Nya punktskriftsböcker december 2017

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 56 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Skrik tyst så inte grannarna hör

av Karin Alfredsson

8 vol., 771 s. tryckt punktskrift

Hårfrisörskan Ellinor i Stockholm är i ekonomisk kris. Hon nappar därför snabbt när Roger friar. Hon flyttar med honom till Zambia där han arbetar som biståndschef. Men tillvaron blir inte lätt; Roger visar upp sidor som gör att Ellinor avskärmas från omgivningen. Efter ett liv i fattigdom i Lusakas kåkstäder flyttar den unga änkan Loveness in i en tjänstebostad hos Roger och Ellinor. En oväntad vänskap uppstår mellan de två kvinnorna.

MediaNr: P29437

Ditt livs affär

av Fredrik Backman

78 s. tryckt punktskrift

Det är natten före julafton och i en sjukhuskorridor kommer en kvinna gående för att hämta någon - en cancersjuk 5-åring som målar sin favoritstol röd, en 20-åring som putsar ölglas på en älskad krog, eller en 45-årig som är ute på en vansinnesfärd på jakt efter något att krocka med. Ett liv måste tas, om inte ett annat ges frivilligt. En magisk julhistoria om vad vår tid är värd och vad det vi lämnar efter oss betyder. F.B., 1981-.

MediaNr: P29458

Begynnelse, [en Robert Langdon-thriller] : [spänningsroman]

av Dan Brown

14 vol., 1352 s. tryckt punktskrift

Robert Langdon anländer till Bilbao för att vara med vid ett avslöjande som kan förändra vetenskapen för alltid. Edmond Kirsch, som tidigare varit en av Roberts tudenter, hävdar att han funnit svaret på två av mänsklighetens mest omdebatterade frågor. När kvällen övergår i kaos flyr Robert tillsammans med museets chef Ambra Vidal. De måste ta sig till Barcelona för att knäcka lösenordet som skyddar Kirschs hemlighet innan det är för sent.

MediaNr: P29414

Utmarker, kriminalroman

av Arne Dahl

9 vol., 874 s. tryckt punktskrift

Den första boken med Sam Berger och Molly Blom vid Stockholmspolisen. Ellen Savinger har varit försvunnen i tre veckor. Få av Sams kollegor lyssnar när han misstänker att en seriemördare tagit henne. Så visar sig den mystiska Nathalie Fredén ha oanade insikter i fallet. En historia med förgreningar till Sams eget liv träder fram. Även jägaren är jagad och i utmarkerna väntar en sanning som många vill dölja.

MediaNr: P29449

Smyckets gåta

av Dorothy Eden

7 vol., 609 s. tryckt punktskrift

Brigit Templar Gaye råkar ut för en märklig olycka och blir sängbunden. Har hon drabbats av den förbannelse som sägs vila över familjen Templar? Och vem är egentligen Prissie, den mystiska unga kvinna som hennes man har anlitat för att ta hand om deras barn? Gotisk roman av den nya zeeländska författaren Dorothy Eden, 1912-1982.

MediaNr: P29428

Viskaren, [en Konrad Sejer-deckare]

av Karin Fossum

9 vol., 804 s. tryckt punktskrift

Den trettonde kriminalromanen om Konrad Sejer. Ragna Riegel tar ingen plats. Hon arbetar på Europris och bor ensam i barndomshemmet. Hennes liv följer fasta rutiner, det är så hon vill ha det. Ragna sitter på samma säte i bussen varje dag, handlar i samma närköp. Tills den dag då hon får ett hotbrev. Någon vill döda henne. Rutinerna förvandlas till skräck och förvirring och Ragna måste försvara sig. Till varje pris.

MediaNr: P29460

1968

av Jan Guillou

11 vol., 1039 s. tryckt punktskrift

Del 7 i serien om släkten Lauritzen. Eric är färdig jurist och har fått anställning som notarie på advokatfirman Henning Sjöstrand. Han har ett brinnande intresse för politik och får flera gånger ta ställning till hur juridiken kan användas på både gott och ont. Ett stort mål tar honom ut i Europa där de röda fanorna dominerar. Den vänsterradikala vågen splittrar familjen. De yngre vill göra uppror, medan de äldre vill hålla fast vid det gamla.

MediaNr: P29420

Livet går så fort. Och så långsamt

av Martina Haag

3 vol., 274 s. tryckt punktskrift

Bokens berättare Sonja ser tillbaka på en jobbig termin i nian, någon gång i början av 1980-talet. Den där tiden och den där skolgården. Ett eget universum, med egna regler. En plats där alla visste sin plats i coolhetsordningen, och där det gällde att försvara sin position så att man inte hamnade längst ned bland de pinsamma och mobbade. Sonja längtar efter att få höra till, men det är svårt. M.H., 1964-, skådespelare, krönikör och författare.

MediaNr: P29423

Sektens barn

av Mariette Lindstein

12 vol., 1127 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien inledd med Sekten på Dimön. Femton år har gått sedan Sofia flydde sekten på Dimön. Sektledaren Franz Oswald har inte synts till sedan dess, men när en storm drabbar Sverige kliver han ut ur skuggorna. Bakom fasaden är han en grym och manipulativ tyrann och Sofia har lovat sig själv att aldrig mer ha kontakt med honom. Men plötsligt befinner hon sig återigen i sektledarens grepp. Den här gången vill han även komma åt hennes dotter.

MediaNr: P29488

Binas historia, roman

av Maja Lunde

9 vol., 843 s. tryckt punktskrift

Tre parallella historier vävs samman. England 1852: William blev aldrig en framstående biolog, nu försöker han bygga en helt ny sorts bikupa. USA 2007: Biodlaren George kämpar i motvind, många av hans bin drabbas av en dödlig sjukdom. Kina 2098: Tao lever i en värld där bina försvunnet och önskar att hennes son ska få ett annat liv än det hon själv har haft. M. J., norsk författare, skriver om människans sårbarhet och en mycket speciell bikupa.

MediaNr: P29502

Hans moders gud

av Runa

6 vol., 527 s. tryckt punktskrift

Den unge läkaren Vilhelm Gripenstam hyser ett oförsonligt hat mot Anton Gissler som orsakat att Vilhelms far förlorat sitt fädernehem Fallsta bruk. Vilhelms mor menar att Gud är försonaren och att man därför ska förlåta sina fiender medan Vilhelm ser gud som den starke hämnaren. Vilhelm gifter sig med Gisslers dotter Vera. Efter en tragisk händelse i familjen kan Vilhelm slutligen förlåta Gissler.

MediaNr: P29288

Hemlig kvinna

av Victoria Holt

10 vol., 975 s. tryckt punktskrift

Anna Brett blir erbjuden att följa med på ett segelfartyg till avlägsna öar i Stilla havet. Hon ska vara guvernant åt kaptenens dotter. På båten finns många hemlighetsfulla kvinnor och attraktiva män och det uppstår många farliga intriger. Romantisk thriller från den viktorianska tidens England om kärlek med förhinder, intriger och brott i det fördolda.

MediaNr: P29274

Hemligheten på St Aubyn's

av Victoria Holt

10 vol., 957 s. tryckt punktskrift

Fredrica Hammond, en ung flicka av god familj, flyttar efter sin mors död till en nära släkting, som bor i en liten by i södra England. Den idylliska byn ruvar på obehagliga hemligheter, det gäller inte minst herrgården St Aubyn's, där den unge godsherren lord Crispin regerar. Askungesaga, med handlingen förlagd till det senviktorianska England, fylld av dramatik, kärlek och romantik.

MediaNr: P29258

Klass, roman

av Elise Karlsson

4 vol., 318 s. tryckt punktskrift

Varje dag rör sig Hélène mellan föräldrarnas lägenhet i Rinkeby och universitet i Frescati. Hon gör ingen klassresa utan besöks i sitt minne av människor, saker och en obesvarad förälskelse som hon inte är färdig med. Hon får reda på att Mona, läraren som hon en gång älskat, har skrivit en bok om sin tid som eldsjäl i förorten. Det sätter igång något hos Hélène som beslutar sig att skriva en egen bok där hon berättar sanningen om sin uppväxt.

MediaNr: P29421

Mitt nya jag, roman

av Sophie Kinsella

10 vol., 884 s. tryckt punktskrift

Lexi är en ung kvinna som vaknar upp på ett sjukhus efter en bilolycka. Innan olyckan var hon en vanlig tjej med en liten lägenhet och en kille som inte riktigt brydde sig. Men nu har hon plötsligt ett välbetalt chefsjobb, flott lägenhet och en snygg miljonär till man. Men efter hand kommer mindre smickrande sidor om henne fram. De tidigare vännerna har tagit avstånd och hon har haft många hemligheter. Vad är det som har hänt?.

MediaNr: P29418

Drottning Grågyllen

av Moa Martinson

6 vol., 548 s. tryckt punktskrift

En krönika från Kolmården där mycket reella bilder ur fattigmanslivet vävts samman med folkliga sägner. Boken inleds på 1860-talet och skildrar knekten Lords dotter Klaras märkliga livsöde. M.M., 1890-1964, svensk författare.

MediaNr: P29290

Kvinnorna på Kummelsjö

av Moa Martinson

7 vol., 588 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien inledd med Drottning Grågyllen. Roman om herrskap och tjänstefolk på en herrgård i Östergötland på 1860-talet. Frun på gården, tidigare en adelshögfärdig kvinna, beslutar sig för att delta i och leda arbetet i köket, bli god vän med tjänarna och kalla sig fru Mattsson. Maken är en beläst och kunnig jordbrukare, men också intresserad av pigorna.

MediaNr: P29447

Främlingen på slottet

av Anne Maybury

8 vol., 704 s. tryckt punktskrift

Rachel finner sin älskade Paul död. När hon söker upp Pauls mor blir hon bemött med hat och misstro. Den gamla damen ger henne skulden för sonens död och förföljer henne på ett kusligt sätt. Endast hennes syster Lucia stöttar henne. Engelsk missroman med thrillerinslag.

MediaNr: P29452

Trogen intill döden, en Nathalie Svensson- och Johan Axberg-deckare

av Jonas Moström

10 vol., 914 s. tryckt punktskrift

Fjärde boken med psykiatern Nathalie Svensson. Landslagsstjärnan i fotboll hittas död i sängen. Han verkar ha dött av naturliga orsaker, men en detalj förbryllar polisen: på hans bröst ligger en blå ros. Snart hittar man ytterligare två kroppar. Rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp kallas in och Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg ansluter sig till gruppen. En intensiv jakt på en oförutsägbar seriemördare tar sin början.

MediaNr: P29422

Ensam i Paris och andra historier

av Jojo Moyes

7 vol., 625 s. tryckt punktskrift

En novellsamling av den brittiska författaren J.M., 1969-. Titelnovellen "Ensam i Paris" handlar om 26-åriga Nell som ska åka till den franska huvudstaden på en romantisk weekend. När pojkvännen inte dyker upp på tågstationen bestämmer sig Nell för att åka ändå. Det blir en chans för henne att upptäcka en ny sida av sig själv. I en annan novell får läsaren möta Liv och Sophie från "Sophies historia". Innehåller sammanlagt elva noveller.

MediaNr: P29432

Som ett träd i skogen

av Vibeke Olsson

7 vol., 579 s. tryckt punktskrift

Del 6 i serien inledd med Sågverksungen. Året är 1918 och kriget har pågått i snart fyra år. Sågverket har däremot framtidstro. De installerar maskiner i brädgården och bygger en stor ny skola. Bricken och hennes familj har fått flytta in i ett rum och kök. Där bor hon med minstingen Edvin och de vuxna barnen Elvira och Isak. Till Brickens 50-årskalas kommer alla barn och barnbarn. Och Nikanors Marja väntar sitt sjunde barn. Hur ska hon orka?.

MediaNr: P29459

På hans nåds befallning

av Albert Olsson

11 vol., 1057 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien inledd med "Innan svenskarna kom" skildrar hur hans nåd Tage Ottesen Thott, med sina bönders hjälp åter tar slottet Eriksholm (nuvarande Trolleholm) från svenskarna.

MediaNr: P29417

Till minne av Berit Susanne Fredriksson

av Anna Ringberg

3 vol., 260 s. tryckt punktskrift

Berit Susanne Fredriksson ligger för döden. Med syrgasgrimman i näsan och en cigarett mellan fingrarna, tänker hon över sitt liv: Hur kan det vara så svårt att göra rätt? Vart tog allt hopp vägen? Och varför denna envisa lycka mitt i allt? Brodern Putte ser en storasyster som svikit deras barndomsideal och varit för feg för att ta tag i sitt liv. Han vill skriva om hennes liv, men har svårt att hålla sig själv och sin politiska gärning utanför.

MediaNr: P29424

Mitt hjärtas oro

av Malou von Sivers

8 vol., 702 s. tryckt punktskrift

Första delen i en planerad trilogi. Axel och Sara möts i början av 1900-talet. Han är en gift, välbärgad man med ett mörkt förflutet. Hon är en ung litteraturstudent i Uppsala som svärmar för Hjalmar Söderberg och letar efter en mening med livet. Sara attraheras av hans mörker och sårbarhet. Axel ser möjligheten att komma loss från ett kvävande äktenskap. Debutroman av Malou von Sivers, 1953- , som bygger på hennes egen familjehistoria.

MediaNr: P29425

Swing time

av Zadie Smith

12 vol., 1095 s. tryckt punktskrift

En djupt personlig och ofrånkomligt allmänmänsklig resa från 1980-talets London till 2000-talets Gambia. Boken berättar om engagemang och ambitioner, men också om de gränser som sätts av invanda föreställningar om kultur, etnicitet och klass. Swing Time handlar om svåra relationer som inte utan vidare kan väljas bort, till barndomskompisar, föräldrar och kollegor, och om dans och musik som förenande kraft över tid och rum.

MediaNr: P29433

Vera, roman

av Anne Swärd

9 vol., 794 s. tryckt punktskrift

1945 kommer den unga Sandrine under falskt namn, från kriget i Europa, till Sverige. Hennes enda bagage är ett barn hon tänkt göra sig av med och en farlig hemlighet. Sju månader senare står hon brud till den dubbelt gamla Ivan Ceder. Mitt under bröllopsnatten föds dottern Vera. Äktenskapet mellan Sandrine och Ivan blir en iskall mesallians byggd på hemligheter, lögner och rädsla. Episk berättelse om flykt och överlevnad.

MediaNr: P29431

Drakarna över Helsingfors

av Kjell Westö

13 vol., 1186 s. tryckt punktskrift

Släktkrönika som utspelas i Helsingfors med omnejd och sträcker sig från åren strax efter 2:a världskriget till mitten av 1990-talet. I centrum finns Henrik Bexar, hans fru Benita och deras tre barn, Dani, Marina och Riku. I bokens mitt står lillebror Riku och hans tillbakablickar på det nära förflutna och på hur stark barndomens makt är över våra liv.

MediaNr: P29280

Facklitteratur

Ett jävla solsken, en biografi om Ester Blenda Nordström

av Fatima Bremmer

10 vol., 914 s. tryckt punktskrift

Biografi över journalisten och författaren Ester Blenda Nordström, 1891-1948. Som Sveriges första undersökande reporter slet hon som piga på en bondgård, levde ett halvår med samer i Lappland, reste som tredjeklasspassagerare till Amerika och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. Men de spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

MediaNr: P29284

Ronnie, bäst i världen!

av Tore S. Börjesson

8 vol., 748 s. tryckt punktskrift

En biografi om fotbollsmålvakten Ronnie Hellström. R.H. föddes 1949 i Malmö, men flyttade i tidiga tonåren till Stockholm. Han debuterade tidigt i Hammarbys A-lag, och spelade mellan 1968-1980 i det svenska landslaget. R.H. blev uttagen till världslaget både i VM 1974 och 1978 och anses av många vara en av Sveriges bästa målvakter någonsin.

MediaNr: P29246

Att återvända

av Hisham Matar

7 vol., 640 s. tryckt punktskrift

När Hisham Matar är 19 år gammal kidnappas hans far och förs till ett ökänt libyskt fängelse. Far och son återses aldrig mer. När Muammar Gaddafi störtas 20 år senare, under den arabiska våren 2011, återvänder Matar till hemlandet efter en lång tid i exil. Han berättar om sin kamp för att få veta vad som hände hans far och för ett nytt Libyen. H.M., 1970-, har tidigare skrivit romanen Analys av ett försvinnande.

MediaNr: P29463

Vita slottet på söder, blindskolan i Växjö

av Erica Månsson

2 vol., 151 s. tryckt punktskrift

Blindskolan i Växjö, den första skolan i Sverige för blinda barn, startades 1884 och utvecklades så småningom till ett modernt arbetsmarknadsinstitut. Förf., taltidningsredaktör i Växjö, berättar om skolans historia och intervjuar elever och lärare från olika tider.

MediaNr: P14439

Hur jag lärde mig förstå världen, memoarer

av Hans Rosling

7 vol., 609 s. tryckt punktskrift

H.R., 1948-2017, var läkare och världskänd professor i internationell hälsa. Under sitt sista år i livet fick han beskedet att han led av cancer, och skrev då sina memoarer i samarbete med journalisten F.H. Det här är hans egen berättelse om hur han, en man från enkla omständigheter, använde vetenskapen för att förklara världen på ett nytt sätt. Förutom hans gärningar inom forskning och läkarkonst lyfts även hans nära relation till familjen fram.

MediaNr: P29434

Mikael Persbrandt, så som jag minns det

av Carl-Johan Vallgren

11 vol., 1052 s. tryckt punktskrift

Skådespelaren Mikael Persbrandt, 1963- , berättar om sitt liv för författaren Carl-Johan Vallgren. Det handlar om uppväxten med en ensamstående mamma, kampen för att slå igenom som skådespelare, drömrollerna på Dramaten och filmsuccéerna som följer på varandra. Också om de kaotiska åren med missbruk och om livet idag. Självutlämnande berättelse om att nå botten och ta sig upp igen.

MediaNr: P29430

Samtal med Gud, en ovanlig dialog

av Neale Donald Walsch

7 vol., 577 s. tryckt punktskrift

Under en livskris började N.D.W. skriva ner frågor till Gud, som ett sätt att handskas med sin egen livssituation. Han upplevde då att pennan fick liv, att handen skrev Guds svar. Fenomenet kallas automatskrift. Här finns den fantastiska dialogen mellan författaren och en högst vardaglig Gud, som betonar att Kärleken är kärnan i alla religioner, samt att alla människor kan utvecklas utan gräns.

MediaNr: P29276

Djurens gåtfulla liv, kärlek, sorg, omtanke : fantastiska inblickar i en sluten värld

av Peter Wohlleben

6 vol., 484 s. tryckt punktskrift

Tidigare har man trott att det bara är människor som kan ha känslor som omtänksamhet, kärlek, empati och sorg. Författaren Peter Wohlleben menar att även djur kan ha de känslorna. Han utgår från de senaste vetenskapliga rönen och utforskar de komplexa beteendemönstren och det emotionella livet hos både vilda djur och husdjur. Peter Wohlleben har tidigare skrivit den uppmärksammade boken "Trädens hemliga liv".

MediaNr: P29462

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Djurfiket

av Camilla Ceder

2 vol., 162 s. tryckt punktskrift

Sallys högsta önskan är att få ett djur. Men hennes pappa är pälsdjursallergiker så det går inte. Som tur är har kompisen Nadja en hund som Sally får träffa. När Sally och Nadja ska gå på ett kafé får hundar inte följa med. Dumt tycker Sally och Nadja som bestämmer sig för att öppna ett djurfik dit både människor och djur får komma. Att planera för ett djurfik är svårare än vad de trott. Svårt blir det också när Sallys bror råkar döda en hamster.

MediaNr: P29426

Valpspaning

av Camilla Ceder

2 vol., 162 s. tryckt punktskrift

Andra, helt fristående delen i serien Sally - djurens vän. Det har flyttat in en ny granne i huset bredvid Sallys familj. Han visar sig vara musiklärare, men Sally och hennes kompis Sofia är övertygade om att han också är en demon. De bestämmer sig för att smyga på honom för att ta reda på om det stämmer. Då visar det sig att musikläraren äger världens gulligaste lilla hundvalp!.

MediaNr: P29427

Dash och Lilys utmaningsbok

av Rachel Cohn

7 vol., 620 s. tryckt punktskrift

Lily älskar vanligtvis julen i New York. Men i år ser den ut att bli ensam och tråkig. För att muntra upp henne placerar hennes bror en röd anteckningsbok mellan några böcker i en bokaffär. Anteckningsboken innehåller en utmaning till den som hittar boken. Det blir Dash som gör det. Han antar utmaningen som i sin tur resulterar i en utmaning till Lily. Utan att de träffas börjar de genom utmaningarna lära känna varandra.

MediaNr: P29429

Mina smala axlars längtan

av Maria Frensborg

7 vol., 588 s. tryckt punktskrift

Magda går första året på gymnasiet och är förälskad i Jens. Han är en två meter lång vandrande dröm som är chefredaktör på skoltidningen och som snart ska ta studenten. Så plötsligt händer det ofattbara: han skickar henne en gåtfull lapp i en tändsticksask. Samtidigt får hon en inbjudan till KG, Kvinnliga Gymnasieföreningen - ett anrikt, hemligt sällskap som vill få livet att kännas större. Magda slits mellan olika lojaliteter.

MediaNr: P29441

Monstergrisens gåta

av Måns Gahrton

3 vol., 225 s. tryckt punktskrift

Del 16 i serien Hotell Gyllene knorren som börjar med Den mystiska gästen. Halloween! Det betyder bus eller godis, pumpor och monster. Och Ingo älskar godis, och bus också för den delen. Men mamma Ritva har förbjudit allt roligt, hon vill locka gäster till hotellet med lugn och ro. Pappa Roger och Isadora måste hitta på något. Vem vill ha lugn och ro? Ingo har egna planer och de innehåller som vanligt katastrofer, och en minigris som heter Pyret.

MediaNr: P29415

Spöket i biblioteket

av Katarina Genar

2 vol., 93 s. tryckt punktskrift

Den första, fristående delen i en serie kapitelböcker om Mystiska skolan. Det finns även flera lättlästa böcker om mystiska skolan Skolans bibliotekarie är arg. Någon har använt stegen i biblioteket och tagit ner en värdefull svart bok och sedan lämnat den uppslagen i soffan. När Greta och Malte träffas på skolgården morgonen därpå ser de hur en lampa tänds i biblioteket och de skymtar en mörk skugga bakom gardinen. Vem kan det vara?.

MediaNr: P29439

Jennas andra

av Pernilla Gesén

4 vol., 332 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Dagbok för utvalda. Tolvåriga Jenna skriver dagbok, men bara för utvalda, det vill säga sådana som glömt bort hur man leker men inte alls känner sig som en fjortis.

MediaNr: P29465

Myran och gåtorna

av Linn Gottfridsson

3 vol., 246 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med En Myras liv. Myran är sju år och näst snabbast i klassen. Han har en bästis som heter Henry och en granne som heter Diego. Varannan vecka bor Myran med pappa och katten Ludde, och varannan med mamma som är kär i en badvakt. Myran undrar hur man vet om man är kär. Pappa kan han i alla fall inte fråga för honom är ingen kär i.

MediaNr: P29262

Tillträde förbjudet

av Pia Hagmar

2 vol., 178 s. tryckt punktskrift

Del 19 i serien Dalslandsdeckarna. Aron har hört talas om en gammal nedlagd gruva i närheten och gänget kan inte låta bli att utforska den. Men när de kommer fram är skogsvägen som leder till gruvan avspärrad, och en skylt varnar för lösa vakthundar. När tre bilar med mörktonade rutor kör in på gruvområdet blir barnen ännu mer nyfikna. Självklart återvänder de redan nästa dag i syfte att undersöka vad som egentligen försiggår.

MediaNr: P29281

En av oss ljuger

av Karen M. McManus

9 vol., 815 s. tryckt punktskrift

Fem elever samlas i ett klassrum för kvarsittning: Bonwyn, som kallt räknar med att komma in på Yale. Cooper, basketkillen som är vän med alla. Addy, populär med perfekt hår och perfekt pojkvän. Nate, skolans svarta får. Simon, skapare av skvallerappen About That. Något går fel. Under kvarsittningen dör en av eleverna och vad som till början verkar vara en olyckshändelse förvandlas till en mordutredning. Någon ljuger.

MediaNr: P29483

Undulatens sista flygtur

av Samantha Hay

2 vol., 130 s. tryckt punktskrift

Del 6 i humorserien Zombiedjur. Joe är en helt vanlig kille tills han en dag får en mystisk egyptisk amulett som han uttalar sin högsta önskan till. Inte kunde han ana att han i och med detta blev beskyddare av alla zombiedjur i staden. Den här gången är det undulaten Luna som han måste ta hand om. Hon vill inte flyga till sin himmel eftersom hon är orolig för sin matte som riskerar att bli lurad på pengar. Joe måste snabbt komma på en plan!.

MediaNr: P29438

Ingen som hon

av Helena Karlsson

2 vol., 116 s. tryckt punktskrift

Berättarjaget är en flicka i 11-årsåldern. Hon tänker tillbaka på sin ett år yngre kusin Judit som har dött i cancer. Hon minns deras gemensamma uppväxt - somrarna hos mormor och morfar på landet, de vilda lekarna, fotbollsmatcherna och fisketuren i sällskap med pappa. Saknaden är stor - Judit var hennes bästa vän, det finns ingen som hon. Lättläst.

MediaNr: P29446

Mördarmormor

av Petter Lidbeck

2 vol., 115 s. tryckt punktskrift

Mormor är barnvakt men har glömt sina glasögon. Lillebror kan inte somna utan godnattsaga så istället måste hon börja berätta om sitt liv. Om när hon och morfar var unga och bodde i främmande länder, och om när statsministern bad henne om hjälp med ett hemligt uppdrag. Hur hon räddade livet på kungen och dödade skurkar och banditer. Med bara tummen. Men är det hon berättar verkligen sant? Spännande och humoristisk berättelse.

MediaNr: P29411

Stridspilot

av Tom Palmer

2 vol., 135 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Vingar. Pojken Jatinder är på sommarskola och spelar fotboll. Han grämer sig för sin feghet på planen, han spelar alltid på säkerhet och vågar inte ta några risker. Men bredvid skolan ligger ett gammalt, övergivet flygfält som verkar vibrera av mystik. När Jatinder läser en bok om flygaresset Hardit Singh Malik under första världskriget kastas han in i ett äventyr som ingen fotbollsmatch i världen kan mäta sig med. Lättläst.

MediaNr: P29451

Nadir och ingen annan

av Pär Sahlin

2 vol., 111 s. tryckt punktskrift

Nadir är en helt vanlig högstadiekille som tänker på tjejer, att ha kul och vara med kompisar. Nadir är från Syrien och bor tillsammans med Ali och Said. De är hans bästa vänner och Nadir kallar dem för sina bröder fast de inte är släkt utan har lärt känna varandra på boendet. De är den familj han har i Sverige. Nadir tränade simning i Syrien och nu vill han börja träna igen. Men hur ska han hinna och vad ska hans vänner säga? Lättläst.

MediaNr: P29275

Vattenspår, första boken om Maya och Havsfolket

av Anette Skåhlberg

2 vol., 125 s. tryckt punktskrift

Första boken om Maya och Havsfolket. Mayas familj får nya grannar. En familj som badar mitt i natten. Och på morgonen är klipporna fulla av fiskskelett. Snart får Maya förklaringen: de är sjöjungfrur! Grannpojken Yaz visar sig för henne i vattnet, men Maya måste lova att bevara Havsfolkets hemlighet när han ger henne en opal. Lättläst.

MediaNr: P29500

Facklitteratur

Godnattsagor för rebelltjejer, 100 berättelser om fantastiska kvinnor

av Elena Favilli

4 vol., 332 s. tryckt punktskrift

Hundra inspirerande berättelser om hjältemodiga kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Här finns astronauter, rappare, uppfinnare, människorättsaktivister, modeskapare, dansare, författare, frihetskämpar, politiska ledare och många fler. Kvinnliga förebilder från förr och nu som - mot alla odds - har uppnått otroliga resultat eller ändrat historiens gång.

MediaNr: P29291

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Boken om traktorn, traktorns historia i bilder

8 vol., 770 s. tryckt punktskrift

Bok om traktorns historia. I ord och bild presenteras över 450 traktorer från hela världen - från de första lokomobilerna till moderna bandtraktorer. Till varje traktor ges fakta om fullständig modellbeteckning, produktionsår, tillverkningsland, motoreffekt och växellåda. Även kortfattade texter om vad som är det typiska för teknikutvecklingen under olika decennier.

MediaNr: P29123

Vildvuxet, mat och huskurer från naturen

av Lisen Sundgren

6 vol., 569 s. tryckt punktskrift

Örtkännaren Lisen Sundgren presenterar olika ätliga växter och frön som finns i naturen. Boken innehåller 95 växtpresentationer - var de växer, när de ska skördas, hur de smakar och växternas näringsinnehåll. Dessutom finns det recept på mat, huskurer och hudvård.

MediaNr: P29224

Böcker med inklistrad punktskrift

Titta julen

av Lotta Kühlhorn

1 vol. tryckt punktskrift

En julpekbok för de allra minsta. Här finns bilder på allt som hör julen till - snögubbe, pepparkaka, julklappar, adventsljusstake med mera. Illustrerad av Lotta Kühlhorn.

MediaNr: P29279