Nya punktskriftsböcker juli 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 17 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Ingen utväg

av Laila Brenden

5 vol. (461 s. tryckt punktskrift)

Del 40 i serien Fjällrosor som börjar med Systrar för livet. De föräldralösa systrarna Anna och Rise har vuxit upp i fjällvärlden och är övertygade om att de kan klara allt - så länge de har varandra. Det finns ingen väg ut och sakta men säkert går det upp för Rise att hon svävar i livsfara. Bror tänker inte låta henne gå förrän hon har undertecknat pappret som ger honom alla andelarna i Issellskapet.

MediaNr: P29084

Bortom Ingentingskogen : [roman]

av Bengt Ek

6 vol. (514 s. tryckt punktskrift)

Självbiografisk skildring från Tomteboda, internatskola för synskadade elever i Solna, där förf:s far var lärare på 1920-talet. En seende pojke upplever de blindas då mycket slutna värld.

MediaNr: P29071

Gränsen : en historia

av Karin Ek

8 vol. (750 s. tryckt punktskrift)

Stockholms skärgård vid 1900-talets början. Den blivande lärarinnan Agnes och lotseleven Mårten finner varandra i segling, höskörd och dans på logen. Han lär henne spela valser och sjömansvisor på dragspel, hon leker om dagarna med hans moderlösa småsyskon. Deras kärlek är kysk samtidigt som Agnes ser hur hennes bror ogenerat roar sig med olika flickor. Lyrisk skildring av skärgården och kärlekens väsen. Roman från 1918. K.E., 1885-1926.

MediaNr: P29086

Det förlorade barnet : bok 4: Medelålder och åldrande

av Elena Ferrante

14 vol. (1294 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien Neapelkvartetten som börjar med Min fantastiska väninna. Elena Greco, nu etablerad romanförfattare, flyttar tillbaka till Neapel för att komma närmare sin älskare Nino Sarratore. Lila är nu framgångsrik entreprenör i databranschen. Elena är rädd för att Lila ska ta över hennes liv. Men de träffas igen och hjälper varandra med barnen. Deras vänskap blir mer jämbördig i vuxen ålder, men än en gång tar bådas liv dramatiska vändningar.

MediaNr: P29067

Offerrök

av Jan Fridegård

5 vol. (459 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i trilogin som börjar med Trägudars land. Ausi och Holme befinner sig på flykt. Holmes kamp för trälarnas frigörelse är inte omtyckt varken hos härskarna eller den allt mer maktlystna kyrkan. När kungen dras in i jakten på Holme ställs allt på sin spets. Politiskt laddad hjältesaga. J.F., 1897-1968, svensk författare.

MediaNr: P29089

Anna-Clara och hennes bröder

av Hasse Z.

3 vol. (256 s. tryckt punktskrift)

Klassisk barnskildring från 1917 om glada upptåg och pojkstreck. Hasse Z:s berättarkonst präglas av humor, kvickhet och finslipad stilkonst och han visar en fin psykologisk blick för barnets värld.

MediaNr: P29085

Skugghäxan : roman : [en roman om barnmorskan Cecilia Lund]

av Katerina Janouch

9 vol. (810 s. tryckt punktskrift)

Del 9 i serien som börjar med Bedragen. Barnmorskan Cecilia Lund befinner sig i Paris. Hon upplever ett erotiskt äventyr och träffar eldsjälar inom området naturliga förlossningar. Under hemresan får hon veta att dottern Gretas bästa vän har försvunnit. Väl hemma slungas Cecilia in i arbetet på förlossningen och i familjens livsbekymmer. Snart visar det sig att Greta kan ha med sin väns försvinnande att göra.

MediaNr: P29095

Det förlovade landet : [kriminalroman]

av Mari Jungstedt

8 vol. (751 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien Gran Canaria som börjar med En mörkare himmel. Efter ett fylleslag vaknar pensionären Bengt Andersson upp i sin bungalow på Gran Canaria och hittar sin hustru brutalt ihjälslagen. Han minns ingenting. Samtidigt inträffar en serie attentat mot olika turistanläggningar. Journalisten Sara Moberg och den norske före detta polisen Kristian Wede hittar kopplingar som går tillbaka till femtiotalet och de första svenska charterresenärerna.

MediaNr: P29098

En mörkare himmel : [kriminalroman]

av Mari Jungstedt

9 vol. (822 s. tryckt punktskrift)

Första boken av flera planerade som utspelar sig på Gran Canaria. I gryningen hittas en död kvinna på klipporna nedanför den norska sjömanskyrkan i Arguineguin. Kroppen är arrangerad efter målningen Venus födelse. Polisen får oväntad hjälp av den svenska journalisten Sara Moberg och den norske f.d. polisen Kristian Wede. Ytterligare en kvinna hittas död, arrangerad efter ett känt konstverk. Spåren leder till ett yogacenter och ett massageinstitut.

MediaNr: P29090

Lewispjäserna

av Peter May

9 vol. (798 s. tryckt punktskrift)

Del 3 i Isle of Lewis-trilogin som börjar med Svarthuset. Fin Macleod, som nu är säkerhetschef på en egendom på Isle of Lewis, utreder en våg av illegal jakt på ön. Han kommer i kontakt med tjuvskytten Whistler Macaskill, en tidigare barndomsvän. Whistler bär på en mörk gammal hemlighet och Fin inser att konsekvenserna för ön skulle bli förödande om sanningen avslöjades.

MediaNr: P29076

Bara ett frimärke : roman

av Suno Ohlander

4 vol. (316 s. tryckt punktskrift)

En självbiografiskt färgad debutroman om livet i en småländsk socken på 1930-talet. Bygdens karaktär och utveckling återspeglas i vad som händer med och omkring pastor Lind. Handlingen drivs framåt genom både yttre händelser och inre självprövning, och berättelsen skildrar en tid och en bygd där politiska och religiösa brytningar var en del av samhället.

MediaNr: P29026

Dödsmantrat

av Eliot Pattison

13 vol. (1190 s. tryckt punktskrift)

På en vindpinad tibetansk sluttning påträffas ett manslik utan huvud. Kläderna tyder på att han var amerikan. I ett arbetsläger i närheten får kinesen Shan Tao Yun order att lösa fallet snabbt, annars blir de tibetanska munkarna i hans läger bestraffade. Politiska och religiösa intriger hindrar honom i hans undersökningar. Intrikat handling där alla tycks inblandade, men ingen verkar vara den han utger sig för.

MediaNr: P29091

Facklitteratur

Varma trasor tinar frusna rör

av Ingrid Losenborg

3 vol. (196 s. tryckt punktskrift)

Ingrid Losenborg berättar om sin tid inom åldringsvården några år på 1960-talet. År 1962, när hon var 23 år, började hon arbeta på ett vårdhem för döva. Vissa av de boende var även blinda och andra hade olika funktionshinder. Författaren ger en inblick i hur man på den tiden behandlade människor med funktionshinder och vi får följa de boende och personalen i deras vardag. Ingrid Losenborg blev Sveriges första konsulent för dövblinda 1967.

MediaNr: P29075

Pilgrimsträdgård

av Gabriella Mellergårdh

49 s. tryckt punktskrift

En pilgrimsträdgård är ett trädgårdskoncept som utifrån pilgrimens sju ledord - frihet, långsamhet, enkelhet, bekymmerslöshet, tystnad, delande och andlighet - syftar till att motverka stress och inspirera till återhämtning. Boken innehåller tips på hur varje enskilt pilgrimsord kan få ett eget rum i trädgården, men också om hur man kan jobba med sitt hjärtas trädgård - något som ofta kräver tid och rum för eftertanke.

MediaNr: P29074

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Spetälskesjukhuset

av Camilla Lagerqvist

4 vol. (371 s. tryckt punktskrift)

Elly är på besök hos sin farmor i Järsvö, Hälsingland. I närheten ligger det gamla spetälskesjukhuset. Nuförtiden är det ett vårdhem för psykiskt sjuka, men patienterna är på en resa, så huset är tomt. Elly är nyfiken och kan inte låta bli att känna på dörren. Därinne väntar en flicka - Saga. Flickorna är nästan lika gamla och blir vänner. Saga säger att de andra som bor där har försvunnit, och att de har spetälska, precis som hon själv.

MediaNr: P29057

Stormiga känslor

4 vol. (327 s. tryckt punktskrift)

Antologi med tio noveller där författarna är tonåringar som bor, eller går i skolan, i Berättarministeriets upptagningsområden kring Järva, Hagsätra och Södertälje. Fantasy, samtidsrealism, historisk spänning, science fiction - oavsett genre går känslan av utanförskap som en skör, röd tråd genom alla noveller.

MediaNr: P29043

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Ellens alla hundar

av Catarina Kruusval

25 s. tryckt punktskrift

Ellen gillar verkligen hundar: skuttiga, blyga, busiga, snälla, stora och små. Om hon får en hund, pappa säger "kanske", så ska den heta: Herkules som är världens starkaste, Fröding som har en stor mun och slafsar, Ebba som är väldigt lång och går långsamt, Morris som hoppar högt. Men namnet spelar ingen roll när pappa kommer med precis en sådan hund som Ellen vill ha.

MediaNr: P28981