Nya punktskriftsböcker maj 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 49 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Ditt liv och mitt

av Majgull Axelsson

8 vol. (687 s. tryckt punktskrift)

När Märit kommer till Lund har det gått över femtio år sedan hon var här sist. Hit kom hon som läkarstuderande på 60-talet, en tid då folkhemmet växte och blomstrade. På Norra kyrkogården finns en massgrav som påminner om en annan verklighet. Här hamnade patienterna från Vipeholm, den stora anstalten för så kallade sinnesslöa. Det var där hennes bror gick under. Vad var det som hände för alla dessa år sedan? Och vem bär egentligen skulden?.

MediaNr: P29002

Is och vatten, vatten och is

av Majgull Axelsson

13 vol. (1209 s. tryckt punktskrift)

Tvillingarna Inez och Elsie växer upp i Landskrona. De blir tidigt faderlösa och håller ihop i allt. Men när Elsie i tonåren blir med barn förstörs deras relation. Elsie föder en son, Björn, och ger sig ut till sjöss. Inez blir kvar hemma, föder dottern Susanne och tar också hand om Björn. Flera människoöden flätas samman. Berättelse om föräldralöshet som går i arv och om hur den som står allra närmast kan bli den mest främmande.

MediaNr: P28977

Brev från kungen

av Annelie Drewsen

2 vol. (59 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Thea sorterar post på äldreboendet Himmelsbro. Hon älskar jobbet, men allra mest älskar hon kungafamiljen. En dag kommer ett brev med kungens sigill. Thea vill ha brevet och stoppar det i fickan, fast hon vet att det är fel. Brevet ska egentligen till Klara som bor på våning 7. Klara fyller 100 år idag. Hon väntar på ett brev från kungen, men när det blir kväll har brevet fortfarande inte kommit. Lättläst. Enkelsidig punktskrift.

MediaNr: P28877

Den okuvliga friheten : ett ungdomsverk

av Per Anders Fogelström

6 vol. (454 s. tryckt punktskrift)

Ungdomsverk från 1939 av P.A.F., 1917-1998, som inte tidigare varit publicerat. Handlingen utspelas i en fiktiv stad där den maktfullkomlige Ledaren regerar med hjälp av det enda tillåtna partiet, battongisterna. Motståndet gror och i den Röda Ligan växer det till kamp för den frihet som inte låter sig kuvas. Romanen är ett tidsdokument som förebådar författarens civilkurage och livslånga gärning för fred och frihet, för staden och dess människor.

MediaNr: P28963

Gick obemärkt förbi

av Ingrid Hedström

13 vol. (1182 s. tryckt punktskrift)

Utifrån autentiskt material skildrar författaren barn som på 1930-talet togs ifrån sina familjer och placerades på anstalter för "sinnesslöa". I romanform följer hon flera av dessa barn som skulle gömmas undan och helst glömmas bort. Många av barnen avled bara kort efter att de blivit intagna på anstalterna. Det är en tid som präglas av rashygieniskt tänkande och den som kämpande för en anständigare vård blev motarbetad.

MediaNr: P29016

I skuggorna : tredje boken om Kouplan

av Sara Lövestam

4 vol. (329 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tredje boken om privatdetektiv Kouplan. Kouplan har blivit hemlös. Han är också papperslös och får inte vara i Sverige. Nu sover han under en bro och har allt han äger i sin ryggsäck. Pengarna har börjat att ta slut. Men så får Kouplan ett nytt fall. En kvinna vill att han tar reda på om hennes man är otrogen. Kouplan spanar på mannen. Men det är något som inte stämmer och snart är Kouplan indragen i något mycket större och farligare. Lättläst.

MediaNr: P28998

Sanning med modifikation : första fristående boken om Kouplan

av Sara Lövestam

5 vol. (479 s. tryckt punktskrift)

Första boken om privatdetektiven Kouplan. För att få in pengar vänder sig Kouplan till kunder som skyr polisen. Nu håller han på med ett kidnappningsfall. Flickan Julia försvann fastän hon sekunden innan höll Pernillas hand. Att polisanmäla var inget alternativ för Pernilla. Jakten på kidnapparen leder in i Stockholms undre värld. Samtidigt visar det sig att Pernillas förflutna ser annorlunda ut än Kouplan trott.

MediaNr: P28985

Svarthuset

av Peter May

10 vol. (951 s. tryckt punktskrift)

Första boken i Isle of Lewis-trilogin. Ett mord har begåtts på ön Isle of Lewis i Yttre Hebriderna. Fin Macleod är kriminalkommissarie i Edinburgh, men tvingas nu återvända till ön där han en gång växte upp. Återkomsten blir en resa i Macleods eget smärtsamma förflutna. Men han möter också sin första stora kärlek Marsaili MacDonald. Den karga ön är ett samhälle med mycket gamla och hårda principer som inte släpper greppet om Macleod.

MediaNr: P28994

Innan svenskarna kom

av Albert Olsson

11 vol. (1026 s. tryckt punktskrift)

Historisk roman från 1600-talets Skåne. Skåne är ännu danskt. Missnöjet jäser bland bönderna, som lever i skuggan av en alltmer självmedveten adel.

MediaNr: P28953

Objudna gäster

av Albert Olsson

Del 2 i serien som börjar med Innan svenskarna kom. Krigshotet hänger tungt över Skåne men tyngda av vardagens sorger och glädjeämnen märker allmogen inte mycket av det. Men så går svenskarna 1644 till anfall under sin berömde fältherre Arvid Horn. Bönderna i Eslövstrakten drabbas hårt av utskrivningar, kontributioner och inkvarteringar. Realistisk skildring av det gamla bondesamhället och det förtryck som rådde under 1600-talet.

MediaNr: P28995

Doften av en man

av Agneta Pleijel

6 vol. (530 s. tryckt punktskrift)

Fortsättning på Spådomen. Boken bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. En omodern etta i Haga i Göteborg och ämnet litteraturhistoria är startpunkten och studierna går bra. Men det är lätt att gå vilse i allt som är outsagt. Det är vad hon vill hitta språk för, i böckerna, i de många kärleksrelationerna, i tilltron och tvivlet på sig själv. Hon är karsk, ömtålig och ensam. Mannen är han som måste utforskas.

MediaNr: P28971

Dagboken : jag sökte dig och fann mitt hjärta

av Nicholas Sparks

5 vol. (405 s. tryckt punktskrift)

En romantisk berättelse om Noah, nu 80 år, som med hjälp av dagböcker och brev återberättar minnen av sitt livs kärlek, Allie. De har levt tillsammans i 45 år och fostrat fyra barn. Allie har drabbats av Alzheimers sjukdom men Noah hoppas på att kärleken dem emellan kan åstadkomma ett mirakel. Förf:s debutroman.

MediaNr: P28970

Stalpi : roman

av Stefan Spjut

10 vol. (875 s. tryckt punktskrift)

Uppföljare till Stallo. Susso har släckt sin kryptozoologiska hemsida och flyttat till ett ensligt beläget hus i utkanten av Vittangi. Diana och Susso har tappat kontakten helt. Diana flyttade till kusten och utbildade sig till läkare, Susso stannade kvar och blev ingenting förutom trolljägare, något som tidningarna kallade henne. När Diana far hem till Susso vet hon inte om att hon ger sig in i något som hon aldrig kan komma ur.

MediaNr: P28991

Möte i Wien

av Margit Söderholm

7 vol. (658 s. tryckt punktskrift)

Kärleksroman i efterkrigsmiljö. Jane Winter, amerikanska, gift med en hög ockupationsofficer, återser Wien 1949. Här upplevde hon en gång sin första stora kärlek. Äktenskapet knakar i fogarna. Tankarna går till Gerhard, den gången blivande läkare. Hon finner honom, men nu som belastad f.d. medlem av nazistpartiet. Romanen återspeglar svårigheterna till återanpassning efter krigets kaos.

MediaNr: P28968

Facklitteratur

Brev till en nybliven förälder : ett feministiskt manifest i femton punkter

av Chimamanda Ngozi Adichie

76 s. tryckt punktskrift

Den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie, född 1977, skriver ett brev till en väninna som just fått en dotter. Ett brev som består av femton råd till nyblivna föräldrar. Vad är en feministisk förälder? Hur ser ett jämställt föräldraskap ut? Hur lär man sitt barn att bli tryggt i sig själv? Adichies råd är en påminnelse om hur viktigt det är att vi tar ansvar för de värderingar vi förmedlar till nästa generation.

MediaNr: P29003

Ingen av oss lever för sig själv : herrnhutismens uppkomst, framfart och verkan i världen

av Mike Boije

5 vol. (368 s. tryckt punktskrift)

M.B., verksam i den Evangeliska Brödraförsamlingen i Göteborg, skriver om herrnhutismens uppkomst, framfart och verkan i världen. Herrnhutismen som religiös rörelse uppstod i 1700-talets Tyskland då ett antal religiöst förföljda flyktingar får asyl. Där i den lilla byn Herrnhut blev invånarna pionjärer inom områden som mission, bön, enhet, smågrupper och gemenskap. Det är områden som fortfarande är grundpelare inom herrnhutismen.

MediaNr: P28980

Mörkrummet

av Susan Faludi

11 vol. (1083 s. tryckt punktskrift)

Den amerikanska journalisten och författaren S.F., 1959-, får ett mejl från sin far. De har inte hörts på 25 år och hon får veta att pappan genomgått en könskorrigering och nu lever som Stefánie i Budapest. S.F. minns fadern som macho och tyrannisk och undrar hur allt gått till. Är identitet valbar eller något som inte går att undkomma? För att förstå ger hon sig ut på en resa där hon korsar historiska, politiska, religiösa och sexuella gränser.

MediaNr: P28944

Fantastiska resor : upptäck världens mest spektakulära rutter

9 vol. (894 s. tryckt punktskrift)

Här finner du fler än 70 resor över hela världen. Genom boken kan du ge dig ut på äventyr i fåtöljen eller inspireras till verkliga resor. Boken är tematiskt uppdelad i olika typer av vägar. I kapitlet om Handelsvägar kan vi resa längs sidenvägen, under Järnvägar finns The Royal Scotsman. Litterära resor ger oss jorden runt på 80 dagar och i avdelningen Vandringar kan vi följa med på pilgrimsleden Shikoku i Japan. Innehåller flera taktila bilder.

MediaNr: P28645

Mobility i skolan : handledning i förflyttningsteknik

av Anita Huovinen

3 vol. (227 s. tryckt punktskrift)

Handledning, från 1993, i förflyttningsteknik - mobility - tänkt att användas i undervisning av synskadade elever redan på lågstadiet. Tekniken bygger på att man genom träning av andra sinnen - främst hörsel, känsel och lukt - lär sig orientera i sin omgivning. Till hjälp används oftast en vit käpp. De teoretiska avsnitten är författade av Ylva Westman, lärare vid Tomtebodaskolans resurscenter (TRC).

MediaNr: P28967

I svenska fotspår : människor och miljöer i Estlands svenskbygder

av Andres Küng

8 vol. (733 s. tryckt punktskrift)

Författaren skildrar en resa i Estlands kustbygder och i Östersjöområdets historia. I städer som Hapsal och Tallin, på fastlandets landsbygd och på öar som Nuckö, Ormsö och Runö följer han spåren av estlandssvenskarna, en befolkning vilken som mest omfattade ca 8.000 människor. De berättar bland annat om Stalintiden, om sin syn på ryssar och kommunister samt om sina förhoppningar om framtida utbyte med Sverige.

MediaNr: P28983

Polarnattens leende : ett vildmarksår på norra Svalbard

av Svante Lysén

12 vol. (1079 s. tryckt punktskrift)

S.L. berättar medryckande om hur han och hans flickvän tillbringade drygt ett år på Spetsbergen. Hur är det att leva enbart på naturens villkor, med isbjörnar runt knutarna? Hur klarar man av att ordna mat och värme och hur hanterar man den fyra månader långa polarnatten? Boken inleds med en berättelse om en ensampaddling längs den stora öns västra kust.

MediaNr: P28979

The art of war

av Sunzi

2 vol. (146 s. tryckt punktskrift)

En av historiens mest betydande studier i krigföring och militär strategi. Den skrevs på 500-talet f.Kr. av generalen Sun Zi och otaliga militära och politiska ledare har alltsedan dess inspirerats av dess innehåll. De tretton kapitlen täcker krigskonstens alla aspekter. Det han lär ut är fortfarande lika aktuellt. Strategisk flexibilitet, snabbhet i tanken på slagfältet och användandet av underrättelser är även idag nyckelfaktorer för framgång.

MediaNr: P28987

Vit käpp, förstoringsglas, punktskrift : synskadade berättar

9 vol. (798 s. tryckt punktskrift)

Nordiska museet och Synskadades riksförbund genomförde ett gemensamt projekt till SRF:s 100-årsjubileum 1989: Man samlade in berättelser om synskadades situation förr och nu. Bland insända bidrag utvaldes 20. Det är gripande och intressanta livsöden. Personerna har olika bakgrund: Från 6 års folkskola till höga akademiska examina. Ekonomiska och sociala förhållanden skiftar även. En engagerande bok.

MediaNr: P28950

Den okände Jesus : berättelsen om en profet som misslyckades

av Cecilia Wassén

10 vol. (862 s. tryckt punktskrift)

Här vill forskare ge en sann bild av den historiske Jesus. Den stora utmaningen är att nå bakom den bild som vuxit fram i kyrkan av Jesus som grundare av kristendomen. För att förstå den historiske Jesus måste vi sluta tänka på honom som kristen och se honom som jude. Därför görs många jämförelser med hur andra judar levde, tänkte och handlade under århundradena kring vår tideräknings början. Inga särskilda förkunskaper krävs för att läsa boken.

MediaNr: P29010

Överlevnadshandboken : [överlevnadstekniker för extrema förhållanden]

av John Wiseman

19 vol. (1807 s. tryckt punktskrift)

John Wiseman, tidigare anställd vid brittiska armens Special Air Service, lär ut grundläggande tekniker för överlevnad i vildmarken. Om man nödlandar i bergen, i djungeln eller i öknen, hur klarar man sig då? Hur hittar man mat, hur vårdar man skadade och hur tar man sig levande tillbaka till civilisationen? Men boken lär också ut hur man klarar sig i hemmet om till exempel el och vatten slutar fungera.

MediaNr: P28946

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Bara tre ord

av Becky Albertalli

6 vol. (561 s. tryckt punktskrift)

Simon Spier är sexton år gammal och gay, men det är det ingen som vet om. Förutom hans nätflirt Blue. När några av Simons mejl till Blue kommer i orätta händer riskerar Simons hemlighet att avslöjas. Typ för hela skolan. Nu måste han hitta ett sätt att förhindra att ryktet sprids eller att komma ut självmant, innan hans värld rämnar. Risken finns att han kastar bort sin chans att bli lycklig med Blue.

MediaNr: P28992

Isak är en hjälte

av Emma Askling

45 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Det är simtävling för femmorna och Isak är med i laget. De har tränat för tävlingen i flera veckor och Isak, som är en väldigt snabb simmare, ska simma den första sträckan. Men när det är dags för start är Isak borta. Vad har hänt? Tredje boken om Isak. Lättläst.

MediaNr: P29025

Före och efter Klea

av Jesper Danielsson

6 vol. (499 s. tryckt punktskrift)

Sommarlovet har precis börjat. Kompisarna Axel, Jimi och Jonte har övertalat sina föräldrar om att de ska få slippa fritids. De är ju trots allt 10 och 11 år gamla. En dag när de ligger i hängmattan och torkar efter ett vattenkrig ser de något konstigt. Det ryker ur ödehusets skorsten. Några dagar senare försvinner kläder från klädstrecket. De bestämmer sig för att ta reda på vem som gömmer sig i ödehuset. Det blir början på ett otroligt äventyr.

MediaNr: P29027

De förlorade

av Henrik Fexeus

7 vol. (618 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Den sista illusionen. När Ky av misstag slår upp ett hål i väggen i sitt rum hittar hon något som kommer förändra henne liv för alltid. Samtidigt, i en annan del av Stockholm börjar Adam tvivla på sitt förstånd när verkligheten omformar sig framför hans ögon. Ky och Adams vägar korsas och de dras in i ett äventyr; är världen som vi känner den bara en illusion? Henrik Fexeus, född 1971, mentalist och författare.

MediaNr: P28999

Spökflickan

av Katarina Genar

2 vol. (180 s. tryckt punktskrift)

Anna och hennes föräldrar har just flyttat från Stockholm. Nu bor de i ett grönt gammalt hus i en by vid havet och Anna längtar hem, till Stockholm och kompisen Karolina. Men den första sommaren i det nya huset blir full av märkliga händelser. Vad är det för doft Anna känner i sitt rum och varför fastnar inte den fina fjärilen på bild? En spännande och lite vemodig berättelse om förlust, saknad och vänskap.

MediaNr: P29014

Magiska fingrar

av Staffan Götestam

3 vol. (222 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Första boken om Funnys äventyr. Funny är en modig flicka. Hon utmanar sina rädslor och övervinner farligheter med hjälp av magisk realism. Boken innehåller tre berättelser: Den gamla eken, Den mystiska myrstacken och Det övergivna huset. I den första berättelsen inser Funny att hon kan tala med den gamla eken när hon knäpper med fingrarna. I trädets innandöme möter hon oroliga lysmaskar, en otäck spindel och en hjälpsam mus.

MediaNr: P28982

Lögnernas träd

av Frances Hardinge

10 vol. (910 s. tryckt punktskrift)

Faith är 14 år när hennes pappa dör. Polisen tror att det är ett självmord, men Faith såg något den där natten och vet att han har blivit mördad. Eftersom Faith bara är en flicka och hon lever i det viktorianska England, är det ingen som tror på henne. Om hon ska få veta vad som har hänt, måste hon ta reda på det själv. Bland pappans tillhörigheter hittar hon ett märkligt träd som sägs avslöja hemligheter. Vinnare av Costa Book of the Year 2015.

MediaNr: P29006

Gusten Grodslukare

av Ole Lund Kirkegaard

3 vol. (227 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den förfärliga busen Gusten Grodslukare blir dragen vid näsan av en liten grabb och jagar därför pojken för att ta en gruvlig hämnd. Den lille lyckas dock genom tur, förslagenhet och fräckhet vända händelseförloppet, så att alla straff drabbar busen och han själv får sig ett gott skratt.

MediaNr: P28996

Mademoiselle Oiseau och landet Argentine

av Andrea de La Barre de Nanteuil

3 vol. (275 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Mademoiselle Oiseau och hennes unga vän Isabelle lämnar den obehagliga och gråt-luktande våren bakom sig. De beger sig upp på takåsarna där drömmar möter verklighet. Bland fjärilar och tokstollar kan fantasin flöda fritt. En poetisk saga om liv och drömmar - och den osannolika vänskapen mellan en flicka och en excentrisk dam.

MediaNr: P28988

Mynta och det mystiska hjärtat

av Lena Lilleste

69 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Klassen har samlat ihop pengar till en resa. 8000 kronor har de fått ihop. Mynta och Frida ska gå till banken för att sätta in pengarna på ett konto. Medan de väntar på sin tur rusar en svartklädd man in på banken. Han har rånarluva och ett vapen i handen. Mynta och Frida slänger sig ned på golvet. Rånar tar kuvertet med klasskassan. Dagen därpå ser de vaktmästaren Sven med en ny, fin bil. Inte kan väl Sven vara rånaren? Lättläst.

MediaNr: P28945

Varulvens hemlighet

av Kristina Ohlsson

4 vol. (368 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Zombiefeber. Det brinner i skogen i Eldsala. Branden verkar vara anlagd, någon tänder på med flit. Herbert hör rysliga ylanden i skymningen och stora hundliknande varelser skymtar bland träden. Herbert och hans vän Sally dras in i ett mysterium farligare än någon kunnat ana. Kan de rädda Eldsala?.

MediaNr: P28976

Näcken i Riddarfjärden

av Martin Olczak

2 vol. (127 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien Jacks förbannelse som börjar med Vampyrer på Sergels torg. Överallt jagas vampyren som härjar i Stockholm. Men Jack har i alla fall hittat Wanda vid liv, fast det kan han inte berätta för någon, inte ens för sina föräldrar. Wanda har nämligen en fruktansvärd hemlighet, och det finns bara en i hela Stockholm som kan hjälpa dem: näcken, stans farligaste och mest opålitliga varelse.

MediaNr: P28958

Bra jobbat, Sune!

av Sören Olsson

5 vol. (436 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Sune är bra på nästan allt han gör. Det tycker åtminstone han själv. Särskilt bra är han på att tjusa tjejer. Sune är också jättebra på att vara barnvakt åt lillebror Håkan. Mamma och pappa tror knappt sina ögon när de kommer hem och Sune både har målat om vardagsrummet med lim och pangat en ruta. Allt för att göra Håkan glad. Ja, det är bra jobbat av Sune. Men det finns några saker som Sune har svårt för.

MediaNr: P28986

Skuggan

av Angie Sage

11 vol. (954 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som inleds med Magi. Septimus är nu lärling hos övermagikern Marcia. Hans bror Simon som hoppats få en lärlingsplats där blir mycket besviken och kidnappar därför prinsessan Jenna. När Septimus försöker rädda henne dyker många hinder upp på vägen och han får användning av både gamla och nya besvärjelser. Men även bra saker händer; stenen som han fick av Jenna är egentligen ett ägg och ur det föds en drake.

MediaNr: P28972

Monsternannyn

av Tuutikki Tolonen

6 vol. (566 s. tryckt punktskrift)

Mamma har vunnit en spavistelse i Lappland på lotteri. I två veckor ska syskonen Hilda, 11 år, Kalle, 9 år och Majken 6 år ha sommarlov utan mamma. I vinsten ingick också barnpassning, och det var ju tur eftersom pappa ofta är bortrest i jobbet. Samma dag som mamma ska resa iväg kommer barnpassaren - en halvmänniska! Ett hårigt, men som det verkar, snällt monster flyttar in hos barnen. Hur ska det gå för syskonen?.

MediaNr: P28978

Egils bästa sommar

av Gull Åkerblom

57 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Egil är en ganska ensam kille. Han bor tillsammans med sin mamma och har inga syskon. Egil gillar att spela dataspel och att rita, men är inte så förtjust i vatten och att läsa. På sommaren åker Egil till sin mormor och morfar och deras hund Mimsan. Deras hus ligger vid en sjö. Innan sommaren är slut har Egil lärt sig att både läsa och simma. Men hur gick det till? Lättläst.

MediaNr: P28952

Facklitteratur

Astrid Lindgren : [hela den fantastiska berättelsen om Astrid Lindgrens liv-]

av Agnes-Margrethe Bjorvand

2 vol. (155 s. tryckt punktskrift)

En biografi om författaren Astrid Lindgren som levde mellan 1907-2002. Hon skrev över 100 böcker, men också filmmanus och sånger. Den här boken handlar mest om hennes liv, men också en del om hennes berättelser. Många av de historier Astrid berättade i sina böcker är nämligen inspirerade av hennes egen barndom.

MediaNr: P28920

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Bojan och brandbilen

av Johan Anderblad

[29] s., 30 bl. tryckt punktskrift

Bojan ska sova när han kommer ihåg att han såg en brandbil tidigare under dagen. Han frågar sin mamma Bibbi om hon kört en brandbil någon gång, och det har hon, för hon har kört nästan alla sorters bilar. Hon har till och med jobbat som brandman och berättar för Bojan om allt kring brandbilen och hur den kan släcka bränder. Författare är Johan Anderblad, välkänd från barnprogrammet Bolibompa. Passar för barn i åldern 3-6 år.

MediaNr: P28922

Morris och strumpan

av Lotta Olsson

[25] s., 22 bl. tryckt punktskrift

Hundvalpen Morris växer fortfarande och är jämt hungrig. Morris äter allting och en gång åt han en strumpa. Det var en svart herrstrumpa som låg på trottoaren, och det sa bara Slurp! så hade Morris svalt den. Hel. Men det skulle han inte gjort. Han fick ont i magen och låg alldeles stilla och gnydde lite. Så Morris fick åka till djursjukhuset och stanna där i tre dagar. Stackars Morris!.

MediaNr: P28914

Ut och gå!

av Anna-Clara Tidholm

[27] s., 20 bl. tryckt punktskrift

Byxor, jacka, stövlar på. Alla kläder. Ut och gå! Vad hittar vi vid vägens slut? På ett uppslag går man vägen fram, på nästa stannar man på en plats där det händer spännande saker- grävskopan gräver hål, nallen gungar i båten och alla barnen köper gurka och glass. Fantasifull och färgglad bilderbok för de allra yngsta.

MediaNr: P28960

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

På natten flyger vi

av Hannah Arnesen

31 s. tryckt punktskrift

På dagen är det ett vanligt kvarter och husen är grå. Men på natten är husen sprakande rymdstationer i universum. På dagen är barnen i kvarteret vanliga barn. Men på natten åker de på äventyr med hjälp av fantasin. H.A., 1992-.

MediaNr: P28842

Måns och Mari om sommaren

av Kaj Beckman

26 s. tryckt punktskrift

Glestryck

När sommaren kommer tar Måns och Mari båten ut till sommarön där Matti har en stuga. De öppnar alla fönster och släpper in sommaren och vädrar ut vintern. På ön bor Oskar och hans häst Gullan som de får rida på. De bygger sandslott och badar vid havet, firar midsommar och åker på hölasset. Under hela den långa sommaren lär de sig också namnen på alla växter och djur som de möter på ön. Förlaga: En bok för alla, 2010.

MediaNr: P22108

Vi smular vi härmar en gök

av Lina Ekdahl

25 s. tryckt punktskrift

Bilderbok där "Vi" är en stor grupp av barn i förskoleåldern. Vi berättar om vad de gör, vad de heter och hur deras familjer ser ut: "Vi är här. Vi bor där. Vi är många vi är fler. Vi kan ha namn som börjar på K. Vi kan ha en faster, vi kan ha en bror. Vi är ensamma, men tillsammans. Nu och här, idag och imorgon." Poetisk och humoristisk berättelse om oss alla och envar.

MediaNr: P28927

Sam och Milo smiter ut på natten

av Karin Kinge Lindboe

16 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Den första delen i serien om bästisarna Milo och Sam. Idag ska Milo sova över hos Sam. Sam har en våningssäng. Milo vill helst sova högst upp, för han är lite rädd. På kvällen gör de vanliga saker, till exempel badar badkar. Men mitt i natten vaknar Milo av ett ljud. Det är Sam som vill hitta på något spännande. De klär på sig och smyger ut.

MediaNr: P28900