Nya punktskriftsböcker januari 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 94 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Stanna hos mig

av Ayòbámi Adébáyò

7 vol., 637 s. tryckt punktskrift

Nigeria, 1980-talet. Yejide har varit gift med sin man i fyra år. De har ett fint äktenskap, men inga barn. Hon gör allt hon kan för att bli gravid - ber om mirakel, träffar läkare och följer med på en pilgrimsfärd. När inget händer insisterar makens släkt på att han ska skaffa en andra fru. Maken försöker göra alla nöjda, men situationen är omöjlig och leder till svartsjuka, svek och förtvivlan. A.A., 1988-, nigeriansk författare.

MediaNr: P29494

Den sista vilan

av Mats Ahlstedt

9 vol., 817 s. tryckt punktskrift

Fatima Wallander är kriminalpolis i Göteborg, med rötter i Somalia. När hennes goda vän, fängelseprästen, Johannes Brobeck, hastigt avlider blir Fatima misstänksam. Har han verkligen dött en naturlig död? Samtidigt hittas prostituerade kvinnor strypta och stympade. Fatima och hennes kollegor dras in i ett fall med kopplingar till satanism och något mycket värre.

MediaNr: P29528

Blodlokan, [thriller]

av Louise Boije af Gennäs

11 vol., 1058 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien motståndstrilogin. Efter att Saras pappa dör i en mystisk eldsvåda flyttar hon från Örebro till Stockholm för att starta ett nytt liv. Till en början går allt nästan för bra, men snart utsätts hon för märkliga och obehagliga händelser. Hotet mot Sara och hennes familj känns alltmer påtagligt. Det blir uppenbart att någon tror att hon har nyckeln till något viktigt, men vem? Och till vad? Samhällskritisk och psykologisk thriller.

MediaNr: P29559

Under regnbågen

av Laila Brenden

5 vol., 433 s. tryckt punktskrift

Del 43 i serien Fjällrosor. Liv och Fredrik Trond är goda vänner och tillbringar mycket tid med varandra när de möts hemma på gården. Rise är glad för vänskapen, men tänker samtidigt att Liv hade mått bra av att resa iväg. När Rise en dag på fjället får syn på två örnar som svävar i skyn blir hon orolig - känslan säger henne att vingslagen bär ett bud i sig. Detta är den sista delen i serien.

MediaNr: P29490

Två smarta brorsor

av Monica Byekwaso

69 s. tryckt punktskrift

Tredje, fristående, delen i serien som börjar med Bästa brorsorna. Bröderna Nalle och Niklas är på väg till morfar Sture. Han bor mitt ute på landet i en stuga. Först är det tåg, sen är det buss. Inga problem, Niklas har redan köpt biljetter till båda. Han har dem i sin sprillans nya smartphone. En varm humoristisk berättelse om två bröder som är smarta var och en på sitt vis. Lättläst.

MediaNr: P29588

Grace

av Anthony Doerr

12 vol., 1084 s. tryckt punktskrift

David Winkler är hydrolog och besatt av vatten. I hela sitt liv har han haft föraningar, i drömmar ser han saker som sedan sker. Denna förmåga blir en plåga och han överger sin familj av rädsla för att skada dem. Ön St Vincent i Karibiska havet blir hans tillflyktsort, kanske kan livet där ge honom sinnesfrid. Men han kommer aldrig ifrån det förflutna. Känslosam berättelse om naturens storslagenhet. Tidigare utgiven med titeln Nådegåvan.

MediaNr: P29501

Fint folk

av Julian Fellowes

9 vol., 837 s. tryckt punktskrift

Edith Lavery är en kvinna på uppgång. Efter en trist medelklasstillvaro i London lyckas hon fånga en av de mest attraktiva ungkarlarna i landet: earl Charles Broughton. Tillvaron på slottet Broughton Hall styrs av Charles mor, Lady Uckfield. Hon är övertygad om att Edith är mer intresserad av att vara grevinna än en god hustru. Och så kommer ett filmteam till slottet för att spela in ett kostymdrama. Social satir över det brittiska klassamhället.

MediaNr: P29536

Nordiska myter - från Yggdrasil till Ragnarök

av Neil Gaiman

5 vol., 445 s. tryckt punktskrift

Författaren Neil Gaiman återberättar de nordiska gudasagorna i kronologisk ordning. Det börjar med världens skapelse och slutar med Ragnarök och början på en ny och bättre värld. Däremellan finns alla de klassiska sagorna med alla de välkända figurerna och platserna; Loke, Oden, Tor, Asgård, Midgårdsormen och Fenrisulven. Neil Gaiman har tidigare använt sig av de nordiska myterna i romanen Amerikanska gudar.

MediaNr: P29592

Pastor Viveka och tanterna

av Annette Haaland

6 vol., 564 s. tryckt punktskrift

Första boken om pastor Viveka. Viveka är en frikyrkopastor i Stockholmsförorten Gamla Enskede. Hemma har hon fyra barn och en tankspridd man, på arbetet de sträva kvinnorna i kaffekommittén. När en av tanterna hittas död börjar Viveka nysta i fallet. Kan en mördare gömma sig i idyllen? Kan man lita på bokhandlare Abbe? Vad sysslar den lokale mäklaren med? Och vilka ligger bakom den mystiska Stormhattarnas förening?.

MediaNr: P29568

Väggen, roman

av Marlen Haushofer

4 vol., 429 s. tryckt punktskrift

En kvinna inbjuds av vänner att följa med till deras alp-jaktstuga. Väl framme beger sig värdparet till byns värdshus men återkommer inte. Kvinnan letar efter dem men stöter mot en osynlig, ogenomtränglig vägg och ser att alla levande varelser på andra sidan är döda. Isolerad tvingas hon inrikta sig på att överleva och börjar ett slags Robinson Crusoe-liv i skogen. M.H., österr., 1920-70.

MediaNr: P12156

Väggen

av Marlen Haushofer

7 vol., 625 s. tryckt punktskrift

En kvinna inbjuds av sin kusin och hennes man att följa med till deras jaktstuga i bergen. Väl framme beger sig värdparet i väg ut men återkommer inte. Kvinnan letar efter dem men stöter mot en osynlig, ogenomtränglig vägg och ser att alla levande varelser på andra sidan är döda. Isolerad tvingas hon inrikta sig på att överleva och börjar ett slags Robinson Crusoe-liv i stugan tillsammans med hunden Lo, en katt och en ko.

MediaNr: P29489

Den stora utställningen

av Marie Hermanson

8 vol., 711 s. tryckt punktskrift

Året är 1923 och i Göteborg pågår den stora jubileumsutställningen. Staden sväller av stolthet. 19-åriga Ellen, som fått sitt första jobb på utställningens tidning, råkar bevittna en hemlig sammankomst. När ryktet sprids att Einstein ska hålla sin Nobelföreläsning på utställningen sätts hotfulla antisemitiska krafter i rörelse. En roman om några människor vars öden knyts samman på ett sätt de aldrig hade kunnat förutse. Marie Hermanson, 1956-.

MediaNr: P29541

Sällskapet, romansvit

av Christina Hesselholdt

10 vol., 898 s. tryckt punktskrift

Boken innehåller fyra kortromaner av den hyllade danska författaren Christina Hesselholdt utgivna mellan 2008 och 2014. Hela sviten rör sig kring samma persongalleri; Camilla och hennes make Charles, vännerna, de gamla föräldrarna. De är i olika faser i livet, perspektivet skiftar och någon som haft en undanskymd roll blir plötsligt huvudperson. Skildring av liv som till det yttre verkar välordnade men som döljer existentiella bråddjup under ytan.

MediaNr: P29530

Mörkare, [femtio nyanser av mörker enligt Christian]

av E. L. James

15 vol., 1425 s. tryckt punktskrift

Femte boken i Femtio nyanser-serien. Här skildras händelserna ur Christian Greys perspektiv. Christian kan inte glömma Anastasia, han bara måste vinna henne tillbaka och försöker glömma sitt behov av fullständig kontroll för att kunna älska Ana på hennes egna villkor. Men grymheterna från hans uppväxt förföljer honom. Kommer terapin att hjälpa eller kommer hans inre demoner och den illvilliga omgivningen att dra ner honom i mörkret?.

MediaNr: P29554

Familjen

av Kjell Johansson

8 vol., 739 s. tryckt punktskrift

På en korvfabrik på Södermalm i Stockholm träffas Vera och Ellen. De gifter sig med varsin bror, Vera får dottern Sasja och Ellen får sönerna Sigvard och Folke. Sedan skiljer de sig från sina män, och skapar en ny familj tillsammans - Familjen. Banden mellan dem är starka, men också problematiska. Romanen skildrar hela 1900-talet och ställer frågan: Vad gör vi med våra liv? K.J. 1941-, författare belönad med Selma Lagerlöfs litteraturpris.

MediaNr: P29539

Djävulsdoften

av Mons Kallentoft

8 vol., 766 s. tryckt punktskrift

Första delen i en boksvit som utgår från de fem sinnena. Kriminalinspektör Malin Fors har bytt Linköping mot miljonstaden Bangkok. Hon är på flykt från sig själv och sitt urspårade liv. Nu är hon tjänstledig men blir indragen i ett fall som förbryllar både den thailändska och den svenska polisen. Bangkok är en stad full av dofter, färger, ljud och smaker. Men här finns också korruption, våld och död.

MediaNr: P29456

En äkta man

av Dennis Lehane

11 vol., 993 s. tryckt punktskrift

Efter att fått ett sammanbrott i direktsändning har tevejournalisten Rachel Childs stängt in sig i sin lägenhet. Hon är fången i sina egna psykologiska spärrar och plågas av händelser i det förflutna. När Rachel möter Brian blir hon förälskad och det verkar som han kan dra ut henne ur hennes skal. Men efter deras bröllop börjar Brian bete sig underligt. Är Rachel paranoid eller är allt hon trodde var sant en lögn? Thriller med överraskande intrig.

MediaNr: P29540

Samlade skaldeförsök

av Anna Maria Lenngren

4 vol., 394 s. tryckt punktskrift

A.M.L., 1754-1817, är en av våra folkkäraste diktare. Hennes satiriska dikter med politisk udd har mycket att säga också i dagens samhälle. Hennes vassa blick för mänskliga svagheter som lättja, liderlighet och fåfänga rör tidlösa fenomen. Hon är kvick och rolig, elak och ironisk när hon gisslar såväl de manliga som de kvinnliga laterna. Förord till denna upplaga av Agneta Pleijel.

MediaNr: P14883

Från Kattegatt till Kapstaden, krönikor

av Viveca Lärn

3 vol., 254 s. tryckt punktskrift

Krönikor som tidigare har varit publicerade i Göteborgs-Posten 2003-06. Det handlar mycket om resor - hemma i Göteborg och Bohuslän, och till mer långväga resmål som Paris och Botswana. Till Kapstaden, där hon en gång firade sitt bröllop, återvänder hon och finner att det måste vara världens vackraste stad. Krönikorna är präglade av närhet, detaljsinne, humor och en stänk nostalgi.

MediaNr: P29469

Vågornas viskningar

av Tamara McKinley

10 vol., 874 s. tryckt punktskrift

Tasmanien, 1905. Christy har alltid velat återvända till den storslagna och dramatiska ön Skye där hon föddes. Vid 65 års ålder bestämmer hon sig till slut för att resa. Med sig har hon dottern Anne och barnbarnet Kathryn. Vad de inte känner till är att Christy har ett mörkt och komplicerat förflutet. När de anländer till Skye stiger både vackra och smärtsamma minnen till ytan. Resan kommer att förändra de tre kvinnornas liv för alltid.

MediaNr: P29564

-och ingen saknade dem

av Albert Olsson

11 vol., 1071 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien som börjar med Innan svenskarna kom. Kriget slutar 1645, men för de fattiga bönderna på den skånska landsbygden börjar ett nytt krig, kampen mot nöden och fattigdomen.

MediaNr: P29443

Den vita rosen

av Olga Ravn

2 vol., 160 s. tryckt punktskrift

Ett diktverk bestående av 160 strofer, på fem rader vardera. En berättelse om ett kärleksförhållande med en dödssjuk, eller kanske till och med död. O.R., 1986-, författare, kritiker och översättare.

MediaNr: P29537

De sju systrarna, Majas historia

av Lucinda Riley

15 vol., 1396 s. tryckt punktskrift

Maia D'Alpièse och hennes fem systrar samlas i sitt barndomshem, ett vackert slott vid Genèvesjön, efter att deras älskade adoptivfar, den mystiske miljardären Pa Salt, hastigt har gått bort. Varje syster tilldelas varsin ledtråd som ska leda dem i sökandet efter sitt ursprung. Maias ledtråd leder henne till en förfallen herrgård i Rio de Janeiro. Väl där börjar hon lägga samman pusselbitarna. Första delen i en serie.

MediaNr: P29527

Kidnapparen, spänningsroman

av Nora Roberts

14 vol., 1293 s. tryckt punktskrift

När Alice är 18 år försvinner hon från familjens gård. 25 år senare håller Alice driftiga systerdotter Bodine i tyglarna på gården i Montana. Till sin hjälp har hon sina syskon och gårdens anställda. Ingen pratar om Alice. Men en dag hittas en medtagen och misshandlad kvinna vid sidan av vägen. Kvinnan visar sig vara Alice - hon har hållits i fångenskap i alla år av en man som fortfarande är på fri fot. Alla på gården är i fara. Spänningsroman.

MediaNr: P29524

Utan att släppa taget

av Denise Rudberg

4 vol., 330 s. tryckt punktskrift

Ett gammalt kompisgäng från gymnasiet har bestämt sig för att fira jul tillsammans på en anrik släktgård i Sörmland. Julfirandet blir inte riktigt som de tänkt sig. Konflikter blossar upp och en oväntad gäst får dem att minnas den tragiska händelse som drabbade dem alla för 20 år sedan. Men den fina gemenskap vännerna en gång hade, finns kvar. Relationsroman. D.R., 1971-, författare, och H.R., redaktör på Svenska Dagbladet.

MediaNr: P29529

Sanningen om Marie-Claire

av Vic Suneson

7 vol., 623 s. tryckt punktskrift

Marie-Claire Bodmans, före detta operettprimadonna, bosatt på Odengatan i Stockholm, har en hemhjälp, Tyra, som blir mördad våren 1965 under mystiska omständigheter. Kriminalkommissarie O.P. Nilsson och hans medhjälpare reder ut fallet och griper mördaren.

MediaNr: P29479

Varför just raka vägar?

av Honor Tracy

6 vol., 559 s. tryckt punktskrift

Den irländska byn Patrickstown blir skådeplats för en rad skandaler. Syndabock är en engelsk vetenskapsman och artikelförfattare. De förfördelade är hela byn ledd av sin herde, en andlig kraft med många brister. Den unge lord Patrickstowns excentriska infall sätter byborna, biskopen och pressen i aktion - med många olika syften. Kvinnorna i byn dämpar och blåser under den flammande glöden efter kynne och smak. Humoristisk roman från 1957.

MediaNr: P29508

Sound of music

av Maria von Trapp

6 vol., 661 s. tryckt punktskrift

Roman om den österrikiska 7-barnsfamiljen von Trapp, som tvingas fly över Alperna. Österrike ansluts till Tyskland 1938.

MediaNr: P13553

Lätta ditt hjärta, roman

av Karin Wahlberg

12 vol., 1139 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Än finns det hopp. Stina Rudberg har fått sitt första riktiga arbete som barnmorska på Allmänna BB i Stockholm. Hon vill göra skillnad. I Ekstad är det sjuksköterskebrist och avdelningsföreståndare Greta drar en lättnadens suck när hon lyckas anställa syster Katja. Men vem är Katja och varifrån kommer hon? Lilla Marianne är orolig för sin mamma Sonja, som ofta ligger på soffan när Marianne kommer hem från skolan.

MediaNr: P29544

Ormars skepnad

av Minette Walters

6 vol., 707 s. tryckt punktskrift

I november 1978 hittas en svart kvinna död på en gata i Richmond. Mrs Ranelagh som upptäcker henne är säker på att det är mord. Men makarna Ranelagh flyttar från orten och återkommer först 20 år senare. Mrs Ranelagh fortsätter att undersöka kvinnans död och frågar ut de grannar, som finns kvar. Retrospektivt om händelsen 1978 och dess konsekvenser 20 år senare. Engelsk kriminalroman. Kopierad från Bonnier, 2001.

MediaNr: P16926

Ett litet liv

av Hanya Yanagihara

25 vol., 2371 s. tryckt punktskrift

Malcolm, J.B, Jude och Willem träffas på college och blir bästa vänner. Efter examen flyttar de till New York för att följa sina drömmar. Malcolm blir arkitekt, J.B konstnär och Willem skådespelare. Vänskapen fördjupas, men något skaver. Jude, vid det här laget en mycket framstående advokat, plågas av sitt förflutna. Minnena är så fruktansvärda att han inte kan tala om dem och vännerna står handfallna. Kritikerrosad roman.

MediaNr: P29586

Facklitteratur

Drakar och demoner. [Regelbok]

320 s. tryckt punktskrift

Drakar och demoner är ett rollspel som introducerades i Sverige i början av 1980-talet. 2017 kom det ut i en helt reviderad version. Denna regelbok ger instruktioner om allt som behövs för att spela. Kapitelrubriker: Introduktion. Rollpersoner. Färdigheter. Strid och skada. Magi. Utrustning. Varelser. Äventyr. Motståndstabell.

MediaNr: P29260

Guinness world records, rekordboken!. 2018.

1688 s. tryckt punktskrift

Världens största, minsta, längsta, kortaste av allt mellan himmel och jord. Den mest stinkande lukten, världens intelligentaste husdjur och det största diamantrånet. Det handlar om spektakulära ting och mer alldagliga. Nya rekord i årets upplaga är bland annat: Största mosaiken av bankkort. Flest LED-lampor tända samtidigt. Största skålen flingor. Största uppvisningen av ostsorter. Cricketbollen som fångats på högst höjd.

MediaNr: P29163

Vår kokbok - vegan

9 vol., 846 s. tryckt punktskrift

En helt vegansk version av klassikern Vår kokbok med över 200 recept på klassisk husmanskost i vegansk tappning. Recepten är indelade i kapitel efter typ av livsmedel, till exempel, pasta, bönor, tofu eller sallad. Boken innehåller även fakta om olika livsmedel och deras näringsinnehåll, med många utmärkta råd och anvisningar.

MediaNr: P29453

Matglädje med Markku Ohvo, Markkus samlade recept från tio år av inspirerad matlagning i Magasinet

76 s. tryckt punktskrift

Markku Ohvo, montör på Volvo Lastvagnar, har under tio års tid skrivit recept till IF Metalls Magasinet. Han ambition är att avdramatisera matlagningen och därför är recepten okomplicerade och vardagsnära. Boken innehåller recept på aptitretare, vardagsmat, grillrätter, men också lite festligare mat och bakverk.

MediaNr: P29478

Språklig praxis i förskolan

5 vol., 382 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29487

Språklig sårbarhet i förskola och skola, barnet, språket och pedagogiken

6 vol., 518 s. tryckt punktskrift

Kortskrift, nivå 2.

MediaNr: P29485

Du får väl säga som det är, 24 berättelser om att vara förälder, syskon ... och närstående till någon med sällsynt diagnos eller funktionsnedsättning

3 vol., 237 s. tryckt punktskrift

24 berättelser om hur det är att vara närstående till någon med en sällsynt diagnos eller funktionsnedsättning. Det är en bok om sårbarhet, kraft, mod och rädsla, men också om hopp, stolthet, livsglädje och drömmar. Bland de som berättar finns föräldrar, syskon, mostrar, farföräldrar med mera. Redaktör C.R. är leg. psykolog och psykoterapeut med mångårig erfarenhet av barn och unga med kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning.

MediaNr: P29585

Möten, musik, mångfald, perspektiv på musikterapi

12 vol., 1130 s. tryckt punktskrift

Antologi utgiven av Förbundet för Musikterapi i Sverige (FMS), en intresseorganisation för professionella musikterapeuter och andra som är intresserade för musik och hälsa. Texterna är indelade i sex kapitel: Musikterapi - vad är det? Musikterapi i hälso- och sjukvård. Musikterapi i psykiatri och socialtjänst. Musikterapi vid funktionsnedsättning. Musikterapi som resurs i grundskolan. Forskning i musikterapi.

MediaNr: P29471

För den som reser är världen vacker

av Per J. Andersson

7 vol., 586 s. tryckt punktskrift

P.J.A., grundare av resemagasinet Vagabond och författare till många guideböcker, funderar på olika aspekter av resandet. Han filosoferar bland annat om vandrandet, att åka tåg, att lifta, att känna sig trygg och inte minst om att komma hem igen och försöka handskas med den tomhet som oftast infinner sig. Han älskar att släppa förtöjningarna, det är äventyren - det ovana, bisarra eller uppskakande - som lockar.

MediaNr: P29555

Svenskarna och deras fäder, de senaste 11.000 åren

av Karin Bojs

5 vol., 438 s. tryckt punktskrift

En släkthistoria av ett annorlunda slag. Författarna, vetenskapsjournalist respektive expert inom genetisk släktforskning, följer DNA från svenska mäns Y-kromosomer. De utgår från akademiska forskares DNA-studier men lägger dessutom till resultat från flera tusen släktforskande privatpersoner. Med denna unika kombination kan de för första gången visa hur Sverige fick sina fäder - fram tonar en unik bild av vårt gemensamma förflutna.

MediaNr: P29546

Gutenberggalaxens nova, en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution : samt om Albrecht Dürer, Hans Holbein d.y., Paracelsus, Martin Luther, Thomas More, Michel de Montaigne, diverse pedagoger, anatomer, encyklopeder, påvar och rebeller

av Nina Burton

8 vol., 696 s. tryckt punktskrift

Gutenbergs tryckteknik ledde på 1500-talet till en medierevolution som förändrade Europa. Erasmus av Rotterdam var en nyckelfigur under epoken, han stod bakom en femtedel av alla nyutgivna böcker och kallades hela Europas lärare. Kring denna renässansmänniska samlades humanismens kulturella storheter. Essäberättelse där författaren skildrar Erasmus av Rotterdam och hans tid. En tid som på många sätt liknar vår egen.

MediaNr: P29511

Hundra år med KMA, stiftelsen kronprinsessan Margaretas arbetsnämnd för synskadade

av Beatrice Christensen Sköld

4 vol., 343 s. tryckt punktskrift

Kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd för synskadade, KMA, grundades 1917 av dåvarande De blindas förening, idag Synskadades Riksförbund, SRF. Som hedersordförande spelade kronprinsessan en aktiv roll för att föreningen fick ett rikstäckande nätverk av länsföreningar. Syftet med länsföreningarna var att ge hjälp till självhjälp. Numera går hälften av KMA:s avkastning till stöd åt ögonforskning, medan den andra går till föreningar och enskilda.

MediaNr: P29515

Att vara Loa Falkman

av Carl Johan Falkman

7 vol., 605 s. tryckt punktskrift

Carl Johan "Loa" Falkman, 1947- , operasångare, skådespelare och artist, berättar om sin över 40 år långa karriär. Skolgången var tuff och han lärde sig att använda humor, både för att överleva och nå framgång. Han har hela tiden gått sin egen väg och hans mångsidighet som artist har innehållit allt från Don Giovanni på Kungliga Operan till Stig i Icas reklamfilmer.

MediaNr: P29517

Förskolans didaktik och dockan som redskap, kommunikation och skapande i förskolan

av Mirella Forsberg-Ahlcrona

4 vol., 335 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29486

Skånequiz, 444 frågor om Skåne : [hur väl känner du Skåne?] : [444 frågor för nytta och nöje]

av Hanna Gerhardsen

3 vol., 257 s. tryckt punktskrift

En bok med 444 frågor om Skåne. Du kan utmana dig själv eller andra i ämnen som byggnader, musik, sport, litteratur, geografi, brott och straff, med mera. Den gemensamma nämnaren är att allt har med Skåne att göra. Alla frågor har tre svarsalternativ. Den tryckta boken är illustrerad.

MediaNr: P29482

Skåne i Danmark, en dansk historia till 1658

av Harald Gustafsson

3 vol., 302 s. tryckt punktskrift

Vad hade hänt om Skåne, Halland och Blekinge aldrig blivit svenskt på 1600-talet, utan fortsatt vara en del av Danmark? H.G., Lundahistoriker, visar hur historieskrivningen i Danmark och Sverige i hög grad utgår från de moderna statsgränserna, och inte tar hänsyn till att Skånelandskapen utgjort en del av Danmark från sen vikingatid till Roskildefreden 1658. Genom det danska perspektivet får Öresundsområdet en ny roll.

MediaNr: P29271

Stockholmquiz, hur väl känner du Stockholm? : [444 frågor för nytta och nöje]

av Eva-Karin Gyllenberg

3 vol., 269 s. tryckt punktskrift

En bok med 444 frågor om Stockholm. Du kan utmana dig själv eller andra i ämnen som byggnader, film, idrott, trafik, kvinnor, kungligt, med mera. Den gemensamma nämnaren är att allt har med Stockholm att göra. Alla frågor har tre svarsalternativ.

MediaNr: P29481

Ann-Louise Hanson - kärlekens miljonär

av Ann-Louise Hanson

4 vol., 360 s. tryckt punktskrift

En biografi över sångerskan Ann-Louise Hanson. Här berättar hon själv om sin nästan 60 år långa karriär i musikbranschen. Vi får följa med från scendebuten som 6-åring, Vecko-Revyns talangtävling och engagemanget som landets yngsta vokalist i Burmans orkester, till visturné med Fred Åkerström och senare års samarbete med Lill-Babs och Siw Malmkvist.

MediaNr: P29416

Jag har ingen vilja till makt, biografi över Tage Erlander

av Dick Harrison

28 vol., 2438 s. tryckt punktskrift

Biografi över Tage Erlander, 1901-1985, Sveriges statsminister 1946-1969. Ingen demokratiskt vald politiker har suttit längre på posten som regeringschef. Från början ett oskrivet kort blev han till slut Tage med svenska folket. I hans långa gestalt personifierades den socialdemokratiska välfärdseran. Historikern D.H. har skrivit en omfattande biografi över Erlander och hans tid - en folkhemshistorisk fresk med en fascinerande individ i centrum.

MediaNr: P29576

Göteborgquiz, hur väl känner du Göteborg? : [444 frågor för nytta och nöje]

av Björn Höglund

3 vol., 299 s. tryckt punktskrift

En bok med 444 frågor om Göteborg. Du kan utmana dig själv eller andra i ämnen som humor, statyer, sport, politik, musiklivet matkultur, med mera. Den gemensamma nämnaren är att allt har med Göteborg att göra. Alla frågor har tre svarsalternativ.

MediaNr: P29480

C. J. Josephsson, glashandel i generationer

av Inger Jarland-Olofsson

5 vol., 386 s. tryckt punktskrift

Firma C.J. Josephssons Glas & Porslin är en anrik Göteborgsfirma som funnits i familjens ägo i drygt 150 år. Inger Jarland-Olofsson berättar hur verksamheten utvecklats från försäljning av glasprodukter på marknader till en framgångsrik bosättningsaffär i Göteborgs centrala kvarter. Hon har genom släktforskning kunnat följa släkten tillbaka till början av 1800-talet och beskriver sedan utvecklingen för firman fram till 2000-talet.

MediaNr: P29495

Oro, att leva med tillvarons ovisshet

av Anna Kåver

4 vol., 305 s. tryckt punktskrift

Oron är mänsklig, begriplig och till och med konstruktiv ibland. Men den kan också försvåra dina möjligheter att leva fullt ut. För en del är varningslampan alltid tänd och livet blir en utmattande kamp mot hotande faror och problem. A.K., leg. psykolog och leg. psykoterapeut, tar upp oron ur tre olika perspektiv: existentiella, psykologiska och biologiska. Hon pekar ut förhållningssätt till vår sårbarhet och livets inbyggda ovisshet.

MediaNr: P29547

Historien om Sverige. Ånga och dynamit.

av Herman Lindqvist

975 s. tryckt punktskrift

Del 8 i serien om Sveriges historia börjar vid Oscar I:s trontillträde 1844 och går fram t.o.m. upplösningen av unionen mellan Sverige och Norge 1905 och Oscar II:s död 1907. Det är en tid av stora förändringar och reformer. Lika arvsrätt och religionsfrihet införs, ångkraften tar över, järnvägar börjar byggas. Sverige utvecklas till ett industriland, arbetarrörelsen växer fram. Kopierad från Norstedt, 1999.

MediaNr: P16224

Det tidiga språkbadet

av Rigmor Lindö

10 vol., 868 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29491

Svenskarna och deras övernaturliga upplevelser

av Nils Norlén

7 vol., 587 s. tryckt punktskrift

Författaren, som är journalist, skriver om 42 möten med människor från stora delar av landet, som alla upplevt övernaturliga fenomen: spöken, jordstrålning, varsel, nära-döden upplevelser, möten med okända varelser och observationer av UFO. Folklivsforskaren Ebbe Schön säger i sitt utmärkta förord att berättelserna ger "en rättvis bild av nutida svensk föreställningsvärld".

MediaNr: P29510

Så funkar lagarna

av Erik Rosqvist

92 s. tryckt punktskrift

Det finns tusentals lagar som påverkar våra liv varje dag. Många av dem är självklara. Den som rånar en butik eller slår ner en främling på gatan bryter mot lagen. Men ibland blir det mer komplicerat, och också sådana exempel tas upp i boken. Vad är egentligen allemansrätten? Får man gå i vilken skog man vill? Ny utgåva 2017. Lättläst.

MediaNr: P29533

Stora peppboken, [din guide till mer power och pepp i livet!]

av Carina Sunding

3 vol., 230 s. tryckt punktskrift

Entreprenörerna och inspiratörerna C.S. och M.T. presenterar här en åttastegsguide till hur du kan få mer energi, hitta din power, bli modigare och komma vidare i livet. Boken är särskilt riktad till kvinnor och innehåller tips, pepp, övningar och berättelser från tjejer som drömt och vågat. Författarna skriver att det inte handlar om att uppnå och få allt, utan om att få det som betyder mest för just dig.

MediaNr: P29410

En snickares dagbok

av Ole Thorstensen

5 vol., 450 s. tryckt punktskrift

Ole Thorstensen är en norsk timmerman med gesällbrev och mästarbrev, vad de flesta kallar en snickare. Han berättar om sitt arbete med en vind. Från det att han får det första telefonsamtalet från beställaren hela vägen fram tills att vinden är inflyttningsklar. Hårt jobb, ärrade händer, blod, svett och frustration. Bok om en snickares vardag, om arbetsglädjen och yrkesstolthet - en kärleksförklaring till hantverket.

MediaNr: P29560

Slampa, en kvinna med en mans moral

av Mona Valadi

3 vol., 195 s. tryckt punktskrift

Naomi har jobbat som strippa sedan hon var sjutton år. Här berättar hon om sina år i branschen, om sin bakgrund, vägen in och det medvetna beslutet att stanna. Läsaren får ta del av hennes tankar och erfarenheter, och får inblick i flertalet situationer som Naomi har hamnat i under sina nästan tjugo år som strippa.

MediaNr: P29445

Jesus lever

av Sarah Young

7 vol., 626 s. tryckt punktskrift

Den framgångsrika författaren och missionären Sarah Young vill med denna bok hjälpa läsaren att komma närmare, inte bara Jesus, utan också Bibeln. Boken innehåller 180 andakter som talar om Guds kärlek till människan. I ett antal kapitel utgår författaren från Romarbrevet 8:38-3 när hon skriver om att ingenting ska kunna skilja oss från Guds kärlek.

MediaNr: P29552

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Tvillingarna

av Åsa Anderberg Strollo

2 vol., 136 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Bruno 3000. Åttaårige Bruno gillar Lego, Minecraft, att samla på saker, att träna judo och att vara med kompisar. Bruno och hans bästisar, tvillingarna Tom och Ture, leker jämt. Men helt plötsligt ska de flytta till USA. Hur ska det bli då?.

MediaNr: P29472

Klubben

av Åsa Anderberg Strollo

2 vol., 156 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Bruno 3000 som börjar med Tvillingarna. Bruno saknar sina gamla bästisar som har flyttat till USA. Han tänker att medan han förut var mitt i, är han nu mer mittemellan. Men Aline på judon är kul, och Yango och Lukas är coola men lite väl busiga. Tysta Ville är rolig och han gillar Minecraft som Bruno.

MediaNr: P29473

Det övergivna huset

av Emma Askling

4 vol., 283 s. tryckt punktskrift

Lo och hennes mamma har precis flyttat från Stockholm till Åtvidaberg. När Lo börjar skolan får hon reda på att en invandrarpojke i klassen är spårlöst försvunnen. Ingen vet vad som hänt honom. Lo får en ny vän, Ida, och tillsammans råkar de ut för en rad mystiska händelser. De skuggar en man som leder dem till ett ödehus. Ingen har bott i huset på över 30 år. Eller? Lo och Ida ser någon röra sig där inne.

MediaNr: P29531

En bästis, tack!

av Emma Askling

3 vol., 264 s. tryckt punktskrift

Luna fyller tolv år och önskar sig mest av allt en ny bästis, eftersom hennes kompis flyttat och hon inte längre har någon att dela sina hemlig heter med. I skolan är det Cleo som bestämmer över alla tjejer. Alla utom den tysta och udda flickan Zorona, som alltid går för sig själv. När Bella börjar i klassen hoppas Luna att hon kanske kan bli Lunas nya bästis.

MediaNr: P29532

Flora Banks förlorade minne

av Emily Barr

7 vol., 623 s. tryckt punktskrift

Vem kan man lita på när man inte ens kan lita på sig själv? Det frågar sig 17-åriga Flora Banks som lider av minnesförlust. Hon minns inget av det som händer henne, inte ens hur gammal hon är. Hennes armar är fullklottrade med saker hon inte får glömma. En dag kysser hon någon hon inte borde kyssa. Och nästa dag minns hon det. Men så är han är borta. Flora blir besatt av att hitta killen hon kysste och sökandet tar henne ut på en farlig resa.

MediaNr: P29535

Spring, Amina!, light

av Annelie Drewsen

1 vol. tryckt punktskrift

Amina har kommit till Sverige från Somalia som ensamkommande flyktingbarn. Aminas mamma är kvar i Somalia och hon saknar henne mycket. Aminas kompis Lina upptäcker att Amina är bra på att springa och övertalar henne att börja träna löpning i samma klubb som Lina. Nu är det snart dags för första tävlingen. Lättläst. Punktskriftsbok för lästräning, 2 läshastigheter.

MediaNr: P29195

Minoo och vinterskeppet

av Anna Ehring

3 vol., 203 s. tryckt punktskrift

En dag när Minoo kommer hem ligger brevet där på golvet. Brevet är från Migrationsverket och där står om hennes familj ska få stanna i Sverige eller inte. Minoo vågar inte öppna brevet utan tar sin lillebror i handen och flyr. Deras äventyr tar dem långt bort innan de slutligen kommer hem. På vägen väntar lögner, sjösjuka, spökande barn och makalösa soluppgångar.

MediaNr: P29526

Den röda vanten

av Malin Eriksson

36 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Ponnykompisar. Stig drömmer om att rida. Han vet att Ellen i hans klass har en ponny men han vågar inte prata med henne. Stig tränar på sin mammas häst Jova men det är svårt, han skulle hellre vilja ha en ponny. En dag tappar Stig sin vante. Ellen hittar den och märker att den luktar häst. De börjar prata och Stig får följa med och träffa Ellens ponny.

MediaNr: P29475

Uteritten

av Malin Eriksson

30 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Uteritten som börjar med Den röda vanten. Stig får låna ponnyn Bim av Ellens mormor Eva. En dag efter skolan när Stig och Ellen är i stallet som vanligt vill Ellen ut och rida. Stig följer med och när Ellen börjar galoppera gör han det med. Tills han ramlar av. Stig klarar sig, men Bim haltar. Vad ska Eva säga? Tänk om han inte får rida Bim mer!.

MediaNr: P29476

Absolut ingen gris

av Polly Faber

2 vol., 129 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Mango & Bambang. Mango är bra på precis allting och hon är inte rädd för någonting. Bambang är rädd för precis allting och kan ingenting, enligt honom själv. Dessutom är han en asiatisk tapir och absolut inte en gris. Det här är historien om hur Mango och Bambang blev bästa vänner. Det var inte helt självklart. Men efter att ha flytt från inbillade tigrar, hoppat simhopp och ätit banan-pannkakor blev de bästa vänner.

MediaNr: P29550

Simprovet

av Thomas Halling

17 s. tryckt punktskrift

Olle har nyss fyllt åtta år och han har gått i simskola men han lärde sig aldrig att simma så bra. Nu säger fröken att alla ska simma 200 meter. Amir säger att bassängen är 25 meter lång. Då måste Olle simma åtta längder och han har bara simmat fyra längder tidigare. Hur ska han klara det? Med inläsning efter punktskriftsbok i två läshastigheter. Lättläst.

MediaNr: P29239

Till alla killar jag har gillat

av Jenny Han

8 vol., 721 s. tryckt punktskrift

I sitt rum har 16-åriga Lara Jean en hattask full med kärleksbrev. Hon har skrivit dem själv, en för varje kille hon har varit kär i - fem stycken totalt. I sina brev kan hon ösa ur sig alla sina känslor, men det är inge meningen att någon annan ska se dem. Men en dag är de borta. Postade. Katastrof, alla killar som hon någonsin har gillat får reda på hur hon känner. Hennes kärleksliv, som tidigare bara existerat i fantasin, är nu utom kontroll.

MediaNr: P29578

Gökungen

av Frances Hardinge

11 vol., 988 s. tryckt punktskrift

En skräckberättelse om sorg och frigörelse. 11-åriga Triss vaknar upp efter en olycka och vet genast att något är väldigt fel. Hon är hemskt hungrig, systern är rädd för henne och föräldrarna pratar bakom ryggen på henne. Triss minne av vad som faktiskt hänt är suddigt, hon söker svar i sin dagbok, men någon har rivit ut alla sidor. Snart upptäcker Triss att hon har varit med om något mycket värre än en olycka, hon har blivit en annan....

MediaNr: P29543

Ut i det vilda

av Erin Hunter

7 vol., 646 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Warriors. I generationer har de fyra kattklanerna delat upp skogen enligt lagarna som deras förfäder en gång stiftat. Men tiderna förändras och alla respekterar inte längre lagarna som styr krigarkatternas liv. En dag vågar sig den nyfikna huskatten Rost ut i skogen och han dras omedelbart in i kattklanernas kamp. Men klarar en vanlig huskatt det hårda livet bland vildkatterna? Spännande berättelse om hjältemod, vänskap och svek.

MediaNr: P29557

Eld och is

av Erin Hunter

8 vol., 721 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Warriors som börjar med Ut i det vilda. Tamkatten Rost har nu blivit utnämnd till krigare i Åskklanen och bytt namn till Eldhjärta. Det råder en bräcklig fred mellan de fyra kattklanerna i skogen, men det är oroliga tider och Åskklanen är försvagad efter alla strider. Eldhjärta är dessutom övertygad om att det finns ett ännu värre hot mot klanens existens - en förrädare i de egna leden. Spännande berättelse om mod, vänskap och svek.

MediaNr: P29591

Vilse i rymden och andra berättelser

av Ingrid Jönsson

3 vol., 217 s. tryckt punktskrift

En novellsamling med sammanlagt tio berättelser som kretsar kring vardagliga situationer och funderingar. Måste man gilla fotboll bara för att man är kille? Hur känns det när ingen vill komma på ens födelsedagskalas? Vad händer om man råkar tappa bort sin farmors hund? Kan man komma till skolan i en hemsydd mössa? Många av novellerna handlar om känslor av olika slag, och de passar bra att diskutera eller ha som högläsning.

MediaNr: P29542

På utflykt!

av Janina Kastevik

1 vol. tryckt punktskrift

Hela familjen - mamma Moa, pappa Rabi, Ester, Igor, Olga, katten Sotis och hunden Bruno - ska på utflykt. De ska ta med fika i en korg. Men när de kommer fram till kohagen är fikakorgen borta. Alla vill ha fika så det är bara att sätta sig i bilen och åka hemåt igen. Men plötsligt står det en ko mitt på vägen. Bilderbok för de allra yngsta. Lättläst. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter.

MediaNr: P29146

Ser du örnarna, Dawit?

av Birgitta Kazen

4 vol., 364 s. tryckt punktskrift

Dawit växer upp i en liten by bland bergen i norra Etiopien. Han längtar efter att bli herde, rida och jaga rävar. Men han får mässlingen och blir blind. När inbördeskriget kommer flyr Dawits familj. Dawit hamnar i en blindskola i Addis Abeba. När skolan stängs måste han börja tigga för att överleva. Han har en dröm att utbilda sig. Men hur ska det gå till? Han är ju bara en tiggare.

MediaNr: P29455

Vittnet

av Camilla Lagerqvist

4 vol., 376 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Blodsvänner som började med Försvunnen. En man har blivit knivhuggen i centrala Uppsala. Disa, Albin och Ville läser om mordet i tidningen. Det står att ett vittne, en ung pojke setts springa från platsen. De tror sig veta vem han är. Det tycks som att fler än polisen är intresserad av att hitta honom. Snart visar det sig att mordet har kopplingar till ett inbrott. Det som stals vid inbrottet tillhörde Albins pappa.

MediaNr: P29509

Jag ser dig

av Mårten Melin

75 s. tryckt punktskrift

Ronja och hennes mamma har precis flyttat till Malmö. Redan första dagen i den nya skolan träffar Ronja Annika. De blir genast kompisar. Konstigt nog verkar ingen veta vem Annika är och hon dyker bara upp på tyskalektionerna. Vem är hon egentligen? Och varför ligger det skolböcker från 1970-talet i Ronjas skåp? Lättläst ungdomsbok.

MediaNr: P29450

Nattskräck

av Magnus Nordin

52 s. tryckt punktskrift

Tredje delen i en serie fristående noveller. Karim hoppar in som barnvakt istället för flickvännen. Den lilla pojken Hugo somnar snällt efter en saga, med sin gosekanin i famnen. Men när Karim vaknar mitt i natten är Hugos säng tom. Kaninen är också borta. Och källardörren står öppen. Skräcknovell.

MediaNr: P29525

Spitfire

av Tom Palmer

2 vol., 152 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Vingar som börjar med Stridspilot. Greg är trött på att vara målvakt och aldrig själv få göra mål. Sommarens fotbollsskola har inte alls blivit vad han hoppades på. Dessutom gör det gamla flygfältet intill skolan honom märkligt illa till mods. När han börjar bygga en modell av ett gammalt Spitfireplan kastas han in i ett äventyr som trotsar både tid och rum.

MediaNr: P29464

Syster Varg

av Anette Skåhlberg

5 vol., 441 s. tryckt punktskrift

På Sandras tionde födelsedag ringer polisen. De säger att de hittat Sandra i skogen. Det visar sig vara Sandras tvillingsyster Tea som försvann sex år tidigare. Tea har sedan dess levt i skogen och tagits om hand av vargar. Hon beter sig precis som en varg och kan inte prata. Sandra bestämmer sig för att hjälpa systern tillbaka till vargarna. Ute i skogen pågår vargjakten för fullt och systrarna hamnar mitt i den.

MediaNr: P29496

Katitzi och Lump-Nicke, & Katitzi i skolan

av Katarina Taikon

5 vol., 400 s. tryckt punktskrift

Samlingsvolym med del 7 och 8 i serien som börjar med Katitzi. Katitzi och Lump-Nicke: Hennes pappa blir allvarligt sjuk och måste läggas in på sjukhus. Tanten lämnar Katitzi ensam i huset. Det tycker hon är bra, då slipper hon stryk och kan bjuda hem sin vän Lump-Nicke. Katitzi i skolan: Tolv år gammal ska Katitzi äntligen få gå i en riktig skola. Skolan blir inte som hon förväntat sig, alla de andra kan redan läsa och skriva.

MediaNr: P29518

Katitzi barnbruden, & Katitzi på flykt

av Katarina Taikon

5 vol., 483 s. tryckt punktskrift

Del 10 och 11 i serien som börjar med Katitzi. I "Katitzi barnbruden" råkar Katitzi än en gång ut för sin styvmors besinningslösa vrede. Det slutar med att Katitzi som bara är 13 år blir bortgift med en 6 år äldre man. I "Katitzi på flykt" bestämmer sig Katitzi för att fly från sin man och sitt liv och ta sig till Amerika. Nyutgåva med varsam språklig revidering.

MediaNr: P29520

Flickan på hotellet, ett fall för Alex Skarp

av Katarina Wennstam

5 vol., 467 s. tryckt punktskrift

Första boken i en planerad trilogi om Alexandra Skarp. En sjuttonårig flicka har hittats död på ett hotell i Vasastan i Stockholm. Någon har strypt henne. När Alexandra Skarp, sexton år, får höra det kan hon inte låta bli att tillsammans med sina bästa kompisar, Charlie och Bianca, börja nysta i fallet. Det leder dem rakt till hotellet där flickan hittades död och snart är de kanske närmare förövaren än de önskat.

MediaNr: P29484

Nelly Rapp och näckens hemlighet

av Martin Widmark

2 vol., 139 s. tryckt punktskrift

Del 18 i serien monsteragenten Nelly Rapp. Nelly och Valle är tillbaka på Monsterakademien för att plugga om monster och farligheter. Kulturskolans direktör hotar med nedläggning om de inte spelar tillräckligt bra på vårkonserten. Nelly inser att hon måste öva hela natten på sin cello, men undrar om det räcker. Med tanke på hur illa det lät när de övade skulle de behöva en lärare som spelar lika bra som näcken. Och han kanske finns.

MediaNr: P29549

Facklitteratur

Det spökar!, en hårresande guide

av Peter Gissy

2 vol., 157 s. tryckt punktskrift

Finns det verkligen spöken? Ingen vet. Men många är säkra på att det övernaturliga existerar och spökberättelser har funnits i tusentals år. Här berättas om olika spökplatser i Sverige - från Skåne i söder till Lappland i norr. Till slott, kyrkogårdar och hotell. Läskigt och lärorikt.

MediaNr: P29440

Fakta om Marcus och Martinus

av Eva Mosegaard Amidsen

30 s. tryckt punktskrift

En lättläst bok med massor av fakta om de två norska tvillingarna Marcus och Martinus Gunnarsen. Marcus och Martinus, som är födda 2002, vann Melodi Grand Prix Junior 2012. Här kan vi, bland annat, läsa om första gången de stod på scen, om vad de gillar att göra på fritiden och om de små detaljer som gör att man kan skilja dem åt, trots att de är så lika.

MediaNr: P29558

Specialproduktioner

Böcker med inklistrad punktskrift

Titta här

av Anna Ribbing

4 s. tryckt punktskrift

En bilderbok i lugnt tempo för de minsta barnen. Fågeln flyger, fisken simmar, grodan hoppar, hunden nosar, masken kryper och humlan surrar. Och allting händer samtidigt. Humoristiska illustrationer av Maria Nilsson Thore.

MediaNr: P29270

Lästräning

Den tryckta originalboken och en inläsning i DAISY-format medföljer punktskriftsboken.

Mannen på stranden

av Henning Mankell

2 vol., 75 s. tryckt punktskrift

En taxichaufför kör en passagerare från det lilla samhället Svarte in till Ystad. Men när de kommer fram är mannen i baksätet död. Vad har egentligen hänt? Mannen som hette Alexandersson har tidigare setts vandra på stranden i Svarte. Kriminalkommissarie Kurt Wallander har en känsla av vem som har mördat mannen, men han vet inte varför. Lättläst. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter.

MediaNr: P29245

Så sjukt kär

av Mårten Melin

1 vol. tryckt punktskrift

Måns är kär i Emma. Fel. Måns är helt sjukt kär i Emma! Vad ska han göra? Efter mycket vånda bjuder han henne på bio men på biodagens morgon är han genomförkyld. Han kan inte gå till skolan men Emma, som fått reda på att han är sjuk, kommer hem till Måns med godis och en videofilm. Bättre kan det inte bli, tycker Måns. Lättläst. Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter.

MediaNr: P29165