Nya punktskriftsböcker oktober 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 46 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Utmattad, en novellsamling om stress

5 vol., 394 s. tryckt punktskrift

Utmattningssyndrom är den främsta orsaken till sjukskrivning i Sverige; den är ofta en reaktion på långvarig stress. 24 personer skildrar sin väg fram till sjukdomen och konsekvenserna för deras fortsatta liv. De medverkande har varierande bakgrund men förloppet är likartat. En stressad tillvaro, med tidspress och prestationskrav, leder till utmattning och sjukskrivning och sedan en lång och smärtsam process tillbaka till en fungerande tillvaro.

MediaNr: P29194

Sjörök

av Ingalill Andreasson

3 vol., 356 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien inledd med "Mareld". 1960-talet har nått det lilla västkustsamhället Lyngholmen. Vi möter den nyskilda, unga kvinnan Sonja som med dottern Inger försöker skapa en egen tillvaro. Beröringspunkter finns med personer i de tidigare delarna. Lättillgänglig vardagsprosa. Autentisk bild av ett bysamhälle i förvandling. I.A., 1951-.

MediaNr: P13301

Okänt motiv

av Laila Brenden

5 vol., 451 s. tryckt punktskrift

Del 41 i serien Fjällrosor som börjar med Systrar för livet. Så länge de har varandra kan de föräldralösa systrarna Anna och Rise klara av vilka motgångar som helst. Jo och Åse ska gifta sig men under bröllopet händer något sorgligt, kan festen fortsätta? I Lillehammer har Vilja bestämt sig för att en gång för alla göra upp med de odågor som gång på gång saboterar i glasmästarverkstaden.

MediaNr: P29206

Sidonie & Nathalie, från Limhamn till Lofoten

av Sigrid Combüchen

8 vol., 736 s. tryckt punktskrift

Mars 1944. De två franska kvinnorna Sidonie och Nathalie flyr genom Europa. De känner inte varandra men möts av en slump och efter en dramatisk irrfärd tar de sig till Sverige. Där får de arbeta för mat och husrum. Men de har båda tunga minnen och flykten är långt ifrån över. Långt senare firar Nathalie sin 90-årsdag i Nordnorge. Hon betraktar sina barnbarn, minns krigsåren och den täta samhörigheten med Sidonie. Roman om flykt och överlevnad.

MediaNr: P29189

På Älghyttan

av Runa

7 vol., 632 s. tryckt punktskrift

Roman i kristlig idealistisk anda om en flickas uppväxt i prästgårdsmiljö och om hennes vidare öden. Boken utspelar sig omkring 1900.

MediaNr: P29186

Vi som går köksvägen

av Sigrid Boo

5 vol., 440 s. tryckt punktskrift

Hjältinnan i denna roliga bok - en av mellankrigstidens största succéer i Norge - bestämmer sig för att ta plats som jungfru under ett år, efter ett gräl med ett par manliga bekanta, som retat henne med att säga, att unga flickor inte duger till annat än att dansa och flirta.

MediaNr: P29175

Stenhimlen, [roman]

av Karin Brunk-Holmqvist

5 vol., 453 s. tryckt punktskrift

Tragikomisk roman om en lantbrukarfamilj på Österlen i Skåne. Hemmadottern Erna har genom tångförlossning fått ett annorlunda utseende. Fadern, grinig och snål, domderar med Erna och hennes mor. Tack vare ett gammalt kärleksbrev i en fyndlåda på auktionen efter rektorn i samhället, träffar Erna en keramiker från Stockholm, som radikalt förändrar hennes liv. Ömsinthet och bisarr humor blandas.

MediaNr: P29190

Begravd jätte

av Kazuo Ishiguro

9 vol., 843 s. tryckt punktskrift

Det är 500-tal i det land som en gång ska bli England. Romarna har försvunnit och människor rör sig på obestämd flykt genom landskapet. Föräldrar söker sina barn och barn söker sina föräldrar. Men det är också en värld befolkad av monster och demoner. Mitt i allt detta befinner sig Axl och Beatrice, ett åldrat par som ger sig ut på en lång och farofylld resa för att hitta sin son, försvunnen sedan många år. Nobelpris i litteratur 2017.

MediaNr: P29202

I skuggan av det fördolda

av Maria Karström

7 vol., 581 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Nytt liv som börjar med Ur askan växer nya skott.. Återigen finns det hopp för framtiden och livet är gott, när Victoria en dag upptäcker en dold familjehemlighet. Sanningen visar sig finnas djupt begravd i hennes mammas hjärta. Ska de nya skotten som spirar i Victorias liv överleva svallvågorna från det förflutnas hemlighet? Vem är den okända mannen i hennes drömmar? Och kan en röd bok förändra allt? Roman med kristet motiv.

MediaNr: P29187

Önska kostar ingenting, andra fristående boken om Kouplan

av Sara Lövestam

8 vol., 693 s. tryckt punktskrift

Andra boken med privatdetektiven Kouplan. Kouplans pengar är slut och han försöker samla in hundra tomburkar om dagen. Flest finns det på Lidingö. Där stöter han på borgarrådet Jenny Svärd som blivit bedragen på tvåhundratusen kronor av sin älskarinna. Generad ger hon Kouplan uppdraget att hämnas. Det visar sig vara lättare sagt än gjort och han leds till andra platser och nya sanningar.

MediaNr: P29143

Luften är fri, tredje fristående boken om Kouplan

av Sara Lövestam

8 vol., 709 s. tryckt punktskrift

Tredje boken om privatdetektiven Kouplan. Allt Kouplan äger finns nu i hans ryggsäck och han måste hitta en plats som skyddar mot både regn och gränspoliser. Inte det ultimata tillfället att ta ett nytt uppdrag, men han behöver pengarna. I en villa i Bromma bor en kvinna som misstänker att hennes man Håkan är otrogen. Samtidigt som Kouplan nystar upp de alltmer mystiska trådarna kring Håkans förehavanden, försöker han reda upp sitt eget liv.

MediaNr: P29192

Porträtt i sten

av Julia Wallis Martin

7 vol., 649 s. tryckt punktskrift

Dykare upptäcker kvarlevorna av en människa i ett hus som för många år sedan sattes under vatten vid tillkomsten av en reservoar. Den pensionerade kriminalaren som utredde offrets försvinnande får sina misstankar besannade: Helena Warner, student vid Somerville College i Oxford, blev mördad, och tre av hennes vänner skyddade mördarens identitet. När Bill Driver är tillbaka på spåret sker ännu ett mord.

MediaNr: P29173

Koka björn

av Mikael Niemi

10 vol., 930 s. tryckt punktskrift

Året är 1852 i byn Kengis i norra Sverige. Prostens andliga väckelse drabbar samer och tornedalingar med oanad kraft. Samtidigt försvinner en vallpiga. Snart drar folket ut i jakten på den slagbjörn som man tror härjar. Men prosten fruktar att det är något värre. Tillsammans med samepojken Jussi finner prosten spår av den ondska som kommer allt närmare och snart hotar att krossa hela väckelsen. Historisk roman om prosten Lars Levi Laestadius.

MediaNr: P29198

Bakom din rygg

av Sofie Sarenbrant

8 vol., 733 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien som utspelar sig i frisörmiljö på Östermalm i Stockholm. Ingenting är sig likt på Stefanos populära frisersalong efter att Angelica börjat arbeta där. Jenny, som är förtjust i Stefano, märker hur han nu blint lyder Angelicas minsta vink. Kort därefter börjar kunder med koppling till salongen att hittas mördade. Sanningen kommer inte fram förrän det är alldeles för sent.

MediaNr: P29188

Hjärtats innersta röst

av Jan-Philipp Sendker

8 vol., 732 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien inledd med Konsten att höra hjärtslag. Det har gått nästan tio år sedan Julia Win kom tillbaka från sin resa till Burma. Hon är framgångsrik advokat på Manhattan, men känner sig vilsen och utbränd. För att hitta tillbaka till sig själv och meningen med livet återvänder Julia till Burma. Här får hon höra historien om en kvinna som heter Nu Nu, en historia som kommer att vända upp och ner på Julias liv.

MediaNr: P29177

När mandelträden blommar

av Sara Wadell

34 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med I samma båt. Leila ska gifta sig med sin pojkvän Jonas. Det är en stor händelse för hennes pappa Hassan. Han kommer från Iran och nu börjar han planera ett stort persiskt bröllop. Men Jonas och Leila lyssnar inte på hans goda råd och Jonas mamma Marianne vill ordna ett svenskt bröllop. Hassan blir rasande och Marianne är lika arg. Går det att ordna ett bröllop som passar alla? Svårighetsgrad nivå 1. Lättläst.

MediaNr: P29217

Facklitteratur

Drakar och demoner. Monster. Bok IV, Legendariska varelser.

230 s. tryckt punktskrift

Rollspelet Drakar och Demoner har funnits i Sverige sedan 1980-talet. Bok 4 av Monster handlar om legendariska varelser och är indelad efter olika grupper av varelser: Drakar, fabeldjur, växter och skepnadsändrare. Varje grupp är sedan indelad i olika gestalter som kategoriseras efter grundegenskaper, hemvist, vanlighet, färdighet, förflyttning och naturligt skydd.

MediaNr: P29079

Drakar och demoner. Monster. Bok III, Kaos.

206 s. tryckt punktskrift

Rollspelet Drakar och Demoner har funnits i Sverige sedan 1980-talet. Bok 3 av Monster handlar om kaos och är indelad efter olika grupper av monster: Andar, gastar, kroppsligt odöda, demoner, demoniska varelser, kaoskrigare, magiska odöda och magiska varelser. Varje grupp är sedan indelad i olika gestalter som kategoriseras efter grundegenskaper, hemvist, vanlighet, färdighet, förflyttning och naturligt skydd.

MediaNr: P29078

Kan barn förstå vad demokrati är?, inspiration och utveckling i förskolan

av Elisabeth Arnér

4 vol., 315 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29231

Våga vara rädd, en bok om utmattningssyndrom

av Emma Holmgren

4 vol., 296 s. tryckt punktskrift

Emma Holmgren är 35 år när hon får diagnosen utmattningssyndrom. Utifrån sina dagböcker beskriver hon sin sjukdomstid. Hon funderar över vad som sker i kroppen, vad som ska hända med hennes relationer när hon inte längre orkar något, om hon någonsin kommer att bli frisk igen, om hon kan komma tillbaka till arbetslivet och om livet någonsin kommer att bli som det var innan. Det självbiografiska varvas med faktaavsnitt om sjukdomen.

MediaNr: P29238

Sticka, egna modeller och fler detaljer

av Ulla Engquist

6 vol., 488 s. tryckt punktskrift

En bok för den som är van att sticka och vill lära sig att utforma egna modeller och sticka mer avancerade detaljer. Här får läsaren bland annat tips på hur man kan variera en grundmodell med uppläggningar, kanter och olika tekniker och garn.

MediaNr: P29223

Lekteorier

av Mikael Jensen

9 vol., 772 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29233

"Gustav får visst sitta i tjejsoffan!", etik och genus i förskolebarns världar

av Eva Johansson

8 vol., 687 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29229

Toddlarkultur, om ett- och tvååringars sociala umgänge i förskolan

av Gunvor Løkken

5 vol., 414 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29234

Mordet på Caesar, berättelsen om historiens mest välkända attentat

av Barry Strauss

12 vol., 1102 s. tryckt punktskrift

Mordet på den romerske fältherren och diktatorn Julius Caesar kan utan överdrift sägas vara världshistoriens mest kända konspiration. I sitt arbete med denna bok har antikforskaren Barry Strauss gått igenom en stor mängd antika källor rörande upptakten till mordet, genomförandet och dess konsekvenser. Författaren skildrar historien på ett mycket lättillgängligt vis genom ett enkelt språk, tydlig kronologi och en lista med viktiga personer.

MediaNr: P29181

Lyxlagat i lergryta

av Frederik Zäll

2 vol., 200 s. tryckt punktskrift

Fredrik Zäll, gitarrist i bandet Eskobar och matintresserad, har samlat 46 recept som passar att laga i lergryta; både klassiska svenska rätter som Janssons frestelse, laxpudding och sjömansbiff och även mer exotiska som Tandoorirubbad kyckling och cajunbakad sötpotatis. Här finns också tre dessertrecept; äppelkaka, blåbärspaj och persikostrudel. Till varje recept finns förslag på lämplig musik att lyssna till och lämplig dryck att ha i glaset.

MediaNr: P29176

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Sagor från svenska landskap

5 vol., 373 s. tryckt punktskrift

Ett allsidigt och bra urval av olika slags folksagor - undersagor, skämtsagor, legendsagor, fabler etc. Här finns både välkända och mindre kända sagor av skiftande längd och svårighetsgrad.

MediaNr: P29196

På strövtåg med Hjortfot

av Edward S. Ellis

4 vol., 307 s. tryckt punktskrift

Hjortfot, hans indianvän Mul-tal-las och nybyggarpojkarna Victor och George blir indragna i den typ av äventyr som var vanliga i de traditionella indianböckerna. Kapitlen är korta och spänningen ligger på den nivå som är bruklig i äldre pojkböcker. Böckerna om Hjortfot utkom i Sverige för första gången 1919-20 och de är skrivna ur den vite mannens synvinkel.

MediaNr: P29201

Försvunnen

av Camilla Lagerqvist

4 vol., 380 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Blodsvänner. Trettonåriga Disas älskade morfar är spårlöst försvunnen. Disa tar hjälp av sina två vänner på barnhemmet - Albin och Ville - för att hitta honom. Spåren leder till Rasbiologiska institutet och den onde Mickel Falsum. Disas morfar tillhör resandefolket och det visar sig att även andra, till exempel trädgårdsmästarens syster, har försvunnit. Och de tillhör också resandefolket.

MediaNr: P29216

Med Hjortfot på äventyr

av Edward S. Ellis

4 vol., 315 s. tryckt punktskrift

Hjortfot, hans indianvän Mul-tal-las och nybyggarpojkarna Victor och George blir indragna i den typ av äventyr som var vanliga i de traditionella indianböckerna. Kapitlen är korta och spänningen ligger på den nivå som är bruklig i äldre pojkböcker. Böckerna om Hjortfot utkom i Sverige för första gången 1919-20 och är skrivna ur den vite mannens synvinkel.

MediaNr: P29204

Kan doktor Proktor rädda julen?

av Jo Nesbø

8 vol., 702 s. tryckt punktskrift

Fristående del 5 i serien som började med Doktor Proktors pruttpulver. Det är bara fem dagar kvar till julafton när Lise, Bulle och doktor Proktor får reda på att kungen har sålt julen till Herr Thrane. Ingen kommer att få fira jul utan att först betala honom. Gänget bestämmer sig för att rädda julen, men det visar sig vara lättare sagt än gjort! På sin väg möter bland annat finska jaktplan, en vampyrgiraff och en utbränd tomte.

MediaNr: P29236

Tsatsiki och Älva

av Moni Nilsson

5 vol., 410 s. tryckt punktskrift

Sista delen i serien om Tsatsiki och hans universum. Tsatsiki har börjat sexan i en läskig högstadieskola. Han är rädd hela tiden. Allra läskigast är några killar i åttan som älskar att vara taskiga mot sexorna. Ännu värre blir det när Per Hammar skaffar nya coola kompisar och Älva försvinner till Paris. Dessutom är Morsan konstant deppig. Tsatsiki måste göra nåt åt situationen - men vad?.

MediaNr: P29226

Mysteriet på Örnklippan

av Kristina Ohlsson

5 vol., 397 s. tryckt punktskrift

Bonnie och Charles är på rymmen och gömmer sig i Skuggviken. Där bor Bonnies mormor, högt uppe på en klippa intill en gammal fyr. Barnen förstår snart att Skuggviken ruvar på mörka hemligheter. En pojke har försvunnit och går inte att hitta. I byn viskas det om en förfärlig legend - om den huvudlöse Hämnaren som aldrig får ro. Och en natt ser Bonnie fyren blinka trots att den inte använts på över hundra år. Spännande mysteriebok.

MediaNr: P29207

Sjörök

av Camilla Sten

7 vol., 581 s. tryckt punktskrift

Andra delen i serien Havsfolket som börjar med Djupgraven. En tät dimma sänker sig över havet. Enligt de äldre på öarna är dimman ett tecken på att hemska saker är i antågande. Frågan är bara vad och varför? Det blir Tuva som måste försöka stoppa katastrofen, men hon tvivlar på sig själv och hon är så ensam. En bok som kombinerar nordisk folktro med skärgårdsskrock.

MediaNr: P29199

En väktares bekännelser

av Elin Säfström

6 vol., 561 s. tryckt punktskrift

Stockholm är fullt med tomtar, troll, vättar och älvor. De flesta människor ser dem inte tack vare femtonåriga Tilda. I vanliga fall delar Tilda jobbet som stans väktare med sin mormor, men när hon är bortrest ligger allt ansvar på Tilda. Men när skolan angrips av jordvättar och folk börjar försvinna får Tilda problem. Till råga på allt är Hakim, killen med världens brunaste ögon, trollbunden av den överjordiskt vackra Natta, och ser inte Tilda.

MediaNr: P29193

Vakuum

av Mia Öström

3 vol., 283 s. tryckt punktskrift

Det är snart ett år sedan Jonnas storebror Johan tog sitt liv, och hennes föräldrar tänker städa ur hans rum och göra om det till arbetsrum. Men vad rör det Jonna? Hon svävar omkring i tomma rymden, så långt bort man inte kan komma. Samtidigt går hon omkring på marken, med Johans vinterjacka på sig. I jackfickan hittar hon en lapp, som får henne att ta tåget norrut. M.Ö. har tidigare skrivit ungdomsromanen Skuggsommar.

MediaNr: P29218

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Svansar runt i skogen

av Hanna Albrektson

15 s. tryckt punktskrift

Följ med in i djupaste skogen och möt alla djur. Men alla håller på och drar varandra i svansen. Varför då? Vem är det som behöver hjälp? Vid varje bild kan man gissa vems svans det är. Bilderbok som passar för barn i åldrarna 0 till 3 år. Av författaren till "Svansar runt i djungeln" och "Svansar runt i bondgården".

MediaNr: P29072

Nisse & Nora rymmer

av Emelie Andrén

15 s. tryckt punktskrift

Nora är på rymmarhumör och smiter ur genom grinden när pappa inte ser. Hon lockar med sig kompisen Nisse på äventyr bland grannarnas trädgårdar. Det är riktigt härligt ända tills de hamnar hos en sur gubbe. Vardagsnära småbarnsbilderbok med humor.

MediaNr: P29105

Sex blinda möss och en elefant

av Jude Daly

28 s. tryckt punktskrift

Hur ser egentligen en elefant ut? Sex blinda möss får höra att det har kommit en elefant till den lada där de bor. De lämnar sitt bo för att ta reda på hur den ser ut. Mössen undersöker var sin del av elefanten och kommer fram till varsin slutsats. Som en mur, ett spjut, en solfjäder, en orm, ett träd och ett rep är de skilda förslagen. Så vem har rätt? Fabel som har sitt ursprung i Indien. Bilderbok.

MediaNr: P29082

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Kattfesten

av Siri Ahmed Backström

1 vol. tryckt punktskrift

Två barn är på väg hem till en gubbe för att köpa en katt. Katten ser väldigt mjuk och gullig ut och därhemma har barnen planerat en kattfest. Gubben berättar om katten, vad den tycker om att göra och vad den gillar att titta på. Men att skiljas från sin katt är inte det lättaste.

MediaNr: P29126

En robot ramlar ner!

av Ingrid Flygare

18 s. tryckt punktskrift

En robot ramlar ned från rymden. Den hamnar i Vegas sandlåda. Roboten ligger alldeles still, men när Vega trycker på en röd knapp på robotens mage vaknar den till. Det visar sig att roboten heter FI-XI och är väldigt bra på att bygga kojor.

MediaNr: P29131

Sam och Milo hittar en huggorm

av Karin Kinge Lindboe

1 vol. tryckt punktskrift

Den andra helt fristående delen i serien Bästisarna. Sam och Milo ska ut i skogen och spana på djur. Allra helst vill Sam se en orm. Först hittar de maskar, sniglar och en fet padda. Men när de väl hittar en huggorm så råkar Sam komma lite för nära ormen. Äventyret blir plötsligt farligt på riktigt. Lättläst.

MediaNr: P29115

Nils och Majas båtäventyr

av Christina Lindström

38 s. tryckt punktskrift

Nils och Maja är i morfars stuga vid havet. Morfars båt är trasig och han tror att Nils och Maja är ledsna, men de saknar faktiskt inte alls att åka båt. Det är roligt nog att samla snäckor och bygga sandslott. Men vad händer när morfar ändå vill att de ska åka båt? Lättläst bok för yngre barn.

MediaNr: P29111

Fåret som kläckte ett ägg

av Gemma Merino

16 s. tryckt punktskrift

Lola är ett får med extra fin päls. Varje dag tvättar och borstar hon den för att bli mjuk och len. Men så en vårdag är det dags för alla fåren att klippas. Lola känner sig löjlig utan päls. Men några fördelar kanske det ändå finns?.

MediaNr: P29124

Mormor polis och Röda faran

av Martin Palmqvist

64 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Mormor polis och Zlatans skor. Tuva är på besök hos sin mormor. De ska tvätta mormors fina bil, Röda faran. Men när de tittar ut på gården är bilen inte där. Vem kan ha stulit den? Kan det vara någon av mormors grannar - Klas färg, Linnea Pump eller Gösta Gips - som är skyldig? Linnea och mormor har fått ett nytt fall att utreda. Lättläst.

MediaNr: P29140

Kompisfällan

av Johan Rundberg

1 vol. tryckt punktskrift

Nora har tråkigt. Ingen har tid att vara med henne. Hon går till garaget och börjar snickra. Hon vet inte vad det ska bli - kanske blir det en båt eller en ballongkorg? Om man vänder på den ser det ut som en koja. Nora går iväg en kort stund, men när hon kommer tillbaka finns det någon i kojan. Nora inser att hon har byggt en kompisfälla. Plötsligt har hon någon att leka med.

MediaNr: P29160