Nya punktskriftsböcker november 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 63 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Vem är rädd för Virginia Woolf?

av Edward Albee

4 vol., 315 s. tryckt punktskrift

Denna pjäs fick internationellt genombrott på 1960-talet. Fyra människor - ett äldre och ett yngre par - sårar varandra och utsätter sig själva och varandra under loppet av en natt för alla former av ångest och förnedring. Dramat utspelas i en amerikansk professors vardagsrum efter en fest. Makarna George och Martha odlar ett giftigt hat mot varandra; i en fränt naturalistisk dialog blottläggs till slut de innersta nervtrådarna.

MediaNr: P29261

Tidens larm

av Julian Barnes

5 vol., 427 s. tryckt punktskrift

Roman om den sovjetiska kompositören Dmitrij Sjostakovitj (1906-1975), som levde hela sitt liv i ett land med nyckfulla och egendomliga förhållanden. Ena dagen hyllades han av Partiet, för att nästa dag frukta för sitt liv. 1937 förs han till Stora huset i Leningrad. Det är maktens högkvarter, och han vet att få återvänder därifrån. Från och med den dagen lever han i skräck. En poetisk berättelse om ett musikgeni. J.B., 1946-, brittisk författare.

MediaNr: P29253

Avlägsen stjärna

av Roberto Bolaño

4 vol., 331 s. tryckt punktskrift

Vid militärkuppen i Chile 1973 förbryllar en gåtfull gestalt de litterära kretsarna i landet. Flygkonstnären Carlos Wieder har för avsikt att revolutionera den chilenska poesin men han är också en blodtörstig kuppmakare. Myterna är otaliga. Vad är egentligen sant om Carlos Wieder? Verkliga personer och händelser blandas med fiktiva och inget är vad det synes vara. Diabolisk historia om poesin och revolutionen. R.B., 1953-2003, chilensk författare.

MediaNr: P29213

Flodvågen

av Laila Brenden

5 vol., 454 s. tryckt punktskrift

Del 42 i serien Fjällrosor som börjar med Systrar för livet. Bendik, Jo, Hallvard och Torodd är uppe på fjället. Det är Jo som först inser att de är i livsfara. Han skriker ut en varning, men det för sent. Anna och Viljar tar en kvällspromenad inåt Veslådalen efter att de minsta kommit i säng. Det är inte ofta de får en ensam stund tillsammans. Men kvällen är stilla och vacker, och de har inte ögon för något annat än varandra.

MediaNr: P29237

För dig blottad

av Sylvia Day

9 vol., 834 s. tryckt punktskrift

Del 1 i Crossfireserien. Eva har precis flyttat till New York när hon möter Gideon Cross. Han är vacker, farlig och het. Trots att Eva vet att Gideon kommer att göra henne olycklig är hon alldeles för attraherad av honom för att motstå. De inleder en relation, men de är båda märkta av sitt förflutna och deras förhållande blir stormigt. En erotisk kärleksroman i samma anda som Femtio nyanser-trilogin.

MediaNr: P29256

Dagar av ensamhet

av Elena Ferrante

6 vol., 497 s. tryckt punktskrift

Den 38-åriga tvåbarnsmamman Olga lever tillsammans med sin man Mario i Turin. När Mario meddelar att han tänker lämna Olga hamnar hon i en djup kris och isolerar sig med sina barn i lägenheten. Hon blir först fixerad vid Mario och hans nya kvinna men så småningom skymtar en väg ut ur mörkret. Hon inleder en relation med en granne och kan konfrontera spökena från barndomen, återfå jämvikten och hitta en ny roll i livet. Utkom i original 1999.

MediaNr: P29269

Angivaren

av Jan-Erik Fjell

9 vol., 830 s. tryckt punktskrift

I Fredrikstad hittas stans rikaste man mördad och kriminalkommissarie Anton Brekke kallas in. Brekke är känd för att vara orädd och oförskämd. Med hjälp av polisstudenten Magnus Torp och polisinspektör Simon Haugen börjar han nysta i fallet som först verkar ha ekonomiska motiv. Men när han finner spår som leder till New Yorks korrupta undre värld inser han att det finns många mörka krafter bakom mordet. Första boken i en serie om Anton Brekke.

MediaNr: P29211

Flyktväg

av Torbjörn Flygt

7 vol., 589 s. tryckt punktskrift

I ett land i Centraleuropa några år framåt i tiden, stänger regimen gränser och förföljer flyktingar. De beslagtar egendomar och upprättar läger. Tillslut leder det till krig. Hart bor på en gård tillsammans med sin mamma och sina systrar. När en kvinna och hennes barn söker skydd hos Harts familj, tvingas de ta ett beslut som kommer att påverka dem i grunden. T.F., 1964-, belönades med Augustpriset 2001 för romanen Underdog.

MediaNr: P29252

Saker som vi döljer

av Laurie Frankel

9 vol., 871 s. tryckt punktskrift

Rosie och Penn har fem söner. Claude, den yngste, älskar att klä sig i klänning och drömmer om att vara prinsessa. När åren går står det klart att det är mer än en lek - deras barn är faktiskt en flicka. Vad gör man när man inser att ens barn är en transperson? Rosie och Penn vill att Claude ska få vara vem hon vill. Hela familjen döljer Claudes hemlighet. Tills den en dag exploderar. Roman om förvandlingar och familjeband.

MediaNr: P29286

Främlingen

av Diana Gabaldon

26 vol., 2490 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Outlander. Året är 1945 och sjuksköterskan Claire Randall har återvänt hem från kriget och återförenats med sin make. När hon råkar röra vid en sten i en av de uråldriga stencirklarna som finns på de brittiska öarna hamnar hon i ett Skottland som är härjat av krig. Plötsligt är hon en Sassenach, en outlander, och året är 1743. Claire hamnar mitt i intrigernas centrum och inte bara hennes liv utan även hennes hjärta är i fara.

MediaNr: P29221

Andras döttrar

av Amy Gentry

7 vol., 632 s. tryckt punktskrift

Julie kidnappas som 13-åring från sitt hem. Hennes lillasyster ser allt. Nästan 10 år senare ringer det på dörren. Utanför står en kvinna som säger att hon är Julie. Glädjen över återvändandet grumlas snart - modern Anna tvivlar på att den unga kvinnan verkligen är Julie. Tvivlet förstärks när Anna kontaktas av en privatdetektiv, och en smärtsam jakt på sanningen inleds. Löst baserad på fallet med den kidnappade Elizabeth Smart. Spänningsroman.

MediaNr: P29210

Exit väst, [en roman]

av Mohsin Hamid

4 vol., 344 s. tryckt punktskrift

En tidlös berättelse om kärlek, mod och lojalitet. I ett land på gränsen till inbördeskrig träffas två unga människor och inleder en relation. Nadia och Saeed kommer varandra inpå livet snabbare än väntat på grund av den oroliga situation de lever i. När så våldet eskalerar börjar rykten florera om dörrar som för bort från våld och krig om man går genom dem. De hittar en dörr, och lämnar sina gamla liv bakom sig.

MediaNr: P29267

Det tyska huset

av Arnaldur Indriðason

9 vol., 789 s. tryckt punktskrift

Reykjavik 1941. En man hittas mördad, skjuten i huvudet med pistol. Polisen misstänker att förövaren finns bland alla de amerikanska soldater som befinner sig i staden den här sommaren. Kriminalinspektören Konrad Flovent får ta hand om fallet, till sin hjälp tar han den unge kanadensaren Thorson, som är helt oerfaren när det gäller mordutredningar, men som talar både engelska och isländska. Tillsammans ger de sig ut på jakt efter mördaren.

MediaNr: P29248

Vapendragerskan, roman : [en roman om barnmorskan Cecilia Lund]

av Katerina Janouch

9 vol., 830 s. tryckt punktskrift

Del 10 i serien som börjar med Bedragen. Barnmorskan Cecilia Lund behöver bygga upp sin styrka - såväl mentalt som fysiskt. Det är nämligen åter turbulent i familjen, inte minst runt den äldsta dottern Sofia. Stödet från oväntat håll visar sig vara helt avgörande. Samtidigt hotas Cecilias arbetsplats, BB Victoria, av nedläggning. Och sedan försvinner en student spårlöst och Cecilia blir indragen i fallet - en skoningslös figur väntar i skuggorna.

MediaNr: P29254

Tivoli, roman

av Per Christian Jersild

8 vol., 680 s. tryckt punktskrift

När Gröna Lund på Djurgården i Stockholm går i konkurs byggs istället ett annorlunda äldreboende på platsen. De kinesiska investerarna vill satsa på kapitalstarka seniorer och erbjuder en gated community med karaoke, bingo och andra nöjen. Dessutom erbjuds de boende en livförsäkring med 100-årsgaranti. Vi får följa både boende och personal i detta absurda experiment. P.C. Jersild, 1935-.

MediaNr: P29264

Johans poesi

av Johan Johansson Erik

44 s. tryckt punktskrift

Johan Johansson Erik är 27 år och bor på landet. Han jobbar på daglig verksamhet och åker buss varje dag för att komma dit. Han älskar att skriva. Det här är en samling med 19 av hans dikter. Det handlar om känslor. Om att vara på sjukhus. Om sol, mörker, kärlek och hela livet. Lättläst.

MediaNr: P29219

Snapphonor, hjältinnor i livets tjänst

av Ann Jönsson

6 vol., 507 s. tryckt punktskrift

Debutroman om dansk-svenska kriget under sent 1600-tal. Platsen är Göinge. Där, djupt i den djupa Göingeskogen, levde snapphonorna. Det var inte bara ofredstid utan även häxprocessernas tid. Vardagen var hård med kamp mot hungern och överhetens förtryck. I fullmånens sken möttes snapphonorna och fann kraften i att vara sin tids fritänkare, entreprenörer, läkekvinnor och mystiker.

MediaNr: P29242

Spionernas arv

av John Le Carré

8 vol., 690 s. tryckt punktskrift

Peter Guillam, en gång lojal medarbetare till George Smiley vid den brittiska underrättelsetjänsten, har dragit sig tillbaka till Bretagne. En dag får han ett brev som beordrar honom att infinna sig på högkvarteret i London: "En fråga där ni tycks ha spelat en avgörande roll för ett antal år sedan har åter blivit aktuell". Smärtsamma minnen från kalla krigets dagar väcks till liv. Klassisk spionroman som kretsar kring frågor om heder och moral.

MediaNr: P29268

Kungarnas krig

av George R. R. Martin

28 vol., 2660 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien inledd med I vargens tid och andra boken i Sagan om is och eld. Sedan kung Robert dött betraktar sig hans bror Stannis som arvtagare men även den yngre brodern Renly vill bära kronan. Och de är inte ensamma i sina anspråk. Alla hotar de järntronen där Roberts lille son Joffrey sitter. När kung slåss mot kung darrar landet i fasa. Äventyr och hjältedåd, vänskap, kärlek och förräderi i en magisk medeltida värld.

MediaNr: P29249

Ally Hughes har sex ibland

av Jules Moulin

7 vol., 555 s. tryckt punktskrift

Ensamstående litteraturprofessorn Ally Hughes har det inte lätt. Prestigejobbet på Brown kräver mycket, mamman och den bedårande dottern likaså. Någon tid för att dejta finns inte. Men så träffar hon Jake, en ambitiös student som är övertygad om att de är rätt för varandra och uppmanar Ally att öppna sitt hjärta. Ally vågar inte men fortsätter att tänka på honom. Tio år senare dyker Jake upp igen men inte på det sätt Ally tänkt sig. Chick lit.

MediaNr: P29209

1793

av Niklas Natt och Dag

10 vol., 972 s. tryckt punktskrift

År 1793 styrs Sverige med järnhand av friherre Gustaf Adolf Reuterholm. Överallt frodas paranoia och konspirationer. I oktober hittas ett stympat lik i sjön Fatburen på Södermalm i Stockholm. Kroppen saknar både armar och ben och är totalt vanställd. Trots sin lungsot åtar sig Cecil Winge vid Stockholms poliskammare att lösa fallet. Snart fastnar han i en väv av mörka hemligheter och bottenlös ondska vars trådar leder högt upp i samhällets topp.

MediaNr: P29208

Vardagsliv

av Runa

6 vol., 550 s. tryckt punktskrift

Erik och hans tvillingsyster Anna bor i Västerlånga i Hälsingland. Deras pappa är kyrkoherde och prästgården har ett naturskönt läge vid stranden av den vackra Långsjön. De sitter i en eka i sjön, Erik ska snart börja skolan och de funderar över framtiden. Sedan följer boken deras skolgång och vardag. Runa, pseudonym för Elisabeth Beskow, 1870-1928. Boken utkom första gången 1898.

MediaNr: P29220

Sabina, berättelse

av Vibeke Olsson

8 vol., 709 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Hedningarnas förgård. En fängslande historisk roman från Rom på 200-talet e.Kr. I centrum den enarmade slavinnan Sabina som får arbeta som lärarinna åt slavbarnen i sin herre Plinius hus. Om hennes liv från barndomens slavkaserner till soldatlägret i Germanien. Lättläst och samtidigt detaljerad skildring av romerskt vardagsliv hos både rik och fattig.

MediaNr: P29241

Huset vid havet

av Rosamunde Pilcher

4 vol., 410 s. tryckt punktskrift

Virginia Keile har precis anlänt till Cornwall efter tio år i Skottland. Hon har nyligen begravt sin make och som änka, med två små barn, står hon inför ett vägskäl i livet. I Cornwall minns hon sin ungdoms kärlek, en lantbrukare från trakten vars intensivt blå blick en gång fullständigt tog andan ur henne. En man som inte alls passade in i moderns planer för sin dotters framtid. Nu söker Virgina svaren på vad som egentligen hände den våren för länge sedan. Kopierad från Forum, 2003.

MediaNr: P17902

Den gode lögnaren

av Nicholas Searle

9 vol., 803 s. tryckt punktskrift

Den 80-åriga svindlaren Roy Courtnay bor i en engelsk förort och står inför sitt livs största kupp: Han ska förföra den rika änkan Betty för att lura åt sig hennes pengar. Men vem är Roy Courtnay? Och varför tycks Betty vara så villig att bli hans nästa offer? En psykologisk thriller som börjar i Berlin 1938 och sträcker sig över nästan ett sekel. Debut av N.S. och nominerad till bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin 2016.

MediaNr: P29250

Avbilden, [psykologisk thriller]

av Anna Snoekstra

7 vol., 588 s. tryckt punktskrift

En ung kvinna grips för snatteri och för att undkomma polisen låtsas hon vara den försvunna Rebecca Winter. De är nästan identiska och snart lever hon Rebeccas liv. Men gradvis inser hon att den som ligger bakom försvinnande fortfarande finns i hennes närhet. Det som skulle vara början till ett nytt liv blir snart en mardröm. Psykologisk thriller där en kvinnas mörka förflutna blir en annans ödesdigra framtid.

MediaNr: P29212

Just nu är jag här, roman

av Isabelle Ståhl

5 vol., 476 s. tryckt punktskrift

Elise bor i Stockholms innerstad, läser på universitetet och letar ständigt efter sätt att dämpa sin ångest. Hon dejtar på Tinder och tycker egentligen bara om män i medelåldern, de är som hästar: lugna, orubbliga och förnöjsamma. När hon träffar jämnårige Viktor verkar hon ändå känna lycka. Men det är en lycka som snart går över till en känsla av tomhet. Hur ska man kunna säga "Jag älskar dig" i en tid där alla ord har förlorat sin mening?.

MediaNr: P29287

Fader och son

av Runa

5 vol., 437 s. tryckt punktskrift

Huvudpersonen Konrad föds i ett fattigt soldattorp i Småland på 1880-talet. Efter en olycklig barndom slår han sig hänsynslöst fram till en ställning som affärsman och pamp. Han är dock oförmögen att uppleva personlig lycka och är en i grunden tragisk gestalt. Runa är en pseudonym för Elisabeth Beskow 1870-1928, en av det tidiga 1900-talets mest populära kvinnliga författare.

MediaNr: P29257

Iskalla ögonblick, tio skärgårdsberättelser

av Viveca Sten

8 vol., 680 s. tryckt punktskrift

10 deckarnoveller som utspelas i skärgårdsmiljö. Här avslöjas hur författarens karaktärer från andra böcker, Nora och Thomas, egentligen lärde känna varandra. Hur började Thomas poliskarriär och hur kom det sig att Nora fick ärva den legendariska Brandska villan? Som en röd tråd skildras deras liv under 35 år - genom förhållanden, glädje och sorg. En knippe nervkittlande historier med oväntade turer och spännande upplösningar.

MediaNr: P29265

Skolflicksbekymmer

av Margit Söderholm

5 vol., 464 s. tryckt punktskrift

Eva Lundgren är i yngre tonåren och eftersom familjen flyttat måste hon börja i en ny skola. Hon är väldigt ängslig, på den förra skolan kallades hon "Tjockis" och hon är övertygad om att hon kommer att bli mobbad på den nya skolan också. Det börjar inte bra. Första lektionen är tyska och Eva blir utskrattad när hon inte förstår vad fröken säger. Men på slutet av skoldagen har hon fått en vän. Debutroman från 1940 av M.S., 1905-1986.

MediaNr: P29148

Föräldraledig

av Christina Wahldén

2 vol. tryckt punktskrift

Pelle är föräldraledig med sin dotter Rut som är ett år. Pelle och Rut går till Öppna förskolan; de bygger ett sandslott och träffar en katt. Med Rut upptäcker Pelle allt på nytt. Små saker blir också viktiga och spännande. Efter berättelsen finns en faktatext med information om föräldraledighet i Sverige. Lättläst.

MediaNr: P29222

Kirre, en bok om att möta, vårda och fostra trasiga barn

av Gunilla O. Wahlström

8 vol., 724 s. tryckt punktskrift

Kirre är en liten pojke, som växer upp under sociala missförhållanden, där hunger, våld och sexuella övergrepp hör till vardagen. Mamman är prostituerad och drogberoende. G.W. vill med boken väcka förståelse för de utsatta barnen och visa på handlings- och utvecklingsmöjligheter för de människor (fosterföräldrar, lärare och socialsekreterare), som möter dessa barn.

MediaNr: P29259

Den underjordiska järnvägen

av Colson Whitehead

8 vol., 742 s. tryckt punktskrift

Cora är utstött och utsatt efter att modern försvunnit, och till slut rymmer hon tillsammans med Caesar som känner till en underjordisk järnväg som kan hjälpa slavar till friheten i norr. Snart får den skoningslöse slavjägaren Ridgeway upp spåret efter dem. Han kommer att jaga Cora från stat till stat och drömmer om att förgöra henne och den hemliga rörelse som gjort flykten möjlig. Vinnare av Pulitzerpriset 2017 och National book award 2016.

MediaNr: P29251

I en skog av sumak, roman

av Klas Östergren

7 vol., 623 s. tryckt punktskrift

Tidigt 1970-tal. USA har invaderat Kambodja och Beatles har splittrats. Tonåringen Kenneth Jansson går i skolan i Stockholms innerstad. En dag börjar den gåtfulle Dan i klassen. Kenneth lär känna Dan och hans syster Hellen, som bor ensamma i ett stort hus omgivet av sumak. Deras tillvaro är olik allt Kenneth är van vid och han tillbringar några avgörande sommarveckor med syskonen. K.Ö., 1955-, svensk författare och medlem av Svenska Akademien.

MediaNr: P29283

Facklitteratur

Nationell förskola med mångkulturellt uppdrag

5 vol., 510 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29185

Att bli förskollärare, mångfacetterad komplexitet

12 vol., 1157 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29230

Orättvisans ansikten. [1].

av Majgull Axelsson

120 s. tryckt punktskrift

Detta häfte inleder skriftserien "Samtal om rättvisa" från LO:s rättviseutredning. Förf. och journalisten M.A. gjorde en resa genom Sverige sommaren 1992 och intervjuade 14 människor. Det blev 14 berättelser om hur det är att ha mycket låga inkomster i 90-talets Sverige. Olika teman berörs: arbetet, kvinnor och män, politik och samhälle, glädjeämnen.

MediaNr: P16579

Skillnadens skörd, mat från trädgården året om

av Sara Bäckmo

4 vol., 334 s. tryckt punktskrift

I Sara Bäckmos trädgård växer 150 olika sorters grönsaker. Vissa ger skörd vår och sommar, andra höst och vinter. Varje dag, året runt, finns mat att hämta i det ekologiska trädgårdsskafferiet. Odlingen har gjort stor skillnad på matlagningen i hemmet - nu styr skörden vilken mat som ska lagas. Bäckmo beskriver olika grönsakers egenskaper, hur de tas om hand, förvaras och anrättas. Många recept på lättlagad vardagsmat.

MediaNr: P29183

Kreativitet i förskolan

av Mirella Forsberg-Ahlcrona

4 vol., 326 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29232

Vrålstark & skiträdd, Marie Göranzon berättar om sitt liv för Stina Jofs

av Marie Göranzon

7 vol., 659 s. tryckt punktskrift

Marie Göranzon, 1943- , har verkat som skådespelare i över 50 år. Hon berättar öppenhjärtigt för journalisten Stina Jofs om barnen, drömmen, arvet, kärleken, rollerna, kampen och makten. Hennes arbetsplats har, med några utflykter till privatteatrar och filmvärlden, varit Dramaten. Hon har samarbetat med de stora regissörerna, de mäktiga kollegorna, bråkstakarna och genierna.

MediaNr: P29266

Bakom gallret, hur jag överlevde min faders vansinne

av Maude Julien

7 vol., 586 s. tryckt punktskrift

En sann berättelse om Maude Julien vars far ville uppfostra henne till en supermänniska. Hans metod var minst sagt extrema, den lilla Maude var undernärd, bodde i ouppvärmda rum och utsattes för elektriska stötar. Hennes mor skötte undervisningen och Maude träffade inga andra människor än sina föräldrar. Idag är Maude Julien psykoterapeut specialiserad på behandling av människor varit utsatta för känslomässig manipulation.

MediaNr: P29214

Kapitalet, kritik av den politiska ekonomin. Bok 3, Den politiska ekonomins totalprocess.

av Karl Marx

3174 s. tryckt punktskrift

Den tredje delen av Das Kapital. Boken utkom efter Karl Marx död 1888 och redigerades av Friedrich Engels. Karl Marx tar upp det ekonomiska överskottets fördelning och om kapitalismens inneboende krisbenägenhet. Innehåller ett utförligt förord av Friedrich Engels, 1820-1895.

MediaNr: P29088

Pedagogiska miljöer och barns subjektskapande

av Elisabeth Nordin-Hultman

8 vol., 730 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29235

Barndomspsykologi, utveckling i en förändrad värld

av Dion Sommer

11 vol., 1062 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29228

Bakbok från Stora Kornö

av Lena Sundqvist

60 s. tryckt punktskrift

På Stora Kornö, utanför Lysekil på västkusten, har författarna tillbringat sina somrar sedan 1960-talet. På ön är det mycket fokus på hav och fiske och andra traditionellt manliga sysslor. Men hur levde kvinnorna? Här berättas om kvinnornas vardag och dessutom finns ett antal recept på bakverk som spridits på ön: Emys Kornökaka, Lisas gaffelkakor, Sigridkaka och många fler.

MediaNr: P29203

Slå tillbaka!, handbok i självförsvar för kvinnor

av Petra Östergren

3 vol., 350 s. tryckt punktskrift

Lättillgänglig pedagogiskt upplagd handbok i självförsvar för kvinnor. Förf:s metod är uppbyggd i tre steg. Vilka farliga platser och personer bör undvikas? Hur ta sig ur en farlig eller kränkande situation utan att använda våld? Vilka tekniker kan användas när våld är oundvikligt? För kvinnor i alla åldrar - med eller utan funktionshinder. Studieplan ingår.

MediaNr: P13451

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Höstväsen, skräckberättelser

6 vol., 553 s. tryckt punktskrift

Sju noveller med hösten som gemensamt tema. Hösten är tiden då skuggorna breder ut sig över stad och land. Är du ensam där i mörkret - eller finns det något som rör sig vid din sida? Något som vakar och följer dig på avstånd? Hösten är deras tid, det är skördetid. Det är då otäcka väsen vågar sig fram. De vill ha upprättelse, ta plats eller bara mätta sin hunger. Kusliga berättelser från gränslandet mellan vår verklighet och en dunklare värld.

MediaNr: P29273

Saker ingen ser

av Anna Ahlund

7 vol., 615 s. tryckt punktskrift

Det händer mycket på Sibylla allmänestetiska läroverk. Där finns Fride som är så kär i Miriam att hen inte kan tänka på annat. Yodit som försöker ta plats i gänget. Johannes som läser Karin Boye och försöker få plats i livet. Aron, vars tvillingsyster Linn fick all talang. Och Linn, som undrar vad hon ska göra med den. Och så är det Sebastian som ska kyssa en ny person varje månad. Ett nyårslöfte som kommer att trassla till det för många.

MediaNr: P29277

Wursten och veganen

av Åsa Asptjärn

4 vol., 344 s. tryckt punktskrift

Det blir en ovanlig sommar för 12-åriga Wursten. Egentligen heter hon Bodil men kallas alltså Wursten. Det börjar med att hennes bästa vän slutar leka och blir mer intresserad av killar och smink. Vänskapen tar slut och Bodil blir kompis med Diana. Nu börjar det hända grejer; illrar som nästan dör, nattliga springturer, inbrott och politiska aktioner hör till sommarens höjdpunkter. Å.A. har tidigare skrivit böckerna om Emanuel Kent Sjögren.

MediaNr: P29247

Norra Latin

av Sara Bergmark Elfgren

14 vol., 1317 s. tryckt punktskrift

Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och på filminspelningar. Båda börjar de teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever helt olika liv. Den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan för länge sedan, har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin?.

MediaNr: P29240

Sköldpaddor hela vägen ner

av John Green

6 vol., 541 s. tryckt punktskrift

Sextonåriga Aza planerade aldrig att försöka lösa mysteriet med den försvunne miljardären Russell Pickett, men hennes bästa vän Daisy övertalade henne. Dessutom har man utfärdat en belöning på hundratusen dollar till den som lyckas. Aza försöker vara en god dotter, en bra kompis och en bra elev och kanske till och med en bra detektiv. Men hennes tankar lever sitt eget liv och hon kan inte ändra på dem.

MediaNr: P29263

Tur att vi finns!, tio berättelser om tottarna + en extra

av Håkan Jaensson

3 vol., 200 s. tryckt punktskrift

Tim och Tom är tvillingar. Pappa kallar dem för Tottarna. De råkar ut för många knasiga och spännande äventyr: Räddar en fluga. Vikarierar för pappa på jobbet. Flyger luftballong och upptäcker ett bankrån. Hittar en gubbe. Skjutsar en kvinna till BB i pappas bil. Sådana saker. Ibland blir det fel, men det brukar ordna sig till slut. Elva berättelser med många tokroliga hyss.

MediaNr: P29243

Lyssna till månen

av Michael Morpurgo

8 vol., 709 s. tryckt punktskrift

Alfie och hans pappa hittar en flicka på en obebodd ö. Hon är skadad och helt uppenbart vilse. Det enda ord hon säger är "Lucy". I det lilla fiskesamhället spekulerar folk om vem Lucy egentligen är - barnen tror att hon är en sjöjungfru, de vuxna tror att hon kan vara tysk spion. Bara en sak är säker: Lucy har fantastisk hand med hästar. Men ute i världen rasar första världskriget, människor är misstänksamma, i synnerhet mot främlingar som Lucy.

MediaNr: P29289

För att väcka hon som drömmer

av Johanna Nilsson

8 vol., 719 s. tryckt punktskrift

När Josefins mamma blir svårt sjuk vet ingen i familjen hur de ska hantera tillvaron. Josefin hittar en fristad i den radiostudio som finns i kyrkan som familjen tillhör. Dit går hon när allt känns hopplöst. Där finns också Marcus. Honom kan Josefin prata med om sin mamma, om sina religiösa grubblerier, om skulden hon känner och om önskan att vara perfekt. Så börjar en ny tjej i klassen, en tjej som är precis tvärtemot Josefin.

MediaNr: P29244

Tjoho, nu är det jul!, [en julsaga i 24 kapitel]

av Ulf Nilsson

2 vol., 172 s. tryckt punktskrift

Julsaga i 24 kapitel. Julen närmar sig. Då är det bäst att fly ut i skogen om man är en gris. Det gör grisen Ruffe! Vilken tur att han träffar på katten Kss-kss som kan det där med överlevnad. Tillsammans hittar de ett övergivet torp i skogen och bestämmer sig för att flytta in. Torpet får de dela med mössen Andersson och Pettersson och så småningom med en mängd andra djur. Tillsammans gör det i ordning torpet och skapar en överdådig jul.

MediaNr: P29227

Klappsnapparna och Charlie

av Per Simonsson

58 s. tryckt punktskrift

En dag knackar en liten flicka på dörren hemma hos Kurre Karlsson. Hon heter Charlie och påstår sig vara hans dotter. Kurre blir förvånad och förskräckt. Han är ju tjuv till yrket och kan väl inte vara pappa? Men Charlie stannar hos Kurres tjuvliga Klappsnapparna. Hon blir en fantastisk ficktjuv. Berättelsen om Charlie och Klappsnapparligan var populär julkalender i tv med namnet Tjuvarnas jul.

MediaNr: P29272

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Odd är ett ägg

av Lisa Aisato

35 s. tryckt punktskrift

Odds huvud är ett ägg. Han är mycket rädd om sitt huvud som kan krossas när som helst. Varje morgon packar han in det i handdukar och tevärmare så att det inte ska gå sönder. Gympan håller han sig undan och i skogen har han ett paraply som skydd för kottarna. Men så möter han Gun. Hon är inte rädd för någonting. Men varför har hon en sådan konstig bidräkt på sig? Bilderbok om ensamhet och utsatthet, men också om kärlek och lekfullhet.

MediaNr: P29172

Natten då Sigge föddes

av Lin Hallberg

62 s. tryckt punktskrift

Eric och Simon älskar när mamma berättar godnattsagor för dem. Ikväll ska de få höra hur det gick till när Ponnyn Sigge föddes. Han föddes en kall och stormig natt och miste nästan livet på grund av nedkylning. Men med list och hästkunnande lyckades ägarna få in Sigge och hans mamma till det skyddande stallet där han piggnade till och fick sig något att äta.

MediaNr: P29200

Vilda grannar

av Ulrika Kestere

27 s. tryckt punktskrift

En bok om att det okända inte alltid är så läskigt som det verkar. Kanin har köpt ett sommarhus och där tänker han sig att fira en skön semester. Men väl på plats är det några helvilda katter där, de dricker vatten ur hans fontän och så klöser de och river och äter upp Kanins blommor. Kanin tycker att katterna är ganska läskiga och vet inte vad han ska ta sig till.

MediaNr: P29178

Olle & Bolle är bröder

av Charlotta Lannebo

27 s. tryckt punktskrift

Olle och Bolle är bröder. Olle är storebror och kan många svåra ord. Han vill leka med Lego och glaskulor, bygga tågförbindelser på golvet och måla dinosaurier. Bolle är lillebror. Han kan inte säga så många ord ännu, bara de viktigaste: Olle, mamma, bil, bulle. Bolle skriker rätt ofta. Då sätter Olle på sig sina hörselkåpor som han kallar skriköron. Bilderbok om två bröder och deras småstressade mamma.

MediaNr: P29150

Honungsmjölk för tre

av Tove Pierrou

26 s. tryckt punktskrift

Kaja, Kotte och Carmen är grannar. Men Kotte leker bara med Kaja när Carmen inte kan. Kotte och Carmen har kaniner men det har inte Kaja. Hon har bara en bild på en kanin för hennes pappa tycker att kaniner bajsar för mycket. Men på ängen finns det säkert en fluffig vildkanin som man kan klappa. Den kan bli Kajas egen för då får hon nog vara med att leka. Finstämd bilderbok om hur svårt det är att vara tre när man leker.

MediaNr: P29137

Turbo tävlar

av Ulf Sindt

41 s. tryckt punktskrift

Den fjortonde fristående delen i serien om Turbo. Turbo, eller Bo som han egentligen heter, Simon och Olle har börjat cykla med en klubb. Simon är bäst. Han cyklar jättefort och är inte rädd för något. En dag är det tävling. Allt börjar bra, men sedan händer något hemskt. Simon gör sig illa och ambulansen måste ta honom till sjukhus. Kommer han att klara sig? Lättläst.

MediaNr: P29191

Amelia Earhart

av Isabel Sánchez Vegara

28 s. tryckt punktskrift

När Amelia var liten brukade hon låtsas att hon kunde flyga som en fågel. En gång såg hon en flyguppvisning. Flygplanen flög högt upp mot himlen men Amelia fick förstås stanna kvar på marken. Som vuxen lärde hon sig att flyga. Efter att ha övat i flera månader blev hon den första kvinna som flög 4300 meter upp i luften. Hon var också den första kvinna som flög över Atlanten. Bilderbok om den amerikanska piloten Amelia Earharts, 1897-1937, liv.

MediaNr: P29156