Nya punktskriftsböcker januari 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 76 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Call me by your name

av André Aciman

7 vol., 612 s. tryckt punktskrift

En roman om den första stora kärleken. Elios pappa är professor i filosofi och varje sommar bjuder han in en ung forskare till familjens sommarhus vid den italienska rivieran. En sommar heter gästen Oliver, han är en världsvan amerikan i 25-årsåldern. Trots att Elio först uppfattar Oliver som ytlig och onåbar, dras han motståndslöst till honom och snart har en laddad kärleksaffär tagit sin början. Boken filmatiserades framgångsrikt 2017.

MediaNr: P30377

Blindtunnel

av Tove Alsterdal

7 vol., 610 s. tryckt punktskrift

Kriminalroman om Daniel och Sonja som startar ett nytt liv på en vingård i Tjeckien. Daniel har förändrats sedan han förlorade jobbet. Han flyr in i bostadsannonser och en dag hittar han en vingård. Sonja går med på att sälja huset och lämna Sverige. Vingården ligger vid en flod i det som en gång var Sudetenland. Den har stått övergiven länge och när Daniel ger sig på en igenmurad nedgång till källaren förvandlas livsprojektet till en mardröm.

MediaNr: P30435

Skuggornas tid

av Agneta Arnesson-Westerdahl

9 vol., 851 s. tryckt punktskrift

Del 9 i serien Släkten som börjar med Blandat blod. Sommaren står i full blom när den högättade Elin återvänder till sin gård i Uppland 1350. Pesten härjar och hon har just begravt sin familj; hennes liv plågas alltmer av hunger och sorg. När Elins vägar korsas av den föräldralösa flickan Unni fylls gården av nytt liv. Unnis uppfinningsrikedom och det starka bandet mellan kvinnorna blir deras räddning vid slaget utanför Visbys ringmur 1361.

MediaNr: P30390

Den enda historien

av Julian Barnes

6 vol., 575 s. tryckt punktskrift

En osentimental berättelse om spillrorna av en kärleksrelation. I början av 1960-talet träffar Paul Susan. Han är nitton. Hon är fyrtioåtta. Paul är stolt över att förhållandet bryter mot konventionen. Men han ser också Susan som sitt livs stora kärlek. Hon är mer realistisk och redan från början övertygad om att Paul kommer att lämna henne. När de får möjlighet att leva tillsammans ställs det högre krav på kärleken än Paul kunnat föreställa sig.

MediaNr: P30391

Tango i tabernaklet

av Karin Brunk-Holmqvist

6 vol., 523 s. tryckt punktskrift

Den före detta svärdslukarassistenten Kerttu har lämnat sitt tivoliliv bakom sig och flyttat till lugna Brösarp på Österlen. För att inte bli rastlös bestämmer hon sig för att ordna tangokurser. Tangokursen blir en stor succé, men Kerttu är inte helt nöjd. Kanske skulle hon kunna bli kyrkvaktmästare? Allt hade varit frid och fröjd om det inte vore för det där med kyrkorådets snokande ordförande Johanna och den försvunna kollekten.

MediaNr: P30427

Nemos arv, en Dirk Pitt-roman

av Clive Cussler

15 vol., 1392 s. tryckt punktskrift

I juli år 2003 sjunker lyxkryssaren "Emerald Dolphin" efter en eldsvåda till havs. I närheten av olycksplatsen finns NUMA:s forskningsfartyg, med Dirk Pitt ombord. Under efterforskningarna för att finna orsakerna till olyckan stöter Dirk på Cerberus Corporation, ett företag som använder sig av terrorism för att få kontroll över USA:s oljemarknad. Actionfylld amerikansk thriller.

MediaNr: P30372

Det blå guldet, ur NUMA:s arkiv

av Clive Cussler

11 vol., 1067 s. tryckt punktskrift

En plötslig död sprider sig bland valarna utanför San Diegos kust. Kurt Austin från NUMA, Nationella byrån för undervattens- och marinarbeten, får i uppdrag att undersöka orsaken. Efterforskningarna leder till Mexikanska kusten och en terroristorganisation, som försöker ta kontroll över världens sötvattenstillgångar. Thriller som utspelas i Brasilien, Venezuelas djungel, Mexiko, Washington.

MediaNr: P30348

Nora eller Brinn Oslo brinn, roman

av Johanna Frid

4 vol., 318 s. tryckt punktskrift

Johanna är ihop med Emil. Emil har en exflickvän som heter Nora. Nora är allt Johanna inte är: vacker, norsk, offentligt älskad i sociala medier. När Johanna av en slump får reda på att Emil och Nora ska ses inleder hon en grundlig efterforskning av Nora på Instagram - en undersökning som inte tycks kunna få ett slut. Samtidigt förtärs Johannas kropp inifrån; inte bara av svartsjuka utan också av en genomborrande, ändlös smärta i livmodern.

MediaNr: P30367

Fångad i ljuset

av Robert Goddard

11 vol., 1042 s. tryckt punktskrift

Fotograf Jan Jarrett är på uppdrag i Wien, då han blir passionerat förälskad i en kvinna. Hon är liksom Jarrett gift, men de bestämmer sig för att lämna allt och leva tillsammans. I sista minuten försvinner hon spårlöst och han börjar ett mardrömslikt sökande. För sent inser Jan att någon är ute efter att hämnas för något han var med om några år tidigare. Välskriven engelsk thriller.

MediaNr: P30312

Fånge i hundpalatset

av Martina Haag

4 vol., 320 s. tryckt punktskrift

Varför gömmer Martina sig när det ringer på hennes ytterdörr? Varför bjuder hon tonåringar på godis med njursmak och varför går hon till kyrkan med benen täckta av vaxat katthår? Och vem är det egentligen som bestämmer över alla i hundpalatset. Här tillhandahålls både nyskrivna skrönor och tidigare publicerat material.

MediaNr: P30411

En familjemiddag

av Kazuo Ishiguro

33 s. tryckt punktskrift

En novell om ensamhet och besvikelse och ett nervkittlande, underliggande hot. En ung man återvänder till sitt barndomshem i Japan efter en lång tid i Amerika. Modern är död, förgiftad av fugufisk som är dödlig om den inte hanteras korrekt när den tillreds. Kvar i familjen finns den stränge fadern och den yngre systern. De tre samlas runt bordet för att äta en gemensam måltid som fadern har lagat till. Det är fisk i grytan.

MediaNr: P30414

Lycka

av Johan Kling

3 vol., 279 s. tryckt punktskrift

David är författare och har delad vårdnad om sin dotter Fia. Hans tid med Fia är gråare än tiden hon spenderar med sin mamma. Han har inte råd med kläder eller utflykter, knappt ens med glass. David är livrädd för att förlora kontakten med sin dotter, men känner ständigt att han är det sämre alternativet i hennes liv..

MediaNr: P30440

Manglade dukar och vikta servetter

av Ewa Klingberg

9 vol., 779 s. tryckt punktskrift

Del 1, fristående, i serien Hurskvarnasvit. Felicia blir plötsligt ägare till en stor fastighet med hyresgäster som kräver en massa saker. En lägenhet står tom och den tänker Felicia inreda till sig själv. När hon möter den attraktive antikhandlaren Jonathan, som vill fylla lägenheten med tidstypiska möbler, vänds hennes liv upp och ned. Felicias ensamhet blir med ens full av nya bekantskaper och hennes frusna hjärta tinar upp.

MediaNr: P30446

Första natten

av Mian Lodalen

92 s. tryckt punktskrift

Linda är ganska kräsen när det kommer till tjejer. Men när hon ser Mandi på Tinder blir hon intresserad. De bestämmer sig för att träffas en lördagskväll på en klubb. När Linda ser Mandi tar hjärtat ett skutt. Lättläst.

MediaNr: P30375

Mordet på kommendören

av Haruki Murakami

1 vol. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Morden på kommendören. Huvudpersonen är en 36-årig porträttmålare från Tokyo. När hans hustru vill skiljas reser han sin väg. Han hamnar i ett hus uppe på ett berg och bestämmer sig för att bara måla landskap. I huset hittar han en målning med titeln "Mordet på kommendören". Motivet är ett mord på 500-talet men anspelar samtidigt på Mozarts opera Don Giovanni. Inte långt därefter vill en gåtfull IT-miljardär beställa ett porträtt.

MediaNr: P30395

Brännmärkta

av Carolina Neurath

7 vol., 627 s. tryckt punktskrift

En man tar sig in på tidningsredaktionen och avlossar flera skott. Beatrice Farkas är övertygad om att det är henne skytten är ute efter. Tillsammans med kollegan Adira Khalili håller hon på att granska några flyktingförläggningar som drivs av en tidigare dokusåpakändis. Under granskningen utsätts en av anläggningarna för en brand. Samtidigt nås journalisterna av ett rop på hjälp genom en handskriven lapp. Allt är betydligt värre än de kunnat ana.

MediaNr: P30441

De hemlösa katterna i Homs, roman

av Eva Nour

6 vol., 686 s. tryckt punktskrift

Sami växer upp i Homs, Syrien. Han leker med sina syskon och tar hand om gatukatterna som söker sig till familjens hem. Ibland når vaga historier om övergrepp från al-Assad-regimen honom utan att påverka hans liv. Som vuxen inkallas Sami till militärtjänstgöring. Våren 2011, när Samis tid i militären är nästan slut, börjar det ryktas om att demonstrationer äger rum runt om i landet. Samis flickvän Sarah är en av de som deltar i protesterna.

MediaNr: P30347

Barmhärtighetssystrarna

av Michael Palmer

8 vol., 708 s. tryckt punktskrift

Kombinerad sjukhusroman och thriller som skildrar en hemlig organisation av sjuksköterskor i USA som beslutar att avkorta lidandet för hopplöst sjuka patienter. Av en slump upptäcks ett av deras mord, härvan nystas upp och avslöjar en farlig utveckling, där andra motiv än medlidandet börjat spela en roll. Initierad skildring av sjukhusmiljön med huvudtemat kretsande kring dödshjälpsdebatten.

MediaNr: P30374

Sårat hjärta

av Bente Pedersen

7 vol., 667 s. tryckt punktskrift

Del 10 i serien om Huset Arent. Vandas make Hans Fredrik förtvivlar. På resan till Arkhangelsk inser han att han har levt på en lögn under alla år och försvinner. Hemma i Tromsö ger sig Vanda ovetandes ut på en seglats till Lukas hem i Malangen under förevändning att köpa en ny båt. Här möter hon Lukas mor, den starka och rakryggade Magdalena, som drömmer om något annat för sin son än en simpel affär med en gift kvinna.

MediaNr: P30424

Is mot eld

av Bente Pedersen

7 vol., 637 s. tryckt punktskrift

Del 9 i serien om Huset Arent. Vanda vänder tomhänt tillbaka efter att lågorna slukat handelsboden i Vardö. Endast lagren med mjöl blir räddade - något som ska visa sig bli väldigt bra för framtida behov. Och medan Europa står mycket nära ett krig, härskar det även allt annat än fred på Sjögaten i Tromsö.

MediaNr: P30420

Lord Nevermore

av Agneta Pleijel

14 vol., 1335 s. tryckt punktskrift

Vännerna Bronislaw och Stanislaw lämnar strax före 1:a världskriget Polen och reser till tropikerna. Den ene är antropolog och vill förstå människan genom att studera de primitiva samhällena. Den andre är konstnär och söker svar på människans och universums gåtor i metafysiken. En stor roman om en laddad och komplicerad vänskap, om kärleken till kvinnan, om konstens och vetenskapens uppgift m.m..

MediaNr: P30381

Hebrons hemlighet

av Taliah Pollack

9 vol., 820 s. tryckt punktskrift

En berättelse om Or och Najwa, två elvaåriga flickor som blir bästisar mot alla odds och lovar varandra att aldrig bli vuxna. Trots att flickorna bor i samma stad lever de i två helt skilda världar. Det är en skildring av konflikten på Västbanken där en yngre generation ifrågasätter fördomar och cementerade föreställningar. Taliah Pollack, 1983-, uppvuxen i Israel och Sverige.

MediaNr: P30388

En mors bekännelse

av Kelly Rimmer

10 vol., 889 s. tryckt punktskrift

Olivia och David skulle kunna vara det perfekta paret. När deras dotter Zoe föds är lyckan fullkomlig. Men Olivia har blåmärken och drar sig undan från vännerna. Den som står dem närmast är Davids mamma Ivy, men hon vägrar att se tecknen på att allt inte står rätt till. När David tar livet av sig slås båda kvinnornas liv i spillror. Skildring av kärlek som tar sig många uttryck och hur skiftande synen på samma människa kan vara.

MediaNr: P30423

Överlevaren, spänningsroman

av Nora Roberts

14 vol., 1284 s. tryckt punktskrift

Simone Knox är på bio när tre tonårskillar öppnar eld. Simone lyckas fly, men hennes två bästa vänner dör. Tre år senare kan hon fortfarande inte glömma det hon varit med om. Reed Quartermaine, som räddade livet på en liten pojke, har heller aldrig kunnat släppa det som hände. Det ingen vet är att hjärnan bakom dådet aldrig åkte fast. Samtidigt som Simones och Reeds vägar korsas på nytt tvingas de inse att det är de enda som kan stoppa honom.

MediaNr: P30429

En hängiven man, en Alan Banks-klassiker

av Peter Robinson

8 vol., 704 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien om Alan Banks som börjar med Ur askan i elden. Kommissarie Banks har lämnat våldets London för vad han trodde skulle bli ett fridfullt liv som polis på landsbygden. Men ett brutalt mord på en pensionerad professor gör det väldigt tydligt att ondskan frodas även på de vackraste platser. Banks måste blottlägga mörka hemligheter som finns begravda i det förflutna. Utkom i original 1988, nu för första gången på svenska.

MediaNr: P30447

Kastanjemannen

av Søren Sveistrup

13 vol., 1243 s. tryckt punktskrift

En kvinna hittas brutalt mördad på en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen finnar man en liten figur gjord av två kastanjer och tändstickor. När figuren undersöks hittar polisen fingeravtryck från en flicka som försvann för flera år sedan. En flicka som aldrig hittades men som trots allt befarades vara bragd om livet. Samtidigt som poliserna Naia Thulin och Mark Hess jagar kvinnans mördare letar de efter spår som kan leda dem till den lilla flickan.

MediaNr: P30443

Kärlekstunneln

av Hilma Wolitzer

11 vol., 1060 s. tryckt punktskrift

Linda Reismann är 28 år och änka. Sex veckor efter bröllopet dog hennes man i en hjärtattack och lämnar henne med Robin, hennes 13-årig styvdotter, och ett barn på väg. Hon bestämmer sig för att börja om på nytt och flyttar till Los Angeles. Men Los Angeles skakas av rasupplopp och Robin gör tonårsuppror där hemma. En dag kommer kärleken in i hennes liv igen. Ska hon våga den här gången eller kommer han att försvinna som alla andra män?.

MediaNr: P30383

Hustrun

av Meg Wolitzer

7 vol., 604 s. tryckt punktskrift

Joan Castleman har varit gift med den amerikanske författaren Joe Castleman i fyrtio år. Hon har offrat både familjen och sin egen karriär medan hon stöttat sin man i med- och motgångar, följt honom på alla resor och uppläsningar. Nu sitter de i ett flygplan på väg till Helsingfors där Joe ska ta emot ett prestigefullt litteraturpris av finska akademin. Nu har Joan fått nog och hon bestämmer sig för att lämna sin man.

MediaNr: P30385

Facklitteratur

Mats Melin, från Hudik med kärlek

av Mats Ahlsén

2 vol., 144 s. tryckt punktskrift

En lättläst biografi över Mats Melin, en av Sveriges mest omtyckta skådespelare. Han är känd från Glada Hudik-teatern och ICA-reklamen. Men till skillnad från andra kända skådespelare vet vi nästan ingenting om honom. I den här boken kan du läsa om hans svåra men också underbara barndom och om varför han tycker så mycket om att spela teater. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Lättläst.

MediaNr: P30386

Medvetet barfota, om jordning och läkning

av Lilian Alterskjaer

2 vol., 188 s. tryckt punktskrift

En självhjälpsbok om jordning och läkning. I boken berättar författaren om vad hon menar att hudkontakt med jorden betyder, kunskap om grunderna i medveten vardagsandning och känsla för hur samverkan mellan jordning, andning och mat ger livskraft. Boken innehåller också avsnitt om kost elektromagnetiska fält.

MediaNr: P30233

Vinterodling, skörda när det är kallt

av Sara Bäckmo

3 vol., 262 s. tryckt punktskrift

Går det att odla på vintern? Ja, säger författaren S.B., visst kan man det! Här visar hon hur man kan utmana traditionella odlingsmetoder för att odla och skörda även under den kallaste vintern. Egentligen pågår vinterodlingen året om - på våren sås kål och rotsaker, under sommaren görs nysådder av bladgrönsaker som ska skördas när det blir kallt, och under den tidiga våren skördas resultatet av det som övervintrat eller såtts under vintern.

MediaNr: P30281

Kimchi och kombucha, den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna : ny spännande forskning och fakta

av Soki Choi

8 vol., 730 s. tryckt punktskrift

Upptäckten av kopplingen mellan tarmbakterierna, tarmen och hjärnan anses som banbrytande. Soki Choi berättar om den mikrobiotiska revolutionen och de senaste genombrotten i forskningen om den så kallade microbiota-gut-brain axeln och hur den påverkar din hjärna och psykiska hälsa. Dessutom innehåller boken flera recept på kimchi och kombucha. Soki Choi, entreprenör och föreläsare.

MediaNr: P30328

Stridens skönhet och sorg

av Peter Englund

1 vol. tryckt punktskrift

Del tre i serien om första världskriget skildrar det som på flera vis blev det värsta året av dem alla: 1916. Nu var det tydligt att man stod inför det totala kriget där de inblandade skulle bli tvungna att satsa allt för att kunna vinna eller bara för att kunna undvika förluster. Utifrån brev, dagböcker och andra personliga dokument ger författaren röst åt vanliga människor från en rad olika länder som levde mitt i denna omstörtande värld.

MediaNr: P30403

Peder Fredricson

av Peder Fredricson

4 vol., 356 s. tryckt punktskrift

Peder Fredricson är europeisk mästare i hästhoppning, har vunnit två OS-medaljer och Jerringpriset två gånger. Boken är hans egen berättelse om sitt liv och om den långa vägen till framgången. Han började rida vid tre års ålder. Efter att ha arbetat hos några av världens bästa ryttare under sin ungdom skulle han själv börja tävla i de stora sammanhangen. Det gick inte riktigt som han tänkt sig. Skriven tillsammans med journalisten Lisen Lindahl.

MediaNr: P30400

Synlig fast osynlig - i svaghetens styrka

av Moha Frikraft

2 vol., 142 s. tryckt punktskrift

En bok som vill synliggöra det osynliga. Författaren berättar här om sina två "dolda handikapp" utöver en CP-skada; ADHD och Aspergers Syndrom. Hur kan man förklara sitt inneboende kaos för omgivningen? Hur kan man få omgivningen att verkligen förstå och acceptera ett hjälpbehov hos en person som är både klok och vacker?.

MediaNr: P30290

Synlig fast osynlig - jag är inget UFO

av Moha Frikraft

3 vol., 217 s. tryckt punktskrift

Författaren Moha Frikraft föddes 1989 med en förlossningsskada - en svår CP-skada. I vuxen ålder fick hon även de neuropsykiatriska diagnoserna ADHD och Autism. Hon vill synliggöra sitt liv och berättar om hur det är att leva med synliga och osynliga funktionsvariationer. Bland annat skildrar hon sin vardag där hon är beroende av personliga assistenter dygnet runt.

MediaNr: P30311

Ät din jävel, en bok om matglädje, dödsångest, vitlök och smör

av Malin Haawind

8 vol., 706 s. tryckt punktskrift

Att äta är att leva. Författaren tar maten och livsnjutandet på allvar. Hunger, skuld och lycka är tätt knutna i ett samhälle där det råder hälsohets. Utifrån personliga matupplevelser och sakkunskap beskriver hon hur vi blir människor just genom vårt ätande, hur vi bygger identitet genom att avstå viss mat och föredra annan. Boken innehåller även recept som doftar smör och vitlök.

MediaNr: P30291

Coachingtrappan, en handbok i att coacha och motivera till resultat

av Hilmar Th Hilmarsson

8 vol., 692 s. tryckt punktskrift

En handledning som beskriver hur du åstadkommer förändring och resultat genom coaching. Boken fokuserar på fyra olika områden: executive coaching, business coaching, karriärcoaching och livscoaching. Coachingtrappan är en modell som används som stöd i förändringsprocesser inom företag och organisationer. Boken vänder sig till alla som arbetar med coaching. Författaren är psykolog, psykoterapeut och handledare.

MediaNr: P30330

Sommarplågor, djuren & växterna som bits, sticks & irriterar

av Lars-Åke Janzon

3 vol., 286 s. tryckt punktskrift

Möt några av de mest kända och okända djuren och växterna som stör sommarfriden; exempelvis mördarsnigel, nässlor, fästingar, fjärsing, bananflugor, knott och brännmanet. L.-Å.J. beskriver hur de olika arterna lever och brer ut sig. Han skriver också om hur vi bäst skyddar oss, och när det är dags att ringa giftcentralen eller åka till akuten. L.-Å.J. är filsosofie doktor i zoologi och har arbetat 40 år på naturhistoriska museet.

MediaNr: P30361

Känn rädslan och våga ändå, dynamiska tekniker för att omvandla rädsla, obeslutsamhet och ilska till kraft, handling och kärlek

av Susan Jeffers

5 vol., 500 s. tryckt punktskrift

Rädslan som hindrar människor att vara sig själva och leva ett bra liv är oftast onödig. Den är ett inlärt beteende, lätt att förändra anser S.J., amerikansk psykolog. Hon beskriver vad vi är rädda för och ger läsaren redskap för att övervinna rädslan. I huvudsak sker detta genom att tänka positivt, genom att lära sig ta ansvar för sig själv och genom att fokusera på det andliga i människan.

MediaNr: P30357

Arthur och hans vänner, och andra berättelser om hundar som fått människor att hitta sig själva

av Mikael Lindnord

5 vol., 433 s. tryckt punktskrift

Fortsättningen på berättelsen om Arthur, gatuhunden från Ecuador. Nu har Arthur följt med sin husse Mikael till sin nya familj och till sitt nya hemland - Sverige. Vi får följa Arthur under hans första jul och på resor till London, när han blir sjuk och på hans första campingäventyr med familjen. Dessutom innehåller den ett antal historier där andra människor berättar om hur hundar räddat livet på dem, både bokstavligen och bildligt.

MediaNr: P30430

Enhörningsmat, fantasifulla frestelser i regnbågens färger

av Sandra Mahut

2 vol., 148 s. tryckt punktskrift

Enhörningsmat bjuder på färgglad sushi, magisk mocktail, kosmiska donuts, supernova-popcorn, regnbågstiramisù, en enastående enhörningstårta och mycket mer. Det gemensamma för alla rätterna är att de är färgglada. I boken får man också tips på hur man skapar egna färger av naturliga ingredienser.

MediaNr: P30393

Mammorna

av Alexandra Pascalidou

7 vol., 680 s. tryckt punktskrift

Alla har nån gång haft en mamma. Här möter vi 20 mammor bosatta i Sveriges fattigaste områden. Från Rosengård till Rinkeby, Kronogården till Kronoparken, Hammarkullen till Gottsunda. Det är mammor som upplevt det värsta en mamma kan uppleva men också det bästa en mamma kan uppleva. En bok om våldet och kampen, men mest av allt om kärleken. Pascalidou vill ge röst åt dem som levt i tystnad, och vrida strålkastarljuset mot samhällets skuggsida.

MediaNr: P30333

En oväntad vänskap - light

av Philippe Pozzo di Borgo

46 s. tryckt punktskrift

Abdel går på anställningsintervju, inte så mycket för att få jobb utan mest för att kunna få bidrag. Han har under hela sin tonårstid levt som smågangster och är bredd att göra lite vad som för att få in pengar - bara det inte är alltför ansträngande. Intervjun gäller en plats som personlig assistent hos en totalförlamad man. En självupplevd berättelse som ligger till grund för filmen med samma namn. Lättläst. Enkelsidig punktskrift.

MediaNr: P30366

Malström, en memoar

av Sigrid Rausing

5 vol., 411 s. tryckt punktskrift

På sommaren 2012 hittades Eva Rausing död i en fashionabel lägenhet i London. Hon hade varit död i flera månader och det makabra fyndet gjordes efter att hennes make, Hans K. Rausing stoppats av trafikpolis som i bilen hittade tunga droger. Sigrid Rausing, syster till Hans, skriver om brodern och Evas långtgående drogmissbruk och hur det påverkade familjen Rausing, en av rikaste familjerna i Storbritannien.

MediaNr: P30415

Bemötandekoden, konsten att förstå sig på människor och få ett bättre (arbets)liv

av Lena Skogholm

6 vol., 522 s. tryckt punktskrift

L.S., föreläsare och beteendevetare, skriver om bemötandekoden - ett sätt att lära sig att förstå sig på människors beteende och därmed göra livet bättre för sig själv, och för andra. Hon vill att man bland annat ska hitta koderna till hur man möter upprörda känslor och hanterar besvärliga situationer, till den ordlösa kommunikationen, till att ge negativa besked med respekt och till att skapa förtroende och få andra att lyssna.

MediaNr: P30398

Mannen som vaknade upp död, och andra fascinerande berättelser om extraordinära hjärnor

av Helen Thomson

7 vol., 617 s. tryckt punktskrift

Tänk dig att aldrig glömma ett ögonblick av ditt liv, förvandlas till en tiger eller gå vilse i din lägenhet. Så ser verkligheten ut för de människor som finns med i denna bok. H.T. har rest jorden runt för att träffa och lära känna människorna med världens märkligaste hjärnor. Genom att studera hur de hanterar sin olikhet i vardagen utmanar hon föreställningen om vad det är att vara normal. H.T., vetenskapsjournalist och författare.

MediaNr: P30370

Torka mat, gör din egen friluftsmat och ta vara på svamp, frukter och bär

av Eric Tornblad

3 vol., 253 s. tryckt punktskrift

Författaren Eric Tornblad går igenom beprövade tekniker och tillvägagångssätt för att nå bästa resultat när man torkar olika råvaror. Det är allt från frukter, rotsaker och svampar till mer avancerade livsmedel som fisk, ägg, kött och kyckling. Här finns också recept på energikakor och friluftsmat och författaren beskriver hur man kan bygga sin egen mattork.

MediaNr: P30421

Gemenskapens evangelium, enligt Johannes

av Jean Vanier

4 vol., 289 s. tryckt punktskrift

Att älska Gud och att älska människor är ytterst samma sak, menar den prisbelönte filosofen och teologen Jean Vanier. Kärleken till Gud visas bäst genom omtänksamhet och medlidande med varandra. Detta är också huvudpoängen i Johannesevangeliet som har en stark betoning på gemenskap. Författaren går igenom kapitel för kapitel i Johannesevangeliet och visar hur gemenskapen är central i Jesu undervisning och verksamhet.

MediaNr: P30455

Sömngåtan, den nya forskningen om sömn och drömmar

av Matthew Walker

12 vol., 1108 s. tryckt punktskrift

En bok om sömn, en av de viktigaste delarna av våra liv. Den brittiske hjärnforskaren Matthew Walker skriver om sömnens betydelse för livslängd, minne, kreativ och hälsa. Han redogör för senaste årens forskning om vad som händer när vi sluter ögonen och varför sömnen både är en mirakelkur och helt livsavgörande. Walker förklarar vidare hur sovandet förändras under olika skeden i livet, vad drömmarna gör med oss och effekterna av sömnbrist.

MediaNr: P30317

Baka med bönor, matbröd, pizza, pajer, kakor

av Lina Wallentinson

2 vol., 172 s. tryckt punktskrift

Att baka med bönor är ett enkelt och smart sätt att få in mer av de nyttiga baljväxterna i sin kost. Bönor, ärter och linser sänker blodsockret och ger bättre GI-värde. Lite bönor i degen ger också saftighet och struktur och det går att minska och i vissa fall helt utesluta gluten i brödet. L.W., kostekonom och matskribent, bjuder på recept på alltifrån knäckebröd och matbröd till paj, pizza, salta kex, söta mjuka kakor och småkakor.

MediaNr: P30351

Första hjälpen för känslor, praktiska råd när livet gör ont

av Guy Winch

8 vol., 766 s. tryckt punktskrift

Självhjälpsbok av den amerikanske psykologen Guy Winch. Han vill att alla människor bör ha tillgång till första hjälpen-metoder för själen. Han menar att en förlust, ett misslyckande eller att bli avvisad på sikt kan leda till ångest och depression om man inte tar tag i problemet direkt. Boken är indelad i en rad kapitel som vart och ett beskriver ett vanligt förekommande själssår.

MediaNr: P30320

Naturens dolda nätverk

av Peter Wohlleben

6 vol., 486 s. tryckt punktskrift

Intriger som rymmer både kärlek och ond bråd död - en bok om naturen! Peter Wohlleben, som tidigare skrivit Trädens hemliga liv, tar med läsaren på en resa till en värld av dolda samband. Han berättar om varför myrorna håller bladlöss som husdjur och hur en upplyst strandpromenad kan vara ödesdiger för en nykläckt havssköldpadda. Han framhåller att balansen i naturens kretslopp är skör och visar på vad som händer när allt börjar gå i otakt.

MediaNr: P30406

Böcker för barn

Skönlitteratur

Linje 15 till Rannebergen

av Lena Arro

2 vol., 116 s. tryckt punktskrift

Det är sent på Halloween, och Arvin hoppar på spårvagnen för att åka hem. Men det är något konstigt med vagnen, den stannar inte vid några stationer, inte ens vid ändhållplatsen. Det är också något konstigt med de andra passagerarna: Allihop är barn. Varför är de ute ensamma så här sent på kvällen? Plötsligt vänder sig alla barnen om och tittar på Arvin, och han inser att han befinner sig i en mardröm.

MediaNr: P30299

Kärleksdrycken

av Jonna Björnstjerna

2 vol., 184 s. tryckt punktskrift

Poppy och Joy är bästa vänner, men när det börjar en ny kille i klassen blir båda kära i honom. Båda två frågar i hemlighet chans på Luke, och han väljer att bli ihop med Joy. Poppy är förkrossad, men så får hon tag på en magisk kärleksdryck. Tänk om den fungerar? Och hur blir det då med Poppys och Joys löfte till varandra - sisters before misters?.

MediaNr: P30397

Ensamma i stan

av Helena Bross

17 s. tryckt punktskrift

Fristående del i serien klass 1B. Klass 1b är på utflykt. De ska på museum och se en utställning om dinosaurier. För att komma till museet behöver de åka både buss och tunnelbana. Vicke och Lova går sist i ledet. De går förbi flera affärer och tittar i fönstren. De stannar till en stund, men plötsligt är de andra borta. Vad ska de göra? Som tur är har Lova en lapp med Peters telefonnummer och det jobbar en jättesnäll tjej i affären. Lättläst.

MediaNr: P30404

En show utöver det vanliga

av Jane Eagland

2 vol., 143 s. tryckt punktskrift

När en kringresande cirkus kommer till stan ser Kitty äntligen en chans att lämna hemmet. För att få anställning på cirkusen klär hon ut sig till en stallpojke. Hon kallar sig för Kit, men när hon blir förälskad i Jack blir det svårt att låtsas vara en pojke. Jack är dessutom förälskad i lindanserskan Sara, som också bär på en stor hemlighet. Lättläst.

MediaNr: P30408

Down under

av Johan Ehn

7 vol., 631 s. tryckt punktskrift

En självbiografisk roman om att hitta sig själv. Året är 1987 och nittonårige Jim har just rest från Stockholm till Nya Zeeland. Han har lämnat sitt gamla liv, med kärlek och svek bakom sig. Här ska han nu börja om, bli en ny och bättre person. Men livet i Nya Zeeland blir inte så enkelt som Jim trott, det blir en omtumlande tid bland gröna kullar och i Aucklands gaykvarter. Passar unga vuxna.

MediaNr: P30412

Bakhållet vid Ohio, berättelse från nybyggarlivet i Kentucky

av Edward S Ellis

5 vol., 436 s. tryckt punktskrift

Författaren skildrar nybyggarlivet i Ohio och Kentucky under senare hälften av 1700-talet och strider mellan vita och indianer. Huvudpersoner är Ned Preston och hans vän, indianen Hjortfot. Böckerna om Hjortfot utkom i Sverige för första gången 1919-1920 och är skrivna ur den vite mannens synvinkel.

MediaNr: P30258

Pärlfiskaren

av Karin Erlandsson

5 vol., 408 s. tryckt punktskrift

Miranda är den skickligaste pärlfiskaren av alla. Här får vi följa med henne ner i djupen, in i en värld där pärlor sjunger på havets botten, med gormkrabbor och roshajar. Miranda hittar de vackraste pärlorna i djupen och vet att ögonstenen, den mytomspunna och värdefullaste pärlan, kan bli hennes. Men hon tvingas göra sällskap med Syrsa som pladdrar och som inte ens kan dyka utan att röra upp sand!.

MediaNr: P30323

Doften av ett hem

av Bonnie-Sue Hitchcock

5 vol., 476 s. tryckt punktskrift

Ruth har en hemlighet, som snart kommer att bli uppenbar för alla. Doras pappa sitter i fängelse, och hennes mamma sitter på närmaste bar. Alyce är tvungen att hjälpa till på fiskebåten hela sommaren. Hank och hans bröder är fripassagerare på en färja tills en av dem faller ombord. Handlingen utspelas i Alaska och handlar om unga människor som försöker bryta sig fria och samtidigt hjälpa varandra.

MediaNr: P30380

När jag blev en papegoja

av Håkan Jaensson

2 vol., 210 s. tryckt punktskrift

När Åkes pappa plötsligt meddelar att han ska flytta börjar problemen. Mamma är ledsen, arg och irriterad och Åke blir gnällig och tjatig. Som en papegoja säger mamma. Och något händer med Åke. Hans kropp kliar och värker och han känner att han håller på att förvandlas till en riktig papegoja med fjädrar och klor. Absurd och fantasifull berättelse.

MediaNr: P30350

Här ligger jag och blöder

av Jenny Jägerfeld

6 vol., 564 s. tryckt punktskrift

Maja har lektion i skulptur på gymnasiet och råkar såga av sig en bit av tummen. Hon får inte tag på mamman på telefonen och åker till Norrköping över helgen i tron att de ska umgås. Men mamman dyker inte upp. På en fest träffar hon Justin, en 20-årig superverbal bilmekaniker med rosa byxor. När Maja råkar läsa ett mejl rasar hennes värld ihop. Det visar sig att mamman har fått diagnosen Aspergers syndrom. Berättelse om en komplicerad mor-dotter-relation.

MediaNr: P30287

Mio, min Mio

av Astrid Lindgren

5 vol., 485 s. tryckt punktskrift

Polisen i Stockholm efterlyser 9-årige Bo Wilhelm Olsson, som försvunnit från sitt fosterhem. Han har farit till Landet i Fjärran, där han får namnet Mio och återförenas med sin far konungen. Men långt bortom Landet i Fjärran ligger Landet Utanför, där den hemske riddar Kato härskar.

MediaNr: P30387

Allt det här är sant

av Lygia Day Peñaflor

7 vol., 661 s. tryckt punktskrift

Mira, Penny, Soleil och Jonah går på samma privatskola. När de blir vänner med den kända ungdomsförfattaren Fatima Ro blir de förvånade över hur familjär hon är. De öppnar upp sig och berättar sina innersta hemligheter. Ett år senare ger Fatima ut en roman som bygger på det kompisgänget har berättat. En härva av lögner, svek och avundsjuka nystas upp. Boken leder till en tragedi. Hur kunde de riskera så mycket för att imponera på Fatima?.

MediaNr: P30305

Barden Beedles berättelser, översättning av runskrift: Hermione Granger : anteckningar: professor Albus Dumbledore

av Joanne K Rowling

2 vol., 130 s. tryckt punktskrift

Barden Beedles berättelser är en sagobok som förekommer i den sista boken om Harry Potter - Harry Potter och dödsrelikerna. Sagorna vänder sig till trollkarlar och häxor och är fulla av äventyr, hjärtesorg, list och magi. De har varit populära godnattsagor i flera hundra år och många av eleverna på Hogwarts kan dem utantill. Till varje historia finns en förklarande text av professor Albus Dumbledore.

MediaNr: P30368

Enola Holmes och kidnappningsmysteriet

av Nancy Springer

4 vol., 345 s. tryckt punktskrift

England på 1800-talet. Enola Holmes mamma är spårlöst försvunnen. Enola själv är förkrossad av sorg och nu vill hennes två äldre bröder, Sherlock och Mycroft, skicka henne till en internatskola. Enola flyr till London och låtsas vara en ung änka, fast besluten att hitta sin mamma. Hon är dock inte alls förberedd på vad som väntar i de skumma Londonkvarteren. Plötsligt är hon indragen i ett livsfarligt fall där en ung adelsman har kidnappats.

MediaNr: P30319

Ljusa nätter

av Lina Stoltz

1 vol., 84 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien om Sam som börjar med Flytten. Lättläst bok om Sam och hans familj som har flytt från Syrien. Det har äntligen blivit sommar. Men i Sverige går solen aldrig ner. Det går inte att sova. Sam och hans vänner är ute och kör moped i de ljumma sommarnätterna. Sam vill gärna ha en egen moped, men han har inga pengar och han vet inte hur han ska få jobb. Då hör han talas om Norrlands guld och en fantastisk möjlighet dyker upp. Lättläst.

MediaNr: P30371

Allt som räknas

av Ingrid Ovedie Volden

3 vol., 260 s. tryckt punktskrift

Petra är tolv år. Hon älskar jämna tal, udda tal innebär ett problem och hon blir illamående av talet pi. Ett oändligt antal decimaler är det värsta hon kan tänka sig. Petra ställer skorna exakt rakt och går inte på brunnslock, då kan det hända hemska saker. En dag träffar Petra den jämnårige pojken Thomas och följer efter honom. Ända in i badhuset trots att hon är rädd för vatten. Om vänskap, förälskelse och att kämpa med sina fobier.

MediaNr: P30410

Flickvänsmaterial

av Yrsa Walldén

4 vol., 351 s. tryckt punktskrift

Bästa vännerna Roxy och Eva har just tagit studenten. Eva har just blivit dumpad av sin kille. Roxy har aldrig haft någon. Sommarens projekt blir att hitta en kille till Roxy. Eva fixar och trixar med bilder, dejtingappar och klädtips. Men det går inte så bra. Roxy vrider och vänder på sig för att vara rätt. På en misslyckad dejt dyker Mia upp som en räddande ängel. De fortsätter att träffas och Roxys hjärta börjar bultar lite mer än vanligt.

MediaNr: P30260

Morfars hemlighet

av Michael Wiander

16 vol., 1382 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Dexter Olssons äventyr. Dexter Olssons morfar är upptäcktsresande och världsberömd uppfinnare. Dexters mamma är arkeolog, men har knappt tid för honom, och hans pappa lämnade honom när han var liten. Dexter är oftast hos morfar och det bästa han vet är att lyssna på morfars spännande berättelser. En dag avslöjar morfar sin hemlighet och allt vänds upp och ned. Dexter blir nu delaktig i morfars kamp mot den ondskefulle Evan Kostroff.

MediaNr: P30399

Specialproduktioner

Taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker innehåller collagebilder eller screentryckta bilder.

Bli en fena på hajar

av Owen Davey

2 vol., 63 s. tryckt punktskrift

Faktabok om hajar för barn. Författaren presenterar nya fakta om hajar. Här finns allmänna fakta om stora och små hajar, vanliga och ovanliga - hur de lever, vad och hur de äter och om de har några fiender. Exempelvis finns hajar som Karibisk revhaj, Dvärgkäxa och Sågnoshaj.

MediaNr: P29802

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Kedjan

av Sanna Borell

24 s. tryckt punktskrift

Bilderbok. Kedjan är en råttan-på-repet- historia som visar hur vi alla, trots vår brokighet, hänger ihop med varandra. Allt börjar med Svea som gillar att klä ut sig och slutar med farfar som läser högt för Svea. Däremellan får vi träffa Sveas granne, en hund med mjuka öron, en mamma som bygger kojor med sin dotter och flera andra. Och alla hänger ihop på något sätt. Passar för barn 3 till 6 år. Vinnare av Castor-priset 2017.

MediaNr: P30244

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Gropen

av Emma Adbåge

1 vol. tryckt punktskrift

Bilderbok som passar för barn i åldrarna 3 till 6 år. Gropen ligger bakom gymnastiksalen. Alla barnen älskar den och kan leka där hur länge som helst. Deras fantasi får fritt spelrum. Men de vuxna är rädda att någon ska göra illa sig och tycker att barnen ska gunga eller hoppa hage. Supertrist tycker barnen, de vill hellre leka i gropen! Boken vann Augustpriset 2018 för bästa barn- och ungdomsbok.

MediaNr: P30264

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Shakin' all over, popular music and disability

av George McKay

8 vol., 800 s. tryckt punktskrift

George McKay är professor vid universitetet i Salford, England. Här undersöker han på vilket sätt populärmusiken har hanterat frågan om funktionsnedsättning - i sånger, liveframträdanden och i media. Han tittar bland annat närmare på artister som Johnny Rotten, Neil Young, Curtis Mayfield och Joni Mitchell.

MediaNr: P30267

Böcker för barn

The white fox

av Jackie Morris

54 s. tryckt punktskrift

När den vita räven dyker upp förändrar det Sols liv. Sol känner sig ensam och liten i den stora staden och den vita räven är ensam och vilsen precis som han själv. Sols pappa jobbar hela tiden och Sol saknar sin mormor och morfar som de lämnade i Alaska. Så Sol bestämmer sig för att hjälpa den lilla räven att hitta hem och återförenas med sin familj. Passar för barn från 9 år. Lättläst. Boken är på engelska.

MediaNr: P30338