Nya punktskriftsböcker december 2018

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 44 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Farväl till dem på land

av Marjaneh Bakhtiari

46 s. tryckt punktskrift

Ingår i serien Fyra berättelser om flykt. I det främmande huset bor Parisa med sin pappa och farmor. Här finns killen som spelar på sin setar när han tror att ingen hör och så Maryam och hennes familj i rummet mittemot. Maryam som viskar om hemskheterna som Parisas pappa ska ha utfört i hemlandets fängelse. Men inte kan väl det stämma? En ögonöppnande berättelse om vad krig och flykt gör med en familj, skildrad från ett barns perspektiv.

MediaNr: P30369

Av skuggor märkt, en feelgood-deckare

av Marianne Cedervall

7 vol., 610 s. tryckt punktskrift

Första boken om pensionären Anki Karlsson. Anki Karlssons man har gått bort. Hon flyttar till Gotland för att börja ett nytt liv. I socknen Mullvalds ska hon återuppta sitt gamla ridintresse och köper därför två islandshästar. Nästan omgående spricker idyllen. Kyrkan vandaliseras och därpå placerar någon en förgiftad häst i Ankis stall. Sedan görs ett likfynd i hennes trädgård. Anki och den pensionerade kommissarien Tryggve efterforskar marodören.

MediaNr: P30197

Nykomlingen, Othello på nytt

av Tracy Chevalier

5 vol., 439 s. tryckt punktskrift

Shakespeares klassiska tragedi Othello förflyttad till en skolgård i USA på 1970-talet. 11-årige Osei Kokotes föräldrar är diplomater. Nu ska han börja på sin fjärde nya skola på sex år. Till råga på allt är han den ende färgade eleven på skolan. Som tur är får Osei snabbt kontakt med den populära flickan Dee. Men det finns en annan elev som inte står ut med att se deras nyfunna vänskap: Ian. En berättelse om vänskap, svartsjuka och svek.

MediaNr: P30359

Träskkungens dotter, thriller

av Karen Dionne

7 vol., 674 s. tryckt punktskrift

Helena växer upp med sin far i en stuga i Michigan. Han lär henne att röra sig snabbt och jaga i träskmarkerna som omger stugan. När Helena är 12 år får hon reda på att fadern har kidnappat hennes mor och hållit henne fånge. Han spärras in, men rymmer 15 år senare. Helena förstår att hon är den enda som kan hitta honom och tar upp jakten. Snart går det upp för henne att även hon själv är jagad. Ska filmatiseras med Alicia Vikander i huvudrollen.

MediaNr: P30335

Det sällsamma fallet Benjamin Button

av F Scott Fitzgerald

85 s. tryckt punktskrift

Novell om Benjamin Button som föds som en gammal man och sedan lever sitt liv baklänges och dör i en vit vagga som ett litet spädbarn. Novellen publicerades första gången 1922 och ingick sedan i novellsamlingen Berättelser från jazzåldern. F. Scott Fitzgerald, 1896-1940, amerikansk författare.

MediaNr: P30392

Vredesverk, tredje delen av krönikan om den femte konfluxen

av Erik Granström

18 vol., 1739 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien Den femte konfluxen. Trakoriens ärkefiende Ransard hotar ett land som redan är splittrat av inre motsättningar. Samtidigt bryter ön Stegos sin 200-åriga förbannelse och Arn Dunkelbrink kan återigen flyga på sin drake. Öster om ön driver Irminsulträdet med vindhäxan Silvia Miranda omkring på havet. Trädet lockar till sig udda varelser, samlade för att rädda konfluxen undan trollkarlen Shaguls planer på att stjäla ödespunkten.

MediaNr: P30324

Svavelvinter, första delen av krönikan om den femte konfluxen

av Erik Granström

18 vol., 1702 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Krönikan om den femte konfluxen. När överste da Kaelve får i uppdrag att resa till svavelön Marjura för att säkra rikets svavelmonopol, samlar han snabbt ihop en besättning där alla har sina syften med resan; drakjägaren, den tatuerade danserskan och Remuntradyrkarna. Under resan inser översten att uppdraget är större än han anat. Frågor väcks om konfluxen, shaguliterna, målet för den arkeologiska expeditionen och "Svavelvinter"?.

MediaNr: P30236

Vanderland, fjärde delen av krönikan om den femte konfluxen

av Erik Granström

19 vol., 1760 s. tryckt punktskrift

Del 4 och sista delen i serien om den femte konfluxen, som inleddes med Svavelvinter. Trakorien ligger i krig med grannländerna och den femte konfluxen drar allt närmare. Prästinnan Frimrinda seglar norrut för att befria den gud hon tror hålls fången på Marjura. Generalen Praanz da Kaelve följer med som vägvisare. Mot Marjura strävar också ett skepp med vindhäxan Silvia Miranda, glasmannen Uroboren och prästen Ammisadu. Uppdraget är gemensamt - rädda konfluxen.

MediaNr: P30349

Som pesten

av Hanne-Vibeke Holst

26 vol., 2455 s. tryckt punktskrift

Läkaren Karoline Branner flyttar med sin familj till Genève för att arbeta med pandemibekämpning för WHO. På kontoret möter hon oväntat motstånd i den politiska organisationen medan hennes man blir allt mer rastlös hemma. Mitt i allt kommer signaler om en ny influensapandemi.

MediaNr: P30396

Nattfjärilen

av Katja Kettu

9 vol., 823 s. tryckt punktskrift

Finland, 1937. 15-åriga Irga flyr över gränsen till Sovjet och hoppet om ett nytt liv. I stället blir hon tagen som spion och hamnar i arbetsläger där fångarna svälts ihjäl eller avrättas. 80 år senare hittas etnologen Henrik livlös i en by i Ryssland. Hans finska dotter Verna vill återförenas med sin pappa men dyker upp för sent. I byn finns en gammal kvinna som bär på sina egna hemligheter och Verna får veta sanningen om sin familjehistoria.

MediaNr: P30295

Växa upp i himlen, dikter

av Ingegerd Lindblad

26 s. tryckt punktskrift

Ingegerd Lindblad är egyptolog och skriver poesi för att "transcendera och tyda vardagens hieroglyfer, heliga tecken". Diktsamlingen är indelad i fem avsnitt - Fria viljan, Via Dolorosa, Höga visan, Vår Fader, Förklaringsberget. Dikterna har en religiös grundton med både kristna och egyptiska förtecken.

MediaNr: P30211

Nord

av Merethe Lindstrøm

5 vol., 394 s. tryckt punktskrift

Ett krig går mot sitt slut, människor är på vandring, utdrivna ur sina hus, fördrivna från byar och läger. En ung pojke har sluppit undan från marscherna och följer kompassen mot norr. Hans skulderblad sticker ut som avklippta vingar. Han är vad andra säger att han är, han är utsvulten och förnedrad. Han vandrar genom ett landskap lika ödelagt som vackert och slår följe med en annan som också bär på en hemlighet. M.L., 1963- , norsk författare.

MediaNr: P30376

Darktown

av Thomas Mullen

1 vol. tryckt punktskrift

Atlanta, 1948. Staden är uppdelad. På den ena sidan av tågrälsen ligger det rika, vita grannskapet, och på den andra ligger Darktown. Staden har just anställt de första afroamerikanska poliserna, som nu patrullerar i området. När en fattig, svart kvinna mördas är det ingen som bryr sig om att leta efter mördaren. Men poliserna Boggs och Smith ger sig i hemlighet in i jakten. Begår de några misstag riskerar de både sina jobb och sina liv.

MediaNr: P30363

Simonillusioner

av Daniel Mårs

34 s. tryckt punktskrift

En diktsamling som kretsar kring personen Simon. Den innehåller cirka 80 dikter som alla börjar med orden "Simon är". En poetisk skildring av längtan, kåthet, krossade hjärtan och homofobi. Kanske är det fantasier om någon som inte finns. D.M., 1986-, skribent, redaktör och författare. Debutbok.

MediaNr: P30214

La cheffe, roman om en kock

av Marie Ndiaye

7 vol., 681 s. tryckt punktskrift

La cheffe, som hon boken igenom kallas, kommer från enkla förhållanden i sydvästra Frankrike och skickas som fjortonåring iväg till en förmögen familj för att arbeta som hemhjälp. Där upptäcker hon den kulinariska konsten och en helt ny värld. Vi får följa hennes liv, hennes såriga relation till sin dotter och hennes livslånga passion för gastronomin. Marie Ndiaye, 1967- , fransk författare.

MediaNr: P30378

Facklitteratur

Fred i religionens namn!, en interreligiös fredsantologi

Redaktör: Henrik Rosén.

3 vol., 210 s. tryckt punktskrift

Kan religionen vara en positiv kraft i det offentliga rummet? Livsåskådning uppfattas i det sekulära samhället som något som hör till den privata sfären och religionen ses som grogrund för konflikter. Men tvärtom ser många religiösa på varandras olikheter med respekt och längtan efter fred är gemensam. Här ges sju personliga skildringar om fredens grund och ursprung inom olika religioner. I en avslutande del finns studieplan och samtalsfrågor.

MediaNr: P30288

Synlig fast osynlig, en dotters tankar om sina "pappor"

av Moha Frikraft

103 s. tryckt punktskrift

M.F. berättar i denna självbiografiska bok om hur det var att växa upp utan en biologisk pappa, och med en "platspappa" som avslutade kontakten då Mohas mamma och han separerade. Hon skriver också om hur det var att i vuxen ålder få kontakt med sin biologiska pappa, som visade sig vara en missbrukare. Boken innehåller både berättande delar och dikter. M.F., föddes med en CP-skada och fick som vuxen diagnoserna adhd och Aspergers syndrom.

MediaNr: P30249

Englands historia

av Dick Harrison

1 vol. tryckt punktskrift

Första delen av två i ett verk om Englands historia. Denna första del sträcker sig från forntid till Shakespeares tid, kring år 1600. Vi kan läsa om sagokungar, folkvandringar, romarnas England, Magna Carta, Digerdöden och kättarbål. Kanske får vi också ett svar på varför Englands inflytande är och har varit så stort på vitt olika företeelser som språk, litteratur, konst och fotboll. Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet.

MediaNr: P30321

Mot framtiden, en simpel guide till att krossa patriarkatet

av Clara Henry

4 vol., 350 s. tryckt punktskrift

En överlevnadsguide för alla som någon gång har varit utsatta eller funderat över sexismen i samhället. Med humor och uppmuntrande reflektioner skriver C.H. utifrån sina egna erfarenheter om vad jämställdhet handlar om och vad som krävs för att ifrågasätta maktförhållanden. Hon frågar sig bland annat: är könsroller verkligen en del av vårt dna? Varför klarar så få filmer Bechdeltestet? Vad är skillnaden mellan ett "catcall" och en komplimang?.

MediaNr: P30332

En shtetl i Stockholm

av Kenneth Hermele

5 vol., 410 s. tryckt punktskrift

En pojke växer upp på 1950-talet i en judiskt ortodox familj på Söder i Stockholm. Han lever i en shtetl, en judisk by, mitt i huvudstaden. I centrum står de omaka föräldrarna: den fromma modern och den pragmatiske fadern som söker en förening mellan svenskt och judiskt. Det är en familj med stark sammanhållning men med stora spänningar. Författaren berättar sin egen historia där han som pojke står inför flera svåra val.

MediaNr: P30284

Symbaroum

av Mattias Johnsson

1 vol. tryckt punktskrift

En handbok kopplad till rollspelet Symbaroum. Boken innehåller bland annat fem nya spelbara släkten, ett tjugotal nya yrken, ett femtiotal nya förmågor och ritualer, regler för artefaktmakande och smideskonst, alkemiska vapen och ett system för fördelar och nackdelar.

MediaNr: P30217

Numerologi i vår tid, en esoterisk kunskapsväg

av Annika Langlé

5 vol., 508 s. tryckt punktskrift

Numerologi är en urgammal föreställning att siffrornas arketyper, tillsammans med bokstävernas symboler, bildar en passage mellan vår inre och yttre verklighet. Den anses ha inneboende egenskaper som påverkar personer och företeelser i alla livets skeenden. Författaren beskriver talsymbolikens och numerologins grunder, tolkningar för att vi ska kunna använda numerologin i vår vardag samt numerologins syn på vad 2000-talet står för.

MediaNr: P30277

Mannen i skogen, en biografi över Vilhelm Moberg

av Jens Liljestrand

22 vol., 2184 s. tryckt punktskrift

Vilhelm Moberg var en av det svenska 1900-talets största diktare. Hans utvandrarromaner om Karl Oskar och Kristina blev seklets mest lästa och älskade litterära verk. Samtidigt var han en av landets viktigaste opinionsbildare och länge vår mest spelade dramatiker. Denna biografi omfattar hela Mobergs gärning och skildrar honom i helfigur.

MediaNr: P30272

Efter mörkret kommer ljuset, After darkness comes the light

av Farah Roukachi

5 vol., 416 s. tryckt punktskrift

Boken baseras på intervjuer med människor inom olika etablerade sfärer i samhället och beskriver deras drivkrafter och hur de tar sig över hinder i vägen för att uppnå sina färdigheter. Ett osynligt utanförskap genomsyrar dagens samhälle där många människor isoleras från att våga tro på sina drömmar och fullfölja sina ambitioner. Att bryta fördomar, vara stolt över sin identitet och sin bakgrund, är något som lyfts fram som positivt i boken.

MediaNr: P30239

Ända in i märgen, en sann berättelse om en bruten nacke : ett liv i spillror och vägen tillbaka

av Annika Taesler

8 vol., 727 s. tryckt punktskrift

En sann berättelse om en bruten nacke, ett liv i spillror och vägen tillbaka. A.T. råkar ut för en fallolycka från en häst. Efter att ha varit medvetslös i veckor vaknar hon upp förlamad i hela kroppen, utan förmåga att andas och utan att kunna tala. Hon blir helt beroende av andra och tappar sin egen identitet. Men hon kämpar, och med stöd av familjen och andra människor, kommer hon tillbaka. Nu arbetar hon som journalist och föreläsare.

MediaNr: P30362

Spanska direkt, spansk språkkurs : för dig som är nybörjare eller som behöver repetera : tvåspråkig från svenska till spanska

av Ann-Charlotte Wennerholm

8 vol., 751 s. tryckt punktskrift

Spansk språkkurs som vänder sig till nybörjaren och till den som kommit en bit på väg men behöver repetera. Det är en självstudiekurs med tonvikt på det talade språket samtidigt som viktiga grammatiska moment förklaras på ett tydligt och enkelt sätt. Till boken finns en inspelning på CD som inte medföljer punktskriftsboken.

MediaNr: P30210

Johanna Westmans barnmat, från mos till äta själv

av Johanna Westman

4 vol., 324 s. tryckt punktskrift

Johanna Westman har valt ut recept från sina tidigare kokböcker Mosboken och Första måltidsboken. Det finns frukost- och mellanmålstips, recept på smakportioner på potatis, ärtor, majs, palsternacka och blomkål, rotselleri och grönkål och mycket mer. Dessutom finns tips för vardagens måltider som exempelvis dinkelplättar, palsternackssoppa, italiensk fiskgryta, enplåtskyckling, ugnsrostad sötpotatis och burro pomodoro.

MediaNr: P30162

Orden som formade Sverige

av Elisabeth Åsbrink

8 vol., 710 s. tryckt punktskrift

En bok om hur orden format svenska värderingar och hur vi klär dessa värderingar i ord. I 50 kapitel diskuterar författaren citat, begrepp, modeord och sångtitlar för att få syn på hur Sverige blev svenskt. Det är en personlig, välskriven och tankeväckande bok som ger oss en bild av vårt sammanhang, vårt arv, vår nation. Elisabeth Åsbrink, journalist och författare som tidigare skrivit bland annat Och i Wienerwald står träden kvar.

MediaNr: P30301

Böcker för barn

Skönlitteratur

Viggo och rädslolistan

av Lisa Bjärbo

3 vol., 256 s. tryckt punktskrift

Viggo är sju år och har lugg ända ner i ögonen. Han har en pappa, en lillebror och en mamma som bor i Danmark, så därför kan han svära på danska. Och så har han en hemlig lista. En lista med läskiga sker han är rädd för: mörker, monster med huvuden, monster utan huvuden, eld. När Malte i klassen vill att de ska gå på bus eller godis på halloween blir Viggo nervös. Han vågar ju inte vara ute när det är mörkt. Men hur ska han säga det till Malte?.

MediaNr: P30336

Nybyggarna i Kentucky

av Edward S Ellis

5 vol., 446 s. tryckt punktskrift

Äventyr och strider mellan indianer och nybyggare i Kentucky på 1700-talet. Ned Preston och indianflickan Vildblomman Brown färdas med viktiga dokument till ett fort vid Lickingfloden. Fortet visar sig vara belägrat av indianer varpå blodiga strider utkämpas. Som tur är kommer Hjortfot till deras undsättning. Böckerna om Hjortfot utkom i Sverige för första gången 1919-1920 och är skrivna ur den vite mannens synvinkel.

MediaNr: P30246

Sagan om ljusbäraren

av Ylva Hällen

11 vol., 976 s. tryckt punktskrift

Första boken i serien Ylvania. Berättelsen bygger på serien som visats i Svt:s Bolibompa. Alba växer upp hos fosterföräldrar. En dag när hon känner sig ensam kommer en budbärare från landet Ylvania, där Alba en gång föddes. Nu måste hon återvända och försöka rädda landet undan den onda Master och hans monsterarmé. Det är ett farligt uppdrag och för att klara det måste hon samarbeta med andra barn, tillsammans bildar de Väktarstjärna.

MediaNr: P30334

Svarta madam

av Ewa Christina Johansson

3 vol., 272 s. tryckt punktskrift

Juni, Stella och Fanny är på museet. En utställning om Svarta madams handelsbok triggar deras fantasi. De släcker lamporna och säger "Jag tror inte på Svarta madam" tre gånger. Juni tycker att det är fånigt, men känner sig ändå lite illa till mods. En liten stund senare halkar Stella och därefter bli olyckorna fler och allvarligare. Juni har en obehaglig känsla av att hon är förföljd av en dam i stram hårknut och svart, höghalsad klänning.

MediaNr: P30266

Berättelser om Pelle Svanslös

av Åsa Rönn

2 vol., 91 s. tryckt punktskrift

Fem berättelser om Pelle Svanslös som bygger på Gösta Knutssons böcker om den snälla katten utan svans. Det handlar om Pelles välkomstfest, de busiga kattungarna på förskolan kattis, Måns katastrofala kattskola, kattmästerskapet i friidrott och talangjakten Kattapulten. Några berättelser är moderniserade versioner av Knutssons original medan andra är helt nyskrivna.

MediaNr: P30345

Flytten

av Lina Stoltz

2 vol., 104 s. tryckt punktskrift

Lättläst bok om Sam och hans familj som har flytt från Syrien, där de bodde i en stad. Nu kommer de till en enslig by i norra Sverige där allt är nytt och annorlunda. Där är vintern kall och extremt mörk, sommaren varmare med fantastiska ljusa nätter. Kan de lära sig att trivas där?.

MediaNr: P30356

Faktaböcker

De odöda

av Johan Egerkrans

2 vol., 158 s. tryckt punktskrift

Runt om i världen finns berättelser om gengångare och spöken. Många av dem är ganska oförargliga, men det finns också de som är riktigt otäcka. Sedan urminnes tider har odöda, eller vandöda som de också kallas satt skräck i människor världen över. I "De odöda" presenteras flera av världens mest kända dödsväsen. Sägnerna är hämtade från hela världen och exempel på sådana som presenteras är strigoi, draug, ghul, windigo och yuki-onna.

MediaNr: P30382

Monsterbestiarium

av Bo Eriksson

2 vol., 200 s. tryckt punktskrift

Överallt, från norr till söder, öst till väst, från underjorden och upp i rymden sägs monster leva. I den här boken presenteras femtio av dem. De är uppdelade utifrån habitat: underjorden, marken, skogen och djungeln, bergen och grottorna, öknen och stäpperna, städerna, rymden, haven och så vidare. Exempel på monster som finns med är zombie, mumie, grip, djävulen, basilisk, hydra och troll.

MediaNr: P30271

Ja jag har mens, hurså?

av Clara Henry

4 vol., 388 s. tryckt punktskrift

Vad är mens och varför är det pinsamt att prata om det? Vilka mensskydd är bäst och hur är det att ha PMS? Med en stor portion humor berättar vloggaren, komikern och programledaren Clara Henry om både sin egen och andras mens. Förutom anekdoter och praktisk fakta, tar boken också upp ämnen som menshistoria, mensskam och menssexism. Boken kan läsas av alla, men riktar sig främst till yngre som just har fått eller ska få mens.

MediaNr: P30322

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Lilla Törnrosa

av Ane Gustavsson

28 s. tryckt punktskrift

Bilderbok om ett barn som när hon föds är litet och skrynkligt som en rosenknopp. Hon får heta Törnrosa. Alla djuren blir inbjudna på ett stort kalas. Alla utom lodjuret. Men hon kommer ändå och uttalar förbannelsen att när Törnrosa fyller tio år ska hon sticka sig på en spinnrocks slända och dö. Men vargen har sin gåva kvar och gör spådomen mildare: Törnrosa kommer inte att dö utan bara att somna. Klassisk folksaga återberättad på ett nytt sätt.

MediaNr: P30220

Om dagen tar slut

av Lisa Hyder

41 s. tryckt punktskrift

Fanny säger att världen kommer att gå under. Hennes pappa har sagt att en dag kommer alla djur och människor att dö. Herr Capello i leksaksaffären berättar att dinosaurierna dog ut en gång i tiden för att en stor meteorit slog ner på jorden. Tänk om det händer igen? Hur skulle det vara att aldrig bli stor? Kanske vet mamma hur det kommer att bli? För barn 3 - 6 år.

MediaNr: P30196

Vem är det som kör?

av Ellen Karlsson

25 s. tryckt punktskrift

Bilderbok om ett tåg som är snabbast i världen. Inne i tåget är det fullt med resenärer. Det är väldigt många som åker med tåget idag. En katt försöker lägga sin väska på bagagehyllan men den trillar bara ner för tåget skumpar och kränger så mycket. Två nallar sitter och dricker choklad i restaurangvagnen. Tåget hoppar till så det skvätter på dem. Vem är det egentligen som kör tåget?.

MediaNr: P30219

Platt

av Mårten Melin

30 s. tryckt punktskrift

Bilderbok om en liten pojke som när han är på väg till förskolan hittar en platt igelkott på vägen. På vägen hem ligger den fortfarande kvar. När han puttar på igelkotten säger den: Lägg av! De börjar prata med varandra och pojken hjälper igelkotten komma bort från vägen. Sedan upplever de flera äventyr tillsammans.

MediaNr: P30225

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Hemma hos Harald Henriksson

av Uje Brandelius

17 s. tryckt punktskrift

Bilderbok där en flicka berättar hur hon och mamma åker hem till Harald Henriksson. Hon är mycket förväntansfull, Harald Henriksson är superkul, han har en hund som heter Felix och bor i ett stort hus där man kan leka kurragömma. Han har också jättemånga leksaker. Till och med några som han aldrig leker med.

MediaNr: P30205

Bageriet

av Anna Hansson

1 vol. tryckt punktskrift

Klass 2B ska ha prao och Sally ska vara på bageriet. Hon får låna kläder och bagarmössa för att slippa få mjöl på sina vanliga kläder. Sedan bakar de kanelbullar och Sally tycker att det är de godaste bullarna hon någonsin ätit. I slutet av boken finns en övning som går ut på att man ska para ihop ord med bilder, bilder som alla har med ett bageri att göra. För barn i åldrarna 6 till 9 år. Lättläst.

MediaNr: P30200

Den nya mobilen

av Mårten Melin

1 vol. tryckt punktskrift

Äntligen har Sara fått sin första mobil. Hon har lovat mamma att ha den i väskan när hon går till och från skolan. Men på väg hem får hon ett sms. Ska Sara ta upp mobilen? Det kan ju vara något viktigt. Lättläst.

MediaNr: P30254