Nya punktskriftsböcker mars 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 57 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar : roman

av Johannes Anyuru

6 vol. (562 s. tryckt punktskrift)

En kväll stiger tre personer som svär trohet till terrorstaten Daesh in i en bokhandel där en kontroversiell konstnär framträder. Han avbryts av ett pistolskott och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

MediaNr: P28910

Klätterbaronen

av Italo Calvino

7 vol. (630 s. tryckt punktskrift)

Den 12-årige Cosimo reser sig i protest från middagsbordet, klättrar upp i ett träd och lever sedan sitt återstående liv uppe i järneken på den italienska landsbygden. Världen ser annorlunda ut från trädet och tillvaron är rik på strapatser - han älskar den sköna Viola, strider mot pirater och tar emot besök av Napoleon själv. En blandning av fantasi och verklighet. Modern klassiker från 1957. I.C., 1923-1985, italiensk författare.

MediaNr: P28868

Gycklarens teater : fyra skådespel

av Dario Fo

6 vol. (533 s. tryckt punktskrift)

Dario Fo, 1926-2016 , italiensk teaterman, har blivit mycket spelad på svenska teatrar under 1970- och 80-talen. Förutom skådespelen Vi betalar inte, vi betalar inte, En kvinna, Tigern och Fyra gyckelspel ur Mistero Buffo innehåller boken en kort biografi över Fo och hans hustru och medarbetare Franca Rame samt intervjuer. D.F. fick Nobelpriset i litteratur 1997.

MediaNr: P28906

Vår man i Havanna

av Graham Greene

7 vol. (596 s. tryckt punktskrift)

Den brittiska underrättelsetjänsten MI6:s man i Havanna är en före detta dammsugarförsäljare som heter Wormold. Han har motvilligt blivit hemlig agent för pengarnas skull. För att göra sig viktig skickar han storstilade, falska, rapporter. Hans egen mardröm börjar när hans lögner besannas. En skämtsam spionhistoria av G. G., 1904-1991. Med ett nyskrivet förord av litteraturvetaren Oscar Jansson. Filmatiserades 1959 av Carol Reed.

MediaNr: P28884

De förlorade musikanterna

av William Heinesen

9 vol. (783 s. tryckt punktskrift)

Färgstark och humoristisk skildring från Färöarna i början av 1900-talet. I myllret av människor framträder särskilt klockarens tre musikaliska och bohemiska söner, alltid redo till skämt och fest men också till kamp mot de bigotta och fanatikerna. Boken utkom 1950. William Heinesen, 1900-1991, färöisk författare.

MediaNr: P28790

Den indiska solfjädern

av Victoria Holt

12 vol. (1093 s. tryckt punktskrift)

Drusilla Delaney är dotter till ortens präst. Redan som ung flicka blir hon beroende av den förmögna familjen Framling. Genom dem finner hon att hon är arvtagare till en utomordentligt värdefull, juvelsmyckad solfjäder. Men solfjädern gömmer en förbannelse. Hela hennes liv styrs av hennes välgörare, den aningslösa och egensinniga familjen Framling, och hennes öde styrs av den långa, mörka skugga som kastas av solfjäderns förbannelse.

MediaNr: P28872

Åkern är världen

av Dola de Jong

7 vol. (589 s. tryckt punktskrift)

Aart och Lies är ett ungt judiskt par som flyr Nederländerna i början av andra världskriget och bosätter sig Nordafrika. Med sig har de sin lille son och sex flyktingbarn som de träffat på resan och som av olika anledningar tvingats lämna sina hemländer. De bor i en gammal husbil och försöker leva på vad åkern ger. Men tillvaron är svår och familjen får utså en mängd prövningar. I original 1946. D.d.J., 1911-2003, nederländsk författare.

MediaNr: P28881

Ännu ett liv

av Theodor Kallifatides

3 vol. (229 s. tryckt punktskrift)

Theodor Kallifatides känner krafterna sina och bestämmer sig för att det är dags att sluta skriva. Han gör sig av med arbetsrummet dit han gått varje morgon i decennier - och blir alldeles vilsen. Kan han verkligen sluta skriva? Osäkert. Men kan han skriva? Det blir också allt svårare tills förlösningen kommer. Fram växer en skrift om minnet och språket, kärleken och tidens gång - om själva livet. T.K., svensk författare, född 1938 i Grekland.

MediaNr: P28930

Han som fick leva om sitt liv : skådespel i tre akter

av Pär Lagerkvist

2 vol. (175 s. tryckt punktskrift)

Ett av Lagerkvists främsta verk inom dramatiken. Skomakaren Daniel, som mördat sin älskade, får tillåtelse av högre makter att leva om sitt liv. Om livets grymma, irrationella spel med människan. Dramats udd riktas mot idyllen och behärskningen, lidelsefullt hävdas den innestängda eldens rätt, mot snusförnuft och kortsynt beräkning. P.L., 1891-1974, svensk författare som belönades med Nobelpriset 1951.

MediaNr: P28849

Rubaijat : (fyrradingar)

av Omar Khajjam

3 vol. (228 s. tryckt punktskrift)

Nytolkning från persiskan av Omar Khajjams dikter. Han skrev sina rubáiját, fyrradingar för snart 1000 år sedan och blev känd i Västerlandet under romantiken. 204 dikter har samlats under nio rubriker. Framför allt handlar dikterna om att ta tillvara nuet, tillvarons förgänglighet, livets oklara mening och att vinet ger en krydda åt tillvaron. O.K., 1048-1122, persisk poet, matematiker, filosof och astronom. Parallelltext på nypersiska återges ej.

MediaNr: P28806

Den skeva platsen : roman

av Caterina Pascual Söderbaum

12 vol. (1051 s. tryckt punktskrift)

Familjeroman i flera generationer med förgreningar i 1900-talets våldsamma historia, från andra världskrigets tyska eutanasiprogram till en ung kvinnas uppväxt i Francotidens Katalonien. En berättelse som med utgångspunkt i släktdokument och verkliga händelser tränger djupt ner i människans mörker. Sammansatt roman som på ett böljande, mättat språk undersöker frågor om skuld och ansvar. C.P.S., 1962-2015, svensk författare och översättare.

MediaNr: P28907

På dessa skuldror : roman

av Sven Edvin Salje

10 vol. (931 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie. Kjell Loväng har lämnat sin hemgård i en isolerad skogsbygd i Blekinge. Han återkallas av sin mor, då gården vansköts och allt hotar att gå omstyr. Genom redligt arbete lyckas han sätta sig i respekt, både hos den hållningslöse fadern och ortsbefolkningen. Till slut står han som segrare, även om familjegården går honom ur händerna.

MediaNr: P28908

Ta itu

av Kristina Sandberg

6 vol. (454 s. tryckt punktskrift)

Maria bor i ett norrländskt samhälle tillsammans med man och två barn. Men hon vill något mer med sitt liv och börjar studera konsthistoria på distans. Omgivningens oförståelse inför hennes drömmar gör att Marias rädsla för att misslyckas växer sig allt starkare och hennes osäkerhet blir allt mer destruktiv. Hon är depressiv, smått alkoholiserad och har svårt att ställa upp på andras krav. K.S., 1971-.

MediaNr: P28919

Romanerna om Patrick Melrose. Vol. 2, Modersmjölk ; Till sist

av Edward St. Aubyn

Vol. 2: 11 vol. (1051 s. tryckt punktskrift)

I Edward St Aubyns självbiografiska romansvit i fem delar skildras den traumatiserade Patrick Melrose från barndom till vuxenliv, från övergrepp och överdoser till överlevnad. Det är blasfemiska bildningsromaner från den brittiska överklassens kyligaste kretsar. På svenska ges böckerna ut i två band. Volym 2 innehåller de två sista romanerna Modersmjölk och Till sist. Här är det förhållandet till modern som står i centrum.

MediaNr: P28903

Mödrarnas söndag

av Graham Swift

3 vol. (276 s. tryckt punktskrift)

Det är "mödrarnas söndag", 30 mars 1924, dagen på året då tjänstefolket får ledigt för att åka hem. Den föräldralösa 22-åriga Jane Fairchild har arbetat som hembiträde på engelska landsbygden sedan hon var sexton år. Nästan hela tiden har hon varit hemlig älskarinna åt Paul Sheringham, arvinge på granngodset. Nu möts de igen på godset. Det som händer sedan ändrar deras liv för alltid. Berättelsen rör sig mellan 1924 och slutet av århundradet.

MediaNr: P28926

Facklitteratur

Brev till min dotter

4 vol. (328 s. tryckt punktskrift)

Hur delar vi med oss av vår livserfarenhet till våra barn? Lika svårt kan det vara att prata om det vi är stolta över. Antologin är tänkt som en inspirationskälla som belyser den starka men också svåra relationen mellan kvinnor som spänner över generationerna. Bland de medverkande finns Elaine Eksvärd, Mia Skäringer, Martina Montelius, Märta Tikkanen, Katarina Mazetti, Carolina Neurath och Alexandra Pascalidou. Elcim Yilmaz är redaktör för boken.

MediaNr: P28902

Två världar möts : att leva med Aspergers syndrom

av Andreas Brunnström

3 vol. (251 s. tryckt punktskrift)

En bok om att ha den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen Aspergers syndrom, ibland kallat högfungerande autismspektrumtillstånd. Boken är skriven av Andreas Brunnström som själv har diagnosen. Det är en personligt hållen text där författaren beskriver sin resa från diagnosen han fick som 17-åring till livet i dag och jobbet som vaktmästare. Här finns också fakta om asperger som bidrar till läsarens ökade kunskap i ämnet.

MediaNr: P28895

Vi romantiska resenärer : med Ellen Rydelius och hennes resehandböcker

av Carina Burman

8 vol. (702 s. tryckt punktskrift)

Författaren som porträtteras är Ellen Rydelius, 1885-1957, journalist och översättare, och författare till omkring femton resehandböcker. Rom var hennes favoritstad och hennes klassiska guidebok, Rom på 8 dagar, utkom 1927. Carina Burman skapar en berättelse om en viktig period i den svenska kvinnans, den svenska turismens och den italienska huvudstadens historia.

MediaNr: P28811

Den vita vägen : en berättelse om porslinets historia och själ

av Edmund De Waal

11 vol. (892 s. tryckt punktskrift)

Den brittiske författaren E.W. har tidigare skrivit Haren med bärnstensögon, men är även keramiker och före detta professor i keramik. Här berättar han personligt om porslinets historia och om människor med anknytning till ämnet. Resan börjar i staden Jingdezhen i porslinets hemland Kina och tar sedan läsaren till bland annat Venedig, London, Paris och New York. Den historiska skildringen varvas med författarens tankar och reflektioner.

MediaNr: P28898

Memoarer. 1, Första delen

av Bob Dylan

Första delen: 8 vol. (705 s tryckt punktskrift)

Del 1 av den amerikanske musikerns och vissångarens memoarer. Här skildras tiden från det att han lämnar hemstaden Hibbing, Minnesota, 1959, till skivdebuten 1962. Motorcykelolyckan 1966 och krisåren 1987-1988 kommenteras, men i huvudsak behandlas de första åren i Greenwich Village, New York. Personligt och detaljrikt om personer och platser Dylan möter på väg mot skivdebuten. Stilen är rak och lågmält humoristisk. B.D., 1941-.

MediaNr: P28888

På andra sidan förlåtelsen : en sann historia

av Thordis Elva

8 vol. (762 s. tryckt punktskrift)

I mars 2013 flyger Thordis Elva från Reykjavik till Kapstaden för att möta den man som våldtog henne när hon var sexton år. Hon ska förlåta honom. Samtidigt ger sig Tom Stranger av från Sydney. Resan är resultatet av en åtta år lång mejlväxling. Efter hundratals brev är det dags att mötas öga mot öga. Under veckan i Kapstaden kommer deras liv att ändras för all framtid. T.E., isländsk författare, journalist och dramatiker.

MediaNr: P28875

En annan historia : om Barumskvinnan, Mama Masika och 49 andra personer alla bör känna till

6 vol. (582 s. tryckt punktskrift)

51 skribenter har valt varsin person att porträttera. Personer att minnas, citera och inspireras av. Bland skribenterna finns Annika Norlin, Björn af Kleen, Ebba Witt-Brattström, Fanna Ndow Norrby, Kristina Lindquist, Patrik Lundberg, och Susanna Alakoski, och exempel på människor som porträtteras är Ria Wägner, Sapfo, Mama Masika, Barumskvinnan, Hildegard av Bingen, Sister Rosetta Tharpe och Lili Elbe.

MediaNr: P28870

Träffpunkt : punktskrift för nybörjare. Tecken

av Marget Grönkvist

Tecken: 19 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Läromedel för nybörjare i punktskrift. Denna del handlar om tecken.

MediaNr: P28856

Den nakna apan

av Desmond Morris

8 vol. (676 s. tryckt punktskrift)

Den engelske zoologen D.M., 1928- , studerar människans utveckling genom att betrakta Homo sapiens som "den nakna apan" och jämföra henne med andra nu levande aparter. Han koncentrerar sig på de aspekter av människans liv som har klart framträdande motsvarigheter hos andra arter: aktiviteter som intagande av föda, kroppsvård, sömn, strid, parning och omhändertagande av unga. Boken utkom i original 1967.

MediaNr: P28918

Den som hittar sin plats tar ingen annans

av Tomas Sjödin

4 vol. (369 s. tryckt punktskrift)

Hur hittar man sin plats? Hur vet man att man har hamnat rätt? T.S., pastor och författare, söker efter svaren och följer i spåren efter sin förebild och tvillingsjäl - den lärjunge som också hette Tomas och kallades Tvivlaren. Hans sökande formar sig till en högst personlig resa som tar honom till barndomens Kramfors, genom Europa och Mellanöstern ända till indiska Kerala. Men först som sist - till Göteborg.

MediaNr: P28896

Rösträtt för kvinnor

av Sara Teleman

85 s. tryckt punktskrift

På många håll i världen firar kvinnlig rösträtt 100 år. I Sverige fick kvinnorna gå till valurnorna första gången 1921. Idag är det självklart att alla får rösta i de politiska valen i Sverige. Men så har det inte alltid varit. Det krävdes en lång kamp innan kvinnorna fick sin rätt. Följ med på en resa genom historien och lär dig mer om kvinnorna som var feminister långt innan ordet var känt. S.T. författare och illustratör.

MediaNr: P28879

Om den ärbara vällusten : mera mat & minnen

av Tore Wretman

10 vol. (953 s. tryckt punktskrift)

TW, 1916- , hedersdoktor, hovtraktör, mästerkock, fortsätter att dela med sig av sin rika erfarenhet. (Forts. på Mat och minnen). En mångfald recept på såväl svenska livrätter som prov på fransk matkultur. Vidare behandlas skiftande gastronomiska ämnen, bl.a. kritiseras vår skolbespisning och pensionärernas mathållning.

MediaNr: P28791

Tore Wretmans festmeny

av Tore Wretman

6 vol. (564 s. tryckt punktskrift)

Kokbok innehållande 30 trerättersmenyer med finmat av den franska skolan. Här kan vi lära oss att laga vitvinspocherade ostron, enbärsmarinerad harsadel och vinbärspäron eller varför inte vildandsterrin, frikassé på piggvar och fransk äppelkaka. Recepten är pedagogiskt instruerande, de kräver dock erfarenhet av såväl matlagning som råvaruhantering. Tore Wretman, 1916-2003, kokboksförfattare och krögare. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P28768

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Skottsäker

av Chris Bradford

2 vol. (113 s. tryckt punktskrift)

Troy överlever en terroristattack trots att han blir skjuten på nära håll med flera skott. Han blöder inte ens. Han är skottsäker - på något sätt studsar kulorna bara tillbaka när de träffar honom. Troys förmåga är minst sagt ovanlig, och snart rekryteras han av SPEAR för att skydda politiker mot terroristattentat. Kan Troy och de andra ungdomarna i SPEAR, alla med sin speciella förmåga, skydda staden från fler angrepp? Science fiction.

MediaNr: P28905

Tre saker jag inte vet om dig

av Julie Buxbaum

7 vol. (665 s. tryckt punktskrift)

Jessie vantrivs i sin nya skola och ingen pratar med henne, inte ens hennes nya styvbror. Då börjar mejlen från Någon Ingen komma. NI påstår sig vilja hjälpa Jessie att navigera i den vildmark som är Wood Valley high school, men Jessie är skeptisk. Är det bara någon som driver med henne? När hon till slut bestämmer sig för att våga chansa dröjer det inte länge förrän hon och Någon Ingen börjar komma varandra nära. Men vem är han, egentligen?.

MediaNr: P28925

Kalle och glashissen

av Roald Dahl

4 vol. (320 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Kalle och chokladfabriken. Kalle har vunnit Willy Wonkas berömda chokladfabrik och ska nu ta över den. Men när de ska ta hissen till kontoret går något väldigt, väldigt fel. Tillsammans med sin familj hamnar Kalle och Herr Wonka i rymden istället. Där får de uppleva förunderliga äventyr, och hinner även med en liten tur till underjorden, innan de återvänder till jorden. R.D., 1916-1990, brittisk författare.

MediaNr: P28892

Barnet i mossen

av Siobhan Dowd

7 vol. (625 s. tryckt punktskrift)

Det är tidigt 1980-tal och Fergus befinner sig mitt ute i ingenstans på gränsen mellan Irland och Nordirland, där han ska gräva torv med sin farbror Tally. Plötsligt stöter spaden emot något. Det är ett dött barn, troligen mördat. Fergus har egentligen mycket annat att tänka på - storebrodern Joe har gripits för samröre med IRA och oroligheterna i landet blir allt värre, ändå dras han in i mysteriet med det döda barnet. Prisbelönad ungdomsbok.

MediaNr: P28885

Farligt möte

av Pia Hagmar

2 vol. (168 s. tryckt punktskrift)

Strandsatta i skogen får Dalslandsdeckarna klara sig själva när ett regnoväder dyker upp och natten kommer. I en lada träffar de på två äldre killar. De blir snabbt kompisar. Nästa dag skickar de äldre killarna Aron och Henke för att handla mat. När de ska cykla tillbaka med matkassarna upptäcker de löpsedlarna: "Rymmarna fortfarande på fri fot." Kan deras kompisar i ladan verkligen vara farliga brottslingar?.

MediaNr: P28893

Novas hemlighet

av Lin Hallberg

12 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Nova dagdrömmer om husdjur. Hon sparar alla pengar hon får för att kunna köpa ett eget litet djur. En dag tar hon bussen till djuraffären och det blir ett riktigt äventyr. Till slut kommer Nova hem med sin nya vän. En guldhamster!.

MediaNr: P28808

Sally och Sigge

av Lin Hallberg

3 vol. (195 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

En bok i BUS-serien, Broby-ungarnas shettisar. I början av ridterminen säger Ingela som vanligt att alla måste prova att rida andra hästar än sina älsklingshästar för att bli riktigt vana ryttare. Elina blir ledsen när hon får Nanou. Varför är hästen så arg och vill bitas hela tiden? Ingela tror att Nanou kanske tröttnat att gå på lektioner och behöver vila. Det blir spännande när man åker för att hämta den nya hästen. Vem är Sally egentligen?.

MediaNr: P28897

Cirkusdeckarna och polkagrismysteriet

av Dan Höjer

3 vol. (197 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 16 i serien om cirkusdeckarna. Tvillingarna Kaspar och Katinka är inte bara de två största stjärnorna på Cirkus Pommery - de gillar också mysterier. När värdefulla pärlor stjäls från ett bankfack i Småland, tar tvillingarna upp jakten på bovarna. Det blir ett dramatiskt äventyr där de blir jagade av falska polkagrisbagare i Gränna, hjälper en cirkusgalen gumma ner från ett träd och letar ett mystiskt brev som tycks ha blivit osynligt.

MediaNr: P28901

Våga testa, Sven!

av Sofia Johansson

34 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Sven vill inte gå på Axels kalas, men det vågar han inte säga till Axel. Istället säger Sven att han ska vara borta, trots att han ska åka snowboard i hemmabacken hela sportlovet. En dag på sportlovet, är Sven och Axel samtidigt i backen. Sven försöker att hålla sig undan. Men hur gör Sven när han ser Axel köra rakt in i ett träd, ger han sig tillkänna då?.

MediaNr: P28876

Mynta och de mystiska grannarna

av Lena Lilleste

68 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien En Myntadeckare. Mynta har nya grannar. En kväll råkar hon och Frida se in genom deras fönster. Men vad gör grannarna där inne? Det ser ut att vara något skumt. Frida och Mynta misstänker att de är knarkhandlare. Och grannarna vet att Mynta och Frida har sett dem. Nu är Mynta och Frida farliga vittnen. Lättläst ungdomsdeckare. Glestryck.

MediaNr: P28909

Mynta och den mystiska rånaren

av Lena Lilleste

67 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Fristående del i serien om Mynta. På fredagar går Mynta alltid till godisaffären efter skolan. Just den här fredagen blir affären rånad! Rånaren har en lejonmask för ansiktet. Mynta vill ringa polisen, men rånaren har lämnat ett hotbrev. Sofia som jobbar i butiken vågar därför inte göra det. Nästa dag slår rånaren till igen. Vem är det egentligen? Lättläst. Glestryck.

MediaNr: P28916

Kråkguldet

av Olle Mattson

3 vol. (260 s. tryckt punktskrift)

Några veckor före jul hittar 9-årige Staffan en guldklimp i en gruva i Bergslagen. Många är nyfikna på guldet, men Staffan gömmer den på ett fiffigt ställe. Boken är baserad på teveserien med samma namn.

MediaNr: P28878

Skuggflickan

av Sally Nicholls

90 s. tryckt punktskrift

Fjortonåriga Clare har varit omhändertagen i halva sitt liv, flyttat från det ena fosterhemmet till det andra. Nu trivs hon hos Lyn, men är rädd för att skaffa vänner eftersom hon inte vet när hon förflyttas igen. Så en dag träffar hon Maddy som bor på ett barnhem. Hon får Clare att se saker på ett nytt sätt. Maddy förstår hur det är att vara föräldralös och bli omhändertagen av främlingar. Men sedan försvinner Maddy.

MediaNr: P28869

Tjejtjusarmästaren Sune

av Sören Olsson

4 vol. (332 s. tryckt punktskrift)

En uppdaterad version av Tjejtjusaren Sune, del 5 i serien som börjar med Sagan om Sune. Sune har flyttat och bytt skola. Det betyder att han befinner sig femton mil från sin gamla skola och femton mil från Sophie. Det är ganska svårt med ett sådant avstånd, särskilt när det finns så många söta tjejer i den nya skolan och speciellt Jennifer Blomberg.

MediaNr: P28880

Farlig mark

av Louis Sachar

4 vol. (372 s. tryckt punktskrift)

I närheten av Tamaya och Marshalls skola ligger forskningslaboratoriet SunRay Farm. Tamaya och Marshall vet att de inte får ta genvägen genom skogen hem, men en dag gör de det ändå. En bit in i skogen kommer mobbaren Chad ikapp dem. Tamaya reagerar instinktivt och kastar en näve slemmig lera på honom. Dagen därpå är hennes hand täckt av utslag och Chad kommer inte till skolan. Var leran giftig? Och vad har hänt med Chad?.

MediaNr: P28871

Draksången

av Jo Salmson

6 vol. (547 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Drakarnas öde som börjar med Stjärnstenen. Häxmästaren samlar sina krigare, hans spioner är redan utplacerade i riket. Det är de tre Stjärnstenarna han är ute efter, med deras kraft vill han ta över världen. Nea flyr söderut mot huvudstaden Demar för att ta reda på vad som hänt med drakarna. I sin packning gömmer hon en av Stjärnstenarna. Snart får hon sällskap av klanpojken Bann som också är på väg från den ondskefulle häxmästaren.

MediaNr: P28783

Det övergivna barnhemmet

av Erika Svernström

5 vol. (392 s. tryckt punktskrift)

En mamma och hennes tre barn hyr ett gammalt barnhem över semestern. Ingen har bott i huset på mer än tjugo år. Alvin, pojken i familjen, förstår att det är något märkligt med huset. Oförklarliga, spöklika saker börjar hända och när ett märkligt fynd hittas i en brunn avslöjas en dramatisk historia som byborna länge försökt glömma. Alla döljer något de inte kan berätta. Det står plötsligt klart att allt inte är som syskonen tror.

MediaNr: P28886

Den sista stjärnan

av Rick Yancey

9 vol. (803 s. tryckt punktskrift)

Del tre i trilogin som börjar med Den femte vågen. Om fyra dagar tänker utomjordingar bomba sönder jordens alla städer och utrota den sista människan. Utomjordingarna vill ha jorden för sig själva och nu pågår den avgörande slutstriden. Cassie, Ringer och Zombie måste bestämma sig för vad som viktigast: att rädda sig själva, eller rädda det som gör oss mänskliga.

MediaNr: P28911

Facklitteratur

Fasliga fakta om utdöda bestar

av Anna Hansson

33 s. tryckt punktskrift

Glestryck

En faktarik och lagom läskig bok om utdöda djur. Här får läsaren lära sig mer om till exempel jätte-sengångare, grottbjörnar, mammutar, sabeltandande katter, dronter och såklart - en massa olika sorters dinosaurier!.

MediaNr: P28832

Vego hela dagen!!! : [vegetariska recept för unga matälskare]

av Mattias Kristiansson

2 vol. (178 s. tryckt punktskrift)

En bok med vegetariska recept för unga matälskare. Den innehåller allt från frukostar och mellanmål, till enkla luncher och spännande bjudmat. Vad sägs till exempel om en smaskig banaramasmoothie, grekiska spenatplättar eller en festlig tacotårta? M.K. är en känd vegoprofil, vars mål är att få fler att äta mindre kött och mer grönt. Det tror han görs bäst med hjälp av vrålgod mat, lite humor och en vänlig klapp på axeln.

MediaNr: P28867

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Stormvalen

av Benji Davies

[25] s., 28 bl. tryckt punktskrift

Noa bor tillsammans med sin pappa vid havet. Pappan jobbar ute till sjöss och är borta långa dagar, så Noa är ofta ensam. En morgon efter en stormig natt hittar Noa en liten valunge på stranden. Han bestämmer sig för att ta hand om valen. B.D., 1980-, brittisk författare.

MediaNr: P28749

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Varför är Stora Apan så arg?

av Eva Petrén

28 s. tryckt punktskrift

I en stor skog bor en stor apa. Idag är apan arg. Jättearg! Han ringer sin kompis Lilla Nallen, men Lilla Nallen förstår ingenting för Stora Apan bara vrålar. Lilla Nallen bestämmer sig för att gå hem till Stora Apan. Kanske behöver han hjälp?.

MediaNr: P28816

Ninna och sjukhusfåglarna

av Matilda Ruta

28 s. tryckt punktskrift

Det är speciellt att vara på ett sjukhus. En del jobbar på sjukhuset, men nästan alla är sjuka. En del är jättegamla och en del är alldeles nyfödda. Många är oroliga och några sitter bara och väntar. Utanför sjukhuset finns det fåglar. De är inte sjuka, men de vet hur det känns att vara det. M.R., 1982-, är illustratör och formgivare och inspiration till boken har hon hämtat från möten med barn på lekterapin på Gävle sjukhus.

MediaNr: P28680

Hjälp! Eld och lågor!

av Jo Salmson

61 s. tryckt punktskrift

Glestryck

När en liten hund skadar tassen på krossat glas bestämmer sig barnen för att städa i parken. Men vårsolen skiner på det torra gräset och en mysig picknick- och städdag slutar nästan i katastrof när gräset börjar brinna. Hur kunde det gå så fel? Och vems var felet? När brandkåren släckt branden väntar ännu en överraskning för kompisarna. Denna gång blir det en rolig överraskning. Lättläst.

MediaNr: P28874

Djur som ingen sett utom vi

av Ulf Stark

51 s. tryckt punktskrift

En bilderbok om de osedda djuren som finns på land och under vattnet. Här får läsaren bland annat träffa Bipolaren som är ledsen på hösten och glad på våren, Bombomen som skrämmer alla vart han än går fast han inte vill, Nomadinen vars besök alltid är korta och Enstöringen som sitter ensam på en klippa. Texterna om djuren består av korta, rimmade dikter och handlar om att det inte alltid är så lätt att hitta sin plats.

MediaNr: P28826

Lillasyster

av Ulf Stark

25 s. tryckt punktskrift

Bilderbok av barn- och ungdomsförfattaren Ulf Stark. Pojken har fått en lillasyster som bara kan äta, kräkas, bajsa, suga på hans tumme och le. När pojkens mamma ska gå ner med tvätten till tvättstugan får han vara barnvakt. När han råkar kasta en fotboll på henne börjar hon gråta. Hur ska han kunna trösta henne?.

MediaNr: P28767

Ibland har du helt rätt

av Thorvald Steen

25 s. tryckt punktskrift

En bilderbok om igelkottssyskonen Micke och Sara. En morgon när Micke vaknar får han en idé! De ska överraska mamma med lite tusenfotingar till frukost. Men för det måste Micke och Sara ta sig över motorvägen, och Sara tycker att det verkar farligt. Tur att de kan rulla ihop sig med taggarna ut när en lastbil kommer dundrande.

MediaNr: P28660

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Sista hållplatsen

av Kerstin L. Hahn

19 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 1 i serien Typiskt Tobias! Tobias är en vanlig och snäll kille i tonåren. Han har det ganska bra. Inga stora problem, utan mest vardagsbekymmer. En kväll somnar han på en buss och vaknar på en hållplats långt hemifrån. Han plockar upp mobilen, men batterierna är slut. Var har han hamnat? Och vilka är de där killarna som tittar på honom? Lättläst bok. För 13 år och uppåt. Punktskriftsbok för lästräning i 2 läshastigheter.

MediaNr: P28758

Minifakta om djurungar i skogen

av Ann-Charlotte Ekensten

12 bl. tryckt punktskrift

Glestryck

I skogen bor det många djur. I denna bok presenteras fem av dem och deras ungar. Lär känna björnen, vargen, lodjuret, vildsvinet och älgen. Ingår i en serie extra lätta faktaböcker. Lättläst bok med korta meningar.

MediaNr: P28714