Nya punktskriftsböcker februari 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur.

Listan omfattar 86 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Den sorglöse hemsamariten

av Mikael Bergstrand

8 vol., 734 s. tryckt punktskrift

Det är Stockholm, tidigt 1980-tal. Hit kommer den unge, vackre och självupptagne Matz Zern med ett enda mål: att bli känd. Men det är inte vara så lätt som han trott. För att kunna försörja sig börjar han arbeta som hemsamarit. Mötet med pensionärerna förändrar hans syn på livet och döden. När han träffar litteraturstudenten Carina Carlsson ställs frågan på sin spets. Är han beredd att riskera den chans till kändisskap som plötsligt dykt upp?.

MediaNr: P29606

Blod är tunnare än vatten, [roman]

av Jörn Donner

7 vol., 580 s. tryckt punktskrift

En ung man flyr undan bolsjevikerna, över den dödliga gräns som 1918 uppstått mellan det revolutionära Ryssland och det självständiga Finland. Den unge mannen tar sig till sin datja på Karelska näset. Men i huset bor sedan en tid en ung finsk kvinna, Anna. En berättelse om en bortträngd konflikt med många återklanger in i dagens oroshärdar. Jörn Donner, 1933-, finlandssvensk filmproducent och författare.

MediaNr: P29583

Amir och jag, ett år tillsammans

av Annelie Drewsen

14 s. tryckt punktskrift

Ella berättar om ett år tillsammans med Amir. De träffas på nyårsafton och kysser varandra. Varje månad berättar Ella kortfattat om deras tillvaro. Januari: "Det är vinter. Vi tar en promenad. Det snöar. Jag är kär." Lättläst text på nivå X-Small, bilderbok för vuxna. Enkelsidig punktskrift.

MediaNr: P29582

Floden om natten

av Erica Ferencik

7 vol., 630 s. tryckt punktskrift

Wini åker på semester med sina bästa tjejkompisar till Maines vilda skogar. Tillsammans med en snygg guide ger de sig iväg med en plan om att prova forsränning. Men semestern förvandlas snart till en mardröm: en olycka gör ett de förlorar sin flotte, tillsammans med all utrustning och proviant. Plötsligt är de ensamma, med endast hemligheter och livslögner som sällskap. Och när mörkret faller blir det riktigt obehagligt. Thriller.

MediaNr: P29650

Ylvas bok

av Maria Gustavsdotter

11 vol., 977 s. tryckt punktskrift

Fjärde boken i serien om Prästdöttrarna som börjar med Ulrikas bok. Här skildras kvinnors villkor i stormaktstidens Sverige. Ylva Olofsdotter har gift sig med Ulrikas styvson. Äktenskapet är kyligt och barnlöst, det tunga arbetet på gården lämnar Ylva till pigan Brita. När socknens präst dör knall och fall under en predikan börjar det skvallras i bygden. Vem var häxan som han skulle peka ut ögonblicket innan han föll ihop?.

MediaNr: P29595

Hunden som vågade drömma

av Son-mi Hwang

3 vol., 210 s. tryckt punktskrift

Hunden Tufsen har alltid känt sig ensam och utanför på grund av sitt speciella utseende. Hon såg annorlunda ut redan som valp eftersom hennes blåsvarta päls växte ner i ögonen på henne. Tufsen tillbringar den mesta tiden i solen på bakgården till Farfar Gaphals hus. Precis som vi människor drömmer och längtar Tufsen. Men varje gång det blir vinter ställs hon inför stora utmaningar som måste övervinnas. Underfundig melankolisk berättelse i sagoton.

MediaNr: P29645

Teodlarens hustru

av Dinah Jefferies

12 vol., 1073 s. tryckt punktskrift

Roman som utspelar sig på Ceylon, nuvarande Sri Lanka, under 1920-talet. Nittonåriga Gwendolyn Hooper kommer till Ceylon där hon ska träffa sin make, mannen som hon blev förälskad i hemma i London. Men det är inte samme man som tar emot henne på teplantagen. Den grubblande och distanserade Laurence har inte mycket tid över för sin unga hustru. Gwen får utforska egendomen på egen hand. Det är en plats fylld av mystiska ledtrådar till det förflutna.

MediaNr: P29566

Och sen var hon borta

av Lisa Jewell

8 vol., 676 s. tryckt punktskrift

För tio år sedan försvann Laurels femtonåriga dotter Ellie. Laurel har inte gett upp hoppet om att återfinna henne. När Laurel träffar den karismatiske Floyd faller hon genast för hans charm. Snart får hon träffa hans nioåriga dotter Poppy. När Laurel ser henne hoppar hjärtat över ett slag. Poppy är oroväckande lik hennes försvunna dotter. Vad hände egentligen med Ellie den där gången för tio år sedan? Är det möjligt att hon finns kvar i livet?.

MediaNr: P29681

Bödelskyssen

av Mons Kallentoft

8 vol., 743 s. tryckt punktskrift

Elfte fristående boken om kriminalinspektör Malin Fors. Malin är tillbaka i Linköping efter en tid i Bangkok. Hon har lyckats hålla sig nykter, men behöver ständig sysselsättning för att hålla alkoholbegäret borta. Så kapas ett plan på Linköpings flygplats och när sommaren når sin kulmen exploderar staden i grym våldsspiral. Malin måste försöka stoppa en mördare som hela tiden hotar att slå till igen, och som ständigt ligger steget före.

MediaNr: P29621

Separationen

av Katie M. Kitamura

5 vol., 476 s. tryckt punktskrift

En ung kvinna är överens med sin otrogne make om att det är dags för dem att separera. Precis när hon har börjat sitt nya liv får hon reda på att hennes man verkar ha försvunnet i en avlägsen region i Grekland. Hon går motvilligt med på att åka dit och leta efter honom. När hon anländer till hotellet är han inte där och han har inte synts till på ett tag. Roman om intimitet, otrohet och separationer, och om modet att våga betrakta sig själv.

MediaNr: P29635

Skogen susar och andra berättelser

av Vladimir Korolenko

4 vol., 281 s. tryckt punktskrift

Novellsamling av den ryske författaren, människorättsaktivisten och journalisten Vladimir Galaktionovitj Korolenko, 1853-1921. Hans noveller baseras på hans egna upplevelser från sitt liv i exil i Sibirien. Boken innehåller tre noveller; Skogen susar, Den gamle ringaren, Våridyll och I dåligt sällskap. Boken utkom 1891.

MediaNr: P29523

Bara dra

av Ann-Helén Laestadius

4 vol., 332 s. tryckt punktskrift

Johannes är 19 år och bor med sin familj i Övre Soppero. Han har hoppat av gymnasiet. Föräldrarna behöver honom i renskötseln. Egentligen vill han flytta långt bort, kanske söka jobb eller plugga. Men om han gör det sviker han sin familj. Så träffar han Minna. Hon går sin egen väg och låter ingen annan bestämma över henne. Vågar Johannes göra likadant? Lättläst.

MediaNr: P29641

Välj honom

av Agnès Ledig

7 vol., 646 s. tryckt punktskrift

Den unge brandmannen Roméo hamnar på sjukhus efter en eldsvåda. Där möter han sjuksköterskan Juliette. Hon lever i en destruktiv relation och vill gärna få ett barn. Juliette engagerar sig både i patienten Roméo och hans 14-åriga lillasyster Vanessa. Men efter tillfrisknandet tappar de kontakten medan Juliettes man blir alltmer kontrollerande. Tre år senare är hon äntligen gravid. När hon råkar ut för en olycka är det Roméo som kan rädda henne.

MediaNr: P29601

Nordisk fauna

av Andrea Lundgren

4 vol., 312 s. tryckt punktskrift

Novellsamling som innehåller sex berättelser: Fågeln som skriker om natten; Katten; Det som sker med en; Fadershålet; Flickvännen och Om änglars natur. Gemensamt för alla novellerna är att de befolkas av djur: rävar, blåvalar, gäddor, katter, fåglar - och av människor som alla längtar efter förvandlingen. Andrea Lundgren, född 1986.

MediaNr: P29656

Vi ses vid Röda sten, roman

av Viveca Lärn

7 vol., 593 s. tryckt punktskrift

Berättelse om fyra kantstötta själar i ett vårfagert Göteborg. Judit och Maud är grannar - den förra snart 40-årig f.d. hippie som aldrig lyckats behålla vare sig jobb eller karl mer än ett halvår. Den senare f.d. gymnasielärare i 60-årsåldern. En dag kliver nyskilde snobben Love in i Judits liv. Han vill att hon byter ut de indiska sjalarna mot pärlhalsband. Maud möter sitt öde i den alkoholiserade konservatorn Dennis.

MediaNr: P29448

Hjärtat jagar allena

av Carson McCullers

10 vol., 910 s. tryckt punktskrift

I en småstad i amerikanska södern, kring den dövstumme juden Singer, möter vi den svarte läkaren Copeland, krogvärden Brannon, revolutionären Blount, den musikbegåvade butiksflickan Mick. Om drömmar, lidelse, ensamhet i en tillvaro präglad av sociala problem.

MediaNr: P29569

You had me at hello

av Mhairi McFarlane

10 vol., 944 s. tryckt punktskrift

Mitt i ett gräl under bröllopsplaneringen bestämmer sig Rachel Woodford för att utnyttja sista chansen att slippa ur det 13-åriga förhållandet med sambon Rhys. I förvirringen som följer på den uppslagna förlovningen ser framtiden minst sagt oklar ut. Ännu krångligare blir det när ungdomskärleken Ben flyttar tillbaka till hennes stad, Manchester. Ben är nämligen gift och ser Rachel enbart som en gammal vän. Men är vänskap tillräckligt för Rachel?.

MediaNr: P29618

Intrigo

av Håkan Nesser

12 vol., 1081 s. tryckt punktskrift

Novellsamling innehållandes de tidigare publicerade novellerna Rein, Kära Agnes, Ormblomman från Samaria och All information i fallet, samt den nyskrivna kortromanen Tom. Berättelserna utspelar sig i den fiktiva staden Maardam och behandlar teman som flykt, skuld, hämnd och försoning. I kortromanen Tom kretsar handlingen kring en sedan länge förlorad son. Under 2018 och 2019 kommer flera av novellerna att visas på bio under namnet Intrigotrilogin.

MediaNr: P29631

En sista söndag

av Julie Parsons

10 vol., 896 s. tryckt punktskrift

En deckare om hur händelser långt bak i tiden kastar skuggor in i vår samtid. En badort utanför Dublin lamslås av chock när en pensionerad domare blir brutalt mördad i sitt eget hem. Granne med den mördade bor den pensionerade polisen Michael McLoughlin. Han börjar nysta i domarens förflutna, vilket leder honom tillbaka till sin egen far som årtionden tidigare mördades av IRA.

MediaNr: P29602

En ljusets lek, [kommisarie Gamache]

av Louise Penny

11 vol., 1032 s. tryckt punktskrift

Sjunde boken om kriminalkommissarie Armand Gamache, chef för mordroteln i Québec, Kanada. Lillian Dyson hittas död i konstnären Clara Morrows trädgård i byn Three Pines. Gamache kallas till byn där han möts av den samlade konstvärlden. Det är en värld full av nyanser, av ljus och skugga, en värld där ingenting är vad det först ser ut att vara. Inte ens när fakta börjar komma i dagen är Gamache säker på om det är sanningen eller bara ljusets lek.

MediaNr: P29561

Ett ohyggligt avslöjande, [en kommissarie Gamache-deckare]

av Louise Penny

12 vol., 1147 s. tryckt punktskrift

Femte boken om kommissarie Armand Gamache i Kanada. När Gamache anländer till det pittoreska Three Pines möter han ett samhälle i kaos. En okänd man har slagits ihjäl och inga spår finns. Under ytan på denna fridfulla plats avtäcker Gamache och hans kolleger så småningom ett spår som inkluderar en stulen katt, mystiska koder och en skamlig historia. Allt pekar mot en skräckinjagande mördare.

MediaNr: P29551

Ormen i Essex

av Sarah Perry

10 vol., 928 s. tryckt punktskrift

Året är 1893. Cora Seaborne har blivit änka och bestämmer sig för att lämna London. Tillsammans med sin väninna Martha och sin son Francis flyttar hon till Colchester i Essex. Där går det rykten om ett mystiskt odjur som alla rädda för. Cora är övertygad om att det rör sig om en ny art. Tillsammans med traktens präst, Will Ransome, söker hon svaret på gåtan. Samtidigt dras Will och Cora oundvikligen till varandra. Omskriven roman av S.P..

MediaNr: P29619

Lila

av Marilynne Robinson

8 vol., 704 s. tryckt punktskrift

Det är 1920-tal i den amerikanska mellanvästern. En fyraårig flicka försvinner från det slitna huset där hon bor. Flickan är misskött och har inte ens något namn. Den hemlösa kvinnan Doll ger flickan namnet Lila och tar med henne ut på vägarna i jakt på arbete. Lila kommer många år senare till det lilla samhället Gilead. Under ett häftigt regn söker hon skydd i kyrkan och möter den gamle prästen John Ames. En osannolik kärleksförbindelse inleds.

MediaNr: P29611

Ur askan i elden

av Peter Robinson

8 vol., 714 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien om kommissarie Alan Banks. Banks har precis flyttat till från London till Eastvale i Yorkshire. Han förväntar sig ett betydligt lugnare tempo i den lilla staden, men skenet bedrar. En inbrottsliga härjar i staden. Till en början tycks de vara harmlösa småtjuvar, men när en äldre dam hittas död i sitt hem ändras allt. Samtidigt råkar Banks fru Sandra ut för ett överfall. Rör det sig om samma gärningsmän?.

MediaNr: P29638

Simson

av Lina Sjöberg

5 vol., 449 s. tryckt punktskrift

En roman om den bibliske hjälten Simson, som får sin styrka genom håret och förråds av Delila. Här möter vi en vilsen ung man som hemsöks av ett raseri han inte kan kontrollera och som därför ständigt blir missförstådd och fruktad. Hans berättelse gestaltas genom alla de som möter honom, vänner såväl som fiender. Fram träder en människa som kämpar för att få ihop sitt liv. Lina Sjöberg, 1973-, författare och teolog.

MediaNr: P29589

Bara en gång blommar hjärtat

av LaVyrle Spencer

8 vol., 875 s. tryckt punktskrift

Den berömda countrysångerskan Tess McPhail måste tillbringa några veckor i sin födelsestad, då modern återhämtar sig efter en operation. Moderns granne Kenny Kronek är en skolkamrat som Tess alltid föraktat. Vänskapen med hans tonåriga, sångbegåvade dotter gör att hon tvingas omvärdera sina åsikter om honom. Hon inser att hon själv bör ändra på sitt liv. Romantisk underhållning.

MediaNr: P15464

Gänget, [spänningsroman]

av Katarina Wennstam

8 vol., 741 s. tryckt punktskrift

Femte boken om försvarsadvokaten Shirin Sundin. Nu är de vuxna, med fruar, karriärer, barn. Men de träffas fortfarande och håller ihop, killarna som en gång utgjorde Gänget. Så försvinner en av dem, och advokat Shirin Nouri blir plötsligt indragen i en historia där det förflutna gör sig brutalt påmint. Vad var det egentligen som hände den där kvällen på Fåfängan för nästan tjugo år sedan?.

MediaNr: P29662

Klasskamraten och andra möten

av Per Wästberg

10 vol., 862 s. tryckt punktskrift

Per Wästberg, 1933- , skriver om en samling mänskliga öden som utspelar sig på en obestämd gräns mellan det dokumentära och det fiktiva. Autentisk erfarenhet och ironisk fantasi flätas samman. Några är gripande levnadsberättelser, andra lekfulla och uppsluppet humoristiska. Fler av berättelserna handlar om människor som är besatta: i samlandet av svampar, i Bruce Chatwin. Kärleken - livslång, passionerad, instängd - löper som en röd tråd.

MediaNr: P29661

Tio svenskar måste dö

av Martin Österdahl

11 vol., 1041 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Be inte om nåd. Under en gårdsauktion i Roslagen hittas en död man i en brudkista. Han är den första i en rad av högt uppsatta svenskar som faller offer för en brutal mördare. Samtidigt håller den ryska flottan en stor övning och den osänkbara atomubåten Kursk går på grund. Den enda som ser hur allt hänger ihop är Rysslandsexperten Max Anger, men han motarbetas från alla håll. Internationell thriller.

MediaNr: P29607

Facklitteratur

Valskola 2018

4 vol., 278 s. tryckt punktskrift

En lättläst bok om val och demokrati utgiven av tidningen 8-SIDOR i samarbete med LL-förlaget. Vi kan läsa om det politiska systemet i Sverige med riksdag, kommuner och landsting. Här finns också information om partier, regeringsbildning och om hur man röstar, rent praktiskt. Bokens syfte är att alla människor ska kunna förstå vad politik handlar om, eftersom det är då demokratin fungerar bäst.

MediaNr: P29579

Drakar och demoner. Skymningshavets gåtor : en kampanjocean till Drakar och demoner

1 vol. tryckt punktskrift

Ett äventyr som ingår i rollspelet Drakar och Demoner. Skymningshavets gåtor är en outforskad ocean med djärva äventyrare, farofyllda platser och skrämmande motståndare. Skymningshavets gåtor frambesvärjer klassiska Drakar och Demoner-kampanjer i moderniserad tappning. Boken beskriver en havsbaserad äventyrsmiljö med platser, personer, monster och mysterier inspirerade av gamla legender.

MediaNr: P29278

Julboken, maten, traditionerna, pysslet, läsningen, visorna

6 vol., 500 s. tryckt punktskrift

Inspirerande handbok för traditionellt firande av jul och andra helger från advent till och med tjugondag Knut. Planering, recept, menyer, pyssel, pynt och blommor, mönster, dikter, berättelser, sångtexter med mera. Vidare hur man syr enkla lucialinnen, stöper ljus och mycket mer. Boken utgavs ursprungligen 1986.

MediaNr: P29442

Systrarna von Hallwyl

4 vol., 347 s. tryckt punktskrift

När Wilhelmina och Walther von Hallwyl flyttade in i Hallwylska palatset 1898 var deras döttrar - Ebba, Ellen och Irma - redan vuxna med egna familjer. En fjärde dotter avled i ettårsåldern av en olyckshändelse. Boken handlar om Ebba, Ellen och Irma - deras liv och den tid de verkade i. Det var tre kvinnor med sinsemellan olika intressen och ambitioner. Systrarna sätts in i ett större historiskt sammanhang. Utgiven av Hallwylska museet.

MediaNr: P29521

Drakar och demoner. Gastarnas ö

1 vol. tryckt punktskrift

Gastarnas ö är ett äventyr för rollspelet Drakar och Demoner. Det är ett introduktionsäventyr som passar både för dem som spelat rollspel förut och för nybörjare. Det finns enklare kartor över ön och dess platser men det är enkelt att själv bygga ut äventyret med fler spännande platser som rollpersonerna kan upptäcka. Lämpar sig bäst för en spelledare och 2-4 rollpersoner. Texten vänder sig till den som ska vara spelledare.

MediaNr: P29435

Me too, så går vi vidare : röster, redskap och råd

7 vol., 628 s. tryckt punktskrift

Boken är ett manifest och ett samtidsdokument över den globala mobiliseringen som #metoo-kampanjen startade under hösten 2017, och som blivit en vändpunkt och milstolpe i samtalet om sexuella övergrepp mot kvinnor. Stor del av boken innehåller röster och vittnesmål från kvinnor som varit utsatta för övergrepp. Syftet är att hålla debatten vid liv och även inkludera grupper som inte känt att rörelsen handlar om dem.

MediaNr: P29514

Kroppen talar till dig

av Lise Bourbeau

11 vol., 1017 s. tryckt punktskrift

Enligt L.B. är alla fysiska problem bara yttre manifestationer av obalanser på psykologisk och andlig nivå. Författaren har sammanställt en guide till de orsaker hon anser ligga bakom över 500 sjukdomar och hälsoproblem. Exempelvis menar hon att AIDS beror på att personen har för låg självkänsla och inte älskar sig själv tillräckligt mycket. L.B., född 1941, är författare och har grundat en skola för personlig utveckling i Kanada.

MediaNr: P29593

Vitt och rött, Billies första krig

av Maria-Pia Boëthius

4 vol., 312 s. tryckt punktskrift

Maria-Pia Boëthius, författare och debattör, berättar om sin släkts historia. Hennes mamma Billie var tre år 1918 och befann sig mitt i det finska inbördeskriget i köpingen Björkö/Koivisto på det Karelska näset. B. har kartlagt familjens öden, och kampen mellan de vita och röda, för att försöka förstå den blodiga katastrof som dränkte Finlands födelse som fri nation i outsägliga lidanden. Hur såg det lilla livet ut hemma hos dem i Karelen?.

MediaNr: P29669

Den motvilliga resenären

av Jenny Diski

8 vol., 674 s. tryckt punktskrift

Självbiografisk reseskildring där förf., f. 1947 i England, berättar om vistelser i Nya Zeeland, på den engelska landsbygden i Somerset och i Lappland. Med underfundig humor och värme och på ett personligt sätt beskriver hon sin längtan efter sysslolöshet, något som ändå tvingar henne ut på resande fot. Inspirationen från Montaignes essäer lyser lekfullt igenom i rubriker som "Om att hålla sig undan" och "Om att vara tom".

MediaNr: P29565

Supergott & supersnabbt, med Jessica Frej

av Jessica Frej

2 vol., 207 s. tryckt punktskrift

J.F., 1989-, är en svensk kock och kokboksförfattare som regelbundet medverkar i magasin och teveprogram. Hennes mat är god, färgglad, välkomponerad och dessutom ofta snabblagad. Här presenteras recepten utifrån rubrikerna Förrätter & snacks, Lunch & middag, Sött & fika och Kalla & varma drycker. Det finns både lätta och mustiga recept och inspirationen är hämtad från olika delar av världen.

MediaNr: P29457

Finska för nybörjare. 1.

av Eeva Haapalehto

213 s. tryckt punktskrift

Nybörjarbok i finska för vuxna. Innehåller tolv lektioner med texter, dialoger, grammatik och övningar. Avslutas med facit och ordlista.

MediaNr: P29467

Finska för nybörjare. 2.

av Eeva Haapalehto

1 vol. tryckt punktskrift

Fortsättning på Finska för nybörjare. Boken vänder sig till den som redan har elementära kunskaper i finska språket. Exempel och övningar bygger upp kunskaperna om det finska språkets grammatik, samtidigt som man utökar sitt ordförråd. Ordlista ingår, liksom facit.

MediaNr: P29468

30 år av tystnad, mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme

av Anna Hage

6 vol., 550 s. tryckt punktskrift

Anna Hage blev som sjuttonåring vittne till mordet på Olof Palme. Hon försökte rädda livet på statsministern den där februarikvällen 1986. Det var en traumatisk upplevelse som präglat hennes liv. I den här boken redogör Anna för det hon upplevde på mordnatten, polisförhören, utsattheten och om maktlöshet och skamkänslor. Hon skriver också om vikten av att våga möta sina värsta rädslor - och om att gå vidare i livet.

MediaNr: P29636

Språkstimulering. D. 1, Tal och skrift i förskoleåldern.

av Bente Eriksen Hagtvet

384 s. tryckt punktskrift

Kortskrift, nivå 2.

MediaNr: P29493

Kalmars historia, den begravda staden : [medeltid och renässans]

av Dick Harrison

8 vol., 745 s. tryckt punktskrift

En bok om Kalmars historia från medeltid till stormaktstid. Under senare tid har stadens historia reviderats kraftigt, efter att man vid arkeologiska utgrävningar gjort fynd som visar att staden är äldre än man tidigare trott. Historieprofessorn Dick Harrison skriver initierat och detaljrikt om arkeologiska fynd, historiska byggnader och framträdande personer som påverkat stadens utveckling. Boken är utgiven i samarbete med Kalmar kommun.

MediaNr: P29570

Junk food vego

av Amanda Hellberg

2 vol., 133 s. tryckt punktskrift

En kokbok med helt vegetariska recept på vad som brukar kallas snabbmat eller skräpmat. Den här maten är dock varken dålig eller snabb utan det är mer typen av rätter som åsyftas i titeln. Här hittar vi moderna versioner av pizza, hamburgare och taco lagade från grunden. Vi kan till exempel hitta rotsaker på pizzan! Recepten utgår i mycket från svenska råvaror och lokalt odlade grönsaker.

MediaNr: P29545

Kvinnliga krigare, medeltida kvinnor som ledare, konstnärer och soldater

av Stefan Högberg

7 vol., 629 s. tryckt punktskrift

Medeltidens historia har ofta blivit männens historia. Men hur såg livet ut för Jeanne d'Arc, för "merciernas härskarinna" Ethelfled eller läkaren Trota av Salerno. Hur betraktades de av sina samtida? De senaste decennierna har forskningen gjort många upptäckter kring medeltidens gränsöverskridande kvinnor. Författaren berättar om ledare och konstnärer, läkare och predikanter, härförare och soldater och andra kvinnor som valde en annorlunda väg.

MediaNr: P29574

LCHF till fest

av Jens Linder

2 vol., 165 s. tryckt punktskrift

Matjournalisten Jens Linder har här samlat en rad recept på festmat som innehåller en mycket liten mängd kolhydrater. Med hjälp av fina råvaror - från en vanlig matbutik - och sina kockkunskaper har han skapat ett femtiotal rätter. Boken innehåller, förutom recept på exempelvis oxsvansragu, ostfondue och svensk sashimi, också menyförslag och kockens bästa tips.

MediaNr: P29573

När kroppen gråter, om kroppens och själens smärta och läkning

av Rolf Nordemar

4 vol., 360 s. tryckt punktskrift

Författarna - smärtläkare respektive arbetsterapeut - har under 40 år mött människor med långvarig smärta. Deras utgångspunkt är att alla smärta är verklig, även när ingen definitiv kroppslig orsak kan hittas. De skriver om mötet mellan läkare och patient och om vad som kan ske under den process där smärtan tvingas till reträtt, inte besegras fullständigt men i många fall så mycket att livet blir värt att leva.

MediaNr: P29584

Att återvända till livet

av Dina Rajs

6 vol., 516 s. tryckt punktskrift

På ett judiskt sommarkollo i den lilla kuststaden Rovinj i Jugoslavien 1955 träffas Jovan och Dina. Båda har förlorat nära och kära i koncentrationsläger. De gifter sig, får barn och flyttar 1968 till Linköping. Tillsammans skapar de ett tryggt och stabilt liv. I boken berättar de om hur de lyckades komma tillbaka: till sin hemstad, till allt som försvunnit och till livet, trots allt det fasansfulla som de varit med om.

MediaNr: P29630

Mordängel i prästkappa, 23 klassiska svenska mord

av Jan-Öjvind Swahn

5 vol., 416 s. tryckt punktskrift

Hur gick den sista offentliga avrättningen till? Varför mördade en präst åldringar och fattighjon? Hur kunde det sluta så olyckligt för Elvira Madigan och Sixten Sparre? Är det sant att man avgjorde rättegångar med hjälp av tärningskast? Författaren gör en exposé av mord och tragiska öden i Sveriges historia. En redogörelse av 23 klassiska kriminalfall från medeltid till 1900-talet, och en inblick i hur samhället såg ut vid tiden för morden.

MediaNr: P29470

Har jag en dålig dag kanske någon dör

av Christian Unge

7 vol., 593 s. tryckt punktskrift

Läkaren Christian Unge berättar om misstag han begått i sitt yrkesutövande under tjänstgöring för Läkare Utan Gränser i Afrika eller på akutmottagningen i Sverige. Han berättar om kunskapsbrist, stress och svåra etiska gränsdragningar och om vårdplatsbrist och superspecialiseringen som orsak till misstag i vården. Men framför allt vänder Christian Unge blicken mot sig själv och granskar sina misstag på ett utlämnande och okonstlat sätt.

MediaNr: P29644

Den längsta natten, [en sann berättelse om ofattbara förluster och om att vinna allt]

av Christer Åberg

4 vol., 334 s. tryckt punktskrift

En mörk decembernatt mister Christer Åberg halva sin familj. I sin självbiografi berättar han om sin orubbliga tro och om sin förtröstan och tillit på Guds ledning och omsorg när det otänkbara plötsligt inträffar. Boken är också en skildring av hans sökande efter Gud, och av hans längtan av att få känna sig verkligt älskad och önskad.

MediaNr: P29572

Litteratur för barn

Skönlitteratur

Hu, så hemskt!, barnens första rysare

2 vol., 158 s. tryckt punktskrift

En spännande samling roliga rysare och sagor om häxor, troll, monster, drakar, sjörövare och spöken. Det är både kul och kusligt för små och lite större barn. Här finns kända berättelser som Lilla spöket Laban och Dagspöket, och mer okända som den om kapten Svartskägg och hans spökskepp.

MediaNr: P29419

Hasselskogen

av Melissa Albert

8 vol., 763 s. tryckt punktskrift

Alice är sjutton år och har levt ett kringflackande liv med sin mamma. Det är nästan som att oturen förföljer dem. När Alice mormor dör i sitt stora hus Hasselskogen blir Alice mamma kidnappad. Alice mormor var en hyllad författare som skrev om en värld bortom vår egen. Men var mormoderns berättelse verkligen en fantasi och kan den ha nånting med oturen och försvinnandet at göra? Debutroman av den amerikanska författaren Melissa Albert.

MediaNr: P29625

Noctila - dödsugglan

av Adam Blade

2 vol., 156 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Bestarnas mästare. Toms kamp med trollkarlen Malvel är inte över. Sex nya fasansfulla monster måste besegras. Först ut är dödsugglan Noctila. Vi står inför ett krig, säger den gode trollkarlen Aduro. Ondskan sprider sig och mörkret är på väg att falla. Bestarnas mästare är den tionde omgången i serien Beast Quest. Lättläst fantasy för unga läsare.

MediaNr: P29567

Shamani - flammande faran

av Adam Blade

2 vol., 167 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Bestarnas mästare, som började med Noctila - dödsugglan. Malvels onda krafter har förvandlat själarna från Avantiens tidigare hjältar till ondskefulla bestar. Den gode trollkarlen Aduro varnar för att ondskan håller på att sprida sig och att mörkret är på väg att falla. Världen står inför ett krig. Lättläst fantasy för unga läsare. Bestarnas mästare är den tionde omgången i serien Beast Quest.

MediaNr: P29581

Fandom

av Anna Day

10 vol., 904 s. tryckt punktskrift

Violet och hennes vänner är besatta av Galgdansen, en dystopisk roman och film i stil med Hungerspelen. När skådespelarna kommer till stans cosplaymässa åker Violet självklart dit. Inne på mässan skakar allt plötsligt till och sekunder senare befinner de sig i en parallell verklighet - Galgdansen. Efter fem minuter har de orsakat hjältinnas död, och det blir upp till Violet att ta hennes plats och ta sig levande tillbaka till den verkliga världen.

MediaNr: P29608

Den första vågen

av Paul Dowswell

2 vol., 107 s. tryckt punktskrift

Första världskriget pågår med full kraft och de två bröderna Charlie och Eddie ska delta i den första vågen i slaget om Somme. Granaterna visslar fram och tillbaka över frontlinjen, det är bara en halvtimme kvar innan offensiven ska starta och stämningen i skyttegraven är tryckt. Charlie har svårt att samla tankarna. Kommer det här att bli de sista minuterna i hans liv eller kommer han och hans bror klara sig och få återvända hem.

MediaNr: P29580

Fallet med de magiska eldbären

av Daniel Edfeldt

3 vol., 242 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Hjälparbyrån som börjar med Fallet med den försvunna enhörningen. Nova och Simon får besök av en liten metallfågel. Den tillhör alven Sessa som tagits tillfånga av ondskefulla varelser djupt nere i ett berg. Sessa var där för att plocka de magiska eldbären som behövs för att bota alvprinsessan. Tvillingarna tar sig in i berget, blir avslöjade men kommer så småningom fram till platsen där några eldbär växer på en buske.

MediaNr: P29604

Fallet med den onda fen

av Daniel Edfeldt

3 vol., 285 s. tryckt punktskrift

Den fjärde och sista delen i serien Hjälparbyrån, som började med Fallet med den försvunna enhörningen. Den sista helgen på sommarlovet får tvillingarna Nova och Simon rycka ut på ett uppdrag. Vad de inte vet när de cyklar iväg är att det är början på Hjälparbyråns farligaste fall hittills. Äventyret utspelar sig både på land och i underjorden, och tvillingarna får möta talande skelett, näcken och flera andra sagoväsen.

MediaNr: P29609

Sigrid och Affe firar Alla hjärtans dag

av Moa Eriksson Sandberg

2 vol., 151 s. tryckt punktskrift

Snart är det alla hjärtans dag. Sigrid och Affe bestämmer sig för att skriva kärleksdikter. Det blir två stycken jättebra! De renskriver dem på datorn så att det ser ut som en riktig diktbok. Sigrid är sugen att ge dikterna i smyg till någon, sådär som mormor gjorde när hon var ung. Frågan är bara till vem? Tredje boken om bästisarna Sigrid och Affe.

MediaNr: P29599

Caraval

av Stephanie Garber

8 vol., 771 s. tryckt punktskrift

En gång om året hålls ett festspel i mystiska Caraval. Systrarna Scarlett och Tella bor på den lilla ön Trisda och har väntat länge på en inbjudan till festspelet. De har aldrig tidigare lämnat ön. Strax efter deras ankomst till Caraval kidnappas Tella av Legend, festspelens ledare. I jakten på sin syster dras Scarlett in i ett farligt spel. Hittar hon inte Tella innan caravalen är över, är systern förlorad för alltid.

MediaNr: P29600

Solkatten och andra sagor

av Hugo Gyllander

3 vol., 295 s. tryckt punktskrift

Sagosamling från 1926 som ingår i serien Barnbiblioteket Saga. Lärobok i hem och skola. Hugo Gyllander, 1868-1955, var en populär sagoberättare med en omfattande produktion. Hans kanske mest kända verk - Lille Pers vandring - ingår i denna samling.

MediaNr: P29519

Full galopp, Sigge

av Lin Hallberg

3 vol., 160 s. tryckt punktskrift

En bok i serien om shetlandsponnyn Sigge. Sally, Sigges syster, ska vara med på julshowens shettisgalopp. Men vem ska rida henne i skenet av strålkastarna på den stora arenan? Skötargänget får vara med att bestämma. Det är viktigt att de håller sams och att det blir rättvist. Men går det verkligen?.

MediaNr: P29577

Bamses kompisbok, sagor och tips om att vara kompisar

av Jens Hansegård

40 s. tryckt punktskrift

Om man är stark måste man också vara snäll, sägs Bamse ha sagt. Den här boken handlar just om vänskap och vad det innebär att vara en bra kompis. Boken innehåller tre Bamse-sagor, och tips från en barnpsykolog om hur ett bråk kan redas ut, saker man ska låta bli att göra, och hur man kan skaffa sig nya kompisar.

MediaNr: P29613

Dubbeldeckarna och fallet med skattkartan

av Jørn Lier Horst

2 vol., 126 s. tryckt punktskrift

Under ett detektivuppdrag på stranden hittar vännerna Tilde och Viktor en gammal tenntallrik som ligger begravd i sanden. Det visar sig att tallriken en gång tillhört den ökända sjörövaren Timian Blest, Några dagar senare blir den stulen. Kan det vara så att tjuven vet var Timian Blests legendariska skatt finns någonstans? Och vad har fatet i så fall med det hela att göra? Det är ett solklart fall för Dubbeldeckarna.

MediaNr: P29571

Dubbeldeckarna och fallet med de mystiska stölderna

av Jørn Lier Horst

2 vol., 127 s. tryckt punktskrift

Ingen i Elvestad ser något samband mellan de underliga saker som händer den här sommaren. Bagaren Monsen blir av med all sin jäst, på stranden är tunnorna till den nya badbryggan plötsligt borta, och i parken har någon rivit upp och tagit med sig alla enbärsbuskarna. Kompisarna Tilde och Viktor anar att det är något skumt på gång. Dags för detektivbyrån Dubbeldeckarna att rycka in! Tillsammans med hunden Åttå tar de upp jakten på tjuvarna.

MediaNr: P29575

Mitt hjärta hoppar och skrattar

av Rose Lagercrantz

92 s. tryckt punktskrift

Dunnes bästa vän Frida har flyttat till Norrköping. Stolen bredvid Dunnes i klassrummet är plötsligt så tom. Istället placerar fröken henne mellan Vickan och Mickan som inte alls är snälla mot Dunne. Det leder till bråk och förvecklingar. Tur att Dunne kan trösta sig med sina marsvin hemma tills det blir bättre igen.

MediaNr: P29633

Varghunden

av Jack London

4 vol., 339 s. tryckt punktskrift

Varghunden Vitkäft föds bland vargar. Redan som valp hamnar han hos människor. Först hos indianer men sedan hos en elak guldgrävare. Svårigheter kantar Vitkäfts liv. När han kommer till en man som tar med honom till Kalifornien blir livet bättre. Utspelar sig i USA på 1800-talet. Berättelsen är återberättad och omarbetad av Martin Svensson för att passa dagens barn och ungdomar.

MediaNr: P29673

Mister Orange

av Truus Matti

4 vol., 318 s. tryckt punktskrift

1943, New York. Linus är 12 år och andra världskriget pågår för fullt i Europa. När hans storebror tar värvning och skickas tvärs över Atlanten ställs allt på ända. Kriget verkar inte vara det storslagna äventyr som Linus föreställt sig, och hans bror inte alls den superhjälte som han har läst om i serietidningarna. Och vem är egentligen Mister Orange?.

MediaNr: P29651

Lilja och jag

av Karen McCombie

2 vol., 104 s. tryckt punktskrift

Kirsten önskar att livet kunde kännas mer normalt. Skolan är toppen men hemma är det mest bråk och problem. Vad Kirsten verkligen behöver är att prata med sin äldsta vän, den varma och roliga Lilja. Kirsten har inte träffat Lilja på flera år, men kanske kan hon försöka att leta upp sin vän igen. Om hon provar att lämna ett meddelande i det hemliga gömstället i trädet som bara de två känner till - vad händer då?.

MediaNr: P29626

Döden är inget skämt

av Karl Modig

4 vol., 352 s. tryckt punktskrift

Josef Koroljov är 19 år och bor med sina storasyskon Natascha och Alexander. Han är självutnämnd komiker som inte har en aning om vad han håller på med. Han ägnar dagarna till att skriva skämt och nätterna åt att hamna i fel säng. Men hyran måste betalas; Alexander är försvunnen och Natascha är deprimerad. Josef måste börja jobba på en skola och han måste hantera det fruktansvärd som har hänt, trots att han hela tiden försöker skämta bort det.

MediaNr: P29556

Svag is

av Sofia Nordin

3 vol., 241 s. tryckt punktskrift

Det är vinter och niorna har friluftsdag. De åker skridskor på Stensjön. Eddi och hans bästis Alex bestämmer sig för att åka längre och fortare än alla andra. På sista varvet runt sjön hinner de ikapp långsamma Marit. Alex knuffar ut Marit mot ett parti svagare is och sen åker de därifrån. Det är ett beslut som kommer att få hemska konsekvenser. Lättläst.

MediaNr: P29639

Isbjörnarnas rike

av Mary Pope Osborne

2 vol., 116 s. tryckt punktskrift

Del 12 i serien som börjar med Dinosaurierna kommer. Iskalla vindar möter Viktor och Hanna när den magiska trädkojan tar dem till Arktis. Syskonen har fått i uppdrag att lösa en klurig gåta och till sin hjälp har de boken Äventyr i Arktis. Utanför kojan yr snön och i fjärran hörs ylanden. Hur ska de klara sig i den bitande kylan, bland isbjörnar och vargar?.

MediaNr: P29513

Det sjunde rummet

av Erika Svernström

5 vol., 457 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Det övergivna barnhemmet. När Alvin och hans familj hälsar på mormor och morfar i Lysekil upptäcker barnen ett gammalt signalsystem bakom en tavla i köket. Man kan ringa från de sex olika rummen i huset men en dag ringer det plötsligt från rum nummer sju. Men var är det sjunde rummet? Barnen börjar omedelbart leta samtidigt som det börjar hända oförklarliga saker runt dem.

MediaNr: P29659

Hotet

av Mats Söderlund

12 vol., 1165 s. tryckt punktskrift

Jennys pappa försvinner spårlöst under en fjällvandring. Först långt senare får hon veta vad som egentligen hände den dagen. Det visar sig att familjen är en del av något mycket större - en uråldrig hemlighet som förts vidare från generation till generation. Jennys föräldrar har undanhållit sanningen under hela hennes uppväxt. Vem - eller vad - är hon? Dystopi som utspelas i en framtid där klimatkatastrofer drivit många människor på flykt.

MediaNr: P29562

Poppy Pym & Faraos förbannelse

av Laura Wood

6 vol., 501 s. tryckt punktskrift

Poppy Pym överges av sina föräldrar och växer upp på en cirkus. Hon får en händelserik uppväxt, omgiven av akrobater och jonglörer. När Poppy är 11 år skickar cirkusfamiljen henne till en internatskola. Skolan är sträng, raka motsatsen till livet på cirkusen. Men så blir en gammal egyptisk ädelsten stulen och det börjar hända läskiga saker på skolan. Poppy behöver nu cirkusens hjälp att hitta ädelstenen. L. W. brittisk barnboksförfattare.

MediaNr: P29632

Dödsbo

av Mia Öström

4 vol., 327 s. tryckt punktskrift

Nino och hennes mamma har precis flyttat till en gammal lägenhet. Tanten som tidigare bott i lägenhet har dött och alla hennes möbler och saker står kvar. Om nätterna hör Nino viskande barnröster och kajor dyker upp lite här och var. Dessutom är det jättevarmt. En dag upptäcker Nino en dold dörr i ett av rummen. Hon öppnar den och kommer in i exakt likadant rum som det hon just lämnade. Det är bara det att allt är spegelvänt.

MediaNr: P29628

Facklitteratur

Vi som överlevde

av Michael Bornstein

6 vol., 546 s. tryckt punktskrift

Michael föds 1940 i en värld av terror, svält och rädsla. Sina första år tillbringar han i ett ghetto i en liten polsk stad. När order ges om att alla polska ghetton ska tömmas sätts familjen Bornstein på ett tåg som tar dem till Auschwitz. Nu, nästan sjuttio år senare, berättar Michael för första gången om sin uppväxt och de ödets nycker som gjorde att han överlevde Förintelsen. En gripande skildring om den yngste överlevaren från Auschwitz.

MediaNr: P29587

En elefant på huvudet och andra kluriga gåtor

av Peter Gissy

83 s. tryckt punktskrift

Vad är grått och rynkigt och tillhör mormor? Vad får man om man korsar en lärare med en vampyr? Vad är värre än att hitta en mask i ett äpple? Här är 210 enkla, medelsvåra, svåra och kluriga gåtor samlade. Och avslutningsvis några skruvade elefantgåtor. Varför målar elefanter tånaglarna röda?.

MediaNr: P29616

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Jag fixar mellanmålet!

av Maja Ljung

1 vol. tryckt punktskrift

Med lite fantasi och framförhållning kan ett tråkigt mellanmål förvandlas till något alldeles extra! Och inte behöver det ta särskilt mycket tid heller. M.L., känd från Sveriges yngsta mästerkock presenterar här sina bästa mellanmålstips. Vad sägs till exempel om kesoplättar, rawbollar, quesadillas eller kanske poptarts? Innehåller sammanlagt tio recept på mumsiga mellanmål. En bearbetad och förkortad version av förlagan.

MediaNr: P29255

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

De fula fem

av Julia Donaldson

32 s. tryckt punktskrift

Bilderbok för barn i åldrarna 3 till 6 år. Gnun, vårtsvinet, den fläckiga hyenan, örongamen och maraboustorken kallas ibland för de fula fem. Men stämmer det? Deras ungar tycker istället att de är de fina fem. En rimmad saga av Julia Donaldson som bland annat gjort böckerna om Gruffalon.

MediaNr: P29474

Dumma teckning!

av Johanna Thydell

28 s. tryckt punktskrift

Det är vinter och i köket sitter Mint och hennes storebror. Han ritar jättefint. Mint vill rita lika fint som honom, men han är tre år äldre så det är inte så lätt. Dessutom tycker Mint att det är svårt att komma på något att rita. Allt har fel form eller fel färg. Men så kommer hon på - hon ska rita snö! Men hur ritar man någonting som är vitt? Allt blir bara fel. Eller blir det verkligen det? Nominerad till Augustpriset 2017.

MediaNr: P29413

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Samtidigt som

av Lisen Adbåge

27 s. tryckt punktskrift

Samtidigt som det händer någonting här, händer också någonting där. På olika platser i världen händer det olika saker hela tiden. Om detta handlar denna bilderbok, som är skriven på rimmad vers och öppnar för samtal. L.A., 1982-, svensk barnboksförfattare, illustratör och serietecknare.

MediaNr: P29225

Jättejättebråttom

av Ebba Forslind

24 s. tryckt punktskrift

En mamma och ett barn har just vaknat och måste skynda iväg. En ska till förskolan och en ska till jobbet. Men egentligen vill de båda stanna hemma, det är ju så tråkigt att behöva gå iväg! Tänk om det var en ledig dag ändå....

MediaNr: P29503

Knuttes hus

av Barbro Lindgren

23 s. tryckt punktskrift

Bilderbok som passar för barn i åldrarna 3-6 år. Knutte är trött på mammas tjat och bestämmer sig för att flytta till ett eget hus. Men det är nästan för lugnt och tyst så Knutte går ut och sätter sig på trappen. Han drömmer om att det ska komma en katt. Då gör det det! Sen kommer en hund och en gris och en massa andra roliga djur. Alla vill bo hos Knutte. Men hur många får egentligen plats? Och kan Knutte vara utan sin mamma?.

MediaNr: P29497