Nya punktskriftsböcker augusti 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 41 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Annabelle

av Lina Bengtsdotter

8 vol. (731 s. tryckt punktskrift)

Kriminalinspektör Charlie Lager är utredare vid nationella operativa avdelningen i Stockholm. När den 17-åriga Annabelle försvinner från det lilla samhället Gullspång i Västergötland tvingas Charlie återvända till sin barndoms trakter. Det är ingen trevlig resa Charlie och hennes kollega ger sig ut på. Charlie har hela sitt vuxna liv försökt glömma det som varit, men under utredningen gör hon skrämmande upptäckter om sin egen bakgrund.

MediaNr: P29119

Motvind

av Dan Buthler

10 vol. (926 s. tryckt punktskrift)

Sjunde boken om psykopaten Christopher Silfverbielke och kriminalkommissarie Jacob Colt. Silfverbielkes syster Anna kontaktar Colt och ber honom spåra upp och döda hennes bror. Samtidigt funderar Silfverbielke på att lämna landet. Så upptäcker pressen en koppling mellan hans företag Trio Soft och scientologerna. Aktiekursen rasar. Genom en djävulsk uppfinning försöker Silfverbielke sätta dit finansmannen Herbert de Wahl.

MediaNr: P29104

Uppståndelsen

av Dan Buthler

9 vol. (816 s. tryckt punktskrift)

En bok med psykopaten Christoher Silfverbielke. Christopher har förlorat sitt företag, fått sin förmögenhet fryst av ekobrottsmyndigheten, flytt landet och nu kommit till Pattaya i Thailand. Hans enda chans att få leva lyxliv är att sol-och-våra den rika änkan Mary Jo Chaplain. Silfverbielke, som har stora planer för framtiden, måste på något sätt ta sig vidare mot USA och de exklusiva salongerna. Men för det behövs ett enormt startkapital.

MediaNr: P29108

Barfotadrottningen

av Ildefonso Falcones de Sierra

21 vol. (1960 s. tryckt punktskrift)

Året är 1748 och den kubanska slavinnan Caridad har just blivit en fri kvinna när hennes ägare har dött. Han dog under överfarten till Spanien och nu är Caridad ensam i ett främmande land, utan pengar eller kontakter. Av en slump slår hon följe med den tobakssmugglande romen Melchor och lär känna hans familj. En dramatisk roman som skildrar romernas historia och flamencons själ.

MediaNr: P29094

Flykten från Bhithor : tredje delen av Dalen bortom bergen

av Mary Margaret Kaye

11 vol. (973 s. tryckt punktskrift)

Anjuli och hennes syster, som gifts bort med en maharadja, har blivit änkor och hotas av änkebränning. Anjulis älskade Ashton får reda på detta och gör sitt yttersta för att förhindra det. Miljö: Indien på 1870-talet. M.M.K., 1908-2004, brittisk författare född i Indien.

MediaNr: P29073

Den yttersta lyckans ministerium

av Arundhati Roy

12 vol. (1068 s. tryckt punktskrift)

En roman om kärlek, en kärlek som är så stor att inget annat spelar någon roll. Vi reser genom Indien, från Delhis trängsel till de höga bergen i Kashmir. Under resans gång möter vi Anjum som en gång hette något helt annat. Hon bor mellan två gravstenar och hos henne samlas samhällets utstötta. Arundhati Roy, 1961, indisk författare och fredsaktivist som tidigare skrivit den prisbelönade boken De små tingens gud.

MediaNr: P29144

Mordbyn : kriminalroman

av Andrea Maria Schenkel

3 vol. (253 s. tryckt punktskrift)

År 1955: Det förflutna vilar tungt över byn Einhausen i Tyskland. En dag kommer den åttaåriga flickan Marianne inte till skolan. På söndag saknas flickan och hennes familj i kyrkan. Ryktet säger att allt inte står rätt till på den avsides belägna gården Tannöd. Invånarna i byn beskriver i olika vittnesmål vad som har skett. Och en av dem vet mer än vad som framkommer. Prisbelönt debutroman.

MediaNr: P29106

Sprängskiss av en jaktberättelse : noveller

av Åke Smedberg

5 vol. (432 s. tryckt punktskrift)

Novellsamling där personerna är vanliga människor, ofta utanför storstadsmiljöerna. Samlingens gestalter befinner sig plötsligt som på ett sluttande plan. "Livet. Ett djävla godståg som bara rullar på" som en av personerna säger. Hur det blev som det blev eller gick som det gick finns det egentligen inga svar på. Det är bara livet.

MediaNr: P29116

Facklitteratur

Marco Polo : från Venedig till Xanadu

av Laurence Bergreen

14 vol. (1324 s. tryckt punktskrift)

En biografi över den italienske upptäcktsresande Marco Polo, 1254-1324. Läsaren får följa med på Polos resor, till en svunnen värld. Boken tar avstamp i Polos födelsestad Venedig där vi lär känna den miljö han växte upp i. Snart bär det dock av österut och författaren beskriver medryckande tiden hos Kublai khan och i Indien. Laurence Bergreen är amerikansk historiker som skrivit en rad biografier, bland annat Columbus - de fyra resorna.

MediaNr: P29135

Hälsosam mat för en friskare mage : med 50 recept till ett sundare liv

av Cecilia Davidsson

3 vol. (248 s. tryckt punktskrift)

C.D., näringsterapeut och ägare av företaget Curlyfood, skriver om matens betydelse för magens välbefinnande. Från första enzym, till saltsyra, magsaft, tarmflora och vikten av goda bakterier. Hon ger råd hur man kan fylla sitt skafferi och sedan ta till vara på råvarornas innehåll genom att grodda, torka och fermentera. Innehåller 50 recept, de flesta vegetariska, där samtliga råvaror är naturligt glutenfria.

MediaNr: P29033

Drakar och demoner. Monster.. Bok I, Kampanj

Monster. Bok I: 3 vol. (281 s. tryckt punktskrift)

Rollspelet Drakar och Demoner har funnits i Sverige sedan 1980-talet. I denna bok från 1990 ges en utförlig beskrivning i hur man använder monster i spelet. Det finns i princip sju olika monster: humanoider, demoner, odöda, magiska varelser, legendariska varelser, jättevarelser och sammansatta varelser. Alla varelser kan ha olika egenskaper, ha naturliga vapen, speciella förmågor och befinna sig i olika miljöer.

MediaNr: P29059

Drakar och demoner. Monster.. Bok II, De humanoida raserna

Monster. Bok II: 2 vol. (198 s. tryckt punktskrift)

Rollspelet Drakar och Demoner har funnits i Sverige sedan 1980-talet. Bok 2 av Monster handlar om de humanoida raserna. I denna fantasy-värld finns: människoraser, människokulturer i Ereb Altor, älvfolk - alver, älvfolk - övriga, stenfolk, svartfolk, djurfolk och övriga humanoider. Inom varje ras finns olika gestalter som presenteras utifrån bland annat egenskaper, färdigheter, vanlighet och hemvist.

MediaNr: P29061

Främling : en bok om Carola

av Andreas Ekström

7 vol. (649 s. tryckt punktskrift)

Carola Häggkvist, 1966- , fick ett enormt genombrott 1983 när hon med låten Främling vann den svenska melodifestivalen. Sedan dess har hon vunnit melodifestivalen ytterligare två gånger, sålt miljoner med skivor, fått hela Globen att svänga, aldrig släppt sitt tag om bibeln och blivit Carola med hela svenska folket. Men vem är hon egentligen? Författarna, kulturjournalister, beskriver hur det har varit att växa upp med Carola.

MediaNr: P29117

Dit du icke vill : fem år som fånge i Sovjet

av Helmut Gollwitzer

11 vol. (936 s. tryckt punktskrift)

H.G., 1908-1993, tysk författare och teolog deltog under andra världskriget som sjukvårdssoldat på väst- och östfronten. 1945 hamnade han i rysk fångenskap och satt under fem, 1945-1949, i läger i Sovjetunionen. I denna bok från 1950 skriver han om sina erfarenheter. Utifrån sin kristna tro reflekterar han också över politiska idéer och händelser.

MediaNr: P29103

Alla mina fyrfota vänner

av James Herriot

7 vol. (628 s. tryckt punktskrift)

Del 2 i serien som börjar med Om dom bara kunde tala. James Herriot får som nylegitimerad veterinär sin första tjänst hos en mycket originell kollega i Yorkshire på 1930-talet. Med värme och humor berättar han om sitt arbete där ingen dag är lik den andra. Ena stunden krälar han i dyn för att förlösa en kalv, lite senare sjunkar han ned i en fåtölj hos mrs Pumphrey för att hör henna berätta om sin kelgris Tricki Woo, en övergödd pekingeser som lever på sherry, kakor och nougat.

MediaNr: P29100

Yorkshire i mina drömmar

av James Herriot

8 vol. (701 s. tryckt punktskrift)

Den flygande veterinären har här avancerat till flygskolan. Minnena hemifrån dyker som vanligt upp. Läsaren återfinner alla de kära gamla ingredienserna: hundar och katter som råkat illa ut, dödssjuka hästar och kor som dr. Herriot lyckats rädda.

MediaNr: P29113

Det goda gröna : mat från min trädgård

av Karoline Jönsson

3 vol. (244 s. tryckt punktskrift)

Våga sätta frön, se något växa, vårda och skörda! Från sin gård i Skåne bjuder receptkreatören och matfotografen Karoline Jönsson på handfasta odlingstips varvat med recept. Hon kombinerar sina två hjärtefrågor, växtbaserad mat och hemodling. Tips på hur man komposterar, jordförbättrar, samlar frö och torkar örter. Det finns många vilda växter man kan använda: bär, svamp, rölleka, björkblad och blåklint.

MediaNr: P29035

Men vafan!

av Kristoffer Kold Erlandsen

2 vol. (160 s. tryckt punktskrift)

Kristoffer Kold Erlandsen beskriver här sina känslor under det sista året på högstadiet. Boken är upplagd som en dagbok där han berättar om sin och skolkompisarnas vardag på Östervångsskolan i Lund, en specialskola för döva. Det är en personligt hållen text som tydliggör den frustration eleverna känner inför skolans behandling av de döva eleverna.

MediaNr: P29092

This is my life

av Christer Lindarw

6 vol. (510 s. tryckt punktskrift)

Kläddesignern och dragshowartisten Christer Lindarw, född 1953, växte upp i Eskilstuna med sin ensamstående mamma. Han drömde om att stå på scen och bli designer. En dröm som han lyckads uppfylla. År 1976 startade han tillsammans med Lasse Flinckman och Roger Jönsson klubben After Dark i Stockholm. De bildade också en dragshowgrupp med samma namn. Christer berättar om vägen till rampljuset och framgångarna, men också om de svåra tiderna.

MediaNr: P29101

Att studera Kapitalet, första boken : kommentar och studiehandledning

av Mats Lindberg

25 vol. (2324 s. tryckt punktskrift)

Akademisk avhandling där författaren gör en närstudie av Karl Marx bok Kapitalet (Das Kapital, vars första band utkom 1867). Lindberg tar fasta på Kapitalet betraktad som samhällsvetenskaplig teori. Genom detta perspektiv möjliggörs en kritisk och konstruktiv dialog med andra klassiker inom samhällsvetenskap och humaniora. Boken är uppbyggd som en textkommentar och studiehandledning med en genomgång av varje sida i Kapitalet.

MediaNr: P29020

Kapitalet : kritik av den politiska ekonomin. Bok 2, Kapitalets cirkulationsprocess

av Karl Marx

Bok 2: 19 vol. (1723 s. tryckt punktskrift)

Andra boken av Karl Marx klassiker om kapitalismen har titeln Kapitalets cirkulationsprocess. Marx skildrar kapitalismen som ett system som öppnar nya möjligheter för mänskligheten samtidigt som det orsakar stort elände. Till slut kommer kapitalet att förlamas och arbetarklassens gemensamma handlingar bana väg för socialismen. Marx utgav själv bara första bandet av Kapitalet, medan Friedrich Engels fullbordade band 2 och 3. Karl Marx, 1818-1883.

MediaNr: P29066

Mitt dramatiska sekel : [100 pensionärer berättar]

9 vol. (738 s. tryckt punktskrift)

Den här boken är resultatet av en berättartävling där äldre läsare av Vårt dramatiska sekel 1-4 (utgiven åren 1993-96) inbjöds att berätta om sin uppväxt, sina levnadsförhållanden och sitt arbete. De 100 texter som valdes ut bland 248 bidrag speglar det svenska samhällets förvandling från Fattigsverige till välfärdsland.

MediaNr: P29058

Romarriket : antikens supermakt

4 vol. (365 s. tryckt punktskrift)

Specialutgåva av tidskriften Populär Historia som behandlar Romarriket. Vi får bland annat möta kända karaktärer som Kleopatara, Nero och Marcus Aurelius, läsa om gladiatorspel, badens nytta och nöje, romarnas matkultur och favoriterna på Forum Romanum.

MediaNr: P29051

Svenska skrivregler

av Språkrådet

9 vol. (830 s. tryckt punktskrift)

Svenska skrivregler, utgivna av Språkrådet, är det allmänna rättesnöret i Sverige för skrivtekniska frågor. Denna nya upplaga från 2017 innehåller bland annat ett helt nytt kapitel om hantering av engelska ord och texter, utökade och preciserade råd om hantering av främmande tecken och stavning av lånord av främmande ort- och personnamn samt mer detaljerade råd om källhänvisningar och källförteckningar.

MediaNr: P29009

Diskriminering i samband med psykisk ohälsa : en kunskapsöversikt

av Sofia Wikman

7 vol. (610 s. tryckt punktskrift)

Projektet Din Rätt har varit en treårig satsning hos Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, mot diskriminering av personer med psykisk ohälsa. Den här skriften är en systematisk kunskapssammanställning av ett decenniums rapporter och studier om risker för en sådan diskriminering. Bland samhällsområdena finns arbetslivet, vården, psykiatrin, ekonomin och skolan.

MediaNr: P29077

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Kråke spelar spel

av Marie Bosson Rydell

85 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Kråke och hans kompisar spelar datorspel nästan varje dag när de kommer hem från skolan. Men nu har det uppstått problem i datavärlden och dessutom blir det strömavbrott i Kråkes hus. Hur ska Kråke och hans familj få fredagskvällen att gå när det varken går att laga mat eller se på TV?.

MediaNr: P29120

Kråkes medeltidsskola

av Marie Bosson Rydell

87 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Kråke går i årskurs fyra och nu ska han arbeta med medeltiden i skolan. Eleverna gör en egen bok om medeltiden, samtidigt som de provar på att sy kläder, tillverka svärd, sköldar och katapulter. En kapitelbok som presenterar fakta om medeltiden på ett lättsamt sätt i text och enstaka illustrationer.

MediaNr: P29118

Pojken på bergets topp

av John Boyne

5 vol. (440 s. tryckt punktskrift)

Pierrot bor i Paris. Som sexåring blir han föräldralös och tvingas flytta till fastern i Österrike. Hon är hushållerska i ett förmöget hem i Alperna. Godset tillhör Adolf Hitler, som genast tar sig an den lille pojken. Pierrots ungdomsår kantas av hemskheter, hemligheter och svek, och när kriget äntligen är slut har världen förändrats. Kommer Pierrot någonsin att kunna fly från sina handlingar?.

MediaNr: P29110

Hjortfot och nybyggarna

av Edward S. Ellis

4 vol. (331 s. tryckt punktskrift)

Hjortfot, hans indianvän Mul-tal-las och nybyggarpojkarna Victor och George blir indragna i den typ av äventyr som var vanliga i de traditionella indianböckerna. Kapitlen är korta och spänningen ligger på den nivå som är bruklig i äldre pojkböcker. Böckerna om Hjortfot utkom i Sverige för första gången 1919-20 och är skrivna ur den vite mannens synvinkel. Nostalgiläsning för vuxna.

MediaNr: P29121

Smartast i stallet

av Pia Hagmar

72 s. tryckt punktskrift

Glestryck

Del 1 i serien om Svante, den snyggaste och smartaste hästen i hela stallet (om han får säga det själv). Svante tycker att barn är helt okej så länge de ger honom godis och säger att han är världens finaste. Men nu har det kommit två barn till stallet för att rida på Svante, och det vill han till varje pris undvika. För att göra det måste han tänka ut en listig plan. Det är tur att han har en så ovanligt smart hjärna.

MediaNr: P29130

Anrop från inre rymden : noveller

av Elin Nilsson

3 vol. (272 s. tryckt punktskrift)

Den här novellsamlingen handlar om både det jobbiga och det roliga i livet. Berättelserna handlar om kärlek och sorg, vänskap och glädje, mobbing, syskon, fyrverkerier och mycket mer. Boken innehåller sammanlagt åtta fristående noveller, som alla berättas ur ett jagperspektiv. Huvudpersonerna är tjejer och killar i högstadieåldern.

MediaNr: P29112

Sökandet

av Angie Sage

11 vol. (1070 s. tryckt punktskrift)

Del 4 i serien som börjar med Magi. Merrin Meredith har återvänt med mörka planer för Septimus Heap. Men det är inte Septimus enda bekymmer. Den allra första Ärkearkivariens spöke, Tertius Fume, vill skicka Septimus på en dödligt farlig prövning. Men Septimus och Jenna har andra planer - de är på väg till det mystiska Foryxhuset, en plats där all Tid möts. Där hoppas de finna Nicko och Snorri som har fastnat i tiden.

MediaNr: P29129

Älvsommar

av Mårten Sandén

2 vol. (176 s. tryckt punktskrift)

Fristående fortsättning på Skorstensjul. Det är sommar i Stockholm. I Gamla Stan bor Stella med sin nya familj. På taken runt omkring bor skorstensbarnen. En dag händer något oväntat. Topsy, en vän till Stella, blir plötsligt höjdrädd. Skorstensbarnen brukar vara modiga och inte alls rädda för höjder. Stella förstår att något måste vara fel. Hon dras snart in i ett magiskt äventyr fullt av hemligheter och älvor.

MediaNr: P29069

Det dina ögon ser

av Christina Wahldén

3 vol. (259 s. tryckt punktskrift)

Molly är en tonårstjej på lastbilsgymnasiet. En dag blir hon och flera andra i klassen vittne till hennes bästa vän Tess blir svårt misshandlad. Alla flyr klassrummet och Molly väntar tills ambulansen kommer. Men hon blir rädd för att bli inblandad, och när polisen senare frågar vad hon sett vågar hon inte berätta. Men samvetet gnager inom henne - det gäller ju hennes bästa vän - och vad skulle Tess gjort i hennes ställe?.

MediaNr: P29128

Facklitteratur

Fakta om Kronprinsessan Victoria

av Marianne Randel Søndergaard

2 vol. (46 s. tryckt punktskrift)

Kort faktabok om kronprinsessan Victoria. Här skildras bland annat om hur det var att växa upp som prinsessa och vad en prinsessa egentligen jobbar med. Läsaren får också veta mer om Victorias familj och hur det gick till när hon och Daniel gifte sig. Lättläst.

MediaNr: P29064

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Vilda djurboken : favoritdjur i svensk natur

av Martin Emtenäs

2 vol. (187 s. tryckt punktskrift)

Glestryck

En bok full av fakta om vilda djur i den svenska naturen. Naturjournalisten Martin Emtenäs tar oss med på en upptäcktsfärd där vi får träffa såväl stora som små djur, farliga och mindre farliga, snabba, långsamma och starka. Boken präglas av nyfikenhet och vi lär oss en massa om till exempel lodjur, varg och berguv, igelkott, trana och hasselmus.

MediaNr: P29017

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Anden, döden och tulpanen

av Wolf Erlbruch

[32 s.]., 26 bl. tryckt punktskrift

En säregen och humoristisk berättelse som innehåller en dialog mellan en and och döden. Döden lovar att hålla sig nära anden under hela dess liv, ifall något skulle hända. Boken manar till eftertanke i dess allra djupaste bemärkelse. Bilderbok som rekommenderas från 7 år och uppåt. Wolf Erlbruch, 1948-, tysk grafisk formgivare och illustratör som tilldelades ALMA-priset 2017.

MediaNr: P29028

Sigges bilar & maskiner

av Eva Vidén

[25] s., 27 bl. tryckt punktskrift

Bilderbok om Sigge som har en stor samling med bilar och maskiner. Han har bland annat en lastbil med skylift, en cementbil, en vält och en gaffeltruck. När han leker som bäst ropar mamma att hon ska plocka äpplen till en paj. Och Sigge kanske vill hjälp till. Eller hans maskiner? Matberedaren brummar som en cementblandare och en vält kan kavla degen tunt.

MediaNr: P29040

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Allting händer!

av Anders Holmer

28 s. tryckt punktskrift

Bilderbok där allting kan hända i den magiska världen. Högt uppe bland molnen tuffar tåget fram. Inuti frysen glittrar vinterlandskapet och på dockteatern är det rena cirkusen efter stängningen. Ingenting är omöjligt. På rimmad lekfull vers vindlar sig texten fram mot avslutningen: "livet är en magisk gåva / slappna av nu, dags att sova".

MediaNr: P29015

Livet är nu : dikt och sång dagen lång

av Lotta Olsson

77 s. tryckt punktskrift

Tänk dig en alldeles vanlig dag. Du går upp, äter frukost, klär på dig, springer till förskolan, skolan eller jobbet. Du målar en tavla, klappar en snigel eller läser en bok - vad du än gör så är varje dag unik. Den här boken är en hyllning till livet här och nu: till små och stora stunder, kärlek, tokerier och sorg. 30 dikter av Lotta Olsson varav 10 är tonsatta av Jojje Wadenius.

MediaNr: P29021