Nya punktskriftsböcker september 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 81 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Våldets vändkrets

av Nathacha Appanah

4 vol., 328 s. tryckt punktskrift

Moïse är en ung pojke på den tropiska ön Mayotte i Indiska oceanen. Han har ett svart och ett grönt öga och hans mor övergav honom vid födseln eftersom hon tror att det gröna ögat för olycka med sig. Istället tar sjuksköterskan Marie hand om honom. När Marie förolyckas blir Moïse lämnad åt sitt öde i den laglösa kåkstaden. Nathacha Appanah, 1973-, författare från Mauritius, numera bosatt i Frankrike.

MediaNr: P30169

Lugnet

av Tomas Bannerhed

5 vol., 424 s. tryckt punktskrift

Urban har fyllt trettio och flyttat från landet till staden med drömmar om ett nytt liv, kanske som författare eller dokumentärfilmare. Efter en misslyckad kärlekshistoria tar ensamheten över, han fylls av missmod och hat och hoppas att en ny förälskelse ska rädda honom tillbaka till livet, men hur ska han bli kvitt skulden över att han aldrig besvarade sin mammas brev? Tomas Bannerhed, 1966-, har tidigare skrivit Korparna och I starens tid.

MediaNr: P30159

Skendöda, [thriller]

av Louise Boije af Gennäs

12 vol., 1124 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Motståndstrilogin som börjar med Blodlokan. Sara har bestämt sig för att återvända till Stockholm, trots de märkliga och traumatiska händelser som präglat hennes första höst i huvudstaden. Hon byter till ett jobb inom konsultbranschen och flyttar till en ny stadsdel i hopp om att förföljarna ska lämna henne i fred. Men den mardrömslika utpressningen tar snart vid där den slutade. Finns det överhuvudtaget någon hon kan lita på?.

MediaNr: P30207

Med hälsning från Båstad

av Jenny Fagerlund

7 vol., 629 s. tryckt punktskrift

Linda ska flytta till London för att börja ett nytt jobb på ett av Europas största livsstilsmagasin. Men jobberbjudandet dras i siste sekunden tillbaka och Linda drabbas av panik. Hon vill inte berätta att hon inte fått jobbet och bestämmer sig för att gömma sig hos sin moster i Båstad. Där pågår tennisveckorna och Linda blir förtjust i staden och dras med i festligheterna. Men allt är inte så idylliskt som det verkar. Feelgood.

MediaNr: P30123

Skuggan av en dotter

av Elena Ferrante

4 vol., 329 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Tre berättelser om kärlek som börjar med Dagar av ensamhet. Leda har gått igenom en skilsmässa och lever för sitt arbete och för sina döttrar. När de flyttar hemifrån upplever Leda tillvaron som en befrielse. Under en semester vid havet kopplar hon av några dagar. Men så dyker en stökig familj upp på stranden. Deras ankomst utlöser en rad händelser som får Leda att rannsaka sig själv och de val hon gjort som maka och mor.

MediaNr: P30135

Nelly B:s hjärta, ett protokoll : roman

av Aris Fioretos

9 vol., 831 s. tryckt punktskrift

Vi befinner oss i Berlin 1924 och i centrum för berättelsen står Nelly Becker, den första kvinnliga piloten i Tyskland. Men Nelly har fått en diagnos och måste sluta flyga. Hon överger hangarerna och separerar från sin man, flyttar till ett pensionat och tar jobb på BMW där hon demonstrerar motorcyklar. Livet känns meningslöst, tills hon en dag möter Irma och livet på jorden kan börja.

MediaNr: P30166

Till minne av en villkorslös kärlek

av Jonas Gardell

12 vol., 1077 s. tryckt punktskrift

En roman om solidaritet och svek färgad av både humor och svärta. Boken är utformad som en släktkrönika över Jonas Gardell och hans familj. Det är en familj som är bra på många sätt, men den tror inte på svaghet. Kring sina hemligheter och icke önskvärda sanningar bygger man legender. Framförallt är boken ett porträtt av Jonas Gardells mor, född i mitten av 1920-talet, dotter till en frikyrkopastor och med särskilt starka band till sin yngste son.

MediaNr: P30149

Mannen i mitt liv, roman

av Jane Green

9 vol., 789 s. tryckt punktskrift

Gabby har alltid vetat att Elliot är mannen i hennes liv. Efter tjugo års äktenskap är hon fortfarande lika säker på sin kärlek. Men när deras döttrar börjar bli vuxna känner Gabby hur livet rinner iväg. Och sedan träffar hon Matt som är ung och snygg och charmar Gabby bortom allt förstånd. Är det verkligen värt att försötra äktenskapet med Elliot och allt hon har trott på, för en kärleksaffär med Matt? Flyhänt skrivet om kärlek och ånger.

MediaNr: P30178

Den vita drottningen

av Philippa Gregory

12 vol., 1163 s. tryckt punktskrift

England på 1400-talet. Den vackra Elisabet Woodville är ung änka med två söner när hon möter Edvard IV av York. Dennes släkt tillhör den för tillfället segrande sidan i rosornas krig, den serie inbördeskrig som utspelade sig mellan släkterna Lancaster (med en röd ros i vapenskölden) och York (med en vit ros i vapenskölden). När Edvard dör 1483 och hans bror Rikard blir kung intrigerar Elisabet med hjälp övernaturliga gåvor.

MediaNr: P30179

De som dödar drömmar sover aldrig

av Jan Guillou

12 vol., 1124 s. tryckt punktskrift

Del 8 i serien Det stora århundradet som börjar med Brobyggarna. Nu är det 1970-tal och ett krig håller på att växa fram mellan Europas säkerhetstjänster och en alltmer splittrad vänsterrörelse. Eric Letang arbetar på dagarna som jurist på Henning Sjöstrands advokatbyrå men på nätterna ingår han i en hemlig säkerhetstjänst som organiserar sig mot staten. Det blir ett allt farligare spel. Samtidigt växer släkten Lauritzen och en ny generation föds.

MediaNr: P30181

Inte hemma

av Lennart Hagerfors

5 vol., 445 s. tryckt punktskrift

Det är hösten 1945. Den unga missionärsfamiljen har suttit fast i Kongo under kriget men nu ska de fara hem till Sverige. Pappa, mamma, storasyster och storebror. Och så romanens berättare, ännu ofödd, som inifrån värmen i moderns mage gör sig tankar om resans vedermödor. Färden går med ett skepp längs Afrikas kust till Lissabon och sedan vidare med tåg genom ett krigshärjat Europa. Om berättandets kraft, Guds distraktion och människans villkor.

MediaNr: P30183

Brandgata

av Ingrid Hedström

8 vol., 776 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Bortfall. Den tidigare utrikesministern Agneta Myhre mördas brutalt på en kyrkogård i Dalarna, samtidigt som en skogsbrand drar fram genom Bergslagen. Astrid är den som hittar den döda Agneta, och Dalapolisens mordutredning kommer snart besvärande nära henne själv. Mycket tyder nämligen på att mordet har en koppling till hennes och Agnetas gemensamma förflutna i inbördeskrigets Bosnien på 1990-talet.

MediaNr: P30171

Bön till havet

av Khaled Hosseini

8 s. tryckt punktskrift

En pappa vaggar sin sovande son i väntan på gryningen och en båt som ska ta med dem ut på en farlig sjöresa på jakt efter ett nytt hem. Han berättar för sin pojke om sin barndoms somrar och minns sin farfars gård i Syrien, hur olivträden prasslade i vinden och hur farmors getter bräkte. Han minns staden Homs med dess myllrande gränder, dess moské och dess stora souk, innan bomberna började regna och de blev tvungna att fly.

MediaNr: P30101

Krutgummor på krigsstigen

av Catharina Ingelman-Sundberg

9 vol., 810 s. tryckt punktskrift

Ett gäng kvinnor, 70 plus, har fått nog av vapenskrammel och galenskaper från världens ledare. Med finess slår de till mot krigsherrar och vapenindustri. På en skånsk herrgård drar de upp riktlinjerna för motståndet och tränar sig flitigt i civil olydnad. Deras trevliga grannar försörjer sig på äppelodling och låter sig bjudas på kaffe och mat. Men skenet bedrar, grannarna hör hemma i en helt annan liga. Mild humor med satiriska inslag.

MediaNr: P30190

Cirkusflickan

av Pam Jenoff

9 vol., 855 s. tryckt punktskrift

Tyskland 1944. 16-åriga Noa har blivit utkastad från sitt hem. En kväll vid en tågstation upptäcker hon en godsvagn med övergivna judiska barn. Utan närmare eftertanke lyfter hon upp en bebis och flyr. Noa och barnet blir räddade av ett kringresande cirkussällskap. Den hemlighetsfulla trapetsartisten Astrid ogillar deras ankomst. Men kriget hotar de bägge kvinnornas tillvaro på cirkusen och tillslut blir de tvungna att anförtro sig åt varandra.

MediaNr: P30120

Mosippan, roman

av Elsie Johansson

7 vol., 655 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Glasfåglarna. Den kalla vintern 1940-1941 får Nancy, yngsta dottern hos Tå-Pelles, arbete som posthämtare. Samtidigt försöker hon sköta sina korrespondensstudier. När våren och sommaren äntligen kommer släpper hon loss sin längtan men genomlider också sin första kärleksbesvikelse. Kriget finns i bakgrunden liksom de äldre syskonens liv och öden.

MediaNr: P30146

Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket

av Jonas Jonasson

10 vol., 878 s. tryckt punktskrift

Fristående fortsättning på Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Allan och Julius är på Bali. En ny födelsedag väntar. Julius bestämmer sig för att ta med Allan på en luftballongfärd. Vinden tar dem ut på en strapatsrik resa där de får stifta bekantskap med bland annat Kim Jong-un, Donald Trump och Vladimir Putin. Precis som vanligt lyckas Allan klara sig ur de flesta knipor tack vare sin avspända stil och något litet att dricka.

MediaNr: P30140

Mödrar och söner, [snabbläst version]

av Theodor Kallifatides

78 s. tryckt punktskrift

Författaren Theodor Kallifatides bor i Sverige. Hans mor bor i Grekland. Han vill skriva en bok om hennes liv, så han besöker henne en vecka i Aten. Där blandas minnet med nuet. Det blir en bok om moderns liv och hennes kärlek till sönerna. Om dåtid och nutid. Om att vara grek eller svensk. Om att tänka på sig själv eller andra. Texten bearbetad av Tomas Dömstedt. Lättläst.

MediaNr: P30180

Gränsen, roman

av Elise Karlsson

3 vol., 192 s. tryckt punktskrift

Emma, huvudperson även i författarens tidigare roman Linjen, arbetar på ett kontor med öppen planlösning och ständiga möten. Hon blir utmattad och börjar intressera sig för relationer och meditation. Allt med lika stort engagemang som hon tidigare lagt på arbetet. Hon har hela tiden ett krav på sig att vara bäst. Men det finns en gnagande misstanke att hon flyr livets verkliga problem. Något som liknar en verklig insikt växer inom henne.

MediaNr: P30188

Pappaklausulen, roman

av Jonas Hassen Khemiri

7 vol., 655 s. tryckt punktskrift

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiska son har fått ett eget barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig. Roman som handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och om utmaningen i att trots allt fortsätta vara familj.

MediaNr: P30182

I Tanger

av Christine Mangan

8 vol., 675 s. tryckt punktskrift

Den marockanska kuststaden Tanger i mitten av 1950-talet. Alice Shipley är plågad, det varmt, för varmt. När hon anlände till staden med sin man längtade hon efter förändring, men nu vet hon inte. Hon känner sig illa till mods, och kontrollerad, inte minst av väninnan Lucy Mason som tar med Alice ut i den stekande solen, ut i folkmyllret. Så plötsligt försvinner Alice man och verkligheten blir skevare för varje dag som går.

MediaNr: P30129

Harris Tweed

av Peter May

10 vol., 902 s. tryckt punktskrift

Niamh och Ruairidh Macfarlane har varit ett par i över tio år och äger tillsammans det exklusiva väveriföretaget Ranish Tweed. På en affärsresa till Paris blir Niamh vittne till hur Ruairidh och hans älskarinna dödas av en bilbomb. Hon återvänder till deras hem på Yttre Hebriderna och försöker förstå vad som har hänt. Den franska polisen misstänker först terrorism men sedan riktas intresset mot Niamh. Thriller.

MediaNr: P30131

De oväntade systrarnas hus, [mer om Damernas detektivbyrå]

av Alexander McCall Smith

6 vol., 553 s. tryckt punktskrift

Del 18, fristående, i serien om Damernas detektivbyrå. Precious Ramotswe åtar sig ett fall där en kvinna påstår sig ha blivit felaktigt uppsagd från sitt jobb. Under utredningen stöter hon på information som gör henne förbryllad. På ett lokalt sjukhus upptäcker hon en sköterska vid namn Minge Ramotswe. Precious känner till alla med det efternamnet, de är ju hennes släktingar. Vem är den här mystiska kvinnan egentligen?.

MediaNr: P30114

Invandrarna

av Vilhelm Moberg

7 vol., 580 s. tryckt punktskrift

Andra delen i Vilhelm Mobergs serie om Utvandrarna. Här återberättad i lättläst form av Cecilia Davidsson. Karl Oskar Nilsson och hans hustru Kristina stiger iland i Amerika. De reser med tåg och båt mot sitt nya hem i vildmarken, där det tydligen finns indianer. Hemlängtan är svår för Kristina men för den utåtriktade Karl Oskar går det bättre. Lättläst.

MediaNr: P30172

Den oändliga familjen, roman

av Cilla Naumann

6 vol., 490 s. tryckt punktskrift

En familj flyttar in i en studentlägenhet i höghuset Nyponet på Östermalm. De kommer från Kalifornien och pappa Ray har fått en forskartjänst på KTH. Det är vinter. Containern med deras kläder dröjer och dottern Isabel lever i ovisshet om hur framtiden kommer att se ut. Tvärs över gatan, mitt emot deras nya hem, bor Anna, en liten flicka som på avstånd följer familjens väg mot katastrofen. Skildring av krisande relationer och osäkra minnesbilder.

MediaNr: P30198

Blå längtan

av Elisabet Nemert

11 vol., 1006 s. tryckt punktskrift

ITvå maskrosbarn kommer till världen samma dag 1950. Naomi i Nigeria och Pia i Sverige. Naomi föds med läppspalt och förskjuts av sin familj. Läkekvinnan Jorinda tar hand om henne och låter henne bo på savannen. Pia föds på Södra BB i Stockholm, i välfärdens Sverige men hennes föräldrar är alkoholiserade och uppväxten blir tuff. Deras vägar flätas samman av ödet och så småningom möts de båda flickorna i Sverige.

MediaNr: P30186

Fantastiska kvinnor i vattentornet

av Björn Ranelid

9 vol., 795 s. tryckt punktskrift

Ingrid Anker växer upp i det ombyggda vattentornet på Kirseberg i Malmö. Där bor en brokig samling människor, bland andra Olga och Stella som blir hennes vänner för livet. Ingrid gör en klassresa och vi får följa henne genom kärlek och sorg. Under åren har hon utvecklat ett särskilt sinne för liv och död; ibland känner hon i förväg vad som ska ske. På ålderns höst tar hon kontakt med författaren, som har haft liknande upplevelser.

MediaNr: P30192

Drömdagboken

av Agneta Sjödin

7 vol., 597 s. tryckt punktskrift

Den kända programledaren Helena står vid ett vägskäl i livet. Singeltillvaron har stagnerat och tv-karriären hotas när uppdragen sinar och branschen skakas av Metoo-skandalen. Dessutom har dottern flyttat hemifrån och det är tyst i lägenheten. Visserligen har hon sina väninnor och sin träning men hon känner ändå en ökad frustration. När hon börjar skriva en drömdagbok öppnas en dörr till en mer positiv väg och sakta tänds ett nytt hopp inom henne.

MediaNr: P30152

Kärlekens Antarktis, roman

av Sara Stridsberg

6 vol., 497 s. tryckt punktskrift

En kort stund har hon funnits i världen med dess begär, längtan och fruktan, tills någon valde att släcka hennes liv och sprida hennes kroppsdelar i landskapet. Men barnen finns, som en gång var hennes. Och föräldrarna fortsätter att finnas. Dödsögonblicket finns, det tar aldrig slut. Berättarrösten tillhör en ung kvinna som blev brutalt skändad och styckmördad. Gång på gång återkommer hon till det som hände.

MediaNr: P30203

Dykungens dotter, en barnhistoria

av Birgitta Trotzig

8 vol., 702 s. tryckt punktskrift

En starkt levande berättelse som skildrar de utstöttas och utsattas tillvaro på livets dymörka botten. Tiden är 1920-talet fram t. o. m. 1960-talets början. Miljön är Skånes landsbygd och en skånsk militärstad. Huvudpersoner är en ogift mor och hennes dotter. Berättelsen är rik på religiösa undertoner, men ger samtidigt en realistisk bild av en hård tillvaro.

MediaNr: P30057

Slakthus 5

av Kurt Vonnegut

5 vol., 429 s. tryckt punktskrift

Modern klassiker från 1969 som delvis bygger på författarens erfarenheter från andra världskriget då han som krigsfånge bevittnade de allierades bombningar av Dresden 1945. När Billy Pilgrim återvänder hem från Dresden blir han kidnappad av utomjordingar. De för honom till planeten Tralfamodore där han lär sig dödens och tidens hemligheter. Blandning av satir, svart humor och science fiction. K.V., 1922-2007, amerikansk författare.

MediaNr: P30147

Familjeträdet

av Susan Wiggs

11 vol., 986 s. tryckt punktskrift

Annie Harlow har allt hon kan önska sig; karriär, jobb och ett första barn i magen. Men så, på en sekund, förändras allt. När Annie vaknar upp efter ett år i koma inser hon att tiden inte är den enda hon förlorat. En enorm sorg drabbar henne och hon återvänder till sitt barndomshem. Med hjälp av sin familj börjar Annie långsamt läka och så småningom väcks hoppet om en framtid. Susan Wiggs, amerikansk lärare och författare.

MediaNr: P30126

Midsommarbrud

av Elisabeth Östnäs

8 vol., 702 s. tryckt punktskrift

Del 10 i förlagsserien Släkten inledd med Blandat blod. Berättelsen tar sin början på Ransta sätesgård år 1410. Folket på gården börjar återhämta sig efter olycksdrabbade år och Karin vågar hoppas att hemmet ska bli bygdens främsta hästgård. Men faderns pengakista skramlar tom och för att rädda gårdens framtid måste Karin gifta sig med bergsmannen Engelbrekt Engelbrektsson.

MediaNr: P30195

Facklitteratur

Sjukt stressad, en liten handbok i att hantera stress i vardagen

av Anna Bennich Karlstedt

2 vol., 132 s. tryckt punktskrift

En handbok i att hantera stress i vardagen. Författaren är legitimerad psykolog med KBT-inriktning. Hon föreläser och utbildar i ämnet. Med sin bok vänder hon sig till den som känner sig alltför stressad i sin vardag och vill ha hjälp att förändra sin situation. Här ges kortfattad information om hur stress fungerar och så presenteras metoder och konkreta övningar för stresshantering.

MediaNr: P30063

En lyssnares röst

av Susanne Björkman

7 vol., 636 s. tryckt punktskrift

I mer än tre decennier har S. B. rört sig mellan olika genrer. Många av hennes radiodokumentärer har blivit klassiker. Här berättar hon om sitt arbete, sitt liv och om konsten att samtala. Man får även träffa personerna som deltog i dokumentärerna och ta del av hur programmen vuxit fram och vad som sedan hände. Det är också en nära berättelse om en journalists utveckling. Den tryckta bokens CD-bilaga medföljer ej punktskriftsboken.

MediaNr: P30158

"Få se om hundarna är snälla ikväll- "

av Marie-Louise Ekman

4 vol., 341 s. tryckt punktskrift

Dagbok förd mellan 7 november 2011 och 9 mars 2012. I november 2011 blev Gösta Ekman allvarligt sjuk och genomgick en svår operation med tillhörande sjukhusvistelse. Läkarna informerade om att han inte skulle minnas mycket från en sådan traumatisk period. Marie-Louise skrev då en dagbok under sjukhustiden för att vara hans extra minne. Gösta Ekman avled sedan 2017.

MediaNr: P30194

Inte ens tystnaden är längre vår egen

av Asli Erdogan

4 vol., 266 s. tryckt punktskrift

En samling politiska essäer av den turkiska författaren Asli Erdogan, 1967-. In texterna kan vi läsa om den politiska situationen i Turkiet, övergrepp mot minoriteter och hot mot yttrandefriheten. Författaren vill låta hela världen veta vad som pågår, hon menar att vi inte kan blunda för vad som sker i vår samtid. Asli Erdogan anklagas för samröre med terrorism, bland annat utifrån denna bok, som inte får publiceras i hemlandet.

MediaNr: P30102

Scener ur hjärtat

av Malena Ernman

5 vol., 420 s. tryckt punktskrift

Boken handlar om operasångerskan Malena Ernman och hennes familj och den kris som drabbat dem. Krisen kopplas ihop med vår planets kondition som alltmer försämras av miljöförstöringar. Att hålla ihop som människor och att hitta hållbarhet är det centrala budskapet i denna bok.

MediaNr: P30151

En sorts memoar

av Björn Hellberg

8 vol., 731 s. tryckt punktskrift

Björn Hellberg har under sin karriär fått uppleva mycket. Här skildrar han med humor och detaljrikedom sina bästa minnen från ett långt yrkesliv. Han berättar om samarbetet med legendarerna Sven Jerring och Lennart Hyland, de fyra raka slutsegrarna i På spåret, tiden som domare i samma program, radarpartnern Ingvar Oldsberg, de 60 böckerna han har skrivit, mästartiteln i boksignering och mötet med Jayne Mansfield och Georg Rydeberg. B.H., 1944-.

MediaNr: P30128

Hudlös, en berättelse om livsmod

av Tommy Ivarsson

7 vol., 712 s. tryckt punktskrift

Tommy Ivarsson som tidigare varit sommar- och vintervärd i radions P1 berättar här om sitt liv. Det är en personlig berättelse om livet med, och så småningom utan, den svårt sjuke sonen Jonathan. Författaren skildrar sitt sätt att hantera livsavgörande val och en tillvaro bortom hans kontroll. Hur prioriterar man och vad händer med resten av familjen när en av medlemmarna är sjuk? Boken är skriven tillsammans med journalisten Marianne Wilöf.

MediaNr: P30048

Efter Europa

av Ivan Krastev

4 vol., 266 s. tryckt punktskrift

Det Europa som formades av andra världskriget och det kalla kriget finns egentligen inte kvar, skriver den bulgariske statsvetaren I.K. Eurokrisen och migrationsfrågan har istället för en europeisk samling lett till en splittring inom unionen. Nationalismen växer sig starkare. I.K. har inte särskilt höga tankar om unionens krismedvetenhet och menar att det stora hotet mot unionen är ett uppror i centrum, snarare än en upplösning i periferin.

MediaNr: P30157

Macchiariniaffären, sanningar och lögner på Karolinska

av Bosse Lindquist

13 vol., 1242 s. tryckt punktskrift

Våren 2014 varnade flera läkare på Karolinska för Paolo Macchiarinis plågsamma och livsfarliga experiment på människor. Deras avslöjanden motarbetades av ledningen under flera år. Trots att det svenska rättsväsendet fastslog att grava missförhållanden och grov oaktsamhet ägt rum, blev aldrig någon dömd. B.L. berättar om hur spåren leder högt upp i samhället och hur pengar, ära och prestige fick gå före patienternas bästa.

MediaNr: P30191

Munken som sålde sin Ferrari, en berättelse om att uppfylla sina drömmar och förverkliga sig själv

av Robin Sharma

5 vol., 451 s. tryckt punktskrift

Framgångsrik advokat förändrar livet radikalt efter en hjärtinfarkt. Han säljer Ferrarin och åker till Indien för att söka en djupare mening med livet. I en bergsby i Himalaya undervisas han under tre år av mystiker som bor i hyddor av rosenbuskar. Han återvänder upplyst till väst för att berätta om människans obegränsade möjligheter till självutveckling, hälsa och framgång. R.S. föreläser om ledarskap och personlig utveckling.

MediaNr: P30145

De hemliga breven från munken som sålde sin Ferrari

av Robin Sharma

6 vol., 505 s. tryckt punktskrift

Jonathan lever ett liv som stressad frånskild karriärist i storstaden. En dag får han ett telefonsamtal från sin släkting Julian som behöver hjälp. Genast måste Jonathan lämna plikter och måsten och ge sig ut på en lång resa för att samla ihop nio talismaner med tillhörande brev som är spridda runtom i världen. Resan och de människor han möter ger Jonathan livsviktiga insikter. En gång i tiden stod Julian själv inför ett vägval.

MediaNr: P30168

Huset med de två tornen

av Maciej Zaremba

7 vol., 638 s. tryckt punktskrift

Maciej Zaremba skildrar sin uppväxt i det kommunistiska Polen under 1950- och 1960-talet. Hösten 1968 kastades hans liv om abrupt. Han får då veta av sin mor att hon är judinna och att de måste fly landet. I april 1969 anlände de till Stockholm. Författaren beskriver den polska antisemitismens historia och hur den drabbade hans anhöriga och släktingar i 1900-talets Polen. Maciej Zaremba, född 1951, författare och journalist på Dagens Nyheter.

MediaNr: P30103

Böcker för barn

Skönlitteratur

Fördelen med olycklig kärlek

av Becky Albertalli

7 vol., 626 s. tryckt punktskrift

Sextonåriga Molly Peskin - Suso vet allt om obesvarad kärlek. Hon har varit kär tjugosex gånger men har aldrig varit ihop med någon. Via sin tvillingsyster Cassie och hennes nya snygga tjejkompis kommer hon i kontakt med en gullig kille. Kan han bli hennes första kille? Vill hon det? Molly vet varken ut eller in. Hon kan nämligen inte sluta tänka på Reid, killen som hon jobbar med, fast han är en töntig nörd.

MediaNr: P30127

Skuggornas hus

av Ingelin Angerborn

3 vol., 314 s. tryckt punktskrift

Höstlovet blir inte alls som Sakarias har tänkt sig. Egentligen skulle han och pappa åka bort men nu blir det en vecka hos farmor och farfar istället. Hur som helst det blir allt annat än tråkigt i det gamla huset. När Sakarias klottrar lite håglöst på ett papper dyker det helt oförklarligt upp en tjej i hans teckning. Hur gick det till, och vem är hon? En riktig mysrysare av samma författare som skrivit Rum 213.

MediaNr: P30163

Lustor - giftmonstret

av Adam Blade

2 vol., 180 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Bestarnas mästare som börjar med Noctila - dödsugglan. Den onde trollkarlen Malvel har skapat ännu ett ohyggligt monster - Lustor. Lustor kan skjuta dödligt gift. Kommer Tom och Elenna att vinna den här striden? Lättläst fantasy för unga läsare. Bestarnas mästare är den tionde omgången i serien Beast Quest.

MediaNr: P29926

Den spanska spionen

av Tony Bradman

2 vol., 93 s. tryckt punktskrift

En varm junidag år 1578 kommer ett teatersällskap till den lilla staden Stratford-upon-Avon. Tonåringen Will Shakespeare älskar teater och tillbringar snart varje ledig stund med sällskapet. Men han har det jobbigt hemma. Familjen har hamnat i problem. Will vill inget hellre än att få ansluta sig till skådespelarna och resa iväg. En berättelse om en ung, fiktiv William Shakespeare. Lättläst.

MediaNr: P30164

Leo

av Katarina von Bredow

6 vol., 563 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien om Ellinor, Leo och Viktor. Händelserna i boken utspelar sig några veckor efter bok ett och den här gången är det ur Leos perspektiv. Leo vill helst vara ensam med Ellinor, men sedan Viktor började i klassen är allt upp och ned. Ellinor förstår inte att det är något konstigt med Viktor. Och så plötsligt inträffar en katastrof som gör allt annat oviktigt. I en mörk stund visar sig hjälp och tröst komma från den Leo minst anar.

MediaNr: P30132

Ska vi bada, eller?

av Katarina von Bredow

2 vol., 96 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien om Hannes, som börjar med Kär eller magsjuk? Hannes och Sara har äntligen blivit ihop. Hannes är så glad. På första dejten ska de åka och bada och Hannes är lite nervös. Tänk om Sara vill simma ut på djupt vatten? Boken kan läsas fristående. Lättläst.

MediaNr: P30143

Ord i djupaste blått

av Cath Crowley

7 vol., 606 s. tryckt punktskrift

Rachel var hemligt förälskad i sin bästa vän Henry Jones. Dagen innan hon flyttade gömde hon ett kärleksbrev i Henrys favoritbok, i hans föräldrars bokhandel. Men Henry hörde aldrig av sig. Tre år senare återvänder Rachel. Hon har fått jobb i bokhandeln och tvingas nu arbeta med Henry. Henry är glad över att Rachel är tillbaka, men förstår inte varför hon är så kylig mot honom. Så småningom börjar de dock komma varandra närmare igen.

MediaNr: P30119

Frosten

av Petrus Dahlin

3 vol., 207 s. tryckt punktskrift

Den sjätte och avslutande delen i serien Skogens systrar. Systrarna har splittrats och Tuva står ensam kvar. Med hjälp av vännen Tom försöker hon rädda de andra systrarna, innan det är för sent. Men i skogen finns en mystisk man. Är han en vän eller fiende? Och vad vet han egentligen om Skogens systrar?.

MediaNr: P30167

Har du mens, eller?

av Moa Eriksson Sandberg

54 s. tryckt punktskrift

Ida har ont i magen. Hon hoppas verkligen inte att det är mens. Allt känns konstigt. Ingen av Idas kompisar har fått mens och Ida vill inte heller ha det. Hon vill inte bli vuxen än! Lix 15, lättlästnivå 3.

MediaNr: P30176

Ett eget lag

av Malin Eriksson

4 vol., 356 s. tryckt punktskrift

Athena och Petrus är bästa vänner. De är båda hästtokiga och tävlar i dressyr. De drömmer om att en gång få vara med i ett lag. Och så plötsligt en dag händer det - Athena blir erbjuden en plats i Fellbygdens ridklubb. Men det visar sig att det bara är Athena som har fått erbjudandet. Det blir ett svårt val. Ska hon ge upp den här chansen för Petrus skull?.

MediaNr: P30112

Festen kan börja

av Pia Hagmar

75 s. tryckt punktskrift

Del 4 i serien om shetlandsponnyn Svante som börjar med Smartast i stallet. Svante fyller år och förväntar sig naturligtvis ett riktigt storslaget firande. Men alla verkar ha glömt bort hans födelsedag. Svante blir så ledsen att han rymmer. Men under tiden händer det saker i stallet. Greta och de andra i stallet har inte alls glömt hans födelsedag, i stället har de planerat en överraskning för Svante på kvällen.

MediaNr: P30189

Rutiga byxor funkar inte här

av Marie Hammar

3 vol., 258 s. tryckt punktskrift

Precis innan Ottilia ska börja i sjuan flyttar familjen från Linköping till Lidingö. Första skoldagen blir en pinsam katastrof. För det första råkar hon gå till fel klassrum och för det andra visar det sig att hennes rödrutiga byxor är hopplöst ute. Dessutom verkar läraren göra vad hon kan för att göra allt värre. I sin blogg berättar Ottilia om livet på det nya stället. Hon skriver om killar, familjen och pinsamheter. Det mesta är nästan sant.

MediaNr: P30002

Lotterifusket

av Anna Jansson

2 vol., 133 s. tryckt punktskrift

16:e boken om Emil Wern, detektiv i Visby. Snart är sommarlovet här! Fåglarna kvittrar, solen skiner och syrenerna har precis slagit ut. Emils klass ska samla in pengar till klasskassan. Rudolf kommer med den idén att klassen ska ha ett lotteri. De ska sälja lotter och på avslutningsdagen ska de dra vinnarna. Men det visar sig att Rudolf har vinst på nästan alla sina lotter. Emil saknar bevis men är helt säker på att det finns ett fall att lösa!.

MediaNr: P30170

Farlig sömn

av Mats Johansson

44 s. tryckt punktskrift

Eriks jullov har precis börjat när skolans bibliotekarie ringer och vill att Erik kommer och hämtar boken han har beställt. Men Erik kan inte minnas att han har beställt någon bok. I skolans korridorer är det tomt och ensligt och Erik tycker det är lite läskigt. Men det är ingenting mot det som väntar honom på biblioteket. Passar för åldrarna 12-15 år. Lättläst.

MediaNr: P30177

Jag heter Beata

av Katarina Kieri

3 vol., 231 s. tryckt punktskrift

Beata är åtta år. Hon har en bror som är död, en mormor som hon inte kan prata med och en kusin som hon är kär i. Det är ovanligt att ha en död bror när man själv är ett barn, men Beate är van, hon har haft en i hela sitt liv. Hon skulle vilja ha något annat ovanligt, helst ett par glasögon. Kanske ska hon skriva det på sin önskelista, nu när det snart är jul.

MediaNr: P30184

När kastanjer spricker

av Camilla Lagerqvist

5 vol., 389 s. tryckt punktskrift

Det är 1950-tal och 15-åriga Majken har blivit placerad på ett hem för vanartiga flickor, ute på en enslig ö. Det är hård stämning och Majken lider av ångestattacker och mardrömmar, framför allt om sin barndom. Trots det minns hon nästan ingenting från den tiden. Vad hände egentligen med hennes föräldrar och hur har hon fått det stora ärret på armen? Majken planerar att rymma från ön för att ta reda på sanningen.

MediaNr: P30187

Draugen

av Åsa Larsson

5 vol., 395 s. tryckt punktskrift

Del 10, avslutande, delen i serien Pax som börjar med Nidstången. På söndag måste Viggo och Alrik flytta från Mariefred. Om inte Iris blivit fångad av svarthäxan, skulle inte Alrik och Viggo ha filmats när de gjorde inbrott i skolan. Men saker tar en oväntad vändning när Viggo kommer på var kodnyckeln kan finnas. Den nyckel som kan lösa gåtan med monstret som finns under biblioteket. Kan de hinna rädda Mariefred och världen innan det är för sent?.

MediaNr: P30185

Livsfarligt i London

av Lena Lilleste

2 vol., 204 s. tryckt punktskrift

Del 12, fristående, i serien om deckarparet Tommy och Flisen som börjar med Inbrott i skolan! Tommy och Flisen är i London på höstlovet. De hänger ensamma på stan och känner sig vuxna. Men redan andra dagen blir de rånade. Flisen blir av med sin plånbok och Tommy sin viktiga uppfinning. De får snart upp spåret efter rånarna. Ett spår som visar sig leda till något större och mer otäckt än de någonsin kunde föreställa sig.

MediaNr: P30094

Den där Jonny Jonsson Johnson

av Elin Lindell

4 vol., 315 s. tryckt punktskrift

Om man heter Jonny Jonsson-Johnson vet man två saker säkert. Det ena är att ens föräldrar är så värdelösa på att komma överens att de inte ens kunnat enas om ett efternamn. Det andra är att man är dömd att misslyckas. Alla med namn som slutar på Y hamnar i fängelse till slut. Det säger i alla fall Nicolai, klassens största idiot. En rolig bok om hur Jonny tacklar sin tillvaro när allt blir fel hela tiden! Elin Lindell, författare och illustratör.

MediaNr: P30202

Fällor och förfalskare

av Katarina Mazetti

3 vol., 244 s. tryckt punktskrift

Del 8 i serien Kusinerna Karlsson, som börjar med Spöken och spioner. Det är sommarlov och kusinerna Alex, George, Humlan och Julia ska vara på ön några veckor. Eftersom moster Frida har hemliga ärenden inne i Östhamn får kusinerna klara sig själva några dagar. Det dröjer inte länge förrän mystiska saker börjar hända. Någon gillrar fällor, en tavla där kusinerna är avbildade som monster dyker upp, och en mycket märklig varelse skymtas i skogen.

MediaNr: P29979

Så mycket kärlek kan inte dö

av Moni Nilsson

3 vol., 235 s. tryckt punktskrift

Lea och Noa har varit bästisar hela livet. Men nu är de det inte längre. Nu hatar Lea Noa istället. För vilken bästis säger att ens mamma ska dö? Och Lea bara vet: Så länge hon hatar Noa kommer mamma inte att dö. Men mamma blir bara sjukare, trots att Lea hatar allt vad hon kan - hon hatar slangarna under mammas näsa och de tunga andetagen. Sorgebok om att förlora sin mamma men också en tröstebok om vänskap och om en kärlek som aldrig kan dö.

MediaNr: P30175

Mumiens gåta

av Kristina Ohlsson

5 vol., 435 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Zombiefeber. En regnig natt bildas ett stort slukhål på ängen i Eldsala. Hålet avslöjar en gammal källare, men Herbert kan inte minnas att det funnits ett hus där. Samtidigt sprids en obehaglig stank i den lilla staden, och på kyrkogården hittas två kistor tomma i en av gravarna. Herbert och kompisen Sally förstår snabbt att de är i stor fara. Ska de lyckas rädda Eldsala en sista gång, eller är det redan för sent?.

MediaNr: P30136

Frallan räddar världen

av Sara Ohlsson

2 vol., 121 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien om Frallan som börjar med Frallan är bäst! Idag har Frallan sovit över hos mormor. När hon vaknar smyger hon ut i trädgården, för där tältar Klaus. Han vet allting om fåglar. En gång räddade han en koltrast. Frallan vill också rädda en koltrast. Egentligen vill hon rädda hela naturen. Det är så många som förstör naturen, så någon måste ju faktiskt rädda den.

MediaNr: P30076

Mareld

av Camilla Sten

9 vol., 793 s. tryckt punktskrift

Tredje delen i serien Havsfolket som börjar med Djupgraven. Tuva tränar på sina magiska förmågor samtidigt som hon saknar bästa vännen Rasmus som flyttat tillbaka till stan. Vardagen skakas om när en Waxholmsbåt fryser fast i isen och alla ombord försvinner. När Tuva får veta att Waxholmsolyckan är Sjöråets blodsoffer för att skaffa sig mer makt, inser hon att Sjöråets hämnd kommer att bli större än någon kunnat ana. Hon måste stoppas!.

MediaNr: P30139

Vad som än händer

av Katja Timgren

4 vol., 316 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Amanda & Ila som börjar med Från och med nu. När Sabina först kommer till stallet med sin ponny blir Amanda inte glad. Ingen i skolan gillar henne heller men efter en tid upptäcker Amanda att Sabina är den kompis hon har längtat efter. Allt är frid och fröjd tills Alex och Olivia och de andra i gänget från skolan börjar skicka hotfulla mess till Sabina. De säger att Sabina borde dö och att de tänker komma till stallet.

MediaNr: P30121

Breven från Maresi, [krönikor från Röda klostret]

av Maria Turtschaninoff

9 vol., 786 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Röda klostret som börjar med Maresi. Maresi återvänder till hembyn Sáru i Rovas. Rovas är ett land märkt av hårt slit, fattigdom och okunskap. Maresi vill grunda en flickskola, men vägen dit blir svår. I hembyn är hon ett främmande inslag och ses med misstänksamhet, också av sin egen mor. Den snikne ståthållaren uppbär så mycket skatt att svälten åter drabbar Rovas. Kan Maresi rädda sitt folk?.

MediaNr: P30154

Silvermysteriet

av Martin Widmark

2 vol., 145 s. tryckt punktskrift

Tjugosjunde boken om LasseMajas detektivbyrå. Varför drabbas utgrävningen utanför kyrkan av ett olovligt nattligt besök? Inget verkar ha försvunnit, men det finns gott om fotspår. Är det spår efter inkräktaren? Det finns en del som inte gillar den arkeologiska utgrävningen, och det finns de som har ett överdrivet intresse för den.

MediaNr: P30160

Faktaböcker

Mera sant eller falskt

av Andreas Palmaer

2 vol., 134 s. tryckt punktskrift

Här kommer ännu fler mer eller mindre osannolika historier. En del är helt sanna, andra rent ljug, och en del ligger lite mittemellan. Kan du avslöja vad som är påhitt och vad som hänt på riktigt? Tror du att man kan skriva med kinden och ställa råttor inför rätta, och är det verkligen nån som blivit dödad av ett spjut i en OS-final? De konstigaste sakerna kan visa sig stämma! Lättläst.

MediaNr: P30105

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Jag ska bara säga gonatt

av Rachel Isadora

32 s. tryckt punktskrift

Bilderbok om den lilla flickan Lala som bor tillsammans med sin mamma och pappa i en afrikansk by. När solen går ner är det dags för Lala att gå och lägga sig. Tycker mamma. Men Lala vill inte, hon måste första säga god natt till katten, fågeln, geten och alla andra som hon känner.

MediaNr: P29905

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Dom som bestämmer

av Lisen Adbåge

13 s. tryckt punktskrift

Bilderbok om det tuffa gänget, dom som bestämmer och det mindre tuffa gänget, dom som inte får vara med. På gården bestämmer dom som bestämmer över vem som ska få gunga och vem som ska få vara i klätterställningen. Men det blir problem när dom som bestämmer inte kan spela fotboll för att dom är för få. Vad gör dom då?.

MediaNr: P29947

Knas på kalas

av Pernilla Gesén

26 s. tryckt punktskrift

Femte boken i serien Kompisböckerna handlar om allt möjligt som händer barnen i klass 1 A, både i skolan och på fritiden. Kim fyller sju år och ska ha kalas. Kalas är det bästa Kim vet och hon skriver en lång lista på allt hon vill göra på kalaset. Kim vill bjuda alla i klassen, alla utom Elias. Han är inte välkommen. Men pappa skickar ett inbjudningskort till Elias också. Och det visar sig vara en bra idé till slut. Lättläst.

MediaNr: P30003

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Reflexive methodology, new vistas for qualitative research

av Mats Alvesson

20 vol., 1878 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P30133

Designing qualitative research

av Catherine Marshall

18 vol., 1680 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P30082

Key concepts in ethnography

av Karen O'Reilly

9 vol., 868 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P30083

Böcker för barn

Biejjien Niëjte

av Marry Áilonieida Somby

16 s. tryckt punktskrift

Historien om solens dotter är fritt baserat på en gammal legend om att samerna fick ett besök av solens dotter som lärde dem att tämja renar. Alits har åldern inne för att bli invigd i samernas mysterier. Han ska snart på viltjakt. Då möter han solens dotter. På sydsamiska.

MediaNr: P30037

Apmut, jåhttesábme

av Apmut Ivar Kuoljok

2 vol., 150 s. tryckt punktskrift

Boken handlar om författaren Apmut Ivar Kuoljok själv som en pojke under några år på 1940-talet just innan han ska börja skolan. Han berättar hur han genom lek och arbete lär sig allt från kalvmärkning och egna vajan, nätfiske, älgjakt och risning av kåtan till det första kastspöet och hur storrödingen knäckte spöet.

MediaNr: P30058