Nya punktskriftsböcker augusti 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 65 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

En oväntad sommar

av Isabel Allende

9 vol., 820 s. tryckt punktskrift

En vinter i New York kör Richard Bowmaster på en bil. Den kvinnliga föraren kör bara därifrån men kommer sedan till Richards hus. Med hjälp av sin hyresgäst, den chilenska forskaren Lucía Arraz, får han veta att hon heter Evelyn Ortega och är en papperslös flykting från Guatemala. Hon arbetar illegalt som barnflicka. Hon har upptäckt att hon kört omkring med ett lik i sina arbetsgivares bil. Lucía och Richard bestämmer sig för att hjälpa henne.

MediaNr: P30092

Mörkrets makt, [ett nytt fall för Scarpetta]

av Patricia D. Cornwell

11 vol., 1043 s. tryckt punktskrift

Del 11 i serien som börjar med Den osynlige. Ett lik påträffas i en container i hamnen. Polisens enda ledtråd är en tatuering på den dödes rygg. Rättsläkaren Kay Scarpettas sökande efter likets identitet leder till Interpols högkvarter i Lyon. Inom Richmonds polis och administration pågår maktintriger och såväl Kay som Pete Marion dras in i spelet. Kays brorsdotter Lucy, narkotikapolis, blir skottskadad vid en misslyckad narkotikarazzia i Florida.

MediaNr: P29960

En helt vanlig familj, [en roman om ett brott]

av Mattias Edvardsson

11 vol., 1003 s. tryckt punktskrift

De är en helt vanlig familj, prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19 - åriga dotter Stella, tills Stella anklagas för mord. Då raseras deras trygga tillvaro totalt. I polisförhör ljuger Adam för att ge dottern alibi och snart har han snärjt in sig i ett nät av lögner. Även Ulrika går emot allt hon tror på för att hjälpa Stella. Hur väl känner de egentligen sin dotter eller varandra? Bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände.

MediaNr: P30079

Besök

av Eva-Maria Gelotte

5 vol., 402 s. tryckt punktskrift

Del 1 i trilogin Källäng. Det är i slutet av 1940-talet och Lisa bor med sin far på gården Källäng. Hon trivs rätt bra med det, men en dag kommer hantverkaren Erik till byn. Erik kommer från stan och har egentligen sett fram emot några lugna veckor på landet, men istället blir det en tid av vänskap, spänning och romantik.

MediaNr: P29970

Camino Island

av John Grisham

8 vol., 755 s. tryckt punktskrift

När ett originalmanuskript till Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald stjäls leder spåren i riktning mot en bokhandel på Camino Island, Florida. Det ryktas att ägaren Bruce Cable gömmer mängder av värdefulla böcker och manuskript. Mercer Mann får i uppdrag att infiltrera bokhandeln för att undersöka saken närmare. Men det går inte riktigt som tänkt. Mercer förtrollas av Bruces värld, de litterära samtalen och de överdådiga middagarna.

MediaNr: P30040

Syskonen

av Tessa Hadley

9 vol., 790 s. tryckt punktskrift

Fyra syskon semestrar i sin barndoms sommarstuga. Roland kommer med sin nya fru som ingen gillar, Alice har med sig en gammal kärleks tonårsson, Fran kommer utan sin man som prioriterat turné med bandet. Och äldsta systern Harriet får sin självbild sönderslagen när passionen slår till. Nuet och det förflutna glider in i och påverkar varandra tills allt är förändrat. Tessa Hadley, 1956-, brittisk författare.

MediaNr: P30109

Folkets skönhet

av Merete Pryds Helle

10 vol., 902 s. tryckt punktskrift

Marie växer upp på en fattig gård i Langeland på den danska landsbygden under 1930-talet. Barnen är många, pengarna är få och vardagen våldsam. Andra världskriget ändrar allt i tillvaron. För Marie kommer förändringen med Otto, en ung elektriker som drömmer om storstaden och det moderna livet. Vilket pris betalar Marie för sin klassresa? Denna episka släktkrönika speglar 1900-talets moderna kvinnoöden.

MediaNr: P30074

Carol

av Patricia Highsmith

8 vol., 769 s. tryckt punktskrift

Författarens andra roman, som hon skrev under pseudonym. Boken gavs ut första gången i originalupplaga 1952. Therese arbetar som scenograf i det sena 1940-talets New York. I en affär möter hon Carol och blir mycket förälskad. Carol är dock gift och har barn, och det hela utvecklas till en berättelse om den uppslukande passionens problematik och omgivningens fientliga inställning till den förbjudna, lesbiska kärleken.

MediaNr: P30041

Silvervägen, [spänningsroman]

av Stina Jackson

7 vol., 655 s. tryckt punktskrift

När Lelles dotter var 17 år försvann hon spårlöst. Lelle har inte slutat letat efter henne. Under ljusa sommarnätter kör han fram och tillbaka längs väg 95 som sträcker sig mellan Skellefteå och norska kusten. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. En dag anländer hon till Glimmersträsk tillsammans med sin mamma. När hösten kommer försvinner ännu en tonårsflicka och Lelles och Mejas öden flätas samman. Spänningsroman.

MediaNr: P30093

En otippad kärlekshistoria

av Anna Jansson

8 vol., 709 s. tryckt punktskrift

Fjärde boken om Angelika Lagermark och Salong d'Amour i Visby. Det blir åtskilliga turer till tippen när Angelika hjälper sin syster att röja ur ett hus som ska säljas. Till återvinningsstationen kommer både vardagskunder och de som står mitt uppe i livets stora skiften: dödsfall, skilsmässa, flytta ihop och flytta isär. Ett eldorado för en relationscoach. Livet går på högvarv och mitt i detta tumult upptäcker Angelika en knöl i bröstet.

MediaNr: P30100

Frank, kärleken och skivbutiken

av Rachel Joyce

8 vol., 713 s. tryckt punktskrift

Året är 1988. I en liten engelsk stad ligger Franks skivbutik. En dag kliver en kvinna in i butiken men går direkt ut genom dörren. På tröskeln svimmar hon. Hon som heter Ilse Brauchmann kommer snart tillbaka då hon är intresserad av Franks musikkunskaper. Under många djuplodande diskussioner på ett kafé blir de förälskade. Frank är rädd för kärleken och sårar Ilse. Hon försvinner spårlöst. Kommer Frank att kunna hitta henne igen?.

MediaNr: P30096

Hunger

av Alma Katsu

10 vol., 910 s. tryckt punktskrift

USA, 1840-talet. Donnerkolonnen, en grupp nybyggare på väg mot Kalifornien, bestämmer sig för att ta en genväg över bergen. Beslutet visar sig bli ödesdigert. Glödande hetta får sanden att koka, ett oväder får oxarna att frysa till is och en liten pojke ur gruppen hittas plötsligt död. Ondskan tycks ständigt närvarande. När fler personer i gruppen försvinner måste de kvarvarande ställa sig frågan - vad är det som väntar på dem däruppe i bergen?.

MediaNr: P30072

Överraska mig, roman

av Sophie Kinsella

10 vol., 875 s. tryckt punktskrift

Sylvie och Dan har varit tillsammans i 10 år. De har ett fint hem, bra jobb och två underbara tvillingdöttrar. Livet flyter på helt friktionsfritt ända tills de av en läkare får veta att de båda har så perfekt fysik att de förmodligen kommer att leva tills de blir hundra år. Panik! Hur ska de hålla liv i sin kärlek i 68 år till? De bestämmer att de ska hitta på överraskningar åt varandra, ett ödesdigert beslut ska det visa sig.

MediaNr: P30038

Kråkornas fest

av George R. R. Martin

26 vol., 2493 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien Sagan om is och eld. Den åttaåriga Tommen sitter på järntronen men det är hans mor, den maktgalna Cersei Lannister, som i praktiken regerar. På järnöarma smider huset Greyjoy nya planer, medan Brienne, jungfrun av Tarth, beger sig iväg på det omöjliga uppdraget att söka efter Sansa Stark. Och över havet färdas envisa rykten om att draklordens dotter ännu lever.

MediaNr: P30047

De vänsterhäntas förening, kriminalroman

av Håkan Nesser

12 vol., 1153 s. tryckt punktskrift

Marten Winckelstroop och Rejmus Fiste går ännu i Oosterby småskola när de bildar "De vänsterhäntas förening". Flera årtionden senare brinner ett gammalt pensionat ner till grunden. Ett antal människor omkommer i branden. Det ena hänger ihop med det andra, men det finns nästan ingen kvar i livet som kan förklara hur. För första gången i denna bok möts kommissarie Van Veeteren och inspektör Gunnar Barbarotti.

MediaNr: P30069

Bakom stängda dörrar

av B. A. Paris

7 vol., 664 s. tryckt punktskrift

Jack är en snygg och förmögen advokat, Grace är charmig och elegant. Fast de är nygifta verkar de ha allt och de är oskiljaktiga. Men varför svarar aldrig Grace i telefon? Och varför kan hon aldrig gå ut och ta en kopp kaffe trots att hon inte arbetar? Och varför sitter det skyddande ståljalusier för alla fönster på bottenvåningen? Bakom Jack och Grace perfekta fasad verkar det vara något som inte stämmer.

MediaNr: P30142

Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv, berättelsen om mitt arbetsliv

av Leif G. W. Persson

13 vol., 1260 s. tryckt punktskrift

Uppföljare till Perssons memoar Gustavs grabb från 2011. Här skildrar den välkände kriminologen och deckarförfattaren sitt yrkesliv. Vi kan läsa om hur professor Wille Vingmutter blev professor Leif GW Persson, och om hur en dröm om ett liv som mästerdetektiv blev till en karriär i att studera och lösa brott. L. GW P., 1945-.

MediaNr: P30049

Det finns alltid förlåtelse

av Anne Birkefeldt Ragde

8 vol., 692 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien inledd med Berlinerpoplarna. Tre år har gått sedan Torunn lämnade Neshov som nu står och förfaller. Erlend och hans älskade Krumme har blivit småbarnsföräldrar och lever ett gott liv i Köpenhamn. Begravningsentreprenören Margido har hittat tillbaka till Gud men plågas av grubblerier och de nya tiderna i branschen. Torunn själv har fyllt fyrtio och står på nytt inför ett vägval i livet.

MediaNr: P30064

Död i underjorden

av Ian Rankin

9 vol., 816 s. tryckt punktskrift

Del 6 i serien om kriminalkommissarie John Rebus i Edinburgh. Det är augusti och festivalen pågår. En brutalt torterad kropp hittas i en gångtunnel. Märken på likets kropp får Rebus att misstänka sekteristisk aktivism. Tanken på att en ohygglig terrorist härjar i en stad full av turister är outhärdlig. Offret visar sig dessutom vara son till en ökänd gangster och Rebus inser att en massiv förödelse hotar.

MediaNr: P30097

Kalla mig Amanda

av Josefine Sandblom

8 vol., 711 s. tryckt punktskrift

En skämtsam vadslagning mellan tre kvinnor mynnar ut i en blogg, vars syfte är att sätta dit otrogna män. För att undgå att bli avslöjade gömmer de sig bakom en gemensam pseudonym. Tvåbarnsmamman Viktoria har på kort tid blivit både ensamstående och arbetslös. Hennes vänner tycker att hon ska börja dejta igen, och för att få slut på deras tjat bestämmer hon sig för att försöka. När kvinnornas vägar korsas går det mesta åt helvete.

MediaNr: P30106

Apelsinmannen

av Birgitta Stenberg

7 vol., 638 s. tryckt punktskrift

Apelsinmannen kallades i pressen den mystiske person som figurerade i en lång rad av 1950-talets skandalomsusade rättsprocesser. Namnet fick han för att ha bjudit den riksbekante pastor Kejne på förgiftade apelsiner, som omsider ledde till dennes död. Författaren kände Apelsinmannen och följde det egendomliga händelseförloppet ur hans synvinkel.

MediaNr: P30059

Ditt lilla mörker i ljuset

av Andrev Walden

4 vol., 313 s. tryckt punktskrift

A.W., 1976-, är krönikor i Aftonbladet, Café och Dagens Nyheter. Denna bok, som är hans första, innehåller utvalda krönikor från 2015-2018. Ofta utgår krönikorna från vardagen, men ger nya, hisnande perspektiv och formulerar dittills otänkta tankar. Han skriver bland annat om hur det är att vara småbarnsförälder, rädslor, religion, rasism, rymden och undergången. A.W. blev 2017 den första krönikören att nomineras till Stora Journalistpriset.

MediaNr: P30125

Domaren, kriminalroman : [första boken om Suzanne, domaren som tar lagen i egna händer]

av Dag Öhrlund

10 vol., 869 s. tryckt punktskrift

Suzanne Eriks är domare i tingsrätten - och psykopat. Hennes vän Jessica är präst och dämpar sin ångest med mat och alkohol. Under en middag avslöjar de båda väninnorna en del uppseendeväckande sanningar för varandra. Suzanne och Jessica bestämmer sig för att tillsammans städa upp bland onda människor som världen inte behöver. Dag Öhrlund har tidigare skrivit böckerna om Christopher Silfverbielke.

MediaNr: P30110

Facklitteratur

Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus

av Fredrik Apollo Asplund

6 vol., 504 s. tryckt punktskrift

En memoar av dansaren Fredrik Apollo Asplund, 1973-. Berättelsen tar sin början i de värmländska skogarna, där en pojke drömmer om att dansa men inte passar in. Via Kungliga Svenska Balettskolan tar han sig till New York, där han gör succé på klubbscenen. Livet blir en fest men katastrofen närmar sig. Räddningen hittar Apollo Asplund i Damaskus, där han lär känna andra människor som lever sina liv i marginalen.

MediaNr: P30080

Martin Luther King, hans dröm och vår verklighet

av Lars Åke Augustsson

7 vol., 522 s. tryckt punktskrift

Biografi om M.L.K., 1929-1968, en av de mest betydelsefulla personerna i USA:s historia. Under 1950- och 1960-talen ledde han icke-våldsprotesterna mot den orättvisa behandlingen av landets svarta befolkning. 50 år senare är han fortfarande aktuell. I bokens första del berättar L.Å.A. om Kings person och politik under hans tid. Den andra delen är ett reportage om dagens USA - människor från olika kyrkor och med olika politiska åsikter skildras.

MediaNr: P29976

Från hat till kärlek, en skakande berättelse av en fd fanatisk rasistledare

av Johnny Lee Clary

4 vol., 316 s. tryckt punktskrift

Johnny Lee Clary, 1959-2014, berättar om sin väg från ledare inom Ku Klux Klan till frälsningen som förändrade hans liv. Som pingstpastor föreläste han om antirasism och arbetade aktivt mot nynazism och andra liknande grupper.

MediaNr: P30035

Om Bob Dylan

av Sara Danius

2 vol., 95 s. tryckt punktskrift

Beslutet att tilldela Bob Dylan Nobelpriset 2016 blev ett av de mest uppseendeväckande i Svenska Akademiens historia. I denna bok ger Sara Danius en inblick i turerna kring priset och dess mediala efterspel. Hon berättar också om Dylans verk och förklarar vad som gjorde valet av just honom självklart.

MediaNr: P30095

Jag var precis som du

av Negra Efendic

6 vol., 547 s. tryckt punktskrift

Journalisten Negra Efendics egen berättelse om sitt liv och hur det påverkats av krig och flykt. Negra växer upp i en liten by i Bosnien på 1980-talet. När kriget bryter ut blir familjen tvungen att fly och hamnar i Sverige. Efendic berättar om skoltiden och gemenskapen i hembyn, den allt hårdare atmosfären och krigsutbrottet. Hon beskriver också hur det är att gå från att vara någon till att vara ingen. Och att man aldrig slutar vara flykting.

MediaNr: P30051

Konsten att göra skillnad, en liten bok om vårt stora ansvar

av Stefan Einhorn

4 vol., 300 s. tryckt punktskrift

Den vetenskapliga och tekniska utvecklingen har skapat stora förutsättningar för mänskligheten men också medfört väldiga faror. I boken balanserar Einhorn mellan oro och optimism. Det har aldrig varit viktigare än nu att engagera sig för vår gemensamma framtid. Med exempel från forskning och anekdoter visar han hur arbetet för en bättre värld gagnar både oss själva och andra. Han ger en rad råd och förslag om hur var och en kan göra en insats.

MediaNr: P30104

Omgiven av idioter, hur man förstår dem som inte går att förstå : [kommunikation i världsklass]

av Thomas Erikson

8 vol., 734 s. tryckt punktskrift

Varför har vissa människor så svårt att kommunicera, och varför fungerar man så bra ihop med somliga personer? Hur ska man bära sig åt för att få fram sitt budskap? Författaren presenterar en av de vanligare teorierna kring olika kommunikationstyper, där människor delas in i fyra huvudkategorier beroende på om de är uppgifts- eller relationsorienterade, extroverta eller introverta, något som i sin tur påverkar deras sätt att ta och ge information.

MediaNr: P29937

Historiska katter

av Erik Fichtelius

4 vol., 315 s. tryckt punktskrift

Erik Fichtelius skriver om katter som i stort och smått har förändrat världen. Läs om sjukhuskatten Oscar som gör sjuka människor sällskap de sista timmarna före döden, den japanska katten Tama som blev berömd när hon räddade en hel järnvägslinje från nedläggning, den världskände designern Karl Lagerfeldts älskade birmakatt och många, många fler.

MediaNr: P30071

Att bli med föl

av Monica Magnusson Falk

3 vol., 252 s. tryckt punktskrift

Författarnas avsikt är att hjälpa oerfarna stoägare genom att informera och förklara de problem som de kan möta när de vill avla på sitt sto. De informerar också om de möjligheter som finns att på bästa satt sköta stoet under betäckningen och fölningen och tiden därefter. Monica Magnusson Falk är stuteriveterinär, Margaretha Pettersson Brodda är delägare i travhäststuteriet Brodda och Stig Holmstedt är pensionerad distriktsveterinär.

MediaNr: P29886

Mitt unga fartfyllda liv, genom svårigheterna mot stjärnorna

av Amanda Malmberg

80 s. tryckt punktskrift

Självbiografi av Amanda Malmberg, en 23-årig tjej med Downs syndrom. Hon arbetar heltid på ett café i Malmö. Utöver det håller hon på med sport, skriver, läser, umgås med kompisar, försöker gör en del som har med musik att göra, fotograferar och lagar mat. Hon berättar om hur det är att leva med sin diagnos och om hur spridd hennes blogg har blivit.

MediaNr: P30067

Allt är gift, om dödliga ämnen och deras roll i historien

av Olle Matsson

8 vol., 750 s. tryckt punktskrift

Populärvetenskaplig framställning om dödliga ämnen och deras roll i historien. Det finns otaliga ämnen, både naturliga och syntetiska, som kan orsaka död och lidande. Mänsklighetens historia är fylld av konfrontationer med sådana ämnen. Man har brukat gifter vid jakt och fiske, för bekämpning av skadedjur, i läkemedel, som smink och som färg på tårtor och tapeter. O.M., professor i kemi.

MediaNr: P29971

Venedig, en vägvisare i tid och rum

av Carin Norberg

11 vol., 964 s. tryckt punktskrift

En bok om Venedig uppdelad i två delar. I den ena delen berättar författarna om stadens historia - om dess ursprung för 1300 år sedan och om tiden fram till 1500-talet då Venedig var en självständig republik. De berättar också om stadens konst, musik och litteratur. Den andra delen av boken fungerar som en reseguide. Författarna tipsar bland annat om både kända och okända sevärdheter, restauranger och kaféer.

MediaNr: P30141

Gryningspyromanen, från mobbad tonåring till Sveriges värsta mordbrännare

av Jörgen Pettersson

6 vol., 570 s. tryckt punktskrift

Ulf Borgström, den så kallade Gryningspyromanen, satte under många år hela Skåne i skräck och misstänks ha anlagt över hundra bränder i stora delar av Sverige. I nästan tjugo år gäckande han polisen och först 2011 dömdes han. Hur gick det till på Ulf Borgströms resa mot att bli Sveriges värsta mordbrännare? Hur kunde han gå fri så länge när alla visste vem han var? J.P., journalist och D.W., brandingenjör, försöker besvara frågorna.

MediaNr: P30117

Fotbollskriget, kaptenerna i nationens tjänst

av Åke Stolt

6 vol., 509 s. tryckt punktskrift

Förbundskaptenen i fotboll ansvarar för det svenska landslaget. Före nuvarande dubbelkommando, Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck, har endast sex personer innehaft posten sedan 1961: Lennart Nyman, Orvar Bergmark, Georg "Åby" Ericson, Lars Arnesson, Olle Nordin och Tommy Svensson. Sympatisk och välskriven skildring av 40 års fotbollshistoria med både fram- och motgångar.

MediaNr: P30050

Schimpansen Ola!, vem bryr sig om en apa?

av Louise Tillberg

4 vol., 316 s. tryckt punktskrift

Schimpansen Ola bodde hemma hos konstnären Louise Tillberg och hennes familj 1988/89 då han medverkade i en teaterföreställning på Stockholms stadsteater. Det året resulterade i konstutställningar, böcker och TV-program med Ola i centrum. Några år senare såldes Ola till en djurpark i Thailand under oklara omständigheter. Nu berättar L.T. den otroliga historien om Ola och hans öde som berörde så många.

MediaNr: P30052

Misslyckade brott, verkliga krimberättelser där allt gått snett

av Andreas Utterström

3 vol., 269 s. tryckt punktskrift

Andreas Utterström och Mattias Bergman går igenom elva olika brottslingar och deras ganska misslyckade kriminella karriärer. Här finns fasadklättraren som åkte på stryk av en arg amerikanska som han försökte stjäla från. Eller bankrånaren med dykardräkt och lösbröst som mitt under rånet råkade skjuta sig själv i benet. Misslyckade brott bygger på podden med samma namn.

MediaNr: P30034

Äg ditt liv, så får du mer tid, kraft & glädje

av Hillevi Wahl

7 vol., 688 s. tryckt punktskrift

Vilka är dina inre superkrafter och vad behöver du för att hitta dem? Här berättar flera av Sveriges bästa chefer, ledare och coacher hur de gör för att hjälpa människor att växa. De bjuder både på vardagstricks och insikter. Exempel på medverkande är Mia Törnblom, Christina Stielli, Katrin Sandberg, Martina Montelius och Frida Boisen. Bokens författare Hillevi Wahl berättar också om hur det gick till när hon hittade sin viktigaste superkraft.

MediaNr: P30056

Gryningspyromanen, en berättelse om hämnd

av David Widlund

7 vol., 629 s. tryckt punktskrift

I april 2016 blev Ulf Bergström villkorligt frigiven efter ett fängelsestraff för grov mordbrand. Hur kommer det sig att han bara blev dömd för tre bränder, när han enligt egen utsago hade anlagt minst 200? Dokumentär skildring där författarna, journalist respektive brandingenjör, försöker ge svaren på vad som skapat Sveriges värsta mordbrännare. Det handlar om svek, hämnd och ett stort misslyckande av samhället.

MediaNr: P30116

Mina nio liv

av Dag Öhrlund

7 vol., 670 s. tryckt punktskrift

Dag Öhrlund berättar om sina gladaste och de svåraste stunder. Under sitt liv har han överlevt en terrorbomb, blivit beskjuten, förlamad och hamnat i rullstol. Dessa saker har präglat hans sätt att se på tillvaron. Genom några av Dags krönikor och reportage möter läsaren en rad färgstarka figurer så som Clint Eastwood och Christer Pettersson. Upplev allt från grisfester till Kumlaanstalten och bli fascinerad av sådant som gör livet värt att leva.

MediaNr: P30113

Böcker för barn

Skönlitteratur

Hetare, elva noveller som känns

Redaktör: Anna Ahlund.

2 vol., 181 s. tryckt punktskrift

En novellsamling där läsaren får följa med in i sovrummet. Det handlar om hungriga blickar, bultande skrev, blossande kinder och ansträngd andning. Om den första kärleken som kan göra ondare än den vassaste knivsudd. Och om den renaste och skäraste lyckan. Om skuld och skam, om förbjuden kärlek och om snuskiga tankar som inte tål dagens ljus.

MediaNr: P30077

Berget offrar

av Madeleine Bäck

6 vol., 557 s. tryckt punktskrift

Del 3, sista, i trilogin som börjar med Vattnet drar. Den uråldriga ondskan sprider sig från Gästriklands skogar. Till hotellet i Falun där artonåriga Jenny gömt sig från någon som vill hämnas. Till Gävle där studenten Beata inte längre kan undfly sitt mörka arv. Till Hofors där Gunhild famlar i tid och rum efter vägledning. Till hennes barnbarn Krister som kämpar för att hinna bli den Channak världen behöver, innan allt är för sent.

MediaNr: P30111

Jorden vaknar

av Madeleine Bäck

8 vol., 700 s. tryckt punktskrift

Del 2 i trilogin som började med Vattnet drar. Det räckte inte med offret i skogen för att stilla de urgamla krafter som vaknat till liv. Det som släppts loss i vattnet och i skogen är starkare än Gunhild kunnat ana, och nu måste hon tillsammans med Beata och Krister göra allt för att stoppa de mörka krafterna.

MediaNr: P30137

Två av oss

av Oscar Danielson

6 vol., 526 s. tryckt punktskrift

Det är i början av 1980-talet och i klass 7F på Engelbrektsskolan i Stockholm går Jonas. En dag börjar den nya tjejen Joni i klassen. Jonas och Joni är ganska olika, hon är svartsminkad och han gillar Kim Wilde. Ändå finner de snabbt varandra. Allt hade kunnat vara så bra, men klassens boss Nathalie stör sig på Joni. Jonas vet att Nathalie är farlig och gör vad han kan för att varna Joni. Om hon inte aktar sig kommer det att inträffa en katastrof.

MediaNr: P30029

Midnatt

av Erin Hunter

8 vol., 729 s. tryckt punktskrift

Del 1 i Warriors-seriens andra svit Den andra profetian. I många månar har det varit lugnt i skogen. Men så, i en dröm, nås Åskklanskrigaren Törnklo av en profetia från Stjärnklanen. Ett hot närmar sig och Törnklo är utvald att rädda sin klan. Runt om i skogen slår samma natt tre andra katter upp ögonen. De fyra utvalda har vaknat. En ny generation krigarkatter vågar sig ut på en resa som inte ens klanens ledare känner till.

MediaNr: P29997

Cirkusdeckarna och shoppingmysteriet

av Dan Höjer

3 vol., 206 s. tryckt punktskrift

Del 19 i serien om cirkusdeckarna. När mystiska stölder sker i varuhuset i Ullared, tar tvillingarna upp jakten på bovarna. Det blir ett dramatiskt äventyr där de unga deckarna blir fångade i ett nät, räddar dagisbarn från att krossas av skenande djur och ser Inga-Britt kasta knivar som en galning.

MediaNr: P30075

Gåvan

av Susanna Lönnqvist

4 vol., 308 s. tryckt punktskrift

Tolvåriga Eira ser en annons i tidningen om en docka med äkta människohår. Dagen därefter ringer det på dörren. När Eira öppnar så hittar hon en plastpåse med dockan i. Eira får veta att hennes mamma varit med om en olycka och ligger på sjukhus. Det är bara början på en lång kedja av obehagliga händelser som alla verkar ha med den där dockan att göra. Var kommer egentligen dockan ifrån? Vad vill den Eira och hur kan hon göra sig av med den?.

MediaNr: P30060

Gruvan

av Sara Lövestam

4 vol., 291 s. tryckt punktskrift

Elvaåriga Ellen bor på Utö över sommaren. När hon hittar en dagbok gömt i ett gammalt skjul förändras allt. Dagboken är från 1800-talet och han som har skrivit den heter Anton. Anton är bara 12 år, men ska snart börja jobba i gruvan som finns på ön. När Ellen läser i dagboken upptäcker hon ett olöst mysterium. Trots att det gått över 150 år sedan dagboken skrevs bestämmer sig Ellen för att hjälpa Anton att lösa mysteriet.

MediaNr: P30066

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra

av Johanna Nilsson

5 vol., 417 s. tryckt punktskrift

Kung B och Queen O är i 20-årsåldern och transpersoner. De träffas en sommar i Stockholm. Kung B har blivit utslängd från sitt hem och bor ensam i ett källarförråd. Queen O har flytt hemlandet Iran, men har inte fått uppehållstillstånd i Sverige. Hon lever under jorden. Under några sommarveckor festar, gråter, älskar och slåss de tillsammans. Hela tiden finns de jobbiga frågorna där - varför vill de inte ha oss, vad ska det bli av oss?.

MediaNr: P30061

Arvtagaren eller Själavalvet

av Christopher Paolini

25 vol., 2339 s. tryckt punktskrift

Fjärde och sista delen i serien om Eragon. All träning och alla strider som Eragon och Saphira varit med om har lett till både segrar och förluster. Ryttaren och hans drake har kommit längre än någon vågat hoppas. Men kan de övervinna den ondskefulla kungen och återinföra rättvisan I Alagaësia? Den svåraste utmaningen väntar: de måste möta Galbatorix och besegra honom. För om inte de kan, kan ingen. En andra chans finns inte.

MediaNr: P30068

Lögner

av Sara Shepard

6 vol., 544 s. tryckt punktskrift

I Rosewood, en förort till Philadelphia, bor tjejgänget Alison, Spencer, Aria, Emily och Hanna. De är döttrar till välbeställda föräldrar, och lever ett behagligt liv. Gängets centrum är Alison, som de andra tjejerna beundrar, men också skräms en smula av. Den harmoniska tillvaron slås i spillror den dag då det oförklarliga och hemska sker. Alison försvinner spårlöst och när mystiska sms dyker upp flera år senare sprids skräcken bland flickorna.

MediaNr: P30045

Hemligheter

av Sara Shepard

7 vol., 623 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Lögner. I Rosewood, en välmående förort till Philadelphia, råder förstämning. Alison, tidigare en i tjejgänget tillsammans med Spencer, Aria, Emily och Hanna, har hittats död och nedgrävd. Ändå fortsätter mystiska sms att skickas och att döma av innehållet i dem verkar någon veta allt om gängets hemligheter. Vem är det som skickar de hotfulla meddelandena? Och kan de vänner som finns kvar verkligen lita på varandra?.

MediaNr: P30054

Skandaler

av Sara Shepard

6 vol., 561 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Lögner. I Rosewood, en välmående förort till Philadelphia, försöker Spencer, Aria, Emily och Hanna förstå vem som vill skada dem. Sedan tjejgänget splittrats av Alisons död har hotfulla sms börjat plåga deras tillvaro. Gängets alla hemligheter avslöjas undan för undan och skandalerna duggar tätt. En av tjejerna upptäcker vem som skickar meddelandena, men det är farligt att veta för mycket.

MediaNr: P30078

Intriger

av Sara Shepard

7 vol., 625 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien som börjar med Lögner. I Rosewood, en välmående förort till Philadelphia, försöker Spencer, Aria, Emily och Hanna förstå vem som vill skada dem. Sedan Alisons död splittrade tjejgänget har hotfulla sms plågat dem och hoten börjar nu övergå i verkliga mordförsök. Alla misstänker alla och ingen vågar tala sanning. Intrigerna tätnar och ingen går säker. Vem står i tur att bli nästa offer?.

MediaNr: P30108

Frestelser

av Sara Shepard

7 vol., 602 s. tryckt punktskrift

Del 5 i serien som börjar med Lögner. I Rosewood, en välmående förort till Philadelphia, försöker Spencer, Aria, Emily och Hanna förstå vem som vill skada dem. Alisons mördare sitter äntligen fängslad och livet borde kunna återgå till det normala. Men verkligheten ser annorlunda ut. De hotfulla meddelandena från A fortsätter som förut och lögnerna håller tjejerna i ett fast grepp.

MediaNr: P30115

Hjärtat är en knuten hand

av Ingrid Ovedie Volden

3 vol., 285 s. tryckt punktskrift

Oliver och nyinflyttade Aline går i samma klass. Aline har lovat sig själv att inte prata med någon och absolut inte bli förälskad. När Olivers pappa blir inlagd på en hjärtavdelning råkar Aline vara där för att hon gör ett skolarbete om hjärtat. Efter ett tag blir det blir allt svårare för Aline att hålla sitt löfte. Oliver och Aline kan nämligen inte sluta prata. Ingrid Ovedie Volden, 1981-, har tidigare skrivit Allt som räknas.

MediaNr: P30098

Brun flicka drömmer

av Jacqueline Woodson

4 vol., 414 s. tryckt punktskrift

Självbiografisk roman som är skriven på vers. Författaren berättar om sin uppväxt på 1960- och 1970-talet i USA. Hon fördelade sin tid mellan Brooklyn och sina släktingar i South Carolina där hon var på somrarna. Som barn lärde hon sig om medborgarrättsrörelsen och upptäckte sin passion för att skriva berättelser, vilket kom att prägla hennes liv som vuxen. Den amerikanska författaren J.W., född 1963, vann ALMA-priset 2018.

MediaNr: P29934

Faktaböcker

Godnattsagor för rebelltjejer. 2

av Elena Favilli

336 s. tryckt punktskrift

Del 2 av Godnattsagor för rebelltjejer innehåller 100 berättelser som bygger på verkliga och fantastiska kvinnor - alltifrån drottning Nefertiti till Beyoncé. Här finns också en mongolisk örnjägare, en irländsk pirat, en fransk akrobat, en engelsk deckarförfattare, en italiensk borgmästare, en rumänsk hjärnkirurg, en graffitikonstnär från Afghanistan och en svensk drottning med namnet Kristina. Samt många, många fler.

MediaNr: P29941

18 mystiska gåtor

av Bengt Fredrikson

94 s. tryckt punktskrift

En bok med gåtor och mysterier som satt igång människors fantasi världen över. Du behöver inte veta något om ämnet i förväg utan all information som behövs för att knäcka gåtan finns i boken. Varför försvinner båtar spårlöst just i Bermudatriangeln? Finns Loch Ness-odjuret på riktigt? Och varför tror en del att den första månlandningen bara är fusk?.

MediaNr: P29940

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Titta, Madicken, det snöar!

av Astrid Lindgren

29 s. tryckt punktskrift

Lisabet, Madickens lillasyster, får följa med Alva till stan och julhandla. Hon tjuvåker sedan med en släde och hamnar långt in i skogen och måste försöka ta sig hem alldeles själv i snö och mörker.

MediaNr: P30053

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Vargen, ankan & musen

av Mac Barnett

1 vol. tryckt punktskrift

En tidig morgon blir en mus uppäten av en varg. Han är rädd att det är slutet. Men så träffar han en anka i magen på vargen och ankan stormtrivs där inne. Så nu när de är två ordnar vännerna en fest. Men i skogen lurar jägaren och han är ute efter vargen. Humoristisk bilderbok som passar för barn i åldrarna 3-6 år.

MediaNr: P29779

Ett kompishjärta

av Eva Susso

2 vol. tryckt punktskrift

Hanna är 10 år och går i trean. En dag får hon ett kärleksbrev från en hemlig kompis. Hanna hoppas att det är från Simon. Hon hoppas inte att det är från Big! Han är skolans värsta kille. Det kommer fler brev, men Hanna vet fortfarande inte vem som har skickat dem. Hon blir osams med bästa kompisen Leo. Han har hittat en ny kompis. En vardagsberättelse om vänskap, svek, förälskelse, avundsjuka, längtan, ensamhet, fula tankar och hämnd. Lättläst.

MediaNr: P29205

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för barn

Fake

av K. K. Beck

7 vol., 665 s. tryckt punktskrift

Danny Murdochs mamma och styvfar har placerat honom på ett vildmarksläger för problemungdomar. Där möter han Keith som är en gatusmart kille från Los Angeles. Tillsammans rymmer de från lägret för att hitta Dannys biologiska pappa. Problemet är att Keith inte följer med Danny för att hjälpa honom utan har en egen agenda. Boken är på engelska.

MediaNr: P30062