Nya punktskriftsböcker oktober 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 52 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Vajlett och Rut

av Karin Alfredsson

6 vol., 576 s. tryckt punktskrift

Romanen utspelas i Västerbottens inland i mitten på förra seklet. Vajlett tror inte på aga. Hon tror inte heller på att följa bibelorden lika slaviskt som barnen i Granträskåsen är vana vid. Folk reagerar även på den nya postfröken Ruts kortklippta frisyr som ingen annan har. Mellan Vajlett och Rut växer allt starkare känslor. En relationsroman om två kvinnor och om hur det var och är att tvingas bryta mot normen för att vara sann mot sig själv.

MediaNr: P30237

Stolthet och fördom

av Jane Austen

5 vol., 413 s. tryckt punktskrift

Lättläst version av Jane Austens klassiker. Familjen Bennet har ett antal ogifta döttrar. Jane och Lizzy uppvaktas av den rike ungkarlen Charles Bingley och hans vän Darcy, en stolt godsägare. En charmerande officer, Wickham, slår an på den unga Lydia. Här skildras kärleksförvecklingar och sociala förhållanden det tidiga 1800-talets England.

MediaNr: P29977

Gå med mig

av Behrang Behdjou

6 vol., 558 s. tryckt punktskrift

En berättelse om kärlek och uppbrott. En resa över gränser, synliga som osynliga, från Järvafältet till Stockholms innerstad. En snabbspolning av en relation som varit två personers liv men som nu inte längre finns. Något kommer till slut ikapp och något går sönder. Författarens debutroman handlar om de timmar då ingenting längre är vackert. Behrang Behdjou, född 1976, är journalist, dramatiker och manusförfattare.

MediaNr: P30124

Francesca, [kriminalroman]

av Lina Bengtsdotter

10 vol., 886 s. tryckt punktskrift

Andra boken om kriminalinspektör Charlie Lager. Charlie är mitt uppe i en komplicerad utredning när hon får höra talas om tonårsflickan Francesca som försvann för snart trettio år sedan från trakten där hon själv växte upp. Något i det gamla olösta fallet påverkar Charlie. När vännen Susanne ber om hjälp bestämmer sig Charlie för att resa tillbaka till Gullspång. Men hon upptäcker snart att inte alla uppskattar att hon börjar gräva i fallet.

MediaNr: P30223

Mina liv som hund, [en roman för människor]

av W. Bruce Cameron

7 vol., 666 s. tryckt punktskrift

En historia om en hunds sökande efter meningen med livet. Först får Bailey uppleva ett kort liv som herrelös hundvalp, sedan återföds han som en golden retriever och träffar den åttaårige Ethan. Det blir många äventyr med lillhusse då Bailey får lära sig hur man är som duktig hund. Men än är det inte slut på Baileys resa, han undrar vad som egentligen är meningen med tillvaron.

MediaNr: P30218

Mittvatten, kriminalroman

av Arne Dahl

9 vol., 854 s. tryckt punktskrift

Tredje boken om Sam Berger och Molly Blom vid Stockholmspolisen. Berger är misstänkt för ett mord han inte har begått, och partnern Molly Blom ligger i koma. Han flyr till skärgården och väntar på direktiv från Säpos högste chef. Ett terrordåd hotar Stockholm och en eftersökt mördare kan gå fri. Men är Berger lösningen eller en del av problemet? Arne Dahl, pseudonym för Jan Arnald, 1963, journalist och författare.

MediaNr: P30099

Q, roman

av Fredrik Ekelund

8 vol., 744 s. tryckt punktskrift

Författaren Frederik Eklund berättar i romanform om hur han upptäcker sin transidentitet och hamnar i en kris som leder till skilsmässa och ett helt nytt liv. Köpenhamn blir frihetens ort, där nya vägar prövas och nya bekantskaper väntar. Men det är en kluven tillvaro. I Malmö finns skammen och sorgen och snart är det gamla livet omöjligt att upprätthålla. Vad innebär det att vara man, att vara kvinna eller att uppleva sig vara både och?.

MediaNr: P30250

Livsdröm

av Eva-Maria Gelotte

5 vol., 402 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Källäng som börjar med Besök. Året är 1948 och på gården Källäng i Västergötland spirar både förälskelser och livsdrömmar. Lisa och Erik står mitt i händelsernas centrum, och kring dem flätas händelser och livsöden allt tätare. Lisa tänker mycket på sin bakgrund, som visat sig vara mer invecklad än hon trott. Hur kommer den att påverka livet på Källäng?.

MediaNr: P30215

Lyckosmed

av Eva-Maria Gelotte

5 vol., 415 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Källäng som börjar med Besök. Den lilla västgötska byn Källäng skakas om av ett försvinnande. Bygden går man ur huse för att hitta de tre försvunna småflickorna. Kommer sökandet ge resultat? Och kommer frågetecknen kring Lisas bakgrund att rätas ut? Sista delen i serien om byn Källäng.

MediaNr: P30238

Det som göms i snö

av Carin Gerhardsen

9 vol., 822 s. tryckt punktskrift

Januari 2014. I närheten av en ravin på Gotland befinner sig ett antal personer - ett otroget kärlekspar, en ung och vilsen kvinna som blir upplockad av en främling och en man som kör för fort. I ravinen ligger en man med livshotande skador. Någon ser honom, men väljer att inte stanna. Fyra år senare är det tydligt att den där eftermiddagen var början på något otäckt som kommer att få konsekvenser för alla inblandade. Psykologisk thriller.

MediaNr: P30231

Må döden sova, spänningsroman

av Anna Jansson

8 vol., 723 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Stum sitter guden. En mystisk bilolycka som kanske inte är någon olycka, kvinnor som får hallucinationer och sår som inte kan läka. Ett självmord och ett mord utlöser ett intensivt polispådrag och kriminalinspektör Maria Wern pressas hårt av sin chef under den märkliga utredningen. I centrum för händelserna står Cheiron-kliniken, en välrenommerad institution som hjälper barnlösa par med provrörsbefruktning.

MediaNr: P30224

Lazarus, kriminalroman

av Lars Kepler

13 vol., 1234 s. tryckt punktskrift

Sjunde boken om kriminalkommissarie Joona Linna. En man hittas mördad i sin lägenhet i Oslo. Mannen visar sig vara en dittills okänd gravskändare och trofésamlare. I hans frysbox gör polisen ett fruktansvärt fynd med koppling till Joona Linna. Några dagar senare åker Joona till Rostock för att hjälpa den tyska polisen med ett annat mordfall. Inne i den blodiga husvagnen anar han ett mönster som är både vansinnigt och omöjligt att ignorera.

MediaNr: P30261

Kvinnan som var en fyr, roman

av Viveca Lärn

5 vol., 439 s. tryckt punktskrift

Cecilia Ek, snart femtio, reser till New York för att introduceras i den svåra konsten att marknadsföra batteridrivna öronpinnar. Hon är ensam, utan släkt, och beredd att ta tag i sitt liv. På den märkliga kursen dyker en dansk man upp och säger att hon är hans öde. Vem är han och varför känner hon sig så berörd? Kan Cecilia älska? Varför vill inte dansken kyssas på riktigt? Humoristisk roman med stråk av svärta.

MediaNr: P30204

Drakarnas dans

av George R. R. Martin

35 vol., 3417 s. tryckt punktskrift

Del 6 i serien inledd med I vargens tid och femte delen i serien Sagan om is och eld. Pojken Tommen regerar sedan kung Joffrey dött. I öster försöker Daenerys Targaryen vinna folks tillit samtidigt som hennes många fiender gör allt för att oskadliggöra henne. Stannis Baratheon marscherar söderut, medan järnmännen landstigit från väster och huset Bolton smider sina egna planer. Tyrion Lannister tvingas fly, men kan han lita på sina allierade?.

MediaNr: P30229

Lunchdikter

av Frank O'Hara

2 vol., 180 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P30118

Ros av stål, Bente Pedersen

av Bente Pedersen

5 vol., 464 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Aurora som börjar med Grosshandlarens dotter. Tromsö, 1918. Aurora har tjuvlyssnat och fått veta något som det nästan varit bättre att inte veta. Helmer väljer att berätta för henne och han tror att hon godtar och förlåter. Men inom Aurora kokar det. Edvard kan inte glömma Aurora. På varvet tömmer han sitt krus med sparade metallrester, och han vet precis vad han ska göra med dem.

MediaNr: P30228

Människan är den vackraste staden, roman

av Sami Said

8 vol., 687 s. tryckt punktskrift

San Francisco är en självutnämnd upptäcktsresande från Afrikas horn, strandsatt i Norra Europa. Pengarna är slut och gränserna är stängda. Tillvaron går ut på att hitta sätt att ta sig vidare, till Amerika kanske. På vägen träffa han olika gestalter: Manni som delar ut reklam. Richard, före detta Hussein, som tror att män i kostym är ute efter honom. Och älskade galna Yei, vännen som han tappar bort och sen återfinner. Tragikomisk pikareskroman.

MediaNr: P30273

Facklitteratur

Min verklighet, jag är berättaren

2 vol., 104 s. tryckt punktskrift

Sex personer berättar om att ha en funktionsnedsättning (vara funkis) och vara hbtq. Alla jobbar på daglig verksamhet och/eller bor i gruppbostad. De skriver om att bryta normer, om stolthet, om kamp och om kärlek och relationer.

MediaNr: P30107

Antirasistisk ordbok

Redaktör: Adrián Groglopo.

6 vol., 556 s. tryckt punktskrift

Ordboken samlar ett antal begrepp som Antirasistiska Akademin (ArA) anser är grundläggande för den antirasistiska kampen i Sverige och i resten av Europa. Begreppen har definierats och förklarats av antirasistiska forskare i Sverige, varav många är verksamma och anknutna till föreningen ArA. Några av de begrepp som definieras är afrofobi, etnicitet, globalisering, mångfald, kulturrasism, rasifiering och vithet.

MediaNr: P30150

Medvetandet och döden, en antologi om nära-döden-fenomen och utomkroppsliga upplevelser

Redaktör: Kersti Wistrand.

11 vol., 880 s. tryckt punktskrift

Antologi med bidrag från ett dussin medverkande som ger sin syn på döden och så kallade "nära-döden-fenomen". De behandlar alla ämnet utifrån sin egen vetenskap: Medicin, psykologi, fysik, folklivsforskning och religionshistoria. Bland författarna kan nämnas: Kersti Wistrand, Jan Pilotti, Nils-Olof Jacobson, Åke Hultcrantz, Per Beskow, Olle Hjern. Boken innefattar litteraturlista och ordförklaringar.

MediaNr: P30070

Det omätbaras renässans, en uppgörelse med pedanternas världsherravälde

av Jonna Bornemark

10 vol., 896 s. tryckt punktskrift

Vi lever i en tid av siffror och statistik med en övertro på att alla problem går att lösa genom att spalta upp, mäta och kvantifiera. När vårt förnuft bara handlar om att räkna blir såväl våra liv som samhället i stort omänskligt; det finns inget utrymme för omdöme och eftertanke. Filosofen J.B. gör en kritisk studie av samtidens mätbarhetssamhälle och anar en gryende motståndsrörelse. Det finns möjliga vägar mot ett mer humanistiskt liv.

MediaNr: P30148

Kris och utveckling

av Johan Cullberg

6 vol., 500 s. tryckt punktskrift

Författaren, professor i psykiatri, menar att livet är en serie kriser, naturliga eller händelseutlösta. Dessa är en förutsättning för utveckling men kan, om inte sakkunnig hjälp erhålls, leda till psykisk skada. I boken beskrivs krissituationer av olika typ. Den här utgåvan har utökats med ett kapitel om katastrofpsykologi av Tom Lundin.

MediaNr: P30036

Gamla Uppsala, människor och makter i högarnas skugga : [vendeltid, vikingatid, medeltid]

av Kristina Ekero Eriksson

9 vol., 826 s. tryckt punktskrift

En bok om de arkeologiska utgrävningarna av Gamla Uppsala. När ett järnvägsspår skulle byggas undersöktes ett 70 000 kvadratmeter stort område. Det visade sig att platsen var befolkad redan på 600-talet. Man hittade ett hundratal hus med lämningar av matrester, vapen, smycken och människoben i brunnar som speglar dåtidens liv. Detaljerat och initierat. K.E.E., arkeolog och journalist.

MediaNr: P30216

Sticka för de små, [mössor, vantar, tröjor, koftor, byxor och accessoarer]

av Hanne Andreassen Hjelmås

3 vol., 268 s. tryckt punktskrift

Innehåller ett urval stickbeskrivningar för barn. Bland annat skärmmössa, jacka med kapuschong, kofta med mossrand, pilotmössa och farfarsväst. Alla beskrivningar är markerade med svårighetsgrad från ett till tre. De flesta stickbeskrivningarna är för barn från ett till sex år, men det finns också beskrivningar för såväl nyfödda som barn som är upp till åtta år. Författarna H.A.H. och T.S. står bakom stickningsbloggen Klompelompe.

MediaNr: P30091

Skulden jag bär på, två systrar - två världar

av Elisabet Höglund

9 vol., 827 s. tryckt punktskrift

Journalisten E.H. skriver om sin syster Birgitta som dog 2017 ensam och saknad av ingen annan än Elisabet. Birgitta föddes med hjärnskador och hade en svår uppväxt. Hon hade problem i skolan och vistades länge på en barnpsykiatrisk klinik. Tidigt stod det klart att hon var dömd till ett liv i ett utanförskap och lidande. Hur kunde två systrar med så lika bakgrund hamna i så skilda världar?.

MediaNr: P30257

Symbaroum. [Rollspelet].

av Mattias Johnsson

1132 s. tryckt punktskrift

Grundbok för fantasyrollspelet Symbaroum. Innehåller bland annat fem spelbara släkten samt tre arketyper, 35 förmågor och 25 mystiska krafter, detaljerade riktlinjer för skapande av äventyr, en beskrivning av spelvärldens historia, geografi och kulturer, introduktionsäventyret Det förlovade landet inklusive nio färdiga rollpersoner samt ett textbaserat spelexempel som visar hur reglerna fungerar i praktiken.

MediaNr: P30055

I säng och säte, relationer mellan kvinnor och män i 1600-talets Småland

av Malin Lennartsson

17 vol., 1558 s. tryckt punktskrift

Akademisk avhandling som behandlar synen på förhållandet mellan kvinna och man i äktenskapet, sexualiteten och kärleken under 1600-talet. Vi möter smålänningar inför den kyrkliga rätten och några häradsrätter, i ärenden då de önskade bryta en trolovning eller ett äktenskap, men också då de kämpade för rätten att få leva tillsammans.

MediaNr: P30130

Ebba Hochschild, att leva efter döden

av Caroline Ranby

14 vol., 1356 s. tryckt punktskrift

Biografi över Ebba Hochschild, 1866-1953, som föddes i en adelsfamilj i Köpenhamn. Hennes liv var fylld av dramatik. Vid 21 års ålder var hon gift och några år senare hade hon fått två barn. Men det lyckliga livet tog en helt annan riktning och Ebba fick kämpa mot sjukdom, förtryck och elak ryktesspridning. Under tragiska omständigheter mister hon sina närmaste. Hon umgicks i hovkretsar och 1908 utnämndes hon till drottning Victorias statsfru.

MediaNr: P30134

Vildplockat, ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen

av Niki Sjölund

3 vol., 266 s. tryckt punktskrift

Författaren tipsar om ett 70-tal ätliga växter; exempelvis cikoria, groblad, harsyra, stensopp, rönn, kirskål, odon och tall. I boken finns fakta om växterna: var de går att hitta, deras specifika kännetecken, smaker och utseenden, eventuella risker för sammanblandning och hur de bäst förvaras och förädlas. Niki Sjölund är kock, men har nu ett eget företag där han plockar vilda växter till restauranger.

MediaNr: P30201

Trädgårdsmästarens anteckningar, en odlares framgångar och misslyckanden

av André Strömqvist

4 vol., 368 s. tryckt punktskrift

Boken baseras på en gammal anteckningsbok från ett odlingsår någonstans i Sverige. Trädgårdsmästaren skildrar sitt arbete månad för månad, han tecknar ner händelser, skriver kom-ihåg-listor och samlar fröpåsar. Boken innehåller förutom odlarråd även matrecept, kulturhistoria och personliga betraktelser om livet. A.S. är trädgårdsmästare och kulturmiljöspecialist. Han har tidigare skrivit Odlarens handbok.

MediaNr: P30122

Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen

av Magnus Uggla

8 vol., 712 s. tryckt punktskrift

Memoarer av Magnus Uggla, 1954- . Mångsysslaren Uggla som varit verksam som pop- och rocksångare, låtskrivare, revyartist och skådespelare har aldrig känt sig manad att sätta sitt liv på pränt förrän nu. Den utlösande faktorn var att han gjorde en ADHD-utredning och att samtalen med psykolog om sin barndom satte igång många tankar. Förutom berättelser från barndomen handlar det mycket om hans genombrott på 1970-talet.

MediaNr: P30252

Svälten, hungeråren som formade Sverige

av Magnus Västerbro

13 vol., 1264 s. tryckt punktskrift

Missväxten under åren 1867 - 69 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia och dess påverkan förstärktes av politiska beslut och misstag. Hungersnöden orsakade stora sociala spänningar och massemigration. Genom enskilda människors livsöden berättar författaren om svältkatastrofer från tidernas början fram till idag. Kan vi utrota svältkatastrofer eller är vi på väg in i en ny era av global hungersnöd i klimatförändringarnas spår?.

MediaNr: P30081

Böcker för barn

Skönlitteratur

Snöstorm och kanelhjärtan, [fyra juliga berättelser]

4 vol., 330 s. tryckt punktskrift

Dagen före julafton kör en långtradare fullastad med julklappar längs glashala vägar i full snöstorm. Så händer det som inte får hända. Olyckan gör att några unga personers vägar korsas och innan det hunnit bli julafton kommer deras liv för alltid att ha förändrats. Drömmar, varm choklad och kanelhjärtan - allt finns i det gamla stationshuset där de träffas. Fyra berättelser - av fyra författare - hur olyckan blir en vändpunkt för huvudpersonerna.

MediaNr: P30253

Tecton - pansarbesten

av Adam Blade

2 vol., 177 s. tryckt punktskrift

Del 5 i serien Bestarnas mästare som börjar med Noctila - dödsugglan. Tom står inför en strid mot ännu en av Malvels fruktansvärda bestar. Tecton är större än Tom någonsin kunnat föreställa sig. Som tur är finns hans far, Taladon, vid Toms sida. Ska de lyckas besegra odjuret? Lättläst fantasy för unga läsare. Bestarnas mästare är den tionde omgången i serien Beast Quest.

MediaNr: P30193

Mitt värsta år

av Emma Chastain

9 vol., 801 s. tryckt punktskrift

Fjortonåriga Chloe Snow står inför det läskigaste året i sitt liv. Hon har precis börjat high school, flyttat till Mexiko och är total nybörjare när det gäller killar. Men hon får snart annat att oroa sig för. Det visar sig att hennes flirt Mac redan har en flickvän: superpopulära och snygga Sienna. Katastrof! I vanliga fall brukar Chloe kunna få hjälp at sin mamma men allt hon pratar om är den heta mexikanska tjurfäktaren hon träffat.

MediaNr: P30240

Den försvunna julgrisen

av Måns Gahrton

3 vol., 281 s. tryckt punktskrift

Del 17 i serien Hotell Gyllene knorren som börjar med Den mystiska gästen. På Hotell Gyllene knorren verkar allt för en gångs skull gå riktigt bra. Hotellet är fullbokat och gästerna är på ingång. Men när grisarna som skulle bli julskinkor är försvunna blir stämningen på hotellet en annan. Vad ska nu gästerna säga när det varken finns korv eller skinka till jul?.

MediaNr: P30226

De stulna skuggornas tid

av Ylva Hällen

8 vol., 698 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Ylvania som börjar med Sagan om ljusbäraren. Ett år har gått sedan förra boken och Jiros bror Rot har ännu inte vaknat ur koman. Bara Äldsterådet vet ett sätt att väcka honom, men det står för mycket på spel för att de ska göra det. Men de fyra barnen i väktarstjärnan lyckas ta reda på hur de ska väcka honom och de bestämmer sig för att göra ett försök. Beslutet för dem ut på en resa över havet ut till Virvelgraven.

MediaNr: P30208

F som i sämst

av Cilla Jackert

4 vol., 359 s. tryckt punktskrift

Jonna är sämst på allt. Hon är sämst i skolan och hon är sämst hemma. Om hon hade haft några kompisar skulle hon ha varit den sämsta kompisen. Hon är sur och arg och vill helst bara ligga hemma och äta godis. Hennes storasyster Miriam däremot, hon är bäst på allt och alla verkar älska henne. Inte för att Jonna bryr sig. Men en dag får Jonna nog, och strax därefter får Miriam också det.

MediaNr: P30209

Inte längre min

av Ann-Helén Laestadius

6 vol., 532 s. tryckt punktskrift

Fristående fortsättning på Augustprisbelönade Tio över ett. Maja har nu tvingats lämna sitt hem. Familjen har flyttat bort från gruvan till andra sidan stan, men ångesten finns kvar. Hon längtar efter Julia, bästisen som har flyttat till Luleå. Men Julia är sig inte lik. Och när Maja försöker komma närmare pojkvännen Albin drar han sig undan. Går det inte att lita på någon längre?.

MediaNr: P30206

Min hemliga tvilling

av Kerstin Lundberg Hahn

5 vol., 396 s. tryckt punktskrift

En dag upptäcker Leia av en slump en robot i källaren. Leias föräldrar jobbar med artificiell intelligens, och de verkar i hemlighet ha byggt en kopia av Leia. När hennes föräldrar åker på konferens smyger hon ner i källaren igen, och lyckas väcka roboten. Den liknar henne, men har en fantastisk inlärningsförmåga. Leia får en idé; varför inte låta robotflickan göra matteprovet i hennes ställe? Fast kan det verkligen vara så enkelt?.

MediaNr: P30222

Isdrottningen

av Mårten Melin

4 vol., 317 s. tryckt punktskrift

Överallt på nätet och i tidningarna dyker hon upp, tjejen i den underliga förklädnaden som skjuter is bara genom att peka med fingret. Den mystiska superhjälten får snabbt namnet Isdrottningen. Ingen vet vem hon är. Förutom 13-åriga Cina som en dag, när hon skolkat från konståkningen, råkat ut för ett märkligt möte med ett rymdskepp. Efteråt känner hon sig ovanligt stark och det finns en ny kyla inom henne.

MediaNr: P30199

Tomtespelet, en julsaga i 24 kapitel

av Arne Norlin

4 vol., 289 s. tryckt punktskrift

Michael 11 år är på stadens julmarknad. I en gränd ser han en tomte som verkar lite mystisk. Tomten erbjuder Michael att vara med på ett spel. Varje dag fram till jul ska han göra något roligt, intressant eller nyttigt. Den 1 december plingar det i Michaels telefon och det första uppdraget är i gång. Uppdragen går ut på att hugga en gran, baka pepparkakor och annat juligt. Men vem är tomten, och hur kan han se allt Michael gör? En läskalender.

MediaNr: P30274

Slutet

av Mats Strandberg

10 vol., 891 s. tryckt punktskrift

En preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragisk händelse binder dem samman och växer till en gemensam besatthet. De vet att jorden kommer att krocka med en komet och de vet exakt vilket datum och klockslag det kommer att ske. Men vad gör man egentligen med sitt liv när ens dagar är räknade? Och vem vill man vara med när allt tar slut?.

MediaNr: P30232

Tankar mellan sött och salt

av Marta Söderberg

5 vol., 447 s. tryckt punktskrift

Det är första dagen i högstadiet och Moa vet inte hur hon ska överleva tre år instängd med en massa idioter. Under sommarlovet har det hänt nåt hemskt, nåt som har gjort att ingen i klassen pratar med henne. Utom för att säga hur mycket de hatar henne. Tur att det finns annat i livet än verkligheten. En berättelse om att stå upp för det man tror på, vad andra än säger och gör. M.S., 1980- , har tidigare skrivit Ramona, Athena och Sista chansen.

MediaNr: P30230

Specialproduktioner

Böcker med inklistrad punktskrift

Lilla djungelboken

av Kenneth Andersson

11 s. tryckt punktskrift

Pekbok som berättar om vad djuren i djungeln gör hela dagarna. Tigern smyger. Grodan hoppar. Apan klättar. Tydliga illustrationer i starka färger.

MediaNr: P30138

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Hjälp! Ny i klassen!

av Pernilla Gesén

31 s. tryckt punktskrift

Bok i serien Klass 1A. Maddox har flyttat till ett nytt område och måste därför början på en ny skola. Han är nervös och längtar efter Samuel och de andra kompisarna på den gamla skolan. Den nya skolan är hög, flera våningar hög. Mamma följer med Maddox till skolan men när alla barnen går in i klassrummet står han kvar, det är som skorna fastnat i golvet. Hur ska det gå? Lättläst.

MediaNr: P30165

Hemma hela sommaren

av Elin Johansson

1 vol. tryckt punktskrift

Det är dags för sommarlov och alla andra ska åka iväg på semestrar. Berättarjaget ska egentligen vara hemma med sin mamma hela sommaren, men säger ändå till klasskompisarna att de ska åka på safari. Mamman tänker ut en plan och ritar en karta - kanske går det att gå på safari på hemmaplan? De packar ihop tält, campingkök och mat och cyklar iväg. Av duon som tidigare skrivit boken Veckan före barnbidraget.

MediaNr: P30046

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Methods of critical discourse studies

Redaktör: Ruth Wodak.

12 vol., 1204 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P30084

The constitutional right to suicide, a legal and philosophical examination

av G. Steven Neeley

9 vol., 826 s. tryckt punktskrift

Den medicinska tekniken har gjort det möjligt för människan att bibehålla sin existens förbi den punkt där livet rationellt inte längre är värt att leva. Den nuvarande lagen gör det däremot ofta svårt, om inte omöjligt, för en individ att ha obegränsad kontroll över sin egen död. Denna bok hävdar att USA:s konstitution garanterar individens personliga beslut om att upphöra med sin existens då det baseras på rätten att styra över sitt eget liv.

MediaNr: P29990

Conversation analysis and discourse analysis, a comparative and critical introduction

av Robin Wooffitt

11 vol., 1060 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P30155

Case study research, design and methods

av Robert K. Yin

13 vol., 1218 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P30156

Mai 68, journal mural : Nanterre, Odéon, Sorbonne, etc.

Redaktör: Julien Besançon.

2 vol., 180 s. tryckt punktskrift

MediaNr: P30161