Nya punktskriftsböcker februari 2019

Inledning

Listan är uppdelad i 3 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn samt Specialproduktioner, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur samt Böcker på andra språk än svenska.

Listan omfattar 61 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Haggan

av Aase Berg

7 vol., 588 s. tryckt punktskrift

Thelma och Victor älskar varandra bortom tid och rum, men när Thelma förstår att hon som älskarinna gett bränsle åt Victors svältfödda äktenskap får hon nog - det är dags att ta sig ur kvinnofällan. Hon förvandlas till Haggan. Haggan krossar familjefasaderna och den förljugna idyllen, blottlägger klasskillnader, kulturbranschens narcissism och manlighetens skrävel. En stridsskrift för kvinnlig frihet. A.B., 1967-, svensk poet och skribent.

MediaNr: P30523

En alldeles särskild dag

av Marita Conlon-McKenna

8 vol., 715 s. tryckt punktskrift

Kate och Paddy Cassidy har varit gifta i tjugofem år och nu vill Paddy fira deras silverbröllop. Men Kate våndas över den hemlighet hon gått och burit på och som nu kommer att röjas. Erin Harris vill ta reda på vem hon egentligen är och varifrån hon kommer. Nina Harris har ägnat sig helhjärtat åt familjen och äktenskapet. Därför gör det ont när hennes dotter bestämt sig för att söka upp den kvinna vars skugga alltid vilat över familjen. Feelgood.

MediaNr: P30448

Drömmen runt hörnet

av Lucy Dillon

12 vol., 1082 s. tryckt punktskrift

Lorna har flyttat tillbaka till Longhampton för att förverkliga sin dröm: att öppna ett eget konstgalleri. Samtidigt måste hon hantera spöken från det förflutna. Kanske är det ändå här hon trots allt ska lyckas, både med karriären och kärleken? Av sin äldre vän Betty har Lorna lärt sig att mod är något man sätter på sig som rött läppstift, även om paniken är nära. Och utan att hon riktigt vet hur det går till så vänder det.

MediaNr: P30445

Geniet från Breslau

av Lena Einhorn

12 vol., 1169 s. tryckt punktskrift

En dokumentärroman om en osedvanligt ambitiös ung man med en ofördelaktig härkomst och en försynt flicka som blev den första kvinnan att doktorera i kemi i sitt land. Två unga människor som växte upp under den mest löftesrika av tidsåldrar, i den mest framgångsrika av nationer, det kejserliga Tyskland. Allt borde ha varit perfekt. Om det inte vore för att... En gripande historia om ett turbulent äktenskap i det tidiga 1900-talet.

MediaNr: P30497

Mitt hjärta sörjer gården, modern persisk poesi

av Furūgh Farrukhzād

2 vol., 136 s. tryckt punktskrift

Skön och fängslande diktsamling av den mest inflytelserika kvinnliga poeten i Iran under modern tid. I ett mansdominerat samhälle talade hon öppet om begär, kärlek och utomäktenskapliga relationer. Hon fördömde religionens förtryckande roll och Shahens frihetskränkande regim. Efter de islamiska prästernas maktövertagande 1979 förbjöds utgivningen av hennes dikter. F.F., 1934-1967.

MediaNr: P30401

Mellan himmel och Lou, roman

av Lorraine Fouchet

8 vol., 756 s. tryckt punktskrift

Jo och hans fru Lou såg fram emot att åldras tillsammans på en ö utanför Bretagnes kust. I stället står Jo ensam efter att Lou hastigt gått bort. Lou var den som upprätthöll de bräckliga banden till barnen och barnbarnen. I sitt testamente skriver Lou att Jo ska göra vad som krävs för att barnen ska bli lyckliga. Det är ingen lätt uppgift då han glidit allt längre från sina barn, men kanske kan den bjuda på fina och oväntade överraskningar.

MediaNr: P30486

Försvunnen

av Tina Frennstedt

10 vol., 886 s. tryckt punktskrift

Del 1 i serien Cold case. Morgonen efter orkanen Rut hittas en kvinna mördad i Höllviken. Snart sker ännu en attack och allt pekar mot en dansk våldtäktsman och mördare. Poliserna Tess Hjalmarsson och Marie Erling blir satta att sköta utredningen. När gärningsmannen lämnar ett spår efter sig hittar man en koppling till ett ouppklarat fall: den nittonåriga Annika Johanssons försvinnande sexton år tidigare. Var Annika gärningsmannens första offer?.

MediaNr: P30502

Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca, roman

av Anita Goldman

9 vol., 858 s. tryckt punktskrift

Historien äger rum i Palma de Mallorca, maj 1691. Judar bränns levande för att de hållit fast vid sin tro och sin kultur trots att de konverterat till kristendomen. Romanen bygger på dokument och studier på plats, komplett med autentiska förhörsprotokoll, och ger en inblick i inkvisitionens inre liv. Den skildrar tortyrseanserna, förhören och straffens fullbordan, modet och fegheten, rädslan och kärleken, tron och tvivlet hos huvudaktörerna.

MediaNr: P30511

Snöfallet och andra spänningsberättelser, fall för Wall och andra fall

av Björn Hellberg

5 vol., 413 s. tryckt punktskrift

Tretton spänningsberättelser, varav en del är nyskrivna och en del tidigare publicerade. De äldre novellerna är dock genomgående uppdaterade. Sten Wall medverkar i några av novellerna och exempel på teman är svek, svartsjuka, passion och hat. B.H., 1944 - , debuterade för 50 år sedan och har sedan dess givit ut många böcker i olika genrer.

MediaNr: P30454

Nattvakten

av Anna Ihrén

7 vol., 638 s. tryckt punktskrift

Del 1 i Jubileumsserien. När en känd Göteborgspolitiker hittas död får fallet högsta prioritet hos Göteborgspolisen. Sandra Haraldsson har precis börjar jobba där, medan hennes kollega Dennis Wilhelmson studerar musikhistoria i Stockholm. Där träffar han Jasmin, men så försvinner hon utan förklaring. Spåren leder Dennis mot Amsterdam och målningen Nattvakten. Vad har tavlan med Jasmins försvinnande och den döde politikern att göra?.

MediaNr: P30481

Vi som var föräldralösa

av Kazuo Ishiguro

9 vol., 819 s. tryckt punktskrift

Christopher Banks är detektiv. Hans fall är samtalsämnen i Londons societet. Redan som barn såg han detektivyrket som sin framtid. Han och hans föräldrar bodde då i Shanghai. När hans föräldrar försvinner oförklarligt får han resa tillbaka till England ensam där hans gamla faster tar hand om honom. 1937 återvänder han till Shanghai för att forska i vad som hände hans föräldrar. K.I., 1954- , engelsk författare. Nobelpris i litteratur 2017.

MediaNr: P30479

Fartygets ögon

av Roy Jacobsen

5 vol., 452 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien inledd med De osynliga. Året är 1946 och kriget är över. Ingrids dotter Kaja har nyss fyllt tio månader. Ingrid inleder sitt sökande efter Kajas far, den ryske soldaten Alexander som befann sig ombord på det tyska fångskeppet M/S Rigel som sänktes av de allierade i november 1944. Ingrid räddade livet på Alexander, förälskade sig i honom och födde hans barn. Kriget tvingade honom på flykt och nu är frågan vad det blev av honom.

MediaNr: P30476

Huset

av Torgny Lindgren

65 s. tryckt punktskrift

Huset var Gideons och hustrun Kajsas livsprojekt sedan de vunnit på penninglotteriet. Gideon jobbade på huset så fort han hade tid över, men pengarna räckte inte till. Därför bestämde de sig för att tjäna ihop mer pengar genom att jobba i Kristinebergsgruvan. Men inget blev som de hade tänkt sig. Historien är hämtad från Torgny Lindgrens barndom. Fick Sveriges radios novellpris 2004.

MediaNr: P30449

Tatueraren i Auschwitz

av Heather Morris

6 vol., 542 s. tryckt punktskrift

Lale Sokolov kom till Auschwitz-Birkenau 1942 och beordrades då att tatuera de medfångar som valts ut för att arbeta sig till döds, istället för att gasas ihjäl direkt. En dag står den unga kvinnan Gita framför honom och väntar på att bli tatuerad. Lale blir förälskad och bestämmer sig för att göra allt för att de båda ska överleva lägret. Mot alla odds gör de det. Romanen har en verklighetsbakgrund.

MediaNr: P30460

Mordet på kommendören

av Haruki Murakami

1 vol. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Mordet på kommendören. En idé, förkroppsligad som den lille kommendören från tavlan på vinden, uppenbarar sig för berättaren som är en 36-årig porträttmålare. Bakom den lugna och ordnade vardagen tätnar oron och mystiken. Porträttmålarens hela verklighetsuppfattning kollapsar. Historien om konsten och tiden fortskrider medan berättaren bearbetar sin ensamhet, förlust och sorg.

MediaNr: P30442

Någonstans brister himlen

av Erika Olofsson Liljedahl

8 vol., 762 s. tryckt punktskrift

En berättelse som utspelar sig under det sena 1920-talet, i ett Sverige i förändring. Vi möter trettonåriga Elis och hans familj som lever ett strävsamt liv som fiskare i Bohuslän. När den äldre systern Signe en dag försvinner öppnar sig avgrunden. En mörk hemlighet avslöjas och Elis ger sig snart av för att hämta hem Signe. Under resans gång förändras Elis, han möter en okänd värld och tvingas möta livet orustad. Debutroman.

MediaNr: P30498

Änkorna på Österlen

av Sara Paborn

3 vol., 226 s. tryckt punktskrift

Det är snart sommar och Filippa och hennes man ska som vanligt tillbringa semester på Österlen. Det har blivit ännu viktigare sedan hennes mamma blev änka. Men vasstaket på huset läcker och någon måste laga det. Så dyker takläggaren Ali upp och allt ställs på ända. Vem är han som dricker rosé med Flippas mamma och dessutom verkar flirta med henne! Feelgood.

MediaNr: P30459

Brev från min barndom

av Emma Reyes

5 vol., 391 s. tryckt punktskrift

Självbiografisk berättelse av den colombianska konstnären Emma Reyes, 1919-2003. I 23 brev skrivna mellan 1969 och 1997 berättar hon om sin uppväxt i Bogotá med sin syster och en pojke de kallar för Lusen. Barnen lever på gatan och på den stora soptippen. Emma hamnar på ett barnhem där hon utnyttjas som arbetskraft men hon lyckas rymma och tar sig så småningom till Buenos Aires där hon blir konstnär.

MediaNr: P30471

Vår älskade

av Kamila Shamsie

6 vol., 580 s. tryckt punktskrift

Prisbelönad roman där berättelsen om Sofokles Antigone är förlagd till modern tid. Isma flyttar till USA och livet kan äntligen kan börja på riktigt. Efter moderns död har hon ägnat sig åt småsyskonen men nu har hon fått chansen att följa sina drömmar. Ändå kan hon inte sluta oroa sig för systern hemma i London och brodern som vill hedra arvet från sin pappa, jihadisten han aldrig kände. Kamila Shamsie, 1973-, pakistansk-brittisk författare.

MediaNr: P30470

Fiskarens garn, skärgårdsberättelse : roman

av Stefan Spjut

6 vol., 536 s. tryckt punktskrift

Gösta Blombeck på ön Stengölparen i Roslagen lever mest för för sin katt och sitt fiske. Världen utanför ön har han inte så mycket kontakt med, förutom grannen Alvar. Men så kommer det sommargäster och Göstas värld förändras. Sondottern Malva, hennes mamma och en kvinna som heter Gärd flyttar in. Med stillsam värme skildras en man som lever sitt eget liv långt borta från det moderna samhällets puls.

MediaNr: P30493

Ett halvt ark papper och andra noveller

av August Strindberg

4 vol., 306 s. tryckt punktskrift

En urvalsvolym med August Strindbergs bästa noveller. I titelnovellen möter vi en ung man som vandrar genom våningen som han är på väg att flytta från. Vid telefonen hittar han ett halvt ark papper och när han läser de korta anteckningarna återupplever han två års lycka.

MediaNr: P30428

För Lydia

av Gun-Britt Sundström

6 vol., 509 s. tryckt punktskrift

Arvid och Lydia blir Lydia och Arvid i denna roman från 1973. Bokens titel syftar på Lydia Stille, den kvinnliga huvudpersonen i Hjalmar Söderbergs roman Den allvarsamma leken från 1912. Händelseförloppet är här detsamma som i Söderbergs roman men historien återberättas ur Lydias synvinkel och har förlagts till 1950- och 1960-talen. Gunn-Britt Sundström, 1945-, författare och översättare. Stockholm läser 2019.

MediaNr: P30466

Harald och kärleken

av Cathy Catarina Söderqvist

7 vol., 628 s. tryckt punktskrift

Det mesta i livet rullar på för Fingal Olsson. Han är en smula glömsk och katten Harald är lika obstinat som vanligt. Men plötsligt händer det saker - Bella och Elin ska ha barn och Harald beter sig konstigt. Dessutom möter Fingal Solbritt. Hans kropp blir klumpig och orörlig. Han får tunghäfta och hjärtat slår som en trumvirvel innanför bröstbenet. Men det passar sig ju inte att bli förälskad vid en så hög ålder!.

MediaNr: P30467

Gömställen

av Katherine Webb

12 vol., 1076 s. tryckt punktskrift

En historisk mordgåta på den engelska landsbygden. Sommaren 1922 begås ett mord i det sömniga samhället Slaughterford. Mordet chockar alla som bor i den lantliga idyllen. Puddy och Irene börjar nysta i fallet och upptäcker snart alla möjliga konflikter som bubblar under den lugna ytan. Men när de närmar sig sanningen börjar de undra om det verkligen är en god idé att avslöja gärningsmannen.

MediaNr: P30482

Innan ni tog oss

av Lisa Wingate

11 vol., 1051 s. tryckt punktskrift

Memphis, 1939. Tolvåriga Rill Foss och hennes fyra syskon bor på en båt i Mississippifloden. När deras föräldrar tvingas åka till sjukhuset en stormig natt lämnas Rill kvar för att passa sina syskon. Men plötsligt dyker främlingar upp. De sliter med sig barnen och placerar dem på barnhem. Syskonen är övertygade att föräldrarna snart ska hämta hem dem men verkligheten är bra mycket brutalare än så. Bygger på en sann historia.

MediaNr: P30475

Testamente

av Nina Wähä

13 vol., 1215 s. tryckt punktskrift

Det är tidigt 1980-tal och Annie återvänder från sitt liv i Stockholm hem till bondgården i finska Tornedalen, gravid och ogift. Testamente är en berättelse om en brokig familj med två föräldrar och tolv eller fjorton barn beroende på hur man räknar. Trots att familjemedlemmarna är olika och sällan drar år samma håll är de för alltid sammanbundna genom uppväxten, gården, historierna och den mörka hemlighet som hänger över dem alla.

MediaNr: P30507

Facklitteratur

Svavelvinter, rollspel i Erik Granströms Trakorien

1 vol. tryckt punktskrift

Erik Granströms romansvit om den femte konfluxen har sina rötter i rollspelen - nu är den rollspel på nytt. Regelboken innehåller alla verktyg som krävs för att väcka Trakorien till liv. Här finns bland annat en enkel och effektiv metod för att skapa spännande rollfigurer, ett dramatikskapande konfliktsystem innehållande allt från retorik och svärdskamp till magi och fältslag och en metod för att skapa kryptiska profetior.

MediaNr: P30269

Fronesis, politik, teori, kritik.

Redaktör: Hanna Ohlén Järvinen.

1 vol. tryckt punktskrift

Temanummer 60-61 av tidskriften Fronesis behandlar revolution ur olika aspekter. Antologin består av texter från olika tidsepoker. Kapitelrubriker: Ekon från oktoberrevolutionen. Modernitet, reaktion och revolution. Revolutionens fromer. Revolution och utopi.

MediaNr: P30373

En droppe midnatt, snabbläst version

av Jason Diakité

76 s. tryckt punktskrift

Jason Diakité är också känd under artistnamnet Timbuktu. Detta är en lättläst version av hans släktbiografi. Jason är född i Sverige. Ändå har han inte känt sig som svensk, eftersom han inte är vit. Vem är han? Var kommer han ifrån? Var hör han hemma? Han reser till USA. Där föddes hans pappa som är svart och där hoppas han få svar på sina frågor. Lättläst.

MediaNr: P30478

Datorn, ett hjälpmedel för Andreas som är gravt funktionshindrad

av Ingegerd Fahlström

94 s. tryckt punktskrift

Andreas är en gravt funktionshindrad kille, med bl.a. synskada, rörelsehinder och utvecklingsstörning. Här berättar hans mamma om hur han lärt sig använda datorn, och om de många möjligheter datorn ger - som fritidssysselsättning, pedagogiskt redskap och som hjälpmedel vid kommunikation. En IT-pedagog fyller på med fakta om lämpliga program och träningsmetoder. Enkel, personlig och saklig text.

MediaNr: P30384

Ferrante om Ferrante, essäer, artiklar och intervjuer

av Elena Ferrante

11 vol., 981 s. tryckt punktskrift

Författarpseudonymen Elena Ferrante skriver om sin författartillvaro mellan 1991 och 2016. I ett antal essäer utvecklar hon sin syn på litteraturen och litteraturhistorien, tillkomsten av sina egna romaner och hennes ställningstagande om att inte bli en offentlig person. Det handlar mycket om hennes intresse för skrivandet samt hennes förhållande till psykoanalysen, moderskapet, feminismen och barndomen.

MediaNr: P30452

Vikingaliv

av Dick Harrison

1 vol. tryckt punktskrift

D.H. vill med boken bryta den falska tradition som skapats om vikingarna och ersätta den med resultaten av gedigen forskning. Tio personer har utsetts som representanter för vikingatidens samhälle och kultur: krigare och erövrare, regenter, statsbildare, handelsmän, kolonisatörer, religiösa personer och völvor. Den fredliga utvecklingen dominerar. Kvalificerad forskning och lättillgänglig kunskap i lyckad förening.

MediaNr: P30358

Fiskmannen, myten, legenden, en studie om manliga sjöjungfrur ur ett genusperspektiv

av Olle Jilkén

2 vol., 198 s. tryckt punktskrift

Magisteruppsats om manliga sjöjungfrur. Analysen omfattar fyra typer av manliga sjöjungfrur - sjögubben, pinuppan, romantikern och fiskpojken.

MediaNr: P30365

Symbaroum

av Mattias Johnsson

10 vol., 922 s. tryckt punktskrift

Inledande del av äventyrskrönikan Törnetronen. Bokens första sektion kompletterar och bygger vidare på grundbokens beskrivning av staden vid Davokars bryn. Den är skriven för både spelare och spelledare. Därefter följer en fördjupande del riktad till endast spelledaren, bestående av hemligheter och dolda sanningar tänkta att använda vid skapande av scenarion i och omkring Tistla Fäste. Boken avslutas med äventyret Väktarens vrede.

MediaNr: P30360

Pendeln, ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna

av Julie Catterson Lindahl

8 vol., 744 s. tryckt punktskrift

År 2010 besökte Julie Lindahl det tyska federala arkivet i Berlin. Då fick hon reda på att hennes morföräldrar hade tillhört SS i det ockuperade Polen under andra världskriget, och att de hade flytt till Latinamerika 1960. Denna upptäckt ledde till en sexårig resa genom Tyskland, Polen, Paraguay och Brasilien. Den förvandlade hennes värld och sättet som hon såg på nyckelgestalterna i den, inklusive henne själv.

MediaNr: P30508

Mat för hormonell balans

av Mia Lundin

4 vol., 332 s. tryckt punktskrift

Den här boken vänder sig till kvinnor som upplever hormonell obalans. Först en faktadel där vi kan läsa om vad som påverkar hormonerna i kroppen och hur vi främjar balans genom kosten. Såväl vitaminer som tarmbakterier påverkar hormonerna, i synnerhet östrogen. Här finns också recept, en lista med råvaror som anses främja hormonell balans, samt en ordlista. M.L., specialistsjuksköterska inom gynekologi. U.D., kostrådgivare och författare.

MediaNr: P30426

Zelda - psykologiska betraktelser

av Åsa Nilsonne

3 vol., 206 s. tryckt punktskrift

Att leva nära en hund är en ynnest och den mest spännande formen av mindfulness, menar Åsa Nilsonne. Under de tio år Åsa och hennes hund Zelda levt tillsammans har hon blivit alltmer förundrad över Zeldas unika psykologiska förståelse och sociala kompetens. Boken belyser den märkliga och magiska relationen mellan människa och hund.

MediaNr: P30477

Allt om Karl den tolfte

av Håkan Strömberg

5 vol., 384 s. tryckt punktskrift

Få svenska kungar är så omskrivna och väcker så mycket känslor som Karl den tolfte. Det här är en bok om en kung och om berättelserna om honom, om de vunna och förlorade slagen såväl som om kläderna och hunden Pompe. Likväl som boken tar upp personer och händelser ur kungens liv och Sveriges historia är det en bok om historieskrivning och om den bild av kungen och de myter som eftervärlden har konstruerat. Författaren är historiker.

MediaNr: P30501

Böcker för barn

Skönlitteratur

Kärlek, 11 berättelser för mellanstadiet

Redaktör: Cina Friedner.

2 vol., 184 s. tryckt punktskrift

En novellsamling om kärlek för mellanstadieåldern. Elva författare har skrivit varsin berättelse om hur det känns, det där som alla pratar om. Det som alla böcker, låtar och filmer handlar om. Det som är hemligt och lite pinsamt men samtidigt så spännande och underbart att man inte vill något hellre än berätta för alla. Några av författarna är Mats Jonsson, Johanna Lindbäck, Sara Villius och Rebecka Åhlund.

MediaNr: P30469

Robot

av Malorie Blackman

56 s. tryckt punktskrift

Claras pappa är en känd uppfinnare, men sin senaste forskning håller han hemlig för alla, till och med sin egen familj. När han till slut avslöjar projektet för Clara får hon en chock. Är det ett monster hennes pappa har skapat, eller står Clara plötsligt öga mot öga med något annat? Den nya varelsen är mjuk att ta på och kan gråta. Kan hon utgöra ett hot som Clara måste undanröja?.

MediaNr: P30483

Ravira - underjordens härskarinna

av Adam Blade

54 s. tryckt punktskrift

Fristående del i serien Beast Quest - Börja läsa. Ravira härskar i underjorden. Till sin hjälp har hon en flock otäcka vildhundar. Ska Tom lyckas besegra Ravida eller slutar allt med dödande bett från vildhundarna? Lättläst fantasy för barn i åldrarna 6 till 9 år.

MediaNr: P30437

Isaks universum

av Anna Ehring

3 vol., 198 s. tryckt punktskrift

Isak går i femman. Han gillar basket, att hänga i trädkojan med Albin och att simma. I simhallen har Isak sin plats i universum. Där är han som en späckhuggare, stark, smidig och viktlös. Där flyter han på rygg och låter tankarna snurra. Tills Blenda i klassen blickar ner på honom från bassängkanten. Det blir en vår full av missförstånd, föräldrar som bråkar och så mycket pollen i luften att inte Albin kommer till skolan.

MediaNr: P30474

Sanningen om Ester Gråbergs försvinnande

av Moa Eriksson Sandberg

5 vol., 456 s. tryckt punktskrift

16-åriga Julia flyttar från Stockholm och börjar i en ny skola. Skolan är känd för att bara ta in de allra bästa teatereleverna. När teaterläraren meddelar att de ska sätta upp Shakespeares Hamlet tror alla att Ester ska få rollen. Istället blir det Julia som får den och Ester blir rasande. Hon stormar ut ur klassrummet och dagen efter är hon försvunnen. När Julia råkar ut för en rad märkliga händelser börjar hon själv nysta i vad som kan ha hänt.

MediaNr: P30434

Önskebrunnen

av Frances Hardinge

8 vol., 684 s. tryckt punktskrift

En kväll stjäl Ryan, Josh och Chelle några mynt från en önskebrunn. Strax därpå börjar märkliga saker hända. Ryan får hemska brännmärken på sina händer, glödlampor exploderar oväntat och Chelle hör röster i sitt huvud. Sedan uppenbarar sig en demon från brunnen. Barnen har stulit från henne och nu måste de tjäna brunnshäxan och lyda hennes minsta vink, oavsett vad hon vill att de ska göra.

MediaNr: P30431

Det fina med Kerstin

av Helena Hedlund

3 vol., 248 s. tryckt punktskrift

Där asfaltsvägen slutar och grusvägen börjar bor Kerstin. Hon är sju år och älskar guld. 105 guldiga saker finns i en låda under sängen. Det finaste och guldigaste med Kerstin är håret. Det riktigt lyser. Fatima säger att Kerstins hår är orange men det är inte sant. En fin och inkännande berättelse om att vara 7 år, och hur krångligt det kan bli med kompisar och hemligheter.

MediaNr: P30439

Monster på mars

av Marie Helleday Ekwurtzel

69 s. tryckt punktskrift

Del 2 i serien Rymdklubben E.T. Hur ska man kunna rädda en katt som fångats av ett läskigt monster på planeten Mars? Ett solklart nytt uppdrag för rymdklubben E.T. Men ett farligt och svårt uppdrag. För katten är livrädd och raketen är ur kurs. Vilken tur att Eskil kan så mycket om rymden. Och vilken tur att Tova är bra på att prata rymdspråk. Men hur ska de få monstret att släppa taget om fången? Lättläst.

MediaNr: P30458

Snart är jag borta

av Hanna Jedvik

6 vol., 522 s. tryckt punktskrift

18-åriga Maja och 16-åriga Lina är vänner fast de är väldigt olika. Medan Maja alltid gör sitt bästa för att hålla skenet uppe, aldrig gråta, bli arg eller skrika gör Lina vad som faller henne in. Maja är ett fladdrande kärleksvrak, Lina verkar aldrig ens bli kär. Maja längtar till Göteborg, Lina orkar knappt leva med sig själv. De är varandras närmaste vänner men det finns alltid hemligheter som man inte kan dela med någon.

MediaNr: P30503

Så jävla kallt

av Lova Lakso

5 vol., 427 s. tryckt punktskrift

Sjuttonåriga Karla bor i Norrbotten med sina föräldrar och den ålderstigna hunden Hemingway. Det är svinkallt och mörkt nästan hela dagen. Karla längtar bort från tristess och trassel, söderut till solen och värmen. Tillsammans med kompisen Kaja och nästanpojkvännen Azis och med hunden i famnen kliver hon på en buss och ger sig iväg söderut. De liftar, sover i tält och festar hos okända på en allt mer dramatisk resa med oväntade vändningar.

MediaNr: P30465

Vill inte, vill

av Per Nilsson

4 vol., 362 s. tryckt punktskrift

Författaren Per Nilsson har rest runt i Sverige och fått ta del av olika elevers berättelser. Denna roman bygger en av dessa berättelser. Boken handlar om sjuttonåriga Nora och hennes liv i Malmö. Där finns bästa vännen Nadin och den modiga och galna Liv, den hemlighetsfulla lillasystern Amina och den efterhängsna Adam. Det handlar om kulturkrockar och synen på tjejer och killar och det handlar om hämnd.

MediaNr: P30450

Frallan och kärleken

av Sara Ohlsson

2 vol., 113 s. tryckt punktskrift

Tredje boken om Frallan. Ester och Frallan går i skolan, så de har ganska mycket att göra. En dag får de göra konst, det är ungefär som pyssel. Ester hittar en tygbit som hon ritar ett hjärta på, och i hjärtat skriver hon Frallan. Men fastän Frallan tycker bäst om Ester i hela skolan så vill hon inte vara kär. Hon vill leka häst, eller vara med mormor som bor i ett eget hus och inte bryr sig så mycket om ordning och reda.

MediaNr: P30468

Ju hårdare du faller

av Bali Rai

2 vol., 143 s. tryckt punktskrift

Cal tar på sig att hjälpa klassens nya elev Jacob tillrätta på skolan, men Jacob vill inte ha någon hjälp. Och han vill absolut inte att någon i skolan ska få reda på att han och hans familj måste gå till ett soppkök varje dag för att få mat. När Jacob ser att Cal jobbar som volontär i soppköket blir han inte glad. Lättläst.

MediaNr: P30496

Lisen och tjuven

av Cecilia Sundh

48 s. tryckt punktskrift

Andra boken om Lisen. Mamma har börjat dejta en man som hon nu har bjudit hem, trots att Lisen inte vill. Samtidigt som han ska komma dyker det upp en mystisk person i kvarteret. Kan det vara en tjuv? Lisen skyndar hem till mamma för att berätta. Men då sitter mannen redan där. Vad gör han där? Och vem är han? Lättläst kapitelbok. Passar barn i åldern 6-9 år.

MediaNr: P30453

The hate u give

av Angie Thomas

9 vol., 874 s. tryckt punktskrift

Starr Carter är 16 år och lever två liv. Ett utspelar sig i den fattiga förorten och det andra i den fina privatskolan. Hemma måste hon tona ner sina skolresultat och i skolan måste hon tona ner sin attityd. Det finns ingenstans hon kan vara sig själv. En dag inträffar något fruktansvärt och Starr måste göra ett val som påverkar hela hennes liv. Hyllad debutroman av den amerikanska författaren Angie Thomas.

MediaNr: P30500

Faktaböcker

Smilla lagar glutenfritt, favoritrecept och smarta tips

av Smilla Luuk

2 vol., 130 s. tryckt punktskrift

Många vardagsrätter som man kan inte tänker på innehåller gluten på ett eller annat sätt, men i Smillas bok är allt glutenfritt! Boken är uppdelad i fem avsnitt: brunch, picknick, middag, party och efterrätter. Här finns recept på fattiga riddare, minihamburgare, tortellini, rabarberpaj och mycket mer! Förutom recept innehåller boken också peppande texter för unga med celiaki, för det är inte alltid så lätt att ta sig fram i glutendjungeln!.

MediaNr: P30416

Smilla firar glutenfritt, favoritrecept till årets alla högtider

av Smilla Luuk

2 vol., 138 s. tryckt punktskrift

En bakbok med recept på glutenfria bakverk till årets alla fester. Recepten följer årets högtider och börjar med Red velvet cupcakes till alla hjärtans dag och avslutas med Oreopaj till nyår. Däremellan hittar vi bland annat korvbröd, äppelchips och glasstrutar. Boken innehåller även allmänna tips och har ett tilltal som passar barn och unga men kan mycket väl användas av alla som vill baka glutenfritt.

MediaNr: P30417

Världens viktigaste bok, om kroppen, känslor och sex

av Nathalie Simonsson

8 vol., 724 s. tryckt punktskrift

Världens viktigaste bok är uppdelad i sju avsnitt: kroppen, könsroller, familj, hur man kan må, vänskap, kärlek samt sex. Vid sidan av kroppens utveckling och allt som händer i puberteten skriver författaren om känslor, skönhetsideal, pinsamheter, sexuella läggningar och en mängd andra saker. Bokens budskap är att alla människor är olika men ändå lika mycket värda. Författaren är sexualupplysare på RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning.

MediaNr: P30425

Viktigast av allt, om kroppen, känslor och sex

av Nathalie Simonsson

11 vol., 1054 s. tryckt punktskrift

Boken vänder sig till tonåringar och handlar om att bättre förstå sina egna känslor och andras gränser, men också om att bli vuxen och hur könsorganet fungerar. Här får man svar på frågor som: Hur vet jag vem jag är och vad jag vill? Vad är egentligen bra sex? Vem bestämmer vad som är kvinnligt och manligt? Vad är prickarna runt ollonet? Boken är utgiven i samarbete med RFSU. N.S. är sexualupplysare och har även skrivit Världens viktigaste bok.

MediaNr: P30422

Specialproduktioner

Interfolierade böcker

En interfolierad bok har genomskinliga plastblad med punktskrift inbundna mellan bilderbokens sidor.

Sången från andra sidan havet

av Emma Virke

33 s. tryckt punktskrift

Bilderbok som passar för åldrarna 3 till 6 år. Farmor Räv sjunger en sång på ett språk barnbarnet Ritso inte kan förstå, men att sången är sorglig, det hör han ändå. Sen berättar farmor sin äventyrliga historia. Om hur hon lämnade sitt land och färdades över havet. Den svenska författaren Emma Virke har skrivit texten och den japanska illustratören Fumi Koike har gjort illustrationerna.

MediaNr: P30285

Böcker med inklistrad punktskrift

Dumma boken

av Siri Ahmed Backström

1 vol. tryckt punktskrift

Pekbok för de minsta barnen som utgår från ordet dumma. I vardagen finns det mycket och många som är dumma: dumma padda, dumma sång, dumma dumma, dagen lång!.

MediaNr: P30303

Bredvidböcker

Den tryckta originalboken medföljer punktskriftsboken.

Pimpelfiske

av Ann-Helén Laestadius

1 vol. tryckt punktskrift

Bilderbok om Malte som ska pimpelfiska för första gången. Mormor, morfar och Malte kör skoter till sjön. Där borrar morfar genom den tjocka isen. Hålet blir alldeles runt med iskallt vatten i. Mormor räcker spöt till Malte. Sen är det bara att vänta och se om det är någon fisk som nappar.

MediaNr: P30318

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för barn

Race against time, a Claire Abbott mystery

av Gail Anderson-Dargatz

2 vol., 125 s. tryckt punktskrift

Del 3 i serien om Claire Abbott. Reportern Claire Abbott är vettskrämd att hennes mardröm om en explosion på den lokala högstadieskolan kommer att bli verklighet. När ett bombhot riktas mot skolan gör hon allt vad hon kan för att övertyga polisen om att hotet är riktigt. Men ingen tror på henne. Kommer hon att hitta bombaren innan det är för sent? Lättläst.

MediaNr: P30457