Nya punktskriftsböcker maj 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 71 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Felsteg, [spänningsroman]

av Maria Adolfsson

12 vol., 1122 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Doggerland. Det är morgonen efter den stora ostronfesten i Doggerland. En kvinna hittas brutalt ihjälslagen i sitt kök. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby får i uppdrag att leda mordutredningen och hon inser att hon måste hitta ett alibi åt en av de misstänkta för att själv slippa skylta med sina misstag. Karen har återvänt till Doggerland för att glömma sitt förflutna. Nu tvingas hon navigera mellan egna och andras felsteg.

MediaNr: P29875

Verkligheten och resten, krönikor 2015-2017

av Lena Andersson

5 vol., 403 s. tryckt punktskrift

Krönikor av L.A., 1970- , författare och debattör, som tidigare varit publicerade i DN 2015-2017. Hennes tänkande om tillvarons beskaffenhet och människans idéer om densamma har koncentrerats längs ett fåtal linjer. Det är dagsaktualiteter insatta i ett filosofiskt sammanhang vilket belyser den pågående samtiden - om friheten och dess motsatser, om kunskap och kunskapsförstörelse, om platonism och antiplatonism.

MediaNr: P29894

Sveas son, en berättelse om folkhemmet

av Lena Andersson

5 vol., 460 s. tryckt punktskrift

Möbelsnickaren Ragnar Johansson föddes 1932 och växer upp i det svenska folkhemmet. Han är en händernas man, men också tankens. Ragnar är typiskt svensk, han älskar staten därför att den saknar människans godtycke; den kan göra det rättfärdiga, sanna och goda. Människan faller däremot hela tiden; hon tyngs av lidelser, drifter och svagheter. Idéroman om folkhemmet som tillstånd, och om förvandlingen som skapade vår nuvarande tillvaro.

MediaNr: P29902

För alltid i mitt hjärta

av Rose Marie Bouw

6 vol., 493 s. tryckt punktskrift

Fristående del 2 i serien Forstuna som börjar med Det krävs tusen vackra ord. Kristina och Vivianne möts på äldreboendet Solgläntan, där deras dementa mödrar bor. Vivianne bär sin sorg bakom lager av glada färger. Hon lever för stunden och är tacksam för de minnen hon får. Kristina försöker glömma sitt förflutna, men är samtidigt rädd för att göra det. I hemlighet önskar hon livet ur sin mamma.

MediaNr: P29882

Mästaren och Margarita

av Michail Bulgakov

13 vol., 1221 s. tryckt punktskrift

Det är 1930-tal i Moskva när en mystisk främling dyker upp. I hans sällskap finns en naken kvinna, en man i jockeymössa och en cigarrökande jättelik svart katt. Märkliga saker börjar hända. Det är som djävulen själv kommit för att skapa oro bland litteratörer, pampar och svartabörshajar. Klassisk roman för evigt förknippad med halsbrytande fantasteri och bitsk satir. M.B, 1891-1940, rysk författare.

MediaNr: P29838

Frukost på Tiffany's, en kort roman och tre noveller

av Truman Capote

4 vol., 342 s. tryckt punktskrift

En volym som innehåller en kortroman samt tre noveller. Titelromanen är en lätt ironisk och vemodig beskrivning av ett år i den 19-åriga Holly Golightlys liv. Hon kommer till New York från landet nån gång i slutet av 1950-talet och blir snabbt en del av stadens societet. Hon försörjer sig som sällskapsdam åt välbärgade män i väntan på att hitta nån att gifta sig med. Klassiker från 1958. T.C., 1924-1984, amerikansk författare och journalist.

MediaNr: P29844

Själlös, en bok om Alexia Tarabotti

av Gail Carriger

9 vol., 812 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Parasollprotektoratet. Alexia är socialt stigmatiserad av flera orsaker. Hon saknar en själ. Hon är ungmö och faderlös. Hon har dödat en vampyr som angrep henne i strid. Nu har den högljudda, motbjudande Lord Maccon skickats ut av drottningen för att undersöka vad som blev av vampyren. Kan Alexia avslöja de riktiga skurkarna och åter bli en respektabel kvinna? Utspelar sig i ett alternativt London på 1800-talet. Debutroman.

MediaNr: P29856

Släpp ingen jävel över bron

av Alexander Cavalieratos

13 vol., 1248 s. tryckt punktskrift

Sovjetunionen har just invaderat Finland och i Stockholm vacklar den unge Karl i sin politiska övertygelse. Den antikommunistiska samhällsandan tvingar honom att fly gamla vänner och han har flyttat till stan för att bli någon. När han möter studenten Viola blir han kär, men hon är förlovad med en äldre direktör. Dessutom finns något i hennes förflutna som inte får avslöjas. När Karl plötsligt försvinner måste hon riskera allt för att rädda honom.

MediaNr: P29913

Mellan himmel och hav

av Anna Fredriksson

9 vol., 810 s. tryckt punktskrift

Sally får ärva ett stort släkthus i barndomens semesterparadis Kivik där även hennes dotter Josefin nu bor. De har bara haft sporadisk kontakt sedan Josefin blev vuxen. Nu vill Sally försonas med henne. Men allt ställs på ända när det visar sig att Sallys mamma Vanja också bor i trakten och står sitt barnbarn nära. Vanja som övergav Sally när hon bara var tre år. Roman om tre generationer kvinnor, familjehemligheter och modet att gå sin egen väg.

MediaNr: P29923

De sista rummen

av Inger Frimansson

9 vol., 825 s. tryckt punktskrift

Psykologisk thriller som börjar med att en kvinna vaknar upp i ett rum hon inte känner igen. Hon minns inte hur hon hamnat i denna låsta byggnad och har ingen aning om var hennes man och barn kan vara. I en desperat jakt på sin familj träffar hon på människor som verkar vagt bekanta, det är som om hon känt dem för länge sedan. Gång på gång hamnar hon i otäcka och farliga situationer medan hon utforskar rum efter rum. Klaustrofobiskt och spännande.

MediaNr: P29883

Glasfåglarna

av Elsie Johansson

4 vol., 341 s. tryckt punktskrift

Lättläst version av modern klassiker. Boken utspelar sig i 1930-talets Sverige. I fokus står den 13-åriga Nancy, arbetarfamiljens iakttagare och domare. Undan för undan blir hon medveten om skuggorna i den älskade storasystern Doras liv. Nancy ser familjens utsatthet, mammans kamp och pappans inåtvända sorg. Känsloladdad berättelse om en familj, vars medlemmar inte låter sig kuvas, vare sig av fattigdom, sorg eller skam.

MediaNr: P29848

Innan snön faller, [psykologisk thriller]

av Helena Kubicek Boye

7 vol., 649 s. tryckt punktskrift

Den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid den rättspsykiatriska kliniken i Säter. Snart börjar hon få hotfulla meddelanden och kort därefter hittas en patient död. Annas nyfikenhet är väckt och hon försöker ta reda på vad det är som pågår och varför. Hoten mot Anna blir allt allvarligare och det är tydligt att någon inte vill att hon ska gräva djupare. Vad är det egentligen som försiggår på Säter? Debutroman av H.K.B..

MediaNr: P29864

Nej och åter nej

av Nina Lykke

6 vol., 549 s. tryckt punktskrift

Ingrid och Jan har varit gifta i tjugofem år. Sönerna är vuxna, men uppför sig som hotellgäster. För Ingrid har både familjelivet och arbetet mist sin glans. Jan, däremot, har blivit befordrad till departementschef och drömmer om sin femton år yngre kollega Hanne. Hanne är i sin tur är på väg att bli förbisprungen på familjefronten när väninnorna gifter sig och skaffar barn. Om medelklassen och deras problem med livet.

MediaNr: P29912

Svärdets makt

av George R. R. Martin

35 vol., 3415 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien inledd med I vargens tid och tredje delen i serien Sagan om is och eld. Joffrey Lannister sitter på järntronen i Kungshamn. I norr ligger muren av is som skyddar rikena mot den eviga kölden. Bakom muren lever ett rövarfolk efter egna lagar. Tillsammans med en hord varelser vandrar de nu mot söder. Drottningen och de tre sista drakarna i världen är på väg för att erövra järntronen.

MediaNr: P29839

Alma, en roman

av Merete Mazzarella

6 vol., 578 s. tryckt punktskrift

Merete Mazzarella har skrivit en roman om Alma Söderhjelm, 1870-1949, Finlands första kvinnliga professor. Hon blev också en produktiv och populär författare med en färgstark umgängeskrets. Bland vännerna finna Mauritz Stiller, prins Wilhelm, Hjalmar och Stina Bergman. I romanen tänker Alma tillbaka på sitt liv under sina sista år på en badinrättning i Saltsjöbaden. Hade hon kunnat kombinera skrivandet med äktenskap och familj?.

MediaNr: P29896

Macbeth

av Jo Nesbø

14 vol., 1303 s. tryckt punktskrift

En modern version av Shakespeares klassiska drama. Deckarförfattaren Jo Nesbø har förvandlat pjäsen till en thriller om makt, hämnd och skuld. Kommissarie Macbeth är stadens främsta polis. När ett tillslag mot en stor knarkleverans förvandlas till ett blodbad blir det hans uppgift att rensa upp. Macbeth tycks ha allt inom räckhåll; makt, pengar och respekt. Men han är även en före detta missbrukare, med ett trasigt förflutet.

MediaNr: P29893

Med mina egna ögon sett

av Emilio Ortiz

6 vol., 487 s. tryckt punktskrift

Mario är en ung blind man. Cross är hans busiga och glada ledarhund. Tillsammans utbildas de på ett läger i USA. Innan de återvänder till Marios hemland Spanien hinner Cross spela sin husse många spratt. Men väl i hemlandet stadgar han sig och bildar med sin ägare ett oskiljaktigt par. Roman där Cross berättar sin livshistoria; han filosoferar och jämför sitt liv med tvåbenta varelser och de speciella svårigheter hans husse måste övervinna.

MediaNr: P29841

Bakom hennes ögon

av Sarah Pinborough

9 vol., 867 s. tryckt punktskrift

Ensamstående mamman Louise träffar en man i en bar och gnistor uppstår. Ett par dagar senare upptäcker hon att mannen är hennes nya chef, David och att han är gift. David hävdar att han har ett olyckligt äktenskap. Av en slump möter Louise Davids fru, Adele, och de blir vänner. Adele berättar att David är en mycket kontrollerade make och att hon är rädd för honom. Louise vet inte vad hon ska tro. Psykologisk thriller.

MediaNr: P29851

Tre timmar

av Anders Roslund

11 vol., 1002 s. tryckt punktskrift

Fristående fortsättning på Tre minuter. Oidentifierade lik börjar dyka upp på Stockholms bårhus. Döda personer som ingen vill kännas vid och som ingen vet var de kommer ifrån. Kriminalkommissarie Ewert Grens kopplas in på vad som ska komma att bli ett av hans värsta fall. Piet Hoffmann befinner sig samtidigt på en ny kontinent. Ett sista farligt uppdrag innan han för alltid lämnar det livet bakom sig. Spänningsroman på temat människosmuggling.

MediaNr: P29892

Storstadshamn

av Budd Schulberg

8 vol., 702 s. tryckt punktskrift

Spännande, realistisk och avslöjande roman om gangsterväldet inom hamnarbetarnas fackföreningsrörelse och de förhållanden som rådde i New Yorks hamn på 1950-talet. Bland personerna: Joey Doyle, arbetare, Katie, hans syster, Terry, boxare, Fader Barry, präst.

MediaNr: P29871

I fel sällskap

av Viveca Sten

11 vol., 1048 s. tryckt punktskrift

Nionde Sandhamnsdeckaren med kriminalinspektör Thomas Andreasson och juristen Nora Linde. Ledaren för en av Stockholms största narkotikaligor anklagas för ekobrott. Den unga kvinnan Mina är på flykt undan sin man. Hon är en nyckelperson i den kommande rättegången - om Nora kan förmå henne att vittna. Andreis Kovac bär på mörka minnen från krigets Bosnien. Han är beredd att göra allt för att krossa sina fiender och få tillbaka sin hustru, Mina.

MediaNr: P29922

Kritgubben

av Caroline J. Tudor

8 vol., 750 s. tryckt punktskrift

Det började 1986 dagen efter olyckan. Då träffade den 12-årige Eddie mr Halloran - Kritgubben. Det var han som gav Eddie idén om kritfigurerna: ett sätt att skicka hemliga meddelanden till vännerna. Det var roligt ända till att kritfigurerna ledde dem till en död kropp. Trettio år senare kommer plötsligt ett kuvert med en krita och en kritfigur till Eddie. Kommer historien att upprepa sig? Debut av C.J. Tudor.

MediaNr: P29910

Kvinnan i hytt 10

av Ruth Ware

9 vol., 795 s. tryckt punktskrift

Journalisten Lo Blacklock ser fram mot resan på ett lyxigt kryssningsfartyg och en pressvisning för att se norrskenet. Men det blir inte som Lo tänkt. Ett skrik väcker henne i natten. När hon rusar till fönstret ser hon hur en kvinna kastas ut från hytten bredvid. Men enligt passagerarlistan står den kabinen tom och ingen resenär ombord saknas. Lo är övertygad om av vad hon såg och hon bestämmer sig för att ta reda på vad som hände i hytt 10.

MediaNr: P29862

Den engelska flickan

av Katherine Webb

12 vol., 1172 s. tryckt punktskrift

År 1958 beger sig den nyblivna arkeologen Joan från England till staden Muskat i Oman för att gräva efter antika skatter. Men i Oman står tiden stilla, landet är hänsynslöst på randen till våldsamma omstörtningar och Joan lyckas inte få tillstånd att gräva. Besvikelsen hotar att ta överhanden, men då Joan möter den legendariska upptäcktsresanden Maude Vickery glömmer hon motgångarna. Mötet mellan de två kvinnorna förändrar allt.

MediaNr: P29863

Under Slussen

av Jack Werner

2 vol., 99 s. tryckt punktskrift

Lättläst skräckberättelse. Det går rykten om varelser som lever i gångarna under Slussen i Stockholm. Varelser som liknar människor, men ändå inte. Ett råd till dig som läser det här är: Håll dig långt ifrån Slussen.

MediaNr: P29897

Britas resa

av Sven Wollter

7 vol., 592 s. tryckt punktskrift

1949 flyttar Brita Jakobsson från Ådalen till Stockholm. Hennes självständighet sätts på prov i en värld där männen bestämmer. Ett våldtäktsförsök slutar i att mannen dör och Brita tvingas leva flera år i rädsla - och på flykt. Brita Scherzenfeldt lever i en annan tid - och klass. Hon följer sin man med Karl XII:s armé genom Ryssland. Men även hon är i männens våld. Roman om två kvinnor i helt olika tider men som ändå har mycket gemensamt.

MediaNr: P29911

Facklitteratur

Om krisen eller kriget kommer, viktig information till Sveriges invånare

17 s. tryckt punktskrift

Samhällsinformation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till Sveriges invånare om vad man ska tänka på om krisen eller kriget kommer. Broschyren innehållet tre avsnitt: Krisberedskap, Totalförsvar, Varningssystem. I slutet förtecknas viktiga telefonnummer och webbplatser.

MediaNr: P29917

Somalia, Djibouti

Redaktör: Lena Karlsson].

2 vol., 111 s. tryckt punktskrift

Korta fakta om två länder på Afrikas horn. Somalia har genomlidit långdragna krig där befolkningen drabbats hårt av klanstrider. Regeringen förlitar sig på ekonomiskt underhåll utifrån och är hårt angripen av islamistmilisen al-Shabaab. Djibouti har nästan inga egna naturtillgångar och består mest av öken. Landets inkomster kommer från en frihamn, järnvägsfrakt till Etiopien samt genom att låta USA och Frankrike ha sina militärbaser på deras mark.

MediaNr: P29835

Från Holmes till Sherlock

av Mattias Boström

15 vol., 1404 s. tryckt punktskrift

Handlar om de män och kvinnor som lade grunden till succén och fick Sherlock Holmes att bli en av världens mest kända symboler. Bygger till stora delar på tidigare opublicerat material, om det mer än sekellånga spelet bakom kulisserna. Det är också historien om skådespelare, författare och fans som i decennium efter decennium förnyat den välkände detektiven. Mattias Boström är en av Skandinaviens ledande Sherlock Holmes-kännare.

MediaNr: P29857

Hundra år på Bodarna, ett officersboställe i krig och fred

av Barbro Bursell

4 vol., 363 s. tryckt punktskrift

Fristående fortsättning på William Grey och Brita Tott. Gården Bodarna i Uppland står i centrum för denna skildring av reduktionens offer, brott och straff, fälttåg och umbäranden för indelta officerare och deras hustrur hemma på bostället. Med hjälp av bland annat husesynsprotokoll, rättegångsprotokoll och kyrkböcker gör Barbro Bursell, docent i etnologi en kulturhistorisk framställning av en gård och dess ägares öden under hundra år.

MediaNr: P29823

30 odödliga rätter

av Daniel Crespi

3 vol., 274 s. tryckt punktskrift

Kockarna Daniel Crespi och Mikael Einarsson har valt ut trettio maträtter som de anser är lite mer betydelsefulla än alla andra maträtter. Det är sådana rätter som finns representerade över hela världen i en uppsjö utföranden och har format och utbildat otaliga matlagare. Exempelvis Biff Stroganoff, Ceasarsallad, Coq au vin, Oxfilé Wellington, Paella och Moules frites.

MediaNr: P29783

Läsa högt för barn

av Kerstin Dominkovic

4 vol., 316 s. tryckt punktskrift

Förf:na är forskare inom pedagogik respektive konstvetenskap. Boken tar främst upp högläsning för de små barnen och förespråkar högläsning redan för sex månaders spädbarn. Redovisad forskning visar att barn får ett rikare språk via tidig högläsning, särskilt om läsningen varvas med samtal om bilderna i boken. Här belyses också skillnader och likheter mellan högläsning för seende barn och barn med synskada.

MediaNr: P29784

Sovjetistan, en resa genom Turkmenistan, Kazakstan, Tadzjikistan, Kirgizistan och Uzbekistan

av Erika Fatland

11 vol., 1043 s. tryckt punktskrift

E.F. guidar oss genom delar av det gamla Sovjetunionen; numer Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistanplatser. Via personliga möten, lantliga bröllopsfester och urbana strapatser visar författaren hur sovjetarvet präglat länderna. Hur har olje- och gasresurser öppnat väg sedan självständigheten 1991 och hur har utvecklingen sett ut för de människor som bor där? E.F., född 1983, norsk författare och socialantropolog.

MediaNr: P29793

Sidenvägarna, en ny världshistoria

av Peter Frankopan

34 vol., 1994 s. tryckt punktskrift

P.F., brittisk historiker, skriver en ny världshistoria som flyttar perspektivet österut och till skärningspunkterna mellan öst och väst. Han ser en utveckling där Asien åter kommer att utgöra världens centrum och det sker längs samma vägar som för tusen år sedan. Det var i öst den mänskliga civilisationen tog sin början. Det var där världens stora religioner föddes och fick fäste, varor spriddes och imperier byggdes upp och gick under.

MediaNr: P29876

Dynastin, den första romerska kejsarätten

av Tom Holland

15 vol., 1496 s. tryckt punktskrift

Ett spännande porträtt av Roms första imperiedynasti. Författaren Tom Holland berättar historien om familjens världsherravälde som sträckte sig från Rom till de barbarhärjade tyska skogarna. Rom styrdes länge av kungar innan det blev republik men efter ett blodigt inbördeskrig törstade befolkningen efter stabilitet och välkomnande envåldshärskaren Augustus. Han som gjorde Rom till världens herrar. Tom Holland, 1968-, har tidigare skrivit Rubicon.

MediaNr: P29767

Kris och framgång, mitt halvsekel i politiken

av Lars Leijonborg

15 vol., 1421 s. tryckt punktskrift

Memoar av partiledaren och ministern Lars Leijonborg, 1949-. Den politiska karriären började 1971 när Leijonborg blev ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund. Han berättar om sin tid i politiken och hur han över en natt gick från att vara loser till Leijonkung. Läsaren får också möta politiska personligheter som Per Ahlmark, Carl Bildt och Maud Olofsson. Leijonborg berättar även självutlämnande om hur det känns när drevet går.

MediaNr: P29805

Birgit, från Västra Karup till Metropolitan

av Elisabeth Meyer-Topsøe

10 vol., 929 s. tryckt punktskrift

Biografi över Birgit Nilsson, 1918-2005, en av Sveriges mest uppburna operasångerskor. Hon hade en unik röst, var omskriven, omsusad och världsvan. Född i ett hörn av Skåne, mjölkade tio kor kvällen innan hon åkte till inträdesproven i Stockholm, och gift med samma man i hela sitt liv. Hon var en folkkär världsstjärna. Författaren, nära vän och elev till Nilsson, lyfter fram nya sidor i sångerskans konstnärskap och personlighet.

MediaNr: P29907

Food pharmacy, en berättelse om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat : ordineras till alla som vill äta sig till ett friskare liv : går inte att överdosera

av Lina Nertby Aurell

4 vol., 370 s. tryckt punktskrift

Två bloggare skriver här om inflammation, tarmfloror, onda och goda bakterier, vetenskapliga studier, hypokondri, metaanalyser och gurkmeja. Här finns också en rad recept på maträtter som enligt författarna har antiinflammatoriska effekter. Bokens budskap bygger på professor Stig Bengmarks idéer om att alla kroniska sjukdomar har en och samma orsak, nämligen ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation.

MediaNr: P29809

Food Pharmacy - kokboken, en antiinflammatorisk receptsamling framtagen i samarbete med tarmfloran : stärker ditt immunförsvar : förvaras inom räckhåll för barn

av Lina Nertby Aurell

3 vol., 254 s. tryckt punktskrift

Författarna driver bloggen Food Pharmacy. 2016 gav de ut en bok med samma titel som presenterades som en "berättelse om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat". Nu följer de upp med en kokbok - en antiinflammatorisk receptsamling framtagen i samarbete med tarmfloran med recept som är tänka att stärka immunförsvaret.

MediaNr: P29810

Åratal - ur handikapphistorien

av Inger Persson Bergvall

2 vol., 135 s. tryckt punktskrift

Handikapphistoriska föreningen har här gjort 200 nedslag på viktiga årtal. Det är milstolpar som är okända för många men som är en del av vår svenska historia. Här kan vi till exempel läsa om när personlig assistans blev en laglig rättighet och när skolplikt infördes för barn med rörelsehinder. Boken innehåller även en beskrivning av handikapprörelsens arbete för ökad delaktighet.

MediaNr: P29855

Att närma sig Mahler

av Karl Aage Rasmussen

4 vol., 410 s. tryckt punktskrift

Biografi över Gustav Mahler, 1860-1911, österrikisk kompositör och dirigent. Mahlers verksamhet sätts in i ett brett perspektiv med stor plats för de ideologiska och kulturella strömningarna i dåtidens Wien. Det handlar framför allt om förhållandet mellan liv och konst, publikens mottagande av symfonierna och hans arbete som operachef och dirigent. Även om äktenskapet med Alma och hans förhållande till andra tonsättare. K.A.R., dansk tonsättare.

MediaNr: P29806

Factfulness, tio knep som hjälper dig att förstå världen

av Hans Rosling

8 vol., 810 s. tryckt punktskrift

Boken av Hans Rosling, 1948-2017, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, diskuterar människors tänkande och förståelse av verkligheten. De anser att en faktabaserad världsbild är möjlig och nödvändig i framtiden. De kartlägger - och ger tio konkreta tips på - hur man kan bryta ner tankefel och bli mer faktaorienterad. Metoden, factfulness, bygger på att åsikter ska grundas i befintliga fakta.

MediaNr: P29827

Den vita döden, historien om prickskytten Simo Häyhä

av Tapio A. M. Saarelainen

5 vol., 426 s. tryckt punktskrift

Simo Häyhä, 1905-2002, var en av världens mest legendariska prickskyttar, som under det finska vinterkrigets 105 dagar sköt över 500 sovjetiska soldater. Hans namn blev känt på båda sidor av fronten och han fick smeknamnet "den vita döden". I efterhand blev han en symbol för de finska styrkornas kamp mot en övermäktig fiende. Boken bygger till stor del på intervjuer som författaren gjort med Häyhä.

MediaNr: P29866

Hannus jordiga, vegetariska recept från min köksträdgård

av Hannu Sarenström

3 vol., 221 s. tryckt punktskrift

Tv-personligheten och kokboksförfattaren Hannu Sarenström har samlat ett sextiotal vegetariska recept med utgångspunkt från hans eget trädgårdsland. Här finns recept utefter årstid och tillfälle. Exempelvis parmesanrostad blomkål med gremolata, sommarpaj med mangold, tomat och mozzarella, friterad färskpotatis, kokta rödbetor med rostade nötter och persiljesmör och frasiga snittar fyllda med spenat, parmesan och ricotta.

MediaNr: P29792

Följ fucking order, liv och död i skuggan av Södertäljemaffian

av Ann Törnkvist

6 vol., 616 s. tryckt punktskrift

Journalisten Ann Törnqvist skriver om Södertäljenätverket och om det omtalade dubbelmordet 2010 då bröderna Eddie Moussa och Yaacoub Moussa blir ihjälskjutna med en kalasjnikov. Dubbelmordet utgör kulmen på den våldsspiral som satt skräck i staden under flera år. Boken bygger på intervjuer med både kriminella, offer och andra inblandade.

MediaNr: P29775

Böcker för barn

Skönlitteratur

Kärlek, hat och andra filter

av Samira Ahmed

6 vol., 566 s. tryckt punktskrift

17-åriga Maya känner sig sliten mellan två världar. Hon är kluven mellan föräldrarnas indiska arv och sin egen uppväxt i USA. Hon funderar på om hon ska följa familjens önskan att bo kvar hemma tills hon gifter sig, eller flytta till New York och plugga. Så en dag genomförs en terrorattack i Mayas hemstad och den misstänkte delar efternamn med Mayas familj. Deras liv förändras i en handvändning när omgivningen fylls av fruktan och hat.

MediaNr: P29821

Rymden

av Åsa Anderberg Strollo

2 vol., 150 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Bruno 3000. Bruno är åtta år. Han gillar lego, Minecraft och att leka med sin kusin Rasmus. Det är sommarlov och Bruno funderar på rymden och läskiga svarta hål. Han önskar att han var en astronaut som kunde åka ut i rymden med sin raket och inte vara rädd för någonting, inte ens för svarta hål. Och kommer han någonsin att klara av att sova över hos Rasmus?.

MediaNr: P29813

Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund

av Ingelin Angerborn

3 vol., 229 s. tryckt punktskrift

Del 1, fristående, i serien om Tilda. Om Tilda inte hade råkat byta ut tant Doris hund, så hade det aldrig hänt. Hennes cykel hade inte blivit stulen, hon hade inte stukat foten och gjort hål på sina nya jeans - och framför allt hade hon aldrig varit så här lycklig! En rolig bok om tokiga saker man kan göra när man är kär.

MediaNr: P29833

Tjuren från Solna

av Gunnar Ardelius

4 vol., 336 s. tryckt punktskrift

Sebastian kämpar för att bli vuxen, för att hitta en vän, en lägenhet, massa pengar, någon att älska och en utbildning som leder till ett jobb. Han vill komma bort från sin mamma, trots att det egentligen inte är något fel på henne. Utan att riktigt veta hur det gick till har Sebastian inlett ett förhållande med mammas kollega Hanna. Dessutom har han sökt in till scenskolan där han träffar Jakob. Kanske kan hans liv äntligen kan börja?.

MediaNr: P29849

Själen

av Petrus Dahlin

3 vol., 194 s. tryckt punktskrift

Del 5 i serien Skogens systrar som börjar med Skogens systrar. Systrarna Månfare, Tuva och Vilda har levt ute i skogen och tagit hand om sig själva sen föräldrarna övergav dem när de var små. Nu har de kanske funnit ett nytt hem, i en stuga ute på heden hos en gammal gumma. Tuva vågar inte lita på henne och det blir inte bättre när Månfare plötsligt ger sig av. Hon ska hitta deras föräldrar och hämnas. Och det är bara Tuva som kan stoppa henne.

MediaNr: P29834

De ihåliga

av Henrik Fexeus

7 vol., 596 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Den sista illusionen som börjar med De förlorade. Adam och Ky försöker förstå vad de nyss varit med om. De har blivit manipulerade och Stockholm, staden de bor i och trott sig känna utan och innan, är bara en illusion. De vann den första striden mot De grå, en armé bestående av själlösa varelser. Men kriget är långtifrån över. Staden måste räddas och det är bråttom.

MediaNr: P29861

Superhemligt kär

av Emma Fäldt

58 s. tryckt punktskrift

Fristående fortsättning på boken Hemligt sms. Elsa är fortfarande ihop med Hampus, men nu är hon hemligt kär i Simon i klassen. Planen är att hennes bästis Mischa ska hjälpa henne bli ihop med Simon på en skolresa. Men skolresan blir inte som Elsa har tänkt sig, och Mischas svartsjuka sms från sjuksängen gör henne inte gladare. Men Zara ger Elsa mod att själv fråga chans på Simon och göra slut med Hampus.

MediaNr: P29837

Josefin

av Maria Gripe

2 vol., 186 s. tryckt punktskrift

Josefin är 6 år och yngsta barnet i en prästfamilj på landet. Hennes syskon är vuxna och föräldrarna medelålders. Hon lever ganska isolerat i sin egen fantasivärld och har svårt att skilja på fantasi och verklighet. En dag tror hon sig ha mött "Gubben Gud".

MediaNr: P29909

Ihop med honom? Aldrig

av Thomas Halling

2 vol., 163 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Glad och lycklig? Knappast. Linns tillvaro är inte alltid så lätt - med skolan, kärleken, kompisar, mamma och pappa som är skilda, Habib och Oskar. Allt krånglar. I alla fall ibland. Tur att Linn har Aisha och innebandyn. Snart är det match igen. Äntligen!.

MediaNr: P29853

Fegis!

av Thomas Halling

7 s. tryckt punktskrift

Del 7, fristående, i serien Vi tre som börjar med Omelett! Idag ska de på utflykt. Hela klassen ska bada. När klassen kommer fram till sjön rusar alla i vattnet. Alla - utom de tre kompisarna. De skyller på att de glömt badbyxor och är förkylda. Ingen vill berätta den verkliga orsaken. Lättläst.

MediaNr: P29858

Den värsta vinsten!

av Anna Hansson

22 s. tryckt punktskrift

En bok i serien om klass 5C. Det är första dagen efter jullovet och alla är trötta. Till och med deras lärare Jonny är trött. Därför föreslår han att de ska göra något roligt utomhus istället. Nadia tycker att de ska ha en snöskulpturstävling vilket alla är med på. Föga anar de att det kommer att leda till jättefula skulpturer och näsblod i snön. Lättläst. I slutet av boken finns ett arbetsmaterial. Passar för barn i åldrarna 9-12 år.

MediaNr: P29884

Bokhunden Edgar och katten Lollo

av Ingrid Jönsson

31 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Bokhunden Edgar. Edgar är en glad hund som älskar ostsmörgåsar och människor. Han första husse vill att han ska bli vakthund, problemet är att Edgar inte tycker om att morra på folk. Till slut får han en ny, snäll matte och ett nytt jobb. Han ska bli bokhund och få träffa många barn. Men först måste han komma överens med den konstiga katten Lollo. Hon som inte förstår sig på skoj. Lättläst. Passar barn i åldrarna 6 till 9 år.

MediaNr: P29890

Hatar alla utom dig

av Allison Raskin

6 vol., 607 s. tryckt punktskrift

Ava och Glen är bästa kompisar. Nu ska de båda börja på college, tyvärr i helt olika delar av USA. De bestämmer sig för att hålla vänskapen vid liv och berätta för varandra om precis allt de är med om. Men det blir inte så lätt som de har tänkt sig. Collegelivet påverkar dem mycket, och de utvecklas åt helt olika håll. Kommer vänskapen att hålla? En mejl- och sms-roman. G.D. och A.R. driver tillsammans den populära youtube-kanalen Just Between Us.

MediaNr: P29737

En duktig hund

av Meg Rosoff

3 vol., 201 s. tryckt punktskrift

Det är kris i familjen Peachey. Ingen lagar mat, ingen plockar upp smutsiga kläder och barnen kommer för sent till skolan. Bara för att mamma har sagt upp sig som mamma och börjat med yoga istället. Den yngsta dottern Betty kommer på en strålande idé. De ska skaffa en hund. När de hämtat McTavish från hundstallet visar det sig vara exakt vad de behöver. En riktigt smart hund.

MediaNr: P29898

Blånatten

av Jo Salmson

8 vol., 773 s. tryckt punktskrift

Del 3, avslutande, i serien Drakarnas öde som börjar med Stjärnstenen. Häxmästaren och hans klankrigare närmar sig Demar. Ombord på fartyget finns stjärnstenen. Häxmästaren är övertygad om att stenen innehåller en demon, som kan ge honom allt vad han drömt om. Nea och hennes nya vän, klanflickan Bann, hamnar mitt i stridigheterna. Snart inser de att bara de och drakarna kan förhindra att häxmästaren dröm blir verklighet.

MediaNr: P29906

Trettonde sommaren

av Gabriella Sköldenberg

5 vol., 416 s. tryckt punktskrift

Kusinerna Angelica och Sandra är födda på samma dag med ett års mellanrum. Angelica är lugn och Sandra är vild och de är hos morfar på landet hela sommarlovet. De är de bästa vänner och får vara ifred från de vuxna nästan hela tiden. Men den här trettonde sommaren förändras allt. Sandra är nu den ordentliga och Angelica vet inte hur hon ska bete sig. Kusinernas vilda lekar övergår snart i något mycket allvarligare. Debutroman.

MediaNr: P29869

Kan du vissla Johanna

av Ulf Stark

67 s. tryckt punktskrift

Berra önskar sig en morfar - en som man kan älska, som bjuder på kaffe och kan lära en vissla. Tillsammans med sin vän Ulf går han till ålderdomshemmet och väljer ut en gubbe, Nils, att adoptera som Berras morfar. Det blir en fullträff. Nils har alltid velat ha ett barnbarn och de upplever mycket tillsammans. Men att lära sig vissla "Kan du vissla Johanna" tycker Berra är svårt. Ömsint och humoristisk berättelse.

MediaNr: P29885

Jakten på nattstjärnan

av Johanna Strömqvist

3 vol., 272 s. tryckt punktskrift

Fristående del 2 i serien Monstrens rike som börjar med De förhäxade barnen. Saga bor med sina föräldrar, vännen Mickel och sina monster i ett slott långt inne i skogen. Men utanför slottets murar lurar ondskan - härskaren skickar ut mekaniska djur som exploderar. Det sägs att Nattstjärnan kan förinta härskaren och tillsammans med sina vänner ger sig Saga ut på jakt efter den. Men vem kan hon egentligen lita på?.

MediaNr: P29867

Den hemliga staden

av Johanna Strömqvist

4 vol., 330 s. tryckt punktskrift

Fristående del 3 i serien Monstrens rike som börjar med De förhäxade barnen. Saga och hennes vänner kan inte bara se på när deras värld slås i spillror. De måste försöka bekämpa härskaren. Men resan mot härskarens hemliga stad är full av faror. Genom skogen, under vatten och över hav färdas de. Och vad väntar dem egentligen när de väl kommit dit?.

MediaNr: P29868

Morrigan Crows magiska förbannelse

av Jessica Townsend

10 vol., 902 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Nevermoor. Morrigan Crow är född med en förbannelse vilket innebär att hon kommer att dö när hon fyller elva år. I sista stund blir hon räddad av Jupiter North som tar henne till den mystiska staden Nevermoor. Han har valt ut henne som kandidat till Wundersamfundet, Nevermoors skola. Hon ska tävla mot hundratals andra barn som alla har en extraordinär talang. Om hon misslyckas måste hon lämna Nevermoor - och då kommer hon att dö.

MediaNr: P29930

Livet i en skokartong

av Liv Marit Weberg

4 vol., 327 s. tryckt punktskrift

CSN har slutat leverera och pojkvännen Tore har fått nog. Föräldrarna är de enda som fortfarande tror att hon lever ett så kallat normalt liv. Men de bor långt borta, så det gör inte så mycket. För är verkligen "ett normalt liv" något att eftersträva? Kan man inte ha det lika bra ensam i sin lägenhet som är lika liten som en skokartong? Med svart humor skildras en ung kvinnas värld och tankar. Prisbelönad norsk ungdomsroman.

MediaNr: P29801

Sagan om den förtrollade ön

av Jukka Yttergren Lapiolahti

69 s. tryckt punktskrift

Tjelvar var enligt Gutasagan den första människan som kom till Gotland. Här berättas om hur Tjelvar lyckas bryta den mörka förtrollningen som fick Gotland att sjunka om dagarna men åter stiga upp om nätterna. Fri tolkning av en gammal sägen där författaren liknar Tjelvar vid en gotländsk superhjälte för den yngre läsekretsen.

MediaNr: P29709

Faktaböcker

Hallå världen!, [en sann berättelse] : [en flickas upplevelse av kriget i Syrien och en vädjan om fred]

av Bana Al Abed

4 vol., 289 s. tryckt punktskrift

Sjuåriga Bana Alabed börjar använda Twitter för att beskriva hur hon och hennes familj upplever vardagen i det krigshärjade Syrien. Hon berättar om hur livet var före kriget, hur det sakta men säkert förändras ju närmare striderna kommer och hur hon och hennes familj till slut befinner sig i en belägrad stad utan möjlighet att ta sig därifrån. Innehåller även korta, förklarande kapitel av hennes mamma Fatemah. Passar för barn i åldrarna 9-12 år.

MediaNr: P29873

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Palla äpplen

av Thomas Halling

9 s. tryckt punktskrift

Fristående del 2 i serien Vi tre. Idag planerar de tre vännerna att palla äpplen. Egentligen vet de att man inte får ta någon annans frukt. Men de har hittat en trädgård med ett äppelträd och äpplena ser så goda ut! De plockar ned jättemånga äpplen och har precis börjat precis börjat smaska på dem då en man dyker upp. Han har en stor och morrande hund med sig. Det visar sig att mannen äger huset. Lättläst bok.

MediaNr: P29859

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Tio små förskolebarn

av Ulf Nilsson

23 s. tryckt punktskrift

Förskolan Solkatten ska gå på utflykt till parken. Det tar ett tag innan alla barn är påklädda och redo att gå. Alison har redan somnat. De andra åker pulka, bygger snögubbe och kastar snöboll så de också blir trötta och somnar. Tur att fröken Maria och fröken Fredrik är starka så de kan bära alla sovande och trötta barn. Vardagsnära berättelse om en dag på en förskola. Passar för barn i åldrarna 3-6 år.

MediaNr: P29693

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för barn

Angel of Venice

av Mary Hoffman

2 vol., 128 s. tryckt punktskrift

En äventyrsberättelse om kärlek i 1500-talets Venedig. År 1571 arbetar Luca på det stora skeppsvarvet Arsenalen i Venedig. Han hämtar vatten, hugger ved och tänder brasor åt båtbyggarna. Samtidigt drömmer han om en flicka med gyllene hår och persikomjuk hud. Venedig rustar för krig mot det mäktiga Ottomanska riket och Luca går ombord på skeppet Ängeln för att göra sin plikt. Livet till havs är spännande, men också farligt. Inläst på engelska.

MediaNr: P29840