Nya punktskriftsböcker februari 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 47 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Hästen från Porten : ett österländskt äventyr

av Carina Burman

8 vol. (694 s. tryckt punktskrift)

Tredje deckarromanen om författarinnan Euthanasia Bondessons och hennes sällskaps resor i världen. Utspelar sig under år 1853 och sällskapet har nått Mellanöstern. De färdas till häst och till fots i Syriens och Jordaniens ökenlandskap och besöker berömda historiska platser. När Euthanasia återigen måste leta reda på en försvunnen person leder vägen till Konstatinopel, en stad full av intriger och dramatiska händelser.

MediaNr: P28845

Vänta på vind : en berättelse från 1600-talets slut

av Dagmar Edqvist

12 vol. (1108 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman om en läkarfamilj under 1600-talets senare del. Miljö: ett Sverige i krigets skugga samt staden Dorpat i Livland. Katarina, småländsk godsägardotter, rymmer och gifter sig med Arvid, en fördomsfri ung läkare från Livland. D.E., 1903-2000.

MediaNr: P28858

Den gyllene hårnålen : en roman med en blandning av sanning och lögn

av Maria Gustavsdotter

10 vol. (904 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman inspirerad av kungadottern Cecilia Vasas liv. Oäktingen Märta lämnas vid 10 års ålder på det kungliga slottet Gripsholm där hon uppfostras tillsammans med barnen Vasa. Hon känner sig ledsen och övergiven, men blir trots allt god vän med prinsessan Cecilia. Efter hand övergår vänskapen till något mer. Handlar det om lek och nyfikenhet, eller något annat - kärlek och åtrå?.

MediaNr: P28866

Vända hem

av Yaa Gyasi

9 vol. (865 s. tryckt punktskrift)

Ghana, i slutet av 1700-talet. Två systrar växer upp ovetande om varandras existens - en blir bortgift med den engelske guvernören, en förs bort som slav i Amerika. Det är startpunkten för denna 250 år långa släktkrönika där varje ny generation präglas av slavhandelns dolda allianser - från kolonialismens tillblivelse, via bomullsplantager i amerikanska Södern, ända fram till våra dagar. Går det någonsin att bli fri från slaveriets bojor?.

MediaNr: P28798

Vegetarianen

av Kang Han

5 vol. (396 s. tryckt punktskrift)

Yeong-hye är en tystlåten kvinna som lever i ett traditionellt äktenskap i Sydkorea. Så börjar hon drömma om blod och brutalitet, om kroppar och kött. Hon bestämmer sig för att bli vegetarian. Människorna runt henne vägrar att acceptera beslutet och hennes envishet sätter igång en spiral av tvång och våld som också kommer att handla om hennes sexuella och intellektuella frihet. Våldet som Yeong-hyes protest släpper lös tar sig in i henne själv.

MediaNr: P28807

Grönländskt uppdrag

av Kåre Holt

7 vol. (600 s. tryckt punktskrift)

Tids- och miljöskildring av 1700-talets Norge, Danmark och Grönland. Historiskt välbelagd bild av en av 1700-talets många kulturkollisioner mellan den vita expansionen och ett naturfolk helt anpassat till sin miljö. 1700-talsprästen Hans Egede, kallad Grönlands apostel, porträtteras ingående.

MediaNr: P28822

Asfaltblomman

av Antti Jalava

6 vol. (522 s. tryckt punktskrift)

Erkki försöker skriva en roman om sin flyttning från Finland till Sverige. Han har samtidigt tagit sig an en finsk flicka, Sirkka, som är på väg neråt i missbruk och prostitution....

MediaNr: P24708

Eva i paradiset och fem andra historiska berättelser från en ostkuststad

av Sven Kjellgren

8 vol. (682 s. tryckt punktskrift)

Sex berättelser från 1800-talets Västervik med omnejd. Om incidenter vid Karl XIV Johans stadsbesök, om pigan, som snärjde sin husbonde, om den försupne sjökaptenen, som såg spöken, om flickan som föll för en storbedragare, om kinafararen Canton och dess skeppsbrott, om notdragning och vargjakt. Bygger på verkliga händelser. Förf. är journalist, kulturskribent och konstnär. Skönlitterär debut.

MediaNr: P28784

Sodomsäpplet

av Bengt Martin

2 vol. (176 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i romanserien om Joakim Mander. Joakim är 16 år och bor med sin mamma. Pappan är död och de är ganska fattiga. Joakim trivs inte i skolan. Han känner sig annorlunda och blir tillslut säker - han är bög. Men på 1940-talet i Sverige, var det inte så lätt att vara bög. Boken utsågs till årets bok i Stockholm läser 2017. Lättläst bok.

MediaNr: P28840

Sodomsäpplet

av Bengt Martin

5 vol. (441 s. tryckt punktskrift)

Stockholm på 1940-talet. Joakim, 16 år, lever ett dubbelliv: i livet ensam med modern är han hela tiden på sin vakt och i livet med den 10 år äldre Nick är allting hela tiden komplicerat. Joakim tvingas in i ohållbara lögner och känner sig ständigt iakttagen. Nick vågar inte fortsätta förbindelsen utan lämnar honom. Utkom första gången 1968 då homosexualitet fortfarande klassades som en sjukdom. Nyskrivet förord av Johan Hilton. B.M., 1933-2010.

MediaNr: P28841

Nötskal

av Ian McEwan

5 vol. (426 s. tryckt punktskrift)

Ian McEwan har inspirerats av William Shakespeares drama Hamlet i sin historia om mord, bedrägeri och kärlek. Trudy har bedragit sin man John med hans bror Claude. De två bor nu tillsammans i det stora, men nedgångna radhuset i London. De två har en plan. En plan som involverar mord. Men det finns ett vittne: fostret som ligger i Trudys mage och väntar på att födas. Det är också genom det ofödda barnet vi får följa berättelsen.

MediaNr: P28837

Gränslösa

av Carolina Neurath

7 vol. (605 s. tryckt punktskrift)

Andra boken med ekonomijournalisten Beatrice Farkas. Beatrice har fått uppgifter om att Lånebolaget Kritan står inför en flytt till Malta för att kringgå svenska lagar. På bolaget, som ger lån med hög ränta till dem med svag ekonomi, vill man åt fler spelberoende. Snart uppdagas att vd:n och grundaren Gustaf Ramstedt har blivit kidnappad. Oron sprids i bolaget och såren i hans sargade familj rivs upp. Men inne på Kritan fortsätter vinstjakten.

MediaNr: P28833

Nerverna : berättelsen om en familj : roman

av David Nyman

5 vol. (443 s. tryckt punktskrift)

År 1942 i byn Vilan har Ivar Broman efter många år uppnått drömmen om en egen lanthandel. Hans hustru Ida tar hand om parets sjuårige son Harry och väntar deras andra barn. Men hon får missfall och fastnar i en djup och aggressiv psykos. När Ida blir intagen på sinnessjukhus måste Ivar till slut sälja butiken och Harry utackorderas till en släkting. Ivar lämnar allt han drömt om bakom sig. Först mer än trettio år senare återförenas far och son.

MediaNr: P28836

Den osynlige väktaren : första delen i Baztán-trilogin : kriminalroman

av Dolores Redondo

11 vol. (988 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i Baztán-trilogin. När en tonårsflickas kropp flyter i land vid Baztán-floden kopplas den snabbt till ett liknande mord som begåtts en månad tidigare. Är det en ritualmördares verk eller är förövaren basajuan, den osynlige väktaren? Kriminalinspektör Amaia Salazar är själv från trakten och leder nu utredningen. Under undersökningens gång hemsöks hon av en fruktansvärd barndomshemlighet. Nominerad till CWA Dagger Award 2015 och ska film.

MediaNr: P28887

Nyårskyssen

av Nora Roberts

9 vol. (777 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i en trilogi som utspelar sig i Boonsboro. Hope trivs med sitt nya liv. Hon sköter stadens värdshus och tycker att hon har allt hon vill ha, utom på kärleksfronten. Då och då råkar hon i luven på Ryder Montgomery som rustar upp det gamla värdshuset. Han är avig, tyst och tvär och lyckas alltid gå henne på nerverna. Att de råkade ge varandra en nyårskyss var nog bara ett misstag. Det är de eniga om men man kan ju aldrig veta.

MediaNr: P28862

En bror att dö för

av Anders Roslund

11 vol. (1039 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Björndansen. Leo är fjorton år när han är den som ska ta hand om sina yngre bröder medan pappa sitter i häktet och mamma ligger på sjukhus. Han vet hur. Han ska maskera sig och begå sin första kupp. Flera år senare släpps han ut ur fängelset efter en serie bankrån. Han har ett enda mål - han ska begå det perfekta brottet. Så händer ett misstag som bjuder in kriminalkommissarie John Broncks och ändrar spelreglerna.

MediaNr: P28814

Lily och bläckfisken

av Steven Rowley

7 vol. (622 s. tryckt punktskrift)

Ted Flask är en medelålders man som aldrig riktigt fått nån rätsida på det där med relationer. Tills han träffar Lily vill säga. Den här boken handlar om att hitta den rätta, om villkorslös kärlek och lojalitet. Må så vara att den rätta råkar vara en 12-årig tax med hjärntumör. Läsaren får följa parets sista månader tillsammans. Hyllad debutroman av den amerikanske författaren Steven Rowley, 1971-.

MediaNr: P28883

Hägring : noveller

av Oline Stig

6 vol. (534 s. tryckt punktskrift)

Tolv noveller där författaren med skärpa och överseende ser på människors ofullkomligheter. Hennes skildringar vindlar sig fram, börjar i en ända av tillvaron och fortsätter i en annan. Livet kan få en oväntad vändning, snabbare än någon kan tro. Gemensamt för berättelserna är att de på olika sätt handlar om identitet - hur människors vilja, önskningar och förväntningar påverkar vad de ser hos andra och sig själva. Vem är du och vem är jag?.

MediaNr: P28859

Ingenjör Andrées luftfärd

av Per Olof Sundman

11 vol. (978 s. tryckt punktskrift)

Dokumentärroman om Andrées ballongfärd mot Nordpolen med sina medhjälpare Strindberg och Fraenkel. Sommaren 1897 flög luftballongen Örnen från Spetsbergen mot Nordpolen och försvann. Expeditionens rester hittades 1930.

MediaNr: P28828

De behövande

av Helena von Zweigbergk

2 vol. (166 s. tryckt punktskrift)

Kortroman om Birgitta och hennes vuxna dotter Louise. Utåt sett verkar de ha en fin relation med samtal om barnbarn och andra vardagsting. Under ytan kokar dock missnöjet och när en man från deras förflutna dyker upp ställs allt på sin spets. Vilka sanningar får sägas? Och vems historia är mest sann? H.v.Z., 1959-, författare och journalist.

MediaNr: P28827

Facklitteratur

I bunkerläkarens våld : den sanna historien bakom rubrikerna

av Isabel Eriksson

5 vol. (447 s. tryckt punktskrift)

Isabel Eriksson, offer för den så kallade bunkerläkaren, berättar om sin tid i fångenskap och flykten därifrån. September 2015 drogar den 38-årige läkaren Isabel i hennes lägenhet i Stockholm. Sedan för han henne till sin gård i Skåne där han byggt en bunker för att kunna hålla någon fånge. Mannen berättar att hon nu är hans flickvän och att han kanske släpper henne om några år. Isabel är fånge hos honom i sex dygn innan hon lyckas fly.

MediaNr: P28847

Frågor jag fått om Förintelsen

av Hédi Fried

3 vol. (222 s. tryckt punktskrift)

I över trettio år har Hédi Fried rest runt i svenska skolor för att tala om Förintelsen. I den här boken har hon samlat ett urval av de frågor hon fått genom åren. Exempelvis: vad betydde det att ha sin syster med i Auschwitz? Var man hungrig hela tiden? När förstod du att det pågick ett folkmord? Varför gjorde ni inte motstånd? Syftet med boken är att det inte ska kunna ske igen. Hédi Fried, född 1924, är författare och psykolog.

MediaNr: P28860

Träffpunkt : punktskrift för nybörjare. Bokstäver del a

av Marget Grönkvist

Bokstäver del a: 17 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Läromedel i punktskrift för nybörjare. Denna del är den första boken om bokstäver.

MediaNr: P28854

Träffpunkt : punktskrift för nybörjare. Bokstäver del b

av Marget Grönkvist

Bokstäver del b: 27 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Läromedel i punktskrift för nybörjare. Denna del är den andra boken om bokstäver.

MediaNr: P28855

Träffpunkt : punktskrift för nybörjare. Siffror

av Marget Grönkvist

Siffror: 12 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Läromedel i punktskrift för nybörjare. Denna del handlar om siffor.

MediaNr: P28857

Och fyrarna fick lysa : jubileumsbok 2016

3 vol. (248 s. tryckt punktskrift)

Svenska Fyrsällskapet bildades år 1996. I denna jubileumsbok skildras sällskapets verksamhet under 20 år. Det är personligt skrivna texter, författade av experter på området, som handlar om Sveriges fyrar och fyrplatser, om Svenska Fyrsällskapets verksamhet och om planerna för att bevara våra fyrar. Fyrarnas arkitektur och byggnads- och teknikhistoriska värde betonas liksom fyrpersonalens unika erfarenheter och levnadsöden.

MediaNr: P28789

Fatta matte : gör matematik enkelt med kraftfull minnesträning

av Mattias Ribbing

7 vol. (622 s. tryckt punktskrift)

Författarna - Sverigemästare i minnessport respektive teoretisk fysiker - vill erbjuda ett alternativ till traditionella läroböcker i matematik. De har utvecklat en ny teknik för att snabba upp förståelsen av centrala områden i matematiken, från grundläggande räknetal till avancerad gymnasienivå. Deras metod bygger på utförliga förklaringar och exemplifieringar via vardagliga företeelser samt på visualiseringar av matematiska begrepp och regler.

MediaNr: P28252

Den omänskliga människan : vad driver oss till att plåga och döda, till förföljelse, tortyr och folkmord

av Anthony Storr

5 vol. (410 s. tryckt punktskrift)

Temat är människans destruktivitet och aggressivitet i form av krig, tortyr, mord och misshandel, alltså både individuell och kollektiv aggression. Förf. ger sin syn på vad aggression är och inte är, utifrån psykoanalytiska och etologiska perspektiv, på vad som främjar resp. hindrar våld. Slutkapitlet diskuterar vad som kan göras för att förhindra aggressiva utbrott.

MediaNr: P28850

Broby vid Helgeån : minnen från seklets början : [berättelser]. [Del I]

av Rolf Strandberg

Fullskrift

Del 1 i en samling minnen och återberättade historier från den gamla kyrkbyn Broby i Östra Göinge. Författaren tillbringade under sin barndom många skolledigheter i trakten. Liksom på många andra små orter i Sverige fanns det många färgstarka personligheter i trakten, särskilt vid tiden för förra sekelskiftet, runt år 1900. Författaren hann själv träffa många av dessa personligheter, men många anekdoter har kompletterats av andras hågkomster.

MediaNr: P28786

Broby vid Helgeån : minnen från seklets början : [berättelser]. Del II

av Rolf Strandberg

Fullskrift

Del 2 i en samling minnen och återberättade historier från den gamla kyrkbyn Broby i Östra Göinge. Författaren tillbringade under sin barndom många skolledigheter i trakten. Liksom på många andra små orter i Sverige fanns det många färgstarka personligheter i trakten, särskilt vid tiden för förra sekelskiftet, runt år 1900. Författaren hann själv träffa många av dessa personligheter, men många anekdoter har kompletterats av andras hågkomster.

MediaNr: P28804

Broby vid Helgeån : minnen från seklets början : [berättelser]. Del III

av Rolf Strandberg

Fullskrift

Del 3 i en samling minnen och återberättade historier från den gamla kyrkbyn Broby i Östra Göinge. Författaren tillbringade under sin barndom många skolledigheter i trakten. Liksom på många andra små orter i Sverige fanns det många färgstarka personligheter i trakten, särskilt vid tiden för förra sekelskiftet, runt år 1900. Författaren hann själv träffa många av dessa personligheter. Flera anekdoter har kompletterats med andras hågkomster.

MediaNr: P28835

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Ordbrodösen

av Anna Arvidsson

7 vol. (639 s. tryckt punktskrift)

I Värmland bor sedan hundratals år tillbaka en säregen släkt. Kvinnorna i släkten har en särskild kraft - de kan styra andra människor. Albas mor, mormor och mormorsmor har fått kraften på 18-årsdagen och nu är det hennes tur. Men hon klarar inte inträdesritualen och skickas istället iväg till en avlägsen släkting. Ingen berättar varför hon har misslyckats, så Alba tvingas söka svaren på egen hand. Men någon är fast besluten om att stoppa henne.

MediaNr: P28821

Rimligt lyckade ögonblick

av Åsa Asptjärn

4 vol. (362 s. tryckt punktskrift)

Tredje boken om Emanuel Kent Sjögren. Emanuel och Tore stämmer av läget inför gymnasiestarten. De är ense om att nu finns alla möjligheter att bli den man vill vara. Emanuel iakttar och försöker hitta rätt klädmässigt. I hans basgrupp i Humanist 1 finns Kaisa som gör honom lycklig. Men snart befinner sig Emanuel i en härva av missförstånd där en okänd jazzmusiker, en hbtq-demo, brev han aldrig skrivit och en damastduk spelar orimligt stora roller.

MediaNr: P28812

Bronsnyckeln

av Holly Black

7 vol. (630 s. tryckt punkskrift)

Del 3 i serien Magisterium som börjar med Järnprovet. Call har haft ett bra sommarlov och han och pappa är vänner igen. Call, Aaron, Tamara och Tumult ser fram emot att få börja sitt tredje år på Magisterium - bronsåret. Men när en elev hittas död förstår de att något inte står rätt till. Men mördaren låter sig inte fångas så lätt, och vännerna tvingas sätta sina egna liv på spel för att rädda andras.

MediaNr: P28824

Minos - djävulstjuren

av Adam Blade

2 vol. (171 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i serien Beast Quest - Den magiska staven som börjar med Ursus - den vrålande björnbesten. Tom, Elenna, Storm och Silver fortsätter sin resa genom landet Serafien. Hela kungadömet Avantiens öde står på spel. De gäller för Tom att besegra den skräckinjagande demontjuren Minos. Om han misslyckas är han dömd att lyda under den grymme Malvel. Den magiska staven är den nionde omgången i serien Beast Quest.

MediaNr: P28818

Ursus - den vrålande björnbesten

av Adam Blade

2 vol. (181 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i serien Beast Quest - Den magiska staven. Den onde Malvel har stulit den magiska staven och planerar att ta över alla kungadömen. Det kan betyda slutet för de goda krafterna. Tom måste stoppa honom, men först väntar striden med Ursus - den vrålande björnbesten. Den magiska staven är den nionde serien i Beast Quest.

MediaNr: P28815

Sigrid och Affe räddar djuren

av Moa Eriksson Sandberg

2 vol. (140 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i serien om Sigrid och Affe. Sigrid är nio år och älskar djur. Tillsammans med bästa kompisen Affe har hon startat en hemlig klubb. Klubben ska beskydda alla djur - sniglar, grisar och kor. Och inte minst, Affes kanin Racerbilen. Racerbilen borde inte vara så svår att beskydda, för han är ganska lat. Men en dag är han borta.

MediaNr: P28843

Sigrid och Affe öppnar restaurang

av Moa Eriksson Sandberg

2 vol. (151 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den andra boken om Sigrid och Affe. Klasskompisen Hugo skryter om att hans föräldrar har öppnat en italiensk restaurang. Till slut tröttnar Sigrid på tjatet och säger att hon och Affe också funderar på att starta en restaurang. Det är väl bara att laga lite mat? De sätter upp en lapp i mataffären, bestämmer att restaurangen ska vara i Affes kök och heta Kohuvudet. Sedan sätter de igång. Deras första gäst visar sig vara en mycket betydande person.

MediaNr: P28846

Om jag får stanna

av Kajsa Gordan

3 vol. (261 s. tryckt punktskrift)

Ilona och Stella har varit bästisar sedan de började lågstadiet för nästan sju år sedan. Men Ilona får inte synas, så hon går i skolan i hemlighet. Hon och hennes familj flydde till Sverige från sitt hemland då det blev för farligt för dem att vara kvar. De bor gömda i ett kloster tillsammans med andra familjer som också väntar på asylbesked. Och hur är det att vara den om har en självklar rätt att bo här och som har allt? Ska man känna skuld?.

MediaNr: P28825

Den fasansfulla brännaren : ett mysterium för Ryska kyssen

av Frida Nilsson

4 vol. (359 s. tryckt punktskrift)

Spännande kriminalhistoria. En polis i gestalt av en padda som tar mutor, tjuvaktiga vesslor, snåla svin och hyggliga hundar bor alla i staden Broborg. Där bor också den vänliga, men klumpiga Harriet och en rultig hund i sina bästa år som drivet ett café. Efter en otäck olycka i en bakmaskin återföda Harriet som superhjälten Ryska kyssen. Snabbt som attan passar hon på att luska ut vem som ligger bakom alla eldsvådor i staden.

MediaNr: P28829

Om du såg mig nu

av Sofia Nordin

4 vol. (367 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Som om jag vore fantastisk. En mystisk feber har dödat större delen av mänskligheten, de enda som tyckts klara sig är barn och unga. Samhället har brutit samman och Esmael är en av de få som överlevt. Det var hos honom och hans två kompisar som Ella och Nora flyttade in. Men Ella sticker, och Esmael sticker efter henne. Han är ju kär i henne.

MediaNr: P28844

Om jag försvann

av Meg Rosoff

5 vol. (423 s. tryckt punktskrift)

Tolvåriga Mila vet inte riktigt varför hon blivit döpt efter en hund. Men hon vet många andra saker. Hon ser ledtrådar och spår, och har en nästan övernaturlig slutledningsförmåga. När Mila och hennes pappa reser från London till USA för att besöka Matthew, en av pappans vänner, visar det sig att han är spårlöst försvunnen. Mila tycker att det är något märkligt med en man som försvinner utan att ta med sig sin hund.

MediaNr: P28863

Amy, Aron och anden

av Ulf Stark

2 vol. (154 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Amy önskar sig fred på jorden. Och en svart katt. Aron hoppas att hans pappa snart ska komma hem. Under tiden leker de på Skroten som Amys pappa äger. Men en dag råkar de snava över en liten rostig oljekanna med pip. Och inne i kannan bor den blyge och trulige anden Mujo. Det visar sig att det kan vara ganska bra att ha en vän som är ande. Passar barn i åldern 6-9 år.

MediaNr: P28873

Golden boy

av Abigail Tarttelin

11 vol. (1049 s. tryckt punktskrift)

Max Walker är populär bland vännerna och tjejernas drömkille. Men Max har en hemlighet. Den enda utanför familjen som känner till hemligheten är hans vän Hunter. En kväll när Max föräldrar bjudit hem Hunters familj på middag så tränger sig Hunter in i Max rum. På bara några minuter går Max och Hunter från att vara vänner, till att vara offer och förövare. Övergreppet tvingar Max till ifrågasättande av hela sin identitet. Passar för unga vuxna.

MediaNr: P28809

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Ön : ABC i skärgården

av Annika Runnérus

2 vol. (29 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Rimmad ABC-bok som skildrar härliga sommarlovsdagar på skärgårdsö. Alfabetet spänner över skärgårdens djurliv, växter och aktiviteter. På pärmens insida finns de nautiska flaggor som också "gömmer sig" i varje illustration.

MediaNr: P28705

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Idag vet jag inte vem jag är

av Ida Sundin Asp

[27] s., 27 bl. tryckt punktskrift

När morfar vaknar på morgonen känner han inte igen sig själv. Han är rufsig i håret och har en konstig näsa. Han ger sig ut för att leta efter sig själv. Utanför huset träffar han ett barn. Det är hans barnbarn, men han kommer inte ihåg det. Tillsammans ger de sig ut på upptäcktsfärd i morfars trädgård. När de ska fika glömmer han hur många kakor han har ätit, och vips har han slukat sjutton stycken. Augustprisnominerad 2016.

MediaNr: P28690

Flickan från långt borta

av Annika Thor

[29] s. tryckt punktskrift

En kall vinterkväll knackar en flicka på dörren till en enslig liten stuga. Den Gråa som bor där inne vill inte släppa in flickan, men bestämmer sig för att ändå öppna dörren. Och trots att den Gråa helst vill vara ensam, så väcker flickans besök någonting inom henne. Handlar om att höra till och om att hitta det man inte visste att man saknade. Passar barn i åldrarna 3-6 år. Den första bilderboken av ungdomsförfattaren Annika Thor.

MediaNr: P28706