Nya punktskriftsböcker juni 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 92 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Kära Barbro

av Lena Ackebo

7 vol. (572 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Världens vackraste man. Barbro reser hem från Mallorca medan systern Mona stannar kvar hos Världens Vackraste Man. Ingenting gör Barbro riktigt glad längre, hon känner sig avskuren från sin man och barnen och fylls av en känsla av tomhet. Breven från Mona väcker en rastlöshet hos Barbro, hon som alltid sett sig som den lyckade systern. Monas mod att våga förändra sitt liv framkallar en längtan efter någonting annat.

MediaNr: P29018

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre

av Fredrik Backman

82 s. tryckt punktskrift

Farfar och Noah sitter på en bänk och pratar. Under bänken växer hyacinter, just de blommor som farmor odlade i sin trädgård. Farfar och Noah kan prata med varandra om allt. Under samtalet med Noah kan farfar inte låta bli att minnas hur det var att förälska sig i farmor, och hur det var att förlora henne. Men minnena blir allt svårare att fånga och farfar och Noah är nu tvungna att lära sig att göra det svåraste av allt: ta farväl.

MediaNr: P29029

Den tunna blå linjen

av Christoffer Carlsson

8 vol. (691 s. tryckt punktskrift)

Den fjärde kriminalromanen med polisen Leo Junker. Hösten 2015 är en orolig tid i Europa med stora flyktingströmmar och terroristdåd i Paris. Det ryktas att en terrorist har tagit sig in i Sverige för att genomföra ett attentat i landet. Samtidigt mottar Leo Junker ett brev. Det rör det fem år gamla, ännu olösta mordet på Angelica Reyes. Samtidigt har John Grimberg, en gång Leos bäste vän, varit spårlöst försvunnen i över ett år.

MediaNr: P29034

Tiro

av Stewe Claeson

4 vol. (320 s. tryckt punktskrift)

Berättelse från romarriket. Den hundra år gamle Tiro, frigiven slav och sekreterare till politikern och författaren Cicero, är sysselsatt med dennes begravning när ett mord uppdagas. Barberarens hustru har två döda män hos sig, och barberaren själv är misstänkt. Men herrbesöken var påtvingade och barberaren själv har handlat av omsorg. Ett straff måste utmätas och Tiro står inför ett moraliskt dilemma. S.C., 1942- . Förlaga: Norstedt, 2007.

MediaNr: P20596

Minns du den stad

av Per Anders Fogelström

3 vol. (315 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3 i serien inledd med Mina drömmars stad. Här fortsätter berättelsen om livet i Stockholm förr i tiden, ca 1900-1925. I 40 år går Emelie till och från jobbet på Melinders tekniska tills fabriken slår igen under depressionen efter 1:a världskriget. Jämsides med arbetarfamiljen på Fjällgatan skildras släktens välbärgade, borgerliga gren. Bearbetad till LL-bok samt med korta meningar och enkelt språk återberättas romanen.

MediaNr: P21108

Gryningsfolket

av Jan Fridegård

6 vol. (487 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien inledd med Trägudars land. Holme och Ausi har flytt från sitt liv som trälar och bor nu i Birka, staden på ön. När trälarna gör uppror blir Holme deras ledare. Historisk roman som utspelas under vikingatiden, om motsättningarna mellan hedendom och kristendom, mellan hövdingarna och de livegna. J.F., 1897-1968.

MediaNr: P29060

Familjen Poldark : en berättelse från Cornwall 1783-1787 : [1: Ross]

av Winston Graham

11 vol. (979 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i en serie historiska släktromaner som utspelar sig i Cornwall på slutet av 1700-talet. När Ross Poldark kommer hem efter det amerikanska inbördeskriget har mycket förändrats. Egendomen har förfallit efter faderns död, och Ross ungdomskärlek har förlovad sig med en kusin. Med två tomma händer börjar Ross rusta upp gården. Han engagerar sig i samhällsproblem och möter Demelza - en fattig kvinna som kommer att förändra hans liv.

MediaNr: P29048

Konklaven

av Robert Harris

7 vol. (670 s. tryckt punktskrift)

En bok om makt, korruption och svek. Påven är död och 118 kardinaler har samlats i Sixtinska kapellet. Deras uppgift är att delta i världens mest hemlighetsfulla val - en konklav. Under de följande 72 timmarna kommer en utav dem att bli påve, vår tids mäktigaste andliga ledare. Kardinalerna är inte bara kyrkans män, de har också ambitioner och är rivaler.

MediaNr: P29032

I djupt vatten

av Paula Hawkins

10 vol. (868 s. tryckt punktskrift)

Innan hon dog ringde Nel Abbot sin syster. Men Jules valde att inte svara. När Nel dör tvingas hon återvända hem för att ta hand om sin systerdotter. Och Jules är rädd, för hon vet att Nel aldrig skulle ha tagit livet av sig. Men mest av allt är hon rädd för vattnet och den plats de kallar the Drowning Pool. I det vattnet har otaliga kvinnor drunknat. Av författaren till Kvinnan på tåget.

MediaNr: P29024

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

av Selma Lagerlöf

2 vol. (168 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den skånske bondpojken Nils Holgersson är en ganska lat och sur typ. En dag förvandlar en tomte honom till en liten pyssling. Plötsligt kan han prata med alla djur på gården. När en flock vilda gäss flyger förbi försöker Nils hindra en av gårdens gäss att flyga iväg. Det slutar med att han hamnar på gåsen Akkas rygg. Flocken flyger längre och längre norrut. Nils får se hela Sverige från gåsens rygg. Lättläst bok.

MediaNr: P29007

Lewismannen

av Peter May

9 vol. (778 s. tryckt punktskrift)

Andra boken i Isle of Lewis-trilogin. Ett lik hittas i en torvmosse. Kroppens DNA matchar Tormod Macdonald, en gammal dement lantbrukare i trakten. Han har alltid hävdat att han är enda barnet. Dessutom är han far till den före detta Edinburgh-polisen Fin Macleods första stora kärlek, Marsaili Macdonald. Tormods familj ber Fin om hjälp och han känner att han måste lösa mysteriet.

MediaNr: P29062

Precious och Grace : [mer om Damernas detektivbyrå]

av Alexander McCall Smith

7 vol. (594 s. tryckt punktskrift)

Del 17, fristående, i serien om Damernas detektivbyrå. Mma Ramotswe och Mma Makutsi, dvs. Precious och Grace på Damernas detektivbyrå, har i åratal hjälpt till att reda ut problem tillsammans. Men deras senaste uppdrag tar dem åt olika håll, och båda är envist övertygade om att deras eget spår är det rätta. Ska vänskapen klara konflikten och kan det förflutna vara det enda sättet att möta framtiden?.

MediaNr: P29041

Damkören i Chilbury

av Jennifer Ryan

10 vol. (965 s. tryckt punktskrift)

När männen i den engelska byn Chilbury drar ut i andra världskriget förändras tillvaron på alla plan för kvinnorna där hemma. Men när prästen vill lägga ner kyrkokören vägrar de - de måste få samlas, sjunga och stötta varandra i sorg och glädje. Under ledning av den karismatiska musikprofessorn Primerose Trent bildas en damkör. Där förenas flickor och kvinnor i alla åldrar. Gripande berättelse om kärlek, gemenskap och kvinnlig vänskap.

MediaNr: P29097

Hemmet

av Mats Strandberg

9 vol. (795 s. tryckt punktskrift)

En berättelse om kärlek, vänskap och att förlora kontrollen över sig själv. Joel är tillbaka i hemstaden för att hjälpa sin mamma att flytta in på ålderdomshemmet Tallskuggan. Monika har blivit dement. På hemmet jobbar Joels barndomsvän Nina. De har inte pratat med varandra sedan tonårens smärtsamma händelser. Monikas utbrott blir alltmer våldsamma och skrämmande. Bara genom att samarbeta kan Nina och Joel förstå det obegripliga.

MediaNr: P29070

Bitterfittan. 2, [frihet, kärlek, systerskap]

av Maria Sveland

2: 8 vol. (742 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien. Sara har nu skiljt sig från sin man. Men att börja om livet som ensamstående är betydligt mer komplicerat än vad hon kunnat ana. Kärnfamiljsnormen är stark, och att leva ut sin lust provocerar och väcker ilska hos omgivningen. Sara slits mellan påtvingande skamkänslor och stolthet över sitt beslut. En uppgörelse med samhällets syn på skilsmässa och den sexistiska socialiseringen och en kärleksförklaring till vänskapen.

MediaNr: P29013

Vad som helst som är gemensamt : en antologi med texter som belönats med Tensta konsthalls textpris 2014-2017

81 s. tryckt punktskrift

Antologi med texter som belönats med Tensta konsthalls textpris 2014-2017. Priset riktar sig till unga, 15-25 år, bosatta i Stockholms förorter och vill uppmuntra unga att formulera sin egen verklighet, från ett område där andra ofta definierar den åt dem. Priset ska främja lusten att klä sin egen verklighet, sina tankar och föreställningar i ord. Texterna spretar åt olika håll med en gemensam nämnare att vara ung och våga berätta sin historia.

MediaNr: P29056

Budbäraren

av Fred Vargas

9 vol. (849 s. tryckt punktskrift)

Le Guern är utropare i Paris. Tre gånger per dag ropar han ut meddelanden som folk lämnar till honom. Den sista tiden har där funnits gåtfulla hotbrev. En kvinna berättar för kommissarie Adamsberg att någon målat märkliga tecken på dörrarna i huset där hon bor. Han får veta att tecknen är domedagspredikningar ur medeltida skrifter. Sen dyker det upp döda kroppar på olika ställen i staden. En panikvåg sprider sig genom Paris.

MediaNr: P29037

Motståndets estetik : roman

av Peter Weiss

34 vol. (3266 s. tryckt punktskrift)

Essäroman där tyngdpunkten ligger på den ideologiska diskussionen. Kan konsten och litteraturen betyda något i kampen mot kapitalism och fascism? Finns det en väg mot en frihetlig socialism? - några av frågorna som behandlas. Den yttre handlingen är förlagd till Europa under 1930- och 40-talen i flykting- och motståndskretsar.

MediaNr: P29042

Dorian Grays porträtt

av Oscar Wilde

7 vol. (611 s. tryckt punktskrift)

En klassiker som gavs ut 1831 om den unge ädlingen Dorian Gray, som offrar sin själ för evig ungdom. Dorian lever ett utsvävande liv fyllt av njutning och nöje, medan hans vackra yttre förblir detsamma år efter år. Istället åldras det porträtt av Dorian som förvaras i ett slutet rum. Oscar Wilde, 1854-1900, brittisk författare.

MediaNr: P29054

Facklitteratur

Se på mig! : en biografi över Zarah Leander

av Beata Arnborg

15 vol. (1422 s. tryckt punktskrift)

Biografi över den svenska schlagersångerskan och skådespelerskan Zarah Leander, 1907-1981. Hon var en stor diva känd för sin mörka röst och yviga gester. Hennes historia innehåller allt från armod till rikedom, förslagenhet, förtvivlan och jublande lycka. Hon blev Nazitysklands största filmstjärna och hennes eftermäle är fyllt av frågor. Vilken var hennes skuld och hennes ansvar? I boken framkommer tidigare okända fakta om hennes tid i Tyskland.

MediaNr: P28961

Historiska hundar : hur människans bästa vän har påverkat världen

av Mats Carlbom

4 vol. (281 s. tryckt punktskrift)

Enligt ett gammalt talesätt är hunden människans bästa vän. Att verkligen så är fallet visar M.C., journalist på DN, med exempel på historiska hundar som påverkat världen. Han tecknar porträtt på cirka 20 hundar. Bland några: Lajka, gatuhunden som utforskade rymden. Rin Tin Tin, schäfern som byggde ett filmimperium. Jofi, hunden vid Freuds terapisoffa. Pompe, svensk historias främsta kändishund. Lump, Picassos tax som gick till konsthistorien.

MediaNr: P29047

Drakar och demoner. Bok 2.. Spelledarboken

Bok 2: 4 vol. (388 s. tryckt punktskrift)

Rollspelet Drakar och Demoner introducerades i Sverige 1982. I denna upplaga från 1991 finns alla regler samlade. Bok 2 innehåller information om spelledaren och dennes roll. Här finns också fakta om strid, varelser, örter och växter.

MediaNr: P28917

Den magiska bönan : om kaffe och kaffedrickande genom tiderna

av Bo Eriksson

4 vol. (324 s. tryckt punktskrift)

Kaffe är en av världens största handelsvaror och svenskar tillhör de största konsumenterna. Här ges en allmänbildande orientering i kaffets kulturhistoria ur ett svenskt perspektiv. Man får veta var och hur det odlas, dricks och har druckits. Vidare botaniseras bland olika kaffesorter, rosterier och kaféer samt presenteras en del vardagsföremål som hör samman med kaffedrickning ocj några äldre personers minnen av kaffe. Förlaga: Bilda, 2007.

MediaNr: P20571

Vunnet & försvunnet : om rytmen i livet

av Bodil Jönsson

2 vol. (156 s. tryckt punktskrift)

Har allt det vi vunnit i den s.k. utvecklingens namn enbart varit av godo? Vi har det bättre materiellt sett, är bättre utbildade, har kortare arbetstid och mer tid för barn och fritid. Men trots detta är vi tröttare, mera stressade och sjukare än tidigare. Här får vi lära oss hur vi jagar tidstjuvar, hur vi inför förändringsskyddade rum och vågar ifrågasätta. Det är dags att inse att det är oss själva det hänger på.

MediaNr: P19291

Picknick : utflykter & inflykter

av Pia Kammeborn

2 vol. (167 s. tryckt punktskrift)

P.K., författare och bloggare, tipsar om utflykter man kan göra under alla årstider och vad som behövs för att det ska bli en lyckad picknick. Hon uppmuntrar till att upptäcka och utforska närområdet och skapa äventyr i vardagen. "En flykt undan vanligheten, ute eller inne. Inflykt är ett väldigt bra ord för en utflykt där man av någon anledning hamnar inomhus." Mattips blandas med filosofiska tankar.

MediaNr: P29011

Fittfakta : en skrift om kvinnans kön

av Tina Nevin

1 vol. (62 bl. tryckt punktskrift)

Om kvinnokroppen med fokus på skötet och de sexuella funktionerna. Förf. redogör för anatomi, gynekologi och inte minst lust. Fittan, en benämning som även ges en kulturhistorisk bakgrund, är rik på känsliga punkter, skrymslen och områden och erbjuder oanade möjligheter för kvinnor att njuta av sitt könsorgan. Fokus är på den vuxna kvinnan. Innehåller ordlista och referenser. Den tryckta boken är rikt illustreraderas.

MediaNr: P19376

Rätt med fisk : en kokbok

5 vol. (440 s. tryckt punktskrift)

En kokbok från 1983 som innehåller recept på en mängd varierade fiskrätter. Recepten är indelade efter fiskart från abborre till ål. Här hittar vi recept på de flesta vanligt förekommande matfiskarna. Allt från vardagsrätter som stekt strömming, till festmat så som Sjötunga Walewska.

MediaNr: P29004

När träden talar till oss : lär dig använda träden som kraftskälla & vägledning till ditt inre jag

av Johanna Senges

3 vol. (246 s. tryckt punktskrift)

J.S., utbildad naturterapeut vid Naturmediciniska Akademien i Glimåkra, skriver om träden som helande kraft. Med sina rötter djupt ner i jorden och kronan högt upp i himlen står de i ständig kontakt med den alltid flödande livskraften som genomsyrar allt liv i universum. Hon vill att vi ska använda träden som kraftkälla och vägledning till det inre jaget.

MediaNr: P28973

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Fyr 137

av Ingelin Angerborn

5 vol. (409 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien som börjar med Rum 213. Det har gått ett år sedan Elvira mötte Meja och Bea på kollo. Den här sommaren ska de campa tillsammans. De utforskar en fyr där ett fartyg förlist för länge sedan och hittar en dagbok där någon skrivit gåtfulla meddelanden. Spänningen stegras när Elvira ser någon i fyrens fönster. En vålnad? Och vem är det som smyger utanför tjejernas tält om natten? Mysrysare med det övernaturliga närvarande i vardagen.

MediaNr: P29049

Häxbergets hemlighet

av Lena Arro

3 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Del 3, fristående, i serien som börjar med Blommor på Hökens grav. Mirja går i femman och blir kär i en kille i sjuan, Mikael Pålsson. Han har en tvillingbror, Gabriel, som Mirja tycker att hennes bästa vän Marie borde bli kär i. Eftersom tvillingarna Pålssons föräldrar precis köpt skidanläggningen vid Häxberget vill Mirja gå i deras skidskola. Men så visar det sig att det spökar där. Ett fall för Mirja och Marie! Förlaga: Opal, 2008.

MediaNr: P21083

Pluto är ingen planet

av Annelie Drewsen

2 vol. (160 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Edwin älskar rymden. Han har också samma namn som den berömde astronomen Edwin Hubble. Edwins mamma påstår att det är en slump, men det tror han inte på. Tankarna om rymden snurrar som planeter i huvudet på Edwin. Han läser allt som handlar om galaxer och planeter, men så många vänner har inte Edwin. En lågmäld berättelse om vänskap och att inte riktigt passa in.

MediaNr: P29023

Hemligt sms

av Emma Fäldt

50 s. tryckt punktskrift

Elsa och Mischa är bästa vänner och båda är kära i Hampus, den nya killen på skolan. De lovar varandra att aldrig bli ihop med honom, för de är BFF - bästa vänner för evigt. Men trots överenskommelsen blir det missförstånd och svartsjuka mellan dem. Mischa gillar att spela fotboll och Elsa tycker om hundar. Och Hampus spelar både fotboll och har en hund. Lättläst.

MediaNr: P29044

Klaras dröm

av Pia Hagmar

3 vol. (229 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i en serie om Klara. Klara är 12 år och drömmer om att få börja rida. Hennes föräldrar har precis skilt sig. Klaras mamma är arbetslös och de måste flytta till annan stad. I den nya staden finns en ridskola där Klara börjar rida. Men det är inte så enkelt och roligt som hon trott. En annan sak som är svår är att börja i en ny skola och hitta nya kompisar. Lättläst.

MediaNr: P29019

Klaras vintersorg

av Pia Hagmar

3 vol. (245 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien om Klara, som börjar med Klaras dröm. Klara är nybörjare på häst men blir ändå skötare till Sigge. Han är en besvärlig ponny som är svår att rida. Klara blir avkastad och får stora problem med honom. Men Sigge är inte den enda Klara har problem med. Relationen till pappans nya fru är komplicerad, och dessutom måste Klara dela Sigge med den elaka Lotta. Lättläst.

MediaNr: P29022

Sommarlovet

av Ole Lund Kirkegaard

35 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Det är sommarlov och magister Sakarias ska åka och hälsa på sin syster. Egon, Jakob och Mattias tycker att det är tråkigt. Vem ska nu berätta roliga historier? Det visar sig att det finns ganska mycket roligt att göra på sommaren ändå. De fyndar bildäck på soptippen och blir bjudna på glass av några tanter. De luras och busar ganska mycket också. O.L.K., 1940-1979, dansk barnboksförfattare som även skrivit Gummi-Tarzan och Gusten Grodslukare.

MediaNr: P29050

Jag vill vara jordens medelpunkt

av Charlotta Lannebo

4 vol. (315 s. tryckt punktskrift)

Lova, 16 år, åker till Nya Zeeland som utbytesstudent. Nu ska livet bli spännande - hon ska uppleva en massa saker som hon sedan ska skriva om när hon blir författare. Och så ska hon ligga med någon så att hon inte är oskuld när hon kommer hem till David Brink. Men det blir inte som Lova tänkt sig. Hon hamnar långt ute på landsbygden hos Karen, ensamstående med tre barn och 220 kor. Varje dag är den andra lik och Lova börjar bli desperat.

MediaNr: P29038

Häxans skatt

av Suzanne Mortensen

3 vol. (254 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 4 i serien Maja Stormhatt som börjar med En häxa sitter barnvakt. Sara och Jesper har precis flyttat ut på landet. Deras pappa har ont om pengar, så de har bosatt sig i ett fallfärdigt hus. En dag dyker Maja Stormhatt upp och berättar att den stenrika häxan Elvira Hasselkvast har bott i deras hus en gång för länge sen. Det sägs att Elvira har grävt ned en skatt i närheten. Sara, Jesper och Maja bestämmer sig för att leta reda på skatten.

MediaNr: P29001

Vända världen rätt

av Jennifer Niven

8 vol. (765 s. tryckt punktskrift)

Alla tror att de känner Libby, en gång utnämnd till Amerikas fetaste tonåring. När hon nu börjar skolan igen ska hon visa alla vem hon är. Alla tror att de känner Jack också. Kaxiga Jack, som ändå alltid håller sig väl med alla. Det ingen vet är att Jack är ansiktsblind. Han intalar sig att ingen behöver veta hans hemlighet - bara han håller alla på avstånd. Tills han träffar Libby. J.N. är författare till Som stjärnor i natten.

MediaNr: P29008

Lägret

av Lena Ollmark

5 vol. (450 s. tryckt punktskrift)

Hannah tror inte på Gud. Ändå hänger hon med sin kompis Emil på konfirmationsläger. På lägret känner sig Hannah utanför, hon har ju ingen tro. Hon finner en vän i den mystiske Jonathan. En natt när Hannah går i sömnen hittar hon Jonathan nerblodad i skogen. Nästa morgon har han åkte hem. Vad är det egentligen som händer på den isolerade kursgården? En spännande bok på temat tro, identitet och självständighet.

MediaNr: P29055

Vinge äger hela havet

av Grethe Rottböll

2 vol. (97 s. tryckt punktskrift)

Vinge längtar efter en egen segelbåt. Med den skulle man kunna segla vartsomhelst. En dag när familjen är nere i hamnen får de syn på en liten, liten segelbåt. Den är till salu, och inte är den så dyr heller. Familjen slår till. Vinge blir jätteglad! Men hur seglar man egentligen? Ingen i familjen vet, men de får hjälp av Hendrix som har seglat jorden runt. Snart är Vinge och båten redo för äventyr!.

MediaNr: P29039

Åskan

av Ulf Stark

2 vol. (170 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Nära Ulf bor en jätte som heter Oskarsson. Ulf och kompisen Bernt kallar honom Åskan för han är bullrig, mörkhårig och livsfarlig. Ulfs mamma spelar piano varje kväll och på helgen cyklar hon till en liten koja i skogen där hon får vara ifred och tänka. Men när en storm blåser bort kojan blir hon olycklig och slutar att spela piano. Dessutom blir Ulf och Bernt osams. Hur ska Ulf göra sin mamma glad igen och få Bernt att förlåta honom?.

MediaNr: P29045

Ulfberhts svärd

av Martin Widmark

3 vol. (217 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 9 i serien Halvdan Viking som börjar med Hövdingens bägare. Halvdan, Meia och munken Do är på väg till Island, men ett eldsprutande berg har fått utbrott. För Herr Egil innebär det att han inte kan hämta det Ulfberht-svärd som han ska ge sin dotters blivande man. Och då blir det inget bröllop. En völva menar att det är Halvdans, Meias och Dos fel och vill offra dem till gudarna. Ska Meia och Halvdan lyckas hitta svärdet och rädda bröllopet?.

MediaNr: P29030

Facklitteratur

Full kastrull : mat för unga kockar

av Erik Brännström

3 vol. (216 s. tryckt punktskrift)

Förf. leder kockkollon för ungdomar. Boken vänder sig till unga nybörjare och innehåller en mängd lättlagade recept under rubrikerna Street food, Modern husman, Internationell mat och Festligt. Boken är försedd med grundläggande instruktioner kring utrustning och råvaror för nybörjaren.

MediaNr: P20867

21 sanna deckargåtor

av Bengt Fredrikson

2 vol. (114 s. tryckt punktskrift)

Den här boken innehåller 21 spännande deckargåtor som går att lösa med hjälp av ledtrådar i texten och bilderna. Alla historier har inträffat i verkligheten. Vissa är jättesvåra att lista ut, och andra lite lättare. Gåtorna är hämtade både från nutiden och historien. Läsaren får bland annat klura ut varför Lasse-Maja blev fasttagen efter en kyrkostöld och hur helikopter-rånarna i Västberga lurade polisen.

MediaNr: P29031

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

I mittens rike : det historiska och moderna Kina

av Johan Björkstén

5 vol. (482 s. tryckt punktskrift)

En introduktion till Kina; landet, människorna, språket och kulturen. Författarens syfte är att höja kunskapen om den kinesiska kulturen och börjar med en beskrivning av landets geografi för att fortsätta med den kinesiska kulturens upprinnelse och blomstring genom århundraden. Han påpekar att den klassiska kulturen och historien är påtagligt närvarande i det moderna kinesiska vardagslivet.

MediaNr: P20615

Nordiskt ljus och italiensk hetta : sommarblommor ā la Göteborgs botaniska trädgård

av Rigmor Celander

4 vol. (366 s. tryckt punktskrift)

Förf:na är stilbildare och föregångare när det gäller att visa hur man med växters hjälp kan måla och komponera en rabatt. De ansvarar för sommarrabatterna i Göteborgs botaniska trädgård. Där bjuds om somrarna på allt från romantiska ängsrabatter och jugendslingor till kraftfulla optiska smockor. Här presenteras en mängd vackra blomsterkompositioner. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P19519

Do redo : konsten att slakta en tröja

av Anna-Stina Lindén Ivarsson

2 vol. (110 tryckt punktskrift)

Do Redo betyder Gör och Gör om. Återanvändning är också ämnet för denna bok som bygger på ett projekt med samma namn. Det finns inga gränser för vad man kan åstadkomma med gamla stickade tröjor och annat från t.ex. Myrorna och Emmaus. Begreppet återanvändning analyseras också i boken som innehåller praktiska tips om stickning och virkning samt tvättråd, broderi- och sömnadsinstruktioner. Även register.

MediaNr: P19615

Fatta sport : [allt om sommarsporter]

av Elisabeth Nore

3 vol. (230 s. tryckt punktskrift)

Varför heter det hat trick när någon gör tre mål på raken? Den här och många andra frågor om sport kan man finna svaren på i denna kortfattade redogörelse över 23 sommarsporter. E.N., TV-journalist och författare, presenterar respektive sport med dess grundidé, spelplanernas utseende, det praktiska genomförandet, regelsystem samt idrottens historiska tillkomst. Ordlista och kuriosa finns med för flera sporter.

MediaNr: P20769

Nya Testamentet : Bibelkommissionens utgåva 1981. Matteusevangeliet. Markusevangeliet.. Vol. 1

Matteusevangeliet ...: 6 vol. (573 s. tryckt punktskrift)

MediaNr: P21115

Är klänningar farliga? : om homosexuella, bisexuella och transpersoner

av Annika Ruth Persson

2 vol. (204 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den här boken ställer raka frågor om allt som rör det som ryms inom beteckningen HBT, vilket betyder homo-, bi- och transsexualitet. Genom att porträttera några personer ges själva svaren. Får man säga bög? Vad är en regnbågsfamilj? Hur gör man ett könsbyte? I ett särskilt kapitel berättas om homosexuellas kamp för att bli erkända i samhället. Adressregister till institutioner som JämO, HomO och RFSL.

MediaNr: P19953

Äventyr i Xanadu

av Lloyd Alexander

3 vol. (240 s. tryckt punktskrift)

Del 6 i serien som börjar med Äventyr i Illyrien. Vesper Holly, den rödhåriga, förmögna, modiga och klipska äventyrerskan, är den här gången i Mindre Asien. Vesper och hennes följe försöker leta reda på resterna av det sägenomspunna Troja, men naturligtvis är hennes ärkefiende Helvetius dem tätt i spåren. Vesper hamnar i fångenskap i palatset Xanadu.

MediaNr: P19897

Bamse, världens starkaste björn : nio äventyr

av Rune Andréasson

5 vol. (388 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Samlingsvolym som innehåller nio äventyr med världens starkaste björn. Bamse och hans vänner Skutt, Skalman, katten Jansson och husmusen reser vida omkring. De besöker både vilda västern, rymden och den afrikanska djungeln och överallt hamnar de i äventyr. Då är det tur att Bamse har dunderhonung att ta till. Förlaga: Kärnan, 1989.

MediaNr: P20297

Lova att du går tillbaka

av Kathi Appelt

6 vol. (542 s. tryckt punktskrift)

En kedjad hund ylar ut sin ensamhet i djupet av den mörka skogen. En liten katt som väntar ungar hör hans längtan och ensamhet. Hon övervinner sin rädsla och blir hans vän. De är ett omaka par som snart blir en osannolik familj som lever under ett gammalt hus i skogen. En mystisk och magisk berättelse om kärlekens styrka.

MediaNr: P21622

Alhambra

av Kirsten Boie

9 vol. (901 s. tryckt punktskrift)

Tonåringen Boston är på språkresa i Spanien. Plötsligt blir han med hjälp av en gammal förtrollad kakelplatta förflyttad till Granada år 1492. Han träffar kung Ferdinand och drottning Isabella och en envis man vid namn Christoffer Columbus. Han hamnar också mitt i den fasansfulla inkvisitionen. Hur ska han hitta tillbaka till nutiden? I författarens efterord och i ordlistan får man läsa mer om faktabakgrunden.

MediaNr: P21728

Flickan, Snömannen och den vita slädhunden

av Inger Brattström

3 vol. (270 s. tryckt punktskrift)

Tonåringen Lucie tillbringar jullovet på en hundgård i norra Norrland, norr om polcirkeln. Där ska polarhunden Nell läras och tränas till en bra slädhund. Nell är egentligen inte Lucies hund. Hon har henne bara till låns och Lucie oroar sig för hur det ska gå för Nell bland de halvvilda slädhundarna på gården. Men mest oroas hon över vad som ska hända sedan. Kommer Nell att säljas?.

MediaNr: P21621

Blod är liv

av Benni Bødker

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Nattens barn som börjar med Vampyrfesten. Vampyrskräcken lamslår staden och invånarna ordnar seanser för att förvissa sig om att deras avlidna är ordentligt döda. De odöda verkar nämligen dyka upp överallt. Det ryktas att vampyrerna ska samlas på Valborgsmässoafton. De två syskonen Edvard och Agnes anar en annalkande fara och inser att de måste fara norrut till Blackheim där mötet ska hållas.

MediaNr: P21678

Draktecknet

av Benni Bødker

2 vol. (171 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i serien Nattens barn som börjar med Vampyrfesten. Antalet vampyroffer ökar oroväckande i staden. När Edvard och Agnes smyger in i bårhuset för att undersöka ett offer närmare, hittar de ett litet metallmärke i hans hand. De känner omgående igen draktecknet, det emblem som Mörkrets brigad använder. Edvard och Agnes stärks i sin misstanke om att det finns en osund koppling mellan vampyrerna och deras jägare.

MediaNr: P21681

Ondskans grav

av Benni Bødker

2 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien Nattens barn som börjar med Vampyrfesten. Mörkrets brigad var infiltrerad av vampyrer och medlemmarna försvann spårlöst. De vampyrer som finns kvar i staden är försvagade. Men en kvinna berättar att hon flytt från Karpaterna där byarna skövlas av en skoningslös grupp. Det är Mörkrets brigad som planerar att återuppliva tidernas största vampyr - Erzebet Báthory. Edvard, Agnes och Mina måste resa dit.

MediaNr: P21680

Vampyrfesten

av Benni Bødker

2 vol. (175 s. tryckt punktskrift)

Del 1 i serien Nattens barn. Det är sent 1800-tal och mystiska saker försiggår i staden. Vargar stryker omkring på nätterna och blodlösa lik hittas på morgnarna. Hemma hos syskonen Edvard och Agnes talar man inte om vampyrer. Men allt ställs på sin spets då deras avlidna syster anklagas för att ha förvandlats till en vampyr. Syskonen måste rentvå henne och undersöka vad som egentligen sker omkring dem.

MediaNr: P21677

Jakten

av Zizou Corder

8 vol. (668 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Lejonpojken. Charlie och lejonen får bo i Kung Boris palats i Venedig i väntan på att lejonen kan skickas hem till Marocko och Charlie hittar sina föräldrar som enligt uppgift befinner sig i staden. Dock verkar inte kungens tjänare Edward vilja dem väl. Händelserna utspelas i en mörk framtid med ökad segregation mellan den fattiga och den rika världen.

MediaNr: P20287

Puzzel, den lilla smuggelhunden

av Isabelle Halvarsson

2 vol. (165 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Den lilla valpen förstod ingenting. Bara att hennes bur plötsligt gungade till och lyftes upp. Någon bar iväg med henne till ännu en bil. De båda männen i framsätet hade bråttom. De ville hinna med färjan över till Sverige. Där skulle de genast sälja hundarna och tjäna mycket pengar. Om den lilla Jack Russelvalpen, Puzzel, som blir insmugglad och hamnar hos en snäll familj i Sverige.

MediaNr: P22334

Det snöar, Astrakan

av Katarina Kieri

2 vol. (148 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 2 i serien som börjar med Klart som korvspad, Astrakan. När Astrakan och Josef skojbråkar vill Molly inte alls vara med. - Varför jagar du Josef? frågar Molly. - Äh, inte för något särskilt, säger Astrakan. Och precis när hon säger det känner hon att det inte stämmer. Det är något särskilt. Något som gör henne arg och glad på samma gång. Eller inte arg. Det känns bara som om hon vill brotta ner honom.

MediaNr: P21724

Klart som korvspad, Astrakan

av Katarina Kieri

2 vol. (156 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Fröken Sverige vill att Astrakan, 7 år, och de andra i klassen ska rita ett fantasihus. Astrakan fattar inte varför. Hennes kompis Josef däremot ritar ett jättefint hus med pool. Just precis när det är som tystast i klassen råkar Astrakan säga att hon kan simma. Fast innerst inne vet hon ju att hon inte alls kan. Så kommer den hemska dagen då klassen ska till badhuset. Nu vill alla få se hennes simtag.

MediaNr: P21729

Disa, dimälvan

av Daisy Meadows

2 vol. (99 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 5 i serien om väderälvorna. Kung Bore har stulit de sju väderälvornas magiska fjädrar och ställt till med oreda i Älvlandet. Nu behöver älvorna hjälp av flickorna Kristin och Rebecka för att hitta fjädrarna och få ordning på vädret igen. Disa, dimälvan, har kommit bort i dimman och hittar inte tillbaka utan sin magiska fjäder. Snart har också Rebecka och Kristin gått vilse.

MediaNr: P21615

Flinga, snöälvan

av Daisy Meadows

2 vol. (96 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 1 i serien om väderälvorna. Vad är det som händer på Kristins sommarställe? Plötsligt börjar det snöa mitt i sommaren! Det är Kung Bore som har stulit de sju väderälvornas magiska fjädrar och ställt till med oreda i Älvlandet. Nu behöver älvorna hjälp av Kristin och hennes vän Rebecka för att hitta fjädrarna och få ordning på vädret igen.

MediaNr: P21584

Genom rök & eld : tio dramatiska berättelser om drakar

av Chris Mould

2 vol. (172 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Tio fantasifulla berättelser om drakar, kejsare och riddare, prinsar och prinsessor. Några är nyskrivna av författarna och några bygger på sägner och myter från bland annat Polen, Kina och Grekland. Texterna är lättlästa och passar både för nybörjarläsaren och för att läsa högt.

MediaNr: P21688

Aisopos fabler

av Beverley Naidoo

97 s. tryckt punktskrift

Glestryck

I fablernas värld är nästan allt möjligt. En liten ynklig mus kan rädda livet på ett stort lejon. En schakal kan lyckas överlista savannens konung. Och en bonde som ruvar på en gruvlig hämnd, kan bittert få ångra sina ondskefulla planer i slutändan. Här är 16 klassiska fabler av Aisopos, samtliga utspelar de sig i Afrika.

MediaNr: P22789

Håkan Bråkan och tjockskallarna

av Sören Olsson

35 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Håkan Bråkan ska hälsa på hos sin kompis Alice. Då träffar han Pontus, en kille som tycker om att vara tuff. Håkans cykelhjälm kallar han för "fegmössa" och sedan utmanar han Håkan på en cykeltävling i den branta grusgropen. I den här berättelsen har författaren ett klart och tydligt budskap: det är inte töntigt att använda cykelhjälm, det är smart!.

MediaNr: P19880

Sagan om Sigurd. D. 1, Sigge Svinaherde

av Josefine Ottesen

D. 1: 52 s. tryckt punktskrift

Sigurd går ut i skogen. Det är natt och bara månen lyser. Stegen han går på leder honom mot ett svagt ljussken. Plötsligt ser han ljuset från en eld....

MediaNr: P21803

Sagan om Sigurd. D. 2, Vargatid

av Josefine Ottesen

D. 2: 40 s. tryckt punktskrift

När det blir vinter igen och Sigurd och Völsung en kväll är på väg genom en skog blir de överfallna. Men det är inte människor som kastar sig över dem. Det är vargar....

MediaNr: P21811

Sagan om Sigurd. D. 3, Hämnd

av Josefine Ottesen

D. 3: 42 s. tryckt punktskrift

Nu har Attle fått nog. Med darrande röst ropar han: Döda dem! De fyra vakterna drar sina svärd....

MediaNr: P21812

Sagan om Sigurd. D. 4, Regin

av Josefine Ottesen

D. 4: 48 s. tryckt punktskrift

Till slut kommer han fram till skogen som är mörk och dyster. Det är ingen plats man vill vara ensam på, men Sigurd går snabbt framåt. Plötsligt hör han hammarslag....

MediaNr: P21813

Sagan om Sigurd. D. 5, Grane

av Josefine Ottesen

D. 5: 50 s. tryckt punktskrift

Oden håller fram ett rep mot Sigurd. Han vill att Sigurd ska lägga repet om den grå hingsten Grane. Grane är den bästa hästen i Midgård....

MediaNr: P21814

Sagan om Sigurd. D. 6, Fafner

av Josefine Ottesen

D. 6: 52 s. tryckt punktskrift

Plötsligt börjar marken skaka. Det är Fafner som är på väg ner för att dricka. Regin och Sigurd skyndar sig att ta skydd bakom några buskar....

MediaNr: P21815

Jakten på Förfadern

av Katarina Ros

3 vol. (186 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 3, fristående, i serien Anton och spökena. Hemma hos Anton fortsätter det att spöka. Spökfamiljen håller till på vinden, men spöket Septuan gillar att vara med Anton. Spökfamiljens förfader är en vidrig typ som gör allt för att få bort Antons familj från huset. Förfadern stör alla och förvandlar sig till en stor råtta. Anton och hans kompisar Fabian och Tove får i uppdrag att få bort råttan från huset.

MediaNr: P20208

Vad har du i örat Kajsa?

av Katrin Svensson

24 s. tryckt punktskrift

Förf., själv gravt hörselskadad, debuterar med denna bok om Kajsa, 7 år, som för sin kamrat Frans berättar allt om hörapparater; men också om läppavläsning, rundgångstjut, tekniska hjälpmedel, utprovande av proppar och om situationer som blir speciella för den som inte hör. Med sin hörapparat kan Kajsa höra glassbilen och andra intressanta ljud, men att mamma ber henne att städa kan plötsligt vara svårt att höra.

MediaNr: P20642

Varning! Kärlek : [pirriga berättelser och fiffiga flörttips]

2 vol. (204 s. tryckt punktskrift)

Antologi om hur det är att vara kär. Förutom berättelser ingår även dikter, kärlekstips, flörtskola och skämtsamma råd om vad man bör och inte bör göra när man är kär. En del texter har varit publicerade tidigare. Bland författarna till berättelserna märks Annika Thor, Sara Kadefors, Petter Lidbeck, Gull Åkerblom, Eva Susso, Lin Hallberg, Ulf Nilsson och Ulf Stark.

MediaNr: P19699

Inez och kärleken

av Gull Åkerblom

2 vol. (183 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Del 8 i serien som börjar med Trolleri, Inez! Inez mamma och Tinas pappa berättar att de ska gifta sig, men utan kyrka och fest. Flickorna bestämmer sig då för att ordna en romantisk och hemlig bröllopsfest för föräldrarna. Och hundarna kan säkert också hjälpa till. Samtidigt förstår Inez att Tina har kärleksbekymmer.

MediaNr: P20538

Lilla må bra-boken

av Carina Eriksdotter

69 s. tryckt punktskrift

Förf. är sjukgymnast och qigonginstruktör. Här ger hon må-bra-tips för barn och ungdomar. Vi får veta hur man gör ett hemma-spa, en sorts självmassage med namnet do-in beskrivs och hur man utför ögongymnastik. Det handlar också om vikten av både träning, vila och en balanserad kost, som beskrivs tillsammans med några enkla recept. Boken tar också upp positivt tänkande och förmågan att kunna acceptera sig själv.

MediaNr: P19608

Slott & sluss & hålligång : allt du behöver veta om Stockholm

av Dan Höjer

5 vol. (378 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

Annorlunda och tokstollig guidebok om Sveriges huvudstad, Stockholm. I bokstavsordning ges tips om var du kan rida, lyssna på musik, springa marathon, köpa nya kläder till din lilla hund eller äta de bästa bakelserna. Förf. har en viss svaghet för det kusliga och skräckinjagande. Följaktligen finns här även ruskiga tips om spöknästen, gamla galgbackar, fängelseceller m.m..

MediaNr: P20783

Uttern

av Lars-Henrik Olsen

1 vol. (38 s. tryckt punktskrift)

En faktarik berättelse om en utterhona som föder två ungar. Hon tar hand om dem under första levnadsåret men dör senare på grund av vattenföroreningar. Berättelsen är till alla delar en skildring av verkligheten med all den spänning och dramatik som är de vilda djurens liv.

MediaNr: P19885

Vargarna

av Lars-Henrik Olsen

2 vol. (122 s. tryckt punktskrift)

Under ett år får man följa en vargflock och delta i dess jakter på ren, älg och myskoxe. Man får även läsa om förhållandet mellan de olika vargarna och rangordningen inom flocken. Men en myskoxe som kan väga över 7000 kilo är inte så lättskrämd. Han kan med sina skarpa horn lätt sprätta upp magen påm en varg.

MediaNr: P19886

Så lever rådjuret

av Ulf Svedberg

24 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Här får vi följa de skygga rådjuren och deras ungar under ett helt år. På våren går hinden i väntans tider och i början av sommaren, när det finns mycket gott att äta, föds de små rådjursungarna. Vintern kan däremot vara svår för ett rådjur då det är svårt att få tillräckligt med mat. Enkla och vardagsnära faktatexter ger en spännande inblick i rådjurets liv.

MediaNr: P21776

Riket : boken om 1300-talet

av Gudrun Wessnert

4 vol. (360 s. tryckt punktskrift)

I anslutning till TV-serien Riket, skildras i denna fristående bok livet på 1300-talet. Mycken kunskap finns att hämta om fattiga och rika, om medeltida matrecept, religion och politik, och om tidens värsta farsot, pesten. Förf. har också skrivit historiska berättelser för barn- och ungdomar om 1300-talet, bl.a. om Sketna Gertruds liv vid kung Magnus hov. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Kopierad från Bonnier Carlsen och SVT, 2004.

MediaNr: P19654

När jag var tretton blev jag same

av Monica Zak

41 s. tryckt punktskrift

Det var i sjuan vändpunkten kom för Sandra då hon fick reda på att man kunde läsa samiska som hemspråk i skolan. Men det var bara samebarn som fick och Sandra räknades inte till dem då bara hennes mamma är same. Idag är hon 27 år och uppträder bl.a. med att jojka och berätta om den samiska kulturen. Vi får tillsammans med Sandras personliga berättelse veta en del även om språk och historia.

MediaNr: P21777

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Myran

av Bisse Falk

[27] s., 34 bl. tryckt punktskrift

Bilderbok där man får följa med under en äventyrlig dag i en myras liv. Myran har hittat en bladlus. Och nu tar hon i med alla sin sex ben för att orka bära hem den till stacken. För sen blir det fest - bladluskiss är ju det godaste en myra vet! I slutet av boken finns lite fakta om myror, bland annat att det i en myrstack kan bo en miljon myror och att myror sover jätteofta - de kan sova hela 250 gånger på en dag.

MediaNr: P29012

Titta skogen

av Åsa Mendel-Hartvig

[25] s., 43 bl. tryckt punktskrift

En pekbok om ett barn som är ute i skogen med sin pappa. De luktar på blommor, lyssnar på humlor, gosar med mossan, smakar på kottar och tittar på myror.

MediaNr: P28974

Tre

av Per Nilsson

[25] s., 26 bl. tryckt punktskrift

Bilderbok på temat tre. Jonatan har inte tre ben och tre fötter, utan två. Han har inte tre ögon, utan två. Han har inte tre näsor, utan en. Han har inte tre leksaker, han har kanske hundra. Och han kan säga många fler ord än tre. Men finns det ingenting som är tre? Jo, Jonatan är tre år gammal, och det finns bara en som är som han.

MediaNr: P28997

Kanel och Kanin och alla känslorna

av Ulf Stark

[27] s., 34 bl. tryckt punktskrift

I boken får man hjälp att fundera kring vad känslor är, hur de känns och hur man uttrycker dem. Kanel och Kanin upplever både ilska, sorg, glädje, ensamhet, avundsjuka, ånger och oro. Boken har också spelats som barnteater. Passar för barn i åldrarna 3-6 år.

MediaNr: P28984

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Sagor om natten

av Kitty Crowther

72 s. tryckt punktskrift

Lilla Björn kräver tre godnattsagor av Mamma Björn när han ska sova. Först får han höra om Nattvakten som bor i skogen och ser till att alla djuren går och lägger sig. Den andra sagan handlar om den modiga flickan Zhora som är på jakt efter skogens läckraste björnbär. I den tredje får vi möta Bo, den lille mannen med den stora överrocken, som aldrig blir riktigt varm och ofta ligger sömnlös. Sedan är det dags för Lilla Björn att sova.

MediaNr: P29005

Om jag var en elefant

av Per Gustavsson

27 s. tryckt punktskrift

Vera är i parken med förskolan. Alla andra barn har redan ätit upp sin smörgås, men Vera har inte ens börjat. Hon sitter på bänken och funderar på hur det skulle kännas att vara något helt annat - en fjäril, en elefant, en apa, eller varför inte en vulkan?.

MediaNr: P28993