Nya punktskriftsböcker april 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 92 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Hur man gör succé på dårhus, roman

av Emmy Abrahamson

6 vol., 503 s. tryckt punktskrift

Majas karriär som ståuppare är inte lysande. Inte hennes övriga liv heller. På sistone har hon brutit sig in i en stuga för att stjäla sprit, rivit ner sin bästis tapeter - till hälften - som en överraskning, och missat ett viktigt steg i karriären på grund av en ouppfostrad hund. Nu har hon hamnat på psyket utan att fatta riktigt varför. Tragikomisk historia om att våga tro på sig själv trots alla motgångar.

MediaNr: P29818

Vårt blod, våra ben

av John Ajvide Lindqvist

2 vol., 132 s. tryckt punktskrift

När Robin spelar piano brukar hans pappa sitta i köket och lyssna. En dag märker han att Robin spelar en obehaglig melodi. Melodin får hans pappa att vilja göra fasansfulla saker. Lättläst version av titelnovellen i den tidigare utgivna samlingen Våran hud, vårat blod, våra ben.

MediaNr: P29798

Ædnan, epos

av Linnea Axelsson

7 vol., 662 s. tryckt punktskrift

Epos som berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva efter skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala historia. Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Linnea Axelsson är född 1980 i Porjus, Norrbotten.

MediaNr: P29768

Lådan

av Madeleine Bäck

2 vol., 107 s. tryckt punktskrift

En lättläst skräckberättelse. Dagen efter stort gräl mår Maxi dåligt på jobbet, hon älskar sitt jobb men hon älskar Sara mer, hon är viktigare än allt annat. När Maxi kommer hem står en låda utanför ytterdörren, Maxi känner genast ett starkt men oförklarligt obehag och lämnar lådan utanför ytterdörren. När Maxi vaknar efter några timmars sömn på soffan står lådan i hallen. Men visst låste hon ytterdörren?.

MediaNr: P29830

Hemman

av Magnus Dahlström

7 vol., 652 s. tryckt punktskrift

En sen eftermiddag anländer några personer till en avsides belägen ö. Kort därefter hittas deras fordon övergivet. Händelsen blir början på en orolig rörelse mellan gårdarna i bygden. Rörelsen har sitt ursprung långt bak i tiden. Något omvälvande är på väg att ske. Kollektivroman. M.D., 1963-, svensk författare och dramatiker.

MediaNr: P29842

Kläderna, noveller

av Inger Edelfeldt

5 vol., 396 s. tryckt punktskrift

Noveller som handlar om identitet, relationer, masker och de lyckliga eller olyckliga stunder när maskerna faller och vår sårbarhet och längtan tränger igenom. I alla berättelser figurerar klädesplatt av olika slag; i en novell som utspelas 1970 är en gul hippieklänning avgörande och i en annan ryser Katja av passionsminnen när hon återfinner sin bortglömda vinfläckiga tunika.

MediaNr: P29847

Öster om avgrunden, thriller

av Thomas Engström

8 vol., 701 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien som börjar med Väster om friheten. Tbilisi, juli 2016. Affärskvinnan Pauline Hollister bär på ett antal mörka hemligheter. Hon vänder sig till Ludwig Licht, före detta DDR-spion, som numera arbetar på säkerhetsfirman EXPLCO:s avdelning i Georgien. Men innan hon hinner avslöja något försvinner hon. Samtidigt börjar den hårt ansatta kaukasiska republiken rämna när en rad terrordåd drabbar huvudstaden. Thriller.

MediaNr: P29846

Litet land

av Gaël Faye

5 vol., 414 s. tryckt punktskrift

Gabriel bor i Burundi med sin franske far, rwandiska mor och sin lillasyster Ana. När Burundi fått sin förste demokratiskt valda president 1993 avsätts han genast i en blodig statskupp. När våldet mellan hutuer och tutsier trappas upp försöker Gabriel söka skydd i kamratgänget. Men våldet letar sig även i leken och några av pojkarna är snart soldater som tar lagen i egna händer. Och de kräver att Gabriel ska visa att han är på deras sida.

MediaNr: P29836

Plågsam kärlek

av Elena Ferrante

4 vol., 365 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Tre berättelser om kärlek som börjar med Dagar av ensamhet. När Delias mamma Amalia drunknar måste hon resa tillbaka till sin barndoms kvarter i Neapel. Vad var det som hände Amalia? I takt med att Delia gräver djupare börjar hon minnas konstiga händelser ur sin barndom som kan ha med olyckan att göra. Tack vare mystiska telefonsamtal från en äldre man sporras hon att gräva vidare och återskapa moderns sista dagar i livet.

MediaNr: P29748

Trummornas dån

av Diana Gabaldon

30 vol., 2922 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien inledd med Främlingen. Sedan de hamnat i de amerikanska kolonierna ställs Claire och Jamie inför ett svårt val: antingen återvända till fattigdom i Skottland eller börja ett nytt liv i Nya världen trots Claires vetskap om vad som kommer att ske. I trygg förvissning om att Brianna är i säkerhet på andra sidan en farlig framtid beslutar de sig för att slå sig ned i North Carolina.

MediaNr: P29765

Klen tröst & fyra andra berättelser om pengar

av Ia Genberg

7 vol., 604 s. tryckt punktskrift

Novellsamling bestående av fem berättelser om pengar som ibland överlappar varandra. En journalist försöker intervjua en lyckad barnskådespelare som blivit en misslyckad tjuv; en lojal medarbetare missar sina mediciner och drabbas av klarsyn; en skådis håller en främlings tal vid ett bröllop. Vilka blir vi när vi vinner? Vad kostar ett äktenskap om arvet står på spel? Och vad är egentligen skillnaden mellan skitsnack och lögn?.

MediaNr: P29796

München

av Robert Harris

9 vol., 802 s. tryckt punktskrift

September 1938. Hitler är fast besluten att starta ett krig. Chamberlain vill desperat bevara freden. Oenigheten leder till ett historiskt möte i München om Europas framtid. Tillsammans med de två makthavarna reser två vänner som inte setts på sex år - Paul Hartmann, tysk diplomat och Hugh Legat, Chamberlains privata sekreterare. Nu korsas deras vägar i händelsernas centrum. Hur långt är de beredda att gå för att förhindra ett krig? Spionthriller.

MediaNr: P29776

Själarnas ö

av Johanna Holmström

9 vol., 816 s. tryckt punktskrift

1891 dränker Kristina Andersson sina två sovande barn i Aura å. Hon skickas till ett dårhus på Själö utanför Åbo. 40 år senare kommer den 17-åriga Elli dit efter att ha varit upprorisk och levt ett vilt liv. Sjuksystern Sigrid Friman blir länken mellan Kristina och Elli samtidigt som krigets orosmoln tätnar över Europa. Roman, som bygger på verkliga händelser, om hur galenskap definieras och hur ett sjukhus både kan vara fängelse och fristad.

MediaNr: P29843

Grejen med kärlek

av Julie James

10 vol., 901 s. tryckt punktskrift

FBI-agenterna Jessica Harlow och John Shepherd har en lång historia av rivalitet från utbildningen. När de flera år senare paras ihop för att lösa ett svårt fall måste de se till att komma överens. Jessica har nyligen lämnat Los Angeles och ett havererat äktenskap medan John just upptäckt sin flickvän i säng med en annan. På en semesteranläggning i Florida ska de nu se till att samarbeta för att få fast en korrupt politiker. Läge för romantik?.

MediaNr: P29732

Mosippan

av Elsie Johansson

4 vol., 350 s. tryckt punktskrift

Lättläst. Del 2 i serien som börjar med Glasfåglarna. Den kalla vintern 1940-1941 får Nancy arbete som posthämtare. Samtidigt försöker hon sköta sina korrespondensstudier. När våren och sommaren äntligen kommer släpper hon loss sin längtan men genomlider också sin första kärleksbesvikelse. Kriget finns i bakgrunden liksom de äldre syskonens liv och öden.

MediaNr: P29797

Ett mörkt kapitel

av Winnie M. Li

10 vol., 960 s. tryckt punktskrift

En vacker vårdag korsas två människors vägar i Colin Glen Forest Park i Belfast. Vivian är en framgångsrik taiwanesisk-amerikansk kvinna som arbetar i Londons filmbransch. Johnny är en femtonårig pojke som lever i samhällets utkanter. Han har gett sig ut för att söka efter sitt nästa våldtäktsoffer och Vivian blir den som kommer i hans väg. Boken skildrar tiden före, under och efter våldtäkten. Den berättas ur både offer och förövares perspektiv.

MediaNr: P29766

Förlåten

av Agnes Lidbeck

4 vol., 376 s. tryckt punktskrift

Ellen och Maria är systrar. De har sporadisk kontakt, pliktskyldiga samtal och sms vid resor och högtider. Plötsligt dör deras pappa och huset på ön, där han bodde den sista tiden, måste städas ut och säljas. Huset på ön, där flickorna tillbringade sina somrar, där barn blev vuxna. Under några sommarveckor tvingas Ellen och Maria att närma sig varandra igen, närma sig minnen som legat gömda men inte glömda.

MediaNr: P29754

Mördarens mamma

av Ida Linde

3 vol., 279 s. tryckt punktskrift

Henrietta lever ensam med sin son. En kväll knackar två poliser på dörren och det visar sig att hennes son har mördat någon. Hon fortsätter ändå att älska honom och besöker honom regelbundet på anstalten. Där träffar hon Grace som också är där för att hälsa på sin son. Trevande söker de kontakt och med tiden börjar de åka från anstalten tillsammans för att fortsätta prata på kaféer och restauranger. Det blir ett möte som förändrar allt.

MediaNr: P29799

Vit krypta

av Mariette Lindstein

11 vol., 1000 s. tryckt punktskrift

Alex och Dani är enäggstvillingar och oskiljaktiga. En midsommarnatt när de är 22 år försvinner Dani spårlöst. Man letar efter henne i flera månader utan att finna minsta ledtråd och polisen ger upp sökandet. Men Alex misstänker att en sekt har kidnappat Dani. Kan det verkligen stämma? Människor kring Alex börjar ifrågasätta hennes mentala hälsa. Inbillar hon sig allt? Snart fruktar Alex för sitt eget liv. Psykologisk thriller.

MediaNr: P29760

Kvinnan vid kanalen

av Set Mattsson

11 vol., 985 s. tryckt punktskrift

Fjärde boken om kriminalöverkonstapel Douglas Palm vid Malmöpolisen. Året är 1952 och en död man påträffas i ett av Malmös sjaskigare hyreshus. Offret är fastbunden i sängen och makabert sminkad. Lite längre bort lever den unga, prostituerade Sigrid Holm. Hon ska starta ett nytt liv tillsammans med dottern som togs ifrån henne strax efter förlossningen. Men innan Sigrids nya liv kan börja tänker hon hämnas på de män som skadat henne.

MediaNr: P29852

Stenarna skola ropa

av Ruth Rendell

6 vol., 550 s. tryckt punktskrift

Psykologisk thriller. Analfabeten Eunice dödar en hel familj, hos vilken hon är hembiträde. Förf. avslöjar mördaren redan på de första raderna och ägnar boken åt att förklara de bakomliggande psykologiska faktorerna. En stark och annorlunda deckare.

MediaNr: P29822

Jag utan dig

av Kelly Rimmer

9 vol., 807 s. tryckt punktskrift

Callum arbetar på en stor reklambyrå i Sydney. Han är en streber som vill göra en snabb karriär. Av en slump träffar han Lilah, engagerad jurist och miljökämpe. Det första mötet utvecklar sig snabbt till en stormig förälskelse. Allt ser ljust ut och deras förhållande blir allt starkare. Men så kommer den dag då Lilah inte längre kan ignorera de sjukdomstecken som hon fruktat och hållit hemliga för Callum.

MediaNr: P29782

Bokhandeln på Riverside Drive

av Frida Skybäck

12 vol., 1075 s. tryckt punktskrift

Den unga änkan Charlotte reser till London och tar över en bokhandel som hon ärvt efter sin moster. Den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna. Samtidigt inser hon att det är något som inte stämmar, det verkar dölja sig en mörk hemlighet i huset. Feelgood.

MediaNr: P29771

Vaggvisa

av Leïla Slimani

5 vol., 423 s. tryckt punktskrift

Paret Paul och Myriam, bosatta i en förort till Paris, anställer den medelålders Lousie som barnflicka. Allt verkar perfekt och barnen avgudar henne. Men snart börjar Louise få plötsliga vredesutbrott och bete sig märkligt. Paul och Myriam undviker i det längsta att konfrontera henne men mörker sipprar in och nedräkningen mot en katastrof har tagit sin början. Psykologisk thriller.

MediaNr: P29820

Långhelgen

av Camilla Sten

2 vol. tryckt punktskrift

En lättläst skräckberättelse. Sara och Henrik har lånat ett hus nåra dagar. Huset ligger ganska avsides men det är ju bara skönt tycker Sara och Henrik som tar det lugnt, äter gott och promenerar. Men efter någon dag märker Sara att allt inte står rätt till. Lamporna i huset går inte att släcka och Henrik beter sig konstigt, som att han inte är sig själv, han bara upprepar allt Sara säger. Snart blir han hårdhänt också och Sara måste försöka fly.

MediaNr: P29831

Offrens offer

av Bo Svernström

12 vol., 1109 s. tryckt punktskrift

En tidig morgon gör en bonde utanför Rimbo en fasansfull upptäckt. En naken man sitter uppspikad på ladans vägg. Polis tillkallas och snart upptäcker man att mannen är vid liv. Mannen visar sig vara en känd kriminell med många fiender. När fler brutala övergrepp på kriminella inträffar inser polisen att det inte bara är en uppgörelse kriminella emellan. Ingenting är längre vad det verkat vara. Debutroman.

MediaNr: P29804

Den instängdas blick, deckare

av Fred Vargas

11 vol., 1009 s. tryckt punktskrift

Den åttonde kriminalromanen med kommissarie Adamsberg i Paris. När tre äldre män dör av spindelbett, surrar internetforumen av rykten och spekulationer. Tragiska händelser, men absolut inte något som polisen bör lägga tid och resurser på menar inspektör Danglard. Men kommissarie Adamsberg misstänker att det istället rör sig om en serie mycket skickligt utförda mord och kan inte låta bli att försöka hitta den verkliga mördaren.

MediaNr: P29860

Svikaren, [spänningsroman]

av Katarina Wennstam

9 vol., 816 s. tryckt punktskrift

När fotbollsspelaren Sebastian Lilja hittas mördad ser det ut som ett enkelt fall för kriminalinspektör Charlotta Lugn. Det handlar naturligtvis om hämnd från supporters för att Sebastian skrivit på för ett konkurrentlag. Men det är något som inte stämmer. När nya fakta uppdagas pekar spåren i en helt annan riktning. Första delen i en planerad trilogi med advokaten Shirin Sundin i huvudrollen.

MediaNr: P29829

Be inte om nåd

av Martin Österdahl

11 vol., 1014 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Max Anger. Året är 1996 och Max ryska flickvän Pashie försvinner samtidigt som det sker en rad intrång i telefonnäten i Stockholm. Under sitt sökande efter Pashie hittar han kopplingar mellan hennes försvinnande och en större konspiration. I Ryssland finns starka krafter som hotar Sverige. Händelserna visar sig också leda tillbaka till Max förflutna. Kommer Max att kunna hitta Pashie och stoppa hotet mot Sverige?.

MediaNr: P29828

Facklitteratur

Astronomi på 30 sekunder, de 50 mest häpnadsväckande upptäckterna inom astronomin, var och en förklarad på en halv minut

Redaktör: François Fressin.

4 vol., 321 s. tryckt punktskrift

En bok om hela universum, beskrivet på ett begripligt sätt, i lagom stora bitar. 50 upptäckter presenteras på två sidor med 300 ord och en bild. En hel del mycket svåra tankar och begrepp förklaras och vi får träffa en del av de forskare som har löst gåtorna om livet och universum. Vi kan till exempel läsa om hur varmt det är på Venus, om det finns ett universum eller ett multiversum och hur man kartlägger den kosmiska bakgrundsstrålningen?.

MediaNr: P29706

Världsreligionernas visdom, citatsamling för studium och eftertanke

Redaktör: Maria Melin-Blomqvist.

2 vol., 115 s. tryckt punktskrift

Citatsamling som innehåller verser från äldre och senare tiders religionsurkunder. Citaten är tänkta att ge näring åt tanke och sinne, vägleda och inspirera, samt öppna upp för dialog med människor från olika kulturer och religioner. Boken kan vara användbar till exempel vid samtal om etiska, andliga och existentiella frågor.

MediaNr: P29708

Berättande i förskolan

Redaktör: Bim Riddersporre.

6 vol., 511 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29785

Att erövra litteracitet, små barns kommunikativa möten med berättande, bilder, text och tecken i förskolan

av Elisabeth Björklund

8 vol., 718 s. tryckt punktskrift

Akademisk avhandling som behandlar de allra yngsta barnens litteracitet; hur de på olika sätt involveras och handlar i aktiviteter av läsande och skrivande i sitt dagliga sammanhang i förskolan. Dagens kommunikation via datorer har inneburit att termen litteracitet har vidgats; den här typen av kommunikation och dagens mediala budskap diskuteras också i förhållande till förskolebarn.

MediaNr: P29789

Böcker inom och omkring oss

av Aidan Chambers

4 vol., 372 s. tryckt punktskrift

I bokens första del - Böcker omkring oss, om läsmiljö - diskuteras vad som behövs för att göra människor till läsare. Vilka hinder finns och hur ska vuxna undanröja dem och få fler att förstå vilken magi som finns i böcker? I andra delen - Böcker inom oss, om boksamtal - resonerar A.C., författare till många ungdomsböcker, hur bokprat kan fördjupa och utvidga läsupplevelsen.

MediaNr: P29788

Spökmajoren

av Virginia Cowles

9 vol., 766 s. tryckt punktskrift

En både saklig och spännande skildring av det gerilla- och sabotagekrig som "spökmajoren" David Stirling med framgång förde mot Rommels förbindelselinjer i Nordafrika under andra världskriget. Denna enhet under David Stirling fick namnet Special Air Service, SAS.

MediaNr: P29744

Handbok i självförsvar, experttips i närstrid från världens främsta elitförband

av Martin J. Dougherty

5 vol., 457 s. tryckt punktskrift

Boken ger information om hur man förbereder sig fysiskt, mentalt och taktiskt för att kunna försvara sig effektivt i hotfulla situationer i skiftande miljöer. Den bygger på stridstekniker som lärs ut till soldaterna i det brittiska elitförbandet SAS och visar på ett enkelt sätt hur man kan använda dessa för ett effektivt självförsvar. Författaren har tidigare skrivet böcker om vapen, stridsteknik och militärhistoria.

MediaNr: P29538

Att förstå barns tankar, kommunikationens betydelse

av Elisabet Doverborg

2 vol., 160 s. tryckt punktskrift

Metodik för barnintervjuer. Konkret kunskap för framför allt förskolepersonal och lågstadielärare om hur man kan samtala medvetet med barn samt stimulera och förstå barns tänkande. Den kunskap pedagogen får ur barnens svar kan vara en hjälp i planering och utvärdering, i samverkan förskola/skola och även i samtal med föräldrar.

MediaNr: P29787

Taktila kartor, handledning i kartframställning

av Yvonne Eriksson

Redaktör: Björn Westling].

3 vol., 206 s. tryckt punktskrift

Handledning i framställning av taktila kartor utgiven av Punktskriftsnämnden på Talboks- och punktskriftsbiblioteket år 2003. Skriften bygger på Handledning i framställning av reliefbilder på svällpapper, 1994, som behandlar grundläggande förutsättningar för framställning av kartor och bilder i relief. Handledningen bygger inte på något speciellt datorprogram utan koncentrerar sig på själva problemlösningen.

MediaNr: P29736

Du ska resa till de nio kontinenterna, mitt liv i och utanför Kina

av Xiaolu Guo

9 vol., 828 s. tryckt punktskrift

Författaren och filmskaparen Xiaolu Guos berättelse om sin uppväxt i Kina, från den fattiga barndomen på landsbygden och ett kommunistiskt kollektivboende, till filmskolan i Beijing och vidare till kulturkrocken sedan hon flyttat till London. Hon skildrar hur det är att växa upp som kvinna i ett land där flickor väljs bort vid födseln, att vara konstnär i censurens skugga och att vilja vara lojal mot sina rötter och på samma gång fly dem.

MediaNr: P29703

Att vara utan att synas, [om riksinternaten Lundsberg, Sigtuna och Grenna]

av Agnes Hellström

6 vol., 529 s. tryckt punktskrift

En personlig reportagebok som sträcker sig från 1800-tal till nutid. Under 1970-talet slog de svenska internaten igen, ett efter ett. Tre skolor överlevde och är idag så kallade riksinternat: Lundsberg, Sigtuna och Grennaskolan. På senare år har skolorna ifrågasatts efter anklagelser om systematiska kränkningar och pennalism. Författaren diskuterar om kritiken är befogad, vad eleverna tycker och vad som händer när tystnaden bryts.

MediaNr: P29816

Inte med oss, Leonie och Walter Frankensteins liv

av Klaus Hillenbrand

7 vol., 615 s. tryckt punktskrift

Berättelse om en tyskjudisk familjs öde i Nazityskland. Leonie och Walter Frankenstein gick under jord när de 1943 skulle deporteras till koncentrationsläger. Med hjälp av sitt eget mod och andra människors osjälviskhet överlevde de och deras två nyfödda söner den nazistiska terrorn. Efter kriget utvandrade familjen till Israel, men emigrerade vid mitten av 1950-talet till Sverige. Förf., 1957- , journalist i Berlin.

MediaNr: P29629

Absolut svensk, en ID-handling

av Soran Ismail

5 vol., 444 s. tryckt punktskrift

En fortsättning på tv-serien Absolut svensk. Komikern och skribenten Soran Ismail diskuterar identitet och intolerans i ett av världens mest toleranta länder. Hela sitt liv har han ställts inför frågan om han är kurd eller svensk. Men spelar det egentligen någon roll? Ismail besöker den irakiska delen av Kurdistan, varifrån hans föräldrar flydde, och där ISIS mördar och våldtar runt hörnet. Han ställer sig frågan: vad lever man egentligen för?.

MediaNr: P29812

Träd, kärlek och andra växter

av Anne Hope Jahren

9 vol., 790 s. tryckt punktskrift

A.H.J., 1969- , amerikansk geobiolog har ägnat sitt liv åt att studera träd och växter - organismer som ofta tycks trotsa alla odds. Självbiografi där hon skriver om uppväxten i det kylslagna Minnesota, en hängiven forskarkarriär, byggandet av tre labb, kärleken och nytt liv. Det handlar om en kvinnlig forskares svåra väg för att accepteras professionellt. Även en personlig och poetisk hyllning till naturen, nyfikenheten och vänskapen.

MediaNr: P29800

Hela Stockholms Isaak Hirsch, grosshandlare, byggherre, donator 1843-1917

av Anders Johnson

8 vol., 673 s. tryckt punktskrift

Isaak Hirsch, 1843-1917, var kring förra sekelskiftet en av Stockholms mest kända invånare och verksam som bland annat grosshandlare och byggherre. Han skapade paradgatan Strandvägen, lät uppföra Oscarsteatern och var en av grundarna till ångspårvägen på Södermalm. Historien om honom är också en historia om Stockholms omvandling från en stad präglad av utbredd fattigdom och usla förhållanden till något som började likna en modern storstad.

MediaNr: P29824

Den goda gröna julen

av Karoline Jönsson

2 vol., 189 s. tryckt punktskrift

Vegansk kokbok med recept från glöggmingel och adventsfika till julbord och vintermiddagar. Här finns köttbullar, Jansson, lussekatter, ostkaka och inläggningar liksom nykomponerade grönsaksrätter. Indelad i fem kapitel: Vintermat, bakning, drycker, julbordet och mellandagsmat. Även råd om vad som bör finnas hemma i skafferiet och hur man kan använda sina rester.

MediaNr: P29444

Jag och min alzheimer

av Yvonne Kingbrandt

4 vol., 332 s. tryckt punktskrift

Yvonne Kingbrant fick en Alzheimerdiagnos vid 56 års ålder. Sjukdomen var i ett tidigt skede, vilket gjort det möjligt för henne att här beskriva sina känslor inför sin diagnos. Det hela startade med en blogg för att skapa förståelse för vad Alzheimers innebär. Texten har inga ambitioner att vara vetenskaplig utan är praktisk, personlig och vardagsnära. Boken vänder sig till såväl sjuka som anhöriga och yrkesverksamma inom demensvård.

MediaNr: P29811

Och bilen går bra?, [tips, råd och historier om småprat]

av Niklas Källner

3 vol., 306 s. tryckt punktskrift

Journalisten och programledaren Niklas Källner delar med sig av sina bästa tips på hur man fixar kallpratet. Historier kring människor och företeelser som alla har med kallprat att göra, blandas med intervjuer med olika yrkesgrupper, fakta, och Niklas personliga reflektioner. Dessutom har han intervjuat Klara Zimmergren, Filip Hammar, Fredrik Wilkingsson, Carl Johan De Geer och Anna Mannheimer om kallprat.

MediaNr: P29773

Stockholms spökhus och andra ruskiga ställen

av Stig Linnell

6 vol., 523 s. tryckt punktskrift

Spökhistorier, myter och vandringssägner med anknytning till personer, hus och händelser i Stockholm. Även om galgbackar, mord och häxprocesser. Kuslig, spännande läsning och samtidigt en intressant guide till spökhusen. Förf. berättar om Grå mannen som förebådar död på slottet, ger historien bakom Spökslottet på Drottninggatan, förklarar varför Katarina kyrka har brunnit flera gånger m.m..

MediaNr: P29729

Låt bönor förändra ditt liv, [en revolutionerande metod för hälsan, vikten och blodsockret]

av Lars-Erik Litsfeldt

4 vol., 372 s. tryckt punktskrift

En bok om fördelarna med att äta mycket bönor. De två författarna, som båda har diabetes, den ena typ 1 och den andre typ 2, skriver utifrån egna erfarenheter av att äta LCHF-kost i kombination med probiotika och bönor. Enligt dem är hälsofördelarna mycket stora och leder till viktnedgång. Förutom vittnesmål om kostens fördelar innehåller boken också några recept.

MediaNr: P29845

Pilgrimsträdgård flyttar in

av Gabriella Mellergårdh

2 vol., 95 s. tryckt punktskrift

Fristående uppföljare till Pilgrimsträdgård. Liksom i föregångaren utgår allt ifrån pilgrimens sju ledord. Författarna berättar om hur du genom att låta naturen flytta in kan skapa ett harmoniskt hem där du mår bra. De sju orden återspeglas i de olika rummen: köket - delande, badrummet - enkelhet, tvättstugan - andlighet och så vidare. Boken innehåller enkla gör-det-själv-tips och idéer som inspirerar till ett grönare liv inomhus.

MediaNr: P29731

Planet Earth II, livet på jorden ur nya perspektiv

av Stephen Moss

4 vol., 349 s. tryckt punktskrift

Sex olika miljöer på jorden beskrivs utförligt. Det handlar om tropiska regnskogar, bergsmassiv, öknar, gräsmarker, öar och städer. Varje miljö inleds med en kort introduktion om dess förutsättningar och sedan följer flera exempel på hur olika djur anpassat sig till just den miljön. Bygger på en tv-serie från BBC. Förord av David Attenborough.

MediaNr: P29741

Gamla synsätt spökar än, funktionshinder genom tiderna

av Margareta Persson

7 vol., 609 s. tryckt punktskrift

M.P. skildrar hur människor med funktionsnedsättningar betraktats och behandlats genom tiderna. Hon tar bland annat upp synen på utbildning, anstaltslivet och livsvillkoren för de funktionsnedsatta. Fokus ligger på personer med rörelsehinder, svåra hörselskador och dövhet, synskador, utvecklingsstörning och psykisk sjukdom. M.P. var bland annat riksdagsledamot 1983-1991 och ordförande i handikappförbundens samarbetsorgan 1991-1997.

MediaNr: P29819

Det lekande lärande barnet i en utvecklingspedagogisk teori

av Ingrid Pramling Samuelsson

5 vol., 499 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29786

Schein, en biografi

av Per Vesterlund

18 vol., 1687 s. tryckt punktskrift

Biografi över Harry Schein, 1924-2006. P.V., lektor i filmvetenskap, följer Scheins liv och gärning från uppväxten i Wien och flykten till Sverige, via den snabba och framgångsrika karriären i affärs- och kulturlivet, fram till de sista åren i Stockholm. Fokus ligger på Scheins yrkesverksamma liv, inte minst hans tid som grundare och vd för Svenska Filminstitutet, och hans skiftande roller som entreprenör, skribent och kulturpersonlighet.

MediaNr: P29774

Konsten att ta hand om ett dödsbo, spara, sälja, slänga, gråta

av Susanne Lj. Westergren

5 vol., 456 s. tryckt punktskrift

Handbok för den som står inför uppgiften att ta hand om ett dödsbo. Det handlar om att ta itu med frågor som: Hur gör vi när vi inte kommer överens om arvet? Hur vet jag vad jag ska spara, slänga, skänka eller sälja? Vad innebär en bouppteckning? Hur vet jag vad tavlorna, frimärkssamlingen och smyckena är värda? Hur orkar jag ta tag i allt praktiskt mitt i sorgen? Många konkreta råd om vad man behöver tänka på.

MediaNr: P29615

Bakom fasaden

av Anna Elisabeth Westerlund

4 vol., 310 s. tryckt punktskrift

A.E.W., 1907-1995, norsk författare och synsk. Hon ägnade sig åt att sia framtiden och att hitta saknade personer - ibland på uppdrag av polisen. Mot slutet av sitt liv försökte hon rekonstruera det förflutna. Hon var en av Norges mest kända synska under 1900-talet. I boken berättar hon om de olika problem som hon säger sig ha hjälpt människor med - det handlar exempelvis om missbruk, barnlöshet och kärlekssorg.

MediaNr: P29791

Synsk

av Anna Elisabeth Westerlund

3 vol., 271 s. tryckt punktskrift

A.E.W., 1907-1995, norsk författare och synsk. Hon ägnade sig åt att sia framtiden och att hitta saknade personer - ibland på uppdrag av polisen. Mot slutet av sitt liv försökte hon rekonstruera det förflutna. Hon var en av Norges mest kända synska under 1900-talet. I boken berättar hon om några av de olika parapsykologiska händelser hon varit med om. Det handlar om allt från spöken och medvetandeklyvning till dödsvarsel. Utkom på norska 1968.

MediaNr: P29790

Fem vintrar och en sommar, diagnoserna i mitt liv

av Olof Wretling

4 vol., 351 s. tryckt punktskrift

Olof Wretling, 1975- , skådespelare, dramatiker och medlem i humorgruppen Klungan, gjorde 2011 ett sommarprogram som blev mycket omtyckt. Sedan dess har han också haft fem vinterprat i radion. Här finns de sex texterna samlade med den gemensamma undertiteln "Diagnoserna i mitt liv". Det är självutlämnande och komiska berättelser som skildrar sorg, drömmar och konsten att våga misslyckas.

MediaNr: P29772

Himlen måste sakna en ängel

av Linn Maria Wågberg

5 vol., 386 s. tryckt punktskrift

På ett konfirmationsläger utanför Åre ramlar Leo ur en kanot. I det fyragradiga vattnet förlorar han snart medvetandet och under sex timmar står hans hjärta stilla. När hans mamma Linn får samtalet kan ingen svara på om hennes son lever. Men Leo klarar sig mot alla odds. Det här är Linns berättelse om olyckan som nästan kostade hennes son livet. Om skräcken och rädslan, tacksamheten och glädjen. Och om den långa svåra vägen tillbaka.

MediaNr: P29750

Böcker för barn

Skönlitteratur

Iskalla skuggor, skräckhistorier för orädda

av Åsa Anderberg Strollo

2 vol., 187 s. tryckt punktskrift

Novellsamling med elva berättelser på temat skräck. Här kan du bland annat läsa om den snälla clownen som kanske inte är så snäll. Om barnen som ber att få bli insläppta hos pojken som är ensam hemma - barnen med de konstiga ögonen och en längtan efter kött samt mycket annat ruskigt. Det är en blandning av både långa och korta berättelser. Passar för barn i åldrarna 9 till 12 år.

MediaNr: P29742

Hjärnpunka

av Staffan Cederborg

3 vol., 275 s. tryckt punktskrift

12-årige Leo går i sexan. Han är kär i klasskamraten Isabella. Varje gång han försöker prata med henne får han "hjärnpunka" och säger konstiga saker. På fotbollsträningen går det inte heller så bra för Leo. När klassen ska åka på skolresa till Stockholm hoppas Leo på nya möjligheter. Humoristisk skildring av skolans värld och kärleksbekymmer.

MediaNr: P29850

Hjärnsmälta

av Staffan Cederborg

4 vol., 305 s. tryckt punktskrift

Fristående fortsättning på Hjärnpunka. Leo Hoffman har börjat i sjuan. Trots att han har hamnat i pubertetshelvetet är han faktiskt ihop med en tjej, Lolo. Höstlovet närmar sig och Lolo har frågat Leo om han vill följa med till Sicilien. Klart han vill! Men så händer det som inte får hända. Leo får ett hjärnsläpp i provrummet på H&M och plötsligt är han intrasslad i en härva av lögner, brott och surströmming.

MediaNr: P29854

Midnattsljus

av Charlotte Cederlund

7 vol., 634 s. tryckt punktskrift

Del 3 i Idijärvi-trilogin som börjar med Middagsmörker. Áili fick betala ett högt pris när hon skyddade Urseiten från Borri noaidi. För att komma undan sina inre demoner lämnar hon byn för gymnasiet i Kiruna. Men allt står inte rätt till i stan heller. Det händer skrämmande saker, som tycks ha en koppling till Áili. Den sista striden närmar sig. Är det en strid Áili kan vinna utan att bli någon hon inte vill vara?.

MediaNr: P29700

Stormhästen

av Nicholas Garlick

5 vol., 457 s. tryckt punktskrift

När Filip är 12 år dör hans pappa och han tvingas lämna Amsterdam och flytta till sin farbrors familj på en liten ö ute i havet. Där är allt annorlunda: det långsamma livet, arbetet på gården och den mystiska Spökflickan som aldrig säger något. En stormig dag förliser en djurtransport. Filip och Spökflickan lyckas rädda en häst som håller på att drunkna. Filip får behålla hästen om han kan tämja den. Men hästen är vild och låter sig inte tyglas.

MediaNr: P29794

Svante spurtar mot mål

av Pia Hagmar

70 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien om shetlandsponnyn Svante som börjar med Smartast i stallet. Rufus, en annan häst i stallet, ska ut och tävla för första gången. Svante ger gärna råd, men också varningar. För Svante vet att tävlingar kan locka fram det sämsta hos både hästar och människor. Så han berättar historien om när han själv var tvungen att välja vad som var viktigast - att vinna eller visa hur andra bör behandlas.

MediaNr: P29781

Klara Andersson, hästägare

av Pia Hagmar

3 vol., 215 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien om Klara. En egen häst är Klaras dröm. Men mamma har ont om pengar så det får bli en billig häst. Den är vanskött och besvärlig. Att ta hand om hästen och få den att bli en bra ponny att rida blir ett hårt och mödosamt arbete. Vid sidan om Klaras arbete med sin häst handlar det mycket om hennes relationer till kompisar.

MediaNr: P29808

Kär och galen? Sällan

av Thomas Halling

2 vol., 165 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien om Linn som började med Glad och lycklig? Knappast. Linn är fortfarande intresserad av Habib. Han har ett så fint leende! Men tyvärr verkar Aisha också vara kär i honom. Och så är det Oskar. Varför stirrar han på Linn hela tiden? Dessutom har Linns mamma en ny kille. Allt känns väldigt krångligt. Lättläst.

MediaNr: P29825

Tionde våningen

av Christina Herrström

5 vol., 407 s. tryckt punktskrift

17-åriga Jorindes föräldrar är skilda. Mamman har flyttat till USA och pappan bor på en enslig ö. Jorinde bor ensam i sin lägenhet. Kompisarna tycker att det verkar fantastiskt - tänk att kunna ha fest när som helst och äta vad som helst. Men det är inte så roligt. Jorinde känner stort ansvar för skolan och för sin pappa. Ingen förstår riktigt hur det är att alltid behöva vara stark och hur det är att känna stor skuld. Men så dyker Emanuel upp.

MediaNr: P29763

Väntar tills natten kommer

av Christoffer Holst

5 vol., 389 s. tryckt punktskrift

Lukas och hans pojkvän Sam har hyrt en stuga vid Vänerns strand, där de ska tillbringa sommaren. Sam ska jobba på ett museum och Lukas som kämpar med både ensamhet och ett trassligt förflutet, ska gå en fotokurs. En natt dyker ett ljussken upp och Lukas börjar ana att det är något som inte är som det ska med stugan. Sakta med säkert förvandlas killarnas drömssommar till en mardröm. C. H., 1990-.

MediaNr: P29832

Comedy queen

av Jenny Jägerfeld

5 vol., 423 s. tryckt punktskrift

Sashas mamma fick folk att gråta. Hon får fortfarande folk att gråta fast hon inte ens lever. Därför har Sasha gjort en lista. För att inte bli som mamma är det sju saker som hon måste göra. Om hon lyckas med det kanske det andra försvinner, det som ligger bakom ögonen och bränner och hotar att trilla nerför kinderna. Det första hon ska göra är att klippa av allt hår, det sjunde är att bli Comedy Queen.

MediaNr: P29814

Alla tillsammans

av Sara Kadefors

4 vol., 290 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Avgång 9:42 till det nya livet. Billie är fosterhemsplacerad hos familjen Persson i Bokarp, långt från Stockholm där hennes sjuka mamma bor. Nu verkar det som det perfekta paret i fosterfamiljen drar åt olika håll. Och Billie vet inte vad hon själv ska göra när Douglas kommer närmare. Hur ska man kunna vara tillsammans när man samtidigt vill vara sin egen?.

MediaNr: P29817

Bortförda

av Camilla Lagerqvist

5 vol., 394 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Blodsvänner som börjar med Försvunnen. Disa försöker rymma tillsammans med sina vänner, men misslyckas. Som straff skickas hon till Rasbiologiska institutet för att undersökas då hon är av resandefolket. För att undvika att hamna på en institution reser Disa och Albin iväg till en gård för att arbeta över sommaren. På gården bor unga, sjuka kvinnor och snabbt inser vännerna att det är något som inte står rätt till.

MediaNr: P29777

De försvunna

av Cecilia Lidbeck

5 vol., 461 s. tryckt punktskrift

En spännande äventyrsberättelse om en grupp barn som ska på läger. Bussen som barnen åker i kör längs slingriga vägar allt djupare in i skogen. Så när solen är på väg ner sker en olycka och plötsligt är sju barn ensamma i den stora skogen. Nu måste de klara sig själva i väntan på räddning, samtidigt som mörka minnen ur det förflutna gör sig påminda. Och vem är vän och vem är fiende?.

MediaNr: P29803

Karta för förälskade & andra vilsna

av Johanna Lindbäck

6 vol., 505 s. tryckt punktskrift

Julia är på väg till familjens lantställe. Vännerna Karin och Astrid, däremot, dricker smoothies på Mallorca. Hon vet förresten inte ens om de är vänner längre. Eftersom Julia råkade bli ihop med Isak som Karin hade span på först. Sommaren i stugan gör inte livet mer okomplicerat eftersom Rasmus dyker upp. Rasmus som är en helt annan typ än Isak.

MediaNr: P29826

Finns det björkar i Sarajevo?

av Christina Lindström

6 vol., 529 s. tryckt punktskrift

Kevin och hans lillebror Charlie ska vara ensamma hemma. Deras föräldrar ska för första gången ska åka tillbaka till sitt hemland Bosnien. Kevin lovar att ta hand om Charlie som har en funktionsnedsättning. Men så vill Kevins kompis Hannes att han ska följa med till Liseberg tillsammans med Linn och hennes kompis Amanda. Det blir en magisk kväll, men när Kevin kommer hem är Charlie försvunnen. En bok om relationer, kärlek och lojalitet.

MediaNr: P29778

Allt ska brinna

av Sofia Nordin

5 vol., 473 s. tryckt punktskrift

Agnes och Minna är bästa vänner sedan mellanstadiet. Nu går de i gymnasiet och tillsammans klarar de allt. De har ett brinnande engagemang och kämpar för vegetarisk mat i skolan, engagerar sig i frivilligarbete och sätter osköna killar på plats. Men så händer något som får Agnes och Minnas vänskap att skaka i grunden. En bok om vänskap och sorg, full av ljus och av ett mörker som till slut hotar att ta över.

MediaNr: P29747

Frallan är bäst!

av Sara Ohlsson

2 vol., 116 s. tryckt punktskrift

Frallan är sex år och heter egentligen Francesca men det är det ingen som säger. Frallans familj består av mamma och mormor, men mormor bor i ett eget hus vilket Frallan tycker är onödigt. Idag har familjen tävlingsdag. Frallan älskar att tävla mot mamma, extra mycket när mormor är domare för då vinner Frallan oftast. Frallan väljer grenar där hon är bäst, idag blir det till exempel balansgång. Kapitelbok med mycket humor.

MediaNr: P29762

Mörkret över Aerwiar

av Andrew Peterson

8 vol., 733 s. tryckt punktskrift

Första delen i fantasyserien Wingfeather. Aerwiar är en värld som är lik våran, men det finns ingen elektricitet och välden är full av otäcka djur som sjödrakar och tandkor. Vi får lära känna Familjen Igiby och de tre syskonen Janner, Kalmar och Leeli, och deras föräldrar. Snart står familjen i centrum av ett mysterium som kommer att förändra deras värld för alltid. Här finns en blandning av humor och funderingar över livet, kärlek och vänskap.

MediaNr: P29678

Alla mina hemligheter

av Non Pratt

2 vol., 171 s. tryckt punktskrift

När vännerna Alix, Ben, Zara, Millie och Dean var 13 år gömde de en låda på sin skola. Några år senare möts de igen för att öppna lådan och minnas. Alla är där, utom Millie som nyss dött i en svår sjukdom. Lådans innehåll väcker starka känslor och för några av dem blir det extra svårt att hantera situationen. En känslofylld bok om vänskap och saknad under en tonårstid präglad av osäkerhet. Non Pratt, brittisk författare.

MediaNr: P29795

Falafelflickorna

av Christina Wahldén

2 vol., 206 s. tryckt punktskrift

Hawa drömmer om att bli polis, men det är inte så enkelt som det låter. Hemma är det trångt med många småsyskon och trötta föräldrar, i förorten där Hawa bor är polisen avskydd. Plötsligt, mitt i sommaren behövs Hawas handlingskraft; en klasskompis ska giftas bort mot sin vilja och två tjejer som är kära i varandra hotas till livet av den ena flickans pappa. En varm bok om ett allvarligt ämne: barns rätt att själva få bestämma över sina liv.

MediaNr: P29770

Farfar på rymmen

av David Walliams

5 vol., 450 s. tryckt punktskrift

För länge sen var Jacks farfar stridspilot. Jack älskar att lyssna på när han berättar om hur det var. Men farfar börjar bli allt virrigare och ibland tror han att andra världskriget ännu pågår. Tillslut blir farfar så virrig att han måste flytta till ett äldreboende. Han trivs inte och föreståndaren är hemsk. Jack och farfar börjar planera ett rymningsförsök. Men föreståndaren är hack i häl på dem. D.W., 1971-, brittisk komiker och författare.

MediaNr: P29691

Kartongslottet

av Allayne L. Webster

4 vol., 370 s. tryckt punktskrift

Elvaårige Jorge bor i ett migrantläger i utkanten av Paris. Han kommer från Rumänien men lämnade sina föräldrar och följde med en man som lovade honom ett jobb. I stället tvingas Jorge och andra barn stjäla från turister på Paris gator. Jorge hatar det, men han vet vad som händer med de barn som inte lyder. Jorge drömmer om att bli kock. En omöjlig dröm. Men så träffar han kocken Sticky Ricky. Det kanske ändå finns en framtid för Jorge.

MediaNr: P29769

Pojken under bron, ett fall för Alex Skarp

av Katarina Wennstam

5 vol., 472 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien om Alex Skarp som börjar med Flickan på hotellet. Alex pojkvän Noah och hennes bästa vän Charlie drar i henne från olika håll. På en fest eskalerar svartsjukan och Alex går därifrån utan att säga hej då till Charlie. Dagen efter får hon reda på att en kille blivit misshandlad till döds. Och hon får inte tag i Charlie.

MediaNr: P29780

Faktaböcker

Sydkorea, Daehan Minguk : Taehan Minguk : Taehan Minguk

av Märt Läänemets

2 vol., 173 s. tryckt punktskrift

Faktaspäckad bok om Sydkorea, landet där urgamla traditioner smälter samman med modern demokrati och en ekonomi baserad på spetsteknologi. Här finns kapitel om landets historia, språket, skriftspråket, religion, kultur, traditionella högtidsdagar, familjen och samhället, skolsystem och utbildning, sport, det koreanska köket, Seoul samt relationen till Nordkorea.

MediaNr: P29597

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Flygödlor och havsmonster

av Johan Egerkrans

72 s. tryckt punktskrift

Författaren och illustratören Johan Egerkrans presenterar 24 olika dinosaurier, närmare bestämt flyg- och havsreptiler. Till varje djur och grupp finns både fakta och illustrationer. Dessutom finns information om tidsperioden Mesozoikum då dessa dinosaurier levde. Några av de flyg- och havsreptiler som finns med är: Thalassodromedus, Anurognathus, Umonoosaurus, Excalibosaurus och Globidens.

MediaNr: P29722

Tappra hjältar, 37 inspirerande berättelser om mod och hjältedåd från djurriket

av Jennifer S. Holland

4 vol., 360 s. tryckt punktskrift

Innehåller 37 berättelser om orädda och hjältemodiga djur. Alla möjliga sorters djur finns representerade; hästar, hundar, papegojor, älgar, råttor, sälar med flera. Exempelvis räddade kattmamman Scarlett alla sina fem ungar från en brand, trots att hon själv blev svårt skadad. Och älgen Shooter räddade ett murmeldjur från att drunkna. Passar även barn och ungdomar.

MediaNr: P29713

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Natti natti Babblarna

41 s. tryckt punktskrift

En godnattsaga med Babblarna baserad på Babblarnas vaggvisa. En efter en kryper Babblarna ner i sängen. Nu är det dags att sluta klättra, rita eller leka och istället sova. I slutet av bokens finns det teckenillustrationer så att man kan lära sig att läsa boken med tecken också.

MediaNr: P29610

Böcker med inklistrad punktskrift

Här kommer alla motorljuden

av Arne Norlin

1 vol. tryckt punktskrift

Pekbok där pojken Halvan testar olika yrken och undrar vilka motorljud fordonen har. Halvan är mc-polis, brandman, busschaufför, pilot, grävmaskinist och polis. Ljuden kommer från motorcykel, brandbil, buss, flygplan, grävmaskin och polisbil. Titta, peka och lyssna på alla ljuden. Punktskriften är inklistrad i den tryckta boken.

MediaNr: P29634

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Pojken och himlen

av Sofia Hedman

25 s. tryckt punktskrift

En blind pojke och hans pappa är på väg uppför ett berg. De hör stenar som rasslar under skorna och uppe på toppen känner pojken luften mot kinderna. Han funderar på allt som finns där uppe och hur regndropparna faller ned från himlen i havet. Men mest av allt undrar han vad som finns ovanför himlen. Bilderbok som passar för barn i åldrarna 3-6 år.

MediaNr: P29697

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Våra käraste folkvisor

115 s. tryckt punktskrift

Några av de mest populära svenska visorna från olika delar av landet och från olika tider finns återgivna här med melodistämma med ackordbeteckningar samt komplett text. Dessutom ingår skillingtrycket "I en sal på lasarettet" och "Här är gudagott att vara" från Wennerbergs Gluntarne. Notpunktskrift.

MediaNr: P13148

Böcker för barn

The absolutely true diary of a part-time Indian

av Sherman Alexie

5 vol., 399 s. tryckt punktskrift

Junior, 14 år, är den nördigaste indianen i hela Spokane-reservatet. Han läspar, stammar och sitter helst av allt hemma och ritar serier. En dag får Junior besök av sin lärare, Mister P, som har ett enda råd att ge honom: Åk härifrån, så fort du kan. Trots att nästan alla på reservatet ser Junior som en förrädare, lyder han rådet och börjar på en helvit medelklasskola. De enda indianerna där är han själv och skolmaskoten. Boken är på engelska.

MediaNr: P29727

Sátnestullamat

av Ardis Ronte Eriksen

41 s. tryckt punktskrift

Dikter för barn på nordsamiska. Ardis Ronte Eriksen är lärare, författare och samekulturarbetare.

MediaNr: P29740