Nya punktskriftsböcker juli 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 20 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

På egen hand

av Marian Keyes

17 vol., 1606 s. tryckt punktskrift

En dag meddelar Amys man Hugh plötsligt att han ska ta en paus. En paus från sitt jobb, men också en paus från deras äktenskap. Han har bestämt sig för att resa runt i Sydostasien i ett halvår för att "finna sig själv". Amy blir chockad och lämnas ensam med tre tonårsdöttrar, ett heltidsjobb och en smått galen släkt. I början är hon orolig, men snart kommer insikten - detta är hennes chans att pröva sina vingar. M.K., 1963-, irländsk författare.

MediaNr: P29993

En av pojkarna

av Daniel Magariel

3 vol., 312 s. tryckt punktskrift

Två bröder lämnar sitt hem i Kansas tillsammans med sin pappa. Föräldrarna har gått igenom en tuff skilsmässa och nu är det tänkt att pojkarna ska börja om på nytt i en annan delstat. De börjar i skolan och skaffar sig snart nya vänner. För fadern går det inte lika bra - han jagas av gamla demoner. I takt med att hans drogmissbruk blir tyngre, blir han också mer oberäknelig och våldsam. Hyllad debutroman.

MediaNr: P29986

Drömmarnas land

av Tamara McKinley

14 vol., 1289 s. tryckt punktskrift

Det är 1920-tal i Australien och Catriona Summers föds under en turné med föräldrarnas resande teatersällskap. Många år senare är hon dame Catriona, en av landets mest hyllade operastjärnor. Hennes vackra röst skänker henne berömmelse och förmögenhet, men få människor anar hennes brokiga bakgrund. Och ingen anar den mörka hemlighet som alltid varit hennes starkaste drivkraft. Underhållningsroman fylld av kärlek och tragik.

MediaNr: P30010

Broder

av Aleksander Motturi

7 vol., 617 s. tryckt punktskrift

Berättaren är författare och följer sin bror Kimo under hans sista tid i livet. Medan Kimo under hela sitt vuxna liv gått ner sig i missbruk och kriminalitet har författaren frigjort sig genom akademiska studier och bostadskarriär. Berättelsen varvas med anteckningar om berättarteknik och skrivandets villkor. Var går skiljelinjen mellan att skriva en roman och återge verkliga händelser? Hur går det till när ett minne blir litteratur?.

MediaNr: P30000

Bombi Bitt och jag

av Fritiof Nilsson Piraten

4 vol., 374 s. tryckt punktskrift

Allt är möjligt för Bombi Bitt, ogifta "Franskans" 14-årige son som ingen rår på. Stinsens strängt hållne Eli blir hans beundrande kamrat. Tillsammans upplever de båda pojkarna från Tosterup i Färs härad, andliga kusiner till Tom Sawyer och Huck Finn, en rad vilda äventyr, bl.a. på Kiviks marknad. Tid: 1900-talets början. Utkom 1932. F.N.P., 1895-1972.

MediaNr: P29881

Socialdemokratiska noveller

av Björn Runeborg

3 vol., 252 s. tryckt punktskrift

I denna bok följer vi Per Albin Hansson på hans livs sista spårvagnsfärd. Under en bilfärd genom Texas plockar vi upp en liftande karismatisk ung svensk man som heter Olof Palme. Genom fiktiva berättelser möter vi Kata Dalström, Hjalmar Branting, Tage och Aina Erlander, Ernst Wigforss, Mona Sahlin och Gunnar Sträng.

MediaNr: P29995

Facklitteratur

Mat för liv och lust, [kokboken för dig som vill äta sunt]

av Margit Eliasson

13 vol., 1254 s. tryckt punktskrift

Att äta bra mat är en grundförutsättning för att hålla sig frisk, och precis lika viktigt är det att maten är god. Författarna, legitimerade dietister, visat hur man kan kombinera det nyttiga med det goda. Här finns många recept på allt från spännande grönsaksrätter till festliga kött- och fiskrätter och läckra desserter. Faktadelen om goda livsvanor innehåller tips på mat som är näringsrik och fräsch och även tar hänsyn till miljön.

MediaNr: P29887

Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga, bakning, känslor och naturen

av My Feldt

4 vol., 328 s. tryckt punktskrift

En bakbok med kapitel indelade efter säsong - vårlängtan, försommar, högsommar, sensommar, höstskörd och vintervila. My Feldt är konditor och driver till vardags ett bageri. 2017 tilldelades hon Svenska gastronomipriset. Boken innehåller förutom cirka sjuttio recept på allt från pajer och bullar till saft och godis, även hennes tankar om hållbarhet och om att leva i samklang med naturen.

MediaNr: P29900

Dyslexi, från teori till praktik

av Torleiv Høien

12 vol., 1122 s. tryckt punktskrift

Beskriver såväl det medicinska och individinriktade perspektivet som ett mer socialt perspektiv på dyslexi. Läsaren får en grundlig förståelse för hur dyslexibegreppet har vuxit fram och förändrats med ökad insikt för vad som orsakar dyslexi. Författarna redogör bland annat för forskningen inom området, pedagogiska åtgärder för dyslektiker och diagnostisering. Uppdaterad och omarbetad andra utgåva.

MediaNr: P29908

Avel för amatörer, nyttiga råd inför och efter betäckningen

av Ann Svärding

102 s. tryckt punktskrift

Praktiska råd och tips på vad man behöver tänka på vid hästavel. Instruktivt uppställd bok som vänder sig till amatörer inom området. Innehållsrubriker: Vilka hästar får man använda i avel? Hur gör jag för att få stoet dräktigt? Hur sköter jag mitt dräktiga sto? Hur förbereder jag fölningen? Dessutom trender inom aveln, så mycket kostar fölet, godkända avelsorganisationer och en checklista inför beteckning och före fölning.

MediaNr: P29880

Handikappbegreppet, en analys utifrån WHO:s terminologi och svensk debatt

av Mårten Söder

2 vol., 166 s. tryckt punktskrift

En analys av begreppet handikapp utifrån WHO:s terminologi och svensk debatt utgiven av Beredningsgruppen för internationella handikappåret 1981. Rapporten har rubrikerna: WHO-terminologin. Handikappbegreppets användning i Sverige. Till vad skall man ha ett handikappbegrepp. Olika handikappbegrepp. WHO:s terminologi - en kritisk granskning.

MediaNr: P29984

Fantasi och kreativitet i barndomen

av Lev Vygotskij

2 vol., 196 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P29753

Böcker för barn

Skönlitteratur

Inuti huvudet är jag kul

av Lisa Bjärbo

8 vol., 703 s. tryckt punktskrift

Liv har levt hela sitt liv i en hyresrätt på Södermalm i Stockholm, men nu har hennes pappa plötsligt bestämt att de ska flytta ut på landet. Så nu befinner hon sig i ett fallfärdigt ruckel i Småland. Att börja i en ny gymnasieskola kan vara jobbigt för vem som helst. För Liv blir det nästan katastrof. Hur vågar man säga hej till sina nya klasskompisar? Hur vågar man ens titta upp och möta någons blick?.

MediaNr: P29988

P.S. Jag gillar dig fortfarande

av Jenny Han

8 vol., 886 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Till alla killar jag har gillat som börjar med Till alla killar jag har gillat. Lara Jean hade inte planerat att falla för Peter och de var ju inte ens ett par på riktigt. Men precis när allting ser ut att ordna sig mellan dem händer något annat. Någon har filmat deras återförening i bubbelpoolen och klippet sprids över skolan. Samtidigt dyker en gammal bekantskap upp i Lara Jeans liv igen och komplicerar allting ytterligare.

MediaNr: P29962

Mordön

av Camilla Lagerqvist

3 vol., 276 s. tryckt punktskrift

Elin är 12 år och tillbringar sommarlovet hos mormor och morfar. I närheten bor Karzan, som är lite äldre än Elin. Han berättar en fruktansvärd historia om en kvinna som blivit mördad. Huset hon bodde i står kvar, övergivet ute på en ö. På midsommarnatten bestämmer sig Elin och Karzan för att ta sig ut till ön och undersöka huset. Men det är någon som väntar på dem därute. Kommer de att lyckas ta sig därifrån?.

MediaNr: P29946

Min bästis målvakten

av Maria Parr

5 vol., 403 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Våffelhjärtat. Vid den norska kusten, bland fjordar och fjäll, ligger den lilla byn Dunk-Mathilde där Trille och Lena bor. De ska snart börja i sjuan. Det har kommit en ny tjej från Holland till byn. Trille gör allt han kan för att imponera på henne, men Lena är inte så intresserad av att lära känna henne. Lena har fullt upp med fotbollen istället, hon har bestämt sig för att bli målvakt i killarnas fotbollslag.

MediaNr: P30001

Ravinens hemlighet

av Ivan Southall

3 vol., 203 s. tryckt punktskrift

Ken är 10 år och skall bo hos sina kusiner över sommaren. En natt skall han med sin jämnåriga kusin övernatta i tält vid en djup ravin. Tidigt på morgonen väcks Ken av ett ljud....

MediaNr: P29901

Mysteriet på Rhodos

av Phyllis A. Whitney

4 vol., 350 s. tryckt punktskrift

Gale Tylor är tolv år och ska tillbringa sommaren på Rhodos med sin mamma och sin bror Warren. Gale dras där in i ett spännande äventyr som involverar stulna grekiska artefakter, en kvinnas törst efter hämnd och gamla familjehemligheter. Phyllis A. Whitney, amerikansk deckarförfattare, 1903-2008. 1988 tilldelades hon det internationella Grand Master Award. Mysteriet på Rhodos vann Edgarpriset för bästa ungdomsroman 1964.

MediaNr: P29924

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Robin och snöskotrarna

av Susanne Hjärtström

25 s. tryckt punktskrift

Bilderbok som utspelar sig i Kiruna. Robin är fem år och älskar snöskotrar. Den här dagen ska han hjälpa sin farfar i hans skoteraffär med att provsitta skotrarna och kolla motorerna. Men den här dagen blir inte riktigt som han tänkt sig och han får vara med om en massa äventyr. Debut av Marianne Nordmark. Passar för barn i åldrarna 3 till 6 år.

MediaNr: P29739

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

After Europe

av Ivan Krastev

3 vol. tryckt punktskrift

Det Europa som formades av andra världskriget och det kalla kriget finns egentligen inte kvar, skriver den bulgariske statsvetaren I.K. Eurokrisen och migrationsfrågan har istället för en europeisk samling lett till en splittring inom unionen. Nationalismen växer sig starkare. I.K. har inte särskilt höga tankar om unionens krismedvetenhet och menar att det stora hotet mot unionen är ett uppror i centrum, snarare än en upplösning i periferin.

MediaNr: P29874