uppkomst på den samt jordens fysiska egenskaper och dess uppbyggnad i olika lager. Lättläst bok i ämnet geofysik.

MediaNr: P25497

Att leva ett liv, inte vinna ett krig : om acceptans

av Anna Kåver

4 vol. (247 s. tryckt punktskrift)

A.K., psykolog och psykoterapeut, menar att vi måste acceptera även det smärtsamma som möter oss i livet. Hon har medverkat till att göra behandlingsmetoden dialektisk beteendeterapi känd i Sverige. Här beskrivs den medvetna närvarons och accepterandets konst för att uppnå harmoni. Acceptans kan upplevas negativt, men kan också vara en förutsättning för förändring. Innehåller praktiska tips, exempel och övningar.

MediaNr: P28774

Allmän grammatik

av Magnus Ljung

7 vol. (681 s. tryckt punktskrift)

Boken vill på ett resonerande sätt introducera och diskutera grundläggande grammatiska begrepp och företeelser. Dessa diskuteras först i svenskan, varefter jämförelser görs med förhållandena i engelskan, tyskan och franskan.

MediaNr: P24881

Det brustna hjärtat : medicinska konsekvenser av ensamhet och isolering

av James J. Lynch

9 vol. (802 s. tryckt punktskrift)

Författaren är amerikansk psykolog, forskare och specialist på psykosomatiska sjukdomar. Han redogör för en rad undersökningar av hur känslomässiga påfrestningar ger effekter på hjärta, blodkärl och blodkemi. Den mänskliga beröringens och kontaktens betydelse för hjärtverksamheten betonas.

MediaNr: P24921

Efter 1945 : 73 länders efterkrigshistoria

av Einar D. Mellquist

16 vol. (1451 s. tryckt punktskrift)

Information i starkt koncentrerad form om 73 länder, bl.a. Zambia, USA, Eire. Faktarutor, snabbskisser av politiker (ex. Indira Gandhi).

MediaNr: P28702

Människan i en ny tidsålder

3 vol. (288 s. tryckt punktskrift)

Grundbok i antologiform om förhållandet mellan människan å ena sidan och natur, teknik och vetenskap å den andra. Reidar Ekner och Eva Moberg finns bland de sex bidragsgivarna.

MediaNr: P25502

Stjärnornas horoskop : en handbok i modern astrologi

av Åke Ohlmarks

5 vol. (426 s. tryckt punktskrift)

Åke Ohlmarks, 1911-1984, religionshistoriker, författare och översättare presenterar en orientering i historisk och modern astrologi. En genomgång av zodiaken och en handledning i hur man kan ställa ett horoskop själv finns också med. Boken är utgiven 1979.

MediaNr: P25553

Atlantis : legend eller verklighet?

av Ned Olow

4 vol. (318 s. tryckt punktskrift)

Gåtan Atlantis - den sjunkna kontinenten, skildrad redan av de gamla egyptierna och Platon - har i århundraden fängslat och utmanat forskare och lekmän. Vilka fakta finns bakom alla legender och spekulationer? Förf. redovisar här sina egna och andras spännande hypoteser och forskningsresultat.

MediaNr: P25563

Stimbåt : om kolfyrade lastångare

av John E. Persson

6 vol. (496 s. tryckt punktskrift)

Historik över de koleldade lastångarnas 100-åriga epok 1870-1970. De olika besättningskategoriernas villkor beskrivs liksom den teknologiska utvecklingen. Ångfartygens insatser i den svenska folkförsörjningen under de båda världskrigen framhålls.

MediaNr: P25095

Psalmer och visor 82 : tillägg till den svenska psalmboken del 2

4 vol. (354 s. tryckt punktskrift)

Det andra psalmbokstillägget som kan användas till och med 1986. Bland annat presenteras nya psalmer för dop, bröllop och begravning.

MediaNr: P25505

Un billete de cien

av Margaret Christine Maud Roberts

2 vol. (190 s. tryckt punktskrift)

Bredvidläsning för den som lärt sig grunderna i spanska språket.

MediaNr: P25161

Trädgårdsdags : året runt i trädgården

av Lars-Eric Samuelsson

3 vol. (260 s. tryckt punktskrift)

Lättillgänglig, praktisk trädgårdsbok, användbar i hela landet. Om de olika årstidernas arbetsmoment, om plantering, gödsling, växtslag, verktyg, beskärning med mera.

MediaNr: P25193

Tillbaka till naturen : allt du glömt och lite till

av Lotta Skoglund

4 vol. (341 s. tryckt punktskrift)

En bok för dig som vill återupptäcka naturen. Läsaren får följa med på en personligt hållen guidad tur genom skog och mark. Våra vanligaste fåglar och vilda djur möter vi på turen, liksom insekter och växter, svampar och träd. Journalisten Lotta Skoglund och konstnären Bo Lundwall vill med denna bok hjälpa alla oss som inte kan höra skillnad på blåmes och domherre att bli mer bevandrade i vår Svenska natur.

MediaNr: P28664

Sverige - en (o)besvarad kärlekshistoria

3 vol. (256 s. tryckt punktskrift)

Antologi där 16 svenska kvinnor med invandrarbakgrund berättar om sina erfarenheter av dubbla identiteter. Det handlar om längtan efter att passa in, viljan att förändra och ilskan över att inte räcka till. Många av dem beskriver sökandet efter en identitet, tacksamhetsskulden och hur man hanterar okunniga frågor. Här finns drömmen om ett bättre samhälle där alla får känna sig inkluderade och hemma.

MediaNr: P28802

Så var det då : målare berättar

3 vol. (258 s. tryckt punktskrift)

Samtal mellan pensionerade målare om liv och erfarenheter.

MediaNr: P25510

Vi vet hur det är att vara utvecklingsstörd

2 vol. (182 s. tryckt punktskrift)

Boken utgör en sammanfattning av gruppsamtal med fem lindrigt utvecklingsstörda. Varje kapitel följs av fakta och funderingar kring dessa samtal, åtföljda av diskussionsfrågor.

MediaNr: P25514

Världens religioner

21 vol. (2074 s. tryckt punktskrift)

Handbok och lärobok om världens religioner från forntid till nutid. Mer än 50 experter från hela världen medverkar. Målsättningen är att beskriva varje religion sakligt och objektivt. En guide till världens religioner, avsedd för icke-specialisten.

MediaNr: P25517

Världens väg : en serie artiklar publicerade i Dagens Nyheter under sommaren 1978

2 vol. (202 s. tryckt punktskrift)

17 korta artiklar, skrivna av specialister, om världens och livets utveckling alltifrån universums uppkomst och med utblickar mot framtiden. Bland författarna: Gösta Gahm, Valter Schytt, Björn Kurtén.

MediaNr: P25495

Norden år 2030

av Henrik Wahlforss

4 vol. (428 s. tryckt punktskrift)

År 2030 är Norden en förbundsstat, oberoende av stormakter och multinationella företag. Produktion och administration sköts decentraliserat, miljötänkandet prioriteras och statusjakten har ersatts av viljan att tillfredställa primära mänskliga behov. En optimistisk framtidsstudie med konkreta exempel, skriven på ett enkelt, medryckande språk.

MediaNr: P25344

Ärftlighet, uppfödning och sjukdomar : en kursbok från LTK

7 vol. (664 s. tryckt punktskrift)

Boken tar upp sjukdomar hos hundar, anatomi och fysiologi, ärftlighet och avelsarbete. Ett kapitel handlar om kennelorganisationen, SKK och utställningar.

MediaNr: P25496

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Springkällan

av Johan Eriksson

4 vol. (349 s. tryckt punktskrift)

Elias kommer till flyktinglägret Springkällan tillsammans med sin mamma och sin yngre syster Amina. Pappan och en äldre bror är försvunna efter ett bombanfall. Elias tycker att han lika gärna dö. Men så kommer Amina med en egentillverkad fotboll. Tillsammans med nya vänner bildar Elias fotbollslaget Distrikt åtta med avsikt att vinna den stora cupen, som kan ge fribiljetter ut ur lägret. Men kan Elias lämna kvar lillasyster Amina och mamma?.

MediaNr: P28797

Slaget om heden

av John Flanagan

9 vol. (840 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Spejarens lärling - De första åren, som började med Tornerspelen i Gorlan. Efter baron Morgaraths misslyckade försök att ta över tronen har ett lugn lagt sig över kungariket Araluen. Men ryktet säger att han nu håller på att bygga upp en armé av wargaler. Kung Duncan förstår att det snart är dags för krig och ger spejaren Halt ett uppdrag - att spionerna på Morgarath, djupt inne i fiendeland. J.F., australisk fantasyförfattare.

MediaNr: P28785

Katten blåste i silverhorn

av Lennart Hellsing

2 vol. (178 s. tryckt punktskrift)

En samling underfundiga, gamla och nya ramsor och visor. Vi kan läsa om Kungar, markiser och andra förnäma personer: "Den aristokraten, Baltzar von Platen, är ganska petig, med middagsmaten" och om Folk som folk är mest eller minst: "En vandrare, en luffare han går i trasig rock. Och blir han trött i vadorna så går han in i ladorna och somnar som en stock." Lennart Hellsing, 1919-2015.

MediaNr: P28675

Tschick

av Wolfgang Herrndorf

6 vol. (512 s. tryckt punktskrift)

Maik är en 13-årig kille som inte är särskilt populär. Han har inga vänner och klasskamraterna skrattar åt honom. En dag börjar en ny pojke i hans klass, en tysk-rysk kille som heter Andrej Tschichatschow, men kallas Tschick. En dag kommer han hem till Maik med en "lånad" bil och de två killarna ger sig ut på en resa genom Tyskland. Det blir en färd som kommer att förändra livet för båda. Lågmält underfundig historia.

MediaNr: P28764

Du är bäst

av Sara Kadefors

4 vol. (308 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien om Billie som börjar med Avgång 9:42 till nya livet. Billie är kvar hos Perssons i Bokarp. Det verkar som om Alvar och hans kusin Douglas hatar varandra på riktigt. Varför? Billie bjuder in Douglas när Alvar fyller år. Det blir inte helt lyckat. I skolan är Billie omåttligt omtyckt. Det är inte heller helt lyckat. Precis alla vill bli sedda. Utom kanske just Douglas som undviker Billies blick i skolan.

MediaNr: P28805

Diabolic

av S. J. Kincaid

11 vol. (982 s. tryckt punktskrift)

En diabol är en varelse med mänskligt utseende, en framavlad livvakt som ständigt står beredd att döda för att skydda sin ägare. Nemesis är en diabol. När hennes ägare får order att inställa sig i palatset som politisk gisslan, måste Nemesis ta hennes plats. Hon får jobba hårt för att inte avslöja sig, men när imperiet hotas av kollaps visar det sig att hon bär på annat än bara våld och instinkter. Kan Nemesis humana sida rädda hela världen?.

MediaNr: P28799

Kryp

av Maya Gabrielle Leonard

7 vol. (569 s. tryckt punktskrift)

Darkus pappa som är forskare på Naturhistoriska Museet försvinner under mystiska omständigheter. Darkus är förtvivlad eftersom han måste flytta in hos sin konstiga farbror Max. Max galna grannar Humphrey och Pickering bor i en skitig lägenhet som kryllar av skalbaggar. En dag ramlar det ut en enorm skalbagge ur en av grannarnas byxben, det konstigaste är att noshornsbaggen verkar vilja kommunicera med Darkus. Spännande bok med fakta och fantasy.

MediaNr: P28769

Rockar fett!

av Domenica Luciani

5 vol. (446 s. tryckt punktskrift)

13-årige Ozzy - "Mesen" - lever med sin mamma i Florens, spelandes kontrabas och snälla dataspel. Ängsligt lagd är han ett lätt offer för klasskamraternas elakheter. Plötsligt dyker hans okände pappa upp, sångaren i det världsberömda hårdrockbandet Bourbon Speed. Han har en stor check till mamman. Men checken får hon bara på ett villkor - att Ozzy (som hatar hårdrock) följer med på rockturné i hela Italien.

MediaNr: P28748

Jättar vid Kaknästornet

av Martin Olczak

2 vol. (117 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien Jacks förbannelse som börjar med Vampyrer på Sergels torg. Hösten hade definitivt kunnat börja bättre för Jack. En blodtörstig vampyr härjar i Stockholm och Wanda, Jacks bästis i klassen, är försvunnen. Allt tyder på att hon är ett av vampyrens offer. Jack och hans familj ger sig ut på en livsfarlig jakt. Tillsammans med stans jättar - två enorma syskon - ska de besegra vampyren.

MediaNr: P28721

Magi

av Angie Sage

11 vol. (980 s. tryckt punktskrift)

På väg genom skogen med örter till sin nyfödde son, hittar Silas Heap ett litet flickebarn i snön. Han skyndar hem till familjen och den nyfödde. I dörren möter han barnmorskan med pojken under armen. Han är död säger hon och försvinner. Familjen tar hand om flickan, Jenna. Men vem är hon, varför är hennes ögon blå medan de andras blir gröna? Och är Septimus Heap, den sjunde sonen av en sjunde son, verkligen död?.

MediaNr: P28746

Ett, två, tre, Fyrkanten

av Carl Magnus von Seth

98 s. tryckt punktskrift

Pojken Fyrkanten är ute mitt i natten. Han provar sin kälke i parken och möter underliga figurer. Humoristisk bok, full av roliga ramsor, verser och fantasifulla infall.

MediaNr: P25315

På skoj - våran klasstidning

av Lena Stiessel

2 vol. (194 s. tryckt punktskrift)

För att samla in pengar till en klassresa börjar klass 5 c att göra en klasstidning. Det blir ett stort arbete med både svårigheter och glädjeämnen, innan tidningen är klar.

MediaNr: P25441

Korpgudinnan

av Elisabeth Östnäs

6 vol. (517 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Sagan om Turid, som börjar med Kungadottern. Det är vikingatid och Turid reser tillsammans med sin man Frode och trälen Unna över hav och land för att hitta de berg som enligt spådomen är deras mål. De drömmer om att finna en tillvaro utan krig och våld, men är Korpgudinnans tillbedjare så fredliga som de säger?.

MediaNr: P28794

Facklitteratur

Fakta om Malala Yousafzai

av Matt Doeden

33 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Malala från Pakistan fick Nobels fredspris 2014. Då var hon 16 år och hade blivit skjuten av talibaner på grund av sin kamp för flickors rätt att gå i skola. Boken berättar om hur Malala fostras av sina föräldrar till en modig flicka som lär sig använda sin röst och sina ord. Hur hennes kamp växer fram. Boken rymmer fakta om Pakistan, delar av Malalas budskap och uppgifter om hjälporganisationer.

MediaNr: P28754

Vi gör musik : lärobok i musik. För grundskolans mellanstadium. Elevens bok, I årskurs 4-6.

av Bengt Olof Engström

Sångbok med mer än 200 sånger från alla världens hörn. Sångerna är upplagda efter länder och mellan sångerna finns informationsrutor om t. ex. takt, rytm, olika sorters folkmusik, jazz- och pophistoria.

MediaNr: P24876

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Boken om motorcykeln : motorcykelns historia i bilder

11 vol. (1021 s. tryckt punktskrift)

En genomgång av motorcykelns historia som börjar med tidiga pionjärer före 1920 och avslutas med 2000-talets racingmaskiner. De viktigaste nyheterna och motorcykelmodellerna för varje decennium lyfts fram. Dessutom finner vi ingående beskrivningar av olika motorer. Ordlista och omfattande register avslutar boken.

MediaNr: P28109

Vem sticker ut?

av Britta Teckentrup

19 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Sök och finn vilket djur det är som är skiljer sig från de andra djuren bland illustratören Britta Teckentrups färgglada bilder. På varje uppslag finns verser på rim som ger ledtrådar till vad man ska leta efter och illustrationer med luriga mönster där det gäller att hitta just den som sticker ut. Detta är en bearbetad och förkortad version av förlagan. Passar för barn från 3 år. Taktila svällpappersbilder i färg.

MediaNr: P27985

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Allra bästa julen

av Zhiyuan Chen

[41] s., 37 bl. tryckt punktskrift

Det har varit ett tufft år för lilla Björns familj. Snart är julen här och det finns inga pengar till julklappar. Alla i familjen hjälps åt att pynta så att jultomten ändå ska känna sig välkommen. Lilla Björn bestämmer sig för att hjälpa tomten med julklapparna på sitt eget lilla vis. Och på julafton möts familjen av en överraskning. Under granen ligger ett paket till var och en. Charmig berättelse om vad som är det viktiga med julen. Från 3 år.

MediaNr: P28631

Bosse & Bella äter upp

av Måns Gahrton

[25] s., 26 bl. tryckt punktskrift

Humoristisk bilderbok för de allra minsta barnen. Detta är den fjärde boken om syskonen Bosse och Bella. Idag ska de få spagetti och köttbullar till middag, något de i vanliga fall tycker mycket om. Men idag vill de inte äta om de inte får lingonsylt till och glass och får sitta framför teven.

MediaNr: P28659

Puck flyger flygplan

av Anna-Karin Garhamn

[28] s., 34 bl. tryckt punktskrift

Puck och mamma ska flyga flygplan. Men först ska deras väskor vägas, deras pass kontrolleras och efter det ska de till säkerhetskontrollen. Till slut kommer de äntligen fram till det största flygplan Puck någonsin har sett! Men vem är det som ska köra? undrar Puck. Mamma har ju inget körkort och Puck kan bara nästan cykla. Passar barn i åldrarna 3-6 år.

MediaNr: P28581

Min stora elefant

av Sara Gimbergsson

[16] s., 26 bl. tryckt punktskrift

En bilderbok för de allra minsta barnen. En liten flicka har en tygelefant som kan vara jättestor, större än allt hon vet. Men när natten kommer då är flickan och elefanten lika stora båda två. Detta är illustratören, konstnären och författaren Sara Gimbergsson första bok för de allra minsta läsarna.

MediaNr: P28605

Ruggiga ugglan, maskeringens mästare

av Sean Taylor

[48] s., 31 bl. tryckt punktskrift

En ruggig uggla flyger omkring i natten. Ugglan är hungrig och klär ut sig till olika föremål för att locka till sig ett byte. Ugglan tycker sig vara klok, men ingen låter sig luras av de olika förklädnaderna - varken den lilla kaninen, lammet eller duvan. Till slut hittar Ugglan ändå något ätbart.

MediaNr: P28612

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Natt i skolan

av Helena Bross

28 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien Klass 1B. Klassen får en galen idé. Tänk om de skulle sova över i skolan! I gympasalen skulle alla få plats. Fröken skrattar åt deras påhitt. Men hon säger att hon ska fråga föräldrarna i alla fall.

MediaNr: P28696

Pella och pinnarna

av Teresa Glad

25 s. tryckt punktskrift

Pella är avundsjuk på sin storasyster Ayas husdjur. Pella vill leka med sin syster, men Aya vill bara vara med sina vandrande pinnar. En dag när Aya städar terrariet gömmer Pella Ayas favoritdjur. Aya blir jätteledsen och letar överallt. Och Pella upptäcker att det inte riktigt blev som hon hade tänkt sig. Bilderbok som passar barn i åldrarna 3-6 år. Debutbok av illustratören Teresa Glad.

MediaNr: P28731

Pojken och havet

av Sofia Hedman

29 s. tryckt punktskrift

En liten pojke undrar vad havet är och hans pappa försöker förklara. Men hur förklarar man ett hav för någon som inte kan se? Pappan berättar att det är blött och att det innehåller mer vatten än en miljon badkar. Han lovar pojken att de ska åka till havet någon gång. Mötet med havet blir en speciell upplevelse för pojken. Han känner havsdoften och hur vattnet skvalpar mot hans ben och pappan önskar att pojken hade fått komma till havet tidigare.

MediaNr: P28635

Veckan före barnbidraget

av Elin Johansson

25 s. tryckt punktskrift

När det är en vecka kvar tills barnbidraget kommer börjar det bli ont om pengar. Det blir ingen korv till makaronerna, inget besök på badhuset och inga nya stövlar fast de gamla är trasiga. Men är man finurlig kan man ha det ganska roligt ändå. Gå på biblioteket, äta pannkaksfrukost hos mormor och gå på skattjakt till exempel.

MediaNr: P28735

Pudlar och pommes

av Pija Lindenbaum

18 bl. tryckt punktskrift

Ullis, Ludde och Katta tvingas ge sig ut på öppet hav för att hitta ett nytt ställe eftersom deras potatis tagit slut. När dom till slut siktar land möts dom av tre pudlar. Kan det här bli deras nya ställe? Får dom smaka lite pommes frites? Men alla pudlar är inte lika glada över att få nya invånare. Passar barn i åldrarna 3-6 år.

MediaNr: P28543

Oj, en polis

av Eva Lindström

24 s. tryckt punktskrift

Två bröder. De vilar och de springer. En av dem snubblar och får ett plåster av en polis, som visar sig vara en pilot. Sen får de flyga flygplan. Nominerad till Augustpriset 2016. E.L., 1952-, svensk barnboksförfattare och illustratör.

MediaNr: P28700

Turbo och den mystiske Kilroy

av Ulf Sindt

59 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Turbo och hans kompisar ska bygga en koja. De får plankor och spik från en byggjobbare. De lämnar plankorna vid trädet där kojan ska byggas. När de kommer tillbaka morgonen därpå är plankorna borta. Det verkar vara någon som heter Kilroy som har tagit dem. Men vem är den där Kilroy egentligen?.

MediaNr: P28567

Vem kan räkna alla stjärnorna?

av Anna-Clara Tidholm

35 s. tryckt punktskrift

Tim sitter i soffan med sin katt och sin iPad. Han har hittat en ny app som plingar och pratar. Den är rolig, men börjar plötsligt bete sig märkligt. Skärmen blir svart och sedan ser Tim sig själv - inne i spelet! Bland fåglar och gigantiska kattdjur, flygandes över bilvägar och vilandes under stjärnorna. Hur ska han komma hem igen? Vad är verkligt och vad är fantasi? Passar barn i åldrarna 3-6 år.

MediaNr: P28580

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Hotell Harmoni

av Eva Ask

84 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Miranda hittar ett visitkort på marken. Där står det "Känner du att någonting hindrar dig att vara lycklig? Men du vet inte vad det är? Jag hjälper dig att ta reda på vilka osynliga krafter som står i vägen för din lycka." På baksidan står det "Peter Spjuth. Livscoach". Miranda saknar något i sitt liv och tar kontakt med Peter Spjuth. Men vem är han egentligen och vad vill han Miranda? Om kärlek och svek. Lättläst. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshatigheter.

MediaNr: P28639