Nya punktskriftsböcker november 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 65 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Röster i Småland, en antologi

Redaktör: Per Gustavsson.

6 vol., 566 s. tryckt punktskrift

Prosa och poesi med anknytning till Småland. En del texter är skrivna av smålänningar, en del har ett småländskt motiv, som till exempel Snoilskys dikt om Per och Kersti på Värnamo marknad. Redaktörerna har tagit med det genuint småländska, folklore, och folkligt berättande. Bidrag av bland annat Samuel Ödmann, Esaias Tegnér, Lina Sandell, Elin Wägner, Vilhelm Moberg, Astrid Lindgren, Alf Hambe.

MediaNr: P29936

Madonna i päls

av Sabahattin Ali

5 vol., 477 s. tryckt punktskrift

1920-talets Berlin är en metropol som sprakar av liv, en stad präglad av banbrytande konst, politiskt muller och sjaskiga kabaréer. En ung turkisk man, Raif, kommer till staden för att gå i lära och så småningom ta över faderns tvålfabrik hemma i Turkiet. Men Raif är en drömmare och när han får syn på ett självporträtt av en kvinna söker han upp konstnären, Maria. Roman från 1943 av den turkiske författaren S.B., 1907-1948.

MediaNr: P30337

De aderton

av Anton Berg

10 vol., 903 s. tryckt punktskrift

Journalisten Axel Sköld råkar på ett märkligt samband - samme man tycks inblandad i tre historiska dödsfall, däribland mordet på Olof Palme. Snart hittar Axel även kopplingar till ett kungamord och ett sällskap med anor från 1700-talet. Sällskapet visar sig fortfarande vara aktivt och medlemmarna innehar högt uppsatta samhällspositioner. De tycks vara villiga att göra vad som helst för att behålla sin makt. Debutroman. A.B., dokumentärjournalist.

MediaNr: P30308

Manhattan Beach

av Jennifer Egan

13 vol., 1172 s. tryckt punktskrift

New York, 1930-tal. Efter att Anna Kerrigans pappa försvunnet under oklara omständigheter tvingas hon axla ansvaret för familjen. När kriget bryter ut får hon jobb på skeppsvarvet och blir sedan varvets första kvinnliga dykare. Samtidigt leder letandet efter fadern till gangstern Dexter Styles och hans glamorösa värld. Episk roman om kärlek och gangsters - en levande historisk noir med ett stort persongalleri.

MediaNr: P30344

Brutna ben och brustna hjärtan - en alldeles omöjlig jul

av Maria Ernestam

8 vol., 685 s. tryckt punktskrift

Lisbeth har flyttat till Frillesås vid havet i Halland. Hon är 38 år, singel och trivs bra med sitt lärarjobb. Men veckorna före jul rör allt ihop sig. Hennes gamle pojkvän dyker upp och är trött på sin glamorösa flickvän. Köket måste renoveras och då kommer rörmokaren Tobbe in i hennes liv. Dessutom hyser Lisbeth en obesvarad kärlek till ortens stallägare. Och släktens stora julbord ska serveras redan klockan elva. Feelgood-roman.

MediaNr: P30316

När han kysste mig förlorade jag allt, dikt

av Kristofer Folkhammar

54 s. tryckt punktskrift

En diktsamling om bland annat begär, kärlek, kropp, erotik, ensamhet och förlust. Texten har flera nivåer och skikt, och dikterna skildras utifrån flera gestalters perspektiv - kaptenen, den lille, den store, vi, jag, du och flera han. K.F., 1983-, svensk författare och litteraturkritiker.

MediaNr: P30242

Utan återvändo

av Robert Goddard

10 vol., 923 s. tryckt punktskrift

På sin systers bröllop i Cornwall möter Chris Napier plötsligt en oinbjuden gäst, sin barndomsvän Nicky. De har inte setts sedan Nickys far hängdes för mordet på Chris' rike farbror. Denna tragiska händelse har kastat sin skugga över familjen i 40 år, och Chris börjar efterforska vad som egentligen hände den gången. Deckare i klassisk engelsk stil, omsorgsfullt berättad och med föga våld.

MediaNr: P30280

Slaktare små, andra delen av krönikan om den femte konfluxen

av Erik Granström

20 vol., 1938 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien inledd med Svavelvinter. Trakoriens statskassa sinar sedan landet förlorat svavelkolonin på Marjura. Praanz da Kalve vill leda en kampanj för att återta staden från de vandöda cruerna, men hindras av kejsarinnan. Efter hundra års frånvaro återvänder trollkarlen Shagul till Trakorien. Han lyckas ta över mördarsekten RhabdoRana och med deras hjälp vill Shagul se till att den femte konfluxen förblir hans hemlighet.

MediaNr: P30302

En sekund är jag evig

av Maria Gustavsdotter

8 vol., 721 s. tryckt punktskrift

Birgitta reser till Skåne för att ordna med sin mors begravning. Istället för att ägna sig åt det praktiska läser hon sin fars efterlämnade papper. Birgittas bror är mest intresserad av den gamla värjan från 1700-talet, som är förknippad med en familjemyt. Parallellt möter vi Annika år 1717, vars mor oväntat dör. Hon blir tvungen att lämna sitt hem och skapa sig ett nytt liv. Men vart ska en flicka ta vägen i Karl XII:s Sverige?.

MediaNr: P30243

Samhällets olycksbarn

av Victor Hugo

14 vol., 1276 s. tryckt punktskrift

Den före detta galärslaven Jean Valjean är en utstött i samhället. Trots sina goda gärningar och kärleken till den föräldralösa Cosette, som han uppfostrar som sin egen dotter, betraktas han fortfarande som en brottsling av sin omgivning och får kämpa hela sitt liv för att bli en ansedd och betrodd medborgare. Denna berömda klassiker - en protest mot samhällets behandling av fångar och förbrytare - utkom 1862. V.H., 1802-1885, fransk författare.

MediaNr: P30247

Hemsökelsen på Hill House

av Shirley Jackson

6 vol., 592 s. tryckt punktskrift

Vetenskapsmannen John Mantauge har hyrt det gamla Hill House över sommaren. Han vill finna bevis för det övernaturligas existens. Till sin hjälp har han assistenterna Eleanor och Theodora, samt husets arvinge Luke. Husets förvaltare Mr och Mrs Dudley vägrar vara i Hill House nattetid, och det står snart klart varför. Klassisk skräckroman från 1959. S.J., 1916-1965, amerikansk författare.

MediaNr: P30270

Pachinko, roman

av Min Jin Lee

14 vol., 1335 s. tryckt punktskrift

Sunja föds 1911 i en liten koreansk fiskeby. Hennes föräldrar är fattiga, men stolta. När Sunja i ung ålder blir gravid med en gift gangster riskerar hela familjens tillvaro att falla samman. Lösningen uppenbarar sig när prästen Isak ber om Sunjas hand. De tar sig till Japan för att bygga upp ett nytt liv. Men hon känner ingen och kan inte språket. Hon tvingas till uppoffringar för att överleva. Episk berättelse som spänner över fyra generationer.

MediaNr: P30342

Vardagar

av Ulf Lundell

13 vol., 1147 s. tryckt punktskrift

Ett urval av författarens dagboksanteckningar från 2017. Musiken, familjelivet, skrivandet, naturen, politiken, hälsan, samhället. Han iakttar nutiden och ser tillbaka på sitt liv. Han berättar om konstnärliga projekt - både lyckade och misslyckade - och hans kommentar kring politiska fenomen och samhällsutvecklingen är oftast mycket kritiska, samtidigt som det också finns en sorgsen ton.

MediaNr: P30297

Smärtgränsen

av Michael Palmer

9 vol., 881 s. tryckt punktskrift

Zack Iverson är nyss hemkommen till sin födelsestad för att jobba som kirurg på sjukhuset, där hans bror är chef. Zack upptäcker snart att något är fel på sjukhuset. Patienter som genomgått plågsamma operationer återupplever den olidliga smärtan operationen inneburet. Bedövningarna verkar inte ge önskad effekt. Medicinsk thriller.

MediaNr: P30235

Bränn alla mina brev, roman

av Alex Schulman

5 vol., 440 s. tryckt punktskrift

Det är 2018 och Alex Schulman råkar få kännedom om sin mormors hemliga kärlekshistoria från 1932. Ett brev som hans mormor, Karin Stolpe, skrivit till Olof Lagercrantz sätter igång en process hos Alex. Och en nyfikenhet kring hur hatet och svartsjukan hos hans morfar, Sven Stolpe, påverkat hela släkten. En självbiografisk berättelse som rymmer tre tidsperspektiv, två generationer och en hemlighet.

MediaNr: P30327

Olycksbarnet

av Malou von Sivers

7 vol., 625 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien som börjar med Mitt hjärtas oro. Det är det glada 1920-talet och villan i Äppelviken skulle kunna vara en idyll, men för syskonen Matilda och Edwin är det en sorgens plats sedan deras mor dött i barnsäng. I fadern Axels ögon är Edwin olycksbarnet, den vars födelse inneburit hans älskade hustrus död. Axel får ny livslust när han träffar den unga tyskan Hedvig som blir barnens styvmor. Man får följa familjens liv in i 1940-talet.

MediaNr: P30298

Jag for ner till bror, roman

av Karin Smirnoff

7 vol., 632 s. tryckt punktskrift

Ett nutidsdrama i glesbygdsmiljö. Det handlar om Jana och hennes tvillingbror. Om det som var då och det som är nu. Om livet, kärleken och våldet. Och om det som är vackert och det som är fult. Men svårast av allt är förlåtelsen. Språket är poetiskt och nyskapande. Debutroman. Augustprisnominerad 2018. K.S., 1964-.

MediaNr: P30341

Totalskada

av Helena von Zweigbergk

7 vol., 659 s. tryckt punktskrift

Xavier och Agneta har varit gifta länge. I takt med tiden och att barnen flyttat hemifrån har avståndet dem emellan ökat. Grälen och striderna är visserligen över, men istället finns det ett tomrum som ingen av dem vet hur de ska fylla. Och tomrummet kan bli till en spricka som kan orsaka stor skada. Men katastrofen kommer utifrån och ställer hela deras tillvaro och förhållande på spel. Vad är värt att slåss för?.

MediaNr: P30259

Facklitteratur

Svavelvinter, rollspel i Erik Granströms Trakorien. Världsbok

1431 s. tryckt punktskrift

Världsboken är den andra halvan av rollspelet Svavelvinter som kretsar kring öriket Trakorien, en fantasyvärld som Erik Granström lanserade 2012. Tillsammans med Regelboken ger den allt underlag för spel i den trakoriska övärlden. Den fungerar också som ett utmärkt uppslagsverk om Trakorien, dess geografi, invånare och metafysik.

MediaNr: P30307

Bevingad intelligens, i huvudet på en fågel

av Jennifer Ackerman

12 vol., 1080 s. tryckt punktskrift

En bok om fåglar och deras intelligens. Vetenskapsjournalisten Jennifer Ackerman tar med oss på en resa genom fågelsinnet. Hon besöker Nya Kaledoniens djungel och sin egen trädgård i sitt sökande efter fåglars intelligens. Hon berättar om fågelforskning och rön rörande kråkor, duvor och sparvar. Vi får möta fågeln som konstnär och besöka sparvstaden. Författarens slutsats är att fåglarna är mycket smartare än vad vi länge har trott.

MediaNr: P30352

När man vet att någon snart ska dö, en handbok för anhöriga

av Lisa Blomqvist

4 vol., 337 s. tryckt punktskrift

När journalisten Lisa Blomqvists pappa låg för döden stod hon handfallen. Detta är handboken hon önskade att hon då hade haft. I boken blandar hon handfasta råd och osentimentala fakta med sin egen berättelse om hur det är att förlora någon nära. Hon frågar sig: Hur ska man orka arbeta som anhörig? Hur gör man med sociala medier? Vad säger patientlagen? För att få svar har hon samtalat med vänner, psykologer, präster och begravningsentreprenörer.

MediaNr: P30306

De sexuella nomaderna, en etnologisk studie av frigörelse och kontroll i skuggan av bastuklubbslagen

av Jonas Bornsäter

1 vol. tryckt punktskrift

Masteruppsats som gör ett nedslag i det samtida Stockholm för att studera samma typer av rum som bastuklubbslagen förbjud. Författaren undersöker hur användningen av darkrooms ger upphov till uttryck för frigörelse och kontroll. Uppsatsen grundar sig på observationer, intervjuer och frågelistor.

MediaNr: P30276

I rörelse, minnen från ett innehållsrikt liv

av Birgitta Dahl

7 vol., 657 s. tryckt punktskrift

En memoar av politikern Birgitta Dahl, 1937-. Hon berättar här om sin barndom och om studenttiden i Uppsala, som förblivit hennes hemstad. Birgitta Dahl engagerade sig tidigt i politiken och bokens fokus ligger på hennes gärning inom socialdemokratin. En välformulerad bok där författarens engagemang för miljö och jämställdhet framgår tydligt. Förutom minister i flera regeringar var Birgitta Dahl riksdagens talman under åren 1994-2002.

MediaNr: P30325

Blinda personers icke-verbala kommunikation, studier om kroppsspråk, icke-verbal samtalsreglering och icke-verbala uttryck

av Anna-Karin Magnusson

8 vol., 776 s. tryckt punktskrift

Vilket kroppsspråk visar vuxna blinda personer? Hur visar de genom sin kropp och sin röst att de vill tala eller lyssna? Hur upplever de sina kropps- och röstuttryck? Dessa tre frågor besvaras i en avhandling där erfarenheter från barndomsblinda och vuxenblinda jämförs. Studien bygger på videoinspelningar och intervjuer. Förf. är forskare och beteendevetare.

MediaNr: P19186

Min historia

av Michelle Obama

14 vol., 1325 s. tryckt punktskrift

Självbiografi av Michelle Obama, 1964- , som sedan 1992 är gift med Barack Obama och som 2009-2017 var USA:s First Lady. Hon berättar om sin uppväxt i Chicago, hur hon studerade till jurist på Princeton och om sitt arbete som bolagsjurist. Det handlar mycket om de svårigheter hon har haft med att pussla ihop jobb och familj med sin mans snabba politiska karriär. Även öppenhjärtigt om de åtta åren i Vita Huset och livet i ständigt rampljus.

MediaNr: P30343

Den rädda löparen

av Kristina Paltén

7 vol., 719 s. tryckt punktskrift

Hösten 2015 beger sig Kristina Paltén, världsrekordhållare på löpband, iväg till Iran för att utmana sig själv och sina rädslor. Kan hon, som kvinna, tillbringa två månader ensam på vägarna i ett land med sina sharialagar? Det är en 184 mil lång löpning genom öde landskap, små byar och städer. Hon möts av gästfrihet men hon känner också en rädsla för att säga vad hon tycker i ett land där till synes godtyckliga beslut kan avgöra livsöden.

MediaNr: P30315

Lev frisk längre

av Nisse Simonson

4 vol., 398 s. tryckt punktskrift

Nisse Simonsson är läkaren som i en rad böcker har skrivit om hälsa och välmående. Här skriver han om hur en rad sjukdomar som många drabbas av på ålderdomen kan förebyggas genom måttliga förändringar av livsstil, vilket skulle innebära en stor minskning av medicinering. Personligt skriven utifrån egna erfarenheter under 45 år som praktiserande läkare. Han är bland annat starkt kritisk till läkemedelsindustrin.

MediaNr: P30256

Kladdkakor deluxe

av Frida Skattberg

2 vol., 124 s. tryckt punktskrift

Frida Skattberg, receptkreatör, matfotograf och influencer presenterar här sina allra bästa kladdkakor. Kakorna utgår från ett grundrecept, men har alla sin egen twist - fyllning, frosting eller något annat smaskigt. Här finns bland annat recept på kladdkakefyllda äpplen, after eight-kaka med vaniljpäron, oreokaka med fudgetopping, popcornkaka med kolasås och kladdkakepops med godisgömma.

MediaNr: P30212

Boken om Kim Wall - när orden tar slut

av Ingrid Wall

6 vol., 570 s. tryckt punktskrift

Augusti 2017. Kim Wall ger sig ut för att göra ett reportage om den excentriske uppfinnaren Peter Madsen och hans egenbyggda u-båt i Köpenhamn. Därefter ska hon flytta till Peking tillsammans med sin pojkvän. Men Kim kommer inte tillbaka. Någon vecka senare hittas delar av hennes kropp i vattnet. Madsen anhålls och rättegången inleds. Detta är hennes föräldrars, Ingrids och Joachims, berättelse - om sorgen och kampen.

MediaNr: P30340

Om heder

av Unni Wikan

7 vol., 706 s. tryckt punktskrift

Heder uppfattas i hederskulturer som ett ting, som något man har eller inte har. Hedern är axeln som livet roterar kring. Det finns inget tvivel om vilka regler som ger eller berövar hedern. Vanheder är hederns bortfall, den totala förlusten av position, anseende, aktning, inte bara för individen utan för släkt, stam, klan eller kast. Hedern är kollektiv. U.W., norsk socialantropolog, försöker förstå fenomenet hedersmord. Hur kan dödande skänka ära?.

MediaNr: P30173

Böcker för barn

Skönlitteratur

En klurig jul, julsaga i 24 kapitel

av Ingelin Angerborn

3 vol., 258 s. tryckt punktskrift

En adventsberättelse med 24 kapitel, där tanken är att ett kapitel ska läsas om dagen mellan den första december och julafton. Rutans bästa kompis har flyttat och hon känner sig ensam. Hon önskar sig en kompis i julklapp. Men det kanske blir svårt att ordna? Plötsligt börjar det hända mystiska saker hemma, och så en dag dyker det upp någon.

MediaNr: P30262

Arlo Finch i Eldsdalen

av John August

7 vol., 574 s. tryckt punktskrift

Del 1 i en trilogi. Arlo har precis flyttat till Pine Mountain, Colorado, men har redan lockat till sig mörka krafter. I den märkliga scoutkåren får han lära sig om kvickljus och spökhundar. Men snart inser han att det finns annan magi och att han har en viktig roll att spela. Det gäller bara att veta vilka stigar som leder till magiska platser och vilka som leder till fara. Berättelsen är delvis baserad på författarens egna upplevelser som scout.

MediaNr: P30255

Mitt trassliga andra år

av Emma Chastain

7 vol., 666 s. tryckt punktskrift

Andra boken i serien om Chloe Snow som börjar med Mitt värsta år. Chloe vill inget annat än glömma sitt första high school-år och börja om på nytt. När skolan börjar igen efter sommarlovet känns allt rätt så bra. Chloe har längtat efter kompisarna och musikalgruppen. Men året inleds med en katastrofal audition, som tur är finns både gamla och nya vänner som kan hjälpa Chloe att hitta vägen ut ur kaoset.

MediaNr: P30241

Maja och jullovsmysteriet

av Anna-Carin Collin

4 vol., 353 s. tryckt punktskrift

10-åriga Maja bor med sin familj i Stockholm. En dag berättar föräldrarna att de har ärvt ett stort slott och att hela familjen ska flytta dit. Maja har absolut ingen lust att flytta till ett gammalt slott! Och inte vill hon lämna bästisen Ingo. Men har föräldrarna bestämt sig, så har de - Maja tvingas följa med. På plats i slottet börjar det genast hända konstiga saker. Det verkar nästan som att slottet vill bli av med den nya familjen!.

MediaNr: P30313

En julsaga, En julgran

av Charles Dickens

3 vol., 282 s. tryckt punktskrift

Charles Dickens klassiska julsaga från 1843 om den elake och snåle Ebenezer Scrooge som får besök av julens tre andar. Han konfronteras med sin barndoms jular, sin samtid som välbärgad Londonbo med fattigdom utanför porten, och hur han i framtiden riskerar att dö ensam och olycklig. Scrooge lär känna julens innersta mening och blir så snäll och generös. Nyutgåva som även omfattar novellen En julgran om den viktorianska julens olika traditioner.

MediaNr: P30339

Athena - Grattis världen! Jag är här nu!

av Elin Ek

3 vol., 282 s. tryckt punktskrift

Athena är 12 år och tar ingen skit. Hon har startat aktivistgruppen Rädda-Jorden-Klubben med sina kompisar. I klubben finns Yousef som är Athenas nästbästis efter Ronja. Eventuellt är Athena något käri Yousef. Men just nu är livet svårare än vanligt. Hennes mamma är på sjukhus med det kommande syskonet i magen och Athena och hennes bröder måste bo hemma hos farmor och farfar. Ännu värre blir det när hon råkar ställa till det för sin bästis.

MediaNr: P30221

Moder Justitia

av Ida Eklöf

2 vol., 134 s. tryckt punktskrift

Ida Eklöf beskriver sig själv som samtida aforistiker, satiriker och poet. Under namnet Moder Justitia publicerar hon poesi i kortformat på Instagram. Teman är feminism, jämlikhet och rättvisa. Dikterna är korta, effektfulla, bitska och humoristiska. Diktsamlingen Moder Justitia är hennes debut. En bok för både unga och vuxna.

MediaNr: P30245

I rödskinnens våld

av Edward S. Ellis

2 vol., 193 s. tryckt punktskrift

Otto Relstaub har förlorat en värdefull unghäst och hans vän Jack Carleton bestämmer sig för att hjälpa honom att hitta hästen. Under deras sökande blir de tillfångatagna av indianer, men som tur är kommer Hjortfot till undsättning. Kapitlen är korta och spänningen ligger på den nivå som är bruklig i äldre pojkböcker. Boken utkom i Sverige för första gången 1927 och är skrivna ur den vite mannens synvinkel.

MediaNr: P30263

Mizeria

av Melody Farshin

3 vol., 206 s. tryckt punktskrift

Trots att de är tvillingar lever Aicha och Ali helt olika liv. Men båda försöker behålla sina hemligheter inför deras oroliga mamma. Aicha träffar Nano i hemlighet, en kille hon först lärde känna på nätet men som hon nu älskar. Ali är med sina kompisar och hamnar av en slump i en skjutning och blir felaktigt utpekad. Under rättegången avslöjas många familjehemligheter. Ungdomsroman om att växa upp i en av Stockholms miljonprogramförorter.

MediaNr: P30326

Jennas tredje

av Pernilla Gesén

3 vol., 273 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Dagbok för utvalda som började med Jennas första. Vårterminen har börjat och Jenna har nästan börjat vänja sig vid att hennes föräldrar har separerat, men insikten om att familjen är splittrad för alltid gör henne väldigt ledsen. På klassresan till fjällen borde Jenna kunna ha haft svinkul om bara inte mamma Therese hade följt med. Och Tony, Vanessas pappa. Och hennes liv blir ännu hemskare när Ivonne berättar att hon ska sluta i klassen, och även i bandet.

MediaNr: P30310

Julen är räddad

av Matt Haig

5 vol., 424 s. tryckt punktskrift

del 2 i serien som börjar med Jakten på julen. Högt upp under takåsarna i ett smutsigt London bor Amelia med sin mamma. De är skorstensfejare, men på sistone har mamma blivit allt sjukare. Amelia behöver hjälp och som tur är vet hon precis vem hon ska vända sig till - Jultomten. Ingen i hela världen tror så mycket på jultomten som Amelia. Men jultomten har fullt upp med arga troll och upprörda alver, och hans magiska krafter börjar sina. Julen måste räddas.

MediaNr: P30292

Jultomten och jag

av Matt Haig

5 vol., 381 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien som börjar med Jakten på julen. Det är inte lätt för Amelia att växa upp som människa i Alvhem. Alvskolan kan vara enformig och det känns hopplöst när hon inte ens klarar leksakstillverkningsproven. Dessutom är alla andra i skolan alver - utom hon. Men när den svartsjuke Påskharen och hans armé av kaniner går till attack för att stoppa julen, måste Amelia, hennes familj och alverna göra allt de kan för att kämpa emot.

MediaNr: P30293

Nu och för alltid, Lara Jean

av Jenny Han

8 vol., 695 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien om Lara Jean som börjar med Till alla killar jag har gillat. Lara Jean har världens bästa år på high school. Och det finns massor kvar att se fram emot. En klassresa till New York, att gå på balen med pojkvännen och hennes pappas bröllop. Sedan ska hon börja på ett närbeläget college så att hon fortfarande kan umgås med familjen på helgerna. Livet är perfekt. Tills hon plötsligt får oväntade nyheter som vänder upp och ner på allt.

MediaNr: P30314

Stjärnljus

av Erin Hunter

8 vol., 724 s. tryckt punktskrift

Del 4 i Warrior-seriens andra svit Den andra profetian, som börjar med Midnatt. Efter en lång och svår resa har de fyra klanerna äntligen funnit ett nytt hem. Under färden har katter från olika klaner blivit vänner, men nu måste nya gränser dras och nya jaktmarker utforskas. Krigarkatterna är oroliga - kommer klanerna att hitta någon passande mark? Finns det en framtid för dem vid sjön? Och måste vänner nu bli fiender?.

MediaNr: P30268

Bottenlös, [en spökhistoria]

av Camilla Jönsson

3 vol., 278 s. tryckt punktskrift

Fristående fortsättning på Svart vatten och Snöängeln. En hund hittas död i Vallerbosjön, och strax därefter drunknar även en häst. Agnes och Noel söker efter svar - vad är det som händer? I en hästhage nära kyrkan finns en gammal stinkande göl, som sägs ha en förbindelse med sjön. Enligt legenden var det där Hölamannen drog ned sina offer. Kan han ha vaknat igen? När Agnes och Noel försöker ta reda på mer inträffar något ännu mer skrämmande.

MediaNr: P30227

Hata Gustavsberg

av Agnes Lindström

5 vol., 411 s. tryckt punktskrift

Miranda är 15 år och bor i Gustavsberg. Det är ett straff enligt henne, inget händer någonsin där. Det kryper i henne, hon vill leva, klottra slagord, eller vad som helst. Men något oväntat händer på en släktmiddag - Miranda ställer sig, till sin egen och familjens stora förvåning, upp och berättar att hon är lesbisk. Kanske är hon det, kanske inte. Hur vet man egentligen? Debutroman om hur det är att vara 15 och växa upp vid sidan av motorvägen.

MediaNr: P30331

Den vita räven

av Jackie Morris

58 s. tryckt punktskrift

När den vita räven dyker upp förändrar det Sols liv. Sol känner sig ensam och liten i den stora staden och den vita räven är ensam och vilsen precis som han själv. Sols pappa jobbar hela tiden och Sol saknar sin mormor och morfar som de lämnade i Alaska. Så Sol bestämmer sig för att hjälpa den lilla räven att hitta hem och återförenas med sin familj. Passar för barn från 9 år. Lättläst.

MediaNr: P30309

Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han

av Lena Ollmark

2 vol., 110 s. tryckt punktskrift

Fristående uppföljare till Den förskräckliga historien om Lilla Hon. Lilla Han ska hälsa på sin morfar. Morfar som förstår honom bättre än någon annan. Men när Lilla Han kommer fram är inget sig likt, trädgården är vildvuxen och morfar ligger svag i sin säng. På natten vaknar Lilla Han och möter illvilliga spöken. Hur ska morfar kunna hjälpa honom nu? Passar för barn i åldrarna 9 till 12 år.

MediaNr: P30283

Bubblan

av Siri Pettersen

6 vol., 550 s. tryckt punktskrift

Tolvåriga Kine tycker att hon är en slav. Hon är tvungen att gå i skolan, att plugga onödiga ämnen och att höra killarna kalla henne Bubblan. En dag hittar hon en mystisk kula av glas. Den är först jätteliten, men efter ett tag växer den och Kine kan utan problem kan kliva in i den. Hon vill stanna där inne för evigt. Efter ett tag börjar hon sakna livet utanför bubblan. Men att ta sig ut därifrån visar sig mycket svårare än hon kunnat ana.

MediaNr: P30248

Skuggornas ö

av Johan Rundberg

6 vol., 575 s. tryckt punktskrift

Del 3, avslutande, i trilogin Häxknuten som börjar med Vålnadens röst. När Sebbes mamma åker på filminspelning till Litauen under påsklovet ska Sebbe bo hos en klasskompis. I själva verket har Sebbe planerat att bo kvar i lägenheten tillsammans med Max. Då kan de också träffa Manda som spelar i Stadsteaterns uppsättning av Frankensteins monster. Allt hade varit bra om det inte vore för den skräckinjagande mardröm som väcker Sebbe varje natt.

MediaNr: P30346

Tulpanpojken

av Christina Wahldén

4 vol., 371 s. tryckt punktskrift

Den 18 oktober 1945 stiger fjorton holländska pojkar av tåget på Nyköpings station. En av dem är Wim. Hans namn står på lappen som hänger i ett snöre om halsen. Wim har upplevt Hungervintern, den sista krigsvintern, då det saknades mat och värme, städer brann och många människor dog. Hos familjen Ängberg får han det bra, men allting är så annorlunda. Bygger på en sann berättelse.

MediaNr: P30354

Spionen i äppelträdet

av Christina Wahldén

4 vol., 337 s. tryckt punktskrift

Fristående fortsättning på Tulpanpojken. En berättelse som utspelar sig i Holland under andra världskriget och i dagens Israel. Den judiska flickan Esther försvinner tillsammans med sin familj. Lekkamraten Wim tror länge att hans vän har dött, och det ska dröja 70 år innan han får veta sanningen. Esther och hela hennes familj överlever nämligen kriget, på ett alldeles speciellt sätt. Boken bygger på flera verkliga berättelser.

MediaNr: P30355

Min vän Charlotte

av Elwyn Brooks White

3 vol., 276 s. tryckt punktskrift

Amerikansk barnboksklassiker från 1952 i ny utgåva. Det här är berättelsen om flickan Fern och om grisen Wilbur, som får leva fastän han är liten och svag. Vi får träffa fåren och gässen och inte minst Charlotte, en stor, vacker, grå spindel som visar sig vara livsviktig för Wilbur. Boken är tidigare utgiven med titlarna Min vän Charlotta samt Fantastiska Wilbur. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P30275

Stuart Little

av Elwyn Brooks White

2 vol., 157 s. tryckt punktskrift

Familjen Little bor i New York. De väntar sin andre son. När han föds märker de direkt att han är annorlunda. Stuart som han heter, kan gå på en gång och babykläderna är på tok för stora. Han är inte större än en mus och han ser faktiskt ut som en också! När Stuarts bästa vän försvinner ger han sig ut i världen för att leta. Boken gavs ut första gången 1945 och har tidigare getts ut på svenska under titeln Knatten. Detta är en nyöversättning.

MediaNr: P30278

Faktaböcker

Roliga fakta och otroliga myter om jorden, rymden och människan

av Paul Harrison

2 vol., 162 s. tryckt punktskrift

Faktabok som utgår från myter och vanligt förekommande idéer kring jorden, rymden och människan. Bok som på samma gång är rolig och allmänbildande. Svar ges på bland annat frågor som: Är himlen verkligen blå? Kan man bota förkylningar med hönsbuljong? Fåglar som sitter på elledningar, är de immuna mot elektrisk ström? Kan ingen höra om man ropar i rymden? Kan man verkligen återskapa dinosaurier som man gör i filmen Jurassic park?.

MediaNr: P30300

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Julens symboler

av Helen Egardt

2 vol., 110 s. tryckt punktskrift

H.E. berättar om ursprunget till julens mångbottnade symbolik och fördjupar förståelsen för både urgamla och lite nyare seder. Författaren svarar på frågor som: varför äter vi lussekatter? Hur hänger kransen på ytterdörren ihop med evigheten? Och vad har adventsstjärnan med gudinnan Freja att göra? Andra symboler som tas upp är till exempel julkryddorna, misteln, julgranen, barnet, lucia och de vise männen.

MediaNr: P29704

Titta, Madicken, det snöar!

av Astrid Lindgren

57 s. tryckt punktskrift

Lisabet, Madickens lillasyster, får följa med Alva till stan och julhandla. Hon tjuvåker sedan med en släde och hamnar långt in i skogen och måste försöka ta sig hem alldeles själv i snö och mörker.

MediaNr: P30279

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Födelsedagen

av Marjaneh Bakhtiari

84 s. tryckt punktskrift

Snart är det Dawoods födelsedag. Men det är ingen i hans närhet som vet att han fyller år. Dawood är inte den som berättar sådant. Och dessutom får han inte ledigt från jobbet på restaurangen. Han har frågat och chefen sa nej. Det blir ändå inget firande som i Afghanistan. Eller? Med inläsning efter punktskriftsboken i 2 läshastigheter. Lättläst.

MediaNr: P30153

Tack, Jackson!

av Jude Daly

1 vol. tryckt punktskrift

Bilderbok om en bonde och hans fru och deras gamla åsna Jackson. Varje morgon när det är marknad lastar bonden potatis, morötter, majs och pumpor på åsnans rygg och Jackson knegar på utan att knota och utan att vila. Men en dag stannar Jackson halvvägs upp i backen och vägrar att ta ett enda steg till. Bonden blir rasande och hotar Jackson med käppen. Finns det något som kan få Jackson att börja gå igen?.

MediaNr: P30234

När vi skrämde gammelgäddan

av Elin Johansson

21 s. tryckt punktskrift

Med magen mot bryggan kan man se ner i vattnet fast solen lyser starkt. Där nere simmar fiskar som två systrar matar med havregryn. Det är jättespännande men en dag är alla småfiskarna borta. I stället ser de en jättestor gädda som står helt stilla i vattnet. När de tappar en bulle i sjön hugger gäddan den blixtsnabbt och stirrar lömskt på dem. Hur ska de kunna skrämma bort gäddan? Bilderbok.

MediaNr: P30174

Mulle Mecks stora bok om maskiner

av George Johansson

26 s. tryckt punktskrift

En samlingsbok där de tidigare utgivna böckerna Maskiner på landet, Maskiner i stan och Maskiner på fjället ingår. På landet finns bland annat traktorer och skördetröskor, i stan tunnelbana och andra spännande maskiner, och på fjället liftar och en pistmaskin. Böckerna ingår i serien Mulle Mecks första bok.

MediaNr: P30144

Tretton dagar med John C.

av Jojo Moyes

2 vol. tryckt punktskrift

Miranda är ute på en kvällspromenad när hon hör ringandet från en mobiltelefon som ligger halvt gömd i gräset. Hon plockar upp mobilen. Den har slutat att ringa men när hon står med den i handen kommer ett sms från John C. Miranda öppnar meddelandet som lyder "Var är du älskling? Det har gått 2 dagar!!!" Vad ska Miranda göra? Novell som tar en oväntad vändning. Med inläsning efter punktskriftsbok i 2 läshastigheter.

MediaNr: P29966

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Screw it, let's do it, lessons in life

av Richard Branson

2 vol., 180 s. tryckt punktskrift

Den brittiske entreprenören och äventyraren sir Richard Bransons favorituttryck är Screw it, let's do it. I denna bok redogör han för de lärdomar som hjälpt honom genom hans affärsverksamhet och personliga liv. Till exempel som att tro på att man kan åstadkomma vad som helst, att om andra inte tror på dig så är det bara att försöka gång på gång och att du måste älska det du håller på med. Lärdomarna grundar sig på Bransons egna erfarenheter.

MediaNr: P30213

Böcker för barn

Tunneks sie Pippi Longstrympin?, kuvakirja

av Astrid Lindgren

16 s. tryckt punktskrift

Bok med olika berättelser om Pippi Långstrump. Det handlar bland annat om hur hon flyttar in i Villa Villekulla med hästen och apan herr Nilsson, om bak och stök och om Pippis roliga födelsedagskalas med Tommy och Annika som gäster. Punktskrift på meänkieli.

MediaNr: P30289

Kevä Bullerbyssä

av Astrid Lindgren

13 s. tryckt punktskrift

Det är vår i Bullerbyn och barnen är fyllda av livsglädje. De gör utflykter i hagarna, blir våta i bäcken, går balansgång på staketet och sjunger kring vårelden, medan vitsipporna lyser i backarna. Punktskrift på meänkieli.

MediaNr: P30294