Nya punktskriftsböcker juni 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 76 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Svenska noveller från Almqvist till Stoor

Redaktör: Ingrid Elam.

22 vol., 2021 s. tryckt punktskrift

Nittio noveller, såväl kanoniserade klassiker som bortglömda pärlor, ryms i denna antologi över svensk novellkonst genom tiderna. Berättelserna utspelar sig på flygplatser och sågverk, i skogsdungar och hyreslägenheter, i villaområden och ängsgläntor. Sammantaget speglar urvalet novellistikens utveckling i Sverige, från novellens barndom under det tidiga 1800-talet fram till våra dagar.

MediaNr: P29957

Darling Mona

av Lena Ackebo

5 vol., 457 s. tryckt punktskrift

Del 3, sista, i serien som börjar med Världens vackraste man. Monas och Barbros mamma har just dött. Mona måste åka från Mallorca till begravningen i Stockholm. Med hjälp av sin dagbok försöker Mona se tillbaka på sin barndom, på vad som faktiskt är hennes egna minnen. Väl i Stockholm stämmer hon möte med exmaken Torbjörn för att erbjuda honom sin vänskap. Ett möte som får henne att se såväl på honom som på sig själv med andra ögon.

MediaNr: P29969

Svindlande höjder

av Emily Brontë

5 vol., 478 s. tryckt punktskrift

Lättläst version av den klassiska romanen från 1847. Starka passioner och dramatiska förvecklingar. Huvudperson är den primitive och demoniske Heathcliff som kommer till en ödsligt belägen gård, Wuthering Heights, i ett vilt bergslandskap. Heathcliff är besatt av att ta revansch och hämnas på de orättvisor han blivit utsatt för under sin uppväxt. Kärleken mellan honom och barndomens älskade Catherine står sig in till döden.

MediaNr: P29978

Kejsaren

av Dan Buthler

10 vol., 939 s. tryckt punktskrift

Nionde boken om psykopaten Christopher Silfverbielke och kriminalkommissarie Jacob Colt. Silfverbielke har lyckats att lämna tillvaron som gigolo till en äldre amerikansk mångmiljonärska. Men han behöver pengar och genomför därför sin mest ondskefulla idé hittills. Jacob Colt inser att det enda sättet att stoppa Silfverbielke är att döda honom. Tillsammans med Hector Venderaz sätter han planen i verket. På en ö i Stilla havet drabbar de samman.

MediaNr: P29952

En hunds bästa vän, [en roman för människor]

av W. Bruce Cameron

8 vol., 719 s. tryckt punktskrift

Hunden Buddy tar verkligen hand om sin matte Clarity. Hon är en strulig tonåring och Buddy räddar henne från den ena knipan efter den andra. Men en dag skiljs de åt och Buddy blir desperat - vem ska nu ta hand om Clarity? Feelgood-roman om en hund som återföds i olika hundgestalter till olika ägare. Är det verkligen vi människor som tar hand om husdjuren, eller är det kanske tvärtom?.

MediaNr: P29965

Söder om helvetet, thriller

av Thomas Engström

9 vol., 809 s. tryckt punktskrift

Andra boken i trilogin om Ludwig Licht, tidigare CIA:s främste spion i DDR, numera frilansande problemlösare. Under valrörelsen 2012 hittas en ung man död på ett sjaskigt motell i Pennsylvania, USA. I ett brev anklagar han politikern Ron Harriman för att ha krossat hans hjärta. Licht anlitas för att utreda vem som ligger bakom. Han finner en grupp som konspirerar. Ju mer han får veta desto mer räds han en livsfarlig urladdning.

MediaNr: P29938

Norr om paradiset, thriller

av Thomas Engström

6 vol., 573 s. tryckt punktskrift

Tredje boken om Stasi-veteranen, krögaren och problemlösaren Ludwig Licht. När två bilbomber sprängs utanför en restaurang i Miami, visar det sig att de döda är ledande inom den exilkubanska anti-Castrorörelsen. När Licht tillsammans med FBI utreder dådet dras han in i en mörk härva med förgreningar femtio år bakåt i tiden. USA:s relation till både Havanna och Moskva påverkas.

MediaNr: P29939

Väster om friheten, thriller

av Thomas Engström

7 vol., 641 s. tryckt punktskrift

Första boken om Ludwig Licht, en före detta Stasi-agent som varit informatör åt CIA. Juli 2011 hittas tre amerikaner brutalt avrättade på en barberarsalong i Marrakech. En vecka senare ringer en kvinna till amerikanska ambassaden i Berlin och säger sig ha information om dådet. CIA:s chef i Berlin kontaktar Licht, sin forne agent. Förhör med kvinnan visar att fallet har bråddjupa förgreningar till en av USA:s svurna fiender och jakten kan inledas.

MediaNr: P29935

Mysteriet på Asthall

av Jessica Fellowes

10 vol., 975 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Mitford-morden. Året är 1920 och Louisa Cannon får anställning som barnsköterska i hushållet hos den berömda familjen Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. Hon fäster sig särskilt vid den äldsta systern, klipska och vackra sextonåriga Nancy. När sjuksköterskan Florence Nightingale Shore plötsligt mördas på ett tåg blir Louisa och Nancy indragna i mordhärvan. Romanen är baserad på det verkliga mordet på Florence Nightingale Shore.

MediaNr: P29921

Kvinnan i fönstret

av A. J. Finn

10 vol., 880 s. tryckt punktskrift

Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Hon lider av torgskräck och kan inte gå ut. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. På ytan är de den perfekta familjen. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Ingen tror på henne och snart vet hon inte själv vad hon ska tro. Har hon inbillat sig allt?.

MediaNr: P29968

Den lilla bistron i Bretagne

av Nina George

8 vol., 712 s. tryckt punktskrift

Diskret, välplanerat och prydligt hoppar den 60-åriga tyska hemmafrun Marianne i floden Seine med en enda önskan - att livet ska ta slut. Men ödet vill annorlunda, hon räddas och vaknar upp på sjukhuset. Hon beger sig, trots att hon inte kan tala knappt ett ord franska, till en liten by i Bretagne. Vid den soldränkta kusten börjar hennes livsgnista sakta vakna till liv, omhuldad av makalös mat och färgstarka karaktärer.

MediaNr: P29918

Historieläraren

av Matt Haig

8 vol., 748 s. tryckt punktskrift

Tom Hazard bär på en hemlighet. Av allt att döma är han en högst ordinär 41-årig historielärare på en grundskola i London. Men han har i själva verket levt i flera århundraden - från den elisabetanska eran genom 1920-talets jazziga Paris till dagens London. I skolan lär han ut det förflutna som han själv upplevt. Samtidigt försöker han komma över förlusten av försvunna dotter. Om tidens gång, kärlekens villkor och att lära sig att leva.

MediaNr: P29973

Falska vänner

av Jane Harper

9 vol., 834 s. tryckt punktskrift

Fem kvinnor ger sig ut på vandring i den australiensiska vildmarken för att stärka lagandan. Dag två går de vilse. När de kommer tillbaka saknas en person: Alice, den manipulativa och illa omtyckta kollegan. Poliskommissarie Aaron Falk kallas in, då han utreder det företag kvinnorna jobbar på - Alice är hans kontakt från insidan. Ju djupare Falk gräver, desto mer inser han hur farligt det kan vara med brutna förtroenden.

MediaNr: P29932

Mordet på änkeprostinnan med flera glada minnen från en händelserik barndom

av Benjamin Jacobsen

3 vol., 237 s. tryckt punktskrift

Bisarra och lustiga glimtar av livet i en originell högreståndsfamilj i 1880-talets Köpenhamn.

MediaNr: P29959

Ett mörker mitt ibland oss, [kriminalroman]

av Mari Jungstedt

7 vol., 641 s. tryckt punktskrift

Den fjortonde kriminalromanen om kommissarie Anders Knutas i Visby. Under havskappseglingen Gotland Runt blåser det upp till storm och masten knäcks på en av de favorittippade båtarna. Besättningen tvingas söka skydd i en vik med lugnare vatten. I strandkanten ligger en död man med krossad skalle, munkavle och bakbundna händer. Kommissarie Anders Knutas brottas med relationsproblem samtidigt som han kastas in i en halsbrytande mördarjakt.

MediaNr: P29963

Falco

av Mons Kallentoft

9 vol., 838 s. tryckt punktskrift

Del 5 i Herkulesserien som börjar med Zack. En tonårsflicka utför ett terrordåd i Stockholm. Hon hinner döda flera personer innan hon stoppas. Strax därpå hittas en polis mördad. Polisen har varit hanterare i samband med infiltreringen av en stor knarkliga och nu kräver den okände infiltratören att Zack blir hans nya kontaktman. Har terrorn och knarket något samband? Zack dras längre och längre in i utredningen. Snart står tusentals liv på spel.

MediaNr: P29985

Skärgårdsmorden, [kriminalroman]

av Lars Bill Lundholm

10 vol., 934 s. tryckt punktskrift

En trettonårig flicka försvinner på Saxarön i Stockholms skärgård. Snart upptäcks också att en kvinnlig gäst på öns hotell är borta. Polisledningen i Stockholm vill att kommissarie Jack Larsson ska leda sökandet efter de två personerna eftersom han är uppväxt på ön. Det dröjer inte länge innan han inser att det finns flera på ön vars intressen hotas av polisutredningen. Kan de två försvinnandena vara sammankopplade?.

MediaNr: P29948

Älskade

av Toni Morrison

9 vol., 802 s. tryckt punktskrift

Året är 1873 i USA. Huvudpers. Sethe bor med tonårig dotter i ett förhäxat hus, till vilket en dag Paul D, fd slav, kommer. Dit kommer samtidigt en mystisk flicka, som säger sig heta Älskade, det ord som modern Sethe en gång lät inrista på äldsta dotterns gravsten. Romanen formar sig till en vandring genom de svartas smärtsamma historia, med deras överlevnadsvilja, tro på kärleken och människorna, trots allt. Nobelpris 1993.

MediaNr: P29931

Arkaiskt jordbruk

av Raduan Nassar

3 vol., 289 s. tryckt punktskrift

Andre växer upp på en liten gård i Brasilien. Fadern är sträng och tvingar familjen att leva efter strikta religiösa regler. Andre är rädd för honom och flyr till slut gården. Scener från flykten blandas med minnen och drömmar. Boken är skriven i långa meningar utan punkter. R.N., 1935- är en brasiliansk författare som fått ett genombrott på senare år i samband med att hans verk översatts till engelska. Arkaiskt jordbruk utkom på portugisiska 1975.

MediaNr: P29956

Mannen utan skugga

av Joyce Carol Oates

10 vol., 930 s. tryckt punktskrift

År 1965 möter den unga neuropsykologen Margot Sharpe för första gången Elihu Hoopes. Han är en exceptionell patient vars korttidsminnen ödelagts av ett aggressivt virus. De följande 30 åren viger Margot helt sin forskning och sitt liv åt honom, och hon blir allt mer besatt av de möjligheter "Projekt E.H." rymmer. Psykologiskt djupborrande om två människors drömlikt dunkla liv, hela tiden balanserade på gränsen mellan det förflutna och framtiden.

MediaNr: P29961

Judas

av Amos Oz

8 vol., 735 s. tryckt punktskrift

I det sena 1950-talets Jerusalem tar den unge bibelforskaren Shmuel anställning som assistent och samtalspartner hos Gershom Wald, en intellektuell som betalat ett högt pris för det han tror på. I huset finns även svärdottern Atalia, som mist sin man i det arabisk-israeliska kriget 1948. Schmuel dras ohjälpligt till henne. Parallellt fördjupas relationen mellan honom och Gershom och Shmuel ställs inför frågor som han måste finna svar på.

MediaNr: P29964

Grosshandlarens dotter

av Bente Pedersen

5 vol., 469 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Aurora. Tromsö 1918. Sexton år gamla Aurora älskar fart och äventyr, och allra bäst tycker hon om att vara tillsammans med kusinen Fredrik och hans kamrater. Under ett av dessa äventyr träffar hon varvsarbetaren Edvard och blir förälskad. Samtidigt kommer spanska sjukan till Tromsö, och inte ens stadens mest välbärgade går fria. När Auroras mor blir sjuk, avslöjas familjehemligheter som helt förändrar Auroras tillvaro.

MediaNr: P29915

Det är min tur nu

av Anne Birkefeldt Ragde

8 vol., 740 s. tryckt punktskrift

Del 5 i serien Neshov som börjar med Berlinerpopplarna. Torunn har tagit över den nedgångna gården och fortsätter arbetet med upprustningen. Samtidigt är hon involverad i farbrorn Margidos begravningsbyrå. Hennes andra farbror Erlend har flyttat in i en villa i Köpenhamn tillsammans med partnern Krumme och de tre barnen. Gamle Tormod sitter på ålderdomshemmet och minnena som sköljer över honom kastar ett nytt ljus kring släkten och Neshov.

MediaNr: P29929

På öppet hav

av Nora Roberts

9 vol., 842 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Familjen i Chesapeake bay. Anna Spinelli känner sig genast dragen till den äldste av de tre adopterade bröderna, den äventyrslystne Cam. Men socialarbetaren Anna måste lägga band på sina känslor. Cam och hans bröder Phillip och Ethan har begärt att få vårdnaden om Seth, deras fars siste skyddsling, och det är Annas jobb att bedöma om de är mogna för det. Samtidigt bubblar den lilla kuststaden vid Chesapeake Bay av illvilliga rykten.

MediaNr: P29949

Syndabocken

av Sofie Sarenbrant

8 vol., 722 s. tryckt punktskrift

Sjätte boken med kriminalinspektör Emma Sköld. En inbrottsvåg har drabbat Bromma och tjuvarnas metoder blir allt värre. När ett mord på en tonårspojke skakar idyllen kopplas Emma Sköld in på fallet. Allt pekar på att det är ett villainbrott som gått snett. Misstankarna riktas mot familjens städerska, men när fler personer hittas döda tar Emma saken i egna händer. Därmed försätter hon sig själv och andra i livsfara.

MediaNr: P29928

Färjan

av Mats Strandberg

12 vol., 1150 s. tryckt punktskrift

En skräckroman. När 1200 passagerare åker på kryssning mellan Sverige och Finland med Baltic Charisma finns det något ondskefullt med på resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Ingen vet vem man kan lita på. Relationer sätts på prov, vanliga människor tvingas bli hjältar. Men det som händer kan också locka fram det värsta i dem. Läsaren lär känna både passagerare och personal.

MediaNr: P29954

Plåtmannen

av Sarah Winman

4 vol., 378 s. tryckt punktskrift

Ellis och Michael är tolv år när de blir vänner och under en lång period är det bara de två. De cyklar runt på gatorna i Oxford, upptäcker poesi och simmar i floden. Och en dag förstår de att den här vänskapen är så mycket mer än vänskap. Ett decennium senare är Ellis gift med Annie och ingen vet var Michael håller hus. Vad hände egentligen under åren däremellan? Vemodig kärleksroman.

MediaNr: P29994

Facklitteratur

Vänskap & varma tassar, berättelser om människans bästa vän

3 vol., 218 s. tryckt punktskrift

Antologi där olika författare och journalister berättar om sitt liv med hund. Berättelserna innehåller både glädje och sorg, kärlek och vemod. Medverkar gör Majgull Axelsson, Göran Greider, Johan Hilton, Anneli Jordahl, Martin von Krogh, Sara Paborn, Stina Stoor, Carl Otto Werkelid, Klara Zimmergren och Helena von Zweigbergk.

MediaNr: P29916

Vargattacken, [ett reportage]

av Lars Berge

6 vol., 574 s. tryckt punktskrift

Sommaren 2012 hittas en död kvinna inne i ett varghägn på Kolmårdens djurpark. Vad som hände den 30-åriga vargguiden beskrivs av medierna som en gåta. Men i decennier har det pågått ett livsfarligt experiment med att göra människor till en del av vargflocken. Författaren granskar händelsen och ser hur naturen blivit en upplevelseindustri. Det handlar om människor, om besatthet och önskan att kontrollera det vilda.

MediaNr: P29996

Sommarstugemordet i Arboga

av Thomas Bodström

7 vol., 608 s. tryckt punktskrift

En bok om det så kallade Sommarstugemordet i Arboga. Sent på kvällen den 3 augusti 2016 kommer ett desperat larmsamtal från en 63-årig kvinna i sommarstuga. Jag har fullt av hål i kroppen, skriker hon till SOS-operatören. Kvinnan är svårt skadad av flera knivhugg. I sängen bredvid ligger hennes man död, även han knivhuggen. Det märkliga är att den 63-åriga kvinnans dotter ett år tidigare förlorat sin make i en drunkningsolycka.

MediaNr: P29933

En bokhandlares dagbok

av Shaun Bythell

9 vol., 784 s. tryckt punktskrift

I den lilla staden Wigtown driver Shaun Bythell The Bookshop, Skottlands största bokhandel för begagnade böcker. Till hans butik - där böckerna trängs i en lokal med vindlande korridorer och sprakande eldstäder - färdas mängder av bokläsare. Memoarbok om en bokhandlares vedermödor. Samtidigt är det en hyllning till den viktiga samhällsfunktion bokhandeln fyller och ett passionerat försvar för det omätbara värdet i att läsa böcker.

MediaNr: P30039

Vad sa du?

av Ida Bäckström

3 vol., 250 s. tryckt punktskrift

När Ida vaknar en tidig morgon i januari 2013 kan hon inte höra. Hon har drabbats av plötslig dövhet på båda öronen. Hon får cochleaimplantat och gör ett försök att återgå till vardagen. Hon har obearbetade känslor av skam och sorg och ingenting fungerar som förut. Trots rädsla och osäkerhet växer nya insikter fram och Ida reser på egen hand till Bali och Nepal för att leta efter sitt nya jag och efter meningen med livet. Självbiografi.

MediaNr: P29904

Gubbas hage

av Kerstin Ekman

9 vol., 826 s. tryckt punktskrift

En naturskildring av Kerstin Ekman. Boken handlar om ett halvt tunnland hagmark och om alla ställen i omgivningarna där hon vandrat och ibland gått vilse. Kerstin Ekman skriver om det vilda i skog och ängsmark och om den artrikedom som nu hotas av utarmning och försvinnande. Hon läser och vandrar i landskap och litteratur och låter oss dela det hon sett, tänkt och lärt.

MediaNr: P29951

Karl Villy Jonsson och havet

av Helena Fernandez

3 vol., 189 s. tryckt punktskrift

Karl Villy Jonsson föddes på Smögen 1916 och avled i Lysekil 2016. Han var fiskare, skeppare, tulltjänsteman, kustbevakare, museiföreståndare med mera. Hela hans liv präglades starkt av närheten till havet och han var en god berättare av osannolika och fantastiska historier. 2004 utgavs boken Ett liv vid havet : Karl Villy Jonsson berättar. I denna nyutgåva är texten något redigerad och omarbetad.

MediaNr: P29895

Jakten på den perfekta hästen, en bok om avel och uppfödare

av Lisa Hoff

4 vol., 352 s. tryckt punktskrift

Eva Gudmundsson är hästuppfödare i fjärde generationen på Flemminge Gård utanför Norrköping. I denna bok får man följa henne i medgång och motgång och ta del av hennes erfarenheter och funderingar kring avel, hästhållning och utbildning. Dessutom medverkar ryttarna Malin Baryard-Johnsson, Magnus Österlund, med flera. Författarnas ambition är att skildra det engagemang som ligger bakom en väl uppfödd häst.

MediaNr: P29878

Påskharen, folklore om årets dagar, månens fläckar och nedpålade döda

av Bengt af Klintberg

6 vol., 520 s. tryckt punktskrift

Vilka är Sveriges vanligaste ordspråk? Hur har människor tolkat månens fläckar? Vad har Dracula och Bockstensmannen gemensamt? Bengt af Klintberg, författare och folklorist, berättar levande och insatt om påskharar och menlösa barn, vandrande sägner och vandrande skogar, sydsvenska sägner om nedpålade döda, Linné som folklorist och Harry Martinsons känsla för granar. Den tryckta förlagan är rikt illustrerad.

MediaNr: P29872

Nuckan

av Malin Lindroth

2 vol., 158 s. tryckt punktskrift

Den ogifta kvinnan - nuckan, har genom historien befunnit sig längst ned i rangordningen. Författaren, dramatikern och kulturskribenten M.L. bestämmer sig för att anta hennes plats och tvätta ordet fritt från skam. Resultatet blir en essäistisk berättelse om ofrivillig ensamhet. Förutom författarens reflektioner över sina egna upplevelser rymmer den även en större historia om kärlek, makt, relationer och strukturer.

MediaNr: P29920

Den sista flickan, berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten

av Nadia Murad

9 vol., 813 s. tryckt punktskrift

En berättelse om författarens fångenskap hos islamiska staten. Nadia Murad växer upp i norra Irak och som liten drömmer hon om att bli historielärare. I augusti 2014 förändras allt. Den 21-åriga Nadia kidnappas och säljs som slav till islamiska statens soldater. Under tre månader utsätts hon för misshandel och våldtäkt, innan hon slut lyckas fly. Nadia Murad, 1993-, yazidisk människorättsaktivist, numera bosatt i Tyskland.

MediaNr: P29943

Hitlers München

av Svante Nordin

10 vol., 893 s. tryckt punktskrift

En bok om en stad. München på 1910-talet är en konstälskande och pacifistisk stad. Men efter första världskriget ställs allt på ända och fram träder Adolf Hitler. Idéhistorikern Svante Nordin ställer i denna bok frågan hur det gamla München kunde föda fram en sådan gestalt. Var i denna stad fick Hitler uppslagen till nazismen och antisemitismen? Läsaren får möta en rad Münchenbor som Thomas Mann, Bertolt Brecht, Ernst Röhm, och syskonen Scholl.

MediaNr: P29944

Nu kommer fölet, nyttiga råd om hur du bäst tar hand om ditt föl

av Ann Svärding

2 vol., 134 s. tryckt punktskrift

Uppföljare till Avel för amatörer. Boken vänder sig till dem som får sitt första eller andra föl och beskriver fölningen och fölets första levnadsår. Författaren ger råd om hur man bäst förbereder sig och sitt sto inför fölningen och hur man sedan gör för att hantera sin fölunge och vad man ska tänka på när det gäller vaccinationer, utfodring, försäkring, registrering och fölvisning. Ann Svärding är journalist, författare och hästägare.

MediaNr: P29879

Energibollar, proteinrika recept för välbefinnande och ökad livskraft

av Kate Turner

2 vol., 106 s. tryckt punktskrift

Femton lättgjorda recept på både söta och mer matiga munsbitar. Bollarna innehåller proteinrika ingredienser, GI-vänliga kolhydrater och hälsosamma fetter. Recepten innehåller inte raffinerat socker eller mjölkprodukter.

MediaNr: P29728

I odödliga odlares sällskap, livsläxor och botaniska tricks

av Elin Unnes

4 vol., 372 s. tryckt punktskrift

En personlig berättelse om några av världens mest enastående odlare och deras livsöden. Musik- och trädgårdsjournalisten Elin Unnes ger sig ut på en odyssé genom grönsaksland och blomsterrabatter. Här möter vi bohemiska trädgårdsmästare och får lära oss att odla strandkål som Derek Jarman, skapa trädgårdsrum som Vita Sackville-West och binda buketter som Constance Spry.

MediaNr: P29865

Hågkomster ur ett dåligt minne

av Monica Zetterlund

5 vol., 414 s. tryckt punktskrift

M.Z., 1937- , jazzsångerska, skådespelerska berättar roligt, öppenhjärtigt och slagfärdigt om sitt liv från värmländska Hagfors till Topsys Nalen, till Köpenhamn och vidare ut i världen. Där möter hon de stora världsartisterna, Stan Getz, Earl Hines, Marlon Brando, Sammy Davis, Peggy Lee. Och hon får vänner för livet - Dompan, Beppe Wolgers, Catrin Westerlund, Hasse och Tage.

MediaNr: P29903

Böcker för barn

Skönlitteratur

Törnspökets hemlighet

av Tone Almhjell

8 vol., 736 s. tryckt punktskrift

Det händer märkliga saker i skogen kring Niklas Sommarkulles hem. Han hittar mystiska fotspår och skadade djur, och Niklas mardrömmar blir bara värre och värre. Det är trollen från Niklas lekar som fått eget liv. Med hjälp av hans mors sista ord: "Jag är ett Törnspöke" måste han försöka stoppa trollens förödelse. Tone Almhjell, norsk författare och journalist.

MediaNr: P29919

Voltrex - vålnaden från havet

av Adam Blade

2 vol., 167 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien Bestarnas mästare som börjar med Noctila, tionde omgången i Beast Quest. Den goda sjöormen Sepron är i fara då havsmonstret Voltrex är ute efter honom. Om sjöormen dör kommer den onda trollkarlen Malvel ett steg närmare sitt mål att ta över Avantien. Det är bråttom för Tom att rädda Sepron. Snart kan det vara för sent.

MediaNr: P29927

Creta - insektsmonstret

av Adam Blade

59 s. tryckt punktskrift

Fristående del i serien Beast quest - Börja läsa. Insektsmonstret Creta sätter skräck i Avantien genom att skicka ut svärmar av livsfarliga insekter. Toms uppdrag är att besegra den fruktansvärda besten. Lättläst fantasy.

MediaNr: P29991

Arax - själslukaren

av Adam Blade

56 s. tryckt punktskrift

Fristående del i serien Beast quest - Börja läsa. Den gode trollkarlen Aduro har fått sin själ bestulen av besten Arax. Tom och Elenna tar strid för att rädda sin vän och beger sig till den grotta där fladdermusmonstret Arax finns. Lättläst fantasy.

MediaNr: P29992

Unn och grottorna

av Inger Brattström

3 vol., 200 s. tryckt punktskrift

När Unn var liten, gömde hon sig i grottor, då hon var ledsen. Nu är hon 16 år och olycklig. Under en resa till Kanarieöarna blir hennes situation outhärdlig och hon flyr till hippiefolkets solgrotta.

MediaNr: P29914

Jorvik kallar

av Helena Dahlgren

5 vol., 440 s. tryckt punktskrift

Första boken om Ödesryttarna. Lisa och hennes pappa har flyttat till den magiska ön Jorvik. Hästarna var Lisas och hennes mammas gemensamma intresse men efter mammans död i en ridolycka har inte Lisa ridit alls. Men nu dras Lisa till stallet på ön, speciellt till hästen Sunshine. Samtidigt dras hon in ett tusenårigt maktkrig mellan onda och goda krafter. Äventyr, vänskap, hästar och magi baserat på datorspelet Star Stable.

MediaNr: P29925

En gång för alla

av Sarah Dessen

8 vol., 774 s. tryckt punktskrift

Louna jobbar som bröllopskoordinator, men är själv bränd av kärleken. När den charmige och bortskämde Ambrose dyker upp, håller hon därför honom på avstånd. Louna vill inte ha något förhållande, och absolut inte med Ambrose. Men han verkar inte vilja ge upp. S.D., 1970-, amerikansk författare.

MediaNr: P29982

Gisslan

av Jim Eldridge

58 s. tryckt punktskrift

Beväpnade män har tagit sig in i stadshuset där Alex och hennes pappa jobbar, och nu håller de flera personer som gisslan. Men de har inte fångat in Alex än. De vet inte ens om att hon är där. Alex försöker överlista de maskerade männen, men de har redan hittat hennes pappa och tiden börjar bli knapp. Kommer hon kunna rädda gisslan innan det är för sent? Boken innehåller illustrationer och är lättläst. Passar för barn i åldrarna 12-15 år.

MediaNr: P29972

Förstörda bevis

av Erik Fichtelius

2 vol., 149 s. tryckt punktskrift

När bästisarna Hugo och Maryam får veta att skolbiblioteket hotas av nedläggning bestämmer de sig för att försöka rädda det. De startar ett upprop och lyckas få ihop flera hundra namnunderskrifter. Men trots allt slit verkar de som bestämmer inte vilja lyssna. Då kommer kompisarna på att de ska starta tidningen Scoopet istället, så att de kan nå ut via nätet. Men det är något med bibliotekets nedläggning verkar misstänkt - ja, rent av olagligt!.

MediaNr: P29981

Kronan

av Annalena Hedman

5 vol., 422 s. tryckt punktskrift

Mammas kille Broman är snäll, men har svårt att behålla ett vanligt jobb och han blir ofta förhörd av polisen när något olagligt har hänt i trakten. När Mimmi och hennes bästis Henry hittar en gammal krona i Bromans nya bil inser de att de måste gömma den för att Broman inte ska råka illa ut. Men kronan tycks ha en egen vilja, och märkliga saker börjar hända. Passar barn i åldrarna 6-9 år.

MediaNr: P29967

Gryning

av Erin Hunter

9 vol., 808 s. tryckt punktskrift

Del 3 i Warriors-seriens andra svit Den andra profetian som börjar med Midnatt. De unga katter som för flera månader sedan lämnade sina klaner har nu återvänt hem - till en skog som inte går att känna igen och till katter som bara är skuggor av sina forna jag. De fyra klanerna måste lämna skogen och det snarast. Men varför kommer aldrig den döende krigaren? Utan den utlovade guiden har de ingen aning om vilken väg som är den rätta.

MediaNr: P29998

Månsken

av Erin Hunter

8 vol., 692 s. tryckt punktskrift

Del 2 i Warriors-seriens andra svit Den andra profetian som börjar med Midnatt. Det har gått flera månar sedan de utvalda katterna lämnade sina klaner på uppdrag av Stjärnklanen och de är nu på väg hem igen. Den långa färden tillbaka till skogen kantas av faror och katterna tyngs dessutom av budskapet som Midnatt framfört - att deras klankatter måste lämna den plats där de och deras förfäder bott sedan urminnes tider.

MediaNr: P29999

Draken

av Ole Lund Kirkegaard

43 s. tryckt punktskrift

En dag när Oskar kommer till skolan berättar han för de andra barnen att han har sett en otäck drake. Fröken säger att det bara är struntprat, men de andra barnen blir nyfikna och tillsammans dig sig av på drakjakt! O.L.K., 1940-1979, dansk författare som är mest känd för sina böcker Gummi-Tarzan och Gusten Grodslukare.

MediaNr: P29899

Livet på en kylskåpsdörr

av Alice Kuipers

3 vol., 234 s. tryckt punktskrift

Genom lappar på kylskåpsdörren kommunicerar tonårsflickan Claire och hennes ensamstående, heltidsarbetande mamma. Claire tänker mest på killar, skolan och kompisar. Men en dag drabbar verkligheten dem med full kraft. Mamman blir svårt sjuk i cancer och den tiden närmar sig när de inte längre får vara tillsammans. Hinner de säga allt de vill till varandra, och vad säger man när den man älskar ska dö?.

MediaNr: P29870

Pojken från längesen

av Kerstin Lundberg Hahn

3 vol., 244 s. tryckt punktskrift

Tove hittar ett gammalt skåp på soptippen och tar hem det. Det visar sig att det bor en pojke i skåpet - en mystisk, halvt genomskinlig pojke som bara visar sig för Tove. Pojken och Tove blir vänner. Han vill berätta allt för henne och visar sin hemlighet - tre fasansfulla minnen från hans barndom. Det blir början till en resa genom tid och rum. Sorgsen och spännande bok som utspelas både i nutid och under andra världskriget.

MediaNr: P29958

Moxie, [dags att slå tillbaka!]

av Jennifer Mathieu

7 vol., 660 s. tryckt punktskrift

Vivian har fått nog. Nog av stan hon bor i, nog av skolans sexistiska klädregler och de eviga trakasserierna i korridorerna. Hon bestämmer sig för att göra en tidning, Moxie, som uppmanar till feministisk aktion. Snart börjar flera tjejer i skolan kalla sig för Moxie girls och ingen kan längre blunda för sanningen. Det är dags för revolution. Jennifer Mathieu, amerikansk författare och lärare.

MediaNr: P29877

Trassel och trumpeter

av Katarina Mazetti

3 vol., 253 s. tryckt punktskrift

Del 9 i serien Kusinerna Karlsson som börjar med Spöken och spioner. Det är försommar och Humlan, Julia, George och Alex ska vara några dagar på Doppingön tillsammans med Georges halvsyster Regine. Under Regines resa från Tyskland till Sverige har någon lagt ner ett paket i hennes ryggsäck. Dessutom verkar det vara en mystisk, ung man som förföljer henne. Vad är det egentligen som är i görningen?.

MediaNr: P29980

Tjejen på skolgården

av Mårten Melin

24 s. tryckt punktskrift

Shima har nyligen kommit till Sverige. Hemma var Shima bäst i sitt basketlag. En dag när Shima spelar på skolgården, kommer en tjej fram. Det verkar som att hon vill något.

MediaNr: P29945

Vänd rätt upp, roman

av Emelie Novotny

7 vol., 620 s. tryckt punktskrift

Det är sommaren efter studenten och 19-åriga Ylva arbetar i ett stall. Hästarna betyder allt för henne. De är anledningen till att hon lever och andas. I stallet finns även elitryttaren Fredrik och stjärnskottet Nicole. Ylva har svårt att alltid förstå vilka hierarkier som finns i stallet. Plötsligt vet hon inte var hon har varken Fredrik eller Nicole och känslorna rusar när de båda är nära. Men är Ylva beredd att offra hästarna för kärleken?.

MediaNr: P29975

Livrädd, ungdomsroman

av Inger Skote

3 vol., 226 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Dom tiger ihjäl mig! Gittan, 16 år, försöker begå självmord, misslyckas och hamnar på psykiatrisk klinik. Så småningom återbördas hon till livet, mycket tack vare en kamrats hjälp.

MediaNr: P29953

Superbitcharnas hemlighet

av A. Audhild Solberg

5 vol., 389 s. tryckt punktskrift

Bea har äntligen en riktig pojkvän och allt borde vara perfekt. Men det är det inte. När Natalia börjar i klassen förändras allt. Hon är både trevlig och sjukt snygg, och blir snart gängets mittpunkt. Anne Bea är det ingen som lägger märke till längre, det är som om hon inte finns. Men är Natalia så schysst som hon verkar? Anne Bea får stöd från oväntat håll.

MediaNr: P29987

Slaget om Salajak

av Johan Theorin

8 vol., 689 s. tryckt punktskrift

Första delen av fyra i fantasyserien Krönikan om Jarmaland, som utspelar sig i Skandinavien under medeltiden. Folktrons väsen är verkliga och i världen rasar krig och maktkamp mellan hwitrer, feer och lindormar. Här sammanflätas olika öden i kampen mellan gott och ont, där våra hjältar färdas mot den bottenlösa avgrund bortom Salajak där Hel härskar - Jarmaland. En värld av mörker och is.

MediaNr: P29955

Systrarna av Silverdalen

av Pascale Vallin Johansson

5 vol., 399 s. tryckt punktskrift

Ylva-lis klass ska titta på en solförmörkelse. Men precis innan det är dags får Ylva-li syn på en flicka i gammaldags klänning. Flickan vinkar åt Ylva-li, som följer efter henne. Helt plötsligt befinner sig Ylva-li i en annan tid. Hon har kastats tillbaka till 1940-talet då skolan var ett hem för föräldralösa flickor. Men hur kunde hon hamna där? Och hur ska hon komma hem?.

MediaNr: P29942

Allt det vackra är inte förstört

av Danielle Younge-Ullman

9 vol., 797 s. tryckt punktskrift

Som barn reser Ingrid runt i Europa med sin mamma operasångerskan. Karriären tar abrupt slut när mammans stämband förstörs och de tvingas flytta hem till Kanada. Ingrid saknar musiken och för att visa att hon är redo att åka till London och plugga musik anmäler hon sig till ett överlevnadsläger ute i vildmarken. Men allt är inte vad det verkar vara och Ingrid får fundera på vad hon egentligen gör på lägret och varför musiken försvann så plötsligt.

MediaNr: P29950

Faktaböcker

Fakta om svensk politik

av Annelie Drewsen

59 s. tryckt punktskrift

En faktabok om politik. Politik handlar om hur man styr ett land. I den här boken kan man läsa om hur det politiska arbetet fungerar i Sverige. Vem får rösta? Varför finns det kommuner och landsting? Vem väljer statsminister? Hur gör man om man själv vill vara med och förändra något i samhället? Passar för barn i åldrarna 9 till 12 år.

MediaNr: P29891

Tjejguiden, [50 råd som hjälper dig att [hjärta] dig och din nya kropp

av Marawa Ibrahim

2 vol. tryckt punktskrift

En bok för unga tjejer om kroppen, med en rad tips som ska hjälpa läsaren att älska sig själv och sin kropp. Här avhandlas allt från mens, svett och finnar till sömn, kost och självrespekt. Marawa Ibrahim har skrivit en bok som hon själv hade velat läsa när hon var 10 år. Med den här boken hoppas hon kunna fungera som en slags storasyster, någon man kan fråga om allt.

MediaNr: P29807

Allt vi inte pratar om, en bok för killar och män

av Thor Rutgersson

3 vol., 246 s. tryckt punktskrift

En bok som är tänkt att inspirera killar och män att våga prata om saker som kärlek, vänskap, ego, skörhet, flyktvägar och sex. Texterna bygger till stor del på intervjuer, enkäter på nätet, tester på lokala killmiddagar och olika referensgrupper. Intervjuerna finns i sin helhet att lyssna på i podden "Allt vi inte pratar om" Innehåller även samtalsguider, utmaningar och tips på man kan starta en studiecirkel.

MediaNr: P29815

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Spöket i Annies rum

av Philippa Pearce

82 s. tryckt punktskrift

Emma och hennes familj ska bo hos mammas moster Winnie på semestern, i ett litet hus vid havet på semestern. Först tycker Emma att allt verkar toppen, men sedan börjar det hända konstiga saker i hennes lilla vindsrum. Hennes bror Joe försöker lura i henne att det spökar där. Men det finns väl inga spöken? Eller? Passar för barn i åldrarna 6-9 år.

MediaNr: P29989

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Bojan och tåget

av Johan Anderblad

1 vol. tryckt punktskrift

När Bojan ska gå och lägga sig kommer han ihåg när de åkte tåg till mormor. Hans mamma har kört nästan alla sorters fordon och även arbetat som lokförare. Hon berättar för Bojan om tåget och arbetet som lokförare. En gång räddade hon till och med en älg som stod på spåret. Boken innehåller både fakta och en berättelse. Bilderbok som passar barn i åldern 3-6 år.

MediaNr: P29717

Lilla Ärtan

av Davide Cali

1 vol. tryckt punktskrift

Bilderbok om Lilla Ärtan som är väldigt liten. När han föds är han så liten att han kan bada i en tvålkopp. Han blir äldre men är fortfarande väldigt liten, han klättrar i tomatplantorna och rider på en gräshoppa. Ibland drömmer han sig bort och funderar på hur enormt stort universum är. Men det löser sig för Lilla Ärtan - man är aldrig för liten för att bli något stort.

MediaNr: P29758

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

A Christmas carol

av Charles Dickens

2 vol., 166 s. tryckt punktskrift

Easy Reader av klass C, baserad på ett ordförråd av 1800 ord. Dickens klassiska berättelse om den penninggalne och missunnsamme Scrooge, förkortad och språkligt förenklad. Lämplig för engelskstuderande ungdomar och vuxna.

MediaNr: P29746

Böcker för barn

Life on the refrigerator door, a novel in notes

av Alice Kuipers

3 vol., 232 s. tryckt punktskrift

Genom lappar på kylskåpsdörren kommunicerar tonårsflickan Claire och hennes ensamstående, heltidsarbetande mamma. Claire tänker mest på killar, skolan och kompisar. Men en dag drabbar verkligheten dem med full kraft. Mamman blir svårt sjuk i cancer och den tiden närmar sig när de inte längre får vara tillsammans. Hinner de säga allt de vill till varandra, och vad säger man när den man älskar ska dö? Engelsk version.

MediaNr: P29888

The disreputable history of Frankie Landau-Banks

av E. Lockhart

6 vol., 574 s. tryckt punktskrift

Frankie är lycklig över att ha blivit ihop med den populäre Matthew. Förhållandet ger henne hög status och många vänner men när hon en dag får veta att Matthew är med i ett hemligt sällskap där bara killar är välkomna får hon nog. Frankie vill inte nedvärderas eller behandlas sämre på grund av sitt kön och det stör henne att Matthew har hemligheter för henne. Nu måste hon bevisa att hon är smartare än alla killarna tillsammans. Inläst på engelska.

MediaNr: P29889