Nya punktskriftsböcker mars 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 90 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Den förlorade trädgården, roman

av Giorgio Bassani

7 vol., 685 s. tryckt punktskrift

Roman som utspelas i Ferrara i Norditalien strax före och under andra världskriget. I centrum står den förmögna judiska familjen Finzi-Contini, som försöker undgå raslagarna genom att isolera sig från en alltmer fientlig omgivning. En vemodig kärlekshistoria är bokens huvudtema. Giorgio Bassani, 1916-2000, italiensk författare.

MediaNr: P29667

Acceleration, dikt

av Emil Boss

2 vol., 106 s. tryckt punktskrift

Diktsamling som beskriver arbetets monotoni. Författaren, kassabiträde på Systembolaget, beskriver i fragmentarisk form vardagliga situationer och tankar som tillsammans bildar en känsla av manisk absurdism. Sista tre dikterna: "56. Det finns aktivitetsloggning och realtidsuppföljning. 57. Det finns ett oavhängigt accelererande flöde. 58. Var finns orden som inte ökar hastigheten?".

MediaNr: P29614

Torkans år, roman

av Roland Buti

4 vol., 339 s. tryckt punktskrift

Det är juni år 1976. Europa står inför den värsta torkan någonsin. Lantbrukarfamiljen Sutter lever på ruinens brant. Fadern har investerat allt sitt hopp och hela sin förmögenhet i 10 000 höns och en modernare ladugård. I värmen havererar kylsystemet och alla djuren dör. Familjens mor får syn på sig själv för första gången när hennes väninna Cécile flyttar in i huset. De inleder ett passionerat förhållande.

MediaNr: P29730

Ondskans innersta väsen, spänningsroman

av Luca D'Andrea

11 vol., 995 s. tryckt punktskrift

1985 hittas tre unga människor brutalt mördade i en dalgång i norra Italien. Trettio år senare flyttar den amerikanske filmaren Jeremiah Salinger till en lite alpby i närheten tillsammans med sin dotter Clara och fru Annelise, som är född där. Efter en ödesdiger helikopterolycka bestämmer sig Salinger för att ta reda på vad som egentligen hände 1985. Det visar sig att något fasansfullt ruvar i dalgången, något som aldrig borde ha återuppväckts.

MediaNr: P29663

Tellus-syndromet

av Carl Johan De Geer

2 vol., 162 s. tryckt punktskrift

CJ sitter bakbunden i regeringskansliet Rosenbad. Säpokvinnan slår näven i bordet och säger att nu får det vara slut på den vänliga tonen. "Erkänn, eller så tar vi till hårda bandage". CJ är en dubbelnatur; han är även rymdvarelsen Ho-Jaj från planeten Elegebar som kan läsa andras tankar och hela tiden är steget före. En sprängskiss har också en viss betydelse för händelseförloppet. Satirisk science fiction med många referenser till samtiden.

MediaNr: P29654

Själasörjaren, roman

av Christine Falkenland

6 vol., 483 s. tryckt punktskrift

Kyrkoherde Erland Wallerius harmoniska tillvaro störs när Claudia, en skolkamrat från Evangeliska gymnasiet, söker upp honom. Ett mörker tycks omge henne, hon är deprimerad och ångestfull. Hon ber Erland att ta hand om hennes begravning. Mot sin vilja blir han indragen i en kamp mellan tro och tvivel, synd och nåd. Mellan kropp och själ. Och Claudias mörker griper efter Erland.

MediaNr: P29680

En modern familj

av Helga Flatland

7 vol., 615 s. tryckt punktskrift

Torill och Sverre har efter fyrtio års äktenskap bestämt sig för att skiljas. De är sjuttio år och känner sig klara med familjeprojektet. Uppbrottet skildras utifrån de tre vuxna barnen Liv, Ellen och Håkons perspektiv. Och barnen är av en helt annan åsikt än föräldrarna. De ser familjen som grunden för sina värderingar, val och ambitioner. När föräldrarna så går skilda vägar rycks marken undan för var och en av syskonen.

MediaNr: P29699

Slända i bärnsten

av Diana Gabaldon

28 vol., 2719 s. tryckt punktskrift

Fortsättning på "Främlingen". Under 3 års tid var Claire Randall försvunnen till 1700-talets Skottland. När hon återvände var hon gravid och kunde inte berätta sanningen om var hon hade varit. Nu 20 år efteråt tvingas hon under en vistelse i Skottland berätta sin hemlighet för dottern Brianna, att fadern var Jamie Fraser skotsk ädling som levde på 1700-talet.

MediaNr: P29658

Sjöfararna

av Diana Gabaldon

34 vol., 3282 s. tryckt punktskrift

Del 3 (1:a delen) i serien inledd med Främlingen. Claire gör än en gång en resa i tiden till 1746. Hon när ett hopp att Jamie, hennes stora kärlek, skall ha överlevt slaget vid Culloden och att de skall mötas igen. Men hon måste lämna sin älskade dotter Brianna och kanske aldrig återse henne. Hon möter Jamie och de flyr över havet. Nya äventyr möter dem bland smugglare och pirater i Västindien.

MediaNr: P29716

Pastor Viveka och hundraårsjubileet

av Annette Haaland

7 vol., 582 s. tryckt punktskrift

Del 2, fristående, i serien om pastor Viveka. På den årliga julmarknaden ska Gamla Enskedes 100 års-jubileum firas. Men det finns olika åsikter om hur det ska gå till. Några vill att det ska vara hembakt, medan andra föredrar inplastade kondisbitar. Pastor Viveka har fullt upp med sin familj och sina existentiella tankar, men försöker ändå medla bland församlingsmedlemmarna. Till råga på allt inträffar ännu ett mord.

MediaNr: P29670

Pastor Viveka och Glada änkan

av Annette Haaland

6 vol., 565 s. tryckt punktskrift

Tredje, fristående delen i serien om pastor Viveka. För hundra år sedan fanns en biograf i Enskede där filmerna ackompanjerades av en dam kallad Glada änkan. Hundra år senare öppnas kvartersbion på nytt och döps till Glada änkan. Men det visar sig att hon kanske inte var så glad. Och hur ska Vivekas församling använda miljonen som de har fått ärva av Doris? En ny fascinerande medlem dyker upp i kyrkan, och dessutom ett avhugget finger.

MediaNr: P29764

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt, roman

av Gail Honeyman

9 vol., 857 s. tryckt punktskrift

Eleanor Oliphant har gjort det enkelt för sig. Hon klär sig i likadana kläder varje dag, äter samma mat till lunch och veckoslutet firar hon med fryst pizza och två flaskor vodka. Eleanor mår utmärkt. Men så möter hon Raymond och allting förändras. De räddar en äldre man, Sammy, som fallit ihop på gatan. Eleanor upplever en värme och gemenskap som hon inte trodde fanns. Hon inser att hon inte har en aning om hur man lever - hon har bara överlevt.

MediaNr: P29677

Brevet

av Kathryn Hughes

8 vol., 725 s. tryckt punktskrift

Tina Craigs make är våldsam och för att kunna lämna honom jobbar hon varje ledig timme, bland annat i en second hand-butik. En dag hittar hon ett brev i en gammal kavaj. Hon läser brevet och det kommer att förändra hennes liv. Många årtionden tidigare inser Billy Stirling att han har varit en riktig idiot. Han sätter sig ner och skriver ett brev som han hoppas kunna förändra framtiden. Två parallella historier om två kvinnor som ödet för samman.

MediaNr: P29655

Kärleksdans i obalans

av Anna Jansson

8 vol., 760 s. tryckt punktskrift

Tredje boken om Angelika Lagermark och Salong d'Amour i Visby. Stugan där Angelikas gammelmormor Amalia bodde hela sitt 94-åriga liv är till salu. Men huset ruvar på en fasansfull hemlighet. Samtidigt fortsätter Angelika med att hjälpa kunderna att hitta kärleken på frisersalongen. Det svåra är att behålla kärleken när motgångarna kommer. Det är något Angelika själv får erfara när Magnus blir förälskad i hela världen och gör det otänkbara.

MediaNr: P29596

Kvinnan på bänken, [ett nytt fall för Maria Wern] : [spänningsroman]

av Anna Jansson

7 vol., 661 s. tryckt punktskrift

Del 19 i serien om polisen Maria Wern på Gotland som börjar med Stum sitter guden. Kriminalinspektör Jesper Ek är förälskad men hans kärlek, socialsekreteraren Julia, är en gåta. När hennes förflutna hinner ikapp henne har fällan slagit igen om Ek. Samtidigt inser Maria Wern att prästgården i Lärbro bär på många hemligheter. Prästen Alva har blivit hotad och diakonen Ragnar är oroad att hon inte tar hoten på allvar.

MediaNr: P29738

En ny tid

av Ida Jessen

4 vol., 370 s. tryckt punktskrift

I januari 1903 tillträder Lilly Høy sin första lärartjänst i ett litet jylländskt samhälle. Hon skriver om det i sin dagbok. Först 20 år senare plockar hon upp den igen. Hennes man, doktor Bagge, ligger nu för döden. Han är karismatisk och dominerande och Lilly har troget följt honom genom livet. När han dör inser hon att det är dags att vända om och lära känna sig själv på nytt. Boken är flerfaldigt prisbelönad. I.J., 1964-, dansk författare.

MediaNr: P29724

Problemet med Henry och Zoe

av Andy Jones

8 vol., 761 s. tryckt punktskrift

Henry överger sin ungdomsförälskelse på bröllopsdagen och åker till London där han hoppas kunna bygga upp sitt liv på nytt. Zoe har sina skäl att se över sitt liv, hon tänker bryta upp från London och resa runt världen. Hon vet inte vart hon är på väg, men hon är övertygad om att hon ska dit ensam. När de träffas är det bara några månader kvar innan hon ska ge sig iväg. Mötet får oväntade följder. Feelgood-roman.

MediaNr: P29660

Trädet och vinrankan

av Dola de Jong

4 vol., 334 s. tryckt punktskrift

Året är 1938 och de två väninnorna Bea och Erica bestämmer sig för att flytta in i en lägenhet tillsammans i Amsterdam. Omedelbart känner sig Bea attraherad av den utåtriktade Erica. I en värld där ordet lesbisk är outtalbart och där det är livsfarligt att vara jude blir vänskapen mer och mer komplicerad, och när judeförföljelsen intensifieras ställs Beas lojalitet på sin spets. D.d.J., 1911-2003, holländsk-amerikansk författare och journalist.

MediaNr: P29715

Ett nytt Atlantis

av Ursula K. Le Guin

79 s. tryckt punktskrift

Dystopisk novell av den prisbelönta författaren U.L-G., 1929-2018. USA har utarmats av kapitalism. Staten har blivit totalitär och havsnivån har stigit på grund av klimatförändringar. Ur denna situation föds drömmen om att ett nytt Atlantis, en ny och fri kontinent, ska resa sig ur vattenmassorna. Novellen utgavs ursprungligen 1975.

MediaNr: P29665

Rödvin och ett misstänkt mord för tre gamla damer

av Minna Lindgren

8 vol., 733 s. tryckt punktskrift

På äldreboendet Aftonlunden i Helsingfors bor Siiri och Irma, två nyfikna damer i nittioårsåldern. De fördriver tiden med kortspel, kaffe och några glas rött vin. När den 35-årige kocken Tero på boendet hastigt avlider bestämmer de sig för att ta reda på vilka sanningar som finns bakom hans död. Damerna tampas då med den barska avdelningssköterskan Virpi och den extremt kundinriktade direktören Sinikka.

MediaNr: P29723

De tyngdlösa

av Valeria Luiselli

4 vol., 349 s. tryckt punktskrift

En ung mor i Mexico tänker tillbaka på tiden då hon arbetade i New York och mötte konstnärer, bohemer och älskare. Kvinnan är fast i sitt nuvarande liv och börjar skriva en roman om tiden i New York och om 1920-talspoeten Owen som hon fascineras av. Fascinationen blir till en besatthet och snart ser hon döda poeter på tunnelbanan. Hennes liv flyter samman med Owens och när hennes make läser romanen suddas gränsen mellan verklighet och fiktion ut.

MediaNr: P29755

En annan Alice

av Liane Moriarty

13 vol., 1191 s. tryckt punktskrift

Alice tappar minnet efter ett slag i huvudet. När hon vaknar upp på golvet tror hon att hon är sitt 29-åriga jag, nygift och gravid med sitt första barn. Hon har glömt de senaste 10 åren av sitt liv, i själva verket är hon 39 och har 3 barn och ligger i skilsmässa. Nu måste Alice hitta tillbaka till sina minnen, och till den hustru, dotter, vän och syster hon en gång var. L.M., australisk författare som skrivit Big little lies.

MediaNr: P29745

En andra chans

av Jojo Moyes

12 vol., 1158 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Livet efter dig. Louisa Clark kommer till New York för att börja ett nytt liv trots att Sam är kvar i England. Lou börjar arbeta hos den superrika familjen Gopniks och hamnar i New Yorks societet. Hon försöker hålla ihop sina båda världar, men det är inte så lätt. När allt ställs på sin spets måste hon fråga sig: Vem är Louisa Clark? Och hur stillar man ett hjärta som bor på två platser?.

MediaNr: P29749

Bock i örtagård

av Fritiof Nilsson Piraten

4 vol., 341 s. tryckt punktskrift

Burlesk och mycket rolig skildring av den analfabetiske och grovhyvlade patron Esping, som på grund av ett vad blir kyrkvärd och söker bete sig fromt och moraliskt. F. N. P., 1895-1972.

MediaNr: P29752

Blodig januari

av Alan Parks

9 vol., 777 s. tryckt punktskrift

När en tonårspojke skjuter ihjäl en kvinna mitt på en gat i Glasgow och sedan tar livet av sig är kommissarie Harry McCoy säker på att det inte är någon slump. McCoy använder sig av sitt nätverk i undre världen för att driva utredningen framåt, men snart stöter han ihop med ett hemligt sällskap som leds av stadens rikaste invånare: familjen Dunlop. McCoys chef vill inte att han utreder dem. Men McCoy ger sig inte så lätt. Debutroman.

MediaNr: P29714

Biblioteket

av Hans Peterson

9 s. tryckt punktskrift

En del i serien om Anna och Jonas. Jonas tar med barnen till biblioteket. På biblioteket jobbar Stina. Hon hjälper Jonas och barnen att hitta böcker att låna. Lättläst. Enkelsidig punktskrift.

MediaNr: P29690

Alla floder flyter mot havet

av Dorit Rabinian

8 vol., 681 s. tryckt punktskrift

När israeliska Liat möter palestinske Hilmi på ett kafé i New York, faller hon handlöst för honom. Trots att hon vet att de bara kan leva ut sin kärlek där och då inleder hon ändå ett passionerat förhållande med Hilmi. Liat lever i ständig skräck för att någon ska få nys om kärleksaffären. När Liats avresedatum närmar sig måste hon bestämma sig för om hon ska ge upp allt för kärleken. Romanen gav upphov till en politisk skandal i Israel 2016.

MediaNr: P29698

Låt oss hoppas på det bästa

av Carolina Setterwall

10 vol., 965 s. tryckt punktskrift

En berättelse ur livet om vad som händer när Carolina helt oväntat finner sin man livlös i sängen. En morgon är han bara död och hon blir ensam med deras lille son och tvingas till ett helt nytt liv. Carolina Setterwall berättar i korta avsnitt om livet innan och livet efter tragedin. Boken är en uppgörelse med döden och med livet, med kärleken och föräldraskapet och synen på den moderna relationen. C.S., 1978-.

MediaNr: P29710

Maestro

av Geir Tangen

9 vol., 875 s. tryckt punktskrift

Journalisten Viljar Ravn Gudmundsson var förr oumbärlig grävreporter på lokaltidningen i Haugesund. Men efter ett ödesdigert misstag har han helt tappat arbetslusten. Men en dag får han ett mejl av en självutnämnd bödel som påstår sig vilja straffa människor som undkommit rättvisan. Nästa morgon hittas en kvinna mördad. Tillsammans med kriminalkommissarie Lotte Skeisvoll dras Gudmundsson in i fallet. Utredningen blir komplicerad.

MediaNr: P29676

Den som är värd att bli älskad

av Abdellah Taïa

3 vol., 214 s. tryckt punktskrift

Brevroman där författaren skildrar hur den franska kolonialismen dröjer kvar i en ung homosexuell marockans kärleksliv. Vi får följa Ahmed som växer upp under svåra förhållanden i en kultur som inte tolererar homosexualitet. Efter en flytt till Paris lever han med en fransk älskare som försöker göra om Ahmed till något han inte är. Abdellah Taïa, 1973-, marockansk författare som tidigare utkommit på svenska med bland annat Ett arabiskt vemod.

MediaNr: P29675

Helmers vals, berättelsen om en far och ett Sverige som en gång var : roman

av Aino Trosell

7 vol., 670 s. tryckt punktskrift

Författaren Aino Trosell har tidigare skrivit om kvinnor i sin släkt. Nu, i denna självbiografiska roman, berättar hon om sin far - Helmer, 1902-1992. Genom hans liv följer vi också ett svunnet Sverige, folkrörelsens Sverige. Helmer föddes i Malung och gifte sig med Edit och 1949 föddes Aino. Helmer var egocentriker och dagdrömmare, men också skogsarbetare, jordbrukare och skinnare, socialdemokrat och fackföreningsman.

MediaNr: P29712

Inlandet, roman

av Elin Willows

4 vol., 317 s. tryckt punktskrift

En ung kvinna flyttar för kärlekens skull från Stockholm till ett litet samhälle i Norrlands inland. När kärleken tar slut orkar hon inte bryta upp igen, utan blir kvar i samhället. Hon börjar jobba i en matbutik och försöker lära sig den nya platsens koder. Kan hon bli en del av det nya? E.W., 1982-, kulturjournalist bosatt i Finland.

MediaNr: P29684

Facklitteratur

Sportgrodor 2000

Redaktör: Lasse Anrell.

127 s. tryckt punktskrift

Lasse Anrell, krönikör på Aftonbladet, har gjort en sammanställning över ett antal språkliga felsägningar - "grodor" - som kändisar och journalister har åstadkommit. Det mesta är nysagt i sportens värld under år 2000 och det finns höjdpunkter samlade både från fotbolls-EM och OS i Sidney. En svensk skidkung utbrister bl.a. att "Då är det bara att bryta ihop och gå vidare". Kopierad från Piratförl., 2000.

MediaNr: P17237

Barn i kör, idéer och metoder för barnkörledare

Redaktör: Gunnel Fagius.

9 vol., 736 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29627

Min väg till fjärde åldern

av Birgit Bergkvist

3 vol., 269 s. tryckt punktskrift

I denna bok berättar Birgit Bergkvist om sin uppväxt på Stora Askö, både om åren med småbarn och om hur hennes äventyrslusta tog henne ut i världen. Hon har rest till Island, Nigeria och åkt bil genom hela Europa. Hon skriver med värme och humor om åldrandets vedermödor och glädjen i att få vara aktiv även i den fjärde åldern, det vill säga, den sista perioden i en människas liv.

MediaNr: P29643

Vego på 30 minuter, 100 recept för en grönare vardag

av Ylva Bergqvist

4 vol., 390 s. tryckt punktskrift

En kokbok med helt vegetariska recept. En inledning med avsnitt om hälsoeffekterna med en vegetarisk och varierad kost, samt praktisk information följs av recept. De är indelade i kapitel som: Medelhavsmagi, Hello Asia, Publikfavorier och Grönt är skönt. Boken avslutas med några grundrecept på till exempel äggfri majonnäs och falafel.

MediaNr: P29498

Årets festdagar

av Nils-Arvid Bringéus

6 vol., 506 s. tryckt punktskrift

Med kulturhistoriska översikter och lokala exempel beskrivs hur ett svenskt festår utvecklats och förändrats. Förf. ger inblick i såväl kollektiva traditioner som i enskilda människors hållningar till sedar och bruk i samhället. Dispositionen följer kalenderåret men ett antal nyinförda seder under 1900-talet har sammanförts till ett särskilt avsnitt.

MediaNr: P29721

Jordens ande, om nordisk naturreligion

av Henrik Hallgren

3 vol., 270 s. tryckt punktskrift

Naturreligion innebär ett uråldrigt sätt att leva där Jorden ses som helig och dess olika livsformer behandlas med respekt. Den sätter människan som en del i ett större sammanhang. Forn sed är namnet på den nordiska naturreligionen. Det är en hednisk andlighet med gamla rötter och den syftar till att återupprätta ett liv i balans med naturen och dess makter. Författaren är gode, hednisk präst, i Samfundet Forn Sed Sverige.

MediaNr: P29637

Uppdrag sanning, möten och tankar

av Anna Hedenmo

3 vol., 269 s. tryckt punktskrift

A.H. har arbetat som journalist i flera decennier. Hon har grillat politiker, rapporterat om katastrofer och intervjuat kända personer i teveprogrammet Min sanning. I sin biografi delar hon med sig av sina erfarenheter och ger läsaren en inblick i hur man kan få slipade politiker att tala klarspråk, hur man vågar ställa obekväma frågor och vilka överväganden man kan tvingas göra i direktsändning. A.H., 1961-, journalist och programledare.

MediaNr: P29720

Det är i alla fall tur att vi inte är döda

av Jonas Helgesson

4 vol., 274 s. tryckt punktskrift

En personlig berättelse som vill påminna läsaren om att vara tacksam över det vi har och kan, utan att förminska det som är jobbigt i livet. Jonas Helgesson utgår från sin egen resa genom livet och förmedlar ett budskap som kan alla ta till sig: det viktigaste är inte att vara vanlig - det är ju de udda exemplaren som har störst värde. Jonas Helgesson, 1978-, författare, föreläsare och komiker.

MediaNr: P29679

Riktiga män äter sallad, mat som får dig att må bra och leva längre

av Mai-Lis Hellénius

3 vol., 273 s. tryckt punktskrift

Kombinerad hälso- och kokbok som utgår från fakta som visar att män äter mycket mindre sallad än vad kvinnor gör. Maj-Lis Hellénius, överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken på Karolinska sjukhuset, förklarar varför grönare mat är bra för mäns hälsa och hur man på bästa sätt kan ändra sina kostvanor. Boken innehåller också ett 40-tal salladsrecept.

MediaNr: P29598

Livsviktigt!, mina bästa råd för ett långt friskt liv

av Mai-Lis Hellénius

4 vol., 304 s. tryckt punktskrift

Mai-Lis Hellénius är professor och överläkare på livsstilsmottagningen på Hjärtkliniken vid Karolinska sjukhuset. I den här boken har hon samlat sina bästa råd för ett långt och friskt liv. Hon menar att vårt sätt att leva, vårt val av kost och våra intressen spelaren stor roll för hälsan. Vidare påpekar hon att en ändring av livsstilen måste vara rolig och att det aldrig är för sent att ändra på sig.

MediaNr: P29649

Allt du kan se när du saktar ner, hitta lugn och ro i en hektisk värld

av Hyemin

3 vol., 267 s. tryckt punktskrift

Haemin Sunim som är en zenbuddhistisk munk och lärare ger i denna bok livsråd för olika situationer och sinnestillstånd. Boken är tänkt att fungera som en motvikt till vår allt stressigare vardag. Han talar till exempel om vikten av att vila, hur man blir vän med sina känslor samt om konsten att bevara en god relation.

MediaNr: P29664

Styrka, teknik & pannben

av Charlotte Kalla

3 vol., 262 s. tryckt punktskrift

Charlotte Kalla, 1987- , är en av Sveriges främsta längdskidåkare genom tiderna. Efter en kort historik av sin karriär skriver hon om sin fysiska och mentala träning som hon utför för att ständigt bli bättre som skidåkare - styrka, teknik och pannben. Hon ger många handfasta tips - om träning, kondition, motivation, kost, vallning med mera - på hur man kan bli en bättre skidåkare, oavsett ambitionsnivå. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: P29701

Och du kom inte tillbaka, [en memoar]

av Marceline Loridan-Ivens

2 vol., 135 s. tryckt punktskrift

När Marceline Loridan-Ivens var 15 år greps hon tillsammans med sin far. Modern och syskonen undkom. Marceline skickades till Birkenau och fadern till Auschwitz. Den sista gången de sågs lyckades han smuggla till henne ett brev, en tomat och en lök. När Marceline efter kriget återvände till Frankrike var hon en främling i både sitt land och i sin familj. Hon hade ingen att dela sina fasansfulla minnen med. Boken kan läsas som ett brev till fadern.

MediaNr: P29683

Funkisfestivalen, en tävling för vinnare

av Helene Lumholdt

48 s. tryckt punktskrift

Funkisfestivalen är en berättelse om glitter och glamour, men också om nervositet och besvikelse. Vi får följa deltagarna under nästan ett år, från genrep till final och nya deltävlingar. Läsaren får möta flera artister, både nya och sådana som varit med många år. Funkisfestivalen berättar framför allt om glädjen av att stå på scen och sjunga. Alla deltagare har någon sorts funktionsnedsättning. Lättläst.

MediaNr: P29751

Carl XV och Hanna på Väntorp, en tidsbild

av Germund Michanek

3 vol., 230 s. tryckt punktskrift

Historien om Carl XV och hans älskarinna, aktrisen Hanna Styrell bygger på dokument från Bernadottebiblioteket och på kungens kärleksdikter till Hanna. Händelserna omfattar Carl XV:s regeringstid mellan 1859 och 1872, och de flesta äger rum kring sommarslottet Ulriksdal. Deras passion utvecklades till en nära vänskap, som varade till kungens död.

MediaNr: P29612

De kidnappade Kinasvenskarna, [fallen Gui Minhai och Peter Dahlin]

av Jojje Olsson

6 vol., 526 s. tryckt punktskrift

Journalisten Jojje Olsson har intervjuat den numer utvisade Peter Dahlin samt dottern till den svenske bokförläggaren Gui Minhai, som från oktober 2015 och fram tills oktober 2017 har suttit fängslad utan kontakt med omvärlden. Båda har tvingats erkänna påhittade brott på statlig tv. Fallen är en del av händelserna som belyser hur tillståndet för mänskliga rättigheter försämrats de senaste åren i Kina.

MediaNr: P29689

Hans Järta, en biografi

av Gunnar Petri

13 vol., 1135 s. tryckt punktskrift

Biografi över Hans Järta, 1774-1847, som var en av "1809 års män" som ur nederlag och militärkupp banade väg för en fredlig och framgångsrik förvandling av samhället. Han var en mångsidig man - revoltör, satiriker och publicist, finansminister, medlem av Svenska Akademien, landshövding i Dalarna, historiker och riksarkivarie i Uppsala. Skildring av en självständig intellektuell och den tid han levde i.

MediaNr: P29646

Så hör du dina änglar

av Doreen Virtue

3 vol., 277 s. tryckt punktskrift

Den amerikanska psykologen Doreen Virtue har här sammanställt en steg-för-steg-guide som visar hur du lär dig ta emot meddelanden från dina änglar och guider. Författaren är nämligen övertygad om att alla kan lära sig att höra änglar. Innehållet i boken används vid författarens kurser i Praktisk änglaterapi.

MediaNr: P29685

"Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå", om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik

av Jack Werner

8 vol., 715 s. tryckt punktskrift

Vad händer när påhitten på internet och i sociala medier får samma genomslag som sanningarna? Och vad händer med journalistiken och källkritiken när det blir alltmer bråttom att vara först? Jack Werner är journalist och lanserade avdelningen viralgranskaren på Metro. Han har samlat olika virala skrönor och granskar sanningshalten i dem. Han skriver bland annat om den stora clownhysterin, katter i glasburkar och hur Pol Pot kom till Sverige.

MediaNr: P29761

Flickan med sju namn, min flykt från Nordkorea

av Hyyon-so Yi

9 vol., 876 s. tryckt punktskrift

Självbiografi om H.L. som efter hungersnöden på 1990-talet börjar tvivla på den brutala nordkoreanska regimen. Som 17-åring flyr hon till Kina, där hon snabbt anpassar sig för att överleva. Hemma i Nordkorea riskerar familjen fångenskap, tortyr och offentlig avrättning om hon återvänder. Trots detta kommer hon tolv år efter flykten tillbaka för att försöka smuggla ut sin mor och bror ut ur landet. Det blir en dyr och mycket farlig resa.

MediaNr: P29692

Gotlands historia

av Roger Öhrman

12 vol., 1207 s. tryckt punktskrift

Presentation av Gotlands historia från forntid till nutid. Gotland - Östersjöns största ö - har en fascinerande historia, fylld av spännande händelser och märkliga skeenden och på ön finns många kulturhistoriska lämningar. Detta är en reviderad och uppdaterad utgåva av boken Vägen till Gotlands historia som utkom 1994. Roger Öhrman är pensionerad lärare och har varit förste antikvarie vid Gotlands Museum.

MediaNr: P29620

Böcker för barn

Skönlitteratur

Hinsides väktare

av Albin Alvtegen

6 vol., 553 s. tryckt punktskrift

Tredje delen i en trilogi som börjar med Nyckeln till Hinsides. I centrum för berättelsen står syskonkärleken mellan Linus och Lionora. Ett ondskefullt väsen hotar att ta över Linus medvetande. Medan Lionora försöker anamma sin nya roll som Hinsides väktare måste hon också kämpa mot och för sin älskade bror, innan det är för sent. När de till slut återförenas måste de möta faror de aldrig kunnat föreställa sig.

MediaNr: P29707

Nyckeln till Hinsides

av Albin Alvtegen

4 vol., 316 s. tryckt punktskrift

Första delen i en fantasytrilogi. Huset Trakeborg har stått tomt i många år sedan ägaren försvunnit. De 12-åriga tvillingarna Linus och Linnéa flyttar in över sommaren med sin mamma. Linnéa är svårt funktionshindrad sedan födseln. Redan första natten hör Linus underliga ljud och saker börjar försvinna. Så hittar han en nyckel under några uppbrutna golvbrädor. Nyckeln för honom till en annan värld, Hinsides, och in i kamp på liv och död.

MediaNr: P28365

Hinsides brinner!

av Albin Alvtegen

5 vol., 426 s. tryckt punktskrift

Andra delen i en trilogi som börjar med Nyckeln till Hinsides. Det har gått ett år sedan Linus hittade en portal till en annan värld. Linus, hans syster Linnéa och deras mamma är kvar i Stockholm när Lionora, han syster i den andra världen, plötsligt skickar ett meddelande: Hinsides brinner! Jag behöver din hjälp. Tillbaka i Hinsides får Linus reda på att Lionora är på flykt därifrån och ger sig av för att hitta henne. Det blir en farofylld färd.

MediaNr: P29756

Verkligen sant Ester?

av Anton Bergman

3 vol., 199 s. tryckt punktskrift

Fristående fortsättning på Världens mesta Ester. Klassen ska samla in pengar till barn på flykt. Signe tar med sig massor av saker att sälja på loppisen. Men Ester har inte med sig någonting. Hon föreslår att de ska gå ut med grannarnas hund och uppträda i parken istället. Men frågan är om Signe vågar ringa på hos främlingar och om hon törs sjunga solo? Och kan verkligen Ester gå på händer på broräcket? Anton Bergman är en pseudonym.

MediaNr: P29696

Jespers supersinnen

av Marie Bosson Rydell

89 s. tryckt punktskrift

Jesper känner sig osynlig. Ibland är det skönt, för då är det inte heller någon som retas. Men ibland kanske man behöver hjälp om något är jobbigt eller krånglar. Ofta tycker Jesper att det inte är någon vits att ens försöka. Det känns motigt och meningslöst. Men hans gympalärare säger att det är viktigt att inte ge upp om man möter ett hinder på vägen. Istället kan man hitta sitt eget sätt att ta sig förbi hindret.

MediaNr: P29682

Krypskytten

av Chris Bradford

88 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Skottsäker som börjar med Skottsäker. En krypskytt terroriserar Terminus city, och Troy och resten av SPEAR-teamet måste sätta stopp för det. Det är ont om tid och Troy och de andra i teamet är tvungna att ge allt för att nå sitt mål. Men Troy börjar tvivla. Är det verkligen så självklart var hans lojalitet ska ligga? Science fiction, lättläst.

MediaNr: P29719

Korseld

av Chris Bradford

2 vol., 112 s. tryckt punktskrift

Del 3, avslutande, i serien Skottsäker som börjar med Skottsäker. Motståndsrörelsen som länge terroriserat Terminus City har förklarat krig mot stadens ledare. Troy skyddar borgmästaren och hans dotter, men han håller på att förlora sin speciella förmåga. Han är inte längre skottsäker. Medan Domaren tar kontroll över staden hänger SPEARS öde i vågskålen. Kan Troy stoppa vansinnet innan det är för sent? Science fiction, lättläst.

MediaNr: P29718

Ellinor

av Katarina von Bredow

6 vol., 579 s. tryckt punktskrift

Första delen i en trilogi om livet i slutet av mellanstadiet. Ellinor och Leo går i samma klass. Leo har det tjafsigt hemma och trivs bäst när han får klättra med Ellinor. En dag börjar en ny kille i klassen. Han heter Viktor och Ellinor blir snabbt intresserad av honom. Men hon är van vid att anpassa sig för att inte såra någon och vet inte riktigt vad hon ska göra av sina känslor. Det verkar dessutom som att flera vill vara med Viktor.

MediaNr: P29734

Flickan utan näsa

av Georgia Byng

66 s. tryckt punktskrift

En berättelse om flickan Alice Peasbody som lever i 1800-talets England. Hon föddes utan näsa och lever i en hård värld där sotare skickar ner små barn i skorstenar för att feja och människor går och tittar på offentliga avrättningar för nöjes skull. "Missfoster" visas upp på cirkusen som spektakel. Men ingenting är ödesbestämt, och kärlek och vänskap kommer att leda Alice liv i en mycket oväntad riktning.

MediaNr: P29686

Dagen du förstörde allt

av Linnea Dahlgren

5 vol., 400 s. tryckt punktskrift

En bok om vad som händer när ens bästa kompis dör. Melanie och Kassandra har varit bästisar sen de var små. De har varandra och behöver inga andra. Några månader efter att de börjat gymnasiet tar Kassandra sitt eget liv och Melanie förstår inte varför. Samtidigt som hon saknar Kassandra obeskrivligt mycket blir hon också arg. Kassandra har förstört även hennes liv. Om obegriplig sorg, vänskap och kampen för att leva vidare.

MediaNr: P29735

Monster

av Keith Gray

84 s. tryckt punktskrift

Syskonen Nat och Sandy hjälper människor att få kontakt med de döda. Det gjorde även deras mamma innan hon dog, men ingen av dem kan egentligen prata med de döda. Det är en bluff. Men vid en seans får Sandy kontakt med de döda på riktigt. Men det är inte de döda de ska vara rädda för, utan de levande. Lättläst.

MediaNr: P29705

Stallets hjälte

av Pia Hagmar

66 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien om shetlandsponnyn Svante som börjar med Smartast i stallet. När ett mystiskt djur dyker upp utanför stallet blir Svante osäker - vad är de för något? Katten Stella är säker på att det är farligt och vill äta upp henne. Då berättar Svante om hur det kändes att flytta in i ett stall med snobbiga dressyrhästar som kallade honom ful, liten och dum. Då kom Svantes knivskarpa hjärna väl till pass liksom hans snabbhet och mod.

MediaNr: P29687

Den värsta dagen!

av Anna Hansson

41 s. tryckt punktskrift

Bok i serien om barnen i klass 5C. Klassen har fått en hamster i present. Under en rast släpps han ut ur sin bur och rymmer. Eleverna lägger en pälsmössa i buren, en exklusiv mössa som också försvinner. Sedan hamnar en lapp med texten "får jag chans på dig" hos helt fel person. Och när rektorn dyker upp blir allt en katastrof - den värsta dagen någonsin. Lättläst.

MediaNr: P29694

Den värsta utflykten!

av Anna Hansson

46 s. tryckt punktskrift

En bok i serien om Klass 5C. Eleverna får åka på en efterlängtad bussutflykt. Målet är en djurpark. Men under färden får läraren Jonny besked om att ett djur rymt. Barnen börjar fantisera om vad det är för djur. Är det kanske en björn? Utflyktsplanerna ändras och målet blir i stället Trollskogen. Plötsligt får Elias och Max syn på något stort och lufsande som rör sig i skogens mörker. Lättläst.

MediaNr: P29695

Den värsta avslutningen!

av Anna Hansson

44 s. tryckt punktskrift

En bok i serien om Klass 5C. När vi nu träffar klass 5C igen är det snart jul. Men det blir verkligen ingen bra avslutning. Knäcken blir bränd, det är för många lucior och tomteskägget funkar inte alls. Boken avslutas med en rad frågor som passar bra i undervisningen. Lättläst.

MediaNr: P29711

Häxa med rätt att trolla

av Nancy Holder

3 vol., 283 s. tryckt punktskrift

Del 12, fristående, i serien om Sabrina, tonårshäxan. Det är dags att fira Alla roliga trollformlers dag. Det innebär att Sabrina får trolla hur mycket hon vill utan att bry sig om några regler. Men hennes fastrar har glömt att varna henne för en sak och dessutom dyker det upp en häxgalen vetenskapsman i Westbridge. Vad ska Sabrina göra när hennes hem plötsligt invaderas av hemliga agenter som till varje pris vill avslöja att hon är en häxa?.

MediaNr: P29624

Mystiska meddelanden

av Anna Jansson

2 vol., 139 s. tryckt punktskrift

Fjortonde boken om Emil Wern, detektiv i Visby. Det är sommarlov och fullt av med turister i Visby. När Emil och Ubbe en dag cyklar ner till Almedalen, ser de en stor folksamling. På en scen står landshövdingen och pratar om att man måste få slut på allt klotter och all skadegörelse. Någon har klottrat på Visbys ringmur! Detta är ett fall för Emils detektivbyrå.

MediaNr: P29647

Brevtjuven

av Anna Jansson

2 vol., 140 s. tryckt punktskrift

Trettonde boken om Emil Wern, detektiv i Visby. Emil får inte någon inbjudan till Alvas födelsedagsfest och han blir både ledsen och fundersam. Men det visar sig snart att hon inte är arg på honom. Någon har stulit all post ur brevlådan på Stora Torget så det är fler brev som har kommit bort. Emil vill hitta den skyldiga så det blir ännu ett fall för Emil Werns detektivbyrå.

MediaNr: P29648

Varning för liftare

av Hope Dahle Jordan

4 vol., 340 s. tryckt punktskrift

Julie James är inte glad över att behöva fira jul i Florida med sin mormor. Hon längtar hem till Wisconsin, men mest av allt längtar hon efter sin pojkvän Peter. På grund av en kris på hemmaplan måste Julie skjutsa sin mormor från Florida till Wisconsin. Hon har aldrig tidigare kört så långt och är nervös. När hon ser två liftare väljer hon att plocka upp dem. Vilket visar sig vara ett mycket dumt beslut.

MediaNr: P29702

Pojken i paddan och jag

av Jonatan Järvi

3 vol., 196 s. tryckt punktskrift

Onders heter egentligen Anders. Han är elak och Valle måste gömma sig för honom. Han gömmer sig på den äckliga skoltoaletten och han gömmer sig i provhytten på varuhuset. Valle har ett knep när han hamnar i svåra situationer. Han plockar upp sin padda. Den sprakar i olika färger och en pojke tittar fram. Han heter Bruno och är Valles beskyddare.

MediaNr: P29733

Vi ses när vi ses

av Rose Lagercrantz

2 vol., 168 s. tryckt punktskrift

Den femte boken om Dunne. Pappa kommer hem från sjukhuset just när höstterminen har börjat. Klassen ska gå på Skansen och fröken förmanar barnen om att de inte ska komma bort. Dunne tappar ändå bort sig. Men så möter hon en annan klass och längst bak går någon hon känner igen: Ella Frida. Dunne och Ella Frida blir överlyckliga och smiter iväg för att leka. Men det blir inte riktigt som de tänkt sig.

MediaNr: P29642

Livet enligt Dunne

av Rose Lagercrantz

2 vol., 107 s. tryckt punktskrift

Fjärde boken om Dunne. Det är Dunnes första sommarlov. Hon är på Härligön med sin bästa vän Ella Frida medan pappa ligger på sjukhus efter en trafikolycka. Han ringer varje dag. När samtalen uteblir blir Dunne orolig, men Ella Frida tröstar och muntrar upp. De bygger kojor, fiskar, spanar efter vilda djur och badar flera gånger dagligen. En dag dyker pappa upp med kryckor och allt. Det blir inte som någon hade tänkt sig.

MediaNr: P29640

Lycklig den som Dunne får

av Rose Lagercrantz

3 vol., 188 s. tryckt punktskrift

Del 6 i serien som börjar med Mitt lyckliga liv. Det är sportlov och Dunnes pappa åker till Rom utan att ta henne med sig. Dunne är lite ledsen för det men hon vill hellre åka till Norrköping där hennes bästa vän Ella Frida bor numera. Har någon tid att åka dit med henne? Det verkar inte som någon vuxen förstår hennes längtan så Dunne får åka själv. Första resan som hon gör på egen hand. Det slutar inte som hon tänkt sig.

MediaNr: P29674

Tiger Svensson och midnattsrävarna

av Sarah Lean

2 vol., 176 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som började med Tiger Svensson och den hemliga katten. Det är lov och Tiger ska äntligen få åka till Pilhagen och hälsa på farmor. Farmor älskar djur lika mycket som Tiger och har många fantastiska historier att berätta från sin tid i Afrika. Granne med farmor bor Tigers kompis Tom. Tillsammans bestämmer de sig för att bli privatdetektiver. Deras första uppdrag blir att leta reda på katten Lovis.

MediaNr: P29671

Tiger Svensson och den hemliga katten

av Sarah Lean

2 vol., 160 s. tryckt punktskrift

Tiger Svenssons föräldrar har bestämt att Tiger ska vara hos sin farmor under sommarlovet. Det visar det sig att farmor är jättesnäll, och hon gillar djur precis lika mycket som Tiger. Hon har till och med jobbat med vilda djur i Afrika. Snart dyker farmors andra sommargäst upp - en liten föräldralös vårtsvinsunge. Och sedan kommer det ännu en som vill vara med. En vit liten katt som ingen verkar veta vems den är, eller var den hör hemma.

MediaNr: P29666

Mynta och den mystiska cykeltjuven

av Lena Lilleste

61 s. tryckt punktskrift

Frida har fått en ny cykel. Men när hon kommer hem från skolan är den borta. Myntas cykel är också försvunnen. Mynta och Frida hittar några ledtrådar på platsen och tar upp jakten på tjuvarna. Lättläst.

MediaNr: P29652

Mynta och de mystiska stölderna

av Lena Lilleste

63 s. tryckt punktskrift

Mynta och hennes kompis Frida ska åka på fotbollsläger över helgen. Det är första gången Mynta ska på läger och hon är lite nervös. På kvällen går de på spökjakt i skogen. När de kommer tillbaka till sovsalen är Siris surfplatta borta. Lite senare visar det sig att en dator saknas också. Vem har tagit sakerna? Lättläst.

MediaNr: P29653

Ett hov av taggar och rosor

av Sarah J. Maas

12 vol., 1069 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien A court of thorns and roses. När Feyre av misstag råkar döda en faerie blir hon tillfångatagen och förd till deras land av Tamlin. Hon övervakas noga och gradvis börjar hon förstå varför. Under tiden förändras hennes känslor för Tamlin från fientlighet till passion. Feyre måste kämpa för att bryta en uråldrig förbannelse som vilar över landet annars riskerar hon att förlora honom för alltid.

MediaNr: P29594

Lyras färd

av Philip Pullman

12 vol., 1104 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Boken om stoft. Berättelsen utspelar sig tio år innan Guldkompassen. Elvaåriga Malcolm Polstead och hans daemon Asta bor på värdshuset Trout Inn utanför Oxford. Malcolm arbetar som spion och hör och ser många saker. Men det alla mest pratar om är en liten flicka som heter Lyra. Det blir upp till Malcolm att rädda henne från alla fiender och se till så att hon hamnar i sin fars, Lord Asriels, trygga händer. P.P., 1946-.

MediaNr: P29725

Vålnadens röst

av Johan Rundberg

5 vol., 450 s. tryckt punktskrift

Motvilligt följer Sebbe med sin skådespelarmamma till en filminspelning på Sandhammarens Badnöje, ett fallfärdigt gammalt hotell i Skåne. Han förväntar sig en veckas tristess men redan första kvällen händer det märkliga saker. Någon - eller något - tycks vilja sabotera inspelningarna. Tillsammans med barnskådespelarna Manda och Max börjar Sebbe nysta i mysterierna på hotellet. Första delen i trilogin Häxknuten.

MediaNr: P29757

Kejsarens grav

av Johan Rundberg

5 vol., 413 s. tryckt punktskrift

Del 2 i trilogin Häxknuten som börjar med Vålnadens röst. Det är jullov och Sebbe ska äntligen få träffa Max och Manda igen. Manda har fått en roll i julkalendern som spelas in på Östasiatiska museet där man håller på att bygga en modell av den första kejsaren av Kinas grav. Mystiska saker börjar hända. En av de tunga stenstatyerna flyttar på sig och museiarbetarna råkar ut för flera olyckor. Sebbe upptäcker ett läskigt samband mellan händelserna.

MediaNr: P29759

En tjuv i klubben

av Linda Skugge

3 vol., 270 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Iskompisar. Jasmine, Vendela och Saga är nioåriga bästisar och älskar att träna konståkning. När ett par dyra skridskor försvinner och tränarna tror att tjejerna stjäl från varandra, blir kompisarna arga. De är övertygade om att den skyldiga inte finns i deras grupp. De bestämmer sig för att själva undersöka vad som har hänt - och finner en oväntad tjuv. Kapitelbok.

MediaNr: P29688

Anton och Teitur

av Angelica Öhrn

5 vol., 418 s. tryckt punktskrift

När Antons pappa flyttade utomlands fick Anton hästen Teitur som han älskar över allt. Under jullovet åker han och hälsar på sin pappa, något han verkligen sett fram emot. Men det blir inte alls som han har tänkt sig. Pappa är upptagen hela tiden. När Anton kommer hem till Sverige igen känns allt grått och trist. En dag kommer en ny tjej till stallet. Hon heter Kristin och har en häst som hon inte riktigt klarar av. Plötsligt förändras allt.

MediaNr: P29743

Faktaböcker

Fakta om dansband

av Ann-Charlotte Ekensten

39 s. tryckt punktskrift

En lättläst bok där du kan läsa om dansband. Den musiken de spelar passar att dansa till. Här kan du läsa om hur det funkar att spela i ett dansband och vilka olika danser som passar till musiken. I boken finns också fakta om dansbandsmusik och intervjuer med kända musiker.

MediaNr: P29726

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Polisbilen får ett larm

av Peter Bently

24 s. tryckt punktskrift

Poliserna Molly och Kurre får ett larm över radion. Det har skett en stöld på stadens konstmuseum. Den ökände konsttjuven Kalle Kolja blir genast misstänkt. Molly och Kurre tar upp jakten efter honom. Trots att de kör både snabbt och säkert måste de kalla på förstärkning. En helikopter hjälper dem att komma på rätt spår igen. Bilderbok som avslutas med lite extra information om en polisbil.

MediaNr: P29548

Vi bakar bullar

av Sarah Vegna

35 s. tryckt punktskrift

Bilderbok som passar för barn i åldrarna 0 till 3 år. En pappa ska baka bullar med sitt barn och läsaren får följa med i alla steg till dess att bullarna är klara. Vardagsnära berättelse med lekfull ton.

MediaNr: P29563

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

The crystal bible, a definitive guide to crystals

av Judy Hall

10 vol., 914 s. tryckt punktskrift

Ett referensverk över kristaller och kristallterapi. Du kan läsa om de enskilda stenarnas påstådda praktiska och esoteriska egenskaper, vilket omfattar såväl fysiska som andliga och känslomässiga krafter. Författaren skriver både om traditionell och modern tolkning av kristaller. Bokens utformning gör det enkelt att hitta den kristall du letar efter eller identifiera en okänd kristall.

MediaNr: P29553